Afval... Berlaar. Spring mee op de (huisvuil)kar! ophaalkalender 2009

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afval... Berlaar. Spring mee op de (huisvuil)kar! ophaalkalender 2009"

Transcriptie

1 Afval... Spring mee op de (huisvuil)kar! ophaalkalender 2009 Berlaar

2 IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek volgens de volgende principes: 1. Afval vermijden Het vermijden van afval is de meest milieuvriendelijke keuze. Afval vermijden doe je o.a. door afvalarme producten te kopen of door thuis organisch afval te composteren. 2. Hergebruik Wanneer afval vermijden niet mogelijk is, kies je best voor producten die je opnieuw kan gebruiken zoals glazen flessen met retoursystemen. Breng ook regelmatig je afgedankte maar nog bruikbare zaken naar een kringloopwinkel in je buurt. 3. Recycleren Op de 3de plaats staat recycleren: recycleerbaar afval geef je mee met de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of kan je naar het containerpark in je buurt brengen. 4. Verbranden Het afval dat niet vermeden, opnieuw gebruikt of gerecycleerd kan worden, wordt verbrand om er zoveel mogelijk energie uit terug te winnen. 5. Storten Pas wanneer het afval evenmin milieuvriendelijk kan verbrand worden, gaan we het storten. IVAREM beheert het afval van de Mechelse regio volgens deze volgorde. Dit betekent dat we het vermijden van afval stimuleren en het storten ervan zoveel mogelijk beperken.

3 Thuiscomposteren, de ideale manier om afval te vermijden Thuiscomposteren is de oplossing om je afval te doen dalen! Als je keukenresten en tuinafval composteert, vermindert het gewicht van je restafval met de helft! Tegelijkertijd krijg je compost die je tuinbodem veel verbetert. Demonstratieplaatsen voor thuiscomposteren (geopend van april tot oktober) Wanneer je graag advies krijgt over thuiscomposteren, kan je terecht bij de gemeentelijke compostmeesters of je kan een kijkje gaan nemen op een demonstratieplaats. Daar geven compostmeesters gratis informatie en richtlijnen over goed composteren. Leer je liever door het zelf te doen? Volg dan een gratis spoedles composteren in het voorjaar. In maximum twee uur tijd heb je de basisvaardigheden onder de knie. De milieudienst van je gemeente kan je meer vertellen over de aankoop van een compostvat, de compostmeesterwerking en de spoedlessen. Demonstratieplaats in Berlaar De demonstratieplaats thuiscomposteren is gelegen in het wijkcomposteerpark in de wijk Valkenhof. Elke zaterdag van de maand april tot oktober van 13 uur tot 15 uur zijn er compostmeesters aanwezig die uitleg kunnen verstrekken over thuiscomposteren. Te veel ongewenst papierafval in je brievenbus? Vraag de sticker op je gemeente! Wekelijks vallen er massa s ongeadresseerd reclamedrukwerk in onze brievenbus. Indien dit papier bij jou toch maar ongelezen bij het papierafval gaat, kan je op je gemeente een sticker afhalen om op je brievenbus te kleven. Zo wordt dit drukwerk niet meer bij jou gebust en help je mee minder papierafval te veroorzaken. Indien ook geadresseerd reclamedrukwerk je ergert, kan je je laten opnemen op de zogenaamde Robinsonlijst. De mensen op deze lijst ontvangen geen ongewenste geadresseerde reclame meer van de bedrijven die de Robinsonlijst respecteren (meer info op ). Voor informatie of opmerkingen over de dienstverlening van IVAREM kan je tijdens de kantooruren terecht op de gratis infolijn:

4 PK Papier & karton Papier & Karton Het papier en karton moeten in één beweging door één persoon kunnen worden opgetild (max. 15 kg per doos of zak) en dichtgebonden zijn met natuurtouw. P&K dienen buiten te staan om 7.00 u of ten vroegste om u de dag vóór het ophalen, op de openbare weg, zo dicht mogelijk bij de rijbaan, zonder de weggebruikers te hinderen. Het ophalen gebeurt tussen 7.00 u en u. TOEGELATEN papieren zakken & kartonnen dozen kranten, tijdschriften, folders boeken schrijf- & machinepapier Opmerking: plasticfolie verwijderen van kranten, tijdschriften en folders VERBODEN vuil of vet papier aluminiumfolie cellofaanpapier behangpapier Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons : plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons MAAK DE VERPAKKINGEN VOLLEDIG LEEG! Geen verpakkingen van meer dan 8 liter. Geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de -zak. dient buiten te staan, op de openbare weg, zo dicht mogelijk bij de rijbaan zonder de weggebruikers te hinderen, ten vroegste vanaf 23 uur de dag vóór het ophalen. Het ophalen gebeurt tussen 7.00 u en u. Aanbieden in de blauwe -zakken van IVAREM. TOEGELATEN plastic flessen en flacons metalen verpakkingen: ook spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, aluminium schoteltjes, schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen drankkartons VERBODEN alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen zoals plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie verpakkingen die giftige of bijtende middelen of motorolie bevat hebben piepschuim aluminiumfolie GLAS Glas TOEGELATEN transparante glazen flessen, bokalen en flacons Opmerking: flessen zijn volledig leeg, geen deksels of doppen VERBODEN hittebestendig glas porselein & aardewerk stenen flessen & kruiken opaalglas & kristal vlak glas zoals ruiten en spiegels lampen en TL-lampen

5 HV Huisvuil GH Grof Huisvuil SH Snoeihout OM Oude metalen Klein Gevaarlijk Afval Grond en Steengruis HVD Houtverhakseldag WBG Wit- en bruingoed Openingsdagen compostdemoplaatsen Huisvuil Geen afval dat selectief ingezameld wordt, dode dieren of scherpe voorwerpen. Voor meer info: de gratis IVAREM infolijn Grof huisvuil Huishoudelijk afval dat niet selectief ingezameld wordt en te groot is voor de huisvuilzak. Op aanvraag: tel Snoeihout Snoeihout, stronken, vers grasmaaisel en haagscheersel,... Op aanvraag: tel Oude metalen Worden gratis opgehaald Op aanvraag: tel KGA Verven, inkten, lijmen, harsen, olie en vetten, solventen, zuren, basen,schoonmaakmiddelen, batterijen, stoffen met kwik,... naar het containerpark brengen. Grond en steengruis Enkel zuivere grond, zand, grind en steengruis. Op aanvraag: tel Houtverhakseldag 2 maal per jaar: en Publicatie in gemeentelijk infoblad Wit- en bruingoed Kan enkel selectief ingezameld worden via het containerpark en mag niet meegegeven worden met het grofvuil; wit- en bruingoed Bestaat uit o.a. koelkasten, fornuizen, droogkasten, waterkokers, frituurpannen, mixers, stofzuigers, televisies, computers, radio s, videorecorders, telefoontoestellen, printers,... Thuiscomposteren, de ideale manier om afval te vermijden Thuiscomposteren is één van de beste manieren om je hoeveelheden restafval te doen dalen. Indien je keukenresten en tuinafval composteert, verminder je het gewicht van je huisvuilzak met de helft. Tegelijkertijd krijg je een goede grondverbeteraar die je opnieuw kan gebruiken in je tuin.

6 Januari Maak mee het verschil! Het merendeel van de mensen start elk jaar met goede voornemens. Waarom beloof je dit jaar het milieu niet om een extra inspanning te doen? Dat hoeven niet altijd grootse of spectaculaire zaken te zijn, alle beetjes helpen: afvalarm winkelen, beginnen met thuiscomposteren, beter sorteren, geen zwerfvuil meer veroorzaken, meer bio- en fair tradeproducten kopen Als we allemaal een kleine inspanning leveren, komen we zeker tot spectaculaire resultaten! 24 januari -1 februari: Woonbeurs Mechelen Op de jaarlijkse woonbeurs in de Nekkerhal te Mechelen vind je ook heel wat stands met informatie over duurzaam bouwen: zonneboilersystemen, fotovoltaïsche cellen, regenwaterrecuparatie, infiltratiesystemen, isolatie, duurzame bouwprojecten, goedkope energieleningen meer info:

7 Januari 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo HV Huisvuil Nieuwjaar GH Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil SH Snoeihout OM Oude metalen CP containerpark gesloten PK KB Kerstboom

8 Februari Grote sier met papier! De voorspellers hadden het mis: computers en internet leidden niet tot minder maar integendeel tot meer papierverbruik. Dit papierverbruik weegt zwaar op ons milieu omdat de productie ervan erg milieuvervuilend is. Wat kan je zelf doen? In de eerste plaats minder papier verbruiken; als je papier nodig hebt, kiezen voor gerecycleerd papier en het papier dat je gebruikt hebt, inzamelen en met de huis-aan-huisinzameling meegeven, zodat het ook gerecycleerd kan worden. 13 februari: Dikke - truiendag De Dikke-truiendag is een jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering. Door een aantal eenvoudige acties kan iedereen energie besparen en de CO2-uitstoot laten dalen. Om dit in de verf te zetten wordt op Dikke-truiendag opgeroepen om de verwarming flink lager te zetten en in de plaats een dikke trui aan te doen. Meer info:

9 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil SH Snoeihout Februari 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo SH 16 PK

10 Maart Opgeruimd staat netjes! Tijd voor de grote schoonmaak en een bezoek aan het containerpark, de ideale bestemming om zeker te zijn dat je afval op een verantwoorde manier verwerkt wordt. Probeer wel je zaken voor het containerpark te verzamelen en rij er niet voor elke zaak apart naartoe. Zo is er minder file op de parken én je zorgt voor minder luchtvervuiling doordat je de auto minder gebruikt! 28 maart: Nacht van de duisternis Tijdens de Nacht van de Duisternis wordt in ruim honderd Belgische steden en gemeenten de openbare verlichting gedoofd. Zo wil men de mensen bewust maken van de impact van lichthinder op het leefmilieu van mens, plant en dier. Dit kan een aanzet zijn om in de toekomst structurele maatregelen te nemen om energie te besparen en lichthinder te beperken. Meer info:

11 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil SH Snoeihout CP containerpark gesloten Maart 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo PK

12 April Laat je niet in de zak zetten! Afvalarm winkelen kan je op vele manieren: door grote verpakkingen te kopen, of onverpakte producten en als je dan ook nog met een mooie, grote boodschappentas winkelt en overal plastic draagtasjes weigert, dan zal je op je eentje jaarlijks een massa afval uitsparen! 25 april-13 juni: Met Belgerinkel naar de Winkel Met Belgerinkel naar de Winkel is een lokale mobiliteitscampagne die het woonwinkelverkeer per fiets stimuleert. Tijdens deze twee maanden durende campagne krijgen klanten stempels op een spaarkaart, iedere keer ze met de fiets hun inkopen doen in een deelnemende winkel. De volle spaarkaarten worden ingediend en geven na afloop van de campagne kans op een mooie prijs. Meer info:

13 April 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo HV Huisvuil GH Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons Pasen PK Papier & karton HVD GH Houtverhakseldag Grof Huisvuil SH Snoeihout OM Oude metalen Paasmaandag PK HVD

14 Mei Oneindig glas Glas is oneindig recycleerbaar. Het gebruiken van oude glasschilfers is zelfs milieuvriendelijker dan 100% nieuwe grondstoffen te gebruiken. Niet alleen heeft men dan minder nieuwe grondstoffen nodig, ook het productieproces vergt minder energie. Breng je glazenflessen en bokalen daarom leeg en gesorteerd naar de glasbol of het containerpark. Maar het milieuvriendelijkst is retourflessen te gebruiken. Een statiegeldfles kan tot 25 keer opnieuw gevuld worden voor ze versleten is. En daarna kan ze nog altijd gerecycleerd worden. 31 mei: Dag van het park Tijdens de Dag van het park zetten elk jaar meer dan 100 steden en gemeenten hun parken in de kijker aan de hand van talrijke wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Meer info: 17 mei: energiefeest! Op 17 mei organiseert IGEMO in Lier een groots energiefeest voor de inwoners van de Mechelse regio. Er zullen tal van leuke activiteiten en optredens zijn en voor de deelnemers van het IGEMO-energieaanbod (klimaatwijken, FRGE-leningen, energiescans ) zijn er op een unieke manier prachtige prijzen te winnen! Meer info:

15 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton HVD GH Houtverhakseldag Grof Huisvuil CP containerpark gesloten textiel Mei 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo Feest v/d arbeid PK O.H.Hemelvaart HVD Pinksteren

16 Juni Composteer je rijk! Door je groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) thuis zelf te verwerken tot compost hoef je het niet mee te geven met het restafval. Dat spaart flink wat geld uit. Momenteel composteert 34% van de Vlamingen thuis. Om nog meer Vlamingen aan te moedigen om hun afval in hun tuin te verwerken tot compost, organiseert Vlaco compostcursussen. Juni compostmaand... Juni werd door de Vlaamse compostorganisatie Vlaco tot compostmaand. In heel Vlaanderen vinden er dan tal van activiteiten plaats om aan de mensen uitleg te geven over thuiscomposteren. Meer info:

17 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil Juni 2009 Berlaar Pinkstermaandag ma di wo do vr za zo GH 8 PK GH

18 Juli Veeg je voeten niet aan het milieu! De zomer is het ideale moment voor uitstapjes, wandelingen, fietstochten, picknicks en allemaal zitten we dan graag in een propere, natuurlijke en onbezoedelde omgeving. Doe jezelf dus een plezier en veroorzaak geen ontsierend zwerfafval door blikjes, sigarettenpeuken en etensresten mee naar huis te nemen in plaats van weg te gooien. 11 juli: Vlaanderen feest Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Het is de herdenking van de Guldensporenslag op 11 juli 1302 bij Kortrijk. In gans Vlaanderen vinden er activiteiten plaats onder het thema Vlaanderen feest! info:

19 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil CP containerpark gesloten OM Oude metalen JuLi 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo Dag v/d Vlaamse Gemeenschap 6 PK Nationale Feestdag

20 Augustus Veiligheid voor alles! In ons dagelijks leven komen we nog altijd met (te)veel giftige producten in aanraking: batterijen, detergenten, bestrijdingsmiddelen, olie In de eerste plaats zouden we moeten proberen om dergelijke producten niet te gebruiken of om er milieuvriendelijke alternatieven voor te zoeken. En als we ze dan toch gebruiken, dan best in zo klein mogelijke dosissen. Overschotten van dergelijk klein gevaarlijk afval (kga) gooi je niet in de vuilbak of de gootsteen, maar breng je best naar het containerpark, liefst in de originele verpakking. Zo vormen ze geen gevaar voor het milieu en ben je zeker dat ze op een verantwoorde manier onschadelijk gemaakt worden. 1-2 augustus: Landelijke Vlindertelling In het eerste weekend van augustus 2009 organiseert Natuurpunt al voor de derde keer de Landelijke Tuinvlindertelling Vlinder mee. Dit project wil het grote publiek betrekken bij en hen informeren over het dreigende biodiversiteitsverlies. Vlinders zijn zeer goede indicatoren voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Meer info:

21 Augustus 2009 Berlaar HV Huisvuil ma di wo do vr za zo Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil CP containerpark gesloten 3 PK Maria Hemelvaart

22 September Met een heldere blik naar school! 16 tot 22 september: Aardig-op-weg-week Met een herbruikbare drinkbus en een stevige brooddoos heb je geen blikjes, zakjes of folie meer nodig om je lunch en je tussendoortjes in te bewaren. Je bent een stuk goedkoper af en blijft niet met een massa verpakkingsafval zitten. Komimo, Mobiel 21 en de Voetgangersbeweging lanceren tijdens deze week autoluwe acties voor lokale overheden, scholen en verenigingen. Tijdens deze actie willen de organisatoren er iedereen toe aanzetten om meer zuurstof in de lucht te pompen, want een gezonde buurt, daar heeft iedereen baat bij. Meer info:

23 HV Huisvuil Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil CP containerpark gesloten SH Snoeihout September 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo 31 PK PK

24 Oktober Shoppen in de kringloopwinkel Alles wat je huis of tuin nodig heeft, kan je in de kringloopwinkel of De Kringwinkel voor een prikje op de kop tikken. Je kan er gouden zaken doen want de prijzen bedragen gemiddeld 10 tot 20 procent van de nieuwwaarde. Iedereen die op zoek is naar degelijke, originele en goedkope tweedehandsgoederen kan terecht in de 81 Kringwinkels en 18 kringloopwinkels in Vlaanderen. Loop er eens binnen op 24 oktober: dan is het de dag van de Kringloopwinkel en zijn er heel wat leuke acties en activiteiten. Oktober: Maand van de energiebesparing Oktober wordt, naar jaarlijkse gewoonte, door de Vlaamse overheid uitgeroepen tot de Maand van de Energiebesparing. Onder het motto t Is oktober, hou het sober wordt de Vlaamse bevolking uitgebreid geïnformeerd om zuinig met energie om te springen. Meer info:

25 Oktober 2009 Berlaar ma di wo do vr za zo HV Huisvuil GH Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil SH Snoeihout OM Oude metalen textiel PK

26 November goed sorteren = beter recycleren! Ondanks de inspanningen die de meeste gezinnen leveren, bevatten de blauwe zakken te veel niet-recycleerbaar materiaal. Dit zorgt voor verschillende problemen: slecht gesorteerd afval dat in de blauwe -zak terechtkomt, kan het hele recyclageproces verstoren. Verder gebeurt het sorteren deels lmanueel en de aanwezigheid van foute voorwerpen is zeer hinderlijk. Denk dus even na voor je zomaar iets in de -zak gooit november: Dag van de Natuur Van wandelpaden aanleggen tot hagen aanplanten, van maaibeheer tot wilgen knotten. Tijdens de Dag van de Natuur kan iedereen meehelpen aan het alledaagse beheer van de natuurgebieden van Natuurpunt. Op deze dag worden er in heel Vlaanderen allerlei activiteiten georganiseerd. En het is niet enkel werken geblazen die dag: je kan genieten van een hapje en een drankje, de natuurgebieden van Natuurpunt beter leren kennen tijdens een herfstwandeling of luisteren naar een streepje muziek. Meer info:

27 November 2009 Berlaar HV Huisvuil ma di wo do vr za zo Allerheiligen Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil Wapenstilstand SH Snoeihout CP containerpark gesloten PK

28 December Feesten zonder afvalkater! Doe jezelf een plezier en bespaar jezelf een afvalkater tijdens deze feestmaand: door te kiezen voor dranken in retourflessen, onverpakte groenten en fruit en stoffen tafelkleden en servetten doe je het milieu en je portemonnee een groot plezier! 6 december: dag van Sinterklaas In de nacht van 5 op 6 december komt Sinterklaas weer langs om alle lieve kinderen te belonen met snoep en speelgoed. Maar ook Sinterklaas doet tegenwoordig moeite om het milieu te sparen: hij brengt gezonde, weinig verpakte biosnoepjes, speelgoed van duurzaam hout en zonder batterijen

29 December 2009 Berlaar HV Huisvuil ma di wo do vr za zo Plastic flessen, flacons, Metalen verpakkingen, Drankkartons PK Papier & karton GH Grof Huisvuil SH Snoeihout CP containerpark gesloten PK Kerstmis

30 Berlaar informatie & klachten: PK containerpark - glasbollen IVAREM SH GH OM Kringloopcentrum: Herbruikbare goederen: in degelijke staat, kunnen geleverd worden bij of gratis afgehaald worden door: De Kringwinkel Zuiderkempen vzw Noordstraat 25 Heist op den Berg Openingsuren: maandag: gesloten van dinsdag tot zaterdag: van 9 tot 17 uur zondag: van 9 tot 13 uur Alle goederen worden gesorteerd, opgepoetst en in de kringloopwinkel uitgestald voor verkoop. STRAAT NIET TOEGANKELIJK? Is uw straat niet toegankelijk wegens wegwerkzaamheden, feestelijkheden (kermis, markt,...) of andere oorzaken, contacteer dan onderstaand telefoonnummer voor meer informatie over hoe het ophalen van het afval zal gebeuren

31 Container parken: nog niet DIFTAR: Willebroek, Berlaar, Putte, Duffel U kan met gesorteerde afvalstoffen (geen huisvuil) ook terecht in het containerpark. Volg de instructies van de parkopzichters. Sorteer reeds vooraf. Containerpark: Hellegatstraat Openingsuren: Maandag: uur uur Dinsdag: 9.00 uur uur Woensdag: 9.00 uur uur Donderdag: GESLOTEN Vrijdag: 9.00 uur uur Zaterdag: 9.00 uur uur Zon- en feestdagen: GESLOTEN Sluitingsdagen 2009 van de IVAREM-Containerparken: do 01/01, vrij 02/01, ma 13/04, vrij 01/05, do 21/05, ma 01/06, zat 11/07, di 21/07, zat 15/08, zo 01/11, ma 02/11, woe 11/11, zo 15/11, do 24/12, vrij 25/12, zat 26/12, do 31/12. Opm: op donderdag en zondag is het containerpark steeds gesloten. Particulieren kunnen gratis hun afvalstoffen naar het containerpark brengen uitgezonderd restgrofvuil, asbestcement, treinbils en vlak glas (>10l). Zolang uw containerpark niet gemoderniseerd en aangepast werd voor Diftar kan u op het park enkel betalen met jetons. Deze kunnen op het containerpark uitsluitend aangekocht worden met een protonkaart. Op het containerpark wordt geen baar geld aanvaard. U kan wel jetons tegen baar geld aankopen op de gemeente. Informeer bij uw gemeente op welke dienst u hiervoor terecht kan. Indien in de loop van 2009 het containerpark gemoderniseerd en aangepast is voor Diftar op het containerpark, kan u niet meer betalen met jetons! Op Diftar-containerparken kan u betalen met proton, bancontact of via de IVAREM-betaalkaart. Op de gemeente is het mogelijk om tegen baar geld de IVAREM- betaalkaart aan te kopen. Informeer bij uw gemeente op welke dienst u hiervoor terecht kan. Op het containerpark wordt geen baar geld aanvaard en worden daarom geen IVAREM-betaalkaarten verkocht. U zal tijdig verwittigd worden indien uw containerpark aangepast wordt voor Diftar op het containerpark. Personen die na de aanpassing van het containerpark nog jetons hebben, kunnen deze inruilen op het gemeentehuis. Informeer op het park of bij uw gemeente tot wanneer dit kan. Let op: Na deze inruilperiode zijn uw jetons waardeloos! Meer informatie over de werking van het containerpark vindt u op de website via de gratis infolijn of bij de parkwachters.

32 ZWARE STRAFFEN VOOR SLUIKSTORTERS EN AFVALVERBRANDERS: MINIMUMBOETE VAN 468 euro. Mensen die zich ontdoen van afval op plaatsen of op een wijze zoals dat niet hoort, zijn sluikstorters. Ook zij die op illegale wijze afval verbranden zijn sluikstorters. De wetgeving omtrent sluikstorten is duidelijk. Het is verboden en de overtreder riskeert zware straffen. Een eenvoudig rekensommetje leert dat het verbranden van afvalstoffen in de tuin, de open haard, de allesbrander,... en het sluikstorten je een aardig sommetje kan kosten. GLASBOLLEN ZIJN GEEN STORTPLAATSEN! Geregeld zien we in het straatbeeld glasbollen met rondom kartonnen dozen, plastieken zakken, huisvuilzakken, meubelen, televisietoestellen en allerlei huisraad. Sommigen beschouwen een glasbol blijkbaar als een kleine stortplaats waar men ongestoord oude rommel kwijt kan. In een glasbol horen enkel glazen flessen en bokalen thuis. Het Groene Punt-logo op een verpakking geeft aan dat de fabrikant van het product een bijdrage betaalt voor het inzamelen, sorteren en recycleren van verpakkingsafval. Het zegt niets over de recycleerbaarheid van het product of z n verpakking en is dus geen sorteerinstructie. Verantwoordelijke uitgever IVAREM

Afval... Spring mee op de (huisvuil)kar!

Afval... Spring mee op de (huisvuil)kar! Afval... Spring mee op de (huisvuil)kar! ophaalkalender 2010 Berlaar IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden,

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Berlaar

ophaalkalender 2015 Berlaar ophaalkalender 2015 Berlaar IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Duffel

ophaalkalender 2015 Duffel ophaalkalender 2015 Duffel IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Sint-amands

ophaalkalender 2015 Sint-amands ophaalkalender 2015 Sint-amands IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

ophaalkalender 2014 Berlaar

ophaalkalender 2014 Berlaar ophaalkalender 2014 Berlaar IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 Berlaar

ophaalkalender 2016 Berlaar ophaalkalender 2016 Berlaar IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2011 Lier -DinsDAGronde-

ophaalkalender 2011 Lier -DinsDAGronde- ophaalkalender 2011 Lier -DinsDAGronde- IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier,

Nadere informatie

ophaalkalender 2014 Puurs

ophaalkalender 2014 Puurs ophaalkalender 2014 Puurs IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

OPHAALKALENDER Moorslede NIEUWE. REGELING GROOT HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info

OPHAALKALENDER Moorslede NIEUWE.  REGELING GROOT HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info OPHAALKALENDER 2009 Moorslede > www.mirom.be www.moorslede.be www.fostplus.be NIEUWE REGELING HUISVUIL! Zie achterkant voor meer info JANUARI FEBRUARI NIEUWJAAR ZO 01 VR 02 MA 02 ZA 03 DI 03 ZO 04 WO 04

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 BORNEM

ophaalkalender 2015 BORNEM ophaalkalender 2015 BORNEM IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Puurs

ophaalkalender 2015 Puurs ophaalkalender 2015 Puurs IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 BERLAAR

ophaalkalender 2017 BERLAAR ophaalkalender 2017 BERLAAR IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 DUFFEL

ophaalkalender 2016 DUFFEL ophaalkalender 2016 DUFFEL IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Grof Karton Dit sorteren wij in de stad Antwerpen Meer info op: GFT Groente-, Fruiten Tuinafval Plantaardig afval + koffiefilters,

Nadere informatie

ophaalkalender 2014 BONHEIDEN

ophaalkalender 2014 BONHEIDEN ophaalkalender 2014 BONHEIDEN IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 Sint-Katelijne-waver

ophaalkalender 2015 Sint-Katelijne-waver ophaalkalender 2015 Sint-Katelijne-waver IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier,

Nadere informatie

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn.

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. MIROM Roeselare, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare. Tel: 051/26 03 50 of e-mail: info@mirom.be een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. Enkele definities:

Nadere informatie

Ophaalkalender 2009 Assenede

Ophaalkalender 2009 Assenede Ophaalronde dinsdag deelgemeente Boekhoute januari februari maart april mei juni nieuwjaar Ma 23 DI 31 VR 01 ZA 02 dag van de arbeid MA 01 DI 02 pinkstermaandag ZO 03 MA 04 WO 03 DO 04 DI 05 WO 06 VR 05

Nadere informatie

ophaalkalender 2015 BONHEIDEN

ophaalkalender 2015 BONHEIDEN ophaalkalender 2015 BONHEIDEN IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 PUURS

ophaalkalender 2016 PUURS ophaalkalender 2016 PUURS IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 Duffel

ophaalkalender 2017 Duffel ophaalkalender 2017 Duffel IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 Sint-Katelijne-waver

ophaalkalender 2016 Sint-Katelijne-waver ophaalkalender 2016 Sint-Katelijne-waver IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier,

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 PUURS

ophaalkalender 2017 PUURS ophaalkalender 2017 PUURS IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2014 BORNEM

ophaalkalender 2014 BORNEM ophaalkalender 2014 BORNEM IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 Sint-katelijne-waver

ophaalkalender 2017 Sint-katelijne-waver ophaalkalender 2017 Sint-katelijne-waver IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier,

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 SINT-AMANDS

ophaalkalender 2017 SINT-AMANDS ophaalkalender 2017 SINT-AMANDS IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 voor minder afval Recycle! www.ophaalkalender.be smartphone? Raadpleeg de ophaalkalender op Zet je afval correct buiten dankzij de

ophaalkalender 2016 voor minder afval Recycle! www.ophaalkalender.be smartphone? Raadpleeg de ophaalkalender op Zet je afval correct buiten dankzij de ophaalkalender 2016 Tel. dienst milieu: 052 39 92 63 Incovo Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be Recycle! Download nu

Nadere informatie

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. 5336230_sorteergids_nederlands.indd 1 29/09/14 15:16 Dit sorteren wij in de stad Antwerpen GFT Groente-, Fruit- en Tuinafval PMD

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 BORNEM

ophaalkalender 2017 BORNEM ophaalkalender 2017 BORNEM IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op

REST 2014 HOUTHULST PMD PAPIER & KARTON KALENDER. www.houthulst.be. Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart. Recycle! Volg ons op 0, 0, A F V A L KALENDER HOUTHULST www.houthulst.be Afvalsticker verplicht vanaf 1 maart REST PAPIER & KARTON AFVALSTICKER 0, Volg ons op Recycle! Scan deze code of download de gratis Recycle! app voor

Nadere informatie

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente

OPHAALKALENDER 2016. LONDERZEEL Toffe gemeente OPHAALKALENDER 2016 LONDERZEEL Toffe gemeente Telefoon dienst milieu: 052 39 92 63 INCOVO Intercommunale voor afvalbeheer Cyriel Buyssestraat 5 1800 Vilvoorde Tel. : 02 255 94 70 Fax : 02 251 74 05 www.incovo.be

Nadere informatie

APRIL ZA 1 ZO 2 MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7. pmd ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11. gft+ WO 12 DO 13. p&k VR 14 ZA 15 PASEN ZO 16. rp gesloten MA 17 DI 18

APRIL ZA 1 ZO 2 MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7. pmd ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11. gft+ WO 12 DO 13. p&k VR 14 ZA 15 PASEN ZO 16. rp gesloten MA 17 DI 18 JANUARI FEBRUARI MAART APRIL 1 8 3 6 9 0 1 NIEUWJAAR 3 3 1 2 9 0 7 PASEN Enkel plastic flessen & flacons metalen verpakkingen Alle andere plastic verpakkingen (potjes, bakjes, vlootjes, zakken en folies)

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE. www.lichtervelde.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER LICHTERVELDE www.lichtervelde.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER STADEN. www.staden.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER STADEN www.staden.be PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen waar staat.

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 BONHEIDEN

ophaalkalender 2016 BONHEIDEN ophaalkalender 2016 BONHEIDEN IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

ophaalkalender 2016 Bornem

ophaalkalender 2016 Bornem ophaalkalender 2016 Bornem IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte,

Nadere informatie

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE Briekhoekstraat Vanaf 6 september 06 enkel toegang met je identiteitskaart Ook bedrijfsafval toegelaten PROEFPERIODE Voor particulieren tot december 06 Voor badge-gebruikers

Nadere informatie

APRIL ZA 1 ZO 2. gft+ MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7 ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11 WO 12 DO 13. textiel gft+ VR 14 ZA 15 PASEN PAASMAANDAG ZO 16 MA 17 DI 18.

APRIL ZA 1 ZO 2. gft+ MA 3 DI 4 WO 5 DO 6 VR 7 ZA 8 ZO 9 MA 10 DI 11 WO 12 DO 13. textiel gft+ VR 14 ZA 15 PASEN PAASMAANDAG ZO 16 MA 17 DI 18. JANUARI FEBRUARI MAART APRIL 1 8 3 6 8 9 0 1 NIEUWJAAR kerstbomen pmd hv p&k pmd hv 5 pmd hv p&k pmd hv 5 1 pmd hv p&k pmd hv 2 9 0 7 pmd hv PASEN PAASMAANDAG p&k pmd hv pmd Enkel plastic flessen & flacons

Nadere informatie

sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT!

sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT! sorteerpunt Breng je huisvuil naar jouw sorteerpunt. BelangRIJK BERICHT! Wat is een sorteerpunt? Op een sorteerpunt vind je inwerpzuilen voor vijf verschillende soorten huishoudelijk afval. Onder elke

Nadere informatie

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuwe openingsuren! MIROM Oostnieuwkerksesteenweg 121 8800 Roeselare T: 051 26 03 50 E: info@mirom.be www.mirom.be Nieuw recyclagepark open vanaf 20 september

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER HOUTHULST. www.houthulst.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER HOUTHULST. www.houthulst.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER HOUTHULST www.houthulst.be REST PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op REST = RESTAFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER MOORSLEDE. www.moorslede.be REST PMD. Download gratis de Recycle! app. Volg ons op

OPHAAL KALENDER MOORSLEDE. www.moorslede.be REST PMD. Download gratis de Recycle! app. Volg ons op OPHAAL KALENDER MOORSLEDE www.moorslede.be Download gratis de Recycle! app PAPIE KARTR & ON Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen waar

Nadere informatie

ophaalkalender 2012 Koekelare Zet je afvalzak op dieet en sorteer! .be of www.koekelare.be gedrukt op FSC en 100% gerecycleerd papier

ophaalkalender 2012 Koekelare Zet je afvalzak op dieet en sorteer! .be of www.koekelare.be gedrukt op FSC en 100% gerecycleerd papier ophaalkalender 2012.be of > Koekelare www.koekelare.be Zet je afval altijd de dag vóór ophaling vanaf 19u00 op de stoep. Zo wordt de afvalzak zeker opgehaald. Het tijdstip van ophaling kan door omstandigheden

Nadere informatie

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE Kortekeerstraat 1 NIEUW weeg- en registratiesysteem op het recyclagepark Vanaf 1 december 2015 heb je jouw identiteitskaart nodig om toegang te krijgen tot het nieuwe recyclagepark

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER KORTEMARK. www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER KORTERK www.kortemark.be REST PMD PAPIER & KARTON Download gratis de Recycle! app Volg ons op REST = RESTAFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald

Nadere informatie

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak!

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Ophaling pmd van start Vanaf december wordt in de hele provincie Limburg en Diest pmd (plastic flessen

Nadere informatie

ophaalkalender 2017 BONHEIDEN

ophaalkalender 2017 BONHEIDEN ophaalkalender 2017 BONHEIDEN IVAREM Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen IVAREM beheert het afval van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen,

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2015 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

Het containerpark is gelegen aan de Posthoornstraat 49D (telefoonnummer (09) )

Het containerpark is gelegen aan de Posthoornstraat 49D (telefoonnummer (09) ) Zulte Ophaalronde maandag Olsene, uitgezonderd deel Groeneweg bezuiden de spoorweg (kant E17) en Bauterstraat; sector Zulte, bezuiden de spoorweg (kant De Piste); deel Machelen: Sparren-, Brand-, Bok-,

Nadere informatie

LEDE UW UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG

LEDE UW UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG LEDE UW UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG INFORMATIE Nuttige telefoonnummers ILvA Tijdens de kantooruren van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30

Nadere informatie

Januari Vaatwerk en ovenschotels horen niet thuis in de glasbol. OPHALING DINSDAG. Meer info en tips vind je op

Januari Vaatwerk en ovenschotels horen niet thuis in de glasbol. OPHALING DINSDAG. Meer info en tips vind je op Januari 2012 zo 1 Nieuwjaar ma 2 di 3 HV P&K wo 4 do 5 vr 6 za 7 zo 8 ma 9 di 10 HV wo 11 do 12 vr 13 za 14 zo 15 ma 16 di 17 HV P&K wo 18 do 19 vr 20 za 21 zo 22 ma 23 di 24 HV wo 25 do 26 vr 27 za 28

Nadere informatie

Begijnendijk. samen voor afval met toekomst!

Begijnendijk. samen voor afval met toekomst! Begijnendijk AfvalkalendeR Afvalkalender 2018 samen voor afval met toekomst! samen voor afval met toekomst! Afvalkalender Begijnendijk Zet je afval duidelijk zichtbaar buiten de dag van de ophaling vóór

Nadere informatie

APRIL MA 04 MA 11 PMD HV P&K GFT+ MA 18 MA 25 PMD HV GFT+ PASEN PAASMAANDAG. Glas

APRIL MA 04 MA 11 PMD HV P&K GFT+ MA 18 MA 25 PMD HV GFT+ PASEN PAASMAANDAG. Glas Edegem - zone 1A JANUARI FEBRUARI MAART APRIL MEI JUNI PMD HV DI 01 ZO 01 FEEST VAN DE ARBEID WO 01 MA 02 DO 02 DI 03 VR 03 PMD HV WO 04 ZA 04 DO 05 ZO 05 VR 06 MA 06 PMD HV P&K ZA 07 DI 07 ZO 08 WO 08

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Uitsluitend in bruine containers 240 l in plastic vergelijkbaar met 3 zakken van 80 l Hoogte : 1.100 mm Breedte : 740 mm Lengte : 580 mm Gewicht : 15 kg Net Brussel stelt u

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE Ophaalkalender 2015 Januari 2015 AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER do 1 Nieuwjaar T vr 2 za 3 zo 4 ma 5 In de winter kunnen de wegen en de voetpaden gevaarlijk glad zijn. Ook de afvalophalers kunnen daar

Nadere informatie

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Openingsuren recyclagepark maandag: gesloten dinsdag: 12.00u - 16.00u 17.00u - 19.30u woensdag: 8.15u - 11.45u 12.30u - 16.00u donderdag: gesloten 12.30u - 16.00u vrijdag:

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

De gratis groene lijn

De gratis groene lijn Horebeke 2017 De gratis groene lijn I.VL.A. haalt bij meer dan 100.000 inwoners afval op. Dit vraagt heel wat organisatie, en soms kan er iets mislopen. Hebt u een probleem? Hebt u een klacht? Bel dan

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Lede GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Smalle straten Een dunne afvalkalender? Zoals je merkt, loopt

Nadere informatie

Campagneteksten glas en papier

Campagneteksten glas en papier Campagneteksten glas en papier Voor de glas-en-papier-campagne zijn twee uitgewerkte campagneteksten geschreven in de vorm van: DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER GLAS DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER PAPIER Deze

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE RECYCLAGEPARKEN

INFORMATIEBROCHURE RECYCLAGEPARKEN BR02 INFORMATIEBROCHURE RECYCLAGEPARKEN INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 1. Adressen en openingsuren... 2 2. Het huishoudelijk reglement... 4 3. DIFTAR: betalende en niet-betalende zone... 6 4. Particulieren...

Nadere informatie

ophaalkalender 2014 MEDEDELINGEN BELANGRIJKE INCOVO Recycle! inzameling, sorteren en recycleren Meer informatie over de selectieve

ophaalkalender 2014 MEDEDELINGEN BELANGRIJKE INCOVO Recycle! inzameling, sorteren en recycleren Meer informatie over de selectieve ophaalkalender 2014 Tel. dienst milieu: 015 62 71 45 Tel. Incovo: 02 255 94 70 Aanvraag ophaling snoeihout en groot huisvuil kan via de Incovo-website BELANGRIJKE MEDEDELINGEN Recycle! Huisvuil mag slechts

Nadere informatie

ondergronds collectief

ondergronds collectief Zo werkt het! in een nieuw jasje: ondergronds collectief systeem Uw IVAREM vervangt de systemen voor restafval en PMD door nieuwe modellen. De nieuwe modellen hebben hun degelijkheid al bewezen in o.a.

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

OPHAAL KALENDER MOORSLEDE. Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app

OPHAAL KALENDER MOORSLEDE.  Download. Volg ons op. gratis de Recycle! app OPHAAL KALENDER MOORSLEDE www.moorslede.be Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen waar staat. Enkel reglementaire

Nadere informatie

2. 9. 44 ?4 @4 6 - 4> 4<. +.9 ( ( % & ( *. (( 9 / 9$,,:&:9$,, ; 0 ;9 0<690 -6 = ( !"# # % 56 = B ( 6#,=7;@0./ ( 6=( ( 6=0./@7; % 56,=( , -!!'#!

2. 9. 44 ?4 @4 6 - 4> 4<. +.9 ( ( % & ( *. (( 9 / 9$,,:&:9$,, ; 0 ;9 0<690 -6 = ( !# # % 56 = B ( 6#,=7;@0./ ( 6=( ( 6=0./@7; % 56,=( , -!!'#! - - 0-121 11 --458 012 02 0-0 01 4 < > -4D8 222< @> 1 119 9 1192 2 9 44 - = = 5 = B =;@0 = =0@; 5=?4 @4 2 055 1292-4> 4< C 9 22 C 9 C 9 2?2 C 9 22 C 9 C 9 22 C 9 22 C 9 C 9 C 9 2@2 C 9 C 9 2@?? C 9 2@

Nadere informatie

Het containerpark van Sint-Pieters-Woluwe ook toegankelijk voor de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe. Profiteer van deze dienst dicht bij u!

Het containerpark van Sint-Pieters-Woluwe ook toegankelijk voor de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe. Profiteer van deze dienst dicht bij u! Het containerpark van Sint-Pieters-Woluwe ook toegankelijk voor de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe Profiteer van deze dienst dicht bij u! Toelatingsvoorwaarden 1. Alleen toegang voor particulieren.

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CONTAINERPARKEN VAN IVAREM

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CONTAINERPARKEN VAN IVAREM Artikel 1: Bezoekers HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE CONTAINERPARKEN VAN IVAREM De containerparken van IVAREM zijn toegankelijk voor particulieren, die inwoner zijn van één van de volgende gemeenten-vennoten

Nadere informatie

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Maatschappelijke functie Inboedelservice Inleveren/ophalen goederen Ruim gevulde winkel Afvalbrengpunt Kringloopbedrijf n Roondgaank

Nadere informatie

Ophaalkalender 2014 HOREBEKE

Ophaalkalender 2014 HOREBEKE Ophaalkalender 2014 Januari 2014 AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER wo 1 Nieuwjaar T do 2 T vr 3 T za 4 T zo 5 ma 6 di 7 wo 8 do 9 vr 10 za 11 zo 12 ma 13 ( di 14 ( wo 15 do 16 vr 17 za 18 zo 19 ma 20 di 21

Nadere informatie

Zoutleeuw. samen voor afval met toekomst!

Zoutleeuw. samen voor afval met toekomst! Zoutleeuw AfvalkalendeR Afvalkalender 2018 samen voor afval met toekomst! samen voor afval met toekomst! Afvalkalender Zoutleeuw Zet je afval duidelijk zichtbaar buiten de dag van de ophaling vóór 07.00

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement betreffende de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen

Huishoudelijk reglement betreffende de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen REGLEMENT Stadsbestuur Gemeenteplein 2 8790 Waregem 056 62 12 81 milieu@waregem.be goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 juni 2016 (bijlage 1 APV) Huishoudelijk reglement betreffende de inzameling van huishoudelijke

Nadere informatie

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark EcoWerf Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark Bewaar deze folder bij je afvalkalender Meer informatie? Bel 0800/97 0 97 of surf naar www.ecowerf.be!

Nadere informatie

Huldenberg. samen voor afval met toekomst!

Huldenberg. samen voor afval met toekomst! Huldenberg AfvalkalendeR Afvalkalender 2018 samen voor afval met toekomst! samen voor afval met toekomst! Afvalkalender Huldenberg Zet je afval duidelijk zichtbaar buiten de dag van de ophaling vóór 07.00

Nadere informatie

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Gids voor de evaluatie van de kwaliteit Samen Goed sorteren Beter recycleren pagina 1 Waarom deze gids? Deze gids is bedoeld voor iedereen die controles moet

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

OPHAALKALENDER 2016 OPHAALKALENDER IN DIT MAGAZINE! HOU DIT MAGAZINE GOED BIJ!

OPHAALKALENDER 2016 OPHAALKALENDER IN DIT MAGAZINE! HOU DIT MAGAZINE GOED BIJ! OPHAALKALENDER 2016 OPHAALKALENDER IN DIT MAGAZINE! HOU DIT MAGAZINE GOED BIJ! Samen voor een vlotte ophaling! Heel het jaar door afval ophalen aan huis: het vraagt heel wat organisatie. Tientallen chauffeurs

Nadere informatie

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark EcoWerf Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark Bewaar deze folder bij je afvalkalender Meer informatie? Bel 0800/97 0 97 of surf naar www.ecowerf.be!

Nadere informatie

3. Het is verboden afvalstoffen, afkomstig uit andere gemeenten, ter inzameling aan te bieden.

3. Het is verboden afvalstoffen, afkomstig uit andere gemeenten, ter inzameling aan te bieden. HOOFDSTUK 13 VUILNISOPHALING Art. 13.1. - Algemene bepalingen 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt onder huishoudelijke afvalstoffen verstaan: afvalstoffen die ontstaan door de normale werking

Nadere informatie

Recyclagepark Lier. Wat vind ik waar? Wit & gekleurd glas 1 wit glas 2 gekleurd glas

Recyclagepark Lier. Wat vind ik waar? Wit & gekleurd glas 1 wit glas 2 gekleurd glas Recyclagepark Lier portiershuisje betaalzuil draaikrans kledij kringloop ijzer non ferro fijn tuinafval stronken cassettes piepschuim PVC grote harde roze zakken frituurolie en -vet verf en lijm motorolie

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE Ophaalkalender 2015 Januari 2015 AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER do 1 Nieuwjaar vr 2 T za 3 T zo 4 ma 5 di 6 wo 7 do 8 vr 9 za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 vr 16 za 17 zo 18 ma 19 di 20 wo 21 do 22

Nadere informatie

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER ADVERTENTIE. Huisvuil Papier en karton PMD KGA LPL

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER ADVERTENTIE. Huisvuil Papier en karton PMD KGA LPL Ophaalkalender 2015 Januari 2015 AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER do 1 Nieuwjaar T vr 2 za 3 zo 4 ma 5 di 6 wo 7 do 8 vr 9 za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 vr 16 ( za 17 zo 18 ma 19 di 20 wo 21 do 22

Nadere informatie

Geetbets. samen voor afval met toekomst!

Geetbets. samen voor afval met toekomst! Geetbets AfvalkalendeR Afvalkalender 2018 samen voor afval met toekomst! samen voor afval met toekomst! Vragen? 0800/97 0 97 info@ecowerf.be Zet je afval duidelijk zichtbaar buiten de dag van de ophaling

Nadere informatie

overzicht grofvuil x x x (Luchtbal & Wilrijk) kunststofplaten plastik bakken, dozen x x x (Luchtbal & Wilrijk)

overzicht grofvuil x x x (Luchtbal & Wilrijk) kunststofplaten plastik bakken, dozen x x x (Luchtbal & Wilrijk) 1) BRANDBAAR GROFVUIL (wat niet in een restafvalzak kan) omschrijving ophaling aan huis ophaling aan huis containerpark containerpark containerpark VLOERBEKLEDING overzicht grofvuil vloerbekleding vinyl

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE

Januari 2015. 0800 90 270 Ma vr/ 8u. 18u. / Zaterdag : 9u. 12u. AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER. Huisvuil Papier en karton PMD ADVERTENTIE Ophaalkalender 2015 Januari 2015 AFVALINZAMELING BIJ WINTERWEER = recyclagepark do 1 Nieuwjaar T vr 2 T za 3 T zo 4 ma 5 di 6 ( wo 7 do 8 vr 9 za 10 zo 11 ma 12 di 13 wo 14 do 15 vr 16 za 17 zo 18 ma 19

Nadere informatie

LANGEMARK-POELKAPELLE

LANGEMARK-POELKAPELLE OPHAAL KALENDER LANGERK-POELKAPELLE www.langemark-poelkapelle.be Download gratis de Recycle! app Volg ons op = AFVAL De witte restafvalzakken en de gele KMO-zakken worden wekelijks opgehaald op de dagen

Nadere informatie