Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Ga dan naar: Zorginspectie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Ga dan naar: Zorginspectie"

Transcriptie

1 Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Ga dan naar: Aan de huisarts Zorginspectie Stopzetting activiteit dr. De Soete Stopzetting activiteit dr. Peeters Aanvragen onderzoek medische beeldvorming: nieuw formulier Voor uw patiënten: lotgenotengroep voor mensen die hun partner verloren Voor uw patiënten: project omgaan met kanker (lotgenoten) Update verbouwing spoedgevallen Campagne handhygiëne: we gaan ervoor! Week van de diëtist Vacatures Symposia: overzicht Zorginspectie Zorginspectie gaat vanaf maart 2013 van start met een nieuw toezichtsmodel voor de ziekenhuizen. Dat nieuwe toezichtsmodel houdt rekening met de verschillende evoluties die zich voordoen binnen de ziekenhuiswereld, zoals accreditatie, certificering en kwaliteitsindicatoren. Het nieuwe inspectieconcept houdt een heel gerichte en concrete toets van de zorgpraktijk op de werkvloer in. Zo wil Zorginspectie een beeld krijgen van de kwaliteit van de dagdagelijkse zorg. Dit leidt in de praktijk tot een onaangekondigde inspectie met betrekking tot specifieke zorgtrajecten. Het eerste zorgtraject dat onder de loep genomen wordt, is het chirurgische. Stopzetting activiteit dr. De Soete Dr. Christophe De Soete, oncoloog, heeft tijdens zijn proefperiode beslist om in te gaan op een opportuniteit in WestVlaanderen. Zijn contract zal in onderling overleg worden beëindigd op het einde van april. Stopzetting activiteit dr. Peeters Dr. Laurence Peeters, neurologe, heeft beslist om vanaf eind mei haar activiteiten in het Mariaziekenhuis stop te zetten. Vanaf mei zal dr. Danielle Haane in haar plaats starten als neurologe binnen ons ziekenhuis. Aanvragen onderzoek medische beeldvorming: nieuw formulier Op 1 maart 2013 is een nieuwe RIZIVbepaling in voege getreden in verband met het voorschrift radiologie. Om aan deze bepalingen te voldoen werd een nieuw aanvraagformulier gemaakt dat de wettelijk bepaalde rubrieken omvat. Het formulier vindt u als bijlage. Wenst u aanvragen op papier? U kunt deze formulieren aanvragen bij het secretariaat radiologie op het nummer Het vorige aanvraagformulier werd samengevoegd met het NMR aanvraagformulier tot één document. Andere aanvragen, die niet aan de RIZIVbepalingen voldoen, kunnen niet meer aanvaard worden.

2 Voor uw patiënten: lotgenotengroep voor mensen die hun partner verloren Vorig jaar ging het Mariaziekenhuis van start met een nieuw initiatief om mensen die hun partner verloren bij te staan in hun rouwverwerking. Voor dit initiatief werken we samen met het Centrum voor Christelijk Vormingswerk Hasselt. Vanaf april wordt een tweede reeks bijeenkomsten georganiseerd. De lotgenotengroep biedt een luisterend oor en ondersteuning wanneer nabestaanden de draad van het leven opnieuw willen opnemen. Tegelijk worden de nodige inzichten en gelovige ankers aangereikt over wat rouwen in zijn verscheidenheid kan inhouden. De gemeenschappelijke ervaring schept een veilige sfeer en een vriendschapsband. Voor wie is deze lotgenotengroep bedoeld? Voor mensen die hun partner hebben verloren. Ook mensen van wie de partner niet in het ziekenhuis is overleden, zijn welkom. Praktisch De lotgenotengroep komt zes keer bijeen op maandagnamiddag van tot uur in het Mariaziekenhuis: 8 en 22 april, 6, 13 en 27 mei en 3 juni. Het is de bedoeling dat de deelnemers de volledige reeks volgen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10 en de deelnameprijs bedraagt 50 euro. De begeleiding is in handen van Marcel Kumpen (pastorale dienst), Mia Geers (palliatief supportteam) en Els Stulens (CCV). Hoe inschrijven? Inschrijven bij de pastorale dienst: mkumpen@mznl.be of Meer info bij het Centrum voor Christelijk Vormingswerk Hasselt: of els.stulens@ccv.be. Voor uw patiënten: project omgaan met kanker (lotgenoten) Omgaan met kanker is emotioneel erg belastend. Vaak genieten patiënten voldoende steun en hulp, zowel binnen als buiten de familie. Eén patiënt op drie heeft nood aan lotgenotencontact. Kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, eigen ervaringen kunnen uitwisselen en aftoetsen aan die van anderen, van elkaar leren, worden doorgaans als erg waardevol en ondersteunend ervaren. Lotgenoten begrijpen elkaar met een half woord. Een overzicht van onze initiatieven: Vandaag de dag loopt er al een gespreksgroep voor (ex)oncologische patiënten met borstkanker. In maart 2013 zal een lotgenotengroep voor jongeren met kanker (1630 jaar) van start gaan. Deze groep valt uit de boot binnen het bestaande aanbod van zorgverlening ( Make a wish voor jongeren tot 18 jaar; Pink Ribbon voor patiënten met borstkanker, ). Nog in 2013 worden ook volgende gespreksgroepen aangeboden: gespreksgroep voor oncologische patiënten die adjuvante therapie krijgen en een gespreksgroep voor palliatieve patiënten. Praktisch Voor elk van deze lotgenotengroepen gaat het om patiënten vóór, na of tijdens de behandeling. Elke lotgenotengroep komt één maal per maand samen gedurende 2 uur, en dit onder begeleiding van een oncopsychologe. Meer informatie? Esther Beckers: Sigrid Claes: Karlien Kuyken:

3 Update verbouwing spoedgevallen Vernieuwde ingang Aanmeldbalie Grotere wachtzaal De binnenafwerking van het nieuwe gedeelte van onze spoedgevallen zit in zijn eindfase. Op vrijdag 22 maart kunnen interne medewerkers van het ziekenhuis kennismaken met de vernieuwde spoed. Vervolgens worden op maandag 25 maart om 12 uur de ingangen gewisseld. Vanaf dan zullen de patiënten niet langer via de benedenkoer, maar terug via oude weg (langs boven) binnenkomen. De bedoeling is dan dat patiënten en hun eventuele begeleiders rechtstreeks de nieuwe garage binnenrijden zodat zij overdekt kunnen uitstappen en daarna hun wagen verplaatsen naar de parking achter spoed. In het gedeelte dat altijd in werking is gebleven, worden nadien nog een aantal aanpassingen doorgevoerd. We verwachten dat de werken tegen eind april/begin mei zijn afgerond. Tegen de zomer wordt er dan ook een symposium over spoedgevallen georganiseerd en stellen we het nieuwe MUGvoertuig voor aan de buitenwereld. Campagne handhygiëne: we gaan ervoor! De overdracht van ziekteverwekkende microorganismen via de handen van de gezondheidswerkers is de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van ziekenhuisinfecties. Handhygiëne is een zeer eenvoudige, doeltreffende en bovendien uiterst goedkope maatregel om de overdracht van deze infecties te vermijden. Daarom lanceerde de overheid op 1 maart de vijfde nationale campagne handhygiëne die ongeveer een maand duurt. Het Mariaziekenhuis besteedt altijd grote aandacht aan handhygiëne. Tijdens de laatste twee weken van maart wordt er echter extra aandacht aan dit onderwerp gegevens tijdens een intensieve campagne. We verwennen de medewerkers zelfs met een handverzorging! Als ziekenhuis vinden we het namelijk zeer belangrijk om medewerkers blijvend te sensibiliseren om goede handhygiëne toe te passen. Met de ondersteuning van het campagnemateriaal dat door de overheid ter beschikking gesteld wordt, brengt het comité voor ziekenhuishygiëne, samen met de referentiepersonen hygiëne, handhygiëne onder de aandacht. Week van de diëtist van 18 tot 23 maart, met als thema vlees en alternatieven!

4 Voor de negende keer op rij zetten de diëtisten van het Mariaziekenhuis, samen met hun zelfstandige collega s uit de regio, zich in om een gezonde levensstijl te promoten bij de bevolking. De aanleiding is de nationale week van de diëtist van 18 tot 23 maart. Het centrale thema is dit jaar vlees en alternatieven. De bevolking wordt zich hoe langer hoe meer bewust van het belang van voeding en levensstijl als bepalende factoren van de gezondheidstoestand. Maar wat dit nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is, blijkt voor velen minder duidelijk. Bovendien is het niet omdat de consument geïnformeerd wordt, dat hij ook zijn gedrag wijzigt. Een duurzame gedragsverandering leidt echter tot gezondere voedingsgewoonten om het risico op ziekten te verminderen, de gezondheidstoestand te optimaliseren en de levenskwaliteit te verhogen. Gezond eten is belangrijk en kan perfect samengaan met lekker en eenvoudig. En wie gezond eet, kan met veel smaak genieten van een maaltijd met een stukje vlees, vis, ei of een vervangproduct. Maar wat eet je het best? In welke hoeveelheid? Op deze en andere vragen wordt er tijdens de week van diëtist dieper ingegaan. Informatiestand in de inkomhal (19 en 20 maart) Op dinsdag 19 en woensdag 20 maart kan iedereen de infostand bezoeken in de inkomhal van het Mariaziekenhuis, tijdens de bezoekuren (14u 20u). De diëtisten staan klaar met vakkundig advies, informatie en een kleine attentie voor iedereen. Vacatures in het Mariaziekenhuis Maandelijks krijgt u een kort overzicht van de openstaande vacatures in het Mariaziekenhuis. Medisch: Cardioloog Pediater Anatoompatholoog Spoedartsen (BAG, accutist, urgentist) deeltijds of voltijds Nietmedisch: Verpleegkundigen voor alle verpleegafdelingen 75 of 100% Verpleegkundig middenkader 100% Verpleegkundig materiaalverantwoordelijke operatiekwartier 100% Kinesitherapeut met opleiding PMT 75% Informaticus 100% Kent u iemand die interesse heeft? Solliciteren kan via solliciteren@mznl.be. Meer info? > werken en stage > vacatures Een overzicht van de symposia Hieronder vindt u een overzicht van de komende symposia. 21 maart PENTALFA: Zorgprogrammaconcept in UZ Leuven

5 28 maart PENTALFA: De direct anterieure benaderingswijze in heup prothese chirurgie: wat, waarom en hoe kan ik het doen op een standaard operatietafel zonder extra hulp? Symposium Organisatie PENTALFA: Zorgprogrammaconcept in UZ Leuven Pentalfa Datum Donderdag 21 maart 2013 Uur Locatie Ontvangst: uur Aanvang: uur Voorzien einde: 22 uur Auditorium Mariaziekenhuis (aanmelden aan het onthaal) Naast het beschrijven van het zorgprogrammaconcept zoals het in UZ Leuven is geïmplementeerd, willen we ook graag ingaan op hoe dit concept kan geïntegreerd worden in het elektronisch dossier, welke beleidsinformatie kan gegenereerd worden en welke optimalisatietools gebruikt kunnen worden. Daarnaast willen we dit concept aanvullen met 2 concrete voorbeelden van zorgprogramma s nl. niettraumatische aandoeningen van het axiaal skelet en CVA. Situering Zorgprogrammaconcept prof. dr. Johan Kips, Gedelegeerd bestuurder, UZ Leuven Programma Zorgprogrammaconcept: operationele inbedding en procesoptimalisaties ir. Nancy Vansteenkiste, Operationeel directeur, UZ Leuven Zorgprogramma niettraumatische aandoeningen van het axiaal skelet prof. dr. Roeland Lysens, Fysische Geneeskunde en Revalidatie, UZ Leuven Zorgprogramma CVA prof. dr. Vincent Thijs, Neurologie, UZ Leuven Moderator in het Mariaziekenhuis: dr. Marnix Goethals, hoofdgeneesheer Graag inschrijven Accreditering Inschrijven kan via directiesecretariaat@mznl.be U kunt inschrijven tot en met woensdag 20 maart. Ook als u niet ingeschreven bent, kunt u nog deelnemen. We vragen echter om in te schrijven zodat de avond zo vlot mogelijk kan verlopen. Aangevraagd Overzicht symposia Symposium Organisatie PENTALFA: De direct anterieure benaderingswijze in heup prothese chirurgie: wat, waarom en hoe kan ik het doen op een standaard operatietafel zonder extra hulp? Pentalfa Datum Donderdag 28 maart 2013 Uur Locatie Programma Ontvangst: uur Aanvang: uur Voorzien einde: 22 uur Auditorium Mariaziekenhuis (aanmelden aan het onthaal) Het maximaal bewaren van de wekedelen enveloppe rondom het heupgewricht kan van groot belang zijn voor het herstel van de patiënt. De Direct Anterieure Benaderingswijze (DAA) is in de eerste plaats een spiersparende techniek die toelaat om een Totale Heupprothese (THP) op een veilige manier te plaatsen. De DAA techniek zou daarenboven ook moeten kunnen uitgevoerd worden zonder extra hulp in vergelijking met een conventionele benaderingswijze. Deze Pentalfasessie zal de chirurgtechnische aspecten van DAA chirurgie en de resultaten van een aantal functionele, biomechanische en socioeconomische onderzoeksprojecten

6 bespreken. Eveneens zullen de learning curve complicaties van 5 verschillende centra worden besproken. De DAA: chirurgische principes, tips and tricks dr. Kristoff Corten, Hip Unit, UZ Leuven De 2 jaar followup resultaten van een prospectieve cohort studie van 203 posterolaterale en 187 DAA THP dr. Liselore Maeckelbergh, Hip Unit, UZ Leuven Functionele outcomes vergeleken met een normatieve populatie dr. Kristoff Corten, Hip Unit, UZ Leuven Biomechanisch herstel na een THP: een prospectieve ganganalyse studie dr. Christophe Meyer, Hip Unit, UZ Leuven Socioeconomische aspecten van THP chirurgie: is de DAA kostneutraal? dr. Leen Van Laer, Hip Unit, UZ Leuven De DAA gebruikt voor de behandeling van de fractuur heup dr. Ronald Driesen, ZOL, Genk Conversie naar de DAA techniek in een academische en nietacademische setting: prospectieve resultaten en persoonlijke ervaringen Moderator in het Mariaziekenhuis: dr. Wim Van Leemput, orthopedie Graag inschrijven Accreditering Inschrijven kan via directiesecretariaat@mznl.be U kunt inschrijven tot en met woensdag 27 maart. Ook als u niet ingeschreven bent, kunt u nog deelnemen. We vragen echter om in te schrijven zodat de avond zo vlot mogelijk kan verlopen. Aangevraagd Overzicht symposia Een overzicht van de PENTALFAsessies Hieronder vindt u een kort overzicht van de PENTALFAsessies die doorgaan in het Mariaziekenhuis. Een uitgebreid programma leest u telkens in de nieuwsbrief voorafgaandelijk aan de sessie. Do 2 mei Do 23 mei Leren op de werkvloer: een uitdaging van stagiair tot stagemeester Recente inzichten in farmacokinetiek en farmacodynamiek van antiinfectieuze middelen Verantwoordelijke uitgever: dr. Marnix Goethals, hoofdgeneesheer Reacties kunt u en: mgoethals@mznl.be Mariaziekenhuis vzw Maesensveld OVERPELT Tel Fax info@mznl.be mariaziekenhuis.be

Kostenraming ingrepen

Kostenraming ingrepen Aan de huisarts Kostenraming ingrepen Update verbouwing spoedgevallen Voorstelling nieuwe MUG Heeft uw patiënt moeite om te stoppen met roken? Vacatures Symposia: overzicht Kostenraming ingrepen Patiënten

Nadere informatie

Het jaarverslag van 2012 is in de maak. De volledige versie ontvangt u in juni, maar we geven u alvast enkele cijfers mee.

Het jaarverslag van 2012 is in de maak. De volledige versie ontvangt u in juni, maar we geven u alvast enkele cijfers mee. Aan de huisarts De beste wensen! Brugdagen in 2013 2012 in enkele cijfers Jobbeurs op 23 februari Kunstk(r)amers: optreden door leerlingen van het NIKO Update verbouwing spoedgevallendienst Voor uw patiënten:

Nadere informatie

Uitbreiding PAAZ bedden

Uitbreiding PAAZ bedden Aan de huisarts Uitbreiding PAAZ bedden Oncologische patiënten Diabeteszorg Vacatures Symposia: Pentalfa + Spoedsymposium in het Mariaziekenhuis Uitbreiding PAAZ bedden Ons ziekenhuis ontving op 20 maart

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling achter de rug hebben.

Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling achter de rug hebben. Infobrochure De gehechte Oncologisch wonde revalidatieprogramma 9 januari - 29 maart 2018 Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling achter de rug hebben.

Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling achter de rug hebben. Infobrochure De gehechte Oncologisch wonde revalidatieprogramma 10 januari - 30 maart 2017 Het oncologisch revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologisch patiënten die hun volledige behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit Patiënteninformatie Welkom op stroke unit 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Praktische info over onze afdeling... 4 3. Ons team... 5 4. Dagschema op de afdeling... 6 5. Enkele weetjes

Nadere informatie

De borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige De borstverpleegkundige INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Wanneer je te horen krijgt dat je borstkanker hebt en een borstingreep moet ondergaan is dat even schrikken. Je wordt overspoeld met vragen en twijfels.

Nadere informatie

k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten

k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten HET KAN ACTIEF NA ONCOLOGISCHE AANDOENINGEN! Een behandeling met chemotherapie of radiotherapie heeft een grote

Nadere informatie

Verpleegeenheid A4. Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde. Informatiebrochure patiënten

Verpleegeenheid A4. Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde. Informatiebrochure patiënten Verpleegeenheid A4 Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde Informatiebrochure patiënten 2 Verpleegeenheid A4 3 1. Welkom op A4...4 2. Het team...4 2.1 Verpleegkundigen...4 2.2 Artsen...5 2.3

Nadere informatie

Verpleegeenheid A4. Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde. Informatiebrochure patiënten

Verpleegeenheid A4. Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde. Informatiebrochure patiënten Verpleegeenheid A4 Neurologie, neurochirurgie en fysische geneeskunde Informatiebrochure patiënten 2 Verpleegeenheid A4 3 1. Welkom op A4... 4 Beste patiënt, 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 Het team... 4 Verpleegkundigen...

Nadere informatie

Dagziekenhuis parkinson

Dagziekenhuis parkinson Dagziekenhuis parkinson Beste patiënt Het dagziekenhuis Parkinson is opgericht om de zorg te verbeteren van de patiënt die lijdt aan de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. Doordat hierbij veel disciplines

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Patiënteninformatie Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 3 Voorstelling van het multidisciplinair team... 3 Afspraak en openingsuren...

Nadere informatie

Waar staan wij voor. Wie zijn wij

Waar staan wij voor. Wie zijn wij Medische dienst Waar staan wij voor Revalidatie: Het medisch team waakt over de therapeutische revalidatie en de algemene gezondheidstoestand van uw kind. Informatie: Wij geven medisch en therapeutisch

Nadere informatie

We wensen u een goed herstel toe.

We wensen u een goed herstel toe. Beste patiënt Welkom op onze afdeling. Een opname in het ziekenhuis brengt heel wat zorgen met zich mee. U hebt ongetwijfeld tal van vragen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u en uw familie de nodige

Nadere informatie

Afdeling hematologie

Afdeling hematologie Beste patiënt Welkom op onze afdeling. Een opname in het ziekenhuis brengt heel wat zorgen met zich mee. U hebt ongetwijfeld tal van vragen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u en uw familie de nodige

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan EU REKA deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?...

Nadere informatie

8. Psychosociale begeleiding

8. Psychosociale begeleiding 8. Psychosociale begeleiding 8.1 INLEIDING De diagnose van kanker grijpt diep in een mensenleven in. Kanker heeft zonder twijfel een grote impact op de bio- psycho-sociale integriteit van een mens en is

Nadere informatie

INTERACTIEF POSTGRADUAAT AFSTANDSONDERWIJS Faculteit Geneeskunde KU Leuven

INTERACTIEF POSTGRADUAAT AFSTANDSONDERWIJS Faculteit Geneeskunde KU Leuven DOC_BRO_PENTALFA_2_12-13_DOC_BRO_PENTALFA_2_12-13 15/01/13 09:23 Pagina 1 P E N TA L FA INTERACTIEF POSTGRADUAAT AFSTANDSONDERWIJS 2012-2013 Faculteit Geneeskunde KU Leuven DOC_BRO_PENTALFA_2_12-13_DOC_BRO_PENTALFA_2_12-13

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Patiënteninformatie Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Inhoud Inleiding... 2 Inhoud van de revalidatie... 2 Fysieke revalidatie... 3 Psychosociale revalidatie... 3 Welk resultaat

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op het dagziekenhuis oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, oncologieverpleegkundigen,

Nadere informatie

Spoedgevallendienst MUG

Spoedgevallendienst MUG Onthaalbrochure Spoedgevallendienst MUG Verpleegkundig diensthoofd: Michel Hendrikx Medisch diensthoofd: dr. Joost Van der Sijpt Tel.: 011 826 240 mensen zorgen voor mensen Uw komst is vrij onverwacht

Nadere informatie

Cardiale revalidatie. Herstellen na hartaandoening. Informatiebrochure patiënten

Cardiale revalidatie. Herstellen na hartaandoening. Informatiebrochure patiënten Cardiale revalidatie Herstellen na hartaandoening Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, Welkom op de dienst cardiale revalidatie van het UZA. Onlangs kreeg u een hartaandoening. In deze folder leest

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Respiratoire revalidatie

Patiënteninformatie. Respiratoire revalidatie Patiënteninformatie Respiratoire revalidatie Inhoud Inleiding... 2 Voor wie is dit programma geschikt?... 2 Waarom is fysieke training zo belangrijk?... 2 Specifieke doelstellingen van de training... 4

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling sp revalidatie

Nadere informatie

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 0000/157/1 - GZA - juni 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 campus Sint-Jozef

Nadere informatie

Het oncologisch begeleidingsteam

Het oncologisch begeleidingsteam 0000/157/1 - GZA - juni 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Het oncologisch

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4)

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) Informatiebrochure patiënten Uw kind op intensieve zorg Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) A5_pediatrische inzo.indd 1 12/06/2014 16:32:07 A5_pediatrische inzo.indd 2 12/06/2014 16:32:08 1. Op bezoek...

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie

Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie Infobrochure Omgaan met misselijkheid en braken bij chemotherapie Oncologisch begeleidingsteam mensen zorgen voor mensen Inleiding Vormen van misselijkheid en braken De behandeling met chemotherapie is

Nadere informatie

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen Infobrochure 1. 9 maanden rond Infomomenten over zwangerschap en geboorte mensen zorgen voor mensen 2 Jij en je partner groeien naar de geboorte van je baby toe en willen je kindje de best mogelijke start

Nadere informatie

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen Pastorale Dienst Pastorale zorg situeert zich binnen de context van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. De

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team dermato-onco voor patiënten met een huidkanker 3 03 Bereikbaarheid van de poli en de dagkliniek 4 04 Andere

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte PATIËNTEN INFORMATIE Op verhaal komen bij ziekte Als ziekte in je leven komt De confrontatie met een ingrijpende ziekte, ouderdom of rouw doet iedereen wel iets. Heftige emoties kunnen je overspoelen,

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onder behandeling van de neuroloog omdat bij u de

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we?

Patiënteninformatie. Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we? Patiënteninformatie Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we? 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Team ziekenhuishygiëne... 4 Wie zijn we?... 4 Wat doen we?... 5 Het belang van een goede handhygiëne!...

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. WELKOM OP DE AFDELING SP REVALIDATIE... 5 2. WAT

Nadere informatie

Skeletscintigrafie (botscan)

Skeletscintigrafie (botscan) Infobrochure Skeletscintigrafie (botscan) Dr. R. Ahmad Dr. N. De Raedt mensen zorgen voor mensen Geachte heer, mevrouw, Uw verwijzende arts vroeg een skeletscintigrafie of een botscan bij u uit te voeren

Nadere informatie

Introductiebrochure Logopedie

Introductiebrochure Logopedie Introductiebrochure Logopedie Voor studenten en nieuwe personeelsleden versie 2016-2017 Inhoudstabel Welkomstwoord 3 1. Voorstelling van de afdeling 4 1.1. Locatie 4 1.2. Plaats binnen de organisatie (management)

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2 Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure Geriatrie (B2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (B2)... 4 2. Praktische info

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INHOUD 01 Doelstelling 4 02 Doelgroep 4 03 Locatie 4 04 Openingsuren 4 05 Verloop van de consultatie 5 06 Multidisciplinair team 6 4 / 01 DOELSTELLING

Nadere informatie

Omgaan met patiëntengegevens

Omgaan met patiëntengegevens Omgaan met patiëntengegevens Inleiding Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelaar een medisch dossier (ook wel status genoemd) aanlegt. Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt

Nadere informatie

Infobrochure. Mammografie. Röntgenonderzoek van de borsten. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Mammografie. Röntgenonderzoek van de borsten. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Mammografie Röntgenonderzoek van de borsten mensen zorgen voor mensen 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de borsten, de mammografie. Het is belangrijk

Nadere informatie

Kanker... wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Kanker... wat nu? T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Kanker... wat nu? T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

hospitalisatieafdeling Geriatrie

hospitalisatieafdeling Geriatrie hospitalisatieafdeling Geriatrie Van harte welkom op de Geriatrie! Van harte welkom op de afdeling geriatrie. Met deze informatiefolder wensen wij u praktische informatie te geven over uw hospitalisatie

Nadere informatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Geriatrie (A2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (A2)... 4 2. Praktische info over onze afdeling...

Nadere informatie

Welkom in het inwendig/oncologisch daghospitaal. Patiënteninformatie

Welkom in het inwendig/oncologisch daghospitaal. Patiënteninformatie Welkom in het inwendig/oncologisch daghospitaal Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Inwendig / oncologisch daghospitaal (S3) 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 1.1. Praktische informatie...

Nadere informatie

Fast track THP What s new?

Fast track THP What s new? h.-hartziekenhuis vzw Fast track THP What s new? Dr Jan Myncke Orthopedie Lier 12/2016: Werkgroep Orthopedie Anesthesie Verpleegkundigen Raadpleging OK verblijfsafdeling Revalidatie kine ergo Microbiologie

Nadere informatie

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over het niet-chirurgisch dagziekenhuis 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3

Nadere informatie

Chronische pijn: activiteitendagboek. informatie voor patiënten

Chronische pijn: activiteitendagboek. informatie voor patiënten Chronische pijn: activiteitendagboek informatie voor patiënten 2 BELANGRIJKE GEGEVENS Dit is de agenda van:.................................................. Mijn doelstellingen zijn: Medicatieschema uur

Nadere informatie

Algemene ziekenhuizen (Detailrapport) Inspectiepunt Naam Maria Ziekenhuis Noord-Limburg Adres Maesensveld 1, 3900 Telefoon 011 / 54 95 49 Inrichtende macht Naam Juridische vorm Adres MARIAZIEKENHUIS VZW

Nadere informatie

Radiografie (RX) informatie voor patiënten

Radiografie (RX) informatie voor patiënten Radiografie (RX) informatie voor patiënten 2 WAT IS EEN RADIOGRAFIE? Met een radiografie maken we beelden met behulp van röntgenstralen of RX-stralen. Wanneer RX-stralen door het menselijk lichaam gaan,

Nadere informatie

Welkom op de dienst: Algemene heelkunde (A3) Abdominale heelkunde Urologie MKA ORL IVF Patiënteninformatie

Welkom op de dienst: Algemene heelkunde (A3) Abdominale heelkunde Urologie MKA ORL IVF Patiënteninformatie Welkom op de dienst: Algemene heelkunde (A3) Abdominale heelkunde Urologie MKA ORL IVF Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Welkom op de verpleegkundige afdeling A3: Algemene heelkunde... 3 2. Praktische

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna Geel

Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna Geel Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna Geel Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna Geel Verpleegafdelingen Regionaal ziekenhuis met 295 bedden Vier chirurgische verpleegdiensten Vier interne verpleegdiensten Verloskamer

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen

Patiënteninformatie. Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen Patiënteninformatie Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Even opfrissen... 4 Risicofactoren... 5 Niet beïnvloedbare risicofactoren... 5 Beïnvloedbare risicofactoren...

Nadere informatie

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Neurologie en stroke

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Neurologie en stroke O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem Onthaalbrochure Neurologie en stroke Welkom Wij - directie, artsen en alle medewerkers van de afdeling CD 2 - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor

Nadere informatie

patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg

patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg i Foto: Ives Maes Flower Pot - courtesy Koraalberg patiënteninformatie Oncologische revalidatie REVIVO GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud 1 Waarom oncorevalidatie? Hoe kan oncorevalidatie helpen?...

Nadere informatie

Welkom op de afdeling G2

Welkom op de afdeling G2 Welkom op de afdeling G2 bezoek van 14u tot 20u30 niet in de voormiddag 057 35 62 81 YG2@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2 e verdiep westvleugel G-blok - kamers 853-877 1. Arts WIE ZIJN WE? 1.1.

Nadere informatie

Welkom bij de diëtist op de polikliniek

Welkom bij de diëtist op de polikliniek Welkom bij de diëtist op de polikliniek Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 0859 Inleiding U bent door uw specialist doorverwezen naar de polikliniek Diëtetiek. In deze folder leest u wat u

Nadere informatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure verpleegeenheid Inwendige geneeskunde 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling inwendige geneeskunde

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Voor patiënten met borstkanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

ALGEMENE ZIEKENHUIZEN: internistisch zorgtraject, check 2

ALGEMENE ZIEKENHUIZEN: internistisch zorgtraject, check 2 Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Introductiebrochure Logopedie

Introductiebrochure Logopedie Introductiebrochure Logopedie Voor studenten en nieuwe personeelsleden versie 2017-2018 Inhoudstabel Welkomstwoord 3 1. Voorstelling van de afdeling 4 1.1. Locatie 4 1.2. Plaats binnen de organisatie (management)

Nadere informatie

Welkom op de afdeling G0

Welkom op de afdeling G0 Welkom op de afdeling G0 bezoek van 14u tot 20u30 niet in de voormiddag 057 35 64 71 YG0@yperman.net www.yperman.net/afdelingen Gelijkvloers westvleugel G-blok - kamers 801-824 1. Arts WIE ZIJN WE? 1.1.

Nadere informatie

HHZH/INF/084.01(0314) I Informatiebrochure I. Stroke Unit. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46

HHZH/INF/084.01(0314) I Informatiebrochure I. Stroke Unit. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 HHZH/INF/084.01(0314) I Informatiebrochure I Stroke Unit h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 1 Voorwoord Er werd vastgesteld dat u een beroerte heeft doorgemaakt.

Nadere informatie

INSPECTIEBEZOEK Soort Onaangekondigd bezoek op 19/01/2016 (09u30 11u35)

INSPECTIEBEZOEK Soort Onaangekondigd bezoek op 19/01/2016 (09u30 11u35) Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Nervus occipitalis infiltratie

Nervus occipitalis infiltratie Infobrochure Nervus occipitalis infiltratie Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een nervus occipitalis infiltratie? Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen

Nadere informatie

Multidisciplinair spreekuur uro-onco

Multidisciplinair spreekuur uro-onco Het multidisciplinair spreekuur 1 uro-onco 1. Het multidisciplinair team uro-onco draagt zorg voor u en uw familie U start binnenkort een behandeling op de dienst medische oncologie, bij Prof. Dr. S. Rottey

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure Algemeen Inwendige Ziekten informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verpleegkundige verzorging 5. Medische opvolging 6. Meebrengen

Nadere informatie

Verpleegeenheid C3. Orthopedie. Informatiebrochure patiënten

Verpleegeenheid C3. Orthopedie. Informatiebrochure patiënten Verpleegeenheid C3 Orthopedie Informatiebrochure patiënten 3 1. Welkom op C3...4 2. Het team...4 2.1 Verpleegkundigen...4 2.2 Artsen...6 2.3 Paramedici...6 2.4 Secretaresse...7 2.5 Anderen...7 3. Bezoekregeling...7

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

Uitwisselingsproject chirurgische dagcentra. Dr. Jo Maes Medisch diensthoofd OK en CDC A.Z. Sint Blasius Dendermonde

Uitwisselingsproject chirurgische dagcentra. Dr. Jo Maes Medisch diensthoofd OK en CDC A.Z. Sint Blasius Dendermonde Uitwisselingsproject chirurgische dagcentra Dr. Jo Maes Medisch diensthoofd OK en CDC A.Z. Sint Blasius Dendermonde Wat eraan vooraf gaat Het concept van chirurgische daghospitalisatie raakt ingeburgerd.

Nadere informatie

Onthaalbrochure Revalidatie

Onthaalbrochure Revalidatie Onthaalbrochure Revalidatie Welkom Mevrouw, Mijnheer, Van harte welkom op de revalidatieafdeling van het Sint-Franciskus Ziekenhuis. Ons team medewerkers zal vanuit zijn eigen vakgebied uw revalidatie

Nadere informatie

een kwaliteitsprogramma voor heup- en kniepatiënten die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan. dr. R. Driesen C.

een kwaliteitsprogramma voor heup- en kniepatiënten die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan. dr. R. Driesen C. een kwaliteitsprogramma voor heup- en kniepatiënten die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan. dr. R. Driesen C. Desticker, ZOL Commissie Q & S ICURO, dd. 22/01/2015 Doelstellingen en principes Door

Nadere informatie

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt Nierfalenkliniek Centre de l Insuffisance Rénale Chronique Kidney Failure Center De nierfalenkliniek CIRC Informatie voor de patiënt 2 INLEIDING INLEIDING 3 INHOUD Inleiding 2 Ons team 4 De nierfalenraadpleging

Nadere informatie

LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE

LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE INFOBROCHURE LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE Pijncentrum Mensen zorgen voor mensen Welkom Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen het Mariaziekenhuis Overpelt. Onze doelstelling is de pijn

Nadere informatie

MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN

MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN MEDISCH DOSSIER KOPIËREN, INZIEN, BLOKKEREN 643 Inleiding Indien u bij een specialist onder behandeling bent, worden alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling vastgelegd in een medisch dossier.

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

minisymposium Een gezicht geven aan jongdementie expertisecentrum 11.30-14u / dinsdag 23 februari 2010 / de schelp / vlaams parlement / brussel

minisymposium Een gezicht geven aan jongdementie expertisecentrum 11.30-14u / dinsdag 23 februari 2010 / de schelp / vlaams parlement / brussel minisymposium Een gezicht geven aan jongdementie expertisecentrum d m e n t i e 11.30-14u / dinsdag 23 februari 2010 / de schelp / vlaams parlement / brussel V l a a n d e r e n Een gezicht geven aan jongdementie

Nadere informatie

Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte

Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Tijdens of na de opname in het ziekenhuis kunt u merken dat u last heeft

Nadere informatie

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum Inleiding Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn omstandigheden of aandoeningen waarbij aangepaste voeding nodig is. Zo kan het wenselijk zijn

Nadere informatie

Goed gevoel activiteit

Goed gevoel activiteit OCMW Vilvoorde ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM januari februari maart 2015 Vergeven en vergeten de last van vorig jaar, geen voornemen is beter dan vrede met elkaar We wensen alle bewoners een

Nadere informatie

Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie

Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie Infobrochure Van leven met een versleten knie tot leven met een kunstknie Totale knieprothese Het Mariaziekenhuis spreekt Spreker: dr. Geert Leirs mensen zorgen voor mensen Beste, Titel Wat is een totale

Nadere informatie