Alle ruimte voor flora en fauna in de Groene Grens.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alle ruimte voor flora en fauna in de Groene Grens."

Transcriptie

1 nieuwsbrief 3, SEPTEMBER 2012 Alle ruimte voor flora en fauna in de Groene Grens. Wethouder Arianne Hollander De Groene Grens is een uniek gebied waar de gemeenten Veenendaal en Ede - tegen de landelijke trend in - investeren in de natuur. Dat zegt Arianne Hollander die als Veenendaalse wethouder bestuurlijk verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gebied. We geven flora en fauna weer volop de ruimte. We maken groene stapstenen en werken zo aan een ecologische hoofdstructuur van boven de A12 tot in het Binnenveld. Ooievaars hebben het gebied al weer gevonden en de verwachting is dat we er veel meer dieren zullen terugzien. Bijzondere situatie Het is een bijzondere situatie waarin twee gemeenten (Veenendaal en Ede) en twee provincies (Utrecht en Gelderland) intensief samenwerken. De gemeente Ede heeft grondgebied afgestaan aan de gemeente Veenendaal ten behoeve van de ontwikkeling van Veenendaal-Oost en beperkte woningbouw in de Groene Grens (de Balkons). Als tegenprestatie ontwikkelt Veenendaal het overgrote deel van de Groene Grens tot een prachtig natuurgebied. Het eerste resultaat van onze investering in de natuur is inmiddels te zien, zegt Arianne Hollander. In het noordelijk deel, niet ver van de Dragonderweg, is door Ede een zogenaamde faunatoren gebouwd, een bijzondere toren die een thuis kan gaan bieden voor heel veel verschillende dieren. Professioneel beheer Alle ruimte dus voor de natuur in de Groene Grens, maar de mens krijgt ook de gelegenheid daarvan te genieten. Er komt zo n 50 hectare natuur met daarbij ongeveer 20 hectare voor dagrecreatie en waterberging, zegt Arianne Hollander. Je moet overigens niet denken aan uitgebreide recreatiemogelijkheden. Rond de plekken waar woningen worden gebouwd, moet je een mooie wandeling kunnen maken. Er komt een ruiterpad en verder zal er - net als bij de Wageningse Blauwe Kamer - een aantal doodlopende wandelpaden komen. Het beheer van het natuurgebied wil de gemeente graag in professionele handen leggen. Waarschijnlijk wordt dat Staatsbosbeheer. Daarmee zorgen we ervoor dat het gebied zich na de eerste aanleg goed kan blijven ontwikkelen. Groene grens en de faunatoren Op zaterdag 15 september openen we de faunatoren aan de Dragonderweg. Deze dag vormt tevens het startsein voor de werkzaamheden voor de aanleg van de Groene Grens. U bent van harte welkom om deze start en de opening mee te komen vieren!

2 U bent van harte welkom op 15 september! Start aanleg Groene Grens en opening faunatoren U komt toch ook? Ooievaars, steenuilen, kerkuilen, spreeuwen, ringmussen, huismussen, koolmezen, pimpelmezen, vlinders, vleermuizen, metselbijen en zelfs torenvalken en gekraagde roodstaarten: ze vinden allemaal onderdak in de faunatoren die aan de Dragonderweg is opgetrokken. De toren wordt officieel geopend door de Veenendaalse wethouder Arianne Hollander en wethouder Roel Kremers uit Ede. Bent u benieuwd naar de ins en outs van de faunatoren? Wilt u weten welke functie het vervult voor de Groene Grens? Bent u nieuwsgierig naar hoe de Groene Grens verder ontwikkeld wordt? Kom dan naar de feestelijke bijeenkomst op 15 september. Tijdens een hapje en een drankje kunt u genieten van een roofvogeldemonstratie. Er zijn rondleidingen waarbij u kennis kunt maken met de bijzondere huisvesting die de toren aan heel veel dieren te bieden heeft. En er zijn verschillende activiteiten voor de kinderen. Alle reden dus om er bij te zijn. Laat u even weten of u komt? U bent van harte welkom vanaf uur, het programma start om uur. Opening faunatoren Zaterdag 15 september 2012 van tot uur Locatie: Faunatoren aan de Dragonderweg in Veenendaal, schuin tegenover de manege. Aanmelden kan via jorinde.de.wit@veenendaal.nl.

