Ik zit een beetje met dat je want hiermee verplaats ik me in een van de gasten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik zit een beetje met dat je want hiermee verplaats ik me in een van de gasten."

Transcriptie

1 DE GENESE VAN Het is vandaag 1 december 2007, over een week of drie is het Kerstmis, geschikt moment voor een gedicht over Bethlehem, om precies te zijn over het Hospice Bethlehem hier ter stede. Een oud-collega, inmiddels overleden, was er in het begin van dit jaar opgenomen. Ik bezocht hem een aantal malen, raakte terloops geboeid door het gebouw, zijn geschiedenis en zijn huidige bestemming. Na een gesprek met directrice Tineke van der Pas besloot ik een gedicht aan het hospice te wijden en dat klaar te hebben voordat het in mei 2008 vijf jaar bestaat. Daarvoor dook ik in de relevante literatuur, hoewel ik nog niet wist of ik die wel nodig zou hebben. Een gedicht gaat tenslotte zijn eigen weg. Inmiddels heb ik me voldoende ingelezen en kan ik met de aanzet beginnen. Vanaf het eerste moment viel mijn oog op de ligging ervan: het gebouw steekt vanaf de Waalkade gezien boven alle daken zijn nek uit; van binnenuit heb je een fenomenaal uitzicht op de Waal, de brug die eroverheen ligt, de Lentse overkant, en vanaf een andere zijde kijk je tegen de Stevenstoren aan. Zinvolle plek om te sterven, want dat doe je daar. De meeste van de doorgaans tien gasten verblijven er hooguit een paar maanden voordat ze weggedragen worden. Vanaf de aanzet heb ik in mijn achterhoofd, dat het gedicht de verbinding tussen leven en dood moet bevatten, aangestuurd door het woord Bethlehem. Ook zullen het water en de brug, zeer oude symbolen waarop de bijna-doden uit kunnen kijken, een rol moeten spelen. En ik begin met de eerste regel: Mooier uitzicht om te sterven kun je niet bedenken. Ik doel op de brug, de overkant, het derde land, de overzijde waarheen de gasten zoals de patiënten genoemd worden, op weg zijn. Later preciseer ik het en komt het tot een strofe: Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig, is men aan de overkant. De klok zal luiden als je hier vertrekt, je zolen recht vooruit. Ik zit een beetje met dat je want hiermee verplaats ik me in een van de gasten. Het is 10 december; een tijdje niet aan het gedicht gewerkt. Maar vannacht riep het me en kwam ik op de gedachte een intro in de eerste strofe te willen; als het ware van de stad naar omhoog, vanuit de stilte naar de rust van het huis. De heuvel tilt je uit de drukte van de stad de stilte om het huis in. Smal is het klinkerpad (allusie op smal is de weg ) hoog het dak. Wie hier als gast de drempel neemt weet dat de dood in korte tijd zijn leven claimt. Er is hier volrijm, tegen mijn gewoonte in; ik houd van assonantie omdat dat minder opvallend rijmt. Misschien kan ik in de eerste regel iets zeggen over Nijmegen: oude stad? of binnenstad Nu de 2 e strofe (wordt het een sonnet?); daarvoor herneem ik :

2 Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig is men aan de overkant. De klok zal luiden als je hier vertrekt, je zolen recht vooruit. en probeer die over 4 regels uit te strijken: Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig, is men aan de overkant. De klok zal luiden als je hier vertrekt, je zolen recht vooruit. Het zou mooi zijn als dat overspant in een enjambement zou komen dus: Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant Probleem is nu dat ik dan gebonden ben aan rijm op over, wil ik het eindrijm overeind houden.. In een dag of dertig, veertig is men aan de overkant. zou kunnen, wel 2x maal dezelfde truc. Misschien beter: Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig is men aan de overkant. Resumé: De heuvel tilt je uit de drukte van de binnenstad de stilte om het huis in. Smal is het klinkerpad, hoog het dak. Wie hier als gast de drempel neemt weet dat de dood in korte tijd zijn leven claimt. Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig, is men aan de overkant. Kan wel, zo. Voorlopig. Nu verder De klok zal luiden als je hier vertrekt, je zolen recht Ik wil een e-klank ipv. recht wegens neemt en claimt in 1 ste strofe. De klok zal luiden bij je vertrek, Toorops engelen geven vrijgeleide Boven kijkt men op de brug uit die het water overspant. In een dag of dertig, veertig, is men aan de overkant. De klok zal luiden bij je heengaan, Toorops engelen geven vrijgeleide, je naam wordt in het Gedenkboek bijgeschreven.

3 Aan weerszijden van het altaar in de kapel staan twee houten engelen van Toorop. Ik moest hieraan denken, tegelijk aan een frase uit een gedicht van Ida Gerhardt. Ik neem graag woorden/ frases uit het werk van anderen over om me in de canon van de poëzie te nestelen. Probleem: de ene keer: men, de andere keer: je; daar moet ik een oplossing voor vinden. Moet ik wel vanuit een ter dood veroordeelde dit gedicht schrijven? Ik laat dit rusten, ga me nu concentreren op het sextet, want het is duidelijk dat het gedicht naar een sonnet toe wil; wat moet in de laatste 2 strofes gezegd? Iets over de tegenstelling tussen vroeger (kraamverpleging) en nu (stervensbegeleiding)? Maar moet dat juist niet in de eerste twee strofes en dan toewerken naar het onontkoombaar einde in dit hospice? Links bij binnenkomst is in de hal de onderstaande tekst te lezen, moet/kan ik daar iets mee? De hoeksteen van dit nieuw gebouw dat Bethlehem zal heeten is Jesus, Die in vreugd en rouw ons één met Hem zal weten. mooi jambisch; van wie de tekst is, weet ik niet. De tekst lijkt me meteen bij de bouw in de muur aangebracht. De schrijver had een voorziene geest, gezien het woord rouw. Het gebouw was allerminst voorbestemd als hospice, wachtkamer, voorportaal van de dood. Ik denk erover na, breng onderwijl wat kleine wijzigingen in het gedicht aan. Een heuvel tilt je uit de drukte van de oude binnenstad de stilte om dit huis in. Smal is het ongelijke klinkerpad, hemelhoog het dak. Wie hier als gast de drempel neemt weet dat de dood korte metten met je maakt voor hij je claimt. In een dag of dertig, veertig ben je aan de laatste overkant. De klok zal luiden als je heengaat, Toorops engelen geven vrijgeleide, je naam wordt in het dik Gedenkboek bijgeschreven. Ik laat de dood korte metten maken: als gast heb je een uitzicht van hooguit een paar maanden, meestal korter. De heuvel is vervangen door Een heuvel, omdat er meer in Nijmegen zijn. Verder heb ik de regels verlengd: brede water, laatste overkant Het Gedenkboek ligt in de kapel. Hierin staan de namen van de overledenen. Verder wil ik een verbinding met oude mythen (water-styx-dood-overkant) of zit die er al in? Het is 12 december, ben plotseling niet tevreden over de 1 ste strofe. Die wordt nu: in het stille. Smal is de doorgang naar het laatste pad, hemelhoog het huis. Wie als gast over de drempel raakt begroet de zachte dood die korte metten met je maakt.

4 Ik wilde een ander woord voor drukte; leven is veel toepasselijker; binnenstad vond ik te neutraal; daarom: Waalstad wat preciezer is. Ik ben nog eens gaan kijken daar; de doorgang naar de plaats waarin het huis staat, is smal, wat me bracht op : Smal is de doorgang naar het laatste pad. Voorts heb ik de 3 e en 4 e regel ingrijpend gewijzigd. Beter zo. De paradox tussen zachte en korte metten maken vind ik op zijn plaats. Zachte duidt op de palliatieve zorg die je in het hospice ontvangt; korte metten maken is nog eens om een andere reden op zijn plaats: we bevinden ons hier in een voormalig klooster waar de metten werden gebeden (daar komt de uitdrukking ook vandaan trouwens). De voorlopige 2 e strofe moet aan het eind volgens mij; daartussen twee terzinen, zodat wel een sonnetachtige vorm mogelijk is maar een afwijkende (waar ik van houd). In de 2 de strofe iets over de historie: voormalig klooster der dominicanessen, hun werkzaamheden, vooral kraamhulp (Bethlehem!). Hier woonden nonnen die kinderen uit moeders haalden, gevallen meisjes op de been hielpen. Missiewerk vlakbij huis. Nu zorgt men om de laatste dagen draaglijk door te komen in het stille. Smal is de doorgang naar het laatste pad, hemelhoog het huis. Wie als gast over de drempel raakt / begroet de zachte dood die korte metten met je maakt. / ontwaart Hier leefden nonnen die in het arme kind van de benedenstad dat van Bethlehem verzorgden, gevallen meisjes op de been hielpen. Missiewerk in ruil voor hun gebeden. Nu heeft men zorg voor de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt in zijn verbeelding reisjes maakt naar waar hij was, naar waar hij zal zijn toegetreden. Boven kijkt hij op de brug uit die het brede water overspant. In een dag of dertig, veertig, ben je aan de verste overkant. De klok zal luiden als je heengaat, Toorops engelen geven vrijgeleide, je naam wordt in het dik Gedenkboek bijgeschreven. de laatste regels moeten anders: eindigen met: de klok zal luiden als je heengaat ook al omwille van het rijm (analoog aan dat van de eerste strofe) Toorops engelen geven vrijgeleide, het Gedenkboek draagt je naam als de klok luidt en men je uit Bethlehem wegdraagt. 20 december: morgen langste nacht, over een paar dagen wordt Het Nieuwe Licht geboren, wat mij ertoe brengt een en ander te overwegen: ik wil het woord baren erin. Er zijn meer woorden die me niet bevallen, zoals zorg (strofe 2) wegens verzorgen in strofe 1;

5 ik hervat: Nu heeft men kommer om de opgegeven mens die het heden (de bijna-dode?) met het eeuwige verwisselt in zijn kamer rondreisjes maakt naar wie hij was, naar waar hij straks wordt weggereden. ben nog niet tevreden over weggereden (zie laatste woord: uitvaart) andere varianten: naar waar hij zal zijn overleden naar waar hij zal zijn teruggereden, ingetreden? laatste regels: (ev. bewaart) doen je uitgeleide, je naam wanneer de klok luidt en men je dit Bethlehem uitvaart. met in het laatste woord de dubbelzinnigheid. probleem met het point of view: van waaruit wordt dit gedicht geschreven; vanuit een bijnadode of vanuit een alwetend verteller? resumé: in je stille zelf. Smal is de doorgang naar het laatste pad, hemelhoog het huis. Wie als gast over de drempel raakt Hier verzorgden nonnen in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem, hielpen ze gevallen meisjes op de been. Missiewerk uit een rijker rooms verleden. Nu heeft men kommer om de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt in zijn kamer al maar reisjes maakt naar wie hij was, naar wat straks wordt betreden. In een dag of dertig, veertig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt en men je dit huis uit vaart.

6 na een nachtje slapen s morgen om zes uur tien (21 dec. kortste dag) weer aan het vers zitten prutsen: in je eigen stilte. Smal is de doorgang naar het laatste pad, hemelhoog het huis. Wie over zijn flauwe drempel raakt Hier kwamen nonnen in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgen, gevallen meisjes oprapen. Missiewerk uit de roomse hof van Eden. Nu heeft men kommer om de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt in zijn kamer al maar reisjes maakt naar wie hij was, naar wat straks wordt betreden. In een dag of dertig, veertig ben je aan de verste overkant. Toorops engelen geven vrijgeleide, in het Gedenkboek staat de jongste naam als de klok luidt voor wie dit huis verlaat. In de vroege ochtend van 23 december nagedacht over dit gedicht, tot de ontdekking gekomen dat er nogal wat aan hapert; bijvoorbeeld het Fremkörper in de tweede strofe: de gevallen meisjes; die doen er niet toe in het vers, dus zullen ze moeten wijken; meer nadruk op tegenstelling: geboorte- sterven in de 2 e en 3 e strofe; nog maar weer eens alles hernomen: ontwaart de zachte dood die korte metten met je maakt genadedrempel beter dan flauwe drempel (hoewel neologisme) Hier leefden nonnen, in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren. Missiewerk als vrome opdracht. Beter zo; ook een 3 e rijmklank erbij, die terug moet komen in de 3 e strofe want de 2 e en 3 e strofe vormen een eenheid binnen het gedicht. Dit noopt me ertoe, de inhoud aan te passen. Soms zet rijmdwang je op een ander, beter spoor:

7 Nu heeft men kommer om de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt, vluchten makend uit zijn bed naar wie hij is geweest, naar wat hij straks verwacht. Ik heb het nog eens nagekeken: de gast blijft hooguit een maand of drie in het hospice; meestal wordt hij binnen twee maanden weggedragen, dus heb ik dertig, veertig veranderd in veertig, vijftig In een dag of veertig, vijftig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt, je dit Bethlehem uit vaart. Om te laten zien, dat de 1 e en 4 e strofe over een gast gaan en de 2 e en 3 e over de geschiedenis buiten hem om in een alles wetende vertellerperspectief zet ik nu de middelste strofen iets apart: heeft men kommer kan mooier: bekommert men zich - Hier leefden nonnen, in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren. Missiewerk als vrome opdracht. Nu bekommert men zich om de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt, vluchten makend uit zijn bed naar wie hij is geweest, naar wat hij straks verwacht. - In een dag of veertig, vijftig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt, je dit Bethlehem uit vaart. of andersom:

8 - Hier leefden nonnen, in het arme kind van de beneden stad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren. Missiewerk als vrome opdracht. Nu bekommert men zich om de opgegeven mens die het heden met het eeuwige verwisselt, vluchten makend uit zijn bed naar wie hij is geweest, naar wat hij straks verwacht. - In een dag of veertig, vijftig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt, je dit Bethlehem uit vaart. In het weekend voor Kerstmis nog flink bezig geweest aan het vers. Missiewerk is altijd vrome opdracht, dus tautologisch. Ik koos voor een nieuwe stijlfiguur: de paradox, wat wel inhield dat ik met een nieuwe, 3 e rijmklank opgescheept zit wat consequenties heeft voor strofe 3, regel 3. In strofe 3 flink zitten peuteren: opgegeven mens is me te sterk; liever naaste, ook wegens de christelijke annotatie ; ook ipv. bekommeren, kommer hebben: zich ontfermen, dat nu beter bij naaste past. Kamerbed (neologisme) verwijst naar de toestand van degene die in het hospice verblijft: hij beschikt over een eigen kamer met prominent daarin: zijn bed. Kamerbed rijmt mooi op kraambed. Ook is er een min of meer verborgen klankreeks: kraambed, kamerbed, Bethlehem Rondreizen naar doe je niet, dus: reizend naar. landt (strofe 2) roept belandt(strofe 3) op; daardoor: naar waar hij binnenkort belandt. Ten slotte de min of meer historische passage in het alles wetende vertellerperspectief cursief gedrukt. De eerste en de laatste strofe horen bijeen, omdat ze vanuit een mens genomen zijn die daar zijn laatste dagen door gaat brengen. De laatste woorden ook nog enigszins gewijzigd, beter in het ritme zo. toch weer ontevreden over 2 e en 3 e strofe: leefden wegens ritme niet goed genoeg; nu verbleven 1 e regel strofe 3 ook veranderd: er niet van toepassing op het ontfermen maar op het verblijf; de leken blijven niet, ze zijn daar niet woonachtig; maar nog niet tevreden over: missiewerk in eigen land. Voorlopige opbrengst:

9 * Hier verbleven nonnen, in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren: missiewerk in eigen land. Nu ontfermen leken zich over de medemens die er het heden met het eeuwige verwisselt, al maar reizend in zijn kamerbed naar wie hij is geweest, naar waar hij binnenkort belandt. In een dag of veertig, vijftig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt en je Bethlehem uit vaart. missiewerk in eigen land, of missiewerk aan de rand bevallen nog steeds niet; nieuwe misschien wel ultieme variant geprobeerd; begonnen nonnen ipv. verbleven nonnen opent mogelijkheden; wel flinke tangconstructie!; wegens bedrijven andere rijmklank noodzakelijk in 3 e regel 3 e strofe: blijven nu wordt het zo: * Hier begonnen nonnen, in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren, missiewerk te bedrijven. Nu ontfermen leken zich over de medemens die er zijn heden met het eeuwige verwisselt, al maar reizend in zijn kamerbed naar wie hij is geweest, naar waar hij straks zal blijven. In een dag of veertig, vijftig ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt en je Bethlehem uit vaart.

10 nog eens de laatste strofe bekeken: In een dag of veertig, vijftig kan beter: Binnen een paar maanden het is nu 28 december, Feest der HH Onnozele Kinderen ik durf al een verwijzing naar de aanleiding te plaatsen onderaan het gedicht: * Hier begonnen nonnen, in het arme kind van de benedenstad het kind van Bethlehem verzorgend van het kraambed tot en met de schoolse jaren, missiewerk te bedrijven. Nu ontfermen leken zich over de medemens die er zijn heden met het eeuwige verwisselt, al maar reizend in zijn kamerbed naar wie hij is geweest, naar waar hij straks zal blijven. Binnen een paar maanden ben je aan de verste overkant. je naam wanneer de klok luidt en je Bethlehem uit vaart. * bij het vijfjarig bestaan van Hospice Bethlehem in Nijmegen, 16 mei 2008 Ik laat het gedicht een weekje liggen, ik leef dan net in Als ik het weer opneem (en dat is vaak zo, je kijkt met kritische blik naar je maaksel) ben ik helemaal niet voldaan. De tweede strofe loopt niet, is veel te ingewikkeld door de tangconstructie. Ik besluit die op te heffen waardoor het rijmschema gewijzigd moet worden. Ik maak meteen van de gelegenheid gebruik de vinger op andere zaken te leggen. Zo moet nonnen plaatsmaken voor dominicanessen (ik noem de nonnen nu bij de naam), plegen (veel mooier in de context passend) voor bedrijven. Consequentie van het veranderde rijmschema is, dat in strofe 3 blijven moet wijken voor wezen (vondst!). Nu wordt het rijmschema in deze twee strofen veel hechter, vooral ook door leven. Een woord dat mij brengt op openbare leven, verwijzend naar het openbare leven van Jesus. En als vanzelf komt het woord bakermat ipv. kraambed bovendrijven (enkele nonnen waren bakers). Nog een paar overbodigheden ruim ik op: medemens, kamerbed.

11 Het resultaat mag er zijn: Hier begonnen dominicanessen missiewerk te plegen, in het arme kind van de benedenstad dat van Bethlehem verzorgend van de bakermat tot aan het openbare leven. Nu ontfermen leken zich over de mens die er zijn heden met het eeuwige verwisselt, al maar reizend in zijn bed van wie hij is geweest naar waar hij straks zal wezen. Ik begin te vermoeden dat het gedicht bijna klaar is, als het gedicht toch nog een ingrijpende wijziging ondergaat. Ik besluit het laatste kwatrijn in tweeën te delen en het lelijke Binnen een paar maanden te vervangen door het meerduidige In een ommezien (dat ook de titel zal worden van mijn verzameld werk dat eind 2008 zal verschijnen). Ook de rest van de regel wordt anders. In een ommezien zul je verdwijnen naar de laatste overkant. je naam wanneer de klok luidt en je Bethlehem uit vaart. Het is al een eindje in januari 2008 wanneer het gedicht zich prijs geeft. Ik heb er zes weken naar gezocht. Hier komt het: Hier begonnen dominicanessen missiewerk te plegen, in het arme kind van de benedenstad dat van Bethlehem verzorgend van de bakermat tot aan het openbare leven. Nu ontfermen leken zich over de mens die er zijn heden met het eeuwige verwisselt, al maar reizend in zijn bed van wie hij is geweest naar waar hij straks zal wezen. In een ommezien zul je verdwijnen naar de laatste overkant. je naam wanneer de klok luidt en je Bethlehem uit vaart. * bij het vijfjarig bestaan van Hospice Bethlehem in Nijmegen, 16 mei 2008 Victor Vroomkoning januari 2008

Het gaat over een man die sigaren rookt. Het is meteen wel te begrijpen. Het is geen moeilijk gedicht.

Het gaat over een man die sigaren rookt. Het is meteen wel te begrijpen. Het is geen moeilijk gedicht. Gedichtbespreking door een scholier 2142 woorden 28 februari 2002 5,8 384 keer beoordeeld Vak Nederlands Gedicht 1: Zijn goudblonde lokken en knevel, Zijn geestvolle neus en mond, Zijn vergeetmijnietblik,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg

Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg Boekverslag door een scholier 1204 woorden 11 januari 2005 5,2 21 keer beoordeeld Auteur Genre Judith Herzberg Poëzie Eerste uitgave 1968 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Nagelaten gedichten door Jan Arends

Boekverslag Nederlands Nagelaten gedichten door Jan Arends Boekverslag Nederlands Nagelaten gedichten door Jan Arends Boekverslag door een scholier 1334 woorden 26 april 2004 4,2 21 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Arends Poëzie Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 1244 woorden 21 februari keer beoordeeld HOE HEBBEN WE HET GEDICHT GEMAAKT?

Praktische-opdracht door een scholier 1244 woorden 21 februari keer beoordeeld HOE HEBBEN WE HET GEDICHT GEMAAKT? Praktische-opdracht door een scholier 1244 woorden 21 februari 2002 4 33 keer beoordeeld Vak CKV HOE HEBBEN WE HET GEDICHT GEMAAKT? We zijn begonnen met een keuze te maken wat voor soort kunstuiting wij

Nadere informatie

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands.

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Gedichten dossier Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Kleine inleiding, Ik heb het thema liefde gekozen omdat ik het een belangrijk begrip vind. Ook vind ik dat

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag door een scholier 1504 woorden 20 juli 2009 5,7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Wilmink Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min

Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min Boekverslag door een scholier 1775 woorden 2 april 2004 5,4 8 keer beoordeeld Auteur Genre Neeltje Maria Min Poëzie Eerste

Nadere informatie

Alliteratie

Alliteratie Poëzie voor Pussies Alliteratie Assonantie Vrouwelijk eindrijm Kettingrijm Sterrenstof Caleidoscopische oogs Pupillen worden groot De wereld is weer plat Op je bolle bips na Een golflengte afstand Hemellichaam

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Prestatie. 8.2 Metrum en ritme. 8.3 Vormvaste gedichten en vrij vers. 8.4 Rijm. Samenvatting door een scholier 2042 woorden 10 oktober 2006

Prestatie. 8.2 Metrum en ritme. 8.3 Vormvaste gedichten en vrij vers. 8.4 Rijm. Samenvatting door een scholier 2042 woorden 10 oktober 2006 Samenvatting door een scholier 2042 woorden 10 oktober 2006 6.9 20 keer beoordeeld Vak Literatuurkunde Hoofdstuk 8 8.1 Prestatie In vergelijking met verhalen en romans spelen het wit om de tekst heen,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland

Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland Boekverslag door een scholier 2357 woorden 30 mei 2010 5,7 10 keer beoordeeld Auteur Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1969 Vak Nederlands

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Oefening op de stijlfiguren

Oefening op de stijlfiguren Oefening op de stijlfiguren 1. Welke vorm van metonymie vind je hier terug? Hij geniet ervan om mensen te kwetsen. Hij is een echte eikel. deel ipv het geheel Die kaalkop weet echt niet waarover hij spreekt.

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES

ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES Verschijning aan Maria uit Magdala Ets van Rembrand Voorganger ds. Thea Barnard Organist Luuk Tuinder VOORBEREIDING Als de torenklok luidt worden wij stil Begroeting door

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van Jezus Christus (Gen. 1: 1-5 en Openb.21: 1-5a)

Lieve mensen, gemeente van Jezus Christus (Gen. 1: 1-5 en Openb.21: 1-5a) Lieve mensen, gemeente van Jezus Christus (Gen. 1: 1-5 en Openb.21: 1-5a) s Morgens wanneer de dag nog nauwelijks kleurt het licht de luiken scheurt denk ik soms aan die Grote Dag die zal verschijnen en

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Momentopname tijdsverloop (proza), in een gedicht is er meestal alleen sprake van een ogenblik of één gebeurtenis (gevoel en gedachtes)

Momentopname tijdsverloop (proza), in een gedicht is er meestal alleen sprake van een ogenblik of één gebeurtenis (gevoel en gedachtes) Samenvatting door P. 781 woorden 25 oktober 2013 7,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Eldorado 1. Een spel met woorden: Een dichter vindt het belangrijk dat zijn boodschap overkomt. Hij vindt het

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Gedichten

Samenvatting Nederlands Gedichten Samenvatting Nederlands Gedichten Samenvatting door een scholier 1227 woorden 12 mei 2003 5,4 58 keer beoordeeld Vak Nederlands Begrippen: 1. Betekenispatroon: de dochter kiest woorden die op elkaar lijken,

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december 2002 6,9 340 keer beoordeeld Auteur Genre Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Vak Engels Algemeen: Titel: A Christmas Carol

Nadere informatie

-23- Geen medelijden

-23- Geen medelijden -22- Graniet Hoeveel keer was de vrachtwagen al gestopt? Innocent was de tel kwijtgeraakt. Telkens als de truck halt hield, werden er een paar jongens naar binnen geduwd. Maar nu bleef de deur van de laadruimte

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

Sindbad. De Vier Windstreken

Sindbad. De Vier Windstreken Nieuwsgierig naar de wereld achter de horizon, vertrekt Sindbad op een schip naar Oost-Indië. Hij bevaart alle zeeën en oceanen waar de zon op schijnt en beleeft de meest fantastische avonturen. Hongerige

Nadere informatie

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018 Welkom KinderKerstZangDienst 2018 Wij zijn op weg Wij zijn op weg naar Bethlehem Wij volgen de ster, die leidt ons naar Hem Met mirre en wierook en geschenken van goud Zijn onze zadeltassen tot de rand

Nadere informatie

Stoner

Stoner Stoner http://www.stoner.nu/stoner/ 306. Soms kwam Edith de kamer in, nam plaats op het bed naast hem en spraken ze met elkaar. Ze spraken over alledaagse dingen - over mensen die ze oppervlakkig kenden,

Nadere informatie

Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst

Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst Je hebt voor dit verhaal vijf poppen of spelers nodig: - een moederpop - een jongenspop - schaap - twee herders (Moeder gilt) (Moeder komt op) (Kees roept)

Nadere informatie

FOTO. 9. Straks ben ik even oud als hij op deze c 10. foto. Nog even, en wat is geweest d 11. wordt weer zoals het was in den beginne: e.

FOTO. 9. Straks ben ik even oud als hij op deze c 10. foto. Nog even, en wat is geweest d 11. wordt weer zoals het was in den beginne: e. FOTO 1. Mijn moeder heeft de foto uitgekozen a 2. die na zijn dood het meeste op hem lijkt. b 3. naarmate langzaam de meedogenloze, a gekruist 4. mij nog veranderende tijd verstrijkt, b 5. fixeer ik hem

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda

Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda Orde voor de viering op zondag 7 juli 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda Welkom

Nadere informatie

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem Gedichten voor de rouwkaart Uitvaart Zorgcentra Nederland Uitvaartcentrum Haarlem Onderdeel van 1 1. 't Verlies was er al voor het einde de rouw, voordat het afscheid kwam, toen die onzekere verwarring

Nadere informatie

Hansje en Grietje LANG, LANG GELEDEN woonden er aan de rand van een groot bos een houthakker en zijn twee kinderen, Hans en Grietje, en hun stiefmoeder. Ze waren zo arm dat ze altijd honger hadden. Op

Nadere informatie

Verslag Nederlands Bloemlezing

Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag door Hilde 1031 woorden 26 maart 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands ZIE BIJLAGE VOOR AFBEELDINGEN. Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Titelverklaring. De titel van mijn boek is: De gesel van het zwarte goud.

Titelverklaring. De titel van mijn boek is: De gesel van het zwarte goud. Boekverslag door H. 1827 woorden 26 februari 2016 4,4 3 keer beoordeeld Auteur Ton van Reen Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands De gesel van het zwarte goud Berend v/d Wal 4L De titel: De

Nadere informatie

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47 Onder en boven J1505_Onder_en_Boven_1E.indd 1 27-03-15 14:47 Colofon 1 e druk - april 2015 ISBN 9-789081-042604 NUR 306 poëzie Onder en boven is uitgegeven door Lipari B.V., Vleuten Meer informatie: info@lipari.nl

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden!

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden! 1 Ga je mee? Een warm welkom! Zingen Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden,

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse

Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart 2016 9 6 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse Par. 1.1. Inleiding Vorm: manier waarop het gedicht

Nadere informatie

Een gesprekje met God De kleine ziel en de zon

Een gesprekje met God De kleine ziel en de zon Een gesprekje met God De kleine ziel en de zon Parabel geschreven door Neale Donald Walsch Ergens in de tijd was er een Zieltje, dat tegen God zei: Ik weet wie ik ben! God zei: Dat is heel mooi. Wie ben

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Welkom Aansteken van de Paaskaars Door Ruben Mensen Yinthe Mensen leest het gedicht Het Licht verdrijft de duisternis, omdat de Heer verrezen is. Hij is Gods

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga 0 Welkom in het Open Hof Orde voor de viering op zondag 2 juni 2019 om 9.30 uur in Open Hof Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga Protestantse Wijkgemeente Open Hof

Nadere informatie

Gedichtbespreking Nederlands Geduldig lijden van Levi Weemoedt

Gedichtbespreking Nederlands Geduldig lijden van Levi Weemoedt Gedichtbespreking Nederlands Geduldig lijden van Levi Weemoedt Gedichtbespreking door een scholier 1369 woorden 6,3 40 keer beoordeeld 14 november 2001 Auteur Genre Levi Weemoedt Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Pessoa loopt door de straten van New York

Pessoa loopt door de straten van New York Meer van dat Moois Pessoa loopt door de straten van New York 2 De essentie ligt in de titel zelf. Het volgende is het geval: Pessoa heeft nooit door de straten van New York gelopen. Maar hoe zou het geweest

Nadere informatie

orde van de dienst op de eerste zondag van het kerstfeest 27 december 2009 in de kerk te Nieuw Beerta

orde van de dienst op de eerste zondag van het kerstfeest 27 december 2009 in de kerk te Nieuw Beerta orde van de dienst op de eerste zondag van het kerstfeest 27 december 2009 in de kerk te Nieuw Beerta in deze dienst gedenken wij de 100 ste geboortedag van ds. B. J. Ader op 30 december 1909 organist:

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum

Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum 08-01-2016. Inhoud. Gedicht 1.... 2... 2 De analyse.... 3 Gedicht 2.... 4 Laatste adem... 4 Gedicht 3.... 4 Liefde duur het langst... 4 Gedicht

Nadere informatie

5.8. 1) Interpretatie. 3) Strofenbouw. Boekverslag door A woorden 15 februari keer beoordeeld. Nederlands

5.8. 1) Interpretatie. 3) Strofenbouw. Boekverslag door A woorden 15 februari keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door A. 2236 woorden 15 februari 2004 5.8 177 keer beoordeeld Vak Nederlands Gerrit Achterberg Moeder Mijn moeder is een grijze vrijdagmorgen: zij moet de kamer doen; stof beeft; dan dweilen,

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

6,1. fiets was in december 1969 en is uitgegeven door G. A. Van Oorschot. Het is opgedragen aan Ineke (wie. Op de fiets gaat alles wel langzaam

6,1. fiets was in december 1969 en is uitgegeven door G. A. Van Oorschot. Het is opgedragen aan Ineke (wie. Op de fiets gaat alles wel langzaam Boekverslag door Een scholier 1240 woorden 21 augustus 1998 6,1 65 keer beoordeeld Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1969 Vak Nederlands Titel Alles op de fiets Rutger Kopland Rutger Kopland is

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Een herder kijkt verder kerstmusical

Een herder kijkt verder kerstmusical Kerstmorgen 25 december 2014 in Finsterwolde Een herder kijkt verder kerstmusical organist: dhr. W. Eelsing voorganger: Ds. W. Jöhlinger ORGELSPEL MEDEDELINGEN VAN DE KERKENRAAD STIL GEBED (tegelijk met

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We nemen onze plaatsen in en blijven gedurende de gehele dienst zitten. Bij het slotlied gaan wij staan!

DE VOORBEREIDING We nemen onze plaatsen in en blijven gedurende de gehele dienst zitten. Bij het slotlied gaan wij staan! STILLE ZATERDAG - 31 maart 2018 kerk te Midwolde - 19.30 uur In de Joodse en Bijbelse tijdberekening begint de dag met de avond: zo begint de zondag op zaterdagavond. Bij zonsondergang Stille Zaterdag

Nadere informatie

Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten

Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten Gedichtbespreking door een scholier 2033 woorden 4,2 43 keer beoordeeld 28 oktober 2001 Auteur Genre Neeltje Maria Min Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Gedichten dossier. Naam: Manon Siemerink. Klas: 4T2. Vak: Nederlands. Docent: Mevr. Owel. Opdracht: Gedichtendossier.

Gedichten dossier. Naam: Manon Siemerink. Klas: 4T2. Vak: Nederlands. Docent: Mevr. Owel. Opdracht: Gedichtendossier. Gedichten dossier. Naam: Manon Siemerink. Klas: 4T2. Vak: Nederlands. Docent: Mevr. Owel. Opdracht: Gedichtendossier. 1 Inhoudsopgave. 1. Zonder jou van Annie M.G. Schmidt pagina 3. 2. Analyse. pagina

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Zondag 10 juni 2018 Job 2

Zondag 10 juni 2018 Job 2 Zondag 10 juni 2018 Job 2 Vorige week zijn we begonnen met de lezingen uit Job. Job wordt getroffen door het grootst mogelijke ongeluk. Hij is een sprookjesachtig rijk man, maar verliest in één dag al

Nadere informatie

Gedichtbespreking Nederlands Geluk gedichten

Gedichtbespreking Nederlands Geluk gedichten Gedichtbespreking Nederlands Geluk gedichten Gedichtbespreking door een scholier 1331 woorden 3 februari 2007 7,4 15 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Inhoudsopgave... pag. 2 Het thema geluk...

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Project Op zoek naar poëziekenners?

Project Op zoek naar poëziekenners? Project Op zoek naar poëziekenners? Oriënteren/voorbereiden Werkwijze: 1 Je krijgt van de leerkracht de naam van een dichter. 2 Je brengt een dichtbundel van deze dichter mee naar de klas. Datum:. 3 Je

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

Zondag 27 november 2016

Zondag 27 november 2016 Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam Veenoord Zondag 27 november 2016 Gezinsdienst Musical 'Het dromenmuseum' (Tekst: Erik Idema, muziek: Gerard van Amstel) Thema: Vrede Voorganger: ds. Elly Wisselink Organist/pianist:

Nadere informatie

Amsterdamse Studentenekklesia Orde van dienst 24 december De Avond voor Kerstmis Scheur toch de wolken (Verzameld Liedboek 858)

Amsterdamse Studentenekklesia Orde van dienst 24 december De Avond voor Kerstmis Scheur toch de wolken (Verzameld Liedboek 858) Amsterdamse Studentenekklesia Orde van dienst 24 december 2010 De Avond voor Kerstmis 2010 - Scheur toch de wolken (Verzameld Liedboek 858) - Woord ten geleide - In den beginne het woord (VL 713 t/m als

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes Kerstfeest 2016 Welkom Aansteken van de adventskaarsen Lied: Verlanglichtjes refrein: Vier kleine kaarsen, verlanglichtjes voor kerst. Zo komt voor jou en mij het kerstfeest dichterbij Steek ze aan. Ze

Nadere informatie

Poëzie: Mi have een droom

Poëzie: Mi have een droom Poëzie: Mi have een droom Herhaling begrippen Herhaling begrippen Allemaal alliteratie (beginrijm) Herhaling begrippen Als dan het koperen keteltje vol as van wat ik was wordt leeggeschud over het geduldig

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur. Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00

Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur. Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00 Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00 Goede Vrijdag, een dag zo bitter én zo goed. 1 Jezus gaat dwars door de bitterheid

Nadere informatie

In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij

In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij Leeswijzer Poëzie In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij Voor het eerst brengt Senia Literair een leeswijzer uit voor de bespreking van gedichten. In de leeswijzer

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Het zal. Het zal worden van onder beneden van boven hoog boven uit water rotsen en honing. Uit wouden gewaaid op snaren gespeeld op vingers gefloten.

Het zal. Het zal worden van onder beneden van boven hoog boven uit water rotsen en honing. Uit wouden gewaaid op snaren gespeeld op vingers gefloten. Prachthuis Het zal. Het zal worden van onder beneden van boven hoog boven uit water rotsen en honing. Uit wouden gewaaid op snaren gespeeld op vingers gefloten. Onder een lucht die nog nooit bewolkt gewassen

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 3 april 2016 voorganger: ds. Lennart Heuvelman organist: Peter Staats lector: Joan de Roos Orde van de dienst. orgelspel. luiden van de klokken. stilte.

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409)

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) 392. De versluierde boodschap van Jezus 22-02-2015 Deze preek is gebaseerd op het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

E C C E H O M O. Weekoverweging. Ziet de mens *** in de oorsprong werd de mens twee om door lichamelijke eenwording nieuwe mensen voort te brengen

E C C E H O M O. Weekoverweging. Ziet de mens *** in de oorsprong werd de mens twee om door lichamelijke eenwording nieuwe mensen voort te brengen WEEK 18 1 Weekoverweging E C C E H O M O Ziet de mens *** in de oorsprong werd de mens twee om door lichamelijke eenwording nieuwe mensen voort te brengen in de ontplooiing worden mensen twee om door geestelijke

Nadere informatie

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Vandaag, een week na Pinksteren, is het feest helemaal compleet. Het

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP DE DOOP

VOORBEREIDING OP DE DOOP DOOR HET WATER HEEN Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders en biedt een goede voorbereiding op de doopdienst. Bernard & Eline van Vreeswijk De doop van je kind is altijd een bijzondere

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie