gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus"

Transcriptie

1 Beste gemeenteleden, De Voor tijd u vliegt, ligt de dat Zomeruitgave blijkt als weer van GastVrij, een nieuw ons nummer gemeenteblad van GastVrij met uitkomt. allerlei nieuws Wanneer van deze en over editie de verschijnt, Vrijzinnige zijn Gemeente. de zeer warme maanden Ik schrijf juli en dit augustus voorwoord voorbij. half mei, En dat en terwijl er valt ik regen, bij het schrijven het is erg voor koud het en de vorige vooruitzichten nummer nog blijven dacht onveranderlijk dat het nooit slecht. zomer zou Er wordt worden. zelfs al gesproken van de koudste lente sinds begin 1900!! Nu is er ook een gezegde: Niets zo veranderlijk als het weer dus U laten kunt we in er deze maar gids op weer hopen alles dat vinden het in voor de komende komende maanden periode. toch In nog het zal bijzonder gaan zomeren. vraag ik uw aandacht voor de Herfstmarkt, die dit jaar naar het zich nu laat aanzien zijn laatste editie beleeft. En die tevens En zomer een houdt jubileum in is dat : 25 de jaar kerkdiensten lang hebben in we de door maanden geweldige juli en inzet augustus van gemeenteleden slechts om week deze worden markt kunnen gehouden. houden. Uiteraard Nu zijn rekent we op de een kerkenraad punt beland, erop dat er U er niet allemaal genoeg bent menskracht op de zondagen meer over dat is er om deze wél een markt dienst jaarlijks is. te organiseren. Daar kun je moeilijk over doen, maar met een sterk vergrijzende gemeente houden activiteiten nu De werkgroep Horizon zet de traditie voort en organiseert ook eenmaal een keer op te bestaan. deze zomer weer een Tuinendag. Hierover kunt u verderop in Ook deze leest gids u lezen. nieuws En. van onze de werkgroep laatste Herfstmarkt Horizon, over komt kerkdiensten, eraan in het koffiedrinken najaar. Misschien enz. vindt u tijdens de zomermaanden een gelegenheid om nog wat spullen op te ruimen en uit te zoeken. U Een kunt hartelijk ze afleveren welkom op het aan adres de nieuw Lange ingekomenen Slikweg 2 in in Zierikzee. Zierikzee. Bezoek eens een van onze kerkdiensten om de sfeer van de Vrijzinnige Uiteraard Gemeente treft in u Zierikzee in de gids te ook proeven. weer de Voel vaste u thuis informatie bij ons! aan over de komende kerkdiensten. Een Bent hartelijke u nieuwe groet, inwoner namens van Zierikzee? de kerkenraad, Bezoekt u dan eens een dienst van onze gemeente om de sfeer in Dirk onze Groenendijk diensten te kunnen proeven. U bent van harte welkom. Rest mij nog om iedereen een heel fijne zomer toe te wensen. Met vriendelijke groet, Dirk Groenendijk, voorzitter kerkenraad

2 PREEKROOSTER SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER PREEKROOSTER SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER 2013 DATUM TIJD VOORGANGER Zondag 1 september uur mevr. Lieke Bosveld, koffie drinken. Zondag 8 september uur geen dienst Zondag 15 september uur ds. Klaas Hendrikse (dienst met Brood en Wijn) Zondag 22 september uur Dhr. H. de Boer, Rotterdam Zondag 29 september uur mevr. Marianne Zandbergen, zie thema elders in dit blad Zondag 6 oktober uur ds. Klaas Hendrikse, koffie drinken Zondag 13 oktober uur ds. D. Lunenburg-Moret, Rotterdam Zondag 20 oktober uur ds. Myrthe Leijdens, Waddinxveen Zondag 27 oktober uur HORIZON-muziekmiddag, zie elders in dit blad Zondag 3 november uur ds. Klaas Hendrikse, koffie drinken Zondag 10 november uur mevr. Marianne Zandbergen (dienst met Brood en Wijn) Zondag 17 november uur ds. Klaas Hendrikse Zondag 24 november uur ds. J. Klijnsma, Delft Zondag 1 december uur geen dienst Zondag 8 december uur mevr. Mieke Punt Genoemde diensten worden gehouden in de Gasthuiskerk, Havenplein 17, Zierikzee Wijzigingen voorbehouden.

3

4 Even voorstellen. Alweer een paar maanden geleden kwam er een telefoontje van Co van der Valk waarin hij mededeelde, dat mijn naam genoemd was voor een komende vacature bij de diakonie. Na wat tegenwerpingen van praktische aard van mijn kant kreeg ik te horen, dat er met enige goede wil voor problemen bijna altijd oplossingen zijn te vinden, dat hij mij toestond er gedurende zijn op handen zijnde vakantie nog over na te denken en dat hij na zijn vakantie wel contact met mij zou opnemen. Dat gebeurde ook prompt na 2 weken en Co wist mij te overtuigen toe te treden tot het diakenschap. Enkele personalia: Leeftijd 69 jaar, geboren in Klundert, daar het lager onderwijs (CNS) genoten, vervolgens middelbare school in Dordrecht, daarna Vrij Universiteit in Amsterdam (rechtenstudie). Na afstuderen snel een baan bij de Amro Bank in Amsterdam, die ons een splinternieuwe flat in Buitenveldert bezorgde, waarna Mieke en ik in januari 1969 trouwden. In de jaren erna volgden, in lijn met de door mij afgegeven mobiliteitsverklaring, overplaatsingen naar Uithoorn, Weesp, Assen, Zierikzee en tenslotte Rotterdam. In 2002 heb ik bij een grote reorganisatie van de ABN Amro gebruik gemaakt van een ouderenregeling voor vervroegde pensionering. Vervolgens kwam er tijd beschikbaar voor vrijwilligerswerk (bestuur hospice, Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, Nieuwe Kerk Zierikzee, Stichting Oude Zeeuwse Kerken). Gezin: 3 zonen en 6 kleinkinderen. Kerkelijke achtergrond. Lang zijn Mieke en ik (actief) lid geweest van de Gereformeerde Kerk. In denken en opvattingen naderden wij steeds meer de vrijzinnigheid, wat er uiteindelijk toe leidde dat wij terecht zijn gekomen bij de Buitengewone Wijkgemeente en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB. In de NPB ben ik een aantal jaren penningmeester geweest van het landelijk bestuur en sinds enige tijd penningmeester van de VPSB (Vrijzinnig Protestante Stichting voor Bejaardenzorg). Ik zal proberen me in de komende jaren nuttig te maken voor de VVP in Zierikzee. Noud Punt.

5 Kwaliteit is geen kwestie van toeval Tel: bij bijdevaate bent u verzekerd van goede diensten bijdevaate verzekeringen b.v. grachtweg 23 zierikzee telefoon

6 Schouwen-Duiveland Wilgenstraat DA Oosterland (dag en nacht bereikbaar) Maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van uur.

7 NIEUWS VAN DE WERKGROEP HORIZON Muziek uit de hemel Op zondag 27 oktober 2013 om uur laat ds. Theo Hop uit Hillegom muziek horen uit Russisch Orthodoxe Kerk en hij schrijft hierover het volgende: De bezoeker krijgt een programma en er wordt een korte toelichting bij gegeven. Vragen als: Duurt een kerkdienst echt zo lang, minstens twee uur? En al die tijd staan de gelovigen? Waarom wordt de hele dienst gezongen? Waarom zingt men alles zonder muziekinstrumenten, a capella? Deze muziek raakt mensen heel diep. Ze is ook indrukwekkend mooi. Toen mensen uit Kiev de Liturgieviering in Constantinopel meemaakten, zeiden ze: De muziek is zo mooi. Soms wisten we gewoon niet of we op aarde of in de hemel waren. Vandaar Muziek uit de hemel. Ik heb een grote cd verzameling opgebouwd. Meer dan 850! stuks. Info: Daaruit kies ik voor de middag de mooiste stukken. Een kerk leent zich erg goed om naar deze muziek te luisteren. En je kunt deze ruimte ook heel mooi maken. We zetten veel kaarsen neer en stellen iconen op. Als er iconenschilders in uw midden zijn neemt u dan contact met me op, mail@theohop.nl. Geef uzelf deze mooie middag. U zult er nog lang met voldoening aan terugdenken. Deze ervaring van ds. Theo Hop prikkelt om te komen. Van harte welkom in de kerk vanaf uur. De entree bedraagt 5,-. Lezing De ontwikkeling van de geest van homo sapiens Op donderdagavond 14 november 2013 verzorgt ons gemeentelid Gerard Gerritse deze lezing. Gerard geeft ons alvast de volgende inkijk : Ik begin met heel compact de biologische geschiedenis. Dat doe ik met een reeks projectiebeelden van de opeenvolgende oermenssoorten. Dat zijn reconstructies aan de hand van gevonden fossielen (dezelfde techniek als wel gebruikt wordt in forensische opsporingsmethoden). Het zijn levensechte beelden die eruit zien alsof die koppen destijds gefotografeerd zijn. Je ziet ook een duidelijke ontwikkeling. Ze gaan hoe langer hoe meer op u en mij lijken.

8 Dat is een soort inleiding, waarna ik een verhaal vertel over de ontwikkeling van enerzijds de materiële cultuur, en anderzijds van de denk- en belevingswereld. Ze hangen nauw samen. Ik vertel daarbij ook hoe we dat aan de weet gekomen zijn. Van de fasen die zich in die ontwikkeling voordoen. We stellen ons tegen de muur een horizontale lijn voor van 7 meter lang. De ontwikkeling van de eerste oermens tot de mens van nu heeft namelijk plm 7 miljoen jaar geduurd. Dus elke meter is een miljoen jaar, elke millimeter is duizend jaar! Opvallend is dat homo sapiens van die 7 meter slechts de laatste 20 AUTODIENST: cm in beslag neemt. Voor sommige Pas in die (oudere) periode mensen is taal langzamerhand is het moeilijk ontwikkeld, en zeker daarvoor in de was winter primitievere de kerkdiensten communicatie. bij te wonen De Cro omdat Magnon goed cultuur vervoer (de ontbreekt. grotten van Dit Lascaux) is jammer begon en niet in nodig. de laatste 4 cm. Nog Beste steeds mensen, leeft de mens schroom in die niet tijd in om kleine aan nomadische de bel te trekken familiegroepen. contact Pas op in te de nemen laatste met 13 mm één worden van kerkenraadsleden grotere gemeenschappen en gevormd en u en op wordt te laten landbouw halen! en veeteelt ontwikkeld. Dat is het begin van de beschaving. Het einde van de Middeleeuwen valt een halve mm voor NU. Aan de hand van dit tijdschema schets ik de grote stappen die onze geestelijke ontwikkeling gemaakt heeft. Tot zover Gerard. Dit lezende begint het nu al te boeien. Onze werkgroep is in de wolken met dit aanbod van een eigen gemeentelid en hoopt dat dit aanstekelijk werkt. Van harte uitgenodigd voor deze lezing in het kerkcentrum om uur. Vanaf uur staat de koffie klaar. De entree is een vrije gift. Ben Hoexum BEZOEKWERK Stelt u bezoek van een bezoekcommissielid op prijs of kent U iemand in uw omgeving die dat zou willen? Graag dan een belletje naar ondergetekende contactpersoon Co van der Valk, telefoon

9

10 SAMENVATTING JAARREKENING 2012 t.o.v. begroting 2012 In de vorige GastVrij van juni 2013 etc. was het net nog te vroeg om iets te publiceren over de jaarrekening 2012, de financiële uitkomsten moesten nog besproken worden binnen het college en de kerkenraad. In deze editie - tweede kolom - een samenvatting van de "rekening 2012" zoals deze ook nog ter inzage komt te liggen samen met de begroting We voldoen met deze publicatie tevens aan de verplichtingen die in de kerkorde aan de kerkelijke gemeenten op dit punt zijn opgelegd. Exploitatie Vrijzinnige Gemeente (buitengewone wijk) Begroting Rekening Rekening afwijk.% <->2011 Baten rentebaten ,5% vrijwillige bijdragen (Kerkbalans) ,4% opbrengst collecten ,3% giften ,0% solidariteitskas (v/h Generale Kas) ,3% overige bijdragen ,0% totaal baten ,4% ========= ========= ========= ========== Lasten kosten College inz.kerkgebouw etc ,0% pastoraat ,8% lasten kerkdiensten, gemeentewerk ,5% verplichtingen/bijdragen andere organen ,5% kosten beheer en administratie ,2% rentelasten/bankkosten ,2% totaal lasten ,2% ========= ========= ========= ========== Resultaat baten -/- lasten (negatief) ,4% ========= ========= ========= ========== 1

11 Uit bovenstaande opstelling blijkt dat al rekening gehouden werd met een begroot tekort 2012 van 4.565,--. De kolom "afwijk.% 2012 <-> 2011" laat zien dat in 2012 de baten t.o.v met 6,4% zijn verminderd en dat de lasten met 7,2% zijn verminderd. De eindresultaten zijn zowel in 2012 als in 2011 gunstig beïnvloed door de overige bijdragen (Pastoriefonds), welke incidenteel zijn. We hopen dat we met z'n allen de schouders blijven zetten onder een zo'n gunstig mogelijk financieel jaar 2013 (met een eigen begrotingstekort van 6.405,--). De kerkrentmeesters, met dank aan onze administrateur Adri van der Schelde 2 2

12 Spreuken 4 Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden, geef aan mijn uitspraken gehoor. Houdt ze steeds voor ogen, bewaar ze in het diepste van je hart. Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden, sterken heel het lichaam als een medicijn. Van alles waar over je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven. Neem nooit leugens in de mond, laat geen bedrog over je lippen komen. Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan. Effen de weg waarover je gaat, dan loop je met vaste tred. Wijk niet af naar rechts, wijk niet af naar links, wijk alleen uit voor kwaad. Spreuken 4, vers 20-27, uit De Nieuwe Bijbelvertaling

13 Voor de modebewuste vrouw! Ook in de grotere maten. Poststraat 19 - Zierikzee - Telefoon Plein 17 - Zaamslag - Telefoon

14 Naar Psalm Heer, u kent mij, u doorgrondt mij u doorziet van verre mijn gedachten 23 Doorgrond mij, God en ken mijn hart Die mij door en doorheeft Ik laat me niet gauw kennen want zo ben ik niet En wat ik wel ben gaat niemand wat aan. Zo iemand ligt mij niet aan wie ik ziel en zaligheid toevertrouw ik zou niet weten wie dat zou kunnen zijn. Maar dan te weten dat er een is die mij door en doorheeft die mij door en doorziet die mij doorlicht door merg en been tot in mijn nieren, tot op het bot dwars door mij heen, tot in het hart. Zo een, wie zou dat kunnen zijn. Om dat te weten dat er een is die mij vierkant uitlacht als ik stoer doe als ik opschep die een hand legt op mijn schouder als ik me opwind, als ik kwaad ben of diepbedroefd en dat niet wil laten zien. Zo een, zou hij dat kunnen zijn? Karel Eijkman (schrijver)

15 INSTALLATIEBEDRIJF STEUTEL Lange Blokweg 19a 4301 NW Zierikzee Tel Gespecialiseerd in: Elektronische installaties Brand- en inbraakbeveiliging Gas- en waterleiding Sanitair Lood-, zink- en dakbedekking Reparatie inrichting voor originele Pasfoto s, Kado- en feestartikelen, Streekproducten, Hervullen, compatible en originele cartridges Meelstraat 11, Zierikzee, , Donderdag koopavond / ouwepakuus@zeelandnet.nl K N I P P E N E N S C H E R E N

16 Hulp gevraagd. Wie kan mij helpen om 9 keer per jaar een liturgie te maken? Het kost mij (teveel) tijd, die ik liever zou besteden aan andere zaken in de gemeente. Mocht u mij willen helpen, dan lever ik de gegevens aan (als u bekend bent met allerlei liederen, dan is eigen inbreng mogelijk). De liturgie is 1 A4 aan beide kanten bedrukt. Plaatjes, aan de hand van het thema van de dienst, zijn welkom. U hoeft de liturgieën niet zelf te kopiëren. Mochten zich meerdere mensen melden, dan kunnen we het werk verdelen, dwz dat u bijv. 3 of 4 keer per jaar een liturgie maakt. Of u wel of niet de diensten bezoekt doet uiteraard niet ter zake! Meerdere voorbeelden van de liturgie krijgt u toegestuurd. Hopend op enige hulp Marianne Zandbergen (mjzandbergen@gmail.com, of ) AUTODIENST: Voor sommige (oudere) mensen is het moeilijk en zeker in de winter de kerkdiensten bij te wonen omdat goed vervoer ontbreekt. Dit is jammer en niet nodig. Beste mensen, schroom niet om aan de bel te trekken en contact op te nemen met één van de kerkenraadsleden en u op te laten halen!

17 Reanimeren in de kerk graag of liever niet? Vorig jaar heeft de Gasthuiskerk een AED (automatische externe defibrillator) aangeschaft. Naar aanleiding daarvan kwam ons ter ore, dat niet iedereen bij een hartstilstand gereanimeerd wil worden. We willen dit najaar mensen die vragen hebben op dit gebied de mogelijkheid bieden om een keer samen te komen om alle voor en tegen argumenten te bespreken. Vanuit mijn werk, vroeger als SEH verpleegkundige en momenteel als geestelijk verzorger in het ziekenhuis, kan ik alvast een paar vragen van antwoorden voorzien. Aan de hand daarvan kunt u mogelijk te zijner tijd bewuster een keuze maken voor wel of niet reanimeren als uw hart ermee stopt. Indien u interesse hebt kunt u zich aanmelden bij Ben Hoexum. Tel , of per hoexum@zeelandnet.nl Marianne Zandbergen

18 Appelmarkt 5, 4301 CA Zierikzee,

19 Herfstmarkt 2013 (de allerlaatste keer) 19 0ktober Zoals eerder gemeld zal het de laatste keer zijn dat we met ons bejaarde krootje dit - altijd weer leuke - evenement organiseren. Helaas! Het is niet anders. De oorzaak moge duidelijk zijn: de gevorderde leeftijd van de vrijwilligers. We doen dan ook voor deze GrandeFinale op iedere vrijwilliger een dringend beroep de 19e oktober (zaterdag) en de 18 e oktober (vrijdag) vrij te houden. De vrijdag gebruiken we om spullen uit het depot op te halen en in het kerkcentrum te sorteren.. Maar ook zeker rekenen wij op de kopers. Er is veel aangeleverd en wat niet wordt verkocht, wordt op de vuilstort gedumpt. Dus...!! Graag tot ziens de HERFSTMARKTCOMMISSIE

20 Het adres voor iedere vakantie! Deze coupon is goed voor 17,50 korting op uw volgende vakantie. (alleen bij pakketreizen) Hèt adres voor al uw vakanties! Hèt adres voor al uw vakanties! Dam 3 Zierikzee Dam Zierikzee reisburo@vanoeveren.nl reisburo@vanoeveren.nl

21 Korte St. Janstraat 11, 4301 AE Zierikzee tel: , fax: REFORMWINKEL DE ZONNEHOED MELK EN BROOD, HOMEOPATHIE, KRUIDEN EN VITAMINEN, REFORM EN DIEETPRODUCTEN POSTSTRAAT 31 ZIERIKZEE fietsaccessoires fietsreparatie fietsverhuur (bedrijfs)fietsen fiets- en regenkleding Weststraat BW Zierikzee T E info@jandejongefietsen.nl edelsmederij - juwelier m. jech In De Rookende Moor

22 aangesloten bij: v o r m g e v e r s drukpunt l advies l ontwerp / lay-out l tekst l fotografie / illustratie l signing l offset / digitaal drukwerk l printwerk l webdesign De Lelie NP Scharendijke drukpunt@zeelandnet.nl

23 KRUISPUNT De afdeling Religie van Radio Schouwen-Duiveland. Woensdag uur Kruispunt (Kerkelijk informatieprogramma) uur De Schatkist (Bijbels kinderprogramma) uur De Levensbron (Herhaling Geestelijk verzoekplatenprogramma) Donderdag uur, Herhaling Kruispunt uur De Levensbron Zondag uur Herhaling De Schatkist of uur Kerkdienst rechtstreeks uit een van de kerken op ons eiland Etherfrequentie FM in Duiveland en FM in Schouwen, op de kabel. Redactie: Postbus 121, 4300 AC Zierikzee of Kleine Zelkevoetpad 2, 4301 NE zierikzee VAN DE REDACTIE Met dank voor de tijdige toezending van uw kopij, delen wij u mede dat het volgende nummer begin december 2013 zal Verschijnen. Daarom verzoeken wij u om uw kopij (in enveloppe) uiterlijk zaterdag 16 november 2013 in te leveren bij Riet van der Valk. Het redactieteam wordt gevormd door Riet van der Valk en Ria Quist De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken en anonieme brieven zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten.

24 Eens zal er een dag komen, dat geen geld ter wereld deze lijst nog kan vullen LBIPP/DIPP voorheen 10 euroshop de leuxte mode voor de beste look poststraat 24 I zierikzee I t adv.leux.128x95.indd :46

25 Dienst zondag 29 september 2013 om 9.30 uur Thema: Kom ik wel over? We spreken allemaal dezelfde taal in Nederland. Streektaal en dialecten niet meegerekend. Maar toch lijkt het soms of we elkaars taal niet spreken. Misverstanden zijn er vaak al tussen man en vrouw. Maar ook in ziekenhuizen lijkt de dokter een heel andere taal te spreken dan de patiënt, zelfs al bedient een arts zich van woorden die begrijpelijk zijn. Hoe komt dat? Vanochtend gaat het over zaken die de communicatie kunnen belemmeren. En hoe we kunnen zorgen dat anderen ons beter begrijpen. Marianne Zandbergen

26 VAN ONZE VERRE GASTVOORGANGER.. de nasleep van aardbevingen Uit een brief van Herman Meijburg uit Nieuw Zeeland, die op 1 september bij ons zou voorgaan, citeer ik het volgende: Buiten zingen de vogels enthousiast en vol verwachting hun voorjaarslied. Het is een prachtige en verleidelijke dag, die ons even de winter doen vergeten. De narcissen, die wij overal en nergens in de loop der jaren in de grond hebben gestopt zijn ook niet meer te houden. Wij zouden er moed uit kunnen putten, maar wij worden met de maand voorzichtiger om hoopvolle uitspraken te doen. Wij hebben zo langzamerhand alles geprobeerd om de verzekeraar over te halen om tot een regeling met ons te komen. Onze laatste actie was een radioboodschap dat mensen hun keuze voor een verzekeraar zorgvuldig moeten afwegen omdat het onze ervaring is dat niet elke verzekeraar opkomt voor je belangen in geval van nood. Twee weken achter elkaar is deze boodschap in het gehele land uitgezonden. Voor de verzekeraar zijn wij echt personen non grata. Wij denken dat de overheid ook zo over ons denkt. Verzekeraars zetten op hun lastige klanten een tijdlijn uit, gemeten naar hun volharding, opleiding, netwerk, vindingrijkheid, inkomsten. Aan de hand daarvan kunnen ze voorspellen wanneer klanten instorten. In september gaan wij ons vierde jaar in en dat gaat ons niet in de koude kleren zitten. Het valt ons momenteel zwaar moet ik bekennen. Wij waren dan ook heel dankbaar dat vrienden uit Australië ons hebben uitgenodigd om bij hen te komen logeren. Toen wij aan kwamen hebben ze ons in bed gestopt om eerst eens uit te slapen. De volgende dag kregen wij allebei een massage van een uur aangeboden. Dat was heerlijk ontspannend. Man en vrouw zijn allebei therapeuten en werken vooral met kinderen die een of beide ouders verloren hebben. Ditmaal echter namen zij ons onder handen en hebben wij vrijuit over onze omstandigheden hier kunnen praten (en huilen, want dat komt er ook al gauw bij kijken). Er staat zoveel op het spel. Ons huis geven wij niet graag op. Aan de andere kant gaat al onze energie zitten in het vechten met onze verzekeraar. Dat gaat ten koste van onze andere talenten die wij al drie jaar zien verpieteren.

27 De vraag of wij gelukkig zijn weten wij zo langzamerhand niet meer te beantwoorden. Het was daarom goed dat onze vrienden in Australië ons voor even onder hun vleugels namen. Wij weten nu weer wat wij eigenlijk willen en wie wij zijn: twee talentvolle en enthousiaste mensen, die ook weten te relativeren en zich niet laten opslokken door de omstandigheden. Wij moeten er voor waken om niet in onze eigen schaduw te gaan staan. Het lijkt bijna op een preek... Ondertussen is het hier nog wel alle hens aan dek. Dat verhindert mij om in september bij jullie voor te gaan. Dat spijt mij zeer, want wij komen graag bij vrienden. Want dat zijn jullie inmiddels wel geworden. Wij willen jullie dan ook bedanken voor jullie vindingrijkheid en alle steun. O ja, je maar nooit hoe het balletje rolt; er lag vandaag een brief in de bus van de Nederlandse Ambassadeur in Nieuw Zeeland, waarin hij ons uitnodigt om met hem te komen praten... De dag komt dat wij weer samen met elkaar kunnen bijpraten in het kerkzaaltje onder het genot van een kopje koffie (en iets lekkers er bij). Tot dan, gauw. Herman & Sarah. Het spijt ons ook dat Herman de dienst van 1 september moest afzeggen. Wij zien hem graag in ons midden. Wij leven van hieruit mee. Deze bijdrage gaat als een digitale groet naar hen met de wens dat het gedragen worden door mensen hen energie mag schenken in deze moeizame strijd. In de preek op 18 augustus van dr. Cossee ging het over spreek slechts één woord. Daarom als visioen: Sjaloom. Ben Hoexum

28 Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen Martin Luther King Zeilmakerij t Loefje Jachtzeilen Bootskleden

29 VAN DE VOORGANGER(S) Door het geloof is Abraham, toen hij geroepen werd, in gehoorzaamheid getrokken naar een plaats die hij ter erfenis zou ontvangen, en hij vertrok, zonder te weten waar hij komen zou. Hebreeën 11:8 Kent u de reclame nog van de garnalenpelster? Ze zit voor een enorme berg garnalen en ze redt het in haar eentje niet. Haar werkgeefster belt ondertussen een uitzendbureau in de hoop dat er nog een werkkracht bij te krijgen is. De vrouw die pelt kan het duidelijk niet aan, dat zie je aan haar opengesperde ogen en het gebaar waarmee ze de garnalen achter zich op een hoop werpt. En dan hoort ze ineens een scheepstoeter en voor haar ogen doemen grote schepen op, die ook weer garnalen aan land brengen. Het lijkt een nachtmerrie, maar er zijn steeds meer mensen in onze maatschappij die niet zijn opgewassen tegen alle taken waarvoor ze zich gesteld zien. Dirk de Wachter heeft daar een aardig boek over geschreven getiteld: Borderline Times, het einde van de normaliteit. In dat boek wordt beschreven hoe het leven vroeger was, toen mensen nog geloofden in God, en in een hiernamaals. Ze gingen naar de kerk, kwamen daar familie, buren en vrienden tegen. De rooms-katholieken gingen naar de kroeg voor de gezelligheid en de protestanten maakten er thuis wat van. Het was rustig de zondag, soms zo rustig, dat je vanzelf weer zin kreeg om maandag weer aan de slag te gaan. Dat hebben we allemaal afgeschaft. Er is geen leven meer na dit leven (vind een groot deel van de mensen), en je leeft maar één keer, dus we moeten alles uit het leven halen wat er uit te halen is. We moeten genieten, want het leven is al zo kort. Maar al dat genieten geeft geen langdurige bevrediging. Ik zal een stukje aanhalen uit het boek: De homo consumens houdt zich staande zolang hij zich de dure prikkels kan veroorloven die hem de illusie schenken dat daarmee zijn gevoel van leegte wordt gemaskeerd. Terwijl zijn identiteit wordt uitgehold, zijn neurologische systeem aan het eind zit van zijn krachten, ondanks zoveel rijkdom, een hoge levensverwachting, een goede geografische plek (waar ook geen oorlog wordt gevoerd), is hij verbitterd en ontevreden. We genieten ons te pletter, maar niemand is tevreden.

30 Rusteloos is ons zoeken naar geluk, denkend dat het elders te verkrijgen is. Geluk is bereikbaar, maar alleen als je gelooft dat er meer is dan de mens zelf. Als een mens bereid is om naar zichzelf te kijken, de weg van zelfkennis te gaan die o.a. Jezus ons voorhield, dan is er kans dat we rust in onszelf vinden. En hier komen we bij het verschil tussen vakanties en een nieuwe weg inslaan. Als je op vakantie gaat, dan breek je even weg uit je eigen omgeving. Mensen moeten er even uit, om straks het drukke leven weer aan te kunnen. Het drukke leven wat, in tegenstelling tot vroeger, geen rustdag kent. Maar een nieuwe weg inslaan, dat is een ander verhaal. Dat is de ervaring doormaken van Abraham. Het is luisteren naar de stem in jezelf die zegt, dat je op weg moet gaan, een ander pad in slaan wat leidt naar een beter leven. Het is geen gehoorzaamheid aan anderen, maar horen naar jezelf. Het is op weg gaan naar een doel, wat helemaal niet vast omschreven is, in tegendeel, alles is onzeker. Het is vertrekken zonder te weten waar je uit zult komen. Deze tekst is geen oproep om te emigreren. Deze tekst is een belofte, dat als je luistert naar de stem in jezelf, ook wel de stem van God genoemd, dat je dan veilig kunt reizen. Je hebt als het ware een innerlijk kompas. En ook dan is het nog niet gemakkelijk. Maar je eigen weg gaan, niet meer meegaan met de grote massa, dat geeft voldoening en rust en een gevoel van geluk. Stilstaan en ons bezinnen op ons leven is niet makkelijk. Maar het is de weg naar duurzaam geluk. zodat we niet eindigen als de garnalenpelster. Marianne Zandbergen Solidariteitskas 2013 deze aktie is in mei gestart: de brief met acceptgiro kaart is toen bezorgd. Jammer genoeg zijn er nog leden van onze wijkgemeente die nog niet betaald hebben. De kerkrentmeesters vragen hier aandacht voor! Co van der Valk.

31 VROUWENVERENIGING Na enkele weken prachtig weer, waaronder enkele dagen tropische temperaturen, gaan we zo langzamerhand weer naar het najaar toe. En ook dan kunnen er nog mooie zomerse dagen komen, waarvan we dan nog heerlijk kunnen genieten. Het duurt nog wel even voordat we weer gaan beginnen, maar toch... Het programma voor de nieuwe periode ziet er als volgt uit: Dinsdag 1 oktober: Dinsdag 29 oktober: Op deze dag komen we bijeen voor een gewone middag. We werpen nog een blik op ons uitje in mei naar het brillenmuseum in Haamstede, waar we hartelijk ontvangen werden door Henk Bergmans en Fred van t Loo. En zoals de naam Ogen tekort al doet vermoeden kom je werkelijk ogen tekort, toegelicht met smeuïge verhalen van Henk over de herkomst van de vele objecten Daarna bezochten we het reataurant Het Wapen van Haamstede voor een drankje en een hapje. Willij heeft er een verslag van gemaakt, zodat we op deze middag er weer aan herinnerd kunnen worden. Voor deze middag is het programma nog niet rond. Meer hierover in de uitnodiging aan de leden Dinsdag 26 november: Sinterklaas is weer in het land, en wellicht zal hij, of een van zijn Pieten, het Kerkcentrum weer weten te vinden. Vorig jaar was er voor ieder van ons een leuk presentje dankzij Piet Corrie. En dit jaar? Vol van verwachting klopt ons hart. In overleg met de leden hebben we op de koffie-theemiddag in juli besloten dat we de kerstviering s middags houden in plaats van s avonds; dit in verband met Koning Winter. Deze middag wordt gehouden op dinsdag 17 december, aanvang uur. Evenals voorgaande jaren zijn gasten van harte welkom. De overige bijeenkomsten zijn van uur in het Kerkcentrum. Adri Regoort.

32

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden Mirjam Ngoy-Verhage 10 PEPPERS om het vol te houden Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op www.jesvoorjou.nl. Naast deze 10 peppers

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Oasemoment "De Heer is mijn herder" Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013

Oasemoment De Heer is mijn herder Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013 Oasemoment "De Heer is mijn herder" Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013 Lezing (uit de Nieuwe Bijbelvertaling) Psalm 23 Een psalm van David. De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Liedbundel voor kinderevangelisatie Melodieën Bijbelteksten en samenstelling liederen: A.M. Brouwer- Karels Harmonisaties:

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Voor de dienst luisteren we naar: In de hemel is de Heer (Andre van Zyl). In

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen.

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen. 1 C JAAR PREEK ADVENT Vierde zondag van de Advent Zondag - Rorate Coeli Dauwt heemlen, wijkt vaneen Zondag 20 december 2015 EERSTE LEZING Micha 5, 1 3 GRADUALE Psalm 80, 1-8 TWEEDE LEZING Hebreeen 10,

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om?

Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om? Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus thema:

Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus thema: Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus 2016 thema: voorganger: ds. Co Janssen Ouderling van dienst: Dinie Kossink mmv: The Ballad Singers aanvang: 9.30 uur Orde van dienst The Ballad Singers zingen enkele

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen.

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen. Vernieuwing en versterking ti&:. Bijbeltekst: 2 Korintiërs 5:15-18 Belangrijkste vers: 2 Korintiërs 5:17 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 23 augustus 2015. voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser. Tiepoli

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 23 augustus 2015. voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser. Tiepoli Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 23 augustus 2015 Tiepoli voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser Orde van de dienst Instuderen Lied 849: alle coupletten Zoek de wegen van de wijsheid

Nadere informatie

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING!

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Voorganger: ds. Peter Smilde Pianist en organist: Bas van Viegen Met medewerking

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010 Leren vliegen Graag zou ik een vogel zijn Uit aarde ben ik gemaakt uit slijk en drek uit bloed en water graag zou ik een vogel zijn uit veren papier en dunne beenderen niet nat en bloederig Uit aarde zijn

Nadere informatie

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto Dit boek is van Plak hier je pasfoto Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2)

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Contactblad van de Protestantse Gemeente te Nigtevecht www.kerknigtevecht.nl Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Zondag 3 februari 10.00 uur Ds. H. Eschbach, Terschuur Collecten : Evangelisch

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. "Geef voor je kerk"

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. Geef voor je kerk ACTIE KERKBALANS Voor de campagne van 2018 is het thema "Geef voor je kerk" Een plek om tot jezelf te komen of anderen te ontmoeten, een plek om te vieren en te geloven voor iedereen heeft de kerk een

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Naamloos schooiert liefde langs de wegen

Naamloos schooiert liefde langs de wegen Nieuwe Liefde Viering Zondag 22 maart 2015, 19:00 Open Hof, Ommoord, Rotterdam Naamloos schooiert liefde langs de wegen Aan deze dienst werken mee: Voorganger: Bart Starreveld Pianist/organist: Henri Heuvelmans

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst Lectrice Organist. M.m.v. de Overstappers Elise Akkerman, Melanie Schutter en Marrit Tuinenga.

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst Lectrice Organist. M.m.v. de Overstappers Elise Akkerman, Melanie Schutter en Marrit Tuinenga. Welkom in de Menorah M.m.v. de Overstappers Elise Akkerman, Melanie Schutter en Marrit Tuinenga. Voorganger Ouderling v. dienst Lectrice Organist : Ds. A.H. Boschma : mw. L. van der Veen : De Kinderen

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 22 maart 2015

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 22 maart 2015 Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 22 maart 2015 voorganger: organist: ds Jessa van der Vaart Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel Johann Sebastian Bach, Fantasie en fuga in C. luiden

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST op zondag 20 september 2015 te Monster. Voorganger : ds. Piet Schelling, Organist : Leo Bouma

ORDE VAN DIENST op zondag 20 september 2015 te Monster. Voorganger : ds. Piet Schelling, Organist : Leo Bouma ORDE VAN DIENST op zondag 20 september 2015 te Monster Voorganger : ds. Piet Schelling, Organist : Leo Bouma Orgelspel Welkom (We gaan staan) Zingen kinderlied aan het begin: Dank U Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Beste leden, Vorige maand is er geen nieuwsbrief verstuurd. Deze is voor twee maanden. Kerstfeest op Speeltuin Schiewijk Ieder jaar vieren we op

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie