Collumfractuur (gebroken heup)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Collumfractuur (gebroken heup)"

Transcriptie

1 Collumfractuur (gebroken heup)

2 U bent in het TweeSteden Ziekenhuis binnengekomen via de afdeling Spoedeisende Hulp. Daar is gebleken dat uw heup is gebroken. Samen met de (orthopedisch) chirurg heeft u en/of uw familie besloten dat er een operatie plaats moet plaatsvinden. Deze brochure geeft u informatie omtrent de operatie en de herstelperiode. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan de behandelend arts of de verpleegkundige. Een gebroken heup Een heupfractuur ontstaat meestal na een val. Een dergelijke breuk komt in principe voor bij mensen van alle leeftijden. Maar met name bij mensen van 65 jaar en ouder omdat deze zwakkere botten hebben. Een breuk (fractuur) treedt op rond het bovenste gedeelte van het dijbeen. Deze kan op verschillende plaatsen breken. Na een operatie herstelt de heup vaak goed, hoewel het algehele herstel lang kan duren. Het herstel is onder andere afhankelijk van de toegepaste techniek maar zeker ook afhankelijk van de algehele gezondheidstoestand. Onderzoek op de spoedeisende hulp Door middel van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto kan de arts vaststellen of uw heup gebroken is. Verder volgt er: Lichamelijk onderzoek door de arts E.C.G(hartfilmpje)

3 Bloedafname voor onderzoek U krijgt een infuus Een katheter(slangetje) in de blaas. Hiermee wordt de urine opgevangen in een katheterzak en hoeft u niet meer zelf te plassen. Opname in het ziekenhuis De verpleegkundige bereidt u voor op de operatie en stelt u vragen over de algemene conditie, thuissituatie en uw activiteitenpatroon. Indien er in de thuissituatie niet voldoende hulp is straks, kan zij een aanvraag doen voor thuiszorg of een verblijf in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Dit laatste geldt met name voor de patiënt die alleenstaand is of met een partner leeft die zelf ook beperkingen heeft in het dagelijks leven. Medicijnen De medicijnen die u tijdens uw verblijf nodig heeft, ontvangt u van de ziekenhuisapotheek. Neem geen eigen medicijnen in zonder te overleggen met de verpleegkundige of de arts. Indien de verpleegkundige vraagt om nog medicijnen naar het ziekenhuis mee te laten brengen, laat u dit dan door uw familie meenemen in de originele verpakking. De operatie Het kan voorkomen dat u meteen op dezelfde dag geopereerd wordt of op een later moment dit hangt af van verschillende factoren. De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of een ruggenprik. De anesthesioloog bespreekt met u de mogelijkheden. Een (orthopedisch) chirurg herstelt uw heup. Deze hersteloperatie kan worden gedaan met een nieuwe heupprothese of m.b.v een metalen pen of plaat met schroeven. Kop/halsprothese De chirurg vervangt uw heupkop door een prothese.

4 Dynamische heupschroef De chirurg behandelt uw heup met een schroef. Uw heupkop blijft behouden. Schroeven De chirurg behandelt uw heup met schroeven. Uw heupkop blijft behouden. Grendelpen De chirurg behandelt uw heup met een grendelpen (gammanagel) Uw heupkop blijft behouden. Na de operatie Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer (recovery/ verkoeverkamer). De anesthesioloog en de verkoever verpleegkundige houden dan toezicht op u. Indien u voldoende wakker bent en alles verloopt voorspoedig, gaat u terug naar de afdeling. U heeft dan nog een infuus in de arm. Hier wordt o.a. vocht en antibiotica (om een infectie te voorkomen) door gegeven. Het kan zijn dat u een drain (slangetje) in de wond heeft. De drain wordt meestal na 24 uur verwijderd. De blaaskatheter wordt ook verwijderd zodra u weer wat kunt lopen. Meestel krijgt u de eerste 24 uur wat zuurstof toegediend. Pijn Wij vragen met behulp van een pijnscorelijst dagelijks hoe uw pijn is. De verpleegkundige stelt in overleg met de arts de pijnstilling bij. Geef dus duidelijk aan als u pijn heeft!

5 Uit bed Onder begeleiding van fysiotherapeut of verpleegkundige komt u de eerste dag uit bed. U hoort dan ook of u op het been mag staan en hoeveel u mag belasten. Dit hangt af van wat de orthopeed/chirurg afgesproken heeft (dit hangt af van de soort operatie). Daarna wordt het mobiliseren stap voor stap uitbereid. Ook wordt er de dag van de operatie of de dag na de operatie nog een controlefoto gemaakt Wondbehandeling De arts en verpleegkundige kijken de wond dagelijks na. Het is voldoende om de wond droog te verbinden. In het begin gebeurt dit dagelijks. Thuis mag dit als de wond niet lekt om de 3 dagen. Indien de wond lekt dan wel dagelijks. U mag totdat de hechtingen of nietjes verwijderd zijn niet douchen (eerste 14 dagen ongeveer) in verband met infectiegevaar. Voeding Naast goed eten is ook voldoende drinken belangrijk voor uw herstel. Wanneer blijkt dat dit niet lukt of niet voldoende is kan de diëtiste ingeschakeld worden. Complicaties Wondinfectie Als onverhoopt de wond ontstoken raakt is het soms nodig u te behandelen met antibiotica. Soms is opnieuw een aanvullende operatie noodzakelijk. Trombose en longembolie Bij trombose ontstaan er bloedstolsels in de bloedvaten. Als deze stolsels een bloedvat afsluiten, ontstaat er een embolie. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende 6 weken één keer per dag bloedverdunnende medicijnen. Dit geschiedt in de vorm van een injectie juist onder het huidoppervlak. Wij kunnen u leren om dit zelf te spuiten, of de thuiszorg in te schakelen hiervoor. In een verpleegtehuis of verzorgingstehuis wordt dit voor u gedaan.

6 Delier/acute verwardheid Op oudere leeftijd heeft u een grotere kans op een delier (acute verwardheid). U bent dan vergeetachtig, weet niet meer waar u bent. Een geriater (speciale arts voor ouderen) kijkt dan vaak mee met de behandeling, doet onderzoeken en kan evt. medicatie voorschrijven. Hierover is ook een speciale folder delier beschikbaar. Naar huis U mag naar huis wanneer de arts klaar is met de medische behandeling: meestal na vijf tot zeven dagen. Dit betekent niet dat u dan al goed kunt lopen en al alles kunt. Daarvoor moet u gaan revalideren. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: 1. U gaat naar huis met fysiotherapie. U mag zelf u eigen fysiotherapeut regelen. Mocht u niet voldoende mantelzorg hebben, kan de verpleegkundige de thuiszorg inschakelen. 2. Revalideren in het verpleegtehuis, Het kan voorkomen dat u meer revalidatie nodig heeft. Eventueel kan dan een verpleegtehuis aangevraagd worden. U mag hierin uw keuze aangeven. Maar indien dit verpleegtehuis geen plaats heeft en een ander verpleegtehuis wel, gaat u toch tijdelijk naar het verpleegtehuis dat wel plaats heeft. Eventueel kunt u dan later nog overgeplaatst worden naar het verpleegtehuis van uw voorkeur. U kunt dus niet blijven wachten in het ziekenhuis totdat het verpleegtehuis van uw voorkeur plaats heeft. Leefregels Kophals prothese (heupkop vervanging) Indien u een nieuwe heupprothese (zogenaamde kophals prothese) heeft gekregen: mag u niet de eerste 2 weken niet op de zij slapen, alleen op de rug. na 2 weken beslist de orthopeed/chirurg of u mag draaien, indien dat mag draait u met een kussen tussen de benen op de geopereerde zijde. U mag de eerste 14 dagen niet douchen U mag niet bukken de eerste 8 weken Autorijden, fietsen en zwemmen is de eerste 8 weken niet toegestaan.

7 Indien u een steunkous heeft voorgeschreven gekregen dient u deze 2 tot 6 weken te dragen. Dit totdat het been weer dun is. Fragmin (spuitje om een trombosebeen te voorkomen) dient dagelijks 6 weken lang gespoten te worden. U mag wel meerijden in de auto. Dit kunt u het beste op de volgende manier doen: Instappen Laat de auto ± 1 meter van de stoeprand parkeren zodat u geen last heeft van de trottoirband Laat een stevig kussen op de bijrijderstoel van de auto leggen Leg hierover een plastic zak, zodat het straks goed schuift als u op de zitting draait Zet de stoel zo ver mogelijk naar achteren Laat de rugleuning achterover klappen Ga met de rug naar de instap toe staan, dus met de benen tegen de auto aan Zet uw geopereerde been naar voren en houdt u stevig vast aan degene die u helpt. De helper kan u onder de oksels steunen. Laat u voorzichtig zakken op de stoel. Eventueel kunt u het raam open draaien en u dan aan de deur vasthouden Draai eerst beide benen zo dicht mogelijk naar de auto toe voordat u ze er één voor één intilt. Houdt u hierbij de knieën zo dicht mogelijk bij elkaar. Het geopereerde been tilt u half liggend naar binnen. Hiermee voorkomt u dat u de heup te ver moet buigen! U zit nu geheel in de auto. Ga rechtop zitten en laat de rugleuning rechtop zetten Opmerking [AB1]: Uitstappen Bij het uitstappen handelt u in omgekeerde volgorde Osteosynthese (gebroken heup behandeld met pen, of plaat en/of schroeven) Zie bovenstaand Echter de mate van belasting van het geopereerde been is sterk afhankelijk van de aard van de breuk en de verrichtte operatie, alsmede fixatie.

8 De belasting kan variëren van onbelast tot 50% belast en dit wordt u tijdens de eerste revalidatie in het ziekenhuis en de nabehandeling duidelijk gemaakt door de behandelend specialist of de fysiotherapeut. - Zodra de wond genezen is mag u douchen. - Autorijden, fietsen en zwemmen is pas toegestaan na genezing (vastgroeien) van het dijbeen/de heup. Tot slot Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over opname of de nazorg dan kunt u tijdens uw opname terecht bij de verpleegkundige van de afdeling of de orthopeed. Als u met ontslag bent kunt u zich wenden tot de poli orthopedie of poli chirurgie. Belangrijke telefoonnummers Zorgcoördinator Polikliniek orthopedie: Vestiging Tilburg Receptie: SEH: Afdeling Fysio/ergotherapie: Poli Chirurgie: Vestiging Waalwijk Receptie: Afdeling Fysio/ergotherapie:

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de

Nadere informatie

gebroken heup patiënteninformatie

gebroken heup patiënteninformatie patiënteninformatie gebroken heup U heeft uw heup gebroken. Een gebroken heup wordt ook wel collumfractuur of heupfractuur genoemd. Uw heup moeten we daarom opereren. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3 1 7 8 Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag 10 11 Spoedopname 2 3 Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 4 4 Kop/halsprothese 4

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Herstelplan gebroken heup

Herstelplan gebroken heup Herstelplan gebroken heup orthopedie alle aandacht Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze folder geven wij hierover informatie. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

Zorgpad gebroken heup. Orthopedisch Geriatische Trauma Unit Orthopedie

Zorgpad gebroken heup. Orthopedisch Geriatische Trauma Unit Orthopedie Zorgpad gebroken heup Orthopedisch Geriatische Trauma Unit Orthopedie Zorgpad gebroken heup Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze folder geven

Nadere informatie

Zorgpad gebroken heup

Zorgpad gebroken heup Zorgpad gebroken heup Orthopedisch Geriatische Trauma Unit 5A team 3 alle aandacht Zorgpad gebroken heup Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie Algemeen Geconstateerd is dat uw heup is gebroken. De orthopeed/chirurg heeft besloten dat er een operatie moet plaatsvinden om de breuk te herstellen. In dit boekje

Nadere informatie

Klachten en diagnose

Klachten en diagnose Een gebroken heup Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis is gebleken dat uw heup gebroken is. De arts heeft samen met u en/of uw familie besloten dat een operatie nodig is. Dit is geen

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Gebroken heup i Patiënteninformatie Onverwachte opname na een val of ongeluk Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten.

Nadere informatie

Gebroken heup (proximale femurfractuur)

Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup (proximale femurfractuur) Gebroken heup Een gebroken heup ontstaat meestal door een val. Deze breuk komt vaak voor bij ouderen, maar ook jonge mensen kunnen hun heup breken. Meestal is de

Nadere informatie

Gebroken heup. Heelkunde

Gebroken heup. Heelkunde Gebroken heup Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen in verband met een heupfractuur (gebroken heup). Hierop volgt meestal een operatie. De operatie geldt als een spoedoperatie, maar er is meestal

Nadere informatie

Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup

Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup Gebroken heup Informatie voor patiënten met een gebroken heup Orthopedie / Chirurgie 6206p ORT.058/0612 Inleiding De orthopedisch chirurg of traumachirurg heeft een heupfractuur bij u geconstateerd nadat

Nadere informatie

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur)

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur) De heupfractuur In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling van een heupfractuur (breuk). De meeste patiënten worden op deze wijze behandeld, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn

Nadere informatie

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl Orthopedie Een gebroken heup www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Een gebroken heup... 3 Dijbeenhalsbreuk (collum-fractuur)... 3 Breuken in de verdikking van de heupkop (pertrochantere fracturen)... 3 Breuken

Nadere informatie

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger.

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. Zorgpad gebroken heup Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. U, of uw familielid/kennis heeft onverwachts een heup gebroken, waarvoor acute opname in het ziekenhuis nodig is. In overleg

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de heupbreuk. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de behandelmethode bij een bepaalde breuk in het dijbeen, meestal in het bovenste gedeelte van het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk

PATIËNTEN INFORMATIE. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk PATIËNTEN INFORMATIE Gebroken heup Onverwachte opname na een val of ongeluk 2 PATIËNTENINFORMATIE Algemeen In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. De informatie

Nadere informatie

Gebroken heup. Algemeen

Gebroken heup. Algemeen Gebroken heup Algemeen U (of uw familielid) wordt opgenomen in Bernhoven omdat u uw heup heeft gebroken. Een gebroken heup is een ernstig letsel; vooral bij oudere mensen. Vaak is er een reden waarom iemand

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Inleiding. Een gebroken heup. Klachten en diagnose

Inleiding. Een gebroken heup. Klachten en diagnose Collum Care Inleiding Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis is gebleken dat uw heup gebroken is. De orthopeed of chirurg heeft samen met u en/of uw familie besloten dat een operatie

Nadere informatie

Heupfractuur of fractuur in uw bovenbeen

Heupfractuur of fractuur in uw bovenbeen Heupfractuur of fractuur in uw bovenbeen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een heupfractuur 2 Behandeling 2 Geen operatie 2 Operatie 2 De opnameperiode 3 De opname 3 Het opnamegesprek

Nadere informatie

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Een gebroken heup Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat u een gebroken heup heeft. U en uw naasten hebben zich

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie. Orthopedie/Traumachirurgie Heup, gebroken heup U bent opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup. In deze folder leest u meer over de behandeling, operatie en revalidatie. De gebroken heup U bent

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Gebroken heup of heupfractuur - operatie

Gebroken heup of heupfractuur - operatie Gebroken heup of heupfractuur - operatie U bent opgenomen in het Deventer ziekenhuis met een gebroken heup, meestal ten gevolge van een val of ongeval. Hier leest u meer over een heupfractuur, de verschillende

Nadere informatie

Heupfractuur. Folder: 1209 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Orthopedie en Chirurgie februari 2014 1-12

Heupfractuur. Folder: 1209 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Orthopedie en Chirurgie februari 2014 1-12 Heupfractuur Folder: 1209 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Orthopedie en Chirurgie februari 2014 1-12 2-12 Inhoudsopgave Inleiding 4 Spoedopname en operatie 4 Voorbereidingen 6 Anesthesie

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Gebroken heup. Een gebroken heup. Oorzaken. Verschillende fracturen. Figuur 1. Gezonde heup

Gebroken heup. Een gebroken heup. Oorzaken. Verschillende fracturen. Figuur 1. Gezonde heup Gebroken heup U bent Gelre ziekenhuizen Apeldoorn binnengekomen via de spoedeisende hulp. Daar is geconstateerd dat uw heup gebroken is. Samen met de chirurg of de arts-assistent chirurgie heeft u en/of

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal OPERATIEF VERWIJDEREN VAN OSTEOSYNTHESE MATERIAAL INLEIDING In overleg met de behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van het osteosynthese

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5.

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5. Totale knieprothese Inhoud Inleiding 3 Informatiebijeenkomst 3 App en portal Knieprothese 3 Operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Ontslag 6 Leefregels na ontslag 6 Fysiotherapie na ontslag

Nadere informatie

Operatie aan het hielbeen

Operatie aan het hielbeen Operatie aan het hielbeen Calcaneus osteotomie (Dweyer osteotomie) U krijgt binnenkort een operatie aan uw hielbeen, een calcaneus osteotomie. In deze informatie leest u over de voorbereiding op de operatie,

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Uitwendige fixatie. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Uitwendige fixatie. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Uitwendige fixatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Behandeling 1 De operatie 2 Hoe verloopt het herstel? 2 Mogelijke complicaties 3 Het ontslag 3 De verzorging van de fixateur externe

Nadere informatie

Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie

Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie 00 Operatief verwijderen plaat, pen of schroef (Osteosynthese materiaal) Poli Orthopedie 1 Diagnose en onderzoek Door beoordeling van uw klachten en het maken van een röntgenfoto kan uw arts besluiten

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij u een vernauwing in de liesslagader vastgesteld. In overleg

Nadere informatie

Tuberositas transpositie

Tuberositas transpositie Tuberositas transpositie De tuberositas transpositie Inleiding U krijgt een operatie aan de knie in verband met problemen met uw knieschijf. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren

Nadere informatie

Een gebroken heup (heupfractuur)

Een gebroken heup (heupfractuur) Een gebroken heup (heupfractuur) Orthopedie & Chirurgie Inleiding U bent opgenomen vanwege een gebroken heup (heupfractuur). Het eerste wat de artsen en verpleegkundigen gaan doen, is uw breuk stabiliseren,

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese U ondergaat binnenkort een operatie, waarbij een zogenaamde totale schouderprothese wordt geplaatst. De opname geschiedt volgens het zorg op maat project. Dit betekent dat de zorg

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel.

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel. Chirurgie Gebroken heup Operatie bij een gebroken heup Inleiding U bent in VieCuri opgenomen via de spoedeisende hulp. Daar is gebleken dat uw heup gebroken is. Samen met de behandelend chirurg en/of uw

Nadere informatie

De zorgdag De opname

De zorgdag De opname Knieprothese U ondergaat binnenkort een operatie, waarbij een zogenaamde totale knieprothese wordt geplaatst. De opname geschiedt volgens het zorg op maat project. Dit betekent dat de zorg rondom uw opname

Nadere informatie

Gebroken enkel (Enkelfractuur)

Gebroken enkel (Enkelfractuur) Gebroken enkel (Enkelfractuur) Gebroken enkel (enkelfractuur) Het enkelgewricht wordt gevormd door de botdelen van het onderbeen en de voetwortel. Een gebroken enkel ontstaat vaak door een draaiende of

Nadere informatie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie september 2013 pavo 0323 Inleiding In het menselijk lichaam zitten zeer veel verschillende botten, die op verschillende

Nadere informatie

De behandeling De behandeling van een enkelfractuur hangt af van de plek waar de breuk zit en hoe de botdelen ten opzichte van elkaar staan.

De behandeling De behandeling van een enkelfractuur hangt af van de plek waar de breuk zit en hoe de botdelen ten opzichte van elkaar staan. Gebroken enkel Het enkelgewricht wordt gevormd door de botdelen van het onderbeen en de voetwortel. Een gebroken enkel ontstaat vaak door een draaiende of een andere onnatuurlijke beweging. Een gebroken

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma)

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Revisie totale heupprothese

Revisie totale heupprothese Revisie totale heupprothese De behandeling Binnenkort wordt er bij u een heupoperatie verricht. Het is de tweede keer dat u aan dezelfde heup wordt geopereerd; u heeft al een heupprothese. Deze tweede

Nadere informatie

Arthroscopie van de heup

Arthroscopie van de heup Arthroscopie van de heup De heup Een heup wordt gevormd door het dijbeenbot (femur) en het bekken. Het dijbeenbot heeft een ronde kop die in de heupkom (acetabulum) van het bekken past. De kop en de kom

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? 5 Waardevolle bezittingen

Nadere informatie

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup?

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup? Totale heupprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het heupgewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Gebroken heup. Voorbereiding op de operatie

Gebroken heup. Voorbereiding op de operatie Gebroken heup U (of uw familielid) wordt opgenomen in Bernhoven omdat u uw heup heeft gebroken. Een gebroken heup is een ernstig letsel; vooral bij oudere mensen. Deze folder geeft u informatie over het

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wanneer is de operatie nodig... 1 Wat gebeurt er tijdens de operatie... 1 Hoe kunt u zicht op de operatie voorbereiden... 1 Wat gebeurt er vóór de operatie...

Nadere informatie

Totale heup prothese (THP) (Lia protocol)

Totale heup prothese (THP) (Lia protocol) Totale heup prothese (THP) (Lia protocol) Inhoudsopgave Een normaal heupgewricht... 3 Totale heup prothese... 3 Fysiotherapie... 4 Trombose... 10 Wondzorg... 11 Verdere tips en adviezen voor thuis... 12

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Voorbereiding op de operatie 3 Voorbereiding thuis 3 Nuchterbeleid 4 Elleboogkrukken 4 Medicatie 4

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de heupbreuk. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Vervanging van het heupgewricht

Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het heupgewricht 1 Klachten 2 Totale heupprothese 2 Werkwijze totale heupprothese operatie

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Kyfosecorrectie. Operatie aan de rug

Kyfosecorrectie. Operatie aan de rug Kyfosecorrectie Operatie aan de rug Inhoudsopgave Inleiding 3 Reden voor de operatie 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Eten en drinken 5 Fysiotherapie 5 Uit bed 6 Gipskorset 6

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wanneer is de operatie nodig... 1 Wat gebeurt er tijdens de operatie... 1 Hoe kunt u zicht op de operatie voorbereiden... 1 Wat gebeurt er vóór de operatie...

Nadere informatie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie 00 Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie poli Orthopedie U krijgt een operatie aan de knie. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren verplaatst.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw rug vanwege een ingezakte/gebroken ruggenwervel. Deze operatie heet kyfoplastiek.

Nadere informatie

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan uw hielbeen (calcaneus). Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Een vergrote prostaat kan klachten geven bij het plassen. Daarom heeft de arts u een prostaatoperatie

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

Informatie. Schouderoperatie

Informatie. Schouderoperatie Informatie Schouderoperatie Inleiding In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten om uw schouder te laten opereren. Voor deze operatie verblijft u gemiddeld 1 of 2 dagen in het ziekenhuis (de

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Spondylodese. Vastzetten van de wervels

Spondylodese. Vastzetten van de wervels Spondylodese Vastzetten van de wervels U krijgt binnenkort een operatie aan uw rug: een Spondylodese. In deze informatie leest u over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling,

Nadere informatie

Orthopedie/verpleegafdeling De totale schouderoperatie

Orthopedie/verpleegafdeling De totale schouderoperatie Orthopedie/verpleegafdeling De totale schouderoperatie 2 Inleiding Uw arts heeft samen met u, aan de hand van uw situatie, beslo-ten om een schouderprothese te plaatsen. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Voorbereiding op de operatie 4 Voorbereidingen thuis 4 De opname 5 Dag van de operatie

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoud Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het kniegewricht 1 Klachten 2 Voor- en nadelen van de operatie 3 Voorbereiding op de operatie

Nadere informatie

Stabiele wervelfractuur

Stabiele wervelfractuur Stabiele wervelfractuur Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft algemene informatie over een stabiele wervelfractuur (breuk van een wervel). In deze folder wordt beschreven hoe de meeste patiënten

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie