Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages"

Transcriptie

1 Onderhoud van betonconstructies in parkeergarages Vexpan lunchbijeenkomst 27 februari 2013 Ing. Chris Uittenbogaard Hemubo Betontechniek

2 Agenda Even voorstellen Het werkgebied van de betonrenovatie specialisten Inventarisatie van beton problemen in parkeergarages Praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen Samenvatting, correctief en preventief onderhoud Afsluiting

3 Even voorstellen

4 De betrokken partijen Opgericht als kenniscentrum voor Betononderhoud waarbinnen organisaties van opdrachtgevers, adviseurs en opdrachtnemers elkaar weten te vinden en in overleg naar oplossingen zoeken. De vereniging voor alle betrokkenen, van adviseurs tot exploitanten, die te maken hebben met parkeren in de meest ruime zin van het woord. De brancheorganisatie voor de gecertificeerde betonreparatie bedrijven. De VBR staat dit jaar al weer 30 jaar voor ambitie, scholing, certificering en innovatie in betonreparatie en betonbescherming in Nederland. Vereniging Adviseurs BetonOnderhoud en Reparatie De VABOR is de vereniging van adviseurs voor Betononderhoud en Reparatie waarin de meest gezaghebbende bureaus en belangstellenden elkaar vinden voor kennisoverdracht.

5 Hemubo Betontechniek Werkmaatschappij van Hemubo Multidisciplinaire en strategische kennispartner Sinds 1971 actief, met ca. 250 fte, omzet mio Gespecialiseerd in onderhoud en renovatie van vastgoed. Specialisaties binnen Betontechniek Veel ervaring met parkeergarages, boven- en ondergronds. All-round onderhoud op basis van degradatietempo en conditie, alle beschermlagen en coatings, constructief herstel en brandschades. Alle technieken, spuitbeton, handmatige reparatie, KB, slijtlagen en coatings, belijningen, dilataties, voegen, vochtwering en injectie. Flexibel en betrouwbaar, hoog opgeleid personeel. Volledig gecertificeerd voor alle relevante kwaliteitssystemen Lid van VBR, VABOR en VEXPAN.

6 Werkgebied betonrenovatie

7 Werkgebied betonrenovatie specialisten 1. Betonschade als gevolg van wapeningscorrosie Door carbonatatie (verzuring) geïnitieerde wapeningscorrosie. Door chloride (zouten) veroorzaakte wapeningscorrosie. 2. Betonschade als gevolg van verhinderde vervorming Schade als gevolg van onjuiste detaillering (ontwerpfouten). Schade als gevolg van onjuiste uitvoering (bouwfouten). 3. Betonschade als gevolg van reactieve toeslagstoffen De alkali-silica reactie (ASR schade). Ettringietvorming. 4. Betonschade als gevolg van vorst Bevriezing van groene ( verse ) beton. Kapotvriezen van de dekking (evt. in combinatie met dooizouten). 5. Betonschade als gevolg van brand Lage temperatuurbrand waarbij alleen de dekking is gespat. Hoge temperatuurbrand waarbij het staal is gaan vloeien.

8 Werkgebied betonrenovatie specialisten 6. Betonschade als gevolg van chemische inwerkingen. Zouten, zuren, basen (loog), sulfaten, suikers, oliën etc, etc. Vaak zal de mate van aantasting mede bepaald worden door de temperatuur van de stof. 7. Betonschade als gevolg van mechanische schade. Aanrijdschade, bijvoorbeeld bij viaducten, parkeergarages e.d. Een hogere belasting van de constructie in de gebruiksfase. 8. Aanpassing van de functionele en esthetische eigenschappen. Versterkingen, uitbreidingen en constructieve aanpassingen. Mate van antislip, beloopbaarheid. Mate van slijtvastheid. Verhogen weerstand tegen indringing, vloeistofdichtheid. Vervuiling en alg- en mosaangroei. Esthetische (en beschermende) coatings. Aanbrengen van belijningen, signaleringen en symbolen voor veiligheid, herkenbaarheid en doorstroming.

9 Een kleine inventarisatie

10 Betonproblemen in parkeergarages Lekkages, plasvorming en andere wateroverlast Watervoerende scheuren in wanden en vloeren Lekkende dilataties en (langs-) voegen Onvoldoende of onjuist afschot Onvoldoende of onjuist geplaatste afvoeren en goten Scheurvorming in wanden, vloeren, balken en kolommen Voor alle constructieve elementen: controle is noodzaak Duurzaamheidsrisico: met name bij chloridenindringing (dooizout) Vloerproblemen Schade aan de betondekking Onvoldoende antislip

11 Betonproblemen in parkeergarages Betonschades aan constructieve elementen Onvoldoende dilaterend vermogen (verhinderde vervormingen), w.o. afboeren bij opleggingen, maar ook defecte dilatatievoegen Onjuist gedimensioneerde of incorrect uitgevoerde (tand-) opleggingen consoles en nokken. Scheurvorming in wanden, consoles, vloeren, balken en kolommen. Aanrijdschade en andere calamiteiten (zoals brand) Schadeherstel of vervanging. Eventueel aanpassingen doorvoeren of versterkingen aanbrengen.

12 Wateroverlast: afschot problemen Afschot problemen: veelal het gevolg van ontwerp en uitvoeringsfouten. Lastig op te lossen zonder ingrijpende maatregelen.

13 Wateroverlast: afschot oplossingen Nieuwe afschotlagen, geheel of plaatselijk, cementgebonden of kunststof mortels

14 Wateroverlast: onvoldoende capaciteit Te kleine afvoercapaciteit, onjuist geplaatste afvoeren, niet functionerende goten

15 Wateroverlast: afvoer oplossingen Aanbrengen van extra afvoeren en flexibel, zeer duurzaam gootsysteem

16 Wateroverlast: lekke aansluitingen Bij het ontwerp van prefab garages is meestal weinig aandacht uitgegaan naar een goede afdichting van de diverse aansluitingen. Een opstap naar schade.

17 Wateroverlast: lekke aansluitingen Ook onjuist uitgevoerd onderhoud kan leiden tot lekkages (en hogere kosten).

18 Wateroverlast: oplossingen voor voegen De bewegingen of toestaan en elastisch afdichten of fixeren en traditioneel afdichten. Koppeling van TT-liggers, slabbevoegen met staalplaat, dilatatieprofielen.

19 Watervoerende scheuren in vloeren De oorzaak van de scheurvorming is de basis voor de wijze van herstel. Duurzaamheidscriterium parkeergarages: scheurwijdte < 0,2 mm (ivm. putcorrosie!)

20 Oplossingen voor scheuren in vloeren Mogelijke oplossingen: extra wapening aanbrengen, injecteren, elastische of scheuroverbruggende vloercoatings (kunststof gietvloeren).

21 Scheuren in wanden, consoles etc. Scheurvorming in (constructieve) onderdelen moet deskundig worden beoordeeld.

22 Oplossingen constructieve scheurvorming Bij constructief herstel is tijdelijk ontlasten veelal noodzakelijk, soms ook vijzelen. In geval van krimpscheuren kan met injecteren worden volstaan.

23 Functionele vloer problemen Betonschade als gevolg van onvoldoende (dichte) dekking en te gladde dekvloeren.

24 Oplossingen voor vloer problemen Betonherstel dekking en aanbrengen antislip (elastisch) vloercoatingsysteem.

25 Verhinderde vervorming en afboeren Bij onvoldoende ruimte om te werken of te hoge glijdweerstand op de oplegging wordt de betondekking afgedrukt (afboeren).

26 Diverse wapeningscorrosie Beoordeling schademechanisme van groot belang. Carbonatatie of chloriden? Bij voorgespannen elementen, bijvoorbeeld TT-liggers, extra aandacht!

27 Diverse wapeningscorrosie Chloriden geïnitieerde wapeningscorrosie is riskant, het veroorzaakt putcorrosie. Corrosie agv. carbonatatie ontstaat vnl. in gebieden met geringe betondekking.

28 Herstel van wapeningscorrosie Voorafgaand aan herstel is onderzoek naar de oorzaak en het optredende schademechanisme van belang. Vochttoetreding is van belang voor corrosiesnelheid. Lekkages oplossen voorafgaande aan herstel. Door carbonatatie geïnitieerde wapeningscorrosie kan (traditioneel) conform de BRL worden hersteld. Door chloriden geïnitieerde wapeningscorrosie behoeft aanvullende maatregelen om vervolgschade te voorkomen. Bij gangbaar herstel ontstaat patching. Corrosieproces stopt niet en kan leiden tot grote afname van de wapeningsdiameter (putcorrosie). Of zeer omvangrijk betonherstel of toepassing van Kathodische Bescherming (conform NEN-EN 12696).

29 Brandschade Bij brandschade is een deskundig onderzoek altijd noodzakelijk. Naast een constructief onderzoek is ook materiaalkundig onderzoek veelal gewenst.

30 Herstel van brandschade Bij brandschade is constructief herstel met spuitbeton en evt. extra wapening veelal noodzakelijk. In sommige situatie is vervanging of extra ondersteuning nodig. In de volgende lezing wordt hierop dieper ingegaan.

31 Samenvatting

32 Wijze samenwerking i.r.t. faalkosten Plaatje van Holten 2001 SBR

33 Bron van de problemen Kwaliteit van het ontwerp en bestek Moeilijkheidsgraad Bouwsysteem (prefab - gedeeltelijk prefab - custom made) Budget ofwel : Stichtingskosten vs. exploitatiekosten Kwaliteit van de uitvoering tijdens de bouw Budgettering, aanbestedingsmodel Mate van improvisatie Onderschatting van of gebrek aan affiniteit met de problematiek Zowel in de ontwerp- bouw- als exploitatiefase Specialistenwerk Geen toereikend MJOP of achterstallig en onjuist uitgevoerd onderhoud

34 Onderhoud: PGO en RGVO, specialistenwerk Prestatie: kwaliteit, meetbaar onderdeel van RGVO Resultaat: functionaliteit, einddoelen & resultaten

35 Samenvatting Lekkageproblematiek ligt vaak aan de basis van vervolgschade Het onderhoud van parkeergarages is specialistenwerk Een goede meerjaren onderhoudsplanning is de basis voor een efficiënte exploitatie Samenwerking en overleg binnen de diverse platforms kan leiden tot meer aandacht voor de problematiek Vereniging Adviseurs BetonOnderhoud en Reparatie

36 Sluiting Nog vragen? Dank voor uw aandacht Ing. Chris Uittenbogaard, Hemubo Betontechniek

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda.

17-12-2013 RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES RENOVATIE VAN PARKEERGARAGES. Renovatie van Parkeergarages. Christian Carlie. Agenda. Renovatie van Parkeergarages Christian Carlie Tebecon B.V. Innovatiesachter de slagboom? UITDAGINGEN achter de slagboom! Agenda Even voorstellen Even voorstellen Schadebeelden in parkeergarages Stappenplan

Nadere informatie

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages

Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Gecertificeerd onderhoud en reparatie van uw parkeergarages Uitdagingen achter de slagboom 23 april 2015 ParkeerVak 2015 Christian Carlie Commercieel Manager Tebecon B.V. Even voorstellen: Tebecon Reeds

Nadere informatie

Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248

Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248 Intelligent betononderhoud en CUR publicatie 248 Voor intelligent beton is intelligent betononderhoud nodig. Ing. Chris Uittenbogaard Directeur SealteQ West onderdeel van de SealteQ Group Bestuurslid VBR

Nadere informatie

Vloeren parkeergarages en duurzaamheid. Jitze Rinsma Projectleider Platform Betononderhoud

Vloeren parkeergarages en duurzaamheid. Jitze Rinsma Projectleider Platform Betononderhoud Vloeren parkeergarages en duurzaamheid Jitze Rinsma Projectleider Platform Betononderhoud Jitze Rinsma Civiel ingenieur Parkeeradviseur en eerder exploitant Auteur Praktijkboek Parkeergarages Lid expertteam

Nadere informatie

Betonherstelling in theorie

Betonherstelling in theorie Betonherstelling in theorie ing. Josse Jacobs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Herstellen van Beton ir. Niki Caubergs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Speciale betonsoorten

Nadere informatie

Welkom Vexpan lunchbijeenkomst

Welkom Vexpan lunchbijeenkomst Welkom Vexpan lunchbijeenkomst Vexpan Platform Parkeren Nederland Brengt mensen uit de mobiliteitssector bij elkaar. Leden zijn adviesbureaus, bouwbedrijven, dienstverleners, exploitanten, gemeenten, installatiebedrijven,

Nadere informatie

van der Wal Applicatietechniek van der Wal, specialist in kunststofvloeren, bedrijfsvloeren, industrievloeren en UCRETE

van der Wal Applicatietechniek van der Wal, specialist in kunststofvloeren, bedrijfsvloeren, industrievloeren en UCRETE van der Wal Applicatietechniek van der Wal Kunststofvloeren, industrievloeren en bedrijfsvloeren voor industrie, chemie, bedrijfsleven en overheid We denken mee, komen met oplossingen, werken vlot en vakkundig

Nadere informatie

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen.

De beantwoording van de categorieën A, B en C steeds op een nieuw vel papier beginnen. Deelexamen : Betononderhoudskundige Datum : 16 april 2015 Tijd : 14.00 16.30 uur (150 minuten) Het examen bestaat uit drie gedeelten met een totaal van 13 vragen: categorie A (5 vragen), categorie B (4

Nadere informatie

edilon)(sedra contracting

edilon)(sedra contracting edilon)(sedra contracting Specialisten met oog voor detail contracting www.edilonsedracontracting.com edilon)(sedra contracting Specialisten met oog voor detail 2 Veelzijdige onderhoudsaannemer Hoofdactiviteiten

Nadere informatie

thema Kennis van betonreparatie voor constructeur en architect steeds belangrijker Het omvangrijke vakgebied van betonreparatie

thema Kennis van betonreparatie voor constructeur en architect steeds belangrijker Het omvangrijke vakgebied van betonreparatie thema Kennis van betonreparatie voor constructeur en architect steeds belangrijker Het omvangrijke vakgebied van betonreparatie 12 7 2016 Het omvangrijke vakgebied van betonreparatie 1 1 parkeergarage

Nadere informatie

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Joost Gulikers GPO Afdeling Bruggen en Viaducten PROJECT LIGGERKOPPEN Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Inhoud presentatie Problematiek Oplossingen inventariseren Gekozen oplossing

Nadere informatie

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst?

Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? Is de bestaande gevel, een bouwsteen voor de toekomst? ir. M. (Maaike) Ebberink 11 oktober 2012 Constructief oogpunt 2 1 Bron: www.nu.nl 3 4 2 GEBOUWVOORRAAD Woningvoorraad peildatum 1 januari 2009: 7.104.518

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018

Nieuwe ontwikkelingen rond KB. Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 Nieuwe ontwikkelingen rond KB Studiemiddag KB-Kenniscentrum 31 mei 2018 KB met geleidende coating op uitkragende galerijvloeren voor het borgen van de constructieve veiligheid Edward Ermens - Nebest Inhoud

Nadere informatie

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken

Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Is mijn galerij of balkon wel veilig genoeg? Wat gebeurt daar in dat beton? Over schademechanismen en onderzoekstechnieken Martin de Jonker Voorzitter VABOR Mederapporteur CUR-Publicatie 248 Aanleiding:

Nadere informatie

Betonreparatie in Nederland. Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering

Betonreparatie in Nederland. Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering Betonreparatie in Nederland Bart van der Woerd Senior Adviseur Practice-Engineering Practice-Engineering Adviesbureau o.a. op gebied van betononderhoud Neemt deel in diverse commissies op gebied van betononderhoud

Nadere informatie

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag.

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. CPS-ZF Zinkfolie 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. Algemeen CPS-ZF Zinkfolie is een opofferende galvanische anode specifiek ontworpen voor het bieden

Nadere informatie

CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren

CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren C.A. van der Steen -13, 14, 15 oktober 2015 TechnoConsult BV CUR-Aanbeveling 118 Het nieuwe betonrepareren Ir. Corné van der Steen Voorzitter VABOR (vereniging adviseurs betononderhoud en reparatie) Directeur

Nadere informatie

Bouwen aan ambities. Nieuwe oplossingen voor het vergroten van de constructieve veiligheid van galerijvloeren.

Bouwen aan ambities. Nieuwe oplossingen voor het vergroten van de constructieve veiligheid van galerijvloeren. www.abt.eu Bouwen aan ambities Nieuwe oplossingen voor het vergroten van de constructieve veiligheid van galerijvloeren. ing. Mark Verbaten Senior specialist civiele techniek bij ABT Lid NEN commissie

Nadere informatie

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans)

SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) SBRCURnet Handboek Inspectie Beton Bijeenkomst Platform WoW, 21 juni 2016 - Eric Waltje (Antea Group) - Joost van Gorkum (Heijmans) Inhoud Voorstellen Aanleiding Samenhang Aanbeveling / Handboeken Inhoud

Nadere informatie

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1

Betonrenovatie. ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie. Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie ir. Bram Dooms Adjunct labohoofd Betontechnologie Onderhoud van gebouwen Betonrenovatie 02/06/2016 1 Betonrenovatie Toestand Proactief - onderhoud Reactief - herstelling Minimale toestand

Nadere informatie

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies Dat doe je zo! Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies; dat doe je niet zomaar! Hoe komt de opdrachtgever tot een uitvraag

Nadere informatie

Corrosie. KB Nieuw?? KB Nieuw?? KB van staal in beton. Beschikbare Regelgeving

Corrosie. KB Nieuw?? KB Nieuw?? KB van staal in beton. Beschikbare Regelgeving Kathodische bescherming - (ook) van wapeningsstaal in voorgespannen betonconstructies Ir Hans van den Hondel VBR Vogel Kathodische Bescherming BV Kathodische bescherming (KB) - Nieuw?? KB van staal & staalconstructies:

Nadere informatie

Europese Normenreeks NEN EN 1504

Europese Normenreeks NEN EN 1504 Europese Normenreeks NEN EN 1504 stelt eisen aan eigenschappen voor reparatie en onderhoud of versterking van betonconstructies Ing. Toine Leijten voorzitter VLB / directeur Cugla BV 26 januari 2011 Doelstellingen

Nadere informatie

Total Parking Concept

Total Parking Concept Total Parking Concept Complete afwerking van parkeergelegenheden Prokol Total Parking Concept Functionele en esthetische afwerking van parkeergelegenheden Doordacht, veilig en beschermd parkeren Voorzien

Nadere informatie

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages met Uitstraling Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages Parkeerdaken met Uitstraling De eerste indruk U heeft een prachtige onderneming.

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

tel. 036 549 27 00 www.hemubo.nl Betonrenovatie en -beschermingstechnieken

tel. 036 549 27 00 www.hemubo.nl Betonrenovatie en -beschermingstechnieken Betonrenovatie en -beschermingstechnieken Betontechniek is een gespecialiseerd bedrijf en maakt deel uit van Betontechniek Betontechniek is gespecialiseerd in het herstellen en renoveren van betonconstructies.

Nadere informatie

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving.

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Restaureren van monumentale betonconstructies Restaureren van monumentale betonconstructies. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Peter Nuiten (Rendon Onderhoudsgroep)

Nadere informatie

PLUS cementgebonden gietvloermortel

PLUS cementgebonden gietvloermortel PLUS cementgebonden gietvloermortel De cementgebonden arbo-technische oplossing voor dekvloeren De plussen van PLUS cementgebonden gietvloermortel PLUS cementgebonden gietvloermortel is dé arbo-technische

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

Ontwikkeling van het Verankeringsysteem van Vogel B.V. voor Uitkragende betonnen Vloeren (VVUV) Inhoud presentatie uitkragende vloeren

Ontwikkeling van het Verankeringsysteem van Vogel B.V. voor Uitkragende betonnen Vloeren (VVUV) Inhoud presentatie uitkragende vloeren Inhoud presentatie uitkragende vloeren Even voorstellen Inleiding Ontwikkeling VVUV-systeem Projecten gereed / in uitvoering 2 Even voorstellen. Vogel B.V. te Zwijndrecht sinds 1897 Van stucadoorsbedrijf

Nadere informatie

Injecteren geen haarlemmerolie!

Injecteren geen haarlemmerolie! thema 1 Injecteren en afdichten is meer dan alleen het dichtzetten van een scheur Injecteren geen haarlemmerolie! 48 1 2016 Injecteren geen haarlemmerolie ing. Chris Uittenbogaard 1 ) SealteQ West BV 1

Nadere informatie

Uitkragende Galerijvloeren

Uitkragende Galerijvloeren Uitkragende Galerijvloeren IR. DIK-GERT MANS N A M E N S P L AT F O R M C O N S T R U C T I E V E V E I L I G H E I D D.G. M A N S @ M EG E D. N L Aanleiding Mei 2011 Een galerijplaat van de 5 e woonlaag

Nadere informatie

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal

ABG CONSULTING. DIAGNOSE van betonschade. ir. Hugo WILDEMEERSCH. BETON een uniek bouwmateriaal ABG CONSULTING DIAGNOSE van betonschade ir. Hugo WILDEMEERSCH BETON een uniek bouwmateriaal ONTWERPNORMEN STERKTE - STABILITEIT Bij de oprichting kan veel mislopen voorbeeld ASR Alkali - silicareactie

Nadere informatie

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen

Steigers Woonschepenhaven. Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen September 2013 Steigers Woonschepenhaven Visuele inspectie betonnen steiger 2013 Gemeente Groningen Opdrachtgever Project

Nadere informatie

Aandacht voor onderhoud - een thema dat meer aandacht vraagt ir. Jitze Rinsma Keypoint Parking *)

Aandacht voor onderhoud - een thema dat meer aandacht vraagt ir. Jitze Rinsma Keypoint Parking *) Aandacht voor onderhoud - een thema dat meer aandacht vraagt ir. Jitze Rinsma Keypoint Parking *) Waarom aandacht aan onderhoud? Alle ingenieurs en ontwerpers zullen desgevraagd erkennen hoe belangrijk

Nadere informatie

Duurzame veiligheid van gemetselde gevels

Duurzame veiligheid van gemetselde gevels Duurzame veiligheid van gemetselde gevels Door schade en schande wijzer? Industriedag Stichting Stapelbouw Simon Wijte Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. Rijswijk Technische Commissie Stichting Stapelbouw

Nadere informatie

dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator

dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator dilataties en voegen Chris van Veluwen technisch coördinator Wat komen wij tegen in een zwembad Betondilataties en tegelkrimpvoegen Betondilataties en een tegelkrimpvoegen zijn gecontroleerde scheuren

Nadere informatie

Brandschade aan betonconstructies parkeergarages

Brandschade aan betonconstructies parkeergarages Brandschade aan betonconstructies parkeergarages Lunchbijeenkomst 27 februari 2013 ir. Patrice de Vos Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. - Rijswijk Inhoudsopgave Introductie Adviesbureau Hageman Brandschade

Nadere informatie

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken Voortgangsoverzicht Leermeester/ Instructeur Betonreparateur ROC Beoordelingseenheden Volgorde beoordelingseenheid Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf Beheersing praktijk Resultaat praktijktoets

Nadere informatie

Betonreparatie. Kunststofvloeren. Injectie. Lekkage dichting. Chemiebouw

Betonreparatie. Kunststofvloeren. Injectie. Lekkage dichting. Chemiebouw Betonreparatie Kunststofvloeren Injectie Lekkage dichting Chemiebouw Wij doen wat we beloven! Wij willen ons even aan u voorstellen, wij zijn Applicatietechniek van der Wal en zijn een jong en dynamisch

Nadere informatie

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum 25 februari 2014 1 Inhoud - Inspectietypen - Wat zien we zoal? - Wat is er te onderzoeken? - Viaduct afslag Bunnik 25 februari 2014 2 Inspecties Definitie van

Nadere informatie

totdat het te laat is!

totdat het te laat is! Vloerproblemen onopgemerkt totdat het te laat is! Voordelen van Ervas Vloer Support Veel van onze opdrachtgevers hebben de voordelen van de door ons gepatenteerde Ervas Vloer Support al leren kennen ten

Nadere informatie

BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK

BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK BETONCONSTRUCTIES IN DE PRACTIJK EEN OVERZICHT VAN VEEL VOORKOMENDE SCHADE BEELDEN EN DE DAARBIJ TE NEMEN MAATREGELEN (Door: ir. J.D. Bakker, Bouwdienst Rijkswaterstaat) Inleiding In het dagelijks leven

Nadere informatie

Mooi van buiten, mooi van binnen. Gevelrenovatie en vochtwering volgens Buijs Project

Mooi van buiten, mooi van binnen. Gevelrenovatie en vochtwering volgens Buijs Project Mooi van buiten, mooi van binnen Gevelrenovatie en vochtwering volgens Buijs Project Het visitekaartje van uw bedrijf of woning... Complete aanpak Wat mooi is, wilt u graag mooi houden. Bij Buijs Project

Nadere informatie

Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren. Balkons en galerijplaten: veilig genoeg?

Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren. Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? 1 Aangepaste beoordeling constructieve veiligheid uitkragende betonnen vloeren Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? 44 5 2015 Balkons en galerijplaten: veilig genoeg? Eerste uitgave protocol Deze constatering

Nadere informatie

MasterSeal Traffic systemen Duurzame oplossingen voor parkeergarages

MasterSeal Traffic systemen Duurzame oplossingen voor parkeergarages Duurzame oplossingen voor parkeergarages 2 Master Builders Solutions van BASF Samen naar oplossingen zoeken - Onze Master Builder Solutions experts zijn voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame

Nadere informatie

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte?

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? 1. Wat is A.S.R.? A.S.R. is een expansieve reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica (mineraal) dat in het toeslagmateriaal voorkomt.

Nadere informatie

Lekkende parkeerdaken

Lekkende parkeerdaken Lekkende parkeerdaken Sommige parkeerdaken lekken enkele jaren na oplevering al. Langdurige lekkage laat zijn sporen na en geeft een aftandse indruk. Naast esthetisch verval en ongerief kan de indringing

Nadere informatie

en coating Constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische kennis integraal gebundeld in het RAM-concept thema

en coating Constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische kennis integraal gebundeld in het RAM-concept thema thema 1 Constructieve, betontechnologische en uitvoeringstechnische kennis integraal gebundeld in het RAM-concept Integrale benadering druklaag en coating 50 7 2016 Integrale benadering druklaag en coating

Nadere informatie

Van kracht zijnde CUR-Aanbevelingen Volgende evaluatie. Nr. Titel Publicatie Laatste evaluatie. VC Opmerking Coör.

Van kracht zijnde CUR-Aanbevelingen Volgende evaluatie. Nr. Titel Publicatie Laatste evaluatie. VC Opmerking Coör. Van kracht zijnde CUR-Aanbevelingen 22-5-2017 Nr. Titel Publicatie Laatste evaluatie Volgende evaluatie VC Opmerking Coör. 2 Voorspanstaal en voorspanelementen, bescherming en verwerking 1983 2000 2003

Nadere informatie

Beton draagt de toekomst 4. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen

Beton draagt de toekomst 4. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen. Timmerfabriek Vlissingen Nieuwe toepassingen voor gebouwen en het versterken van constructies Behoud industrieel monument door herbestemming Timmerfabriek Vlissingen 1 2 Timmerfabriek Vlissingen Timmerfabriek Vlissingen Inleiding,

Nadere informatie

CEMENTSLUIER OP GLAS. Oorzaak, preventie en reinigingsmethode

CEMENTSLUIER OP GLAS. Oorzaak, preventie en reinigingsmethode CEMENTSLUIER OP GLAS Oorzaak, preventie en reinigingsmethode Dit document geeft achtergrond informatie over de diverse oorzaken van het ontstaan van cementsluier op glas, de preventieve maatregelen die

Nadere informatie

Presentatie 13 mei 2014

Presentatie 13 mei 2014 Presentatie 13 mei 2014 1 Bedrijfsprofiel 13 mei 2014 Producent en leverancier van vloeibare kunststoffen voor de bouw en infra 2 Vestigingen in meer dan 20 landen 13 mei 2014 Hoofdkantoor Vestigingen

Nadere informatie

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Bert Kriekemans Fortius Diest, België info@fortius.be Kathodische Bescherming (KB) Het principe van Kathodische Bescherming is niet nieuw. Het idee was eerst

Nadere informatie

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Directeur Rendon Onderhoudsgroep Inhoud Terugblik, ervaringen

Nadere informatie

Systeembeschrijving. Triflex UCS systeem, kwartszand fijn

Systeembeschrijving. Triflex UCS systeem, kwartszand fijn Systeembeschrijving Triflex UCS systeem, kwartszand fijn Inhoudsopgave Triflex UCS systeem, kwartszand fijn 3 Geschikt voor ondergrondse stallingsgarages 3 Algehele metamorfose 3 Advies of volledig ontzorgd

Nadere informatie

Beton volgens NEN-EN en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse

Beton volgens NEN-EN en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse VOBN Beton volgens NEN-EN 206-1 en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse Beton volgens NEN-EN 206-1 en NEN 8005 Voorbeeld milieuklassen in een woongebouw

Nadere informatie

restauratie en beheer

restauratie en beheer .. R............ info............ M.... restauratie en beheer..... D........ Rijksdienst voor de Monumentenzorg.... Z. Beton Onderhoud en herstel........... 44 2006 Beton kent vele verschijningsvormen.

Nadere informatie

Impact van schade; omgaan met verkregen informatie

Impact van schade; omgaan met verkregen informatie Impact van schade; omgaan met verkregen informatie Prof.dr.ir. Dick Hordijk Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. en TU-Delft Aanleiding COBc-dag 2012: Presentatie Winkelcentrum t Loon (Peeters) Onderzoek

Nadere informatie

Kerntaak 1: Repareert beton

Kerntaak 1: Repareert beton Kerntaak 1: Repareert beton Werkproces 1.1: Controleert materialen en middelen. De betonreparateur kiest en verzamelt het benodigde gereedschap en materieel en controleert of deze voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

Systeemnummer : HB 1-2-1

Systeemnummer : HB 1-2-1 Systeemnummer : HB 1-2-1 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie vastliggend, op betonnen hellingbaan voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

EGA-FLOOR-TEC INDUSTRIËLE GIETVLOEREN OPLOSSINGEN VOOR SNELLE VLOERRENOVATIES

EGA-FLOOR-TEC INDUSTRIËLE GIETVLOEREN OPLOSSINGEN VOOR SNELLE VLOERRENOVATIES EGA-FLOOR-TEC INDUSTRIËLE GIETVLOEREN OPLOSSINGEN VOOR SNELLE VLOERRENOVATIES INDUSTRIËLE GIETVLOEREN PRODUCTIEBEDRIJVEN INDUSTRIËLE GIETVLOEREN VOOR (PARKEER)GARAGES ZWAAR VERKEER VEILIGHEID EN UITSTRALING

Nadere informatie

NEDINSCO VENLO van fabrieksgebouw naar woonwerkcomplex

NEDINSCO VENLO van fabrieksgebouw naar woonwerkcomplex remco mulder architect diederendirrix VBR symposium Caballerofabriek Den Haag, 16 april 2013 Nedinsco gebouw Venlo Van fabrieksgebouw naar woon- /werkcomplex NEDINSCO VENLO van fabrieksgebouw naar woonwerkcomplex

Nadere informatie

Systeemnummer : HB 1-1-1

Systeemnummer : HB 1-1-1 Systeemnummer : HB 1-1-1 Omschrijving : Tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, op betonnen hellingbaan voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Detaillering Porotherm Eco-Brick

Detaillering Porotherm Eco-Brick Detail 1 Aansluiting op een vloer in een skelet Als een warmtewand van Porotherm Eco-Brick in een betonskelet wordt toegepast, dient de detaillering hierop te zijn aangepast. Het toepassen van een glijlaag

Nadere informatie

Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool

Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool Craeye Bart Couscheir Karolien Devleeschouwer Lien bart.craeye@uantwerpen.be 2 Beton: een duurzaam materiaal? Herstelgolf te verwachten 1970: piek betonconstructies

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan - tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Betonschade herstellen : de diagnose

Betonschade herstellen : de diagnose Betonschade herstellen : de diagnose ir. Hugo Wildemeersch www. abg.be www.fereb.be Betonreparatie 4 PIJLERS voor succes 1. Correcte diagnose 2. Keuze en gebruik producten en technieken -> volgt uit diagnose

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

E N S S I E G G R O E P U W C R E A T I E V E P A R T N E R V L O E R E N - B O U W C H E M I E - F L A K E S T R A P 16/17

E N S S I E G G R O E P U W C R E A T I E V E P A R T N E R V L O E R E N - B O U W C H E M I E - F L A K E S T R A P 16/17 E N S S I E G G R O E P U W C R E A T I E V E P A R T N E R V L O E R E N - B O U W C H E M I E - F L A K E S T R A P 16/17 Van modern design tot industriëel Enssieg is uw partner voor industriële- en

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting

Nadere informatie

KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet!

KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet! KETENINTEGRATIE VOOR TOTAALONDERHOUD! Concreet en compleet! PARTNER VOOR: Renovatie en onderhoud Ontwerp, uitvoering en beheer Meerjaren onderhoudsplanning Herontwikkeling en herbestemming Dat is wat Concreet

Nadere informatie

Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen

Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen Versie december 2004 Calduran Kalkzandsteen Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk (0341) 464 004 Calduran Kalkzandsteen Dilatatierichtlijnen

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete Titel Tekst Orange Nano Guardon AntiCorrosion Reinforced Concrete Betonrot: kostbare bedreiging infrastructuur en vastgoed Infrastructuur en vastgoed vertegenwoordigen zowel qua functie als geld een enorme

Nadere informatie

Notitie hoofdconstructeur

Notitie hoofdconstructeur INGENIEURSBUREAU A. PALTE B.V. VALKENBURG AAN DE GEUL DOCUMENT: 420077-RAP-002 PAGINANUMMER 1. Notitie hoofdconstructeur De hoofdconstructeur van het gebouw heeft in een notitie opgesteld bij het rapport.

Nadere informatie

MOXILON 200 NANO BASE

MOXILON 200 NANO BASE PRODUCTINFORMATIE MOXILON 200 NANO BASE KEIHARD + SLIJTVAST + STUIFVRIJ + ONDERHOUDSARM Eigenschappen Moxilon 200 Nano Base is een op lithium silicaat gebaseerd impregneermiddel op nano schaal, waardoor

Nadere informatie

onderhoud. De visie en praktijk bij (Stadgenoot) Actief in Amsterdam; > bedrijfsruimten > parkeerplaatsen

onderhoud. De visie en praktijk bij (Stadgenoot) Actief in Amsterdam; > bedrijfsruimten > parkeerplaatsen Risicoanalyse en garantie in beheer en onderhoud. De visie en praktijk bij woningcorporaties (Stadgenoot) Een indruk van Stadgenoot. Actief in Amsterdam; > 32.525 woningen > 2.306 bedrijfsruimten > 3.125

Nadere informatie

VLOEIBAAR RUBBER VAN DUURZAME KWALITEIT VOOR LUCHT-, WATERAFDICHTING EN BESCHERMING

VLOEIBAAR RUBBER VAN DUURZAME KWALITEIT VOOR LUCHT-, WATERAFDICHTING EN BESCHERMING VLOEIBAAR RUBBER VAN DUURZAME KWALITEIT VOOR LUCHT-, WATERAFDICHTING EN BESCHERMING Liquid Rubber Europe levert beschermende milieuvriendelijke vloeibare coatings voor een breed scala aan toepassingen.

Nadere informatie

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06.

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06. 01-10-2015 R.Poelman, BBE BSEng Prefab Beton Vebo B.V., Vebo Staal B.V., Röntgenweg 3, 3752 LJ Bunschoten, Postbus 8, 3750 GA Bunschoten, Tel. (033) 299 26 00 Fax (033) 299 26 10 Opdrachtgever : Debiteurennummer

Nadere informatie

Concrete Day - Betondag 16 October 2014

Concrete Day - Betondag 16 October 2014 Concrete Day - Betondag 16 October 2014 Vocht / water is een probleem Waarom zou beton best geen vocht / water opnemen? Vocht / water is een probleem In kelders: ruimte kan niet bewoond / gebruikt worden,

Nadere informatie

Sterk in beton. Reparatie en bescherming

Sterk in beton. Reparatie en bescherming Sterk in beton Reparatie en bescherming Sterk in beton Sika is sterk in beton Beton staat bekend als hard en duurzaam en is één van de meest toegepaste bouwmaterialen. Tegelijk komt schade aan beton vaak

Nadere informatie

DE BESTE BASIS VOOR ESTHETISCHE EN CONSTRUCTIEVE BETONREPARATIES.

DE BESTE BASIS VOOR ESTHETISCHE EN CONSTRUCTIEVE BETONREPARATIES. DE BESTE BASIS ESTHETISCHE EN CONSTRUCTIEVE S. LICHTE (ESTHETISCHE) ZWARE (CONSTRUCTIEVE) KIWITZ Beton beschermt op grond van zijn hoge alkaliteit de aanwezige wapening tegen corrosie. Door externe invloeden

Nadere informatie

BUITENWAND, PREFAB BETON, CONSTRUCTIEF, ELEMENTEN, VERDIEPINGSHOOG, GRINDBETON, 120 MM DIK

BUITENWAND, PREFAB BETON, CONSTRUCTIEF, ELEMENTEN, VERDIEPINGSHOOG, GRINDBETON, 120 MM DIK BUITENWAND, PREFAB BETON, CONSTRUCTIEF, ELEMENTEN, VERDIEPINGSHOOG, GRINDBETON, 120 MM DIK Buitenwand van prefab betonnen elementen, verdiepingshoog, dikte 120 mm. Op de verdiepingsvloer geplaatst. Uitgangspunten

Nadere informatie

ACTUEEL. (2017, 09, maart) Geraadpleegd van

ACTUEEL. (2017, 09, maart) Geraadpleegd van ACTUEEL Uit het artikel Honderden balkons in Venlo afgesloten na twijfels over veiligheid van 9 maart 2017 op NU.nl bleek dat honderden bewoners van flats in de Venlose wijk het Vinckenbosje hun balkon

Nadere informatie

BETON ACTUELE NORMEN & REGELGEVING REPARATIESYSTEMEN SCHEURHERSTELSYSTEMEN DETAILOPLOSSINGEN

BETON ACTUELE NORMEN & REGELGEVING REPARATIESYSTEMEN SCHEURHERSTELSYSTEMEN DETAILOPLOSSINGEN De Remmers Professionele Planning staat voor een sterke verbinding tussen advies en het concept, met als uiterst stabiel fundament excellente producten. Deze combinatie is uniek in de markt en maakt een

Nadere informatie

Systeembeschrijving. Triflex Cryl R 230 membraan

Systeembeschrijving. Triflex Cryl R 230 membraan Systeembeschrijving Triflex Cryl R 230 membraan Inhoudsopgave Triflex Cryl R 230 membraan 3 Optimale bescherming voor buitenruimtes 3 Advies of volledig ontzorgd 3 Een meerlaagssysteem 4 De opbouw van

Nadere informatie

evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer

evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer 21; evit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picture-manager door afbeelding bewerken /comprimer nager een foto op formaat ca 21 x 24 dmv bewerken/snijden ng in knoppenbalk

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-1

Systeemnummer : PD 1-1-1 Systeemnummer : PD 1-1-1 Omschrijving : Tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en berijdbaarheid

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek reparatie en bescherming van beton

Duurzaamheidsonderzoek reparatie en bescherming van beton Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving rapport 180 Duurzaamheidsonderzoek reparatie en bescherming van beton III Postbus 420 2800 AK Gouda Tel. 0182-539600 Fax. 0182-530046 rapport

Nadere informatie

CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels

CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels CNG BEHUIZING PITPOINT clean fuels Gelderlandhaven 4, 3433 PG Nieuwegein Postbus 1388, 3430 BJ Nieuwegein T: +31 (0)30 410 08 00 BRANDWERENDHEID van PREFAB BETONNEN CNG BEHUIZING vanaf type 1 OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Checklist Coatings / afdichtingen met kunsthars

Checklist Coatings / afdichtingen met kunsthars Checklist Coatings / afdichtingen met kunsthars Medewerker: Datum: 1.) Objectgegevens: Firma / Naam: Adres: Postcode: Telefoon: Contactpersoon: Plaats: Fax: E-Mail: Objectnaam: Aannemer: hoogbouw laagbouw

Nadere informatie

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Brand in een garage. En dan? Mijn naam is Leo Mulder COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Even voorstellen 1 De BELFOR Groep is dé specialist op het gebied van sanering na calamiteiten BELFOR

Nadere informatie

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes

Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Kathodische Bescherming met opofferingsanodes Bert Kriekemans Fortius Diest, België info@fortius.be Kathodische Bescherming (KB) Het principe van Kathodische Bescherming is niet nieuw. Het idee was eerst

Nadere informatie

Vraag. Antwoord. Versie 2015-05-19. Vexpan Expertteam 2015-006

Vraag. Antwoord. Versie 2015-05-19. Vexpan Expertteam 2015-006 Versie 2015-05-19 Vexpan Expertteam 2015-006 Vraag Welke methoden zijn er om betonnen garagevloeren te behandelen? Wat zijn de kenmerken van die methoden en welke afwegingscriteria zijn er in de keuze

Nadere informatie

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1 Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Rijkswaterstaat GPO. Lekkage in tunnels. Techniek & Ervaringen. Ing. Leo 22 feb 2018

Rijkswaterstaat GPO. Lekkage in tunnels. Techniek & Ervaringen. Ing. Leo 22 feb 2018 Rijkswaterstaat GPO Lekkage in tunnels Techniek & Ervaringen Ing. Leo Leeuw @ 22 feb 2018 Lekkage in tunnels Lekkage in tunnels II Deel I Projecten 2001-2008 Deel II Projecten 2009-2017 2 In het voorwoord

Nadere informatie

Kunststof vloerproducten voor de schilder Overzicht producten voor betonnen ondergronden

Kunststof vloerproducten voor de schilder Overzicht producten voor betonnen ondergronden Kunststof vloerproducten voor de schilder Overzicht producten voor betonnen en Sto Inleiding: Vloerafwerkingen We zien steeds vaker dat de schilder, naast traditioneel schilderwerk ook regelmatig de vraag

Nadere informatie

Onderzoek aanbruggen Koningin Julianabrug

Onderzoek aanbruggen Koningin Julianabrug Onderzoek aanbruggen Koningin Julianabrug Inspectie betonconstructie Definitief In opdracht van: Gemeente Alphen aan den Rijn Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 23 november 2012 Verantwoording Titel : Onderzoek

Nadere informatie