Ontsteek in ons het vuur van Uw Liefde!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontsteek in ons het vuur van Uw Liefde!"

Transcriptie

1 JAARGANG 01 NR. 4 JUNI 2011 Ontsteek in ons het vuur van Uw Liefde! In deze tijd vóór Pinksteren (maar ook daarna!) bidt de Kerk om een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest. De Kerk leeft vanuit het Paasgeheim van Christus, dat door het Pinkstergebeuren wereldwijde uitstraling krijgt. Daartoe immers is het volk van God geroepen en bestemd, om de roemruchte daden te verkondigen van Hem, die u uit de duisternis geroepen heeft tot zijn wonderbaar licht (1Petr.2,9). Het Licht tegemoet! Daartoe zal de Heiligdomsvaart in Maastricht oproepen. Dit zal echter alleen dán kunnen gebeuren wanneer we ook erkennen dat Christus ons door het kruis heeft verlost en Hij het licht der wereld is geworden. Of zoals Mgr. F. Wiertz tijdens de Sint-Servaas-viering op 13 mei j.l. in Maastricht onderstreepte: per crucem ad lucem, door het kruis naar het licht! Door het kruis van Christus ontvangen wij het licht van Christus en kunnen wij zijn licht uitstralen in liefde en barmhartigheid, in vrede en hoop, om zo handen en voeten te geven aan de levende Heer in ons midden. Dit licht moge vooral ook schijnen in onze kerkelijke geloofsgemeenschap en doorheen de dienst die de Kerk wil verrichten in de wereld van vandaag! Kijken we verder naar de komende tijd, dan zien wij in augustus duizenden jongeren uit de gehele wereld naar Madrid trekken voor de 26 e Wereldjongerendag. Het thema aldaar is: Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof (vgl.

2 Kol.2,7). Ook voor ons wint dit thema aan actualiteit, vooral wanneer we beseffen welke grote veranderingen het kerkelijk leven in de komende jaren zal ondergaan als gevolg van toenemende secularisatie en afnemende kerkbetrokkenheid. De onlangs uitgegeven Blauwdruk 2020 spreekt hierin duidelijke taal. God zal echter niet ophouden mensen te roepen die zich willen laten opbouwen in Jezus Christus en die standvastig willen blijven (of willen worden!) in het geloof. Ofwel met de woorden uit de Blauwdruk 2020: Onder de bezieling van de heilige Geest gaat Gods heilsplan verder de eeuwen door. De Kerk is Gods initiatief Daarom durven wij ons vertrouwen uit te spreken, dat het geloof niet zal verdwijnen. Zeker zal ook eens de tijd komen, dat de leegte van het geseculariseerde denken wordt ontmaskerd, omdat het geen antwoord heeft op de fundamentele menselijke levensvragen. Het blijft echter onze vaste overtuiging, dat God zich actief met ons mensen zal bezighouden en ons nooit in de steek laat. Op Gods heilsplan is onze hoop voor de toekomst gegrondvest. Nieuw leven, nieuwe hoop en nieuwe toekomstperspectieven ontvangt de Kerk vanuit Pinksteren, dat wil zeggen vanuit de gebedsgemeenschap rondom Maria en de gebedsgemeenschap rondom de eucharistische Heer. Derhalve willen we samen met de gehele Kerk onophoudelijk bidden: Ontsteek in ons het vuur van Uw Liefde! Vanuit de dienst evangelisatie en vitalisering gebeurt dit op zaterdag 11 juni a.s. tijdens de vigilieviering van Pinksteren in de kathedraal van Roermond. Om u. bidden wij met Maria om een nieuw Pinksteren, om u. vieren we de Eucharistie, waarna ontmoeting in kathedrale tuin plaatsvindt (bij slecht weer in de bisdomgebouwen in de Swalmerstraat). Aan vertegenwoordigers van parochies, kloostergemeenschappen en nieuwe gemeenschappen wordt tijdens deze vigilieviering een speciale EvaVita-kaars aangeboden. Iedereen is van harte welkom! Kom Heilige Geest! P. Bartholomé van Oudheusden, Afdelingshoofd Evangelisatie en Vitalisering (EvaVita) in het bisdom Roermond

3 Per crucem ad lucem! (Uit de preek van Mgr. F. Wiertz op het feest van St. Servaas, 13 mei j.l ter voorbereiding op de Heiligdomsvaart in Maastricht, die van 30 juni t/m 10 juli gaat plaatsvinden) Midden in de Paastijd vieren we als een soort statie op de weg van het licht het feest van Sint Servaas, bisschop van Tongeren en Maastricht, brenger van de Blijde Boodschap in onze streken, brenger van het Licht. Het is dankzij Servaas en zijn opvolgers dat wij hier kennis gemaakt hebben met de rijke schat van het christelijk geloof. Hij was het die het getuigenis van God kwam verkondigen, niet met welsprekendheid of geleerdheid, maar met geen enkele wetenschap dan die van Jezus Christus en zijn kruis (1Kor.2,1v.) Het zijn de woorden die de apostel Paulus over zichzelf schrijft in zijn eerste brief aan de christenen van Korinte. Maar die ook op Sint Servaas en op zoveel andere belangrijke heiligen van toepassing zijn. Het waren stuk voor stuk mensen die zichzelf weggecijferd hebben om ons geen enkele andere wetenschap voor te houden, dan die van Jezus Christus en zijn kruis. Zij hebben ons voortdurend gewezen op het grote offer dat Jezus gebracht heeft door zijn eigen leven te geven voor ons. Zijn dood en verrijzenis hebben ons het Licht gebracht, dat uiteindelijk uitmondde in de kracht van de heilige Geest, die we met Pinksteren ontmoeten. Het is die kracht, die gewone mensen steeds weer in staat stelt om lichtende voorbeelden voor hun omgeving te zijn. We zeggen wel eens: heiligen zijn verlichte mensen. Letterlijk en fi guurlijk. Ze werden ooit geboren als gewone mannen en vrouwen. Maar door hun manier van leven zijn ze lichtende voorbeelden voor hun omgeving geworden.

4 Over een paar weken begint de Heiligdomsvaart. Dat is op de eerste plaats een bedevaart naar het graf van Sint Servaas. Maar het is tegelijkertijd veel meer. Het is een tot voorbeeld stellen van de vele heiligen die we hier in Maastricht en omgeving gekend hebben. Het door de straten dragen van de stadsdevoties, het tonen van de relieken, het is in wezen niets anders dan een manier om ons te herinneren aan de grote voorbeelden uit onze geschiedenis. De mensen die ons voorgingen naar het licht. Het thema Ad Lucem naar het Licht is daarom ook zo mooi gekozen. We worden herinnerd aan de mensen die lichtende voorbeelden voor ons zijn geweest. En die wij in ons leven mogen navolgen, op onze weg naar Christus. Als u het logo van de heiligdomsvaart van dit jaar bekijkt, ziet u daarin niet alleen een stralend licht, maar ook een kruis. De verticale balk verwijst naar onze relatie met God. Het is de lijn van beneden naar boven. De horizontale balk nodigt ons uit om zelf een licht te zijn voor de mensen links en rechts van ons. Vandaag op het feest van Sint Servaas nemen we alvast een voorschot daarop. Midden in de Paastijd herinnert Sint Servaas ons aan de belangrijkste boodschap van Pasen: dat we via het kruis bij het Licht uitkomen. Jezus kruisdood én Verrijzenis brengen ons bij het Licht, dat symbool staat voor eeuwig leven en eeuwig geluk. We gaan niet zomaar op weg naar het licht. Nee, het is via Jezus Christus en Zijn kruis dat we het ware licht vinden. Per crucem ad lucem! Op voorspraak van Sint Servaas, alle heilige bisschoppen van Maastricht en Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee vragen wij, dat wij vanuit dit Paasgeloof een lichtend voorbeeld voor de mensen in onze omgeving mogen zijn en dat ons leven een Weg van Licht mag worden. Per crucem ad lucem! O Sint Servatius, beschermer van Maastricht, bewaar in dit gewest het heil, door u gesticht! Info over de Heiligdomsvaart:

5 Wee mij, als ik het evangelie niet verkondig! Enkele gedachten van Z. Johannes Paulus II in zijn boek Over de drempel van de hoop, 1994 De oproep tot een grote, nieuwe start van de evangelisatie keert op vele wijzen terug in het actuele leven van de kerk. Maar om de waarheid te zeggen: zij is nooit achterwege gebleven. Wee mij, als ik het evangelie niet verkondig! (1Kor.9,16). Deze uitroep van Paulus van Tarsus heeft in alle perioden van de geschiedenis van de kerk gegolden... De door de apostelen ondernomen evangelisatie legde de grondslag voor de constructie van het geestelijk gebouw dat de kerk is, en zij werd zo de kiem en in zekere zin het model dat geldig is voor elke tijd... Evangelisatie is niet alleen het levend onderricht van de kerk, de eerste verkondiging van het geloof (kerygma) en de instructie of vorming tot geloof (catechese), maar ook de enorme opdracht om na te denken over de geopenbaarde waarheid. De kerk gaat iedere dag opnieuw de strijd aan met de geest van deze wereld; en die strijd is niets anders dan de strijd om de ziel van deze wereld. Tegenover elkaar staan in die strijd aan de ene kant het evangelie en de evangelisatie, en aan de andere kan een machtige anti-evangelisatie, die de beschikking heeft over communicatiemiddelen en zich daarmee krachtig verzet tegen evangelie en evangelisatie... De evangelisatie heeft de wijze waarop zij de mens tegemoet treedt, vernieuwd:

6 zij is aangepast aan de generatiewisseling. Terwijl de generaties voorbijgaan die Christus en de kerk de rug hebben toegekeerd, die het wereldlijke model van denken en leven hebben aangenomen of wie een dergelijk model is opgelegd, houdt de kerk steeds de blik op de toekomst gericht; zij gaat zonder ooit stil te staan de nieuwe generaties tegemoet. En het blijkt duidelijk dat de nieuwe generaties met enthousiasme aannemen wat hun vaders schenen af te wijzen. Wat betekent dat? Het betekent dat Christus altijd jong is. Het betekent dat de Heilige Geest onophoudelijk aan het werk is. Hoe veelzeggend zijn de woorden van Christus: Mijn Vader werkt altijd en ook ik werk! (Joh.5,17). De Vader en de Zoon werken in de Heilige Geest die de Geest van waarheid is, en de waarheid blijft boeiend voor de mens, en vooral voor de harten van de jongeren. Men kan dus niet bij de statistieken alleen stilstaan. Voor Christus zijn de goede werken belangrijk. Ondanks alle verliezen die de kerk lijdt, houdt zij niet op vol hoop naar de toekomst te zien. Die hoop is een teken van kracht van de Geest. En de kracht van de Geest laat zich alleen meten met de maat van deze woorden van de Apostel: Wee mij, als ik het evangelie niet verkondigd heb! De nieuwe evangelisatie heeft niets gemeen met wat in verschillende publicaties is geïnsinueerd, die spreken van een herstel van het oude, die aankomen met de aanklacht van de opdringerige bekeringsijver of een beroep doen op begrippen als pluralisme en verdraagzaamheid, maar deze eenzijdig en tendentieus verstaan... De zending tot evangelisatie behoort tot het wezen van de kerk. Het tweede Vaticaans concilie heeft een beeldende formulering gevonden door te stellen dat de kerk krachtens haar natuur missionair is. Er bestaat vandaag duidelijk behoefte aan een nieuwe evangelisatie, een behoefte aan een evangelieverkondiging die met de mens pelgrim wordt, die op weg gaat met de jonge generatie. Steeds meer richten de pelgrims de blik op het Heilige Land, op Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. Het volk van God van het Oude en het Nieuwe Verbond leeft in de jonge generaties en is van hetzelfde bezield als Abraham die de stem van God volgde, die hem riep om de pelgrimstocht van het geloof te ondernemen. En welk woord horen wij vaker in het evangelie dan dit: Volg Mij! Dat woord roept de mensen van vandaag en vooral de jeugd om zich op weg te begeven langs de paden van het evangelie op weg naar een betere wereld. (Uit: Paus Johannes Paulus II, Over de drempel van de hoop, Amsterdam 1994, p )

7 KISI-kids: evangelisatie door kinderen in een modern jasje Sinds 2008 worden er steeds méér Nederlandse KISI-kids gevormd. Dit Oostenrijkse initiatief vormt kinderen en leert ze musicals met een evangeliserende boodschap te spelen. In Nederland zijn indertijd ongeveer twintig jonge kinderen begonnen en inmiddels zijn er bijna honderd, verspreid over drie groepen in Helmond, Twente en Utrecht. Verkondiging Natuurlijk is de opzet van dit project: evangelisatie. Kinderen zijn namelijk op hun eigen ontwapenende manier heel goede evangelisten. Tegelijkertijd is de kracht ervan dat de eerste die geëvangeliseerd worden de KISI s zelf zijn. Daar wordt ook actief aan gewerkt. Het vormingsprogramma voor deze kinderen werkt niet alleen aan hun zang-, acteer- en danskwaliteiten, maar gaat ook in op de inhoud. Wie is Jezus voor jou? En wat leert de bijbel ons? Ook dat zijn wezenlijke elementen. Na een optreden blijken vaak ook de kinderen uit de zaal of parochie enthousiast te zijn: ze willen zelf óók mee gaan doen. Doorgaans is dat ook mogelijk: in een van de bestaande groepen of zelfs in parochieverband met extra begeleiding vanuit KISI landelijk. Professioneel Het trainingsprogramma voor de kinderen is intensief: ze moeten vaak samenkomen om te repeteren. Maar het resultaat ziet er professioneel uit met een prachtig decor, mooie kostuums en goed acteerwerk. Musicals Er zijn drie musicals die opgevoerd kunnen worden: De Barmhartige Vader, over de verloren zoon; Lilli en de ongelofelijke comeback, over de opstanding van Jezus; De Hemel op Stelten, over de geboorte van Christus. Ze zijn gericht op kinderen vanaf een jaar of vier, maar zullen ook zeker de harten van ouders en grootouders raken! Kosten Kosten zijn ruim duizend euro per musical, plus organisatiekosten (transport en verzorging). Een deel daarvan ontvangt de organisator terug door de verkoop van toegangsbewijzen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harm Ruiter: hruiter@ bisdomdenbosch.nl of Of kijken op

8 Activiteiten van EvaVita Vigilieviering van Pinksteren op zaterdag 11 juni in de kathedraal van Roermond u. We bidden samen met Maria om de H. Geest (rozenkrans) u. Eucharistieviering, aansluitend ontmoeting in de kathedrale tuin (of bij slecht weer in de bisdomgebouwen in de Swalmerstraat) Maandelijkse Eucharistieviering t.b.v. de Evangelisatie en Vitalisering in de Basiliek van OLV van het H. Hart te Sittard. Op zondag 19 juni. Tijd: u. Kathedraal-evangelisatie Door middel van zang, gebed en gesprek worden mensen in de kathedraal van Roermond benaderd en verwezen naar Degene om wie het in onze kerk gaat: de levende Heer in ons midden. Mensen worden uitgenodigd om een kaarsje bij de barmhartige Jezus te plaatsen, in het vertrouwen dat Hij hoort en verhoort. Voor deze kathedraal-evangelisatie kunnen mensen zich als vrijwilliger aanmelden - door eenvoudig te komen, mee te bidden, aan te spreken en eenvoudig getuigenis te geven. Meer info via evavita@bisdom-roermond.nl De kathedraalmiddagen vinden plaats op donderdag 2 juni (Hemelvaartsdag), dinsdag 12 juli, donderdag 11 aug., donderdag 1 september. Een speciale middag vindt plaats op Sacramentsdag, donderdag 23 juni: gedurende deze middag (van tot uur) zal het Allerheiligst Sacrament worden uitgesteld en nodigen wij uit om voor de Kerk en de wereld te bidden. Verschillende gemeenschappen en groepen zetten zich in ons bisdom in voor Evangelisatie en Vitalisering. Zie daartoe de website van het bisdom. Verschillende (contemplatieve) kloosters en biddende mensen begeleiden heel bewust de evangelisatieopdracht van de Kerk in ons bisdom. Sluit u hierbij aan, want het gebed is de Bron van Evangelisatie en Vitalisering. De afdeling EvaVita van het Bisdom Roermond wil bemoedigen, stimuleren en activeren om het geloof in Christus ook in onze tijd uit te dragen en te groeien in vitaliteit. Onder de bescherming van de zalige Johannes Paulus II willen wij bidden voor en werken aan een nieuw missionair elan! De contactbrief kunt u ook persoonlijk via de post of via ontvangen: aanmelding via onze afdeling.

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

Wij verkondigen de gekruisigde Christus! Hij is Gods kracht en Gods wijsheid!

Wij verkondigen de gekruisigde Christus! Hij is Gods kracht en Gods wijsheid! JAARGANG 01 NR. 3 APRIL 2011 Wij verkondigen de gekruisigde Christus! Hij is Gods kracht en Gods wijsheid! Met de bovenstaande woorden verkondigt de H. Paulus aan de Korintiërs (1Kor.1,23v.) de kern van

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Ik zal u vissers van mensen maken!

Ik zal u vissers van mensen maken! JAARGANG 01 NR. 2 FEBRUARI 2011 Ik zal u vissers van mensen maken! De verrezen Heer spreekt ook tot de Kerk van onze dagen en belooft dat Hij degenen die hij roept tot navolging, zal maken tot vissers

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Benedictus XVI - Angelus

Benedictus XVI - Angelus Gewoon openbaar consistorie voor de creatie van nieuwe kardinalen en voor de stemming over enkele canonisaties Benedictus XVI - Angelus Sint Pietersplein Hoogfeest van de Cathedra van de heilige Petrus

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Want Hij had oog voor mij

Want Hij had oog voor mij Roepingenzondag 2016 Want Hij had oog voor mij 12 Gebeden om roepingen 2016-2017 Ten geleide Het gebed voor nieuwe roepingen is het gebed voor alle tijden dat Jezus ons heeft opgedragen. Te bidden voor

Nadere informatie

Op weg naar PINKSTEREN

Op weg naar PINKSTEREN Op weg naar PINKSTEREN Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed voorbeeld liturgie: voor het avondgebed in de kerk (19.15-19.45 uur) voor het gebed thuis voor het gebed in twee- of drietallen

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen,

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, Zending verbindt opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk

Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk 1. Het heil 1.1. In de Heilige Schrift wordt het begrip heil gebruikt in de zin van redding,

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren

Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren bijeen in de Dorpskerk te Maarssen 7 augustus 2016 A.D. Voorganger: ds. Piet Vellekoop Organist: Cees van Wijk Lector: Kees van Rooden Orgelspel voor de dienst

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

In zwakheid is Christus gekruisigd, maar Hij leeft thans door Gods kracht!

In zwakheid is Christus gekruisigd, maar Hij leeft thans door Gods kracht! JAARGANG 03 NR. 13 APRIL 2013 In zwakheid is Christus gekruisigd, maar Hij leeft thans door Gods kracht! In deze paastijd vieren we het fundamentele mysterie van ons christelijk geloof: Jezus, gekruisigd

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016 T O E W IJ D I N G van Stichting KINDEREN BIDDEN VOOR KINDEREN aan het ONBEVLEKT HART VAN MARIA op bijzondere voorspraak van de heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

Het kwade dat ik niet wil

Het kwade dat ik niet wil DHet kwade dat ik niet wil Het kwade dat ik niet wil HMensen zijn innerlijk verdeeld. We doen het goede, maar niet ten einde toe. We zeggen ja maar het is ja en nee. De apostel Paulus had scherp oog voor

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1 Geestelijk Klimaat onze identiteit Pagina 1 Adresgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld Contactgegevens Dhr. A. van den Berkt (Algemeen Directeur) Telefoon: 0342-478243

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A)

Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A) Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A) Intredelied: ZJ 748: Mijn hart zingt voor de Heer. Begroeting P. Van harte welkom aan iedereen in deze viering. Wij vieren vandaag

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst Op weg naar pastorale eenheden Korte verkenning van de visie en de pastorale keuzes die staan uitgeschreven in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM Op weg naar pastorale eenheden Doelstellingen

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Kees Baanstra Lezen : Lezen Johannes 15: 1-17 Gezang 167 : 1, 2 en 3 Breng ons samen (Sela) Gezang 179a Gezang 119 : 3 en 5 Gezang 132 : 2, 4 en 6 Lied 456 : 2 Welkom

Nadere informatie

Doopvont en wijwater Levend water

Doopvont en wijwater Levend water Doopvont en wijwater Levend water Nieuw leven NIn veel kerken is een doopkapel te vinden nabij de ingang van de kerk. Door het sacrament van de doop met water (begieting) wordt iemand opgenomen in de Kerk,

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

April Lieve allemaal,

April Lieve allemaal, April. 2013 Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeen waren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Wees barmhartig, zoals uw Vader.

Wees barmhartig, zoals uw Vader. PAROCHIE IN HERZELE-HOUTEM 23-24 februari 2019 7 de zondag door het jaar C Wees barmhartig, zoals uw Vader. Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Welkom bij Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Breng ons samen Sela U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt.

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt. Pinkstermaandag Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk Aan de heilige Maagd Maria wordt de titel verleend Moeder van de Kerk, omdat zij Christus ter wereld heeft gebracht, het Hoofd van de Kerk, en omdat

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Kingdom Faith Cursus KF03 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Dag en nacht I In het tabernakel worden na de viering van de eucharistie de overgebleven hosties bewaard. Bij het tabernakel brandt een kaars of lamp als teken

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Noordhorn. Romeinen. Het evangelie van God

Noordhorn. Romeinen. Het evangelie van God Het evangelie van God Noordhorn 12 februari 2019 2017-2020 Romeinen 17 sep 1 8 okt Rechtvaardiging door geloof 2-3 29 okt Vrede met God 4-5 19 nov Een nieuwe en levende wandel 6 10 dec Vrijgemaakt, waarvan?

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie