Handreiking gebruik van steekproeven bij specifieke uitkeringen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking gebruik van steekproeven bij specifieke uitkeringen"

Transcriptie

1 0 Handreiking gebruik van steekproeven bij specifieke Maart 2006 Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8, Postbus 20015, 2500 EA Den Haag Dit document is auteursrechtelijk beschermd en bevat informatie die eigendom is van de Algemene Rekenkamer. Het document mag uitsluitend voor intern gebruik worden verveelvoudigd. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt aan derden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Algemene Rekenkamer.

2 Inhoud 1 1 Inleiding Aanleiding en doel van deze handreiking Het principe van specifieke 2 2 Single audit en accountantscontrole bij gemeenten en provincies Single-auditbeleid M&O-beleid Rechtmatigheidsoordeel provincie- en gemeenteaccountants 3 3 Rechtmatigheidscriteria accountantscontrole Begrotingscriterium Overige wettelijke regelingencriterium Voorwaardencriterium Uniforme foutdefinitie Conclusie 7 4 Gegevensgerichte steekproeven: betrouwbaarheid en materialiteit Tabel gegevensgerichte steekproef bij 1% materialiteit Voorbeelden ter verduidelijking tabel Voorbeeld 1: Wet financiering Abw, Ioaz, Ioaw Voorbeeld 2: Wet stedelijke vernieuwing 11 5 Samenvattende conclusie 13 Literatuur 14

3 1 Inleiding Aanleiding en doel van deze handreiking Deze Handreiking specifieke vloeit voort uit een toezegging die de Algemene Rekenkamer op 13 januari 2005 heeft gedaan aan de voorzitter van de Tweede Kamer, als reactie op het eindrapport van de commissie-brinkman (Stuurgroep doorlichting specifieke, 2004). Wij zegden toe voor een aantal specifieke te zullen onderzoeken in welke mate het Rijk kan steunen op de reguliere controles van de jaarrekeningen van gemeenten en provincies c.q. in welke mate aanvullende controles nodig zijn. Ook zegden wij toe hierover een handreiking aan de ministeries te zullen sturen. Het is onze bedoeling om in deze handreiking een algemeen plan van aanpak te geven voor een zo doelmatig mogelijke controle op de rechtmatigheid van specifieke ten behoeve van het Rijk. 1.2 Het principe van specifieke Specifieke worden door het Rijk aan gemeenten en provincies verstrekt voor specifieke doelen die op lokaal of regionaal niveau moeten worden gerealiseerd. De gemeenten en provincies zijn verantwoordelijk voor de rechtmatige (en doelmatige) uitvoering van de specifieke uitkering en dienen hiervoor verantwoording af te leggen aan de betrokken minister. De gemeenten en provincies zijn gehouden aan de specifieke regelgeving en de uitkeringsvoorwaarden en zijn dus niet vrij in de aanwending van de specifieke. Een minister blijft verantwoordelijk voor de rechtmatigheid (en doelmatigheid) van de besteding van de gelden die op zijn begroting staan, ook al worden deze gelden als specifieke overgemaakt naar gemeenten en provincies. Voor het verkrijgen van redelijke zekerheid over de rechtmatigheid kan de minister zelf controles ter plaatse bij de gemeenten en provincies uitvoeren (eigen waarnemingen inclusief boekenonderzoek). Maar hij kan er ook voor kiezen om de informatie die de gemeenten en provincies hem verstrekken, te beoordelen.

4 2 Single audit en accountantscontrole bij gemeenten en provincies Single-auditbeleid Voor de verantwoording over specifieke heeft het kabinet gekozen voor een single-auditbeleid. Dat betekent dat het Rijk steunt op de accountantscontrole van de gemeente- en/of provincierekening. Een minister zal dus in de meeste gevallen niet zelfstandig controle ter plaatse verrichten. De controle-informatie wordt primair verstrekt door de accountant van de gemeente en/of de provincie. 2.2 M&O-beleid De rechtmatigheid van de bestedingen wordt binnen de singleauditaanpak beoordeeld op basis van informatie die wordt aangeleverd door de gemeente en/of provincie, die zich daarbij zelf wellicht weer baseert op informatie die is ontvangen van de eindbegunstigde. Omdat deze eindbegunstigde belanghebbend is, is deze informatie gevoelig voor misbruik en oneigenlijk gebruik ( M&O-gevoelig ). De minister is verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van een toereikend M&Obeleid voor specifieke, opdat hij redelijke zekerheid kan verkrijgen over de vraag of de betreffende gelden rechtmatig zijn verstrekt. 2.3 Rechtmatigheidsoordeel provincie- en gemeenteaccountants Op grond van de Gemeentewet en de Provinciewet dienen de accountants van gemeenten en provincies met ingang van het jaar 2004 naast het gebruikelijke oordeel over het getrouwe beeld van de jaarrekening ook een oordeel te geven over de rechtmatigheid van de baten en lasten en van de balansmutaties die in de jaarrekening zijn opgenomen.

5 Omdat het Rijk voor het rechtmatigheidsoordeel over specifieke moet kunnen steunen op de reguliere jaarrekeningcontrole van gemeenten en provincies, dient deze accountantscontrole aan een aantal voorwaarden te voldoen. 4 De accountantsverklaring over de jaarrekening alleen is een onvoldoende basis. De accountant van de gemeente en de provincie geeft hierin namelijk een verklaring af over de jaarrekening als geheel. Een specifieke uitkering vormt slechts een onderdeel van zo n jaarrekening en heeft in beginsel dus slechts invloed op het accountantsoordeel als er een groot financieel belang mee is gemoeid (wat niet altijd zo is). Dit betekent dat de jaarrekeningcontrole in beginsel minder geschikt is om vast te stellen of een specifieke uitkering rechtmatig is besteed. Het aanvullende oordeel dat de provincie- en gemeenteaccountants sinds 2004 geven over de rechtmatigheid van de baten en lasten en van de balansmutaties die in de jaarrekening zijn opgenomen is dus van belang voor het rechtmatigheidsoordeel van het Rijk over specifieke. Een belangrijke randvoorwaarde is uiteraard dat specifieke in de jaarrekening (en het jaarverslag) van de gemeenten en provincies zijn opgenomen. Anders worden ze überhaupt niet gecontroleerd. Het college van burgemeester en wethouders respectievelijk gedeputeerde staten leggen over deze specifieke in dat geval ook geen verantwoording af aan de gemeenteraad respectievelijk provinciale staten. Verder moet de diepgang van de accountantscontrole voldoende gewaarborgd zijn. De rechtmatigheidscriteria waaraan de accountant dient te toetsen, beschrijven we in het volgende hoofdstuk.

6 3 Rechtmatigheidscriteria accountantscontrole 5 De bestedingen van een specifieke uitkering zijn op rijksniveau rechtmatig indien deze tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de begrotingswet ( 3.1) en met andere wettelijke regelingen ( 3.2). De resultaten van de accountantscontrole van gemeenten en provincies kunnen voor de controle op departementaal niveau gebruikt worden als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Om te beginnen dient in een controleprotocol ten behoeve van accountantscontrole alle relevante weten regelgeving en subsidievoorwaarden inzake de specifieke uitkering te zijn vastgelegd ( 3.3). Voorts dienen de rechtmatigheidscriteria te zijn vastgelegd in een uniforme foutdefinitie per specifieke uitkering ( 3.4). Met accountantscontrole wordt hier in beginsel niet de jaarrekeningcontrole bedoeld, gezien de beperkingen van de jaarrekeningcontrole die zijn genoemd in hoofdstuk Begrotingscriterium Overeenstemming met de begrotingswet houdt concreet in dat: er overeenstemming dient te zijn met de omschrijving van het begrotingsartikel van het ministerie; de verplichtingen en uitgaven binnen het goedgekeurde begrotingsbedrag dienen te blijven; het juiste begrotingsjaar moet zijn belast. De begrotingsstaat die deel uitmaakt van de bij wet vastgestelde begroting zal veelal een begrotingsartikel bevatten, waaruit de specifieke uitkering wordt geraamd, geautoriseerd en betaald. De omschrijving van het begrotingsartikel (vaak een beleidsartikel) geeft ook het kader aan waaraan de specifieke uitkering mag worden besteed. Besteding aan een ander doel dan genoemd in de artikelomschrijving van het beleidsartikel leidt in beginsel tot een onrechtmatige uitgave. Indien de eindbegunstigde van de specifieke uitkering het geld niet besteedt aan het doel genoemd in de artikelomschrijving, is er sprake van een (begrotings)onrechtmatige uitgave.

7 De naleving van de begrotingswet dient te worden vastgesteld door de departementale audit-/accountantsdienst Overige wettelijke regelingencriterium Overeenstemming met andere wettelijke regelingen houdt concreet in dat: de comptabele regelgeving is nageleefd; de desbetreffende specifieke uitkeringswet- en regelgeving is nageleefd. Indien de minister (beleidsdirectie) de specifieke uitkering uitgeeft in strijd met de comptabele regelgeving leidt dit tot een onrechtmatige uitgave. Indien de eindbegunstigde de specifieke uitkering besteedt in strijd met de specifieke uitkeringswet leidt dit in beginsel tot een onrechtmatige uitgave bij de eindontvanger. De naleving van de specifieke uitkeringswet- en regelgeving dient vooral te worden vastgesteld door de accountants van de gemeenten en provincies. 3.3 Voorwaardencriterium Een belangrijke (wettelijke) voorwaarde genoemd in de specifieke wet- en regelgeving is dat de specifieke uitkering slechts mag worden besteed aan een specifiek doel. De specifieke uitkering moet zijn besteed: aan het doel genoemd in de specifieke wet- en regelgeving; en overeenkomstig de voorwaarden genoemd in de specifieke wet- en regelgeving en toekenningsbeschikking. Deze wettelijke voorwaarden en uitkeringsvoorwaarden dienen voor de duidelijkheid te worden opgenomen in de controleprotocollen die zijn bedoeld voor de controlerende accountants van gemeenten en provincies. Deze controleprotocollen worden dan verplicht gesteld door de beleidsdirectie. De naleving van het voorwaardencriterium dient vooral te worden vastgesteld door de accountants van de gemeenten en provincies.

8 3.4 Uniforme foutdefinitie 7 Een nadere concretisering van de rechtmatigheidscriteria dient te worden vastgelegd in een zogenoemde foutdefinitie per specifieke uitkering. Door het toepassen van een uniforme foutdefinitie kan eenduidig worden vastgesteld of de gecontroleerde post van de specifieke uitkering rechtmatig is of niet. In het laatste geval kan er sprake zijn van een onrechtmatige besteding, een getrouwheidsfout of onzekerheid over de rechtmatigheid. 3.5 Conclusie De resultaten van de accountantscontrole van gemeenten en provincies kunnen voor de controle op departementaal niveau gebruikt worden als aan de volgende voorwaarden is voldaan: er is een duidelijk controleprotocol voorgeschreven, waarin alle relevante wet- en regelgeving, wettelijke voorwaarden en uitkeringsvoorwaarden zijn opgenomen; er worden uniforme foutdefinities toegepast.

9 4 Gegevensgerichte steekproeven: betrouwbaarheid en materialiteit 8 Om de kosten van de accountantscontrole van gemeenten en provincies te verminderen is het gewenst om de controlewerkzaamheden bij deze gemeenten en provincies beperkt te houden, mits daarbij het gewenste niveau van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid kan worden gewaarborgd. Ons uitgangspunt hierbij is dat het gebruiken van gegevensgerichte steekproeven de meest doelmatige oplossing is. Deze toepassing werken we in deze handreiking dan ook nader uit. Bij het evalueren van steekproeven hanteren we het begrip maximale fout. De maximale fout van een steekproef mag de kwantitatieve tolerantiegrens (materialiteit) per begrotingsartikel niet overschrijden. De kwantitatieve tolerantiegrenzen luiden als volgt: 10% als het begrotingsartikel kleiner is dan 50 miljoen, 5 miljoen als het artikel gelijk of groter is dan 50 miljoen maar kleiner dan 500 miljoen, en 1% als het artikel gelijk of groter is dan 500 miljoen. In het vervolg wordt voor de eenvoud uitgegaan van de strengste kwantitatieve tolerantiegrens (materialiteit) van 1%. Om goed te kunnen keuren moet de overschrijdingskans van de materialiteit kleiner zijn dan 5% Dit komt overeen met een betrouwbaarheid van 95%. De redelijke mate van zekerheid over de rechtmatigheid wordt dus vertaald in een betrouwbaarheidspercentage van 95%. We bespreken in dit hoofdstuk eerst de tabel die voor gemeenten respectievelijk provincies kan worden gebruikt bij het nemen van een gegevensgerichte steekproef met een materialiteit van 1% en een betrouwbaarheid van 95% ( 4.1). Vervolgens verduidelijken we het gebruik van deze tabel aan de hand van een tweetal concrete voorbeelden ( 4.2).

10 4.1 Tabel gegevensgerichte steekproef bij 1% materialiteit 9 In controleprotocollen wordt vaak een materialiteit (nauwkeurigheid) van 1% en een betrouwbaarheid van 95% voorgeschreven. Dit betekent een steekproefomvang van 300 steken voor die ene specifieke uitkering aan een bepaalde gemeente, hetgeen veel controlewerkzaamheden en controlekosten veroorzaakt. Indien echter een specifieke uitkering wordt betaald aan verschillende gemeenten, zal er per gemeente een kleiner aantal dossiers door de accountant hoeven te worden gecontroleerd om op departementaal niveau toch redelijke zekerheid over de rechtmatigheid te kunnen verkrijgen. Hoe meer gemeenten immers de specifieke uitkering ontvangen, des te kleiner wordt het aantal dossiers dat de accountant moet controleren. Onder accountant wordt hier in eerste instantie de accountant verstaan van de gemeente en de provincie; dit is het meest doelmatig op grond van de single-auditaanpak. Maar er is theoretisch geen beletsel om dit de accountant van de departementale audit/accountantsdienst te laten zijn. Indien op departementaal niveau nul fouten worden verwacht (k=0), bij een materialiteit van 1% en een betrouwbaarheid van 95%, kan de volgende tabel voor gemeenten worden gebruikt: (1) (2) (3) = (2)/(1) (4) (5) Aantal gemeenten dat Totaal aantal steken Aantal te controleren Materialiteit Betrouwbaarheid de specifieke benodigd op departe- dossiers per controle per controle per uitkering ontvangt mentaal niveau gemeente gemeente bij k=0 gemeente % (a) 95% % (a) 95% % 95% % 95% Voor de provincies ziet dezelfde tabel er als volgt uit: (1) (2) (3) = (2)/(1) (4) (5) Aantal provincies dat Totaal aantal steken Aantal te controleren Materialiteit Betrouwbaarheid de specifieke benodigd op departe- dossiers per controle per controle per uitkering ontvangt mentaal niveau provincie provincie bij k=0 provincie % 95% % 95% % 95%

11 10 Indien op departementaal niveau drie fouten worden verwacht (k=3), bij een materialiteit van 1% en een betrouwbaarheid van 95%, kan de volgende tabel voor gemeenten worden gebruikt: (1) (2) (3) = (2)/(1) (4) (5) Aantal gemeenten Totaal aantal steken Aantal te controleren Materialiteit Betrouwbaarheid dat de specifieke benodigd op departe- dossiers per controle per controle per uitkering ontvangt mentaal niveau gemeente gemeente bij k=0 gemeente % * 95% % * 95% % 95% % 95% * De materialiteit/nauwkeurigheid kan niet hoger zijn dan 100%. 4.2 Voorbeelden ter verduidelijking tabel Voorbeeld 1: Wet financiering Abw, Ioaz, Ioaw SZW Wet financiering Abw, Ioaz, Ioaw, Stb. 2000, nr. 383; laatstelijk gewijzigd: Stb. 2001, nr Alle gemeenten in Nederland (483) krijgen een specifieke uitkering in het kader van de Wet financiering Abw, Ioaz, Ioaw. Het uitkeringsbedrag bedraagt volgens het overzicht specifieke (OSU) over ,1 miljoen. Het bedrag is bestemd voor de verstrekking van een maandelijkse uitkering aan ongeveer personen op grond van de Algemene bijstandswet (Abw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw) of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz). Met ingang van 2004 zijn de uitkeringslasten die gemoeid zijn met de verstrekking van algemene bijstands volledig gebudgetteerd. Voor de gemeenten met minder dan inwoners worden de hiervoor beschikbare middelen verdeeld op basis van het historisch aandeel van deze gemeenten in de bijstandsuitgaven in Gemeenten met meer dan inwoners krijgen een deel van de middelen op basis van het historisch aandeel en een ander deel op basis van een aantal objectieve, niet direct door de gemeenten te beïnvloeden kenmerken. Voor de Ioaw, Ioaz en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) blijft het gebudgetteerde deel gehandhaafd op 25%.

12 Een toeslag vanuit de Toeslagenwet is slechts mogelijk voor personen die recht hebben op een uitkering op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Werkloosheidswet (WW), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (Waz), de Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) of het vangnet Ziektewet (ZW). Het betreft begrotingsartikel 5 Algemene inkomensgarantie op minimumniveau waarvan de totale uitgaven over 2004 zijn begroot op 5.790,8 miljoen. De specificatie is als volgt: 11 Apparaatsuitgaven Gebudgetteerd deel Abw, Ioaw, Ioaz Declaratie deel Abw, Ioaw, Ioaz Toeslagenwet uitkeringslasten Toeslagenwet uitvoeringskosten Subsidies en overige beleidsuitgaven Handhaving Totaal artikel 5 3,6 miljoen 5.096,9 miljoen 323,7 miljoen 337,7 miljoen 10,8 miljoen 0,3 miljoen 17,8 miljoen 5.790,8 miljoen Er zijn 483 gemeenten; als daar per gemeente een uitkeringsdossier wordt opgevraagd is er een voldoende steekproef waarbij nog één fout mag worden aangetroffen. Het voert te ver om uit alle afzonderlijke posten een steekproef te trekken, daarom kan het onderzoek beperkt worden tot de grootste post. Als elke gemeente een dossier aanlevert is een adequate controle op rijksniveau mogelijk Voorbeeld 2: Wet stedelijke vernieuwing VROM Wet stedelijke vernieuwing, Stb. 2000, nr. 504; laatstelijk gewijzigd: Stb. 2000, nr Dertig grote steden en de provincies ontvangen jaarlijks een specifieke uitkering in het kader van de Wet stedelijke vernieuwing. Het betreft begrotingsartikel 04 Fysieke Stedelijke Vernieuwing, waarvan de totale uitgaven over 2004 zijn begroot op 679,3 miljoen. Het uitkeringsbedrag bedraagt volgens het overzicht specifieke (OSU) over ,9 miljoen, waarvan 288,4 miljoen naar de gemeenten gaat en 106,5 miljoen naar de provincies.

13 De specificatie is als volgt: 12 Apparaatsuitgaven Investeringen stedelijke vernieuwing Innovatiebudget stedelijke vernieuwing Stedelijke vernieuwing Lelystad Overig programma Totaal artikel 4 6,5 miljoen 625,9 miljoen 40,9 miljoen 3,2 miljoen 2,8 miljoen 679,3 miljoen Steekproefadvies: om een aantal van 300 te halen, moeten per stad of provincie tien dossiers opgevraagd worden. In dit geval mogen geen fouten worden aangetroffen. Als er maximaal één fout is toegestaan dan is een steekproefomvang van 475 vereist. Per gemeente is dan een steekproef van zestien vereist. Een uitgebreidere steekproef van 900 biedt behalve een rechtmatigheidsoordeel ook de mogelijkheid om afwijkende gemeenten op te sporen. Bij de evaluatie van de steekproef wordt eerst de rechtmatigheid op rijksniveau vastgesteld. Vervolgens kan ook op gemeenteniveau bij een materialiteit van 10% de rechtmatigheid van de uitkering worden vastgesteld. Afhankelijk van het verwachte aantal fouten (0 of 1) is een steekproef van tien of zestien dossiers per gemeente in principe voldoende.

14 5 Samenvattende conclusie 13 Als aan de voorwaarden vermeld in hoofdstuk 3 is voldaan, kunnen de controlewerkzaamheden per specifieke uitkering per gemeente aanzienlijk worden teruggebracht, terwijl op departementaal niveau toch een materialiteit (nauwkeurigheid) van 1% en een betrouwbaarheid van 95% voor de rechtmatigheidscontrole van de specifieke uitkering wordt gewaarborgd.

15 Literatuur 14 Stuurgroep Doorlichting specifieke (2004). Anders gestuurd, beter bestuurd; De specifieke doorgelicht. Eindrapport stuurgroep doorlichting specifieke. Bijlage bij niet-dossierstuk , bzk : brief van de ministers van Financiën en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over eindrapport van de stuurgroep Doorlichting specifieke, 25 oktober 2004.

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast)

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Inleiding Met ingang van 2004 moeten alle provinciale jaarrekeningen worden voorzien van een accountantsverklaring met betrekking tot de financiële

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Coevorden

Controleprotocol gemeente Coevorden Controleprotocol gemeente Coevorden Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Vaststelling Controleprotocol 3 3 Wettelijk kader 3 4 Goedkeurings- en rapporteringstolerantie 3 4.1 Goedkeuringstolerantie 4 4.2 Rapporteringstolerantie

Nadere informatie

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking)

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking) Punt 11. : Controleprotocol jaarrekeningen G 6 m 6 6 R T 6 2011 tot en met 2014 _- sa. Hellendoom Aan de raad Samenvatting: De accountant geeft bij de jaarrekening een controleverklaring af waarin zowel

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is.

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2013 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 06 november 2003 heeft de gemeenteraad Deloitte Accountants aangewezen

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening 2016

Controleprotocol jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wettelijk kader 3 1.2 Doel 4 2. Accountantscontrole 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen 5 2.2 Controle rechtmatigheid in het bijzonder 5 2.3 Controletoleranties

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Advies commissie BBV aan ministerie van BZK mei 2013. Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording

Advies commissie BBV aan ministerie van BZK mei 2013. Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording Samenvatting Mede op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de commissie BBV een onderzoek

Nadere informatie

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Nick Doorn (concerncontroller) 20 juni 201914 juni 2019 1. Inleiding In 2016 heeft de aanbesteding

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 Voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en het Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen September 2014

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming. Voorgesteld besluit Vaststellen van het Controleprotocol 2013 voor een periode van twee jaren.

Aan de raad. Status: ter besluitvorming. Voorgesteld besluit Vaststellen van het Controleprotocol 2013 voor een periode van twee jaren. No. 214439-1 Emmeloord, 7 januari 2013. Onderwerp Controleprotocol 2013 Advies raadscommissie De auditcommissie adviseert het voorstel als hamerstuk te beschouwen Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen gemeente Heerenveen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Doel... 4 2 Accountantscontrole... 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen... 5 2.2 Controle rechtmatigheid

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen CONTROLEPROTOCOL Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen 2014 2017 Juni 2014 Gemeente Dalfsen 2 Inhoudsopgave Object van controle...4 Doelstelling...4 Te hanteren goedkeurings- en rapporteringtoleranties...4

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT. 1. Inleiding Bij besluit van 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad van Sliedrecht aan Deloitte B.V. opdracht

Nadere informatie

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1.

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 17 september 2015 heeft de gemeenteraad Mazars Paardekooper Hoffman

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES... 5 4. RECHTMATIGHEID...

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Versie 1.1 21 mei 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0050/H1516 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Wettelijk kader 3 2. Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272951_1 9 februari 2016 Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland Ter voorbereiding en ondersteuning van

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272110_2 9 februari 2016 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Verordening 217 Concept aangeboden aan de Provinciale Staten

Verordening 217 Concept aangeboden aan de Provinciale Staten Verordening 217 Concept aangeboden aan de Provinciale Staten Controleverordening Randstedelijke Rekenkamer De Randstedelijke Rekenkamer besluit: overwegende dat: op grond van de wet van 2 juli 2003, Stb.

Nadere informatie

BE'L Beh-óofï besmrt Vän Enk R5 Raad der gemeente'mrš embhk i Ogsås! dewêgfi' ien GEMEENTE Medemblik CONTROLEPROTOCOL

BE'L Beh-óofï besmrt Vän Enk R5 Raad der gemeente'mrš embhk i Ogsås! dewêgfi' ien GEMEENTE Medemblik CONTROLEPROTOCOL BE'L Beh-óofï besmrt Vän Enk R5 Raad der gemeente'mrš embhk i Ogsås! dewêgfi' ien GEMEENTE Medemblik CONTROLEPROTOCOL 2015-2018 1 INLEIDING Eén van uw taken als raad is het uitvoeren van controle. Om de

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY 2016-2019 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet dient er een accountantscontrole plaats te vinden

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Controleprotocol Accountantscontrole Jaarrekening 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Algemeen Doelstelling In dit controleprotocol staat waaraan de accountant zich moet houden bij de accountantscontrole.

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014-2017 van de gemeente Mill en Sint Hubert 1. Inleiding Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de gemeenteraad Deloitte accountants opdracht

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag 2016 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag Inhoud 1 Conclusies 2

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Inhoud 1. Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 1.2 Wettelijk kader... 1 1.3 Procedure... 2 2 Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag. Brinkman)

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag. Brinkman) Lange Voorhout 8 Postbus 20015 Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag 2500 EA Den Haag T 070-3424344 F 070-3424130 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Pagina 1 Bijlage 1 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2007 en 2008 van de gemeente papendrecht 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet wijst de gemeenteraad

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole Datum: 29 oktober pagina 1 van 9

Controleprotocol voor de accountantscontrole Datum: 29 oktober pagina 1 van 9 Controleprotocol voor de accountantscontrole 2018 Datum: 29 oktober 2018 pagina 1 van 9 1. Inleiding Het object van de accountantscontrole is de jaarrekening 2018 en daarmee tevens het financieel beheer

Nadere informatie

Nota SiSa tussen medeoverheden voor een aantal SZW uitkeringen. Circulaire SiSa

Nota SiSa tussen medeoverheden voor een aantal SZW uitkeringen. Circulaire SiSa Nota SiSa tussen medeoverheden voor een aantal SZW uitkeringen Circulaire SiSa SAMENVATTING EN INHOUDSOPAVE SiSa tussen openbaar lichaam en gemeente Vanaf het verantwoordingsjaar 2010 geldt dat openbare

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2017

CONTROLEPROTOCOL 2017 CONTROLEPROTOCOL 2017 Inleiding Ter voorbereiding en ondersteuning van de uitvoering van de accountantscontrole moet de gemeenteraad een aantal zaken regelen, wat in dit controleprotocol plaatsvindt. Dit

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag 2017 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Gemeentefonds (B) Rapport bij het jaarverslag Vooraf De Algemene Rekenkamer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.18.1934 *B.18.1934* Landgraaf, 6 november 2018 ONDERWERP: Controleprotocol 2018 Verantwoordelijke portefeuillehouder(s): C.P.G. Wilbach

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roeienweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31(~384258600 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl CONTROLEVERKLARING

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Controleprotocol voor de accountantscontrole 2013 van de gemeente Sliedrecht 1. Inleiding Voor het jaar 2013 heeft de gemeenteraad aan Deloitte Accountants B.V. opdracht verstrekt om de accountantscontrole

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 710 I Jaarverslag en slotwet van de Koning 2010 Nr. 2 RAPPORT BIJ HET JAARVERSLAG 2010 VAN DE KONING (I) Aan de voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol

Controle- en rapportageprotocol Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004, zoals bedoeld in artikel 7, derde lid van de Regeling financiering en verantwoording IOAW,

Nadere informatie

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei voor de accountantscontrole op de jaarrekening Opgesteld door: Lando Welters, adviseur planning en control, Waterschap Peel en Maasvallei Versie: Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand Controleprotocol 2016 Gemeente Loon op Zand Financien & Belastingen Oktober 2016 1. Inleiding De gemeente Loon op Zand geeft ieder jaar opdracht om de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 GW

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 EY working woud Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van de gemeente Bronckhorst Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Ons oordeel met beperking Wij

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT 1. Inleiding De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants BV opdracht verstrekt om over het controlejaar 2015 de accountantscontrole als bedoeld

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van gemeente Haarlem Verklaring over de jaarrekening 2018 Ons oordeel Naar ons oordeel: geeft de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag 2016 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag Inhoud 1 Conclusies

Nadere informatie

Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 14 februari Portefeuillehouder : B. Huizing Volgnummer : 9B.

Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 14 februari Portefeuillehouder : B. Huizing Volgnummer : 9B. *ZEACDDDAD8C* RAADSVOORSTEL Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 14 februari 2018 Portefeuillehouder : B. Huizing Volgnummer : 9B. Onderwerp Verordening voor de controle op het

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening gemeente Maasdriel

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening gemeente Maasdriel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Maasdriel Nr. 59415 13 maart 2019 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening gemeente Maasdriel De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen

Nadere informatie

Verantwoordingsonderzoek 2011 bij het Ministerie van Algemene Zaken (III)

Verantwoordingsonderzoek 2011 bij het Ministerie van Algemene Zaken (III) Achtergronddocument Verantwoordingsonderzoek 2011 bij het Ministerie van Algemene Zaken (III) 16 mei 2012 Algemene Rekenkamer Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag 070-3424344 voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Protocol op de accountantscontrole BghU 2018

Protocol op de accountantscontrole BghU 2018 Protocol op de accountantscontrole BghU 2018 Het Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking gemeente en hoogheemraadschap Utrecht (BghU). gelet: op artikel 109 van de Waterschapswet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 383 Wet van 27 september 2000, houdende nieuwe regels voor de financiering van de Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek

Resultaten verantwoordingsonderzoek Resultaten verantwoordingsonderzoek 2014 hoofdstuk de Koning (I) 20 mei 2015 Dit document bevat alle resultaten van ons Verantwoordingsonderzoek 2014 bij zoals gepubliceerd op www.rekenkamer.nl/verantwoordingsonderzoek.

Nadere informatie

Vaststellen van controleprotocol Subsidies gemeente Amsterdam 2015

Vaststellen van controleprotocol Subsidies gemeente Amsterdam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 6259 22 januari 2015 Vaststellen van controleprotocol Subsidies gemeente Amsterdam 2015(3B, 2014, 248) Afdeling 3B Nummer 248 Publicatiedatum

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening Versie: 2.0 Datum: 20 november pagina 1 van 8

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening Versie: 2.0 Datum: 20 november pagina 1 van 8 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2017 Versie: 2.0 Datum: 20 november 2017 pagina 1 van 8 1. Inleiding Object van controle is de jaarrekening 2017 en daarmee tevens het financieel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 327 Wijziging van de Financiële-verhoudingswet en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere regels over uitkeringen uit de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 389 Besluit van 10 oktober 2003 tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de IOAW en IOAZ (Besluit uitkeringen

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2018 e.v. VAN DE

CONTROLEPROTOCOL. VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2018 e.v. VAN DE CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2018 e.v. VAN DE 24 juli 2018 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Wettelijk kader... 3 1.3 Procedure... 3 2.0 Algemene

Nadere informatie

CONTROLEVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK 2017

CONTROLEVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK 2017 CONTROLEVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK 2017 Vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havenschap Moerdijk In de vergadering van 21 december 2016 Mij bekend, De secretaris F.J.

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening.

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening. Voordracht aan Provinciale Staten Van Subcommissie Bestuur en Middelen Vergadering Mei 2013 Onderwerp Wijziging controleverordening Nummer xxxx 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

Rechtmatigheidsverantwoording

Rechtmatigheidsverantwoording Rechtmatigheidsverantwoording Uden 8 maart 2019 Jan van der Bij Joren van Veen Ministerie BZK Opzet presentatie Deel 1: Bijpraten Rechtmatigheidsverantwoording Wat is het? Waarom wordt het ingevoerd? Hoe

Nadere informatie

Controleverordening gemeente Wijk bij Duurstede

Controleverordening gemeente Wijk bij Duurstede Controleverordening gemeente Wijk bij Duurstede 2006 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie: Officiële naam regeling: Citeertitel: Vastgesteld door: Onderwerp: Deze versie is geldig tot(als de vervaldatum

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Pagina 1 van 5 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Artikel 1 Te hanteren goedkeuringstolerantie De in het hierna opgenomen schema

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo 0 Inleiding De Gemeentewet(GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst

Nadere informatie

Controleverordening gemeente Papendrecht 2015

Controleverordening gemeente Papendrecht 2015 Controleverordening gemeente Papendrecht 2015 Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Papendrecht Inhoudsopgave Controleverordening

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Toelichting op het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2004 van de gemeente Sint Anthonis

Toelichting op het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2004 van de gemeente Sint Anthonis Toelichting op het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2004 van de gemeente Sint Anthonis 1. Inleiding Ter voorbereiding en ondersteuning van de uitvoering van de accountantscontrole

Nadere informatie

gelet op artikel 213 Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten;

gelet op artikel 213 Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten; De verordening artikel 213 Gemeentewet De raad van de gemeente Etten-Leur besluit; gelet op artikel 213 Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten; vast te stellen: Verordening voor de controle

Nadere informatie

MID 30 oktober 2003 Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet

MID 30 oktober 2003 Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet Heemstede, 21 oktober 2003 Aan de raad, Samenvatting In de Wet dualisering gemeentebestuur is opgenomen dat gemeenteraden drie verordeningen vaststellen

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten van de Gouverneurs (IIB)

Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten van de Gouverneurs (IIB) Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten van de Gouverneurs (IIB) Rapport bij het jaarverslag 2017 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Overige Hoge Colleges

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten

Besluit van Provinciale Staten Besluit van Provinciale Staten Vergaderdatum December 2015 Nummer 6856 Onderwerp Besluit controleverordening Provincie Zuid-Holland 2015 1 Besluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, overwegende dat -

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 394 Besluit van 16 augustus 2006, tot wijziging van het Besluit extramurale vrijheidsbeneming en sociale zekerheid in verband met de openstelling

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2014

CONTROLEPROTOCOL 2014 CONTROLEPROTOCOL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 5 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN VOOR DE CONTROLE... 5 3. TE HANTEREN GOEDKEURINGS- EN RAPPORTAGETOLERANTIES... 5 4. BEGRIP RECHTMATIGHEID EN DE AANVULLEND

Nadere informatie

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012 Wit hetminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Accountantsverslag voor het

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag 2017 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 Provinciefonds (C) Rapport bij het jaarverslag Vooraf De Algemene Rekenkamer

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 DW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Beleidsartikelen. 7.1 Algemene beleidsdoelstelling

Beleidsartikelen. 7.1 Algemene beleidsdoelstelling BELEIDSARTIKEL 7 INKOMENSGARANTIE VOOR HERKEURDE ARBEIDSONGESCHIKTEN 7.1 Algemene beleidsdoelstelling Het bieden van een inkomensvoorziening aan oudere herkeurde arbeidsongeschikten die op basis van het

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet dient er een accountantscontrole plaats te

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP

CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP 1. Inleiding Bij besluit van 23 september 2010 heeft de gemeenteraad Ernst & Young aangewezen als gemeentelijke

Nadere informatie

Reg.nr. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAAR- REKENING 2013 VAN DE GEMEENTE DELFT.

Reg.nr. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAAR- REKENING 2013 VAN DE GEMEENTE DELFT. i O 2 JAN.2014 6. Reg.nr. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAAR- REKENING 2013 VAN DE GEMEENTE DELFT. 1. Inleiding De gemeentewet (GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2013-2016 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten 3 1.1 Doel van het controleprotocol 3 1.2 Wettelijk kader 3 1.3 Accountantsproducten 3

Nadere informatie

Verantwoordingsonderzoek bij de Nationale Schuld 2011 (IXA)

Verantwoordingsonderzoek bij de Nationale Schuld 2011 (IXA) Achtergronddocument Verantwoordingsonderzoek bij de 2011 (IXA) 16 mei 2012 Algemene Rekenkamer Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag 070-3424344 voorlichting@rekenkamer.nl www.rekenkamer.nl Inhoud

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Normenkader en intern controleplan Registratienummer: 514552 Op voorstel van het college d.d.: 18 februari 2014 Datum vergadering: 11 maart 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

De raad van de gemeente Koggenland; D14.001691. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 maart 2012.

De raad van de gemeente Koggenland; D14.001691. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 maart 2012. RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Koggenland; D14.001691 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 maart 2012. OVERWEGENDE dat de "verordening voor de controle op het financiële beheer

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Jaarr ekeni ng 31 december 2018 1 januari 2018 Gemeente U den Control e Goedkeurend 31011325A005 KVK Kvk Nummer uit DB (nog te doen) Create SBR Extensi on 1.0 Eindhoven 30 mei 2019 Controleverklaring van

Nadere informatie

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Itegio Gooi en\įechtstreek Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Bussum, 12 november 2014 Regnr.: 14.0006911 f Gooi enuechhtreek Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek;

Nadere informatie

Controleprotocol. van de RUD Zuid-Limburg

Controleprotocol. van de RUD Zuid-Limburg Controleprotocol van de RUD Zuid-Limburg 1 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de Jaarrekening van de RUD Zuid- Limburg 1. Inleiding Bij besluit van 17 juni 2013 heeft het algemeen bestuur

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. Copro 13126 Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader...

Nadere informatie

VERORDENING voor de controle op het financieel beheer en op de. beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Lelystad

VERORDENING voor de controle op het financieel beheer en op de. beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Lelystad VERORDENING voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie

Nadere informatie