Wat staat erin?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Z@PPschoolpakket Wat staat erin?"

Transcriptie

1 Wat staat erin? 1. Tips voor spreekbeurt of werkstuk 2. Wat is 3. Wat is a. Waar komt de vandaan? 4. Het begin van & 5. Belangrijk bij & 6. Voor kinderen door kinderen 7. & op tv a. Programma s b. Wie kiest de kinderprogramma s? 8. De Z@PPers 9. Z@PP & Z@ppelin op internet 10. Foto s & plaatjes 11. Z@PPquiz

2 1. Tips voor spreekbeurt of werkstuk Probeer je spreekbeurt uit je hoofd te leren en op een leuke manier aan je klas te vertellen. Op die manier is je spreekbeurt interessanter dan wanneer je het voorleest van een blaadje. Natuurlijk mag je er wel een spiekbriefje bij gebruiken. Leg in je werkstuk of spreekbeurt eerst uit waarom je voor het onderwerp hebt gekozen. Wat vind je interessant en wat wilde je graag te weten komen? Verdeel een werkstuk altijd in verschillende hoofdstukken, dan blijft het overzichtelijk. Bespreek van te voren in je spreekbeurt of werkstuk de inhoud ervan: in welke stappen je het onderwerp gaat bespreken of beschrijven. Vertel aan het begin van je spreekbeurt dat er op het einde vragen kunnen worden gesteld. Zo voorkom je dat er vragen worden gesteld terwijl je nog aan het vertellen bent. Oefen je spreekbeurt voor je familie of vrienden, dan wen je alvast aan publiek. Het is altijd leuk om bij jouw verhaal plaatjes te laten zien, zowel bij een spreekbeurt als werkstuk. Met plaatjes erbij kun je sommige onderwerpen nóg beter uitleggen. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor een spreekbeurt. Jij hebt je in het onderwerp verdiept en weet er meer over dan de rest van je klas! Als je een vraag over je spreekbeurt niet kunt beantwoorden is dat helemaal niet erg. Vertel dat je de vraag op dat moment niet kunt beantwoorden en dat je het gaat opzoeken zodat je het antwoord later kunt geven. Als je even niet meer weet hoe je verder moet met het maken van je spreekbeurt of werkstuk, vraag dan hulp aan je ouders, juf of meester. Zij kunnen je vaak goede tips geven. Ben je zenuwachtig voor je spreekbeurt? Eet een banaan, dat helpt tegen de zenuwen!

3 2. Wat is is een jeugdnet van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat bestaat sinds september De zender richt zich met verschillende televisieprogramma s en een website op kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Bekende Z@PP-programma s zijn onder andere Willem Wever, Het Klokhuis, Het Jeugdjournaal en Villa Achterwerk. De Z@PP-programma s zijn iedere dag te zien op het televisiekanaal van Nederland Wat is Z@ppelin? Z@ppelin is net als Z@PP een jeugdnet van de NPO maar richt zich met televisieprogramma s en een website op jongere kinderen: peuters en kleuters tussen de twee en zes jaar oud. Bekende Z@ppelin-programma s zijn Sesamstraat, KRO Kindertijd, Kabouter Plop en Bob de Bouwer. De programma s van Z@ppelin worden ook iedere dag op Nederland 3 uitgezonden, vooral in de ochtend en het begin van de middag. 3.1 Waar komt de Z@ppelin vandaan? Het logo en de naam van Z@ppelin zijn om verschillende redenen uitgekozen voor het jeugdnet van de NPO. De Z@ppelin zweeft in de lucht. Dit is een verwijzing naar televisie en het in de lucht zijn. Dit zeggen ze wel eens bij televisieprogramma s die live worden uitgezonden: we zijn in de lucht of on the air, in het Engels. Mensen kunnen namelijk thuis een tv-programma kijken doordat er signalen via de lucht aan een satelliet worden doorgegeven. Het uitzenden van tv-programma s vindt dus gedeeltelijk plaats in de lucht. De naam en het logo moesten leuk zijn voor jong en oud en voor zowel jongens als meisjes. De Z@ppelin was dit allemaal! Ook was het belangrijk dat de naam en het logo nog niet door een andere tv-zender of door een ander bedrijf werden gebruikt. Het nieuwe jeugdnet moest onderscheidend en opvallend zijn en dus niet teveel lijken op wat er al was aan kinderprogramma s op televisie. Dit zijn de belangrijkste redenen voor het kiezen van Z@ppelin als naam en logo voor het jeugdnet van de NPO.

4 4. Het begin van & Op 2 september 2000 was het jeugdnet Z@ppelin voor het eerst op televisie te zien. Het was bedoeld voor alle kinderen van twee tot twaalf jaar. Vanaf die dag werden er onder de naam Z@ppelin verschillende kinderprogramma s uitgezonden. Voor de komst van Z@ppelin werden alle kinderseries van de publieke omroepen op verschillende zenders en op verschillende tijden uitgezonden. Dit was voor veel kinderen onduidelijk en rommelig. De Nederlandse Publieke Omroep wilde meer overzicht en duidelijkheid voor de kinderprogramma s, daarom moest er een speciaal jeugdnet komen waar alle kinderseries van de NPO onder zouden vallen. Cathy Spierenburg is de oprichtster van Z@PP en Z@ppelin. Ze is zelf lang juf geweest en wist veel van kinderen. Ze wist bijvoorbeeld wat kinderen wel en niet willen zien op televisie. Ook wist ze zeker dat een jeugdnet zoals Z@ppelin een succes zou zijn. Toen Z@ppelin net bestond heeft ze ervoor gezorgd dat er direct veel kinderseries bij Z@ppelin werden uitgezonden. Eerst werden deze vooral s middags uitgezonden, maar al snel was Z@ppelin de hele dag te zien. Vooral SchoolTV was een belangrijk onderdeel. Het aanbod van programma s bleef groeien en er kwam steeds weer een uurtje Z@ppelin-tijd bij. Vanaf 2005 kwamen de Z@ppelin-programma s ook in het weekend op televisie. Kinderen konden nu iedere dag van de week naar Z@ppelin kijken! Het jeugdnet was vanaf het begin een succes. In het eerste jaar was het Z@ppelin zelfs marktleider, de grootste aanbieder van kinderprogramma s! De concurrenten, zoals Disney en Nickelodeon, wilden natuurlijk niet achterblijven en werkten heel hard om beter te worden. Veel kinderen en ouders waren erg blij met de komst van Z@ppelin. Elke dag werden er veel enthousiaste brieven en tekeningen verstuurd. Sommige oudere kinderen vonden Z@ppelin-programma s zoals Sesamstraat en de Teletubbies kinderachtig, want deze programma s zijn voor jongere kinderen, tussen de twee en zes jaar. Om de programmering voor oudere en jongere kinderen van elkaar te onderscheiden, startte in september 2005 toen Z@ppelin vijf jaar bestond het jeugdnet Z@PP. De naam Z@PP is afgeleid van Z@ppelin zodat ze wel met elkaar verbonden bleven, zoals familie: Z@PP is de oudere broer en Z@ppelin het kleine zusje. Ook sluit de naam Z@PP aan bij het multimediagebruik van kinderen: zappen op televisie en zappen van tv naar internet (zappen is een ander woord voor overschakelen). Vanaf die tijd richt Z@PP zich op kinderen van zes tot twaalf jaar oud en richt Z@ppelin zich op de allerkleinsten, van twee tot zes jaar oud.

5 5. Belangrijk bij & Wat vinden en belangrijk bij het maken van televisieprogramma s en websites voor kinderen? Het doel van Z@PP en Z@ppelin is om veel goede en verschillende programma s te maken voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud. Een ander doel is het creëren van een eigen belevingswereld voor kinderen, door middel van televisie en internet. Hoe worden deze doelen bereikt? Z@PP en Z@ppelin bestaan uit een samenwerking tussen verschillende publieke omroepen. Deze omroepen maken ieder eigen (kinder)programma s die uitgezonden worden op de televisiezenders Nederland 1, 2 en 3. Het gaat om de omroepen AVRO, EO, KRO, NCRV, NOS, NTR, TROS, VPRO en de VARA die samen uitzenden bij Z@PP en Z@ppelin. De omroepen bepalen in overleg met de manager kinderprogrammering wat er precies te zien is in de programma s die ze uitzenden. Door deze samenwerking is het de bedoeling dat er binnen Z@PP en Z@ppelin veel verschillende series te zien zijn: leerzame, leuke, grappige en interessante programma s voor verschillende leeftijden en over gevarieerde onderwerpen zoals bijvoorbeeld nieuws, natuur, cultuur en muziek. Naast de tv-programma s die door de verschillende omroepen worden gemaakt, worden er ook kinderseries, -programma s en tekenfilms aangekocht. Dit betekent dat deze programma s niet in Nederland maar in het buitenland zijn gemaakt. De NPO koopt sommige kant-en-klare programma s over zodat deze ook uitgezonden kunnen worden op Z@PP of Z@ppelin. Meer over de aankoop van tv-programma s vind je bij het onderdeel Z@PP/ Z@ppelin op tv. De NPO wil graag dat Z@PP en Z@ppelin bekend zijn bij alle gezinnen met kinderen. Door kinderprogramma s uit te zenden op televisie en door een uitgebreide website is het de bedoeling dat Z@PP en Z@ppelin zorgen voor ontspanning, amusement, inspiratie, creativiteit, informatie en uitdaging. Kortom; de jeugdnetten willen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen. 6. Voor kinderen en door kinderen Cathy Spierenburg vindt het erg belangrijk om naar kinderen te luisteren. Wat willen kinderen zien op televisie? Z@PP en Z@ppelin zijn er voor kinderen dus moeten de mensen die de programma s maken, weten wat deze kinderen graag willen zien! Cathy praatte vaak met kinderen en wilde weten wat ze leuk, interessant, grappig en minder leuk vonden. Daarom heeft ze bij het oprichten van Z@ppelin ook een Raad van Kindercommissarissen opgericht. Kinderen konden voor deze functie solliciteren. Als ze werden aangenomen mocht zij vertellen wat ze leuk en belangrijk vonden. Door kinderen erbij te betrekken en naar hun meningen te luisteren, konden er leukere en betere kinderprogramma s worden uitgezonden.

6 7. op tv Programma s De Z@PP-programma s zijn iedere dag te zien op het televisiekanaal van Nederland 3. De programma s op Z@PP en Z@ppelin zijn niet steeds hetzelfde: er komen steeds nieuwe series en tekenfilms bij en soms verdwijnen er programma s. Kijk op om te zien welke kinderseries er nu te zien zijn bij Z@PP en voor de programma s van Z@ppelin op www. zappelin.nl! Wie kiest de tekenfilms/series? Iedere dag zie je bij Z@PP en Z@ppelin allerlei leuke programma s: van tekenfilms en spelprogramma s tot series. Wie beslist eigenlijk wat er te zien is bij Z@PP en Z@ppelin? Kindertelevisieprogramma s voor Z@PP en Z@ppelin moeten aan verschillende eisen voldoen. Er werken mensen bij de NPO die precies weten aan welke eisen. Zij beoordelen programma s en beslissen welke programma s op de jeugdnetten van de NPO te zien zijn. Verschillende omroepen maken zelf nieuwe kinderseries en programma s. De plannen die ze hiervoor maken bespreken ze eerst met de NPO en Z@PP/Z@ppelin. Er is veel geld nodig om deze programma s te maken. Dit geld wordt over de verschillende omroepen verdeeld zodat iedere omroep van dat geld programma s kan maken. Als een idee voor een kinderprogramma is goedgekeurd gaat de omroep zorgen dat het programma gemaakt wordt. Zodra de nieuwe programma s en series gemaakt zijn, kunnen jullie ze zien bij Z@PP of Z@ppelin.

7 Omdat je tegenwoordig, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, de hele dag naar en kunt kijken, moeten er veel programma s zijn om deze dagen mee in te vullen. Naast de series die door de omroepen zelf worden gemaakt, worden er ook series en tekenfilms aangekocht. Dit houdt in dat al bestaande series uit het buitenland, die eigenlijk al helemaal klaar zijn voor gebruik, worden gekocht door de NPO. Zodra een serie is aangekocht mag deze worden uitgezonden op Z@PP of Z@ppelin. Omdat het programma niet van de NPO zelf is, mag de aangekochte kinderserie maar een aantal keren uitgezonden worden en mag de serie ook niet op uitzendinggemist.nl worden geplaatst. Per jaar worden er ongeveer twintig kinderprogramma s aangekocht. Deze programma s zijn te koop op speciale beurzen, waar mensen van de NPO kunnen zien welke kinderseries en tekenfilms er allemaal te koop zijn. Ze kiezen de allerleukste voor jullie uit maar natuurlijk moeten deze wel bij Z@PP en Z@ppelin passen. Er worden bijvoorbeeld geen agressieve of vechtseries aangekocht. Het moeten series en tekenfilms zijn van goede kwaliteit, dus mooi gemaakt en met een goed verhaal. Z@PP en Z@ppelin zenden vooral verhalende en realistische series uit die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Voorbeelden van aangekochte kinderseries zijn Amika, H2O en de tekenfilm Jungle Book. Een serie die niet is aangekocht is SpangaS, gemaakt door de NCRV. Over de aankoop van een serie wordt goed nagedacht, het kost namelijk heel veel geld. Gemiddeld kost het uitzenden van een programma op Z@PP of Z@ppelin 100 euro per minuut! Dat is 6000 euro per uur! Er wordt dus veel geld betaald om ervoor te zorgen dat jullie altijd iets leuks hebben om naar te kijken, iedere dag weer!

8 8. De De zijn vijf grappige figuurtjes die sinds 2008 bij horen. Kinderen kunnen een favoriete kiezen: degene die ze de grappigste vinden of de die het meeste op ze lijkt. Laat jij veel scheetjes? Dan is B.B. zeker jouw favoriete Ben je benieuwd welke het beste bij jou past? Speel de op games! We stellen de aan je voor: B.B. Dit is de wijze van het stel. Hij heeft een gevoel voor rechtvaardigheid en weet goed wat wel en niet mag. Hij wordt altijd als laatste gekozen bij sport. Met zijn propeller kan hij vliegen, maar hij laat kleine scheetjes waardoor hij soms de verkeerde kant opvliegt. B.B. is half bij, half big. Chica Ze is een gevoelige diva, die er van houdt om anderen uit te dagen. Ze weet wat ze wil en zal schreeuwen als ze haar zin niet krijgt. Chica lijkt op een octopus maar heeft de strepen van een tijger. Opgepast dus! Lizz Hij is de stoker van de groep. Hij steekt zijn neus overal in en eet allerlei dingen op. Als hij anderen helpt doet hij dat om er zelf beter van te worden. Dit gaat niet altijd goed! Lizz is een gekko, miereneter en een kameleon in één. Olec Hij is niet de slimste en eigenlijk ook een beetje onzeker, Maar hij is zo lief! Hij schrikt overal van en kent zijn eigen kracht soms niet. Olec is een marsupilami, maar dan zo groot als een gorilla. Spark Hij is haantje de voorste en de stoere bink van de Hij doet alles met (te) veel energie. Zijn vrienden worden wel eens moe van hem! Hij is altijd vrolijk maar ook erg happig. Spark is half hond, half haai.

9 www 9. op internet en zijn ook te vinden op internet. De ( richt zich op kinderen van twee tot zes jaar oud en hun ouders, met online kleurplaten en spelletjes, liedjes, verhaaltjes, acties en filmpjes. De ( richt zich op zes tot twaalfjarigen met een uitgebreide website met nieuws, games, gadgets, acties, een om zelf filmpjes te maken. Wil je meer weten? Surf naar of schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

10 10. Foto s & plaatjes Z@PPschoolpakket

11 10. Foto s & plaatjes Z@PPschoolpakket

12 ????? 11. Speel de Quiz en ontdek? hoe goed klasgenoten hebben geluisterd naar jouw spreekbeurt! 1. Hoeveel horen er bij 2. Waarom is er gekozen voor als naam en logo? 3. Sesamstraat is een programma van Waar of niet waar? 4. Waar staat de afkorting NPO voor? 5. en bestaan even lang. Waar of niet waar? 6. Sinds wanneer bestaat 7. Waarom heeft Cathy Spierenburg opgericht? 8. Waar wordt onder andere op gelet bij het kiezen van kinderprogramma s voor Z@PP/Z@ppelin? 9. Noem 2 dingen die je kunt doen op de Z@PP-site? 10. Noem jouw favoriete Z@PP- en Z@ppelin-programma????????

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Still advertentie bovenin (links en rechts mogelijk)

Still advertentie bovenin (links en rechts mogelijk) 9 10.00 Journaal 13.10 Sportjournaal 13. 13.48 Sportjournaal 14.00 Journaal 15. Jinek 16. Kanniewaarzijn 16.55 Kindertijd.45 Sportjournaal (NOS).00 De wereld draait door (VARA).00 Journaal (NOS) L.30 Radar

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket Mediasmarties

Spreekbeurtpakket Mediasmarties Mediasmarties December 2011 Inhoud 1. Inleiding...3 2. De 10 stappen naar succes...4 3. Wat zijn media?...7 4. Wat is Mediasmarties?...9 5. Wat betekent de naam Mediasmarties?...11 6. Wat is het verschil

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

BEELD EN GELUID. Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs

BEELD EN GELUID. Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs 2 oktober Inleiding Op 2 oktober 1951 vond de eerste officiële tv-uitzending in Nederland plaats. Inmiddels is de tv een medium geworden dat een belangrijke plaats inneemt in het leven van de meeste Nederlanders.

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT BESLISSINGEN NEMEN AUGUSTUS 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling beide werkbladen 3 briefjes met op elk één tvzender geschreven. DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen maken

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken Eerlijk is eerlijk Reclame maken Bedenk in groepjes van drie of vier een reclame van twintig seconden voor volkorenbrood. Denk aan kleurgebruik, tekst en welke emoties je wilt laten overkomen. Presenteer

Nadere informatie

Tips om zelf het luisteren te verbeteren

Tips om zelf het luisteren te verbeteren Tips om zelf het luisteren te verbeteren Naast het leren van woorden is het belangrijk om zo veel mogelijk te oefenen met luisteren. Daarbij gaat het om verstavaardigheid en om begrijpend luisteren. Verstavaardigheid

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Grote klus Thema : Valkenswaard

Grote klus Thema : Valkenswaard Grote klus Thema : Valkenswaard Ga mee op speurtocht door Als je 5 opdrachten goed maakt, mag je meedoen aan de afsluitende speurtocht. Maak 5 opdrachten (in minimaal 3 verschillende werkplekken) héél

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

nieuwtjes uit groep 3/4

nieuwtjes uit groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 11 Van groep 3-4 Februari, maart 2015 Inhoud 1. Van groep 3 2. Van groep 4 3. Wie zijn wij? 4. Nieuwtjes in het kort 5. Energizers,wat zijn dat? Het is elke keer weer

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst

In deze nieuwsbrief:  Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst Koninklijke belangstelling Tussendoortje: Klantenservice Tip van de maand: netinnederland.nl Negentiende editie Augustus 2017 Aankomende trainingen

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen Henk Haai is erachter gekomen dat zwemmen niet alleen maar zwemmen is, maar dat de omgeving en de intrinsieke motivatie van een zwemmer ook heel veel invloed

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

Vriendschap. Basisonderwijs

Vriendschap. Basisonderwijs Basisonderwijs Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar vriendschappen? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Een spreekbeurt over ADO Den Haag

Een spreekbeurt over ADO Den Haag Een spreekbeurt over ADO Den Haag Wij ontvangen veel berichten van kinderen die graag een spreekbeurt over ADO Den Haag willen houden. Zij weten alleen niet waar of hoe ze moeten beginnen. Wij helpen je

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Kinderen en televisie

Kinderen en televisie Kinderen en televisie Informatie en tips voor ouders en verzorgers Tegenwoordig worden er de hele dag door kinderprogramma s aangeboden. De meeste kinderen kijken ook graag televisie. Televisie kijken

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Zappen of. over de zichtbaarheid en de perceptie van en de verschillende omroepverenigingen

Zappen of. over de zichtbaarheid en de perceptie van en de verschillende omroepverenigingen Zappen of over de zichtbaarheid en de perceptie van Z@ppelin en de verschillende omroepverenigingen Doctoraalscriptie: Laura Hornikx Studentnummer: 0025836 Begeleiding: Dr. Frank Hakemulder 2e lezer: Prof.

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Daar zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie