Toch kwam ik na een tijdje er achter dat het toch wel een hoop gedoe is eigenlijk. Met dat scannen enzo. Dus ik gebruik het nooit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toch kwam ik na een tijdje er achter dat het toch wel een hoop gedoe is eigenlijk. Met dat scannen enzo. Dus ik gebruik het nooit."

Transcriptie

1 De doop van Jezus (30 dec. 2012) Inleiding n.a.v. kerstpreek Benedictus XVI: [slide 1] Hoe sneller we ons kunnen voortbewegen, hoe efficiënter onze tijdbesparende apparaten worden, des te minder tijd we hebben, zei de paus. En God? De vraag naar God lijkt niet belangrijk. Onze tijd is vol. [ ] Zelfs in onze gevoelens en verlangens is er geen ruimte voor Hem. We willen onszelf. Wij willen wat binnen ons bereik ligt. Dat onze plannen slagen en onze doelen bereikt worden. Wij zijn zo vol van onszelf dat er geen ruimte is voor God. Lied 156 (Kerkboek): Heer ik kom tot U Sinds een tijdje gebruik ik een smartphone, eneen van de aardige dingen die je ermee kunt doen is het installeren van apps. Bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Whatsapp, spelletjes. Of een bible-app. Programma tjes die je leven leuker en soms ook en stuk makkelijker maken. Neem nu appie, de app van Albert Heijn. Het werkt zo: als je iets weggooit scan je de streepjescode op de verpakking, waarmee het product automatisch wordt toegevoegd aan je boodschappenlijst. Zodat je het niet vergeet te kopen als je weer in de winkel bent (maar dan wel de AH natuurlijk). Toch kwam ik na een tijdje er achter dat het toch wel een hoop gedoe is eigenlijk. Met dat scannen enzo. Dus ik gebruik het nooit. Toen ik luisterde naar de Paus bedacht ik dat mijn slimme telefoon niet alleen heel veel tijd kost, maar ook een bepaalde manier van denken blootlegt, een lifestyle. Mijn verlangens richten zich al te vaak op het bereiken van efficiency, geluk en plezier dat ik direct kan toepassen in mijn leven. zo kan ik langzamerhand vol raken van mijzelf. En hoe zit het dan met God en met de bijbel? Voordat je het weet behandel je bijvoorbeeld bijbelteksten ook als apps. Daarmee bedoel ik dat je de bijbel als een (waardevolle) toevoeging beschouwt. Totdat blijkt dat het teveel gedoe is. Er staan dingen in die je niet begrijpt, die je niet direct aanspreken. Of er staan dingen in die je heel goed begrijpt maar die je niet wilt horen. Je gaat de app niet meer gebruiken. De Bijbel blijft steeds vaker dicht. Je bidt niet meer. Je verwacht er niks (meer) van. Ik wil jullie vanochtend toespreken aan de hand van de volgende bijbeltekst. Omdat het een korte tekst is, lees ik m zelf voor. Lucas vertelt over de doop van Johannes. De doop waarmee de massaal toegestroomde menigte aangaf zich te willen bekeren. Dat komt ook Jezus in beeld. Lucas vertelt [slide 2]:

2 Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus was gedoopt en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend en daalde de heilige Geest in de gedaante van een duif op hem neer, en er klonk een stem uit de hemel: Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde. Over apps gesproken, hoe pas je deze tekst nu toe in je eigen leven? Toegepast op de geschiedenis over de doop van Jezus zou dat als volgt kunnen gaan. Je vraagt je af hoe je een betere christen kunt worden. Dat is een mooi verlangen. Dan lees je over Jezus, die zich liet dopen, vervolgens bad, en door een speciale gebeurtenis bevestigd werd: de Geest daalde neer in de gedaante van een duif en er klonk een stem: Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde. Je denkt: dat moet ik ook. Je neemt de bewuste beslissing om je te laten dopen, bidt vurig en wacht op iets zichtbaars van God. Zo n bijbeltekst wordt op zo n manier een applicatie. Een toepassing die op een bepaalde manier moet werken in jouw leven en als het niet werkt, druk je op delete. Je kapt ermee. Of je stopt met het actieve gebruik ervan. Je verwacht er niks meer van. Ik nodig iedereen vanochtend uit om de uitdaging aan te gaan door in het verhaal van Jezus te stappen. In plaats van Hem proberen in te passen in jouw verhaal. De vraag is dus niet allereerst wat Hij kan betekenen voor mij maar wat ik als ik gezien heb wie Hij echt is, kan betekenen voor Hem. Maak je gedachten dus even leeg en vraag God om de ruimte echt te zien, te horen wat er hier gebeurt. Voor de verassing, de boodschap. [gebed] We stappen in het verhaal. Lucas vertelt eerst over het optreden van Johannes de Doper. Hij was de tweede Elia die komen zou, voorafgaand aan het aanbreken van de dag van de HEER, het koninkrijk van God. Zijn missie was: verkondigen iedereen zich moest bekeren en zich moest laten dopen om zo vergeving van zonden te krijgen (vs. 3). Over de doop van Johannes hebben we het al gehad. Over de vernedering daarvan voor niet-joden. En hoe ondenkbaar het was voor joden om deze doop te ondergaan. We kunnen er vanochtend verder niet al te uitgebreid op ingaan. Maar Lucas beschrijft dat er iets in de lucht hangt. Een soort van Jordaanse revolutie! Het hele volk komt om zich te laten dopen. Een wonder. Maar dan komt Jezus. Johannes protesteert lees Matteüs 3 - nee, ik ga u niet dopen. Doopt u mij liever! Maar Jezus is resoluut. Laat het gebeuren. En daar gaan ze. We zetten het beeld even stil. Wát gebeurt hier? Johannes had gezegd: als de messias komt (en ik ben het niet), dan doopt hij jullie met de Geest en met vuur (vs ). M.a.w.: dan komt het oordeel.

3 En dan komt de messias. Maar de eerste verassing is dat Hij niet komt om van een afstandje te zeggen hoe het moet. Of om eerst het goede voorbeeld te geven. Maar Hij komt als laatste. En Hij gaat zelf kopje onder. Begrijp je? De messias van God stapt in het badwater waarin zojuist het hele volk zich had gewassen. Gods Zoon stapt in ons vuil, in onze viezigheid. Dát is het verhaal van de doop van Jezus. Je zou ook kunnen zeggen: wij staan daar vanochtend, als het ware, tussen al die mensen. Jij bent hier gekomen. Waarom? Om net als al die mensen iets van je leven te maken. Om je te bekeren. Om een serieus, nieuw begin te maken. Al was het maar voor weer een week. En dan stapt Jezus het verhaal van jouw leven binnen. En Jezus is niet iemand die blijft staan, op een afstandje. Om vanuit de oevers van de Jordaan / vanuit de hemel toe te kijken wat jij van jouw leven maakt. Hoe serieus jij bent. Of je wel echt, zoals Johannes eerder heeft gezegd jouw kleding deelt met wie niks heeft, niemand afperst, enz Jezus kwam niet om te kijken van een afstandje. Maar om het verhaal van jouw leven binnen te stappen. Hij wacht niet tot jij alles op orde hebt. Jezus stapt resoluut het water in aan de kant Johannes, Ik begrijp je wel maar dit moet gebeuren het vieze water van de Jordaan. Zie je dat Jezus hier ook geen voorbeeld geeft? Jezus komt niet als eerste bij het water van de Jordaan mensen, even aan de kant dan laat ik eens en voor altijd zien wat precies de bedoeling is. Jezus geeft geen voorbeeld voor jouw leven. Hij doet veel meer. Jezus doet jouw leven over. Het leven van het volk. Ons leven. Jouw leven. Eens en vooral. Dát is de boodschap van de doop van Jezus in de Jordaan. Maar er is meer. Wat Jezus doet prikkelt wel tot navolging, je kunt het ook toepassen in jouw leven. Zeker, maar hoe? Als Jezus omhoog komt is Hij aan het bidden wat weten we niet. Maar we zien wel de hemel open scheuren en de Heilige geest als een duif op Jezus neerkomen en we horen een stem: Jíj bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde. Hier gebeurt iets heel belangrijks. Maar wat? De Heilige Geest is de kracht van God. Jezus wordt als een echte messias gezalfd (Jesaja 61; Lucas 4:18-19; Psalm 2:7). Jij bent mijn geliefde zoon: dat heeft hier de betekenis van wat jij vanaf het begin ook had kunnen en moeten zijn. Zoon of dochter van God.

4 Dus: mensen, goed kijken dít is de mens zoals ik jou vanaf het begin ook bedoeld en gemaakt heb. En zoals Ik wil dat jij wordt. Mijn zoon (of dochter). Al die mensen die net als wij hier vandaag gekomen zijn om hun leven te beteren die zien hier: het begint bij Jezus. Hij is Gods bedoeling, het resultaat waar God naar op zoek is. Waar Hij aan werkt. Dat is het visioen. Maar wat is Jezus voor messias? Wat is zijn taak of missie? Dát kan je zien aan de gedaante waarin de Geest op Jezus neerdaalt. In die duif. Aan de duif kan je zien waar Jezus voor gekomen is. De duif is het symbool voor vrede. Maar iedereen tóen wist ook: een duif, dat is in de buurt van Jeruzalem heel snel een dode duif [slide 3] een offerdier (vgl. Lucas 2:23). In Jeruzalem werden duiven ze in grote getale gevangen en verhandeld als offerdier. Zo zou het met Jezus ook gaan toen Hij in de buurt van de tempel kwam. Johannes begreep dat direct na deze gebeurtenis voegt hij een element toe aan zijn verkondiging. Eerst was het: degene die na mij komt is groter dan ik. Na Jezus doop was het: daar is het lam, dat gekomen is om de zonden van de wereld weg te nemen (Johannes 1:27; 29 e.v.). Een duif is als een lam, heel mak. Een onschuldig, gewillig, slachtoffer. Daarvoor is Jezus gekomen. Om vrede te brengen door te offeren. Om in de kracht van de Geest een leven te lijden dat jij en ik hadden moeten leiden: meer gehoorzaam aan God dan aan de mensen. Meer voor de ander dan voor jezelf. Als je deze geschiedenis wilt toepassen in jouw leven, doe dat dan. Dat over de doop van Jezus. Er is nog één ding. In Lucas 12 vs. 50 zegt Jezus dat Hij nóg een doop moet ondergaan: Ik ben gekomen om op aarde een vuur te ontsteken, en wat zou ik graag willen dat het al brandde! Ik moet een doop ondergaan, en ik word hevig gekweld zolang die niet volbracht is. De doop van Jezus bij de Jordaan was dus nog niet af. Die eerste doop was het begin van zijn werk op aarde. Die tweede doop het einde ervan. Zijn hele leven kan je zien als één grote doop in onze dood in onze vuiligheid. Kijk hier eens naar: [slide 4] Bij de eerste doop zegt de God de Vader: "Dit is mijn geliefde Zoon. Bij de tweede doop zegt God de Zoon: "God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?" Bij de eerste doop scheurde de hemel open. Bij de tweede doop viel duisternis over het hele land. Bij de eerste doop kreeg Jezus de Geest. Bij de tweede doop gaf Jezus de geest. Bij de eerste doop vloeide er water. Bij de tweede doop vloeiden er water en bloed.

5 Terug naar mijn slimme telefoon. [leegscherm] Ik maakte aan het begin van de preek de vergelijking met mijn smartphone. Zoals een smartphone allerlei apps heeft zo heb ik ook veel dingen die mijn leven gemakkelijker maken. Tenminste, dat is de bedoeling: geld, een baan, mooie kleren, kinderen. Eigenlijk is dat al krom. Maar als ik Jezus behandel als een app maak ik een hele grote fout. Ja, je kunt aan de doop van Jezus zien wie jij mag zijn. Langzaam maar zeker een nieuwe schepping, door de kracht van de Geest als je bereid bent om te leren wat het betekent om te leven als een offer. Meer voor God dan voor anderen. En meer voor anderen dan voor jezelf. Maar de truc met Jezus, God en geloven is niet dat je het doet zolang het werkt voor jou, zoals bij een app. Het is eerder omgekeerd. Niet Jezus is het voorbeeld in jouw leven. Maar jij bent het in zijn leven. Jíj bent de toepassing in het leven van Jezus. Nu maar hopen en bidden dat het werkt. Die app, jij dus. Anders heeft Jezus er straks niks aan. [amen]

Johannes past dit ritueel nu toe, niet op proselieten, maar op joden zelf:

Johannes past dit ritueel nu toe, niet op proselieten, maar op joden zelf: In het verhaal van Jezus (Lucas-project 2012). De doop van Jezus. Preek over Lucas 3:21-22. [dia 1] Sinds kort hebben we thuis een slimme telefoon (een smartphone) waarop je allerlei applicaties kunt installeren,

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Het Doopsel van Jezus in toneelvorm

Het Doopsel van Jezus in toneelvorm Het Doopsel van Jezus in toneelvorm Synopsis van de dialogen uit de Evangeliën volgens Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes Voorpagina: Baptism of Jesus (William Blake, 1820) 4 tot 10 Verteller (Jesaja,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde INHOUDSOPGAVE Inleiding................................................... 5 1. Jezus en de doop........................................ 7 2. Het werk van de Heilige Geest.......................... 11

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Gehouden op zondag 13 januari 2013 te Jubbega. Tekst: Lucas 3: Thema: Hier beneden is het wél! Inleiding op het thema

Gehouden op zondag 13 januari 2013 te Jubbega. Tekst: Lucas 3: Thema: Hier beneden is het wél! Inleiding op het thema Gehouden op zondag 13 januari 2013 te Jubbega Tekst: Lucas 3: 21-22 Thema: Hier beneden is het wél! Verwelkoming Intochtslied: Psalm 98: 3 Bemoediging v: Onze hulp is de Naam van de Eeuwige a: IK ZAL ER

Nadere informatie

God in ons midden. Zondag 9 december e zondag van Advent orde van dienst

God in ons midden. Zondag 9 december e zondag van Advent orde van dienst God in ons midden Zondag 9 december 2018 2 e zondag van Advent orde van dienst Orgelspel, oefenen van Lied 46 als het klokje luidt worden we stil Welkom De 2e Adventskaars wordt aangestoken Wij zingen

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

In jou vind ik vreugde

In jou vind ik vreugde Protestants Kralingen In jou vind ik vreugde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 10 januari 2016 1e zondag na Epifanie: Doop van de Heer In deze viering doop van Philip Muijs van de Moer Protestants

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Grote of Sint Vituskerk Naarden 13 januari 2019 Water

Grote of Sint Vituskerk Naarden 13 januari 2019 Water Grote of Sint Vituskerk Naarden 13 januari 2019 Water Voorganger: ds. Véronique C. Lindenburg Orgel: Wybe Kooijmans Orgelspel: Preludium Psalm 100 Stilte van bezoekers, enkele minuten voorafgaand aan de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Zondag 13 januari e zondag na Epifanie- Orde van de morgendienst in De Kern te Spijkenisse.

Zondag 13 januari e zondag na Epifanie- Orde van de morgendienst in De Kern te Spijkenisse. Zondag 13 januari 2019-1e zondag na Epifanie- Orde van de morgendienst in De Kern te Spijkenisse. Vooraf Epifanie = verschijning, openbaring; is het feest van de verschijning van de Heer. Voorganger: ds.

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 17 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN LUKAS 9 PETRUS (6) D O M I N E E O N L I N E. O R G Lukas 9: 28-36 De vorige keer zagen we vanuit Mattheüs 16 dat Petrus de Here Jezus in

Nadere informatie

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Liturgie: Lied voor de dienst: EL 217: 1,2,3: Samen in de naam van Jezus Welkom Intochtslied: Psalm 98: 3,4 Stil gebed

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Maar waarom zo massaal? Waarom op 1 januari? Hier kom ik op terug.

Maar waarom zo massaal? Waarom op 1 januari? Hier kom ik op terug. Overdenking zondag 10 januari 2016 te Wijnaldum 1 e Zondag na Epifanie Kleur: wit Als de hemel open gaat Lezing Lucas 3: 15-16; 21-22; Jesaja 40: 1-11 Door Ds A.J. Wouda Geliefden van God, gemeente van

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel.

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel. 1 e Pinksterdag 9 juni 2019 - Gods Geest zoekt een plaats Lezingen: Genesis 8 : 6 12 Handelingen 2 : 1 11 Het schijnt terug te gaan op een oud gebruik... In de Middeleeuwen moet het op veel plaatsen de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36 Morgendienst Brouwershaven Votum groet Zingen Ps 25: 1,2,3 Tien Woorden LB 311 Gebed Lezen Ex 34: 27-35 Zingen LB 25a: 1,2 Mijn ogen zijn gevestigd (mel Ps 130) Lezen Lukas 9: 28-36 Zingen Ps 27: 3,7 Prediking

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Ik vind vreugde in jou!

Ik vind vreugde in jou! Ik vind vreugde in jou! De doop van Jezus Marcus 1:9-11 ds. Jos Douma, Haarlem 24 oktober 2010 (doopdienst Tieme Veldkamp) Ik heb me eigenlijk nooit zo gerealiseerd hoe belangrijk de doop van Jezus is.

Nadere informatie

Zondag 22 februari 2015 in de Ontmoetingskerk te Koudekerk a/d Rijn

Zondag 22 februari 2015 in de Ontmoetingskerk te Koudekerk a/d Rijn Zondag 22 februari 2015 in de Ontmoetingskerk te Koudekerk a/d Rijn Mededelingen Bemoediging Psalm lied 91a: 1, 2, 3 Kyrie Gezongen kyrie: Lied 463: 1, 2, 6, 7, 8 Gebed om Gods licht Projectlied Lied 290

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DOPEN EN LATEN DOPEN de bijbelse opdracht in de praktijk

DOPEN EN LATEN DOPEN de bijbelse opdracht in de praktijk DOPEN EN LATEN DOPEN de bijbelse opdracht in de praktijk 5 Inhoud Woord van dank 9 Deel 1 De betekenis van de doop 11 1. De opdracht 13 2. Het voorbeeld van Jezus 22 3. De voorwaarde 30 4. De belijdenis

Nadere informatie

Advent leesrooster 2018

Advent leesrooster 2018 Advent leesrooster 2018 Vanaf zondag 2 december is het Advent. Hieronder vind je een leesrooster bestaande uit korte Bijbelteksten om elke dag even bij stil te staan. Gemaakt door een trouwe vriendin.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 10, 1 5 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 10, 1 5 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 10, 1 5 Middagdienst Doop Broeders en zusters, in verband met het kerk-school project dat dit keer als thema de kerk heeft, wil onze goede Herder Jezus Christus

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15

Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15 Witte Donderdag 2013 Johannes 13: 1-15 Geliefden van God Hoe ver moeten we gaan? Dat is de titel van deze overdenking. Jezus geeft zijn leerlingen een voorbeeld. En zegt: Wat ik heb gedaan moeten jullie

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus,

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015 Ds. A.J.Wouda Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Het weer is onrustig De wereld is onrustig En veel mensen, sommigen

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf?

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Zondag 27 Zondag 27 gaat over gedoopte kinderen Lees de tekst van Zondag 27 Vraag 72 : Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Antw : Neen het; want alleen het bloed van Christus

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant Liturgie 9 juni 2019 Pinksteren doop van Joy-Anna Kant Zingen Hemelhoog 637 Houd mij dicht bij U. Laat me nooit meer gaan. Voor U leg ik mij leven neer. Verlangend naar uw vriendschap Heer. U alleen begrijpt

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren. preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren. preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2 Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Die duiven hier die we straks gaan loslaten zijn de eerste

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest (1) les 8a FOLLOW

Wie is de Heilige Geest (1) les 8a FOLLOW Wie is de Heilige Geest (1) les 8a DEEL 2B FOLLOW DE GEEST DIE GOD VERTEGENWOOR- DIGT De Heilige Geest wordt vaak gezien als een gevoel, een heerlijke ervaring, enzovoorts. Hoe wordt de Heilige Geest hier

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur.

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. Liturgie Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. In deze dienst zullen we de Heilige Doop herinneren van hen die deze ontvangen hebben

Nadere informatie