domotica om het huis Digitaal KNX én IP vormen twee-eenheid in domotica Domotica als standaard Nummer 6/ 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "domotica om het huis Digitaal KNX én IP vormen twee-eenheid in domotica Domotica als standaard Nummer 6/ 2015"

Transcriptie

1 Nummer 6/ 2015 Digitaal KNX én IP vormen twee-eenheid in domotica Hoewel niemand exact weet wat de toekomst van gebouwautomatisering ons brengt, kregen ruim 100 KNX Professionals tijdens de KNX Netwerkbijeenkomst op donderdag 18 juni toch een tipje van de toekomstsluier te zien. Daarbij stond één stelling centraal: de toekomst van gebouwautomatisering kan niet zonder IP. Alleen in de zomer Vanaf ons vakantieadres checken we of alles in huis nog wel in orde is, doen de gordijnen dicht en de lampen uit. Waar veelal niet bij wordt stilgestaan is: Wat gebeurt er met de thuisblijvers? Terwijl de een op het strand ligt, is er ook een groot deel van Nederland dat vereenzaamt, vooral tijdens de zomermaanden. domotica om het huis Domotica als standaard Tijdens het jaarlijkse ontmoetingspunt in de vastgoedbranche, de Provada in de Amsterdamse RAI, tekenden Heijmans en ABB de overeenkomst voor een intensieve samenwerking op het gebied van huisautomatisering. Kansen en mogelijkheden om gezamenlijk meerwaarde te creëren voor structurele toepassingen van huisautomatisering in nieuwbouwwoningen. nieuwe partners Domare richt zich op het ontwikkelen én leveren van innovatieve elektronica oplossingen. JDK houdt zich voornamelijk bezig met het introduceren van de Fibaro productlijn in de juiste kanalen. Mopas Equipment BV is een initiatief van Ivengi.com, een webbased software development bedrijf met 15 jaar historie.

2 redactioneel Smart Homes Digitaal Magazine nummer is alweer uit! Na de vele positieve reacties op de eerste digitale nummers, bieden wij u graag de mogelijkheid aan om aan te haken in deze nieuwe vorm van communicatie naar ruim tienduizend adressen. Nummer 6/ 2015 KNX én IP vormen twee-eenheid IN domotica Hoewel niemand exact weet wat de toekomst van gebouwautomatisering ons brengt, kregen ruim 100 KNX Professionals tijdens de KNX Netwerkbijeenkomst op donderdag 18 juni toch een tipje van de toekomstsluier te zien. Daarbij stond één stelling centraal: de toekomst van gebouwautomatisering kan niet zonder IP. domotica als standaard Tijdens het jaarlijkse ontmoetingspunt in de vastgoedbranche, de Provada in de Amsterdamse RAI, tekenden Heijmans en ABB de overeenkomst voor een intensieve samenwerking op het gebied van huisautomatisering. Kansen en mogelijkheden om gezamenlijk meerwaarde te creëren voor structurele toepassingen van huisautomatisering in nieuwbouwwoningen. Digitaal alleen IN de zomer wat gebeurt er met de thuisblijvers? Terwijl de een op het strand ligt, is er ook een groot deel van Nederland dat vereenzaamt, vooral tijdens de zomer maanden. Om juist daarbij stil te staan stonden de Open Dagen van Het Slimste Huis Alkmaar in juni in het teken van Het Sociaal Netwerk. NIeuwe PartNers DOmARe richt zich op het ontwikkelen én leveren van innovatieve elektronica oplossingen. JDK houdt zich voornamelijk bezig met het introduceren van de Fibaro productlijn in de juiste kanalen. mopas equipment BV is een initiatief van Ivengi.com, een webbased software development bedrijf met 15 jaar historie. domotica om het huis Digitaal Dat kan op vele manieren zoals: Het plaatsen van een advertentie Het insturen van een nieuwsitem Het leveren van een nieuw idee Het meehelpen om het tot een interactief medium te maken Bel voor de mogelijkheden met Lonneke Lepelaars of Maud Vogelaar T: En/of stuur een mailtje naar smarthomesmagazine.nl Smart Homes Torenallee BC Eindhoven

3 hgschmitz.de Gira enet Huistechniek eenvoudig draadloos aansturen Gira enet is het nieuwe bidirectionele draadloze systeem voor intelligente koppeling en aansturing van de moderne elektrotechnische installatie. Functies als licht- en jaloeziebesturing kunnen eenvoudig achteraf draadloos worden toegepast en onderling worden gekoppeld. Bestaande schakelaars kunnen snel worden uitgewisseld en voorzien van draadloze functionaliteit, zonder dat muren moeten worden opengebroken en kabels moeten worden aangelegd. Voor de bediening van het systeem zijn draadloze schakel-/dimmeropzetstukken, draadloze wandzenders en handzenders beschikbaar. Met de Gira mobile gate is het bovendien mogelijk het complete systeem aan te sturen met mobiele eindapparatuur met ios en Android besturingssysteem. Zo kunnen thuis via het WLAN jaloezieën, lampen en geprogrammeerde scènes gemakkelijk en intuïtief via de Gira Interface worden bediend. Even gemakkelijk kan de toestand van verlichting en jaloezieën in één oogopslag worden bekeken en gecontroleerd. Meer informatie onder Afb. v.l.n.r.: Gira enet draadloze jaloeziebesturingsknop enkelvoudig, Gira enet draadloze wandzender drievoudig, Gira enet draadloos schakel-/dimmeropzetstuk enkelvoudig, Gira E2, zuiver wit glanzend, Gira Interface voor de mobile gate op een smartphone.

4 AGENDA 2015 JANUARI FEBRUARI MAART APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Klik op gemarkeerde data voor evenement

5 nieuwe partner DOMARE: Woon- en Leef-automatisering voor kantoren, instellingen, tehuizen en woningen of te ontwikkelen. Door onze uitgebreide productkennis zijn wij een goede partner voor eindgebruiker en installateurs. Producten en diensten Als specialist biedt Domare onderscheidende producten en diensten aan voor de diverse markten waarop de woon- en leef-automatisering van toepassing is. Naast onze producten en ondersteuning voor de installateur levert Domare complete systemen voor de zorg, welzijn, bedrijven en de overheid. Dat vereist niet alleen kennis van de producten, maar bovenal kennis en inventiviteit in oplossingen. Domare denkt mee en adviseert! Domare richt zich op het ontwikkelen én leveren van innovatieve elektronica oplossingen. Meer dan dertig jaar ervaring vormen een solide basis in de snel groeiende markt voor woon- en leef-automatisering. Toegangscontrole Wie heeft waar toegang? Beveiliging van ruimtes, panden, liften en woningen, maar ook woonblokken en scholen is een groeiend issue. Waar u problemen ziet, weet Domare steeds een sluitende oplossing voor toegangscontrole te bieden. Domare biedt, zo nodig samen met een aantal productspecialisten, een breed scala van producten, oplossingen en toepassingen in de woon- en leef-automatisering en toegangscontrole. Naast het leveren van componenten en toepassingen bent u bij Domare ook voor klant-specifieke elektronica oplossingen aan het juiste adres. Wij denken graag met u mee om voor uw specifieke wens een oplossing te bieden

6 nieuwe partner JDK en Fibaro Home Intelligence JDK is sinds 2014 hoofddistributeur van de productlijn en houdt zich voornamelijk bezig met het introduceren van de producten in de juiste kanalen, het faciliteren van de partners en het promoten van het systeem. Fibaro is een relatief nieuwe speler in de huisautomatiseringsmarkt. Door de slimme draadloze communicatie, gemakkelijke installatie van de producten en ongekende automatisering oplossingen is de productlijn geschikt voor de gehele breedte van de markt. De gemakkelijke toegankelijkheid, uitbreidbaarheid en met een gunstige prijs, biedt het systeem vooral mogelijkheden voor potentiële gebruikers die in de veronderstelling zijn dat huisautomatisering met intelligente schakelingen een premium prijskaartje heeft. Doordat er voor deze mooie productlijn nog geen toegewijde vertegenwoordiging op de Nederlandse markt aanwezig was, hebben wij besloten om deze taak op ons te nemen en te focussen op het verder bekendmaken van het systeem en de ongekende mogelijkheden. Voor 2015 staan er een Nederlandstalig E-learning programma en het oprichten van de support afdeling op onze agenda. Daarnaast richten wij ons actief op de system integrators, installatie en ICT branche om deze partijen te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden in de automatisering revolutie. De groei van geïnteresseerden is bovengemiddeld te noemen en om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen verwachten wij binnen een jaar een landelijke dekking te realiseren van partners met voldoende productkennis. I: W:

7 nieuwe partner Mopas Equipment Mopas Equipment BV is een initiatief van Ivengi.com, een webbased software development bedrijf met 15 jaar historie. De basis van het Mopas systeem is een cloud monitoring oplossing van Ivengi.com waar jarenlange ontwikkeling van GPS positiebepaling en weergave gecombineerd is met een MongoDB database voor Big Data opslag en verwerking volgens NEN7510 normen in een hypermodern T3 datacenter met 99,9% beschikbaarheid. Mopas monitoringsystemen zijn ontworpen om het welzijn van mensen in risicovolle woon- en werksituaties te bevorderen, waarmee persoonlijk letsel als gevolg van onveiligheid kan worden voorkomen. Onveiligheid zorgt voor angst en baart de dierbaren en leidinggevenden 24/7 grote zorgen. Bij calamiteiten zijn Mopas monitoringsystemen in staat om alert en doelgericht hulp te initiëren door exacte positiebepaling, spreek- en luistercommunicatie, omgevingsanalyse en de inzetbaarheid van hulpverleners. Voor de thuissituatie voegt Mopas positiebepaling buiten de woning toe aan de bestaande alarmeringsoplossingen. Door een combinatie met interne alarmdrukkers, uit bed signalering, brandmelders, etc. en koppeling aan het voordeurslot van de woning ontstaat een unieke alarmtransponder. Een bewoner kan deze in zijn leefomgeving gebruiken, maar ook mee naar buiten nemen om te kunnen alarmeren en bij thuiskomst weer toegang te krijgen tot de woning. Deze systemen reduceren de kosten voor het managen van veiligheidsrisico s aanzienlijk, evenals de kosten ten gevolge van onveiligheid en reputatieschade, die door calamiteiten kunnen worden veroorzaakt.

8 Verslag netwerkbijeenkomst KNX Professionals KNX én IP vormen twee-eenheid in domotica Hoewel niemand exact weet wat de toekomst van gebouwautomatisering ons brengt, kregen ruim honderd 100 KNX KNX Professionals tijdens de de KNX Netwerkbijeenkomst op donderdag 18 juni toch een tipje van de toekomstsluier te zien. Daarbij stond één stelling centraal: de toekomst van gebouwautomatisering kan niet zonder IP. Tekst: Rob van Mil, foto s Jacob Ophof

9 Verslag netwerkbijeenkomst KNX Professionals Toekomstplannen In congrescentrum Domus Medica in Utrecht deelde het bestuur van KNX Nederland allereerst haar visie met de zaal. Onderdeel daarvan is een sterkere promotie van KNX RF, de E-Mode (Easy Mode) en meer focus op B-to-C communicatie. Joost Demarest, CTO van KNX Association, vertelde welke weg KNX de komende vijf jaar wil bewandelen als het gaat om koppeling met IP-systemen. Binnen deze termijn komt er een IP-protocol dat werkt via ETS en vóór 2020 heeft de markt een nieuwe configuratiemethode die tussen S-Mode (System Mode) en E-Mode in zit. Thuisnetwerk De grote omslag die er nu aan komt, gaat over apparaten die middels de cloud verbonden zijn en onbeperkt data genereren, voorspelde Rik Vereecken, Smart Building Evangelist van het bedrijf ByNubian. Die mening kreeg bijval van Rudirick de Jong, elektronica stylist bij ElectroStyling, en Rob Wierenga van brancheorganisatie Uneto-VNI. Een thuisnetwerk is de toekomst: Het is tijd dat we gebouwautomatisering in huis toepassen en dat wij dat verhaal aan de mensen vertellen, sprak De Jong de zaal toe. Zesde zintuig Na de lunch inspireerde Maarten van den Boon, innovatie en business developer bij Leertouwer, met zijn toekomstvisie waarin wij allen over een extra zesde zintuig beschikken: Technologie. Bob Brugman van Cosento gaf een inkijkje in de manier waarop streaming audio mogelijk is met KNX/IP via routing. Martin de Man van Hager en Menno Schroots van Frame Domotica deelden een interessante businesscase van muziektheater TivoliVredenburg in Utrecht. Hoewel de betreffende opdrachtgever gebouwautomatisering wilde, had hij aanvankelijk geen IP-wens. Hij zwichtte en krijgt nu geen lamp meer aan zonder IP. Magische objecten Erwin van der Zwart van Schneider-Electric deed een boekje open over de communicatie tussen KNX en andere systemen via IP. Onze visie op the Internet of Things is dat de technologie óns gaat helpen, sprak Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft tijdens een inspirerende slotspeech vlak voor de netwerkborrel. Ieder object valt namelijk slimmer te maken. Ieder object kan magisch worden. Een glazenbol met daarin hét toekomstbeeld van gebouwautomatisering ontbrak tijdens de bijeenkomst; daarentegen waren er interessante visies, inspiratie en stof om over na te praten in overvloed. Voor meer informatie

10 Open dagen bij het Slimste Huis Alkmaar Alleen in de zomer Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een technologische oplossing. Het gras wordt automatisch gemaaid, vanaf ons vakantieadres checken we of alles in huis nog wel in orde is, doen de gordijnen dicht en de lampen uit, dat is er even bij ingeschoten bij vertrek. Waar veelal niet bij wordt stilgestaan is: Wat gebeurt er met de thuisblijvers? Terwijl de een op het strand ligt, is er ook een groot deel van Nederland dat vereenzaamt, vooral tijdens de zomermaanden. Om juist daarbij stil te staan stonden de Open Dagen van Het Slimste Huis Alkmaar in juni in het teken van Het Sociaal Netwerk.

11 Open dagen bij het Slimste Huis Alkmaar Eenzaamheid kan ondervangen worden, in veel gevallen dan. Al klinkt het opbouwen van een sociaal netwerk vaak makkelijker dan het is. Om een handje te helpen, is het platform Zorgvoorelkaar ontwikkeld: Een website waar vraag en aanbod bij elkaar komen en waar het sociale aspect de hoofdrol speelt. Ik meldde me bij Humanitas aan voor een maatje, zij koppelden me aan Zorgvoorelkaar. Ik kom nu weer ergens. Daarvoor leefde ik tussen vier muren en durfde niet meer naar ruimtes waar veel mensen waren. Mijn maatje is er een uit duizenden! Vertelt een van de bezoekers. Toch zijn er ook kritische vraagstukken zoals: ben je wel verzekerd? Het is een informele dienst dus nee, je bent niet verzekerd via een platform zoals dat bij een vrijwilligersorganisatie het geval is. Het zijn lastige zaken maar het is ieders eigen verantwoordelijkheid, vertelt Ellen Pals, die de presentatie van Zorgvoorelkaar verzorgt. Naast of met elkaar? Waar het om gaat is het ontdekken van je medemens, zegt Anne de Gee, projectleider Slimmere Zorg van gemeente Alkmaar. Ze vervolgt: Mensen kloppen soms aan met problemen waarvan je denkt, waar is het netwerk? We leven naast elkaar en niet met elkaar, dat moet veranderen. Oplossingen zijn er genoeg, maar ze moeten wel landen, problemen zitten veelal achter een gesloten deur. Daarom is het belangrijk dat bewustwording op gang komt, vertelt Brenda Tiddens, ouderenadviseur bij stichting De Wering. Alleen ergens naar toe gaan kan al een drempel zijn. Kleinkinderen komen niet meer, maar waarom dan niet? Is het misschien een vorm van wederkerigheid? Ook dat valt onder bewustwording. Dat een sociaal netwerk niet altijd afhangt van contact met bekenden, maakt het evenement in Het Slimste Huis Alkmaar meer dan duidelijk. Want wat te denken van aquajoggen of zwemmen, het wordt veel gedaan door ouderen, maar dat kopje koffie en kletsen na de training, is dat niet minstens zo belangrijk? Onbewust wordt er dus zeker gebouwd aan het netwerk, zonder dat het voelt als verplichting.

12

13 Domotica om het huis Even Googlen en wie doet dat vrijwel niet enkele keren per dag levert, mits je het goede zoekwoord invult, meteen een schat aan bruikbare informatie op. Type het woord domotica als zoekopdracht in en binnen nog geen halve minuut heb je acht miljoen hits. Maak je het wat specifieker, zoals in dit geval met domotica buitenshuis, dan wordt het wat overzichtelijker, maar toch nog steeds een enorme hoeveelheid hits. Smart Homes Magazine ging op pad om de zoekopdracht nog verder voor u te specificeren, betrok daarin een aantal experts en stelde hen een paar vragen.

14 domotica om het huis 1. Leeft het begrip domotica buitenshuis eigenlijk? Rick Lorsheijd van AVOD: Ja, een korte speurtocht op het internet levert een keur aan toepassingen op. Van automatische grasmaaiers tot complete tuin monitoring met sensoren die de zonuren, de vochtigheid en de bemestingsgraad van de grond in de gaten houden en waarschuwen als er ingegrepen dient te worden. Ook zijn er toepassingen die op vaste tijdstippen (bijvoorbeeld half uur voor of na zonsondergang de sprinkler aan zetten en een verlichtings-scene in de tuin starten vermits de temperatuur boven 20 graden is). Maar ook systemen voor beveiliging, toegangscontrole, audio en video in de buitenruimte rond het huis. Bart Eikelenboom van sparksite: Jazeker! Ik zou buitenhuis in twee categorieën willen verdelen. Rondom huis en weg van huis. Rondom huis is een sterk groeiend segment en richt zich voornamelijk op de entertainment kant van domotica. De tuin wordt steeds meer betrokken als leefomgeving en de behoefte is er dan ook voor beeld en geluid. Een handige toepassing voor buitenhuis is ook toegangscontrole. Het binnenlaten van bezoek of werklieden bij afwezigheid in huis is een zeer gewaarde mogelijkheid binnen een domotica systeem. Marcel Krijtenberg van Krijtenberg Sound & Vision: Domotica buitenshuis is iets wat bij onze klanten minder voorkomt dan de oplossingen voor binnenshuis. Het is echter wel zo dat als er in een gesprek gewezen wordt op het comfort van audiovideo, licht en buitenverwarming en dergelijke dit vaak wel meegenomen wordt. 2. Hoe geef je invulling aan de mogelijke behoefte er over na te denken dan wel in de plannen of het bestek mee te nemen? Rick Lorsheijd: Wij wijzen vooral op de mogelijkheden en de voordelen van ontzorging en verhoging van comfort en welbevinden. Bart Eikelenboom: Het demonstreren van een domotica systeem is essentieel om een goede voorstelling van zaken te geven aan de betrokkenen. Tijdens het demonstreren van de verschillende aspecten kan men vragen of hier behoefte aan is in het nieuwe project. Zien is meestal willen! Marcel Krijtenberg: In de eerste instantie is het zo dat ik in het hoofd van de klant probeer te kruipen en op die manier dingen probeer voor te stellen die voor een groter comfort zorgen. Het is vaak zo dat de klant over zo veel zaken moet nadenken dat dit op de laatste plaats komt. Omdat de infrastructuur erg belangrijk is en ook in het begin (bestek) moet worden opgenomen stel ik deze zaken zo vroeg mogelijk voor. 3. In welke segmenten speelt domotica buitenshuis inmiddels een rol? Rick Lorsheijd: Natuurlijk geluid en beeld. Maar ook beveiliging, toegangscontrole, tijdgebonden en klimaat-gerelateerde processen met betrekking tot tuin, zwembad, jacuzzi, vijver, levende have et cetera. Bart Eikelenboom: Het is betrekkelijk eenvoudig om alle aspecten zowel binnenshuis alsook buitenshuis te bedienen. Dit blijkt in het gebruik ech-

15 domotica om het huis ter niet altijd prettig. Een goed domoticasysteem zorgt dat alle deelsystemen hun werk doen op de daarvoor gezette tijden of setpoints. Daar hoef je niet continu naar om te kijken. Het doel van een domoticasysteem is versimpeling voor de gebruiker, dit wordt nog wel eens uit het oog verloren. Bij een vakantiehuis met domotica is het makkelijk als je een welkom-thuis-stand kan activeren, zodat bijvoorbeeld de temperatuur comfortabel is. Marcel Krijtenberg: Muziek, beeld, terrasverwarming, zwembadbesturing en tuin besproeiing-installaties. 4. Welke oplossingen kun je bieden? Rick Lorsheijd: Voor de meeste van bovenstaande processen kan bijvoorbeeld Crestron een oplossing bieden. Bart Eikelenboom: Wij helpen de installateur met het maken van een bestek naar aanleiding van de wensen. Om het afbreukrisico in de uitvoering tot nihil te beperken en tot het gewenste eindresultaat te komen ondersteunen wij de installateur in het uitvoeringsproces waar nodig. Marcel Krijtenberg: In principe alle. 5. Zie je groei, is er potentie? Rick Lorsheijd: Er zijn steeds meer aanbieders van (deel-)systemen, in verschillende prijsklassen. Van Klik aan/klik uit tot Crestron. Van Groundbot en Parrotflower system tot Droplet voor typische tuinier oplossingen. Speciale speakeroplossingen voor hifi op het terras en watervaste televisies voor bij het zwembad. Alles te bedienen met je smartphone of met een drijvende waterdichte remote. Of neem automatische zonwering en bestrating met verwarming Bart Eikelenboom: De groei zit hem vooral in het feit dat nog steeds installateurs instappen in de domoticamarkt. Tevens zijn er steeds meer mensen die er voor hun project naar vragen, omdat het begrip steeds bekender wordt. Dit is zeker te danken aan fabrikanten zoals Nest die op grote schaal bepaalde aspecten van domotica bekend en bereikbaar maken voor iedereen. Marcel Krijtenberg: Ik zie nog geen grote groei. Dit is vooral te wijten aan het feit dat dit gebied nog redelijk onbekend is. Ook denkt men vaak dat het een hoop gedoe is. Na een gesprek en uitleg over het comfort is er vaak wel interesse. Hierdoor zie ik wel potentie voor de toekomst. 6. Hoe moet deze eventueel nieuwe markt worden ontwikkeld? Rick Lorsheijd: Bewustwording bij zowel eindgebruikers als aanbieders, met name bij de (binnenhuis)architecten en onderaannemers. Bart Eikelenboom: In mijn ervaring is het demonstreren van een systeem het belangrijkste. Het demonstreren van een goed en mooi geïntegreerd A/V-systeem staat eigenlijk altijd borg voor succes. Marcel Krijtenberg: Lastig. Uitleggen dus. Het kan in sommige situaties ook een toename in veiligheid en energiebesparing opleveren. Doordat veel processoren voorzien zijn van astronomische klokken kan bijvoorbeeld een besproeiing-installatie een uur na zonsondergang in werking worden gesteld.

16 domotica om het huis Domotica is niet alleen voor het binnen-gebeuren Wat hebben hoveniers en custom installers gemeen? In eerste instantie niet veel. Maar dat is niet helemaal waar, of misschien wel helemaal niet. Antwoord op deze vragen vond Smart Homes Magazine bij Bindels Tuinen. Zeker tijdens de zomermaanden met zelfs af en toe tropische temperaturen vergt het onderhoud van je tuin veel aandacht. Als je daarnaast ook nog eens een paar weken, vanwege een vakantie, niet aanwezig bent, dan is de kans groot dat het gazon is getransformeerd tot een hooiveld, de borderplanten het loodje hebben gelegd en vul zelf maar in wat er verder nog kan gebeuren. Aan de Scheperstraat in Oeffelt is te zien hoe boven geschetste doemscenario s te vermijden zijn door de implementatie van domotica. Met een simpele vingertip op de ipad zet Monique Nillesen de beregeningsinstallatie in werking en klatert het water in de border over de rotsen. Even verderop is in de machinekamer te zien, uit het zicht gehouden achter een haag, hoe de diverse groepen worden aangestuurd. Ja, dit is grondwater dat we oppompen en distribueren over de gehele tuin. De implementatie van de functies gaat via IridiumMobile, waarmee ook de verlichting en eventueel de (nog niet) aanwezige toegangscontrole geregeld kan worden. Even later schuift Roy Bindels aan, van wie het hele idee achter deze domoticatoepassingen afkomstig is. Er is in het luxe segment de behoefte ontstaan om deze uitbreidingen te realiseren. Domotica is niet alleen voor het binnen-gebeuren, maar in toenemende mate ook voor buiten. Vooral in het luxe segment liggen kansen. De tuin, dus buiten, wint aan belangstelling om mee te nemen in het hele automatiseringsprogramma, c.q. de domotica. Tot nu toe hebben we de projecten vooral gerealiseerd in ons eigen domein, dat van de hoveniers, maar staan natuurlijk open om met nieuwe partners, zeker ook in de wereld van de custom install, samen te gaan werken. Voor meer informatie:

17 partnerdag 2 juli vond de Smart Homes partnerdag plaats bij Heijmans in Rosmalen Een geslaagde dag met interessante stellingen en vragen:

18 Co-creatie in huisautomatisering: Domotica als standaard Tijdens het jaarlijkse ontmoetingspunt in de vastgoedbranche, de Provada in de Amsterdamse RAI, tekenden Heijmans en ABB de overeenkomst voor een intensieve samenwerking op het gebied van huisautomatisering. Kansen en mogelijkheden om gezamenlijk meerwaarde te creëren voor structurele toepassingen van huisautomatisering in nieuwbouwwoningen zijn er volop. Een concreet resultaat van de samenwerking is sinds 1 juli zichtbaar in het pilotproject Living Industria én in alle nieuwbouw woningen die Heijmans realiseert. Domotica wordt standaard. Innovatieve en duurzame samenwerking Met deze overeenkomst onderstrepen we dat we samen een stap vooruit zetten om het elektronisch gemak van deze tijd ook standaard in onze huizen een plek te geven, zegt Maarten van Duijn, directeur Vastgoed Heijmans. Daarbij leggen we de focus op elke fase in het bouwproces. Van initiatie en engineering tot en met verkoop, uitvoering en after sales, licht Heijmans vice-president Jaap van den Bent nader toe. Eric Karsemakers, general managager ABB, vult aan: We gaan nauw samenwerken om woningen standaard slimmer te maken met huisautomatisering. Dat zal overigens niet alleen op het gebied van producten en oplossingen zijn, maar ook op het gebied van installatie en communicatie. Standaard In het woningbouwproject Living Industria in Hilversum zijn een aantal syste- men standaard verwerkt en worden een aantal als optie aangeboden. De vraag hoe wordt er gereageerd op deze aanpak is vooral interessant, vertelt Harro de Langen, marketingmanager van ABB. Voldoen de pakketten, zien bewoners de meerwaarde? Het elektrotechnische aspect is nu onderdeel van de woningbouw in plaats van een sluitpost, aldus De Langen. En dat is niet langer een pilot maar de standaard, bij bouwbedrijf Heijmans. Per 1 juli worden alle nieuwbouwwoningen die het bedrijf uitrolt, voorzien van een domoticapakket.

19 Nieuws Wegwijs in Domotica Domotica, huisautomatisering, waar kan ik dat kopen? Een veel gestelde vraag. Om deze vraag te beantwoorden lanceert Eaton een website die particulieren de weg wijst. Alle informatie over de mogelijkheden van xcomfort en huisautomatisering worden uitgelegd. Ook voorziet de site in adressen van de dichtstbijzijnde xpertinstallateurs voor extra informatie over het systeem. xcomfort Het draadloze besturingssysteem richt zich op elektrotechnische installatie in woningen en kleine bedrijfsgebouwen. Een systeem dat niet alleen in nieuwbouw maar ook installatie in bestaande bouw mogelijk maakt, zonder hak- en breekwerk. Ook bediening op afstand is mogelijk, dit met behulp van de bijbehorende Smart Home Controller. Voor meer informatie

20 Nieuws Elbo Technology lanceert een nieuw actualiteitenplatform Elbo Live is een platform met trends op het gebied van productinnovatie, nieuws en wetenswaardigheden, ontwikkelingen in de (bouw)wereld en toegankelijke wetenschappelijke artikelen, overzichtelijk bij elkaar gebracht. Erwin Wigmans, directeur Elbo Technology: Al meer dan 25 jaar zitten we bovenop de laatste ontwikkelingen; we kennen de markt, de mogelijkheden en de innovaties. Op Elbo Live worden de nieuwste ontwikkelingen en alle actualiteiten toegankelijk aan u gepresenteerd! Naast Elbo Live introduceert Elbo Technology vier digitale werelden: wonen, utiliteit, industrie en verkeer&infra. Iedere wereld is omgeven door heel gerichte informatie over producten, systemen, projecten, en ook verdiepende artikelen, ervaringen en relevant nieuws. Ontdek Elbo Live en meld u aan!

21 colofon Smart Homes Magazine Digitaal is het vakmagazine voor Domotica & Slim Wonen Digitaal Uitgever: Smart Homes Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Torenallee BC Eindhoven T: +31(0) I: W: Redactie Theo Wubbolts (hoofdredacteur) telefoon +31(0) Maud Vogelaar Lonneke Lepelaars Yvonne van der Ven Corien van Berlo Vormgeving Harry Gijsbers BNO, Hilversum Copyright 2015 Het auteursrecht op de redactionele inhoud van dit vakmagazine wordt voorbehouden. Vermenigvuldiging en/of openbaarmaking van het blad of gedeelten daarvan op welke wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de directie is verboden. Alhoewel de inhoud van dit vakmagazine met uiterste zorgvuldigheid wordt samengesteld, is de directie niet aansprakelijk voor eventuele (zet)fouten en/of schade die daarvan direct of indirect het gevolg zou kunnen zijn.

Wat is uw uitdaging?

Wat is uw uitdaging? Wat is uw uitdaging? Efficiënter werken? Veiligheid vergroten? Comfort verhogen door een slimme omgeving? Zelf energie opwekken en gebruiken op het moment dat het uitkomt? Een bestaand gebouw gemakkelijk

Nadere informatie

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De digitale revolutie vindt nu ook zijn weg in huis Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De laatste paar jaar volgen de technologische ontwikkelingen zich in een snel tempo op. Wat

Nadere informatie

KNX. Universele wereldstandaard Hét netwerk in Nederland. Hans Arentsen voorzi8er KNX Nederland

KNX. Universele wereldstandaard Hét netwerk in Nederland. Hans Arentsen voorzi8er KNX Nederland KNX Universele wereldstandaard Hét netwerk in Nederland Hans Arentsen voorzi8er KNX Nederland 1 Wie zi8en er in de zaal? 2 Programma vanmiddag Wat is KNX? Van wie is KNX? KNX in Nederland Welke rol kan

Nadere informatie

Overal uw huis onder controle

Overal uw huis onder controle Overal uw huis onder controle comfort energiebesparing personen alarm alarm camerabeveiliging www.e-domotica.com Bediening via: Basisstation Smartphone Tablet Voor wie: Voor iedereen Wanneer: Voor elke

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl Beurs Domotica & Slim Wonen 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven CONNECTING WORLDS www.beursdomoticaenslimwonen.nl Connecting Worlds Alles is met elkaar te verbinden. Steeds meer apparaten zijn te

Nadere informatie

Living Space Partnership Samen sterker in een uitdagende markt. www.busch-jaeger.nl. De toekomst begint nu.

Living Space Partnership Samen sterker in een uitdagende markt. www.busch-jaeger.nl. De toekomst begint nu. Living Space Partnership Samen sterker in een uitdagende markt www.busch-jaeger.nl De toekomst begint nu. Living Space Partnership Gezamenlijke uitdaging De markt verandert in een stevig tempo. Niet langer

Nadere informatie

KISS de basis voor alle mogelijkheden

KISS de basis voor alle mogelijkheden KISS de basis voor alle mogelijkheden MET KISS KIEST U VOOR VRIJHEID VAN WONEN Zekerheid 10 Jaar Garantie van Hager; fabrikant van 30% van de installaties in Europa na oplevering van de woning 3 Jaar Prijsgarantie

Nadere informatie

gamma Wave / KNX bussystemen

gamma Wave / KNX bussystemen gamma Wave / KNX bussystemen Draadloze domotica, nu een feit. Dankzij GAMMA KNX wave, het draadloze radiocommunicatiesysteem van Siemens, is het mogelijk te genieten van alle comfort en voordelen van de

Nadere informatie

KNX. Programma. Universele wereldstandaard Hét netwerk in Nederland. Voor wie is KNX van belang? Wie zioen er in de zaal?

KNX. Programma. Universele wereldstandaard Hét netwerk in Nederland. Voor wie is KNX van belang? Wie zioen er in de zaal? Programma 09.15 uur Algemene introduc9e KNX Hans Arentsen 09.45 uur Marktkansen & toepassingen KNX Rob van Mil 10.15 uur Video intermezzo 10.25 uur KNX opleidingen & SoJware Annemieke van Dorland 10.45

Nadere informatie

1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29. 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37

1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29. 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37 Inhoud Voorwoord 8 Inleiding 11 Over de auteurs 16 deel 1 zorg 27 1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37 3 Jong en zorgbehoevend;

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

Programmeren op maat Keuze uit drie KNX-methodes

Programmeren op maat Keuze uit drie KNX-methodes Programmeren op maat Keuze uit drie KNX-methodes De aard en omvang van uw klantenwensen zijn van invloed op de functionaliteit en complexiteit van de uiteindelijke KNX-installatie. Met drie configuratiemethodes

Nadere informatie

Woningbouw. Welkom thuis, waarmee kan ik u van dienst zijn? WIJ BRENGEN GEBOUWEN TOT LEVEN...

Woningbouw. Welkom thuis, waarmee kan ik u van dienst zijn? WIJ BRENGEN GEBOUWEN TOT LEVEN... Woningbouw Welkom thuis, waarmee kan ik u van dienst zijn? WIJ BRENGEN GEBOUWEN TOT LEVEN... WIJ BRENGEN GEBOUWEN TOT LEVEN... De woonconsument anno nu is steeds veeleisender. En terecht. Een huis is meer

Nadere informatie

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein.

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. Fibaro is een complete en krachtige oplossing voor het monitoren, beheren en intelligent automatiseren

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Comfortabel. Binnen de persoonlijke leefomgeving neemt de woning veelal een. centrale plaats in. Het is een van de weinige plekken die u geheel

Comfortabel. Binnen de persoonlijke leefomgeving neemt de woning veelal een. centrale plaats in. Het is een van de weinige plekken die u geheel Comfortabel Binnen de persoonlijke leefomgeving neemt de woning veelal een centrale plaats in. Het is een van de weinige plekken die u geheel kunt inrichten naar eigen voorkeur, wens en inzicht. Het is

Nadere informatie

Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector

Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector Aanvang presentatie 11.00 uur Corien van Berlo Stichting Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Wie is Smart Homes? Opbouwen

Nadere informatie

Bouwstenen voor de levensloopbestendige woning. Realive by

Bouwstenen voor de levensloopbestendige woning. Realive by W O N I N G C O R P O R A T I E S Bouwstenen voor de levensloopbestendige woning Realive by Het concept Zorgdiensten Interactieve diensten Basis diensten Bouwstenen (infrastructuur) Basis producten t Levensloop

Nadere informatie

HomeWizard FEATURE GUIDE

HomeWizard FEATURE GUIDE HomeWizard FEATURE GUIDE HomeWizard zorgt voor meer comfort en veiligheid in huis. Draadloze, koppelbare rookmelders geven alarm en versturen een push-bericht zodra er rook gedetecteerd wordt. De HomeWizard

Nadere informatie

Veilig op vakantie door slim verlichten

Veilig op vakantie door slim verlichten Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

DOMOTICA VAN LEVENSBELANG E-BOOK VOOR ARCHITECTEN

DOMOTICA VAN LEVENSBELANG E-BOOK VOOR ARCHITECTEN DOMOTICA VAN LEVENSBELANG E-BOOK VOOR ARCHITECTEN BESTE ARCHITECT, Wanneer komt een gebouw écht tot z n recht? Als het compleet is. Klinkt dit te filosofisch? Ik bedoel dit: in de architectuur gaan esthetiek

Nadere informatie

Zonder KNX geen toekomstvaste domotica of gebouwautomatisering. Roger Claessen bestuurslid KNX Nederland

Zonder KNX geen toekomstvaste domotica of gebouwautomatisering. Roger Claessen bestuurslid KNX Nederland Zonder KNX geen toekomstvaste domotica of gebouwautomatisering Roger Claessen bestuurslid KNX Nederland 1 Wat voor vlees heb ik in de kuip? 2 Wie zitten er in de zaal? Consumenten Vertegenwoordigers van

Nadere informatie

KNX Berker by Hager maakt het eenvoudig Uw huis denkt mee

KNX Berker by Hager maakt het eenvoudig Uw huis denkt mee KNX Compact KNX Berker by Hager maakt het eenvoudig Uw huis denkt mee KNX Berker by Hager is een intelligent systeem waarmee uw elektrische apparatuur via een stuurleiding wordt verbonden. Zo kunnen meerdere

Nadere informatie

Domotica. Verdiepende opdracht

Domotica. Verdiepende opdracht 2015 Domotica Verdiepende opdracht Inleiding. In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Domotica. Pagina 1 Inhoud 1. Domotica...3 1.1 Doel...3 1.2 Inhoud...3 1.3 Verwerking...10 Pagina 2 1.

Nadere informatie

Stap over op. app bediening 24,0 C

Stap over op. app bediening 24,0 C Stap over op app bediening 24,0 C rolluik slaapkamer rolluik woonkamer Bedien uw huis met 3 apps Altijd een slimme afstandsbediening bij de hand: intuïtief, handig en leuk! Bedien uw huis met uw smartphone,

Nadere informatie

Waarom woning- en gebouw- automa7sering. Marktkansen voor toekomstvaste woning- & gebouwautoma7sering

Waarom woning- en gebouw- automa7sering. Marktkansen voor toekomstvaste woning- & gebouwautoma7sering Marktkansen voor toekomstvaste woning- & gebouwautoma7sering Rob van Mil KNX Nederland Waarom woning- en gebouw- automa7sering aanbieden? Meer comfort Meer flexibiliteit Energiebesparing en duurzaamheid

Nadere informatie

10-02- 14. Theben. Inhoud van de presentatie. > Introductie Theben > Trends > Woningbouw > Utiliteit > KNX. De brug tussen E & W Theben Nederland

10-02- 14. Theben. Inhoud van de presentatie. > Introductie Theben > Trends > Woningbouw > Utiliteit > KNX. De brug tussen E & W Theben Nederland Inhoud van de presentatie De brug tussen E & W Theben Nederland De te plaatsen afbeelding op de achtergrond zetten. Een wit afbeeldingsframe dekt dan de afbeelding als een raamkozijn af. De eis die wij

Nadere informatie

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Intro IoT IoT en business! I-real B.V.: H2g0 Real-time

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

WONINGBOUW & UTILITEIT

WONINGBOUW & UTILITEIT DRAADLOOS POWER ASSORTIMENT Digitale modules voor automatisering van elektrische installaties WONINGBOUW & UTILITEIT Centrale bediening van verlichting, zonwering en apparatuur digitale micromodules NU

Nadere informatie

Xanura huisautomatisering. Voor verlichting en apparatuur Onzichtbaar te installeren Voor nieuw- en bestaande bouw Geen hak- en breekwerk

Xanura huisautomatisering. Voor verlichting en apparatuur Onzichtbaar te installeren Voor nieuw- en bestaande bouw Geen hak- en breekwerk Xanura huisautomatisering Voor verlichting en apparatuur Onzichtbaar te installeren Voor nieuw- en bestaande bouw Geen hak- en breekwerk Xanura is... Vandaag de dag kan met recht gesproken worden van een

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Meer comfort, meer controle en minder energie de slimste manier om de woning te verwarmen. P2 Comfort en controle P3 evohome Het systeem voor slimme zoneregeling

Nadere informatie

Utiliteitsconcept 'make it easy' FIB Flexibele Installatie Box

Utiliteitsconcept 'make it easy' FIB Flexibele Installatie Box Utiliteitsconcept 'make it easy' FIB Flexibele Installatie Box Theben oplossingen per stramien 2 Utiliteitsconcept 'make it easy' Uw partner, als het om snel en slim installeren gaat Opdrachtgevers, investeerders

Nadere informatie

Elke kamer z n eigen temperatuur Simpel, efficiënt en via de app te bedienen

Elke kamer z n eigen temperatuur Simpel, efficiënt en via de app te bedienen Danfoss Link Zoneregeling Elke kamer z n eigen temperatuur Simpel, efficiënt en via de app te bedienen Vroeg thuis. Temperatuur woonkamer: 21 C. Met de Danfoss Link App kunt u de verwarming in uw huis

Nadere informatie

JunkersControl CT 100. Eenvoudig. Intelligent.

JunkersControl CT 100. Eenvoudig. Intelligent. JunkersControl CT 100 Eenvoudig. Intelligent. Handset niet inbegrepen. JunkersControl CT 100 De JunkersControl CT100 is de eerste van een nieuwe generatie Junkers-regelingen. De JunkersControl is een slimme,

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi Meer comfort, meer controle en minder energie de slimste manier om de woning te verwarmen. P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat

Nadere informatie

BlueCompact. Uw Smart Home begint bij uw deur

BlueCompact. Uw Smart Home begint bij uw deur BlueCompact Uw Smart Home begint bij uw deur - Eenvoud: Bediening en beheer via een app - Snel: Verloren sleutel per omgaande laten blokkeren - Controle: Alle sluitgebeurtenissen exact bewaken - Flexibel:

Nadere informatie

HDL buspro Domotica installaties

HDL buspro Domotica installaties HDL buspro Domotica installaties HDL is sinds 1985 producent van lichtregel & automatiseringssystemen voor installateurs wereldwijd. Toegankelijk Domotica systemen zijn niet langer enkel voor de Rich &

Nadere informatie

NX MEETING. Verslag van de KNX-bijeenkomst op 18 juni 2015. De toekomst van gebouwautomatisering is IP; met of zonder KNX

NX MEETING. Verslag van de KNX-bijeenkomst op 18 juni 2015. De toekomst van gebouwautomatisering is IP; met of zonder KNX Verslag van de KNX-bijeenkomst op 18 juni 2015 NX MEETING De toekomst van gebouwautomatisering is IP; met of zonder KNX Hans Bos ICT en IP zijn niet meer weg te denken uit woningen, gebouwen en apparaten.

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 09. ibeacons

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 09. ibeacons WHITEPAPER IN 5 MINUTEN A P R I L 2 0 1 4 09. ibeacons ibeacons vormen een nieuwe manier waarop apparaten met elkaar kunnen communiceren; met verrassende toepassingen. Bij Oberon zijn we altijd op zoek

Nadere informatie

PROALPHA IP. Smarthome Zwarte Goorderweg 1 E. Profort bv PD Stoutenburg-Noord (A foort)

PROALPHA IP. Smarthome Zwarte Goorderweg 1 E. Profort bv PD Stoutenburg-Noord (A foort) PROALPHA IP Smarthome 2 PROALPHA HOMEMATIC IP De NIEUWE GENERATIE SMARTHOME Blz. 3 PROALPHA IP : UW VOORDEEL Blz. 4 VERWARMING EN KLIMAAT Blz. 5 LICHT EN SCHAKELAARS Blz. 6 VEILIGHEID EN BEWAKING Blz.

Nadere informatie

Hager KNX en Berker by Hager design. Intuïtieve gebouw- en woningautomatisering

Hager KNX en Berker by Hager design. Intuïtieve gebouw- en woningautomatisering Hager KNX en Berker by Hager design Intuïtieve gebouw- en woningautomatisering eenvoud in je leven van ieder genieten moment lekker en zorgeloos slapen begrijpen hoe te handelen zeker weten dat alles in

Nadere informatie

Domotica oplossingen. voor de maatschappij. report UITBREIDING LIVING SPACE EXPERIENCE VAN BUSCH-JAEGER

Domotica oplossingen. voor de maatschappij. report UITBREIDING LIVING SPACE EXPERIENCE VAN BUSCH-JAEGER UITBREIDING LIVING SPACE EXPERIENCE VAN BUSCH-JAEGER report 16 Domotica oplossingen voor de maatschappij Toepassingen van huisautomatisering bestaan inmiddels alweer tientallen jaren. Van een basisopzet

Nadere informatie

Domotica loont voor slim wonen en Leven!

Domotica loont voor slim wonen en Leven! Domotica loont voor slim wonen en Leven! Bouw & ICT 2011 Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen www.smart-homes.nl, info@smart-homes.nl Duizelseweg 4A, Eersel, tel. 0497-514984 Agenda

Nadere informatie

Coviva Nu kan je huis meer. Met draadloze retrofit technologie.

Coviva Nu kan je huis meer. Met draadloze retrofit technologie. Coviva Nu kan je huis meer Met draadloze retrofit technologie. 2 Coviva De manier om je woning smart te maken Draadloos succes Er zijn veel smarthome oplossingen, maar Coviva is anders. Coviva kan geïnstalleerd

Nadere informatie

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik.

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving ABB Electrification Products, Business Development Agenda Smart Energy Management ABB De

Nadere informatie

14/09/2017. Uitdagingen en kansen van het Internet of Things. Hans Delabie, COO en Co-founder Smappee. Smart Home is niet langer toekomstmuziek

14/09/2017. Uitdagingen en kansen van het Internet of Things. Hans Delabie, COO en Co-founder Smappee. Smart Home is niet langer toekomstmuziek Uitdagingen en kansen van het Internet of Things Hans Delabie, COO en Co-founder Smappee Smart Home is niet langer toekomstmuziek Videotelefonie Smart Watch Automatische stofzuiger Smart TV Eten uit een

Nadere informatie

Henk Hazeleger Geassocieerd lid KNX Nederland TC lid KNX Professionals Specialist domotica

Henk Hazeleger Geassocieerd lid KNX Nederland TC lid KNX Professionals Specialist domotica KNX Professionals Henk Hazeleger Geassocieerd lid KNX Nederland TC lid KNX Professionals Specialist domotica Wat is domotica? Losse systemen worden één geheel Alle techniek onder controle met één regelsysteem

Nadere informatie

Marlin Family. Marlin

Marlin Family. Marlin PCA Mobile PCA Mobile Organisatie PCA Mobile BV maakt deel uit van de Mobile Solution Group en biedt met ruim 40 enthousiaste collega s een veelomvattend pakket van innovatieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing Introducing. Draadloze verlichting besturing Wat is Wireleds? Slimme draadloze verlichting aansturing Mesh Netwerk Draadloze schakelaars Draadloze sensoren LED-lampen Wat is de meerwaarde? Flexibiliteit

Nadere informatie

Fore! Het alles-in-één toegangscontrole-systeem. security solutions

Fore! Het alles-in-één toegangscontrole-systeem. security solutions Fore! Het alles-in-één toegangscontrole-systeem security solutions Wat is Fore!? Toegangscontrole Inbraakdetectie Video-surveillance Intercom Smart Security begint bij Fore! Fore! is een volledig geïntegreerde,

Nadere informatie

KNX Professionals. 12 maart 2014. Audio Integratie Basalte Asano integratie in landschap villa

KNX Professionals. 12 maart 2014. Audio Integratie Basalte Asano integratie in landschap villa KNX Professionals 12 maart 2014 Audio Integratie Basalte Asano integratie in landschap villa AUDIO INTEGRATIE Basalte Asano integratie in landschap villa KNX Professionals 12 maart 2014 Martin van Ling

Nadere informatie

Apparaten schakelen op afstand

Apparaten schakelen op afstand Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Domintell

Inhoudsopgave. Domintell Domintell Domintell onderscheidt zich ten opzichte van andere domoticasystemen. Het design is uitgebreid, van klassiek tot modern. Het systeem is schaalbaar: van eenvoudige installatie tot uitgebreide

Nadere informatie

Easy Series voor woningbouwprojecten Beveiligingsoplossingen voor luxe woningen en appartementcomplexen

Easy Series voor woningbouwprojecten Beveiligingsoplossingen voor luxe woningen en appartementcomplexen Easy Series voor woningbouwprojecten Beveiligingsoplossingen voor luxe woningen en appartementcomplexen 2 Easy Series inbraakcentrale Betrouwbare beveiliging vereenvoudigd Toegevoegde waarde voor uw innovatieve

Nadere informatie

Connect app.

Connect app. Mopas heeft naast het Protect System met de BT ook een mobiele app voor de smartphone. De Connect app is een hulpmiddel voor iedereen die zowel in de woning als buiten de woning zich vrij wil bewegen maar

Nadere informatie

weinor besturingen Bedieningsgemak Besturingssytemen voor weinor producten www.weinor.nl

weinor besturingen Bedieningsgemak Besturingssytemen voor weinor producten www.weinor.nl weinor besturingen Bedieningsgemak Besturingssytemen voor weinor producten www.weinor.nl Besturingssystemen voor weinor producten Tot rust komen en genieten van een comfortabele bediening Lekker tot rust

Nadere informatie

Eycasa draadloos deur & huis-videosysteem

Eycasa draadloos deur & huis-videosysteem Eycasa draadloos deur & huis-videosysteem Communiceren, bewaken en openen. MF 1 Eycasa: Veel meer dan een deurintercom Deur openen plus videobewaking Met Eycasa opent u niet alleen de deur, u herkent ook

Nadere informatie

Domotica & Energiemanagement Via domotica naar Smart Grids!

Domotica & Energiemanagement Via domotica naar Smart Grids! Domotica & Energiemanagement Via domotica naar Smart Grids! Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Duizelseweg 4a 5521 AC Eersel www.smart-homes.nl info@smart-homes.nl Peter Brils tel.

Nadere informatie

Micromodules: compact, zeker en multifunctioneel

Micromodules: compact, zeker en multifunctioneel Micromodules: compact, zeker en multifunctioneel 10 Techniek, innovatie en design Een technische uitdaging. Dat is het zeker als je een systeem creëert dat moet voldoen aan eisen zoals eenvoud, veiligheid,

Nadere informatie

www.ambiance-zonwering.nl Het knikarmscherm Dé zonwering voor je terras!

www.ambiance-zonwering.nl Het knikarmscherm Dé zonwering voor je terras! www.ambiance-zonwering.nl Het knikarmscherm Dé zonwering voor je terras! Knikarmschermen Hedendaagse klassieker Wie voor een knikarmscherm kiest, houdt van gemak. Het is een even eenvoudige als stijlvolle

Nadere informatie

uw KNX-project? Denk automatisch aan Cebeo! Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen en diensten. www.cebeo.be Belgium erkend distribiteur

uw KNX-project? Denk automatisch aan Cebeo! Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen en diensten. www.cebeo.be Belgium erkend distribiteur uw KNX-project? Denk automatisch aan Cebeo! erkend distribiteur Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen en diensten. www.cebeo.be KNX in een notendop KNX is het belangrijkste intelligente gebouwenbeheersysteem

Nadere informatie

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. Maart 2017 Voorwoord Voor de lessen smart systems is mij gevraagd een document op te zetten met mijn visie op smart systems. Hierbij heb ik gekeken

Nadere informatie

Internet of Things. Ontwikkelen van nieuwe business met slimme en internet-verbonden producten en diensten

Internet of Things. Ontwikkelen van nieuwe business met slimme en internet-verbonden producten en diensten Internet of Things Ontwikkelen van nieuwe business met slimme en internet-verbonden producten en diensten Joris Castermans 7 juli 2014 Korte definitie IoT: Netwerk van slimme communicerende objecten Waarom

Nadere informatie

wapploxx Doordachte toegangscontrole

wapploxx Doordachte toegangscontrole wapploxx Doordachte toegangscontrole Web gebaseerd toegangsmanagement, Alarmkoppeling en App bediening Slimme toegangscontrole voor kleine t/m middelgrote objecten wapploxx Intelligente toegangscontrole

Nadere informatie

de afstandsbediening voor uw deur!

de afstandsbediening voor uw deur! www.loxx.nl de afstandsbediening voor uw deur! Made in Holland LoXX, de afstandsbedi Door het indrukken van de afstandsbediening draait de LoXX ONE het slot open. De LoXX ONE past op ieder cilinderbediend

Nadere informatie

Ideeën en oplossingen voor een gebruikersvriendelijker gebouwbeheersysteem. ir. Joep van der Velden Expertgroep Gebouwautomatisering en Beheer

Ideeën en oplossingen voor een gebruikersvriendelijker gebouwbeheersysteem. ir. Joep van der Velden Expertgroep Gebouwautomatisering en Beheer Ideeën en oplossingen voor een gebruikersvriendelijker gebouwbeheersysteem ir. Joep van der Velden Expertgroep Gebouwautomatisering en Beheer Inhoud Marktontwikkelingen Huidige gebouwbeheersystemen ICT

Nadere informatie

EEN NIEUWE INTERNET VERBINDING? IN DE CLOUD WERKEN? OVER OP VOIP? BENK GROEP HELPT U GRAAG VERDER

EEN NIEUWE INTERNET VERBINDING? IN DE CLOUD WERKEN? OVER OP VOIP? BENK GROEP HELPT U GRAAG VERDER KLAAR VOOR MORGEN EEN NIEUWE INTERNET VERBINDING? IN DE CLOUD WERKEN? OVER OP VOIP? BENK GROEP HELPT U GRAAG VERDER OVER BENK GROEP Wilt u over op glasvezel, bellen via VoIP, het netwerkbeheer uitbesteden

Nadere informatie

EEN NIEUW TIJDPERK IN HET BEHEER VAN RUIMTES EN WERKPLEKKEN. Building intelligence

EEN NIEUW TIJDPERK IN HET BEHEER VAN RUIMTES EN WERKPLEKKEN. Building intelligence EEN NIEUW TIJDPERK IN HET BEHEER VAN RUIMTES EN WERKPLEKKEN Building intelligence ROOM MANAGEMENT HAALT MAXIMAAL RENDEMENT UIT ALLE RUIMTES BrightBooking Room Management is een online platform, waarmee

Nadere informatie

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS.

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Home Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Beleef het comfort van een bekend en betrouwbaar merk De Lyric T6 is het nieuwste op het gebied

Nadere informatie

Slimme Huis Huis vd Toekomst -..

Slimme Huis Huis vd Toekomst -.. Slimme Huis Huis vd Toekomst -.. AGENDA Doelstelling Begrippen Toepassen Voorbeelden + DEMO Vragen Kennissessie Slimme huis - nov2016 2 Doelstelling Kennis delen Slimme keuzes voor eigen huis. Slim kopen,

Nadere informatie

De schakel tussen u en techniek.

De schakel tussen u en techniek. De schakel tussen u en techniek. www.saasen.com ELEKTRA VENTILATIE BEVEILIGING TELEMATICA Eén betrouwbare partner voor al uw installatiewerkzaamheden Dan bent u bij J. Saasen B.V. aan het goede adres.

Nadere informatie

COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! SLIM WONEN IRIS

COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! SLIM WONEN IRIS 1 COMFORTABEL, VEILIG EN DUURZAAM WONEN? MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK! Zorgeloos op vakantie? IRIS houdt een oogje in het zeil en waarschuwt je bij ongewone activiteiten in en om je huis. Jouw woning, jouw

Nadere informatie

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem SMART HOME STANDAARD PAKKET ECO SMART HUIS met KNX systeem We bouwen Eco-Smart huizen met een ingebouwd systeem om het huis, op basis van het wereldwijde standaard, KNX systeem, te bedienen en te controleren.

Nadere informatie

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS.

Home. Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Home Lyric T6 slimme, programmeerbare thermostaat ONTWORPEN VOOR INSTALLATEURS. GEMAAKT VOOR GEBRUIKERS. Beleef het comfort van een bekend en betrouwbaar merk De Lyric T6 is het nieuwste op het gebied

Nadere informatie

Switch to. app control 24,0 C

Switch to. app control 24,0 C Switch to app control 24,0 C bedroom s shutter living room s shutter Bedien uw huissystemen live met 3 apps Uw zelfdenkende afstandsbediening altijd bij de hand: intuïtief, handig en leuk! Bedien uw huissystemen

Nadere informatie

Altijd iemand dichtbij

Altijd iemand dichtbij Altijd iemand dichtbij UES030_brochureA5_06.indd 1 27/10/15 17:41 UES030_brochureA5_06.indd 2 27/10/15 17:41 Het mooiste cadeau: altijd iemand dichtbij. Het is voor veel mensen erg herkenbaar: uw ouders,

Nadere informatie

Net2 Entry. Het simpelste IP deurintercom systeem beschikbaar

Net2 Entry. Het simpelste IP deurintercom systeem beschikbaar Net2 Entry Het simpelste IP deurintercom systeem beschikbaar Net2 Entry Nieuwste generatie intercom met verbeterde functionaliteiten voor veelzijdige beveiliging en gebouwbeheer Net2 Entry is het meest

Nadere informatie

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017 Smart Lighting en Business Modellen Han Bak Led Expo 2017 Wat is het probleem? LED maakt een revolutie mogelijk Licht maken was een ambacht LED is commodity Prijzen dalen snel, kwaliteit uit China stijgt

Nadere informatie

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat Nefit ModuLine Easy Nefit houdt Nederland warm Easy De slimste thermostaat Nefit Easy De slimme thermostaat die verder gaat Nefit Easy is de eerste slimme thermostaat die alleen maar voordelen heeft. U

Nadere informatie

Digitaal. Nieuwe projecten Smarthomes

Digitaal. Nieuwe projecten Smarthomes Nummer 10/ 2015 Digitaal Namens het hele team van Smart Homes: Tien jaar Beurs Domotica & Slim Wonen It s a wrap! Tien jaar Beurs Domotica & Slim Wonen: Twee fantastische dagen waarbij ruim drieduizend

Nadere informatie

Duurzaam Ketenpark. Ketenpark t.b.v. de bouw van de herontwikkeling voormalige Philipsterreinen Strijp S te Eindhoven;

Duurzaam Ketenpark. Ketenpark t.b.v. de bouw van de herontwikkeling voormalige Philipsterreinen Strijp S te Eindhoven; Duurzaam Ketenpark Ketenpark t.b.v. de bouw van de herontwikkeling voormalige Philipsterreinen Strijp S te Eindhoven; De plek waar menige innovatie het daglicht zag. Herontwikkeling Philipsterreinen Strijp

Nadere informatie

Be different: generation R.

Be different: generation R. Be different Be different: generation R. Alle denkbare functionaliteiten Intelligent en betrouwbaar (KNX) Snel en uitbreidbaar Technische topkwaliteit Betaalbaar; domotica voor iedereen Mooie vormgeving

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

D. Deijs. Gebouwautomatisering voor u!

D. Deijs. Gebouwautomatisering voor u! D. Deijs Gebouwautomatisering voor u! Agenda Introductie Regel Partners Case Hogeschool Rotterdam Applicatie software op één locatie Beheer van Software Afstandbeheer GBS optimaliseren & duurzaam automatiseren

Nadere informatie

Overal uw huis onder controle

Overal uw huis onder controle Overal uw huis onder controle comfort energiebesparing personen alarm alarm camerabeveiliging Bediening via: Basisstation Smartphone Tablet w w w. e - d o m o t i c a. c o m Wanneer: Voor elke fase in

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Draadloze bediening van verlichting

Draadloze bediening van verlichting Draadloze bediening van verlichting Maak uw verlichting draadloos en geniet van meer... Uw verlichting bedienen op afstand. Vanaf elke plaats in en rondom uw woning. Maar ook vanaf grote afstand met een

Nadere informatie

Even voorstellen 14/12/2015. Technicus Domoticasystemen - Inleiding 1. Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort

Even voorstellen 14/12/2015. Technicus Domoticasystemen - Inleiding 1. Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort SKILLS VOOR BEDRIJF EN MEDEWERKERS Syntra - SBM - Dag van de Elektriciteit - 2015 Tony Van der Voort 1 www.syntrawest.be - www.sbmopleidingen.be Even voorstellen Tony Van der Voort Zaakvoerder van The

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation 22 mei 2008 Qurius Page 1 Agenda Uitdagingen People Ready Business Integrated Innovation Case: FNV Bondgenoten Qurius en samenvatting Qurius Page 2 Uitdagingen

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

Classic. Smart SKYLITE. Draadloos lichtregelsysteem

Classic. Smart SKYLITE. Draadloos lichtregelsysteem Classic + Smart SKYLITE Draadloos lichtregelsysteem Het al omschrijvende woord is gemak en daarbij de interactiviteit van Tvilight. De nieuwe functionaliteiten van Tvilight zijn erg vooruitstrevend en

Nadere informatie

Monitoren energieverbruik

Monitoren energieverbruik Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

Vragenlijst Comfortinstallateur

Vragenlijst Comfortinstallateur Vragenlijst Comfortinstallateur Dit is een pdf-bestand. Klik bovenaan de balk op Comments. Kies vervolgens Typewriter om het document in te vullen. Dat voorkomt printen en vereenvoudigt het invullen. Algemene

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Eén van de pijlers van de ICT-campus is de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. ICTcampus stimuleert dit actief door onder andere

Nadere informatie

U kan ons Y-O-U-R home systeem met al zijn mogelijkheden natuurlijk ook verder ontdekken op onze website www.domoticsystems.be.

U kan ons Y-O-U-R home systeem met al zijn mogelijkheden natuurlijk ook verder ontdekken op onze website www.domoticsystems.be. Beste klant, Beste architect, Hartelijk dank om even de tijd te nemen om alle mogelijkheden door te nemen met ons Y-O-U-R home systeem dat we niet zomaar die naam hebben gegeven. De BASIS-gedachte bij

Nadere informatie