kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak"

Transcriptie

1 kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak

2 Inleiding Proeven is een complexe ervaring. Wat wij smaak noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). Met de smaakwaarneming in engere zin bedoelen we de waarneming van zoet, zuur, zout en bitter door de smaakzintuigjes op de tong en de mondkeelholte. De afgelopen jaren hebben onderzoekers nog twee smaken ontdekt: umami (eiwitrijk) en vet. Bij het proeven speelt echter ook de waarneming van structuur, temperatuur en kruidigheid n de waarneming van reukstoffen van voedsel en drank een belangrijke rol. Knapperige, warme friet smaakt beter dan wanneer ze slap en koud zijn. Op deze pagina vindt u informatie over smaak en het verlies van smaakvermogen als functie van de smaakorgaantjes, gelokaliseerd in de mond- en keelholte. Verlies van smaak kan het voedingspatroon zodanig veranderen dat het leidt tot gewichtsverlies of juist -toename, ondervoeding en weerstandsverlies. Het kan aanleiding geven tot overconsumptie van zout en suikers. Ook ontbreekt de waarschuwingsfunctie voor bedorven voedsel, dat vaak een vieze smaak heeft. Tenslotte speelt de smaak een rol bij reflexen die de spijsvertering op gang brengen. Het smaakzintuig Het waarnemen van smaak is een functie van de smaakorgaantjes, ook wel gustatoire sensorische organen of in het Engels taste buds genoemd. Een

3 Smaak smaakorgaantje bestaat uit 50 tot 120 cellen. De meeste smaakorgaantjes bevinden zich op de tong, gegroepeerd in de verschillende smaakpapillen. Daarnaast bevinden zich losliggende smaakorgaantjes in het slijmvlies van het gehemelte en de keelholte. De tong bevat drie soorten smaakpapillen, de papillae circumvallatae achterop de tong, de papillae foliatae aan de achterzijkant van de tong en de papillae fungiformis en filiformis verspreid bovenop de tong. Vroeger dacht men dat zoet, zuur, zout en bitter ieder op een bepaalde plaats op de tong wordt waargenomen, maar dat blijkt niet het geval. De smaakoverdracht van het achterste deel van de tong loopt via de nervus glossopharyngeus, het voorste tweederde deel via de chorda tympani. Naast de waarneming van zoet, zuur, zout en bitter wordt in de mondholte ook de structuur, temperatuur, scherpte en kruidigheid waargenomen. Dit verloopt via een ander systeem, via de somatosensorische receptoren, via de vijfde hersenzenuw.

4 Speeksel Speeksel speelt een vooraanstaande rol in het op gang brengen van de smaakoverdracht. Vast voedsel wordt opgelost in het speeksel en de smaakstoffen worden via het speeksel getransporteerd naar de smaakorgaantjes. Daarnaast zitten er in speeksel verschillende stoffen die de wondgenezing herstellen en een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de smaakorgaantjes. Ook zorgt speeksel voor een gezond evenwicht in de mondholte, doordat het verschillende eiwitten met een antimicrobiële werking bevat. Terminologie van smaakstoornissen Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Er kan sprake zijn van een afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Ook kunnen allerdaagse smaken anders worden waargenomen of is er continu een abnormale of vieze smaaksensatie, zonder dat er een smaakstof wordt ingenomen. Bij veel smaakcomponenten, zoals chocolade, koffie en aardbei, is de primaire component een reukwaarneming. Door kauwen komen reukstoffen vrij die bij uitademing via de neuskeelholte het reukorgaan bereiken. Bij de klacht verminderde smaak moet altijd gedacht worden aan een reukstoornis. Bij smaakstoornissen worden de volgen termen gebruikt: ageusie: onvermogen om kwalitatieve smaaksensaties waar te nemen, verlies van smaak in engere zin; hypogeusie: verminderde smaak; dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.

5 Smaak Oorzaken van smaakstoornissen Ontstekingen Een continue, vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier. Virusinfecties in de mondholte, door bijvoorbeeld het herpes simplex virus, varicella zoster virus en coxsackie-virus geven vaak een tijdelijk smaakverlies, met spontaan, volledig herstel. Ook bij een schimmelinfectie kunnen de smaakorgaantjes beschadigen. Medicijnen Een continue zure, bittere of metaalachtige smaaksensatie wordt gezien bij gebruik van bepaalde anti-hogebloeddrukmiddelen, de zogenaamde ACE-remmers. Andere geneesmiddelen kunnen ook smaakverlies veroorzaken. Reflux Een zure of bittere smaak wordt ook gezien bij omhoog komen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux). Sjögren Smaakstoornissen doen zich ook voor bij een extreem droge mond, door onvoldoende aanmaak van speeksel, bijvoorbeeld bij de ziekte van Sjögren en xerostomie. Verbranding Door verbranding kunnen de smaakorgaantjes beschadigen. Gezwel Een gezwel in de tong kan ook de smaak beschadigen.

6 Aangezichtsverlamming Beschadiging of functieverlies van een zenuwbaan, betrokken bij de smaak veroorzaakt uitval van de smaak van een deel van de tong. Dit zien we vaak (tijdelijk) bij een perifere aangezichtsverlamming. Ooroperatie Bij sommige ooroperaties is het doornemen van de chorda tympani (een smaakzenuw) onvermijdelijk en is de zenuwbaan doorbroken. Hersenbeschadiging Beschadiging van het hersengedeelde van de smaak, door bijvoorbeeld een herseninfarct of -tumor, kan smaakuitval geven. Systeemziekten Ook systeemziekten, die de stofwisseling van het smaaksysteem beïnvloeden, kunnen smaakverlies geven. De belangrijkste ziekten zijn hypothyreoïdie, suikerziekte, lever- en nierziekten. Zwangerschap In de zwangerschap is er in de eerste drie maanden sprake van een verhoogde gevoeligheid en afkeur voor bitter. Bij een zwangerschapsduur van 4-9 maanden is er een voorkeur voor zout. Tong- en mondbranden Bij tong- en mondbranden wordt ook vaak een verminderde of veranderde smaak gezien. Diagnostiek smaakstoornissen Anamnese De analyse van smaakstoornissen begint met het goed uitvragen van de klachten. Wanneer en hoe zijn de klachten begonnen? Wat is de aard van

7 Smaak de klacht, is de smaak helemaal weg, verminderd of veranderd? Is er een continue vreemde smaaksensatie? Belangrijk is te informeren naar de reukfunctie. Hoe is de smaakbeleving van voeding en dranken die vooral op reuk is gebaseerd, zoals koffie, chocolade, aardbeien? Zijn er andere klachten van de mondholte, tekenen van ontsteking? Is er sprake van een verminderde of abnormale speekselproductie? Zijn er operaties of bestralingen in het hoofd-halsgebied geweest? Medicijngebruik? Andere ziekten? Zijn er klachten van zuurbranden? KNO-onderzoek Vervolgens zal een uitgebreid KNO-onderzoek plaatsvinden. De mondholte zal nadrukkelijk worden geïnspecteerd, inclusief palpatie van de tong. Ter uitsluiting van een reukstoornis zal vaak een reuktest worden uitgevoerd. Er zijn ook smaaktesten beschikbaar, die worden echter weinig gebruikt. Vaak betreft het vergelijkbaar met de reuktesten identificatietesten, waarbij een serie van 15 tot 20 herkenbare zoete, zure, bittere en zoute smaken moeten worden benoemd. Aanvullend onderzoek Bloedonderzoek of radiologisch onderzoek wordt alleen als het nodig is, verricht. Soms wordt ook verwezen naar de mond-kaak-aangezicht-arts of neuroloog.

8 Behandeling smaakstoornissen De behandeling van smaakstoornissen is uiteraard afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Smaakorgaantjes hebben over het algemeen een groot herstellend vermogen. Ontsteking Bij infecties in de mondholte herstelt de smaak na behandeling. Soms is verwijzing naar een tandarts, kaakchirurg of mondhygiënist nodig. Bij smaakuitval door een virusinfectie in de mondholte treedt spontaan herstel van de smaakfunctie op na genezing van de infectie. Bij doornemen van een smaakgeleidende zenuw is het verlies van de smaak van het betreffende deel van de tong definitief. Een schimmelinfectie wordt met medicijnen bestreden. Zenuwbeschadiging Bij uitval door druk of trek aan de zenuw bij een operatie kan de functie weer herstellen. Schildklierprobleem Bij smaakverlies door een verminderde schildklierfunctie (hypothyreoïdie) verbetert de smaak na toediening van schildklierhormoon. Ondervoeding Bij ondervoeding herstelt de smaak na normalisering van de voeding en inname van voedingsupplementen. Bestraling Na bestraling van het hoofd-halsgebied verbetert de smaak vaak na verloop van tijd.

9 Smaak Speeksel Bij smaakverlies door onvoldoende speekselproductie wordt verbetering van de smaak gezien na gebruik van kunstmatig speeksel. Medicijnen Wanneer smaakverlies wordt veroorzaakt door geneesmiddelengebruik dan herstel de smaak veelal spontaan na staken van het betreffende middel. Bij onder andere terbinafine, een antischimmelmiddel, is langdurig smaakverlies beschreven na staken van het middel. Geen oorzaak Wanneer geen oorzaak wordt gevonden voor de smaakstoornis, dan verdwijnt deze in de meeste gevallen spontaan binnen een tot twee jaar. Algemene adviezen bij smaakstoornissen Zorg voor goede mondhygiëne en tandheelkundige verzorging. Zorg voor voldoende voedselinname. Smaakverlies kan de eetlust doen verminderen. Oppassen voor overconsumptie van suikers en zout. Aanpassen voeding om de overall smaakervaring te verbeteren: - accentueren van de structuur, temperatuur, pittigheid en kruidigheid van het eten; - dranken met koolzuur en nadruk op zoet, zuur en bitter, zoals bitterlemon; - gebruik van smaakversterkers ( flavor enhancers ), zoals monosodiumglutamaat (Ve-tsin, E621); - indien de reuk intact is: accentueren aroma s in voedsel.

10 Vragen Het is van belang dat u juiste en duidelijke informatie heeft gekregen. Heeft u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. Noteer eventueel uw vragen van tevoren, zodat u niets vergeet. Als u vragen heeft, of de arts wilt waarschuwen, kunt u bellen: Polikliniek KNO Aalsmeer Polikliniek KNO Zandvoort Polikliniek KNO Spaarne Ziekenhuis Bron: KNO Haarlemmermeer / KNO Haarlemmermeer versie 2014 kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Reuk

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Reuk kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Reuk Inleiding Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Reuk en reukstoornissen

Patiënteninformatie. Reuk en reukstoornissen Reuk en reukstoornissen Inleiding Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar ook kan er een verandering

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis)

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis) kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis) De onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) 1: oorspeekselklier

Nadere informatie

Verschijnselen van droge mond

Verschijnselen van droge mond Een droge mond Inleiding Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar droge mond kan ook langdurig zijn of zelfs blijvend. Dat kan slecht zijn voor

Nadere informatie

Zintuigen; Reuk en Smaak

Zintuigen; Reuk en Smaak Meer leren over lichaam en gezondheid Zintuigen; Reuk en Smaak Stijn van der Heijden KNO-arts in opleiding Maastricht UMC+ 14 december 2016 Inhoud 1. Anatomie neus 2. Reuk 3. Oorzaken van reukverlies 4.

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid Eigenlijk is het beter te spreken van plotseling gehoorsverlies, omdat met doofheid strikt genomen volledig verlies van

Nadere informatie

Mondverzorging bij de oudere patiënt

Mondverzorging bij de oudere patiënt Mondverzorging bij de oudere patiënt Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, onderzoeken, een ongeval en/of operatie. Om ervoor te

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Duizeligheid

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Duizeligheid kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Duizeligheid Wat is duizeligheid? Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Starre en flexibele scopie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Starre en flexibele scopie kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Starre en flexibele scopie Inleiding Kijkonderzoek van de neus en keel (door de KNO-arts flexibele nasofaryngoscopie, fiberscopie of flexibele

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het tongriempje

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het tongriempje kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het tongriempje Wanneer Indien er sprake is van een kort tongriempje is de tong minder beweeglijk en kan dit leiden tot klachten.

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Inleiding U bent recent voor een aangezichtsverlamming (facialisverlamming) bij uw keel-, neus- en oorarts (kno-arts) geweest. Deze folder geeft u informatie over deze aandoening

Nadere informatie

Droge mond. Droge mond

Droge mond. Droge mond Droge mond Droge mond Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last van hebben. Of de klacht kan blijvend

Nadere informatie

AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Een aangezichtsverlamming is een verlamming van de aangezichtszenuw. Een ander woord voor aangezichtszenuw is nervus facialis.

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND U komt in aanmerking voor het verwijderen van de onderkaakspeekselklier. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Reukvermogen Ondanks dat je zou zeggen dat je ruikt met je neus is slechts een deel hiervan waar. Het orgaan waarmee wij geur waarnemen bevind zich

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen Hoe belangrijk is spreken? Spreken is bij mensen het meest gebruikte communicatiemiddel. In veel beroepen moeten

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Aangezichtsverlamming

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Aangezichtsverlamming kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Aangezichtsverlamming De nervus facialis of aangezichtszenuw Beide kanten van uw gezicht hebben een nervus facialis ofwel aangezichtszenuw.

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties bij oorontstekingen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties bij oorontstekingen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties bij oorontstekingen Inleiding Het oor is globaal onder te verdelen in: De uitwendige gehoorgang. Het trommelvlies met daarachter

Nadere informatie

XEROSTOMIE. (droge mond)

XEROSTOMIE. (droge mond) XEROSTOMIE (droge mond) XEROSTOMIE (droge mond) Voorwoord Wat is speeksel? Wanneer u bestraald wordt in het hoofdhalsgebied zullen de speekselklieren minder speeksel aanmaken. Als gevolg daarvan kunt u

Nadere informatie

Gezonde en aangepaste voeding bij het ouder worden. Kimberly Feys Diëtiste Liesbeth De Meyer Logopediste

Gezonde en aangepaste voeding bij het ouder worden. Kimberly Feys Diëtiste Liesbeth De Meyer Logopediste Gezonde en aangepaste voeding bij het ouder worden Kimberly Feys Diëtiste Liesbeth De Meyer Logopediste Als alles goed gaat Gezonde voeding Gezond kauw- en slikpatroon Gezonde voeding Voedingsdriehoek

Nadere informatie

Voeding en mondgezondheid. Louise Witteman 5 juni voor Quality Practice

Voeding en mondgezondheid. Louise Witteman 5 juni voor Quality Practice Voeding en mondgezondheid Louise Witteman 5 juni voor Quality Practice 1 www.robinhealthgames.com @kingoffoodland www.voedingspiramide.nl @voedingspiramide boek@voedingspiramide.nl www.voedingenmondgezondheid.nl

Nadere informatie

Het gebruik van speekselvervangers Verandering van medicijnen Droge mond

Het gebruik van speekselvervangers Verandering van medicijnen Droge mond Droge mond Droge mond Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde In- en uitwendige neuscorrectie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde In- en uitwendige neuscorrectie kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde In- en uitwendige neuscorrectie Wie Indien er sprake is van een vormafwijking van de neus, met of zonder functionele klachten (zoals verminderde

Nadere informatie

Operatie aan het oor. Keel-Neus- en Oorheelkunde

Operatie aan het oor. Keel-Neus- en Oorheelkunde Operatie aan het oor Keel-Neus- en Oorheelkunde Uw Keel-Neus-Oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. Deze folder geeft u informatie over zo n operatie. U

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan het neustussenschot Wanneer? Stoornissen in de functie van de neus kunnen vaak verergerd worden door een afwijkende vorm van

Nadere informatie

Een schoonmakende (sanerende) ooroperatie

Een schoonmakende (sanerende) ooroperatie Een schoonmakende (sanerende) ooroperatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Algemene opmerkingen over ooroperaties... 3 Narcose... 3 Beloop... 3 Zwemmen, vliegen, sporten... 3 Risico s... 3

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming KNO-heelkunde Aangezichtsverlamming Oorzaken en behandeling U bent bij de KNO-arts geweest met een aangezichtsverlamming. Deze folder informeert u over aangezichtsverlamming en de daarbij behorende klachten.

Nadere informatie

In de bijlage van deze folder leest u meer over het ontstaan en verhelpen van slikproblemen.

In de bijlage van deze folder leest u meer over het ontstaan en verhelpen van slikproblemen. Slikspreekuur In overleg met uw behandelend KNO-arts bent u uitgenodigd voor het Slikspreekuur. In deze folder kunt u lezen wat een bezoek aan het Slikspreekuur inhoudt. Heeft u na het lezen van de folder

Nadere informatie

OPERATIE IN HET MIDDENOOR BIJ KINDEREN Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND

OPERATIE IN HET MIDDENOOR BIJ KINDEREN Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND OPERATIE IN HET MIDDENOOR BIJ KINDEREN Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND Uw kind komt in aanmerking voor een tympanoplastiek, een operatie in het middenoor waarbij de gehoorbeenketen wordt gerepareerd

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten Wat zijn neusbijholten? Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zgn. neusbijholten,

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes Het oor Het oor bestaat uit: de uitwendige gehoorgang het trommelvlies met daarachter het middenoor. Hierin bevinden zich

Nadere informatie

Experiment 1. Onderzoeksvraag. Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak?

Experiment 1. Onderzoeksvraag. Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak? Experiment 1 Onderzoeksvraag Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak? Experiment 1 Benodigdheden per persoon 1 chronometer (gebruik hiervoor je gsm) 1 blad papier + 1 pen

Nadere informatie

Mondverzorging bij nierziekten

Mondverzorging bij nierziekten Mondverzorging bij nierziekten Inhoudsopgave Inleiding 3 Veel voorkomende mondaandoeningen 3 Mondverzorging bij mensen met nierinsufficiëntie na een niertransplantatie 4 Algemene adviezen 5 Eigen gebit

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Operaties aan het oor

Keel- Neus- Oorheelkunde Operaties aan het oor Keel- Neus- Oorheelkunde Operaties aan het oor 2 Inleiding Uw KNO-arts heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. Deze folder heeft tot doel u te informeren zo n operatie. Hoe

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Klachten

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Klachten kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Klachten Alle medewerkers van KNO Praktijk Aalsmeer/Zandvoort doen hun uiterste best om u goede zorg en hulp te bieden. Toch kan het zijn

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming en de daarbij behorende klachten. Deze aandoening wordt ook wel facialisverlamming genoemd. Als u recent met deze aandoening

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen Informatie voor patiënten F0443-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Operatie a an het oor

Operatie a an het oor Operatie aan het oor Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over operaties aan het oor. Alvorens nader om te gaan op het hoe en waarom is het zinvol in kort de werking van het menselijk

Nadere informatie

Gehoorverbeterende ooroperaties

Gehoorverbeterende ooroperaties Gehoorverbeterende ooroperaties Gehoorverbeterende ooroperaties Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over gehoorverbeterende (reconstructieve) ooroperaties. Deze operaties zijn er op gericht

Nadere informatie

De behandeling van een aangezichtsverlamming

De behandeling van een aangezichtsverlamming Logopedie De behandeling van een aangezichtsverlamming www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LOG003 / De behandeling van een aangezichtsverlamming

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

Reuk- en smaakcentrum KNO

Reuk- en smaakcentrum KNO Reuk- en smaakcentrum KNO U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar het Reuken smaakcentrum. Deze folder geeft u informatie over uw bezoek aan het centrum. In Nederland lijden naar schatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112 111 Ondervoeding is gedefinieerd als een subacute of acute voedingstoestand waarbij een combinatie van onvoldoende voedingsinname en ontstekingsactiviteit heeft geleid tot een afname van de spier- en vetmassa

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Ziekenhuis Gelderse Vallei Beide kanten van uw gezicht hebben een aangezichtszenuw (nervus facialis). Deze zenuw zorgt voor de gelaatsexpressie van het aangezicht (mimiek). Ook het

Nadere informatie

Brandend maagzuur (reflux) klachten

Brandend maagzuur (reflux) klachten Brandend maagzuur (reflux) klachten Wat is brandend maagzuur? Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Het medische woord voor dit

Nadere informatie

Kanker in het Hoofd-Halsgebied

Kanker in het Hoofd-Halsgebied Inleiding Kwaadaardige gezwellen (=tumoren) die zich voordoen binnen het werkgebied van de kaakchirurg worden gerekend tot de zogenaamde hoofd- halstumoren. Kwaadaardige gezwellen in het hoofd- halsgebied

Nadere informatie

Door deze bestraling (radiotherapie) kunnen er een aantal bijverschijnselen optreden in uw mond.

Door deze bestraling (radiotherapie) kunnen er een aantal bijverschijnselen optreden in uw mond. Mondhygiëne. U wordt bestraald in verband met een aandoening in het hoofd/hals gebied. Door deze bestraling (radiotherapie) kunnen er een aantal bijverschijnselen optreden in uw mond. Dit willen wij tot

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie U heeft te horen gekregen dat u binnenkort wordt bestraald in VU medisch centrum (VUmc). Deze folder bevat belangrijke

Nadere informatie

K.N.O. Aangezichtsverlamming

K.N.O. Aangezichtsverlamming K.N.O. Aangezichtsverlamming Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming en de daarbij behorende klachten. Deze aandoening wordt ook wel facialis-verlamming genoemd. Als

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming: facialis parese

Aangezichtsverlamming: facialis parese Aangezichtsverlamming: facialis parese 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege verlammingsverschijnselen in uw gezicht een onderzoek en of behandeling door de KNO-arts te laten verrichten. Deze

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorverbeterende ooroperaties

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorverbeterende ooroperaties kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorverbeterende ooroperaties Inleiding Het oor is globaal onder te verdelen in: De uitwendige gehoorgang. Het trommelvlies met daarachter

Nadere informatie

KNO. Aangezichtsverlamming

KNO. Aangezichtsverlamming KNO Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Deze folder informeert u over aangezichtsverlamming en daarbij behorende klachten. De aangezichtszenuw Beide kanten van uw gezicht hebben een aangezichtszenuw.

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier

Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier Inleiding In deze folder kunt u lezen over de operatieve verwijdering van de onderkaakspeekselklier. Voor deze ingreep krijgt u een algehele

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor KNO Operaties aan het oor BEHANDELING Operaties aan het oor Uw KNO-arts heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. In deze folder vindt u meer informatie over de verschillende

Nadere informatie

Droge mond. Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid?

Droge mond. Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Droge mond Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last

Nadere informatie

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan uw keel- en/of neusamandelen. In

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE

SPEEKSELKLIEROPERATIE SPEEKSELKLIEROPERATIE 25729 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder leest. Speekselklieren

Nadere informatie

OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND

OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder staat informatie over ontstekingen aan de amandelen en de behandeling daarvan bij volwassenen. De amandelen Het lichaam

Nadere informatie

1. Voorbereidende fase In deze fase vindt het afhappen, kauwen en het verzamelen van het voedsel op de tong plaats.

1. Voorbereidende fase In deze fase vindt het afhappen, kauwen en het verzamelen van het voedsel op de tong plaats. Slikproblemen Eten en drinken Bij normaal eten en drinken is er een hechte samenwerking tussen mond, keel, strottenhoofd en slokdarm. Het slikproces kan globaal in 4 fasen verdeeld worden: 1. Voorbereidende

Nadere informatie

ROL VAN DE DIËTISTE IN HET ONCOLOGISCH PROCES. Gebracht door Nadieh Verhoest

ROL VAN DE DIËTISTE IN HET ONCOLOGISCH PROCES. Gebracht door Nadieh Verhoest ROL VAN DE DIËTISTE IN HET ONCOLOGISCH PROCES Gebracht door Nadieh Verhoest Programma Nationaal kankerplan Kankercachexie Voedingsplan bij cachexie Andere voedingsrichtlijnen Nationaal kankerplan L. Onkelinx

Nadere informatie

Verstandskiezen. Laatst bijgewerkt op

Verstandskiezen. Laatst bijgewerkt op Verstandskiezen Verstandskiezen Verstandskiezen heten zo omdat ze doorbreken op de leeftijd waarop men geacht wordt tot verstand te komen ; ongeveer 18 jaar. Verstandskiezen, vooral in de onderkaak, geven

Nadere informatie

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO 00 Keelamandelen verwijderen Volwassenen Poli KNO 1 De informatie in deze folder is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar. Voorbereiding U heeft samen met uw behandelend arts besloten

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Flaporen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Flaporen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Flaporen Wanneer Het hebben van afstaande oorschelpen (flaporen) is erfelijk bepaald en komt dan ook in bepaalde families voor. De afwijkende

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over operaties aan het oor. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u zo'n operatie heeft voorgesteld, dan kunt u in deze brochure daar meer over

Nadere informatie

Operatie aan de speekselklieren. Chirurgie

Operatie aan de speekselklieren. Chirurgie Operatie aan de speekselklieren Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren. Omdat iedereen weer anders is, is het goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Commanderij Molenberg Wijn proeven

Commanderij Molenberg Wijn proeven Commanderij Molenberg Wijn proeven Peter Veryser (mengen gif) Geert De Bruecker (toedienen gif) Technische avond - 18 februari 2016 Basis Proeven van wijn is een ervaring waar - waarneming (de zintuigen)

Nadere informatie

Gehoorverbeterende operatie. Afdeling KNO

Gehoorverbeterende operatie. Afdeling KNO Gehoorverbeterende operatie Afdeling KNO Gehoorverbeterende operatie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw oor in het Diaconessenhuis in Meppel, onderdeel van Zorgcombinatie Noorderboog.

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over een brok in de keel. Diaconessenhuis Leiden Klachten Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel mensen zijn hierover

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij volwassenen

Amandelen verwijderen bij volwassenen Amandelen verwijderen bij volwassenen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat zijn de 'amandelen' en wat is hun functie... 1 3 Wat voor klachten kunnen de amandelen geven... 1 4 Wanneer is het gewenst om

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen De KNO-arts heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan de amandelen. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat er tijdens de operatie gebeurt

Nadere informatie

Als eten een opgave wordt..

Als eten een opgave wordt.. Als eten een opgave wordt.. Bent u onbedoeld afgevallen of geniet u niet meer van het eten zoals vroeger? Duurt het eten steeds langer en wordt het wegslikken van vlees een hele klus? Ervaart u (samen)

Nadere informatie

Dexamethason. Voorgeschreven door de neuroloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Dexamethason. Voorgeschreven door de neuroloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Dexamethason Voorgeschreven door de neuroloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent gestart met het medicijn dexamethason. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder

Nadere informatie

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen K.N.O Operaties aan de keelamandelen bij kinderen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over het verwijderen van de amandelen bij kinderen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die zo

Nadere informatie

Schoonmakende ooroperatie

Schoonmakende ooroperatie Keel-, neus- en oorheelkunde Schoonmakende ooroperatie (sanerende ooroperaties) U heeft een chronische middenoorontsteking. De KNO-arts heeft met u afgesproken dat u een schoonmakende ooroperatie krijgt.

Nadere informatie

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied Klachten door irritatie van maagzuur In het keel- neus- en oorgebied Inleiding Maagzuur is zeer irriterend voor al het slijmvlies dat zich buiten de maag bevindt. Dit geldt zowel voor het slijmvlies in

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen patiënteninformatie operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oor arts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Uw arts heeft bij u een aangezichtsverlamming geconstateerd. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming en daarbij behorende klachten. Deze aandoening

Nadere informatie

SMAAKSTOORNISSEN. Inleiding. Classificatie smaakstoornissen. Mechanisme

SMAAKSTOORNISSEN. Inleiding. Classificatie smaakstoornissen. Mechanisme SMAAKSTOORNISSEN Inhoudsopgave Inleiding... 1 Classificatie smaakstoornissen... 1 Mechanisme... 1 Geneesmiddelen... 2 Antibiotica... 2 Antimycotica... 2 Antivirale middelen... 2 Oncolytica... 3 Schildklier

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Ooroperatie (Tympanoplastie)

PATIËNTENBROCHURE Ooroperatie (Tympanoplastie) PATIËNTENBROCHURE Ooroperatie (Tympanoplastie) OOROPERATIE (TYMPANOPLASTIE) Er is een verschil tussen gehoorverbeterende en sanerende ooroperaties: de gehoorverbeterende ooroperaties zijn er op gericht

Nadere informatie

ZorgSaam. schildklier. appendicitis. (blinde darm ontsteking)

ZorgSaam. schildklier. appendicitis. (blinde darm ontsteking) schildklier appendicitis operatie acuta (blinde darm ontsteking) ZorgSaam 1 2 SCHILDKLIEROPERATIE (Strumectomie) Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO alle aandacht Operatie aan de amandelen bij volwassenen Algemeen Er is in overleg met u besloten tot een operatie aan de amandelen. Besloten is tot het verwijderen

Nadere informatie

Logopedie. Aangezichtsverlamming Facialis parese. Afdeling: Onderwerp:

Logopedie. Aangezichtsverlamming Facialis parese. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Logopedie Aangezichtsverlamming Facialis parese Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming, de daarbij behorende klachten en behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

OPERATIE AAN DE GEHOORBEENTJES Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND

OPERATIE AAN DE GEHOORBEENTJES Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND OPERATIE AAN DE GEHOORBEENTJES Tymanoplastiek FRANCISCUS VLIETLAND U komt in aanmerking voor een operatie in het middenoor waarbij de gehoorbeenketen wordt gerepareerd en uw klachten kunnen verminderen.

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen J03.007-16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Wat zijn amandelen en wat is hun functie?... 3 Amandelen zitten in... 3 De neus-keelholte... 3 De keel... 3 Achter

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor Operaties aan het oor Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over operaties aan het oor. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u zo'n operatie heeft voorgesteld, dan kunt u

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

Operatie aan de neusamandel

Operatie aan de neusamandel Operatie aan de neusamandel Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind de neusamandel te verwijderen. In deze brochure wordt specifieke informatie gegeven over de

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO Operatie aan de amandelen bij volwassenen BEHANDELING Operatie aan de amandelen bij volwassenen Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis om uw amandelen te laten verwijderen. In deze folder

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw keelamandelen te verwijderen. In deze folder staat informatie over een operatie aan de keelamandelen

Nadere informatie

Mondzorg bij chemotherapie

Mondzorg bij chemotherapie Mondzorg bij chemotherapie Mondzorg bij chemotherapie Binnenkort of op dit moment krijgt u een behandeling met chemotherapie. Door deze behandeling kunt u last krijgen van het mondslijmvlies (orale mucositis).

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

CAT Combined Approach Tympanoplastiek Sanering Radicalisatie. Schoonmakende (sanerende) ooroperatie

CAT Combined Approach Tympanoplastiek Sanering Radicalisatie. Schoonmakende (sanerende) ooroperatie CAT Combined Approach Tympanoplastiek Sanering Radicalisatie Schoonmakende (sanerende) ooroperatie Een sanerende ooroperatie is erop gericht een chronische oorontsteking van het middenoor te verhelpen.

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Inhoudsopgave Pagina 2 Reukvermogen Pagina 3 Smaken en Proeven Pagina 4 Voorbeelden Pagina 5 De proefopstelling Pagina 6 De proef in werking Pagina

Nadere informatie