Operatie aan de speekselklieren. Chirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Operatie aan de speekselklieren. Chirurgie"

Transcriptie

1 Operatie aan de speekselklieren Chirurgie

2

3 Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren. Omdat iedereen weer anders is, is het goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven. Wat is een speekselklier Speeksel komt uit vele kleine speekselklieren die in de mond liggen, maar de grootste hoeveelheid wordt geproduceerd door vier grotere speekselklieren die buiten de mond liggen. Via een dunne buis wordt het speeksel uit deze klieren naar de mond gevoerd. Speeksel bevochtigt het ingenomen voedsel en door het kauwen worden de enzymen (stoffen die nodig zijn voor de spijsvertering) uit het speeksel door het voedsel gemengd. Dit is de eerste stap in het spijsverteringsproces. Onder beide kaakranden ligt de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis). Aan beide zijden voor het oor ligt de bijoorspeekselklier (glandula parotis). De bijoorspeekselklier bestaat uit twee delen: een oppervlakkig deel en een dieper gelegen deel. Tussen deze twee delen in loopt een bijzonder belangrijke zenuw, de aangezichtszenuw (nervus facialis). Deze zenuw zorgt onder andere voor het sluiten van de lippen, het optrekken van de mond (lachen) en voor het sluiten van de oogleden.

4 Problemen met de speekselklieren In de afvoerbuizen naar de mond kunnen stenen voorkomen die problemen kunnen geven bij de afvoer van speeksel en die ook ontstekingen kunnen veroorzaken. Voor de speekselklieren is het erg belangrijk dat er genoeg vocht in het lichaam aanwezig is. Bij een tekort aan vocht krijgt u al snel een droge mond. Speekselstenen Wanneer een speekselsteen één van de afvoerbuizen afsluit geeft dit pijnklachten doordat het speeksel niet kan wegvloeien naar de mond. Dit gebeurt bij drinken en/of eten, vooral bij stoffen die de speekselproductie sterk stimuleren zoals zure snoepjes, zure drank etc. Door de slechte afvoer ontstaan in de loop van dagen/weken ook ontstekingsverschijnselen. De pijn is dan meer constant aanwezig. Soms wordt dit gemerkt doordat pus uit de afvoergang in de mond komt, wat een vieze smaak geeft. Verdroging Ook zonder problemen met de afvoer kunt u ontstekingen krijgen, vooral als de speekselklieren langdurig niet geprikkeld worden om speekselvocht af te geven. Dit gebeurt nog wel eens bij oudere mensen die niet genoeg drinken. Gezwel De meest bekende zwelling van de kaakspeekselklier is de zwelling die bij de bof optreedt. Bij een gezwel in een speekselklier is een bobbel onder één van de kaakranden te zien, soms op de wang, soms voor of vlak onder het oor. Ook kan bij de grote speekselklier het oorlelletje iets naar buiten gaan staan. Over het algemeen geeft dit geen pijnklachten. Het gaat meestal om een goedaardig gezwel. Kwaadaardige gezwellen van de speekselklieren zijn zeldzaam. Diagnose en onderzoek Uw behandelend arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en aanvullend onderzoek. Mogelijke onderzoeken van de speekselklieren zijn: Lichamelijk onderzoek; een ontsteking of een gezwel zijn bij het lichamelijk onderzoek door een arts goed vast te stellen. Vaak kan een aanwezige steen in een afvoerbuis aan de binnenzijde van de wang of onder de tong worden gevoeld. Echo; een eenvoudig onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven, waarmee speekselstenen of een gezwel in beeld gebracht kunnen worden.

5 Punctie; met een naald wordt een klein weefselmonster genomen, dat onder de microscoop wordt bekeken. Meestal kan hiermee al worden uitgemaakt wat er aan de hand is. Sialografie; dit is een röntgenonderzoek waarbij contrastvloeistof vanuit de mond in de speekselkliergang wordt gespoten. CT-scan; er worden röntgenfoto s gemaakt die daarna met behulp van een computer worden bewerkt tot een speciaal beeld. MRI scan; Hierbij worden vergelijkbare foto s gemaakt als bij een CT-scan, maar er worden geen röntgenstralen gebruikt. Ook leent deze techniek zich beter om zgn. weke delen af te beelden. Wat zijn de behandelmogelijkheden? Extra stimuleren van de speekselklieren Soms worden de speekselklieren extra gestimuleerd door zuigen op zuurtjes of door spoelen met citroenzuur. Steentjes of ontstekingen kunnen hierdoor uitgespoeld worden. Indien nodig wordt er antibiotica bij gegeven. Operatie Een operatie is nodig in geval van een gezwel of wanneer uit de ontsteking een gezwel is ontstaan. De operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling of tijdens een korte opname in het ziekenhuis en vindt onder narcose plaats. Operatie aan de bijoorspeekselklier parotidectomie De snee voor deze operatie loopt voor het oor langs recht naar beneden, buigt onder het oorlelletje af naar achteren en loopt dan onder de kaakrand nog 5 cm door. Deze snee geeft cosmetisch het mooiste resultaat. Soms is nog een snee achter het oor erbij nodig. Oppervlakkige pariodectomie Als er een goedaardig gezwel of een chronische ontsteking is, wordt meestal een deel van de klier verwijderd. Hierbij wordt het oppervlakkige deel van de klier losgemaakt van alle takken van de aangezichtszenuw en in zijn geheel verwijderd. Dit is zeer nauwkeurig werk, omdat de zenuwtakjes klein zijn en direct tegen het te verwijderen klierweefsel aanliggen. Soms wordt er een drain (slangetje) achtergelaten, zodat zich geen bloed onder de huid kan ophopen. Totale parotidectomie Hierbij wordt de hele klier verwijderd. Deze operatie is meestal nodig als er een gezwel in het diepe deel van de oorspeekselklier zit. Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico. Zo zijn er ook bij operaties aan de speekselklieren de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig, zoals nabloeding of wondinfecties.

6 Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties mogelijk, zoals: Beschadiging van de aangezichtszenuw. Bij de operatie aan de bijoorspeekselklier bestaat het risico op beschadiging van één of meer van de takken van de aangezichtsspieren. Het kan zijn dat het ooglid niet goed meer sluit of dat de mondhoek hangt. Het gaat gelukkig bijna altijd om een tijdelijke uitval. Doordat het ooglid niet goed sluit kan het zijn dat u minder goed ziet. Het kan tot 3 maanden duren voor dit hersteld is. Extra oogdruppels zijn dan wel nodig. Hiervoor zal de arts een recept uitschrijven. Ook moet u s nachts uw oog dichtplakken om uitdroging te voorkomen. De kans dat een zenuwtak wordt doorgesneden is erg klein. Bij een totale parotidectomie (in verband met een kwaadaardig gezwel), kan het soms nodig zijn de aangezichtszenuw of een deel ervan mee te verwijderen. Soms kan al tijdens de operatie een zenuwtransplantaat worden ingehecht. In andere gevallen kan eventueel later een hersteloperatie worden gedaan. In veel gevallen vermindert (soms tijdelijk) het gevoel in het oorlelletje. Syndroom van Frey. Dit syndroom komt nog wel eens voor, meestal enige tijd na de operatie. Tijdens of na het eten begint u te zweten in het gebied voor het oor. De oorzaak van dit verschijnsel is niet duidelijk. Het is soms een hinderlijk verschijnsel, maar het kan geen kwaad. Er zijn crèmes die nog wel eens kunnen helpen, maar helaas is er niet altijd een goede behandeling mogelijk. Recidief. Het meest voorkomende goedaardige gezwel, het zogenaamde menggezwel, kan weer terugkomen Na de operatie Wanneer er een draintje is achtergelaten mag deze er een dag na de operatie weer uit. Afhankelijk van de operatie kunt u de eerste tot de derde dag weer naar huis. Tegen de pijn is over het algemeen een eenvoudige pijnstiller voldoende (paracetamol). We raden u aan om deze pijnstillers alvast in huis te hebben. De dag na de operatie mag u weer douchen. Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak voor een poliklinische controle mee. Wanneer zenuwen niet goed meer werken, kan het lang duren (soms zes maanden) voordat ze weer helemaal zijn hersteld. Het missen van één of twee grote speekselklieren geeft geen problemen. Tenslotte Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. U kunt bellen op werkdagen van 8.30 uur uur Telefoonnummer: (0515)

7

8

Chirurgie Speekselklieroperatie

Chirurgie Speekselklieroperatie Chirurgie Speekselklieroperatie 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Speekselklieroperatie

Speekselklieroperatie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder

Nadere informatie

Chirurgie. Parotis. speekselkieroperatie

Chirurgie. Parotis. speekselkieroperatie Chirurgie Parotis speekselkieroperatie 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over operaties aan de speekselklieren. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van de aandoening

Nadere informatie

speekselklieroperatie

speekselklieroperatie patiënteninformatie speekselklieroperatie In deze folder leest u informatie over operaties aan de speekselklieren. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek dat u met de chirurg heeft gehad.

Nadere informatie

Speekselklieroperatie

Speekselklieroperatie Speekselklieroperatie Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over operaties aan de speekselklieren. Bij het lezen van deze folder is het goed om u te realiseren dat bij het vaststellen van

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE

SPEEKSELKLIEROPERATIE SPEEKSELKLIEROPERATIE 25729 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder leest. Speekselklieren

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS

SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS SPEEKSELKLIEROPERATIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over operaties aan de speekselklieren. Realiseert u zich dat uw situatie kan afwijken van datgene dat u in deze folder

Nadere informatie

Speekselklieroperatie. Chirurgie

Speekselklieroperatie. Chirurgie Speekselklieroperatie Chirurgie Inhoudsopgave Wat is een speekselklieroperatie?...4 Wat zijn de klachten bij speekselklierafwijkingen?...5 Diagnose en onderzoek...6 De operatie...8 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

S p e e k s e l k l i e r e n

S p e e k s e l k l i e r e n S p e e k s e l k l i e r e n Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Operatie aan de speekselklier

Operatie aan de speekselklier Operatie aan de speekselklier 1 Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een operatie aan de speekselklier nodig is. In deze folder leest u meer over de voorbereiding voor deze operatie, de operatie,

Nadere informatie

Een operatie aan een speekselklier

Een operatie aan een speekselklier Een operatie aan een speekselklier Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een speekselklier? 1 Problemen in de speekselklieren 2 Speekselstenen 2 Verdroging 2 Gezwel 2 De opnamedag

Nadere informatie

Speekselklieroperatie. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Speekselklieroperatie. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Speekselklieroperatie Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 1 Deze folder is in eerste instantie bedoeld voor mensen die onderzocht of behandeld gaan worden aan de speekselklieren. De folder

Nadere informatie

Chirurgie Speekselklieroperatie

Chirurgie Speekselklieroperatie Chirurgie Speekselklieroperatie Geneesmiddelengebruik Het is belangrijk dat u vermeldt of u bloedverdunners gebruikt. Uw arts bespreekt dan met u wat u moet doen met uw antistollingsmedicatie (bloedverdunners).

Nadere informatie

Speekselklieroperatie

Speekselklieroperatie Kort verblijf Speekselklieroperatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie van de speekselklieren... 3 Mogelijke aandoeningen van de speekselklieren... 4 Diagnose en onderzoek... 4 De behandelingsmogelijkheden...

Nadere informatie

Operatie aan de speekselklieren

Operatie aan de speekselklieren KNO-heelkunde Operatie aan de speekselklieren Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren (operatieve verwijdering van de oorspeekselklier of van de onderkaakspeekselklier).

Nadere informatie

Operatie aan de speekselklieren

Operatie aan de speekselklieren Operatie aan de speekselklieren In deze folder geven wij u meer informatie over de operatie die eventueel nodig is bij mogelijke aandoeningen van de speekselklieren. De speekselklieren Ieder mens heeft

Nadere informatie

Speekselklieroperatie

Speekselklieroperatie Speekselklieroperatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0331 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat een operatie aan uw speekselklier nodig is. In deze folder leest u meer over deze operatie,

Nadere informatie

Speekselklieroperatie

Speekselklieroperatie CHIRURGIE Speekselklieroperatie BEHANDELING Speekselklieroperatie Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een speekselklieroperatie. In deze folder kunt u lezen hoe deze operatie in grote

Nadere informatie

Operatie van de oor- of onderkaakspeekselklier

Operatie van de oor- of onderkaakspeekselklier Operatie van de oor- of onderkaakspeekselklier 1. Inleiding Binnenkort komt u naar het MCL voor verwijdering van uw oor- of onderkaakspeekselklier. Uw arts heeft met u besproken waarom deze behandeling

Nadere informatie

Operatie van de oor- of onderkaakspeekselklier

Operatie van de oor- of onderkaakspeekselklier Binnenkort komt u naar de poli kaakchirurgie van het MCL, voor verwijdering van uw oor- of. Uw arts heeft met u besproken waarom deze behandeling wordt uitgevoerd. Tijdens de behandeling zal uw oor- of

Nadere informatie

OPERATIE VAN DE ONDERKAAKSPEEKSELKLIER

OPERATIE VAN DE ONDERKAAKSPEEKSELKLIER OPERATIE VAN DE ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Wanneer u bij een kaakchirurg bent geweest voor een aandoening van de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) en verwijdering hiervan noodzakelijk is, geeft

Nadere informatie

Parotidectomie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Parotidectomie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Parotidectomie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort gaat u naar in het ziekenhuis voor een operatieve verwijdering van uw oorspeekselklier (glandula parotis). U heeft hierover mondelinge informatie ontvangen

Nadere informatie

Speekselklieraandoeningen

Speekselklieraandoeningen Speekselklieraandoeningen Deze brochure is in eerste instantie bedoeld voor mensen die onderzocht of behandeld gaan worden aan de speekselklieren. De brochure geeft u informatie over de oorzaken en klachten

Nadere informatie

Speekselklieren. Onderzoek en behandeling van afwijkingen aan de speekselklieren

Speekselklieren. Onderzoek en behandeling van afwijkingen aan de speekselklieren Speekselklieren Onderzoek en behandeling van afwijkingen aan de speekselklieren 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege problemen aan uw speekselklier(en) een onderzoek en of behandeling door

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis)

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis) kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operatie aan de onderkaakspeekselklier (Glandula Submandibularis) De onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) 1: oorspeekselklier

Nadere informatie

Operatie van de oorspeekselklier

Operatie van de oorspeekselklier 00 Operatie van de oorspeekselklier Parotidectomie Poli KNO 1 In deze folder vindt u informatie over de operatieve verwijdering van de oorspeekselklier (glandula parotis). Deze operatie wordt parotidectomie

Nadere informatie

Speekselklieroperatie. Verwijderen van (een deel van) de glandula parotis

Speekselklieroperatie. Verwijderen van (een deel van) de glandula parotis Speekselklieroperatie Verwijderen van (een deel van) de glandula parotis Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege problemen aan uw speekselklier(en) een operatie door de chirurg te laten verrichten.

Nadere informatie

Operatie van de oorspeekselklier

Operatie van de oorspeekselklier Operatie van de oorspeekselklier U bent bij de kaakchirurg geweest vanwege een aandoening aan uw oorspeekselklier. De kaakchirurg heeft met u besproken dat het nodig is om deze klier te verwijderen. In

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Operatie van de oorspeekselklier (parotidectomie)

Patiënteninformatie. Operatie van de oorspeekselklier (parotidectomie) Operatie van de oorspeekselklier (parotidectomie) Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de operatieve verwijdering van de oorspeekselklier (glandula parotis). Deze operatie wordt

Nadere informatie

Operatie van de oorspeekselklier

Operatie van de oorspeekselklier Operatie van de oorspeekselklier (parotidectomie) Inclusief leefregels De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt voor en onder het oor. Het is de klier die opzwelt bij de ziekte 'bof'. De oorspeekselklier

Nadere informatie

Verwijderen van de oorspeekselklier.

Verwijderen van de oorspeekselklier. Verwijderen van de oorspeekselklier www.nwz.nl Inhoud Waarom speekselklierverwijdering? 3 Onderzoek 3 De operatie 3 Uw afspraak op het opnameplein 4 Nuchter zijn 5 Operatiedatum 5 Tijdens de operatie 6

Nadere informatie

Verwijderen van een speekselklier

Verwijderen van een speekselklier Verwijderen van een speekselklier In de mond zitten heel veel heel kleine speekselklieren. Er zijn ook zes grote speekselklieren die buiten de mond liggen ( zie figuur). Via een afvoergang die in het wangslijmvlies

Nadere informatie

Operatie van de oorspeekselklier

Operatie van de oorspeekselklier Operatie van de oorspeekselklier In overleg met uw keel-, neus- en oorarts heeft u besloten tot een operatie van een oorspeekselklier (glandula parotis). Deze operatie wordt parotidectomie genoemd. Deze

Nadere informatie

1 oorspeekselklier 2.onderkaakspeekselklier 3.ondertongspeekselklier 4. afvoergang oorspeekselklier

1 oorspeekselklier 2.onderkaakspeekselklier 3.ondertongspeekselklier 4. afvoergang oorspeekselklier Keel-, Neus-, Oorheelkunde (KNO) Parotidectomie Oorspeekselklierverwijdering Inleiding U heeft met uw arts afgesproken de oorspeekselklier ( glandula parotis) operatief te verwijderen. Deze operatieve

Nadere informatie

Oorspeekselklier operatie (parotidectomie)

Oorspeekselklier operatie (parotidectomie) Oorspeekselklier operatie (parotidectomie) Oorspeekselklier operatie (parotidectomie) De oorspeekselklier De oorspeekselklier is gelegen voor en onder het oor. Het is de klier die bij de ziekte bof of

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN EEN ONDERKAAKSPEEKSELKLIER Glandula submandibularis FRANCISCUS VLIETLAND U komt in aanmerking voor het verwijderen van de onderkaakspeekselklier. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Verwijderen van de oorspeekselklier

Verwijderen van de oorspeekselklier Verwijderen van de oorspeekselklier Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat de speekselklier bij uw oor verwijderd gaat worden. In

Nadere informatie

(parotidectomie) inclusief leefregels

(parotidectomie) inclusief leefregels Operatie van de oorspeekselklier (parotidectomie) inclusief leefregels 2 Inleiding Binnenkort komt u bij de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een operatie aan de oorspeekselklier. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier

Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier Keel- Neus- Oorheelkunde Operatie van de onderkaakspeekselklier Inleiding In deze folder kunt u lezen over de operatieve verwijdering van de onderkaakspeekselklier. Voor deze ingreep krijgt u een algehele

Nadere informatie

Verwijderen van de oorspeekselklier

Verwijderen van de oorspeekselklier Verwijderen van de oorspeekselklier Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat de speekselklier bij uw oor verwijderd gaat worden. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De oorspeekselklier

Nadere informatie

Verwijderen van de oorspeekselklier

Verwijderen van de oorspeekselklier Verwijderen van de oorspeekselklier Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat de speekselklier bij uw oor verwijderd gaat worden.

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering oorspeekselklier (in dagbehandeling)

Gedeeltelijke verwijdering oorspeekselklier (in dagbehandeling) Gedeeltelijke verwijdering oorspeekselklier (in dagbehandeling) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een partiële parotidectomie. Een partiële parotidectomie is een operatie waarbij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Operatie van de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis)

PATIËNTEN INFORMATIE. Operatie van de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) PATIËNTEN INFORMATIE Operatie van de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een operatie van de onderkaakspeekselklier.

Nadere informatie

Verwijdering van de kaakspeekselklier

Verwijdering van de kaakspeekselklier Verwijdering van de kaakspeekselklier (Extirpatie glandula submandibularis) KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Verwijdering van de kaakspeekselklier (Extirpatie glandula submandibularis) Inleiding U wordt binnenkort

Nadere informatie

(Extirpatie glandula parotis)

(Extirpatie glandula parotis) Verwijderen van een gezwel in de Grote Oorspeekselklier (Extirpatie glandula parotis) KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding U wordt binnenkort opgenomen voor een operatieve verwijdering van een proces

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Operatie van de oorspeekselklier

PATIËNTEN INFORMATIE. Operatie van de oorspeekselklier PATIËNTEN INFORMATIE Operatie van de oorspeekselklier Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een operatie van de oorspeekselklier. Deze operatie wordt ook wel

Nadere informatie

chronische alvleesklierontsteking

chronische alvleesklierontsteking patiënteninformatie chronische alvleesklierontsteking U heeft last van een terugkerende ontsteking van de alvleesklier. We noemen dit een chronische alvleesklierontsteking. Wat is een chronische alvleesklierontsteking?

Nadere informatie

AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND AANGEZICHTSVERLAMMING Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Een aangezichtsverlamming is een verlamming van de aangezichtszenuw. Een ander woord voor aangezichtszenuw is nervus facialis.

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE 2 DIKKEDARMOPERATIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Uw persoonlijke situatie kan echter anders zijn dan beschreven. Informatie

Nadere informatie

De face en/of halslift

De face en/of halslift De face en/of halslift Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties en risico s 6 Wanneer neemt u contact op? 7 Kosten

Nadere informatie

SPEEKSELKLIEROPERATIE

SPEEKSELKLIEROPERATIE SPEEKSELKLIEROPERATIE SPEEKSELKLIEROPERATIE Binnenkort ondergaat u een speekselklieroperatie in AZ Sint-Lucas. Met deze brochure willen wij u zo goed mogelijk informeren over de verschillende aspecten

Nadere informatie

Endoscopische wenkbrauwlift

Endoscopische wenkbrauwlift Endoscopische wenkbrauwlift Inhoudsopgave Inleiding 3 Oorzaken 3 Voor de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties en

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm. Functie en ligging van de dikke darm

Operatie aan de dikke darm. Functie en ligging van de dikke darm Operatie aan de dikke darm Op deze pagina vindt u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode aangewezen kan zijn,

Nadere informatie

Dikke darm operatie. Functie en ligging van de dikke darm. Waarom een dikke darm operatie?

Dikke darm operatie. Functie en ligging van de dikke darm. Waarom een dikke darm operatie? Dikke darm operatie Deze brochure geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode aangewezen kan zijn, komt in

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie)

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie) Carpale tunnelsyndroom (chirurgie) Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is het carpale tunnelsyndroom 3 Oorzaken 3 Onderzoek 4 Vóór de operatie 4 De opname 5 De operatie 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie

Nadere informatie

Schildklieroperatie. Afhankelijk van de reden waarom u geopereerd moet worden kan het nodig zijn de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Schildklieroperatie. Afhankelijk van de reden waarom u geopereerd moet worden kan het nodig zijn de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Schildklieroperatie U wordt binnenkort geopereerd aan uw schildklier. Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie

Nadere informatie

OPERATIES AAN HET OOR

OPERATIES AAN HET OOR OPERATIES AAN HET OOR In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de diverse operatiemogelijkheden aan het oor. Leest u deze informatie zorgvuldig. Indien voor u van

Nadere informatie

DIKKEDARMOPERATIE voor beeldverslagen, zie ingrepen in beeld

DIKKEDARMOPERATIE voor beeldverslagen, zie ingrepen in beeld DIKKEDARMOPERATIE voor beeldverslagen, zie ingrepen in beeld Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als

Nadere informatie

Chronische ontsteking

Chronische ontsteking Chronische ontsteking van de alvleesklier - Chronische pancreatitis Chirurgie Beter voor elkaar Chronische ontsteking van de alvleesklier Chronische Pancreatitis Inleiding Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming: facialis parese

Aangezichtsverlamming: facialis parese Aangezichtsverlamming: facialis parese 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege verlammingsverschijnselen in uw gezicht een onderzoek en of behandeling door de KNO-arts te laten verrichten. Deze

Nadere informatie

bijschildklieroperatie

bijschildklieroperatie bijschildklieroperatie U heeft een bijschildklier die te snel werkt. Een andere naam hiervoor is parathyreoïdectomie. Daarom heeft u met uw arts afgesproken dat u een operatie aan de bijschildklier krijgt.

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Chirurgie Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep De galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan

Nadere informatie

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Acute Pancreatitis 1 Acute Pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Ligging en functie van de alvleesklier De alvleesklier (het pancreas) is een orgaan dat dwars

Nadere informatie

Kleine poliklinische operaties

Kleine poliklinische operaties Kleine poliklinische operaties Inleiding U heeft een kleine afwijking in of vlak onder uw huid. Deze wordt binnenkort onder lokale verdoving op de polikliniek Chirurgie verwijderd. U heeft een afspraak

Nadere informatie

Verwijderen lipoom, atheroom, fibroom, (epitheel) cyste of ganglion

Verwijderen lipoom, atheroom, fibroom, (epitheel) cyste of ganglion Verwijderen lipoom, atheroom, fibroom, (epitheel) cyste of ganglion 1. Inleiding Binnenkort wordt u geholpen aan het verwijderen van een lipoom, atheroom, fibroom, (epitheel) cyste of ganglion in het TweeSteden

Nadere informatie

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m Deze folder geeft u informatie over een carpaal tunnelsyndroom en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

P a n c r e a t i t i s

P a n c r e a t i t i s P a n c r e a t i t i s Deze folder geeft u informatie over een acute ontsteking van de alvleesklier (acute pancreatitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

Strumectomie / schildklieroperatie

Strumectomie / schildklieroperatie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie als behandelingsmethode

Nadere informatie

ZorgSaam. schildklier. appendicitis. (blinde darm ontsteking)

ZorgSaam. schildklier. appendicitis. (blinde darm ontsteking) schildklier appendicitis operatie acuta (blinde darm ontsteking) ZorgSaam 1 2 SCHILDKLIEROPERATIE (Strumectomie) Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie

Nadere informatie

Galblaasoperatie (Cholecystectomie)

Galblaasoperatie (Cholecystectomie) Galblaasoperatie (Cholecystectomie) In overleg met uw arts heeft u besloten uw galblaas te laten verwijderen. In deze folder treft u informatie over de behandeling en adviezen voor de periode na de operatie.

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Borstvorming bij de man

Borstvorming bij de man Borstvorming bij de man Chirurgie Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvorming bij de man (gynaecomastie) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Ziekenhuis Gelderse Vallei Beide kanten van uw gezicht hebben een aangezichtszenuw (nervus facialis). Deze zenuw zorgt voor de gelaatsexpressie van het aangezicht (mimiek). Ook het

Nadere informatie

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e S c h i l d k l i e r o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een schildklieroperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Operatie aan de schildklier (strumectomie of thyreoïdectomie) Patiënteninformatie

Operatie aan de schildklier (strumectomie of thyreoïdectomie) Patiënteninformatie Patiënteninformatie Operatie aan de schildklier (strumectomie of thyreoïdectomie) Informatie over het geheel of gedeeltelijke verwijderen van de schildklier Operatie aan de schildklier (strumectomie of

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (Gynaecomastie)

Borstvorming bij de man (Gynaecomastie) Borstvorming bij de man (Gynaecomastie) Uw behandelend arts heeft borstvorming bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over borstvorming bij de man en de behandelingsmogelijkheden. Het is

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Inleiding U bent recent voor een aangezichtsverlamming (facialisverlamming) bij uw keel-, neus- en oorarts (kno-arts) geweest. Deze folder geeft u informatie over deze aandoening

Nadere informatie

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl Perianaal abces Chirurgische drainage mca.nl Inhoudsopgave Wat is een perianaal abces? 3 Voorbereiding op de ingreep 3 De ingreep 4 Wat kunt u na de ingreep verwachten? 5 Verzorging van de wond 5 Complicaties

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier

Operatie aan de bijschildklier Chirugie Operatie aan de bijschildklier Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over de bijschildklieroperatie (parathyreoidectomie).

Nadere informatie

Chirurgie. Schildklierkwabverwijdering/ totale schildklierverwijdering

Chirurgie. Schildklierkwabverwijdering/ totale schildklierverwijdering Chirurgie Schildklierkwabverwijdering/ totale schildklierverwijdering Chirurgie Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht van de schildklieraandoeningen waarvoor een operatie nodig is. Verder

Nadere informatie

Logopedie. Aangezichtsverlamming Facialis parese. Afdeling: Onderwerp:

Logopedie. Aangezichtsverlamming Facialis parese. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Logopedie Aangezichtsverlamming Facialis parese Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming, de daarbij behorende klachten en behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

K.N.O. Aangezichtsverlamming

K.N.O. Aangezichtsverlamming K.N.O. Aangezichtsverlamming Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming en de daarbij behorende klachten. Deze aandoening wordt ook wel facialis-verlamming genoemd. Als

Nadere informatie

H Operatie aan de schildklier (thyreoïdectomie of hemithyreoïdectomie)

H Operatie aan de schildklier (thyreoïdectomie of hemithyreoïdectomie) H.367541.1218 Operatie aan de schildklier (thyreoïdectomie of hemithyreoïdectomie) Inleiding Er zijn een aantal schildklieraandoeningen, waarvoor een operatie nodig is. In deze folder wordt informatie

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas INFORMATIE OVER DE OPERATIE VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS INLEIDING Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Afwijkingen in en onder de huid Informatie over het verwijderen van lipomen, atheroomcysten en kleine goedaardige huidafwijkingen

Afwijkingen in en onder de huid Informatie over het verwijderen van lipomen, atheroomcysten en kleine goedaardige huidafwijkingen Afwijkingen in en onder de huid Informatie over het verwijderen van lipomen, atheroomcysten en kleine goedaardige huidafwijkingen Deze folder geeft u een overzicht van enkele veel voorkomende afwijkingen

Nadere informatie

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Haarnestcyste (sinus pilonidalis) Haarnestcyste (sinus pilonidalis) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Een haarnestcyste Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open

Nadere informatie

schildklieroperaties patiënteninformatie De schildklier

schildklieroperaties patiënteninformatie De schildklier patiënteninformatie schildklieroperaties U krijgt binnenkort een operatie aan uw schildklier. Waarom kan een operatie nodig zijn? Hoe gaat de operatie? En wat kunt u na de operatie verwachten? Dat en meer

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

De face- en/of halslift. Operatieve correctie van het verouderde gelaat

De face- en/of halslift. Operatieve correctie van het verouderde gelaat De face- en/of halslift Operatieve correctie van het verouderde gelaat Inhoudsopgave Inleiding 2 Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie 2 Wat gebeurt er bij de operatie? 3 Na de operatie 3

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een liesbreukoperatie EEN LIESBREUKOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u

Nadere informatie

B i j s c h i l d k l i e r

B i j s c h i l d k l i e r B i j s c h i l d k l i e r Deze folder geeft u informatie over operaties aan de bijschildklier en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming KNO-heelkunde Aangezichtsverlamming Oorzaken en behandeling U bent bij de KNO-arts geweest met een aangezichtsverlamming. Deze folder informeert u over aangezichtsverlamming en de daarbij behorende klachten.

Nadere informatie

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

H a p e r e n d e v i n g e r

H a p e r e n d e v i n g e r H a p e r e n d e v i n g e r Deze folder geeft u informatie over een haperende vinger en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Ganglion aan de pols

Ganglion aan de pols Ganglion aan de pols 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over een ganglion aan de pols en de behandelmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming Aangezichtsverlamming Uw arts heeft bij u een aangezichtsverlamming geconstateerd. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over aangezichtsverlamming en daarbij behorende klachten. Deze aandoening

Nadere informatie

Lift van de bovenbenen of billen

Lift van de bovenbenen of billen Patiënteninformatie Lift van de bovenbenen of billen Inleiding Na een gesprek met uw behandelend arts is er besloten dat u in aanmerking komt om een lift van de bovenbenen of billen uit te laten voeren.

Nadere informatie