Veelgestelde vragen Hiv behandelcentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veelgestelde vragen Hiv behandelcentrum"

Transcriptie

1 - Waar kan ik me laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? U kunt zich via uw eigen huisarts laten onderzoeken op soa. Ook kunt u contact opnemen met de soapoli van de GGD. test.aspx - Wat is aids? Aids is de afkorting van Acquired Immune Deficiency Syndrome dat 'verworven immuun deficiëntie syndroom' betekent. Dit wil zeggen dat er in het afweersysteem een stoornis is opgetreden. Aids wordt veroorzaakt door hiv. Hiv tast het immuunsysteem aan waardoor de afweer sterk daalt en er opportunistische infecties (gelegenheidsinfecties) en tumoren kunnen ontstaan. Gelegenheidsinfecties zijn infecties die alleen voorkomen als de afweer flink verlaagd is. De combinatie van hiv en een bijkomende ziekte wordt aids genoemd. - Wat is hiv? Hiv is de afkorting voor Human Immunedeficiency Virus. Dit virus is in 1983 ontdekt en herkend als de veroorzaker van de ziekte aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome: verworven immuun deficiëntie syndroom). Dit virus behoort tot de zogenaamde retrovirussen. - Hoe kun je met het hiv virus besmet raken? Het hiv virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en in de moedermelk van iemand die besmet is. Het virus kan op verschillende manieren op een ander worden overgedragen: onveilig vrijen: zonder condoom als besmet bloed in de bloedbaan terecht komt door bijvoorbeeld: delen van besmette naalden per ongeluk aan een besmette naald prikken steekwonden een moeder met hiv kan het virus overdragen op haar kind: tijdens de zwangerschap of bevalling (via het bloed) het geven van borstvoeding U kunt niet besmet raken met hiv door: handen geven zoenen/tongzoenen gebruik van wc bril gebruik van andermans bestek, glas etcetera muggen beddengoed schoonmaken: gebruik wel handschoenen als urine, ontlasting of bloed dat opgeruimd moet worden.

2 - Heb ik risico gelopen op een hiv infectie? Er is een risico op een hiv infectie na onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) met iemand die geïnfecteerd is met hiv. Onbeschermd seksueel risico is: anale seks zonder condoom vaginale seks zonder condoom door sperma of menstruatiebloed in de mond Bloed en sperma bevatten hoge concentraties van het virus. In vaginaal vocht en voorvocht is deze concentratie beduidend lager, maar overdracht via deze lichaamsvochten is wel mogelijk. Een hiv infectie kan niet ontstaan via speeksel, zweet, traanvocht. Via urine of ontlasting is het alleen mogelijk als hier bloed in zit. Het hiv virus overleeft niet lang in opgedroogd bloed. De kans dat iemand besmet raakt via opgedroogd bloed is klein. Risico op een hiv infectie is ook mogelijk via een prik met een besmette naald. - Wat doe ik na risico op een hiv infectie? Is er een vermoeden van een mogelijke hiv besmetting? Dan kunt u zich melden bij de GGD tot uiterlijk 72 uur na het contact. De GGD zal dan nagaan of u in aanmerking komt voor een PEP kuur (Post xposure Profylaxe kuur). Deze kuur bestaande uit hiv remmers die gedurende een maand worden ingenomen. Na deze behandeling is de kans op een hiv infectie verminderd. Als de GGD gesloten is kunt u bij de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis terecht voor advies en onderzoek. Is het risicovolle contact langer geleden dan 72 uur Dan kunt u een hiv test via uw huisarts of soa poli bij u in de buurt laten doen. - Wat is PEP? PEP is de afkorting van Post Exposure Prophylaxis Post = nadat Exposure = blootstelling aan het hiv Prophylaxis = behandeling als preventie Er is geen genezing als hiv zich eenmaal binnen de cel heeft vermenigvuldigd. Een PEP kuur bestaat uit hiv remmers die gedurende een maand worden ingenomen. PEP voorkomt dat het hiv virus zich in de cel kan vermenigvuldigen. De geïnfecteerde cel sterft af zonder hiv deeltjes geproduceerd te hebben. Hoe eerder de PEP kuur wordt gestart na blootstelling aan hiv, hoe groter de kans is dat hiermee een hiv infectie wordt voorkomen. Een PEP kuur wordt binnen 4 72 uur gegeven. Na 72 uur is uit onderzoek gebleken dat een PEP kuur niet meer effectief is. Is er een vermoeden van een mogelijke hiv besmetting? Dan kunt u zich melden bij de GGD tot uiterlijk 72 uur na het contact. De GGD zal dan nagaan of u in aanmerking komt voor een PEP kuur. Als de GGD gesloten is kunt u bij de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis terecht voor advies en onderzoek. Is het risicovolle contact langer geleden dan 72 uur dan kunt u een hiv test via uw huisarts of soa poli bij u in de buurt laten doen.

3 Over PEP: PEP is een kuur van een maand bestaande uit hiv remmers PEP wordt binnen 72 uur na blootstelling aan hiv gegeven PEP heeft bijwerkingen (zoals hoofdpijn, misselijk, diarree) PEP verkleint de kans op een hiv infectie - Hoe werkt een hiv test? Via een hiv test wordt er gekeken of er antistoffen tegen het hiv virus in het bloed aanwezig zijn. Worden deze antistoffen gevonden? Dan is deze persoon geïnfecteerd met het hiv virus. Antistoffen worden pas na een aantal weken na de besmetting aantoonbaar. Daarom wordt aangeraden om in ieder geval 3 maanden na een onveilig contact een hiv test te doen. Meestal wordt er twee keer een test gedaan waarbij het bloed op twee verschillende manieren op antistoffen tegen hiv getest wordt. De eerste test heet ELISA (of EIA). De tweede test wordt 'Western Blot' genoemd. Het duurt ongeveer een week voordat de uitslag bekend is. Het bloed kan ook gecontroleerd worden met een sneltest. Voor de hiv sneltest wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Is de sneltest positief? Dan wordt er ook altijd een gewone hiv test gedaan om de uitslag te bevestigen. - Wat zijn CD4 cellen en viral load? CD4 cellen zijn witte bloedcellen. Ze worden ook wel de t lymfocyt of t helpercel genoemd. CD4 cellen zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Ze beschermen het lichaam tegen het binnendringen van virussen, parasieten, bacteriën en schimmels. Het hiv virus bindt zich specifiek aan CD4 cellen. Het virus gebruikt deze CD4 cellen om zich te vermenigvuldigen. Het virus oefent ook een schadelijke invloed op deze cellen uit waardoor ze na verloop van tijd verloren gaan. Het aantal CD4 cellen geeft aan hoeveel afweercellen per millimeter bloed er zijn. Dit geeft aan hoe het met het afweersysteem gesteld is. Iemand met een gezonde afweer heeft tussen de 500 en 1500 CD4 cellen per milliliter bloed. Heeft u veel CD4 cellen? Dan functioneert het afweersysteem goed. Zijn er te weinig CD4 cellen? Dan loopt u het risico op het krijgen van een infectie. Dit komt doordat het afweersysteem niet meer in staat is om alle ziektekiemen tegen te houden. Heeft u minder dan 200 CD4 cellen? Dan is er een risico op het krijgen van een opportunistische infectie. De viral load geeft aan hoeveel kopieën van het hiv virus per milliliter in het bloed gemeten is. Dus hoe hoog de virale belasting is. Het hiv virus vermenigvuldigt zich voornamelijk in de CD4 cel, die door dit proces afsterft. Op dat moment komt het virus vrij in het bloed. Deze virusdeeltjes gaan op zoek naar nieuwe CD4 cellen om zich te vermenigvuldigen. Een tijd lang kan het afweersysteem het volhouden om het virus onder controle te houden en worden er ook nog voldoende nieuwe CD4 cellen gemaakt. Maar in de loop der tijd zijn er te veel kopieën van het hiv virus in het bloed. Er is dan

4 een hoge virale load en een laag aantal CD4 cellen omdat deze vernietigd zijn door de virusdeeltjes. De CD4 cellen en viral load worden in het laboratorium bepaald. Meestal gaat u 2 weken voor uw afspraak bij uw arts naar het laboratorium om deze bepalingen te laten doen. Na uiterlijk 2 weken is de uitslag bekend en wordt deze tijdens uw afspraak met u besproken. - Waarom worden de CD4 cellen en viral load steeds gecontroleerd? Regelmatige controle is nodig om in de gaten te houden hoe goed het afweersysteem functioneert. Zo kan tijdig gestart worden met medicatie. Deze medicatie remt de vermenigvuldiging van het hiv virus af. - Wordt hiv medicatie vergoed? Ja, deze vallen gewoon onder het basispakket en worden dus vergoed. Wel moet de eigen bijdrage voor de zorgverzekering betaald worden. - Van wie krijg ik een (herhaal)recept? Een recept voor uw medicatie ontvangt u tijdens het periodieke bezoek aan uw medisch specialist. Herhaalrecepten kunt u ook tijdens kantooruren aanvragen via (040) Wij adviseren u om uw recepten tijdig te bestellen. - Kan ik tijdelijk stoppen met medicijnen? Als u hiv medicatie gebruikt dan is het advies om niet te stoppen. Uit ervaring met therapieonderbrekingen is gebleken dat de oplopende viral load moeilijk opnieuw ondetecteerbaar wordt als u weer start met inname van hiv medicatie. De huidige hiv medicijnen geven weinig bijwerkingen. Hierdoor is het minder belastend om de medicijnen door te blijven slikken. - Wanneer start ik met combinatietherapie? Het advies om te starten met combinatietherapie kan van verschillende factoren afhangen. Uw behandelend arts kijkt naar de medische situatie waarin u zich bevindt. Belangrijk hierbij zijn: de hoogte van de afweer (CD4 cellen) de hoogte van de viral load (VL) eventuele lichamelijke klachten als u net geïnfecteerd bent (acute hiv infectie) kan dit ook een reden zijn om te starten met behandeling. De vaste richtlijnen waarbinnen het starten van combinatietherapie geadviseerd wordt staan op de website van de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB): Daarnaast is het belangrijk dat u, voordat u met de combinatietherapie start, alle benodigde informatie van uw behandelend arts en hiv verpleegkundige/ verpleegkundig specialist heeft gekregen. Mocht u zelf graag willen starten terwijl de richtlijnen op u niet van toepassing zijn, dan kunt u dit met uw behandeld arts of verpleegkundige bespreken.

5 - Ik ben vergeten mijn medicijnen in te nemen. Wat moet ik doen? Het is belangrijk dat u de medicijnen zo snel mogelijk inneemt als u erachter komt dat u een dosis heeft overgeslagen. Daarna kunt u weer gewoon verder met uw schema. Weet u niet meer of u uw medicijnen heeft ingenomen? Dan is het toch verstandig de medicatie alsnog in te nemen. Komt u er pas achter dat u een dosis vergeten bent, terwijl u alweer de volgende dosis moet innemen (of kort daarvoor)? Neem dan op de normale tijd uw pillen in. Over het algemeen is het dan niet nodig een dubbele dosis in te nemen. Dit kan echter per medicijn verschillen. Neem in dat geval contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. - Ik ga naar het buitenland. Wat moet ik regelen? Gaat u naar het buitenland en gebruikt u medicatie? Dan is het verstandig vooraf bij de verpleegkundig specialist een douanebriefje te vragen. Dit is een brief in het Engels waarin staat dat de medicatie die u bij zich heeft nodig is voor de behandeling van een chronische ziekte. Als de douanier ernaar vraagt kunt u de brief tonen. Wij raden aan om de brief en de medicatie mee te nemen in uw handbagage. Bagage die in het ruim vervoerd wordt kan kwijtraken of een paar dagen later aan komen op de plaats van bestemming. Neem voldoende medicatie mee voor het hele verblijf en een aantal extra tabletten voor het geval er vertraging is. Als er een aantal uur tijdverschil is overleg dan vooraf met de verpleegkundig specialist over de inname tijden van de medicatie. Zit er minder dan 2 uur verschil tussen de lokale tijd en de Nederlandse tijd? Dan kunt u zonder problemen uw gebruikelijke schema aanhouden. Verreweg de meeste landen hebben geen inreisbeperkingen voor mensen met hiv. Wilt u weten of een land inreisbeperkingen heeft voor toeristen of als u in het buitenland wilt werken? Dan kunt u dat nakijken op Voor sommige landen heeft u vaccinaties nodig. Als dat het geval is kunt u zich het beste laten adviseren bij de reizigersvaccinatie. Overleg met de verpleegkundige als u twijfelt of de vaccinaties en de mailariatabletten samen gebruikt kunnen worden met uw hiv medicatie. - Wat kan ik doen bij nieuwe klachten? Niet alle klachten die optreden hebben te maken met de hiv infectie. Bent u bijvoorbeeld net begonnen met medicatie? Dan kunnen er diverse bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze bijwerkingen al met arts of verpleegkundige besproken tijdens de uitleg over de medicatie. In dit geval kunt u contact opnemen met de verpleegkundige voor overleg Buiten kantoortijden wordt u doorverbonden met de telefooncentrale van het Catharina Ziekenhuis. Soms is het belangrijk dat u direct naar het ziekenhuis komt. Of wordt u gevraagd zich de volgende dag te melden. Ook kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. - Hoe kan ik mijn afspraak wijzigen? Voor het maken van een nieuwe afspraak of voor het verzetten van een afspraak met uw specialist kunt u contact opnemen met de secretaresse van het hiv team

6 - Moet ik me laten vaccineren tegen griep? Jaarlijkse griepvaccinaties worden aanbevolen voor alle hiv patiënten. Bij lage CD4 aantallen moet rekening gehouden worden met verminderde effectiviteit van het vaccin. Graag hiervoor overleg met u behandelend arts. Conform de NHG standaard dient influenzavaccinatie plaats te vinden in de huisartspraktijk. Deze adviezen gelden niet alleen voor de seizoengriep vaccinaties, maar ook voor pandemische griepvaccinaties. - Wat doe ik bij braken na inname van medicatie? Adviezen m.b.t. inname van anti hiv middelen na braken uit richtlijnen HIV: Als geneesmiddel nuchter is ingenomen: Binnen 1 uur na inname: opnieuw medicatie innemen. Langer dan 1 uur na inname: niets innemen. Bij aanwezigheid van restanten medicatie in braaksel: altijd medicatie opnieuw innemen. Als geneesmiddel met voedsel is ingenomen: Binnen 3 uur na inname: opnieuw medicatie innemen.; Langer dan 3 uur na inname: niets innemen.; Bij aanwezigheid van restanten medicatie in braaksel: altijd medicatie opnieuw Toelichting: geneesmiddelen die nuchter worden ingenomen bereiken in het algemeen binnen 1 uur de maximale concentratie in het bloed: bij inname met voedsel is de snelheid waarmee een geneesmiddel wordt opgenomen sterk vertraagd omdat door voedsel de maaglediging wordt vertraagd. Piekconcentraties worden dan in het algemeen niet eerder dan 3 uur na inname gezien. Door herhaalde inname van medicatie neemt de kans op bijwerkingen weliswaar toe, maar dit weegt op tegen de kans op resistentievorming als gevolg van onvoldoende opname van het geneesmiddel. Als bij herhaalde toediening braken blijft optreden dient de oorzaak van het braken opgespoord te worden en kunnen eventueel tijdelijk medicatie hiervoor worden gegeven. Als na braken opnieuw medicatie moet worden ingenomen is het aan te raden daar even rustig voor te gaan zitten, wat water te drinken, en dan pas nieuwe medicatie in te nemen. NB. Deze adviezen prevaleren boven eventueel afwijkende teksten in bijsluiters van de bijbehorende medicamenten.

Post Expositie Profylaxe (PEP) Centrumlocatie

Post Expositie Profylaxe (PEP) Centrumlocatie Centrumlocatie U bent doorverwezen naar de afdeling Spoed Eisende Hulp en/of de polikliniek Inwendige Geneeskunde/Infectieziekten. De medische zorg voor infectieziekten wordt verzorgd door een team van

Nadere informatie

Wat is hiv en wat is aids?

Wat is hiv en wat is aids? Hiv en aids Wat is hiv en wat is aids? Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het kan het lichaam op verschillende manieren binnendringen. Eenmaal in het lichaam begint het virus het afweersysteem af te

Nadere informatie

WAAROM DEZE BROCHURE?

WAAROM DEZE BROCHURE? WAAROM DEZE BROCHURE? H o ewel aids mondiaal een ra mp ve ro o rzaakt, denken velen ten onre ch te in Nederland niet meer met hiv of aids ge c o n f ro n te e rd te wo rden. Maar ook in Nederland is het

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Hepatitis

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Hepatitis Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Hepatitis Deze brochure is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

PEP- PROTOCOL voor prik-, bijt-, snij-, spat- en seksaccidenten volwassenen

PEP- PROTOCOL voor prik-, bijt-, snij-, spat- en seksaccidenten volwassenen PEP- PROTOCOL voor prik-, bijt-, snij-, spat- en seksaccidenten volwassenen Versie juli 2012 Bronnnen: RIVM richtlijn prikaccidenten april 2007: http://www.rivm.nl/bibliotheek/professioneel_praktisch/draaiboeken/infectieziekten/

Nadere informatie

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en eileiderontsteking

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en eileiderontsteking Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en eileiderontsteking Hoe kunt u deze brochure lezen? Deze brochure geeft informatie over seksueel overdraagbare aan doeningen (soa) en een eileiderontsteking.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over ebola

Vragen en antwoorden over ebola Vragen en antwoorden over ebola 06 december 2014 Algemeen over ebola Wat is ebola? Hoe verloopt de besmetting? Kan ebola ook via onbeschermde geslachtsgemeenschap worden overgedragen? Is er een risico

Nadere informatie

naar inhoudsopgave positief werkt

naar inhoudsopgave positief werkt naar inhoudsopgave positief werkt gids over hiv en werk O interviews met mensen met hiv M interviews met deskundigen > informatie A tips English summary basiskennis 1 hiv en werk nieuwe stappen hiv-beleid

Nadere informatie

www.aidsmap.com Hiv en seks Nederlands Eerste uitgave 2010

www.aidsmap.com Hiv en seks Nederlands Eerste uitgave 2010 www.aidsmap.com Hiv en seks Nederlands Eerste uitgave 2010 Colofon en verantwoording Tekst: Michael Carter Eerste Nederlandstalige uitgave - 2010 Overgenomen van de vierde Engelstalige uitgave - 2010 Vertaling:

Nadere informatie

Zorgen voor je seksuele gezondheid

Zorgen voor je seksuele gezondheid Zorgen voor je seksuele gezondheid MERLENE, 19, BELIZE MIJN LICHAAM IS SPECIAAL VOOR MIJ. IK WIL HET BESCHERMEN TEGEN SOI S, HIV EN VROEGE ZWANGERSCHAP. Seksueel gezond zijn betekent dat we onze seksualiteit

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

ONSCHADELIJK GEMAAKT

ONSCHADELIJK GEMAAKT niet iedereen wil het geloven, maar toch is het zo: als je hiv onmeetbaar is omdat je je medicijnen goed slikt en je hebt geen soa, kun je het niet meer overdragen. en dat is goed nieuws: het stigma wordt

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Immunotherapie en monoklonale antilichamen

Immunotherapie en monoklonale antilichamen Immunotherapie en monoklonale antilichamen Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Het afweersysteem 8 Wat is immunotherapie en wat zijn monoklonale antilichamen? 9 Hoe werkt immunotherapie

Nadere informatie

1 Zwanger! 4 1.1 Grote veranderingen 4 1.2 Eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog 4

1 Zwanger! 4 1.1 Grote veranderingen 4 1.2 Eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog 4 zwanger! Inhoud 1 Zwanger! 4 1.1 Grote veranderingen 4 1.2 Eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog 4 2 Waar kan de verloskundige of arts naar vragen 5 2.1 Uw zwangerschap 5 2.2 Uw gezondheid

Nadere informatie

Informatie. voor mensen onder antistollingsbehandeling

Informatie. voor mensen onder antistollingsbehandeling Informatie voor mensen onder antistollingsbehandeling 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Informatie over trombose 5 Wat is trombose? 5 De bloedsomloop 5 Ziekten door trombose 6 De behandeling van trombose 7 De

Nadere informatie

Hiv en aids De hiv- test De medische controle De behandeling

Hiv en aids De hiv- test De medische controle De behandeling Factsheet hiv in Nederland februari 2015 Deze factsheet is bedoeld voor journalisten. Informatie over hoe men risico s bij seksueel contact kan beperken en over het testen op hiv en andere soa s staat

Nadere informatie

Handleiding voor patiënten

Handleiding voor patiënten De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in handel brengen van het geneesmiddel LEMTRADA. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Zwanger Algemene informatie

Zwanger Algemene informatie Zwanger Algemene informatie 1 Zwanger! U bent zwanger en dat is een heel bijzondere gebeurtenis. Van harte gefeliciteerd! Ongetwijfeld heeft u veel vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek

Nadere informatie

Behandelwijzer TPF- kuur

Behandelwijzer TPF- kuur Behandelwijzer TPF- kuur Augustus 2007 Inhoudsopgave Pagina 1. Waarom deze behandelwijzer? 3 2. Wie kunt u bellen indien u vragen heeft? 3 3. Redenen om contact op te nemen met het ziekenhuis 3 4. Multidisciplinaire

Nadere informatie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie INHOUDSOPGAVE 1. ALLES OVER ITP 4 2. BEHANDELING - WEL OF NIET 7 3. VRIENDEN EN SCHOOL 10 4. OMGAAN MET ITP 12 5. MEDICIJNEN, DIËTEN, EN INENTINGEN

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier

Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier Nucleaire geneeskunde Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd:... uur Waar: gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3

Nadere informatie

Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker

Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom

Nadere informatie

Zwanger! Algemene informatie. Informatie van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. versie 2008

Zwanger! Algemene informatie. Informatie van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. versie 2008 Zwanger! Algemene informatie versie 2008 Informatie van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen 2008 NVOG, KNOV, NHG, LHV, VVAH, Erfocentrum en RIVM. Deze brochure bevat algemene informatie voor vrouwen

Nadere informatie

Aptivus Patiënteninformatie

Aptivus Patiënteninformatie Aptivus Patiënteninformatie Dankwoord Deze brochure is in opdracht van Boehringer Ingelheim bv geschreven door Eric Kollen van Volle Maan Communicatiebureau. De tekst is onder andere beoordeeld door een

Nadere informatie