PROGNOSE NZ OW Na een 1 opening door noord: NZ-score % 15%

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGNOSE NZ OW Na een 1 opening door noord: NZ-score % 15%"

Transcriptie

1 De stichting Bridgestad Den Bosch en het Nederlandse jeugdbridge hebben samen een lange, mooie traditie. Van organiseerde de stichting verschillende jeugdtoernooien. Minibridgers (10-12 jaar), pupillen (t/m 15), aspiranten (t/m 20), junioren (t/m 25) en studneten (t/m 28) kwamen naar Den Bosch voor toernooien en nationale kampioenschappen. Voor het International Youth Bridge Festival maakte twaalf jaar lang de internationale juniorentop graag de trip naar s-hertogenbosch. De plusopbrengst van de cafédrives vormde het budget voor al deze schitterende junioren evenementen. Alle deelnemers aan de cafédrives droegen zo een steentje bij. Ruud van Rosmalen, de huidige organisator draagt de jeugd nog steeds een warm hart toe. Voor de samenstelling van dit spellenboekje werd een wedstrijd gespeeld tussen het Nederlandse meisjesjuniorenteam, dat in augustus 2016 deelneemt aan het WK, en een team rondom Gebakje, de zo befaamde bijnaam van organisator Ruud. De 33 spellen van de cafédrive Den Bosch-2016 werden gespeeld door het Girls -team (Natalia Banas-Magie Ticha, Merel Bruinsteen-Janneke Wackwitz en Esther Visser-Maaike van Ommen met als captain Anneke Simons (wereldkampioen bij de vrouwen in 2000) versus team Gebakje met Emma de Ruiter-Doris van Delft (in 2011 als paar bij het EK lid van het zilveren Nederlandse meisjesteam), het Amsterdamse Hok-paar Frank van Wezel (webmaster van de website van Montfoort en Aarnout Helmich (wereldkampioen bij de junioren in 2011 en 2012) Ruud van Rosmalen (organisator van de cafédrive Den Bosch en altijd in voor een bridgepartij). Na afloop seerden alle spellen de revue. Dit boekje is een verslag van die discussies. Bij elk spel staat een prognose van de scores in de cafédrive. Let goed op! Dit zijn niet de werkelijke scores, maar een schatting door de samensteller. De echte scores worden uitgerekend aan de hand van de feitelijk door de deelnemers zelf behaalde resultaten op alle tafels. Je kunt de resultaten van elk spel plus de einduitslag rustig thuis bekijken op Misschien roept het feit dat de spellen van deze drive E-lijn heten, een vraag op. Daar hoef je niets achter te zoeken. De computer schudt tien sets spellen 1-33 waaruit de serie van 30 april wordt uitgeloot, toevallig is dat de E-serie. Kees Tammens, van trainer van de Nederlandse junioren, schrijft over bridge in de Volkskrant, BRIDGE en Bridge Beter, en bijna dagelijks op

2 Na een 1 opening door noord: % 15% WEST NOORD OOST % 25% 1 3 dbl % 40% % 55% % 70% % 90% In dit biedverloop is 3 een handig hulpmiddel. Hiermee zegt oost tegen west Ik heb een dichte kleur, als jij een hartenstop hebt kunnen we 3SA spelen. In Nederland is een 1 of 1 opening vanaf een vijfkaart gemeengoed en dan zal noord met een voorbereidende 1 of 1 openen: WEST NOORD OOST 1 3 dbl 3 Noord-zuid paren die het bieden in 3 mogen winnen zullen prima scoren.

3 NZ OW WEST NOORD OOST % 25% 1 dbl % 45% % 60% % 85% De meeste noord-zuid paren bieden wel 4 uit. In een parenwedstrijd zoals in Den Bosch is het niet alleen belangrijk om een contract te maken, ook de overslagen tellen fiks mee. Met H en H(derde) goedgeplaatst zijn er elf slagen. Als de leider na een ruitenuitkomst voor A gevolgd door B afziet van de snit op H, kan V uiteindelijk middels de snit op H op de dertiende harten in zuid opgeruimd worden. 4 plus twee, plus één en precies gemaakt zullen de noord-zuid scores worden.

4 WEST NOORD OOST PROGNOSE 3 6 /6 SA % 5% % 15% % 25% % 50% % 75% % 95% West opent kwetsbaar tegen niet kwetsbaar 3, hetgeen wijst op een sterke zevenkaart (twee tophonneurs in ruiten is gebruikelijk) met dikwijls een honneur in een bijkleur. Oost heeft een enorme powerhouse hand met alle azen en enorme ruitenaansluiting. Tevreden zijn met de manche en 3SA bieden is ietwat te bescheiden. 6 en voor de moedigen 6SA is de opgelegde actie, ook op veel tafels in Den Bosch. Twaalf topslagen zijn er en de leider maakt het de tegenspelers lastig door zeven keer ruiten af te raffelen. Dan zou er wel eens een dertiende slag uit kunnen rollen.

5 WEST NOORD OOST NZ OW 1 SA(15-17) % 15% % 45% % 55% % 75% WEST NOORD OOST 1 1 SA 1SA wordt op vrijwel alle tafels het eindcontract. De kracht van de 1SA-opening maakt verschil in het bepalen van de leider. Met west als leider kiest noord waarschijnlijk voor een klaverenuitkomst. Is oost leider dan komt zuid met schoppen uit. Bij het afspel en tegenspel van een 1SA-contact ontstaan veel varianten en het eindigt met zes, zeven of acht slagen voor oost-west.

6 NZ OW WEST NOORD OOST % 15% 1SA % 30% % 55% 2SA 3SA % 70% % 85% In de oefenwedstrijd Girls versus Gebakje koos zuid voor een 1SA-opening en verhoogde het voor de manche inviterende 2SA op grond van de sterke vijfkaart harten. West koos voor een ruitenuitkomst voor H in zuid. De leider speelde H. West nam direct A en vervolgde ruiten voor V in zuid. De leider speelde klaveren uit zuid voor H in de dummy. Schoppen uit noord en oost won A. Oost-west konden slechts twee klaverenslagen oprapen en zuid had negen slagen voor WEST NOORD OOST 1 1 1SA In de cafédrive blijft het dikwijls bij 1SA. Acht of negen slagen maakt het verschil in matchpoints.

7 WEST NOORD OOST % 25% 1SA % 40% % 55% % 65% % 75% % 90% WEST NOORD OOST 1SA 2SA 3 4 dbl WEST NOORD OOST 4 5 1SA Tien slagen in harten zodat 5 één down ging en beide andere leiders +420 en +590 scoorden. Het resultaat in 4? Plus één, precies gemaakt of één down? Het hangt allemaal af van V en V en de visie van de leider in 4 ten opzichte van die twee vrouwen (snijden of slaan?). Ook in Den Bosch zullen in beide windrichtingen manches genoteerd worden.

8 WEST NOORD OOST % 5% % 25% 1 1 dbl % 40% % 60% % 70% % 90% De 5 /5 manche voor noord-zuielf slagen in. Oost-west kunnen zich in paren beter niet op driehoogte begeven; 3 gaat al is te hoog gegrepen, al zitten er met V goedgeplaatst wel twee down, en dat is kwetsbaar -200 en daarmee verlies ten opzichte van of deelscores in noord-zuid.

9 WEST NOORD OOST % 15% 1 1 dbl % 25% 2 3SA % 45% % 65% Enthousiaste oost-west paren kunnen oprukken naar een -slem dat echter sneuvelt vanwege de drie-één verdeling van de ruiten. In een parenwedstrijd vermijd je 5 - contracten als ook 3SA een optie is: met tien slagen in SA (430) versla je immers elf slagen in ruiten(+400).

10 WEST NOORD OOST % 10% % 20% % 45% % 65% Een agressief zwak sprongvolgbod (3 ) door zuid weerhoudt oost-west niet van 4. A zit tot aangename verrassing van de leider voor H. Met A achter H verliest de leider wel twee harten slagen maar maakt het 4 -contract voor Dat doen bijna alle paren in Den Bosch ook.

11 WEST NOORD OOST % 2% % 15% % 40% % 55% SA % 80% : sleminteresse 4 2 en4 2 : controles (gemengd) 5 3 : twee azen plus troef vrouw Deze aardige (ongeveer 50% kans) zal in de cafédrive ook wel af en toe geboden geworden, met H en H verkeerd geplaatst helaas zonder succes voor noord-zuid. In de Girls versus Gebakje wedstrijd kwam er toch tevoorschijn. Hoe kan dat? West kwam tegen 6 uit met harten voor V in zuid. De leider speelde A en schoppen uit zuid, gedoken door west die dacht dat de leider B miste en een beslissing ( V of 9) moest nemen. De leider won V, speelde A, H, uit zuid een ruiten weg, en troefde een klaveren in zuid. B uit zuid overgenomen met H in de dummy en ook de laatste klaveren van noord in zuid getroefd. Harten naar A en de dertiende harten, zuid een ruiten weg. West troefde niet maar dat was uitstel van executie. De leider ging met V van slag naar H die van H in de AV van zuid moest spelen zodat de leider geen ruitenslag verloor.

12 WEST NOORD OOST % 10% % 25% 3 3 / % 35% % 60% % 75% % 85% De keuze: volgt oost met 3 of een optimistische 4? Met open kaarten zijn er wel tien slagen te maken, maar dat zal in de praktijk een lastige opgave blijken en zijn negen slagen het maximum. Zo blijft de voorzichtige bieder in het voordeel ten opzichte van de optimistische.

13 % 10% WEST NOORD OOST % 25% % 45% % 55% % 70% % 90% Noord onderneemt met 3 een poging voor 4 maar zuid vindt de hand minimaal en zwaait af in de 3 -deelscore. Toch zullen veel leiders in een schoppencontract tien slagen maken. De ruiten zijn zuid gunstig gezind; er zijn in die kleur middels de snit op V vier slagen te maken omdat 9 valt. De dubbele snit (op H en daarna op V) in klaveren lukt. En de leider maakt altijd een hartenintroever in noord. In de cafédrives dikwijls +170 en met boeken noord-zuid een topscore.

14 % 15% % 40% % 60% WEST NOORD OOST 1 1 SA 2 2 Als oost iets minder gretig is en t na 2 kan west 2 doubleren op jacht naar een kwetsbare downslag en Maar dikwijls zal oost de zeskaart harten willen melden, waarna het bieden afgelopen is. Als zuid met H uitkomt, kan oost A winnen en klaveren terugspelen om B als slag te ontwikkelen. Probeert de leider, aan slag met A in west echter B mee te nemen dan troeft oost voor met H en maakt deze. Een niet zo happige leider neemt, in west aan slag, de snit op H voor acht slagen.

15 WEST NOORD OOST % 60% 15% 40% % 65% % 90% In juniorenbridge zijn uiterst agressieve preëmptieve openingen aan de orde van de dag. Een vierkaart of naast de zes of zevenkaart is gevaarlijkomdat je dan een mogelijke 4 /4 kunt mislopen. In dit spel heeft west geen vier of vijfkaart en loopt 3 met een sisser af. Negen slagen in 3 is een brug te ver en noord-zuid maakten de facto A, H, twee schoppenslagen en een schoppen introever voor één down. In de cafédrive scoren oost-west paren die plus noteren hoog.

16 WEST NOORD OOST % 20% % 30% 2SA % 45% % 70% Een aloude openingswet luidt dat een hand met vijf controles (aas=2, heer= =1) altijd een opening waard is. Dat gaat voor deze elfpunts hand in zuid zeker op omdat zuid over beide hoge kleuren beschikt. Noord beseft na het 3 -bod dat H wel eens niets waard kan zijn maar wil met zelf een opening niet onder 4 afsen. Het spelen in 4 : na ruiten voor B, A en een derde ruiten, getroefd met 10 in zuid, begrijpt de leider de troefpositie, als west niet kan overtroeven. Overgestoken naar A, en V laten lopen. Daarna B en als oost met H dekt, A een harten getroefd in de dummy. V voorgespeeld om HB van oost te elimineren. In de cafédrive is 4 bieden een eerste stap en tien slagen maken de weg naar de topscore.

17 WEST NOORD OOST % 10% 1 SA % 25% % 55% % 65% % 80% WEST NOORD OOST 1 SA 2 3 SA 2 3 De ene zuid denkt Ik heb maar zeven punten en wil tegenover een SA opening niet naar de manche. De andere zuid is optimistischer Ik wil met mijn mooie zes-vijf verdeling een keer de zeskaart klaveren laten horen. Optimisme loont; met in zowel harten als ruiten V10 voor de HB9 van de leider, zijn de beide rode kleuren dubbel gestopt en kan de leider in alle rust A eruit werken voor op zijn minst een rode slag, drie in schoppen en vijf in klaveren.

18 WEST NOORD OOST % 25% 2 SA % 40% % 60% % 70% % 80% Zuid pakt het voortvarend aan leent een punt voor de SA opening en springt dan op grond van de enorme hartenfitt zelfs naar de manche met de mogelijkheid dat noord nul punten heeft. Ja, tegenover zo weinig als B is 4 een prima contract. Oost-west beginnen tegen 4 met H en schoppen voor A gevolgd door ruiten. De leider ziet af van de snit op H, wint A en speelt A. De vier-nul verdeling raakt zo bekend. Toch kan de leider dit wel aan. Een kleine harten uit zuid voor 10 in noord en B in oost die ruiten vervolgt, V, H, getroefd in de dummy met in noord, V7 in oost en H5 in zuid; de leider snijdt V eruit, trekt ook de laatste troef en maakt 4 met vijf klaverenslagen.

19 WEST NOORD OOST 1 1 SA 1 PROGNOSE % 20% % 35% % 50% % 60% % 80% In de cafédrive Den Bosch zal 1SA regelmatig het eindcontract worden. Oost komt met harten of klaveren uit. Harten is het best voor oost-west, in klaveren helpen zij de leider snel aan twee slagen. Een voor het resultaat belangrijke keuze van de leider is in ruiten. De dubbele ruitensnit (op H en B) is deze keer niet succesvol, west maakt dan twee slagen. A en ruiten uit zuid levert de leider drie ruitenslagen op. Op de frequentiestaat van dit spel (de scores van alle tafels) prijken 1SA precies gemaakt, 1SA met een waardevolle - overslag en gaat 1SA ook wel enkele keren down.

20 % 5% WEST NOORD OOST % 15% % 25% % 35% dbl % 50% 3 SA % 75% In het moderne wedstrijdbridge hebben doubletten dikwijls een informatieff karakter. Dat is hier maar goed ook want 3 (4 is voer voor de puzzelaars) zit er in. Na een hartenuitkomst tegen 3SA voor A speelt een zorgvuldige leider een kleine klaveren uit west naar A in de dummy. Dit is de safetyplay tegen B643 zowel in noord als zuid. De leider speelt klaveren naar 9, gevolgd door V, steekt over naar A en maakt drie volgende klaverenslagen. Noord moet in totaal op al die klaverenslagen zes kaarten afgooien; laat noord een schoppen gaan dan maakt de leider zelfs een overslag.

21 % 10% WEST NOORD OOST % 20% 1 1 SA % 40% % 60% % 70% % 85% Juist in een parenwedstrijd wordt fel gestreden om de deelscore. Hier heeft zuid het gelijk aan zijn zijde want in 3 zijn er zes ruitenslagen, H en twee klaverenslagen ( A en klaveren naar V toe) voor In 3 beginnen noord-zuid met A, H en V, west troeft met B en noord gooit een klaveren af ( H maakt noord altijd nog wel). De leider staat voor een lastige opgave: een winnende beslissing in klaveren, V-doubleton laten vallen en moet ook nog afrekenen met H93. Niet veel leiders maken negenn slagen in 3 maar met één down en -100 verslaan zij wel -110 van 3. Twee down in 3 en de kiss of death is fataal in het gevecht om de matchpoints.

22 % 15% % 35% % 50% % 75% WEST NOORD OOST 1 1 SA 3 SA 1 2SA/ 1SA door noord is een hand met punten en een regelmatige verdeling. Zuid kijkt aan tegen 11 punten en kan rustig op 1SA sen. Zuid kan ook met 2SA voor de manche inviteren. Noord accepteert met de mooie vijfkaart klaveren die uitnodigingg wel. Oost komt tegen 3SA uit met een kleine ruiten, 10 verliest aan B in west. West ziet in andere kleuren geen toekomst en vervolgt ruiten voor V in zuid. De leider die voortvarend een klaveren uit zuid speelt en in noord 10 zet, is op de goede weg. Oost neemt A en speelt ruiten zodat H in oost hoog is. Harten uit zuid naar 9 in noord. Oost neemt B en incasseert H. Het schoppenvervolg is voor A in noord die vier klaverenslagen opneemt en A en harten speelt, de laatste en definitieve keuze. 10 of H? De leider die goed kiest heeft een zaaltop.

23 WEST NOORD OOST % 2% % 30% % 40% % 60% % 80% % 90% Na de zwakke twee in schoppen heeft west een opmerkelijke hand met een vijfkaart troefsteun maar met alleen H een mogelijke slag tegen een contract van noord-zuid. Met 3 werpt west een lastige hindernis op voor noord-zuid die schier onmogelijk nog 4 of 4 kunnen bereiken. WEST NOORD OOST Na de multicolored 2 -opening (zwakke twee in harten of schoppen) heeft 3 een zelfde preëmptieve lading met een twist: oost t met zwakke twee in harten en converteert naar 3 met schoppen. Dat gebeurt en ook dan hebben noord-zuid het erg moeilijk nog aan het bieden te komen.

24 WEST NOORD OOST PROGNOSE % 35% % 55% % 70% % 80% % 90% Tijdens de cafédrive in Den Bosch zal op de meeste tafels wel 4 worden geboden. Een kritiek moment in de eerste slag als west met een kleine harten uitkomst. Naar V door laten lopen om op A een verliezende ruiten van zuid op te ruimen? Het is verleidelijk maar de leider komt bedrogen uit als oost H wint en oost-west twee ruitenslagen oprapen waarna A de downslag is.

25 WEST NOORD OOST 1 dbl PROGNOSE % 25% % 40% % 55% % 70% % 80% WEST NOORD OOST SA 3 West zal er meestal niet toe besluiten zich aan het bieden te wagen waarna 2 het eindcontract wordt. Na de 10 uitkomst, B in noord gedoken door oost, doet de leider er verstandig aan af te zien van de snit op H en A en harten te spelen. De schoppen introeverr is zo verijdeld en negen slagen gaat voor noord-zuid en huizenhoge score opleveren. Een moedige west waagt zich met 2SA (zowel ruiten als klaveren) aan het bieden en krijgt (min één of twee, -50 of -100) loon naar werken als noord-zuid dit ongedoubleerd laten spelen.

26 WEST NOORD OOST 1SA PROGNOSE % 10% % 25% % 35% % 60% % 70% % 80% Na de uitkomst van 10 voor V, heeft de leider geen aanleiding om V over noord te snijden en vervolgt A en B voor H en de derde ruiten voor V in noord die schoppen voor A naspeelt. Als noord na twee ruitenslagen op zijn post is en A neemt als de leider klaveren uit de dummy speelt, gaat 1SA down als noord harten door H heen speelt. Toch zullen in de cafédrive veel paren 1SA maken. WEST NOORD OOST 1SA 2 Ook in dit spel heeft de ware parentijger het laatste woord als deze in zuid 2 volgt. West heeft een weinig beloftevolle hand en laat 2 onberoerd. Acht slagen maakt zuid vast en zeker in 2 en zelfs een negende slag is niet onmogelijk.

27 % 10% % 20% WEST NOORD OOST % 35% 45% 65% % 95% Als oost kiest voor een mancheforcing 2 opening en noord-zuid snel en doortastend naar 5 bieden, is oost gedwongen 5 te bieden. WEST NOORD OOST dbl Noord biedt 4 en geeft zo aan a) een ruitenuitkomst op prijs te stellen en b) op zijn minst 5 te willen spelen. Het is afwachten of oost elf dan wel twaalf slagen in een hartencontract zal halen. Komt zuid tegen 5/6 immers uit met A, dan troeft de leider en maakt zeven hartenslagen en na het vallen van V vijf in schoppen!

28 % 15% WEST NOORD OOST % 40% % 70% 2SA % 85% SA De Niemeijer -variant van Stayman : 3 toont een vierkaart in en/of schoppen, 3 geeft een vierkaart aan. Oost heeft tegen 3SA een onaantrekkelijke uitkomst: schoppen is in de vierkaart van noord, harten is door de vierkaart van zuid, ruiten van HB dreigt V (als die in het bezit is van noord-zuid) cadeau te geven en in klaveren zit al helemaal geen toekomst. De leider heeft vier topslagen in, drie in plus A. Indien B onder de drie hartenhonneurs van noord valt is 10 in zuid een slag. Ook in schoppen is mogelijk een slag te ontwikkelen door schoppen uit zuid aan te spelen. 3SA wordt in de cafédrive dikwijls gemaakt maar gaat ook wel af en toe down. Een overslag, als west al te voorbarig A en H opneemt, is goed voor een huizenhoge score.

29 % 15% % 50% % 70% % 90% WEST NOORD OOST SA 5 6 Het hartenslem slaagt alleen als noord in de eerste slag A op tafel legt: twee ruiten van oost verdwijnen op HV, de leider neemt de snit op H en troeft de laatste ruiten van west in oost. WEST NOORD OOST Het 6 -slem met 25 % maakkans wordt vermeden met een handige conventie. 3 geeft een singleton aan, met een vierkaart hartensteun en punten. West weet dat HV in de singleton van oost verspilde waardes zijn en zwaait af in de manche.

30 WEST NOORD OOST % 5% % 25% % 45% % 55% % 70% % 80% WEST NOORD OOST dbl WEST NOORD OOST 4 1 Het biedverloop wordt in grote mate bepaald door de hoogte van het volgbod door west. 4 kan niet worden down gespeeld en 4 is vanwege de wrede verdeling van de troeven geen succes.

31 % 25% WEST NOORD OOST % 50% 35% 50% % 65% % 75% % 90% WEST NOORD OOST Wel of niet volgen met de zuidhand en de armetierige hartenkleur? 1 kan net als noord tenminste bescheiden blijft en niet hoger dan 3 biedt. In de discussie werd geopperd dat noord in het eerste biedverloop een informatiedoublet heeft na 1 en mogelijk ook na 2 in de uit een doublet kan geven om alsnog 3 te bereiken.

32 % 25% % 55% % 65% % 75% WEST NOORD OOST SA Noord is zeker van de manche in schoppen en wil als zuid een sterke 1 -opening heeft een slem onderzoeken. Na de herbieding van 2SA(12-14 punten met een verdeling of voor de vierkaart schoppen openaars mogelijk een verdeling) heeft noord geen interesse meer en zwaait af in de manche. Na de B uitkomst staat de leider opnieuw voor een keuze in troef. De dubbele snit op B en H in west loopt fataal af terwijl A en schoppen het aantal verliezers in troef tot één beperkt. Het sec vallen van V vergemakkelijkt het afspel.

33 WEST NOORD OOST % 5% % 25% % 50% 3 SA 4 SA % 80% 6 SA Zuid maakt gebruik van een bijzondere betekenis van 4SA. Meestal is dat bod bedoeld om het aantal azen op te vragen. In dit biedverloop is er geen troef vastgesteld en biedt zuid 4SA met een kwantitatief doel: noord t met een minimum en biedt 6SA met een maximum. Noord heeft met elf punten een maximum voor een hand waarmee in eerste instantie is get en gaat door naar slem. Elf slagen zijn met H fout geplaatst echter het maximum

34 % 5% % 20% WEST NOORD OOST % 30% % 50% dbl 1 2 dbl % 60% % 70% % 80% Tot slot van de dertigste cafédrive Den Bosch een klein spel, een deelscoregevecht, dat een parenwedstrijd zo spannend en interessant maakt. dbl 1 : vierkaart dbl 2 : informatief, kort in harten, ontkent vierkaart Het doublet wordt in het competitieve bridge gebruikt als een nuttig wapen. Hier vinden oost-west de mogelijkheid van een 2 -contract in de vier-drie fit. Noord-zuid moeten om hartenintroevers in oost te voorkomen zo vaak mogelijk troef inspelen. De leider kan op zijn beurt via een snit op B, ruitenslagen in oost ontwikkelen. De oost-west paren die +110 of +140 noteren komen er in de cafédrive goed vanaf.

35

16 april 2011 VIJFDE LUSTRUM 25-ste cafédrive s-hertogenbosch. SPELLENBOEK door Kees Tammens

16 april 2011 VIJFDE LUSTRUM 25-ste cafédrive s-hertogenbosch. SPELLENBOEK door Kees Tammens 16 april 2011 VIJFDE LUSTRUM 25-ste cafédrive s-hertogenbosch SPELLENBOEK door Kees Tammens Ook een lustrum (het tweede) voor de schrijver. Tot mijn genoegen is dit al de tiende keer dat ik het spellenboek

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

Alle deelnemers worden getrakteerd op een Bossche Bol van Jan de Groot

Alle deelnemers worden getrakteerd op een Bossche Bol van Jan de Groot SPELLENBOEK 33-ste cafédrive s-hertogenbosch Zaterdag 11 mei 2019 Bridgen in de binnenstad van DEN BOSCH Alle deelnemers worden getrakteerd op een Bossche Bol van Jan de Groot Weet je wel dat? Bij de editie

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 2 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 2 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 2 MAART 2019 Spel 1 Q J 9 5 K 10 8 2 Q 8 6 4 5 K 4 J 7 6 3 A K Q 7 6 4 3 NOORD 1 NIEMAND A 8 7 Q 5 4 K J 10 3 J 10 2 10 6 3 2 A 9 9 7 5 2 A 9 8 1 1 1 2ZT 3ZT Zuid toont een

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren

Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren Kansen combineren. Het klinkt ingewikkeld en dat kan het ook zijn, maar Het hoeft niet. Een simpel voorbeeld: u speelt 7NT en u heeft 2 Mogelijkheden

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 18 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 54 punten behalen.

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 136 (24 januari 2017) Chris Frowein Een korte speelavond gisteravond. Vanwege de ALV deden we slechts 18 spellen. Maar het vuurwerk

Nadere informatie

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken.

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Dekken of duiken Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Moet u in het tegenspel een voorgespeelde honneur dekken of niet?

Nadere informatie

Informatiedoublet en 1SA-volgbod

Informatiedoublet en 1SA-volgbod Informatiedoublet en 1SA-volgbod De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive 24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010 Juniorenbridge en Bossche cafédrive Het is al weer zes jaar geleden maar velen zullen zich nog herinneren dat van 1993-2004 een deel van de opbrengst van

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 Spel 1 ª Q J 10 9 6 J 9 2 8 4 J 9 7 ª 8 5 A K Q 8 5 3 K 9 2 10 6 NOORD 1 NIEMAND ª 7 3 7 6 4 Q J 7 5 3 K Q 3 ª A K 4 2 10 A 10 6 A 8 5 4 2 ACOL 1 X pas 1ª 2 2ª 3

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

B.C. Never Down Leudal

B.C. Never Down Leudal Karel en Hermine Bridgen hebben we thuis bij onze ouders geleerd, maar niet tegelijkertijd vanwege het leeftijdsverschil, mijn zus Hermine is tien jaar jonger dan ik. Hermine is een degelijke, betrouwbare

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

De herbieding van de openaar

De herbieding van de openaar De herbieding van de openaar Als u hebt geopend met één in een kleur (circa 12-19 punten), en uw partner geeft een antwoord (bijbod), moet u proberen met uw tweede beurt (herbieding of rebid genaamd) aan

Nadere informatie

Ruitenboertoernooi. 60e. donderdag 14 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8

Ruitenboertoernooi. 60e. donderdag 14 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 donderdag 14 maart Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 60e Ruitenboertoernooi donderdag 14 maart De biedverlopen en analyses bij deze spellen zijn geschreven door Joris van Lankveld. Joris van

Nadere informatie

Ruitenboertoernooi. 60e. dinsdag 12 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8

Ruitenboertoernooi. 60e. dinsdag 12 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 dinsdag 12 maart Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 60e Ruitenboertoernooi dinsdag 12 maart De biedverlopen en analyses bij deze spellen zijn geschreven door Max Rebattu. Max Rebattu (79) is

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) 11 april 2015 U heeft voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen en bestaan uit zestien éénpuntsvragen en twee tweepuntsvragen

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

B.C. De Lachende Vis. Plaats: s-hertogenbosch. Oprichting: 26 april Aantal leden: 177. Gemiddelde leeftijd: 63,6 jaar

B.C. De Lachende Vis. Plaats: s-hertogenbosch. Oprichting: 26 april Aantal leden: 177. Gemiddelde leeftijd: 63,6 jaar Marly en Cees Omdat van ons allebei de partner afhaakte, kort voor de start van het seizoen 2012-2013, hebben we besloten een partnership te vormen nadat we elkaars ambities hadden gepeild. Na een korte

Nadere informatie

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld De gevaarlijke hand In deze lesbrief gaan we het hebben over de hand die u liever niet aan slag wilt laten komen, omdat die bijvoorbeeld door een honneur van u heen kan spelen. Dit speelt vooral een grote

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle 2016. Een Marly & Cees nieuwe biedwedstrijd waarbij clubleden met maximaal hoofdklasseniveau het opnemen tegen een andere club. Het B.C. De Lachende Vis

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

1. Vijfkaart hoog. a. A V B 4 3 b. A B 7 6 c. A B 7 6 V B 4 3 A B 7 A B V B 4 H 9 5 V

1. Vijfkaart hoog. a. A V B 4 3 b. A B 7 6 c. A B 7 6 V B 4 3 A B 7 A B V B 4 H 9 5 V 1. Vijfkaart hoog In de beide voorgaande delen van Begin met Bridge is het openingsbod van 1 in een kleur besproken. Dit hoofdstuk beginnen we met een samenvatting van die afspraken. Vervolgens gaan we

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 158 (3 oktober 2017) Chris Frowein Leids ontzet vandaag, dus iedereen aan de hutspot met haring! Met de terugkeer van onze webmaster

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Ruitenboer toernooi 2018

Ruitenboer toernooi 2018 Voor de spelers. Voor de sport. Ruitenboer toernooi 2018 59e editie - maart en april 2018 dinsdag 6 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 59e Ruitenboertoernooi dinsdag 6 maart De biedverlopen

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 04 Contract en Puntentelling Je weet wat een slag is. Ook hoe je slagen moet maken, zowel zonder als mét een troefkleur. Je begint je misschien stiekem zelfs al een beetje gevaarlijk

Nadere informatie

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 10 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog Flits 2 Sterke openingen 2SA : SA verdeling 20 22 punten 2 : andere verdelingen 20 + punten óf heel

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Beveren, 11 juni 2017 KAARTVERDELINGEN

Beveren, 11 juni 2017 KAARTVERDELINGEN Beveren, 11 juni 2017 KAARTVERDELIGE Voorzien van korte commentaar opgesteld door de Docentencommissie: Marleen Daenen, Rita Ballinckx, Eric Smets, Patrick Vermael, Martijn Verstraelen, Peter Snelders,

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training Nr. 791 van 13 juni 2019 Voor gewone bridgers Bied- en speeltechniek Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

Korte kleuren B.C. t Onstein

Korte kleuren B.C. t Onstein Korte kleuren B.C. t Onstein door Richard Ritmeijer 31 mei 2017 Mijn stelling van vandaag: Het bieden van korte kleuren is nuttig bij het inviteren voor: - (scherpe) manches - (scherpe) slems Je kunt korte

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Slagen creëren Spel 1 H 2 4 3 Stel dat je in 3SA zit. In de andere kleuren tel je maar acht slagen. Om je contract te kunnen maken heb je een klaverenslag

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Bridge 86. Plaats: Haren. Oprichting: 12 november Aantal leden: 118. Gemiddelde leeftijd: 72,1. Gemiddeld aantal meesterpunten: 6.

Bridge 86. Plaats: Haren. Oprichting: 12 november Aantal leden: 118. Gemiddelde leeftijd: 72,1. Gemiddeld aantal meesterpunten: 6. Kees en Theo van Dellen Ruim twintig jaar lang, tot midden jaren negentig van de vorige eeuw, hebben we in tientallen schaakpartijen tegen elkaar gestreden. Het leek ons op een gegeven moment prettiger

Nadere informatie

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Het Project Biedermeijer Groen Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Klik hier voor de systeemkaart Biedermeijer Groen. Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Flits 1. Les 6 IN GESPREK

Flits 1. Les 6 IN GESPREK Flits 1 Les 6 IN GESPREK Tafelopdracht 7.1 Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier 3SA zuid leider V 7 2 B 8 3 B 108 7 7 6 5 Wat is de entree in de dummy? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten dummy

Nadere informatie

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken.

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. Bridgewijzer BLAU 2 De vierde kleur 1. Probleem at moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. est ost???

Nadere informatie

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen Voor de minder ervaren spelers Bieden is een vorm van communiceren. Waarbij het - net als in een gewoon gesprek - meestal vervelend wordt als je in herhaling valt. Maar minstens zo vervelend kan het zijn

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd.

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Op het antwoordformulier dient u uw gegevens zo volledig mogelijk in te

Nadere informatie

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler Wedstrijdbridge: Paren Viertallen Butler Waar het over gaat: De Telling De Strategie: Spelbespreking Samenvatting : Aanwijzingen Oefening: 12 spellen Paren: wedstrijd tussen teams van 2 personen Viertallen

Nadere informatie

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart 6 maart - 7 mei 2017 Ruitenboer toernooi 2016 Ruitenboer toernooi 2017 57e editie 58 e editie finale zondag 17 april donderdag 9 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 58e Ruitenboertoernooi

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel Les 3 Les 3 AFSPELE richtlijnen voor goed afspel De aanpak Open met 12 punten of meer. Partner overweegt of een manche (25pt samen) mogelijk is (punten tellen) Ga op zoek naar een fit (samen tenminste

Nadere informatie

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen Bridge - Spelregels Inhoudsopgave 1.0 Algemeen De kaarten / 1.2 De kleuren / 1.3 De voorbereiding / 1.4 Doel van het spel / 1.5 Een Serie 2.0 Het bieden 2.1 De kaartwaarde / 2.2 De spelende partij / 2.3.

Nadere informatie