De geschiedenis van het terrein

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geschiedenis van het terrein"

Transcriptie

1 De geschiedenis van het terrein Het terrein van de Westergasfabriek ligt in het oorspronkelijke landelijke gebied, de binnenpolder van Sloten. De Sloterdijk (of Haarlemmer (Zee)dijk vormde de begrenzing en de beschutting naar het open water van het IJ. In de twaalfde eeuw deden overstromingen grote stukken land verdwijnen. De bouw van o.a. de Spaarndammerdijk moest hier een eind aan maken, maar deze oudste dijk van Europa brak soms door. (De grote Braak). Van de nieuwe dijk die eromheen gelegd werd vind je rondom het Westergasterrein nog resten. De Haarlemmermeer was in de zeventiende eeuw zo groot dat het gevaarlijk was voor schippers om bij veranderlijke wind te varen. Om een betere en snellere verbinding te maken met het IJ werd de Haarlemmer Trekvaart gegraven ( de schipper blijft op het schip en de bemanning (b.v. vrouw en kinderen) loopt langs de oever en trekt het schip). In de 19 e eeuw (1830) kwam er nog een verbinding bij: de allereerste treinverbinding in Nederland: die tussen Haarlem en Amsterdam. Het gebied tussen spoorlijn en Haarlemmer Trekvaart kreeg in 1875 als bestemming: Het Westerpark, ontworpen door architect L.A. Springer. Toen het eindelijk in 1891 werd gerealiseerd was het westelijke deel van het terrein al een tijdlang in gebruik voor industrie. Zo tussen de spoorlijn en het water en net genoeg verwijderd van de in aanbouw zijnde Staatslieden- en Spaarndammerbuurt voldeed het gebied aan de eisen van de nieuwe Hinderwet van 1875 en werd de gasfabriek gebouwd.

2 Het fabriceren van gas Wij verbazen ons over het grote aantal gebouwen met namen als Ketelhuis, Zuiveringsgebouw, Ladderhuis, Regulateurshuis, Watergasfabriek (Transformatorhuis) misschien is het goed om in het kort te vertellen over deze gebouwen en hun functie: Voor de gasproductie werd steenkool in gesloten cilinders verhit tot 1200 graden (Het Ketelhuis), daardoor kwam gas maar ook teer, ammonia en zwavel vrij. Die vloeibare bijproducten werden opgevangen en in ondergrondse kuipen verzameld. Het ammoniagehalte werd teruggebracht in scrubbers en de zwavel werd eruit gefilterd door de scheikundige verbinding met ijzeroxide en kalk in zuiveringskisten (Het Zuiveringsgebouw). Dan werd het gas opgeslagen in de gashouders waarna het via de leidingen de stad in werd gepompt. Wel onder de juiste druk die in de regulateurs (Regulateurshuis) werd geregeld. Het transport over het terrein, door de verschillende toestellen gebeurde door zuig- en perspompen in het machinehuis (Machinegebouw) waar ook de zuiveringstoestellen stonden om de laatste sporen teer te verwijderen. Later werd ook water- of cokesgas geproduceerd. Op het terrein stonden ook portiers- directeurs- en bazenwoningen met uitzicht op de steenkolenbergen. Het was een industriecomplex en de tuinen van deze woningen vormden het enige groen op het terrein. Sinds de ingebruikname in 1875 is er veel ge- en verbouwd aan de oorspronkelijke fabriek door technische ontwikkelingen. In 1955 begon de gemeente met afname van afstandsgas van de Hoogovens en werd de productie van het watergas uitgebreid. Uiteindelijk werd in 1960 de productie van koolgas gestaakt en verdween ook die gaslucht van de Haarlemmerweg. Als eerste werd de markante watertoren gesloopt die wel heel karakteristiek was voor het terrein.

3 De gebouwen van de Westergasfabriek De gebouwen werden ontworpen door architect Isaac Gosschalk ( ). Zijn opzet was DE TEGENSTELLING TUSSEN SCHOONHEID EN NUTTIGHEID OP ARCHITECTONISCHE MANIER OP TE HEFFEN. Hoewel Gosschalk snel bereid was nieuwe technieken te gebruiken werden de gebouwen van de Westergasfabriek gebouwd in de in 1870 veel gebruikte Neorenaissance stijl, waarbij veel gebruik gemaakt werd van diverse kleuren steen veel speelse lijsten en zo. Behalve uit oogpunt van industriele archeologie en architectuur is de Westergasfabriek van belang vanwege de bijzondere draagconstructies die in de gebouwen zijn toegepast. De Philibert- en Polonceauspanten maken dat het complex een van de belangrijkste voorbeelden is van 19 e eeuwse kapconstructies in Nederland. Polonceauspanten en Philibertspanten

4 Het Regulateurshuis Rijksmonument Van belang is de zo goed als oorspronkelijke staat van het exterieur, de mooie compositie en de rijke ornamentering. Het interieur heeft geen bijzondere betekenis. Het Zuiveringsgebouw Rijksmonument Karakteristiek en van monumentale betekenis zijn de heldere structuur en verhoudingen, de strenge symmetrie, zowel in lengte als in breedterichting, en de grote binnenruimten met de in het zicht gelaten constructie-onderdelen. Het Machinegebouw Rijksmonument Oorspronkelijk bestond dit gebouw uit twee delen voor twee verschillende functies: de pompen die zorgden voor transport van het gas over het terrein en het ketelhuis met de hoge schoorsteen ernaast. Hier zijn de Philibertspanten nog aanwezig en in het exhausterlokaal zit nog een dakraam met gekleurd glas. Het Ketelhuis Rijksmonument Het Ketelhuis is later gebouwd, ter uitbreiding van het bestaande complex en het doorbreekt de oorspronkelijke symmetrische opzet. Er is heel veel gewijzigd aan het ketelhuis. Toch heeft het nog monumentale waarde door de ruimtewerking van de ongedeelde hal met de kapconstructie.

5 Het Ladderhuis 1904 Het zogenaamde ladderhuis werd in 1904 in samenhang met de watergasfabriek gebouwd als ketelhuis annex laboratorium, het ketelhuis het hoofdvolume, het laboratorium in de aanbouw aan de oostzijde. Later diende het voor de opslag van ladders. Uitwendig is het gebouw nog zo goed als gaaf, met als karakteristieke elementen de symmetrische gevelindeling, de in grootte varierende spaarvelden en onder de dakgoot het boogfries met segmentbogen en kraagstenen die op de hoeken met elkaar zijn verbonden. Van het hoofdvolume zijn drie ramen later dichtgemetseld terwijl de toegangsdeur is vernieuwd. Het aangebrachte dakkapel (ooit i.v.m. filmopnamen) is nu weer verwijderd. Het gebouw dient in zijn huidige vorm te worden behouden, eventueel zouden de nu dichtgemetselde ramen weer geopend kunnen worden. Inwendig bevat de aanbouw geen interieurwaarden, maar het voormalige ketelhuis vormt met de zeer fraaie houten kapconstructie met trekstangen in verschillende richtingen een bijzondere ruimte. Deze zal als een geheel in stand moeten worden gehouden. De tot anderhalve meter hoogte aangebrachte tegeltjes zijn waarschijnlijk van later datum.

6 Het Transformatorhuis 1904 Het Transformatorhuis is het gebouw direct naast ons clubhuis. In 1904 was dit de watergasfabriek. De oudste gebouwen van de Westergas werden gebruikt voor het produceren van gemeentegas uit steenkolen. In 1904 werd daarnaast begonnen met het produceren van blauw watergas. Door een ingenieus systeem werd dit gas dat bestond uit gelijke delen koolmonoxide en waterstof geproduceerd door het op hoge temperatuur verbranden van cokes. In 1956 kwam er een geheel geautomatiseerde nieuwe watergasfabriek en ging het oude gebouw fungeren als transformatorwerkplaats van het Gemeente Energie Bedrijf. Vandaar de naam transformatorhuis. Vanuit bouwtechnisch oogpunt was het gebouw interessant vanwege de kapconstructie van Polonceauspanten die in de 22 meter brede dwarsvleugel de grootste overspanning in zijn soort in Nederland voor de Eerste Wereldoorlog vormde. Tijdens het gebruik door het GEB is er heel veel gewijzigd aan het gebouw, er kwam zelfs een verdieping bovenop. Van belang zijn nu nog de samenhang met het vroegere ketelhuis/laboratorium (ons clubhuis),de hoofdstructuur van de twee haaks op elkaar staande symmetrische bouwdelen en de nog aanwezige detaillering van de buitenkant. Het interieur is interessant door de nog grotendeels ongedeelde inwendige ruimte met de Polonceauspanten en de gedecoreerde gemetselde muurvlakken. In dit gebouw komen onze kleedruimten. Nu we iets meer over het gebouw weten kunnen we beter begrijpen waarom de verbouwing ervan zo ontzettend lang duurt.

7 Het Ladderhuis Ons Clubhuis Interessant om na te denken wat mijn, onze, visie is op de verbouwing van het ladderhuis. Het ladderhuis is een opdracht waarbij voor ons de verhouding overleg, ontwerp, voorbereiding en werkelijke bouw (zowel qua tijd als financieel) volledig uit balans is. Ik geloof dat de kosten van deze voorbereiding bijna net zo hoog zijn als de bouwkosten, terwijl dit normaal gesproken ongeveer 20% dient te zijn. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op het ontwerp. Eerst was de randvoorwaarde een ondergrondse uitbreiding waarvoor ook vele tonnen subsidie beschikbaar waren. Later moest het bovengronds i.v.m. de bodemvervuiling en fundamenten die er lagen. Daarna kwam de dwingende splitsing van douches en kantine. Vervolgens heeft de nieuwe supervisor die Mecanoo verving, Braaksma en Roos, de voorwaarde gesteld dat het geheel van glas moest zijn, een kas. Deze voorwaarde terwijl het ontwerp al af was en goedgekeurd door deelraad en supervisor tot dan toe! Maar deze nieuwe voorwaarde was een absolute vereiste. In hoeverre is het dus nog een ontwerp van SeARCH. Ja en nee. Wij zijn overall toch blij met het project, zien er ook de beperkingen van,.helaas. We vragen ons dus serieus af of je op deze wijze een traject in moet gaan waarbij te veel mensen te veel te zeggen hebben over een te klein project met een te klein budget. Vandaar dus de kas, vandaar geen doucheruimten et cetera in het gebouw, vandaar de extreem beperkte afwerking van het oude ladderhuis. De korf (het ronde oranje volume) is ontstaan uit radeloosheid. Niets kon, niets was betaalbaar, niets voldeed. Het was dus een soort laatste poging: alle techniek bundelen in de korf en alles daarbuiten, de kas en oude constructie, minimaal bewerkt. De ruimten boven zijn een soort extra waarbij de bestuurskamer, en berging helemaal boven, tegen minimale kosten in de kas zijn gehangen. Is het optimaal? Nee. Is het leuk? Wij hopen het en zijn eigenlijk verrast door de ruimtelijkheid ervan. Ook verrast door de prachtige inrichting. Het gat in het dak is ontstaan uit een wens om toch meer licht in het oude ladderhuis te krijgen. Het lijkt nog niet af, alsof er een reusachtige bal door het dak in de korf is geworpen. Een gat dat nog gerepareerd moet worden. Tot slot; op zo n plek in het park, in de stad, zit je echt schitterend. Groet, Bjarne Mastenbroek SeARCH Hamerstraat JT AMSTERDAM

8 Twee voorbeelden van de bijzondere kapconstructies. Links die van het meterhuisje en rechts ons eigen ladderhuis. (Dat steigertje rechts op de foto was niet van waarde en is verwijderd)

Complexnummer:

Complexnummer: : 337499 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Westergasfabriek Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning en advies Westergasfabriekterrein

Cultuurhistorische verkenning en advies Westergasfabriekterrein Cultuurhistorische verkenning en advies Westergasfabriekterrein Amsterdam 2012 CONCEPT Inhoud Inleiding 3 1 Beleidskader 4 2 Historisch stedenbouwkundige analyse 5 2.1 Overbraker Binnenpolder 5 2.2 De

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Rijksmonumentale langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Rijksmonumentale langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Rijksmonumentale langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Rijksmonumentale langgevelboerderij Walik Een voormalige koeien-

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING.

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. In het algemeen kan worden opgemerkt dat de hierna te beschrijven en te handhaven

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

Nordhornsestraat 35 Denekamp 04 november 2017 Vraagprijs: ,-- k.k.

Nordhornsestraat 35 Denekamp 04 november 2017 Vraagprijs: ,-- k.k. Nordhornsestraat 35 Denekamp 04 november 2017 Vraagprijs: 545.000,-- k.k. Exterieur Makelaar Richard Schasfoort over het exterieur Meer dan 100 jaar geleden ontworpen en gebouwd, een bijzondere sfeer en

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Gemeente s-hertogenbosch december 2016 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 1.2 Aanleiding 1.3 Vigerend

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam 156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam VILLANOVA architecten, Rotterdam, 1996 Project 156 - Abraham/Boddaert Verbouwing

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walikerplein 238 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walikerplein 238 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Langgevelboerderij Walikerplein 238 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Langgevelboerderij Walikerplein Een voormalige koeien- en paardenstal, behorend

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek.

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM027 Naam monument : n.v.t. Adres : Heerweg 2 en 4 Postcode en plaats : 6082 AC Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2109 Coördinaten

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

TE KOOP Vrijstaande woning met loods op een perceel van 780 m²

TE KOOP Vrijstaande woning met loods op een perceel van 780 m² Langeweg 11 Postbus 1166 3260 AD Oud-Beijerland Tel: 0186-634200 Fax: 0186-634276 TE KOOP Vrijstaande woning met loods op een perceel van 780 m² Kwakscheweg 5 3261 LG Oud-Beijerland Algemeen Deze vrijstaande

Nadere informatie

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn De bescherming betreft de voormalige tuinderswoning uit 1929 aan de Lookwatering 1. De recente serre valt niet onder de bescherming. De tuinderswoning is gelegen in het

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525394 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Rotterdam, Amsterdam,

Nadere informatie

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1 Interview Jeroen Achterberg Directeur van Deinse Media. Datum: dinsdag 22 november 2016. Plaats: Elderinkshuis, de Klomp 15, Enschede. Tijd: 12.00 uur. Vanmiddag hebben we een afspraak met Jeroen Achterberg,

Nadere informatie

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto :

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto : Brouwerskolkweg 14 Straat en huisnummer : Brouwerskolkweg 14 Postcode en plaats : 2051 ED Overveen Kadastrale aanduiding : B6293 Complexonderdeel : Duinlust Naam object : Bouwjaar : 1906 Architect : C.

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Langgevelboerderij Walik Riethoven 238 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Langgevelboerderij Walik Een voormalige koeien- en paardenstal, behorend bij

Nadere informatie

215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes

215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes 215 Hoofdweg renovatie 2 blokken portiek woningen 45 etage woningen, 15 maisonnettes VILLANOVA architecten, Rotterdam, 2012 zesxzes visuele communicatie - Nieuwe voorgevels, vanaf de hoek aan de Postjeskade

Nadere informatie

Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel

Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel Over het Pand Het pand Prinsenstraat 61 is een Rijksmonument. Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel achterhuis uit de 17e eeuw, deels verbouwd in

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : Gedempte Zuiderdiep 8 Status : Gemeentelijk monument Periode : januari 2003 Onderzocht door : Taco Tel en Henk Wierts Auteur : Taco Tel Datum :

Nadere informatie

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10 Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kloosterlaan 6; 8; 10 Foto's Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kenmerken Postcode/plaats Kloosterlaan 6;8;10 4772 RA Langeweg Oorspronkelijke

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 521251 Smallepad 5 Woonhuis/tabakskerverij Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 521253, 521252 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

INTERIEUR. Ons droomhuis HIER WILLEN WE SAMEN OUD WORDEN PRODUCTIE, STYLING EN TEKST: EMMY VAN DANTZIG FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA.

INTERIEUR. Ons droomhuis HIER WILLEN WE SAMEN OUD WORDEN PRODUCTIE, STYLING EN TEKST: EMMY VAN DANTZIG FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA. Ons droomhuis INTERIEUR HIER WILLEN WE SAMEN OUD WORDEN PRODUCTIE, STYLING EN TEKST: EMMY VAN DANTZIG FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA 168 169 170 De allereerste keer dat Brendy en Maikel op de plek kwamen

Nadere informatie

GRONINGEN Hondsruglaan 17

GRONINGEN Hondsruglaan 17 GRONINGEN Hondsruglaan 17 Vraagprijs: 895.000 Omschrijving GRONINGEN - Hondsruglaan 17 Een schitterende monumentale helft van een DUBBEL LANDHUIS, gebouwd in 1930 in opdracht van U. van Dijk voor de toenmalige

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Villa Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Villa Walenburg Factsheet Opdrachtgever: Architect:

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma 5 april 2016-1/7 Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden Programma Het huis gaat bewoond worden door een gezin met jonge kinderen. Het programma

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt)

Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt) Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt) 1.1 Inleiding Initiatiefnemers zijn voornemens om op de voormalige locatie van aannemersbedrijf Morselt aan de Brinkstraat

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Niet aanwijzen Merenstoren, hoek Zuider Buiten Spaarne, Van Marumstraat 84, als gemeentelijk monument Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. A Zonderop-Bexkens Telefoon

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

RAG - POMPGEBOUW STRIJP R, EINDHOVEN

RAG - POMPGEBOUW STRIJP R, EINDHOVEN RAG - POMPGEBOUW STRIJP R, EINDHOVEN RAG POMPGEBOUW - STRIJP R Type: herbestemming Functie: residentieel Klant: eigen ontwikkeling Status: opgeleverd januari 2016 Het RAG-gebouw is het eerste gebouw dat

Nadere informatie

Nordhornsestraat 35 Denekamp k.k.

Nordhornsestraat 35 Denekamp k.k. Nordhornsestraat 35 Denekamp 445.000 k.k. Buiten Makelaar Richard Schasfoort: Meer dan 100 jaar geleden ontworpen en gebouwd, een bijzondere sfeer en dat voel je aan alles Nordhornsestraat 35 Denekamp

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 513827 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Machinegebouw Aantal

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Bossche School woning Rosmalen 150 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Bossche School woning van der Laan In 1956 heeft de architect Nico van der Laan

Nadere informatie

Oostgaag 22/Kwakelweg 2, Maasland. Concept

Oostgaag 22/Kwakelweg 2, Maasland. Concept Concept Oostgaag 22, 3155 CG, Kwakelweg 2, 3155 CC Maasland Op de kadastrale minuutkaart van ca. 1825 staat op deze plaats een klein pand met een rechthoekige plattegrond. Het pandje staat op de plaats

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak.

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM021 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 14 Postcode en plaats : 6082 AP Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2231 Coördinaten

Nadere informatie

co z Bouwhistorisch onderzoek

co z Bouwhistorisch onderzoek co z Bouwhistorisch onderzoek Boerderij aan de Graafdijk oost 24b te Molenaarsgraaf nummer: 2507 datum : 26-05 -2015 opdrachtgever Fam. K. de Jong IJsselstein 26-05- 2015 Wout van Vliet Bouwkundige Prins

Nadere informatie

"de EXPRESSIE" oude school, nieuwe stijl... van leren naar wonen. 14 atelierwoningen & 5 ZEER RIANTE luxe appartementen. www.de-expressie.

de EXPRESSIE oude school, nieuwe stijl... van leren naar wonen. 14 atelierwoningen & 5 ZEER RIANTE luxe appartementen. www.de-expressie. station Residentie stadspark centrum voor informatie neem contact op met: De Expressie www.de-expressie.nl Ontwikkeling & Realisatie: "de EXPRESSIE" van leren naar wonen 14 atelierwoningen & 5 ZEER RIANTE

Nadere informatie

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem Kerkgebouw + dienstwoning met ruime bestemming herontwikkeling tot woningbouw mogelijk Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Juni 2018 Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Verschillende

Nadere informatie

Landgoed Imstenrade. Imstenrade 2,3 en 4 te Heerlen. Samenvatting

Landgoed Imstenrade. Imstenrade 2,3 en 4 te Heerlen. Samenvatting Landgoed Imstenrade Imstenrade 2,3 en 4 te Heerlen Samenvatting Ten zuiden van Heerlen in de buurtschap Imstenrade ligt aan de rand van het plateau Mergellandoost, landgoed Hoeve Imstenrade. Een vrij gelegen

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Beemderhoekweg 1

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Beemderhoekweg 1 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM001 Naam monument : n.v.t. Adres : Beemderhoekweg 1 Postcode en plaats : 6095 NS Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie D, nr(s) 292 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl.

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM081 Naam monument : Pand 'Peeters' Adres : Kasteelstraat 9 Postcode en plaats : 6085 BH Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 2105 Coördinaten

Nadere informatie

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1

00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 00020_16~APPARTEMENT VESTER / 1 Appartement Vester uitbreiding interieur, Amsterdam Programma: een extra verdieping van 50 m2 met werkkamer, een extra ouderslaapkamer en badkamer, een vernieuwde keuken

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving Suikerfabriek Blokweg 15 Zevenbergen Kenmerken Adres Blokweg 15 Postcode/plaats 4761 RA Zevenbergen Huidige functie opslag Oorspronkelijke functie suikerfabriek Bouwjaar 1945 en 1946 (schoorstenen) en

Nadere informatie

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls PGEM complex, Doetinchem Meike Savelkouls Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Mede vanwege zijn industriële verleden als nutsbedrijf. Waarom is het

Nadere informatie

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies Sjef Kickken Kickken Bouwtechnisch Advies 1 Behoud van waarde Voorkomen van schade Lange levensduur 2 Kapconstructie Bitumen dakbedekking PVC dakgoten Zinken dakgoten Houten dakkapel Kunststof dakkapel

Nadere informatie

Toetsingskader Monumenten Amsterdam. (Voorheen: Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten)

Toetsingskader Monumenten Amsterdam. (Voorheen: Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten) Toetsingskader Monumenten Amsterdam (Voorheen: Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten) Han van der Zanden 12 oktober 2016 Voorgeschiedenis Eerste versie PVEM vastgesteld door het Stadsdeel Centrum in

Nadere informatie

TU Delft Rmit Afstudeeropdracht 2010/2011 Kasteel Gemert, De nieuwe KMA. Titelblad

TU Delft Rmit Afstudeeropdracht 2010/2011 Kasteel Gemert, De nieuwe KMA. Titelblad Titelblad Vanaf april 2010 staat het kasteel van Gemert leeg. De laatste bewoners waren enkele paters die het grootste deel van hun leven in het buiteland hun geloof hadden onderwezen. Wegens hun leeftijd

Nadere informatie

De Merode. Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek

De Merode. Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek De Merode Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek Foto's Zevenbergschen Hoek De Merode Kenmerken Adres Driehoefijzersstraat 72 Huidige functie Bedrijfswoning Postcode/plaats Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten Project Uitbreiding gemeentehuis Essen -Twee delen nieuwbouw -Fietsenberging en openbaar toilet -Verbouwen bestaand deel Bouwheer Gemeentebestuur Essen Adres Heuvelplein 23 2910 Essen Bebouwde oppervlakte

Nadere informatie

Recente projecten: woningen - verbouw

Recente projecten: woningen - verbouw Recente projecten: woningen - verbouw Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven Lux Alma www.architectenbureau-warmenhoven.nl versie: contactgegevens: 07-12-2012 Kerklaan 70, 2171 GD, Sassenheim telefoon:

Nadere informatie

T CRANENBOSCH KAVELPASPOORTEN

T CRANENBOSCH KAVELPASPOORTEN T CRANENBOSCH KAVELPASPOORTEN 14 maart 2018 ALGEMEEN KAVELPASPOORTEN Het project t Cranenbosch wordt ontwikkeld langs de Rustenburgerweg nabij t Kruis in Heerhugowaard. Een voormalig glastuinbouw bedrijf

Nadere informatie

Adviezen commissievergadering Wijdemeren Vastgesteld:

Adviezen commissievergadering Wijdemeren Vastgesteld: commissies voor ruimtelijke kwaliteit 1 Omgevingsvergunning (monument en bouwen) Aantal voorgaande behandelingen: 0 120029 Bouwadres Leeuwenlaan 42 te 's-gravenland Soort bouwwerk Reclameobject Rijksmonument

Nadere informatie

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA SMALL INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL Datum I 2004 - opgeleverd KANGOEROEWONING ASSE Datum I 2007 - opgeleverd De hoeve bestaande uit 2 gebouwen rond een binnenplaats wordt uitgebreid

Nadere informatie

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM060 Naam monument : Aerenkapel Adres : Moosterstraat bij 15 Postcode en plaats : 6012 RC Haler Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie G nr(s) 145 Coördinaten

Nadere informatie

Kogerstraat 58, Den Burg

Kogerstraat 58, Den Burg rijstaand, goed onderhouden woonhuis met vrijstaande houten schuur Kogerstraat 58, Den Burg Kogerstraat 61, 1791 EP Den Burg T (0222) 3152 07 E info@waaijeradvies.nl www.waaijeradvies.nl Te koop Oplevering

Nadere informatie

Langeweg 11 Postbus AD Oud-Beijerland Tel: Fax: TE KOOP. Kwakscheweg LG Oud-Beijerland

Langeweg 11 Postbus AD Oud-Beijerland Tel: Fax: TE KOOP. Kwakscheweg LG Oud-Beijerland Langeweg 11 Postbus 1166 3260 AD Oud-Beijerland Tel: 0186-634200 Fax: 0186-634276 TE KOOP Kwakscheweg 5 3261 LG Oud-Beijerland Algemeen Deze vrijstaande woning met ruime loods is door haar vrije ligging

Nadere informatie

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Straat en huisnummer : Brederodelaan 57-77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Postcode en plaats : 2061 KH, 2061 KL, 2061 LA Kadastrale

Nadere informatie

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Opdrachtgever: Particulier januari 2010 - juni 2012 Tuinontwerp: P.A.M. Buijs, Vught, 1956 & 2012 Fotograaf: René de

Nadere informatie

Donnerskamp 1, Koningsbosch

Donnerskamp 1, Koningsbosch Donnerskamp 1, Koningsbosch Algemene informatie Straat: Donnerskamp 1 Postcode: 6104RC Stad: Koningsbosch Perceeloppervlakte: 6900 m² Woonoppervlakte: 230 m² Volume: 825 m³ Bouwjaar: 1920 Type: Vrijstaande

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 516147 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl complex Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM066 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18 Postcode en plaats : 6093 EC Heythuysen Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3948,

Nadere informatie

EUROBIOSCOOP HILVERSUM

EUROBIOSCOOP HILVERSUM EUROBIOSCOOP HILVERSUM titel opdrachtgever projectteam bouwmanagement programma opdracht periode Herbestemming Eurobioscoop Hilversum Teus Kroon Marnix van der Meer, Redmer Weijer, Roy van Maarseveen,

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Parallelweg 2

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Parallelweg 2 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM012 Naam monument : n.v.t. Adres : Parallelweg 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 84 Coördinaten :

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 230 postcode + plaats : 8096 CH OLDEBROEK naam object : kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie AF, nr. 275 bescherming : gemeentelijk monument registratienummer

Nadere informatie

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Door Wim Westinga Opdrachtgever: Dudok Wonen Architect: Inbo Architecten BNA Woudenberg, Projectarchitect: Wim Westinga Aannemer: Slokker Bouwgroep

Nadere informatie

Waardestelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE2. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2014 NRE-gebouw2

Waardestelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE2. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2014 NRE-gebouw2 Waardestelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE2 Ter inleiding In oktober 2014 heeft het projectmanagement NRE-terrein van de Gemeente Eindhoven opdracht gegeven aan het Cultuurhistorisch bureau Hüsken

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Made Adelstraat 17 Karakteristiek woonhuis onder Mansardedak, ca. 1930. Detailleringen in o.a. het metselwerk zijn kenmerkend voor de bouwperiode en omgeving.

Nadere informatie

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse.

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Breestraat 56. De gevel van het huis Breestraat 56 alhier heeft zich handhaven, in verminkten staat. Vermoedelijk onbewust hebben de achtereenvolgende eigenaren,

Nadere informatie

Geschakelde woning met een persoonlijke

Geschakelde woning met een persoonlijke Geschakelde woning met een persoonlijke inbreng Hans en Wilma hebben lang getwijfeld, verhuizen of verbouwen. De keuze is op het laatste gevallen. Met hulp van Het Fundament Architectuur en Slijkhuis Interieur

Nadere informatie

Oorspronkelijke functie : paardenstalling (begane grond) en feestzaal (verdieping)

Oorspronkelijke functie : paardenstalling (begane grond) en feestzaal (verdieping) Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM015 Naam monument : Phillokaal Adres : Gats 1a Postcode en plaats : 6131 EM Sittard Kadastrale aanduiding : STD00 sectie F nr(s) 2291 Coördinaten

Nadere informatie

Locatie. Plantsoen, eind 19 e eeuw. Verpleeghuis vanaf jaren 50

Locatie. Plantsoen, eind 19 e eeuw. Verpleeghuis vanaf jaren 50 Leiden Locatie, eind 19 e eeuw Het in Leiden staat bekend om de historische uitstraling van zowel het stadspark, dat rond 1840 op de stadswallen werd aangelegd in de stijl van Zocher, als de aangrenzende

Nadere informatie

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad 2 Een beeldbepalende plek in de historische Stad Delden, tussen Langestraat en Zuidwal, tussen Kortestraat en voormalige Gruttersteeg. 4 Het

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM078 Naam monument : n.v.t. Adres : Eindstraat 11 Postcode en plaats : 6085 AE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1403 Coördinaten :

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Oorsprong van het plangebied Erve Broekmate is een locatie in het zuiden van Nijverdal. Ter hoogte van de kruising van de Keizersweg met

Nadere informatie

KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU

KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU MIRCK ARCHITECTURE KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU Titel: Opdrachtgever: Programma: Oppervlakte: Locatie: Architect: Team: Uitbreiding faculteit, Leiden

Nadere informatie

167 pakhuis Afrika restauratie van een pakhuis t.b.v. kantoren en bedrijven 6500m2 Oostelijke Handelskade, Amsterdam VILLA NOVA architecten, Rotterdam

167 pakhuis Afrika restauratie van een pakhuis t.b.v. kantoren en bedrijven 6500m2 Oostelijke Handelskade, Amsterdam VILLA NOVA architecten, Rotterdam 167 pakhuis Afrika restauratie van een pakhuis t.b.v. kantoren en bedrijven 6500m 2 Oostelijke Handelskade, Amsterdam VILLANOVA architecten, Rotterdam de woningbouw en het pakhuis vanaf de Oostelijke Handelskade

Nadere informatie

Kerkstraat 41 - Dongen

Kerkstraat 41 - Dongen Kerkstraat 41 - Dongen Vraagprijs 695.000,- k.k. Villa Mijn Lust is gelegen aan een van de oudste en meest sfeervolle straten van Dongen, de Kerkstraat. Gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alpen

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande, witgeschilderde villa in eclecticistische bouwstijl met kantelen, rondbogen en een erker.

Typering van het monument: Vrijstaande, witgeschilderde villa in eclecticistische bouwstijl met kantelen, rondbogen en een erker. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM055 Naam monument : De Kikkerberg Adres : Roermondseweg 92 Postcode en plaats : 6081 AW Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1639 Coördinaten

Nadere informatie

Redengevende omschrijving graanschuur

Redengevende omschrijving graanschuur Redengevende omschrijving graanschuur Venweg 4 te Alphen gemeente Alphen-Chaam drs. Elke de Rooij Redengevende omschrijving Venweg 4 te Alphen 1 Objectgegevens Adres : Venweg 4 Plaats : Alphen Postcode

Nadere informatie

Paul van der Grinten, Herman de Kovel, Joyce van Sprundel, Iris Thewessen

Paul van der Grinten, Herman de Kovel, Joyce van Sprundel, Iris Thewessen ADVIEZEN COMMISSIE VOOR WELSTAND EN MONUMENTEN 29-03-2018 Aanwezig: Paul van der Grinten, Herman de Kovel, Joyce van Sprundel, Iris Thewessen Plannen: 3547245 van Leeuwenhoekkwartier Nieuwbouw kavel 08

Nadere informatie

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Datum: 11 oktober 2018 Aanwezig: Jean-Paul Kerstens, Joyce van Sprundel, Herman de Kovel, Iris Thewessen, Paul Achterberg Verslag: Art Nieuwpoort, Ilse Rijneveld Dossiernummer:

Nadere informatie

Te Koop bij Q : Waalre, Markt 8 8A

Te Koop bij Q : Waalre, Markt 8 8A Te Koop bij Q : Waalre, Markt 8 8A Vervolg vrijblijvende informatie : Markt 8 8A te Waalre 2 Vervolg vrijblijvende informatie : Markt 8 8A te Waalre 3 Vervolg vrijblijvende informatie : Markt 8 8A te Waalre

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Loorderstraat 2

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Loorderstraat 2 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM045 Naam monument : n.v.t. Adres : Loorderstraat 2 Postcode en plaats : 6096 NE Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 1360 Coördinaten

Nadere informatie