Anointed. Preek. 16 maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anointed. Preek. 16 maart 2014"

Transcriptie

1 Anointed 16 maart 2014 Gezang 562: 1/3 LB Votum en groet Psalm 2: 1/2 NB Geloofsbelijdenis Psalm 2: 3/4 NB Schriftlezing Jesaja 61: 1-3 / Mattheus 16:13-20/ Zondag 12 Psalm 89: 9/18 NB Preek Psalm 133: 1/2/3 OB Gebed Gezang 412: 4/5 LB Zegen Preek Gemeente van Christus, Intro In de vorige avonddienst over de geloofsbelijdenis hebben we nagedacht over de naam van Jezus. De betekenis van die naam is deze dat hij zijn volk zal redden, zal zalig maken, zal bevrijden, zal genezen van hun zonden. Vanavond denken we na over dat wat er in de geloofsbelijdenis direct op volgt. Jezus wordt in de geloofsbelijdenis de Christus genoemd. We belijden te geloven in Jezus Christus maar door het op die manier te zeggen lopen we het risico verwarring te zaaien. Want als je hem Jezus Christus noemt is het net alsof het gaat om een samengevoegde naam. Zoals onze koning luistert naar de naam Willem Alexander zo zou onze heiland dan luisteren naar de naam Jezus Christus. Maar dat is een misverstand. Degene in wie wij geloven heeft maar één naam. Hij heet alleen maar Jezus. Het woord Christus is geen naam. Het geeft iets anders aan. Het is een titel. Een titel die ons vertelt dat Jezus de Messias is. Die titel maakt hem pas echt bijzonder want er waren meer joodse jongetjes die luisterden naar de naam Jezus. De naam Jezus is een gewone joodse jongensnaam maar van al die jongetjes die luisteren naar de naam Jezus is er maar een die de Christus wordt genoemd. Je zou het opnieuw kunnen vergelijken met de naam Willem Alexander. Er zijn er misschien niet veel die zo heten, maar er zijn wel meer jongetjes die luisteren naar die naam,

2 maar er is er maar één die zichzelf koning Willem Alexander mag noemen. Dat mocht hij trouwens niet vanaf het begin van zijn leven. Pas sinds jaar een jaar mag hij zich koning Willem Alexander noemen en dat is ook zo bij Jezus. Terwijl hij vanaf het begin van zijn leven al luistert naar de naam Jezus, wordt hij pas op latere leeftijd Messias genoemd. Die titel wordt in het evangelie van Mattheüs pas in hoofdstuk zestien op de lippen genomen. Verwachting Wie zeggen jullie dat ik ben. Petrus geeft antwoord: u bent de Messias. Jezus ontkent dat niet maar verbiedt het zijn leerlingen wel daar verder over te praten. Dat geeft aan dat er iets aan de hand is met de titel Messias. Er hangt een sfeer omheen. Een sfeer van grote verwachting. Maar met verwachting is het altijd zo dat je ook het risico loopt op teleurstelling. Je stelde jezelf er van alles bij voor, maar toen het moment eindelijk aanbrak viel het eigenlijk tegen. Dat heeft waarschijnlijk hiermee te maken dat wij zelf in onze dromen zo n grote rol spelen. Je eigen wensen en verlangens worden er in opgenomen en helemaal in verwezenlijkt. De werkelijkheid zelf draait niet op die manier rond onze verlangens en behoefte. Misschien is het wel daarom dat we even moeten slikken als dromen werkelijkheid worden. Rond de titel Messias is dat ook het geval. Men verwachtte er van alles van. De Messias dat zou de bevrijder zijn. Dat zou degene zijn die Israël zou verlossen. Daar keken de mensen naar uit en daar kijken velen in Israël ook vandaag de dag nog naar uit. Ze kijken uit naar de komst van die ene. Telkens als er iemand optreedt met charisma hopen ze dat hij het is. Grote verwachtingen, je weet dan bijna al van tevoren dat het tegen gaat vallen. Misschien is het ook wel daarom dat Jezus het zijn leerlingen verbiedt om erover te spreken. Ze mogen het er niet over hebben omdat hij een ander soort Messias is dan de Messias van onze dromen. Aan het einde van het evangelie is er trouwens wel ronduit over gesproken. Ik bezweer u bij de levende god, zeg ons of u de Messias bent, de zoon van God. Jezus zegt dan ja, u zegt het. Als Jezus voor het Sanhedrin staat doet hij er niet meer geheimzinnig over. Dan mag de titel wel gebruikt worden want dan staat hij geboeid. Het kruis wacht hem. Voor het misverstand is dan geen ruimte meer. Hij laat dan zien op wat voor manier hij de Messias is. Hij is niet de Messias volgens het plan van mensen. Hij is geen Messias die aan het hoofd staat van een legermacht. Hij is een Messias die verlost door te lijden en te sterven. Pas aan het einde van het evangelie staat Jezus het gebruik van de titel Messias toe. Je ziet dan ook na zijn dood en opstanding dat in de brieven de titel Christus veel vaker wordt gebruikt. Door Paulus bijvoorbeeld.

3 De gezalfde Belangrijke vraag is nu wat daarmee wordt gezegd? Wat zeggen we eigenlijk als we zeggen dat Jezus de Christus is? Het woord Christus is de Griekse vertaling van het Hebreeuwse woord Messias. En het woord Messias zou je heel goed kunnen vertalen met het woord gezalfde. Wij kennen het ritueel van het zalven niet meer op die maar aan de overkant van de Noordzee is het nog wel in gebruik. Op de website van onze kerk heb ik beelden geplaatst van de kroning van koningin Elizabeth en de Westminster Abbey. Voorafgaand aan de zalving wordt er gebeden om de gave van de heilige Geest. Het koor zingt over Zadok de priester die ooit Salomo zalfde met olie uit het heiligdom (1 koningen 1). De koningin heeft al haar juwelen afgelegd. Ze heeft niet meer aan dan een heel eenvoudig wit gewaad. Je ziet ineens dat ze niets meer en niets minder is dan een heel eenvoudig jong meisje. Als je haar in dat witte gewaad ziet is er geen verschil met andere meisjes van haar leeftijd. Het verschil wordt pas gemaakt als ze plaatsneemt op de troon op gezalfd te worden. De zalving zelf wordt aan ons oog onttrokken. Blijkbaar waren er in die tijd nog dingen die te heilig zijn om te filmen. Maar we weten wel wat er gebeurde. De aartsbisschop maakt met de olie een kruisteken op het hoofd, de handen en de borst van de koningin. De zalving is het die het verschil maakt tussen het meisje en de koningin. Dat dit in de kerk gebeurd is natuurlijk niet onbelangrijk. De zalving is een verwijzing naar de heilige Geest. De koningin ontleent haar gezag niet aan haar charisma of haar populariteit maar aan de zalving met de Geest. Wij als mensen die leven in een democratie vinden dit een vreemde manier van doen. Maar zo is het eeuwen lang gegaan. De olie was het teken en de bezegeling van het feit dat God deze persoon aanwees voor deze specifieke taak. Door hem of haar gaat God iets doen. Die olie is toerusting. Een verwijzing naar de gave van de Geest. Er wordt kracht gegeven. De koning Een van de mooiste verhalen is misschien wel de zalving van David. Die vond plaats in het geheim. Niemand mocht er van weten. Samuel gaat naar het gezin van Isaï in Bethlehem. In zijn handen heeft hij een hoorn die gevuld is met olie. De zonen van Isaï worden één voor één naar binnen geroepen. Samuel ziet de oudste zoon van Isaï en denkt bij zichzelf dat dit vast degene moet zijn die hij moet zalven. Maar de Heer zegt tegen Samuël. Ga niet af op zijn voorkomen en zijn rijzige gestalte. De mens kijkt naar het uiterlijk. God kijkt naar het hart. Alle zonen van Isaï worden een voor een naar binnen geroepen om een voor een afgewezen te worden. Wie moet het zijn? Het moet de jongste zijn. Aan hem heeft niemand gedacht. Alleen God zelf. De gezalfde des Heren is degene aan wie wij niet hadden gedacht maar God denkt wel aan hem. Hij is het, David wordt gezalfd en kan koning worden.

4 Maar eerst gebeurt er niets. Hij gaat eerst gewoon het veld in om de schapen te hoeden. Maar dan komt er oorlog. Er is een reus. Een opstandeling tegen God en zijn gezalfde. Hij daagt het leger van Israël uit maar er is niemand die het tegen hem op durft te nemen. In die situatie blijkt waar zalving toe leidt. De geroepene heeft kracht ontvangen. Zijn broers geloven er niets van. Ze zien niets in David. Maar David gaat en met een paar steentjes velt hij de reus. Niet door kracht noch door geweld, maar door mijn geest zal het geschieden. Zo gaat het dus toe als je gezalfde bent, maar dezelfde David laat ook andere dingen zien. Aan zijn handen kleeft bloed, hij laat een officier doden in de oorlog om er met zijn vrouw vandoor te gaan en onder zijn zoon Salomo worden met de vrouwen vreemde goden binnen gehaald. Het verval van het huis van David, daar ging het ook over in de psalm die we net gezongen hebben. Al die koningen bij elkaar maken duidelijk dat het wachten is op een andere koning, een andere gezalfde. De priester Niet alleen de koningen, ook de priesters werden gezalfd in Israël. Zoals Samuel de opdracht kreeg David te zalven, zo krijgt Mozes de opdracht zijn broer Aäron te zalven. Volgens de psalm droop de olie langs zijn baard tot op de zoom van zijn gewaad. Alleen de gezalfde mag het heiligdom binnengaan. Hij is door God aangewezen om daar namens de mensen voor het aangezicht van God te staan. Hij offert in het heilige het offer dat mensen met God verzoent. Daarna gaat hij naar buiten om namens God te zegenen. Hij heft zijn armen omhoog en zegent de menigte die wacht. De Here zegent u, zegt hij, en hij behoedt u, de Here doet zijn aangezicht over u lichten en is u genadig. De Here verheft zijn aangezicht over u en geeft u vrede (Numeri 6:24-26). Het is goed, het is vrede tussen God en u en de mensen aanvaarden dat. Ze aanvaarden het omdat de priester het zegt. Ze nemen het aan omdat het een gezalfde des Heren is die tot hen spreekt. Want het maakt verschil of iemand die woorden op persoonlijke titel spreekt of namens de allerhoogste zelf. Dat lijkt mij de grote waarde van het ambt. Dat je niet namens jezelf op eigen gezag spreekt. Maar dat er gesproken wordt namens iemand anders. Namens God zelf wordt u vergeving van zonden verkondigd. In de naam van God zelf wordt er gedoopt en namens God zelf mag ik zeggen: dit is mijn lichaam. Maar net als bij het koningschap is ook het priesterschap in Israël in verval geraakt. Aäron zelf kwam al in opstand tegen het gezag van Mozes. Hij speelde een belangrijke rol bij het maken van een gouden kalf. En bij monde van zijn profeten heeft God aangegeven te walgen van de offers die er in de tempel werden gebracht. Dat hij een afschuw heeft van de wierook

5 die er geofferd wordt. Wanneer jullie je handen opheffen wend ik mijn ogen af want aan uw handen kleeft bloed. De profeet Gaandeweg zie je in het oude testament een verschuiving van de priester naar de profeet. De priesterdienst wordt nergens afgeschaft, maar meer dan door hun dienst lijkt hij tot mensen te spreken door de dienst van de profeten. Misschien heeft dat ook te maken gehad met de verwoesting van de tempel. Maar net als de koning en de priester is ook de profeet een figuur die niet op persoonlijke titel maar namens God spreekt. Van lang niet alle profeten weten we of ze ook gezalfd zijn. Het enige roepingsverhaal waarin de zalving wel wordt genoemd is het verhaal van de roeping van Elisa. Elia krijgt van God de opdracht hem te zalven tot zijn opvolger. Hij treft Elisa aan op de akker waar hij aan het ploegen is met twee span ossen. Elia loopt op hem af en werpt zijn mantel op hem. Elisa slacht zijn ossen en gaat met Elia mee als zijn dienaar. Over de daadwerkelijke zalving lees je in het verhaal zelf niets. De zalving wordt alleen genoemd in de opdracht die Elia kreeg. Maar belangrijker dan de letterlijke zalving is de zalving met de Geest van God. Van Jezus lezen we ook nergens dat hij letterlijk gezalfd is maar hij heeft in de synagoge van Kapernaüm wel de profetie van Jesaja gelezen: De Geest van God de Heer rust op mij, want de HERE heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen. Om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding (Jesaja 61). Jezus als de gezalfde De Geest des Heren rust op mij, en ook daar hoort een verhaal bij. Het verhaal van de zalving van Jezus is het verhaal van zijn doop in de Jordaan. Jezus kwam helemaal uit Galilea naar de Jordaan om door Johannes gedoopt te worden. Hij ging in de rij van de zondaren staan, hij ging onder in hetzelfde water, als je erbij was geweest zou hij je niet opgevallen zijn, maar boven hem gaat de hemel open en God wijst hem daar aan als degene in wie hij een welbehagen heeft. En uit de hemel daalt de geest neer in de gestalte van een duif. Dat is het verhaal van de zalving van Jezus. Hij wordt door zijn vader in de hemel gezalfd tot onze hoogste profeet, tot onze enige hogepriester, en tot onze eeuwige koning. De vader uit de hemel doet dat. Hij ziet het helemaal met Jezus zitten. Net als al die andere gezalfden is Jezus ook niet iemand die opvalt. Hij is niet iemand waar mensen het mee zien zitten en als mensen het wel met hem zien zitten dan hebben vlees en bloed hen dat niet geopenbaard.

6 In onze samenleving zijn er steeds minder mensen die in Jezus de gezalfde zien. Dat is erg en dat doet pijn maar vreemd is het niet. Het past bij de gang van de gezalfde. Samuel had er ook moeite mee de gezalfde te herkennen in de jongste zoon van Isaï. De profeten werden in hun eigen vaderland zelden of nooit geëerd. Je herkent de gezalfde niet zomaar want het zou heel goed kunnen dat hij niet aansluit bij dat wat wij van een gezalfde verwachten. Hij is de niet de vervulling van dat waar wij van dromen. Hij komt ook om dingen te doen die haaks staan op onze dromen. Maar dat kan niet wegnemen dat wij ons toch aangetrokken voelen tot deze persoon. Dat we geboeid worden door Jezus. Dat je merkt dat hij iets heeft. Hij spreekt je aan en dat gevoel is dan de basis om je wel of niet aan hem toe te vertrouwen. Het gevoel als de reden om in Jezus meer te zien dan in iemand anders. Maar het probleem met gevoel is dat onze gevoelens niet stabiel zijn. Als je Jezus vandaag aardig vindt kan er zomaar een dag komen dat je hem niet meer aardig vindt. Als hij je vandaag aanspreekt wil dat nog niet zeggen dat je je morgen ook nog door hem aangesproken weet. Gevoel geeft ons uiteindelijk geen zekerheid. Ons gevoel is niet beslissend als het gaat over de vraag of Jezus het is. Misschien zou je het kunnen vergelijken met een rechter. Hij spreekt een vonnis uit. Je krijgt drie jaar cel. De rechter zegt het, dus dan is dat zo. Ja, je kunt nog in hoger beroep, maar als de hoogste rechter het zegt, dan staat het vonnis vast. Dan weet je waar je aan toe bent. De geldigheid van zijn vonnis hangt niet af van de vraag of hij aardig is of niet. De vraag wat voor gevoel je bij hem hebt doet er totaal niet toe want het vonnis veranderd er niet door. De rechter draagt niet voor niets een toga. Hij of zij spreekt niet op persoonlijke titel. Hij of zij is een ambtsdrager. Hij of zij is bekleed, hij of zij is aangesteld, en alleen daarom is het vonnis dat wordt uitgesproken beslissend. Zo moeten we ook over Jezus moeten denken die we soms wel en soms niet aardig vinden. Die ons soms wel en soms niet aanspreekt. Hij is door God aangesteld en dat alleen geeft zekerheid. Als hij gevangenen vrijlating bekend maakt dan is dat zo. Als hij geketenden bevrijding aankondigt dan heeft dat gezag. Als hij de zonden vergeeft dan hoef je niet te twijfelen want de geest des Heren rust op hem. Hij is gezalfd en mag namens zijn vader spreken. Hij is het omdat God het heeft gezegd. Je bedriegt jezelf niet. Je vergist je niet als je op hem afgaat en je zaak toevertrouwt aan hem. Hij is de enige door wie je volkomen zekerheid kunt krijgen, dat God ons niet verwerpt maar aanneemt. Afsluiting Jezus is door zijn vader in de hemel gezalfd tot onze hoogste profeet, tot onze enige hogepriester, en tot onze eeuwige koning. Waarom is hij de hoogste, waarom is hij de enige, waarom is hij de eeuwige? Koningen, priesters en profeten, ze treden in Israël op namens God. Er zat nogal eens licht tussen dat wat ze met hun privé leven zeiden en dat wat ze met hun openbare bediening

7 verkondigden. Bij Jezus valt dat allemaal helemaal samen. Hij is de hoogste profeet omdat hij niet alleen met zijn woorden maar ook met zijn daden het evangelie heeft verkondigd. Hij was het woord van God in eigen persoon en is daarom de hoogste profeet. Hij is de enige hogepriester omdat hij alleen in eigen persoon het offer is dat ons voor eens en voor goed verlost van onze schuld. En hij alleen is eeuwig koning omdat hij uit de doden is opgewekt om nooit meer te sterven en voor altijd onze koning te zijn. Voor altijd, als we het over Jezus als de Messias hebben, dan hebben we het niet over het verleden. Het gaat vanavond over hem die hier en nu als onze hoogste profeet en leraar tot ons spreekt. Als het over de gezalfde gaat dan gaat het over hem dag in dag uit in het heiligdom uw belangen behartigt. Als het gaat over Jezus die de Christus is, dan gaat het over hem die ons beschermt en bewaart bij de verlossing. Dat Jezus regeert blijkt uit ons. Wij zijn zijn onderdanen. Wij hebben hem niet uitgekozen. Wij zagen allerlei anderen. Maar er is een stem uit de hemel die zegt: hij is het, en alleen daarom kunnen wij het ook zeggen: u bent de Messias, de zoon van de levende God. Amen

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 12 Ochtenddienst Doop Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 145 : 1 en 4 (lofzang op de Here die bevrijdt en zorgt) 4 Lezing van de wet

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Voorganger: Ds. Doddy van Leeuwen Organist: Cor van Kooten Welkom door de ambstdrager van dienst psalm 98: 1 en 2 allen

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

zondag 25 oktober

zondag 25 oktober zondag 25 oktober 2015 1 Introductie / terugblik Lezen 1 Samuel 16 David en Jezus Christus Vier lessen voor bedieningen zondag 25 oktober 2015 2 Davids plaats in de geschiedenis zondag 25 oktober 2015

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : 15-21 Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lied 138 : 1 en 3 Psalm 98 : 1 en 2 Gezang 84 : 1, 2, 4 en 6 Gezang 49 NLB 475 Gezang 81 : 3, 4 en 5 Lied 135 : 1 en 2 Gezang 50 Joost en

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Voorganger: pastor Fred van der Louw Organist: Sybren Boukes m.m.v. Chr. Gem. Koor Con Amore 2 Orgelspel bij binnenkomst

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Daadwerkelijk luisteren naar Gods boodschap, In afhankelijkheid en vertrouwen voortdurend bidden Geestelijk en praktisch zorgen voor elkaar en

Daadwerkelijk luisteren naar Gods boodschap, In afhankelijkheid en vertrouwen voortdurend bidden Geestelijk en praktisch zorgen voor elkaar en Lezen : Efeze 1:1-14 & Zondag 12 Welkom en mededelingen Apostolische geloofsbelijdenis Evangelisch Liedboek 147 Lezen : Efeze 1:1-14 & Zondag 12 Inleiding onderwijs Kom tot Mij die vermoeid en belast zijn

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Koning in eeuwigheid Deze preek is gehouden op Hemelvaarstdag. Gelezen is Handelingen 13: 13-41. Gezongen zijn onder andere Opwekking 181 en Psalm 89: 1 en 2. Gemeente van Christus, Het kan niemand van

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 3, Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 3, Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 3, 13-19 Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 97 : 1, 3 en 5 4. Lezing van de wet 5. Zingen

Nadere informatie

Van Jezus belijden we met de geloofsbelijdenis dat hij zoon van God is. Ik wil vanavond met u

Van Jezus belijden we met de geloofsbelijdenis dat hij zoon van God is. Ik wil vanavond met u Zoon van God 6 april 2014 Gezang 576b: 1/5/7 LB Votum en groet Psalm 142: 1/2/3/4 OB Geloofsbelijdenis Psalm 142: 5/6/7 OB Schriftlezing Johannes 10: 22-39/ Zondag 13 Psalm 80: 1/4/5/6/7 NB Preek Gezang

Nadere informatie

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Eredienst 25 november 2018 16:30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 89 : 4, 6 Gebed Schriftlezing: Numeri 12 Gezang 8 : 1, 2, 3 >> Regenboog Tekst: Numeri 12 : 15 Preek Psalm

Nadere informatie

Seyfollah Arab Parisa Koroush

Seyfollah Arab Parisa Koroush Seyfollah Arab Parisa Koroush Lezen : Johannes 1 : 1-5 Johannes 3 : 1-16 Tekst : Johannes 3 : 16 Opwekking 654 Opwekking 436 Psalm 121 : 1 en 4 Gezang 89 : 1 en 4 Opwekking 710 Opwekking 670 Seyfollah

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 8 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 8 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 8 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 33 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 1 Korinthiërs

Nadere informatie

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434 Intocht: Psalm 67 1 God zij ons gunstig en genadig. Hij schenke ons t gezegend licht dat overvloedig en gestadig straalt van zijn heilig aangezicht: opdat hier op aarde elk uw weg aanvaarde en tot U zich

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Pinksteren revisited. Preek

Pinksteren revisited. Preek Pinksteren revisited Gezang 323:1/8 LvdK Votum en groet Psalm 145: 1/2 NB Gebod Psalm 145: 6 NB Schriftlezing (Handelingen 10:23-48) Gezang 328: 1/2/3 Preek Psalm 72: 1/3/6 NB Doopformulier Kinderlied

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Oecumenische viering

Oecumenische viering Oecumenische viering 23 januari 2011 om 9.00 uur Blasiuskerk Heinkenszand Week van Gebed voor de Eenheid Voorgangers: ds Werner Pieterse pastor Wiel Hacking Muzikale medewerking: Free Spirit Ab Faase organist

Nadere informatie

30 augustus uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen)

30 augustus uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen) 30 augustus 17.00 uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen) Votum, Zegengroet, Amen Zingen: GK psalm 16:1,3 (Ik weet bij U mijn toekomst eeuwig zeker) Gebed voor de eredienst Schriftlezing: Johannes 11:17-27;

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm]

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm] Ik geloof in Jezus Christus (III). Preek over zondag 11 en 12 [dia 1] Vandaag deel III in de middagserie ik geloof over de inhoud van ons geloof. De vorige keer ging het over God de Vader, de Almachtige,

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 5 februari 2017, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Orde van dienst voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 5 februari 2017, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Orde van dienst voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 5 februari 2017, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ds. G. De Goeijen Welkom Samen zingen: Psalm 16,1/3 (Liedboek

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. R.D. van Hornsveld Jan Ruiterkamp

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

Gemeente, De HEER bewaakt je altijd in zijn liefde 1. Gods liefde ervaren 2. op de pelgrimsweg 3. Daar is hulp 4. van de Wachter 5.

Gemeente, De HEER bewaakt je altijd in zijn liefde 1. Gods liefde ervaren 2. op de pelgrimsweg 3. Daar is hulp 4. van de Wachter 5. Votum en groet Zingen Ps 133: 1,3 Tien woorden Antwoordlied Ps 32: 1,3 Gebed Zingen Opw 355 / Ps 139: 1,11 Lezen/Tekst Psalm 121 Antwoordlied Ps 121 Prediking Ps 121 Zingen Opw 378 Gebed Collecte Zingen

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Genesis 1 : 26-28 Genesis 2 : 18-25 Leviticus 12 Numeri 5 : 11-31 Psalm 148 : 1 en 4 Gezang 121 : 1 en 2 Gezang 121 : 3, 4, 5 en 6 Gezang 121 :

Nadere informatie

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding Zondag 11 juni 2017 Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN 15.00 uur Organist: Hans van Noord Lector: Maaike Lok Voorbereiding Binnenkomst kerkenraad De gemeente wordt

Nadere informatie

Bede om erkenning van de hemelse Koning Thuis in Gods rijk? Thuis in eigen rijk. De koning komt. De koning komt weer. Spanning van het adventsgebed.

Bede om erkenning van de hemelse Koning Thuis in Gods rijk? Thuis in eigen rijk. De koning komt. De koning komt weer. Spanning van het adventsgebed. Votum en groet Zingen (Populus Sion) Ps 80: 1,10 Tien woorden (mo) Ex 20 Zingen (mo) Ps 97 Gebed Zingen E&R 244 Lees je Bijbel Schriftlezing Openb 5 Zingen GK 69 Prediking HC Zondag 48 Zingen LvK 110:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden?

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? David door Samuel tot koning gezalfd. Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? 1 Samuel 16:1 1 Toen zei de HEERE tegen Samuel: Hoelang rouwt u om Saul, die Ík immers

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd?

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd? 1 Samuël 10:17 11:13 (Leve de Koning!) 1 SAMUËL 10:17-27 Jongens en meisjes, Ik wil het vandaag met jullie hebben over dappere koningen. Sommige van jullie zijn vorige week op Spoorzoekers geweest en toen

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Gebed Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen Zegen

Gebed Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen Zegen Votum - groet Zingen Opw 518 Wet GK 176b Zingen LB 653: 1,6 Schriftlezing 1 Kor 13 Zingen GK 164 canon Preek 1 Kor 13: 12 Zingen Ps 84 PvN Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen

Nadere informatie

Eredienst 31 maart uur Voorganger: ds. J. Geersing

Eredienst 31 maart uur Voorganger: ds. J. Geersing Eredienst 31 maart 2019 16.30 uur Voorganger: ds. J. Geersing Liturgie Mededelingen Psalm 90: 1 en 8 Votum / zegengroet Gezang 160 Gebed Lucas 15: 1-10, 25-32 Psalm 84: 1, 2, 5, 6 Preek Liedboek 436: 1,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos 8 januari 17.00 uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos stilte toewijding en groet zingen Psalm 33:1,2,6 nieuwe psalmberijming gebed: Zingen LB 371 = Opw. 436 lezen Joh.3:22-36

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 12, Bidstond voor gewas en arbeid. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 12, Bidstond voor gewas en arbeid. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 12, 13-34 Bidstond voor gewas en arbeid Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 23 : 1, 2 en 3 4. Gebed voor de opening van het Woord

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 122 : 1 en 2 (NB) 1.Hoe sprong mijn hart hoog op in mij, toen men mij zeide: "Gord u aan om naar des Heren huis

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10 NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft.

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Christus en christen Liturgiesuggesties: Schriftberijming 24: 1, 2 en 3 Schriftberijming 24: 4,5 en 6 Johannes 15: 1-8 en 18-27 Psalm 40: 1 Zondag 12 Psalm 40: 7 Na verkondiging: Gezang 399: 4,5 en 6 Psalm

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Eredienst 2 April 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Liturgie Intocht: Opwekking 464 Votum / zegengroet Psalm 43 : 1, 3, 4 Zingen: Wet in kindertaal Gebed Doven van kaars Hebreeën 9 : 1-14 Laat

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig Westlanddienst op zondag 28 mei in de Dorpskerk te s-gravenzande m.m.v. de Muziekgroep; Schriftlezer is Sjaan van der Kaaij Thema: Kopje onder Voor de dienst zingt en speelt de muziekgroep Om 9.55 uur

Nadere informatie

Aan iedereen een flink stukje brood geven, waar je wel zeven stukjes uit kan nemen

Aan iedereen een flink stukje brood geven, waar je wel zeven stukjes uit kan nemen Dia 01 190203 Jefta- Jezus, onze Hogepriester Dia 02 Introductie 1. Vandaag Avondmaalsdienst. Avondmaal uit de traditie halen en in de preek zetten. 2. Met jullie in viering van het avondmaal nadenken

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 Lezen : Psalm 103 Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 In deze dienst is er: Voor wie? Ichtûs Kids Voor alle kinderen vanaf 3,5 jaar tot en met groep 4 Waar?

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Het Kerstpakket Liturgiesuggesties: Gezang 124: 1-5; Gezang 145: 1-3 Gezang 146: 1, 2, 4 en 6 Gezang 26: 1, 3 en 4 Jesaja 8:23-9:6 Zingende Gezegend 135: 1 en 2 Johannes 3:16-21 Gezang 160: 1 en 2 Na verkondiging:

Nadere informatie