Jawel, je staat model!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jawel, je staat model!"

Transcriptie

1 Jawel, je staat model!

2 Jawel, je staat model! Als ouder, grootouder, heb je een voorbeeldfunctie voor de jongere generaties. Zeker voor hun puberteit is het gezin voor kinderen een belangrijk referentiekader. Eens kinderen ouder worden, hoort men in moeilijke situaties (bv. bij druggebruik) dan wel eens: zoon of dochter heeft slechte vrienden. Wil dit dan zeggen dat je als ouder tijdens de puberteit geen invloed meer hebt? Neen! Gelukkig heb je als (groot)ouder meer invloed dan je soms wel denkt, ook als het over alcoholgebruik gaat. Hoe liever je (klein)kinderen je zien, hoe groter je invloed! We trachten via deze campagne al wie een opvoedende rol heeft, te laten stilstaan bij zijn of haar voorbeeldfunctie inzake alcoholgebruik en de invloed die dit heeft op het mogelijk later problematisch alcoholgebruik bij jongeren. Via deze brochure ontdek je meer over je eigen invloed als (groot)ouder, lees je een aantal feiten en fabels en tips over alcohol en krijg je een reeks adressen waar je terecht kunt voor meer informatie of hulpverlening bij alcoholproblemen. Fabel: alcohol is geen drug Feit: Alcohol is in onze maatschappij aanvaard, daardoor wordt het vaak niet als een drug bekeken. Onder het begrip drug verstaan we een heel scala aan stoffen en middelen die een invloed hebben op het bewustzijn, onze gevoelens, waarneming,. Alcohol beïnvloedt wat je voelt, denkt en doet. Het is dus wel degelijk een drug die risico s inhoudt voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en hun omgeving.

3 Wist je dat: Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat: kinderen die van jongs af aan hun ouders alcohol zien drinken, zelf dubbel zoveel kans lopen ook alcohol te gebruiken. jongeren die hun ouders ooit in dronken toestand zagen, zelf dubbel zo vaak dronken zijn als kinderen die hun ouders nog nooit met een glas te veel op hebben gezien. alcohol een drug is die kinderen via de thuissituatie leren kennen: ze zien ouders een glaasje drinken bij het avondeten, tijdens een communiefeest, na de voetbalmatch, voor de tv, etc. De meeste ouders hopen dat hun kind nooit zal beginnen te roken of drugs zal gebruiken. Maar tegen alcohol kijken ze dikwijls toch een beetje anders aan. Zo blijkt dat 19,3 % van de Vlaamse kinderen voor de leeftijd van twaalf jaar al alcohol heeft gedronken. er veel argumenten zijn om jongeren voor hun zestiende geen alcohol te laten drinken, gelet op de gezondheidsschade én de invloed op hun drankgebruik op lange termijn. Immers, hoe vroeger je kind begint met het drinken van alcohol, hoe groter de kans dat het later een drankprobleem zal ontwikkelen. Bovendien is alcohol schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen waardoor jongeren o.a. minder goed gaan presteren op school. ouders vaak nauwelijks weten of hun kind middelen (en dus alcohol) gebruikt of niet. je hersenen ontwikkelen tot je 24 jaar bent. De meest gevoelige periodes tijdens de groei zijn: als foetus, rond de leeftijd van 2 à 3 jaar en rond de leeftijd van 15 jaar. Vandaar dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap en onder de 16 jaar geen goed idee is. Fabel: jongeren op jonge leeftijd laten kennis maken met alcohol kan geen kwaad Feit: Zoals in deze brochure beschreven wordt, is het belangrijk het eerste alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen!

4 Gelukkig kan je veel doen! Je hebt als ouder veel invloed. Je moet daarvoor gelukkig geen alcoholspecialist zijn. Veel heeft te maken met de algemene opvoeding. Begin met zelf het goede voorbeeld te geven door je te houden aan het alcoholadvies voor volwassenen. Ook als je zelf (te) veel zou drinken, kun je toch het alcoholgebruik van je kind in de goede richting beïnvloeden. Hieronder volgen een aantal algemene tips: wees bewust van je eigen invloed als (groot)ouder: de manier waarop je zelf met alcohol omgaat, zal sterk bepalen hoe je kinderen hiermee zullen omgaan. Een goed voorbeeld geven werkt: niet (te veel) drinken in het bijzijn van je kinderen is het beste en ook niet met de wagen rijden als je gedronken hebt. gebruik gerust het argument dat kinderen anders zijn dan volwassenen. Het is niet omdat je als ouder alcohol drinkt, dat je kinderen dit ook mogen. De hersenen van kinderen zijn namelijk nog in volle ontwikkeling waardoor alcohol een schadelijker effect heeft. Probeer dit uit te leggen aan je kinderen zodat ze begrijpen waarom volwassenen wel en zij (nog) niet mogen drinken. stel het eerste glas alcohol bij je kind zo lang mogelijk uit. Als algemene richtlijn wordt 16 jaar aangeraden. Een foute opvatting van vele ouders is om kinderen thuis al aan alcohol te laten wennen zoals bv. af en toe een slokje proeven of een glas alcohol drinken tijdens feestdagen en verjaardagen. Je kunt het best je kinderen op jonge leeftijd nog niet laten proeven. Je geeft anders het signaal dat alcoholgebruik op hun leeftijd oké is. Bovendien is alcohol voor een kind veel schadelijker dan voor een volwassene. Fabel: je kunt weer nuchter worden door te eten, te bewegen, koffie te drinken of in de frisse lucht te lopen Feit: De lever doet 1 à 1,5 uur over het afbreken van een glas alcohol. Dit kun je niet versnellen. Door te fietsen, lopen of dansen maak je adrenaline aan. De verdoving raakt wat naar de achtergrond en je lijkt nuchterder. Eten zorgt ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen maar het wordt niet sneller afgebroken. Door overgeven raak je alleen de alcohol kwijt die nog niet in je bloed terecht is gekomen en die je op dat moment dus ook nog niet voelt. Je wordt dus niet sneller nuchter.

5 net zoals je over school, seksualiteit, roken, praat, is het van belang te praten over alcohol binnen het gezin. Stel samen met je kind tijdig afspraken op over alcoholgebruik. Nog vóór je kind zijn eerste glas drinkt, is het zinvol om over alcohol en de afspraken erover te praten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren later minder drinken als ouders tijdig afspraken opstellen. Kies als opvoeder ook samen voor dezelfde afspraken en probeer vooral uit te leggen waarom het verstandig is het alcoholgebruik uit te stellen. maak je kind weerbaar en geef het zelfwaarde door liefde te geven, gezellig te babbelen, discreet een oogje in het zeil te houden, regelmatig een bemoedigend schouderklopje te geven voor wat hij of zij goed doet en op de hoogte te blijven van wat je kind in de vrije tijd doet. praat met andere ouders, je huisarts, met kennissen, hulpverleners, over twijfels en vragen over het thema alcohol. Maak eventueel ook met andere ouders afspraken op om geen of beperkt alcohol te gebruiken wanneer de kinderen erbij zijn. Fabel: alcohol drinken is goed voor de nachtrust Feit: Alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van je slaap is slechter. Alcohol heeft een invloed op de paradoxale slaap. Daardoor worden dromen gestoord en word je minder uitgerust wakker.

6 Alcoholadvies voor volwassenen Geef het goede voorbeeld: hou je aan het alcoholadvies voor volwassenen. Voor mannen: drink gemiddeld niet meer dan 21 standaardglazen per week nooit meer dan 5 standaardglazen per keer ten minste 2 dagen per week geen alcohol Voor vrouwen: drink gemiddeld niet meer dan 14 standaardglazen per week nooit meer dan 3 standaardglazen per keer ten minste 2 dagen per week geen alcohol Fabel: een cafébaas mag mijn zoon of dochter van 15 jaar een pintje geven en mijn zoon of dochter van 17 jaar mag op een festival een mojito of breezer drinken Feit: Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan -16-jarigen. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0.5% vol. o.a. bier, wijn,. Sterke drank, zoals een mojito, breezer, mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan -18-jarigen. Van elke persoon die alcohol/sterkedrank wil kopen mag gevraagd worden zijn leeftijd aan te tonen.

7 Kleine of grote vragen? Hier kan je terecht: Stad Lier, Liers Informatiepunt Drugs voor vragen over alcohol en andere drugs, wetgeving en doorverwijzing naar hulpverlening website: drugs.lier.be of en leven>leven & Welzijn>Drugs en Drugpreventie mail: tel Centrum Geestelijke Gezondheidszorg De Pont voor hulp bij alcoholproblemen website: mail: tel De Druglijn Om anoniem informatie en hulp te vragen rond alcohol en andere drugs website: tel VAD Voor informatie, gratis brochures, website: en tel CAD Voor informatie, jezelf te testen, online en anonieme hulp te krijgen, Website: Fabel: FABEL: mixdrank alcohol bevat is geen minder drugalcohol FEIT: alcohol is... Feit: In mixdranken, breezers, cocktails, etc zit meestal sterke drank. Ze zijn vaak een opstap voor jongeren naar andere alcoholische dranken. Door hun zoete smaak wordt het effect vaak onderschat, en bovendien, ze lopen zoetjes binnen.

8 Wil je meer weten over dit thema? Kom dan naar de GRATIS INFOAVOND. Wanneer? dinsdag 24 november, uur Waar? Paradeplein 1, Lier Voor wie? iedereen! Wat? Bij een hapje en drankje krijg je meer uitleg over hoe hersenen ontwikkelen en werken, over het effect van alcohol op de (jonge) hersenen, hoe je als ouder een positieve invloed kunt hebben. Onze spreker is prof. Geert Dom, psychiater en psychotherapeut, gespecialiseerd in verslaving. Graag inschrijven voor 22 november Hoe inschrijven? via telefoon naar de preventiedienst: via mail: Steun deze campagne Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een iphone! Hoe kan je deelnemen: Surf naar de website los de wedstrijdvraag op voor 8 december 2011 en stuur je antwoord via het contactformulier. V.U. M. Vanderpoorten, p/a Grote Markt 57, LIER

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

Hoeveel Vlaamse jongeren gebruiken alcohol of drugs?

Hoeveel Vlaamse jongeren gebruiken alcohol of drugs? OUDERAVOND JONGEREN, ALCOHOL EN ANDERE DRUGS CGG AHASVERUS ALCOHOL- EN DRUGPREVENTIE 2 CGG Ahasverus www.ahasverus.be Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vestigingen in Asse, Halle, Vilvoorde en Grimbergen

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

De effecten, de risico s en de wet. Cover

De effecten, de risico s en de wet. Cover Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet NL Cover introductie Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet Iedereen komt wel eens in aanraking

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Voorwoord 3. 1. Het spel 4 1.1 Waarom dit spel? 4 1.2 Spelleider 4 1.3 Voorbereiding en tips voor de spelleider 4. 2.

Voorwoord 3. 1. Het spel 4 1.1 Waarom dit spel? 4 1.2 Spelleider 4 1.3 Voorbereiding en tips voor de spelleider 4. 2. INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1. Het spel 4 1.1 Waarom dit spel? 4 1.2 Spelleider 4 1.3 Voorbereiding en tips voor de spelleider 4 2. De spelregels 6 3. Spelkaarten 7 3.1 Wat weet jij? 7 3.2 Wat doe jij? 10

Nadere informatie

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Als je ouder Wat kan ik doen? drugs gebruikt Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Tips Inhoud Wie ben ik? Waarom gebruikt mijn vader of moeder drugs? Wat is het? Wat doet het? Wanneer zijn drugs een probleem?

Nadere informatie

ALCOHOL ERNSTIG SCHADEN KAN DE GEZONDHEID. Pfff Alsof we dat nog niet wisten!

ALCOHOL ERNSTIG SCHADEN KAN DE GEZONDHEID. Pfff Alsof we dat nog niet wisten! ALCOHOL KAN DE GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN Pfff Alsof we dat nog niet wisten! Alcohol, wat is dat? Alcoholische dranken bevatten allemaal dezelfde molecule die ethanol of zuivere alcohol wordt genoemd.

Nadere informatie

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud LES ENNISMAKING MET ALCOHOL WAT IS ALCOHOL? HOEVEEL ALCOHOL PER DRANKJE? ALCOHOL: GEVOLGEN KORTE TERMIJN COMAZUIPEN ALCOHOL: GEVOLGEN LANGE TERMIJN RIJDEN ONDER INVLOED

Nadere informatie

jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA

jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA 1 Wegwijs Je maakt je zorgen over het druggebruik van je zoon of dochter. Je wilt meer informatie over bepaalde producten.

Nadere informatie

basisschool WWW.VOORKOM.NL

basisschool WWW.VOORKOM.NL UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud Inleiding 3 Les 1: Roken en Blowen 4 Roken: de werking 4 Lichamelijke en geestelijke verslaving 5 Blowen

Nadere informatie

Hoe zit dat met alcohol? Ieder glas alcohol is vergif!

Hoe zit dat met alcohol? Ieder glas alcohol is vergif! 1 Hoe zit dat met alcohol? Ieder glas alcohol is vergif! Het alcoholpercentage in: - Bier 5% - Wijn 12% - Sterke drank 35% Voor het alcoholpercentage in je bloed maakt het niets uit of je bier, wijn of

Nadere informatie

Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld.

Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld. Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld. Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld. Inhoud: p3... Voorwoord p4... Wat is partnergeweld? p5... Hoe vaak komt het voor? p5... Enkele clichés

Nadere informatie

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening 2 Grenzen stellen bij pubers Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Ben ik ouderwets? Met deze en soortgelijke vragen worden we regelmatig

Nadere informatie

Jongeren en druggebruik

Jongeren en druggebruik Jongeren en druggebruik een leidraad voor ouders Voorwoord Ouders - en ook andere opvoeders - zijn als de dood voor "drugs". Blijkbaar zorgt dit thema, door hun bezorgdheid en liefde voor opgroeiende kinderen,

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

HASJ EN WIET. Zonder flauwekul

HASJ EN WIET. Zonder flauwekul HASJ EN WIET Zonder flauwekul Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Het roken van tabak met hasj of wiet heet blowen. Ik blow niet. Ik gebruik medicijnen. Dan kan het

Nadere informatie

verlegen zijn Wat is verlegenheid?

verlegen zijn Wat is verlegenheid? Je zult er maar last van hebben. Je zit midden in een sollicitatiegesprek en je weet niet meer wat je moet zeggen. Je wordt overspoeld door angst. De blikken van de ander geven je een gevoel van totale

Nadere informatie

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure Over deze brochure De één is er tegen, voor de ander is het minder een probleem. Wat je ook van drugs vindt, de kans is groot dat je er ooit mee te maken krijgt. Als opvoeder, familielid of vriend(in),

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Bijna de helft van de jongeren in de puberteit experimenteert met illegale drugs. Meer jongens dan

Bijna de helft van de jongeren in de puberteit experimenteert met illegale drugs. Meer jongens dan Drugs 1 januari 1999 Geen school zonder drugs Bijna de helft van de jongeren in de puberteit experimenteert met illegale drugs. Meer jongens dan meisjes. Uit onderzoek blijkt dat 5 à 10 procent daarvan

Nadere informatie

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort Een krant vol tips over opvoeden en opgroeien! Wat heeft wethouder Stoelinga met jeugd? Een interview door Parto en Nick Parto en Nick zitten in 3 vwo. Ze maken kennis met wethouder Stoelinga van Jeugd

Nadere informatie