Bedrijfsartsen gaan hun eigen weg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bedrijfsartsen gaan hun eigen weg"

Transcriptie

1 Bedrijfsartsen gaan hun eigen weg Sorgdrager nam in april het roer van de NVAB over van Marielle A Tjak die de NVAB vier jaar leidde. Marielle heeft de NVAB op de kaart gezet. De NVAB doet weer mee. Eigenlijk wilden we ook een vrouw als opvolger. Een vrouw doet het beter in de relationele sfeer. Dat heeft Marielle in ieder geval bewezen. Helaas konden we geen vrouw binnen onze gelederen vinden die aan de rest van de profielschets voldeed. Ondanks de naar eigen zeggen vergrote naamsbekendheid werd de NVAB niet geconsulteerd toen de kaarten voor de ophanden zijnde stelselwijziging in de arbodienstverlening werden geschut. We zitten nu in de commissie wet- en regelgeving en willen wat meer pro-actief worden. Maar het is waar dat we als bedrijfsartsen achter de feiten aan hebben gelopen. Met de nodige zelfspot: We zijn vreselijk eigenwijs en weten allemaal wel wat goed is. Toch worden we bij belangrijke zaken slechts zijdelings geraadpleegd. We zijn er toch? En ze komen ons wel bevragen, dat idee hadden we. Maar zo werkt dat blijkbaar niet. Het is de bedoeling dat we ons meer met de politiek bemoeien. En dat lukt. We doen weer mee en ik draag de boodschap verder uit. Voordat je een boodschap kunt uitdragen, moet je wel weten wat die boodschap moet zijn. De NVAB voerde een stevige discussie. Die discussie was vrij lang en intensief. We kwamen uiteindelijk uit op de kernwaarden beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van werkenden. Daar hebben we verstand van. We dienen te zorgen voor een goede belastbaarheid in relatie tot werk. De bedrijfsarts kan dat niet alleen. Hij dient uitmuntende contacten te onderhouden met het bedrijf, de curatieve sector en andere arboprofessionals.

2 Vandaar dat Sorgdrager ook erg hecht aan de arbodienst als werkomgeving voor de bedrijfsarts. Een omgeving die hij ziet verarmen door een trend onder collega s. De trend van verzelfstandiging. De NVAB heeft 2200 leden. We kennen een dekkingsgraad van negentig procent. Van die 2200 leden werkt 90 procent in een arbodienst. We zien echter dat steeds meer collega s zich op de vrije markt begeven als vrijgevestigde. Dat zijn meestal niet de minsten. Daar maken we ons zorgen over. De borging met andere disciplines loopt gevaar. De bedrijfsarts is een teamspeler. We zijn goed in het onderscheid maken tussen medisch en nietmedisch verzuim. Wij weten hoe we uit mensen moeten krij gen waar het probleem zit. Een rugpijn kan duiden op spanning, maar ook gewoon een verrekte spier zijn. We moeten niet, zoals ons vroeger werd geleerd, met decibelmeter en centimeter de werkvloer op. Voor uitvoerende taken zijn er mensen als ergonomen en arbeidshygienisten. Ieder zijn vak. Volgens de NVAB-voorzitter is de emigratie van bedrijfsartsen uit arbodiensten voor een groot deel te wijten aan de werkprocessen binnen arbodiensten. Natuurlijk, ook ik snap dat omzet gehaald moet worden. Maar de werkprocessen zijn wel erg strak binnen arbodiensten. Sommige collega s zitten echt in een keurslijf. Daar word ik boos van. De bedrijfsarts moet rustig de tijd hebben om op zijn fietsje of met de auto een bedrijf te bezoeken. Of, zoals een collega van mij, met de boot naar Terschelling te varen. Dat levert zoveel op. Ook omzet. Betrokkenheid bij het bedrijf levert minder verzuim op, meer preventie en ook meer klandizie voor de arbodienst. Zo loop ik regelmatig op de werkvloer bij een van mijn klanten. Oke, de parel uit ons bestand, maar toch. De drempel is laag en de werknemers komen makkelijk naar je toe. Dat voorkomt heel veel ziekteverzuim. En levert hogere productiviteit op. Daar mogen goede arbeidsomstandigheden best aan bijdragen.

3 Het levert namelijk voor bedrijven meer geld op. En dat geld besteden ze onder meer weer aan het verbeteren van de werkomstandigheden. Dat beknotten van bedrijfsartsen zie je in alle arbodiensten. Ook binnen Arbo Unie. Nou valt het bij ons in Meppel wel mee, maar bij grotere vestigingen kan het zomaar anders zijn. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stak de bedrijfsartsen volgens Sorgdrager onlangs nog een hart onder de riem. Weet je wat die man zei? Bedrijfsartsen praten in tegenstelling tot bijvoorbeeld gynaecologen nooit over geld of over het bootje. Maar altijd over het vak en de professionele autonomie. In die woorden van de voorzitter ligt ook een deel van de verklaring waarom collega s zich vrij vestigen. Ze denken zo meer speelruimte te hebben. Helaas vergeten ze dat ze alleen komen te staan. Ik moet er niet aan denken. Naast mij zit het bedrijfsmaatschappelijk werk en even verderop de ergonoom. Die contacten heb ik echt nodig. Als die professionele onafhankelijkheid zo hoog in het vaandel staat, waarom waarschuwt Sorgdrager dan toch voor het dreigende verlies van autonomie? Sorgdrager: Veel artsen in opleiding en net afgestudeerde artsen worden aan de lastige en vervelende bedrijven gekoppeld. Daar moet je assertief voor zijn en de rug recht voor kunnen houden. En dat wordt ze onvoldoende geleerd. Deels omdat het in de opleiding ontbreekt, deels omdat de praktijkbegeleider er de tijd niet voor heeft binnen de arbodienst. We zullen dus moeten zorgen dat bedrijfsartsen in de opleiding leren hun rug recht te houden. Binnen arbodiensten moet meer tijd aan begeleiding gegeven worden. Je kunt ook voor een betere verdeling van klanten zorgen. Zo heb ik bewust ook een aantal minder leuke klanten in mijn portefeuille.

4 Die rug recht houden wordt een thema voor de NVAB. Toevallig spande onlangs een werknemer een proces aan tegen Arbo Unie. De dienst wordt verweten een werknemer te snel aan het werk te hebben gestuurd. De rechtszaak gaat voor de Arbo Unie de goede kant op, volgens Sorgdrager. Toch is het een leerproces. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst. Het ziet er naar uit dat de betreffende arts niets te verwijten valt omdat hij conform de richtlijn handelde, maar ik vind het leerzaam om eens te kijken of op het laagste niveau van arbozorg onze middelen toereikend zijn. De arts is onder druk van de werkgever en gesteund door de richtlijn misschien toch iets te snel geweest om de werknemer weer aan het werk te sturen. Daar kun je lering uit trekken. Juridisch valt de arts wellicht niets te verwijten, maar misschien dat we toch aan de richtlijn iets moeten doen. Sorgdrager werd vanwege zijn opvattingen over de autonomie van de bedrijfsarts op het matje geroepen bij de kersverse staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hoof. De staats was not amused door de Kamervragen die hij kreeg over die onafhankelijkheid. Hij dacht dat alles goed geregeld was en doorgepraat en kreeg nu dit op zijn bord. Ik kan me bij die verbazing wel iets voorstellen. Maar wij hopen intern de positie van de bedrijfsarts te verstevigen en zijn ook geen tegenstander van het nieuwe arbodienstverleningsstelsel. Ik heb het nog wel gehad met hem over arbozorg binnen het curatieve stelsel. Peter Buijs is daar bij TNO Arbeid mee bezig. Van Hoof zegde toe dat soort projecten, mits breed gedragen, een kans te geven. Niet alleen de bedrijfsarts als discipline is een teamspeler in zijn ogen, Sorgdrager zelf lijkt het all together persoonlijk ook hoog in het vaandel te hebben. Eigen verantwoordelijkheid is een sleutelwoord in deze tijd.eigen verantwoordelijkheid van werkgever, werknemer en de bedrijfsarts. Ik doe een gok: tachtig procent van de werknemers kan prima voor zichzelf opkomen.

5 Twintig procent heeft daar moeite mee. Die laatste groep mensen moeten we bereiken. In bedrijven die aan goede arbozorg doen, is dat niet zo n probleem. Je maakt een lijstje met zwakke broeders en die houd je goed in de gaten. De slechte bedrijven kunnen een probleem zijn. Daarom hebben we ook een imagoen publiciteitscampagne gestart. Alle werkgevers kregen onlangs een mailing van ons en via de site jebedrijfsarts.nl kunnen mensen zien wat wij doen en hoe ze ons vinden. Maar ook van de curatieve sector verwacht ik veel. We hopen dat de huisarts ook de factor arbeid in zijn diagnose betrekt. Werken is gezond tenzij, die gedachte moeten de curatieve collega s krijgen. En dan hoop ik dat ze doorverwijzen naar ons. Ik besef wel dat ons nog veel te doen staat. Hoe ga je regelen dat bedrijven waar bedrijfsartsen normaal niet komen toch op ons afkomen? Op het laagste niveau van arbozorg ligt een grote uitdaging. Er is nogal wat wantrouwen naar ons toe. Alsof we er alleen voor de werknemer of juist alleen voor de werkgever zouden zijn. Sorgdrager zit boordevol ideeen. Zo wil hij de verzuimbegeleiding meer aan anderen dan de arts overlaten. De intake bij verzuim dient de bedrijfsarts te doen, maar de behandeling en begeleiding kan best door een andere professional gedaan worden. Als deze maar op tijd rapporteert naar de bedrijfsarts. Bovendien ziet Sorgdrager wel wat in een goede arbeidsgeneeskundige consulent in de reguliere zorg. We kunnen tegenwoordig doorverwijzen, maar het ontbreekt de curatieve sector vaak aan goede arbokennis. Risque professionnel zou uitkomst kunnen bieden. De discussie over dit verschijnsel is wat naar de achtergrond gedreven. Maar kan volgens hem binnenkort wel weer naar de oppervlakte komen. Zijn eigen standpunt? Ik ben voor een risque professionnel. Het legt de verantwoordelijkheid daar waar ze thuishoort. Probleem is wel dat je een claimcultuur riskeert. Maar die heb je nu ook hoe langer hoe meer. En ja, je hebt natuurlijk ook die voorbeelden uit het buitenland dat mensen met een gebroken been naar het werk gesleept worden om te doen voorkomen dat het been tijdens het werk brak. Laten we het er maar op houden dat ik neig naar risque professionnel.

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden.

VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT. Wat niet ziek is, kan ziek worden. VERSLAGLEGGING LAGER HUISDEBAT Wat niet ziek is, kan ziek worden. Daarover waren ze het allemaal eens, de deelnemers aan het congres over de regie van het verzuimbegeleidingproces op 8 april 2011. En dat

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015

Hartelijk welkom. Nieuwegein, 11 maart 2015 Hartelijk welkom Nieuwegein, 11 maart 2015 Menukaart 1. Toekomst arbeidsgerelateerde zorg 2. Actieprogramma arbodienstverlening 3. Urennorm kerndeskundigen 4. Duurzame inzetbaarheid 5. Vragen en discussie

Nadere informatie

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel:

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel: Home MUTSAERS & SLOOT Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen Langvennen Oost 147 5061 DR Oisterwijk Tel: 013-5210488 e-mail: info@mutsaers-sloot.nl Mutsaers & Sloot - Langvennen Oost 147-5061 DR

Nadere informatie

Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte. «Ervaringen vanuit de praktijk»

Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte. «Ervaringen vanuit de praktijk» Workshop Re-integratie op de werkvloer bij (langdurige) ziekte «Ervaringen vanuit de praktijk» Mijn missie is: Samen met mensen met werkgerelateerde (hulp)vragen een nieuw perspectief vinden dat bijdraagt

Nadere informatie

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning

Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Bedrijfsgeneeskundige dagen Papendal 18 juni 2015 L.J. Gunning Betere zorg voor werkenden Wat wordt uw bijdrage? Toekomst arbeidsgerelateerde zorg Adviesaanvraag minister van SZW In aansluiting op SER-advies 2012: Een stelsel voor gezond en veilig werken Wat is de

Nadere informatie

Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg

Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg In de hoorzitting op 28 oktober jl. heeft OVAL toegezegd op een aantal punten nadere informatie te leveren. Het gaat om: 1. voor- en nadelen

Nadere informatie

Ongeval en Beroepsziekte

Ongeval en Beroepsziekte Ongeval en Beroepsziekte Rechte rug recht en slappe knieën Erik Stigter, bedrijfsarts, forensisch arts Peter Wulp, bedrijfsarts Medisch adviseurs Inspectie SZW Preventie van gezondheidsschade door arbeid

Nadere informatie

Bang voor de bedrijfsarts

Bang voor de bedrijfsarts Bang voor de bedrijfsarts Het onderzoek moest antwoord geven op de volgende vragen. Wat zijn de specifieke behoeften en vragen van allochtone werknemers ten aanzien van de arbo-infrastructuur? Komt de

Nadere informatie

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN?

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief. Vertrouwen in onafhankelijke beroepsuitoefening kunnen we zelf verdienen ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? ZET KABINET LIJN UIT NAAR NIEUWE ZEKERHEDEN? From: To: Date: "Kwaliteit op Maat" "Ton van Oostrum" May 8, 2015 3:42:35 PM Weergaveproblemen? Bekijk deze

Nadere informatie

Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder!

Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder! Arboprofessionals: kop uit de wolken en poten uit de modder! Door: Cecile van der Velde en Pauline Miedema Waarom is verzuim zo belangrijk dat er zelfs wetgeving voor is? Wat ligt daaraan ten grondslag?

Nadere informatie

Elementen voor een toekomstgericht stelsel van arbeidsgerelateerde zorg

Elementen voor een toekomstgericht stelsel van arbeidsgerelateerde zorg Commissie Arbeidsomstandigheden ARBO/1028 3 januari 2014 Elementen voor een toekomstgericht stelsel van arbeidsgerelateerde zorg 1. Inleiding In vervolg op de commissievergadering van 14 november is in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 236 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 7 november 2012 1 Inhoudsopgave Goede bedrijfsgeneeskundige zorg 10 Kernwaarden van

Nadere informatie

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 7 november 2012 1 Inhoudsopgave Goede bedrijfsgeneeskundige zorg 10 Kernwaarden van

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Dr. mr. L.F. Asscher, minister Postbus 90801 2509 LV Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA 230515/01 Onderwerp Stelsel arbeidsgerelateerde

Nadere informatie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie (1) Taakdelegatie door bedrijfsartsen is een zeer actueel en relevant onderdeel van de dagelijkse praktijk. Deze werkwijze is echter

Nadere informatie

Delegatie van taken door bedrijfsartsen in het kader van de sociaal medische begeleiding

Delegatie van taken door bedrijfsartsen in het kader van de sociaal medische begeleiding Delegatie van taken door bedrijfsartsen in het kader van de sociaal medische begeleiding Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) krijgt veel vragen over de visie

Nadere informatie

WELKOM. Kring Zuid West Nederland 25 september 2012

WELKOM. Kring Zuid West Nederland 25 september 2012 WELKOM Kring Zuid West Nederland 25 september 2012 De toekomst van ons vak Teus Brand en Marlo van den Kieboom Bespiegelingen over zorg voor de werkenden en de bedrijfsarts in 2020 De missie van de bedrijfsarts

Nadere informatie

Rijkstoezicht op beroepsziekten

Rijkstoezicht op beroepsziekten Inspectie SZW Rijkstoezicht op beroepsziekten NVAB 19 juni 2015 Mw. ir M.A. Zuurbier Directeur Arbeidsomstandigheden 1. De Inspectie SZW 2. Beroepsziekten - meldingen 3. Versterken bedrijfsarts - wetgeving

Nadere informatie

Arbeidshygiënisten een belangrijke schakel in het voorkomen van beroepsziekten

Arbeidshygiënisten een belangrijke schakel in het voorkomen van beroepsziekten Arbeidshygiënisten een belangrijke schakel in het voorkomen van beroepsziekten Actieplan Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiëne. Een uitnodiging tot samenwerking. Kennis Meten Maatregelen Het aantal

Nadere informatie

Maatwerkregeling bij overeenstemming in CAO of per onder-neming met OR of PVT. Algemene preventie- Preventiemedewerker(s), of werkgever zelf (15- );

Maatwerkregeling bij overeenstemming in CAO of per onder-neming met OR of PVT. Algemene preventie- Preventiemedewerker(s), of werkgever zelf (15- ); Arbodiensten gered? Het kabinet stelt voor om werkgevers meer vrijheid te geven bij de inrichting van hun arbozorg. Conform de Europese richtlijn moeten werkgevers voorrang geven aan interne arbozorg.

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet Nieuwe Arbowet Waarom is er een Arbowet? Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen

Nadere informatie

Chronisch zieken en werk

Chronisch zieken en werk Chronisch zieken en werk Hemochromatose Vereniging Nederland. d l b d ijf b i Ad Vorselaars, bedrijfsarts Arbo Unie Peter van den Berge, bedrijfsarts Arbo Unie Onze missie Wij helpen mensen om een leven

Nadere informatie

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer Mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV Den Haag Ons kenmerk: JP/iw 2015-11 Utrecht, 21 mei 2015 Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing

Nadere informatie

Positioneringsvraagstukken rond Arbeid en gezondheid

Positioneringsvraagstukken rond Arbeid en gezondheid Muntendam symposium 2009 Positioneringsvraagstukken rond Arbeid en gezondheid Han Willems Stelling 1 De verzekeringsarts is overbodig Han Willems, 2009 2 Stelling 2 De bedrijfsarts is overbodig Han Willems,

Nadere informatie

Ledenconferentie 7 oktober. Leusden

Ledenconferentie 7 oktober. Leusden Ledenconferentie 7 oktober Leusden Programma 14.00-14.10 Introductie, historie en interactie Wendel, Dianne Stijn en Rolf 14.10-15.00 Arbowetswijziging Ton 15.00-15.15 Interactie Allen 15.15-15.30 Koffie

Nadere informatie

Tarievenbrochure Garant Compleet

Tarievenbrochure Garant Compleet Volledig ontzorgd Vanaf 17,60 p.m.p.m Tarievenbrochure Garant Compleet BASISCONTRACT ARBODIENSTVERLENING BrinQer Intergaal Garant gezondheidsmanagement Compleet Volledig ontzorgd De bedrijfsartsen en casemanagers

Nadere informatie

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers

Nadere informatie

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening Ton van Oostrum www.tonvanoostrum.nl 1 Waar gaat het om? Waar gaat het om? Langer doorwerken Ouderen,

Nadere informatie

Informatieblad Nieuwe Arbowet

Informatieblad Nieuwe Arbowet Informatieblad Nieuwe Arbowet Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de rol en de positie van de bedrijfsarts. Maar ook de positie van de ondernemingsraad

Nadere informatie

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Voorstellen (1) Gecertificeerd arbeidshygiënist/toxicoloog, ook opgeleid

Nadere informatie

PAGO. 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner

PAGO. 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner PAGO 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner Opzet PAGO / PMO Preventief Medisch Onderzoek Bewaken en bevorderen van gezondheid & inzetbaarheid. Doelstelling

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

Second Opinion Bedrijfsarts

Second Opinion Bedrijfsarts 7 maart 2019 Second Opinion Bedrijfsarts De Nieuwe Arbowet Pim Berkhout, Second Opinion Bedrijfsarts, gerechtelijk deskundige DGA/ondernemer 1 Intro De Nieuwe Arbowet -> Basiscontract Deskundigenoordeel

Nadere informatie

Second Opinion & casemanagement. VeReFi Zomermarkt 2019

Second Opinion & casemanagement. VeReFi Zomermarkt 2019 Second Opinion & casemanagement VeReFi Zomermarkt 2019 1 Een bijzondere belevenis in wat verzuim begeleidend Nederland nog beter kan begrijpen en doen Pim Berkhout, geregistreerd bedrijfsarts, gerechtelijk

Nadere informatie

NVAB-richtlijn blijkt effectief

NVAB-richtlijn blijkt effectief NVAB-richtlijn blijkt effectief Nieuwenhuijsen onderzocht de kwaliteit van de sociaal-medische begeleiding door bedrijfsartsen van werknemers die verzuimen vanwege overspannenheid, burn-out, depressies

Nadere informatie

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst Han Willems Muntendam symposium 2012 1 2 Regionale ordening haalt schotten weg De tijd is rijp voor een langetermijnvisie op de gezondheidszorg. Arie

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot

Nadere informatie

de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen

de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen Position paper van de NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen December 2013 Aanleiding De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer organiseert op

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK 25 MAART 2019 OR PLATFORM TRANSPORT EN LOGISTIEK

OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK 25 MAART 2019 OR PLATFORM TRANSPORT EN LOGISTIEK OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK VRAGENLIJSTJE: MEE EENS OF MEE ONEENS? 1. Op mijn werk wordt voldoende aandacht besteed aan het voorkomen van werkdruk. 2. Er is op het

Nadere informatie

Nabestaanden in de knel; wat kunnen cliëntenraden doen?

Nabestaanden in de knel; wat kunnen cliëntenraden doen? Nabestaanden in de knel; wat kunnen cliëntenraden doen? 9 april 2015 Dr. Rienk Prins Lector Capabel Hogeschool Utrecht Inhoud Afbakening en doel Een verkennend onderzoek naar re-integratie naar werk van

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist

Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist Maart 2015 Drs.ing. Jolanda Willems MBA, drs. Toin van Haeren, bedrijfsarts, drs. Rik Menting, bedrijfsarts, drs. Edo Houwing, arbeids-

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018

Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018 Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018 Disclosure belangen (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

Arbodienstverlening Keerpunt 2019

Arbodienstverlening Keerpunt 2019 Informatiekaart Arbodienstverlening 2019 Ziekte van een werknemer is niet prettig; niet voor uw werknemer, maar ook niet voor u. Zeker niet wanneer er sprake is van langdurig verzuim. U en uw werknemer

Nadere informatie

Huisartsbeurs. Peter Lijster Zorg van de Zaak

Huisartsbeurs. Peter Lijster Zorg van de Zaak Huisartsbeurs Peter Lijster Zorg van de Zaak Bent u geïnspireerd? Volg dan de gehele cursus bij u in de buurt. Voor meer informatie en data kunt u terecht bij de infobalie van de LHV Academie. Alleen vandaag

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Meer aandacht voor de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie bij werkgevers en de randvoorwaarden

Nadere informatie

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel 1 Vraag Welk ongewenst gedrag kom je wel eens tegen? Of Welk ongewenst gedrag komt wel eens voor op

Nadere informatie

Tarievenbrochure Garant

Tarievenbrochure Garant Tarievenbrochure Garant Vanaf 4,25 p.m.p.m BASISCONTRACT ARBODIENSTVERLENING BrinQer Intergaal Garant gezondheidsmanagement Het meest gekozen basispakket met eerstelijns ondersteuning Voor klanten die

Nadere informatie

BASISCONTRACTEN Professionele uitgangspunten voor inzet van de bedrijfsarts bij arbo- en verzuimbeleid bij contractvorming

BASISCONTRACTEN Professionele uitgangspunten voor inzet van de bedrijfsarts bij arbo- en verzuimbeleid bij contractvorming BASISCONTRACTEN Professionele uitgangspunten voor inzet van de bedrijfsarts bij arbo- en verzuimbeleid bij contractvorming Inleiding Arbodiensten contracteren bedrijven op verschillende wijze, waardoor

Nadere informatie

Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017

Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017 Richting Delta Lloyd: Arbodienstverlening 2016/2017 Is uw werknemer ziek? Dan bent ondersteunt Richting u samen met Delta Lloyd in de begeleiding en re-integratie van uw zieke werknemer. U kunt hiervoor

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017

Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Checklist aanpassingen Arbowet 2017 versie 29 sept 2017 Inleiding Op 1 juli 2017 heeft de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening

Nadere informatie

Besluit van 26 maart 2004 houdende opleidingseisen voor het sociaal-geneeskundig specialisme arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde

Besluit van 26 maart 2004 houdende opleidingseisen voor het sociaal-geneeskundig specialisme arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College voor Sociale Geneeskunde Besluit van 26 maart 2004 houdende opleidingseisen voor het sociaal-geneeskundig specialisme arbeid

Nadere informatie

Splitsing of opting out?

Splitsing of opting out? Splitsing of opting out? Onbegrijpelijk, reageert Carolien Frenkel, secretaris Arbeid en Gezondheid van werkgeversorganisatie VNO-NCW. MKB Nederland wil volledige liberalisering en kiest vervolgens voor

Nadere informatie

De opkomst van de Arbo Aldi s

De opkomst van de Arbo Aldi s De opkomst van de Arbo Aldi s Navraag bij certificeringinstelling DNV leert dat De Arbodienst het certificeringtraject nog niet compleet doorlopen heeft. Toch hoeven zijn klanten niet bang te zijn voor

Nadere informatie

Omdat infectieziekten zich niet aan domeinen houden! is het essentieel om samen te werken!

Omdat infectieziekten zich niet aan domeinen houden! is het essentieel om samen te werken! Hoe houden we de samenwerkingsketen sterk, neemt ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en leveren we samen de best werkende zorg ter preventie en bestrijding van infectieziekten Verslag van de uitwisselingen

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i

Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Checklist aanpassingen Arbowet 2017i Inleiding Op 1 juli 2017 ondergaat de arbowetgeving een aantal belangrijke wijzigingen. Deze aanpassing moet de preventie en de arbodienstverlening verder verbeteren

Nadere informatie

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK Bron: TNS NIPO Drs. R. Hoffius Drs. I.N. Hento november 2004 Bureau AStri Stationsweg 26 2312 AV Leiden Tel.: 071 512 49 03 Fax: 071

Nadere informatie

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Syllabus Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Verzuimpreventie, veilig werken en een integrale aanpak U lapt de regels van de Arbowet natuurlijk niet aan uw laars. Maar kent u al uw arboverantwoordelijkheden?

Nadere informatie

Voorkómen beroepsziekten & Behoud duurzame inzetbaarheid

Voorkómen beroepsziekten & Behoud duurzame inzetbaarheid Standpunt NVAB-bestuur over het melden van beroepsziekten Ernst Jurgens, bedrijfsarts & bestuurslid (i.s.m. Arianne Lindhout, bedrijfsarts & bestuurlid) Voorkómen beroepsziekten & Behoud duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

MEMORIE VAN ANTWOORD. Economics. Het rapport is raadpleegbaar via 1 Kamerstukken II 2015/16, , nr. 718.

MEMORIE VAN ANTWOORD. Economics. Het rapport is raadpleegbaar via   1 Kamerstukken II 2015/16, , nr. 718. 34 375 Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de versterking van de betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie in het bedrijf of de inrichting

Nadere informatie

Actieplan preventie beroepsziekten goed initiatief

Actieplan preventie beroepsziekten goed initiatief Actieplan preventie beroepsziekten goed initiatief Inspectie SZW waardeert aanzet Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne 1 op de 6 mensen krijgt te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Reden

Nadere informatie

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen:

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen: De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Er staan veel veranderingen op stapel die consequenties hebben voor het contract met de bedrijfsarts / arbodienst en de rol van de preventiemedewerker

Nadere informatie

STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten versie 6

STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten versie 6 STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten versie 6 STECR WERKWIJZER ARBEIDSCONFLICTEN VERSIE 6 Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen krijgen in praktijk zeer regelmatig te maken met arbeidsconflicten. Het blijkt

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 375 Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de versterking van de betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten

Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten Vragen en antwoorden over gegevensuitwisseling verzekeraars, werkgevers, werknemers en arbodiensten 1. Welke informatie mag een arbodienst Een arbodienst mag een verzekeraar alleen administratieve gegevens

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46342 15 augustus 2017 Beleidsregel van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 augustus 2017, 2017-0000120030,

Nadere informatie

Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur. 10 november 2017

Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur. 10 november 2017 Nieuwe Arbowet, FME cijfers, ISZW en EU Robert van Beek, Beleidsadviseur 10 november 2017 Nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 Het omvat een wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met: de versterking

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 286 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk

Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk Ageeth Schonewille-Rosman, verloskundige, senior onderzoeker Monique van Beukering Bedrijfsarts, onderzoeker Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Welkom. BG DAGEN 2016 LEVE(N) LANG WERKEN Parallelsessie 6. ICOH- Normen en waarden van de bedrijfsarts in internationaal perspectief

Welkom. BG DAGEN 2016 LEVE(N) LANG WERKEN Parallelsessie 6. ICOH- Normen en waarden van de bedrijfsarts in internationaal perspectief Welkom BG DAGEN 2016 LEVE(N) LANG WERKEN Parallelsessie 6 ICOH- Normen en waarden van de bedrijfsarts in internationaal perspectief Peter van Wenum Ineke van Werven Leden Commissie Beroepsbeoefening en

Nadere informatie

Tarievenbrochure Garant Plus

Tarievenbrochure Garant Plus Tarievenbrochure Garant Plus Vanaf 12,80 p.m.p.m BASISCONTRACT ARBODIENSTVERLENING BrinQer Intergaal Garant gezondheidsmanagement Plus De regie op het verzuimproces wordt volledig door ons verzorgd Voor

Nadere informatie

Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever

Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever Verscherpte interpretatie Autoriteit Persoonsgegevens over het vragen naar arbeidsmogelijkheden van een zieke werknemer door een werkgever Introductie Het vragen naar arbeidsmogelijkheden valt volgens

Nadere informatie

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief KABINET GAAT LOONDOORBETALING BEZIEN IN BREDE CONTEXT From: To: Date: "Kwaliteit op Maat" "Ton van Oostrum" May 27, 2015 8:41:08 PM Weergaveproblemen?

Nadere informatie

Exclusief voor uw mensen

Exclusief voor uw mensen Exclusief voor uw mensen Uw mensen zijn exclusief En wij zijn er exclusief voor uw mensen Mensen zijn uniek. In hun doen en laten, maar ook in hun werk. Ieder mens heeft andere prikkels nodig om te kunnen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

e-arbo HumanCapitalCare Organisaties en werknemers

e-arbo HumanCapitalCare Organisaties en werknemers e-arbo HumanCapitalCare HumanCapitalCare wil werkgevers en werknemers ondersteunen en adviseren op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid. Omdat energieke en productieve medewerkers de motor zijn

Nadere informatie

Second. Opinion. 28 juni

Second. Opinion. 28 juni Second Opinion 28 juni2017 15.00 Vertrouwen Enkele jaren geleden; vakbond stelt onpartijdigheid/ onafhankelijkheid van de bedrijfsarts ter discussie. De werkgever betaalt de bedrijfsarts, dus die is niet

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

ONDERZOEK BCDN. Nieuw Arbowet. Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga

ONDERZOEK BCDN. Nieuw Arbowet. Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga ONDERZOEK BCDN Nieuw Arbowet Marije Terwisscha van Scheltinga & Jorrit Osinga Samenvatting Vanuit de stages bij HRM-Friesland en Set In hebben Marije en Jorrit een onderzoek op de Business Contact Dagen

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Vooraf In deze brochure lees je wat je bij ziekteverzuim moet doen. Verzuimen is een vervelende situatie, die niemand wil, maar iedereen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 266 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening

Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 24 mei 2015 Internetconsultatie KoM 240515/01 Reactie van Kwaliteit op Maat op het voorstel Wijziging Arbowet met het oog op versterken arbodienstverlening Kwaliteit op Maat

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting PMO stand van zaken CGC bijeenkomst 09-06-2016 Rik Menting Wetgeving De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico's die de arbeid

Nadere informatie

Wat hebben wij nodig??

Wat hebben wij nodig?? Wat hebben wij nodig?? A. Kennis over infectieziekten in relatie tot het werk in de breedste zin: Kiza mindmap B. Samenwerking met alle betrokkenen in het veld Gezamenlijke onderwerpen 1 A. Kennissysteem

Nadere informatie

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij Vernieuwde Arbowet De belangrijkste wijzigingen op een rij Op 1 juli 2017 treedt de vernieuwde Arbowet definitief in werking. De regering wil medewerkers en werkgevers meer betrekken bij het arbobeleid,

Nadere informatie

Care for You. Viviane De Boey 25/2/2013

Care for You. Viviane De Boey 25/2/2013 Care for You Viviane De Boey 25/2/2013 2008 gestart met brainstormen over aanwezigheidsbeleid/ absenteïsme: Belangrijke items na het brainstormen : Ondersteuning van de werknemer / zorg dragen voor/ geen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA 's Gravenhage

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA 's Gravenhage > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA 's Gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T 070

Nadere informatie

De SER en chronisch zieke werkenden

De SER en chronisch zieke werkenden Chronisch ziek en werken in Nederland, operationaliseren van de beleidsadviezen 2016. Een plan van aanpak waaruit Vlaanderen kan leren of aanzet tot gezamenlijke actie? 25 januari 2018 00-00-2009 pagina

Nadere informatie

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE 2500 EA20018 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070

Nadere informatie

Meer of minder opinions?

Meer of minder opinions? Meer of minder opinions? De positie van de bedrijfsarts staat ter discussie. In de herfst van vorig jaar werd het verdeelde SER-advies gepresenteerd over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. Een

Nadere informatie

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen Zinthese Plus is een bureau gespecialiseerd in het gedrag van mensen in hun werkomgeving.

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement Inhoud

Ziekteverzuimreglement Inhoud Ziekteverzuimreglement Inhoud 1. Tijdig ziekmelden... 2 2. Verstrekken van informatie... 2 3. Controle... 3 4. Begeleiding door de werkgever... 3 5. Controle en begeleiding door de arbodienst... 3 6. Vakantie

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

BEROEPSPROFIEL VAN DE

BEROEPSPROFIEL VAN DE BEROEPSPROFIEL VAN DE BEDRIJFSARTS Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Eindversie 1 oktober 2004 INHOUDSOPGAVE Pagina Samenvatting 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 5 Hoofdstuk 2: Wettelijke

Nadere informatie