Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis"

Transcriptie

1 Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis Beknopte beschrijving van de domeincollectie Wetenschapsgeschiedenis doet onderzoek naar het wetenschappelijk bedrijf en de daardoor geproduceerde kennis door de eeuwen heen in haar brede cultuurhistorische context. Er wordt daarbij gekeken naar zowel de humaniora, als de betawetenschappen en de geneeskunde. De laatste jaren is er binnen het vakgebied een beweging van een ideehistorische invalshoek naar een cultuurhistorische insteek die de geschiedenis van wetenschappelijke praktijken in hun context en het gebruik en representatie van wetenschap in de samenleving bestudeert. Er wordt niet alleen gekeken naar de methoden en antwoorden daarop van wetenschappers, maar ook naar de culturele en sociale context van wetenschappelijke ontwikkelingen. Actuele omvang In 2011 liepen op het budget Wetenschapsgeschiedenis 21 (papieren en/of digitale) tijdschriftabonnementen en 67 abonnementen op series en meerdelige werken. Tijdschriftabonnementen (meest digitaal) op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis uit bulkcontracten zijn hier niet bij opgeteld. Digitaal zijn er ca. 45 tijdschriften beschikbaar. In 2010 groeide de collectie met 185 losse monografieën en ca. 47 monografieën uit serieabonnementen. Afbakening gebied en raakvlakken met andere domeincollecties binnen de UL Er bestaan nauwe banden met de profielen van: Wijsbegeerte (m.n. wetenschapsfilosofie) Geschiedenis Godgeleerdheid (relatie godsdienst-natuurwetenschappen) Relaties tot externe bibliotheken/collecties Collectievorming op het gebied van wetenschapsgeschiedenis vindt incidenteel en fragmentarisch plaats bij de: Gorlaeusbiblio (wis- en natuurkunde) Walaeusbiblio (LUMC) De concentratie van de collectie Wetenschapsgeschiedenis in de UB ligt om een aantal redenen voor de hand: De aanwezigheid van de grote bijzondere collecties van gedrukt bronnenmateriaal en handschriften. Hierbij valt te denken aan de voortdurende aanschaf in de loop der eeuwen en aan uiteenlopende speciale collecties, zoals van B.S. Albinus, D. Bierens de Haan, H.J. Halbertsma en Chr. Huyghens. Er is, vooral in de oude periode, sprake van veel onderlinge vervlechting van vakgebieden. Niet alleen binnen de eigenlijke natuurwetenschappen zoals we ze nu kennen, maar ook bijvoorbeeld met de letterkunde, de filosofie en de theologie. De bronnen en studies op deze terreinen zijn ook overwegend aanwezig in de UB. De vakgebieden kennen een aanzienlijke geografische en culturele spreiding; niet alleen in de westelijke wereld, maar ook in het oosten, in Amerika en Afrika. De grootste collecties op deze geografische gebieden zijn ook aanwezig in de UBL. Er is met betrekking tot deze vakken ook sprake van onderlinge relaties tussen geografische gebieden, zoals bijvoorbeeld tussen Nederland en Japan of Indonesië.

2 Bibliotheken die ook van belang zijn: Biblio Boerhaave Museum De biblio van het Boerhaave Museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, van de geneeskunde en van instrumenten, met de nadruk op de Nederlandse situatie. De collectie omvat ruim banden en 100 lopende tijdschriften, waarvan een groot deel eveneens beschikbaar is via de UBL. De biblio van Nationaal Natuurhistorische Museum Naturalis heeft een collectie van ca boeken en tijdschriften rond de eigen onderzoeksthema s en geografische specialisaties (biodiversiteit, fauna in Nederland en de evolutie van de Indo-Australische en Mediterrane regio s). Landelijk gezien heeft de Universiteit Utrecht een grote collectie op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis. Algemene relatie met onderwijs en onderzoek De bestudering van de geschiedenis van een vakgebied gebeurt in Leiden over het algemeen door de betrokken faculteit zelf. Hierdoor is het Leidse wetenschapshistorisch onderzoek tamelijk versnipperd. De laatste jaren zijn er echter initiatieven ontwikkeld om wetenschapshistorici bij elkaar te brengen, zoals de Salon Boerhaave in het Boerhaave Museum. Het Instituut der Wijsbegeerte spant zich de laatste tijd in voor een interdisciplinair centrum voor wetenschapsfilosofie- en geschiedenis. Was er tot nog voornamelijk aandacht voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen, binnen Geesteswetenschappen is er in toenemende mate oog voor het belang van de wetenschapsgeschiedenis van het eigen onderzoek en onderwijs. Doelgroepen buiten UL en internationaal belang De collectie wetenschapsgeschiedenis is van belang voor het onderzoek van het Scaliger Instituut. Fellows van het Instituut werken aan medische en natuurwetenschappelijke onderwerpen (Chr. Huygens, C. Clusius, etc.). Daarnaast geeft het Scaliger Instituut jaarlijks een cursus wetenschapsgeschiedenis aan keuzevakstudenten. Zwaartepunten De nadruk bij de aanschaf van materiaal op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis lag traditioneel sterk op de geschiedenis van de natuurwetenschappen en geneeskunde en in mindere mate op het gebied van de geschiedenis van de scheikunde en aardwetenschappen. Inkoop gebeurt nog steeds in grote mate op deze gebieden. Daarnaast wordt de geschiedenis van de geesteswetenschappen steeds belangrijker, net als titels over de verspreiding van wetenschappelijke ideeën (vorm van wetenschappelijke uitgaven, geleerdennetwerken, science and the public ) en materiële cultuur. Technologiegeschiedenis wordt zeer af en toe ingekocht, met een voorkeur voor meer theoretische dan technische studies op dit terrein. Een gedeelte van de aanschaf op dit gebied betreft de klassieke beschavingen en die wordt meestal uit andere kredieten bekostigd. Ontsluiting De collectie Wetenschapsgeschiedenis is volledig opgenomen in de catalogus (U-CAT).

3 Collectievormingsprofiel 2010 In 2006 werd voor de bibliocollectie Wetenschapsgeschiedenis een collectievormings-profiel (CVP) opgesteld. Het CVP geeft per discipline inzicht in de collectioneringsgebieden, het niveau van de collectie (huidige aanschaf/ wenselijk niveau) en de noodzakelijke verbeterpunten. Vanwege voorkomende veranderingen in onderzoek en onderwijs is het nodig het CVP periodiek te evalueren en bij te stellen in overleg met de betrokken hoogleraren. Actuele relatie onderzoek en onderwijs Onderwijs en onderzoek over wetenschapshistorische onderwerpen is aan de Universiteit Leiden versnipperd. Er is sprake van de volgende onderzoeksclusters: Scaliger Instituut Het Scaliger Instituut, gehuisvest in de Universiteitsbiblio Leiden, heeft als doel het gebruik van de Bijzondere Collecties van de UB te stimuleren door het initiëren van studieprojecten, het organiseren van colleges, lezingen en symposia, het publiceren van onderzoeksresultaten en het verlenen van beurzen aan (gast)onderzoekers. Aan het instituut verbonden is Prof.dr. Harm Beukers, Scaliger-hoogleraar en emeritushoogleraar Geschiedenis van de geneeskunde. Onder auspiciën van het instituut worden een aantal onderzoeksprojecten uitgevoerd: Clusiusproject, Correspondentie Scaliger, Correspondentie Lipsius en Modernisme in de theologie. Wis- en natuurkunde Sterrewacht Onder leiding van Teylerhoogleraar Frans van Lunteren lopen hier een aantal onderzoeks-projecten, waaronder: History of Teylers Museum > Martin Weiss Jan Hendrik Oort and the rise of radio astronomy in the Netherlands > Astrid Elbers Jaap Kistemaker and Dutch uranium enrichment since 1945> Abel Streefland The Leiden Observatory Archives (periode )> David Baneke Mathematisch Instituut Geschiedenis van de wiskunde is onderdeel van het project Number Theory & Algebra. Binnen dit project wordt de geschiedenis van wiskundige crystallografie in de 19 e eeuw bestudeerd (Drs. J. Daems). FSW Colleges Geschiedenis van de psychologie (Van der Velde).

4 Geesteswetenschappen Instituut voor culturele disciplines Herbergt het Leiden Centre for the Study of University Collections and Museums, dat onder leiding staat van Prof.dr. M.A. Meadow en Prof.dr. M. Keblusek en samenwerkt met het Scaliger Instituut. Lopende onderzoeksproject is Book Sales Catalogues of the Dutch Republic, Klassieke Talen en Culturen Prof.dr. Manfred Horstmanshoff is gespecialiseerd in de Antieke geneeskunde. Instituut voor wijsbegeerte Hier loopt, onder leiding van James McAllister, het onderzoeksproject Philosophical Foundations of the Historiography of Science, dat bestaat uit 3 deelprojecten. Binnen de tweejarige masteropleiding Philosophy of a specific discipline kunnen studenten zich verdiepen in de filosofische grondslagen en methodologiën van het vakgebied van hun studie. Buitenpromovendus Andreas Weber promoveert binnenkort bij J.L. Blussé Van Oud Alblas, emeritus-hoogleraar geschiedenis van de Europees-Aziatische betrekkingen op een dissertatie getiteld Shaping Natural History in an Age of Revolutions: The case of Caspar Georg Carel Reinwardt. NWO-projecten Cultures of Collecting ( ) Departement Kunstgeschiedenis Dr. H.G. Knoeff: Anatomical Collections as Public History Drs. H. Huistra: Collecting pathological anatomy Drs. M.M.A. Hendriksen: Collections of perfection Onlangs ontving Dr. H.G. Knoeff een Vidi-subsidie voor het project Verlichte dokters. Verborgen krachten. Prof.dr. R.H. Bremmer doet namens Leiden mee aan het interuniversitaire onderzoeksproject Storehouses of Wholesome Learning. Accumulation an dissemination of Encyclopeadic Knowledge in the Early Middle Ages. Cultural Representations of Living Nature: Dynamics of Intermedial Recording in Text and Image (ca ) ( ) Departement Franse Taal en Cultuur Prof. dr. P.J. Smith Dr. M.F. Egmond Drs. M.E. Marrigje Rikken The interest in the micro-world before and shortly after the invention of the microscope in Italy and the Netherlands (c );

5 The role of natural history (both the micro- and the macro-world) in paintings by Joris Hoefnagel (1542-c.1600), Jan Brueghel the Elder ( ) and Jan van Kessel ( ). The friction between animal symbolism and zoology in the pictorial and literary representation of the Fall from Dürer to Rembrandt and Vondel. The New Management of Knowledge in the Early Modern Period: The Transmission of Classical Latin Literature via Neo-Latin Commentaries ( ) Departement Griekse en Latijnse Talen en Culturen Prof.dr. K.A.E. Enenkel (supervisor), Dr. C.H. Pieper, Dhr. M.H.K. Jansen, Dr. S.T.M. de Beer, Dr. A.S.Q. Visser: The New Management of Knowledge in the Early Modern Period: The Transmission of Classical Latin Literature via Neo-Latin Commentaries Dr. A.S.Q. Visser & Dr. S.T.M. de Beer: Roman Scientific and Encyclopaedic Literature: Foundation and Authorisation of Early Modern Knowledge Onderwijs Een keuzevak binnen de opleidingen Sterrenkunde en Natuurkunde is het college Keerpunten in de geschiedenis van de natuurwetenschappen dat wordt gegeven door Van Lunteren. In het kerncurriculum van Geesteswetenschappen is het college Wetenschapsfilosofie opgenomen dat ingaat op de moderne wetenschappelijke methode en een reflectie wil bieden op de wetenschappelijke praktijk. In de minor Museum, Erfgoed en Collecties geeft prof.dr. Beukers het college Bronnen van kennis: universitaire biblio- en museumcollecties. Aankoop en aankoopmethodiek De aanschaf verloopt hoofdzakelijk via de boekhandel aan de hand van promotiemateriaal (brochures, digitale nieuwsbrieven) van uitgevers en aanschafsuggesties van de gebruikers, met aanvullingen achteraf op grond van boekbesprekingen uit dagbladen en wetenschappelijke (digitale) tijdschriften. Selectiecriteria Jaarlijks verschijnt een bijzonder groot aantal wetenschappelijke publicaties op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis. Voor de aankoop van titels wordt met name een keuze gemaakt uit naslagwerken en handboeken, primaire werken en monografieën. Daarbij wordt gelet op relevantie, wetenschappelijke kwaliteit en prijs. Taal: het accent ligt op Engelstalige wetenschappelijke literatuur. Daarnaast spelen publicaties in het Nederlands, Frans en Duits een grote rol. Publicaties in andere talen worden selectief aangeschaft. Uitgevers: de meeste publicaties verschijnen bij een klein aantal grote uitgevers, waarvan met name de volgende voor de Leidse aanschaf van groot belang zijn de grote university presses (Cambridge UP, Oxford UP, MIT Press, Chicage UP, Yale UP), Routledge, Springer, Brill en Ashgate.

6 Regio: de collectievorming binnen wetenschapsgeschiedenis richt zich met name op de West-Europese regio, met een accent op de Nederlandse situatie. Af en toe worden er publicaties aangeschaft over wetenschapshistorische onderwerpen van andere werelddelen. Materiaal: in principe wordt alleen nieuw materiaal aangeschaft van maximaal 2 jaar oud. Incidenteel wordt ook ouder materiaal aangeschaft, ten behoeve van onderwijs of naar aanleiding van een recensie. Niveau: Het niveau omvat zowel boeken voor graduates als voor undergraduates. In beperkte mate worden ook populair-wetenschappelijke publicaties gekocht. Informatiedrager: globaal worden de middelen als volgt verdeeld over de materialen: tijdschriften (30%), reeksen (10%), monografieën (60%). Veel naslagwerken en tijdschriften verschijnen inmiddels in zowel digitale als gedrukte vorm. Beleid is dat, mits beschikbaar, digitaal materiaal wordt aangeschaft. Monografieën worden momenteel alleen in papieren vorm aangekocht. Wanneer een hardbackversie mogelijk is wordt hier de voorkeur aan gegeven, behalve wanneer het prijsverschil tussen hardback en paperback meer dan 25 bedraagt. Criteria hierbij zijn ook het toekomstig gebruik en de toekomstige inhoudswaarde van de titel. Onderwerpen Aanwas van de collectie is expliciet gewenst op de speerpunten van onderwijs en onderzoek. Uiteraard wisselen die met de tijd, met specialismen van hoogleraren, met hernieuwde onderwijsdoelen etc. Geprobeerd wordt in ieder geval van elk vakgebied de belangrijkste sleutelwerken in huis te hebben. Zie bijlage 1 voor onderwerpen en niveaus (aanschaf van monografieën. Hierbij zijn de titels uit meerdelige werken en series inbegrepen. Tijdschriften zijn buiten beschouwing gelaten). Van oudsher ligt binnen de collectievorming voor Wetenschapsgeschiedenis het zwaartepunt bij de geschiedenis van de betawetenschappen (m.n. wiskunde, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde/ruimtevaart en biologie) en geneeskunde. Er is geen aanschaf van hand- of leerboeken betreffende de huidige stand van zaken binnen bovenstaande vakgebieden. Een opkomend vakgebied is de geschiedenis van de humaniora. Verschenen publicaties worden veelal aangeschaft door de vakreferent van het betrokken vakgebied (historiografie) of op het budget Letteren Algemeen. Titels die wel binnen het profiel van Wetenschapsgeschiedenis passen, en niet door een van de andere vakreferenten worden gekocht worden alsnog door de vakreferent Wetenschapsgeschiedenis aangeschaft. Titels die vallen binnen de geschiedenis van de sociale wetenschappen worden ingekocht door F.S.W. Wel worden binnen het budget Wetenschapsgeschiedenis naslagwerken en algemene inleidingen ingekocht voor op de studiezaal. Rechtsgeschiedenis valt onder de biblio Rechten. Primaire teksten en naslagwerken Binnen de seriewerken worden voornamelijk primaire teksten (zoals briefwisselingen, interviews/oral history en verzamelde werken) van historisch belangrijke wetenschappers aangeschaft. Te denken valt aan onder meer Leonhard von Euler, Johannes Kepler, Charles Darwin, Ludwig Boltzmann en Albert Einstein. Verder zijn er abonnementen op langlopende naslagwerken als Geschichte der exacte Wissenschaften en Hervorragenden Ärtzte.

7 De collectie op de studiezaal wordt regelmatig aangevuld met naslagwerken die een algemeen beeld schetsen van de ontwikkeling van een vakgebied en overzichten van wetenschappers binnen een bepaald vakgebied (zoals delen uit de reeks Cambridge companions en Oxford portraits in science ). Monografieën Bij de collectievorming wordt ernaar gestreefd de top van de verschenen literatuur uit het aanbod te vissen. Er wordt vooral gekeken naar sleutelfiguren en naar belangrijke ontwikkelingen binnen de wetenschap en specifieke vakgebieden. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van materiële cultuur (bv. telescopen). De nadruk ligt op wetenschapsgeschiedenis van na Af en toe worden monografieën aangekocht over wetenschap in de antieke tijd en de middeleeuwen. Geografisch gezien worden voornamelijk titels ingekocht die het Europese grondgebied bestrijken; af en toe worden titels over islamitische /Arabische wetenschapsbeoefening in de collectie opgenomen. Monografieën over afzonderlijke deelgebieden binnen de wetenschapsgeschiedenis worden eveneens ingekocht, zoals werken over fysische chemie, wiskundige analyse of tandheelkunde. Een kleiner aandachtsgebied binnen de collectie zijn actuele (filosofische) discussies over wetenschap, wetenschapsmethodologie en wetenschapsbeoefening. Titels op het gebied van de universiteitsgeschiedenis worden met name ingekocht door de afdeling Bijzondere Collecties van de UBL. Vakgebied Onderwerpen Ook aanschaf door 1. Wetenschapsgeschiedenis Algemeen Antieke periode Middeleeuwen Renaissance Naslagwerken die meerdere periodes of onderwerpen beslaan, biografieen van wetenschappers, bibliografieen, woordenboeken. Incl. nabije oosten (mesopotamie, egypte Doorwerking grieks/romeinse filosofie. Ook islamitische wetenschap. Bijzondere belangstelling voor overgang natuurfilosofie naar wetenschap. Niveau collectie vorming Niveau collectie vorming Klassieke T&C e eeuw 8 8

8 18e eeuw e eeuw ste eeuw ste eeuw 8 8 Instituten, verenigingen, genootschappen en akademies Met name gericht op Nederland en West- Europa. 2. Geschiedenis per vakgebied Naslagwerken & bibliografieen, biografieen en primaire werken van belangrijke wetenschappers, monografieen over deelonderwerpen Wiskunde Gorlaeusbiblio Natuurkunde Gorlaeusbiblio Scheikunde Incl. Alchemie Gorlaeusbiblio Sterrenkunde Incl. Oude astrologie Gorlaeusbiblio Aardwetenschappen Gorlaeusbiblio Biologie Gorlaeusbiblio Geneeskunde Walaeusbibliot heek Sociale Wetenschappen Geesteswetenschappen 3. Wetenschap en maatschappij Alleen inkoop voor studiezaal Gericht op Nederland & West- Europa in het algemeen. Ook relaties tussen wetenschappen onderling. Inkoop voor afzonderlijke vakgebieden door betreffende vakreferent Wetenschap en samenleving 4 4 Wetenschapssociologie 4 4 Wetenschapsbeleid 4 4

9 4. Universiteitsgeschiedenis Inkoop door DOUSA. Ook vermeldingswaardig is het Academisch Historisch Museum gevestigd in het Academiegebouw. Beschikbare middelen Jaar Regulier Incidenteel n.v.t n.v.t n.v.t n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. Van het in 2011 beschikbare budget was 2963 gereserveerd voor tijdschriften en voor monografieën (waarvan 3764 voor abonnementen op series en meerdelige werken). Aanwas anders dan door aankoop: schenkingen, bruiklenen Zeer incidenteel is er sprake van schenkingen. In principe moeten schenkingen aan dezelfde criteria voldoen als andere door de universiteitsbiblio aangeschafte materialen, d.w.z. het moet binnen de collectie passen en van een bepaald wetenschappelijk niveau zijn. Deselectie Lopende abonnementen (series, meerdelige werken en tijdschriften) worden regelmatig door de vakreferent geëvalueerd. Abonnementen die buiten het collectievormingsprofiel vallen, zeer weinig worden gebruikt of waarop al jaren geen exemplaar is verschenen worden opgezegd.

Collectievormingsprofiel

Collectievormingsprofiel Collectievormingsprofiel 2014-2015 In 2006 werd voor de bibliotheekcollectie Wetenschapsgeschiedenis een collectievormingsprofiel (CVP) opgesteld. Het CVP geeft per discipline inzicht in de collectioneringsgebieden,

Nadere informatie

Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis

Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis Collectieprofiel Wetenschapsgeschiedenis Beknopte beschrijving van de domeincollectie Wetenschapsgeschiedenis doet onderzoek naar het wetenschappelijk bedrijf en de daardoor geproduceerde kennis door de

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Wetenschapsgeschiedenis

Collectievormingsprofiel Wetenschapsgeschiedenis Collectievormingsprofiel Wetenschapsgeschiedenis 2017-2018 Het Collectievormingsprofiel geeft per discipline inzicht in de collectioneringsgebieden, het niveau van de collectie (huidige aanschaf/ wenselijk

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) De collectie Engelse taal en cultuur richt zich met name op de studenten, docenten en onderzoekers

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O. Aankoop en -methodiek

Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O. Aankoop en -methodiek Collectievormingsprofiel Journalistiek en Nieuwe Media (CVP) Actuele relatie met O&O De Universiteit van Leiden biedt de mogelijkheid voor bachelor studenten om andere studie te combineren met een PraktijkStudie.

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie 1.2.19. Taalwetenschap Beknopte geschiedenis van de domeincollectie De Algemene taalwetenschap werd in 1957 een zelfstandige studierichting aan de Leidse Letterenfaculteit maar werd als vakgebied al veel

Nadere informatie

Elektronisch Tijdschriften 56 titels NBC: 15.30 t/m 15.40 CD-ROM 15 stuks zelfstandige CD-ROM 103 stuks als onderdeel papieren publicatie

Elektronisch Tijdschriften 56 titels NBC: 15.30 t/m 15.40 CD-ROM 15 stuks zelfstandige CD-ROM 103 stuks als onderdeel papieren publicatie 1.5. Archeologie Beknopte geschiedenis van de collectie De eerste hoogleraar ter wereld in het vakgebied van de Archeologie was de Leidse professor C.J.C. Reuvens, die werd benoemd in 1818. Lange tijd

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis

Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis Collectievormingsprofiel (CVP) Geschiedenis Actuele relatie met O&O De geschiedenis collectie is vooral bedoeld ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs in het Instituut voor Geschiedenis. Het Instituut

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie.

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie. 1.2.17. Nederlands Beknopte geschiedenis van de domeincollectie. De collectie Nederlands bevat boeken, tijdschriften en electronische bestanden op het gebied van de Nederlandse taal- en letterkunde vanaf

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen

Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft vier afdelingen voor en onderzoek: Algemene en gezins

Nadere informatie

2.7. Oude drukken en bijzondere uitgaven

2.7. Oude drukken en bijzondere uitgaven 2.7. Oude drukken en bijzondere uitgaven Beknopte geschiedenis van de domeincollectie 39 Tot de oude drukken worden alle gedrukte werken van vóór 1801 gerekend. Enkele jaren nadat in 1575 de universiteit

Nadere informatie

Open Magazijn 135 m. Studiezaal Duits 10 m. Naslagwerken Studiezaal Duits 212 Gesloten Magazijn. Monografieën Studiezaal Duits 100 m.

Open Magazijn 135 m. Studiezaal Duits 10 m. Naslagwerken Studiezaal Duits 212 Gesloten Magazijn. Monografieën Studiezaal Duits 100 m. 1.2.6. Duits Beknopte geschiedenis van de domeincollectie In 2006 vierde de Opleiding Duits haar 50-jarig bestaan als zelfstandige opleiding. Ook al voor 1956 werd er echter Duits onderwezen, namelijk

Nadere informatie

Nota collectiebeleid 2011 De collectievorming voor de Vakbibliotheek Rechten

Nota collectiebeleid 2011 De collectievorming voor de Vakbibliotheek Rechten Nota collectiebeleid 2011 De collectievorming voor de Vakbibliotheek Rechten Inhoud: 1. Inleiding 2. Collectievorming en taakstelling van de vakbibliotheek 2.1. De taakstelling van de bibliotheek 2.2.

Nadere informatie

Het stichtingsbestuur is op 16 december voor de eerste keer bij elkaar gekomen voor een vergadering.

Het stichtingsbestuur is op 16 december voor de eerste keer bij elkaar gekomen voor een vergadering. Jaarverslag Scaliger Instituut 2011 Het Scaliger Instituut heeft als doel het gebruik van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) in onderzoek en onderwijs te stimuleren

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies a) Actuele relatie met onderwijs en onderzoek De collectie Midden Oosten ondersteunt met name onderwijs en onderzoek dat plaatsvindt bij de School of Middle

Nadere informatie

Leids Universitair Register Opleidingen

Leids Universitair Register Opleidingen Pagina 1 van 7 Leids Universitair Register Opleidingen 2004-2005 ECTS CROHO Datum eerste inschrijving Einde accreditatie Faculteit der Archeologie Faculty of Archaeology B Archeologie Bachelor of Arts

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie 1.2.12. Klassieke talen en Oudheid Beknopte geschiedenis van de domeincollectie Onderwijs en onderzoek op het gebied van de klassieke oudheid is vanaf het begin belangrijk geweest aan de Universiteit Leiden.

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Letterkunde/ cultuur Taalkunde. Filologie Letterkunde Taalkunde Taalvaardigheid. Filmwetenschap Literatuurwetenschap

Letterkunde/ cultuur Taalkunde. Filologie Letterkunde Taalkunde Taalvaardigheid. Filmwetenschap Literatuurwetenschap Leids Universitair Register Opleidingen 2011-2012 Faculteit der Geesteswetenschappen Bacheloropleidingen 2011-2012 Blz. 1 Masteropleidingen (aansluitend) 2011-2012 Blz. 4 Masteropleidingen (niet- aansluitend)

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies Collectievormingsprofiel Midden-Oosten Actuele relatie met onderwijs en onderzoek De collectie Midden Oosten ondersteunt met name onderwijs en onderzoek dat plaatsvindt bij de School of Middle Eastern

Nadere informatie

ENGELSE TAAL EN CULTUUR

ENGELSE TAAL EN CULTUUR ENGELSE TAAL EN CULTUUR 2. Collectievormingsprofiel (CVP) Actuele relatie met O&O Collectievorming wordt in de eerste plaats afgestemd op het onderwijs en onderzoek bij de Opleiding Engelse taal en cultuur.

Nadere informatie

Leids register van opleidingen 2005-2006

Leids register van opleidingen 2005-2006 Type CROHO-naam van de opleiding graad e vertaling instructietaal studielast CROHO Faculteit der Archeologie B Archeologie Bachelor of Arts Archaeology 180 56703 01-09-2002 31-12-2007 M Archaeology Master

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O Collectievorming wordt in de eerste plaats afgestemd op het onderwijs en onderzoek bij de Opleiding Engelse taal en cultuur. Deze

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie 1.2.9. Italiaans Beknopte geschiedenis van de domeincollectie De collectie is een afspiegeling van het onderwijs en onderzoek bij de opleiding, momenteel Italiaanse taal en cultuur geheten en voorheen

Nadere informatie

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen 1. Leiden Institute for Area Studies School of Middle Eastern Studies Hebreeuwse Taal- en Letterkunde Aramese taal en letterkunde T alen en geschiedenis

Nadere informatie

Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS) Dutch Society for Modern Greek Studies. Beleidsplan

Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS) Dutch Society for Modern Greek Studies. Beleidsplan 1 Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS) Dutch Society for Modern Greek Studies Beleidsplan 2017-2021 2 Inleiding De doelstelling van de vereniging Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse

Nadere informatie

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept Aardwetenschappen Accountancy en Controlling Acheologie Actuariele wetenschappen Agrotechnologie Algemene cultuurwetenschappen KUN OUNL Algemene Economie Algemene Gezondheidswetenschappen Algemene Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie

Beknopte geschiedenis van de domeincollectie 1.2.14. Latijns-Amerika (incl. Spaans en Portugees) Beknopte geschiedenis van de domeincollectie De collecties Spaanse en Portugese taal- en en geschiedenis van Latijns-Amerika van de Universiteitsbibliotheek

Nadere informatie

Categorie Leidse opleidingen 2014/2015. M Archaeology M Archaeology (research)

Categorie Leidse opleidingen 2014/2015. M Archaeology M Archaeology (research) Categorie Leidse opleidingen 2014/2015 Archeologie Archeologie M Archaeology M Archaeology (research) Geschiedenis/Oude talen en culturen Geschiedenis M Classics and Ancient Civilizations M Classics and

Nadere informatie

B i j l a g e 1 TABELLEN

B i j l a g e 1 TABELLEN Concept Jaarverslag UB 2001 23 B i j l a g e 1 TABELLEN tabel 1 Budgetten voor collectievorming boeken en tijdschriften 2.192.000 2.192.000 2.188.000 2.097.000 elektr. informatiebronnen *) 490.000 650.000

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN 1 Algemeen Artikel 1.1: 1. Deze regeling geeft uitvoering aan artikel 21 lid 2 van het faculteitsreglement. 2. Bij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Instroommogelijkheden met ATHENEUM-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Actuariële wetenschappen Ja Wis B Nee Nee 2. Bedrijfseconomie Ja Ja Ja Wis A 3. Bedrijfskunde Ja Ja Ja Wis A 4.

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN UITVOERINGSREGELING BESTUURLIJKE GREMIA OPLEIDINGEN 1 Algemeen Artikel 1.1: 1. Deze regeling geeft uitvoering aan artikel 21 lid 2 van het faculteitsreglement. 2. Bij

Nadere informatie

B i j l a g e 1 TABELLEN

B i j l a g e 1 TABELLEN Concept-Jaarverslag UB 1998 15 B i j l a g e 1 TABELLEN tabel 1 Budgetten voor collectievorming 1995-1998 boeken en tijdschriften 2.196.000 2.092.000 2.108.000 2.192.000 elektr. informatiebronnen 230.000

Nadere informatie

Oudheidwetenschappen in Amsterdam

Oudheidwetenschappen in Amsterdam Oudheidwetenschappen in Amsterdam Oudheidwetenschappers zijn experts op het gebied van de Oudheid en de doorwerking daarvan tot op de dag van vandaag. De Oudheid heeft me altijd al geboeid. Nog leuker

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences)

Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences) Raad van decanen U2011/00106 Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences) Omvang: 180 studiepunten Propedeuse verplichte

Nadere informatie

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/ Studenten Medewerkers EN Delen Delen via email Delen op facebook Delen op linkedin Delen op twitter Extranet Alumni Bibliotheek Contact English home Koninklijke onderscheiding voor universiteitshoogleraar

Nadere informatie

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel natuur en gezondheid EM: profiel

Nadere informatie

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6ECTS) NB Op dag 1, 6 en 7 zijn de programma s van Basisprogramma 1 en 2 gecombineerd en worden dan op vrijdag gegeven.

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6ECTS) NB Op dag 1, 6 en 7 zijn de programma s van Basisprogramma 1 en 2 gecombineerd en worden dan op vrijdag gegeven. ROOSTER BASISPROGRAMMA MASTER MG 2014-2015 NB OP DAG 1, 6 EN 7 WORDEN DE PROGRAMMA S VAN BASISPROGRAMMA 1 EN 2 GECOMBINEERD EN VINDEN DAN OP VRIJDAGEN PLAATS Basisprogramma 1: Vroegmodern (6ECTS) NB Op

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies en Islam

Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies en Islam Collectievormingsprofiel Midden-Oostenstudies en Islam Actuele relatie met onderwijs en onderzoek De collectie Midden Oosten ondersteunt met name onderwijs en onderzoek dat plaatsvindt bij de School of

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13500 1 september 2010 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 augustus 2010, nr.

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo-bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences)

Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo-bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences) 1 Faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo-bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen (Bachelor of Arts Cultural Sciences) U2014/02458 Omvang: 180 studiepunten

Nadere informatie

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld zonder meer toelaatbaar met profiel NT B Aarde en economie B Aardwetenschappen B Actuariële wetenschappen B Advanced Technology B Afrikaanse talen en culturen B Agrotechnologie B Algemene Cultuurwetenschappen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifieke deel: Bacheloropleiding: Kunstgeschiedenis Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations Bijlage C Lijst van dere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze eisen gelden voor 4 vwo, dus voor leerlingen die instromen in het wo vaf 2010 en vallen onder de nieuwe tweede fase.

Nadere informatie

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT Reglement als bedoeld in artikel 6 van de Structuurregeling. Voor de eerste maal vastgesteld door het college van bestuur van de Radboud Universiteit (Nijmegen) bij besluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21337 29 juli 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 09-07-2014, nr. DL/641019, houdende

Nadere informatie

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN. HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.M. Middeleeuwse Geschiedenis

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN. HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.M. Middeleeuwse Geschiedenis UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.M Middeleeuwse Geschiedenis April 2016 I ALGEMENE GESCHIEDENIS 0100 Handboeken, etc. 0110 Handboeken 0120 Algemene inleiding in ME

Nadere informatie

Archief van de Universiteit van Amsterdam; Commissie Wetenschappelijke Staf

Archief van de Universiteit van Amsterdam; Commissie Wetenschappelijke Staf Archief van de Universiteit van Amsterdam; Commissie Wetenschappelijke Staf Algemene kenmerken Toegangsnummer: 570 Periode: 1948-1965 Archiefvormer Universiteit van Amsterdam; commissie van indeling van

Nadere informatie

Alle WO studies NT NG EM CM

Alle WO studies NT NG EM CM Alle WO studies NT NG EM CM B Aarde en economie * * * wisa of wisb B Aardwetenschappen * nat nat + schk (wisa of wisb) + nat + schk B Actuariële wetenschappen * wisb wisb wisb B Advanced Technology * wisb

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70643 17 december 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2018, nr. HO&S/1439087,

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Latijns-Amerikastudies, Latin American Studies

Collectievormingsprofiel Latijns-Amerikastudies, Latin American Studies Collectievormingsprofiel Latijns-Amerikastudies, Latin American Studies Actuele relatie met O&O Collectievorming wordt afgestemd op het O&O bij de BA Latijns-Amerikastudies (voorheen TCLA), de MA Latin

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden 1. In deze bijlage wordt verstaan

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig vanaf 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig vanaf 1 augustus 2007. Bijlage C, behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende dere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) NB Op dag 1, 6 en 7 zijn de programma s van Basisprogramma 1 en 2

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) NB Op dag 1, 6 en 7 zijn de programma s van Basisprogramma 1 en 2 ROOSTER BASISPROGRAMMA MASTER MG 2015-2016 NB OP DAG 1, 6 EN 7 WORDEN DE PROGRAMMA S VAN BASISPROGRAMMA 1 EN 2 GECOMBINEERD EN VINDEN DAN OP VRIJDAGEN PLAATS Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) NB Op

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17816 31 augustus 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 augustus 2012, nr.

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007. Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

B i j l a g e 1 TABELLEN

B i j l a g e 1 TABELLEN Conceptjaarverslag UB 1999 23 B i j l a g e 1 TABELLEN tabel 1 Budgetten voor collectievorming 1996-1999 boeken en tijdschriften 2.092.000 2.108.000 2.192.000 2.192.000 elektr. informatiebronnen 245.000

Nadere informatie

Omvang: 180 studiepunten Geaccrediteerd tot en met: Propedeuse (60 studiepunten) 1)

Omvang: 180 studiepunten Geaccrediteerd tot en met: Propedeuse (60 studiepunten) 1) Propedeuse (60 studiepunten) 1) CB0004 Oriëntatiecursus cultuurwetenschappen 10 (Introduction to Cultural Sciences) CB0702 Inleiding kunstgeschiedenis 1: de kunst van het kijken 5 (Introduction to Art

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: * : toegangsrecht # : geen toegangsrecht ( ) : keuze uit de tussen haakjes vermelde vakken. Eén van de vakken is voldoende. Een vakaanduiding

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) Locatie, tenzij anders aangegeven: HG-01A08

Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) Locatie, tenzij anders aangegeven: HG-01A08 ROOSTER BASISPROGRAMMA MASTER MG 2013-2014 Basisprogramma 1: Vroegmodern (6 ECTS) Locatie, tenzij anders aangegeven: HG-01A08 Op dag 1, 6 en 7 zijn de programma s van Basisprogramma 1 en 2 gecombineerd

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Master Filosofie (120 EC) Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen

Collectievormingsprofiel Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen Collectievormingsprofiel Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen Actuele relatie met O&O Collectievorming wordt in de eerste plaats afgestemd op het onderwijs en onderzoek bij de Opleiding Franse taal

Nadere informatie

Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) collectie Geschiedenis

Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) collectie Geschiedenis Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) collectie Geschiedenis (editie 2015) 1. Collectievormingsprofiel (CVP) a. Actuele relatie met Onderwijs & Onderzoek De collectie is gericht op het ondersteunen van

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK DER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN KENGETALLEN 2005

BIBLIOTHEEK DER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN KENGETALLEN 2005 BIBLIOTHEEK DER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN KENGETALLEN 2005 UITLENINGEN Als gevolg van technische problemen voortvloeiend uit de overgang naar de nieuwe versie van het bibliotheekautomatiseringssysteem

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10093 29 februari 2016 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 8 februari 2016, nummer CvTE- 16.00018 houdende

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifieke deel: Bacheloropleiding: Kunstgeschiedenis Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage A (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

HET PERSONEELSBESTAND AAN DE VLAAMSE UNIVERSITEITEN OP 1 FEBRUARI 2008 EN DE PERSONEELSEVOLUTIE SINDS 1992

HET PERSONEELSBESTAND AAN DE VLAAMSE UNIVERSITEITEN OP 1 FEBRUARI 2008 EN DE PERSONEELSEVOLUTIE SINDS 1992 HET PERSONEELSBESTAND AAN DE VLAAMSE UNIVERSITEITEN OP 1 FEBRUARI 2008 EN DE PERSONEELSEVOLUTIE SINDS 1992 In oktober 2008 is het jaarlijkse overzicht Statistische gegevens betreffende het personeel aan

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Rechtsgeleerdheid en Criminologie

Collectievormingsprofiel Rechtsgeleerdheid en Criminologie Collectievormingsprofiel Rechtsgeleerdheid en Criminologie Actuele relatie met O&O De collectie ondersteunt met name het onderzoek en onderwijs dat plaatsvindt binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24893 4 december 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 november 2012, nr. DL/446544,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36310 27 december 2013 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2013, nr.

Nadere informatie

Vooropleidingseisen van vwo naar wo

Vooropleidingseisen van vwo naar wo Vooropleidingseisen van vwo naar wo 2016-2017 Vooropleidingseisen Vooropleidingseisen van vwo naar van wo van VWO VWO naar naar WO WO = = Dit profiel Dit profiel geeft geeft toegang toegang tot deze tot

Nadere informatie

Afbakening gebied en raakvlakken met andere domeincollecties UL

Afbakening gebied en raakvlakken met andere domeincollecties UL 1.2.7. Engels Beknopte geschiedenis van de domeincollectie Tot in de jaren 50 bestond de collectie Engels hoofdzakelijk uit primaire (vooral Britse) teksten; secundaire literatuur werd niet systematisch

Nadere informatie

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

boeken uit de periode volledig digitaal toegankelijk

boeken uit de periode volledig digitaal toegankelijk 250.000 boeken uit de periode 1473-1800 volledig digitaal toegankelijk EEBO en ECCO Dankzij de gezamenlijke onderhandelingen van Nederlandse universiteitsbibliotheken met twee uitgevers heeft de UB Nijmegen

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen

Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen Franse taal en cultuur / Romaans Algemeen 2. Collectievormingsprofiel (CVP) Actuele relatie met O&O Collectievorming wordt in de eerste plaats afgestemd op het onderwijs en onderzoek bij de Opleiding Franse

Nadere informatie

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN. HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.Nw. Nieuwste Geschiedenis - na 1870

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN. HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.Nw. Nieuwste Geschiedenis - na 1870 UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK NIJMEGEN HUMANIORA BIBLIOTHEEK COLLECTIE H.In.Nw Nieuwste Geschiedenis - na 1870 December 2013 Handleiding voor de gebruikers van de bibliotheek van het instituut Nieuwste Geschiedenis

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO MAART 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 MAART 2016 (13:00-16:00) Meeloopdag Bestuurskunde: Economie

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Oude culturen van de mediterrane wereld Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage A Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2006, nr. HO/BL/2006/8595,

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2011, nr. DL/299780 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen in het Wetenschappelijk Onderwijs

Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen in het Wetenschappelijk Onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 december 2006, nr. HO/BL/2006/468783, tot wijziging van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie