Ik wil in dit artikel ingaan op wat ziekenzalving is en voor ons kan betekenen. We doen dat op een drievoudige manier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik wil in dit artikel ingaan op wat ziekenzalving is en voor ons kan betekenen. We doen dat op een drievoudige manier"

Transcriptie

1 Katern Ziekenzalving Naar aanleiding van een gesprek in de kerkenraad over ziekenzalving is het goed om ons te bezinnen op de woorden die de apostel Jakobus over ziekenzalving in Jakobus 5:13 ev. ons aanreikt. Er wordt in de Bijbel twee keer gesproken over ziekenzalving, in Markus 6:13 en Jacobus 5:15. Het is in onze kerken helemaal niet gebruikelijk dat er ziekenzalving plaatsvindt. In andere kerken is het min of meer gewoon goed. Ik noem u de Anglicaanse Kerk, de Evangelische en Pinkstergemeenten praktiseren het, de baptisten. Mara er zijn ook steeds meer Gereformeerde en Hervormde gemeenten waarin ziekenzalving niet langer taboe is, maar waar over deze zaken wordt nagedacht. In twee van mijn vorige gemeenten, Zevenhuizen en Nijverdal is ziekenzalving ook daadwerkelijk toegepast, nadat vanuit de gemeente daartoe een concrete vraag op de kerkenraadtafel kwam. We hebben ons toen als kerkenraden ernstig verdiept in deze hele materie en zijn tot een dieper inzicht in deze materie gekomen. Met als resultaat dat er twee mensen deze ziekenzalving hebben ontvangen. In beide gevallen mochten we constateren dat het meerderen in de gemeente tot zegen is geworden. Met name omdat ziekenzalving staat in een breder verband. Ik wil in dit artikel ingaan op wat ziekenzalving is en voor ons kan betekenen. We doen dat op een drievoudige manier - Ik zal eerst een korte Bijbelstudie geven over Jakobus 5:13ev. - Daarna geef ik u twee artikelen van de hand van ds G.H. Abma,Hervormd predikant (PKN) te Gouda - Tenslotte zal ik D.V op een nader te bepalen datum een preek houden over Jakobus 5 Moge de HERE onze gezamenlijke bezinning tot zegen laten zijn, in deze gemeente. I. Bijbelstudie over Jakobus 5:13ev, waarbij drie lijnen voor ons van belang zijn: $ De lijn van het pastoraat. De gemeente heeft naast vele ander taken ook oog en hart voor zieken en stervenden Matth. 9:35, 36. Jezus geeft de opdracht aan zijn discipelen om het Koninkrijk van God te verkondigen en in dat kader komt ook de dienst der genezing ter sprake. Jes. 52:4, Mk 16:15-18, 1 Kor 12:9,28,29. Daarbij is dan van belang wat de visie van de Bijbel op zaken als ziekte en genezing is. a. Hoe kijken we vandaag op een Bijbelse manier aan tegen ziekte en heling. Welke gedachten hebben we over ziekte, hoe we daar tegenover moeten staan Is ziekte een vijand? brengt het ons dichter bij God? is het een reden om ons te verootmoedigen? is er verbinding tussen zonde en ziekte? gaat het alleen de zieke zelf aan of is de gehele gemeente meelijdend? 1Kor 12 b. Hoe geneest God nu? Verwachten we het wel van Hem alleen? Zien we ons mens-zijn als lichaam ziel en geest etc? Welke plek heeft de dienst der genezing bij ons? Is dat alleen beperkt tot de eerste gemeente en tot het zendingsveld, zoals o.a. Calvijn dat beweerd, of geldt de dienst der genezing ook vandaag voor ons?

2 Calvijn schrijft in zijn commentaar op Jak. 5: 14. ADit zeg ik alleen dat deze plaats kwalijk en ongeschiktelijk aangewend wordt dat de laatste zalving zou zijn en heten een sacrament, dat in de kerk altijd gebruikt is geweest. (Want ik stem dit niet toe, die meenen, dat het en medicijn geweest is) maar gelijk de waarheid de waarheid van het teken slechts voor een tijd geduurd heeft, alzo zeg ik, is het uiterlijk teken tijdelijk A... Dat de gave der gezondmaking tijdelijk geweest is, moet elk bekennen en de zaak zelf bewijst het. Zo moet dan het teken daarvan niet altijd Alzo hebben wij geen strijd of het oliesel eertijds een sacrament geweest is, maar of het ons gegeven is, opdat wij het nog heden zouden gebruiken. Welk laatste stuk wij loochenen, omdat openbaar is dat de betekenende zaak nu overlang opgehouden heeft. A Opvallend hierbij is zeker dat Calvijn ziekenzalving geen medicijn, maar een sacrament noemt $ De tweede lijn die we mogen trekken is de lijn van het gebed. Welke plaats neemt het gebed in ons geloofsleven, in de gemeente in? De Bijbel kent meerdere vormen van gebed, zoals aanhoudend gebed, gelovig gebed, gebed ter verootmoediging, lofprijzing, schuldbelijdenis, dankgebed, gebed bij ziekte, gebed als welriekend reukwerk dat invloed heeft op het wereldgebeuren. (Openb 8,34). Bij Jakobus gaat het om een bepaalde vorm van gebed, waarbij de gehele gemeente betrokken is. De zieke, de oudsten der gemeente, de gemeente zelf (vs 16: elkaar) Van dat gebed staat er twee zaken. het gaat gepaard met het zalven met olie in de naam des Heren. het moet een gelovig gebed zijn. Juist in dat kader staat er dat het gelovig gebed de lijder zal redden. Behouden, (gezondmaking) Er staat in Jakobus 5 niet dat de zieke gezond zal worden maar behouden. Dat is meer dan alleen maar lichamelijke genezing De HERE God heeft zowel lichaam, ziel en geest op het oog. Het woord behouden worden heeft in Jakobus 5 een drievoudige betekenis. Je bent behouden door Christus in het hier en nu, Straks zal je worden behouden van de komende toorn op de Dag des Heren God is bezig je te behouden op weg naar die toekomst. Fil 2:12, Rom 5:8-10. Wie allen zijn aandacht richt bij de ziekenzalving op het lichamelijke deel alleen gaat voorbij aan wat de HERE daar bedoeld heeft Hoe zit dat dan met de zalving met olie? Hoe moet je dat verstaan? Het antwoord is dat we het mogen verstaan tegen de achtergrond van het Oude en Nieuwe Testament.

3 In het O.T wordt een koning, priester en profeet gezalfd. Daar wordt het van hoge waarde geacht, zie H.C. zondag 12. Er wordt zalfolie gebruikt bij de reiniging van een melaatse In Lev 14. Daar gaat het gepaard met het brengen van een offer als teken van reiniging en behoud. Het heeft dus een cultische achtergrond. Zie ook Hebr 8:1ev en Openb 8:2ev. In het N.T worden gelovigen aangeduid met het woord gezalfden, 1 Joh 2:20,27. Zalving is daar het beeld van de Heilige Geest. Zalving kan ook de betekenis hebben van medicijn (Barmhartige Samaritaan) Wat doet de verhoogde Christus als Hij een zieke geneest. Hij legt Zijn Naam op de zieke (zie ook handoplegging) en geeft Zijn Geest van reiniging en behoud, ter bemoediging, om het vol te houden, om te genezen. De olie is daar een teken van. Geen magisch teken want niet de olie op zich maakt de lijder gezond, maar Christus die antwoordt op een gelovig gebed. Het is dan tweerichtingsverkeer: een gebed waarin gemeente en zieke zich helemaal afhankelijk weten van de Grote Heelmeester en Heiland en waarin er vertrouwen is, dat Hij alles ten beste zal keren en het antwoord van de Verhoogde Christus. De derde lijn is die van de vergeving van zonden, verootmoediging, het belijden van de zonden t.o.v. elkaar. Belangrijk is alles weg te nemen wat het behoud van de zieke in de weg kan staan. Dat ziet op de zonden. Wij zijn allen zondaars en doen elke dag vele dingen verkeerd. Daarbij past ootmoed, Jak 4:8-10, verlangen naar reiniging van alle zonden (1 Joh. 1:8-10) en het opgericht worden door de HERE. Ps. 32:1-6, Ps. 51:67,12-14 Het belijden van de zonden ten opzichte van elkaar wordt hier expliciet genoemd. Wie rondloopt met zaken waar hij/zij geen overwinning over kan krijgen of die hem aanklagen heeft daarbij hulp nodig van mede broeders en zusters. Belangrijk hierbij is de gedachten dat zonde zoveel kapot maakt, t.o.v. God en t.o.v de naaste. Ook dat wil Christus Jezus herstellen. Ik hoop dat deze korte Bijbelstudie u al een indruk zal geven hoe we als gemeente dienen om te gaan met ziekenzalving. In overleg met de kerkenraad zal ik op een ander te bepalen zondagmorgen over deze tekst preken, zodat we na afloop ook daar verder over kunnen praten. II. Artikel over ziekenzalving door ds G.H. Abma Enige huiver bij de praxis van ziekenzalving is te begrijpen. Door de scheefgroei in de rooms-katholieke traditie werd de argwaan bij protestanten opgeroepen. Bovendien heeft het optreden van gebedsgenezers als T.L. Osborn en H. Zeiss velen in de kerk kopschuw gemaakt voor een Bijbelse boodschap aangaande de dienst

4 der genezing. Maar de ontsporingen van anderen mogen ons niet beletten te gaan op de weg, die ons in het Woord gewezen wordt. Veelvuldig wordt er niet in de bijbel geschreven over het zalven van zieken. Op zichzelf zegt dit weinig. Als we het belang van allerlei kerkelijke gebruiken moesten wegen naar het soortelijke gewicht van het aantal teksten daarover, dan zou er heel wat afgeschaft kunnen worden. Op de keper beschouwd wordt de zalving met olie slechts twee keer in het Nieuwe Testament genoemd. Allereerst lezen we in het Marcus-evangelie (6:7-13) hoe Jezus zijn discipelen er twee aan twee op uit stuurde om het volk op te roepen tot bekering. Hen werd daarbij macht gegeven om demonen uit te werpen en zieken te zalven zodat ze genezing mochten ontvangen. Vervolgens worden we door het genoemde gedeelte in de brief van Jacobus opeens geconfronteerd met de ziekenzalving als een bekend veronderstelde praktijk in de vroeg-christelijke gemeente. Over de betekenis van het zalven met olie bestaat verschil van mening. Geredeneerd vanuit het moderne levensbesef gaat het hier om het toepassen van een eenvoudig geneesmiddel. In die tijd werd olijfolie inderdaad gebruikt als een panacee tegen alle mogelijke kwalen. Maar wat zou de Heilige Geest er mee voor hebben ons dit in de twintigste eeuw te laten meelezen? Het is eigenlijk nog riskant. Ambtsdragers zouden er door in verleiding gebracht kunnen worden onbevoegd de geneeskunst uit te oefenen. Wanneer we letten op het Bijbels taalgebruik, dan blijkt olie steeds een verwijzing naar de werking van de Heilige Geest te geven. Het één hoeft overigens het ander niet uit te sluiten, volgens dr. K.J. Kraan (Genezing en bevrijding; deel I Kampen 1983, pag.98vv). De zalfolie kan als medicijn en ook als symbool van de Heilige Geest gezien worden. Bij het sacrament van de Doop en ook van het Avondmaal is dit immers ook zo. Het water wordt gebruikt om de smerigheid van je lichaam af te wassen, maar is tevens een teken van de reinigende werking van het bloed van Christus. Brood en wijn nuttigen we als eten en drinken in het gewone leven, maar bovendien is er een sacramentele betekenis. Het is een verkeerde zaak als we het één tegen het ander uitspelen. Wij scheiden te vaak wat God heeft samengevoegd. Op basis van wat we lezen bij Jacobus kunnen we spreken over een opdracht tot het zalven van zieken. God wil op die manier een bemoediging en vaak ook genezing schenken. Er is echter een reëel gevaar, dat wij de ziekenzalving tot een magisch ritueel maken. Daarom is het van groot belang goed aandacht te schenken aan het verband, waarin Jacobus hierover schrijft. In het volgende nummer van het kerkblad willen we er graag een poging toe wagen dit goed in beeld te krijgen. Intussen mag nu reeds duidelijk zijn dat het volle accent dient te vallen op het gebed. De zalving onderstreept vooral de betekenis van het aanroepen van de Naam des Heren. Beseffen we voldoende dat God een hoorder der gebeden is? II. Ziekenzalving door ds G.H. Abma : Wat zegt Jacobus over de ziekenzalving? Voor ons in de moderne westerse cultuur komt een handeling als ziekenzalving eerst vreemd over. Om de taal van zo n teken te verstaan moeten we ons terdege

5 verdiepen in de openbaring van God aan Israël. Het is namelijk niet toevallig dat wij erover lezen in de brief van Jacobus, de broeder des Heren (5:14-18). Net als Jezus is deze auteur een zoon van Israël, stammend uit het roemruchte geslacht van David. Zijn sterk op de praktijk van het leven gerichte schrijven is in eerste instantie geadresseerd aan mensei, die nog geheel ademen in de sfeer van de joodse geloofsbeleving. Daar moeten we dus rekening mee houden. Veelbetekenend stelt Jacobus de vraag: Is er bij jullie iemand ziek? Niemand kan zich voor altijd verzekerd weten van een goede gezondheid. Ook een gelovige kan ziek worden. Wanneer iemand in zo'n situatie terecht komt, moet hij de oudsten vragen bij hem te komen. In geval van ziekte dreigen we snel in een isolement terecht te komen. Binnen de gemeente van Jezus mag dat niet gebeuren. Wanneer één lid lijdt aan een bepaalde kwaal, dan wordt het hele lichaam in die misère betrokken. Op die manier sticht de Geest gemeenschap. Helaas gaan we vaak erg op de individualistische toer. Wanneer we weer oog krijgen voor de ziekenzalving, wordt en passant de waarde van de onderlinge gemeenschap opnieuw ervaren. Ambtelijk gebeuren Het is voor de lezers van de brief van Jacobus ongetwijfeld een bekend gebruik om in geval van ziekte de oudsten bij zich te roepen. In de rabbijnse literatuur wordt er veelvuldig over geschreven. De wijze leidinggevende figuren in de gemeente behoeven niet een speciaal charisma der genezing te hebben (l Corinthe l2:9). Van iedere ambtsdrager wordt wel verwacht dat hij de gave van het gebed heeft. Het moet ons niet ontgaan, dat de zieke zelf het initiatief neemt om de oudsten der gemeente bij zich te roepen om voor hem of haar het gebed te doen en tegelijk ook te zalven met olie. Gebed en ziekenzalving Letterlijk schrijft Jacobus, dat de oudsten over de zieke zullen bidden. Daaruit hebben kerkvaders reeds gedacht aan gebed met handoplegging. Hoe dan ook: de meeste nadruk valt echter op het gebed. Daaruit spreekt het besef van een diepe afhankelijkheid van God. Wij kunnen nooit beschikken over de genezing. Als ondergeschikte handeling wordt dan de zalving van de zieke genoemd. Grammaticaal lezen we dat af aan het gebruik van het participium: hem zalvende met olie. Er werd - zoals we reeds geconstateerd hebben in die tijd vaak een medisch gebruik gemaakt van olijfolie, maar hier wordt toch vooral de aandacht gevestigd op het werk van de Heilige Geest. In de Naam des Heren De zalving wordt verricht in de Naam des Heren. Wij zijn in de dienst der genezing totaal verkeerd bezig, wanneer daarbij ons oog niet gericht is op de Here Jezus. Hij heeft immers niet alleen onze zonden wegdragen, maar ook onze ziekten op zich genomen. We mogen ons met onze kwalen en de gebrokenheid van ons bestaan aan Hem toevertrouwen. Er mag verlangen zijn naar genezing van onze ziekte. maar ten diepste gaat het om de algehele verlossing door onze Here Jezus Christus. Wanneer de zieke gezalfd wordt in de Naam des Heren kan daar op verschillende manieren de betekenis van worden aangeduid. Het gebeurt in opdracht van Jezus. Hiermee wordt een eigenmachtige manier van doen onmogelijk gemaakt. Er wordt immers een beroep gedaan op de macht van de gekruisigde en opgestane

6 Here. Dat ligt ook opgesloten in die uitdrukking. In de Naam van Jezus betekent vervolgens ook: in gemeenschap met Hem. Ieder suggestie in de richting van een magisch ritueel moet worden uitgebannen. Het gaat om de ontmoeting van de Here Jezus met ons door ziekte geplaagde en allerlei ervaringen beschadigde mensen. En dan gebeurt er altijd wat! Geen magisch ritueel Het gelovig gebed zal de zieke behouden en de Here zal hem of haar oprichten. Waar in geloof gebeden wordt, daar is het onmogelijk dat iemand de zaken op een magische manier wil forceren. De aanroeping van de Naam heeft een reddend effect. De Here zal de zieke oprichten. We moeten erop letten, dat er geloof gevraagd wordt van de oudste en niet van de zieke. Hier blijkt het radicale verschil met de kwalijke praktijken van de gebedsgenezing. Wanneer iemand niet beter werd op het gebed van mensen als Osborn en Zeiss, dan werd het euvel gezocht bij het gebrek aan geloof bij de zieke! Herstel van de biecht In het verband van de rite van ziekenzalving wordt ook gesproken over de belijdenis van zonde en de vergeving van schuld. Dit getuigt van goede pastorale zorg. Er kan een verband liggen tussen gezondigd hebben en ziek geworden zijn. Dit hoeft niet. Er wordt aandacht geschonken aan een mogelijke relatie. Niemand moet zich ertoe laten verleiden te suggereren dat de ziekte het directe gevolg is van persoonlijke schuld. Daarmee zou de ander grof onrecht aangedaan kunnen worden. Laten we wel beseffen hoe de relatie met God door onze zonde geblokkeerd wordt. Wanneer de barrière tussen Hem en ons is weggeruimd, zullen we ook herstel zoeken in onze onderlinge relaties. Dat werkt in de diepe zin van het woord sanerend! Van het één komt dus het ander: met hernieuwde aandacht voor de betekenis van ziekenzalving kunnen we ook weer zoeken naar de mogelijkheid elkaar op een Bijbelse wijze de biecht af te nemen. Waarop hopen we? Welke verwachting mogen we hebben bij de ziekenzalving? Met verwijzing naar de profeet Elia zal ieder weten, dat het gebed van de rechtvaardige veel vermag. Als we ons in het krachtenveld van de Geest bevinden, gebeurt er altijd wat. Niet altijd ontvangen we genezing van de ziekte. Dat hoeft geen teleurstelling te geven. Op de een of andere manier geeft God altijd een bemoediging in onze lichamelijke of psychische nood. Je kunt door een dieptepunt worden heen geholpen. God geeft de kracht om zwaar lijden te dragen of Hij maakt het mogelijk voor iemand om te sterven. Maar in die richting zullen we niet allereerst moeten denken. Het gaat erom dat we nu reeds mogen zien dat het Koninkrijk van God zich baan breekt. Als we telkens nieuwe tekenen daarvan ontvangen, zullen we versterkt worden in de verwachting van de messiaanse toekomst. Eens zullen alle tranen van de ogen worden afgewist en niemand zal meer zeggen: ik ben ziek. Met hartelijke groet vanuit de pastorie Shalom ds Sj. Maliepaard

ZIEKENZALVING. Jakobus 5:

ZIEKENZALVING. Jakobus 5: ZIEKENZALVING Jakobus 5: Laat iemand die ziek is de oudsten van de gemeente bij zich roepen; laten ze voor hem bidden en hem met olie zalven in de naam van de Heer Pastorale handreiking nr. 9 Ziekenzalving:

Nadere informatie

Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk

Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk Fonteinkerk Haarlem, september 2007 ds. Jos Douma Inleiding In deze notitie worden in de eerste plaats een aantal aandachtspunten aan de orde

Nadere informatie

Handleiding voor Gebed en ziekenzalving

Handleiding voor Gebed en ziekenzalving Handleiding voor Gebed en ziekenzalving Gebed en ziekenzalving: Inleiding Inleiding Binnen het pastoraat van de Hervormde Gemeente Stellendam is ziekenzalving een mogelijkheid. Gedurende het winterseizoen

Nadere informatie

HERSTELD HERVORMDE MANNENBOND

HERSTELD HERVORMDE MANNENBOND Betreft: Bijbelstudie Dit is een uitgave van de Hersteld Hervormde Mannenbond Onderwerp: Jakobus 5 : 14 20 Auteur: Ds. H. Verheul Jaargang 2 Nummer 2018-03 Deze uitgave is uitsluitend bestemd voor de aangesloten

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1 22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1. Oorsprong van de ziekenzalving ziekenzorg, ziekenbezoek: zeer vaak in de Bijbel tegen de Joodse traditie in, waar ziekte

Nadere informatie

Rondblik. Ziekenzalving, opnieuw geboden? M.C. Mulder

Rondblik. Ziekenzalving, opnieuw geboden? M.C. Mulder Rondblik Ziekenzalving, opnieuw geboden? M.C. Mulder In Jakobus 5:14 staat: Is er iemand bij u ziek? Laat hij dan de oudsten der gemeente tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Bijbelstudie 10 Jakobus

Bijbelstudie 10 Jakobus Bijbelstudie 10 Jakobus Gedeelte: Jakobus 5:13-20 1. Zingen: Ps. 141:1 en 2 2. Gebed 3. Lezen: Jak. 1:1-6; Jak. 5:13-20 4. Mededelingen zie briefje secretaresse Inleiding 1. Met vers 13 begint Jakobus

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

Jacobus 5:14-18 NBG. Jacobus 5:14-18 NBV

Jacobus 5:14-18 NBG. Jacobus 5:14-18 NBV Jacobus 5:14-18 NBG 14 Is er iemand bij u ziek? Laat hij dan de oudsten der gemeente tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. 15 En het gelovige

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Orde van Dienst - PKN Woensdrecht, 14 april 2019. Voorganger: ds. Wagenvoorde, Breda Organist: dhr. Karel Smagge PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Dienst van Schrift en Tafel VOOR DE DIENST we bereiden

Nadere informatie

In het Oude Testament lezen we enkele malen over genezing van zieken door gebed, zoals Naäman (II Kon.5) en Hizkia (II Kon.20:1-11).

In het Oude Testament lezen we enkele malen over genezing van zieken door gebed, zoals Naäman (II Kon.5) en Hizkia (II Kon.20:1-11). GENEZING EN ZIEKENZALVING Nog steeds genezing We leven in een tijd waarin genezing van ziekten steeds meer op de kerkelijke agenda worden geplaatst. Steeds meer christenen en kerken (her)ontdekken de gaven

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Een belangrijk gedeelte uit de bijbel, als het over ziekenzalving gaat, is vooral:

Een belangrijk gedeelte uit de bijbel, als het over ziekenzalving gaat, is vooral: Preek over ziekenzalving (kerkdienst 11 juni 2017). Inleiding. Voorbeeld uit Ziekenzalving, werkboekjes voor de eredienst, nr. 30. Over een jongen die in groep 7 en 8 in twee jaren ziekenzalving ontving

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Ziekenzalving. Wie zal de steen voor ons wegrollen

Ziekenzalving. Wie zal de steen voor ons wegrollen Ziekenzalving Wie zal de steen voor ons wegrollen Muziek: rustige muziek laten spelen (pamfluit) Verwelkoming: Vandaag komen we samen, om te bidden, te bidden om sterkte, troost en verzoening in deze moeilijke

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Christus liefde laten gebeuren

Christus liefde laten gebeuren We ontdekken de rode draad "Sacramenten... Christus liefde laten gebeuren" BENODIGDHEDEN: Blz 2-11 afgeprint Bij biecht Een stevige stoel Bij ziekenzalving: (hand)crème Jezus, het Oersacrament Lucas 13,

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 De ziekenzalving

Nadere informatie

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER In de Protestante kerken spreken we over twee sacramenten

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Een klein beginsel 40

Een klein beginsel 40 C3 1 Een klein beginsel 40 Bespreken Romeinen 7:7-19 Hoe is Paulus erachter gekomen dat begeerlijkheid zonde is? (vers 7) Welke werking heeft Gods wet in zijn leven gehad? (vers 8, 9) Waaruit bestaat de

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm]

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm] Ik geloof in Jezus Christus (III). Preek over zondag 11 en 12 [dia 1] Vandaag deel III in de middagserie ik geloof over de inhoud van ons geloof. De vorige keer ging het over God de Vader, de Almachtige,

Nadere informatie

RSIN nummer: (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)

RSIN nummer: (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) Baptistengemeente Ichthus is een (Algemeen Nut Beogende Instelling). Onderstaand vindt u een overzicht van onze gegevens. A. Algemene gegevens B. Samenstelling bestuur C. Doelstelling en visie D. Beleidsplan

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten:

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten: FORMULIER VOOR DE BEDIENING VAN DE HEILI- GE DOOP AAN VOLWASSENEN (Zij die in hun jeugd niet gedoopt zijn en op latere leeftijd te kennen geven de christelijke doop te willen ontvangen, dienen vooraf onderwezen

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten

Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten De tekstverwijzingen in dit document komen uit de Herziene Statenvertaling (HSV). Het kan zijn dat een andere vertaling niet helemaal overeen komt. U kunt

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Gebed en zalving voor zieken Onze ziekten en Gods genezing 2

Gebed en zalving voor zieken Onze ziekten en Gods genezing 2 Gebed en zalving voor zieken Onze ziekten en Gods genezing 2 Preek over Jakobus 5:13-16 (ds. Jos Douma) Als een van u het moeilijk heeft, laat hij bidden; is hij vrolijk, laat hij een loflied zingen. Laat

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Wat betekend pinksteren

Wat betekend pinksteren Wat betekend pinksteren Jes. 35-8 Daar zal een gebaande weg zijn die de Heiligeweg genaamd wordt. Pinkstergemeenten leggen de nadruk op de Heilige Geest. Een persoonlijk geloof De overwinningskracht van

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Voor 16 jaar en ouder! Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28, vraag en antwoord 75,76 en 77. Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Rondblik. Voorbede en schuldbelijdenis. P. Niemeijer

Rondblik. Voorbede en schuldbelijdenis. P. Niemeijer Rondblik Voorbede en schuldbelijdenis P. Niemeijer Op 17 en 18 maart was er een congres aan de Theologische Universiteit over het werk van de Heilige Geest: Levend water. Zelf kon ik het niet bezoeken,

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 De hoofdsom van de leer van de Heilige Doop omvat de volgende drie delen. In de eerste plaats zijn wij met onze kinderen in zonde ontvangen

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Ziekenzalving: Ik zal u rust en verlichting schenken.

Ziekenzalving: Ik zal u rust en verlichting schenken. Ziekenzalving: Ik zal u rust en verlichting schenken. Intredelied: Gedenken wij dankbaar de daden des Heren Strofe 1 en 2 Begroeting: In de naam van de Vader de Zoon en de Heilige Geest. Van harte welkom

Nadere informatie

We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77.

We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77. Bezinningsijeenkomst d.d. 5 maart 2015. We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77. We willen vanavond aan de hand van vraag en

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Ziekenzalving Gebed, schuldbelijdenis en vergeving

Ziekenzalving Gebed, schuldbelijdenis en vergeving Ziekenzalving Gebed, schuldbelijdenis en vergeving En het gelovige gebed zal de lijder gezond maken, en de Here zal hem oprichten. En als hij zonden heeft gedaan, zal hem vergiffenis geschonken worden.

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Ziekenzalving en genezing? De vertaling van Jakobus 5,14-16.

Ziekenzalving en genezing? De vertaling van Jakobus 5,14-16. Ziekenzalving en genezing? De vertaling van Jakobus 5,14-16. Martha Sebens Genezing of eeuwig behoud? Belooft Jakobus in hoofdstuk 5,15 dat het gelovige gebed de zieke gezond zal maken, zoals de vertaling

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk Witte Donderdag 24 maart 2016 19 uur in de Protestantse Zionskerk DEEL 1: DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel: variaties op Mijn ziel, aanvaard uw luister (Crüger) Welkom en mededelingen door de ouderling

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

Omgaan met Ziekte en Genezing. Philip Nunn Voorburg Conferentie 20 oktober 2016

Omgaan met Ziekte en Genezing. Philip Nunn Voorburg Conferentie 20 oktober 2016 Omgaan met Ziekte en Genezing Philip Nunn Voorburg Conferentie 20 oktober 2016 Ziekte is duidelijk aanwezig in de Bijbel. Genezing ook. Maar genezing is niet het enige antwoord en ook niet het hoogste

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid)

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Dienstboek 256 Bekendmaking Vertegenwoordiger van de kerkenraad: Tot tweemaal toe heeft de kerkenraad u de naam bekend gemaakt van onze

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis!

Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis! 51 PSALM Vele ongelovige mensen hebben vandaag de neiging om te lachen met de zonde, of hebben geen begrip wat het in feite betekent. God neemt het uiterst ernstig met deze zondige wereld van ongerechtigheid.

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie