Architecten en duurzaamheid: op tijd schakelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Architecten en duurzaamheid: op tijd schakelen"

Transcriptie

1 Architecten en duurzaamheid: op tijd schakelen door: prof. dr. Mick Eekhout Hoogleraar Productontwikkeling, Bouwkunde, TU Delft Lezing voor de Bond van Nederlandse Architecten, 22 Maart 2012

2 1. Innovaties uit ontwerpen, ontwikkelen en onderzoeken Ontwerpers onderzoeken niet. Ze weten immers alles. Onderzoekers kunnen niet ontwerpen, ze durven niet. Tussen de domeinen van onderzoeken en ontwerpen ligt het domein van het ontwikkelen. Mijn leerstoel heet sinds 1992 Productontwikkeling.

3 Nu volgen enkele voorbeelden van innovatieve technische ontwerpen die in samenwerking met architecten in hun projecten werden ontwikkeld en gerealiseerd.

4 OZ Building, Tel Aviv (Avram Yaski), 1995 Kunstwerk Maritiem Museum, Amsterdam (Krijn Giezen), 1975 Muziekzaal Beurs van Berlage, Amsterdam (Pieter Zaanen), 1992 Atrium Droogbak, Amsterdam (Krijn Griezen), 2000

5 Samson Centre, Jeruzalem (Moshe Safdie), 2002 Glazen museumzaal Prinsenhof, Delft (Mick Eekhout/Kees Tak), 1997 Koepel Friesland Bank, Leeuwarden (Aad van Tilburg), 2006 Kubuspoort, Sloten (Marijke de Goey), 2000

6 Floriade Paviljoen, Haarlemmermeer (Asymptote), 2002 Paper Dome, Utrecht (Shigeru Ban), 2003 Rabin Peace Centre, Tel Aviv (Moshe Safdie), 2006 Bancopolis, Madrid (Kevin Roche), 2005

7 Natuur-historisch Museum, Leeuwarden (Jelle de Jong), 2007 Glazen Synagoge, Den Haag (Mick Eekhout/Frans Prins), 2007 Stadhuis Alphen aan de Rijn (Erick van Egeraat), 2003 Glass House, Malmö (Monica Gora), 2008

8 Imax Theater, Budapest (MYS Alon Jithzaki), 2009 Cotroceni Dome, Budapest (MYS Alon Jithzaki), 2009 Selimye Moskee, Haarlem (De Architectenkamer (2006) Glass Cube Banco Santander (Alfonso Millanes), 2009

9 Victoria & Albert Museum, Londen (MUMA Architects), 2009 Hogeschool INHolland, Delt (Rietveld Architect NY), 2010 The Curve, Amsterdam (Ed Veenendaal), 2011 ZigZag Facade EMC, Rotterdam (Claus & Kaan), 2012

10 Ik heb mij vanaf 1982 in Octatube bezig gehouden met de technologie van het realiseren van dromen, van het maken van architectuur, als hightech vakmanschap.

11 Het is heel goed mogelijk om vanuit dromen en ideeën via het gevaarlijke pad en de loutering van het moeizame ontwikkelen, tenslotte iets nieuws te hebben gerealiseerd. Dat is mijn genoegen, dat is het genoegen van de ontwerper.

12 2. Over de wetenschap en onderzoeken Daarover zijn boeken geschreven over methodologie in het Nederlands en in het Engels. Er wordt momenteel gewerkt aan een boek voor architecten.

13 Het ontwikkelen blijkt tussen de bouw, de scheepsbouw, de vliegtuigbouw en het industrieel ontwerpen veel gelijkenis te vertonen. En altijd is er de relatie tussen onderzoeken links, ontwikkelen midden en ontwerpen rechts, met de twee extremen van de fundamentele wetenschapper en de vrije kunstenaar.

14 3TU Speerpunt Bouw

15 3. Concept House Prototype In het Concept House Village in Heijplaat, Rotterdam is gerealiseerd als het eerste prototype op de RDM campus in het kader van duurzaamheid.

16 Dit prototype nr.1 is, net zoals de Concept Cars in de autoindustrie, een prototype van een woning dat een aantal nieuwe ontwikkelingen en innovaties poogt te integreren. Prototype nr.1 kon worden gefinancierd: een appartement van 7,5 x 15 meter, dat nu gebouwd is aan de Corydastraat 27 in Heijplaat.

17 Innovatieslag van bestaande componenten en processen: de ervaringen met het ontwerp, de detaillering, engineering, fabricage, assemblage en het afwerken van het Concept House Prototype, laten zien - naar de mening van de TU medewerkers - dat er nog heel wat te verbeteren valt, met name in de coördinatie en integratie van de componenten tot het geheel van het prototype, het artefact.

18 Meten van performance, evalueren en verbeteren van prototype: optimaliseren van de installaties, meten van de performance (cijfermatig en gevoelsmatig), vergelijken met de theoretische uitgangspunten en het verbeteren van de huidige installaties, beschouwing van energieneutraliteit in termen van de bouwkundige producenten (excl. apparaten), dan wel energieneutraliteit van de gebruikers inclusief apparaten.

19 4. Concept House Urban Villa als pilot project De consument verwacht dat hij met alle lopende apparaten geen elektriciteit behoeft te betalen. Zover energiepositief zijn we in 2020 nog niet, maar is een goede TU Delft ambitie voor de volgende fase van dit onderzoek, de ontwikkeling van een energiepositieve Concept House Stadsvilla van 16 woningen.

20 5. Duurzaamheid

21 De bouwproductie (omzet) is sterk gedaald met 5,5 procent ( ) TNO spreekt in haar jaarlijkse rapportage over de toekomstprognoses van de bouw over een veel lagere omzet dan de voorgaande jaren. Bron: CBS / raming TNO, 2011

22 Mijns inziens is het beter het domein van de bouw aan te passen aan de wensen van de maatschappij dan de maatschappij een naoorlogse wederopbouw grootte aan te praten en die in leven te houden.

23 Building Brains In 2009 en 2010 is er een door de overheid met 13 miljoen gesteund groot atelier met 160 kenniswerkers Building Brains geweest, dat met succes multidisciplinair heeft samengewerkt.

24 Dunga Er zijn integraal denkende ingenieurs voor renovatie & upgrading nodig en er zijn in de bouwuitvoering ook integrale monteurs nodig (zoals de Indiase god Durga met de 10 armen - een ideale integrale bouwvakker), en hun coördinatoren die alles van beide werelden weten.

25 Dat veel egoïstisch heldendom in de architectuur wordt voor een aantal jaren ingeruild voor altruïstisch dokterswerk.

26 6. Veranderingen in de maatschappij Bron: Trendkaart Nederland Planbureau voor de Leefomgeving

27 Het energieneutraal bouwen en beheren moet krachtiger worden ontwikkeld!

28 7. Architecten kunnen andere markten betreden Als je in Nederland geen brood meer hebt, weet dan dat Nederland een heel groot buitenland heeft. De Britse hightech architecten zijn ook over de gehele wereld uitgezwermd. Waar zijn we goed in als Nederlandse architecten? Besef dat, omschrijf dat, documenteer dat en ga darmee naar het buitenland. In Duitsland is er geen recessie.

29 De Nederlandse bouw exporteert nauwelijks. Enkele collegaarchitecten zijn goed bezig om via Europese aanbestedingen en werken in Azië te exporteren. De toeleveranciers zijn meer internationaal georienteerd. Bouwproducten met een hogere toegevoegde waarde hebben een grotere exportcirkel. Vanuit mijn bedrijf Octatube exporteer ik al 30 jaar lang tussen 50-80% aan jaaromzet.

30 Voorwaarde voor de exportmarkt is een specialisatie, een hoge toegevoegde waarde en slimme systemen. Om die gelegenheden te pakken moeten de bouwers zich organiseren, bijvoorbeeld in consortia voor export van specialistische gebouwen.

31 Cotroceni Park, Budapest (Roemenië) De bouw zou zich in consortia kunnen organiseren en meer exporteren. Imax Theater & Cotroceni Dome, Budapest (MYS Alon Jithzaki), 2009

32 De renovatieopgave van het woningbezit van de jaren 50 en 60 is heel groot; mijn schatting miljard over 10 jaar.

33 Superyacht Een andere bouwopgave vraagt om een andere organisatie. Er is een plan ontwikkeld om een super-de-luxe cruiseship als 5 sterrenhotel met 160 kamers uit te voeren, een superjacht van 150 meter lengte, afgemeerd in het East India Dock in Londen. Dan ziet men dat een schip een complete stad herbergt en dat gebouwen ook mobiel kunnen zijn. Superyacht (naval architect: Tim Saunders)

34 8. Durf naar de toekomst te kijken! Wees realistisch en maak een positief plan voor een kleinere bouwnijverheid met een gezonde uitstroom van professionals naar andere beroepen. Een bouwnijverheid die veel meer gericht is op renovatie, herbestemming, upgrading en verduurzaming van de oude babyboom woningbouw. Wees uiterst zuinig met energie. En dan langzaam maar zeker weer toewerken naar een solide en evenwichtige toekomst.

35 De voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel - Harry Hendriks Bron: Ambitie onder de kaasstolp, Harry Hendriks, CEO Philips Nederland

36 Geen heldendom meer voor architecten, maar dokterswerk. Nederland heeft voor 34 miljoen mensen bestemmingsplannen gereed. Grote winsten lokten. We zullen onze ambitie moeten intomen en de economie gaan volgen. De bouwnijverheid krijgt andere taken. En gaat zich aanpassen.

37 Weer aar ze lieders? - Peter Sellers Wie is er koelbloedig genoeg en neemt het initiatief om de onwaarschijnlijke toekomst van de gebouwde omgeving over decennia tegemoet te treden? Architecten hebben vaker dan anderen een koepelvisie. Waarom nemen wij niet de leiding?

38 Wie neemt de leiding voor de toekomst van de gebouwde omgeving in 2040? Architecten kunnen op tijd schakelen om voor zichzelf en voor de samenleving een andere toekomst te voorzien. We hebben koepeldenkers en zieners nodig!

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Achtergrond Het composiet gevelconcept is ontwikkeld binnen het SIA-RAAK programma Composieten in de glasarchitectuur onder leiding van het INHolland Composietenlab.

Nadere informatie

Mapping a new Research Landscape

Mapping a new Research Landscape Onderzoekschool BOUW SPEERPUNT BOUW Mapping a new Research Landscape 1 19 December 2007 Profdrir Mick Eekhout, Formateur Speerpunt BOUW Het Speerpunt Bouw wordt een virtuele koepel organisatie over alle

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

WISKUNDE EN (VRIJE VORM) ARCHITECTUUR

WISKUNDE EN (VRIJE VORM) ARCHITECTUUR WISKUNDE EN (VRIJE VORM) ARCHITECTUUR 1 06-02-12 1 INLEIDING 2 06-02-12 2 INLEIDING 3 06-02-12 3 INLEIDING 4 06-02-12 4 INLEIDING 5 06-02-12 5 INLEIDING 6 06-02-12 6 VORM VAN GEBOUWEN blobs Anish Kapoor

Nadere informatie

DE RECONSTRUCTIE EN ONTWIKKELING VAN HET MAISON D ARTISTE PROTOTYPE. Verslag KNAW-symposium gehouden op 22 sept 2016

