Vlaams Elektro Innovatiecentrum. Werkplekverlichting. Algemeen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaams Elektro Innovatiecentrum. Werkplekverlichting. Algemeen:"

Transcriptie

1 Vlaams Elektro Innovatiecentrum Werkplekverlichting Vandaag de dag brengen de meeste van ons veel tijd door op hun werkplek die meestal kunstmatig wordt verlicht. Belangrijk is dat men voldoende aandacht aan deze verlichting besteedt. Licht heeft immers een belangrijke invloed op mensen. De juiste verlichtingsoplossing maakt dan ook een belangrijk deel uit van het comfort op deze werkplek. Een verlichtingsoplossing moet dus steeds afgestemd worden op een specifieke situatie. Algemeen: We maken enerzijds een onderscheid tussen algemene of basisverlichting en werkplek- of taakverlichting anderzijds. De basisverlichting maakt het mogelijk om zich te kunnen oriënteren in een ruimte. De werkplekverlichting maakt het mogelijk om details te kunnen zien. Om personen toe te laten de visuele taken doeltreffend en nauwkeurig uit te voeren, moet een adequate en aangewezen verlichting voorzien en gewaarborgd worden. Deze verlichting kan afkomstig zijn van het daglicht, van kunstmatige verlichting of van een combinatie van beiden (bv. de daglicht afhankelijke regeling) Indien men een goede verlichting wil verzekeren is het essentieel dat men niet enkel aan de opgelegde verlichtingssterkte voldoet, maar ook aan de kwalitatieve behoeften. De verlichting zorgt ervoor dat:? de zichtbaarheid van voorwerpen en obstakels verzekerd is,? het uitvoeren van taken mogelijk gemaakt wordt zonder overdreven visuele vermoeidheid,? het visueel comfort van de gebruiker verzekerd is,? het aantal gemaakte fouten beperkt wordt,? ongevallen worden vermeden. SSTERKTE % MIN. BENODIGD LICHT- NIVEAU MIN. DIMMING NIVEAU O h INVLOED OP ZIENTAAK VERHOOGDE PRESTATIES MINDER FOUTEN DAGERAAD DAGLICHT GEWENSTE WAARDE KUNSTLICHT LICHTBEHEER TIJD % MIN. DIMMING NIVEAU WERD BEREIKT VERMOEIDHEID DAALT MINDER ONGEVALLEN 24 h

2 Om deze doelstellingen te behalen zal men:? een efficiënte verlichting moeten verwezenlijken op de werkplek, zodanig dat een adequate perceptie van de contrasten gegarandeerd wordt,? een evenwicht verwezenlijken tussen luminanties van de visuele taak en haar directe omgeving,? een correcte kleurweergave garanderen, KUNSTMATIGE ALGEMENE WERKPLAATSEN MINIMUM AANBEVOLEN? een aangename en functionele sfeer BURELEN - ALGEMEEN WERK VERGADERZALEN verwezenlijken. OPSLAGPLAATSEN 100 SSTERKTE 150 MAXIMUM Het zichtbaarheidniveau en het vereiste comfort zijn echter voor een groot aantal arbeidsplaatsen afhankelijk van het soort en de duur van de uit te voeren taken. MONTAGEWERKPLAATSEN SSTERKTE MINIMUM AANBEVOLEN MAXIMUM GROF WERK (vb. STAALCONSTRUCTIES) NORMAAL WERK (vb. MOTOREN, AUTO S) FIJN WERK (vb. ELECTRONICA) ZEER FIJN WERK (vb. INSTRUMENTATIE) Normen: De nieuwe norm NBN EN beschrijft de verlichtingseisen voor binnenwerkplekken. Dit document specificeert de voorschriften aan dewelke verlichtingsinstallaties moeten voldoen zodat de behoeften inzake visueel comfort en prestatie verwezenlijkt worden. Deze norm is echter niet van toepassing voor buitenwerkplekken (een norm voor buitenwerkplekken is op dit ogenblik in voorbereiding). In de praktijk bestaat er een zeer groot aantal verschillende visuele taken en aanverwante omgevingen. Om voor elk van deze taken met zijn specifieke omgeving tot een adequate verlichting te komen kan men verschillende verlichtingssystemen toepassen. De norm tracht een oplossing te brengen voor deze problematiek. Het document heeft als doel voor de meeste binnenwerkplekken en de aanverwante omgeving minimum vereisten te bepalen in termen van kwantiteit en kwaliteit van de verlichtingsinstallatie. Verder buigt de NBN EN zich over de factoren die de verlichting beïnvloeden en somt de norm diverse criteria met betrekking tot realisatie van een verlichtingsproject op. Deze criteria worden in de diverse hoofdstukken verder omschreven. Belangrijkste criteria: De belangrijkste criteria zijn:? Verdeling van de luminanties? Verlichtingssterkte? Verblinding? Gerichtheid van het licht? Kleurweergave? Flikkering? Daglicht De norm omvat verder een nomenclatuur van werkplekken, taken en activiteiten en legt hiervoor vereisten vast.

3 Deze vereisten hebben betrekking tot:? Het minimum te behouden verlichtingsniveau (Em)? Grenswaarden voor de verblinding (UGR)? Minimum waarden voor de kleurweergave index (Ra). Verdeling van de luminanties: De norm beschrijft de configuraties van de verdeling van de luminanties die maximaal moeten vermeden worden (te sterke luminantie, te groot contrast van luminanties, te laag niveau van luminantie of te zwak contrast). Ook de grenswaarden van de gebruikelijke weerkaatsingsfactoren worden bondig vermeld. Verlichtingssterkte: Er worden diverse beschouwingen gewijd aan de aanbevolen verlichtingssterkten en de bijzondere voorwaarden voor dewelke men de aanbevolen niveaus moet garanderen (gevaar, visueel vermoeiende taak,...). De waardes met betrekking tot de verlichtingssterkte van de taak en van de onmiddellijk omringende zone worden vermeld, alsook de aanbevolen waardes van de gelijkmatigheid. Voor schrijftaken is bijvoorbeeld de visuele waarneming van belang, bij denkwerk is visueel comfort van belang en bij besprekingen kan de sfeer een hoge prioriteit hebben. Hiernaast zijn er omgevingsfactoren die invloed uitoefenen op de verlichting zoals reflectie en kleurstellingen van de muren, meubels en bureaus, en natuurlijke lichtinval van buitenaf. De basis voor de verlichtingssterkte wordt praktisch gevormd door de combinatie van de wettelijke verlichtingsvoorschriften en het programma van eisen en wensen van de klant. Verblinding: Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de onbehaaglijke directe verblinding en de storende indirecte verblinding en men adviseert twee maatregelen om de rechtstreekse verblinding te beperken: o De onbehaaglijke directe verblinding, die rechtstreeks wordt veroorzaakt door een binnenverlichtingsinstallatie, wordt beoordeeld volgens de methode UGR (United Glare Rating System) van de CIE. Dit UGR systeem is de mate van totale directe verblindingshinder veroorzaakt door alle verlichtingstoestellen van een verlichtingsinstallatie. De UGR methode vervangt de twee Europese systemen BEGRIPPEN die totnogtoe van toepassing waren, DIRECTE VERBLINDING namelijk de grenscurven volgens Söllner (Duits) en Glare Index (Engels). 30 De norm voorziet in waarden die in HORIZONTALE functie van het soort configuratie van het lokaal worden geadviseerd en die niet overschreden mogen worden. Er wordt bovendien gespecifieerd dat het de fabrikant is die de UGR van het verlichtingstoestel moet leveren.

4 o De storende indirecte verblinding wordt vermeden door aanbeveling van een minimum afschermhoek afhankelijk van de helderheid van de lamp. Voorts worden diverse aanbevelingen gegeven om verblinding door weerkaatsing te vermijden. Gerichte verlichting: De norm behandelt tevens het evenwicht tussen diffuus licht en gericht licht. SLECHTE OPSTELLING REFLECTIE C BEGRIPPEN REFLECTIE B INDIRECTE VERBLINDING GOEDE OPSTELLING REFLECTIE A Kleuraspect: Men geeft een beschrijving van de twee parameters die de eigenschappen van wit licht typeren:? Uitzicht van een lamp, gekwantificeerd door haar kleurtemperatuur.? De capaciteit van een lamp om kleuren weer te geven, die wordt gekenmerkt door de kleurweergave index Ra. o 90 tot 100 zeer goede kleurweergave o 80 tot 90 goede kleurweergave o 50 tot 80 matige kleurweergave Flikkering: Flikkering of stroboscopisch effecten kunnen leiden tot psychologische verschijnselen zoals hoofdpijn of kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Immers zij veranderen de perceptie van draaiende machines. Hiervoor raadt de norm aan deze verschijnselen zoveel mogelijk te vermijden. Verder omvat de norm aanbevelingen betreffende: o de te hanteren onderhoudsfactor o het in rekening nemen van daglicht o het verlichten van werkposten met visualisatie apparatuur (Vb.: computerschermen). Kort samengevat: Als besluit kan men vermelden dat op basis van deze nieuwe norm:? De definitie van aard en plaats van het werk noodzakelijk is voor het opstellen van een goed verlichtingsontwerp,? De minimaal voorgeschreven gemiddelde lichtniveaus ten allen tijden moeten gehaald worden,? De verblindingshinder onder een bepaalde grens moet blijven,? De kleurweergave aan bepaalde eisen moet voldoen.

5 Bijkomende eisen: Verder mag men ook niet uit het oog verliezen dat andere (verlichtings-)eisen kunnen vastgelegd worden door de klant, o.a. Onderhoud en vervanging: Zo zal men ook oog hebben voor de vervanging en onderhoud van de geplaatste verlichting. Lampen Voor het vervangen van lampen kan gekozen worden tussen collectieve vervanging en individuele vervanging of een combinatie daarvan. De kosten voor individuele dan wel collectieve vervanging kunnen volgens een uitgevoerde levenscyclusanalyse worden opgesplitst in drie soorten: kosten voor de lampen (40 tot 80% van de totale kosten) kosten voor arbeid (15 tot 50% van de totale kosten) kosten voor afvalverwijdering (5 tot 10% van de totale kosten) Armaturen Armaturen hebben een beduidend langere levensduur dan lampen. Vervanging vindt slechts plaats als de armaturen technisch niet meer voldoen. Vervanging van armaturen is tevens zinvol indien de vervangingskosten lager zijn dan de besparing op het gebied van energieverbruik. Hierbij kan een afschrijvingsperiode aangehouden worden van meer dan tien jaar. Bekabeling De levensduur van bekabeling is minimaal even lang als die van de armaturen. Vervanging van bekabeling vindt slechts plaats indien die noodzakelijk is wegens calamiteiten. Eventueel kan tot vervanging worden overgegaan bij een grote renovatie van een kantoor. Over dimensioneren: Bij installatie van een lamp wordt rekening gehouden met een verouderingsfactor van de lampen waardoor de hoeveelheid licht afneemt. Dit heeft aan de ene kant te maken met een rendementsverlies van de lamp zelf en aan de andere kant met vervuilingen van buitenaf. ONDERHOUD EN VERVANGING DEPRECIATIEFACTOR DEPRECIATIEFACTOR = 1 / BEHOUDSFACTOR (M.a.w. d = 1 / M) DE WAARDEN WORDEN BEPAALD IN FUNCTIE VAN: GEBRUIKTE LAMPEN GEBRUIKTE STOESTELLEN OMGEVING WAARIN TOESTELLEN OPGESTELD ONDERHOUD Milieuwinst is te behalen door de verlichtingssterkte af te stemmen op de behoefte. Dit kan door minder vermogen te installeren of door het teveel aan licht weg te dimmen. Het wegdimmen van overdimensionering en het gebruikmaken van toetredend daglicht kunnen gecombineerd worden door gebruik te maken van een individuele daglichtregeling per armatuur.

6 Warmtevorming: Lampen produceren warmte, waarmee in verband met de klimaatbeheersing rekening moet gehouden worden. Het koelen van veel gebouwen kost vaak meer energie dan het verwarmen ervan. Voor lampen geldt dan ook dat de voorkeur uitgaat naar lampen met een lage warmteontwikkeling en dus een efficiënte lichtbron met een laag vermogen. De warmtevorming die plaatsvindt bij het gebruik van lampen kan afgezogen en hergebruikt worden voor bijvoorbeeld de verwarming van het gebouw. Hebt u nog verdere vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren! Vlaams Elektro Innovatiecentrum Kleinhoefstraat Geel tel: 014/ fax: 014/

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen NBN-EN 12464-1: Werkplekverlichting binnen In 2011 is er een aanpassing gebeurd aan de Europese norm, NBN-EN 12464-1 Licht en verlichting - Werkplekverlichting - Deel 1: Werkplekken binnen. Het is een

Nadere informatie

Verlichting PREBES 04/12/2018. Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard

Verlichting PREBES 04/12/2018. Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard PREBES 04/12/2018 Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard PREBES 04/12/2018 - situering PREBES 04/12/2018 - begrippen Fotometrische grootheden PREBES 04/12/2018

Nadere informatie

energiecoach verlichting

energiecoach verlichting LAMPEN Puntverlichting Hebt u uw gloeilampen al vervangen door spaarlampen? Spaarlampen zijn vier tot vijf keer efficiënter dan gloeilampen en gaan 9 tot 13 keer langer mee. Bijgevolg is de winst dubbel:

Nadere informatie

Levensduur en depreciatie van ledverlichting in lichtberekening. En wat met CLO? Ronde Tafel Lichtdag 12 september 2017

Levensduur en depreciatie van ledverlichting in lichtberekening. En wat met CLO? Ronde Tafel Lichtdag 12 september 2017 1 Levensduur en depreciatie van ledverlichting in lichtberekening. En wat met CLO? Ronde Tafel Lichtdag 12 september 2017 Waarom lichtberekeningen en depreciatie van lichtstroom? De welzijnswet KB 14/04/2016:

Nadere informatie

Een nieuwe norm voor werkplekverlichting

Een nieuwe norm voor werkplekverlichting Een nieuwe norm voor werkplekverlichting NEN-EN 12464-1:2011 Inleiding Op 1 juni 2011 is de gewijzigde Europese Norm NEN-EN 12464-1 "Werkplekverlichting Deel 1 Werkplekken binnen" in werking getreden.

Nadere informatie

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België)

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Relighting Brussel 17-06-2010 Ingrid Van Steenbergen Onafhankelijk lichtadviseur Energiebesparing in verlichting www.odid.be Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Verlichting Airconditionning

Nadere informatie

Het belang van lichtstudies

Het belang van lichtstudies Het belang van lichtstudies Encon - 360 on energy 22 maart 2016 Relighting en Esco: Slim investeren in besparing en comfort Wouter Ryckaert KU Leuven Technologiecampus Gent Laboratorium voor Lichttechnologie

Nadere informatie

Verlichting door de ogen van de gebruiker

Verlichting door de ogen van de gebruiker Kwaliteit van installaties in de utiliteitsbouw: Verlichting door de ogen van de gebruiker Dr. ir. H.IJ. (Hester) Hellinga Themabijeenkomst Kwaliteit van Installaties door DEKRA en UNETO-VNI 29 maart 2017

Nadere informatie

NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies

NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies Wouter Ryckaert Wouter.Ryckaert@kuleuven.be 09 265 87 13 24 oktober 2013 Belgische Vereniging voor Arbeidshygiëne Belgian Ergonomics Society Verlichtingsontwerp

Nadere informatie

Verlichtingskunde 2009 Verlichtingskunde 2009 7S630

Verlichtingskunde 2009 Verlichtingskunde 2009 7S630 7S630 Laurens Zonneveldt Mariëlle Aarts Doel van het college Gereedschap bieden om via een doordacht PvE tot het gewenste doel te komen Opzet Hoe kom je tot eisen, wat speelt een rol Zoeken naar oplossingen

Nadere informatie

LUX op energiezuinige stand

LUX op energiezuinige stand Seminaire Duurzame gebouwen LUX op energiezuinige stand 5 maart 2015 Leefmilieu Brussel De uitdagingen op verlichtingsvlak Ingrid VAN STEENBERGEN, Zaakvoerder Adviesbureau voor verlichting ODID Vervangen

Nadere informatie

VERLICHTINGSVERBLINDING

VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTING EN VERBLINDING Bij verblinding kan onderscheid gemaakt worden tussen directe, rechtstreeks vanuit het armatuur en indirecte verblinding door weerkaatsing van bijvoorbeeld

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methode: Verlichting NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkvloer, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

EN12464-1. de norm bondig beschreven

EN12464-1. de norm bondig beschreven EN12464-1 de norm bondig beschreven Inhoud van EN 12464-1 De totstandkoming van de norm De norm werd geschreven door Werkgroep 2 van het Technisch Comité TC 169 van het Europese Normeringsinstituut CEN.

Nadere informatie

Fiche 8 (Analyse): Eenheden

Fiche 8 (Analyse): Eenheden Fiche 8 (Analyse): Eenheden Zichtbaar licht is een elektromagnetische straling met een golflengte begrepen tussen 400 en 760 nanometer, tussen ultraviolet (< 400 nm) en infrarood (> 760 nm) in licht omvat

Nadere informatie

Energiebesparing met leds

Energiebesparing met leds Energiebesparing met leds Enkele aandachtspunten Docent SBM : Alain Floree Leds Newlighting Relighting Zijn leds nu echt de wonderoplossing hiervoor? Kritische en ook logische benadering van de ledverlichting.

Nadere informatie

Licht dat fijn is voor je ogen

Licht dat fijn is voor je ogen PHILIPS LED Rechte buislamp 20 W (54 W) G13 Koel daglicht Niet-dimbaar Licht dat fijn is voor je ogen Licht van slechte kwaliteit kan leiden tot vermoeidheid van de ogen. Het is belangrijker dan ooit om

Nadere informatie

Lichtplan Herentals April

Lichtplan Herentals April DOELSTELL IINGEN PR IIOR IITE IITEN Lichtplan Herentals April 2003 30 Coheren tt iie me tt h e tt mob ii ll ii tte ii ttsp ll an Het voorgestelde lichtplan zal trachten deel te nemen aan de acties die

Nadere informatie

DOSSIER EN 12464-1. 10.80 m 10.30 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN. uitgave 2, juni 2012

DOSSIER EN 12464-1. 10.80 m 10.30 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN. uitgave 2, juni 2012 DOSSIER EN 12464-1 10.80 m 10.30 500 500 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN uitgave 2, juni 2012 500 500 Voorwoord EN 12464-1 is een toepassingsnorm voor verlichting. De oorspronkelijke norm werd geschreven door

Nadere informatie

Herziening van de norm voor binnenverlichting en nieuwe begrippen

Herziening van de norm voor binnenverlichting en nieuwe begrippen Herziening van de norm voor binnenverlichting en nieuwe begrippen IBE-BIV 18 oktober 2012 Arnaud Deneyer, ir Laboratorium Licht en Gebouw Afdeling Energie & Gebouw WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum

Nadere informatie

LUX op energiezuinige stand

LUX op energiezuinige stand Seminaire Duurzame gebouwen LUX op energiezuinige stand 5 maart 2015 Leefmilieu Brussel Cases Relighting Ingrid VAN STEENBERGEN, Zaakvoerder Adviesbureau voor verlichting ODID Vervangen door Catherine

Nadere informatie

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. Conventioneel Winst NOW! vergoeding LED Armaturen kopen hoeft niet meer Met NOW! bieden we u licht aan in de vorm van een service. U krijgt het beste licht voor uw

Nadere informatie

OMGEVINGSFACTOREN 1. VERLICHTING

OMGEVINGSFACTOREN 1. VERLICHTING VERLICHTING 1 2 OMGEVINGSFACTOREN 1. VERLICHTING Een goede verlichting is onontbeerlijk voor de meeste taken die door de mens worden uitgevoerd. Voor een correcte verlichting moet men streven naar: - een

Nadere informatie

Openbare verlichting

Openbare verlichting Bijlage 4 ROVL-2011 Inleiding op de Nederlandse richtlijnen ROVL 2011 voor het ontwerpen en toepassen van Openbare verlichting Opgesteld door: De Kruijter Openbare Verlichting In opdracht van : Gemeente

Nadere informatie

U5 Optimale manier voor perfect verlichten

U5 Optimale manier voor perfect verlichten U5 Optimale manier voor perfect verlichten MINDER ARMATUREN, MEER COMFORT EN FLEXIBILITEIT De beste reflector op de markt Armaturen moeten het licht richten waar het nodig is, het afschermen waar het stoort,

Nadere informatie

Product naam: MM08396

Product naam: MM08396 Product naam: MM08396 Specificaties MM08396: Groep Armatuur Lumen/Watt 95.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort GABIO Wattage * 20W Straalhoek 90 graden Spanning * 220-240V UGR waarde < 19 Lichtkleur

Nadere informatie

Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw

Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw Gezondheid en comfort Leefmilieu Brussel ZORGEN VOOR VISUEEL COMFORT Magali BODART UCL Architecture & Climat 7 maart 2013 Opleiding tot stand gebracht door de Stadswinkel

Nadere informatie

Hoe moet het: gokt u ernaar of weet u het?

Hoe moet het: gokt u ernaar of weet u het? Kleine parkeergarage Kleine parkeergarages bevinden zich in woongebouwen of zakenhotels. De afmetingen van de ruimte zijn kleiner en er is geen tdurend verkeer: dat neemt toe in de ochtend en de avond

Nadere informatie

LED-pilootsite Bevingen-centrum

LED-pilootsite Bevingen-centrum LED-pilootsite Bevingen-centrum Dirk Van Kerckhoven Infrax dirk.vankerckhoven@infrax.be Oktober 2011 Inhoud 1. Voorstelling van de site 2. Keuze van de site en het concept 3. Onderzoeksmethodiek 4. Meetresultaten

Nadere informatie

Licht dat fijn is voor je ogen

Licht dat fijn is voor je ogen PHILIPS LED Kogellamp 7 W (60 W) E27 Koelwit Niet-dimbaar Licht dat fijn is voor je ogen Licht van slechte kwaliteit kan leiden tot vermoeidheid van de ogen. Het is belangrijker dan ooit om je huis goed

Nadere informatie

De nieuwe Thorn producten zullen vanaf verkrijgbaar zijn

De nieuwe Thorn producten zullen vanaf verkrijgbaar zijn Persinformatie www.thornlighting.nl De nieuwe Thorn producten zullen vanaf 30.11.2017 verkrijgbaar zijn De slimme IQ Wave van Thorn biedt aangename verlichting van topkwaliteit voor kantoren en scholen

Nadere informatie

Evaluatie O.V. zone Luithagen

Evaluatie O.V. zone Luithagen Evaluatie O.V. zone Luithagen 30-01-2014 Evaluatie O.V. zone Luithagen 2 Evaluatie O.V. zone Luithagen Probleem: - Onveiligheidsgevoel s nachts - Diefstal op bedrijfsterreinen 3 Aanpak Evaluatie O.V. door

Nadere informatie

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit PHILIPS LED Lamp (dimbaar) 8,5 W (45 W) E27 Flame Dimbaar Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit De LED Flame lampen van Philips geven een prachtig, warm lichteffect en gaan uitzonderlijk lang

Nadere informatie

Welkom. Kennisplatform OV. 10 januari 2014

Welkom. Kennisplatform OV. 10 januari 2014 Welkom Kennisplatform OV 10 januari 2014 Overzicht Algemeen Wat is licht? Gedrag op voorwerpen Fotometrische grootheden Installatie 2 Basisprincipes OV - V4.1 Wat is openbare verlichting? Criteria Verlichtingsinstallatie

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 3.3 Systemen - Theoretische begrippen Verlichting Piotr Wierusz-Kowalski HERFST 2015 p.kowalski@mkengineering.be www.mkengineering.be 2 DOELSTELLING(EN)

Nadere informatie

MesoOptics voor topprestaties

MesoOptics voor topprestaties UM MesoOptics voor topprestaties MesoOptics Microtechnologie De microscopische structuur garandeert een gecontroleerde lichtverdeling. MesoOptics is een innovatieve technologie die nauwkeurige microstructuren

Nadere informatie

VISUEEL COMFORT STEEDS DE JUISTE KEUZE

VISUEEL COMFORT STEEDS DE JUISTE KEUZE U3 U3 VISUEEL COMFORT ETAP ontwierp de U3 met uw comfort voor ogen. De innovatieve Shielded Lens technologie schermt het ledlicht af en voorkomt verblinding (UGR 19; voor specifieke toepassingen UGR 16).

Nadere informatie

Flare. Comfort en rendement met leds

Flare. Comfort en rendement met leds Flare Comfort en rendement met leds Flare Downlights en spots met ledtechnologie Flare, een uniek designconcept Mun* product design Flare is een compleet gamma van ronde downlights en spots. Zij verzekeren

Nadere informatie

DEKRA Certification Group Gevoel van veiligheid & licht: kun je dat ook meten? Antonie van den Heuvel

DEKRA Certification Group Gevoel van veiligheid & licht: kun je dat ook meten? Antonie van den Heuvel DEKRA Certification Group Gevoel van veiligheid & licht: kun je dat ook meten? Antonie van den Heuvel 31-10-2013 Inhoud Onderzoeken uit de literatuur Meetbare eigenschappen van verlichting Purkinje-effect

Nadere informatie

Relighting LED. Technologische verkenning voor een case study. Arnaud Deneyer. 22 oktober 2014

Relighting LED. Technologische verkenning voor een case study. Arnaud Deneyer. 22 oktober 2014 Relighting LED Technologische verkenning voor een case study Arnaud Deneyer 22 oktober 2014 Laboratorium Licht Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Relighting LED : Technologische

Nadere informatie

Case-studie: Kinderopvang Globe te Ukkel

Case-studie: Kinderopvang Globe te Ukkel Case-studie: Brussel 17-06-2010 Ingrid Van Steenbergen Onafhankelijk lichtadviseur Energiebesparing in verlichting www.odid.be Audit verlichting in het kader van REG Sibelga (budget REG per gemeente) BIM

Nadere informatie

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN Zien kost kwart van onze energie Het zien vraagt 25% van het energieverbruik van het zenuwsysteem. Wordt het zien bemoeilijkt, bijvoorbeeld door onvoldoende

Nadere informatie

Dialux Evo. De evolutie van verlichtingsprogramma s. Docent : Alain Floree

Dialux Evo. De evolutie van verlichtingsprogramma s. Docent : Alain Floree Dialux Evo De evolutie van verlichtingsprogramma s Docent : Alain Floree Welke programma s zijn momenteel het meest gebruikt in Belgie? 1: Dialux 2 : Relux?????? Wat is dialux? Berekeningsprogramma voor

Nadere informatie

Eén lamp, drie lichtinstellingen

Eén lamp, drie lichtinstellingen PHILIPS Led Lamp 8 W-5 W-2 W (60 W) E27 Warm/zeer warm/extra warm Niet-dimbaar Eén lamp, drie lichtinstellingen Soms wilt u de sfeer aanpassen aan wat u doet. Met de Philips SceneSwitch LED-lamp kunt u

Nadere informatie

Beter licht met minder energie

Beter licht met minder energie Beter licht met minder energie Toelichting bij de scan voor bedrijfshallen Doe de slim licht scan! 1 Toelichting bij de slim licht scan voor bedrijfshallen De Slim Licht Scan is een instrument waarmee

Nadere informatie

Een design dat gezien mag worden

Een design dat gezien mag worden PHILIPS LED Kogellamp 2,2 W (25 W) E14 Warmwit Niet-dimbaar Een design dat gezien mag worden Vertrouwde vormen waar u van houdt. Ze verbruiken circa 80% minder energie dan traditionele lampen dankzij de

Nadere informatie

NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies

NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies NBN EN 12464-1 en de interpretatie van lichtstudies Prebes Oost-Vlaanderen Omgevingsfactoren op de arbeidsplaatsen 28/11/2014 - Gent Prof. dr. ing. Wouter Ryckaert KU Leuven Technologiecampus Gent Laboratorium

Nadere informatie

Eén lamp. Uw schakelaar. Twee kleurinstellingen.

Eén lamp. Uw schakelaar. Twee kleurinstellingen. PHILIPS LED Lamp 14 W (100 W) E27 Koel daglicht/warmwit Niet-dimbaar Eén lamp. Uw schakelaar. Twee kleurinstellingen. Creëer de perfecte sfeer voor elk moment. Met de Philips SceneSwitch LED-lamp kunt

Nadere informatie

Moeilijk te lezen wanneer het contrast slecht is

Moeilijk te lezen wanneer het contrast slecht is Fiche 1 (Observatie): Eenheden Lichtstroom (Lumen) hoeveelheid door de bron uitgestraald licht, varieert in functie van de richting Verlichtingssterkte "Hoeveelheid licht dat op het werkvlak INVALT" Luminantie

Nadere informatie

Eén lamp, drie lichtinstellingen

Eén lamp, drie lichtinstellingen PHILIPS LED Lamp 14-7-3,5 W (100 W) E27 Warm/zeer warm/extra warm Niet-dimbaar Eén lamp, drie lichtinstellingen Soms wilt u de sfeer aanpassen aan wat u doet. Met de Philips SceneSwitch LED-lamp kunt u

Nadere informatie

Product naam: MM08395

Product naam: MM08395 Product naam: MM08395 Specificaties MM08395: Groep Armatuur Lumen/Watt 95.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort GABIO Wattage * 20W Straalhoek 90 graden Spanning * 220-240V UGR waarde < 19 Lichtkleur

Nadere informatie

Beter licht met minder energie

Beter licht met minder energie Beter licht met minder energie Toelichting bij de scan voor kantoren Doe de slim licht scan! 1 Toelichting bij de slim licht scan voor kantoren De Slim Licht Scan is een instrument waarmee u de energie-efficiëntie

Nadere informatie

Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen. Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017

Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen. Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017 1 Blauw licht: the fake news en de nuttige toepassingen Peter Bracke Cluster manager Groen Licht Vlaanderen Gent, 12 september 2017 2 3 4 Wat is een te hoge blootstelling? Overdag: de mens is aangepast

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Lamp (dimbaar) 11 W (75 W) E27 WarmGlow Dimbaar De juiste verlichting maakt ieder moment perfect LED-lampen van Philips dimmen met een warme gloed en bieden een geheel nieuwe ervaring. Deze

Nadere informatie

DE BESTE TANDZORG DOOR HET BESTE LICHT. Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering.

DE BESTE TANDZORG DOOR HET BESTE LICHT. Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. DE BESTE TANDZORG DOOR HET BESTE LICHT Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. HET VERMOGEN HALVEERT TERWIJL DE HOEVEELHEID LICHT VERDUBBELT! Dentalmind Zoetermeer Stap over en bespaar

Nadere informatie

Grondbeginselen van licht en verlichting

Grondbeginselen van licht en verlichting Katern voor scholing, her- en bijscholing 15 inhoud 1 Grondbeginselen van licht en verlichting 4 Fotowedstrijd Zo moet het niet! Basiskennis Een uitgave van Intech Elektro & ICT en OTIB februari 2008 Grondbeginselen

Nadere informatie

Lichtinstellingen omschakelen zonder lampen te verwisselen

Lichtinstellingen omschakelen zonder lampen te verwisselen PHILIPS LED Spot 1,5-3,5-5 W (5-20-50 W) GU10 Niet-dimbaar Lichtinstellingen omschakelen zonder lampen te verwisselen Soms wilt u de sfeer aanpassen aan wat u doet. Met een Philips SceneSwitch LED-spot

Nadere informatie

Verlichting in de Cleanroom

Verlichting in de Cleanroom Verlichting in de Cleanroom Joost van Rooij Cleanroom Systems International bv Nationaal Symposium Contamination Control 2019 even voorstellen... Joost van Rooij Commercieel Werktuigbouwkundige met passie

Nadere informatie

Slim omgaan met licht Comfortabel en energie-efficiënte licht: keuzes en besturingen in de utiliteit. RD okober Capelle a/d IJssel 5209

Slim omgaan met licht Comfortabel en energie-efficiënte licht: keuzes en besturingen in de utiliteit. RD okober Capelle a/d IJssel 5209 Comfortabel en energie-efficiënte licht: keuzes en besturingen in de utiliteit RD okober Capelle a/d IJssel 5209 Licht verandert van analoog naar digitaal van analoog naar digitaal licht Light is design!

Nadere informatie

Attiva Lichtprojecten. Onderwijs en gezond licht

Attiva Lichtprojecten. Onderwijs en gezond licht Attiva Lichtprojecten Onderwijs en gezond licht Waar wilt u meer van weten? Trends en veranderingen Wetswijziging per 1 januari 2015: overheveling buitenonderhoud en aanpassingen voor Primair Onderwijs.

Nadere informatie

NPR-13201:2017. Wat zijn de veranderingen en hoe passen we die toe?

NPR-13201:2017. Wat zijn de veranderingen en hoe passen we die toe? NPR-13201:2017 Wat zijn de veranderingen en hoe passen we die toe? Toine Adams (NSVV) Robbert Dijkema (OVLNL.NL) Inhoud presentatie Het tot stand komen van de NPR-13201:2017 NPR-13201:2017 in de praktijk

Nadere informatie

Product naam: MM09193

Product naam: MM09193 Product naam: MM09193 Specificaties MM09193: Groep Armatuur Lumen/Watt 110.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort GABIO Wattage * 30W Straalhoek 90 graden Spanning * 220-240V UGR waarde < 19 Lichtkleur

Nadere informatie

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL.

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. TAUREO EEN OVERSTAP DIE DE MOEITE WAARD IS. Als u het verlichtingssysteem in uw productiehallen, logistieke centra of magazijnen wilt vervangen, is het LEDlichtlijnsysteem

Nadere informatie

Sammode gaat SMART met LED

Sammode gaat SMART met LED Sammode gaat SMART met LED Sustainable Modular Addressable Remote Technology Jalodex Lighting Services levert Sammode armaturen met Connected LED. Het concept is robuust, schaalbaar en veilig waardoor

Nadere informatie

PROJECT GEMEENTEHUIS GOOISE MEREN

PROJECT GEMEENTEHUIS GOOISE MEREN PROJECT GEMEENTEHUIS GOOISE MEREN 2 GEMEENTEHUIS GOOISE MEREN 3 Gemeentehuis Gooise Meren Bussum Product: Fusion-B 4 GEMEENTEHUIS GOOISE MEREN Gemeente Gooise Meren, Bussum De gemeenten Muiden, Naarden

Nadere informatie

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5.1 Licht Licht is een vorm van energie bestaande uit elektromagnetische straling. Zichtbaar licht is de elektromagnetische straling die wordt uitgezonden in het

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Spot (dimbaar) 5 W (50 W) GU10 WarmGlow Dimbare WarmGlow De juiste verlichting maakt ieder moment perfect U kunt het lichtniveau geleidelijk dimmen tot de warme tonen van traditionele spotjes.

Nadere informatie

Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838. Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172

Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838. Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172 Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838 Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172 Veiligheid &' ''. *2$.!"# ( ) * +,- &/,*0,1 )343" * 56-78 - $% $ $ 2 Normatief kader: Europa

Nadere informatie

Wees niet blind voor verblinding UGR: vandaag en morgen

Wees niet blind voor verblinding UGR: vandaag en morgen Wees niet blind voor verblinding UGR: vandaag en morgen Wouter Ryckaert KU Leuven Technologiecampus Gent Laboratorium voor Lichttechnologie & Groen Licht Vlaanderen Wouter.Ryckaert@kuleuven.be - 09 265

Nadere informatie

Verlichting: Normen - Levensduur Case study

Verlichting: Normen - Levensduur Case study Verlichting: Normen - Levensduur Case study 20 September 2016 Arnaud Deneyer, Ir Afdeling Binnenklimaat, Installaties en Energieprestatie WTCB - Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Nadere informatie

Led flat-panels WHITEPAPER. Opbouw, kwaliteit en toepassing. Dit Whitepaper wordt u aangeboden door: Sterk In Led BV Pascalweg 23f 4104 BE Culemborg

Led flat-panels WHITEPAPER. Opbouw, kwaliteit en toepassing. Dit Whitepaper wordt u aangeboden door: Sterk In Led BV Pascalweg 23f 4104 BE Culemborg WHITEPAPER Led flat-panels Dit Whitepaper wordt u aangeboden door: Sterk In Led BV Pascalweg 23f 4104 BE Culemborg Auteur: Harm Blokvoort Inhoudsopgave - Doel van dit Whitepaper, - soorten led panels,

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

White Paper. Led flat-panels. Opbouw, kwaliteit en toepassing

White Paper. Led flat-panels. Opbouw, kwaliteit en toepassing White Paper Led flat-panels Opbouw, kwaliteit en toepassing DOEL VAN DIT WHITEPAPER Momenteel is er veel aanbod van de led panelen. In de praktijk krijgen we veel vragen over deze armaturen en zien we

Nadere informatie

parkeerterrein Beleids- en beheerscontext informatieve basis Doelen en principes te volgen code van goede praktijk

parkeerterrein Beleids- en beheerscontext informatieve basis Doelen en principes te volgen code van goede praktijk 10. Parkeerterrein 10.1. Beleids- en beheerscontext informatieve basis Volgende regelgeving is toepassing voor deze ruimtecategorie : EN 12464-2 (verlichting buitenwerkplaatsen) Typebestek 005 Synergrid

Nadere informatie

Een design dat gezien mag worden

Een design dat gezien mag worden PHILIPS LED Lamp 3,5 W (30 W) E27 Warmwit Niet-dimbaar Een design dat gezien mag worden Vertrouwde vormen waar u van houdt. Ze verbruiken ongeveer 80% minder energie dan traditionele lampen dankzij de

Nadere informatie

Led in algemene verlichting

Led in algemene verlichting augustus 11 Led in algemene verlichting FOCUS De opmars van de led toepassingen is niet meer te stuiten. In eerste instantie ging het om indicatieverlichting, decoratieve toepassingen en signalisatie,

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Spot (dimbaar) 5 W (50 W) GU10 Warmwit Dimbaar De juiste verlichting maakt ieder moment perfect Philips LED-spots dimmen met een warme gloed en bieden een geheel nieuwe ervaring. Deze Philips

Nadere informatie

Deel 2: Verlichting in schoolgebouwen Specifieke aandachtspunten

Deel 2: Verlichting in schoolgebouwen Specifieke aandachtspunten Themareeks: Energie besparen in scholen Thema: Verlichting Deel 2: Verlichting in schoolgebouwen Specifieke aandachtspunten Versie: februari 2002 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Verlichten van klaslokalen...

Nadere informatie

Nederlandse norm. NEN-EN (nl) Licht en verlichting Werkplekverlichting Deel 1: Werkplekken binnen

Nederlandse norm. NEN-EN (nl) Licht en verlichting Werkplekverlichting Deel 1: Werkplekken binnen Nederlandse norm Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Spot (dimbaar) 5 W (50 W) GU10 Koel daglicht/warmwit Dimbare WarmGlow De juiste verlichting maakt ieder moment perfect Dimbare Philips LED's met een warme gloed bieden een geheel nieuwe lichtervaring.

Nadere informatie

Soft Dim. Dimbaar warm ledlicht

Soft Dim. Dimbaar warm ledlicht Soft Dim Dimbaar warm ledlicht 'De natuur is de bron van alle inspiratie. Fascinerend, rustgevend en duurzaam. Een zonsondergang maakt heel wat emoties los.' Dit natuurverschijnsel staat voor iedereen

Nadere informatie

Product naam: MM08180

Product naam: MM08180 Product naam: MM08180 Specificaties MM08180: Groep Armatuur Lumen/Watt 117.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort ESTELA Wattage * 30W RA 80 Spanning * 220-240V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 6500 Daglicht

Nadere informatie

LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving

LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving Lighting LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving LumiStone SP520/522/524/526 Om ruimten te creëren met een aangename en uitnodigende sfeer spelen armaturen met een aantrekkelijke vormgeving een

Nadere informatie

Het is de inhoud die het verschil maakt

Het is de inhoud die het verschil maakt PHILIPS LED Spot (dimbaar) 4 W (35 W) GU10 Koelwit Dimbaar Het is de inhoud die het verschil maakt Met zijn mooie vormgeving en vertrouwde afmetingen is deze LED-spot de perfecte duurzame vervanger voor

Nadere informatie

Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop

Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop 1. Werkruimte Volgens het KB Werken met beeldschermapparatuur (1993) moet de ruimte, wat afmetingen en inrichting betreft, voldoende plaats bieden om veranderingen

Nadere informatie

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat:

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat: Analyse van de huidige situatie: In de analyse zijn de gangen van de mall opgenomen. Het betreft 990 downlighters van 2 x 26W PL ( 4-pins lamp) met elektronisch VSA en 38 pendel klokken met 400W HPI. De

Nadere informatie

Besparen op de Energiefactuur in. Scholen. Goed & Energiezuinig Verlichten. Chris VANDENDAEL. Leuven. n nv URL: www.ecolux.be

Besparen op de Energiefactuur in. Scholen. Goed & Energiezuinig Verlichten. Chris VANDENDAEL. Leuven. n nv URL: www.ecolux.be Goed & Energiezuinig Verlichten Chris VANDENDAEL n nv URL: www.ecolux.be Leuven Alleen over energiebesparing praten of studies laten maken is volkomen zinloos Zonder verdere actie wordt elke studiekost

Nadere informatie

LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving

LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving Lighting LumiStone inspirerende prestaties en vormgeving LumiStone SP520/522/524/526 Om ruimten te creëren met een aangename en uitnodigende sfeer spelen armaturen met een aantrekkelijke vormgeving een

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN VERLICHTING: ONTWERP EN REGELING HERFST 2017 Waarom aandacht schenken aan de natuurlijke verlichting? Florence GREGOIRE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N De uitdagingen

Nadere informatie

Uitgangspunten. Flatopled.nl voorbeeld inventarisatie complexen

Uitgangspunten. Flatopled.nl voorbeeld inventarisatie complexen Uitgangspunten Corporatie X beschikt niet over een specifiek programma van eisen aangaande verlichting van dit complex. Hiertoe is een set aan eisen opgesteld waaraan de verlichting straks moet voldoen.

Nadere informatie

Technische specificatie 005 Uitrusting openbare verlichting. C4/11-2: Voorschriften voor verlichtingstoestellen Fotometrische vereisten

Technische specificatie 005 Uitrusting openbare verlichting. C4/11-2: Voorschriften voor verlichtingstoestellen Fotometrische vereisten Technische specificatie 005 Uitrusting openbare verlichting C4/11-2: Voorschriften voor verlichtingstoestellen Fotometrische vereisten Versie juni 2016 INHOUDSTAFEL 1. ALGEMEENHEDEN... 3 1.1. TOEPASSINGSGEBIED...

Nadere informatie

Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop

Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop Checklist beeldschermwerk: ontwerp en aankoop 1. Werkruimte Volgens het KB Werken met beeldschermapparatuur (1993) moet de ruimte, wat afmetingen en inrichting betreft, voldoende plaats bieden om veranderingen

Nadere informatie

Verlichting in het kantoor

Verlichting in het kantoor Verlichting in het kantoor Verlichting in de kantooromgeving is nog steeds een onderbelicht thema. Dit ondanks de vele onderzoeken die hebben aangetoond dat een degelijk lichtplan een positief effect kan

Nadere informatie

PROJECT DRINKWATERBEDRIJF PUUR WATER NEDERLAND

PROJECT DRINKWATERBEDRIJF PUUR WATER NEDERLAND PROJECT DRINKWATERBEDRIJF PUUR WATER NEDERLAND 2 DRINKWATERBEDRIJF PUUR WATER NEDERLAND 3 4 PWN Velserbroek Product: Meson pro 190 DRINKWATERBEDRIJF PUUR WATER NEDERLAND, Drinkwaterbedrijf Puur water Nederland,

Nadere informatie

zumtobel.com/industriallighting

zumtobel.com/industriallighting APAG Parkeergarage Vriendelijk licht, betrouwbaar en efficiënt: LED-technologie en aanwezigheidssensoren vervullen de wensen van autobestuurders én uitbaters. Meer licht voor de klant, minder stroom voor

Nadere informatie

Met welke levensduur van ledverlichting rekening houden in lichtstudies? Peter Bracke Seminarie IBE-BIV November 2016

Met welke levensduur van ledverlichting rekening houden in lichtstudies? Peter Bracke Seminarie IBE-BIV November 2016 1 Met welke levensduur van ledverlichting rekening houden in lichtstudies? Peter Bracke Seminarie IBE-BIV 2016 17 November 2016 Voorbeelden aan de hand van kantoorverlichting volgens NBN EN 12464-1:2011

Nadere informatie

Altijd de juiste. LEDtube. LEDlampen. Ultra Output versie NU verkrijgbaar

Altijd de juiste. LEDtube. LEDlampen. Ultra Output versie NU verkrijgbaar LEDlampen LEDtube Altijd de juiste LEDtube Welke LEDtube u ook nodig hebt, u vindt deze altijd in het Philips MASTER LEDtube portfolio. Van optimaal energierendement tot de hoogste lichtopbrengst, toepasbaar

Nadere informatie

Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht

Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht 1 Agenda Philips EcoVision LED verlichting Strategieën voor energiebesparing 2 Philips Ecovision 5 Wereldwijd 500 miljoen mensen van zorg voorzien

Nadere informatie

Een design dat gezien mag worden

Een design dat gezien mag worden PHILIPS LED Kaarslamp 2 W (25 W) E14 Warmwit Niet-dimbaar Een design dat gezien mag worden Vertrouwde vormen waar u van houdt. Ze verbruiken circa 80% minder energie dan traditionele lampen dankzij de

Nadere informatie