Gedragsprotocol COG Drenthe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedragsprotocol COG Drenthe"

Transcriptie

1 Gedragsprotocol COG Drenthe november 2013 Vastgesteld door het College van Bestuur op 27 november 2013 Instemming GMR personeelsgeleding (conform artikel 23n) op Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op

2 Inleiding Voor u ligt het gedragsprotocol van de Christelijke Onderwijsgroep Drenthe. Het protocol is opgesteld door en voor alle betrokkenen van de scholen van COG Drenthe en vastgesteld door het College van Bestuur. De personeelsgeleding van de GMR van COG Drenthe heeft het protocol besproken en ermee ingestemd. De schoolorganisatie draagt zorg voor een vertaling naar de praktijk van de gedragscode, hierbij is de directeur verantwoordelijk voor de naleving van het gedragsprotocol in de praktijk. Het naleven van het gedragsprotocol geldt voor alle betrokkenen in de school, zoals ook omschreven is in punt 1 op pagina 4. Doelen: Het scheppen van een goed pedagogisch klimaat waarbinnen alle betrokkenen zich prettig en veilig voelen. Het bijdragen aan preventie van machtsmisbruik in de ruimste zin des woords. Het bevorderen en bewaken van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsaspecten voor alle betrokkenen op onze scholen. Het bewaken van de privacy van alle betrokkenen. Voordelen: Betrokkenen kunnen elkaar aanspreken op naleving van gezamenlijke gedragsregels. De scholen kunnen door middel van de gedragsregels naar buiten toe, met name naar de ouders van de leerlingen, duidelijk maken hoe binnen de school betrokkenen omgaan met de hen toevertrouwde leerlingen. Aandachtspunten: Respectvol omgaan met elkaar in woord en daad zijn essentiële uitgangspunten binnen de Stichting COG Drenthe. Een gedragscode houdt niet in, dat gedrag dat niet in regels is vastgelegd automatisch wel toelaatbaar is. Een gedragscode mag het spontane omgaan van alle betrokkenen met elkaar niet in de weg staan. Bij het vaststellen en naleven van regels moet rekening gehouden worden met de aard en het sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau van alle voorkomende leeftijdsgroepen. Elke volwassene die in een één op één situatie kan komen met een leerling dient een Verklaring omtrent Gedag te overhandigen op de school. Niet alleen personeel, studenten en overblijfouders, maar ook alle andere vrijwilligers en/of extern personeel. Samenhang met andere beleidsdocumenten: Dit gedragsprotocol maakt onderdeel uit van een reeks beleidsdocumenten onder de samenvattende titel gezondheid, veiligheid en gedrag. In deze documenten wordt het personeelsbeleid beschreven dat voorwaarden schept voor de gezondheid en veiligheid van het personeel: - Het arbobeleidsplan is gericht op waarborging van de veiligheid en gezondheid van medewerkers en op het voorkomen en beheersen van psychosociale arbeidsbelasting. - Het ziekteverzuimbeleid is gericht op het voorkomen en verminderen van verzuim, het omschrijft maatregelen ter bevordering van de veiligheid en de gezondheid en ter voorkoming en beperking van de psychosociale arbeidsbelasting (PSA), dit in overeenstemming met de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet Verbetering 2.

3 Poortwachter, het Besluit ziekte en arbeidsongeschiktheid onderwijs- en onderzoekpersoneel (BZA) en overige relevante regelgeving. - Het veiligheidsplan richt zich op alle vormen van agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten, die binnen of in de directe omgeving van de school kunnen voorkomen. Daarnaast is in dit beleidsplan ook het beleid rond de fysieke veiligheid verwerkt. Als het gaat over pesten wordt in dit document gedoeld op pestgedrag op het werk. Dit komt ook aan de orde in de vragenlijst voor het sociaal jaarverslag. Daarnaast zijn er pestprotcollen voor leerlingen op de scholen. Deze zijn weliswaar verschillend, maar hebben gemeen dat zij bescherming willen bieden tegen pesten van leerlingen. - Het gedragsprotocol heeft als doel: het scheppen van een goed pedagogisch klimaat waarbinnen alle betrokkenen zich prettig en veilig voelen. het bijdragen aan preventie van machtsmisbruik in ruime zin. het bevorderen en bewaken van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsaspecten voor alle betrokkenen bij hun werk op onze scholen. het bewaken van de privacy van alle betrokkenen. De richtlijnen sociale media zijn vastgesteld ter bescherming van allen die gebruik maken van de sociale media binnen COG Drenthe; dit zonder de moderne ontwikkelingen af te remmen. De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor professionals bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode gaat over de zorg voor het kind zonder dat er sprake is van een misdrijf. Een vermoeden van misdrijf moet altijd gemeld worden aan het bevoegd gezag (zoals ook vermeld in het gedragsprotocol). Naast bovengenoemde beleidsstukken vormt ook het plan van aanpak naar aanleiding van de RI&E een onderdeel van de bescherming van de werknemer. Wanneer de uitwerking van alle bovengenoemde beleidsstukken als onvoldoende gezien worden is het mogelijk gebruik te maken van de klachtenregeling. Indien iemand zich op de een of andere wijze onveilig voelt binnen de school of schoolomgeving, dan kan hij of zij dit altijd aangeven bij de vertrouwenspersoon of bij leden van de klachtencommissie. De procedure hiervoor is op school of bij het bureau van COG Drenthe verkrijgbaar. Het College van Bestuur stimuleert alle betrokkenen bij de school een actieve houding aan te nemen om het gewenste gedrag op school door allen te realiseren. 20 november 2013 A. Velthuis, voorzitter CvB 3.

4 Gedragscode COG Drenthe 1. Voor wie? De gedragscode is bestemd voor: personeel en leerlingen van de school; andere personen die in opdracht van de school werkzaam zijn, zoals gastdocenten, vrijwilligers, stagiaires en uitzendkrachten; ouders, verzorgers, voogden en/of andere familieleden die wel eens in de school komen; medewerkers van externe organisaties die tijdelijk in of rond de school werkzaam zijn; bezoekers van de school. 2. Uitgangspunt is: De school moet vooral een veilige school zijn, waar geen plaats is voor (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie, pesten, vandalisme of diefstal. Van een ieder die bij de school betrokken is, wordt verwacht dat hij of zij respect heeft voor de ander en diens eigendommen. Ook moet zorgvuldig worden omgegaan met de omgeving van de school. Naast de gedragscode faciliteert het College van Bestuur activiteiten omtrent de veiligheid op school. Voorbeelden hiervan zijn: gebruikersvergunningen, ARBO beleid, ontruimingsoefeningen, cursus voor BHV-ers, Nen 3140 inspecties etc. Voorts zal ook de individuele school zelf eigen beleid ontwikkelen met betrekking tot de veiligheid op school. Bijvoorbeeld: anti-pestprotocol; gedragsregels; beleid t.a.v. verkeersveiligheid etc. 3. Begrippen: Seksuele intimidatie: Hieronder verstaan we ongewenste seksuele toenadering in de vorm van verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag (waaronder het verzenden of raadplegen van pornografische afbeeldingen of teksten, onder meer via internet). Voor kinderen en medewerkers geldt tevens het school internetprotocol. Agressie en geweld: Hieronder verstaan we het pesten, psychisch of fysiek lastigvallen, bedreigen of aanvallen van anderen, alsmede het cyberpesten(pesten via internet). Discriminatie: Onder discriminatie verstaan we het maken van onderscheid tussen personen vanwege hun ras, godsdienst, geslacht, lichamelijke beperking, ziekte, levensovertuiging, politieke gezindheid, leeftijd, seksuele geaardheid of op welke grond dan ook, door het verrichten van handelingen, het doen van uitspraken of het nemen van beslissingen in welke vorm dan ook die beledigend of nadelig zijn voor die personen. Pesten: Onder pesten verstaan we een stelselmatige vorm van agressie waarbij aan één persoon of een groep(je) van personen door één of meerdere andere personen fysiek, verbaal of psychologisch schade wordt toegebracht. Pesten kan zowel reëel als ook digitaal geschieden. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld. Vandalisme: Onder vandalisme verstaan we het met opzet vernielen, beschadigen of onbruikbaar maken van andermans eigendommen. Diefstal: Onder diefstal verstaan we het wegnemen van enig goed, dat geheel of gedeeltelijk aan een ander toebehoort met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen. 4.

5 4. Status van een gedragscode m.b.t. het personeel: Na besluitvorming in het College van Bestuur en instemming door de personeelsgeleding van de GMR is de gedragscode voor alle personeelsleden van COG Drenthe een verplicht kaderstellend beleidsdocument. Dit beleidsdocument dient gelieerd te worden aan het personeelsbeleid. Overtreding van de gedragscode kan consequenties hebben voor betrokkene, ook rechtspositionele consequenties. Waar de bovenstaande gedragsregels niet in voorzien, wordt elke leerkracht geacht te handelen naar de geest van deze gedragscode. 5.

6 Gedragscode voor alle betrokkenen bij de school Algemeen Taalgebruik in het algemeen Discriminerend of seksistisch taalgebruik Schoolklimaat/schoolcultuur Er wordt institutioneel taalgebruik gebezigd, dat wil zeggen: passend bij de organisatie. Het taalgebruik moet neutraal zijn, zonder straattaalassociaties of dialect. Schelden en vloeken wordt niet toegestaan. Seksistisch taalgebruik, seksueel getinte grappen, toespelingen (ook in de teamruimten) en seksueel getinte aandacht voor leerlingen, ouders en collega leerkrachten die tot uiting komt in verbaal, fysiek of ander non-verbaal gedrag, zowel opzettelijk als onopzettelijk, alsmede discriminerend en intimiderend taalgebruik in de breedste zin van het woord, is niet aanvaardbaar. Dit geldt ook voor discriminerende en/of seksueel getinte teksten en/of tekeningen. Bevorderd moet worden dat de schoolcultuur gekenmerkt wordt door onderlinge verhoudingen die professioneel en respectvol zijn. Vertrouwelijke informatie Vertrouwelijke mededeling Seksueel misbruik en seksuele intimidatie Wordt de leerkracht iets in vertrouwen meegedeeld dat ernstig van aard is (bijvoorbeeld schending van de gedragscode of discriminatie en intimidatie in de brede zin van het woord) geef dan bij degene die deze mededeling in vertrouwen deed aan, dat je dit eveneens in vertrouwen - zal moeten bespreken met de schooldirectie. De vertrouwelijke aard zal zolang mogelijk geëerbiedigd worden tot het moment dat het de oplossing van het probleem in de weg staat. Bij vermoeden van seksuele intimidatie en/of seksueel misbruik, intimidatie, psychisch of fysiek geweld, dan wel agressie of discriminatie ben je verplicht om het College van Bestuur hierover onmiddellijk te informeren. Het College van Bestuur is bij een melding van een mogelijk zedendelict verplicht te overleggen met de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie. Mocht uit het overleg met de vertrouwensinspecteur kunnen worden geconcludeerd dat er een redelijk vermoeden van een strafbaar feit is, dan is het College van Bestuur verplicht aangifte te doen bij de politie. Gesprek Gesprek met derden Bij een moeilijk gesprek is het raadzaam om een tweede persoon bij het gesprek aanwezig te laten zijn. Geef naar de gesprekspartner aan dat er genotuleerd wordt en dat de gesprekspartner een afschrift van het gesprek zal ontvangen. Ook is het verstandig om moeizaam tot stand gekomen afspraken ter plekke te notuleren en te laten ondertekenen door beide partijen. 6.

7 Gebruik van schooleigendommen Eigendommen van school /internet Het is niet toegestaan eigendommen van de school te lenen, danwel voorwerpen, welke zich in of op het terrein van de school bevinden, buiten de school of het schoolterrein te brengen, zonder de uitdrukkelijke toestemming van de schooldirectie. Het gebruik van en internet voor privé-doeleinden op apparatuur van de school is alleen toegestaan in eigen tijd, voor zover dit het zakelijk gebruik niet hindert en zolang het niet in strijd is met de wet of de goede zeden. Houd er daarbij rekening mee dat privé-gebruik van internet op school of via het school adres niet bestaat. De werkgever is ten allen tijde gemachtigd de mailbox of de browsergeschiedenis van een computer te monitoren. 7.

8 Gedragscode binnen de relatie leerkracht - leerlingen Algemeen Kinderen op schoot nemen Kinderen die knuffelen Kinderen aanraken, aanhalen, troosten Alleen met leerlingen in afgesloten ruimte Leerlingen zoenen Leerlingen straffen Kledingvoorschriften geldend gedurende schoolactiviteiten, in en buiten de school en op het bestuursbureau Als het past bij het ontwikkelingsniveau van het kind (tot ongeveer groep 4) is er geen bezwaar tegen om een kind die daarom vraagt op schoot te nemen. Een kind tegen zijn of haar wil op schoot nemen is niet toegestaan. Een spontane knuffel van een kind hoeft niet afgeweerd te worden. Aanrakingen zoals een troostende arm, een aai over de bol of een schouderklopje zijn geen bezwaar zolang ze pedagogisch bedoeld zijn en voor zover het kind hiervan gediend is. Probeer te voorkomen dat een volwassene alleen met een leerling in een afgesloten ruimte is. Houd de deur open of ga zitten in een ruimte met een raam naar de gang. Leerkrachten zoenen geen kinderen. Wanneer een leerling een leerkracht spontaan wil zoenen, dan valt dit niet altijd te voorkomen, de leerkracht stimuleert dit echter niet. Er worden geen lichamelijke straffen gegeven. Werknemers van COG Drenthe hebben een voorbeeldfunctie voor onze leerlingen. Daarom wordt van hen verwacht dat zij zich beschaafd kleden. Het dragen van een hoofddoek i.v.m. geloofsovertuiging door leerlingen wordt toegestaan, ook tijdens de gymles, tenminste wanneer de hoofddoek voor de leerling geen gevaar oplevert, dit ter beoordeling van de leerkracht. Het dragen van een hoofddoek i.v.m. geloofsovertuiging door werknemers en/of stagiaires van COG Drenthe wordt niet toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor studenten die een oriëntatiestage doen. Het dragen van hoeden en/of petten en het dragen van een gezichtssluier door leerlingen, stagiaires en /of werknemers van COG Drenthe wordt niet toegestaan. 8.

9 Gymles Betreden kleed-/doucheruimte Relatie personeel gymzaal Omkleden/douchen Gedragingen / hulp tijdens gymles Leerkrachten blijven bij het omkleden in de kleedkamer tot en met groep 4. Bij betreden van de kleedruimte vanaf groep 5, altijd even kloppen, zodat de komst is aangekondigd. Personeel wordt nooit alleen gelaten met individuele leerlingen, ook niet in andere ruimtes van de sporthal. Vanaf groep 5 kleden jongens en meisjes zich gescheiden om, dit kan ook van toepassing zijn op groep 3 en 4. Een en ander is afhankelijk van de schoolsituatie. Dit geldt tevens voor douchen en/of voeten wassen. De leerkracht douchet niet mee met de leerlingen. Lichamelijke aanrakingen ten behoeve van hulp en bijstand bij gymnastiekoefeningen en bij behandeling van lichamelijke kwetsuren zijn natuurlijk noodzakelijk. Zwemmen Kleedruimte Jongens en meisjes kleden zich gescheiden om. Tot groep 5 is toezicht in de kleedruimtes gewenst. Als er een ouder meegaat dan gaat de betreffende ouder mee in de kleedkamer van de groep waarin het eigen kind van de ouder zich bevindt, de leerkracht is dan in de andere kleedkamer. In dit geval dient er van de ouder altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden gevraagd. Zowel de leerkracht als de ouder blijft nooit alleen met een kind in de kleedkamer. Zelf mee zwemmen Relatie personeel zwembad Wanneer de leerkracht zich wil omkleden, gebeurt dit gescheiden van de leerlingen. Personeel wordt nooit alleen gelaten met individuele leerlingen, ook niet in andere ruimtes van het zwembad. Schoolkamp Slapen Relatie met andere volwassenen bij het schoolkamp In bossen en buitenlucht Jongens en meisjes slapen gescheiden. Mocht er sprake zijn van gemengde slaapzalen dan moet hiervoor aan alle ouders schriftelijk toestemming gevraagd worden. Volwassenen die aanwezig op de kampeerboerderij of camping worden nooit alleen gelaten met individuele leerlingen, ook niet in andere ruimtes van de kampeerboerderij. Kinderen worden buiten alleen in groepen op pad gestuurd en worden geinstrueerd om binnen bepaalde grenzen te blijven. 9.

Gedragscode Bernardusschool Den Haag

Gedragscode Bernardusschool Den Haag Gedragscode Bernardusschool Den Haag Ruychrocklaan 340 2597 EE Den Haag Wat is een gedragscode? Een belangrijk onderdeel van veiligheidsbeleid is het opstellen van regels voor het sociale verkeer op school.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013)

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) Deze gedragscode is opgesteld omdat de Samuelschool een veilige school wil zijn. Een school waarin de identiteit en het unieke van iedere persoon uitgangspunt is van

Nadere informatie

Protocol tegen agressie, geweld, discriminatie en ongewenst seksueel gedrag

Protocol tegen agressie, geweld, discriminatie en ongewenst seksueel gedrag Protocol tegen agressie, geweld, discriminatie en ongewenst seksueel gedrag Inleiding Elke school dient te beschikken over een protocol met betrekking tot Agressie en Geweld. Voor iedereen, betrokken bij

Nadere informatie

Gedragscode basisschool Beppino Sarto

Gedragscode basisschool Beppino Sarto Gedragscode basisschool Beppino Sarto 2018-2019 Onze school wil een gemeenschap zijn, waar alle deelnemers zich prettig voelen. Dit betekent dat je samen moet zorgen voor een goede sfeer. Deze sfeer wordt

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON Inleiding Gedragsregels zoals afspraken over te laat komen, het roken op school, het gebruik van materialen e.d. zijn voor iedereen duidelijk. De richtlijnen die we hierbij

Nadere informatie

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied IN VEILIGE HANDEN Beleid ter voorkoming van seksueel misbruik en ander ongewenst gedrag IVN-afdeling Vecht en Plassengebied Inleiding IVN-afdeling Vecht en Plassengebied wil de vrijwilligers en de deelnemers

Nadere informatie

Protocol agressie en geweld

Protocol agressie en geweld Protocol agressie en geweld Inleiding Elke school dient te beschikken over een protocol met betrekking tot Agressie en Geweld. Voor iedereen, betrokken bij de school, is dit protocol een handvat bij bovenstaande

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

Lange Brugstraat 23 4871 CL, Postbus 497 4870 AL Etten-Leur tel: 076-5017365 fax: 076-5010905

Lange Brugstraat 23 4871 CL, Postbus 497 4870 AL Etten-Leur tel: 076-5017365 fax: 076-5010905 Lange Brugstraat 23 4871 CL, Postbus 497 4870 AL Etten-Leur tel: 076-5017365 fax: 076-5010905 Stichting LeerSaam streeft naar een schoolklimaat dat zich kenmerkt door vertrouwen, respect en acceptatie.

Nadere informatie

Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg

Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg 16-01-2008 Inleiding. Ons uitgangspunt is dat mannen en vrouwen, jongens en meisjes gelijkwaardig zijn. Daarbij zijn de volgende aspecten van belang:

Nadere informatie

I.a Beleid klachtenregeling

I.a Beleid klachtenregeling I.a Beleid klachtenregeling Regelgeving CAO-PO art. 11.5 lid 2 onder a en b ARBO-wet Wet op de Kwaliteitszorg Wet preventie en bestrijding van seksueel geweld en seksuele intimidatie in het onderwijs GMR:

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Odyssee

Gedragscode Basisschool de Odyssee Gedragscode Basisschool de Odyssee 1 Zo gedragen wij ons op de Odyssee Wij zorgen ervoor dat: * Iedereen zich veilig voelt. * Iedereen mee mag doen. * Iedereen erbij hoort. * Iedereen zorgvuldig met elkaars

Nadere informatie

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit Gedragscode Medewerkers Pagina 1 van 6 Gedragscode Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze organisatie diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers

Nadere informatie

Toelichting voorbeeld gedragscode

Toelichting voorbeeld gedragscode Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk Toelichting voorbeeld gedragscode Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Catharijnesingel 47 T 030 789 20 10 algemeen@nov.nl Postbus 19129

Nadere informatie

Gedragscode (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie van de CVO Groep Zuidoost-Utrecht

Gedragscode (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie van de CVO Groep Zuidoost-Utrecht Gedragscode (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie van de CVO Groep Zuidoost-Utrecht Advies GMT: 26.06.2006 Voorgenomen besluit CvB: 12.07.2006 Instemming ouder/leerlinggeleding CMR:

Nadere informatie

Gedragsprotocol Mgr. Zwijsenschool juli Gedragsprotocol Mgr. Zwijsenschool Kampen

Gedragsprotocol Mgr. Zwijsenschool juli Gedragsprotocol Mgr. Zwijsenschool Kampen Gedragsprotocol Mgr. Zwijsenschool Kampen 1 Inhoudsopgave 1 Wat is een protocol?... 3 2 Gedragsregels... 3 3 Gedragscode... 4 3.1 Ter voorkoming van agressie en (fysiek) geweld... 4 3.2 Ter voorkoming

Nadere informatie

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen Gedragsprotocol 1. achtergrond en doelstellingen 2. definiëring van begrippen 3. de schoolregels 4. categorieën van ongewenst gedrag 5. verplichte en mogelijke acties bij de vijf categorieën. 1. Achtergrond

Nadere informatie

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Inleiding Een gedragscode? Is het iets nieuws? Moet dat zonodig? Iets nieuws: nee, eigenlijk niet. Wij hanteren al lang bepaalde afspraken die te maken hebben met onze

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE Breda, maart 2013 1 Voorwoord In artikel 1 van de grondwet is te lezen: Allen die zich

Nadere informatie

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN INHOUDSOPGAVE Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel

Nadere informatie

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn:

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn: Gedragscode Wij willen graag dat cliënten aan wie NovaFarm-Grip haar zorg- en dienstverlening aanbiedt, daarover tevreden zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk doen.

Nadere informatie

Gedragscode Kennispoint

Gedragscode Kennispoint Gedragscode Kennispoint Gedragscode voor personeel in het primair onderwijs ter preventie van ongewenst gedrag In dit praktijkvoorbeeld worden naast algemene uitgangspunten zoals respect en zorg voor elkaar

Nadere informatie

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL Klachtenregeling Berg en Boschschool - april 2015 1 1 Inleiding In artikel 3 van de Arbowet is opgenomen dat het bevoegd gezag beleid betreffende preventie en bestrijding

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Gedragscode. Toepassing door:

Gedragscode. Toepassing door: Parochiebureau: Dorpsstraat 26 2712 AL Zoetermeer Telefoon: 079 316 30 Gedragscode Toepassing door: alle beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires die werkzaamheden en activiteiten verrichten binnen

Nadere informatie

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011 5.10.1 Gedragscode FloreoKids Versie 1 26-7-2011 5.10.1. Gedragscode FloreoKids Om elkaar te beschermen heeft FloreoKids in een gedragscode beschreven op welke wijze we met elkaar en met onze klanten omgaan.

Nadere informatie

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND

SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND SCHOOLVEILIGHEIDSPLAN MONTESSORISCHOOL ELZENEIND Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek Visie schoolveiligheidsplan Montessorischool Elzeneind Doelstelling beleidsplan Preventief beleid Curatief beleid Registratie

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE 1 INHOUD Voorwoord 3 Meldingsplicht en aangifteplicht zedendelict 3 Meldingsplicht 3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Gedragscode de Hoofdlijn

Gedragscode de Hoofdlijn Gedragscode de Hoofdlijn Versie 2016 Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze instelling diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met

Nadere informatie

Gedragscode medewerkers Moviera

Gedragscode medewerkers Moviera Gedragscode medewerkers Moviera Deze gedragscode is een nadere invulling van de wettelijke bepalingen betreffende ongewenst gedrag en van artikel 1.6.3. van de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening.

Nadere informatie

Gedragscode Estherzorg

Gedragscode Estherzorg Gedragscode Estherzorg 1 Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie Estherzorg thuiszorg verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk

Nadere informatie

Gedragscode vrijwilligers

Gedragscode vrijwilligers Gedragscode vrijwilligers Wij vinden het fijn dat vrijwilligers en hulpouders de school ondersteunen. Immers zonder hun inzet zouden veel activiteiten niet door kunnen gaan. Onze school moet voor iedereen

Nadere informatie

Gedragscode ter preventie van ongewenst gedrag Markant Onderwijs Breda maart

Gedragscode ter preventie van ongewenst gedrag Markant Onderwijs Breda maart Concepttekst CVB richtlijnen schoolspecifieke gedragscode bespreekversie versie d.d. 14-02-2012 Gedragscode ter preventie van ongewenst gedrag Markant Onderwijs Breda maart 2012-1 - Richtlijnen gedragscode

Nadere informatie

Er is een specifieke gedragscode geformuleerd m.b.t. in de volgende situaties: 1. Algemene omgangsvormen

Er is een specifieke gedragscode geformuleerd m.b.t. in de volgende situaties: 1. Algemene omgangsvormen De gedragscode Onze school is een ontmoetingsplaats waar alle betrokkenen zich veilig en prettig moeten kunnen voelen. Hiervoor zijn we gezamenlijk verantwoordelijk en dat betekent dus dat we samen zorg

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU

Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU Klachtenregeling ongewenst gedrag TiU Met deze Klachtenregeling Ongewenst Gedrag TiU wordt uitvoering gegeven aan de Gedragscode Ongewenst Gedrag TiU en aan artikel 1.12 van de CAO. De regeling is in werking

Nadere informatie

Aanmeldformulier vrijwilligers

Aanmeldformulier vrijwilligers Pasfoto Aanmeldformulier vrijwilligers Datum aanmelding: -------------------------------------------------------------------------- Persoonsgegevens: Naam: Voornaam: Roepnaam: Adres: Postcode + Woonplaats:

Nadere informatie

Sociaal Veiligheidsplan

Sociaal Veiligheidsplan School met de Bijbel Rijnsteeg 5 6721 NP Bennekom tel: 0318-430203 email: directie@kraatsschool.nl website: www.kraatsschool.nl Sociaal Veiligheidsplan SOCIAAL VEILIGHEIDSPLAN Het Veiligheidsplan is in

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOl. 1. Achtergrond en doelstellingen 2. Definiëring van de begrippen 3. De schoolregels 4. De klassenregels 5.

GEDRAGSPROTOCOl. 1. Achtergrond en doelstellingen 2. Definiëring van de begrippen 3. De schoolregels 4. De klassenregels 5. GEDRAGSPROTOCOl 1. Achtergrond en doelstellingen 2. Definiëring van de begrippen 3. De schoolregels 4. De klassenregels 5. Ongewenst gedrag 1 1. achtergrond en doelstellingen Zoals we in onze visie op

Nadere informatie

Gedragscode Raad & Daad Den Haag

Gedragscode Raad & Daad Den Haag Gedragscode Raad & Daad Den Haag Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie Raad & Daad Den Haag thuiszorg verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers met

Nadere informatie

Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie)

Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie) Datum: 12 mei 2017 Van: Bestuur HBV en Vianen Vooruit Versie: 1.0 Light Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie) 1. Inleiding: Een onderdeel van de samenwerking tussen jeugdafdelingen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN

GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN GEDRAGSCODE STICHTING WIFINN Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie geldt deze gedragscode?... 3 1.2 Waarom deze gedragscode?... 3 1.3 De doelen van deze gedragscode... 3 2 Houding en gedrag... 4

Nadere informatie

Voorop staat steeds dat het signaal dat het kind geeft, doorslaggevend is. De grens die de leerling trekt d.m.v. woord en/of gebaar!

Voorop staat steeds dat het signaal dat het kind geeft, doorslaggevend is. De grens die de leerling trekt d.m.v. woord en/of gebaar! A. Gedragscode en Beleid seksuele intimidatie Gedragsregels binnen de school en aan de school gerelateerde activiteiten in de relatie volwassene-kind en leerling-leerling en volwassene-volwassene. De regels

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg. 0-19 jaar

Jeugd gezond heids zorg. 0-19 jaar Jeugd gezond heids zorg 0-19 jaar Ongewenst gedrag binnen het onderwijs Meldingsregeling Vertrouwenspersoon Inleiding Meldingen van machtsmisbruik Soms is er sprake van meldingen over een vorm van machtsmisbruik

Nadere informatie

Gedragscode KION. 1. Inleiding

Gedragscode KION. 1. Inleiding Gedragscode KION 1. Inleiding KION is een grote organisatie met veel locaties. Er werken honderden medewerkers. De meeste van hen hebben heel veel contact met klanten. Allen werken in meerdere of mindere

Nadere informatie

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Wat is een interne gedragscode? Een gedragscode beschrijft expliciet de gedragsnormen en regels voor medewerkers (inclusief vrijwilligers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gedragscode CBO Zeist 2.10

Inhoudsopgave. Gedragscode CBO Zeist 2.10 2.10 Gedragscode Voorheen maakte dit onderdeel uit van het beleidsstuk Schorsing en Verwijdering. Tekstueel is er niets veranderd. Derhalve niet opnieuw voorgelegd aan de GMR (150409). Vastgesteld bestuur

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Kinderdagverblijf Eigenwijs, handelend onder Vertah BV, verder te noemen organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag voor

Nadere informatie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie Gedragscode CMWW Met elkaar, voor elkaar versie 2018.1 1 Inhoud Gedragscode CMWW... 3 Artikel 1: Definities:... 3 Artikel 2: Doel en uitgangspunt:... 3 Artikel 3: Status en reikwijdte van de gedragscode...

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie.

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie. Pagina 1 van 7 2.2.10. PROTOCOL PREVENTIE MACHTSMISBRUIK Bron:: JGZ protocol PMM - concept 4 GGD Hart voor Brabant Moet iedereen het weten? Draaiboek bij crisissituaties seksuele intimidatie in het primair

Nadere informatie

Artikel 2: Duur van de overeenkomst 2.1. De overeenkomst vangt aan op de datum... en voor onbepaalde tijd.

Artikel 2: Duur van de overeenkomst 2.1. De overeenkomst vangt aan op de datum... en voor onbepaalde tijd. Vrijwilliger en de Klup, komen met in achtneming van het feit dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst in de zin van het Burgerlijk Wetboek, noch van een arbeidsverhouding in de zin van het Buitengewoon

Nadere informatie

Regeling Vertrouwenspersoon aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Regeling Vertrouwenspersoon aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Regeling Vertrouwenspersoon aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Begripsbepalingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: ongewenst gedrag: seksuele intimidatie, agressie, geweld en discriminatie;

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

1. ACHTERGROND EN UITGANGSPUNTEN 2 2. OMGANGSREGELS VAN DE GANTEL 3 3. ONGEWENST GEDRAG 4 4. WAT TE DOEN BIJ GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG?

1. ACHTERGROND EN UITGANGSPUNTEN 2 2. OMGANGSREGELS VAN DE GANTEL 3 3. ONGEWENST GEDRAG 4 4. WAT TE DOEN BIJ GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG? 1. ACHTERGROND EN UITGANGSPUNTEN 2 2. OMGANGSREGELS VAN DE GANTEL 3 3. ONGEWENST GEDRAG 4 3.1. Ongewenst gedrag van leerlingen 4 3.2. Ongewenst gedrag van leerkrachten 4 3.3. Ongewenst gedrag van ouders

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE GEDRAGSCODE INLEIDING Wij willen graag dat de klanten en donateurs die betrokken zijn bij DOA en de dieren die onder de verantwoordelijkheid vallen van DOA, tevreden zijn over onze dienstverlening. Ook

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren

Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren Beleidsdocument ongewenst gedrag jegens jongeren INLEIDING Activiteiten worden door beroepskrachten en vrijwilligers uitgevoerd. Natuurlijk moet dat in een plezierige en persoonlijk altijd veilige omgeving

Nadere informatie

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving.

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Het is van belang dat iedereen die op enigerlei manier betrokken is bij ZV De Vennen zich veilig en vertrouwd voelt. Dit betekent niet alleen

Nadere informatie

Gedrags- en integriteitscode

Gedrags- en integriteitscode Gedrags- en integriteitscode CSG 2 mei 2017 Inleiding Scholen in Nederland zijn wettelijk verplicht een veilige leer- en werkomgeving te bieden voor iedereen binnen de school. Een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN COG DRENTHE

VEILIGHEIDSPLAN COG DRENTHE VEILIGHEIDSPLAN COG DRENTHE november 2013 Vastgesteld door het College van Bestuur op 13 mei 2013 en herzien op 11 november 2013 Instemming verleend door de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad op 21

Nadere informatie

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail)

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail) Naam document: Schoolreglement Versie 4 Voorstel van AD d.d. 12-02-2009 (versie 3) Behandeling in directieoverleg d.d. 24-02-2009 (versie 3) Aangeboden aan GMR of MR: GMR Aangeboden d.d.: 10-03-2009 Gehele

Nadere informatie

Gedragscode scholen Stichting Noventa Onderwijs

Gedragscode scholen Stichting Noventa Onderwijs Gedragscode scholen Stichting Noventa Onderwijs Vastgesteld : juni 2017 INHOUD 1. Gedragscode scholen Stichting Noventa Onderwijs 1.1 Wettelijk kader 1.2 Algemeen 1.3 Doelstellingen 2. Gedragscode leerkrachten

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

Basisschool Theresia. Gedragscode

Basisschool Theresia. Gedragscode Basisschool Theresia Gedragscode Een gedragscode? Is het iets nieuws? Moet dat zonodig? Iets nieuws: nee, eigenlijk niet. Wij hanteren al lang bepaalde afspraken die te maken hebben met onze omgang met

Nadere informatie

Gedragscode KPOA. Versie Postbus AX Amersfoort tel fax e.mail:

Gedragscode KPOA. Versie Postbus AX Amersfoort tel fax e.mail: Gedragscode KPOA Versie 01-08-2012 Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl Inleiding Alle scholen van de KPOA hebben reeds een protocol met betrekking tot

Nadere informatie

MELD DIT! EEN ZORG, ONTEVREDEN GEVOEL OF KLACHT? U SIGNALEERT ONGEWENST GEDRAG? U HEEFT EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND?

MELD DIT! EEN ZORG, ONTEVREDEN GEVOEL OF KLACHT? U SIGNALEERT ONGEWENST GEDRAG? U HEEFT EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND? EEN ZORG, ONTEVREDEN GEVOEL OF KLACHT? U SIGNALEERT ONGEWENST GEDRAG? U HEEFT EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND? MELD DIT! Informatiefolder over: Hoe te handelen? Bij wie kunt u terecht? Welke regelingen

Nadere informatie

Gedragscode Agressie, Geweld, Seksuele Intimidatie en Discriminatie (AGSI&D) Stichting Westelijke Tuinsteden

Gedragscode Agressie, Geweld, Seksuele Intimidatie en Discriminatie (AGSI&D) Stichting Westelijke Tuinsteden Gedragscode Agressie, Geweld, Seksuele Intimidatie- en Discriminatie (AGSI&D) 2013-2017 Stichting Openbaar Basis Onderwijs Westelijke Tuinsteden Gedragscode Agressie, Geweld, Seksuele Intimidatie en Discriminatie

Nadere informatie

Klachtenregeling Kelderwerk

Klachtenregeling Kelderwerk Klachtenregeling Kelderwerk (Seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie en/of onbehoorlijk gedrag Advies Platformoverleg d.d. 6 februari 2008 Vastgesteld d.d. 28 februari 2008 Op grond van

Nadere informatie

Gedragscode stichting Torion

Gedragscode stichting Torion Gedragscode stichting Torion Vooraf De organisatie wil door middel van deze gedragscode vorm en inhoud geven aan het voorkomen en bestrijden van agressie, seksuele intimidatie en discriminatie. Tevens

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Stichting Kids op Vakantie verder te noemen als organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag. De

Nadere informatie

ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG

ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG ROC LEEUWENBORGH MAASTRICHT/SITTARD REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG Inhoudsopgave Voorwoord 1 Reglement inzake ongewenst gedrag 2 Klachtenregeling ongewenst gedrag 4 VOORWOORD In deze nota Preventie en bestrijding

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR OUDERS/VERZORGERS*

GEDRAGSCODE VOOR OUDERS/VERZORGERS* GEDRAGSCODE VOOR OUDERS/VERZORGERS* Een school kan niet zonder afspraken. Leerlingen, ouders en personeel zijn gebaat bij goede samenwerking. Daarvoor zijn duidelijke regels nodig. Daarom hebben wij een

Nadere informatie

Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen

Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen Regeling Ongewenste omgangsvormen Gilde Opleidingen Vastgesteld door College van Bestuur 13 februari 2015 Instemming Studentenraad 13 maart 2015 Instemming Ondernemingsraad 20 april 2015 Inleiding Definitie

Nadere informatie

Notitie juni 2006. Gedragscode Voor de scholen van Het Sticht.

Notitie juni 2006. Gedragscode Voor de scholen van Het Sticht. Notitie juni 2006 Gedragscode Voor de scholen van Het Sticht. Inleiding Binnen de scholen van Het Sticht wordt onderwijs gegeven en worden onderwijsondersteunende taken uitgevoerd door personeel dat in

Nadere informatie

REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG

REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG REGELING INZAKE SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE, GEWELD EN ONGEWENST GEDRAG Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, het Arbeidsomstandighedenbesluit Onderwijs en de CAO voor Beroepsonderwijs

Nadere informatie

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht 1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht [bron: Handleiding Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de branche kinderopvang]. Een beroepskracht moet in staat

Nadere informatie

Personen en instanties met specifieke taken dit is onderdeel van het Veiligheidsbeleid

Personen en instanties met specifieke taken dit is onderdeel van het Veiligheidsbeleid Versie 1.0 6 maart 2019 Personen en instanties met specifieke taken dit is onderdeel van het Veiligheidsbeleid COLOFON Aalberseplein 5 2805 EG Gouda T 0182-67 00 51 E secretariaat@degroeiling.nl W www.degroeiling.nl

Nadere informatie

Gedragscode Christelijke Kinderopvang TIK TAK B.V.

Gedragscode Christelijke Kinderopvang TIK TAK B.V. Gedragscode Christelijke Kinderopvang TIK TAK B.V. Chr. Kinderopvang Tik Tak B.V. hanteert de gedragscode van het JSO expertisecentrum. Kinderopvang Tik Tak acht het voorkomen en bestrijden van (seksuele)

Nadere informatie

10. Gedragscode van Welzijn Rijnwaarden Inhoud inleiding Status en reikwijdte Definities Begripsomschrijvingen Preventief beleid

10. Gedragscode van Welzijn Rijnwaarden Inhoud inleiding Status en reikwijdte Definities Begripsomschrijvingen Preventief beleid 10. Gedragscode van Welzijn Rijnwaarden (op basis van de Ongewenste Omgangsvormen voor Gelderse organisaties vallend onder de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening en Kinderopvang) Inhoud 1 1.

Nadere informatie

Protocollen ZeelandCare Gedragscode

Protocollen ZeelandCare Gedragscode Protocollen ZeelandCare Gedragscode Nummer Y 505 Versie 1 Datum 25-11-2015 Status goedgekeurd Eigenaar Directeur Pagina Pagina 1 van 6 Y 505 Protocol gedragscode Voor u ligt de gedragscode van ZeelandCare.

Nadere informatie

Omgaan met elkaar. Proominent 22 september Regeling omgaan met elkaar Pagina 1 van 11

Omgaan met elkaar. Proominent 22 september Regeling omgaan met elkaar Pagina 1 van 11 Omgaan met elkaar Proominent 22 september 2014 Pagina 1 van 11 Inhoud 1. UITGANGSPUNTEN... 3 2. DOELSTELLINGEN... 3 3. REGELING... 3 3.1 GEDRAGSCODE... 3 3.2. ONGELIJKE BEHANDELING... 4 3.3. ANTIDISCRIMINATIECODE...

Nadere informatie

11 Visie op schoolveiligheid. Clusius College Purmerend. Clusius College Purmerend Versie 091126

11 Visie op schoolveiligheid. Clusius College Purmerend. Clusius College Purmerend Versie 091126 11 Visie op schoolveiligheid Clusius College Purmerend Clusius College Purmerend Versie 091126 Inhoudsopgave Visie op schoolveiligheid... 1 1. Beleidsmatige aspecten... 2 2. Sociale aspecten... 3 3. Grensoverschrijdende

Nadere informatie

Gedragscode De Boog Januari 2015

Gedragscode De Boog Januari 2015 Gedragscode De Boog Januari 2015 Inleiding Een gedragscode? Is het iets nieuws? Nee, eigenlijk niet. Wij hanteren al lang afspraken die te maken hebben met onze omgang met leerlingen, ouders en andere

Nadere informatie

Gedragscode en preventiebeleid Ongewenst gedrag Hoornbeeck College

Gedragscode en preventiebeleid Ongewenst gedrag Hoornbeeck College Gedragscode en preventiebeleid Ongewenst gedrag Hoornbeeck College Binnen het Hoornbeeck College hanteren we een door het bevoegd gezag vastgestelde klachtenregeling. Deze regeling is van toepassing op

Nadere informatie

Inhoud Gedragscode. Inleiding 4 Doel 5 Voordelen 5 Aandachtspunten 6

Inhoud Gedragscode. Inleiding 4 Doel 5 Voordelen 5 Aandachtspunten 6 Gedragscode 2 Inhoud Gedragscode Inleiding 4 Doel 5 Voordelen 5 Aandachtspunten 6 Seksuele intimidatie 7 Pesten 11 Racisme/discriminatie 12 Lichamelijk geweld 14 Sociale Media 15 Slotbepaling 19 3 Inleiding

Nadere informatie

Protocol Ongewenst Gedrag. Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto

Protocol Ongewenst Gedrag. Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto Protocol Ongewenst Gedrag Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen Badmintonvereniging Conquesto 0 Inhoud Inhoud... 1 Intro... 2 Ongewenst gedrag... 2 Ongewenste intimiteiten... 2 Uitgangspunten / Gedragscode...

Nadere informatie

H E I L I G E C H R I S T O F F E L P A R O C H I E

H E I L I G E C H R I S T O F F E L P A R O C H I E H E I L I G E C H R I S T O F F E L P A R O C H I E SECRETARIAAT: Kerkstraat 12, 8521 JZ Sint Nicolaasga : 0513-432237 / : secretariaat@dechristoffel.nl G E D R A G S C O D E H E I L I G E C H R I S T

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Elementen van sociale veiligheid: A. Inzicht:

1. Inleiding 2. Elementen van sociale veiligheid: A. Inzicht: 1. Inleiding Dit beleidsplan is een integraal beleidsplan voor sociale veiligheid. Dit wil zeggen dat het beleidsplan zich richt op alle vormen van agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie

Nadere informatie

Klachtenregeling. Praktijkonderwijs Roermond

Klachtenregeling. Praktijkonderwijs Roermond 1. Klachtenregeling 1.1. Inleiding Deze klachtenregeling is bedoeld om betrokkenen bij de Stichting Praktijkonderwijs Roermond e.o. de gelegenheid te geven klachten in te dienen en om deze klachten zo

Nadere informatie

Gedragscode Veluwse Onderwijsgroep l M.C. Wolthuis

Gedragscode Veluwse Onderwijsgroep l M.C. Wolthuis Gedragscode Veluwse Onderwijsgroep 03 10 2014 l M.C. Wolthuis Versiebeheer Versie Datum Auteur Omschrijving 00.01 Juni 2008 M.C. Wolthuis Initieel document 1.0 20141003 M.C. Wolthuis Update naar SVP Distributielijst

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FIORETTI COLLEGE

GEDRAGSCODE FIORETTI COLLEGE GEDRAGSCODE FIORETTI COLLEGE Gedragscode op het Fioretti College voor leerlingen, ouders en medewerkers. Namens de directie, E.A.C. de Gier MME algemeen directeur Het Fioretti College is een school onder

Nadere informatie

Veilig Jeugdwerk 25 november Geranda Arina Toon Frank Linda

Veilig Jeugdwerk 25 november Geranda Arina Toon Frank Linda Veilig Jeugdwerk 25 november 2015 Geranda Arina Toon Frank Linda Welkom & kennismaking Het VJ Team: Geranda Broskij, Arina Zijlmans, Frank Gjaltema, Toon van Veelen (JO) en Linda van Dongen (JO) Het onderwerp:

Nadere informatie

Gedragscode Januari 2013 SKBO Bergen

Gedragscode Januari 2013 SKBO Bergen Gedragscode Januari 2013 SKBO Bergen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding.... 3 2. Doel van de gedragsregels.... 3 3. Wat willen we voorkomen?... 3 A. Seksuele intimidatie en seksueel misbruik....

Nadere informatie

Privacy & Veiligheid voorop!

Privacy & Veiligheid voorop! Gedragscode 05-2018 t.b.v. de AVG wetgeving & preventief handelen Voor: Bestuursleden, docenten, vrijwilligers en deelnemers van Stichting Nationaal Projectmatig Accordeon Onderwijs Privacy & Veiligheid

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag welpen. Scouting Jutters Willemsoord Den Helder

Protocol gewenst gedrag welpen. Scouting Jutters Willemsoord Den Helder Protocol gewenst gedrag welpen Scouting Jutters Willemsoord Den Helder Voorwoord Beste leidinggevende, Je bent op de één of andere leuke manier leiding geworden bij Scouting Jutters Willemsoord. Voor jou

Nadere informatie

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1 Inleiding Gedragsregels geven duidelijkheid aan alle betrokkenen, welk gedrag op school op prijs wordt gesteld en welke niet. De gedragsregels die we met elkaar hebben besproken over agressie en geweld,

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen

Gedragsprotocol. Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen Gedragsprotocol Preventie ongewenst gedrag vrijwilligers Gilde De Ronde Venen Inhoud 1. Doel en opbouw... 3 Doel van het document... 3 Opbouw van het document... 3 Bereik van het document... 3 Gebruikte

Nadere informatie

Gedragscode. Februari 2016. R.K. basisschool St. Jozef

Gedragscode. Februari 2016. R.K. basisschool St. Jozef Gedragscode Februari 2016 R.K. basisschool St. Jozef Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding.... 3 2. Doel van de gedragsregels.... 3 3. Wat willen we voorkomen?... 3 A. Seksuele intimidatie en seksueel

Nadere informatie