gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus"

Transcriptie

1 Beste gemeenteleden, De Voor tijd u vliegt, ligt de dat Zomeruitgave blijkt als weer van GastVrij, een nieuw ons nummer gemeenteblad van GastVrij met uitkomt. allerlei nieuws Wanneer van deze en over editie de verschijnt, Vrijzinnige zijn Gemeente. de zeer warme maanden Ik schrijf juli en dit augustus voorwoord voorbij. half mei, En dat en terwijl er valt ik regen, bij het schrijven het is erg voor koud het en de vorige vooruitzichten nummer nog blijven dacht onveranderlijk dat het nooit slecht. zomer zou Er wordt worden. zelfs al gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus U laten kunt we in er deze maar gids op weer hopen alles dat vinden het in voor de komende komende maanden periode. toch In nog het zal bijzonder gaan zomeren. vraag ik uw aandacht voor de Herfstmarkt, die dit jaar naar het zich nu laat aanzien zijn laatste editie beleeft. En die tevens En zomer een houdt jubileum in is dat : 25 de jaar kerkdiensten lang hebben in we de door maanden geweldige juli en inzet augustus van gemeenteleden slechts om week deze worden markt kunnen gehouden. houden. Uiteraard Nu zijn rekent we op de een kerkenraad punt beland, erop dat er U er niet allemaal genoeg bent menskracht op de zondagen meer over dat is er om deze wél een markt dienst jaarlijks is. te organiseren. Daar kun je moeilijk over doen, maar met een sterk vergrijzende gemeente houden activiteiten nu De werkgroep Horizon zet de traditie voort en organiseert ook eenmaal een keer op te bestaan. deze zomer weer een Tuinendag. Hierover kunt u verderop in Ook deze leest gids u lezen. nieuws En. van onze de werkgroep laatste Herfstmarkt Horizon, over komt kerkdiensten, eraan in het koffiedrinken najaar. Misschien enz. vindt u tijdens de zomermaanden een gelegenheid om nog wat spullen op te ruimen en uit te zoeken. U Een kunt hartelijk ze afleveren welkom op het aan adres de nieuw Lange ingekomenen Slikweg 2 in in Zierikzee. Zierikzee. Bezoek eens een van onze kerkdiensten om de sfeer van de Vrijzinnige Uiteraard Gemeente treft in u Zierikzee in de gids te ook proeven. weer de Voel vaste u thuis informatie bij ons! aan over de komende kerkdiensten. Een Bent hartelijke u nieuwe groet, inwoner namens van Zierikzee? de kerkenraad, Bezoekt u dan eens een dienst van onze gemeente om de sfeer in Dirk onze Groenendijk diensten te kunnen proeven. U bent van harte welkom. Rest mij nog om iedereen een heel fijne zomer toe te wensen. Met vriendelijke groet, Dirk Groenendijk, voorzitter kerkenraad

2 PREEKROOSTER SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER PREEKROOSTER SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER 2013 DATUM TIJD VOORGANGER Zondag 1 september uur mevr. Lieke Bosveld, koffie drinken. Zondag 8 september uur geen dienst Zondag 15 september uur ds. Klaas Hendrikse (dienst met Brood en Wijn) Zondag 22 september uur Dhr. H. de Boer, Rotterdam Zondag 29 september uur mevr. Marianne Zandbergen, zie thema elders in dit blad Zondag 6 oktober uur ds. Klaas Hendrikse, koffie drinken Zondag 13 oktober uur ds. D. Lunenburg-Moret, Rotterdam Zondag 20 oktober uur ds. Myrthe Leijdens, Waddinxveen Zondag 27 oktober uur HORIZON-muziekmiddag, zie elders in dit blad Zondag 3 november uur ds. Klaas Hendrikse, koffie drinken Zondag 10 november uur mevr. Marianne Zandbergen (dienst met Brood en Wijn) Zondag 17 november uur ds. Klaas Hendrikse Zondag 24 november uur ds. J. Klijnsma, Delft Zondag 1 december uur geen dienst Zondag 8 december uur mevr. Mieke Punt Genoemde diensten worden gehouden in de Gasthuiskerk, Havenplein 17, Zierikzee Wijzigingen voorbehouden.

3

4 Even voorstellen. Alweer een paar maanden geleden kwam er een telefoontje van Co van der Valk waarin hij mededeelde, dat mijn naam genoemd was voor een komende vacature bij de diakonie. Na wat tegenwerpingen van praktische aard van mijn kant kreeg ik te horen, dat er met enige goede wil voor problemen bijna altijd oplossingen zijn te vinden, dat hij mij toestond er gedurende zijn op handen zijnde vakantie nog over na te denken en dat hij na zijn vakantie wel contact met mij zou opnemen. Dat gebeurde ook prompt na 2 weken en Co wist mij te overtuigen toe te treden tot het diakenschap. Enkele personalia: Leeftijd 69 jaar, geboren in Klundert, daar het lager onderwijs (CNS) genoten, vervolgens middelbare school in Dordrecht, daarna Vrij Universiteit in Amsterdam (rechtenstudie). Na afstuderen snel een baan bij de Amro Bank in Amsterdam, die ons een splinternieuwe flat in Buitenveldert bezorgde, waarna Mieke en ik in januari 1969 trouwden. In de jaren erna volgden, in lijn met de door mij afgegeven mobiliteitsverklaring, overplaatsingen naar Uithoorn, Weesp, Assen, Zierikzee en tenslotte Rotterdam. In 2002 heb ik bij een grote reorganisatie van de ABN Amro gebruik gemaakt van een ouderenregeling voor vervroegde pensionering. Vervolgens kwam er tijd beschikbaar voor vrijwilligerswerk (bestuur hospice, Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, Nieuwe Kerk Zierikzee, Stichting Oude Zeeuwse Kerken). Gezin: 3 zonen en 6 kleinkinderen. Kerkelijke achtergrond. Lang zijn Mieke en ik (actief) lid geweest van de Gereformeerde Kerk. In denken en opvattingen naderden wij steeds meer de vrijzinnigheid, wat er uiteindelijk toe leidde dat wij terecht zijn gekomen bij de Buitengewone Wijkgemeente en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB. In de NPB ben ik een aantal jaren penningmeester geweest van het landelijk bestuur en sinds enige tijd penningmeester van de VPSB (Vrijzinnig Protestante Stichting voor Bejaardenzorg). Ik zal proberen me in de komende jaren nuttig te maken voor de VVP in Zierikzee. Noud Punt.

5 Kwaliteit is geen kwestie van toeval Tel: bij bijdevaate bent u verzekerd van goede diensten bijdevaate verzekeringen b.v. grachtweg 23 zierikzee telefoon

6 Schouwen-Duiveland Wilgenstraat DA Oosterland (dag en nacht bereikbaar) Maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van uur.

7 NIEUWS VAN DE WERKGROEP HORIZON Muziek uit de hemel Op zondag 27 oktober 2013 om uur laat ds. Theo Hop uit Hillegom muziek horen uit Russisch Orthodoxe Kerk en hij schrijft hierover het volgende: De bezoeker krijgt een programma en er wordt een korte toelichting bij gegeven. Vragen als: Duurt een kerkdienst echt zo lang, minstens twee uur? En al die tijd staan de gelovigen? Waarom wordt de hele dienst gezongen? Waarom zingt men alles zonder muziekinstrumenten, a capella? Deze muziek raakt mensen heel diep. Ze is ook indrukwekkend mooi. Toen mensen uit Kiev de Liturgieviering in Constantinopel meemaakten, zeiden ze: De muziek is zo mooi. Soms wisten we gewoon niet of we op aarde of in de hemel waren. Vandaar Muziek uit de hemel. Ik heb een grote cd verzameling opgebouwd. Meer dan 850! stuks. Info: Daaruit kies ik voor de middag de mooiste stukken. Een kerk leent zich erg goed om naar deze muziek te luisteren. En je kunt deze ruimte ook heel mooi maken. We zetten veel kaarsen neer en stellen iconen op. Als er iconenschilders in uw midden zijn neemt u dan contact met me op, Geef uzelf deze mooie middag. U zult er nog lang met voldoening aan terugdenken. Deze ervaring van ds. Theo Hop prikkelt om te komen. Van harte welkom in de kerk vanaf uur. De entree bedraagt 5,-. Lezing De ontwikkeling van de geest van homo sapiens Op donderdagavond 14 november 2013 verzorgt ons gemeentelid Gerard Gerritse deze lezing. Gerard geeft ons alvast de volgende inkijk : Ik begin met heel compact de biologische geschiedenis. Dat doe ik met een reeks projectiebeelden van de opeenvolgende oermenssoorten. Dat zijn reconstructies aan de hand van gevonden fossielen (dezelfde techniek als wel gebruikt wordt in forensische opsporingsmethoden). Het zijn levensechte beelden die eruit zien alsof die koppen destijds gefotografeerd zijn. Je ziet ook een duidelijke ontwikkeling. Ze gaan hoe langer hoe meer op u en mij lijken.

8 Dat is een soort inleiding, waarna ik een verhaal vertel over de ontwikkeling van enerzijds de materiële cultuur, en anderzijds van de denk- en belevingswereld. Ze hangen nauw samen. Ik vertel daarbij ook hoe we dat aan de weet gekomen zijn. Van de fasen die zich in die ontwikkeling voordoen. We stellen ons tegen de muur een horizontale lijn voor van 7 meter lang. De ontwikkeling van de eerste oermens tot de mens van nu heeft namelijk plm 7 miljoen jaar geduurd. Dus elke meter is een miljoen jaar, elke millimeter is duizend jaar! Opvallend is dat homo sapiens van die 7 meter slechts de laatste 20 AUTODIENST: cm in beslag neemt. Voor sommige Pas in die (oudere) periode mensen is taal langzamerhand is het moeilijk ontwikkeld, en zeker daarvoor in de was winter primitievere de kerkdiensten communicatie. bij te wonen De Cro omdat Magnon goed cultuur vervoer (de ontbreekt. grotten van Dit Lascaux) is jammer begon en niet in nodig. de laatste 4 cm. Nog Beste steeds mensen, leeft de mens schroom in die niet tijd in om kleine aan nomadische de bel te trekken familiegroepen. contact Pas op in te de nemen laatste met 13 mm één worden van kerkenraadsleden grotere gemeenschappen en gevormd en u en op wordt te laten landbouw halen! en veeteelt ontwikkeld. Dat is het begin van de beschaving. Het einde van de Middeleeuwen valt een halve mm voor NU. Aan de hand van dit tijdschema schets ik de grote stappen die onze geestelijke ontwikkeling gemaakt heeft. Tot zover Gerard. Dit lezende begint het nu al te boeien. Onze werkgroep is in de wolken met dit aanbod van een eigen gemeentelid en hoopt dat dit aanstekelijk werkt. Van harte uitgenodigd voor deze lezing in het kerkcentrum om uur. Vanaf uur staat de koffie klaar. De entree is een vrije gift. Ben Hoexum BEZOEKWERK Stelt u bezoek van een bezoekcommissielid op prijs of kent U iemand in uw omgeving die dat zou willen? Graag dan een belletje naar ondergetekende contactpersoon Co van der Valk, telefoon

9

10 SAMENVATTING JAARREKENING 2012 t.o.v. begroting 2012 In de vorige GastVrij van juni 2013 etc. was het net nog te vroeg om iets te publiceren over de jaarrekening 2012, de financiële uitkomsten moesten nog besproken worden binnen het college en de kerkenraad. In deze editie - tweede kolom - een samenvatting van de "rekening 2012" zoals deze ook nog ter inzage komt te liggen samen met de begroting We voldoen met deze publicatie tevens aan de verplichtingen die in de kerkorde aan de kerkelijke gemeenten op dit punt zijn opgelegd. Exploitatie Vrijzinnige Gemeente (buitengewone wijk) Begroting Rekening Rekening afwijk.% <->2011 Baten rentebaten ,5% vrijwillige bijdragen (Kerkbalans) ,4% opbrengst collecten ,3% giften ,0% solidariteitskas (v/h Generale Kas) ,3% overige bijdragen ,0% totaal baten ,4% ========= ========= ========= ========== Lasten kosten College inz.kerkgebouw etc ,0% pastoraat ,8% lasten kerkdiensten, gemeentewerk ,5% verplichtingen/bijdragen andere organen ,5% kosten beheer en administratie ,2% rentelasten/bankkosten ,2% totaal lasten ,2% ========= ========= ========= ========== Resultaat baten -/- lasten (negatief) ,4% ========= ========= ========= ========== 1

11 Uit bovenstaande opstelling blijkt dat al rekening gehouden werd met een begroot tekort 2012 van 4.565,--. De kolom "afwijk.% 2012 <-> 2011" laat zien dat in 2012 de baten t.o.v met 6,4% zijn verminderd en dat de lasten met 7,2% zijn verminderd. De eindresultaten zijn zowel in 2012 als in 2011 gunstig beïnvloed door de overige bijdragen (Pastoriefonds), welke incidenteel zijn. We hopen dat we met z'n allen de schouders blijven zetten onder een zo'n gunstig mogelijk financieel jaar 2013 (met een eigen begrotingstekort van 6.405,--). De kerkrentmeesters, met dank aan onze administrateur Adri van der Schelde 2 2

12 Spreuken 4 Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden, geef aan mijn uitspraken gehoor. Houdt ze steeds voor ogen, bewaar ze in het diepste van je hart. Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden, sterken heel het lichaam als een medicijn. Van alles waar over je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven. Neem nooit leugens in de mond, laat geen bedrog over je lippen komen. Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan. Effen de weg waarover je gaat, dan loop je met vaste tred. Wijk niet af naar rechts, wijk niet af naar links, wijk alleen uit voor kwaad. Spreuken 4, vers 20-27, uit De Nieuwe Bijbelvertaling

13 Voor de modebewuste vrouw! Ook in de grotere maten. Poststraat 19 - Zierikzee - Telefoon Plein 17 - Zaamslag - Telefoon

14 Naar Psalm Heer, u kent mij, u doorgrondt mij u doorziet van verre mijn gedachten 23 Doorgrond mij, God en ken mijn hart Die mij door en doorheeft Ik laat me niet gauw kennen want zo ben ik niet En wat ik wel ben gaat niemand wat aan. Zo iemand ligt mij niet aan wie ik ziel en zaligheid toevertrouw ik zou niet weten wie dat zou kunnen zijn. Maar dan te weten dat er een is die mij door en doorheeft die mij door en doorziet die mij doorlicht door merg en been tot in mijn nieren, tot op het bot dwars door mij heen, tot in het hart. Zo een, wie zou dat kunnen zijn. Om dat te weten dat er een is die mij vierkant uitlacht als ik stoer doe als ik opschep die een hand legt op mijn schouder als ik me opwind, als ik kwaad ben of diepbedroefd en dat niet wil laten zien. Zo een, zou hij dat kunnen zijn? Karel Eijkman (schrijver)

15 INSTALLATIEBEDRIJF STEUTEL Lange Blokweg 19a 4301 NW Zierikzee Tel Gespecialiseerd in: Elektronische installaties Brand- en inbraakbeveiliging Gas- en waterleiding Sanitair Lood-, zink- en dakbedekking Reparatie inrichting voor originele Pasfoto s, Kado- en feestartikelen, Streekproducten, Hervullen, compatible en originele cartridges Meelstraat 11, Zierikzee, , Donderdag koopavond / K N I P P E N E N S C H E R E N

16 Hulp gevraagd. Wie kan mij helpen om 9 keer per jaar een liturgie te maken? Het kost mij (teveel) tijd, die ik liever zou besteden aan andere zaken in de gemeente. Mocht u mij willen helpen, dan lever ik de gegevens aan (als u bekend bent met allerlei liederen, dan is eigen inbreng mogelijk). De liturgie is 1 A4 aan beide kanten bedrukt. Plaatjes, aan de hand van het thema van de dienst, zijn welkom. U hoeft de liturgieën niet zelf te kopiëren. Mochten zich meerdere mensen melden, dan kunnen we het werk verdelen, dwz dat u bijv. 3 of 4 keer per jaar een liturgie maakt. Of u wel of niet de diensten bezoekt doet uiteraard niet ter zake! Meerdere voorbeelden van de liturgie krijgt u toegestuurd. Hopend op enige hulp Marianne Zandbergen of ) AUTODIENST: Voor sommige (oudere) mensen is het moeilijk en zeker in de winter de kerkdiensten bij te wonen omdat goed vervoer ontbreekt. Dit is jammer en niet nodig. Beste mensen, schroom niet om aan de bel te trekken en contact op te nemen met één van de kerkenraadsleden en u op te laten halen!

17 Reanimeren in de kerk graag of liever niet? Vorig jaar heeft de Gasthuiskerk een AED (automatische externe defibrillator) aangeschaft. Naar aanleiding daarvan kwam ons ter ore, dat niet iedereen bij een hartstilstand gereanimeerd wil worden. We willen dit najaar mensen die vragen hebben op dit gebied de mogelijkheid bieden om een keer samen te komen om alle voor en tegen argumenten te bespreken. Vanuit mijn werk, vroeger als SEH verpleegkundige en momenteel als geestelijk verzorger in het ziekenhuis, kan ik alvast een paar vragen van antwoorden voorzien. Aan de hand daarvan kunt u mogelijk te zijner tijd bewuster een keuze maken voor wel of niet reanimeren als uw hart ermee stopt. Indien u interesse hebt kunt u zich aanmelden bij Ben Hoexum. Tel , of per Marianne Zandbergen

18 Appelmarkt 5, 4301 CA Zierikzee,

19 Herfstmarkt 2013 (de allerlaatste keer) 19 0ktober Zoals eerder gemeld zal het de laatste keer zijn dat we met ons bejaarde krootje dit - altijd weer leuke - evenement organiseren. Helaas! Het is niet anders. De oorzaak moge duidelijk zijn: de gevorderde leeftijd van de vrijwilligers. We doen dan ook voor deze GrandeFinale op iedere vrijwilliger een dringend beroep de 19e oktober (zaterdag) en de 18 e oktober (vrijdag) vrij te houden. De vrijdag gebruiken we om spullen uit het depot op te halen en in het kerkcentrum te sorteren.. Maar ook zeker rekenen wij op de kopers. Er is veel aangeleverd en wat niet wordt verkocht, wordt op de vuilstort gedumpt. Dus...!! Graag tot ziens de HERFSTMARKTCOMMISSIE

20 Het adres voor iedere vakantie! Deze coupon is goed voor 17,50 korting op uw volgende vakantie. (alleen bij pakketreizen) Hèt adres voor al uw vakanties! Hèt adres voor al uw vakanties! Dam 3 Zierikzee Dam Zierikzee

21 Korte St. Janstraat 11, 4301 AE Zierikzee tel: , fax: REFORMWINKEL DE ZONNEHOED MELK EN BROOD, HOMEOPATHIE, KRUIDEN EN VITAMINEN, REFORM EN DIEETPRODUCTEN POSTSTRAAT 31 ZIERIKZEE fietsaccessoires fietsreparatie fietsverhuur (bedrijfs)fietsen fiets- en regenkleding Weststraat BW Zierikzee T E edelsmederij - juwelier m. jech In De Rookende Moor

22 aangesloten bij: v o r m g e v e r s drukpunt l advies l ontwerp / lay-out l tekst l fotografie / illustratie l signing l offset / digitaal drukwerk l printwerk l webdesign De Lelie NP Scharendijke

23 KRUISPUNT De afdeling Religie van Radio Schouwen-Duiveland. Woensdag uur Kruispunt (Kerkelijk informatieprogramma) uur De Schatkist (Bijbels kinderprogramma) uur De Levensbron (Herhaling Geestelijk verzoekplatenprogramma) Donderdag uur, Herhaling Kruispunt uur De Levensbron Zondag uur Herhaling De Schatkist of uur Kerkdienst rechtstreeks uit een van de kerken op ons eiland Etherfrequentie FM in Duiveland en FM in Schouwen, op de kabel. Redactie: Postbus 121, 4300 AC Zierikzee of Kleine Zelkevoetpad 2, 4301 NE zierikzee VAN DE REDACTIE Met dank voor de tijdige toezending van uw kopij, delen wij u mede dat het volgende nummer begin december 2013 zal Verschijnen. Daarom verzoeken wij u om uw kopij (in enveloppe) uiterlijk zaterdag 16 november 2013 in te leveren bij Riet van der Valk. Het redactieteam wordt gevormd door Riet van der Valk en Ria Quist De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken en anonieme brieven zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten.

24 Eens zal er een dag komen, dat geen geld ter wereld deze lijst nog kan vullen LBIPP/DIPP voorheen 10 euroshop de leuxte mode voor de beste look poststraat 24 I zierikzee I t adv.leux.128x95.indd :46

25 Dienst zondag 29 september 2013 om 9.30 uur Thema: Kom ik wel over? We spreken allemaal dezelfde taal in Nederland. Streektaal en dialecten niet meegerekend. Maar toch lijkt het soms of we elkaars taal niet spreken. Misverstanden zijn er vaak al tussen man en vrouw. Maar ook in ziekenhuizen lijkt de dokter een heel andere taal te spreken dan de patiënt, zelfs al bedient een arts zich van woorden die begrijpelijk zijn. Hoe komt dat? Vanochtend gaat het over zaken die de communicatie kunnen belemmeren. En hoe we kunnen zorgen dat anderen ons beter begrijpen. Marianne Zandbergen

26 VAN ONZE VERRE GASTVOORGANGER.. de nasleep van aardbevingen Uit een brief van Herman Meijburg uit Nieuw Zeeland, die op 1 september bij ons zou voorgaan, citeer ik het volgende: Buiten zingen de vogels enthousiast en vol verwachting hun voorjaarslied. Het is een prachtige en verleidelijke dag, die ons even de winter doen vergeten. De narcissen, die wij overal en nergens in de loop der jaren in de grond hebben gestopt zijn ook niet meer te houden. Wij zouden er moed uit kunnen putten, maar wij worden met de maand voorzichtiger om hoopvolle uitspraken te doen. Wij hebben zo langzamerhand alles geprobeerd om de verzekeraar over te halen om tot een regeling met ons te komen. Onze laatste actie was een radioboodschap dat mensen hun keuze voor een verzekeraar zorgvuldig moeten afwegen omdat het onze ervaring is dat niet elke verzekeraar opkomt voor je belangen in geval van nood. Twee weken achter elkaar is deze boodschap in het gehele land uitgezonden. Voor de verzekeraar zijn wij echt personen non grata. Wij denken dat de overheid ook zo over ons denkt. Verzekeraars zetten op hun lastige klanten een tijdlijn uit, gemeten naar hun volharding, opleiding, netwerk, vindingrijkheid, inkomsten. Aan de hand daarvan kunnen ze voorspellen wanneer klanten instorten. In september gaan wij ons vierde jaar in en dat gaat ons niet in de koude kleren zitten. Het valt ons momenteel zwaar moet ik bekennen. Wij waren dan ook heel dankbaar dat vrienden uit Australië ons hebben uitgenodigd om bij hen te komen logeren. Toen wij aan kwamen hebben ze ons in bed gestopt om eerst eens uit te slapen. De volgende dag kregen wij allebei een massage van een uur aangeboden. Dat was heerlijk ontspannend. Man en vrouw zijn allebei therapeuten en werken vooral met kinderen die een of beide ouders verloren hebben. Ditmaal echter namen zij ons onder handen en hebben wij vrijuit over onze omstandigheden hier kunnen praten (en huilen, want dat komt er ook al gauw bij kijken). Er staat zoveel op het spel. Ons huis geven wij niet graag op. Aan de andere kant gaat al onze energie zitten in het vechten met onze verzekeraar. Dat gaat ten koste van onze andere talenten die wij al drie jaar zien verpieteren.

27 De vraag of wij gelukkig zijn weten wij zo langzamerhand niet meer te beantwoorden. Het was daarom goed dat onze vrienden in Australië ons voor even onder hun vleugels namen. Wij weten nu weer wat wij eigenlijk willen en wie wij zijn: twee talentvolle en enthousiaste mensen, die ook weten te relativeren en zich niet laten opslokken door de omstandigheden. Wij moeten er voor waken om niet in onze eigen schaduw te gaan staan. Het lijkt bijna op een preek... Ondertussen is het hier nog wel alle hens aan dek. Dat verhindert mij om in september bij jullie voor te gaan. Dat spijt mij zeer, want wij komen graag bij vrienden. Want dat zijn jullie inmiddels wel geworden. Wij willen jullie dan ook bedanken voor jullie vindingrijkheid en alle steun. O ja, je maar nooit hoe het balletje rolt; er lag vandaag een brief in de bus van de Nederlandse Ambassadeur in Nieuw Zeeland, waarin hij ons uitnodigt om met hem te komen praten... De dag komt dat wij weer samen met elkaar kunnen bijpraten in het kerkzaaltje onder het genot van een kopje koffie (en iets lekkers er bij). Tot dan, gauw. Herman & Sarah. Het spijt ons ook dat Herman de dienst van 1 september moest afzeggen. Wij zien hem graag in ons midden. Wij leven van hieruit mee. Deze bijdrage gaat als een digitale groet naar hen met de wens dat het gedragen worden door mensen hen energie mag schenken in deze moeizame strijd. In de preek op 18 augustus van dr. Cossee ging het over spreek slechts één woord. Daarom als visioen: Sjaloom. Ben Hoexum

28 Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen Martin Luther King Zeilmakerij t Loefje Jachtzeilen Bootskleden

29 VAN DE VOORGANGER(S) Door het geloof is Abraham, toen hij geroepen werd, in gehoorzaamheid getrokken naar een plaats die hij ter erfenis zou ontvangen, en hij vertrok, zonder te weten waar hij komen zou. Hebreeën 11:8 Kent u de reclame nog van de garnalenpelster? Ze zit voor een enorme berg garnalen en ze redt het in haar eentje niet. Haar werkgeefster belt ondertussen een uitzendbureau in de hoop dat er nog een werkkracht bij te krijgen is. De vrouw die pelt kan het duidelijk niet aan, dat zie je aan haar opengesperde ogen en het gebaar waarmee ze de garnalen achter zich op een hoop werpt. En dan hoort ze ineens een scheepstoeter en voor haar ogen doemen grote schepen op, die ook weer garnalen aan land brengen. Het lijkt een nachtmerrie, maar er zijn steeds meer mensen in onze maatschappij die niet zijn opgewassen tegen alle taken waarvoor ze zich gesteld zien. Dirk de Wachter heeft daar een aardig boek over geschreven getiteld: Borderline Times, het einde van de normaliteit. In dat boek wordt beschreven hoe het leven vroeger was, toen mensen nog geloofden in God, en in een hiernamaals. Ze gingen naar de kerk, kwamen daar familie, buren en vrienden tegen. De rooms-katholieken gingen naar de kroeg voor de gezelligheid en de protestanten maakten er thuis wat van. Het was rustig de zondag, soms zo rustig, dat je vanzelf weer zin kreeg om maandag weer aan de slag te gaan. Dat hebben we allemaal afgeschaft. Er is geen leven meer na dit leven (vind een groot deel van de mensen), en je leeft maar één keer, dus we moeten alles uit het leven halen wat er uit te halen is. We moeten genieten, want het leven is al zo kort. Maar al dat genieten geeft geen langdurige bevrediging. Ik zal een stukje aanhalen uit het boek: De homo consumens houdt zich staande zolang hij zich de dure prikkels kan veroorloven die hem de illusie schenken dat daarmee zijn gevoel van leegte wordt gemaskeerd. Terwijl zijn identiteit wordt uitgehold, zijn neurologische systeem aan het eind zit van zijn krachten, ondanks zoveel rijkdom, een hoge levensverwachting, een goede geografische plek (waar ook geen oorlog wordt gevoerd), is hij verbitterd en ontevreden. We genieten ons te pletter, maar niemand is tevreden.

30 Rusteloos is ons zoeken naar geluk, denkend dat het elders te verkrijgen is. Geluk is bereikbaar, maar alleen als je gelooft dat er meer is dan de mens zelf. Als een mens bereid is om naar zichzelf te kijken, de weg van zelfkennis te gaan die o.a. Jezus ons voorhield, dan is er kans dat we rust in onszelf vinden. En hier komen we bij het verschil tussen vakanties en een nieuwe weg inslaan. Als je op vakantie gaat, dan breek je even weg uit je eigen omgeving. Mensen moeten er even uit, om straks het drukke leven weer aan te kunnen. Het drukke leven wat, in tegenstelling tot vroeger, geen rustdag kent. Maar een nieuwe weg inslaan, dat is een ander verhaal. Dat is de ervaring doormaken van Abraham. Het is luisteren naar de stem in jezelf die zegt, dat je op weg moet gaan, een ander pad in slaan wat leidt naar een beter leven. Het is geen gehoorzaamheid aan anderen, maar horen naar jezelf. Het is op weg gaan naar een doel, wat helemaal niet vast omschreven is, in tegendeel, alles is onzeker. Het is vertrekken zonder te weten waar je uit zult komen. Deze tekst is geen oproep om te emigreren. Deze tekst is een belofte, dat als je luistert naar de stem in jezelf, ook wel de stem van God genoemd, dat je dan veilig kunt reizen. Je hebt als het ware een innerlijk kompas. En ook dan is het nog niet gemakkelijk. Maar je eigen weg gaan, niet meer meegaan met de grote massa, dat geeft voldoening en rust en een gevoel van geluk. Stilstaan en ons bezinnen op ons leven is niet makkelijk. Maar het is de weg naar duurzaam geluk. zodat we niet eindigen als de garnalenpelster. Marianne Zandbergen Solidariteitskas 2013 deze aktie is in mei gestart: de brief met acceptgiro kaart is toen bezorgd. Jammer genoeg zijn er nog leden van onze wijkgemeente die nog niet betaald hebben. De kerkrentmeesters vragen hier aandacht voor! Co van der Valk.

31 VROUWENVERENIGING Na enkele weken prachtig weer, waaronder enkele dagen tropische temperaturen, gaan we zo langzamerhand weer naar het najaar toe. En ook dan kunnen er nog mooie zomerse dagen komen, waarvan we dan nog heerlijk kunnen genieten. Het duurt nog wel even voordat we weer gaan beginnen, maar toch... Het programma voor de nieuwe periode ziet er als volgt uit: Dinsdag 1 oktober: Dinsdag 29 oktober: Op deze dag komen we bijeen voor een gewone middag. We werpen nog een blik op ons uitje in mei naar het brillenmuseum in Haamstede, waar we hartelijk ontvangen werden door Henk Bergmans en Fred van t Loo. En zoals de naam Ogen tekort al doet vermoeden kom je werkelijk ogen tekort, toegelicht met smeuïge verhalen van Henk over de herkomst van de vele objecten Daarna bezochten we het reataurant Het Wapen van Haamstede voor een drankje en een hapje. Willij heeft er een verslag van gemaakt, zodat we op deze middag er weer aan herinnerd kunnen worden. Voor deze middag is het programma nog niet rond. Meer hierover in de uitnodiging aan de leden Dinsdag 26 november: Sinterklaas is weer in het land, en wellicht zal hij, of een van zijn Pieten, het Kerkcentrum weer weten te vinden. Vorig jaar was er voor ieder van ons een leuk presentje dankzij Piet Corrie. En dit jaar? Vol van verwachting klopt ons hart. In overleg met de leden hebben we op de koffie-theemiddag in juli besloten dat we de kerstviering s middags houden in plaats van s avonds; dit in verband met Koning Winter. Deze middag wordt gehouden op dinsdag 17 december, aanvang uur. Evenals voorgaande jaren zijn gasten van harte welkom. De overige bijeenkomsten zijn van uur in het Kerkcentrum. Adri Regoort.

32

OVERDENKING. 1 Kerkvenster NAAM EN FEIT

OVERDENKING. 1 Kerkvenster NAAM EN FEIT OVERDENKING NAAM EN FEIT Een jeugdherinnering. Op de christelijke lagere school die ik als kind bezocht hadden wij een boekje om onze Bijbelkennis te vergroten. Het heette Naam en feit. Wat ik mij er vooral

Nadere informatie

COLOFON. Voor alle in het Visnet genoemde data geldt: Deo Volente. Opmaak: Henny Grootenboer Drukwerk: Easy Copy Sjaloom Zorg

COLOFON. Voor alle in het Visnet genoemde data geldt: Deo Volente. Opmaak: Henny Grootenboer Drukwerk: Easy Copy Sjaloom Zorg COLOFON Het Visnet is een uitgave van de Hervormde Gemeente te Stellendam en zal tien keer per jaar verschijnen aan het begin van de maand. Het wordt verspreid onder alle adressen die in het kerkelijk

Nadere informatie

Onderweg, oktober 2013

Onderweg, oktober 2013 Onderweg, oktober 2013 MEDITATIE Preluderen In de meditatie van het vakantienummer van Onderweg schreef ik over een lied in het Liedboek voor de kerken dat we waarschijnlijk nog nooit gezongen hadden en

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

"Onze Kerk" november 2011

Onze Kerk november 2011 "Onze Kerk" november 2011 Inhoudsopgave Ter overweging... 5 De kerkdiensten... 6 Rooster de Bron... 8 Leesrooster bij de diensten... 8 Oproep Kinderkerstfeest... 9 Bij de diensten... 10 De laatste dingen...

Nadere informatie

TER OVERDENKING. Gezegende Paasdagen gewenst, ds. Margreet Hop BIJ DE KERKDIENSTEN. Damkerk Hoogezand - 10.00 uur - Ds. W. v.d. Veen.

TER OVERDENKING. Gezegende Paasdagen gewenst, ds. Margreet Hop BIJ DE KERKDIENSTEN. Damkerk Hoogezand - 10.00 uur - Ds. W. v.d. Veen. TER OVERDENKING Deze maand is het weer Pasen, het feest van de opstanding van Jezus. Het is een dag van licht en van lente, van nieuw leven en van nieuwe adem. Het is de dag van een nieuwe toekomst. Maar

Nadere informatie

Gereformeerde Kerk Rijsoord

Gereformeerde Kerk Rijsoord >>> 36e jaargang no. 2 Inhoudsopgave Gereformeerde Kerk Rijsoord Februari 2012

Nadere informatie

aranathakerk Hervormde Gemeente Lunteren PKN 8 september 2011 - Jaargang 55, nummer7

aranathakerk Hervormde Gemeente Lunteren PKN 8 september 2011 - Jaargang 55, nummer7 aranathakerk Hervormde Gemeente Lunteren PKN 8 september 2011 - Jaargang 55, nummer7 Colofon Verantwoording Uitgave van de Hervormde Gemeente Maranathakerk te Lunteren, onder verantwoordelijkheid van de

Nadere informatie

Eeuwigheid. God heeft de mens immers geschapen voor de eeuwigheid, als afspiegeling van zijn eigen wezen. Wijsheid 2 : 23

Eeuwigheid. God heeft de mens immers geschapen voor de eeuwigheid, als afspiegeling van zijn eigen wezen. Wijsheid 2 : 23 Kerkklanken Gereformeerde Nr. 559 Jaargang 29 19 april 2012 Kerk Woerden en Zegveld Toegegeven, de Bijbel op zich bevat al meer dan genoeg schatten, maar toch kan een lezing in de deuterocanonieke Bijbelboeken

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Kerkenwerk. Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken. Laatste zondag van het kerkelijk jaar

Kerkenwerk. Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken. Laatste zondag van het kerkelijk jaar Kerkenwerk 8e jaargang nummer 123 Vrijdag 12 november 2010 Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken Het werk van de kerkrentmeesters Laatste zondag van het

Nadere informatie

Jezus zegt: Ik ben de Weg

Jezus zegt: Ik ben de Weg Blad voor onderling verkeer in de Hervormde Gemeente te Ameide/Tienhoven INHOUDSOPGAVE Jezus zegt: Ik ben de Weg Van de redactie 3 Van de kerkenraad 4 Kerkelijke agenda 8 Kerkrentmeesters 9 Diaconie Budgetcursus

Nadere informatie

TOCH NOG ONVERWACHTS. De medewerkers van. bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking.

TOCH NOG ONVERWACHTS. De medewerkers van. bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking. TOCH NOG ONVERWACHTS De medewerkers van bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking. TOCH NOG ONVERWACHTS Uitgave: Uitvaartverzorging Jan van Dijk en zn Vormgeving en lay-out:

Nadere informatie

jaargang 2 nummer 8 Voeding

jaargang 2 nummer 8 Voeding Voeding Voeding Wereldvoedseldag Op zondag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Deze dag is ooit ingesteld door de VN om aandacht te vragen voor de voedselsituatie van miljoenen mensen op de wereld. Nog

Nadere informatie

ONDERWEG. Kerkblad van de Protestantse Gemeente Elst (Gld.)

ONDERWEG. Kerkblad van de Protestantse Gemeente Elst (Gld.) ONDERWEG Kerkblad van de Protestantse Gemeente Elst (Gld.) 36e jaargang nr. 5 juni 2015 MEDITATIE De markt als buitenkerk Tijdens de maand van de spiritualiteit hebben we als Protestantse Gemeente Elst

Nadere informatie

INHOUD. januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari

INHOUD. januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari 2 27 januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari INHOUD MEDITATIE... 1ª KERKDIENSTEN... 2ª Kopij "Schakels" 3ª; Kerkelijke adressen 3ª; Autodienst 3ª;

Nadere informatie

In deze Plotsdoof schenken we wat extra aandacht aan ontspanning, letterlijk en figuurlijk. Waar knap je van op? Hoe doe je nieuwe energie op?

In deze Plotsdoof schenken we wat extra aandacht aan ontspanning, letterlijk en figuurlijk. Waar knap je van op? Hoe doe je nieuwe energie op? Energie Jaargang 24 nr. 3 september 2013 In dit nummer o.m. In deze Plotsdoof schenken we wat extra aandacht aan ontspanning, letterlijk en figuurlijk. Waar knap je van op? Hoe doe je nieuwe energie op?

Nadere informatie

Kerkenwerk. Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken. bezoek bij Den Angang

Kerkenwerk. Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken. bezoek bij Den Angang Kerkenwerk 9e jaargang nummer 142 Vrijdag 20 januari 2012 Uitgave van de Protestantse Gemeente te Winterswijk Verschijnt één keer in de drie weken Voor de kinderen Sectie Bargerbosch op bezoek bij Den

Nadere informatie

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m.

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m. Het boek wordt op 19 maart 2011 gepresenteerd op de landelijke dag van de Stichting Plotsdoven, die gehouden wordt in Madurodam, Den Haag. Het eerste exemplaar zal aan de schrijfsters worden aangeboden.

Nadere informatie

KERKBLAD. In dit nummer: Licht in de duisternis. Vleuten De Meern Leidsche Rijn-Oost JAARGANG 2 NUMMER 12 DECEMBER 2014 / JANUARI 2015

KERKBLAD. In dit nummer: Licht in de duisternis. Vleuten De Meern Leidsche Rijn-Oost JAARGANG 2 NUMMER 12 DECEMBER 2014 / JANUARI 2015 KERKBLAD JAARGANG 2 NUMMER 12 DECEMBER 2014 / JANUARI 2015 Vleuten De Meern Leidsche Rijn-Oost In dit nummer: Licht in de duisternis INHOUDSOPGAVE 04 Zeven Woorden Jan Willem van der Leest 06 Algemene

Nadere informatie

Een kind hoort kind te zijn. Punt.

Een kind hoort kind te zijn. Punt. N i e u w s b r i e f 32 Augustus 2008 Doe recht aan weerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en zwakken. Psalm 82 vers 3 I N H O U D Van het bestuur contactmiddagen Louis Pool medewerkersuitje Reacties

Nadere informatie

PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 51, nummer 9 maart/april 2010

PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 51, nummer 9 maart/april 2010 PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 51, nummer 9 maart/april 2010 Aan het volk van God bij Sint Adelbertus en Sint Engelmundus Hebt u een minuutje? vroeg de oude man bescheiden.

Nadere informatie

neemt u dan kontact op met: Voor Koster-beheerder

neemt u dan kontact op met: Voor Koster-beheerder Adressen Bezorging Kerkgelegenheid Indien u Open Hof Nieuws Open Hof Hesseplaats 441,3069 EA tel. 421 14 76 / 06 2557 1531 regelmatig ontvangt en er Telefoonpost Open Hof (voor informatie, vragen, doorgeven

Nadere informatie

PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 52, nummer 8 februari/maart 2011

PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 52, nummer 8 februari/maart 2011 PAROCHIEBLAD VOOR DE OUD-KATHOLIEKEN IN DE IJMOND Jaargang 52, nummer 8 februari/maart 2011 Aan het volk van God bij Sint Adelbertus en Sint Engelmundus, We staan weer aan de vooravond van de veertigdagentijd

Nadere informatie

Hoe geef je je leven zin?

Hoe geef je je leven zin? DECEMBER2010 Over zingeving met longfibrose Informatieblad van de Belangenvereniging Longfibrosepatiënten Nederland Hoe geef je je leven zin? Toen de redactie het thema 'zingeving en longfibrose' had bedacht,

Nadere informatie

Gaandeweg. Loven en danken. In liefde gedenken. De navolging van Thomas. Oktober 2008

Gaandeweg. Loven en danken. In liefde gedenken. De navolging van Thomas. Oktober 2008 Gaandeweg Oktober 2008 In liefde gedenken Loven en danken De navolging van Thomas Magazine voor alle leden van de Protestantse Gemeente Zwolle, de Evangelisch-Lutherse Gemeente en De Hoofdhof Berkum t

Nadere informatie

Kerkdiensten in de komende periode

Kerkdiensten in de komende periode Protestantse gemeente te Eelde-Paterswolde Kosterijweg 2 9761 GE Eelde www.pkn-eelde.nl Kerkdiensten in de komende periode Datum: Tijd: Voorganger: Bijzonderheden 07 dec 10:00 uur ds. K.v.d.Plas en KK/K/C

Nadere informatie

Caleidoscoop. Adieu De God van de vrede zij met u allen! Amen! (Romeinen 15 vers 33)

Caleidoscoop. Adieu De God van de vrede zij met u allen! Amen! (Romeinen 15 vers 33) Caleidoscoop Kerkblad van de Protestantse (wijk)gemeente te Rotterdam-Kralingen Jaargang 11 nr 1 september 2012 Anglicaanse priesters zegenen hun nieuwe bisschop. De volgende Caleidoscoop komt uit op zaterdag

Nadere informatie

Pasen: één groot doorgeefsysteem

Pasen: één groot doorgeefsysteem Kerk Onderweg Uitgave van de Protestantse gemeente te Santpoort en Velserbroek website: www.pknsantpoortenvelserbroek.nl 29 april tot 3 juni 2011 No. 4 Daar staat Jezus. Het bevel om hem te doden is al

Nadere informatie

dvent Op weg naar Pasen nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding

dvent Op weg naar Pasen nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding aandacht voor Nederlandse zendeling naar centraal-thailand dvent 03 2012 Jaargang

Nadere informatie