DE RECONSTRUCTIE EN ONTWIKKELING VAN HET MAISON D ARTISTE PROTOTYPE. Verslag KNAW-symposium gehouden op 22 sept 2016 DE RECONSTRUCTIE EN ONTWIKKELING VAN HET MAISON D ARTISTE PROTOTYPE Verslag KNAW-symposium gehouden op 22 sept 2016 Pagina 2 van 6 Lijst met cv s van de lezinggevers Bernard Colenbrander, fulltime hoogleraar

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

De toekomst van de architectuur

De toekomst van de architectuur CV s van de sprekers De toekomst van de architectuur Minisymposium KNAW 24 februari 2015 Dirk Sijmons (Amsterdam, 1949) studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft als bouwkundig ingenieur

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV. 17 februari 2017 Rev.: 1.1. Page 1 of 5

DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV. 17 februari 2017 Rev.: 1.1. Page 1 of 5 DIMAEN Brochure 2017 DIMAEN BV Page 1 of 5 DIMAEN BV "Connected Engineering" is onze samenvatting van het verbinden van disciplines, kennis en ervaring. Onze missie is: uitdagingen efficiënt omzetten in

Nadere informatie

ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993. 3 jaar 2 Architectenbureaus in Noordwijk 1994-1997

ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993. 3 jaar 2 Architectenbureaus in Noordwijk 1994-1997 ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993 1 e tekenaar, projectleider: Cursus(sen) AutoCAD, diverse m.b.t. intern management, middenkader. Divers bouwkundig werk in de utiliteit. Enige

Nadere informatie

EZ 2020. Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken. Peter Louter www.bureaulouter.nl. Zwolle, 4 maart 2014

EZ 2020. Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken. Peter Louter www.bureaulouter.nl. Zwolle, 4 maart 2014 EZ 2020 Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken Peter Louter www.bureaulouter.nl Zwolle, 4 maart 2014 Drie strategische rollen 1. Preventie 2. Duiding 3. Integraliteit

Nadere informatie

URSEM 3D MODULAIRE BADKAMERS. Optimale prijs compleet afgewerkt. Constante kwaliteit prototype en serieproductie. Korte bouwtijd risico beperking

URSEM 3D MODULAIRE BADKAMERS. Optimale prijs compleet afgewerkt. Constante kwaliteit prototype en serieproductie. Korte bouwtijd risico beperking URSEM 3D MODULAIRE BADKAMERS Constante kwaliteit prototype en serieproductie Optimale prijs compleet afgewerkt Korte bouwtijd risico beperking 1 BOUWEN OUDE STIJL BOUWEN NIEUWE STIJL Ursem is gespecialiseerd

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting VakantiePas

Jaarverslag 2014. Stichting VakantiePas Een begrip in Leiden & Regio: De VakantiePas Alle kinderen die op een basisschool in de stad Leiden en de regiogemeenten Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp zitten, krijgen de VakantiePas vlak voor de

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur Carlo Laatst Portfolio Instapproject Architectuur Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het portfolioboekje van mijn instapproject Architectuur (in het kader van het schakelprogramma (voor de Master Architecture

Nadere informatie

BUISCONSTRUCTIES N DE ARCHITECTUUR

BUISCONSTRUCTIES N DE ARCHITECTUUR BUISCONSTRUCTIES N DE ARCHITECTUUR Mick Eekhout Technische Universiteit Delft Staalbouw lnstituut BUISCONSTRUCTIES IN DE ARCHITECTUUR Prof dr ir Mick Eekhout Dit boek is tot stand gekomen door een gezamenlijk

Nadere informatie

De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering...

De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering... KLANT aan het woord 4 De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering... BIM denken, doen en delen met Stabicad Megens Installaties over een grotere orderportefeuille

Nadere informatie

A HOME AWAY FROM HOME

A HOME AWAY FROM HOME Jury biografieën Open Oproep A HOME AWAY FROM HOME Nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers nederlandwordtanders.nl/openoproep/ V.l.n.r.: Mick Eekhout - Adri Duivesteijn - Ferdows Kazemi - Carolien

Nadere informatie

Overzicht opleidingen

Overzicht opleidingen Overzicht opleidingen Stand van zaken oktober 2013 Opleiding Onderwijsinstelling Deeltijd Voltijd Duur Kosten Overig Leegstand Post-MA NRP Academie (transformatie) NRP, ism TU Delft, Nyenrode en Hogeschool

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB

Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB Inhoud: - Introductie - Aanleiding - Voorbeeld 1+2 adaptatie/mitigratie - Contex MKB - Nieuwe aanpak duurzaamheid - Drijvend

Nadere informatie

Alles op het gebied van Geluidsisolatie en Akoestiek onder een dak

Alles op het gebied van Geluidsisolatie en Akoestiek onder een dak IN SAMENWERKING MET DE RAI ORGANISEREN WE HET KGI PAVILJOEN Alles op het gebied van Geluidsisolatie en Akoestiek onder een dak Marktontwikkelingen Bouwopgave: Industrialisatie: ti Geluidsbewust bouwen

Nadere informatie

Onderwerp Teleseminar

Onderwerp Teleseminar Gratis Teleseminar Human Engineering 24 oktober 2012 Onderwerp Teleseminar 3 'Human Engineering'-valkuilen voor ontwerpers en ingenieurs: Hoe je ze vermijdt en ombuigt in kansen om meer te bereiken! Saskia

Nadere informatie

INTEGRAAL ONTWERPEN. 1in te graal bn, bw voltallig, geheel: -grale publicatie

INTEGRAAL ONTWERPEN. 1in te graal bn, bw voltallig, geheel: -grale publicatie INTEGRAAL ONTWERPEN 1in te graal bn, bw voltallig, geheel: -grale publicatie 2in te graal de; v(m) -gralen (wisk) limiet vd som van onbepaald afnemende termen INTEGRAAL ONTWERPEN Jón Kristinsson, architect

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

- succesvolle loopbaan. - doorgroeien. - een baan vinden. - een baan vinden die beter bij je past

- succesvolle loopbaan. - doorgroeien. - een baan vinden. - een baan vinden die beter bij je past Carrière maken in tijden van tegenwind Carrière maken 28 februari 2013 Jullie doelen? - succesvolle loopbaan - doorgroeien - een baan vinden - een baan vinden die beter bij je past - Saskia Slotboom 2013

Nadere informatie

Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015

Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015 Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden. Van duurzaam denken naar duurzaam doen Activiteiten ICDuBo Kenniscentrum Inspiratie: Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Nadere informatie

nederlandwordtanders.nl/openoproep

nederlandwordtanders.nl/openoproep open oproep nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers nederlandwordtanders.nl/openoproep EEN PASSEND TIJDELIJK THUIS A HOME AWAY FROM HOME Open oproep ontwerp nieuwe huisvestingsoplossingen voor

Nadere informatie

Samen vormgeven aan de toekomst

Samen vormgeven aan de toekomst Policy Design Studio Samen vormgeven aan de toekomst Sinds het voorjaar van 2015 brengen wij de Policy Design Studio in praktijk. Een kansgerichte manier om de toekomst tegemoet te treden. Wij raken steeds

Nadere informatie

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis?

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Yvonne Feuerhahn ambassadeur adviseur architect Sinds 2010 dagelijks bezig met het verduurzamen van bestaande

Nadere informatie

Teaching Lab TU Delft

Teaching Lab TU Delft Teaching Lab TU Delft Teaching Lab TU Delft Teaching Lab TU Delft Teaching Lab TU Delft Onderwijs ontwikkelt zich continu. De TU Delft wil docenten hierin ondersteunen en stimuleren. Daarom is de Teaching

Nadere informatie

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen wereldkaart contact Blog Rabobank oktober 2016 Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen Blog Diana Monissen De bouw van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Nadere informatie

Rendement PV panelen voor de particulier. Biomimetica in een ontwerp. Schetsontwerp woning vrije kavel Den Haag 07/03/2014

Rendement PV panelen voor de particulier. Biomimetica in een ontwerp. Schetsontwerp woning vrije kavel Den Haag 07/03/2014 Rendement PV panelen voor de particulier 07/03/2014 Naast dat ik beroepshalve pleit voor het verduurzamen van je woonomgeving ben ik daar privé ook mee bezig. Het is inmiddels één jaar geleden dat wij

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

MASKERADE Bouwmethode

MASKERADE Bouwmethode MASKERADE Bouwmethode IFD bouwen in HSB Maarten van der Breggen Jurian Bosma Industrieel Flexibel Demontabel IFD Bouwen Overheidsinitiatief (2000) DeMo projecten (2002) Hout innovatieprijs (2003) Houtskeletbouw

Nadere informatie

Marketing en Media 2016/2017

Marketing en Media 2016/2017 novacollege.nl/marketingmedia Evenementenorganisatie Junior accountmanagement Marketing en communicatie Media Marketing en Media 2016/2017 Mijn droom is ondernemer worden. De eerste stappen op het pad

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

@peterlindersnl #CHANGE YOUR GAME &ACT

@peterlindersnl #CHANGE YOUR GAME &ACT @peterlindersnl #CHANGE YOUR GAME &ACT 1 #TRENDING TOPICS Vraag naar grondstoffen stijgt harder dan aarde kan leveren Bevolkingsgroei stijgt in 2050 naar 9 miljard mensen Door vergrijzingsgolf zal renovatie

Nadere informatie

The green team. Imtech ICT CS. Imtech ICT Communication Solutions ICT Office Smart Buildings / Grids

The green team. Imtech ICT CS. Imtech ICT Communication Solutions ICT Office Smart Buildings / Grids The green team Imtech ICT CS Imtech ICT Communication Solutions ICT Office Smart Buildings / Grids Agenda presentatie 1. Corporate Social Responsibility drijfveer voor Smart X: Wat betekent CSR voor organisaties?

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN Bachelor College ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES // IK DROOM VAN ARCHITECTUUR

Nadere informatie

Wat is voor ons duurzaam bouwen? Hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Wat kunnen wij daaraan bijdragen?

Wat is voor ons duurzaam bouwen? Hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Wat kunnen wij daaraan bijdragen? Wat is voor ons duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen is het op milieubewuste wijze ontwikkelen van de gebouwde omgeving, die de wensen van gebruikers en veranderingen in tijd kan verwerken. Hoe kunnen wij

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Overzicht opleidingen e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond r oed alleen Uitzondering;

Nadere informatie

Creatieve Kansen, Grenzeloos Innoveren 21-10-2008

Creatieve Kansen, Grenzeloos Innoveren 21-10-2008 Creatieve Kansen, Grenzeloos Innoveren 21-10-2008 Inhoud Productontwikkelingomgeving Waar zijn we goed in? Producten pakket en product beleid. Strategische opties Innovatie? Product innoveren Synthem Philips

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Driekoningenlezing Mick Eekhout 15 januari 2017

Driekoningenlezing Mick Eekhout 15 januari 2017 1 Driekoningenlezing Mick Eekhout 15 januari 2017 Dames en heren, Goedemiddag op deze laatste dag van het nieuwe jaar dat we elkaar nog een gelukkig nieuwjaar mogen wensen. Wie zijn onze drie koningen?

Nadere informatie

Innovatiestimulering voor vloerproducten

Innovatiestimulering voor vloerproducten Innovatiestimulering voor vloerproducten Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen Frank De Troyer, Prof. Dr ir Arch. KULeuven Department ASRO Doel van deze presentatie Bekendmaken IFD-project Overtuigen

Nadere informatie

INHOUD. Bedrijf. Producten. Toepassingen. Fotoverantwoording. Octatube Organisatie Historie Filosofie

INHOUD. Bedrijf. Producten. Toepassingen. Fotoverantwoording. Octatube Organisatie Historie Filosofie INHOUD Bedrijf Octatube Organisatie Historie Filosofie 5 7 8 11 Producten Structurele beglazing Vervormd glas Constructief glas Slanke draagconstructies Ruimtevakwerken Kartonnen constructies Membraan

Nadere informatie

5 november 2014. Onderzoek: Vernieuwing Spuigebied

5 november 2014. Onderzoek: Vernieuwing Spuigebied 5 november 2014 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

Technische Functies - hoe ontwerpmethodologie filosofische analyse tart

Technische Functies - hoe ontwerpmethodologie filosofische analyse tart Technische Functies - hoe ontwerpmethodologie filosofische analyse tart 14 mei 2014 Pieter E. Vermaas Sectie Filosofie, Technische Universiteit Delft Mijn presentatie Functie is een fundamenteel begrip

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

Tussen creativiteit en degelijkheid

Tussen creativiteit en degelijkheid Uitnodiging Intreerede Laure Itard Lector Energie en de Gebouwde Omgeving No-nonsense energieontwerp: Tussen creativiteit en degelijkheid Dinsdag 30 november 2010 Dr. Laure Itard is per 1 januari 2010

Nadere informatie

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers.

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep Stadgenoot is één van de grootste woningcorporaties van Nederland en is huisbaas voor zo n 65.000 bewoners in Amsterdam. Stadgenoot

Nadere informatie

Van duurzaam gebouw naar duurzaam gebruik

Van duurzaam gebouw naar duurzaam gebruik Van duurzaam gebouw naar duurzaam gebruik Artikelen over duurzaam bouwen en renoveren buitelen over elkaar heen. Maar Nederland bouwt tegenwoordig al erg duurzaam. En het energieverbruik is al fors teruggedrongen.

Nadere informatie

Leren over: - BIM - SE - GIS - COINS

Leren over: - BIM - SE - GIS - COINS Leren over: - BIM - SE - GIS - COINS Inleiding Wouter Notenbomer Projectmanager, SBRCURnet MBO Bouwkunde HBO Bouwkunde TU Delft Architecture TU Delft Building Technology 2011 Vera Yanovshtchinsky architecten

Nadere informatie

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren 1V Jongerenpanel 25 september 2014 Over dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 1375 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 september

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

2002-heden Diverse cursussen; milieuclassicificatie, Breeam, Revit, Bouwbesluit, duurzaamheid

2002-heden Diverse cursussen; milieuclassicificatie, Breeam, Revit, Bouwbesluit, duurzaamheid CURRICULUM VITAE Personalia Marjolein van Eig Geboren in Haarlem, 1975, Rotterdam +31 6 24 528 528 info@bureauvaneig.nl Opleidingen 2002-heden Diverse cursussen; milieuclassicificatie, Breeam, Revit, Bouwbesluit,

Nadere informatie

Monitor: wat zijn de effecten van de tijdelijke BTW-verlaging voor de bouw en installatie? Belangrijkste resultaten Meting 1

Monitor: wat zijn de effecten van de tijdelijke BTW-verlaging voor de bouw en installatie? Belangrijkste resultaten Meting 1 Monitor: wat zijn de effecten van de tijdelijke BTW-verlaging voor de bouw en installatie? Belangrijkste resultaten Meting 1 T.b.v. openbare publicatie Henri Busker Woensdag 10 juli 2013 Inleiding Dit

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit PROFIEL Ons architectenbureau is opgericht in 1910 en gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam, ontworpen door de grondleggers van ons bureau, architecten Brinkman en Van der Vlugt. Sinds 2014 is

Nadere informatie

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN Foto: Geertje Janssen ZORG DICHTBIJ, EEN GEZAMELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Per 1 januari is er veel veranderd in Nederland als het gaat

Nadere informatie

De weg naar vernieuwing in de bouw

De weg naar vernieuwing in de bouw De weg naar vernieuwing in de bouw De gebruiker centraal Ruimte voor innovatie Efficiënter bouwproces Toekomstbestendige gebouwen Flexibele huisvesting Bijdrage aan duurzame leefomgeving Meer rendement

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen. drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com

De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen. drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen ~ Ontwikkel uw eigen toekomstvisie ~ Trends

Nadere informatie

Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker

Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker Wie alles wil zijn voor iedereen, eindigt als niets voor niemand Jouw identiteit Wat bied Harry je Bakker

Nadere informatie

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland 2 Banking for Food 3 Onze bedrijfsvoering Verdienvermogen vergroten Optimale levensloop stimuleren

Nadere informatie

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Wat is de essentie van een onderwijsgebouw? En wat gebeurt daar precies? De core business van onderwijs

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek INTRODUCTIE HANS VAN DEN BROEK Applied Research Professor Human Factors in maritime automation @ the Rotterdam University

Nadere informatie

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over.

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Introductie U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Het idee omzetten in werkelijkheid is voor velen een grote stap.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Brengt het veranderend bouwproces ontwerp en beheer bij elkaar?

Brengt het veranderend bouwproces ontwerp en beheer bij elkaar? Brengt het veranderend bouwproces ontwerp en beheer bij elkaar? Dinsdag 19 juni 2012 Waarom BIM en duurzaamheid belangrijk zijn voor de beheerfase Even voorstellen Machiel Kuijt (Leiden, 1955) Vanaf 1974

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 242 Evaluatie Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE) Nr. 2 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Nadere informatie

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen!

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie Met Renolution is uw woningbezit verrassend snel

Nadere informatie

Gebruik lokale energie

Gebruik lokale energie Gebruik lokale energie Juriaan Jansen Deze presentatie gaat over het gebruiken van burgerkracht om klimaatdoelen te verwezenlijken 1 Even voorstellen Visie: Hoe doe je het duurzaam? Waarom investeren in

Nadere informatie

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren

Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Nom voor VvE s: uitkomsten van een jaar experimenteren Wie zijn wij? Onafhankelijke aanjagers van de bouwsector in opdracht van Min. BZK Programma Energiesprong (sinds 2010) onder Platform31 (semi-overheid)

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties. 26 Maart 2015

Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties. 26 Maart 2015 Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties 26 Maart 2015 Titel : Beredden van collecties na (asbest)brand Belangrijk : Extra schade en kosten beperken door snel te handelen. Kan soms niet door de aanwezigheid

Nadere informatie

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts

Wat ik zoek. Wie ben ik. Wat ik vind. Facts Ik lees heel veel stripverhalen, vooral de Donald Duck. Daar zitten heel veel uitvindingen in. Niet van die dingen die ontploffen, maar echt handige, nieuwe dingen. Ik zou wel uitvinder willen worden.

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM Presentatie Doel van workshop Achtergrond project Belemmeringen 20 stappenplan Organisatie workshop

Nadere informatie

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS LEARNING FROM LOWLANDS Dank voor je interesse in Learning from Lowlands. In dit document vind je meer informatie over de Expeditie; waarom we het organiseren,

Nadere informatie

Workshop House of Tomorrow Today

Workshop House of Tomorrow Today Workshop House of Tomorrow Today Ontsnap eens uit het peloton! 1. Teken uw keten(s) eens uit, vanaf grondstoffen (aanbod) t/m eindgebruiker (vraag). 2. Genereer probleem-klant combinaties. 3. Selecteer

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs bovenbouw Den Haag van Berlage gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gemeentemuseum.nl 1 In 1935 werd het Gemeentemuseum

Nadere informatie

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 bron: Ector Hoogstad Architecten BIM BIM is een term die in het vakgebied bouw

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

Hogeschool INHOLLAND VOLTIJD EN DUAAL De Geboorte Ambitie Naval Architecture: Leading Center of Engineering Education in design and construction Top 10% Dutch HBO Engineering Education & Training Produce

Nadere informatie