3 Deze dieren kunt u vinden in de faunatoren nest ooievaar steenuil en kerkuil torenvalk spreeuw spreeuw torenvalk gekraagde roodstaart ringmus ringmus vleermuizen ingang winterverblijf vleermuizen huismus huismus koolmees/pimpelmees koolmees/pimpelmees vlinders metselbijen inspektieluik binnenkern ingang kleine dieren Gevel Noord Gevel Oost Gevel Zuid Gevel West

4 Wilde oerpony s binnenkort in de Groene Grens Het Przewalskipaard kennen we allemaal, al was het maar van het Groot dictee der Nederlandse taal. De Exmoorpony geniet veel minder bekendheid en toch is dit paardenras minstens zo bijzonder. De Exmoorpony en het Przewalskipaard zijn de enige typen wilde paarden die niet zijn uitgestorven. En de Exmoorpony is de laatst levende wilde voorouder van de paarden die door mensen worden gehouden. Binnenkort zijn deze mooie, bijzondere dieren ook te bewonderen in de Groene Grens. We hebben eerder al twee merries en een hengst uitgezet in een natuurgebied bij Veenendaal-De Klomp, vertelt Hans Hovens van ecologisch adviesbureau Faunaconsult en van het Samenwerkingsverband Exmoorpony. Het doel daar is natuurbegrazing, net als in de Groene Grens. De paarden houden het gras kort, ze knagen aan de bomen en op hun mest komen allerlei beestjes af. Heel goed voor de natuur dus. Voor ons als samenwerkingsverband is het belangrijk dat de Exmoorpony s een goede plek krijgen zodat we dit mooie, oorspronkelijke ras in stand kunnen houden. DNA-onderzoek Nog niet zo lang geleden werd aangenomen dat de Europese Exmoorpony s waren uitgestorven maar niets bleek minder waar. De pony s kwamen onder andere in Frankrijk en Engeland voor en zijn tegenwoordig vernoemd naar het Engelse Exmoor, waar zij de laatste eeuwen in het wild hebben overleefd. Uitgebreid en heel specifiek DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de Exmoorpony de enige nog levende West-Europese oerpony is, vertelt Hans Hovens. In veel natuurgebieden zien we tegenwoordig Konikpaarden maar dat is geen oorspronkelijk ras. De Exmoorpony s zijn dat dus wel. We schatten dat er wereldwijd zo n 3000 Exmoorpony s leven. In Nederland en Vlaanderen zijn dat er iets meer dan 200. Daarvan is 95 procent lid van het stamboek dat wij beheren. Bedreigde diersoort Omdat er wereldwijd nog maar zo weinig Exmoorpony s voorkomen, zijn deze dieren meer bedreigd dan bijvoorbeeld de orang-oetan en de tijger. Het Samenwerkingsverband Exmoorpony heeft daarom een eigen fokprogramma om de pony s voor uitsterven te behoeden. We willen daarbij de wilde eigenschappen van de Exmoorpony behouden, vertelt Hans Hovens. Dat doen we door bij de keuze van de fokdieren de natuurlijke selectie na te bootsen. Pony s met slechte hoeven, met een slechte weerstand tegen ziekten en ook de tammere dieren worden dus niet gebruikt bij de fok. En doordat de meeste Exmoorpony s in natuurgebieden lopen, vindt er vanzelf al enige natuurlijke selectie plaats. Bij een moeilijke bevalling is er immers niet altijd een veearts aanwezig. Binnenkort dus te zien in de Groene Grens: de laatste wilde voorouder van het door mensen gehouden paard. Als u meer wilt weten over dit bijzondere ras, kijk dan op de website van het samenwerkingsverband: Daar vindt u ook het You Tube filmpje over het uitzetten van de Exmoorpony s bij Veenendaal-De Klomp. Exmoorpony s

