B E R L I JN 7 tot 9 juni 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B E R L I JN 7 tot 9 juni 2014"

Transcriptie

1 Tailor Made Travel Presenteert o.l.v. Karel Baillieux B E R L I JN 7 tot 9 juni 2014 (Pinksterweekend) BERLIN IST EINE REISE WERT

2 Zaterdag 7 juni Taxitransfer van bij u thuis naar de luchthaven van Keulen. Vlucht met Air Berlin naar de luchthaven van Berlin Tegel Keulen vertrek om 08u50 vlucht AB6492 Berlin Tegel aankomst om 09u55 Bustransfer naar het Ibis Hotel Berlin Potzdamer Platz. Na de check in en een korte opfrissing, maken we een eerste, korte wandeling naar Checkpoint Charlie. Dit was tijdens de koude oorlog de meest bekendste grensovergang tussen oost en west. Hier stonden in 1961 de tanks van de Sovjet Unie en de Verenigde Staten dreigend tegenover elkaar. Het was de grensovergang die in handen was van de Amerikanen. In de tijd van de koude oorlog bestond de grensovergang uit een labyrint van doorgangen en onderzoekskamers. De plaats van het vroegere checkpoint wordt nu gemarkeerd door een nagebouwd wachthuisje en het bord: you are leaving the American sector. Toeristen verdringen elkaar om voor het wachthuisje met daarboven grote foto s van een Amerikaanse en een Sovjetsoldaat vereeuwigd te worden. Behalve dat zijn er de straathandelaren die, al dan niet nagemaakte stukjes muur en Russische bontmutsen verkopen. Wij brengen een bezoek aan het Mauermuseum, een privaat gerund museum dat in 1963 werd opgericht. Het museum wilde uitleggen hoe de afsluiting van de DDR in zijn werk was gegaan. Het ging daarbij niet alleen om de Berlijnse muur, maar ook om de grenzen tussen de DDR en de rest van de westerse wereld. Door de jaren heen is het museum uitgebreid. Er worden veel persoonlijke vluchtverhalen verteld; van tunnels die onder de muur door werden gegraven tot mensen die met een heteluchtballon de grens overschreden. Hierna wandelen we via de Mauerweg tot aan Topografie des Terrors, een expositie over de wandaden van de nationaal socialisten (nazi s). De foto s en informatieborden hangen in de openlucht rondom een uitgegraven keldergang. De gang maakte deel uit van het gebouw van de Staatsveiligheidsdienst (SS en Gestapo) van de nazi s. Het gebouw is na de tweede wereldoorlog gesloopt. Op deze plek hebben de meest gruwelijke folterpraktijken plaatsgevonden en vanuit dit gebouw werden bevelen gegeven voor grove misdaden tegen de menselijkheid. Door middel van tekst, fotografie en geluidsopnamen wordt een beeld geschetst van hoe de nazi s te werk gingen. Op de wand die bovenlangs loopt, wordt de ontwikkeling van de macht van de nazi s en het ontstaan van de Staatsveiligheidsdienst beschreven. De wanden in de keldergang verhalen van de gruweldaden die in de tweede wereldoorlog in de verschillende bezette landen werden gepleegd.

3 Boven langs de keldergang staat een van de laatst overgebleven stukken originele Berlijnse muur. Topographie des Terrors ligt in de wijk Kreuzberg aan de westkant. De Niederkirchnerstrasse die er langs loopt, ligt aan de oostkant in de wijk Mitte. Het kolossale gebouw aan de overkant is een van de laatst overgebleven gebouwen uit de nazi-tijd in deze buurt. Tot 1945 was daar het ministerie van luchtvaart gevestigd. Nu zetelt er het Duitse ministerie van financiën. Het gebouw is een treffend voorbeeld van de onmenselijke schaal die de nazi-architectuur kenmerkt. Zondag 8 juni Al wandelend bezoeken we vandaag achtereenvolgens: De Brandenburger Tor, de enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. Gelegen op de Pariser Platz en aan het einde van Unter den Linden. De Brandenburger Tor bestaat uit een zuilengalerij van 26m hoog en 66m breed. Op de zuilengalerij staat een strijdwagen 4 paarden. In de strijdwagen zetelt Victoria, de Griekse Godin van de overwinning. Het beeld dat je vandaag de dag ziet, is trouwens een kopie. Het originele beeld ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. De Brandenburger Tor is ook een monument van deling en hereniging. In 1961 namelijk werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de Muur. Later, in 1989, was het ook de plek waar de Muur voor het eerst viel. Holocaustmahnmal, een enorm groot monument voor de vermoorde Joden in Europa. Het bestaat uit 2711 donkere betonblokken, die in hoogte van elkaar verschillen. Het monument meet bijna 3 voetbalvelden. In mei 2005 werd het Holocaust-Mahnmal geopend voor het publiek. Overigens ging daar een flinke rel aan vooraf. Want het bedrijf - Degussa AG - dat verantwoordelijk was voor de antigraffiti laag op de betonblokken, bleek een dubieus verleden te hebben. Degussa AG namelijk was tijdens de holocaust mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor de nazi s. Onder het Holocaust-Mahnmal is er een documentatiecentrum en een museum.

4 Reichstag Koepel In 1992 besloot de Bundestag dat Berlijn weer hoofdstad en regeringszetel van het verenigde Duitsland zou worden. Dit betekende ook dat het parlement zou verhuizen van Bonn naar Berlijn. Voor de verhuizing van het parlement naar de Rijksdag moest het gebouw drastisch verbouwd worden. De Britse architekt Sir Norman Foster won de race voor de verbouwing, die 600 miljoen Mark zou gaan kosten. Door diverse constructies bracht hij binnen meer daglicht dan ooit in het gebouw. Alleen de buitenmuren bleven staan. Ook hij had soms last van een eigenzinnige bouwmeester; ditmaal niet meer de keizer maar de bouwcommissie van het parlement. Die eiste een koepel op het gebouw. Op 19 april 1999 werd het vernieuwde Rijksdag-gebouw officieel in gebruik genomen. Vanaf september 1999 vergadert de Bundestag er. De glazen koepel is het meest in het oog springende deel van de verbouwde Rijksdag geworden. De koepel bevat een enorme spiegelzuil, die het licht naar beneden in de plenaire zaal projecteert. Bezoekers hebben vrij toegang tot de koepel. Via een soort grote spiraalvormige ringen kun je tot bovenin lopen en zo letterlijk het parlement op de vingers kijken. Foster wilde het verleden niet achter moderne veranderingen laten verdwijnen: in een deel van het gebouw zijn de kogelgaten en graffiti van Russische soldaten blootgelegd en blijvend zichtbaar gemaakt. Vrije lunch in de buurt van de Gendarmen Markt. Hierna vervolgen we onze wandeling langsheen: Unter den Linden, de Bebelplatz en de Berliner Dom. Unter den Linden De boulevard is met recht de bekendste straat in Berlijn. De straat is één groot architectuurmuseum met bouwwerken uit alle tijden. Vrijwel elk gebouw staat voor een interessante geschiedenis. Unter den Linden is verder de as die andere bekende straten en pleinen met elkaar verbindt. De Wilhelmstrasse, het Museumsinsel en de Pariser Platz liggen allemaal aan Unter den Linden. Kurfürst Johan George liet hier in 1573 voor het eerst een weg aanleggen. De weg leidde van zijn paleis aan het oostelijke uiteinde van Unter den Linden naar de Tiergarten in het westen, waar hij graag ging jagen. Na de oorlog stonden er nog maar vier bomen. De 380 bomen die er nu staan, zijn in de DDR-tijd geplant. Het zijn allang geen Linden meer. In de oorspronkelijke plannen liep Unter den Linden midden over de Bebelplatz. Het idee voor dit plein ontstond rond Koning Frederik de Grote wilde een plein aanleggen dat het architectonische centrum van Pruisen zou zijn. Daarom wordt het plein ook wel 'Forum Fridericianum' genoemd. Slechts een deel van de plannen werd gerealiseerd.

5 De gebouwen die het plein maken zijn: de oude bibliotheek, Sankt-Hedwigs-Kathedrale, Staatsopera en aan de overkant van Unter den Linden de Humboldt-universiteit. De Bebelplatz was in mei 1933 het middelpunt van de boekverbranding. De nazi s hadden een aantal schrijvers als niet-duits gekwalificeerd. Boeken van schrijvers als Sigmund Freud, Berthold Brecht, Karl Marx en Heinrich Mann werden massaal verbrand. Een monument midden op het plein herinnert aan deze zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis. In de grond verzonken zijn onder een glasplaat de lege boekenplanken te zien. De Berliner Dom behoort tot de belangrijkste protestante kerkgebouwen in Duitsland. De Dom bestaat uit een hoofdkerk en een naastgelegen doopkerk. Onder de hoofdkerk liggen de graven van de vorsten van het huis Hohenzollern. Dit Duitse vorstenhuis ontwikkelde zich van graven en keurvorsten van het gebied Brandenburg via hertogen en koningen van Pruisen tot uiteindelijk het Duitse keizerschap. De kerk raakte in 1944 zwaar beschadigd. Tijdens de koude oorlog bleef de Dom ongebruikt. Na de val van de muur werd het gebouw gerenoveerd en in 1993 werd de kerk weer in gebruik genomen. Vooral de pronksarcofagen zijn de moeite van een bezoek waard. We eindigen op de bekende Alexanerplatz waar dagelijks ongeveer mensen samen komen. In de DDR-tijd was het plein het kunstmatig gecreëerd centrum van Oost-Berlijn. Het was en is nog steeds één van de meest bekende ontmoetingsplaatsen in Berlijn. Hier ligt ook de 368m hoge Fernsehturm. Er is een uitkijkplatform op een hoogte van 203m en vlak daarboven een restaurant dat in een half uur helemaal ronddraait zodat je voortdurend een prachtig en wisselend zicht hebt op het centrum van Berlijn. Maandag 9 juni Na het ontbijt wandelen we naar het Museum Insel. Bezoek aan het Neues Museum met o.a. Nefertete gevolgd door het Pergamon Museum met o.a. Pergamon Altaar en Ishtar Poort Het Pergamonmuseum is speciaal gebouwd om archeologische vondsten uit Zuid-Oost Europa en voor-azië te tonen. Het museum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat een centrale plek inneemt in het gebouw. Een andere trekpleister is de marktpoort van Milete. Beide kunstwerken zijn in originele staat en grootte opgebouwd in speciaal daarvoor ontworpen zalen. De enorme omvang van de antiekverzameling maakte dat het museum de hele ruimte tussen Neues Museum, Nationalgalerie en S-bahn inneemt. De hoofdattractie is het Pergamonaltaar. De sculpturen die in het altaar zijn verwerkt, behoren tot de meeste beroemde meesterwerken in de Hellenistische kunst. Vrij middagmaal in de nabijheid van het Pergamon Museum.

6 In de namiddag bezoeken we de Gedenkstätte Hohenschönhausen Achter de naam Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen gaat de belangrijkste onderzoeksgevangenis van de Stasi schuil. De stichting die de gevangenis beheert wil hier laten zien hoe vreselijk het DDR-regime met zijn tegenstanders omging. Daar waar het Stasimuseum laat zien hoe het bewind zijn burgers in de gaten hield, laat deze gedenkplaats zien wat er gebeurde als mensen eenmaal waren opgepakt. Het verhaal dat hier wordt verteld, vormt een anti-geluid tegen de nostalgische verhalen over de DDR. Voor de mensen die in deze gevangenis hebben gezeten, is er geen enkel verlangen terug naar de DDR. Voor hen bestaat er geen Ostalgie. Zij leven nog dagelijks met de trauma s van eenzame opsluiting en foltering, zonder enige vorm van proces en terwijl ze zich van geen kwaad bewust waren. Een bezoek aan de gevangenis van Hohenschönhausen begint met een film over de praktijken van de Stasi. Getuigen vertellen wat ze hebben meegemaakt. Te zien is hoe Stasi-medewerkers worden opgeleid om mensen te verhoren. Na de film volgt de rondleiding. Deze wordt heel vaak gedaan door ex-gevangenen en mensen die het DDR-regime hebben bestudeerd. Het eerst zijn de kelders aan de beurt waar de kleine cellen en de folterkamers nog precies laten zien hoe vreselijk het toen was. Een etage hoger liggen de verhoorkamers. Hele gangen met identieke kamers met een bureau en twee stoelen. De bovenste etage is er pas in de jaren 60 opgezet. De cellen daar zijn minder Spartaans dan in de kelders. West-Duitsland begon toen met het vrijkopen van gevangenen. 16u30 Vertrek naar de luchthaven. Vluchtgegevens: Berlin Tegel vertrek om 21u20 vlucht AB6507 Keulen aankomst om 22u25 Taxitransfer naar bij u thuis. Prijs: 489 Euro per persoon (bij verblijf in een te delen tweepersoonskamer) Toeslag éénpersoonskamer 100 Euro Inbegrepen: Taxitransfer van bij u thuis naar Keulen Vlucht Keulen - Berlijn Keulen met Air Berlin Verblijf in Hotel Ibis Potzdamer Platz Halfpension De Btw Niet inbegrepen: Alle andere maaltijden De inkomgelden De annulatie- en bijstandsverzekering

7 Ibis Berlin Potzdamer Platz Adres: Anhalter Strasse BERLIN Ibis Berlin Potsdamer Platz bevindt zich op 2 km van het centraal station, op slechts 100 m van het station Anhalter Bahnhofen en 500 m van de Potsdamer Platz in het centrum van de hoofdstad. Potsdamer Platz is een ontmoetingsplaats voor zowel zakenreizigers als toeristen, met talloze cafés, een Sony Center en een winkelcentrum. Het plein biedt ook goede verbindingen voor het openbaar vervoer. Faciliteiten in de kamer : Airconditioning - 220/240V - Automatische wekdienst - Satelliet-TV - draadloos internet in de kamer - haardroger. Bij Ibis wordt een ontbijtbuffet geserveerd van 6u30 tot 10 uur. U vindt er traditionele en continentale producten. En om het nog lekkerder te maken, voegt Ibis elke dag een lokale specialiteit aan het aanbod toe. De gastvrije hotelbar bevindt zich naast restaurant Hopfen & Malz. U kunt 24 uur per dag genieten van onze goede wijnen, koude bieren en alcoholische versnaperingen.

In 2013 opnieuw een AANTREKKELIJK én AANLOKKELIJK AANBOD:

In 2013 opnieuw een AANTREKKELIJK én AANLOKKELIJK AANBOD: 2 Bekaert Seniorenclub vzw is een afdeling van de sociaal-culturele vereniging FedOS vzw, met zetel te Warmoesstraat 13, 1210 Brussel. Hierdoor valt Bekaert Seniorenclub vzw onder toepassing van het decreet

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Het Nederlandse bestuurscentrum een korte historie. Het Binnenhof

Het Nederlandse bestuurscentrum een korte historie. Het Binnenhof Het Binnenhof 1 Het Binnenhof Het Nederlandse bestuurscentrum een korte historie 2 Het Binnenhof is een plein in het centrum van Den Haag, met in het midden de Ridderzaal en omringd door parlements- en

Nadere informatie

Reisverslag Fietsreis Rusland (Westen)

Reisverslag Fietsreis Rusland (Westen) Reisverslag Fietsreis Rusland (Westen) 2009 Rusland heeft een oppervlakte van 17.098.242 km². Er zijn ongeveer 141 miljoen inwoners (2008) bevolkingsdichtheid 8,2 inw./km². 'RUSLAND, fietsen in de voetsporen

Nadere informatie

SPECIAL. Ondernemers en hun dilemma s

SPECIAL. Ondernemers en hun dilemma s ZOMER 2015 NR 19 SPECIAL Ondernemers en hun dilemma s Colofon Questies is het magazine voor cliënten en relaties van FACET Accountants & Adviseurs. Hoewel bij het redigeren van Questies de grootst mogelijke

Nadere informatie

Las Vegas. 2015 2theworld

Las Vegas. 2015 2theworld Las Vegas 2015 2theworld Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

DE WERELD IN DE TIJD VAN NICOLAAS DE JEUGD VAN NICOLAAS NICOLAAS WORDT BISSCHOP DE HEILIGVERKLARING VAN NICOLAAS EUROPA VERSCHUIFT NAAR HET NOORDEN

DE WERELD IN DE TIJD VAN NICOLAAS DE JEUGD VAN NICOLAAS NICOLAAS WORDT BISSCHOP DE HEILIGVERKLARING VAN NICOLAAS EUROPA VERSCHUIFT NAAR HET NOORDEN Hoofdstukken DE WERELD IN DE TIJD VAN NICOLAAS DE JEUGD VAN NICOLAAS NICOLAAS WORDT BISSCHOP DE HEILIGVERKLARING VAN NICOLAAS EUROPA VERSCHUIFT NAAR HET NOORDEN DE VERSPREIDING VAN HET CHRISTENDOM NICOLAAS

Nadere informatie

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden 25 jaar Stichting Werk en Onderneming Inspiratie op de mooiste e s van Leiden Colofon Dit jubileumboek is een uitgave van Stichting Werk en Onderneming Breestraat 55 2311 CJ Leiden t 071 513 82 67 e info@werkenonderneming.nl

Nadere informatie

respect voor hen die vielen Het verzetsmonument van Renswoude

respect voor hen die vielen Het verzetsmonument van Renswoude respect voor hen die vielen Het verzetsmonument van Renswoude respect voor hen die vielen Het verzetsmonument van Renswoude voorwoord Op de rotonde midden in Renswoude staat het verzetsmonument. Ieder

Nadere informatie

Klassenfahrt 3H/3V 2011

Klassenfahrt 3H/3V 2011 Dieses Heft gehört:... aus Klasse:... Gruppe Nr. :... Bus:... Begleiter:... Herzlich willkommen in Köln! Klassenfahrt 3H/3V 2011 L. Post K. Richter M. Santee M. Strijbis Berger Scholengemeenschap Willkommen

Nadere informatie

Canada. 2015 2theworld

Canada. 2015 2theworld Canada 2015 2theworld Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen Bin nenstadskrant Binnenstadskrant, 16e jaargang, nummer 2, voorjaar 2011-03-19 Betere Bestrating Bomen & Beton Binnen & Buiten Bezoekers & Bedden Breken & Bouwen 400.000 Toen ik in de jaren zestig op

Nadere informatie

Kasteelkatern. September 2010 jaargang 12 nummer 30

Kasteelkatern. September 2010 jaargang 12 nummer 30 Kasteelkatern September 2010 jaargang 12 nummer 30 P e r i o d i e k v a n d e N e d e r l a n d s e K a s t e l e n s t i c h t i n g Colofon Kasteelkatern is een uitgave van de Nederlandse Kastelenstichting

Nadere informatie

GENT DE STROPPENDRAGERS

GENT DE STROPPENDRAGERS GENT DE STROPPENDRAGERS Voorwoord Wil je eens op verkenning gaan in een mooie middeleeuwse stad? Dan is een citytrip door de stad Gent vast en zeker iets voor jou. In deze brochure vind je allerlei informatie

Nadere informatie

centraal.nu IJ-zijde gaat hard Vreugde en verdriet Bouwen en afbouwen Knusse bruine kroeg pagina 4 pagina 13 pagina 14 pagina 10

centraal.nu IJ-zijde gaat hard Vreugde en verdriet Bouwen en afbouwen Knusse bruine kroeg pagina 4 pagina 13 pagina 14 pagina 10 NUMMER 10 MAART 2014 centraal.nu KIJK VOOR MEER NIEUWS EN INFORMATIE OOK OP WWW.AMSTERDAMCENTRAAL.NU IJ-zijde gaat hard pagina 4 Bouwen en afbouwen pagina 10 Vreugde en verdriet pagina 13 Knusse bruine

Nadere informatie

Oss, het magazine najaar 2012. Is er leven na MSD?

Oss, het magazine najaar 2012. Is er leven na MSD? 6 Tekst: Gert-Jan Van Zoggel, Wilma Willemse, Roel Kuilder Fotografie: Frank Zwinkels Is er leven na MSD? Het bericht van MSD om haar vestiging in Oss grondig te reorganiseren, sloeg in de zomer van 2010

Nadere informatie

SRP Ajax experience & Heineken experience

SRP Ajax experience & Heineken experience SRP Ajax experience & Heineken experience Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD4 Vak: Studieregie punt Datum: 18 juni 2012 Beoordelaar: A. Feleus ( a.feleus@hva.nl ) Inhoudsopgave - Inleiding

Nadere informatie

Ontstaan en groei van de EU

Ontstaan en groei van de EU ZEG EENS, Hoe is de Europese Unie ontstaan en gegroeid? Inleiding De Europese Unie is ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Men geloofde dat alleen een duurzame vrede kon zorgen voor stabiliteit

Nadere informatie

De Gouden Eeuw van Nederland

De Gouden Eeuw van Nederland Lesboek De Gouden Eeuw van Nederland Aan het eind van de Middeleeuwen veranderde veel in Nederland. Vooral op het gebied van de handel, wetenschap en de kunst. Vooral de handelaren profiteerden hiervan,

Nadere informatie

OUD DUIVENDRECHTSE SAECKEN BINNEN EN BUITEN DE BANNE

OUD DUIVENDRECHTSE SAECKEN BINNEN EN BUITEN DE BANNE OUD DUIVENDRECHTSE SAECKEN NUMMER 1, JAARGANG 5, FEBRUARI 2008 BINNEN EN BUITEN DE BANNE Uitgave onder auspiciën van de Stichting Oud - Duivendrecht De minimumbijdrage in de drukkosten van dit blad bedraagt

Nadere informatie

H E E R L I J K H E D E N

H E E R L I J K H E D E N INHOUD Op korte termijn zijn er twee belangrijke activiteiten in het jubileumjaar van de VOHB. Noteert u vooral 14 april en 24 april in uw agenda. Op 24 april a.s. vieren wij officieel ons 60-jarig jubileum

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost A2 Maastricht / Speciale bijlage bovengrondse (her)inrichting / juni 2015 Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost 2 Ontwikkeling vastgoed is Anno 2015 moeten grote gebiedsontwikkelingen

Nadere informatie

voorjaar 2014 lezingen wandelingen excursies

voorjaar 2014 lezingen wandelingen excursies voorjaar 2014 lezingen wandelingen excursies Colofon kunstminnende boekhandel A-kerkhof 45-47 9712 BC Groningen 050-3125593 e-mail: Groningen@boekhandelvandervelde.nl Stichting Kunst in Zicht Postbus 1181

Nadere informatie

Zonnewende met de Акайя in Аркаим

Zonnewende met de Акайя in Аркаим Zonnewende met de Акайя in Аркаим 1 Акайя Аркаим? Geheel op z n Nederlands dan: Zonnewende met de Akaija in Arkaim. We hebben de Russische taal erbij gehaald, want daarover hebben we het: Rusland. De Akaija

Nadere informatie

Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland

Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland REISVERSLAG Studiereis Stichting Stedenlink 9 12 oktober 2007 2 Colofon Eindredactie: Minouche Besters, Wonderful World Bijdragen van: Jos van de Winkel, gemeente Amersfoort;

Nadere informatie

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN Cronyck de Geyn 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N Het is tijd voor het museum. Als bank heb je je maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Nadere informatie

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com NL Wandelen in Den Haag NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu www.denhaag.com 1 Wandelen in Den Haag Negen eeuwen Haagse architectuur Welkom in Den Haag, al meer

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

De Koerier. van. Brabants Heem. nr. 55 [2012] Kempisch Congres te Lanaken (B), mede georganiseerd dor Brabants Heem; tweemaandelijks vlugschrift

De Koerier. van. Brabants Heem. nr. 55 [2012] Kempisch Congres te Lanaken (B), mede georganiseerd dor Brabants Heem; tweemaandelijks vlugschrift De Koerier van [2012] nr. 55 Brabants Heem 1 Kempisch Congres te Lanaken (B), mede georganiseerd dor Brabants Heem; tweemaandelijks vlugschrift Brabants Heem van vrijwilligers, voor vrijwilligers Beste

Nadere informatie