Influenza A(H1N1)- Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Influenza A(H1N1)- Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang"

Transcriptie

1 Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: Fax: info@kindengezin.be MEDEDELING - Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang onze referentie datum AMDJ juli 2009 t.a.v. de verantwoordelijke info te bekomen bij Kind en Gezin-Lijn doelgroep Alle opvangvoorzieningen Korte inhoud Op 15 juli 2009 verspreidde Kind en Gezin een eerste mededeling over de Mexicaanse griep, met informatie over het virus, de algemene hygiënische maatregelen om de verspreiding er van te beperken en de nieuwe aanpak die in ons land geldt. In deze aanvullende mededeling krijg je informatie over de organisatorische maatregelen die je vooraf en tijdens de piek van de grieppandemie moet nemen en de wijze waarop Kind en Gezin hier mee zal omgaan. 1. Bereid je nu reeds voor op de piek van de grieppandemie Sinds eind april wordt de verspreiding van Influenza A (H1N1), beter gekend als de Mexicaanse griep, nauw opgevolgd in alle landen. Het virus is intussen ruim verspreid over alle continenten. We spreken dan ook van een pandemie. Wetenschappers voorspellen een piek van de grieppandemie in ons land tijdens de komende maanden. Hoewel het bijzonder moeilijk is om te voorspellen hoeveel personen besmet zullen worden en wanneer, werd op basis van ervaring met vorige pandemieën een algemene raming gemaakt. Waarschijnlijk wordt over de gehele periode van de grieppandemie gespreid 15 tot 35 % van de actieve bevolking op een gegeven ogenblik ziek. Mogelijk zal het afwezigheidspercentage dubbel zo hoog liggen omdat mensen ook thuis zullen blijven om bv. voor zieke gezinsleden te zorgen. Ook klanten en leveranciers zullen massaal afwezig en/of ziek zijn.

2 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :2 Een pandemie duurt ongeveer 12 weken. Besmette personen zijn gemiddeld 7 dagen ziek. Het spreekt voor zich dat de piek tijdens de komende maanden ook invloed kan hebben op jouw kinderopvang. Verschillende kinderen zullen tijdelijk niet naar de opvang kunnen komen wegens ziekte. De kans bestaat dat je zelf ziek wordt en/of dat je in je voorziening met gebrek aan personeel geconfronteerd wordt. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed na te denken hoe je hiermee kunt omgaan. Kind en Gezin geeft je enkele nuttige tips: - Informeer je grondig over de Mexicaanse griep. Je kan hiervoor terecht op of bij het Call Center Influenza op het nummer Denk na over de maatregelen die je zal nemen om jezelf, je medewerkers of je inwonende gezinsleden zo weinig mogelijk bloot te stellen aan het griepvirus. Strikte hygiëne is daarbij het uitgangspunt. Je leest hierover meer in punt 2 op blz Werk een noodscenario uit voor het geval je zelf ziek wordt of als één of meer van je medewerkers afwezig zijn. Als zelfstandige onthaalouder kan je de afspraak maken met collega-onthaalouders of opvangvoorzieningen in je buurt, dat zij in geval van nood tijdelijk enkele van je kinderen opvangen. Informeer je grondig over hun manier van werken. Wellicht verschilt hun uurregeling, kostprijs, enz. van die van jou. Het is belangrijk dat je dit aan je ouders kunt meedelen. Als dienstverantwoordelijke kan je deze oefening maken voor en met je aangesloten onthaalouders. Als verantwoordelijke van een voorziening kan je mogelijk ook een beroep doen op ouders of andere vrijwilligers om een handje toe te steken wanneer een deel van je personeel ziek is. Houd er rekening mee dat tijdens de piek van de grieppandemie ook minder kinderen in je opvang aanwezig zullen zijn. Wees je er van bewust dat de veiligheid van de opgevangen kinderen niet in het gedrang mag komen en dat je de pedagogische kwaliteit moet kunnen blijven garanderen. In punt 6 op blz. 6 lees je meer over de wijze waarop Kind en Gezin zal omgaan met tijdelijke overbezetting en de wettelijke voorwaarden voor het personeel. - Zorg er voor dat iedereen in de opvang weet op welke manier omgegaan moet worden met een kind dat plots ziek wordt in de opvang. Je vindt de aanbeveling van Kind en Gezin in punt 3 op blz Zorg er voor dat iedereen in de opvang weet op welke manier gehandeld moet worden wanneer blijkt dat iemand in de opvang de Mexicaanse griep heeft. Uitgangspunt daarbij is dat zieke kinderen en medewerkers per definitie niet thuis horen in de opvang. Je vindt de aanbeveling van Kind en Gezin in punt 4 op blz 5.

3 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :3 - Informeer de ouders die gebruik maken van je opvang vooraf over bovenstaande maatregelen en je aanpak. Het modeldocument van Kind en Gezin, dat je in bijlage van deze mededeling vindt, kan je hierbij inspireren. Blijf te allen tijde met hen communiceren in een open en positieve sfeer. 2. Besteed verhoogde aandacht aan hygiëne Om de verspreiding van het virus van de A/H1N1 griep zo veel mogelijk te voorkomen is strikte hygiëne uiterst belangrijk. Het virus wordt immers vooral overgebracht via speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Via de lucht komen virusdeeltjes ook terecht op allerlei voorwerpen die dan besmettelijk zijn bij aanraking. Het speeksel wordt ook overgedragen door de handen en via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn. In de vorige mededeling heeft Kind en Gezin de hygiënische maatregelen al eens toegelicht. Aangezien blijvende verhoogde aandacht absoluut noodzakelijk is zowel bij jezelf als bij je medewerkers of inwonende gezinsleden zetten we ze nogmaals op een rij: - Algemene hygiëne Reinig zichtbaar vervuilde omgevingen en voorwerpen regelmatig en grondig. Reinig het speelgoed, de speelmatten, de vloer, enz. regelmatig en grondig. Reinig de verzorgingskussens, de thermometers, enz. na elk gebruik. Reinig voorwerpen welke frequent worden aangeraakt door verschillende personen, zoals telefoontoestellen, deurklinken, lichtschakelaars, liftknoppen, trapleuningen. Meer informatie vind je op blz. 9 van de Infectieziekteklapper. In je opvang beschik je over een papieren exemplaar van dit werkinstrument. Je kan de Infectieziekteklapper ook downloaden op Surf naar Professionals/Handige weetjes/infectieziekteklapper. - Ademhalingshygiëne Bedek je neus en mond bij het niezen en hoesten met een papieren zakdoekje en werp het zakdoekje weg na gebruik. Vermijd contact met ogen, mond en neus nadat je een (ziek) persoon hebt aangeraakt Meer informatie vind je op blz. 8. van de Infectieziekteklapper. Het gebruik van mondmaskers is niet van toepassing voor de kinderopvang. Ze zijn enkel bedoeld voor patiënten die besmet zijn met de Mexicaanse griep en voor de personen die deze besmette patiënten behandelen en verzorgen.

4 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :4 - Handhygiëne Contacten via de handen zijn onvermijdelijk in de opvang. Om overdracht van ziektekiemen via de handen te vermijden moet je je handen regelmatig wassen, zeker na het verluieren van een kind, na hoesten of niezen, bij zichtbare bevuiling en na een toiletbezoek. Correct je handen wassen doe je als volgt: was je handen met warm stromend water en zeep, spoel ze af en droog ze goed af, bij voorkeur met papieren wegwerpdoekjes. Raak na het wassen en drogen van je handen de kraan niet meer aan, maar gebruik het doekje om de kraan te sluiten. Handalcohol (concentratie alcohol tussen 60 en 80 ) is doeltreffend tegen griepvirussen en kan het wassen van de handen vervangen wanneer deze niet zichtbaar vuil zijn. Neem een hoeveelheid van 3 cc en wrijf hiermee de handen volledig in tot deze zijn drooggewreven. Het dragen van juwelen, in het bijzonder ringen, armbanden en polshorloges, wordt sterk afgeraden in de opvang. Nagels dienen kort gehouden te worden. Nagellak moet verwijderd worden. Kunstnagels worden afgeraden. Meer informatie vind je op blz. 7 en 8 van de Infectieziekteklapper. In bijlage vind je schema s voor handen wassen en handen ontsmetten met handalcohol om op te hangen op een duidelijk zichtbare plaats in je opvang. Het correct toepassen van hygiënische maatregelen vraagt een voortdurende inspanning en discipline van iedereen in de opvang. Herinner je medewerkers of inwonende gezinsleden er dan ook regelmatig aan. 3. Volg de aanbeveling van Kind en Gezin over het omgaan met een kind dat ziek wordt in de opvang Uiteraard kan het gebeuren dat een kind plots ziek wordt in je opvang. Het is op dat moment niet duidelijk of het kind het Mexicaanse griepvirus heeft of een ander ziektebeeld vertoont. Kind en Gezin adviseert in dit geval om - zoals steeds de aanbeveling over het omgaan met een kind dat ziek wordt in de opvang toe te passen: - Breng de ouders telefonisch op de hoogte en vraag of zij hun kind komen afhalen. - Vraag aan de ouders om de behandelende arts te raadplegen. Vraag hen ook dat ze je op de hoogte brengen van het resultaat van de raadpleging (welk ziektebeeld?). De meeste ouders zullen hiertoe bereid zijn. Uiteraard ga je vertrouwelijk om met deze informatie. Het is belangrijke informatie, opdat je indien nodig aanvullende maatregelen zou kunnen nemen in je opvang.

5 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :5 - Als een kind plots ernstig ziek wordt, en de ouders niet bereikbaar zijn of hun kind niet kunnen ophalen, roep dan zelf een arts op om ter plaatse te komen. Dit moet je altijd doen in een acute situatie. Let op: het is niet nodig dat de arts die ter plaatse komt alle aanwezige kinderen onderzoekt. Aangezien een kind niet onmiddellijk na overdracht van een virus ziek wordt, maar hier vaak enkele dagen overheen gaan, heeft dit geen zin. Bovendien hangt aan dergelijk grootschalig onderzoek een kostenplaatje vast. Niet alle ouders zullen bereid zijn om dit te betalen. Bovendien geven heel wat ouders de voorkeur aan een onderzoek door de eigen behandelende arts, waarbij ze kunnen aanwezig zijn. 4. Volg de aanbeveling van Kind en Gezin over het omgaan met een besmetting met Mexicaanse griep in de opvang Als blijkt dat een kind uit de opvang of een begeleider het Mexicaanse griepvirus heeft, adviseert Kind en Gezin het volgende: - Als een kind besmet is met de Mexicaanse griep, vraag dan aan de ouders om het advies van de behandelende arts strikt op te volgen, vooraleer hun kind terug te brengen naar de opvang. Zieke kinderen horen immers niet thuis in de opvang. Dit om te voorkomen dat andere kinderen of opvangmedewerkers besmet zouden worden. Als het kind genezen is, kan het terugkomen. Dit hoeft niet gestaafd te worden met een medisch attest. Kind en Gezin benadrukt nogmaals dat dergelijke attesten geen nut hebben en een administratieve overlast vormen voor de artsen, de ouders én de opvang. - Ook onthaalouders, begeleiders en verantwoordelijken die griepsymptomen vertonen horen niet thuis in de opvang. Zij moeten onmiddellijk contact opnemen met hun behandelende arts, zijn diagnose afwachten en strikt zijn advies opvolgen, vooraleer zij terug aan het werk kunnen gaan in de opvang. - Besteed verhoogde aandacht aan de hygiënische maatregelen uit punt 2 op blz. 3. Herinner iedereen in de opvang en de ouders die gebruik maken van je dienstverlening aan deze maatregelen. - Breng de ouders op de hoogte dat hun kind mogelijk in contact is geweest met het griepvirus en dat er mogelijk overdracht geweest is. Doe dit met respect voor de privacy van de betrokken zieke persoon. Adviseer de ouders dat zij hun kind nauwgezet observeren. Als hun kind tekenen van griep vertoont, vanaf de laatste dag van mogelijk contact met de zieke persoon + 7 dagen, moeten zij hun behandelende arts raadplegen. Informeer hen dat de kans op besmetting het grootst is bij kinderen en begeleiders die nauw contact gehad hebben met de zieke persoon: bv. kinderen en begeleiders uit dezelfde leefgroep, kinderen die een slaapkamer delen,

6 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :6 - De behandelende arts van de zieke persoon zal contact opnemen met Toezicht Volksgezondheid als dat nodig is. Je hoeft dit als opvang niet zelf te doen. Je kan hen echter wel contacteren als je vragen hebt over aanvullende maatregelen. Vraag je hun advies, volg dat dan ook strikt op. De contactpersonen van Toezicht Volksgezondheid zijn: Antwerpen Dr. Koen De Schrijver Limburg Dr. Annemarie Forier Oost-Vlaanderen Dr. Ruud Mak Vlaams-Brabant Dr. Annemarie Forier West-Vlaanderen Dr. Ruud Mak Buiten de kantooruren kan je terecht op het permanentienummer Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt niet Toezicht Volksgezondheid gecontacteerd, maar wel volgende nummers: of Moet je je opvang sluiten als iemand besmet is met de Mexicaanse griep? Wanneer in je opvang iemand besmet is met de Mexicaanse griep moet je in principe niet sluiten, tenzij Toezicht Volksgezondheid dit beslist. Kind en Gezin heeft geen bevoegdheid om bij infecties een opvangvoorziening te sluiten. 6. Op welke wijze zal Kind en Gezin tijdens de piek van de grieppandemie omgaan met de wettelijke voorwaarden? Elke onthaalouder en elke voorziening moet voldoen aan verschillende wettelijke voorwaarden. Een uitbraak van Mexicaanse griep in de opvang wijzigt dit uitgangspunt in principe niet. In het bijzonder mag de veiligheid van de opgevangen kinderen niet in het gedrang komen en moet de pedagogische kwaliteit te allen tijde gegarandeerd worden. In het belang van het kind zal Kind en Gezin hierop geen uitzonderingen toestaan. Gezien de noodsituatie kan Kind en Gezin voor de duur van de piek van de pandemie een afwijking toestaan wat betreft een aantal wettelijke voorwaarden. Op dit moment kan niemand de duur van de piek definiëren. Dit wordt reactief bepaald aan de hand van het aantal zieken. In overleg met Volksgezondheid zal Kind en Gezin opvolgen wanneer de piek wordt bereikt en hoe lang die duurt. De afwijkingen zullen in die periode worden toegestaan. Kind en Gezin zal de sector op dat moment informeren.

7 30 juli 2009 Alle opvangvoorzieningen Blz :7 Het betreft volgende mogelijke afwijkingen: - het aantal begeleiders per aanwezige kinderen Dit betekent dat een kortdurende, tijdelijke overbezetting wordt gedoogd. Het is daarbij de expliciete verantwoordelijkheid van de opvang om de veiligheid van de kinderen en de pedagogische kwaliteit te waarborgen. - de wettelijke voorwaarden waaraan onthaalouders, medewerkers en verantwoordelijken moeten voldoen Dit betekent concreet dat tijdelijk een beroep kan gedaan worden op ouders, familieleden, vrijwilligers, om een handje toe te steken. Opgelet: er moet wel altijd een persoon aanwezig zijn bij de kinderen die aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Alle personen die een handje komen toesteken moeten meerderjarig zijn. Als onthaalouder of verantwoordelijke van een opvangvoorziening blijf jij de verantwoordelijkheid dragen voor een veilige en kwalitatieve opvang van de kinderen. - de minimale bezetting Als blijkt dat een voorziening de minimale bezetting zoals opgenomen in de desbetreffende regelgeving niet gehaald heeft omwille van de grieppandemie, dan zal Kind en Gezin hier zoveel mogelijk rekening mee houden. - de forfaitaire compensatie voor ziektedagen van kinderen binnen het IKGsysteem Wat betreft zelfstandige voorzieningen die gebruik maken van het IKG-systeem zal mede afhankelijk van het ontstaan van een piek van de pandemie, geëvalueerd worden aan de hand van algemene ziektecijfers of de forfaitaire compensatie van 5 % voor ziektedagen van kinderen moet verhoogd worden. 7. Meer info Voor inhoudelijke vragen over influenza A/H1N1 verwijst Kind en Gezin naar de website of het Call Center Influenza op het nummer , van maandag tot en met vrijdag tussen 8 uur en 17 uur en tijdens het weekend tussen 9 uur en 17 uur. Heb je na het lezen vragen over deze mededeling dan kan je contact opnemen met de Kind en Gezin-lijn op het nummer , elke werkdag van 8 uur tot 20 uur. Voor actuele informatie over de Mexicaanse griep in relatie tot de kinderopvang kan je steeds terecht op luik Professionals. Will Verniest Afdelingshoofd Kinderopvang

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be 0800/99.777 Griep: Interministerieel Commissariaat Influenza Eurostation II Victor Hortaplein 40 Bus 10 1060 Brussel Voor meer informatie : Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving www.influenza.be

Nadere informatie

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A? Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure van het FAVV voor andere inspectiediensten die controles uitvoeren in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Goede

Nadere informatie

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Het ministerieel besluit over het attest van een basisopleiding levensreddend

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan Klaar voor een grieppandemie Continuïteitsplan Inleiding Tijdens een grieppandemie (zie bijlage 1) kan de continuïteit van het onderwijs ern de bedrijfsvoering van MOVARE * onder druk komen te staan. Mogelijk

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Handhygiëne Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Aan alle medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, ouders van MPC Sint-Franciscus.

Aan alle medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, ouders van MPC Sint-Franciscus. Roosdaal, 27 augustus 2009 Belangrijke informatie over de Mexicaanse griep Aan alle medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, ouders van MPC Sint-Franciscus. Beste medewerkers, Geachte mevrouw, geachte heer,

Nadere informatie

Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse opvang

Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse opvang Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Amsterdam, juli 2009 Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam www.oba.nl 020-52 30 701 INHOUDSOPGAVE Algemeen 3 1. Risicoreductie 3 2.

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

crisissituatie? hoe bereid je je voor?

crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisishandboek 1 inleiding Als zelfstandige onthaalouder maak je elke dag werk van een veilige opvang. Toch kan ook jij geconfronteerd

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

crisissituatie? hoe bereid je je voor?

crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisishandboek 1 inleiding Als dienstverantwoordelijke maak je samen met je aangesloten onthaalouders elke dag werk van een

Nadere informatie

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang Risico-analyse in de praktijk Risico-analyse in de praktijk Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang 20 maart 2014 Filmpje van Kind & Gezin 2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt

Nadere informatie

1. Hoe kan je ziektes voorkomen?

1. Hoe kan je ziektes voorkomen? 1. Hoe kan je ziektes voorkomen? De weerstand van baby s en peuters is nog volop in ontwikkeling. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor ziektekiemen. Bovendien is het risico om in aanraking te komen met

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Leerdoelen. Alle leerlingen begrijpen dat: Infecties kunnen overgedragen worden door vuile handen.

Leerdoelen. Alle leerlingen begrijpen dat: Infecties kunnen overgedragen worden door vuile handen. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Het thema Verspreiding

Nadere informatie

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer 2 Voorwoord Beste student Welkom binnen het team intern patiëntenvervoer. We willen jou graag als student opnemen in ons team zodat je stageperiode

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS Handhygiëne Je kent de 5 momenten voor handhygiëne die van toepassing zijn: handen ontsmetten Voor én na het aanraken van de patiënt Nadat je blootgesteld

Nadere informatie

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Versie 1.06 Datum 17-02-2015 Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wie zijn wij? 3 3. Gediplomeerde gastouders 3 4. Hygiëne 3 5. Openingstijden 3 6. Wennen

Nadere informatie

Infobrochure voor patiënt en bezoeker

Infobrochure voor patiënt en bezoeker MDR Gram negatieve bacteriën Infobrochure voor patiënt en bezoeker Versie oktober 2016 - objectid 16040 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Dienst ziekenhuishygiëne Dr.

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Norovirus

Patiënteninformatie. Norovirus Patiënteninformatie Norovirus Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over Norovirus... 3 Wat is het Norovirus?... 3 Hoe wordt Norovirus opgespoord?... 3 Behandeling... 4 Maatregelen... 4 Overdracht

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Griep of influenza

Patiënteninformatie. Griep of influenza Patiënteninformatie Griep of influenza Inhoud Inleiding... 3 Informatie over griep... 3 Wat is griep?... 3 Is vaccinatie belangrijk?... 3 Voor wie is griepvaccinatie sterk aangeraden?... 3 Wanneer moet

Nadere informatie

Gebruikte bronnen voor de leerlingen: bundel verzorging - ziek zijn, instrumenten van een dokter

Gebruikte bronnen voor de leerlingen: bundel verzorging - ziek zijn, instrumenten van een dokter LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Norovirus

Patiënteninformatie. Norovirus Patiënteninformatie Norovirus Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over Norovirus... 3 Wat is het Norovirus?... 3 Besmettelijkheid... 3 Hoe wordt Norovirus opgespoord?... 4 Behandeling... 4 Maatregelen...

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie Wat is buikgriep? Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de darmen die vaak veroorzaakt wordt door virussen en gepaard gaat met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we?

Patiënteninformatie. Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we? Patiënteninformatie Team ziekenhuishygiëne Wie zijn we en wat doen we? 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Team ziekenhuishygiëne... 4 Wie zijn we?... 4 Wat doen we?... 5 Het belang van een goede handhygiëne!...

Nadere informatie

Tuberculose. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Tuberculose. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Tuberculose T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Kennistraining Handhygiëne Richtlijn Voor Pedagogisch Medewerkers in Kinderdagverblijven Inhoudsopgave 1 Waarom is handhygiëne

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne. Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties!

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne. Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties! Patiënteninformatie Het belang van een goede handhygiëne Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties! Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over het belang dat wij in AZ Turnhout

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep 1 Inleiding De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft sinds juni de hoogste alarmfase van de Mexicaanse griep

Nadere informatie

NOROVIRUS

NOROVIRUS NOROVIRUS Wat is het Norovirus? Het Norovirus is de veroorzaker van buikgriep of gastro-enteritis. De symptomen hiervan zijn plots opkomende diarree en/of braken. De klachten beginnen vaak één tot drie

Nadere informatie

Mexicaanse griep: A/H1N1 griep

Mexicaanse griep: A/H1N1 griep Mexicaase griep: A/H1N1 griep Wat is de Mexicaase griep? De zogeaamde Mexicaase of varkesgriep is ee ieuwe variat va het griepvirus, met ame A/H1N1. Weiig mese hebbe immuiteit voor dit virus. Hierdoor

Nadere informatie

Protocol Hygiëne & Voeding

Protocol Hygiëne & Voeding Protocol Hygiëne & Voeding Inhoudsopgave: Persoonlijke hygiëne Blz 3 Handen wassen Blz 4 Voeding Blz 5 Contact met dieren Blz 6 Bijlage: Checklist Hygiëne en Voeding 2 Persoonlijke hygiëne Hieronder staan

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten)

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Patiënteninformatie Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over het belang dat wij in AZ Turnhout hechten aan een goede handhygiëne, ook op

Nadere informatie

TBC (OF TUBERCULOSE)

TBC (OF TUBERCULOSE) TBC (OF TUBERCULOSE) Wat is TBC of tuberculose? TBC of tuberculose is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie of de bacil van Koch. De meest voorkomende vorm is longtuberculose.

Nadere informatie

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder?

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bij de start als onthaalouder koos je om één of meerdere redenen voor deze job. Dit bepaalt mee wat voor jou belangrijk is in de job.

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van Franciscus Vlietland en wordt geïsoleerd verpleegd. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne Keukenreglement 1. Persoonlijke gezondheid Medisch attest Lichamelijke geschiktheidsverklaring omgang met voedingswaren. Nieuwe leerlingen dienen dit attest aan te vragen bij de huisarts en dient uiterlijk

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

A.S.Z. ziekenhuis. Informatiebrochure Rotavirus. verzorgingsinstelling

A.S.Z. ziekenhuis. Informatiebrochure Rotavirus. verzorgingsinstelling A.S.Z. ziekenhuis Informatiebrochure Rotavirus IAutonome I verzorgingsinstelling Wat is het rotavirus? Het rotavirus is een besmettelijk virus dat ook bij gezonde mensen een buikgriep kan veroorzaken (vooral

Nadere informatie

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk)

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement De Bonte Bietjes ondernemingsnummer Algemeen

Huishoudelijk reglement De Bonte Bietjes ondernemingsnummer Algemeen Huishoudelijk reglement De Bonte Bietjes ondernemingsnummer 0848.866.695 Algemeen Contactgegevens Rebecca Sienaert StGillisplein 30/1 3300 Kumtich 0479 296 295 rebecca@debontebietjes.be Doelgroep Kindjes

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties Uzelf of één van uw gezinsleden heeft last van terugkerende huidinfecties. Deze worden vaak veroorzaakt door een

Nadere informatie

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE INHOUD 1. BASISPROCEDURES P 2 & 3 HANDHYGIËNE HANDEN WASSEN HANDALCOHOL HANDSCHOENEN DESINFECTIE OPPERVLAKKEN 2. BASISMATERIAAL P 4 OTOSCOOP Otoscopie bij aanwezigheid van oorloop, bloed of een zichtbare

Nadere informatie

Infobrochure voor patiënt en bezoeker

Infobrochure voor patiënt en bezoeker MRSA Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Infobrochure voor patiënt en bezoeker Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren De lesbrief is bedoelt voor leerlingen van het speciaal onderwijs. De instructie door de docent Pak PRO 1 praktijkkaart 01 Handen wassen en desinfecteren. Leg

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP 032 Folder vac. zorgpers A5_NL.indd 1 16-10-2009 14:44:29 Wat

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Welkom op de afdeling D1 (geneeskunde 1)!

Welkom op de afdeling D1 (geneeskunde 1)! Welkom op de afdeling D1 (geneeskunde 1)! s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 94 90 (afdeling D1) Informatiebrochure e-mail: D1@hfr.be 2 Beste patiënt, Je bent voor observatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen!

Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen! Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen! Hoe kunt u het verblijf van uw kind in het LUMC nog veiliger maken? INFORMATIE OVER DE OPNAME VAN UW KIND Hoe kunt u het verblijf van uw kind in het

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement & schriftelijke overeenkomst

Huishoudelijk reglement & schriftelijke overeenkomst Huishoudelijk reglement & schriftelijke overeenkomst Inspiratiedag Kinderopvang Welkom Doel: - overzicht bieden van alle richtlijnen - bespreken wat is nodig om het HHR en opvangovereenkomst aan te passen

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Infobrochure MRSA Infobrochure Ziekenhuishygiëne Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tuberculose

Patiënteninformatie. Tuberculose Patiënteninformatie Tuberculose Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over tuberculose... 3 Wat is tuberculose?... 3 Hoe gebeurt de besmetting?... 3 Wie kan tuberculose krijgen?... 3 Wat zijn de

Nadere informatie

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12.

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12. 002936, te gebruiken tot 24 uur na, 09:12. Page 1 of 7 Document ID 002936 Versie 7 Titel Handhygiëne, Uitvoeren en toepassen van Specialisme JBZ breed document Definitie Dit protocol beschrijft hoe handhygiëne

Nadere informatie

Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen!

Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen! Een veilig verblijf in het LUMC. Dat doen we samen! Hoe kunt u het verblijf van uw kind in het LUMC nog veiliger maken? INFORMATIE OVER BEZOEK AAN DE POLIKLINIEK Hoe kunt u het verblijf van uw kind in

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne in bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Persoonlijke hygiëne in bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure voor personen die werken in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Medisch attest m.b.t. de geschiktheid om levensmiddelen

Nadere informatie

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen Infobrochure MRSA mensen zorgen voor mensen Beste patiënt, Tijdens uw verblijf in het Mariaziekenhuis nemen we extra maatregelen omdat u mogelijk een MRSA-bacterie bij u draagt. Deze folder wil u informeren

Nadere informatie

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN PROCEDURE Contactpersoon Eva Rutten Geldig vanaf 2022016 Referentie AZSJ-0187 Versie 2.0 AZ Sint-Jozef Malle 1 Doel 2 Toepassingsgebied 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1)

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1) Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe ofwel Pandemische Influenza A(H1N1) griep (H1N1) 2009 Influenza Mexicaanse griep Wat is

Nadere informatie