5 Eerste werkzaamheden binnenkort van start Ruimte voor natuur, wandelaars, ruiters én een kalkmoeras Begin september gaat de eerste spa de grond in, zegt Marc van Rossum van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer van de gemeente Veenendaal. Voornamelijk in het zuidelijk deel van de Groene Grens en in een heel klein stukje in het noorden. We gaan de natuur ontwikkelen en paden voor wandelaars en ruiters aanleggen. Bovendien komt er een veld waar honden vrij mogen rennen. Voor het noordelijk en het zuidelijk deel zijn inmiddels inrichtingsplannen uitgewerkt, vertelt Marc van Rossum. Voor het midden is vooralsnog alleen een inrichtings visie opgesteld. We beginnen in zuid. Faunaduikers en amfibiegoten De eerste werkzaamheden in de Groene Grens zijn er vooral op gericht de natuur weer volop de ruimte te geven. Na jarenlang gebruik voor landbouw is de bovenlaag van de grond nogal vet geworden, legt Marc van Rossum uit. Die vette bovenlaag wordt op veel plaatsen helemaal afgegraven, uiteindelijk gaat dat om zo n kuub grond. Daardoor ontstaat een ander soort microklimaat waarin veel planten en dieren goed gedijen. De gemeente gaat ook poelen graven. Daarmee bieden we amfibieën de kans zich van noord naar zuid door het gebied te verplaatsen. Er komt geen ecologische hoofdstructuur voor herten en andere grote dieren, maar met zogenoemde faunaduikers en amfibiegoten helpen we kleine dieren wel de A12 en andere grote wegen in het gebied te passeren. Zo ontstaat een ecologische structuur van boven de A12 naar andere natuurgebieden zoals de Hellen en de Bennekomse Meent. Houtwallen en singel Tussen de woningbouw in Balkon-zuid en de Groene Grens komt een natuurlijke barrière in de vorm van een nieuwe watergang die aangelgd gaat worden. Een mooi water waarover uiteindelijk bruggetjes komen waardoor de bewoners van het gebied ook makkelijk de Groene Grens in kunnen, vertelt Marc van Rossum. Daar kunnen zij al wandelend genieten van de natuur. Soms op heel eenvoudige paden, zegt Van Rossum, soms ook iets verhoogd, op zogenaamde knuppelpaden, met een ondergrond van houten planken. Verder komen er onder meer houtwallen en -singels die de beleving van de natuur nog mooier maken. Een ruiterpad is inmiddels aangelegd. Kalkmoeras In het noorden worden sommige delen zo diep afgegraven dat het grondwater er de overhand krijgt. Je creëert eigenlijk een soort polder, legt Marc van Rossum uit. Dit gebied gaan we daarom met een door wind aangedreven watermolen bemalen om de waterstand op peil te houden. Heel bijzonder in het noordelijk deel van de Groene Grens is het kalkmoeras dat ecologen daar hebben aangetroffen. De aanwezigheid daarvan is vrij uniek voor deze regio, vertelt Van Rossum. Ook dit gebied gaan we afgraven zodat de bijzondere kwaliteiten daarvan weer volledig tot hun recht komen.

6 Bestemmingsplannen: inzien, inspreken en vaststellen Te paard op pad... In het Groene Grensgebied zijn veel paarden en paardenliefhebbers. Alle reden om ook hen de mogelijkheid te bieden van de mooie omgeving te genieten. En dus komen er op den duur enkele mooie ruiterpaden door het gebied. Voor wie niet kan wachten komt er deze zomer al een ruiterpad, waarmee de liefhebbers de Groene Grens kunnen doorkruisen van Zuiderkade (ingang tussen huisnummers 22 en 24) tot Dragonderweg. Verder kunt u bijvoorbeeld ook vlonderpaden verwachten in het gebied. Balkon-zuid is het deel van de Groene Grens waar in de toekomst woningen gebouwd gaan worden. Met de opbrengst van de grondverkoop betaalt de gemeente Veenendaal de ontwikkeling van het natuurgebied. Het ontwerp bestemmingsplan voor Balkon-zuid geeft duidelijke kaders voor de woningen die in het gebied gebouwd kunnen worden. Het plan heeft in Veenendaal ter inzage gelegen en daarop zijn reacties (zienswijzen) gekomen die nu in het plan worden verwerkt. Naar verwachting wordt het plan in oktober door de gemeenteraad van Veenendaal vastgesteld. Daarna is er nog een beroepstermijn van zes weken en als tijdens die periode geen verdere bezwaren volgen, is het bestemmingsplan onherroepelijk. De Groene Grens is grondgebied van de gemeente Ede en dus is het bestemmingsplan hiervoor - op 14 juni - in Ede ter inzage gelegd. De bedoeling is dat de Edese gemeenteraad het bestemmingplan in de tweede helft van dit jaar vaststelt. Ondertussen beginnen in september al wel de eerste werkzaamheden in het gebied. Deze eerste fase van de ontwikkeling loopt vooruit op de vaststelling van het bestemmingplan. De gemeente Ede en de provincie Gelderland hebben hiervoor de nodige vergunningen gegeven. Meer informatie over het bestemmingsplan Balkon-zuid, over de procedure en hoe u bezwaar kunt maken, vindt u de aankomende periode op en op de gemeentepagina s in de Veenendaalse Krant. Dezelfde informatie over het bestemmingsplan Groene Grens vindt u op en op de gemeentepagina s in Ede Stad. Meer informatie Kijk voor meer informatie op: U kunt ook bellen met de Afdeling Projecten van gemeente Veenendaal, telefoon (0318) Voor meer informatie over verkoop van grond aan de gemeente kunt u contact opnemen met Aernout van Lon via of aernout.van.lon@veenendaal.nl. Nieuwsbrief De Groene Grens Een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Ede en Veenendaal. Deze nieuwsbrief is milieuvriendelijk gedrukt op FSC -gecertificeerd papier Tekst en fotobijdragen Communicabel, Veenendaal Ontwerp Okkerreclame, Veenendaal

Rust, ruimte en recreatie in De Groene Grens

Rust, ruimte en recreatie in De Groene Grens nieuwsbrief 4, september 2013 Rust, ruimte en recreatie in De Groene Grens Een natuurgebied met beperkte recreatiemogelijkheden, zo heet het officieel. Maar zeg nou zelf wandelen, picknicken, pootjebaden,

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

Briefrapport AANLEIDING EN METHODE. De heer J. Arends. datum: 20 april quick scan flora en fauna

Briefrapport AANLEIDING EN METHODE. De heer J. Arends. datum: 20 april quick scan flora en fauna Briefrapport aan: van: ons kenmerk: De heer J. Arends SAB RIJS/110571 datum: 20 april 2012 betreft: quick scan flora en fauna AANLEIDING EN METHODE In Opheusden (gemeente Neder-Betuwe, provincie Gelderland)

Nadere informatie

Ontwerp van aansluiting op A27 op enkele punten aangepast

Ontwerp van aansluiting op A27 op enkele punten aangepast Augustus 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier Nieuwsbrief September 2006 Ecologische verbindingszone Valleikanaal Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier In 2005 is een begin gemaakt met de aanleg van een ecologische verbindingszone

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent.

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent. Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opening ecoduct Hoog Buurlo over de A1, Kroondomein Het Loo, maandag 5 september 2011 Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven,

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Vlijmen-oost

Gebiedsontwikkeling Vlijmen-oost Nieuwsbrief van de gemeente Heusden > oktober 2013 Gebiedsontwikkeling Vlijmen-oost College stelt voorontwerpbestemmingsplan vast bestemmingsplan maakt ontwikkelingen in vlijmen-oost mogelijk Het college

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen

Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen In het kader van de Flora- en faunawet In opdracht van: De Woningstichting Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen RA13343-01 2 Colofon Tekst, foto's en samenstelling

Nadere informatie

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Beste bewoners en ondernemers, Super snel internet. Via glasvezel is dit ook in uw buitengebied mogelijk. Vindt u dit belangrijk en bent u bereid hiervoor

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Bureau Meervelt, Ecologisch onderzoek en advies Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard (2.1) 2011 Status: definitief In opdracht van: Molenparc bv Contactpersoon:

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

UITGEBREIDE OMGEVINGSVERGUNNING

UITGEBREIDE OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders hebben op 15 augustus 2014 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen. De aanvraag gaat over het aanleggen van meerdere bosschages, enkele poelen en paden het verschralen van

Nadere informatie

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht Staatsbosbeheer - landelijk informatiecentrum Postbus 1300, 3970 BH Driebergen T 030-6926213 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Grondeigenaren die bijdragen aan een mooi landschap Een bedrijfslandschapsplan in de praktijk Nieuw wandelpad vormt ingang Duurzaamheidsvallei, Moerenburg- Opening Duurzaamheidsvallei

Nadere informatie

Week 4 Bekendmakingen en omgevingsvergunningen. Ontwerpwijzigingsplan Boerenkamplaan 83-85, Someren

Week 4 Bekendmakingen en omgevingsvergunningen. Ontwerpwijzigingsplan Boerenkamplaan 83-85, Someren Week 4 Bekendmakingen en omgevingsvergunningen Ontwerpwijzigingsplan Boerenkamplaan 83-85, Someren Burgemeester en wethouders van de gemeente Someren maken op grond van artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke

Nadere informatie

Het Dorp blijft bewoond

Het Dorp blijft bewoond Met de nieuwsbrief van Het Dorp Vernieuwt informeren we u over de ontwikkelingen rondom het Dorp. We werken toe naar een Dorp waar mensen met en zonder beperking samen leven in een prettige, duurzame en

Nadere informatie

Informatiebrief juni 2015

Informatiebrief juni 2015 In de laatste informatiebrief kreeg u informatie over de inrichting van de bosranden langs het nieuwe fietspad over het Oude Spoorbaantracé. In deze informatiebrief vindt u de huidige stand van zaken m.b.t.

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

Inspraaknotitie. Ontwerp-projectplan Bijleveldkade oost

Inspraaknotitie. Ontwerp-projectplan Bijleveldkade oost Inspraaknotitie Ontwerp-projectplan Bijleveldkade oost Vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en hoogheemraden op 30 augustus 2016 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Postbus

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw,

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw, Bureauonderzoek ecologie, wijzigingsplan IJsseldijk-West Ecologie Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient onderzocht te worden of de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en het

Nadere informatie

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt.

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt. [Junior Winkler Prins online; lemma paard ] paard Paarden zijn hoefdieren. Er zijn verschillende rassen gefokt als rij- en trekdier. Er komt nog één soort in het wild voor. Ook de ezels en en zebra s zijn

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Onderzoek flora en fauna 1. Conclusie Geconcludeerd wordt dat voor de beoogde functieveranderingen geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Hierbij dient wel gewerkt te worden

Nadere informatie

Gevaren en kansen voor het Binnenveld. Auteurs: Johan van der Giessen en Daan Goos

Gevaren en kansen voor het Binnenveld. Auteurs: Johan van der Giessen en Daan Goos Gevaren en kansen voor het Binnenveld Auteurs: Johan van der Giessen en Daan Goos Het Binnenveld is een gebied met veel kwaliteiten. Een relatief rustige plek, ingeklemd tussen de bossen van de Veluwe

Nadere informatie

Presentatie bewoners Leerdam West

Presentatie bewoners Leerdam West Project Broekgraaf Presentatie bewoners Leerdam West maart 2012 Informatieavond West maart 2012 1 Plangebied project Broekgraaf Informatieavond West maart 2012 2 Welkom! Aanleiding: Sinds inloopavond bestemmingsplan

Nadere informatie

Projectbesluit. Onderwerp: Vaststelling Projectbesluit bestemmingswijziging Zuidbuurt 10a te Maassluis

Projectbesluit. Onderwerp: Vaststelling Projectbesluit bestemmingswijziging Zuidbuurt 10a te Maassluis Projectbesluit Onderwerp: Vaststelling Projectbesluit bestemmingswijziging Zuidbuurt 10a te Maassluis Burgemeester en wethouders van Maassluis Gelet op: Projectbesluitprocedure Op grond van het artikel

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Waarom deze inspraakwijzer? Deze inspraakwijzer is geschreven als toelichting op de terinzagelegging van het ontwerp-beheerplan voor Natura 2000-gebied

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer AGRARISCHE AGRARISCHE AGRARISCHE LIMBURGS AANDEEL in NATUURTYPEN en LANDSCHAPSELEMENTTYPEN DEELGEBIEDEN CLUSTERS VAN BEHEERACTIVITEITEN volgens catalogus

Nadere informatie

Ecologische Quick-scan

Ecologische Quick-scan Ecologische Quick-scan Marijkestraat 11 Groot-Ammers Concept Eco-line Ecologisch Onderzoek en Advies Frambozengaarde 1 3992 KC Houten Inhoud Opdracht...3 Locatie...3 Methode...4 Resultaat...5 Conclusie...6

Nadere informatie

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Welkom in Park Rosendael Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Park Rosendael is een van de oudste parken van ons land. Vijvers, watervallen en fonteinen zijn in de 17de eeuw in formele stijl aangelegd,

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren?

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? april 2018 2 1 De toekomst van de Krimpenerwaard De Krimpenerwaard is een bijzondere plek. Dat willen we graag zo houden en versterken. Gemeente en hoogheemraadschap

Nadere informatie

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de bijgevoegde en gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de bijgevoegde en gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Ontwerpbeschikking Afdeling Veiligheid & Handhaving Team Veiligheid & Vergunningen Datum xxxx Ons kenmerk U1 2011264/136154 BSN Bijlage(n) div. Behandeld door mevrouw M. Boers Doorkiesnummer 0318 538716

Nadere informatie

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs

Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser. foto Hans Langerijs Bekijk deze Nieuwsbrief in uw browser foto Hans Langerijs De leden van de Bestuurscommissie en de medewerkers van het Projectbureau wensen u een Gelukkig en Voorspoedig Nieuwjaar. Met, als het even kan,

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH)

Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) Projectplan ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet drie bebouwingslocaties te Rozenburg (ZH) september 2009

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N011-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Bijlage 3 Onderzoek flora en fauna Ecologie In dit onderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Stedenbouwkundig Plan Kiekensterrein - onze zienswijze -

Stedenbouwkundig Plan Kiekensterrein - onze zienswijze - Stedenbouwkundig Plan Kiekensterrein - onze zienswijze - Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder 23 september 2015 Stedenbouwkundig Plan Kiekensterrein Het Stedenbouwkundig Plan is door de gemeente

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Exmoorpony Tegelseweg GK Belfeld tel:

Samenwerkingsverband Exmoorpony Tegelseweg GK Belfeld tel: Samenwerkingsverband Exmoorpony Tegelseweg 3 5951 GK Belfeld tel: 077-4642999 e-mail: info@faunaconsult.nl www.exmoorpony.nl Nieuwsbrief Samenwerkingsverband Exmoorpony februari 2016 Beste leden, Belfeld,

Nadere informatie

Bureauonderzoek Flora en fauna

Bureauonderzoek Flora en fauna Bureauonderzoek Flora en fauna Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: januari 2015 Ringslang bij het Wasmeer Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Erosie 5. Internationaal 6. Colofon Wat dragen de ecoducten

Nadere informatie

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Ff-onderzoek Wierdenseweg, Enter Datum: 19-9-2013 Opgesteld door: Vincent de Lenne Projectnummer: 6444 Aanleiding en doel Binnen het plangebied (zie bijlage 1) wordt

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen

E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen Om de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan te toetsen, is een ecologische inventarisatie

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen. Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Op speurtocht in De Maashorst

Op speurtocht in De Maashorst Op speurtocht in De Maashorst Verslag veldlesproject 2018 Met het veldlesproject "Op speurtocht in De Maashorst" krijgen schoolkinderen een unieke natuurbelevenis op een plek waar hard wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

Denkrichtingen en ideeën

Denkrichtingen en ideeën Denkrichtingen en ideeën Doelen Behoud identiteit en eigenheid landgoedkarakter Behoud en herstel van patronen en elementen en bijbehorende natuurwaarden Verweving van cultuur en natuur Versterken mogelijkheden

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Bijeenkomst Groene Tuinen. 6 februari uur Hoge Licht Driebergen

Bijeenkomst Groene Tuinen. 6 februari uur Hoge Licht Driebergen Bijeenkomst Groene Tuinen 6 februari 2016 19.30 uur Hoge Licht Driebergen PRESENTATIES Ruimtelijk kader - Gerrit Nieuwenhuis (projectleider Utrechtse Heuvelrug) Ontstaan Groene Tuinen - Peter Felix (directeur

Nadere informatie

NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN HOF EN SINGEL GEMEENTE ALBLASSERDAM

NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN HOF EN SINGEL GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN HOF EN SINGEL GEMEENTE ALBLASSERDAM Gemeente Alblasserdam Nota inspraak en vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Hof en Singel INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING

Nadere informatie

presentatie 17 november uur Raadszaal De Beeck, Bergen

presentatie 17 november uur Raadszaal De Beeck, Bergen presentatie 17 november 2016 21.30 22.30 uur Raadszaal De Beeck, Bergen definitief besluit fusielocatie voor de drie Egmondse voetbalclubs presentatie 17 november 2016 21.30 22.30 uur Raadszaal De Beeck,

Nadere informatie

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Geachte mevrouw, heer, Het is enige tijd stil geweest rondom de ontwikkeling van het Regionaal Bedrijventerrein Twente, het RBT. In oktober 2001 stelde de provincie

Nadere informatie

Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet.

Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet. Op Landgoed De Horsten is een vijftal wandelingen uitgezet, die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven. Twee ervan bestrijken het noordelijke gedeelte en starten vanuit de ingang aan de Papeweg in Wassenaar.

Nadere informatie

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen T. Ursinus Scanopy 12.144 concept november 2012 foto omslag Els

Nadere informatie

Inhoud Over deze brochure

Inhoud Over deze brochure Inhoud 3 1. Over deze brochure 4 2. Eerst wat geschiedenis 4 Vroeger 4 Minder ruimte voor natuur 4 Begin van natuurbescherming 4 Versnipperde natuur 5 Te weinig natuur 6 Nieuwe natuur ontwikkelen 7 3.

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen

Procedurewijzer. Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen Procedurewijzer Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen #99 Solleveld & Kapittelduinen Inhoud Procedurewijzer 2 Wat is Natura 2000? 2 Aanwijzingsbesluit 3 Zienswijze indienen (ontwerpwijzigingsbesluit

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen Raadsinformatiebrief Reg.nr. : 7267315 B&W verg. : 20 september 2017 Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen 1) Status Dit stuk wordt u ter informatie aangeboden in het kader

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST november 2009 In opdracht van: GEM Westeraam Elst CV Postbus 83 6660 AB ELST

Nadere informatie

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15)

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Toelichting/onderbouwing bij herziene aanvraag kapvergunning, d.d. 4 juli 2017 Naar aanleiding van een eerder ingetrokken aanvraag voor een kapvergunning

Nadere informatie

Equus ferus. Wilde Paarden

Equus ferus. Wilde Paarden Equus ferus Wilde Paarden De Oerpaarden z Wilde paarden liepen al vanaf het Pleistoceen 3 milj-12 duizend jaar geleden op de aarde rond. Er zijn twee officieel erkende ondersoorten van het wilde paard:

Nadere informatie

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181)

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemeente Werkendam t.a.v. C.A.A.M. de Jong Postbus 16 4250 DA Werkendam Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemert, 5 augustus 2010 Geachte heer/mevrouw

Nadere informatie

Uilenkamp 22. H.J.V. van den Bijtel Fotografie: H.J.V. van den Bijtel Beopublicatie: Februari 2015

Uilenkamp 22. H.J.V. van den Bijtel Fotografie: H.J.V. van den Bijtel Beopublicatie: Februari 2015 Tekst: H.J.V. van den Bijtel Fotografie: H.J.V. van den Bijtel Beopublicatie: 201509 Februari 2015 Omslagfoto: entree van het voormalige politiebureau aan de Van der Molenallee 8 in Doorwerth Uilenkamp

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Registratienummer sector Ede, 719331 Afdeling RO 21 augustus 2012 Vaststelling van hogere waarden ingevolge artikel 110a Wet geluidhinder (Wgh) juncto artikel 83 en 100a Wgh

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna

Quickscan flora en fauna Quickscan flora en fauna Hofjeswoningen Wijk bij Duurstede Projectnummer: 7323 Datum: 9-7-2015 Projectleider: Rob van Dijk Opgesteld: Tatiana Lodder De gemeente Wijk bij Duurstede is van plan om 29 hofwoningen

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg

Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Van Riezen en Partners 12.004 april 2012 De brandweerkazerne

Nadere informatie

DAKDORPEN. Foto: dakvanrotterdam.nl

DAKDORPEN. Foto: dakvanrotterdam.nl DAKDORPEN Foto: dakvanrotterdam.nl Dakdorpen is een project van ontwerpstudio Walden Laurens van der Wal, Lena van der Wal en Wessel de Jong hallo@waldenstudio.nl www.waldenstudio.nl PROBLEEM STELLING

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie