Fotoverslag Zambia (World Servants) door Elise Alberts 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotoverslag Zambia (World Servants) door Elise Alberts 2011"

Transcriptie

1 Fotoverslag Zambia (World Servants) door Elise Alberts 2011 In Kaponga Hills in Zambia is er kort geleden een school gebouwd om de kinderen te onderwijzen. In Zambia is het echter de bedoeling dat leraren vlak bij de school leven, en daarom moeten er huizen voor de onderwijzers gebouwd worden. Onze groep is in 2011 naar Kaponga Hills gegaan om daar drie huizen te bouwen, inclusief toiletten. Daar hebben wij alle kinderen van het dorp ontmoet, en hun ook les gegeven over de Bijbel en onze cultuur. Op weg naar België, om daar vanuit Brussel naar Malawi te vliegen. Voor velen was het ook de eerste keer vliegen, dus dat was een hele ervaring. We hadden al een aantal groepsbijeenkomsten gehad en een voorbereidings weekend en kende elkaar dus al een beetje, maar het was een hele ervaring om nu met elkaar deze grote reis te maken! De reis in het vliegtuig duurde in totaal 14 uur, en vanuit Malawi moesten we ook nog 5 uur rijden naar Zambia! We reden door Malawi en zagen gelijk al veel van de armoede. Toen we aankamen in Kaponga Hills rond zes uur was het super donker! Dat was wel even wennen. Erg veel zagen we nog niet van het dorpje, dus na het eten doken we gelijk ons bed in, uitgeput als we waren van de lange reis. De eerste dag was een zaterdag, dus we hadden alle tijd om kennis te maken met de bevolking, en ons zelf te settelen. De kinderen verbaasden ons gelijk al. Touwtje springen hadden ze nog nooit gedaan, maar ze leerde het zo snel! Ze waren echt niet bang voor ons, en waren heel erg open en nieuwsgierig!

2 Dit was het oude toilet gebouw. De bewoners hadden speciaal voor ons een nieuwe latrine gemaakt met drie gaten voor de vrouwen, en drie gaten voor de mannen. Gaten als toilet! Geen lekkere comfortabele wc-bril meer, je moest echt op je hurken je behoefte doen. Maar ach, dat wende wel. Naast het schoolgebouw was een grootte lege vlakte, waar we de sport activiteiten organiseerde. Heel veel spelletjes die we deden waren nieuw voor de kinderen, dus dat vonden ze helemaal geweldig. Zo hebben we ze het spel Chinese muur aan geleerd. Maar het werd maar niet duidelijk dat als je af was dat je dan in de muur moest gaan staan! Ook skippyballen vonden ze heel erg leuk om te doen! Natuurlijk wel een beetje gek op het begin, maar de grootste lol wanneer ze het aan het doen waren! Drie van de kinderen die heel vlak bij ons slaapplek woonde. Ze vonden het heel leuk om de uiteindelijke foto die gemaakt was op het kleine schermpje van de camera terug te zien. De kinderen waren hier al klaar met school, en zaten te spelen bij hun huisje.

3 Op de zaterdagmiddag kregen we een heel warm welkom van de inwoners van het dorpje! Er werd voor ons gezongen, en een toespraak gehouden die werd vertaald door onze tolk en begeleider, die zelf in Malawi woont. Ook kregen we een kip en een geit van de bevolking! De geit werd diezelfde avond geslacht, en hij was best wel lekker! De kinderen vonden het ook heel interessant om de welkoms groet mee te maken. Lang niet alle kinderen van het dorp waren er, maar het waren er al veel om te zien! Hier zitten een aantal groepsleden in het oude schoolgebouw (een strodak en een muurtje van cement). In dit gebouwtje aten we ook, en deden we ook het kinderwerk. Gitaar spelen was een heerlijke manier om even te ontspannen. De kookploeg! Deze vrouwen hebben elke dag voor ons gekookt, en daar deden ze de hele dag over. Het zijn echt geweldige vrouwen. We aten elke avond kip, rijst en wat groente. Afwassen deden we daarna zelf, en de vrouwen vonden het heel gek om mannen te zien afwassen!

4 Dit is één van de huizen van de lokale bevolking, helemaal achterin zie je nog net het schoolgebouw. De huizen zijn gebouwd met stro en klei, en zijn niet heel kleurrijk van binnen. Toen we een keer op bezoek gingen bij een gezin zagen we dat ze elk werkje wat hun kind gemaakt had tijdens kinderwerk had opgehangen, zo trots waren ze er op! Dit is een oven waarin de bakstenen werden gebakken die wij gebruikte voor het bouwen van de huizen. Het is een heel gedoe om zo n oven in elkaar te zetten, en hij moet ongeveer 4 dagen lang branden om goede en sterke bakstenen te krijgen. Er blijven dan een paar Zambianen bij zitten om het vuur aan te houden. De oven uit elkaar halen bleek ook een groot werk te zijn! Elke steen moest zorgvuldig naar de werkplaats gebracht worden, en daar moesten ze ook nog gesorteerd worden op kwaliteit.

5 Hier zie je een overzicht van de plek waar we gingen bouwen. Er was al een fundament neergelegd, dus we zagen al een beetje hoe de kamers werden ingericht. De grote bergen zand die je ziet liggen werden gebruikt voor het mengen met het cement. Dat was een zwaar werk zeg! Alles werd gewoon met de hand gedaan, er was natuurlijk geen cementmolen. De kinderen mochten officieel niet op de bouwplaats komen, maar ze wilde dolgraag helpen. Bij de steenovens hielpen ze ons met het uit elkaar halen van de ovens, en het doorgeven van de stenen. Het was wel gek om dat toe te laten, want kinderen hadden allemaal geen handschoenen en veiligheid schoenen aan zoals wij hadden, maar ze hadden er het grootste plezier in! We hadden later zelfs nog een liedje gemaakt, die ze de hele drie weken lang nog bleven zingen: Yewo chomene Umbwezi wani Pawemi pawemi Umbwezi wani Wat betekend: Heel erg bedankt Mijn vrienden Tot ziens tot ziens Mijn vrienden

6 Hier zie je de kinderen weer touwtje springen. Touwtje springen was één van de bezigheden waar de kinderen er van konden genieten! Aan het begin was het nog een beetje gek om te doen maar..al gauw deden er heel veel kinderen mee! Ze konden zoveel hoger springen dan wij, dat was echt geweldig. Elke dag weer kwamen de kinderen vragen of ze het springtouw mochten lenen. Na een paar dagen hadden ze er zelf eentje gemaakt van aan elkaar gevlochten bladeren! Dat was wel heel tof om te zien. Ze zijn heel vindingrijk, en leren dingen erg snel.

7 Hier krijgen we een rondleiding over de bouwplaats. Op de eerste dag van de bouw gingen we met alle bouwers om de huizen staan in een grote kring om daar te bidden voor de bouw. Dat was echt een hele mooie belevenis. Er werd in het Tumbuka en in het Engels gebeden. Dit is een soort put die elke dag gevuld werd met water, zodat we dat konden gebruiken voor het mengen van het cement. Twee keer per dag kwamen de vrouwen van de kookploeg met emmers op hun hoofd de bouwplaats opgelopen. De put waar ze het water vandaan halen is ongeveer een kwartier lopen. Alle kinderen kwamen de eerste dag op de bouwplaats nog nieuwsgierig kijken wat we gingen doen. Als we aan het bouwen zijn mogen er geen kinderen op het terrein komen.

8 Een grote hoop bakstenen die we moeten sorteren. De mooiste bakstenen gaan in de fundering, en sommige waren echt onbruikbaar. Ze zijn niet heel stevig, als een metselaar een halve steen nodig heeft kan hij hem zo doormidden breken! Nadat wij mee gingen helpen met de bouw gingen we de stenen niet langer op een grote hoop leggen, maar stapelde we ze netjes op. Dit lijken heel veel stenen, maar het was lang niet genoeg! Er moesten nog drie steenovens leeggehaald worden voordat we klaar waren.

9 Hier links zie je de waslijnen. Twee keer in de week mochten we twee kledingstukken uitzoeken die we wilde laten wassen. Ook mochten we een keer mee met het wassen! Het was eigenlijk best wel zoals wij vandaag de dag ook met de hand wassen. Ze hadden een grote kartonnen doos met waspoeder, die ze heel gul in het water deden! De kleding was dus ook prachtig schoon. Het metselen was wel moeilijker dan we dachten! Elke dag werden we er iets beter in. Het werd natuurlijk niet zo nauwkeurig gedaan als wij in Nederland doen, maar we waren er wel heel trots op.

10 Bij de bouw moesten ook twee latrines gemaakt worden. Een latrine was zo n 5 meter diep, en was dus een heel werk! De grond is droog, dus er moest met een pikhouweel worden uitgeschept.

11 Het uitzicht is werkelijk prachtig! Je ziet het hier niet, maar elke werkdag wanneer we klaar waren gingen we douchen (Met een emmer warm water en een bekertje om over je heen te scheppen), waarbij we telkens konden genieten van een prachtige zonsondergang. Douchen met uitzicht! Wat wil je nog meer?

12 Weer een paar steenovens. Sommige stenen werden in de zon gelegd om te drogen. Deze waren echter niet goed genoeg om te gebruiken.

13 Dit zijn bananen bomen. De bananen die deze bomen opleverde werden verkocht op de markt.

14 Hier lopen we met z n alle naar de dorpjes rondom Kapunga Hills. De dorpjes zijn niet heel groot, en in elk dorpje woont vaak een hele familie! In dit gedeelte van Zambia mag je als man negen vrouwen hebben gek! Gelukkig kiezen de meeste mannen gewoon voor één vrouw. Werkelijk alles wat er in de dorpjes en huizen stond was zelfgemaakt! Zo stond er een afdruiprek, gemaakt van hout. Ze hebben een eigen kippenren, en ze wilde gelijk al een kip aan ons geven! Dat is namelijk een gewoonte in Zambia, een kip geven aan je gasten. Dat hebben wij maar beleefd afgeslagen!

15 Er lopen heel veel honden rond in Kapunga Hills, maar die worden vaak gepest door de kinderen, en er wordt niet echt aardig mee omgegaan. Zelfs de kleine puppy s worden gezien als schooiers. In deze familie had één van de mannen een hond als huisdier, wat dus wel bijzonder was. Met dit busje reden we heen en weer als we de bakstenen moesten halen, of als we iets moesten halen in Lundazi, de dichtstbijzijnde stad. De wegen in Zambia zijn natuurlijk niet geasfalteerd, en rijden in dit busje was daarom doodeng! De chauffeur reed met een snelheid die wel 200km per uur leek over de hobbels, en als er fietsers over de weg reden, of wanneer er vee op de wegen liepen, toeterde hij gewoon heel hard en reed zonder af te remmen door. Dat was soms wel heel eng om mee te maken.

16 Dit is het dorpje waar we onze eerste kerkdienst hebben gehad. Om bij dit dorpje te komen moesten we ongeveer drie kwartier lopen. Dit is de kerk van binnen. De mensen vonden het zo bijzonder dat wij ze gingen bezoeken, maar wij vonden het net zo bijzonder om daar te zijn! Het was een hele mooie kerkdienst. Er werd veel gezongen en gedanst. Een Engels liedje werd zo vaak gezongen dat we het hebben onthouden! Het liedje ging zo: Holy ghosts fire Jesus my desire You take me higher Each and every day I will never stop Praising you my lord You take me higher Each and every day Later bleek dat er nog een aantel andere coupletten waren, maar die konden we niet goed verstaan. Onze reisleider, Moffat, heeft ze nog voor ons voorgezongen.

17 Na de kerkdienst hebben we heel veel handen mogen schudden. Al zingend gaven de mensen ons de hand, en zo gingen ze heel onze groep af. Daarna gingen wij weer naar ons dorp toe. We werden nog een tijdje door de groep kerkgangers gevolgd. Toen we naar de kerkdienst gingen, gingen er een stuk of vier kinderen mee vanuit ons dorp, zodat zij ook de kerkdienst mee konden maken. Maar toen we terug liepen waren er op eens veel meer kinderen! We hebben onze tolk toen moeten vragen of hij wilde vragen aan de kinderen of ze weer naar hun eigen dorp terug wilde gaan. De kinderen maakte ons altijd wel aan het lachen, en wij hun. In de weekenden kwamen ze daarom ook vaak langs om te vragen of we wilde spelen. Het kinderwerk vonden ze ook helemaal fantastisch om te doen! Ze hadden sommige materialen nog nooit gezien, en vonden het dus ook oprecht leuk om het te leren. Knippen en plakken ging hun in het begin nog moeilijk af, maar het ging steeds beter. De armbandjes die ze hadden gemaakt hebben ze de gehele drie weken nog gedragen! Op de foto gaan vinden ze werkelijk prachtig, en dat vinden wij natuurlijk niet erg. Vaak gingen ze gelijk in een mooie positie staan!

18 The end of the journey!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Verslag geschreven door Hillie Jager

Verslag geschreven door Hillie Jager Verslag geschreven door Hillie Jager Mano a Mano In februari 2013 heb ik met de stichting Mano a Mano vrijwilligerswerk verricht in de Dominicaanse Republiek (Midden Amerika, zie plaatje hieronder) Graag

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl Werkboekje Naam: www.ebonderwijs.nl Hallo! Leuk dat je in dit boekje werkt. Je werkt in dit boekje over de geboorte van Jezus. Elk jaar vieren we dat op 25 december (eerste Kerstdag). EB Onderwijs wenst

Nadere informatie

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen.

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen. Canada 2014 Ik vloog op 28 juni 2014 naar Toronto, Canada. Ik moest om 3:oo uur Nederlandse tijd opstaan om op tijd op het vliegveld te zijn. Gelukkig had ik van te voren afgesproken met andere Nederlanders

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet.

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet. Vriendschap, Vrij en ongedwongen, Zonder vriendschap kun je iemand niet helemaal vertrouwen in je blijdschap en verdriet. Wie ben jij, wie is de ander? In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 1/2 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Inleiding Aan het begin van de les wordt het verhaal van James

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Het huis op de rots Het is winter, en het is koud! Als je s morgens wakker wordt is het nog donker; en s middags

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Even pauze en wachten op instructies.

Even pauze en wachten op instructies. Waterproject Dominicaanse Republiek Februari 2010 Waterleiding in El Ramón In het heuvelachtige gebied Los Anones waar de gemeenschap El Ramón ligt, heerst armoede en zijn de levensomstandigheden zwaar

Nadere informatie

De zolder van opa Groepen 3-4-5

De zolder van opa Groepen 3-4-5 De zolder van opa Groepen 3-4-53 Inhoud 1 Kinderboekenweek 3 2 Op de zolder 4 3 De stoof 5 4 Het leesplankje 6 5 De Keulse pot 7 6 De tol 8 7 De foto 9 8 De koffiemolen 10 9 De schaatsen 11 10 Nog een

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website.

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Licht en Zout Navertelling Matteüs 5,13-16

Nadere informatie

Orde van dienst schoolkerkdienst 14 april 2013

Orde van dienst schoolkerkdienst 14 april 2013 Orde van dienst schoolkerkdienst 14 april 2013 Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Ouderling van dienst: Marco Eghuizen = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

Nick: Omdat mijn vriendin Tanja in Abcoude woont

Nick: Omdat mijn vriendin Tanja in Abcoude woont Werkbezoek aan Creative Studio of Irina Pushkareva in Minsk, Belarus (Wit-Rusland) 31 maart 4 april 2017 Hans Salemink, coördinator van Kazou en Nick Ruhe*) *) Nick is een van de vaste acteurs van de theatergroep

Nadere informatie

Art for All in Zuid- Afrika, in Graaff Reinet. Een kleine stad, ongeveer 650 km landinwaarts vanaf Port Elisabeth. 5-23 december 2013

Art for All in Zuid- Afrika, in Graaff Reinet. Een kleine stad, ongeveer 650 km landinwaarts vanaf Port Elisabeth. 5-23 december 2013 Art for All in Zuid- Afrika, in Graaff Reinet. Een kleine stad, ongeveer 650 km landinwaarts vanaf Port Elisabeth. 5-23 december 2013 Op uitnodiging van Tanja en Hugo Vosloo, gingen wij met een zeskoppig

Nadere informatie

De stad Juba. De stad Juba. De stad Juba. De stad Juba. 2. Zondagsschool onder de boom. 2. Zondagsschool onder de boom. 3. Kinderen van de kerk

De stad Juba. De stad Juba. De stad Juba. De stad Juba. 2. Zondagsschool onder de boom. 2. Zondagsschool onder de boom. 3. Kinderen van de kerk De stad Juba 1. Kerk in Juba 2. Zondagsschool onder de boom 3. Kinderen van de kerk 4. Marktkraampje in Juba De stad Juba 1. Kerk in Juba 2. Zondagsschool onder de boom 3. Kinderen van de kerk 4. Marktkraampje

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Een verrassende vriend Toen de Here Jezus hier op aarde was, heeft hij veel verhalen verteld om de mensen iets te

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Een asielzoeker is iemand die bescherming vraagt in een ander land omdat hij zich niet veilig voelt in zijn

Nadere informatie

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Op het Pelgrimspad Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Pelgrim zijn Een lange tocht maken. Dichterbij God en je eigen ziel komen. Je doet het alleen en toch samen met anderen. Pelgrimeren,

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

De drie jongetjes lopen weg

De drie jongetjes lopen weg De drie jongetjes lopen weg Het is woensdagmiddag en de drie kleine jongetjes vervelen zich. Ze weten helemaal níéts te doen, en daarom rennen ze maar een beetje door het huis. Hou eens op met dat kabaal!

Nadere informatie

Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana. Door mevrouw Van Houten

Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana. Door mevrouw Van Houten Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana Door mevrouw Van Houten Twee weken was ik in Noord Ghana om de docenten daar te helpen met hun onderwijs. De indrukken die ik daar heb opgedaan laten

Nadere informatie

krant Zomervakantie! Vrijdag 28 juni 2019 De plezantste krant jullie terug op 2 september schooljaar is aangebroken.

krant Zomervakantie! Vrijdag 28 juni 2019 De plezantste krant jullie terug op 2 september schooljaar is aangebroken. De plezantste krant krant Vrijdag 28 juni 2019 Trimesteriële krant jaargang 1 Nummer 3 Zomervakantie! Het einde van het zorgeloos spelen en jullie terug op 2 september schooljaar is aangebroken. genieten

Nadere informatie

ONDER DE PARAMARIBOOM

ONDER DE PARAMARIBOOM ONDER DE PARAMARIBOOM Johan Fretz in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord De grote mensen vroegen me altijd waar ik vandaan kwam. Dordrecht, zei ik dan. Maar dat was niet

Nadere informatie

Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze

Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze Nieuwsbrief 'WY DAAR' 27 september 2016 View this email in your browser Van de familie Boone Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze tijd! U/jij begrijpt

Nadere informatie

Agriturismo La Torriola Italië Umbrië Todi

Agriturismo La Torriola Italië Umbrië Todi Agriturismo La Torriola Italië Umbrië Todi 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Agriturismo La Torriola - (Italië Umbrië Todi) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek.

In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek. Pakhuis In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek. Nummer 37 staat leeg. Al meer dan een jaar. De ramen

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes!

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes! 02 05/05/ 17 Vandaag begon de week opnieuw op dinsdag. Normaal hadden we dan schrijfkriebels, maar de jongens en meisjes van het eerste en tweede leerjaar zijn op piratenklassen en hadden de hulp van Evi

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door: Merel Hamoen

Noorwegen. Gemaakt door: Merel Hamoen Noorwegen Gemaakt door: Merel Hamoen Inhoud Hoofdstuk 1: Dag 1 de aankomst Hoofdstuk 2: Dag 2 Hoofdstuk 3: Dag 3 Hoofdstuk 4: Dag 4 Hoofdstuk 5: Dag 5 de terugreis Hoofdstuk 6: Het gastgezin Hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Margaret

Nieuwsbrief van Margaret Nieuwsbrief van Margaret Januari 2019 Beste nieuwsbrieflezers, Bedankt voor uw steun, medeleven en gebed in 2018. Ik heb dit enorm gewaardeerd en het doet me elke keer versteld staan. Benjy en ik wensen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Prinses Marijke. op de. Thee

Prinses Marijke. op de. Thee Prinses Marijke op de Thee Prinses Marijke loopt vrolijk door de tuin. De tuin heeft een naam: Prinsentuin. Maar er mogen ook prinsessen wandelen. De tuin hoort bij een paleis. Dat paleis heet het Princessehof.

Nadere informatie

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Op maandag 12 november 2018 ben ik begonnen aan mijn rondreis langs veel klassen van Algemene School Oost te Bergen op Zoom. Superspannend, want het was de

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019

Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019 Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019 Een tijd geleden kwam ik op Facebook een vakantiebestemming tegen in Spanje. Iedereen is daar hartelijk welkom, maar ze ontvangen ook graag mensen met

Nadere informatie

Aftellen - december/januari 2018

Aftellen - december/januari 2018 Aftellen - december/januari 2018 Het heeft wat extra tijd en moeite gekost, maar gisteren werden we gebeld door de Zuid-Afrikaanse ambassade dat onze visa aanvragen zijn goedgekeurd! Dat betekent dat het

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Orde van dienst voor 16-06-2019 Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Bemoediging en groet Lied 217: 1, 2, 5 (De dag gaat open voor

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

Olten, december 2014,

Olten, december 2014, Olten, december 2014, Hoho! Hoi allemaal! Omdat papa en mama denken, dat ik degene in ons gezinnetje ben die het liefste praat, mag ik jullie alweer voor de tweede keer onze kerstbrief presenteren! Het

Nadere informatie

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E Woordzoeker G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E J M U B H S E R R H M N O I S O Z R D R D E E

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF #15 April 2014 Thuis is van start!

NIEUWSBRIEF #15 April 2014 Thuis is van start! NIEUWSBRIEF #15 April 2014 Thuis is van start! De laatste maanden is er hard gewerkt aan de afwerking van het achterhuis. De appartementen zijn in de maand januari- februari door de bewoners en hun familie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward

JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward Met dankbaarheid kijken we terug... Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar)

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) Negen gezinsmomenten om met je kinderen stil te staan bij de kerk. Kies zelf wat bij jouw kinderen het beste past: elke dag een momentje of elke week

Nadere informatie

Joanne s Children Corner

Joanne s Children Corner Voor u ligt weer een nieuwsbrief met informatie over de activiteiten van de Joanne Foundation. Er zijn nieuwe ontwikkelingen te melden en mooie dingen gebeurd! Joanne s Children Corner Toch willen we ook

Nadere informatie

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli IJsland Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli En daar sta je dan, op het vliegveld van Keflavik, je kent niemand en hebt geen idee waar je heen moet. Iedereen om je heen spreekt in een vreemde taal waar geen

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

Na 2 weken in Australië kwam Job weer terug naar Papoea Nieuw Guinea (PNG). Dat was voor

Na 2 weken in Australië kwam Job weer terug naar Papoea Nieuw Guinea (PNG). Dat was voor Nieuwsbrief 'wy daar' 2 mei 2016 View this email in your browser Van de familie Boone Na 2 weken in Australië kwam Job weer terug naar Papoea Nieuw Guinea (PNG). Dat was voor ons alle 6 reden voor een

Nadere informatie

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 ~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 Eerste paasdag, en we gingen s,avonds heerlijk gourmetten. Helaas heb ik er aardig last van gehad, ondanks ik niet super veel gegeten heb Kan er gewoon

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD!

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! DAG! Kinderen zijn een kado en geen vanzelfsprekendheid. Zo onbevangen, vol energie en levenslustig als kinderen vaak zijn,

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 3/4 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Leerkracht - handreiking Aan het begin van de les wordt het verhaal

Nadere informatie

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014 Leerlingenquete r.-k.b.s De Rank in Schagen Maart 2014 1 VERSLAG LEERLINGENQUETE R.-K BASISSCHOOL DE RANK, MAART 2014 Vraag 1 : Wat voor een rapportcijfer zou je De Rank geven? In totaal hebben 35 kinderen

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Voorganger Ouderling v. dienst Organist : ds. A. H Boschma : mw. F. Hovius : dhr. P. de Jong M.v.v. Kinderen en personeel van Het Mozaïek Thema

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8.

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. Dingen van vroeger Inhoud 1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. De koffiemolen 10 9. De schaatsen 11 10. Nog

Nadere informatie

verhaal: mombé heeft geluk

verhaal: mombé heeft geluk verhaal: mombé heeft geluk Foto 1: Dit is het dorp van Mombé. Mombé woont hier met zijn vader, moeder, broertjes, zusjes, oma, opa, oom, tante, neefjes en nichtjes. Mombé heeft geluk, want het is erg gezellig

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Verslag van de monsterrit op

Verslag van de monsterrit op Verslag van de monsterrit op Zaterdag 14mei 2016 Beste solexrijders Wij hopen dat het misverstand omtrent de datum geen invloed heeft gehad op de opkomst. Natuurlijk was het opeens koud weer en kans op

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Bezoekje kinderboerderij

Bezoekje kinderboerderij Bezoekje kinderboerderij Kinderboerderij de Trotse Pauw ligt midden in het centrum van Spijkenisse. En, daar moesten twee Hollandse geiten, vaste bewoners van de boerderij, vanmiddag even verkassen. Want,

Nadere informatie