Gemeente van Jezus Messias (Jesaja 2: 1-5)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van Jezus Messias (Jesaja 2: 1-5)"

Transcriptie

1 Gemeente van Jezus Messias (Jesaja 2: 1-5) Een warm welkom aan allen die uitzien naar de komst van de Messias. De geboorte van het Christus kind. Voel je thuis, allen die verlangen naar het licht van de Messias, opdat het donker zal wijken; de nacht van de angst teniet zal worden gedaan. Vandaag vieren we eerste advent. De eerste stap op weg naar de geboorte van de Messias: het begin van werkelijke vrede op aarde. De geboorte van een kind in Bethlehem als start van een diepgaande verzoening tussen de volken, landen en bevolkingsgroepen. Ik vraag me echter in alle oprechtheid af, of de mens ooit verder is gekomen, dan dit eerste begin. De grote thema s als: vrede, verzoening, gelijkheid, eerlijke verdeling van welvaart, duurzame omgang met het milieu, ze staan nog steeds op de agenda. Niet omdat ze gerealiseerd zijn, maar verder weg dan ooit. Bij het gebouw van de Verenigde naties in New York staat een beeld dat gemaakt is door Russische kunstenaar Wutschetisch. Een stoere man met sterke spieren houdt een hamer in de lucht. Klaar om een klap uit te delen op een stalen zwaard. De punt van het zwaard heeft hij al met een paar gemikte slagen breed gemaakt en gekromd. Wie goed kijkt ziet het begin van een ploeg. Een meedogenloos wapen wordt van zijn kracht ontdaan. De breedgeschouderde man transformeert een werktuig om te doden in een werktuig dat leven creëert. Het beeld straalt vitaliteit, snelheid en energie uit. Het kwaad wordt onverbiddelijk teniet gedaan. Zwaarden worden omgesmeed tot ploegscharen. Knap werk van deze atleet. Echt een superhero. Mij ontbreekt het aan kracht. Ik ontbeer dergelijke spieren. Sterk ben ik nooit geweest. Ik heb verre de gestalte van een bodybilder. De spierbundels van deze afgod vol testoteron bezit ik niet. Helaas. Voor mij geen olympische medailles. Niet alleen ben ik niet sterk genoeg om als een volleerde smid een zwaard om te smeden tot een ploeg, ik geloof er eerlijk gezegd niet zo meer in. De droom van Jesaja is weliswaar schitterend. Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk. Geen mens zal meer weten wat oorlog is. Mooie woorden. Geen oorlog, geen haat, geen angst, geen terreur, geen bedreiging, geen haat mail, geen populisme. Fantastisch. Echt advent. Uitzien naar vrede. Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze droom zo maar werkelijkheid gaat worden. Ik ben wat dat betreft nogal pessimistisch. Of beter nog: realistisch.

2 De polariserende taal van de nieuw gekozen president van Amerika is weinig vredevol. Amerika moet weer groot worden door miljoenen illegalen het land uit te zetten. Om de witte ontevreden blanke man weer aan het werk te krijgen wordt een muur om het beloofde land gebouwd. Moslims worden gedemoniseerd en latino s weggezet als parasieten. Er worden zondebokken gezocht voor de grote werkloosheid onder de blanke Amerikanen. Eigen volk eerst. Waar hebben we dit eerder gehoord? De nieuwe man in het witte huis lijkt eerder ploegen tot zwaarden om te smeden dan andersom. Natuurlijk zijn het nog maar woorden. En veel harde woorden is deze eerste man van Amerika nu hij is gekozen aan het verzachten. De woorden van Trump zijn tot nu toe alleen nog maar bedreigingen naar homoseksuelen, illegale Mexicanen, werklozen zwarten en linkse intellectuelen. Maar gaat taal, het woord, niet aan handelen vooraf? In de jaren dertig werd de leider van de Duitse NSDAP democratisch gekozen tot kanselier. Deze Führer bleek geenszins een paljas, maar werd de aanstichter van haat en een ongekende vernietiging van miljoenen onschuldige mensen. Ook deze leider zwakte toen hij eenmaal tot kanselier gekozen was eerdere woorden af. Maar het bleek ijdele hoop. Laten we niet naïef zijn. Niets is onmogelijk. In haar column in Trouw schrijft Leonie Breebaart: Trump is geen Hitler, hij lijkt beslist niet van plan een heel volk uit te moorden. Maar dreigen is wel een manier van handelen die de grens naar geweld al is overgestoken. Dit ben ik met haar eens. Ideeën zijn niet onschuldig. Woorden niet alleen maar woorden. Uit de geschiedenis is gebleken dat ze een voedingsbodem voor geweld, haat en onderdrukking kunnen zijn. Sinds de opkomst van het fascisme zijn woorden als volk, natie, blut und boden, vals geworden. Ik ben op mijn hoede! Ik maak me zorgen om een wereld die steeds verder polariseert. Extreem rechts groeit in bijna alle Europese landen. Ook in ons land verstikt het populisme ieder zinnig debat. Vrede verzoening, lijken verder weg dan ooit. We kunnen als christelijke kerk wel uit blijven zien naar het kerstkind, maar of dit vrede zal brengen? Dat koninkrijk van u, wordt dat nog wat? Vroeg Gerard Reve zich al af. Werkelijk geloven dat zwaarden worden omgesmeed tot ploegen, haat tot verzoening, oorlog tot vrede het valt me zwaar. Het lijkt allemaal wel erg naïef.

