De minister van Justitie Postbus EH DEN HAAG. Onderzoek en bevindingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De minister van Justitie Postbus EH DEN HAAG. Onderzoek en bevindingen"

Transcriptie

1 De minister van Justitie Postbus EH DEN HAAG Onderzoek en bevindingen In de periode vanaf 1 januari 2007 tot 30 september 2008 ontving de Nationale ombudsman diverse klachten van burgers over de termijn waarbinnen de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) hun beroepschrift bij de kantonrechter tegen een aan hen opgelegde administratieve sanctie doorstuurt naar de kantonrechter. In bijna al die gevallen gaat het om welwillende burgers die te maken krijgen met een procedure waarin de wettelijke termijn zoals bepaald in artikel 11 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV) ruimschoots wordt overschreden. Deze burgers hebben zich met dit probleem tot de Nationale ombudsman gewend. De Nationale ombudsman heeft deze klachten steeds door interventies bij de CVOM tot een oplossing gebracht. Gelet op de structurele aard en de hoeveelheid van deze klachten heeft de Nationale ombudsman besloten om op grond van artikel 9:26 van de Algemene wet bestuursrecht een onderzoek uit eigen beweging in te stellen. Dit onderzoek is geopend bij brief van 30 september Postadres Postbus AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg AG Den Haag Tel: (070) Fax: (070) bureau@nationaleombudsman.nl Doorkiesnummer Datum Ons nummer Uw brief Uw kenmerk Bijlagen 1 Behandelend medewerker Onderwerp einde onderzoek Het onderzoek betrof: Onderzoek naar de overschrijding van de wettelijke termijn waarbinnen de CVOM een beroepschrift doorstuurt naar de kantonrechter van de rechtbank. Het doel van het onderzoek was onder meer om: a. na te gaan wat de reden was van de lange doorzendtermijn; b. na te gaan in hoeverre het in artikel 6 van het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) neergelegde recht op toegang tot de rechter in het geding was; c. zo nodig te komen tot aanbevelingen voor de toekomst.

2 2 De Nationale ombudsman begon zijn schriftelijke onderzoek op 30 september 2008 en stelde de CVOM twaalf vragen. Voor de inhoud van de vragen verwijs ik naar uw reactie van 22 april 2009 op mijn onderzoek. Op 28 januari 2009 vond er over het onderzoek en de door de Nationale ombudsman gestelde vragen mondeling overleg plaats tussen de Nationale ombudsman en de CVOM. Namens de Nationale ombudsman was onder meer de heer mr. F.J.W.M. van Dooren, substituut Nationale ombudsman aanwezig. Namens de CVOM was onder meer de directeur aanwezig. Tevens was het College van procureurs generaal vertegenwoordigd. Tijdens het overleg stelde de substituut ombudsman de volgende nadere vraag: "Wordt er aan betrokkene een mededeling verzonden dat en wanneer het beroep(schrift) naar de kantonrechter is doorgestuurd. Zo nee, waarom niet?" De CVOM antwoordde hierop dat het op dat moment niet mogelijk was om een dergelijk bericht te versturen. In het op dat moment door de CVOM gebruikte computersysteem (COMPAS) kon zo n bericht niet automatisch worden aangemaakt. Reden daarvan was dat de zaak in het systeem dan was afgedaan, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Hierdoor zou de executie dan worden belemmerd. Het handmatig opstellen van zo n brief was geen optie gelet op de grote hoeveelheden (circa per jaar) beroepschriften die de CVOM naar de kantonrechter doorstuurde. De accountmanager Mulderzaken deelde namens de CVOM mee dat eind 2009 het nieuwe computersysteem AMBer (Afhandeling Mulder beroepen) bij de CVOM operationeel zou zijn en dat in dat systeem het versturen van zo n bericht wel mogelijk was. Tijdens het overleg gaf de directeur van de CVOM aan dat de CVOM met de invoering van AMBer ook een hoger kwaliteitsniveau van het doorsturen van beroepschriften naar de sector kanton van de rechtbanken beoogt. De CVOM informeerde de Nationale ombudsman eind juli 2010 dat de invoering van het nieuw computersysteem AMBer enige vertraging heeft opgelopen, maar dat het eind september 2010 in gebruik zou worden genomen. U stuurde uw reactie aan de Nationale ombudsman in voormelde brief van 22 april Een kopie van die reactie treft u volledigheidshalve aan als bijlage bij deze brief. De Nationale ombudsman stuurde deze reactie per e mail van 2 juni 2009 door aan het Landelijk overleg kantonsectorvoorzitters (LOK). De Nationale ombudsman verzocht het LOK om de visie van de kantonrechters op die reactie.

3 3 Per e mail van 19 juni 2009 reageerde de secretaris van het LOK namens het LOK als volgt: "( ) Het dagelijks bestuur van het Landelijk overleg kantonsectorvoorzitters heeft kennis genomen van uw verzoek. Naar de mening van het DB LOK heeft het CVOM de vragen uitstekend beantwoord. Met betrekking tot vraag 11 (Bent u op de hoogte van de doorlooptijden bij de diverse kantongerechten van de door u doorgestuurde berichten?) kan ik u berichten dat in 2008 voor 75% van de Mulderzaken een doorlooptijd gold van drie maanden of minder. ( )" Uw reactie was voor de Nationale ombudsman aanleiding om de CVOM per e mail van 8 juli 2009 een aantal nadere vragen te stellen. De klachtencoördinator van de CVOM beantwoordde deze vragen per e mail van 22 juli Op 21 oktober 2009 had de onderzoekster van het Bureau Nationale ombudsman hierover telefonisch contact met de klachtencoördinator. Hierna bestonden er geen onduidelijkheden meer over de reactie van Justitie. Ten slotte werd nog gevraagd hoeveel klachten over de doorzendtermijn van een beroepschrift naar de kantonrechter in de periode van september 2008 tot en met juli 2010 via de Nationale ombudsman dan wel rechtstreeks bij de CVOM waren binnengekomen. Tevens werd nagegaan hoeveel klachten hierover bij de Nationale ombudsman waren ingediend in die periode. Hierna geef ik de bevindingen weer over het aantal klachten dat is ingediend gedurende de looptijd van het onderzoek van de Nationale ombudsman. Periode september 2008 tot en met oktober 2009 In de periode van september 2008 tot en met oktober 2009 ontving de Nationale ombudsman slechts één klacht (dossiernummer ) over de doorzendtermijn. De Nationale ombudsman stuurde deze klacht ter behandeling door naar de CVOM. De CVOM ontving twee klachten over de doorzendtermijn; beide klachten werden door een intermediair, de heer Me. ingediend. Periode november 2009 tot en met juli 2010 In de periode van november 2009 tot en met juli 2010 ontving de Nationale ombudsman zes klachten (dossiernummers , , , , en ). De Nationale ombudsman stuurde de eerste vijf klachten ter behandeling door naar de CVOM. Bij navraag bij de CVOM over de zesde klacht bleek dat de CVOM deze klacht zelf al had ontvangen en afgehandeld.

4 4 In totaal zijn er dus in de periode vanaf september 2008 tot en met juli 2010 negen klachten over de doorzendtermijn ingediend bij de Nationale ombudsman respectievelijk de CVOM. Gelet op het grote aantal door de CVOM te verwerken voor de rechtbank, sector kanton bedoelde beroepschriften is dat dus weinig. Uit de in uw reactie onder punten 2, 4, 6 en 9 genoemde cijfers over 2006 tot en met 2008 leidt de Nationale ombudsman globaal en afgerond de volgende cijfers per jaar af. Er worden omstreeks beschikkingen op grond van de Wahv uitgevaardigd. Van dat aantal gaan omstreeks burgers in beroep bij de officier van justitie. Omstreeks burgers gaan vervolgens in beroep bij de kantonrechter. Daarvan worden er circa door de CVOM doorgezonden naar de rechtbanken. Dat betekent dat in de herbeoordelingsfase door de CVOM omstreeks beschikkingen (25%) door de CVOM worden vernietigd en niet doorgestuurd worden naar de (sector kanton van) de rechtbanken. Conclusies Op basis van de door u en de CVOM verschafte informatie alsmede het (geringe) aantal door de CVOM respectievelijk de Nationale ombudsman ontvangen klachten over de doorzendtermijn in de periode vanaf de aanvang van het onderzoek van de Nationale ombudsman eind september 2008 tot en met augustus 2010 sluit de Nationale ombudsman zich aan bij de conclusie in uw reactie (pagina 14 onder F.). De Nationale ombudsman constateert dat de CVOM de doorzendtermijn van artikel 11 WAHV in de periode van 1 januari 2007 tot en met september 2008 niet heeft gehaald. De Nationale ombudsman acht voldoende aannemelijk dat de reden hiervan was de oplopende voorraad beroepschriften bij de start van de herbeoordeling door de CVOM in de kantonfase. Uit de aan de Nationale ombudsman verstrekte informatie is naar voren gekomen dat voor deze herbeoordeling door de CVOM is gekozen om de werkdruk bij de rechtbanken, sector kanton, te verminderen. Uit de cijfers blijkt dat de herbeoordeling tot gevolg heeft dat er in die fase veel beschikkingen worden vernietigd en er daadwerkelijk minder dossiers naar de rechtbanken worden doorgestuurd. De herbeoordeling door de CVOM blijkt dus in zoverre effectief te zijn.

5 5 De Nationale ombudsman merkt over deze effectiviteit wel het volgende op. De herbeoordeling door de CVOM is zeker effectief waar het gaat om het verminderen van de werklast van de sectoren kanton van de negentien rechtbanken. Dat is anders vanuit het oogpunt van de burger bekeken. Het feit dat er in de herbeoordelingsfase door de CVOM nog een kwart van de beschikkingen wordt vernietigd, kan bij de burger de indruk wekken dat zijn of haar eerste beroepsmogelijkheid bij de officier van justitie niet serieus is behandeld. Ik vraag voor dit aspect dat bij uitstek voor de burger van belang is uw bijzondere aandacht. Uit het geringe aantal ingediende klachten over de (overschrijding van de) doorzendtermijn bij de Nationale ombudsman en de CVOM gedurende dit onderzoek leidt de Nationale ombudsman af dat de CVOM momenteel de voorraad door haar te herbeoordelen beroepschriften voldoende onder controle heeft en overschrijding van de doorzendtermijn (binnen zes weken na zekerheidstelling door de betrokkene) nog slechts in een enkel geval voorkomt. Aanbeveling Ik eindig mijn brief met een aanbeveling op het gebied van de informatieverstrekking door de CVOM aan de burger over de beroepsprocedure bij de kantonrechter. In uw reactie stelt u zich op het standpunt dat de CVOM veel heeft geïnvesteerd in algemene voorlichting aan diegenen die een beschikking hebben ontvangen. U verwijst onder meer naar de website van het CJIB ( en de informatie die daarop staat over de afhandeling van verkeersboetes. Ik heb genoemde website geraadpleegd en ben van mening dat de informatie over de beroepsfase bij de kantonrechter erg algemeen en summier is. Dat de CVOM in die fase alle beschikkingen herbeoordeelt, hoe die herbeoordeling plaatsvindt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, staat niet vermeld op de website van het CJIB. Ik heb over beroepsprocedure bij de kantonrechter ook de website van de CVOM ( geraadpleegd doch deze verwijst naar de website van het CJIB. Ik geef de CVOM in overweging om op de website van het CJIB te vermelden dat de CVOM in de beroepsfase bij de kantonrechter alle beschikkingen herbeoordeelt, hoe die procedure wordt uitgevoerd en wat de gevolgen van de herbeoordeling kunnen zijn. Als leidraad daarbij wijs ik de CVOM op uw reactie onder punt zes.

6 6 Graag hoor ik binnen twee maanden van u of en zo ja op welke wijze u mijn aanbeveling opvolgt. Indien u mijn aanbeveling niet opvolgt dan hoor ik graag van u wat de reden daartoe is. Rapportbrief Gelet op de verbeteringen die in de loop van het onderzoek hebben plaatsgevonden, heb ik besloten af te zien van het uitbrengen van een openbaar rapport en heb ik ervoor gekozen om mijn bevindingen weer te geven in deze rapportbrief. Deze brief is gepubliceerd op mijn website ( Ik heb een kopie van deze brief aan het College van procureurs generaal en de CVOM gestuurd. De Nationale ombudsman, dr. A.F.M. Brenninkmeijer

Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert.

Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert. Beoordeling I. Bevindingen 1. Op 3 oktober 2006 werd aan verzoekers

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari Rapportnummer: 2014/012

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari Rapportnummer: 2014/012 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari 2014 Rapportnummer: 2014/012 2 Klacht Verzoeker ontving een bekeuring vanwege een verkeersovertreding.

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198 Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december 2013 Rapportnummer: 2013/198 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zij op 22 mei 2013

Nadere informatie

De heer xxxxxxxx. Geachte heer xxxxxxxx,

De heer xxxxxxxx. Geachte heer xxxxxxxx, De heer xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Geachte heer xxxxxxxx, Dank u voor uw e-mail van 19 maart 2017. Daarin schrijft u in vervolg op een eerdere klacht dat u het niet eens bent met de werkwijze

Nadere informatie

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar,

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar, De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus 20305 2500 EH DEN HAAG Geachte heer Bolhaar, In 2013 ontving de Nationale ombudsman 38.033 klachten van burgers en bedrijven,

Nadere informatie

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar,

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar, De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus 203205 2500 EH DEN HAAG Postadres Postbus 93122 2509 AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 151 2594 AG Den Haag Tel:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384

Rapport. Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384 Rapport Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau bij de te late terugbetaling van een bekeuring niet standaard wettelijke

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 januari 2001 Rapportnummer: 2001/014

Rapport. Datum: 19 januari 2001 Rapportnummer: 2001/014 Rapport Datum: 19 januari 2001 Rapportnummer: 2001/014 2 Klacht Op 24 december 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer N. te Oostzaan, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger.

Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger. Rapport Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger. Oordeel Op basis van het onderzoek is van oordeel dat de klacht over de minister

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 januari 2017 Rapportnummer: 2017/010

Rapport. Datum: 31 januari 2017 Rapportnummer: 2017/010 1 Rapport Een onderzoek naar de doorzendtermijn van Mulderberoepen en de behandelingsduur van verzetschriften bij het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht. Datum: 31 januari 2017 Rapportnummer:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 2007 Rapportnummer: 2007/051

Rapport. Datum: 26 maart 2007 Rapportnummer: 2007/051 Rapport Datum: 26 maart 2007 Rapportnummer: 2007/051 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie te Soesterberg hem, in antwoord

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011 Rapport Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011 Rapportnummer: 2011/338 2 Klacht Op 8 december 2008 heeft een kantonrechter

Nadere informatie

De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman mevrouw XXX Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Blok,

De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman mevrouw XXX Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Blok, De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman mevrouw XXX Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Geachte heer Blok, Op 7 september 2016 liet ik uw voorganger weten een verkennend

Nadere informatie

De heer drs. S.T. Sibma Algemeen Directeur Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma,

De heer drs. S.T. Sibma Algemeen Directeur Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma, De heer drs. S.T. Sibma Algemeen Directeur Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN Geachte heer Sibma, In 2014 ontving de Nationale ombudsman 36.278 verzoeken van burgers

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367 Rapport Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december 2011 Rapportnummer: 2011/367 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de klacht die hij op 7 december

Nadere informatie

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, , Begin dit jaar hebben wij uw klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (hierna: het LBIO) in behandeling genomen. Mijn medewerker heeft hierover contact met u gehad, zowel per e-mail

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 Rapport Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in haar brief aan verzoekster van 25 februari 2000 heeft

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 Rapport Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van de rechtbank te Rotterdam zijn brief van 12 januari 2001, die hij op 15 januari 2001 bij de centrale

Nadere informatie

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar,

De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Bolhaar, De heer mr. H.J. Bolhaar Voorzitter van het College van Procureurs-generaal Postbus 20305 2500 EH DEN HAAG Geachte heer Bolhaar, In 2012 ontving ik ruim 15 000 klachten en bijna 29 000 telefoontjes van

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/078 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Rapport. Publicatiedatum: 11 december 2014. Rapportnummer: 2014 /193. 20 14/19 3 d e Natio nale o mb ud sman 1/6

Rapport. Publicatiedatum: 11 december 2014. Rapportnummer: 2014 /193. 20 14/19 3 d e Natio nale o mb ud sman 1/6 Rapport Publicatiedatum: 11 december 2014 Rapportnummer: 2014 /193 20 14/19 3 d e Natio nale o mb ud sman 1/6 AANLEIDING Verzoeker ontving begin 2013 vier verkeersboetes. Hij machtigde een jurist, die

Nadere informatie

Postadres Bezoekadres Doorkiesnummer XXXXX Datum Waar gaat het om? Ons nummer Uw brief XXXXX Uw kenmerk XXXXX Bijlagen

Postadres Bezoekadres Doorkiesnummer XXXXX Datum Waar gaat het om? Ons nummer Uw brief XXXXX Uw kenmerk XXXXX Bijlagen Geachte xxxxxxx, U heeft namens uw cliënt (xxxxx) bij ons een klacht ingediend over de Belastingdienst. Op ons verzoek heeft u op 3 maart 2016 aanvullende informatie verstrekt. Waar gaat het om? Naar aanleiding

Nadere informatie

De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Postbus EH DEN HAAG. Geachte XXXXX,

De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Postbus EH DEN HAAG. Geachte XXXXX, De minister van Veiligheid en Justitie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Geachte XXXXX, Wij brachten op 24 augustus 2016 ons rapport 'Waar is mijn auto?' uit. 1 Het

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg).

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Rapport Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Datum: 18 mei 2011 Rapportnummer: 2011/149 2 Klacht Verzoeker klaagt

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114 2 Klacht Op 2 augustus 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer mr. drs. B., advocaat te Nieuwegein, met een klacht over een

Nadere informatie

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zond verzoeker hiervoor op 4 november 2006 een beschikking met een sanctiebedrag van 40.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zond verzoeker hiervoor op 4 november 2006 een beschikking met een sanctiebedrag van 40. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat de officier van justitie bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) op geen enkele wijze heeft gereageerd op zijn herhaalde schriftelijke verzoek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 Rapport Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag, tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde, de intrekking

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 Rapport Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer R. te Groningen, met een klacht over een gedraging van Cadans

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 Rapport Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 2 Klacht Op 17 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Breda, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Geachte heer xxxxxxxxx

Geachte heer xxxxxxxxx Geachte heer xxxxxxxxx De Nationale ombudsman heeft onderzoek gedaan naar uw klacht over de gemeente Emmen. U klaagde over de manier waarop de gemeente Emmen uw klacht over intimiderend gedrag van uw klantmanager

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 Rapport Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 2 Klacht DE ONDERZOCHTE GEDRAGING Het in strijd met het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht niet informeren van betrokkene over de mogelijkheid

Nadere informatie

Centraal Justitieel Incasso Bureau De heer drs. S.T. Sibma, algemeen Directeur Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma,

Centraal Justitieel Incasso Bureau De heer drs. S.T. Sibma, algemeen Directeur Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma, Centraal Justitieel Incasso Bureau De heer drs. S.T. Sibma, algemeen Directeur Postbus 1794 8901 CB LEEUWARDEN Geachte heer Sibma, In 2013 ontving de Nationale ombudsman 38.033 klachten van burgers en

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat er op zijn klacht van 10 februari 2008, tot het moment dat hij zich op 15 juli 2008 tot de Nationale ombudsman wendde, nog steeds niet is beslist door de

Nadere informatie

Verzoeker klaagt over de gang van zaken rond zijn digitale verhuisaangifte bij de gemeente Berkelland.

Verzoeker klaagt over de gang van zaken rond zijn digitale verhuisaangifte bij de gemeente Berkelland. Geachte XXX, XXX heeft zich tot de Nationale ombudsman gewend met een klacht over de gemeente Berkelland. Op 1 maart 2017 heb ik u laten weten dat wij een onderzoek naar deze klacht hebben ingesteld. Graag

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 februari 1999 Rapportnummer: 1999/074

Rapport. Datum: 26 februari 1999 Rapportnummer: 1999/074 Rapport Datum: 26 februari 1999 Rapportnummer: 1999/074 2 Klacht Op 27 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw L. te Roosendaal, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

Geachte XXXXX, (www.nationaleombudsman.nl).

Geachte XXXXX, (www.nationaleombudsman.nl). Geachte XXXXX, Op 28 november 2016 hebt u een brief geschreven aan de Nationale ombudsman met een klacht van uw cliënt XXXXX over Domeinen Roerende Zaken (hierna: Domeinen). Uw cliënt is het niet eens

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180

Rapport. Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180 Rapport Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180 2 Klacht Op 29 september 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer E. te Nijmegen, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 juni 1999 Rapportnummer: 1999/260

Rapport. Datum: 10 juni 1999 Rapportnummer: 1999/260 Rapport Datum: 10 juni 1999 Rapportnummer: 1999/260 2 Klacht Op 19 augustus 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift, gedateerd 16augustus 1998, van de heer K. te Veenendaal, met een klacht

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 Rapport Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 2 Klacht Verzoeker, een Afghaanse asielzoeker, klaagt over de lange duur van de behandeling door de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) hem geen uitstel van betaling voor onbepaalde tijd verleent ten aanzien van de aan hem opgelegde schadevergoedingsmaatregel,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 april 1999 Rapportnummer: 1999/140

Rapport. Datum: 6 april 1999 Rapportnummer: 1999/140 Rapport Datum: 6 april 1999 Rapportnummer: 1999/140 2 Klacht Op 17 september 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer drs. M. te Blaricum, met een klacht over een gedraging van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 Rapport Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat UWV Cadans, kantoor Amsterdam: 1. hem nog steeds geen duidelijkheid heeft verschaft over de financiële afwikkeling

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 Rapport Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 2 Klacht Op 12 januari 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te Altforst, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Engelshoven,

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Engelshoven, De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Geachte mevrouw Van Engelshoven, Naar aanleiding van een onderzoek uit eigen beweging naar de effectiviteit van de informatieverstrekking

Nadere informatie

Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572 . Uw kenmerk De gemeenteraad van Haarlemmermeer

Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572  . Uw kenmerk De gemeenteraad van Haarlemmermeer de mbudsman Postadres Postbus 93122 2509 AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 151 2594 AG Den Haag Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572 E-mail Doorkiesnummer (070) 3 563 598 BBljbnlarb

Nadere informatie

Rapport. Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald. Oordeel

Rapport. Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald. Oordeel Rapport Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen gegrond. Datum: 16 maart 2015 Rapport: 2015/054 2 SAMENVATTING

Nadere informatie

mevrouvmr'. 'o uwrr v.. A. Stehouwer, de Nationa e ombudsman

mevrouvmr'. 'o uwrr v.. A. Stehouwer, de Nationa e ombudsman de Nationa e ombudsman 1W Het college van burgemeester en wethouders van Emmen contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw L. Pruim - Dijck Postbus 30001 7800 RA EMMEN Geacht college, Hierbij ontvangt u

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 Rapport Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sollicitatiebrief van 6 maart 2000 heeft behandeld. Hij

Nadere informatie

LBIO t.a.v. de heer L. de Bakker, directeur Postbus AX ROTTERDAM. Geachte heer De Bakker,

LBIO t.a.v. de heer L. de Bakker, directeur Postbus AX ROTTERDAM. Geachte heer De Bakker, LBIO t.a.v. de heer L. de Bakker, directeur Postbus 8901 3009 AX ROTTERDAM Geachte heer De Bakker, In januari hebben wij u geïnformeerd over een klacht van de heer Xxx over de werkwijze van het LBIO bij

Nadere informatie

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers,

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers, Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Geachte mevrouw Schippers, Afgelopen jaar ontving ik ruim 15 000 klachten en 29 000 telefoontjes

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 Rapport Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 2 Klacht Op 11 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Amerongen, met een klacht over een gedraging van de griffie

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 januari 1999 Rapportnummer: 1999/027

Rapport. Datum: 28 januari 1999 Rapportnummer: 1999/027 Rapport Datum: 28 januari 1999 Rapportnummer: 1999/027 2 Klacht Op 2 februari 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer G. te Amsterdam, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 september 2003 Rapportnummer: 2003/329

Rapport. Datum: 22 september 2003 Rapportnummer: 2003/329 Rapport Datum: 22 september 2003 Rapportnummer: 2003/329 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de gegevens van het arrest van het gerechtshof Arnhem van 20

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/237

Rapport. Datum: 8 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/237 Rapport Datum: 8 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/237 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat Cadans Uitvoeringsinstelling BV te Rijswijk op 22 december 2000 nog steeds niet had beslist op zijn aanvraag

Nadere informatie

Geachte heer xxxxx, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt, xxxxx, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst.

Geachte heer xxxxx, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt, xxxxx, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst. Geachte heer, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt,, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst. Waar gaat het om? Uw cliënt is ondernemer. Hij exploiteert een

Nadere informatie

Postadres Bezoekadres Doorkiesnummer Datum Ons nummer Uw brief Uw kenmerk Waar gaat het om? Bijlagen Behandelend medewerker Onderwerp

Postadres Bezoekadres Doorkiesnummer Datum Ons nummer Uw brief Uw kenmerk Waar gaat het om? Bijlagen Behandelend medewerker Onderwerp Geachte XXXXX, U heeft bij ons een klacht ingediend over de Belastingdienst/Toeslagen (hierna: Toeslagen). U vroeg ons naar uw zaak te kijken, omdat u van mening bent dat het onterecht is dat u kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 20 februari Rapportnummer: 2013/012

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 20 februari Rapportnummer: 2013/012 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 20 februari 2013 Rapportnummer: 2013/012 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Huurcommissie hem het verweerschrift van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 10750 17 juli 2009 Regeling van de Minister van Justitie van 10 juli 2009, nr. 5610455, houdende wijziging van de Regeling

Nadere informatie

De politiechef van de regionale eenheid Rotterdam Postbus LD ROTTERDAM. Geachte heer Paauw,

De politiechef van de regionale eenheid Rotterdam Postbus LD ROTTERDAM. Geachte heer Paauw, De politiechef van de regionale eenheid Rotterdam Postbus 70023 3000LD ROTTERDAM Geachte heer Paauw, De Nationale ombudsman is op 22 februari 2016 een verkennend onderzoek gestart naar het politieoptreden

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044

Rapport. Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044 Rapport Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van het arrondissementsparket te Den

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/259

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/259 Rapport Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/259 2 Klacht Verzoeker, voorzitter van Drents Belang (voorheen Leefbaar Drenthe), klaagt erover dat de minister van Economische Zaken niet inhoudelijk

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/277

Rapport. Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/277 Rapport Datum: 29 november 2007 Rapportnummer: 2007/277 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) te Leeuwarden ten aanzien van de zelfmeldprocedure en elektronische

Nadere informatie

Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) De heer drs. S.T. Sibma, directeur Postbus 1794 8901 AD LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma,

Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) De heer drs. S.T. Sibma, directeur Postbus 1794 8901 AD LEEUWARDEN. Geachte heer Sibma, Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) De heer drs. S.T. Sibma, directeur Postbus 1794 8901 AD LEEUWARDEN Geachte heer Sibma, Afgelopen jaar ontving ik ruim 15 000 klachten en bijna 29 000 telefoontjes

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 februari 1999 Rapportnummer: 1999/059

Rapport. Datum: 22 februari 1999 Rapportnummer: 1999/059 Rapport Datum: 22 februari 1999 Rapportnummer: 1999/059 2 Klacht Op 1 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer E. te Zutphen, ingediend door het Buro voor Rechtshulp te Zutphen,

Nadere informatie

De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Geachte heer Bosman, Op 15 december 2016 hebben wij het

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 Rapport Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 2 Klacht A. De klacht van verzoeker werd als volgt geformuleerd: Verzoeker klaagt erover dat de Centrale organisatie werk en inkomen Zaandam zijn

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/207

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/207 Rapport Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/207 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zijn verzoek van 2 augustus 2005 om alle correspondentie die

Nadere informatie

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 Rapport Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 2 Klacht Op 13 juli 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Harlingen, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361

Rapport. Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361 Rapport Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie te Dordrecht zijn verzoek om een voorwaardelijk sepot om te zetten in een onvoorwaardelijk

Nadere informatie

Datum 7 NOV de Nationale dsman j. De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG Tel: (070)

Datum 7 NOV de Nationale dsman j. De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG Tel: (070) dsman j De minister van Veiligheid en Justitie Postadres mr. G.A. van der Sleur Postbus 93122 2509 AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 151 2594 AG Den Haag Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Tel: (070)

Nadere informatie

Rapport. Datum: 17 november 1999 Rapportnummer: 1999/470

Rapport. Datum: 17 november 1999 Rapportnummer: 1999/470 Rapport Datum: 17 november 1999 Rapportnummer: 1999/470 2 Klacht Op 13 januari 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer F. te Drachten, ingediend door de heer J. Veninga te Drachten,

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie te Utrecht. Datum: 12 december Rapportnummer: 2013/190

Rapport. Rapport over een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie te Utrecht. Datum: 12 december Rapportnummer: 2013/190 Rapport Rapport over een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie te Utrecht. Datum: 12 december 2013 Rapportnummer: 2013/190 2 Feiten Wanneer een weggebruiker een beschikking ontvangt van

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober Rapportnummer: 2012/172

Rapport. Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober Rapportnummer: 2012/172 Rapport Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober 2012 Rapportnummer: 2012/172 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het gerechtsdeurwaarderskantoor S. uit

Nadere informatie

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 Aan de minister van Justitie dr. E.M.H. Hirsch Ballin Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG datum 21 januari 2010 doorkiesnummer 070-361 9721 e-mail Voorlichting@rechtspraak.nl onderwerp Vermulderen Wet aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070

Rapport. Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070 Rapport Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070 2 Klacht Op 9 oktober 1997 ontving de Nationale ombudsman door tussenkomst van de Gemeentelijke ombudsman Utrecht een verzoekschrift, gedateerd 27 september

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/079

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/079 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/079 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Huurcommissie verzuimt hem op een adequate

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 oktober 1998 Rapportnummer: 1998/446

Rapport. Datum: 13 oktober 1998 Rapportnummer: 1998/446 Rapport Datum: 13 oktober 1998 Rapportnummer: 1998/446 2 Klacht Op 11 februari 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer X te Y, ingediend door de heer mr. G. Meijers, advocaat

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293

Rapport. Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293 Rapport Datum: 26 september 2005 Rapportnummer: 2005/293 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie hem in de beschikking van 25 februari 2004 op zijn bezwaarschrift

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (de CVOM) op zijn administratief beroep heeft beslist zonder hem eerst de informatie

Nadere informatie

De minister van Defensie Mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten Postbus ES Den Haag. Geachte mevrouw Bijleveld,

De minister van Defensie Mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten Postbus ES Den Haag. Geachte mevrouw Bijleveld, De minister van Defensie Mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten Postbus 20701 2500 ES Den Haag Geachte mevrouw Bijleveld, Aanleiding Op 15 januari 2016 werd de Veteranenombudsman telefonisch benaderd

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Korps landelijke politiediensten onvoldoende voortvarend heeft gereageerd op het door hem bij brief van

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Datum: 8 juli 2015 Rapportnummer: 2015/114 2 Aanleiding Verzoeker zat in vreemdelingenbewaring

Nadere informatie

"Ik woon nu bijna 3 jaar in Wassenaar en ben zeer verbolgen over de wijze waarop u met uw burgers omgaat:

Ik woon nu bijna 3 jaar in Wassenaar en ben zeer verbolgen over de wijze waarop u met uw burgers omgaat: Rapport 2 h2>klacht De heer N. klaagt er over dat het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar, ondanks zijn herhaalde verzoeken daartoe, nog niet heeft beslist op zijn bezwaarschrift van 6

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 april 1999 Rapportnummer: 1999/157

Rapport. Datum: 13 april 1999 Rapportnummer: 1999/157 Rapport Datum: 13 april 1999 Rapportnummer: 1999/157 2 Klacht Op 10 november 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer A. te Uden, ingediend door de heer mr. K.E. Leoni, advocaat

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 Rapport Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Rivierenland/kantoor Gorinchem bij zijn beschikking van 7 juli 2005 geen ambtshalve vermindering

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 Rapport Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 2 Klacht Op 14 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Assen, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 maart 1999 Rapportnummer: 1999/090

Rapport. Datum: 4 maart 1999 Rapportnummer: 1999/090 Rapport Datum: 4 maart 1999 Rapportnummer: 1999/090 2 Klacht Op 18 februari 1998 ontving de Nationale ombudsman een tweetal verzoekschriften van de heer K. te Zwartewaal, met een klacht over een gedraging

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178 Rapport Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Visadienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ondergebracht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst

Nadere informatie

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER.

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Rapport Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het Servicecentrum MER gegrond. Datum: 9

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Functioneel Parket. Publicatiedatum: 26 november 2014. Rapportnummer: 2014 /175

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Functioneel Parket. Publicatiedatum: 26 november 2014. Rapportnummer: 2014 /175 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het Functioneel Parket. Publicatiedatum: 26 november 2014 Rapportnummer: 2014 /175 20 14/175 d e Natio nale o mb ud sman 1/5 Klacht Wat is er gebeurd?

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat uren die hij in november 2005 als pooler heeft gewerkt in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden, locatie Scheveningen, tot op heden niet zijn uitbetaald.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/180

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/180 Rapport Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/180 2 Klacht Verzoeker klaagt over de lange duur van de behandeling van zijn aanvraag van 16 oktober 1997 om toelating als vluchteling door de Immigratie-

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 oktober 2002 Rapportnummer: 2002/305

Rapport. Datum: 10 oktober 2002 Rapportnummer: 2002/305 Rapport Datum: 10 oktober 2002 Rapportnummer: 2002/305 2 Klacht Verzoeker klaagt over de lange duur van de behandeling door de vreemdelingendienst te Vlaardingen van het regionale politiekorps Rotterdam-Rijnmond

Nadere informatie

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 2 maart 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 2 maart 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 13-2009 OORDEEL Verzoeker De heer R. te Zwolle. Datum verzoek Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 2 maart 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Betreft

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond. Rapport Een onderzoek naar klachten over het niet eerder seponeren van een strafzaak en over het doorsturen van een verzoek om schadevergoeding naar de rechtbank. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt

Nadere informatie

RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005

RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005 RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005 Samenvatting Klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Achtergrond SAMENVATTING Verzoeker klaagde erover dat het LBIO hem niet

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw K. te Sri Lanka, ingediend door mevrouw mr. I. Gerrand, advocaat

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 juni 2000 Rapportnummer: 2000/226

Rapport. Datum: 22 juni 2000 Rapportnummer: 2000/226 Rapport Datum: 22 juni 2000 Rapportnummer: 2000/226 2 Klacht Op 8 november 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer E. te Vught, met een klacht over een gedraging van het Ministerie

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE telefoon 070-3905578 fax 070-3905171 BESCHIKKING A. - B. 1. Bij brief van 13 augustus 1999 heeft de heer A. bij de Raad van Toezicht

Nadere informatie