ZINDA. omkeertrommel menger. Betonmenger voor de mortelindustrie. INFORMATIE. Model Mk2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZINDA. omkeertrommel menger. Betonmenger voor de mortelindustrie. INFORMATIE. Model Mk2"

Transcriptie

1 ZINDA omkeertrommel menger Betonmenger voor de mortelindustrie. INFORMATIE Model Mk2

2 ZINDA Mk2 omkeertrommel menger Vooral in de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook in Nederland en de Verenigde Staten wordt de vrije-val betonmenger vanaf halverwege de vorige eeuw bij de bouw van de eerste mortelcentrales veelvuldig toegepast voor de productie van betonmortel. Foto 1. Doorkijk model van de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger. Door de jaren heen heeft hij bewezen de laagste exploitatiekosten te hebben in vergelijking met andere typen betonmengers. Tegenwoordig wordt dit type menger dan ook nog steeds veelvuldig toegepast in de genoemde landen. In Nederland zijn vanaf 1978 inmiddels meer dan 50 ZINDA betonmengers geleverd. De meeste hiervan zijn nog steeds in bedrijf, of zijn vervangen door een moderner of groter model.

3 Algemeen De ZINDA omkeertrommel menger is in 1973 in Zweden ontworpen volgens de Zweedse eisen SMS769 en SMS770 voor betonmortel mengers voor de productie van betonmortel, door het mengen van zand, grind, cement, water en eventuele vul- of hulpstoffen in de mengtrommel, en is bedoeld voor een permanente opstelling in een betonmortelfabriek. Hij wordt gevuld aan de inloop zijde, en door de draairichting van de mengtrommel om te keren wordt de gemengde betonspecie aan de uitloop zijde gelost. Foto 2. 3 m3 ZINDA omkeertrommel menger uit begin 70-er jaren. In de loop der jaren is hij meerdere malen aangepast en verbeterd. Bij de huidige uitvoering, model Mk2, is beslist geen sprake meer van een vrije-val molen. Door wijziging van de schoepen tezamen met de veel gladdere Polyurethaan binnenbekleding van de mengtrommel, is door de S-beweging van de grondstoffen een meer dwangmatige menging onder in de trommel ontstaan. Wij spreken dan ook van een combinatie van vrije-val en dwangmenger: de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger Dit nieuwe type Mk2, is getest door het Zweedse Cement en Beton Instituut (CBI), en minstens even goed zoniet beter bevonden als andere type mengers, zoals vrije-val, pan- en dwangmengers (in Zweden is een mengtijd-toelating door de Zweedse betonmortel autoriteiten vereist). De ZINDA Mk2 omkeertrommel menger is in Zweden door CBI toegelaten voor 45 sec. mengtijd voor samenstellingen vanaf zetmaat 30 mm (testcertificaat no ), terwijl in Nederland voor de meeste samenstellingen een mengtijd van 30 sec. reeds voldoende is!

4 De exploitatie kosten De belangrijkste kenmerken van de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger, waardoor de lage exploitatiekosten, de betrouwbare werking en de lange levensduur worden gegarandeerd, zijn: mengtrommel met vaste schoepen, zónder enig af- of nastellen geen bewegende delen in de mengtrommel laag energieverbruik door de directe elektrische aandrijving minimale slijtage weinig onderhoud laag geluidsniveau gemakkelijk schoonhouden tijdens en na de productie Het gemakkelijk schoonhouden is te danken aan de combinatie van ontwerp en de toepassing van het zeer gladde synthetische bekledings-materiaal (Polyurethaan) van de mengtrommel. Bij het ontwerp van het mengsysteem met de vaste schoepen, is veel moeite gedaan om vervuilings-gevoelige plaatsen te vermijden. Het schoonmaken gebeurt hoofdzakelijk door het laten draaien van de trommel met een mengsel van water en grind. Dit kan ook tijdens productie-stops gebeuren, waarbij het afgewogen water en grind in een volgende charge verwerkt worden. De aandrijving De volledig elektrische aandrijving met frequentie-regelingen, welke inmiddels bewezen heeft zeer betrouwbaar te zijn, garandeert een uiterst schone, stille en enegie-zuinige werking van de menger. Er worden standaard aandrijf-componenten toegepast, zoals tandwielkasten, motoren en massief rubber banden. Het door de elektromotoren geleverde vermogen wordt via de V-snaren, tandwielkasten en de vier assen met aandrijftrommels overgebracht naar de mengtrommel. De elektromotoren drijven via de kleine snaarschijf, de V-snaren, de grote snaarschijf en de tandwielkasten de aandrijfwielen aan, waarbij het hoge toerental van de motoren (1500 omw/min) voldoende wordt gereduceerd. De keuze voor een V-snaar overbrenging is bewust gemaakt. Niet alleen reduceert deze de snelheid van de motoren voldoende omlaag, maar heeft hij als voordeel dat bij een kortstondige ongelijke belasting op de 4 hoekpunten door bepaalde mengeigenschappen in de trommel, deze door het elastische karakter van de V-snaren worden opgevangen. Tevens dienen ze als een extra veiligheid bij extreme overbelasting van de menger. Voor de aansturing kan een complete besturingskast met frequentie regelingen worden meegeleverd, voor het traploos kunnen regelen van de meng- en lossnelheid. De besturingskast voorziet dan bijvoorbeeld in de functies Mengen, Agiteren, Lossen (in meerdere trappen), Stop en Noodstop.

5 Foto 3. Schakelkast met frequentie-regelingen. Foto 4. Standaard aandrijving. Standaard wordt de besturingskast met twee geheel gescheiden frequentie regelaars uitgevoerd, zodat in geval van calamiteiten met één van de regelaars toch op halve kracht kan worden doorgewerkt. Als alternatief kan de besturingskast met één of zelfs met vier regelaars worden geleverd. Frame De mengtrommel en de gehele aandrijving zijn gemonteerd op een zelfdragend stalen frame van rechthoekig gesloten kokerprofiel, 150 x 100 x 10 mm, en U-profiel 300 mm. Plaatsing van de menger is uiterst eenvoudig door onderzadeling van het frame onder de 8 fundatieplaten, waarna het op de 4 hoekpunten wordt verankerd. De mengtrommel ligt los op de aandrijfwielen en wordt met 2 dwangrollen op z'n plaatst gehouden. Een eenvoudige en snelle installatie is hierdoor mogelijk. De mengtrommel De uit staal vervaardigde mengtrommel is aan de binnenzijde voorzien van een zeer slijtvaste synthetische bekleding van 25 mm dik Polyurethaan, uitgevoerd in vervangbare secties. De eveneens uit staal vervaardigde schoepen zijn bekleed met eenvoudig vervangbare slijtplaten. Afhankelijk van het type is de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger uitgerust met 4 of 6 mengschoepen langs de trommelwand, 2 of 3 middenschoepen 'zwevend' in de trommel van achter naar voor en 2 of 3 uitwerpschoepen. Alle schoepen zijn vast in de mengtrommel gemonteerd en behoeven geen enkel af- of nastellen. De op de vulconus gemonteerde rubber afdichtingsmanchet, tezamen met de conische slijtring op de inlooptrechter, garanderen een lekvrij innemen van de grondstoffen.

6 In 1991 is in opdracht van Zinda door de universiteit van Göteborg een computer simulatiemodel van de mengtrommel gemaakt, waarmee zogenaamde vermoeidheidstests zijn uitgevoerd. Hiermee werd het ontwerp geoptimaliseerd en is de mengtrommel versterkt, om zo de kans op scheuren bij ouderdom tot een minimum te beperken. Foto 5. Computer simulatie van de mengtrommel. Door het efficiënte mengsysteem en de eenvoudige mogelijkheid om de zetmaat in de trommel tijdens de mengtijd-fase te kunnen meten, levert de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger een zeer constante betonkwaliteit. Dit geeft de mogelijkheid om de samenstelling te optimaliseren wat betreft sterkte, verwerkbaarheid en kostprijs, b.v. door een lager cementgehalte. Uit ervaring is inmiddels gebleken dat de Zinda menger ook prima inzetbaar is voor de productie van Hoge Sterkte Beton (HSB) en Zelfverdichtend Beton (ZVB). Bekende projecten hierbij waren tot nu toe de Tweede Stichtse brug te Huizen en de beide Lekbruggen te Vianen (HSB), evenals het Oceanium te Rotterdam en de bibliotheek te Den Haag (ZVB), waarbij in alle gevallen de betonspecie is geleverd uit Zinda mengers. De ZINDA Mk2 omkeertrommel menger is volledig uitgerust met de in de Europesche Machine Richtlijn 89/392/EEG met aanvullingen voorgeschreven veiligheidsvoorzieningen, en wordt geleverd met een IIB-verklaring van de fabrikant (verbod tot ingebruikstelling). Nadat hij zowel mechanisch als elektrisch volgens de geldende voorschriften is geïnstalleerd mag de menger van het CE-merkteken worden voorzien.

7 Foto 6. Nieuwbouw van een betonmortel centrale te Rijswijk in Foto 7. Nieuwbouw van een betonmortel centrale te Amsterdam in Zinda B.V. Postbus 70 Bedrijfsweg CB Lopik 3411 NV Lopik tel.+31 (0) fax.+31 (0) internet:

8 Conclusie Standaard wordt de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger gebouwd als model 5000R of 6000R, voor een uitlevering van respectievelijk 5 of 6 m3 betonmortel per charge. In overleg met de klant zijn zelfs afwijkende maten of uitvoeringen mogelijk. Ook kunnen mengtrommels geleverd worden voor bestaande aandrijfframes, bv bij revisie-projecten ter vervanging van een versleten of verouderde trommel. Foto 6 Vernieuwen van een mengtrommel op een betonmortel centrale te Rotterdam. Ook het vervangen van de schoepen door het Mk2-mengsysteem, wat door meerdere Zindagebruikers reeds tot volle tevredenheid is uitgevoerd, behoort tot de mogelijkheden. Samenvattend geldt dat voor de productie van uiteenlopende soorten betonmortel de ZINDA Mk2 omkeertrommel menger een in alle opzichten verstandige keus is, terwijl hij vanwege de bijzonder lage exploitatiekosten ook nog eens erg concurrerend is met anderen!

Computerkoeling. City Multi VRF Mr. Slim. Energiezuinige koelsystemen speciaal voor serverruimtes en datacenters

Computerkoeling. City Multi VRF Mr. Slim. Energiezuinige koelsystemen speciaal voor serverruimtes en datacenters City Multi VRF Mr. Slim Computerkoeling Energiezuinige koelsystemen speciaal voor serverruimtes en datacenters computerruimtes laboratoria technische ruimtes serverkasten ClimateCare van Mitsubishi Electric.

Nadere informatie

Motortechnologieën voor hogere energie-efficiëntie in toepassingen

Motortechnologieën voor hogere energie-efficiëntie in toepassingen Motortechnologieën voor hogere energie-efficiëntie in toepassingen Een overzicht van trends en toepassingen. Keuze vrijheid aansturen van breed scala motor types www.danfoss.nl/vlt 2 Danfoss VLT Drives

Nadere informatie

0. Inleiding. Afb. 0.01 HOOFDSTUK 0: INLEIDING 7

0. Inleiding. Afb. 0.01 HOOFDSTUK 0: INLEIDING 7 Inhoud Hoofdstuk 0: Inleiding Hoofdstuk 1: Draaistroommotoren Hoofdstuk 2: Frequentie-omvormers Hoofdstuk 3: Frequentie-omvormers en draaistoomm. Hoofdstuk 4: Bescherming en Veiligheid Bijlage I: Algemene

Nadere informatie

High-tech Zweven over de grond

High-tech Zweven over de grond High-tech Zweven over de grond Ultrasnelle magneetzweefbaan Transrapid Rijden zonder Wielen Vliegen zonder Vleugels De ultrasnelle magneetzweeftrein Transrapid is een baan gebonden vervoerssysteem voor

Nadere informatie

Nieuwe CE-markering bij ingrijpende aanpassing machine?!

Nieuwe CE-markering bij ingrijpende aanpassing machine?! Nieuwe CE-markering bij ingrijpende aanpassing machine?! Bij veel bedrijven worden regelmatig aanpassingen uitgevoerd op bestaande of zelfs nieuwe machines. Bij een ingrijpende aanpassing van een machine

Nadere informatie

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Energie-efficiëntie in gebouwenautomatisering, HVAC- en ventilatiesystemen Asynchrone motoren, EC of PM motoren? Overeenkomsten en verschillen in de toegepaste motortechnologie.

Nadere informatie

ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN

ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN Schoner, energiezuiniger, sneller, veiliger en goedkoper koken Voorwoord Dit rapport is voor u, als koker op inductie of als geïnteresseerde in inductiekoken, ontwikkeld

Nadere informatie

Indicatie tilsysteem. Praktische informatie voor besluitvorming technische mogelijkheden en bouwkundige aanpassingen

Indicatie tilsysteem. Praktische informatie voor besluitvorming technische mogelijkheden en bouwkundige aanpassingen Indicatie tilsysteem Praktische informatie voor besluitvorming technische mogelijkheden en bouwkundige aanpassingen Voor wie is dit boekje bedoeld? Inhoudsopgave Sinds 1996 wordt er door ons geadviseerd

Nadere informatie

ERIKS Aandrijftechniek draagt bij aan uw duurzame doelstellingen!

ERIKS Aandrijftechniek draagt bij aan uw duurzame doelstellingen! ERIKS Aandrijftechniek draagt bij aan uw duurzame doelstellingen! In elk vaktijdschrift staat tegenwoordig wel een artikel over initiatieven op het gebied van duurzaamheid of Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Snelroldeuren. Voor maximale productiviteit

Snelroldeuren. Voor maximale productiviteit Snelroldeuren Voor maximale productiviteit Hechte afdichting Break-Away en zelfherstellend Meerdere ramen mogelijk Zachte bodembalk 2 Er zijn veel goede redenen om voor onze snelroldeuren te kiezen Alsta

Nadere informatie

technische InfOrmatIe dykamax InspectIepUtten

technische InfOrmatIe dykamax InspectIepUtten technische InfOrmatIe dykamax InspectIepUtten I n s p e c t I e p U t t e n reken af met Het betonnen tijdperk INHOUD technische informatie dykamax inspectieputten 1. Inleiding... 3 1. Inleiding 2. Inspectieputten

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Duet junior V 2012.1

Gebruikshandleiding. Duet junior V 2012.1 Gebruikshandleiding Duet junior V 2012.1 2 Garantie Blz. 5 Algemene informatie Blz. 6 7 Ingebruikname Blz. 8 13 Gebruik Blz. 14 20 Onderhoud Blz. 22-24 Storingen Blz. 25 Technische Specificaties Blz. 26

Nadere informatie

DE betrouwbare hydro plateaulift. liftforce. hydro plateaulift

DE betrouwbare hydro plateaulift. liftforce. hydro plateaulift DE betrouwbare hydro plateaulift liftforce hydro plateaulift 1 liftforce Even voorstellen.. Lift Force BV is een allround leverancier in de lifttechniek, waarbij het hele traject van ontwerp, installatie

Nadere informatie

Het brandgedrag van isolatiematerialen

Het brandgedrag van isolatiematerialen Het brandgedrag van isolatiematerialen Federatie van Onderlinge Verzekeringmaatschappijen in Nederland, november 2004 Voorwoord Voor de toepassing van isolatie is er een grote verscheidenheid aan materiaal

Nadere informatie

Pro-Ductor Geïsoleerde vlakke stroomrail voor 4, 7 of 10 geleiders

Pro-Ductor Geïsoleerde vlakke stroomrail voor 4, 7 of 10 geleiders Darwinstraat 10 NL 6718 XR Ede Nederland Flexibel in energie! Tel.nr. +31 (0)342 403900 Faxnr. +31 (0)342 403912 email info@akapp.com URL www.akapp.com Pro-Ductor Geïsoleerde vlakke stroomrail voor 4,

Nadere informatie

INLEIDING. Oscar F. Oskarsson Opleidingsmanager Tenneco Europa, Afrika & het Midden-Oosten. Alles over emissiecontrole 1

INLEIDING. Oscar F. Oskarsson Opleidingsmanager Tenneco Europa, Afrika & het Midden-Oosten. Alles over emissiecontrole 1 INLEIDING Met de implementatie van de nieuwe Europese richtlijnen voor emissiecontrole (Euro I, II, III en de recente Euro IV) die in januari 2005 van kracht werden, zijn het uitlaatsysteem en alle bijbehorende

Nadere informatie

Modern afvalwater beheer

Modern afvalwater beheer Eenvoudiger dan u denkt! Kenmerken: Onafhankelijke leverancier Breed scala aan technieken Toepassen van standaarden Moderne communicatie Open protocollen (IEC) Internet en webtechnologie Projectleiding

Nadere informatie

GA CIRKELHARKEN MET TWEE ROTOREN

GA CIRKELHARKEN MET TWEE ROTOREN Cirkelharken GA CIRKELHARKEN MET TWEE ROTOREN www.kuhn.com be strong, be KUHN 2 GA 6501 7501 8121 8731 9531 6002 6632 7932 9032 6620 8030 9030 CIRKELHARKEN ONTWORPEN OM RUWVOER TE OOGSTEN DAT RIJK IS AAN

Nadere informatie

BUVA ERGO-NOMIC. Veilig én comfortabel. Méér dan een meerpuntssluiting TOTAL CONTROL. Onderdeel van PreSet

BUVA ERGO-NOMIC. Veilig én comfortabel. Méér dan een meerpuntssluiting TOTAL CONTROL. Onderdeel van PreSet Veilig én comfortabel BUVA ERGO-NOMIC Méér dan een meerpuntssluiting Onderdeel van PreSet TOTAL CONTROL Méér bedieningsgemak: kruk omhoog = deur op slot! Méér veiligheid: hoge inbraakwerendheid Méér zekerheid:

Nadere informatie

VLT Oplossingen. De drankenindustrie vertrouwt op VLT frequentieomvormers

VLT Oplossingen. De drankenindustrie vertrouwt op VLT frequentieomvormers VLT Oplossingen De drankenindustrie vertrouwt op VLT frequentieomvormers 2 Altijd betrouwbaar VLT frequentieomvormers worden gemaakt volgens de hoogste kwaliteitsnormen en ontworpen voor een probleemloze

Nadere informatie

Ketenanalyse downstream van de twee meest materiele emissies Ziekenhuizen en datacenters

Ketenanalyse downstream van de twee meest materiele emissies Ziekenhuizen en datacenters Ketenanalyse downstream van de twee meest materiele emissies Ziekenhuizen en datacenters Deerns Nederland BV Rijswijk, 12 december 2013 HOMEPAGE www.deerns.nl PROJECTNUMMER 100-05-01256-03 STATUS DOCUMENTCODE

Nadere informatie

BRUGSYSTEMEN EN VIADUCTEN

BRUGSYSTEMEN EN VIADUCTEN BRUGSYSTEMEN EN VIADUCTEN Nederland is een waterrijk en dichtbevolkt land, zodat bruggen en viaducten behoren tot de gebruikelijke infrastructuur. Met de toenemende mobiliteit door het nog steeds groeiende

Nadere informatie

NMF Compensatoren. Speciale oplossingen voor. bijzondere uitdagingen

NMF Compensatoren. Speciale oplossingen voor. bijzondere uitdagingen NMF Compensatoren Speciale oplossingen voor bijzondere uitdagingen Copyright 2013 NMF Techniek BV, te Westerbroek De informatie in deze catalogus is gebaseerd op onze langdurige ervaring met de beschreven

Nadere informatie

VOLUMEKRAAN (PATENT 1.013.009)

VOLUMEKRAAN (PATENT 1.013.009) HANDBOEK VOLUMEKRAAN (PATENT 1.013.009) COMBIFIT CE EG VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING & KWALITEITSBORGING Combifit International bv INHOUD Blz. INLEIDING 3 1.0 RICHTLIJN BETREFFENDE MEDISCHE HULPMIDDELEN

Nadere informatie

Gebruikers- en Installatiehandleiding. Terrasverwarming 121, 101, 81

Gebruikers- en Installatiehandleiding. Terrasverwarming 121, 101, 81 Gebruikers- en Installatiehandleiding Terrasverwarming 121, 101, 81 (NL) 121 CE TE EID MK 81 CE TE EID MK 101 CE TE Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10 Fig. 11 Fig. 12

Nadere informatie

Vervangen houten woonkamervloer door een betonvloer

Vervangen houten woonkamervloer door een betonvloer 1/8 Vervangen houten woonkamervloer door een betonvloer Inleiding Met name vanwege de vochtproblematiek is er al het nodige te doen geweest betreffende de houten woonkamervloeren. Bij diverse woningen

Nadere informatie

INDUSTRIEBANDEN IN BEELD. Vereniging VACO, Bedrijfstakorganisatie. Archimedesweg 31, 2333 CM Leiden. voor de Banden- en Wielenbranche

INDUSTRIEBANDEN IN BEELD. Vereniging VACO, Bedrijfstakorganisatie. Archimedesweg 31, 2333 CM Leiden. voor de Banden- en Wielenbranche INDUSTRIEBANDEN Vereniging VACO, Bedrijfstakorganisatie voor de Banden- en Wielenbranche Postbus 33, 2300 AA Leiden Archimedesweg 31, 2333 CM Leiden 3 Telefoon (071) 568 69 70 Fax (071) 568 69 71 IN BEELD

Nadere informatie

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen?

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Aan de binnenkant of aan de buitenkant? In de markt bestaan er verschillende manieren van werken en elke fabrikant kiest uiteindelijk voor de ene of de andere

Nadere informatie

NIEUWE TIGO XR COMBIWAGENS

NIEUWE TIGO XR COMBIWAGENS Professional forage solutions magazine nr. 1 volume 4 lente 2012 PROFS In dit nummer Lely Hibiscus CD 715 en CD 815 Productlijn middenafvoerharken met dubbele rotoren compleet Lely Splendimo PC Een nieuwe

Nadere informatie

In dit nummer: BBA Pumps koopt serie Cat s als prototype. Unilever innoveert met WKK

In dit nummer: BBA Pumps koopt serie Cat s als prototype. Unilever innoveert met WKK In dit nummer: BBA Pumps koopt serie Cat s als prototype Unilever innoveert met WKK Generatorset met GenFlex Design zorgt voor sterk verminderd trillingsniveau Nummer 1 Maart 2011 Jaargang 37 Voorwoord

Nadere informatie