3 Wellicht bederf ik vanochtend een beetje uw adventsgevoel. Heeft u behoefte aan een paar opbeurende woorden. Maar ik wil ook, of juist, vanaf de kansel wel eerlijk zijn. Liever ben ik de partyclasher op het Kerstfeest, dan dat ik een mooi praatje hou en onrust achter schone woorden verberg. Als kerk, als gemeente van Christus, als predikant hebben we de taak de tekenen van de tijd te verstaan. Te duiden wat er om ons heen gebeurt. De steeds hardere taal in de media, de grove woorden in de mond van politici, de groei van het wij zij denken, stemt me allerminst vrolijk. Ik ben er niet gerust op wat de toekomst brenge moge. Geloven, Christus navolgen is voortdurend waakzaam zijn. Waar het visioen verdwijnt, verloedert het volk. Eén ding weet ik zeker: de God van Israël, wil dat we zorg dragen voor de wees, weduwe en vreemdeling. De aarde is niet van de mens, van ons, van een volk, maar van God. Deze aarde is ons geschonken om er iets goeds mee te gaan doen, iets moois van de te maken voor ieder mens. De genade, de liefde van God is onbegrensd. Daar is geen muur om gebouwd. Laten wij als mensen dan ook geen muren bouwen. God wil ons juist in relatie brengen met de ander, niet dat mensen tegenover elkaar gaan staan. Je vraagt je af: heeft de kerk wat te bieden tegen de opmars van het populisme? Is het mogelijk de opkomst van extreem rechts te stuiten? Kan de gemeente van Christus de roep om het eigen volk eerst te steunen en de rest maar te laten creperen doen verstommen? De gemeente heeft, godzijdank, geen macht. We zijn factor met invloed. Ook zijn we divers en verdeeld. Hoe het tij te keren? De gemeente van Christus heeft niet meer en niet minder dan het Woord. Wij leven vanuit verhalen uit Eerste en Tweede Testament die ons helpen de kwade machten te ontmaskeren. We zijn geroepen om vanuit Christus de kwetsbare ander niet te negeren. De angst in het gelaat van de ander is mijn angst, de pijn in de ogen van de toevallige voorbijganger is mijn pijn. Het gelaat van de mens zonder land, status en welzijn is, met de woorden van Levinas, een appelerend bevel. De gemeente van Christus is geroepen tot lezen en herlezen, om te duiden wat geschiedt. Geroepen tot gesprek met ieder medemens. Te bidden en te waken. Worden daarmee wapens tot ploegscharen omgesmeed? Het lijkt niet veel, lezen en bidden, wellicht is het voldoende.

4 Wanneer we als gemeente van Christus grenzeloos gaan denken, is er een wereld te winnen. Gemakkelijk zal het echter niet zijn. Het visioen van Jesaja is niet één, twee drie werkelijkheid. Ik geloof niet in een makkelijke weg. Even Kerst vieren, en dan wordt het vrede. Henriëtte Roland Holst dicht: De zachte krachten zullen zeker winnen in 't eind - dit hoor ik als een innig fluistren in mij Voor de gemeente van Christus zijn het de zachte krachten die stand zullen houden en een omkeer teweeg kunnen brengen. In november 1982 wordt een kleine kopie van het beeld van Wutchetisch geplaatst in de Nicolakirche in Leipzig tijdens het politieke avondgebed op maandag. Sindsdien wordt dit beeld van het omsmeden van zwaarden tot ploegen het symbool voor het kerkelijk verzet tegen de dictatuur van de DDR. Sinds die tijd wordt er iedere maandagavond een avondwake gehouden in deze kerk. Er wordt gebeden om vrede en de tekst van Jesaja 2: 1-5 steeds weer herlezen. De stasi is iedere keer aanwezig, maar tegen een gebed om vrede kunnen ze niets doen. Er is immers vrijheid van godsdienst. Zelfs inde DDR. De eerste jaren zijn er slechts een tiental mensen aanwezig bij het avondgebed in de Nicolaikirche. Plotseling groeit het aantal deelnemers. Eind 1989 is de kerk te klein en staan er duizenden mensen buiten. U kent het vervolg. Op 9 oktober 1989 verzamelen mensen zich in de binnenstad in Leipzig. Na het avondgebed komt de massa in beweging. Men scandeert: Geen geweld. Tijdens de mars wordt gebeden en gezongen. Een maand later valt de muur. De zachte krachten hebben gewonnen. Dat deze geschiedenis ons geloof mag schenken, tegen beter weten in, dat Gods liefde het laatste woord zal spreken. Of in de woorden van Henriëtte: Dit is het zeekre weten: naar volmaakte Liefde stijgt alles mee. Moge het zo zijn. Jeroen Jeroense, 24 november 2016

5 III De zachte krachten zullen zeker winnen in 't eind - dit hoor ik als een innig fluistren in mij: zo 't zweeg zou alle licht verduistren alle warmte zou verstarren van binnen. De machten die de liefde nog omkluistren zal zij, allengs voortschrijdend, overwinnen, dan kan de grote zaligheid beginnen die w'als onze harten aandachtig luistren in alle tederheden ruisen horen als in kleine schelpen de grote zee. Liefde is de zin van 't leven der planeten, en mense' en diere'. Er is niets wat kan storen 't stijgen tot haar. Dit is het zeekre weten: naar volmaakte Liefde stijgt alles mee. Henriëtte Roland Holst-van der Schalk ( ) Uit: Verzonken grenzen (1918) Uitgever: W.L.& J. Brusse, Rotterdam

6 Beeld Wutchewitsch New York, gebouw Verenigde Naties

De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9.

De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9. DE BERGREDE - NBG 1969 De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9. Zalig de armen van geest want hunner is het koninkrijk der hemelen Zalig want zij Zalig

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gedeelte uit Matteüs 25, dat verhaal van de Mensenzoon die de mensen van elkaar scheidt, zoals een herder schapen en bokken van elkaar scheidt,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet wat u dacht toen u de evangelielezing van vandaag hoorde, maar bij mij riep het een gevoel van vervreemding op: vervolging en dood, volharding

Nadere informatie

Preek Pinksteren 2017

Preek Pinksteren 2017 Lieve gemeente, Vandaag is het Pinksteren en vieren we de uitstorting van Gods Geest in de mensen. Het Bijbelverhaal vertelt dat Jezus niet meer op aarde was, maar dat nu diezelfde geest, die Jezus had

Nadere informatie

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: 32-44 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wie van ons zou het niet willen? Dat we zwaarden omsmeden tot ploegscharen! Het zou toch geweldig

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Jesaja 2:4-5 Ontwapen(en)d!

Jesaja 2:4-5 Ontwapen(en)d! Jesaja 2:4-5 Ontwapen(en)d! Uiteindelijk wil iedereen vrede. Maar wat is er een verdeeldheid. In de wereld, maar ook onder christenen. Jesaja ziet vrede. Een wereld zonder wapens. Samen bouwen. Ontwapenend

Nadere informatie

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 25 november 2018 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 22 november 2015 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN Daniël 9:24-27 Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid te verzoenen,

Nadere informatie

Preek 1 e Kerstdag 2018

Preek 1 e Kerstdag 2018 Lieve mensen, Met Bijbelverhalen heb ik vaak de ervaring dat wanneer je er even in spit, dat je dan tot de ontdekking komt dat ze weliswaar duizenden jaren geleden gebeurd zijn of verteld zijn, maar dat

Nadere informatie

Praatje 14 januari 2016 2 Intro Voorstellen Iets langer, want VWS komt niet om allerlei goede redenen

Praatje 14 januari 2016 2 Intro Voorstellen Iets langer, want VWS komt niet om allerlei goede redenen Praatje 14 januari 2016 2 Intro Voorstellen Iets langer, want VWS komt niet om allerlei goede redenen 3. Vorig jaar Loesje: zorgen moet je doen, niet maken Jaar 2015 pittig jaar, gelukkig goed met elkaar

Nadere informatie

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST leven binnen contrast Geboeid ben ik al zo lang in het thema contrast in mijn leven. Ook binnen religieuze stromingen komt het contrast ruim aan bod. Thema s als

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Opstandingskerk - 10 december 2017

Opstandingskerk - 10 december 2017 Opstandingskerk - 10 december 2017 Tweede zondag van Advent, 10:45 uur Rienk Bakker, orgel en piano Verbeeldingsgroep o.l.v. Sigrid Braam Symbolische bloemschikking tweede Advent In deze weken van advent

Nadere informatie

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Welkom Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Ds. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Ds. Gebed Anne Bijbellezen Jesaja 2: 1-5 en Jesaja

Nadere informatie

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017 825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b-30 21 mei 2017 Daar zit hij dan, Johannes. Op het verre eiland Patmos, afgesloten van de rest van de wereld. Zo lijkt het tenminste. Of beter gezegd: dat hebben

Nadere informatie

Zondag 27 november e advent Lezingen: Jesaja 2 : 1 5 Mattheüs 24 : 32 _ 35, 42 44

Zondag 27 november e advent Lezingen: Jesaja 2 : 1 5 Mattheüs 24 : 32 _ 35, 42 44 Zondag 27 november 2016 1 e advent Lezingen: Jesaja 2 : 1 5 Mattheüs 24 : 32 _ 35, 42 44 Vandaag vieren we de eerste zondag van advent. De eerste zondag waarop de voorbereiding voor het kerstfeest begint.

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde?

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Oproep tot bekering. Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Jesaja 1:16 16 Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad doen, Mattheüs 3:8 8 Brengt dan vruchten

Nadere informatie

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Openingslied Welkom en kruisteken P. Welkom op deze eerste zondag van de advent. We beginnen een weg van donker naar licht. En we vragen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Welkom Openingsgebed

Welkom Openingsgebed Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 1 juni 2014 Welkom Openingsgebed God van leven, wij bidden U: open onze oren om Uw stem te verstaan. Dat wij ons geroepen weten tot dienstbaarheid niet omwille

Nadere informatie

Liturgie Paasgezinsdienst Thema: een nieuw begin

Liturgie Paasgezinsdienst Thema: een nieuw begin Liturgie Paasgezinsdienst Thema: een nieuw begin Grote Kerk Dalfsen Paaszondag 21 april 2019 10.00 uur Voorganger Anco Tol m.m.v. kindernevendienst organist Gerrit Hoving trompetten: Ad en Cornel Snijder

Nadere informatie

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld.

1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. 1570. Adventspreek voor Dienst met aanpassingen 1. Licht voor de wereld. Alle lezingen zijn uit de Bijbel in Gewone Taal (BGT). Wat we in de dienst doen... Wij belijden onze afhankelijkheid van God en

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen oorbereiding Orgelspel Welkom anroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 otum en Groet Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID v: voorganger a: allen v God roept ons tot eenheid. Keren wij met onze gedachten,

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is een verzuchting die je nogal eens hoort, als reactie op het nieuws. Als we horen van wereldproblemen: oorlogen, vluchtelingen, opwarming van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, We hebben net twee lezingen gehoord. Eerst de droom van Jesaja over de toekomst van Jeruzalem. Daarna apocalyptische teksten uit Lucas, over grote,

Nadere informatie

Orde van de dienst Hervormde gemeente te Borculo zondag 1 december 2013 eerste Advent

Orde van de dienst Hervormde gemeente te Borculo zondag 1 december 2013 eerste Advent Orde van de dienst Hervormde gemeente te Borculo zondag 1 december 2013 eerste Advent Orgelspel Woord van welkom De eerste kaars wordt aangestoken Zingen: LB Lied 287 - Rond het licht dat leven doet 1.

Nadere informatie

Vandaag de dag lijkt wel álles van ons. Ons gezin, ons geluk, onze waarde. Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag. Ons land, onze taal, onze aarde

Vandaag de dag lijkt wel álles van ons. Ons gezin, ons geluk, onze waarde. Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag. Ons land, onze taal, onze aarde Vandaag de dag lijkt wel álles van ons Ons gezin, ons geluk, onze waarde Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag Ons land, onze taal, onze aarde Maar het is niet van ons, want het hele heelal Is van U,

Nadere informatie

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij City Harmonic Wedding Day Votum en Groet (Sela) Votum Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die

Nadere informatie

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij Festival of Lessons and Carols in de Lichtkring 11 december 2016 Voorganger Organist Lector Licht : Mario Boelen : Mark Dijkstra : Marijke Drewes M.m.v. de cantorij o.l.v. Marianne Voskamp Wij komen in

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

10 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk

10 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk 10 december 2017 10.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk Orde van dienst: Welkom Advent: kaars Stapellied vers 1 en 2 + refrein Votum en zegengroet GK gezang 131: 1, 2, 3

Nadere informatie

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Lezingen: Romeinen 12 : 9 21 Mattheüs 18 : 15 22 Wellicht heeft u gedacht dat de lezingen van vanmorgen op een of andere manier van toepassing zijn op de ambtsdragers

Nadere informatie

Zondag 4 januari De ster volgen

Zondag 4 januari De ster volgen Zondag 4 januari 2015 - De ster volgen De kersttijd zoals wij die kennen, en die we vandaag in onze gemeente afronden, is een mengsel van twee verhalen. Dat van Lucas, met de herders en keizer Augustus,

Nadere informatie

Antwoord zonder vragen

Antwoord zonder vragen Antwoord zonder vragen Zr. Eefje Hendriksen Zr. Eefje Hendriksen Inhoud: 1 Vader in de Hemel 2 Antwoord zonder vragen 3 Telefoon 4 Mijn genade is voor jou genoeg 5 Ons eindexamen 6 De Heer is daar 7 De

Nadere informatie

Paasmorgen Opgestaan', de vrouwen hebben Hem gezien

Paasmorgen Opgestaan', de vrouwen hebben Hem gezien Paasmorgen 2017 Opgestaan', de vrouwen hebben Hem gezien Voorganger: Ds. Marco Schut Blazersgroep o.l.v. Johan Hoeve Organist: Jurjan Lipke Nevendienstcommissie en kinderen Voor de dienst zingen: De Heer

Nadere informatie

Jozua en het beloofde land

Jozua en het beloofde land Materiaal bij preek 4 Jozua en het beloofde land 1) Voor de bespreking van de preek van 14 januari a. suggestie voor een werkvorm We gaan aan het werk in groepjes van 3. Elk groepje krijgt een stapeltje

Nadere informatie

het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen?

het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen? 1 e kerstdag 2016 - Maak het mee! Lezingen: het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen? De aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, de

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Overweging (Jesaja 11: 1-10, Matt. 3: 1-12) Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Begin december is altijd een beetje een vreemde tijd. We zijn vol verwachting en spanning. Van zowel het

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent,

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, 10 december 2017 voorbereid met de liturgiecommissie Vrede frustrerend visioen? Organist: Mar van der Veer Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden.

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden. Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 11 december 2016 Aanvang 10:00 uur 3 e zondag van Advent kleur: paars viering voorbereid door gemeenteleden piano: Vincent van Ravels Wilt U zich voorzien

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis Opnieuw beginnen voorganger: ds. Hans van Solkema i.s.m. de Linde, de Springplank en de Gouden Emmer begeleiding: Ons Genoegen ONTMOETEN welkom

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding Openingslied God gaat de mens te boven Openingswoord Welkom u allen in deze laatste van een serie van drie gebedsdiensten

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Preek Kerstnacht 2018

Preek Kerstnacht 2018 Lieve mensen, Eigenlijk gaat het al fout aan het begin van het geboorteverhaal van Jezus in de Bijbel zoals we dat zopas gelezen hebben. Want het verhaal begint met te vertellen dat er een volkstelling

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Tobbend denken. En nu met z n 3 op naar tweeduizend en 4 Gedachten & wensen en een portie denkplezier

Tobbend denken. En nu met z n 3 op naar tweeduizend en 4 Gedachten & wensen en een portie denkplezier En nu met z n 3 op naar tweeduizend en 4 Gedachten & wensen en een portie denkplezier een aantal gedachten niet gebonden door de tijd maar die ik met de eindejaarsfeesten wil schenken omdat het de gedachten

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Carrouseldiensten Peel en Kempenland. Thema: Hier sta ik.

Carrouseldiensten Peel en Kempenland. Thema: Hier sta ik. Carrouseldiensten Peel en Kempenland Orde van dienst voor de zondagen 5, 12 en 19 februari 2017 Thema: Hier sta ik. 2017: 500 jaar Reformatie Over wat Luther bewoog en wat ons beweegt M.m.v. de voorgangers

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Heer, ik verlang heel dicht bij U te zijn. Alles in mij smacht naar U Mijn ziel is onrustig, mijn hart vol verdriet Mijn God- verlaat mij niet.

Heer, ik verlang heel dicht bij U te zijn. Alles in mij smacht naar U Mijn ziel is onrustig, mijn hart vol verdriet Mijn God- verlaat mij niet. Lied 01 Titel: Gelukkig is het land Arrangement: Martin Zonnenberg Eerste componist: Adrianus Valerius (Nederlandse) : Adrianus Valerius Uitvoering: Samenzang Gelukkig is het land, dat God de Heer beschermt.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik ken mensen, die als ze de krant krijgen, eerst op zoek gaan naar de strips of de cartoons. Strips als FC Knudde in de Stentor, of Anton Dingeman

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Als wij samen op de hemel kloppen'

Als wij samen op de hemel kloppen' Gebedsviering mei 2017 Als wij samen op de hemel kloppen' Welkom en kruisteken Inleiding 'Breng ons niet in beproeving' 'En leid ons niet in bekoring': dit is de zin die ons van kindsbeen aan vertrouwd

Nadere informatie

Zoals het engelenkoor: met velen samen een lied van toekomst zingen: er is bevrijding mogelijk uit slavernij van geld, van ego en imago.

Zoals het engelenkoor: met velen samen een lied van toekomst zingen: er is bevrijding mogelijk uit slavernij van geld, van ego en imago. In 2012 verder doen zoals het met Kerstmis begon Zoals de engel: mensen hoop en uitzicht geven in crisistijd. Zoals het engelenkoor: met velen samen een lied van toekomst zingen: er is bevrijding mogelijk

Nadere informatie

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen.

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen. al de christenen die gastvrije contacten hebben met vluchtelingen in Nederland. de moed en volharding van vluchtelingen om in Nederland hun plek te verkrijgen. de inspiratie en training die Gave biedt

Nadere informatie

Biddag Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23

Biddag Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23 Biddag 2014. Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23 Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie heb weggevoerd en zet je in voor haar bloei. (7) De machtige

Nadere informatie

13 december 2015 Derde zondag van Advent

13 december 2015 Derde zondag van Advent 13 december 2015 Derde zondag van Advent Dienst met de catechesegroep gehandicapten Bevestiging van Trudy van Wijngaarden tot diaken 9.30 uur Organist: Jan Quakkelaar Muzikale medewerking: fam. Blom -

Nadere informatie

Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: A. Bos Koster: H. van Polen/ J. Hijmissen Muziek: José & Glenn Witterland

Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: A. Bos Koster: H. van Polen/ J. Hijmissen Muziek: José & Glenn Witterland Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: A. Bos Koster: H. van Polen/ J. Hijmissen Muziek: José & Glenn Witterland Welkom Opwekking 720 In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de

Nadere informatie

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag.

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Moederdag.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Jezus bidt, roept op tot verbondenheid. In de wereld van vandaag is verbondenheid iets wat onderdruk staat. In plaats van

Nadere informatie

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018 Welkom KinderKerstZangDienst 2018 Wij zijn op weg Wij zijn op weg naar Bethlehem Wij volgen de ster, die leidt ons naar Hem Met mirre en wierook en geschenken van goud Zijn onze zadeltassen tot de rand

Nadere informatie

Orde van dienst gez. Jeugddienst 1 juli in de Gereformeerde kerk te Lunteren

Orde van dienst gez. Jeugddienst 1 juli in de Gereformeerde kerk te Lunteren Orde van dienst gez. Jeugddienst 1 juli in de Gereformeerde kerk te Lunteren Thema: Op adem komen M.m.v. band Message Voorganger: ds. Ria Scheltens-Ritzema - Voor de dienst zingt Message: Met open armen

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit)

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) O N T M O E T E N D Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) Intochtslied NLB 150: 1, 2 staande 1 Looft God, looft Hem overal. Looft de Koning van 't heelal om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid

Nadere informatie

DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018

DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018 DE EINDEN DER AARDE BEREIKT? Gouda, 26 januari 2018 DE EINDEN DER AARDE Psalm 67:8 God zal ons zegenen; en alle einden der aarde zullen Hem vrezen. Jesaja 52:10b en al de einden der aarde zullen zien het

Nadere informatie

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder ZONDAG 5 FEBRUARI opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen Efeze 3:18-19 Als christenen weten we

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Gezongen vesper zondag 12 februari Thema: Verliezen en Vinden

Gezongen vesper zondag 12 februari Thema: Verliezen en Vinden Gezongen vesper zondag 12 februari 2017 Thema: Verliezen en Vinden Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Begeleiding: Jan Braakman (orgel) Muziek: Karin Slijkhuis (blokfluit)

Nadere informatie

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Lieve Gemeente, Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaan we het in? Hoopvol of cynisch, met weinig verwachtingen. Veel heil en zegen in het nieuwe jaar, wensen de mensen in

Nadere informatie

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Beste mensen, De meimaand is een mooie maand. Mei betekent zon en voorjaar, het betekent weer buiten kunnen zitten. Maar de maand mei betekent ook denken

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Zondag 26 november 2017 gedachteniszondag

Zondag 26 november 2017 gedachteniszondag Zondag 26 november 2017 gedachteniszondag Lezingen: Romeinen 8 : 31 39 Mattheüs 24 : 29 35 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Peter Zuidema

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Peter Zuidema Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Peter Zuidema Lezen : Psalm 73 PvN 84 Psalm 27 : 1 en 3 Opwekking 520 Lied 297 : 1 en 2 Psalm 73 : 9, 10 en 11 Ichthus Hus 19.00 20.30 25 januari 3,- GEZOCHT! COMMISSIELEDEN

Nadere informatie

Liturgie. Thema: 167 :1,2,3 310 : :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2: :2x 705 :1,2, Welkom en Afkondigingen >

Liturgie. Thema: 167 :1,2,3 310 : :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2: :2x 705 :1,2, Welkom en Afkondigingen > Liturgie Thema: 167 :1,2,3 310 :1-5 834 :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2:9-12 343 :2x 705 :1,2,3 717 249 Welkom en Afkondigingen > Liturgie 167 :1,2,3 310 :1-5 834 :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET

Nadere informatie

ervaar GOD David Sörensen

ervaar GOD David Sörensen ervaar GOD David Sörensen inhoud Ervaar God 4 Door de kracht van zijn Woord Waarom de woorden van God? 19 Gods woorden hebben kracht! Houdt God echt van mij? 30 God houdt zielsveel van mij! Ik zie het

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

ZWO-dienst. Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, uur. zoutend zout. lichtend licht. voorganger ds. Johan Meijer

ZWO-dienst. Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, uur. zoutend zout. lichtend licht. voorganger ds. Johan Meijer ZWO-dienst Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, 10.00 uur zoutend zout lichtend licht voorganger ds. Johan Meijer m.m.v. Chanoeka o.l.v. Bertus van 't Foort pianist Jasper van der Deen lectoren Marianne

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie