1 e Jaar Bachelor (BA) Major

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 e Jaar Bachelor (BA) Major"

Transcriptie

1 1 e Jaar Bachelor (BA) Major Inleiding tot de talige literatuur Code: BHL 2222, 2223, 3 (45 minuten), werkcollege (90 minuten) Anikó Daróczi, Tamás Balogh, Adrienn Dióssi Hongaars 90%, 10% De cursus biedt een eerste kennismaking met de literatuur van de Lage Landen, voorlopig in Hongaarse vertaling. Hij wordt door drie docenten gegeven, opdat de studenten met teksten uit verschillende periodes vanuit verschillende invalshoeken leren benaderen. De ballade van Heer Halewijn, Beatrijs, Mariken van Nieumeghen, werken van Marga Minco, Willem Elsschot, Bordewijk, Cees Noteboom, Harry Mulisch, Arnon Grunberg etc. komen aan bod. Aan het einde van het semester worden er korte, eenvoudige gedichten gelezen in het. Morfologie Code: BHL 2132 Aantal Studiepunten: 3 Julia Albert Hongaars, later De cursus morfologie is een inleiding in de morfologische theorie en de toepassing daarvan op het. De verschillende typen woordvorming (derivatie, samenstelling, flexie) komen aan de orde. Ook wordt inzicht geboden in de relatie van de morfologie tot andere componenten van de grammatica, zoals de fonologie en de syntaxis. Morfologie Code: BHL 2133 Julia Albert Hongaars, later Het werkcollege sluit bij het gelijknamige hoorcollege aan. De verschillende typen woordvorming (derivatie, samenstelling, flexie) komen door middel van oefeningen aan bod. De studenten worden vertrouwd gemaakt met de basisbegrippen van de woordvorming en de woordsoorten. Ze zijn in staat eenvoudige morfologische artikelen te lezen en aan hand van de Leipziger Glossing Rules uitingen morfologisch te beschrijven. Ook wordt inzicht geboden in de relatie van de morfologie tot andere componenten van de grammatica, zoals de fonologie en de syntaxis.

2 e grammatica Code: BHL 1014 Aantal Studiepunten: 1 De basisbegrippen van de e grammatica: werkwoordsvervoegingen en tijden, modale werkwoorden, trappen van vergelijking, woordenschat. I Code: BHL 1011 Voertaaltaal: Het doel is om de basisvaardigheden te leren: uitspraak van het, korte gesprekken voeren, luisteren naar makkelijke authentieke teksten, basiswoordenschat aanleren. IV Code: BHL 1021 (BHL 1011, 1012, 1013, 1114) Het doel is om studenten voor te bereiden op het taalexamen op niveau A2. V Code: BHL 1022 (BHL 1011, 1012, 1013, 1114) Veronika Máthé Het doel is om studenten voor te bereiden op het taalexamen op niveau A2. Hierbij gebruiken wij de leergang Contact! 1.

3 VI Code: BHL 1023 werkcollege Jaap Faber In deze cursus bouwen we verder aan het basisvocabulaire en de communicatieve vaardigheden zoals die in het eerste semester centraal stonden. De cursus bereidt voor op het behalen van niveau A2, wat nodig is voor het succesvol deelnemen aan het basisexamen aan het eind van het eerste studiejaar. Vooral spreek- en leesvaardigheid zullen aan bod komen. 2 e Jaar Bachelor (BA) Major Cultuurgeschiedenis I Code: B2410 István Németh De Lage Landen vóór en in de Romeinse Tijd; Frankische Tijd; opkomst van de leenstaat Holland; het Bourgondische Huis in de Lage Landen; het Oostenrijkse Huis in de Lage Landen; de Nederlanden onder Filips II en de voorbereiding van de Tachtigjarige oorlog; de Tachtigjarige oorlog; de ontdekkingsreizen; de Gouden eeuw. Egodokumenten Code: BHL 3211 Aantal Studiepunten: 3 Clara Strijbosch, Anikó Daróczi 60 % / Hongaars 40% We lezen egodocumenten behorende tot verschillende genres: dagboeken, brieven, stukken uit autobiografieën en enkele interviews. We beginnen met het dagboek van Bontekoe (17 de eeuw, in Hongaarse vertaling), we behandelen enkele brieven van Van Gogh en stukken uit 20 ste -eeuwse dagboeken. Grote aandacht wordt besteed aan het dagboek van Anna Frank. Verder bespreken we enkele autobiografische herinneringen van Hongaren in Nederland en Nederlanders in Hongarije.

4 Journalistieke teksten Code: BHL 4114 (BHL 1099*) Cora-Lisa Sütő Het lezen van artikelen uit verschillende talige kranten en tijdschriften Oude literatuur Code: BHL 2252, 2253 Aantal Studiepunten: 3, 2 (45 min.), werkcollege (90 min.) Anikó Daróczi, Clara Strijbosch Tweedejaars bachelor 80%, Hongaars 20% De studenten hebben in hun eerste studiejaar al kennis gemaakt met een aantal teksten uit de vroege talige literatuur in Hongaarse vertaling. Nu lezen we, in moderne e vertaling, teksten behorende tot verschillende genres een ridderverhaal (Karel ende Elegast), fragmenten uit een dierenepos (Reinaert de Vos), 14 e eeuwse gezongen poëzie (Gruuthuse Handschrift), fragmenten uit een middeleeuwse reisverhaal (De reis van Sint Brandaan), fragmenten uit een artes-tekst (Het boek van Sidrac) en een middeleeuwse novelle in verzen over de hoofse liefde (De burgravin van Vergi). Uit de 17 e eeuw hebben we enkele emblemen van Jacob Cats, sonnetten liederen van P.C. Hooft en een drama van Vondel (Lucifer) gekozen (dit laatste werd door de studenten tijdens hun eerste jaar in Hongaarse vertaling gelezen, nu maken ze kennis met kortere fragmenten in het ).

5 Sociolinguïstiek Code: BHL 2150 Dr. Julia Albert In deze cursus staat de relatie tussen taal en maatschappij in het e taalgebied centraal. We zullen kennismaken met heel wat onderwerpen: dialecten, standaardtaal, verschillen tussen Nederland en Vlaanderen, jongerentaal, ethnolecten, verschillen tussen de taal van mannen en vrouwen, de relatie tussen taalvariatie en taalverandering, stilistische verschillen binnen een taal, taalseksisme en de sociale waardering van taalverschillen. Maar ook onderwerpen zoals taalplanning en taalpolitiek, meertaligheid, codeswitching, de positie en het onderwijs van minderheidstalen, taalverlies en taalverschuiving bij immigranten in Nederland en bij Nederlanders in het buitenland komen aan bod. Taalverwerving IV Code: BHL 2042 Jaap Faber De cursus biedt een volgende fase in de weg van A2 naar B1. Op specifieke terreinen werken we aan luister- spreek- en schrijfvaardigheid. Hierbij staat centraal: kunnen hanteren van een rijker vocabulaire, alledaagse tv-programma's e.d. verstaan en begrijpen, teksten kunnen schrijven die het persoonlijke overstijgen en verbeteren van grammaticale correctheid. Taalverwerving Code: BHL 2041 Het doel van de colleges taalverwerving is om het taalvaardigheidniveau van de studenten te verbeteren. Woordenschatuitbreiding, grammatica, idioom, spreek- en gespreksvaardigheid en luistervaardigheid krijgen veel aandacht. De studenten moeten regelmatig hun schriftelijk huiswerk inleveren. Het doel is om van A2 richting B1 te gaan.

6 Taalverwerving Code: BHL 2042 Het doel van de colleges taalverwerving is om het taalvaardigheidsniveau van de studenten te verbeteren. Woordenschatuitbreiding, grammatica, idioom, spreek- en gespreksvaardigheid en luistervaardigheid krijgen veel aandacht. De studenten moeten regelmatig hun schriftelijk huiswerk inleveren. Het doel is B1. Vertalen 1 Code: BHL 4201 (BHL 1099*) Veronika Máthé Hongaars en Aan de hand van verschillende e teksten oefenen wij de vertaal transacties die uitgevoerd moeten worden als men uit het in het Hongaars vertaalt. Tijdens de colleges bespreken we de vooraf gemaakte Hongaarse vertalingen, de problematische punten en mogelijke oplossingen.

7 Visuele Cultuur I Code: BHL 1610 István Németh Voertaal: Hongaars Kennismaking met de belangrijkste stilistische kenmerken van de Vlaamse schilderkunst van de 15de tot en met de 17de eeuw op grond van de collectie van het Szépművészeti Múzeum te Boedapest. 3 e Jaar Bachelor (BA) Major Basiskennis rechten (taal) Code: BFS 4030 Krisztina Soós dr. Juridische basisterminologie, en Belgisch rechtssysteem in vergelijking met het Hongaarse recht Egodokumenten Code: BHL 3211 Aantal Studiepunten: 3 hoorcollege Clara Strijbosch, Anikó Daróczi 60 % / Hongaars 40% We lezen egodocumenten behorende tot verschillende genres: dagboeken, brieven, stukken uit autobiografieën en enkele interviews. We beginnen met het dagboek van Bontekoe (17 de eeuw, in Hongaarse vertaling), we behandelen enkele brieven van Van Gogh en stukken uit 20 ste -eeuwse dagboeken. Grote aandacht wordt besteed aan het dagboek van Anna Frank. Verder bespreken we enkele autobiografische herinneringen van Hongaren in Nederland en Nederlanders in Hongarije.

8 Europese Cultuur en de Lage Landen Code: BHL 3431 István Németh Kennismaking met de belangrijkste stilistische kenmerken van de moderne Belgische en e kunst in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Van de vertegenwoordigers van de Haagse school tot de COBRA-groep. EU-terminologie (BHL 1099*) Code: BHL 4203 Aantal Studiepunten: 3 Krisztina Soós De terminologie en taalgebruik van de Europese Unie. Presentaties over de geschiedenis, werking, instellingen en doelstellingen van de EU, en vertalen van EU-teksten en artikels over de EU. Interculturele communicatie Code: BFS 4060 (BHL 1099*) Cora-Lisa Sütő Het leren kennen van enkele namen en begrippen uit het vakgebied, zoals Hofstede, Shadid, Pinto en anderen en reflectie op de inter- en intraculturele verschillen tussen groepen, met name tussen Nederlanders, Vlamingen en Hongaren, maar ook tussen etnische of anderszins te onderscheiden groepen binnen een land (Scheffer). Internationale instituties en relaties Code: BFS 4040 Krisztina Soós Leren van terminologie en opbouw van de EU (instellingen, werking, recht van de unie)

9 Internationale instituties en relaties Code: BFS 4040 Krisztina Soós Leren van terminologie en opbouw van de EU (instellingen, werking, recht van de unie) Narratologie Code: BHL 2261 (niet gevonden; wel BHL 2271 en BHL 2270) Aantal Studiepunten: Clara Strijbosch Het doel van het college is de studenten bekend te maken met de narratologie (theorie van vertellen en verhalen) die ze in de praktijk brengen tijdens het analyseren en interpreteren van verhalende teksten. Poëzieanalyse Code: 3232 (3231) Anikó Daróczi Derdejaars bachelor Voertaal: 90%, Hongaars 10% Het doel van de cursus is om talige poëzie te leren lezen aandacht wordt dus nog niet besteed aan de analyse van de gedichten in de traditionele zin van het woord. Elke week focussen we op een bepaald thema (zien, horen, spiegelingen, ruimtelijkheid, zee, tijd, liefde, dood etc.), en lezen we daarbij gedichten van verschillende dichters. Aandacht wordt besteed aan het hardop voorlezen van de gedichten, op de persoonlijke benaderingen van de studenten zelf en gesprekken over de uit de gedichten ontstane thema s.

10 Scriptieschrijven Code: BHL 5997 (45 minuten) Anikó Daróczi 3BA Hongaars 60%, 40% Aan het einde van hun BA-studie moeten de studenten een scriptie inleveren van ongeveer 30 pagina s. In de eerste weken wordt er in het algemeen gesproken over de mogelijke thema s (in principe zullen de studenten tegen het begin van hun derde studiejaar al een thema hebben gekozen). We werken met het materiaal van de door de studenten ingebrachte thema s: hoe maakt men een werkplan? Hoe verzamelt men materiaal voor een scriptie? Hoe maakt men voetnoten? Hoe zit een bibliografie in elkaar? Aan het einde van de cursus moeten de studenten de structuur van hun scriptie en de bibliografie en ongeveer 10 pagina s van hun scriptie klaar hebben. Taalverwerving VII Code: BHL 2061 (BHL2051 BHL 2052) werkcollege Jaap Faber De cursus bereidt voor op het (taal)eindexamen van de bacheloropleiding. Centraal staat: adequaat in allerlei situaties kunnen reageren (mondeling), een goede luistervaardigheid en verfijning van schrijftechnieken. Aan het eind van de cursus worden studenten geacht alle vaardigheden van het op niveau B2 van het ERK te beheersen. Taalverwerving V (BHL 2041 BHL 2042) Code: BHL 2051 Het doel van de colleges taalverwerving is om het taalvaardigheidniveau van de studenten te verbeteren. Woordenschatuitbreiding, grammatica, idioom, spreek- en gespreksvaardigheid en luistervaardigheid krijgen veel aandacht. De studenten moeten regelmatig hun schriftelijk huiswerk inleveren. Het doel van dit college is om van B1 richting B2 te gaan.

11 Taalverwerving VII Code: BHL 2061 Jaap Faber Het doel van de colleges taalverwerving is om het taalvaardigheidniveau van de studenten te verbeteren. Woordenschatuitbreiding, grammatica, idioom, spreek- en gespreksvaardigheid en luistervaardigheid krijgen veel aandacht. De studenten moeten regelmatig hun schriftelijk huiswerk inleveren. Het doel is om B2 te bereiken. Taalverwerving 8 Code: BHL 2062 Cora-Lisa Sütő Derdejaars Bachelor studenten Het vergroten van lees-, schrijf- en luistervaardigheid aan de hand van geschreven en gesproken teksten van uiteenlopende stijlregisters en dia-/sociolecten. Vaktaal economie I Code: BHL 4109 Het doel van dit college is om te leren hoe de officiële of zakelijke communicatie in het verloopt. Het schrijven van een cv, sollicitatiegesprek, motivatiebrief en kenmerken van zakelijke communicatie in Nederland en Vlaanderen staan in de focus. Vaktaal economie II Code: BHL 4110 Het doel van dit college is om te leren hoe de officiële of zakelijke communicatie in het verloopt. Het schrijven van een cv, sollicitatiegesprek, motivatiebrief en kenmerken van zakelijke communicatie in Nederland en Vlaanderen staan in de focus.

12 Vaktaal rechten (BHL 1099*) Code: BHL 4204 werkcollege Krisztina Soós dr. Vertalen van verschillende soorten juridische teksten: overeenkomsten, arresten, wetteksten enz., maar ook krantenartikelen over juridische onderwerpen. Voorbereiding taalexamen Code: BHL 4051 Deze cursus bereidt de studenten voor op het taalexamen (niveau B2) aan het eind van hun BA studie. Er wordt veel aandacht gegeven aan schrijven (formele brief, geleid opstel), grammatica en woordenschatuitbreiding.

Hier leer je verschillende academische teksten lezen, schrijven en voordragen. Deze cursus dient ook als een soort voorbereiding op je scriptie.

Hier leer je verschillende academische teksten lezen, schrijven en voordragen. Deze cursus dient ook als een soort voorbereiding op je scriptie. 1 e Jaar Master (MA) Academisch schrijven Code: MHL 1011 hoorcollege Hier leer je verschillende academische teksten lezen, schrijven en voordragen. Deze cursus dient ook als een soort voorbereiding op

Nadere informatie

Kennisbasis Duits 8 juli 2009. 2. Taalkundige kennis

Kennisbasis Duits 8 juli 2009. 2. Taalkundige kennis Kennisbasis Duits 8 juli 2009 Thema Categorie/kernconcept Omschrijving van de categorie / het kernconcept De student 1. Taalvaardigheden 1.1 De vaardigheden 1.1.1 beheerst de kijkvaardigheid en de luistervaardigheid

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Nederlandkunde/ Dutch Studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Talen en culturen van Latijns Amerika/ Spaans Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Midden-Oostenstudies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Slavische talen en culturen Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Nederlandkunde/ Dutch Studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo. Mondelinge taalvaardigheid

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo. Mondelinge taalvaardigheid Lesstof overzicht complete methode Nederlands vmbo STATION Mondelinge taalvaardigheid Nederlands vmbo KGT 1 Beter gebekt Uitgeverij: Eisma Edumedia bv Postbus 459 8901 BG Leeuwarden T (088) 294 48 80 F

Nadere informatie

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen Titel / thema tekst / toets Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen LUISTERVAARDIGHEID De leerlingen kunnen Lu 1 op beschrijvend niveau van narratieve,

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Nederlandse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist Duits IBL1 Vakcode 56008 Verantwoordelijke e-mail mevr. K. Voogd k.m.voogd@saxion.nl ECTS 4 Kwartiel 1.1 en 1.2 Competenties IBL1 Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort en examenprogramma Engelse taal en literatuur Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: A Leesvaardigheid; B Luistervaardigheid;

Nadere informatie

Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules

Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding vaknaam Engelse vaknaam voertaal studiefase 1 Minor IO/IB French 1 Minor IO/IB Ba aantal

Nadere informatie

Russisch Opleidingsonderdeel: Russisch/Taalkunde I Code: 07.1.01 Leeractiviteiten: 2 Studiepunten: 6 Semester: Vakgroep:

Russisch Opleidingsonderdeel: Russisch/Taalkunde I Code: 07.1.01 Leeractiviteiten: 2 Studiepunten: 6 Semester: Vakgroep: Vakgroep: Opleidingsonderdeel: /Taalkunde I Code: 07.1.01 Leeractiviteiten: 2 Studiepunten: 6 Semester: Semester 1, Semester 2 Coördinerend docent: Dierick Jan Andere docenten: Doelstelling Deze cursus

Nadere informatie

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo Lesstof overzicht complete methode Nederlands vmbo TOPSPORT spelling en grammatica vmbo KGT 2 Uitgeverij: Eisma Edumedia bv Postbus 459 8901 BG Leeuwarden T (088) 294 48 80 F (088) 294 48 99 I www.eisma.nl

Nadere informatie

Nederlands ( 3F havo vwo )

Nederlands ( 3F havo vwo ) Nederlands Nederlands ( 3F havo vwo ) havo/vwo bovenbouw = CE = Verdiepende keuzestof = SE Mondelinge taalvaardigheid Subdomeinen Gespreksvaardigheid Taken: - deelnemen aan discussie en overleg - informatie

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Franse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17 en examen Engels PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 15-16-17 Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen:

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Leerweg: TL Klas: 3 Vak: Duits Methode: TrabiTour 3.1.1 Repetitie Kapitel 7 de woordjes en zinnen begrijpen en toepassen. een kort gesprekje voeren, en een briefje schrijven over je woonomgeving. verschillen

Nadere informatie

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo. Mondelinge taalvaardigheid

Nederlands. complete methode. Lesstof overzicht. vmbo. Mondelinge taalvaardigheid Lesstof overzicht complete methode Nederlands vmbo STATION Mondelinge taalvaardigheid Nederlands vmbo KGT 1 Beter gebekt Uitgeverij: Eisma Edumedia bv Postbus 459 8901 BG Leeuwarden T (088) 294 48 80 F

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten.

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Taalvaardigheid Spaans 1 Minor

Taalvaardigheid Spaans 1 Minor Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding vaknaam Engelse vaknaam voertaal studiefase RTC Spaans Taalvaardigheid Spaans 1 Minor

Nadere informatie

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat.

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch Bachelor 2019-2020 Midden-Oostenstudies Arabisch uva.nl/ba-arabisch In de bachelor Arabisch: Midden-Oostenstudies word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Engelse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Didactische verantwoording Allemaal taal Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Jenny van der Ende Taalondersteuning bij kinderen Naast behoefte aan

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Talen en culturen van Afrika Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2.

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2. Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A3 Frans 1 Academiejaar 2015-2016 Semester 1 en 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden 120 Aandeel

Nadere informatie

Collectie KLA: Griekse en Latijnse taal- en letterkunde

Collectie KLA: Griekse en Latijnse taal- en letterkunde Inhoud Collectie 2 Plaatsingssysteem 3 Hoofdindeling 4 Taal- en letterkunde 5 Taalkunde 5 Letterkunde 8 Handboeken en naslagwerken 11 p. 1 / 11 Collectie De collectie KLA bevat Griekse en Latijnse taal-

Nadere informatie

Vak: Nederlands Klas: 4 vwo Blok: I a

Vak: Nederlands Klas: 4 vwo Blok: I a Vak: Nederlands Klas: 4 vwo 2016-2017 Blok: I a WEEK 34 STOFOMSCHRIJVING ACTIVITEIT LEERLING tijdens les en buiten lestijd Uitleg methodes en werkwijze Aanmelden Beter spellen.nl niveau 3F en woordpost.nl,

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Italiaanse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau het Nederlands te functioneren en is de eerste plaats gericht op formele communicatie. Dit profiel

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Russische studies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

LANDSEXAMEN MAVO

LANDSEXAMEN MAVO Examenprogramma ENGELS M.A.V.O. LANDSEXAMEN MAVO 2018-2019 1 Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen, het commissie-examen schriftelijk gedeelte en het commissie-examen mondeling

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2015 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Russische studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek

Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek Marc van Oostendorp M.van.Oostendorp@umail.LeidenUniv.NL 29 november 2004 Variatielinguïstiek Wat is variatielinguïstiek? De studie van taalvariatie

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels?

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Agora 2018-2019: PTA vwo Engels Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Eén periode: T 01 Leesvaardigheid Toets / schriftelijk / tijdsduur 60 minuten / weging: 10 - Het lezen van

Nadere informatie

2. Afgestudeerden in de bacheloropleiding Taalwetenschap:

2. Afgestudeerden in de bacheloropleiding Taalwetenschap: Opleidingsspecifieke deel OER, 2017-2018 Opleiding / programma: Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum Het toelatingsonderzoek, bedoeld in art. 7.29 van de wet, heeft betrekking op de volgende vakken op vwo-niveau:

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 2, jaar vmbo basis

Schets van het onderwijsprogramma Route 2, jaar vmbo basis Schets van het onderwijsprogramma Route 2, 12 16 jaar vmbo basis Bij leerlingen in route 2 uitstroomprofiel vmbo basis ligt het accent op instroom in de onderbouw van de vmbo basisberoepsgerichte leerweg.

Nadere informatie

Inschrijvingsvereisten volgtijdelijkheid: Bachelor in de Toegepaste Taalkunde Geldig vanaf 2016-2017 onder voorbehoud van programmawijzigingen

Inschrijvingsvereisten volgtijdelijkheid: Bachelor in de Toegepaste Taalkunde Geldig vanaf 2016-2017 onder voorbehoud van programmawijzigingen Inschrijvingsvereisten volgtijdelijkheid: Bachelor in de Toegepaste Taalkunde Geldig vanaf 2016-2017 onder voorbehoud van programmawijzigingen Documentversie: 30/05/2016 Geldig vanaf 19/09/2016, onder

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Talen en culturen van Zuid- en Zuidoost Azië Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 geschreven Engelstalige teksten. 14. De leerling leert in Engelstalige schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, te ordenen

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma. Route 2, 16+ mbo entree. april 2016

Schets van het onderwijsprogramma. Route 2, 16+ mbo entree. april 2016 Schets van het onderwijsprogramma De leerlingen in route 2 uitstroomprofiel entreeopleiding worden voorbereid op instroom in de entreeopleiding in het mbo. De entreeopleiding is drempelloos en duurt een

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

PTA Basis 2015-2016. Inhoud

PTA Basis 2015-2016. Inhoud PTA Basis 2015-2016 Inhoud Maatschappijleer... 2 Kunstvakken 1... Biologie... 5 Engels... 6 Geschiedenis... 9 Wiskunde... 10 Nederlands... 12 Zorg en Welzijn... 1 Lichamelijke Opvoeding... 16 Maatschappijleer

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 1 412 Kijk- en luister S 2 75 nee 2 421 3 431 432 Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Boekverslag 4 Boekverslag 5 Boekverslag 6 Filmverslag 2 Theorie - Talent Schrijfdossier

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Midden-Oostenstudies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, jaar havo/vwo

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, jaar havo/vwo Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12-16 jaar havo/vwo De leerlingen in route 3 (12 16) uitstroomprofiel havo/vwo kunnen instromen in verschillende fasen van het reguliere onderwijs: in de onderbouw

Nadere informatie

Programmering Leerstof & Toetsing VWO

Programmering Leerstof & Toetsing VWO onderdeel Toetsvorm 33 1 ste schooldag 17 augustus Introductie / informatie leerjaar 3 34 35 36 GP 1 37 GP 1 (vervolg) Uitleg spreekopdracht Oefenen informatieve voordracht aan de hand van krantenartikels

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, jaar vmbo basis

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, jaar vmbo basis Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, 12 16 jaar vmbo basis Bij leerlingen in route 2 uitstroomprofiel vmbo basis ligt het accent op instroom in de onderbouw van de vmbo basisberoepsgerichte

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl )

Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl ) Einddoelen Nederlands Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl ) vmbo bovenbouw = CE = Basis = SE = Varieert per bb/kb/gt-leerweg en varieert ook door de keuze voor papieren of digitaal examen. Zie Syllabus 2014. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Programmaschema bacheloropleiding Taalwetenschap. traject Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap

Programmaschema bacheloropleiding Taalwetenschap. traject Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap Programmaschema bacheloropleiding Taalwetenschap traject Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap 2 e jaar: semester Cursusnaam ECTS Niveau I Indo-Europese fonologie 5 200 I Hettitisch I 5 200 I Grieks

Nadere informatie

BA 1 NTC Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 vaktitel vakcode 7 collegewekeweken. tentamen. schriftelijk. schriftelijk. tentamen. tentamen.

BA 1 NTC Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 vaktitel vakcode 7 collegewekeweken. tentamen. schriftelijk. schriftelijk. tentamen. tentamen. BIJLAGE 1 Toetsplan Bacheloropleiding Nederlandse Taal en Cultuur 2014-2015 BA 1 NTC Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 7 collegewekeweken 3 toetsweken 7 college- blok 1 weken blok 2 weken blok 3 Academisch schrijven

Nadere informatie

Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders

Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Verantwoording 2009 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Vooraf De syntheseproef bestaat uit een aantal onderdelen. 1. Schriftelijke taalvaardigheid Het verslag dat je maakte van de aidsgetuigenis van Kristof

Nadere informatie

Taalvaardigheid Duits 1 Minor

Taalvaardigheid Duits 1 Minor Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding vaknaam Engelse vaknaam voertaal studiefase Taalvaardigheid 1 Minor German Proficiency

Nadere informatie

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren.

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Keuzes eerste leerjaar A 2018-2019 Keuze 1: Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Basis: Je haalt voldoende tot behoorlijke cijfers in de basisschool. Je kiest om de basisleerstof

Nadere informatie

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten.

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Leerjaar: 3 Onderwerp: Luistervaardigheid 11, 12, 13, 14 11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen

Nadere informatie

Collectie POR: Portugese taal- en letterkunde

Collectie POR: Portugese taal- en letterkunde Inhoud Collectie 2 Plaatsingssysteem 3 Hoofdindeling 4 Taal- en letterkunde 5 Taalkunde 6 Letterkunde 10 Handboeken en naslagwerken 14 p. 1 / 14 Collectie De collectie omvat ca. 10.000 banden en bestrijkt

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Slavische talen en culturen Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Examenprogramma PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen:

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2. (her)toetsing Griekse grammatica en

JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2. (her)toetsing Griekse grammatica en BIJLAGE 1 Toetsplan Bacheloropleiding Taal en Cultuur 2014-2015 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 week 1-7 colleges week 8/9/10, 20 week 11-16, 19 colleges week 21/22, 30 Griekse grammatica en LQG010P05

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2015 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Koreastudies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van de Wet

Nadere informatie

Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen

Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen Taalkunde? Taalculturele vorming? 2003: Taalkunde ter keuze in het eindexamen SLO: Naar onze mening

Nadere informatie

Bachelor Nederlandse taal en cultuur. uva.nl/ba-nederlands

Bachelor Nederlandse taal en cultuur. uva.nl/ba-nederlands Bachelor 2019-2020 Nederlandse taal en cultuur uva.nl/ba-nederlands Wat leert een toneeltekst uit de Gouden Eeuw ons over het toenmalige denken en doen? Waarom is 'de meisje' nu nog fout, maar over twintig

Nadere informatie

Overgangsmaatregelen Toegepaste Taalkunde nieuwe bachelorprogramma vanaf

Overgangsmaatregelen Toegepaste Taalkunde nieuwe bachelorprogramma vanaf Overgangsmaatregelen Toegepaste Taalkunde nieuwe bachelorprogramma vanaf 2017-2018 Het nieuwe programma van de LW-opleidingen gaat voor alle studenten in vanaf academiejaar 2017-2018. De overgangsmaatregelen

Nadere informatie

Vrije School voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. Rudolf Steiner College

Vrije School voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. Rudolf Steiner College Vrije School voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2-216 vmbo-t examenjaar Rudolf Steiner College Vak:Nederlands en SE1 Periode Middeleeuwen einde

Nadere informatie

BLOK 1 05-09-2011 t/m 28-10-2011 = week 1 t/m week 8. Colleges: 12-09-2011 t/m 22-10-2011 = 6 weken LEIDENS ONTZET: geen college op ma 3 okt.

BLOK 1 05-09-2011 t/m 28-10-2011 = week 1 t/m week 8. Colleges: 12-09-2011 t/m 22-10-2011 = 6 weken LEIDENS ONTZET: geen college op ma 3 okt. Collegerooster Nederlands 2011-2012 1 e semester week maandag colleges tentamens 1 05/9 2 12/9 3 19/9 4 26/9 5 03/10 6 10/10 7 17/10 8 24/10 9 31/10 10 07/11 11 14/11 12 21/11 13 28/11 14 05/12 15 12/12

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 4 Kijk- en luister Cito S 2 75 nee Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Fragmenten boek 4 Fragmenten boek 5 2 42 Boekverslag 6 M 3 20 nee

Nadere informatie

Minor Landschapsgeschiedenis

Minor Landschapsgeschiedenis Minor Landschapsgeschiedenis Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een minor Landschapsgeschiedenis aan die zich richt op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse

Nadere informatie

A. LEER EN TOETSPLAN 2014-2015

A. LEER EN TOETSPLAN 2014-2015 Vak: Leerjaar: 1 Onderwerp: fictie (creatief lezen) Kerndoel(en): (nr)-2, 3, 4, 5, 7, 10. 1-smaakontwikkeling bevorderen 2-soorten verhalen onderscheiden 3-beoordelingswoorden 4-begrippen: spanning en

Nadere informatie

Schriftelijke (en mondelinge) (deel)tentamens. Werkdossier

Schriftelijke (en mondelinge) (deel)tentamens. Werkdossier Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding RTC Spaans vaknaam Taalvaardigheid Spaans 1 Major Engelse vaknaam Spanish Proficiency

Nadere informatie

Programma s en projecten aan de ELTE najaar 2016

Programma s en projecten aan de ELTE najaar 2016 Programma s en projecten aan de ELTE najaar 2016 1. Elckerlijc in het Hongaars een literair feest in Boedapest 3 oktober 18.00 Dit is wat we delen is het motto van Vlaanderen en Nederland als eregast van

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad)

Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad) Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad) Bron: www.ond.vlaanderen.be/dvo 1 Luisteren 1 De leerlingen kunnen op structurerend niveau luisteren naar uiteenzettingen en probleemstellingen

Nadere informatie

PTA voor het vak: Nederlands 2015-2016 Niveau: Basisberoepsgerichte leerweg LWOO Docent: GRK Methode: Op Nieuw Niveau

PTA voor het vak: Nederlands 2015-2016 Niveau: Basisberoepsgerichte leerweg LWOO Docent: GRK Methode: Op Nieuw Niveau PTA voor het vak: Nederlands 215-216 Niveau: Basisberoepsgerichte leerweg LWOO Docent: GRK Methode: Op Nieuw Niveau Leerjaar: 3 Periode 1 Toets Leerstof Weging Soort type: HD (handelingsdeel) PO (prakt.opdracht)

Nadere informatie

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor het 2 e leerjaar van de 2 e graad aso. Datu m van de les. De leerlingen kunnen

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor het 2 e leerjaar van de 2 e graad aso. Datu m van de les. De leerlingen kunnen Titel / thema tekst / toets Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor het 2 e leerjaar van de 2 e graad aso De leerlingen kunnen LUISTERVAARDIGHEID Lu 1 op beschrijvend niveau

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties inclusief prestatie-indicatoren en beoordelingscriteria.

Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties inclusief prestatie-indicatoren en beoordelingscriteria. Duits L2 Vakcode 56017 Moduleverantwoordelijke mevr. K. Voogd (k.m.voogd@saxion.nl) ECTS 4 Kwartiel 1.3 en 1.4 Competenties IBL1 Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Spojená východoindická společnost. Comenius Státní překlad Bible

Spojená východoindická společnost. Comenius Státní překlad Bible Inleidende les Nederlands, een probatio pennae? Quiz Kongo Peter Stuyvesant Max Havelaar Erasmus Olga Krijtová Anna Franková Nieuw Amsterdam nootmuskaat Flandry Spojená východoindická společnost Comenius

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Taalwetenschap Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van de

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke deel OER, BA Taalwetenschap. Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum

Opleidingsspecifieke deel OER, BA Taalwetenschap. Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum Opleidingsspecifieke deel OER, 2013-2014 Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum Het toelatingsonderzoek, bedoeld in art. 7.29 van de wet, heeft betrekking op het volgende vak op VWO-niveau: Engels en op maximaal

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Chinastudies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Taalvaardigheid Italiaans 1 Major

Taalvaardigheid Italiaans 1 Major Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding vaknaam Engelse vaknaam voertaal studiefase RTC Italiaans Taalvaardigheid Italiaans 1

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Vak: Engels Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifieke deel: Bacheloropleiding: Kunstgeschiedenis Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2010 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Hebreeuwse en Joodse studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, jaar praktijkschool vso

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, jaar praktijkschool vso Schets van het onderwijsprogramma Route 1, 12 16 jaar praktijkschool vso De leerlingen in Route 1 Uitstroomprofiel praktijkonderwijs, vso bereiden zich voor op instroom in het praktijkonderwijs (en soms

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifieke deel: Bacheloropleiding: Kunstgeschiedenis Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie