Wat staat erin?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Z@PPschoolpakket Wat staat erin?"

Transcriptie

1 Wat staat erin? 1. Tips voor spreekbeurt of werkstuk 2. Wat is 3. Wat is a. Waar komt de vandaan? 4. Het begin van & 5. Belangrijk bij & 6. Voor kinderen door kinderen 7. & op tv a. Programma s b. Wie kiest de kinderprogramma s? 8. De 9. & op internet 10. Foto s & plaatjes 11.

2 1. Tips voor spreekbeurt of werkstuk Probeer je spreekbeurt uit je hoofd te leren en op een leuke manier aan je klas te vertellen. Op die manier is je spreekbeurt interessanter dan wanneer je het voorleest van een blaadje. Natuurlijk mag je er wel een spiekbriefje bij gebruiken. Leg in je werkstuk of spreekbeurt eerst uit waarom je voor het onderwerp hebt gekozen. Wat vind je interessant en wat wilde je graag te weten komen? Verdeel een werkstuk altijd in verschillende hoofdstukken, dan blijft het overzichtelijk. Bespreek van te voren in je spreekbeurt of werkstuk de inhoud ervan: in welke stappen je het onderwerp gaat bespreken of beschrijven. Vertel aan het begin van je spreekbeurt dat er op het einde vragen kunnen worden gesteld. Zo voorkom je dat er vragen worden gesteld terwijl je nog aan het vertellen bent. Oefen je spreekbeurt voor je familie of vrienden, dan wen je alvast aan publiek. Het is altijd leuk om bij jouw verhaal plaatjes te laten zien, zowel bij een spreekbeurt als werkstuk. Met plaatjes erbij kun je sommige onderwerpen nóg beter uitleggen. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor een spreekbeurt. Jij hebt je in het onderwerp verdiept en weet er meer over dan de rest van je klas! Als je een vraag over je spreekbeurt niet kunt beantwoorden is dat helemaal niet erg. Vertel dat je de vraag op dat moment niet kunt beantwoorden en dat je het gaat opzoeken zodat je het antwoord later kunt geven. Als je even niet meer weet hoe je verder moet met het maken van je spreekbeurt of werkstuk, vraag dan hulp aan je ouders, juf of meester. Zij kunnen je vaak goede tips geven. Ben je zenuwachtig voor je spreekbeurt? Eet een banaan, dat helpt tegen de zenuwen!

3 2. Wat is is een jeugdnet van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat bestaat sinds september De zender richt zich met verschillende televisieprogramma s en een website op kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Bekende s zijn onder andere Willem Wever, Het Klokhuis, Het Jeugdjournaal en Villa Achterwerk. De s zijn iedere dag te zien op het televisiekanaal van Nederland Wat is is net als een jeugdnet van de NPO maar richt zich met televisieprogramma s en een website op jongere kinderen: peuters en kleuters tussen de twee en zes jaar oud. Bekende s zijn Sesamstraat, KRO Kindertijd, Kabouter Plop en Bob de Bouwer. De programma s van worden ook iedere dag op Nederland 3 uitgezonden, vooral in de ochtend en het begin van de middag. 3.1 Waar komt de vandaan? Het logo en de naam van zijn om verschillende redenen uitgekozen voor het jeugdnet van de NPO. De zweeft in de lucht. Dit is een verwijzing naar televisie en het in de lucht zijn. Dit zeggen ze wel eens bij televisieprogramma s die live worden uitgezonden: we zijn in de lucht of on the air, in het Engels. Mensen kunnen namelijk thuis een tv-programma kijken doordat er signalen via de lucht aan een satelliet worden doorgegeven. Het uitzenden van tv-programma s vindt dus gedeeltelijk plaats in de lucht. De naam en het logo moesten leuk zijn voor jong en oud en voor zowel jongens als meisjes. De was dit allemaal! Ook was het belangrijk dat de naam en het logo nog niet door een andere tv-zender of door een ander bedrijf werden gebruikt. Het nieuwe jeugdnet moest onderscheidend en opvallend zijn en dus niet teveel lijken op wat er al was aan kinderprogramma s op televisie. Dit zijn de belangrijkste redenen voor het kiezen van als naam en logo voor het jeugdnet van de NPO.

4 4. Het begin van & Op 2 september 2000 was het jeugdnet voor het eerst op televisie te zien. Het was bedoeld voor alle kinderen van twee tot twaalf jaar. Vanaf die dag werden er onder de naam verschillende kinderprogramma s uitgezonden. Voor de komst van werden alle kinderseries van de publieke omroepen op verschillende zenders en op verschillende tijden uitgezonden. Dit was voor veel kinderen onduidelijk en rommelig. De Nederlandse Publieke Omroep wilde meer overzicht en duidelijkheid voor de kinderprogramma s, daarom moest er een speciaal jeugdnet komen waar alle kinderseries van de NPO onder zouden vallen. Cathy Spierenburg is de oprichtster van en Ze is zelf lang juf geweest en wist veel van kinderen. Ze wist bijvoorbeeld wat kinderen wel en niet willen zien op televisie. Ook wist ze zeker dat een jeugdnet zoals een succes zou zijn. Toen net bestond heeft ze ervoor gezorgd dat er direct veel kinderseries bij werden uitgezonden. Eerst werden deze vooral s middags uitgezonden, maar al snel was de hele dag te zien. Vooral SchoolTV was een belangrijk onderdeel. Het aanbod van programma s bleef groeien en er kwam steeds weer een uurtje bij. Vanaf 2005 kwamen de s ook in het weekend op televisie. Kinderen konden nu iedere dag van de week naar kijken! Het jeugdnet was vanaf het begin een succes. In het eerste jaar was het zelfs marktleider, de grootste aanbieder van kinderprogramma s! De concurrenten, zoals Disney en Nickelodeon, wilden natuurlijk niet achterblijven en werkten heel hard om beter te worden. Veel kinderen en ouders waren erg blij met de komst van Elke dag werden er veel enthousiaste brieven en tekeningen verstuurd. Sommige oudere kinderen vonden s zoals Sesamstraat en de Teletubbies kinderachtig, want deze programma s zijn voor jongere kinderen, tussen de twee en zes jaar. Om de programmering voor oudere en jongere kinderen van elkaar te onderscheiden, startte in september 2005 toen vijf jaar bestond het jeugdnet De naam is afgeleid van zodat ze wel met elkaar verbonden bleven, zoals familie: is de oudere broer en het kleine zusje. Ook sluit de naam aan bij het multimediagebruik van kinderen: zappen op televisie en zappen van tv naar internet (zappen is een ander woord voor overschakelen). Vanaf die tijd richt zich op kinderen van zes tot twaalf jaar oud en richt zich op de allerkleinsten, van twee tot zes jaar oud.

5 5. Belangrijk bij & Wat vinden en belangrijk bij het maken van televisieprogramma s en websites voor kinderen? Het doel van en is om veel goede en verschillende programma s te maken voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud. Een ander doel is het creëren van een eigen belevingswereld voor kinderen, door middel van televisie en internet. Hoe worden deze doelen bereikt? en bestaan uit een samenwerking tussen verschillende publieke omroepen. Deze omroepen maken ieder eigen (kinder)programma s die uitgezonden worden op de televisiezenders Nederland 1, 2 en 3. Het gaat om de omroepen AVRO, EO, KRO, NCRV, NOS, NTR, TROS, VPRO en de VARA die samen uitzenden bij en De omroepen bepalen in overleg met de manager kinderprogrammering wat er precies te zien is in de programma s die ze uitzenden. Door deze samenwerking is het de bedoeling dat er binnen en veel verschillende series te zien zijn: leerzame, leuke, grappige en interessante programma s voor verschillende leeftijden en over gevarieerde onderwerpen zoals bijvoorbeeld nieuws, natuur, cultuur en muziek. Naast de tv-programma s die door de verschillende omroepen worden gemaakt, worden er ook kinderseries, -programma s en tekenfilms aangekocht. Dit betekent dat deze programma s niet in Nederland maar in het buitenland zijn gemaakt. De NPO koopt sommige kant-en-klare programma s over zodat deze ook uitgezonden kunnen worden op of Meer over de aankoop van tv-programma s vind je bij het onderdeel op tv. De NPO wil graag dat en bekend zijn bij alle gezinnen met kinderen. Door kinderprogramma s uit te zenden op televisie en door een uitgebreide website is het de bedoeling dat en zorgen voor ontspanning, amusement, inspiratie, creativiteit, informatie en uitdaging. Kortom; de jeugdnetten willen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen. 6. Voor kinderen en door kinderen Cathy Spierenburg vindt het erg belangrijk om naar kinderen te luisteren. Wat willen kinderen zien op televisie? en zijn er voor kinderen dus moeten de mensen die de programma s maken, weten wat deze kinderen graag willen zien! Cathy praatte vaak met kinderen en wilde weten wat ze leuk, interessant, grappig en minder leuk vonden. Daarom heeft ze bij het oprichten van ook een Raad van Kindercommissarissen opgericht. Kinderen konden voor deze functie solliciteren. Als ze werden aangenomen mocht zij vertellen wat ze leuk en belangrijk vonden. Door kinderen erbij te betrekken en naar hun meningen te luisteren, konden er leukere en betere kinderprogramma s worden uitgezonden.

6 7. op tv Programma s De s zijn iedere dag te zien op het televisiekanaal van Nederland 3. De programma s op en zijn niet steeds hetzelfde: er komen steeds nieuwe series en tekenfilms bij en soms verdwijnen er programma s. Kijk op om te zien welke kinderseries er nu te zien zijn bij en voor de programma s van op www. zappelin.nl! Wie kiest de tekenfilms/series? Iedere dag zie je bij en allerlei leuke programma s: van tekenfilms en spelprogramma s tot series. Wie beslist eigenlijk wat er te zien is bij en Kindertelevisieprogramma s voor en moeten aan verschillende eisen voldoen. Er werken mensen bij de NPO die precies weten aan welke eisen. Zij beoordelen programma s en beslissen welke programma s op de jeugdnetten van de NPO te zien zijn. Verschillende omroepen maken zelf nieuwe kinderseries en programma s. De plannen die ze hiervoor maken bespreken ze eerst met de NPO en Er is veel geld nodig om deze programma s te maken. Dit geld wordt over de verschillende omroepen verdeeld zodat iedere omroep van dat geld programma s kan maken. Als een idee voor een kinderprogramma is goedgekeurd gaat de omroep zorgen dat het programma gemaakt wordt. Zodra de nieuwe programma s en series gemaakt zijn, kunnen jullie ze zien bij of

7 Omdat je tegenwoordig, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, de hele dag naar en kunt kijken, moeten er veel programma s zijn om deze dagen mee in te vullen. Naast de series die door de omroepen zelf worden gemaakt, worden er ook series en tekenfilms aangekocht. Dit houdt in dat al bestaande series uit het buitenland, die eigenlijk al helemaal klaar zijn voor gebruik, worden gekocht door de NPO. Zodra een serie is aangekocht mag deze worden uitgezonden op of Omdat het programma niet van de NPO zelf is, mag de aangekochte kinderserie maar een aantal keren uitgezonden worden en mag de serie ook niet op uitzendinggemist.nl worden geplaatst. Per jaar worden er ongeveer twintig kinderprogramma s aangekocht. Deze programma s zijn te koop op speciale beurzen, waar mensen van de NPO kunnen zien welke kinderseries en tekenfilms er allemaal te koop zijn. Ze kiezen de allerleukste voor jullie uit maar natuurlijk moeten deze wel bij en passen. Er worden bijvoorbeeld geen agressieve of vechtseries aangekocht. Het moeten series en tekenfilms zijn van goede kwaliteit, dus mooi gemaakt en met een goed verhaal. en zenden vooral verhalende en realistische series uit die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Voorbeelden van aangekochte kinderseries zijn Amika, H2O en de tekenfilm Jungle Book. Een serie die niet is aangekocht is SpangaS, gemaakt door de NCRV. Over de aankoop van een serie wordt goed nagedacht, het kost namelijk heel veel geld. Gemiddeld kost het uitzenden van een programma op of 100 euro per minuut! Dat is 6000 euro per uur! Er wordt dus veel geld betaald om ervoor te zorgen dat jullie altijd iets leuks hebben om naar te kijken, iedere dag weer!

8 8. De De zijn vijf grappige figuurtjes die sinds 2008 bij horen. Kinderen kunnen een favoriete kiezen: degene die ze de grappigste vinden of de die het meeste op ze lijkt. Laat jij veel scheetjes? Dan is B.B. zeker jouw favoriete Ben je benieuwd welke het beste bij jou past? Speel de op games! We stellen de aan je voor: B.B. Dit is de wijze van het stel. Hij heeft een gevoel voor rechtvaardigheid en weet goed wat wel en niet mag. Hij wordt altijd als laatste gekozen bij sport. Met zijn propeller kan hij vliegen, maar hij laat kleine scheetjes waardoor hij soms de verkeerde kant opvliegt. B.B. is half bij, half big. Chica Ze is een gevoelige diva, die er van houdt om anderen uit te dagen. Ze weet wat ze wil en zal schreeuwen als ze haar zin niet krijgt. Chica lijkt op een octopus maar heeft de strepen van een tijger. Opgepast dus! Lizz Hij is de stoker van de groep. Hij steekt zijn neus overal in en eet allerlei dingen op. Als hij anderen helpt doet hij dat om er zelf beter van te worden. Dit gaat niet altijd goed! Lizz is een gekko, miereneter en een kameleon in één. Olec Hij is niet de slimste en eigenlijk ook een beetje onzeker, Maar hij is zo lief! Hij schrikt overal van en kent zijn eigen kracht soms niet. Olec is een marsupilami, maar dan zo groot als een gorilla. Spark Hij is haantje de voorste en de stoere bink van de Hij doet alles met (te) veel energie. Zijn vrienden worden wel eens moe van hem! Hij is altijd vrolijk maar ook erg happig. Spark is half hond, half haai.

9 www 9. op internet en zijn ook te vinden op internet. De (www.zappelin.nl) richt zich op kinderen van twee tot zes jaar oud en hun ouders, met online kleurplaten en spelletjes, liedjes, verhaaltjes, acties en filmpjes. De (www.zapp.nl) richt zich op zes tot twaalfjarigen met een uitgebreide website met nieuws, games, gadgets, acties, een om zelf filmpjes te maken. Wil je meer weten? Surf naar of schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

10 10. Foto s & plaatjes

11 10. Foto s & plaatjes

12 ????? 11. Speel de Quiz en ontdek? hoe goed klasgenoten hebben geluisterd naar jouw spreekbeurt! 1. Hoeveel horen er bij 2. Waarom is er gekozen voor als naam en logo? 3. Sesamstraat is een programma van Waar of niet waar? 4. Waar staat de afkorting NPO voor? 5. en bestaan even lang. Waar of niet waar? 6. Sinds wanneer bestaat 7. Waarom heeft Cathy Spierenburg opgericht? 8. Waar wordt onder andere op gelet bij het kiezen van kinderprogramma s voor 9. Noem 2 dingen die je kunt doen op de 10. Noem jouw favoriete en

Werkstukpakket Mediasmarties

Werkstukpakket Mediasmarties Mediasmarties December 2011 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Een werkstuk maken in 10 stappen...4 3. Wat zijn media?...6 4. Wat is Mediasmarties?...8 5. Wat betekent de naam Mediasmarties?...10 6. Wat is het

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel a pp noot ui Peuters en kleuters op internet m s Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel Met medewerking van Justine Pardoen Peter Nikken 2 app oo n t

Nadere informatie

LESBRIEF 3. Leerlingen

LESBRIEF 3. Leerlingen LESBRIEF Leerlingen LES - JOUW DOCENT IS EEN GOUDMIJN De beste hulp krijg je van kennissen Netwerken kun je leren Vanaf je geboorte hoor je bij anderen, jouw sociaal netwerk. Dat netwerk groeit vanzelf

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Bedenk goed wat je met je euro doet

Bedenk goed wat je met je euro doet Bedenk goed wat je met je euro doet Inhoud Les 1 Zakgeld enzo! Les 2 Reclame enzo! Les 3 Schulden enzo! Les 4 Budgetteren enzo! Deze map is van Geldautomaat Geldautomaat Les 1 Zakgeld enzo! Les 1 - Zakgeld

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Jouw spreekbeurt over het Geheim achter Zakgeld

Jouw spreekbeurt over het Geheim achter Zakgeld Jouw spreekbeurt over het Geheim achter Zakgeld pag. 14 Hoeveel kinderen krijgen zakgeld? pag. 15 Hoeveel zakgeld krijgen kinderen? pag. 16 Waarom krijgen kinderen zakgeld? Inhoud Voorwoord pag. 03 Tips

Nadere informatie

S P E C I A L. 2-8 jaar. kinderen en. internet. Feiten & cijfers De beste kindersites Veilig met MyBee Internet & ik. Mijn digitale wereld

S P E C I A L. 2-8 jaar. kinderen en. internet. Feiten & cijfers De beste kindersites Veilig met MyBee Internet & ik. Mijn digitale wereld S P E C I A L kinderen en 2-8 jaar internet Feiten & cijfers De beste kindersites Veilig met MyBee Internet & ik Mijn digitale wereld Kinderen gaan steeds jonger online, en ze doen dat ook steeds intensiever.

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten Voortgezet onderwijs Junior company 1. starten Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Samen doen, samen zijn. De jeugd van 2012

Samen doen, samen zijn. De jeugd van 2012 Samen doen, samen zijn De jeugd van 2012 1 2 Voorwoord De jeugd van 2012, een voorspelling van een nieuwe generatie? Voorspellen is risico s nemen, je hebt immers geen idee of je gelijk gaat krijgen. Het

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje

Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje Jij wilt je spreekbeurt houden over Dolfje Weerwolfje en Paul van Loon. Goed idee! Wij gaan je een handje helpen. Veel plezier, en succes natuurlijk!

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

32 Kwaliteitsbevordering

32 Kwaliteitsbevordering DC 32 Kwaliteitsbevordering 1 Inleiding In dit thema gaan we in op de begrippen kwaliteit, kwaliteitszorg en kwaliteitsbeleid. Het zijn onderwerpen die niet meer weg te denken zijn uit het Nederland van

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Munt

Koninklijke Nederlandse Munt Koninklijke Nederlandse Munt ALLES OVER MUNTEN! SPREEKBEURT INFORMATIE www.knm.nl Beeldhouwkunst Tientje 2012 WAAR KOMEN MUNTEN VANDAAN? Het idee van geld is ontstaan doordat er op steeds grotere schaal

Nadere informatie

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken Thema Keuzes maken Mijn geldzaken Versie 1.0 Copyright Vakcollege Groep B.V. 2012. Alle rechten voorbehouden. Mijn geldzaken Hoe staat het met jouw geldzaken? Houd jij ook altijd aan het eind van je geld

Nadere informatie

Zelf starten. van een genoegteam

Zelf starten. van een genoegteam Zelf starten van een genoegteam Nynke van der Hoek September 2009 Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. Inleiding 2 2. Wat wil je 2 3. Wie is je doelgroep 2 4. Werven van deelnemers 3 5. Financiën 3 6. Frequentie

Nadere informatie

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer Werkmap voor jongeren Samen Wijzer Inhoudsopgave Inleiding 1 Hoofdstukken 2 Hoofdstuk Account aanmaken 2 Hoofdstuk Reclame op internet 8 Hoofdstuk Zoekmachines 12 Hoofdstuk Games 18 Hoofdstuk Chat/Msn

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over dyslexie!

Alles wat je wilt weten over dyslexie! Alles wat je wilt weten over dyslexie! Is het lastig om dyslexie te hebben? Ja. Betekent dit dat je nooit kunt leren lezen en schrijven? Nee. Dyslexie heb je voor altijd. Er zijn geen medicijnen of operaties

Nadere informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: HANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal gebruikt.

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie