Patiënteninformatie MDL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patiënteninformatie MDL"

Transcriptie

1 Patiënteninformatie MDL Ziekte van Crohn De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Bij de ziekte van Crohn is een deel van de darm ontstoken en die veroorzaakt langdurige en vaak levenslange klachten. De klachten verschillen van mens tot mens en zijn dus voor iedereen verschillend. Wat is de klacht? - Buikpijn - Diarree - Vermoeidheid - Gewichtsverlies - Bloedarmoede - Koorts - Opgezette buik Wat zijn de behandelingen? De ziekte van Crohn wordt met de volgende medicijnen behandeld: 1. Azathioprine 2. Budesonide 3. Humira 4. Methotrexaat 5. Prednison Uitleg van de behandeling 1. Azathioprine U wordt met Azathioprine behandeld om ontstekingen of ontstekingsverschijnselen in de darmen te verminderen en het ziekteproces te onderdrukken. Het gebruik van het medicijn doet u zo: Het medicijn moet tijdens en direct na de maaltijd worden ingenomen. U slikt de tabletten met wat water in het geheel door. Wanneer u de tabletten bent vergeten kunt u ze op een later tijdstip innemen, het liefst op dezelfde dag. Het kan vier tot acht weken duren voordat u het effect van de medicijnen merkt. Bijwerkingen De volgende bijwerkingen kunnen ontstaan door het gebruik van Azathioprine: - Maag- of darmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree of een vol gevoel. U heeft dan ook last van een verminderende eetlust. Wij adviseren u kleinere porties over de dag te verdelen. - Bloedafwijkingen zoals vermindering van de witte bloedcellen, een tekort van de bloedplaatjes (waaroor bloedingen kunnen ontstaan), bloedarmoede of nier- en leverfunctiestoornissen. - Koorts en moeheid - Huiduitslag of afwijkingen (bijvoorbeeld wratten) - Verhoogde vatbaarheid voor ontstekingen. Voorzorgsmaatregelen Om de kans op bijwerkingen te verminderen kunt u het volgende doen: - U moet zich aan het schema van de bloedcontrole houden - Het gebruik van alcohol beperken

2 - Neem direct contact op met uw arts wanneer u bijwerkingen of lichamelijke veranderingen ziet zoals: blauwe plekken of bloedingen. - Wanneer u wilt zonnen, moet u voorzichtig zijn. Gebruik een hoge zonnebrandfactor. - Vermijd levende vaccins zoals polio, tyfus en gele koorts. Gegevens over het gebruik van Azathioprine tijdens een zwangerschap zijn niet bekend. Wanneer u zwanger bent of wilt worden overleg dit met uw arts. Azathioprine gaat over in de moedermelk; borstvoeding wordt dan ook afgeraden. LET OP! Azathioprine bevat lactose. Lactose kan diarree veroorzaken. - Allopurinol (middel tegen jicht) kan de werking en bijwerking van Azathioprine versterken. - Sommige bloeddrukverlagers (ACE remmers) of antibiotica vergroten de kans op bijwerkingen. 2. Budesonide Budesonide is een medicijn dat ook wel bijnierschorshormoon of corticosteroïden wordt genoemd. Het bijnierschorshormoon heeft weinig bijwerkingen omdat het vooral in de darmen zelf werkt en vrijwel niet in de rest van het lichaam komt. Het medicijn remt de ontstekingreacties in de darm. Het kan enkele weken duren voordat u de effecten merkt van het medicijn. Het medicijn is er in de vorm van tabletten of een klysma. Een klysma is het inbrengen van een vloeistof in de darmen via de anus. Het gebruik van het medicijn doet u zo: Tabletten: - U slikt de capsule met water zonder te kauwen in zijn geheel door - Wanneer u moeite heeft met het inslikken van de capsule, opent u de capsule. Neem de korreltjes in zonder te kauwen. De korrels zijn zo gemaakt dat de werkzame stof vrijkomt wanneer de korrels kapot gaan. Wanneer u op de korrels kauwt komt de werkzame stof te vroeg vrij. - Neem de capsule in voor het ontbijt. Klysma: - U maakt het klysma vlak voor het inbrengen klaar. U doet de tabletten in de flacon met vloeistof en schudt de flacon tot dat de tablet volledig is opgelost. - Vergeet u niet om voor het gebruik van het klysma naar het toilet te gaan? De endeldarm moet leeg zijn. - U gaat op uw linkerkant liggen met het onderste been gestrekt en met het bovenste been gebogen. - Schud het klysma goed en breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. - U knijpt de fles zo veel mogelijk leeg en trekt deze uit de anus. Wanneer u de fles uit de anus trekt blijft u in de fles knijpen. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de fles. - Rol op uw buik en blijf ongeveer 5 minuten zo liggen. Zo voorkomt u dat de vloeistof er weer uit komt. - Probeer een paar uur na het inbrengen van de vloeistof te blijven liggen (hoeft niet op de buik). Op deze manier blijft het medicijn lang genoeg in het lichaam.

3 Bijwerkingen De volgende bijwerkingen kunnen ontstaan tijdens het gebruik van Budesonide: - Maag- of darmklachten - Bij vrouwen kan de menstruatie uitblijven - Spierkrampen en trillen - Overgevoeligheid zoals huiduitslag en jeuk - Tijdelijke verandering in uw gevoel en stemming. U kunt zich energieker, rusteloos, angstig of vermoeid voelen. - Slecht genezende wonden. U heeft zo meer kans op infecties met bacteriën, virussen, schimmels en vooral darminfecties. - Een verhoogde oogboldruk. Overleg met uw arts het gebruik van het medicijn wanneer u last heeft van een verhoogde oogboldruk. - Gewichtstoename en een opgezwollen gezicht - Een dunne huid - Een verminderde werking van de bijnierschors LET OP! U kunt een prikkelend gevoel krijgen in de anus bij het gebruik van het klysma. De volgende aandoeningen kunnen door het medicijn verergeren: - Diabetes - Hartfalen - Verhoogde bloeddruk - Botontkalking De effecten van het medicijn op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend. Wel is het duidelijk dat het kind minder goed kan groeien. Wij raden u aan om met uw arts te overleggen. Daarnaast is het beter om wanneer u het medicijn gebruikt geen borstvoeding te geven. 3. Humira Humira is een medicijn dat de ontstekingen in de darm remt en helpt tegen lekkage uit fistels (het openbreken van de huid waaronder een holte zit) te stoppen of te verminderen. Humira is een antilichaam tegen TNF-a, een eitwit dat een belangrijke rol speelt bij het op gang brengen en onderhouden van het ontstekingsproces bij de ziekte van Crohn. Het gebruik van het medicijn. Humira wordt door een onderhuidse injectie toegediend. De injectie moet elke keer weer op een andere plek worden gegeven op de buik of dij. U kunt de injectie spuiten bewaren in de koelkast (niet in het vriesvak). Dosering Meestal wordt er bij de behandeling met het medicijn Humira gestart met twee injecties. Na twee weken gaat u verder met één injectie per twee weken. Alleen op advies van de arts kunt u zich eenmaal per week injecteren. Dosering vergeten? Wanneer u een dosis bent vergeten te injecteren kunt u deze zo snel mogelijk nog injecteren. Wanneer u een dag te laat bent, slaat u de vergeten dosering over en gaat u verder met uw tijdschema. Injecteer nooit dubbele hoeveelheden. U merkt verbetering van de klachten binnen enkele weken.

4 Bijwerkingen Humira kan voor de volgende bijwerkingen zorgen: - Roodheid, jeuk, pijn en zwelling op de plaats van de injectie - Luchtweginfecties (bronchitis, longontsteking) - Koortslip, gordelroos - Duizeligheid - Keelpijn - Misselijkheid, buikpijn of diarree - Verhoogde leverenzymen - Keelpijn, koorts - Moeheid - Moeilijk te genezen wondjes Heeft u een van de bovengenoemde klachten, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of de MDL-verpleegkundige. LETOP! - Meldingen van lymfoom bij patiënten die gebruikmaken Humira zijn zeldzaam, maar komen vaker bij Humira-gebruikers dan in het algemeen. - Huidkanker kan voorkomen bij patiënten die Humira gebruiken. Wanneer u nieuwe huidafwijkingen merkt tijdens of na de behandeling, vertelt u dat dan aan de arts? Altijd melden aan de arts Naast de bovengenoemde verschijnselen is het belangrijk om ook het volgende aan de arts te melden: - U wordt binnenkort of bent gevaccineerd (griepprik is mogelijk) - U lijdt aan een vorm van hartfalen - U heeft een lymfoom (een vorm van bloedkanker) of een andere kanker gehad - U heeft COPD en/of u rookt zwaar en veel - U ondergaat een chirurgische of tandheelkundige operatie. Voorzorgsmaatregelen Voordat u start met het medicijn is het belangrijk om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten en te behandelen. U moet voorzichtig blijven Het is belangrijk dat u zelf let op mogelijk aanwijzingen van het lichaam. Het is belangrijk om de bronnen van een infectie te herkennen, zoals (problemen met) wonden, problemen met het gebit of koorts. Wilt u het ons melden wanneer u een infectie vermoedt? De effecten van Humira bij zwangere vrouwen zijn nog onbekend. Overweegt u een zwangerschap of wilt u borstvoeding geven? Overleg dit eerst met uw MDL-arts. Het is belangrijk om tijdens het gebruik van Humira een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken.

5 4. Methotrexaat U kunt met het medicijn Methotrexaat (MTX) ontstekingsreacties onderdrukken en de klachten verminderen bij ziekte van Crohn. MTX behoort tot de groep immuosuppressiva. Dit zijn geneesmiddelen die het natuurlijke afweersysteem onderdrukken en de ontsteking in de darmen afremmen. De effecten van MTX zijn meestal binnen vier tot acht weken merkbaar. MTX kan bij een goed effect langdurig worden voorgeschreven en gecombineerd worden met andere geneesmiddelen (behalve bij sommige antibiotica). MTX is een geneesmiddel dat in veel hogere doseringen wordt gebruikt in de kankergeneeskunde. De lage dosering van het medicijn heeft een gunstig effect bij de ziekte van Crohn. Gebruik van MTX Bij gebruik bij de ziekte van Crohn zijn alleen de onderhuidse injecties effectief (er zijn namelijk ook tabletten maar die werken minder goed). MTX wordt een keer per week met een onderhuidse injectie geven. U doet dit steeds op dezelfde dag van de week bij voorkeur na het avondeten, dat vermindert de kans op bijwerkingen. De injectie kunt u zelf of door u naasten laten toedienen. U krijgt instructies over hoe u dat moet doen. Verder is het belangrijk om MTX in de koelkast te bewaren. Foliumzuur Om bijwerkingen te voorkomen wordt foliumzuur voorgeschreven. Het foliumzuur moet u minimaal 24 uur na gebruik van MTX. Bijwerkingen Het gebruik van MTX kan voor een aantal bijwerkingen zorgen. De meeste bijverschijnselen zijn van korte duur of verdwijnen na het stoppen van de medicijnen. Na de injectie MTX kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen: - misselijkheid, braken, verminderde eetlust of diaree. - Ontsteking in het mondslijmvlies - Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u meestal niets van en daarom wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd. Om deze stoornis te voorkomen gebruikt u foliumzuur - U kunt een verhoogde kans krijgen op infecties door een stoornis is de bloedaanmaak. Ook nu wordt uw bloed vaak gecontroleerd. - Lusteloosheid of vermoeidheid - U kunt last krijgen van haaruitval, hoofdpijn of huiduitslag. Heeft u een van de bovengenoemde klachten, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of de MDL-verpleegkundige. Tijdens de behandeling met MTX moet u extra letten op de volgende verschijnselen: - Hoge koorts - Huidafwijkingen - Slechte bloedstolling - Blauwe plekken Aanvullende informatie - MTX in combinatie met alcohol vergroot de kans op leverfunctiestoornissen. Gebruik bij voorkeur niet meer dan één alcoholische consumptie per dag - Sommige antibiotica mogen niet worden gecombineerd met MTX. Meld het dus daarom altijd wanneer u met MTX wordt behandeld.

6 - Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac kunnen de bijwerkingen van MTX versterken. De werking van middelen tegen epilepsie (valproïnezuur, carbamazepine) kunnen door het gebruik van MTX verminderen. - MTX komt in vaginaal vocht en sperma terecht. Wij raden u aan om de eerste twee dagen na toediening van MTX een condoom te gebruiken. Hiermee voorkomt u dat uw partner in aanraking komt met het medicijn - MTX komt na toediening voor een deel terecht in uw urine, ontlasting, bloed, maaginhoud en wondvocht. Als u in hiermee in de eerste twee dagen na toediening van MTX in aanraking komt, adviseren wij u de handen grondig te wassen. Onderzoek heeft aangetoond dat MTX schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht. Wij raden u aan om uw behandelend arts te informeren wanneer u zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding wilt geven aan uw baby. Verder is het gebruik van een betrouwbaar anticonceptiemiddel belangrijk tijdens het gebruik van MTX. Het gebruik van het anticonceptiemiddel moet tot aan drie maanden na het beëindigen van het gebruik van MTX worden voortgezet. Tot slot Wij raden u aan om een S.O.S.-talisman of geneesmiddelenkaart bij u te dragen. 5. Prednison U kunt door gebruik van het medicijn Prednison uw darmaandoening wat rustiger laten worden. Prednison is een medicijn dat vooral wordt voorgeschreven wanneer u last heeft van een verergering van de ziekte van Crohn. U krijgt het medicijn in de vorm van een stootkuur voor twee tot drie maanden. Het medicijn werkt binnen 48 uur maar het kan één tot twee weken duren voordat u het effect merkt. Prednison lijkt op het bijnierschorshormoon Cortisol en heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Daarnaast heeft Prednison invloed op de regeling van de bloedsuikers en de boten huidopbouw. Uw arts zal u adviseren het medicijn kort te gebruiken. Wanneer u het medicijn lang gebruikt kunnen er verschillende bijwerkingen optreden. LET OP! Het gebruik van het medicijn mag nooit zomaar gestopt worden. Vergeet u niet altijd een medicijnkaartje te dragen? Op het medicijnkaartje staat namelijk dat u Prednison gebruikt en sinds wanneer u het gebruikt. Het gebruik van Prednison Prednison is een medicijn in de vorm van tabletten. U krijgt van uw arts te horen hoeveel tabletten u per dag moet innemen. Het medicijn moet elke dag op het zelfde moment (tijdstip) voor het ontbijt worden ingenomen. Wanneer u de tabletten bent vergeten, kunt u die dezelfde dag nog innemen op een later tijdstip. Aandachtspunten bij het gebruik van Prednison: - Bij mensen met suikerziekte kan de bloedsuiker stijgen. Wij raden u aan om uw bloedsuiker regelmatig te controleren. Bij een te hoge bloedsuikerwaarde worden er maatregelen getroffen en een gesprek met een diabetesbehandelaar is vaak nodig. - Wanneer u last heeft van een verhoogde oogdruk, kunt u contact opnemen met uw huisarts of oogarts.

7 Bijwerkingen Het gebruik van Prednison kan voor een aantal bijwerkingen zorgen. U kunt last hebben van deze bijwerkingen vanaf het begin van de behandeling met Prednison. - U kunt last krijgen van maag- of darmklachten. Wij adviseren u het medicijn tijdens of vlak voor de maaltijd in te nemen. - U kunt last krijgen van stemmingswisselingen of een veranderend gevoel. U voelt zich energieker, rusteloos, neerslachtig, angstig, futloos, of vermoeid. - U heeft kans op infecties. Uw wonden genezen minder snel. Wanneer u een chirurgische ingreep ondergaat is het verstandig te melden dat u het medicijn Prednison gebruikt. - Als u gevoelig bent voor het medicijn kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk. - U kunt last krijgen van spierzwakte of vermoeidheid. - Bij vrouwen kan de menstruatie uit blijven tijdens het gebruik van het medicijn. - Uw enkels en voeten kunnen vocht vasthouden en worden daardoor dikker. Wanneer u het medicijn langer dan drie weken gebruikt kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen. - U kunt zwaarder worden. Tijdens het gebruik van Prednison kan de eetlust toenemen. - U kunt last krijgen van een opgezwollen gezicht. - Uw huid wordt dunner. - Het medicijn remt de botopbouw en uw botten kunnen brozer worden. Om osteoporose (botontkalking) te voorkomen schrijft uw arts ook Calcium en vitamine D3 voor om uw botten stevig te houden. - U kunt last krijgen van een vertroebeling in de ooglens. Wij adviseren u het ons te melden wanneer u gezichtsvermogen verandert. Prednison heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid. Tijdens uw zwangerschap wordt het medicijngebruik afgeraden. Een opvlamming van de ziekte is voor moeder en kind schadelijker dan het medicijngebruik. Prednison wordt uitgescheiden in de moedermelk. LET OP! U mag geen borstvoeding geven wanneer u wordt behandeld met Prednison. Wanneer u uw baby borstvoeding wilt geven,, moet er naar een ander geschikt medicijn worden gezocht. Plaats van de behandeling Enkhuizen Heerhugowaard Hoorn Contact Heeft u lichamelijke klachten of vragen? Neem dan contact op met MDL-verpleegkundige Gerda Slootweg op tel op donderdag en vrijdag van tot uur. Ook kunt u mailen naar: g.slootweg-vandijk@westfriesgasthuis.nl. Maag-, darm- en leverziekten\web\mei2014

Humira (adalimumab) Informatie folder

Humira (adalimumab) Informatie folder Humira (adalimumab) Informatie folder Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Humira (adalimumab) informatiefolder Inleiding Humira gaat de ontsteking in de darm tegen en helpt eventuele lekkage uit

Nadere informatie

Budesonide. (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Budesonide. (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Budesonide (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met budesonide. In deze informatiefolder

Nadere informatie

Informatie over Prednison/ Prednisolon

Informatie over Prednison/ Prednisolon Informatie over Prednison/ Prednisolon (Corticosteroïden) Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Informatie over het geneesmiddel Prednison/ Prednisolon (Corticosteroïden) Inleiding: De maag-darm-leverarts

Nadere informatie

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Methotrexaat bij de ziekte van Crohn De MDL-arts heeft samen met u besloten u te behandelen met methotrexaat. In deze folder

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Inhoudsopgave Algemeen...4 Werking...4 Gebruik...5 Bijwerkingen...6 Foliumzuur...6 Aanvullende informatie...7 Zwangerschap en borstvoeding...7 Tot slot...8

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden. www.catharinaziekenhuis.nl

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden. www.catharinaziekenhuis.nl Maag-, Darm- en Leverziekten Corticosteroïden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MDL025 / Corticosteroïden / 20-03-2014 2 Corticosteroïden In

Nadere informatie

Methotrexaat. Poli Reumatologie

Methotrexaat. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt u informatie over de werking en

Nadere informatie

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen:

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen: Methotrexaat Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met Methotrexaat in verband met een chronische ontstekingsziekte van de darmen (ziekte

Nadere informatie

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Methotrexaat bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat (MTX) Medicatie Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-,darm- en leverziekten Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX PATIËNTEN INFORMATIE Methotrexaat (ledertrexate)/ MTX 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Methotrexaat bij de ziekte van Crohn 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat. Maag-, Darm- en Leverziekten Methotrexaat www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemeen... 3 Werking... 3 Gebruik... 4 Mogelijke bijwerkingen... 4 Aanvullende informatie... 6 Het effect op vruchtbaarheid,

Nadere informatie

Methotrexaat. Reumatologie. alle aandacht

Methotrexaat. Reumatologie. alle aandacht Methotrexaat Reumatologie alle aandacht Methotrexaat (Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

prednison bij darmziekten

prednison bij darmziekten patiënteninformatie prednison bij darmziekten Uw maag-darm-leverarts heeft u prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of auto-immuun hepatitis. Om dit medicijn

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Methotrexaat (ledertrexate of emthexate) bij de ziekte van Crohn bij kinderen

Methotrexaat (ledertrexate of emthexate) bij de ziekte van Crohn bij kinderen Methotrexaat (ledertrexate of emthexate) bij de ziekte van Crohn bij kinderen 2 In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Methotrexaat gaat gebruiken, afgekort MTX. De reden

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten

Maag-, darm- en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Prednison bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison.

Nadere informatie

Prednison. Reumatologie. alle aandacht

Prednison. Reumatologie. alle aandacht Prednison Reumatologie alle aandacht Prednison (Corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

Azathioprine bij IBD. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Azathioprine bij IBD. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Azathioprine bij IBD Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met azathioprine. In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Azathioprine of 6-Mercaptopurine

Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine/6-Mercaptopurine Uw maag-darm-leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met het Azathioprine (Imuran) of 6-Mercaptopurine (Puri-Nethol).

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison. In deze

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa )

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa ) 6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa ) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen.

Nadere informatie

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Reumatologie. methotrexaat

Reumatologie. methotrexaat Reumatologie methotrexaat 1 Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Methotrexaat (MTX) (ledertrexate )

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Methotrexaat (MTX) (ledertrexate ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Methotrexaat (MTX) (ledertrexate ) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) heeft u Methotrexaat (MTX)

Nadere informatie

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden?

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden? METHOTREXAAT 1173 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en bijwerkingen van Methotrexaat. De folder is bedoeld voor psoriasispatiënten die behandeld worden met Methotrexaat. Wat is

Nadere informatie

Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis )

Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis ) Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis ) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met een

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran ) en 6-Mercaptopurine (6-MP, Puri-Nethol )

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran ) en 6-Mercaptopurine (6-MP, Puri-Nethol ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran ) en 6-Mercaptopurine (6-MP, Puri-Nethol ) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts)

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Mercaptopurine Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw MDL-arts heeft u 6-Mercaptopurine (merknaam Purinethol) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Om

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) (ledertrexate )

Methotrexaat (MTX) (ledertrexate ) Methotrexaat (MTX) (ledertrexate ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Behandeling bij de ziekte van Crohn en Colitis

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat. Maag-, Darm- en Leverziekten Methotrexaat www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het effect van methotrexaat... 3 Gebruik... 3 Bijwerkingen... 4 Wanneer neemt u direct contact op?... 5 Controles... 6 Aanvullende

Nadere informatie

Poliklinische behandeling met Infliximab

Poliklinische behandeling met Infliximab Poliklinische behandeling met Infliximab Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Poliklinische behandeling met Infliximab Inleiding: Infliximab gaat de ontsteking in de darm tegen en helpt eventuele

Nadere informatie

Welke patiënten zijn geschikt voor MTX?

Welke patiënten zijn geschikt voor MTX? Methotrexaat (MTX) Wat is methotrexaat (MTX) MTX is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling bij ernstige psoriasis. Aanvankelijk werd het gebruikt bij de behandeling van kanker. Bij toeval

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In

Nadere informatie

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran)

Azathioprine (Imuran) Azathioprine Azathioprine (Imuran) Uw reumatoloog heeft u Azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX?

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX? Methotrexaat Uw dermatoloog heeft met u gesproken over methotrexaat. Methotrexaat wordt ook wel MTX genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0906 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u methotrexaat (MTX) gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten. Azathioprine bij IBD

Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten. Azathioprine bij IBD Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten bij IBD Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met azathioprine. In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

MDL. Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

MDL. Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa MDL Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inhoudsopgave Algemeen 4 Werking 4 Gebruik 5 Bijwerkingen 5 Stoppen met Predni(so)lon 7 Interactie met andere geneesmiddelen 8 Vaccinaties

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa formatiefolder Polikliniek Maag-Darm-Leverziekten 2 Uw behandelend arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa informatiefolder NNIC folder AZA uitgave maart 2011 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat bij kinderen (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bloedcontrole 4 Bewaren van Methotrexaat 4 Mogelijke bijwerkingen 4

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u het medicijn methotrexaat (MTX) gaat gebruiken bij de behandeling van sarcoïdose. Deze folder

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden)

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

Behandeling van psoriasis met methotrexaat

Behandeling van psoriasis met methotrexaat Behandeling van psoriasis met methotrexaat In overleg met uw dermatoloog heeft u besloten om voor de behandeling van uw psoriasis methotrexaat te gaan gebruiken. In deze folder leest u hoe dit middel werkt

Nadere informatie

Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Patiënteninformatie Prednison Informatie over de behandeling met het medicijn prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Prednison Informatie over de behandeling met het

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Methotrexaat Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is

Nadere informatie

5-ASA preparaten. Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

5-ASA preparaten. Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl 5-ASA preparaten Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Behandeling bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 3 2.

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden. Maag-, Darm- en Leverziekten Corticosteroïden www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemeen... 3 Werking... 4 Gebruik... 4 Bijwerkingen... 5 Waneer neemt u direct contact op?... 8 Effect op vruchtbaarheid,

Nadere informatie

Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Patiënteninformatie Predniso(lo)n Informatie over de behandeling met het medicijn predniso(lo)n bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Predniso(lo)n Informatie over de behandeling

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Patiënteninformatie Azathioprine (Imuran ) Informatie over de behandeling met het medicijn azathioprine bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Azathioprine (Imuran ) Informatie

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

6-Mercaptopurine (Purinethol ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 6-Mercaptopurine (Purinethol ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van 6-Mercaptopurine (Purinethol ).

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Uw behandelend arts heeft u methotrexaat voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran )

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) 6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u ge sproken over het gebruik van 6-mercaptopurine (Puri-Nethol). In deze

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

MDL. Adalimumab (Humira ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

MDL. Adalimumab (Humira ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa MDL Adalimumab (Humira ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inhoudsopgave Algemeen 4 Werking 4 Voorzorgsmaatregelen 5 Gebruik 6 Interacties met andere geneesmiddelen 6 Bijwerkingen 7 Zwangerschap

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij huidziekten

Methotrexaat (MTX) bij huidziekten Methotrexaat (MTX) bij huidziekten In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel Methotrexaat of MTX te gaan gebruiken. In deze folder zal worden uitgelegd wat MTX is en wat de

Nadere informatie

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Uw behandelende arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Hyrimoz ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het

Nadere informatie

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht Sulfasalazine Reumatologie alle aandacht Sulfasalazine (Salazopyrine ) Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Prednison bij huidziekten

Prednison bij huidziekten Prednison bij huidziekten In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten of overweegt u het geneesmiddel prednison te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij kinderen

Methotrexaat (MTX) bij kinderen Methotrexaat (MTX) bij kinderen In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Methotrexaat, afgekort MTX, gaat gebruiken, De reden hiervan zal de behandelend arts uitleggen.

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING REUMATOLOGIE Prednison (corticosteroïden) BEHANDELING Prednison (corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging Arava Leflunomide Sterk in beweging Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Gebruik bij zwangerschapswens 5 Gebruik naast andere medicijnen 5 Vaccinaties 5 Sint Maartenskliniek 7 Colofon

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol )

6-Mercaptopurine (Purinethol ) 6-Mercaptopurine (Purinethol ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder 6MP uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Prednison gaat gebruiken. De

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie