Voorzorgsmaatregelen. bij een kernongeval

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorzorgsmaatregelen. bij een kernongeval"

Transcriptie

1 Voorzorgsmaatregelen bij een kernongeval In deze folder vind je antwoord op de volgende vragen: > Hoe kan ik mij beschermen bij een kernongeval? > Waarom krijg ik uit voorzorg jodiumtabletten thuis bezorgd? > Welke andere voorbereidingen kan ik treffen? Bewaar deze folder bij de jodiumtabletten.

2 Waarom voorbereiden op een ramp of crisis? In Twente leven en werken we samen. De overheid en hulpdiensten doen veel om de veiligheid in Twente te vergroten. Maar we kunnen niet alle risico s uitsluiten. Daarom bereiden we ons ook voor op een mogelijke noodsituatie. Voor als er onverhoopt toch iets mis gaat. Daarom vinden wij het belangrijk dat inwoners weten welke noodsituaties in Twente kunnen ontstaan, wat je dan van de hulpdiensten kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om je voor te bereiden of de schade te beperken. Eén van de risico s is de kerncentrale Emsland in Lingen (Duitsland). Deze centrale staat op zo n twintig kilometer afstand van de grens bij Denekamp. De kans dat er iets met een kerncentrale gebeurt, is uiterst klein. Dit vanwege de uitgebreide veiligheidsmaatregelen, trainingen en strenge controles. Mocht er ondanks de voorzorgsmaatregelen tóch wat mis gaan, dan bestaat de kans dat er radioactieve straling vrijkomt. Een wolk met radioactieve straling kan ook over Twente komen. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de overheid, maar ook jij de juiste voorbereidingen treft. Jodiumtabletten in huis In een zone van 25 kilometer rondom de kerncentrale kan bij een incident worden geadviseerd om jodiumtabletten in te nemen om de bevolking te beschermen. Dit geldt voor personen tot 40 jaar en zwangere vrouwen. Voor Twente betekent dat, dat de gemeenten Dinkelland en Losser deels binnen deze cirkel vallen. Om er zeker van te zijn dat bij een onverhoopt ongeval in de kerncentrale in Lingen, deze personen op tijd jodiumtabletten kunnen slikken, voorziet Veiligheidsregio Twente iedereen die binnen deze cirkel woont én jonger is dan 40 jaar of zwanger, nu alvast van jodiumtabletten. Zo weten we zeker dat iedereen op tijd de jodiumtabletten in huis heeft en niet zelf meer de straat op hoeft om deze op te halen. Deze folder beschrijft welke voorbereidingen je zelf kunt treffen, wat je moet doen in geval van een kernongeval en waarom je de jodiumtabletten goed dient te bewaren.

3 Informatie over jodiumtabletten Hoe werken jodiumtabletten? Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Een voorbeeld van zo n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken. De schildklier heeft een beperkte opnamecapaciteit voor jodium. De opname van radioactief jodium in de schildklier kan daarom worden voorkomen door kort voor of tijdens de blootstelling een hoeveelheid niet-radioactief jodium in te nemen, in de vorm van jodiumtabletten (kaliumjodide). Jodiumtabletten bevatten zoveel jodium dat zij de schildklier verzadigen. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Daarom zal de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen zoals schuilen (binnenblijven en ramen, deuren en ventilatie afsluiten) en maatregelen ter bescherming van voedsel. Een jodiumtablet heeft uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid. Voor wie zijn jodiumtabletten nuttig? In een zone van 25 kilometer rondom de kerncentrale kan bij een ongeval worden geadviseerd om jodiumtabletten in te nemen. Jodiumtabletten worden in deze zone aanbevolen voor mensen tot en met 40 jaar. Hoe jonger je bent, hoe belangrijker het is om je te beschermen tegen radioactief jodium. Vooral baby s en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Ook voor zwangere vrouwen van alle leeftijden in de 25 kilometer zone is het advies een jodiumtablet in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Bij mensen boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Volwassenen boven de 40 jaar wordt dan ook afgeraden om jodiumtabletten in te nemen. Wanneer moet ik een jodiumtablet innemen? Een jodiumtablet heeft uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid. Luister daarom bij een kernongeval naar de overheidsberichten op de regionale rampenzender RTV Oost (89,4 FM) of kijk op voor meer informatie.

4 Kan ik mijn huisdier een jodiumtablet geven? Een jodiumtablet is een middel, bestemd voor mensen. Het advies is om je huisdier geen jodiumtablet te geven.je beschermt je (huis)dieren het beste door hen binnen te houden tijdens het vrijkomen van radioactieve stoffen. Lees de bijsluiter Bij het doosje jodiumtabletten zit een bijsluiter. Lees deze goed door voor gebruik. De bijsluiter geeft meer informatie over: > de dosering die afhankelijk is van de leeftijd; > de wijze van innemen; > het gebruik bij zwangerschap en borstvoeding; > het gebruik in combinatie met medicijnen. Heb je hier vragen over? Neem dan nu al contact op met je huisarts of specialist, zodat je weet wat je moet doen als het nodig is. Staat jouw vraag niet in de bijsluiter? Kijk dan eerst op De kans is groot dat jouw vraag met antwoord daar terug te vinden is. Hoe bewaar ik de tabletten? Bewaar de tabletten samen met deze folder op een veilige plaats (tussen 15 en 25 C), bijvoorbeeld in de meterkast. Voorkom dat kinderen ongemerkt de tabletten kunnen innemen. Verspreiding jodiumtabletten Waar worden jodiumtabletten verspreid? De jodiumtabletten worden verspreid in Nederland in een cirkel van 25 kilometer rondom de kerncentrale Emsland in Lingen. Dit betekent in delen van de gemeenten Dinkelland en Losser. Wil je precies weten in welke postcodegebieden de tabletten worden verspreid, kijk dan op Waarom is de verspreiding van jodiumtabletten in Duitsland anders dan in Nederland? Nederland en Duitsland zetten maatregelen uit op basis van de eigen landelijke richtlijnen, daardoor kunnen deze verschillen. In Duitsland houdt de overheid beleidsmatig grotere afstanden aan voor jodiumtabletten dan in Nederland. Ook is in Duitsland de leeftijdsgrens voor het innemen van jodiumtabletten hoger dan in Nederland. In Nederland is het advies - op basis van onderzoeken - om boven de 40 jaar de tabletten niet te slikken, omdat vanaf deze leeftijd er geen verhoogd risico op schildklierkanker is aangetoond. Het innemen van jodiumtabletten heeft boven de 40 jaar wel beperkte risico s op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Bij een incident wordt echter altijd aan de hand van metingen beoordeeld welke maatregelen van toepassing zijn voor welk gebied.

5 Kan ik extra tabletten krijgen? Iedereen die in het verspreidingsgebied woont en 40 jaar of jonger is of zwanger ontvangt persoonlijk een doosje jodiumtabletten. Dit doosje bevat tien tabletten. De benodigde dosering is echter afhankelijk van leeftijd en situatie. Op het doosje en in de bijsluiter staat hoeveel tabletten ingenomen dienen te worden per leeftijdscategorie. Mocht je nieuwe tabletten nodig hebben, dan kun je extra tabletten krijgen op het gemeentehuis. Wanneer je buiten het verspreidingsgebied woont en toch graag tabletten in huis wilt hebben, dan kun je deze ophalen bij het gemeentehuis. Ook wanneer je om andere redenen tabletten in huis wilt hebben, bijvoorbeeld voor kleinkinderen, dan kun je deze ophalen bij de gemeente. De kans op een kernongeval is uiterst klein. Na een ongeval met een kerncentrale is er in het algemeen voldoende tijd - minimaal enkele uren - om maatregelen te nemen, zowel voor de overheid als inwoners. Kernongevallen en radioactiviteit Wat is een kernongeval? Met een kernongeval bedoelen we een ongeval met een kerncentrale waardoor mogelijk radioactieve stoffen in de omgeving terechtkomen. De kans op zo n ongeval is uiterst klein. Na een ongeval met een kerncentrale is er in het algemeen voldoende tijd - minimaal enkele uren - om maatregelen te nemen, zowel voor de overheid als inwoners. De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij een kernongeval. Afhankelijk van de windrichting kunnen er specifieke maatregelen voor één of meerdere gebieden worden afgekondigd. Volg daarom bij een ongeval altijd de berichtgeving op de calamiteitenzender RTV Oost (89,4 FM) en RTV Oost teletekstpagina 123 voor de exacte gebiedsaanduiding. Waarom is radioactieve straling gevaarlijk? Een dosis straling kan schade veroorzaken aan DNA in cellen. Het menselijk lichaam herstelt deze schade in de meeste gevallen zelf. Wanneer veranderingen in het DNA niet of niet goed worden hersteld, kan zich in een later stadium soms kanker ontwikkelen (zoals leukemie en schildklierkanker). Hoe hoger de stralingsdosis, hoe groter de kans op kanker, de aard en de ernst blijft echter gelijk. Door maatregelen te treffen als schuilen en het slikken van jodiumtabletten wordt de dosis lager en wordt de kans op blijvende negatieve gevolgen aanzienlijk verkleind.

6 Hoe word je gewaarschuwd bij een kernongeval? Bij een (dreigend) kernongeval waarbij radioactiviteit mogelijk in jouw omgeving terechtkomt, word je gewaarschuwd door de sirene of krijg je een NL Alert op je mobiele telefoon. Via NL Alert, de calamiteitenzender Radio Oost (89,4 FM) en/of RTV Oost Teletekstpagina 123 krijg je meer informatie over wat er aan de hand is en wat je moet doen. Sirenes In heel Nederland staan sirenes. Iedere eerste maandag van de maand, om uur, worden deze getest en kun je ze horen. Als die sirenes langer aanhouden of op een ander tijdstip loeien, gaat het niet om het testen van de toestellen, maar dreigt er gevaar. Dit is het signaal om naar binnen te gaan en ramen, deuren en ventilatie af te sluiten en de calamiteitenzender aan te zetten. NL Alert NL Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op je mobiele telefoon. Met NL Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. NL Alert is gratis en anoniem. Je hoeft je niet aan te melden, maar moet wel je telefoon instellen op ontvangst van NL Alert berichten. Voor meer informatie, kijk op Bij een (dreigend) kernongeval wordt je gewaarschuwd door de sirene en krijg je meer info via NL Alert, de calamiteitenzender Radio Oost (89,4 FM) en RTV Oost Teletekstpagina 123.

7 Wat kan ik doen bij een kernongeval? Is een radioactieve wolk op komst, maar nog niet gepasseerd? > Bereid je erop voor dat je een periode van maximaal 24 uur moet schuilen. Ga naar huis, haal kinderen van school of de dagopvang en zorg voor een noodpakket. > Zorg voor voldoende levensmiddelen en leg een voorraad (drink)water aan. Is een radioactieve wolk (bijna) in de buurt? > Je hoort de sirene of krijgt een NL-Alert. Dit is het signaal om naar binnen te gaan. > Zit je in de auto? Zet de regionale calamiteitenzender Radio Oost (89.4 FM) aan, schakel alle ventilatie uit en rijd naar huis. > Volg de berichtgeving via Radio Oost en/of RTV Oost Teletekstpagina 123. Zo word je geïnformeerd over welke maatregelen de overheid adviseert om jezelf en anderen in jouw omgeving in veiligheid te brengen. > Blijf binnen of ga naar binnen en sluit deuren en ramen en alles wat voor ventilatie dient, zoals afzuigkap, ontluchtingskokers, muur- en toiletroosters. > Gebruik en drink geen kraanwater, geen regenwater, geen bladgroenten of moeilijk schoon te maken etenswaren. Gebruik alleen voorverpakte voedingsmiddelen. > Houd huisdieren binnen. > Raak mensen of dieren die buiten zijn geweest niet met blote handen aan; ze kunnen besmet zijn. Is aanraken nodig, gebruik dan bij voorkeur handschoenen. Spoel mensen en dieren die buiten zijn geweest af met water. Hoe sneller je dat doet, des te minder blootstelling aan straling. > Zijn er mensen in je omgeving die extra hulp kunnen gebruiken? Vraag wat je voor hen kunt doen. Wat kan ik doen om mij voor te bereiden? > Bewaar de jodiumtabletten samen met deze folder op een veilige plaats (tussen 15 en 25 C), bijvoorbeeld in je meterkast. > Ken de frequentie van de calamiteitenzender Radio Oost (89,4 FM) en RTV Oost Teletekstpagina 123; > Stel je mobiele telefoon in op ontvangst van NL Alert berichten via > Weet hoe je ventilatieroosters en -gaten kunt afsluiten. Denk ook aan mechanische ventilatie. > Zorg dat je altijd genoeg spullen en een noodpakket in huis hebt als je enige tijd (maximaal 24 uur) binnen moet blijven. > Zijn er mensen in je omgeving die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Bespreek met hen wat je voor hun kunt doen. > Ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden en/of buren.

8 Meer informatie Wil je meer informatie of heb je vragen naar aanleiding van deze folder? Kijk dan eerst op www. twenteveilig.nl/jodium of neem contact op met je gemeente. Colofon Deze folder is een uitgave van Veiligheidsregio Twente, gemeente Dinkelland en gemeente Losser. Juni 2015

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL?

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? België telt vijf nucleaire sites, in Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus. De kans op een ernstig nucleair ongeval op één van deze sites is klein, maar niet

Nadere informatie

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL?

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? België telt vijf nucleaire sites, in Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus. De kans op een ernstig nucleair ongeval op één van deze sites is klein, maar niet

Nadere informatie

Jodiumtabletten Vragen en antwoorden

Jodiumtabletten Vragen en antwoorden Jodiumtabletten Vragen en antwoorden 1. KERNONGEVAL 1.1 Wat is een kernongeval? Een kernongeval is een ongeval bij een kernreactor waarbij straling vrijkomt of dreigt vrij te komen en die tot een verhoogd

Nadere informatie

Vraag en Antwoordlijst verspreiding jodiumtabletten juni 2013

Vraag en Antwoordlijst verspreiding jodiumtabletten juni 2013 Vraag en Antwoordlijst verspreiding jodiumtabletten juni 2013 Voor wie is deze lijst bedoeld? AOV-ers, communicatieadviseurs en receptionisten gemeenten in Zeeland en West- Brabant Betrokken medewerkers

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Kaliumjodide G.L. 65 mg tabletten Kaliumjodide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Kaliumjodide G.L. 65 mg tabletten Kaliumjodide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Kaliumjodide G.L. 65 mg tabletten Kaliumjodide Lees goed de hele bijsluiter want deze bevat belangrijke informatie. - Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN JODIUMTABLETTEN (65 MG KALIUMJODIDE PER TABLET) IN GEVAL VAN NUCLEAIRE OF RADIOLOGISCHE NOODSITUATIES

HET GEBRUIK VAN JODIUMTABLETTEN (65 MG KALIUMJODIDE PER TABLET) IN GEVAL VAN NUCLEAIRE OF RADIOLOGISCHE NOODSITUATIES HET GEBRUIK VAN JODIUMTABLETTEN (65 MG KALIUMJODIDE PER TABLET) IN GEVAL VAN NUCLEAIRE OF RADIOLOGISCHE NOODSITUATIES BIJSLUITER VOOR DE BEVOLKING 1. NOODSITUATIES WAARBIJ RADIOACTIEF JODIUM VRIJKOMT Bij

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016 NL-ALERT CONTROLEBERICHT 5 DECEMBER 2016 Wat is het NL-Alert controlebericht? Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017 Fractie CDA Tubbergen t.a.v. mevrouw H. Berninig-Everlo Postbus 30 7650 AA Tubbergen Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017 Inlichtingen bij De raadsgriffier Mevrouw H.J.M.J van

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT CONTROLEBERICHT 7 DECEMBER 2015 Wat is het NL-Alert controlebericht? Maandag 7 december rond

Nadere informatie

Verspreiding jodiumtabletten

Verspreiding jodiumtabletten Informatiebulletin Tihange en stralingsrisico s Nummer 3, 24 april 2017 Verspreiding jodiumtabletten Met deze nieuwsbrief informeert de Veiligheidsregio Limburg-Noord gemeenten over de ontwikkelingen rondom

Nadere informatie

Jodium 131 therapie. (Poliklinisch)

Jodium 131 therapie. (Poliklinisch) Jodium 131 therapie (Poliklinisch) Inleiding In deze folder leest u meer over Jodium 131 therapie. U heeft een afspraak voor de Jodium 131 therapie op: dag om uur. U meldt zich voor dit onderzoek bij

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017 NL-ALERT CONTROLEBERICHT 3 JULI 2017 Wat is het NL-Alert controlebericht? Maandag 3 juli zendt de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit.

Nadere informatie

Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen!

Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen! TwenteVeilig.nl Wat doe jij als? Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen! Heb je een beperking of kun je jezelf minder goed redden? Een goede voorbereiding kan van levensbelang zijn in een noodsituatie.

Nadere informatie

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Infobulletin 2, november 2016 Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Is Zuid-Limburg voorbereid op een ernstig ongeval in de kerncentrale van Tihange? De voorbereiding op een stralingsongeval is een

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2015 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT CONTROLEBERICHT 1 JUNI Wat is het NL-Alert controlebericht? Maandag 1 juni rond 12.00 uur zendt

Nadere informatie

Schildklier I-131 uptake

Schildklier I-131 uptake Schildklier I-131 uptake Inleiding In deze folder vindt u informatie over een schildklier I-131 uptake onderzoek. U heeft een afspraak voor dit onderzoek op: dag. U krijgt de capsule om uur. De 5-uurs

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk

Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk SIRENE 1. Wat moet ik doen als de sirene gaat? Volg dan het basisscenario: Ga naar binnen Sluit ramen en deuren Luister naar Omroep Gelderland op 103,5 FM (via

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018 NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2014. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2014. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2014 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? NL-Alert is het alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert

Nadere informatie

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2014 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

Nadere informatie

Schildklier I-131 uptake

Schildklier I-131 uptake Schildklier I-131 uptake Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over een schildklier I-131 uptake onderzoek. U heeft een afspraak

Nadere informatie

Behandeling met radioactief jodium (I-131 therapie) Instructies voor patiënten

Behandeling met radioactief jodium (I-131 therapie) Instructies voor patiënten Behandeling met radioactief jodium (I-131 therapie) Instructies voor patiënten In overleg met uw behandelend arts is gekozen voor een behandeling met radioactief jodium, ook wel I-131 therapie genoemd.

Nadere informatie

Lampionnenfeest donderdag 9 november

Lampionnenfeest donderdag 9 november Weekbericht 8 november 2017 Ook te lezen op www.deploeg.o2g2.nl Aan alle ouders/ verzorgers, Lampionnenfeest donderdag 9 november De donkere dagen zijn begonnen, maar er is licht in de duisternis! Sint

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Oktober 2012 Factsheet NL-Alert Vragen en antwoorden NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Wat is NL-Alert? NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

Nadere informatie

Poliklinische behandeling met radioactief jodium-131 voor een goedaardige schildklieraandoening

Poliklinische behandeling met radioactief jodium-131 voor een goedaardige schildklieraandoening Poliklinische behandeling met radioactief jodium-131 voor een goedaardige schildklieraandoening In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een behandeling met radioactief jodium-131 te ondergaan

Nadere informatie

TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND

TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Tijdens dit onderzoek wordt de werking van het laatste deel van de dunne darm onderzocht (in medische termen terminale ileum ).

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Informatie over de behandeling met radioactief jodium

Informatie over de behandeling met radioactief jodium Informatie over de behandeling met radioactief jodium Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw arts heeft een behandeling met radioactief jodium (I-131) aangevraagd. Het doel van deze behandeling is dat uw schildklier

Nadere informatie

Leefregels na jodiumtherapie

Leefregels na jodiumtherapie Leefregels na jodiumtherapie Nucleaire geneeskunde alle aandacht Algemene informatie U heeft een behandeling van uw schildklier ondergaan met radioactief jodium. Omdat uw schildklier nog een kleine hoeveelheid

Nadere informatie

Radioactief jodium (klinisch)

Radioactief jodium (klinisch) OLVG, locatie West Radioactief jodium (klinisch) Uw afspraak is op - - om. uur De schildklier neemt jodium op om schildklierhormonen te produceren. Van dit gegeven wordt gebruik gemaakt bij de behandeling

Nadere informatie

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Infobulletin, januari 2016 Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Met dit infobulletin wil de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gemeenten informeren over de ontwikkelingen rondom de voorbereiding op stralingsongevallen.

Nadere informatie

SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM

SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM 298 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Denkt u eraan uw recente jaarkaart van het Sint Franciscus Gasthuis mee te nemen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Maagontledigingsonderzoek (vast) Maagontledingsonderzoek (vast) Maagontledingsonderzoek hj.indd 1

Patiënteninformatie. Maagontledigingsonderzoek (vast) Maagontledingsonderzoek (vast) Maagontledingsonderzoek hj.indd 1 Patiënteninformatie Maagontledigingsonderzoek (vast) Maagontledingsonderzoek (vast) 1465205 Maagontledingsonderzoek hj.indd 1 1 30-09-16 11:28 Maagontledigingsonderzoek (vast) Nucleaire Geneeskunde, route

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Schildklieronderzoek uptake en scan. Schildklieronderzoek uptake en scan

Patiënteninformatie. Schildklieronderzoek uptake en scan. Schildklieronderzoek uptake en scan Patiënteninformatie Schildklieronderzoek uptake en scan Schildklieronderzoek uptake en scan 1 Schildklieronderzoek uptake en scan Afdeling Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen

Nadere informatie

M. van de Velde (DB) S. de Gouw (VD) Onderwerp wordt in het volgend AB VRHM opnieuw geagendeerd

M. van de Velde (DB) S. de Gouw (VD) Onderwerp wordt in het volgend AB VRHM opnieuw geagendeerd B.8 1. Samenvatting Een deel van de gemeenten in de regio Hollands Midden ligt in een 100 km zone hemelsbreed vanaf de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en Doel (België). De minister van EZ heeft in

Nadere informatie

Jodiumbehandeling (poliklinisch)

Jodiumbehandeling (poliklinisch) Jodiumbehandeling (poliklinisch) In overleg met uw arts heeft u besloten dat u in verband met een schildklierziekte een behandeling met radioactief jodium zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Factsheet NL-Alert Vragen en antwoorden september 2013 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Zuiver voor reactief gebruik CONTROLEBERICHT 4 NOVEMBER Wat houdt het controlebericht van NL-Alert

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden. NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie

Factsheet Vragen en antwoorden. NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 6 november 2012 NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie NL-Alert Wat is NL-Alert? NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Eerste landelijke NL-Alert controlebericht 4 februari 2013

Factsheet Vragen en antwoorden. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Eerste landelijke NL-Alert controlebericht 4 februari 2013 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 24 januari 2013 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Eerste landelijke NL-Alert controlebericht 4 februari 2013 KERNINFORMATIE Maandag 4 februari rond

Nadere informatie

Klinische behandeling met radioactief Jodium-131

Klinische behandeling met radioactief Jodium-131 Klinische behandeling met radioactief Jodium-131 Deze tekst bevat informatie over de klinische behandeling met radioactief Jodium-131. Waarom krijgt u deze behandeling, hoe verloopt het en wat is van belang

Nadere informatie

Hoe een nucleair ongeval

Hoe een nucleair ongeval 1 2 Hoe een nucleair ongeval beschermt u zich bij? Ondanks de uitgebreide veiligheidssystemen, strikte voorschriften en strenge controles is een ongeval in een kerninstallatie nooit helemaal uitgesloten.

Nadere informatie

Hoe beschermt u zich bij een nucleair ongeval?

Hoe beschermt u zich bij een nucleair ongeval? Bewaar deze brochure bij uw nuttige telefoonnummers. INFORMATIE VAN DE FEDERALE OVERHEID Deze brochure werd uitgegeven door en is gratis te verkrijgen bij het : Ministerie van Binnenlandse Zaken Algemene

Nadere informatie

Kennis van de reflexmaatregelen risicocommunicatie en risicoperceptie

Kennis van de reflexmaatregelen risicocommunicatie en risicoperceptie Kennis van de reflexmaatregelen risicocommunicatie en risicoperceptie Een onderzoek bij de inwoners van Mol en Dessel Universiteit Antwerpen 29 mei 2017 Lien Verbeeck Doel HOOFDVRAGEN - Hoe goed zijn de

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne Bijsluiter: informatie voor de patiënt Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel

( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel f ( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel Uitval van stroom, gas, water of telefoon Dit is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse en Koninkrijksrelaties. September 2006. DENK VOORUIT

Nadere informatie

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst)

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Inname capsule Opnamen (45 min.) Therapie Denkt u

Nadere informatie

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bij dit onderzoek wordt een radioactieve vloeistof ingespoten die de werking van de nieren zichtbaar maakt. Dit onderzoek geeft informatie

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met radioactief jodium

Schildklierbehandeling met radioactief jodium Nucleaire Geneeskunde Schildklierbehandeling met radioactief jodium i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een schildklierbehandeling met radioactief jodium. Er is met

Nadere informatie

MAAGONTLEDIGINGSSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

MAAGONTLEDIGINGSSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS MAAGONTLEDIGINGSSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Datum Tijdstip Onderzoek Vast Vloeibaar Zijn uw gegevens gewijzigd? Geef dit dan door bij de Inschrijfbalie

Nadere informatie

NUCLEAIRE GENEESKUNDE Lage dosis I-131 therapie

NUCLEAIRE GENEESKUNDE Lage dosis I-131 therapie NUCLEAIRE GENEESKUNDE Lage dosis I-131 therapie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. bijwerkingen therapie...5 3. Duur therapie...5 4. Richtlijnen voor en tijdens de therapie...5

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Yttrium ( 90 Y)-citraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Yttrium ( 90 Y)-citraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Yttrium( 90 Y) colloïdensuspensie CIS bio international 37-370 MBq/ml suspensie voor injectie Yttrium ( 90 Y)-citraat Lees goed de hele bijsluiter voordat dit geneesmiddel

Nadere informatie

I-131 schildkliertherapie

I-131 schildkliertherapie I-131 schildkliertherapie Wat is I-131 schildkliertherapie? I-131 schildkliertherapie is een behandeling met radioactief Jodium. Radioactief Jodium 'bestraalt' de schildklier van binnen uit. De stralingsdosis

Nadere informatie

NUCLEAIRE GENEESKUNDE LAGE DOSIS I-131 THERAPIE

NUCLEAIRE GENEESKUNDE LAGE DOSIS I-131 THERAPIE NUCLEAIRE GENEESKUNDE LAGE DOSIS I-131 THERAPIE 1 Geachte Mevrouw, Heer, Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde. In overleg met uw behandelende arts is gekozen voor een behandeling met radioactief jodium,

Nadere informatie

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee onder meer de ziekte van Parkinson kan worden opgespoord

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee onder meer de ziekte van Parkinson kan worden opgespoord Patiënteninformatie DaTSCANscintigrafie Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee onder meer de ziekte van Parkinson kan worden opgespoord 1234567890-terTER_ DaTSCANscintigrafie Informatie

Nadere informatie

Dienst nucleaire geneeskunde

Dienst nucleaire geneeskunde Dienst nucleaire geneeskunde INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN ONZE AFDELING Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde. Bij alle onderzoeken die in deze dienst worden uitgevoerd wordt een radioactieve stof

Nadere informatie

Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek

Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek Algemeen U bent door uw behandelend specialist doorverwezen voor een onderzoek op de afdeling

Nadere informatie

Bel ons op als een van onderstaande situaties voor u van toepassing is. Dit is voor ons namelijk belangrijk om te weten.

Bel ons op als een van onderstaande situaties voor u van toepassing is. Dit is voor ons namelijk belangrijk om te weten. U krijgt binnenkort een schildklierscan. Een schildklierscan is een onderzoek van de schildklier met behulp van radioactief jodium. Op deze manier kan de werking van de schildklier worden bepaald en kunnen

Nadere informatie

LEEFREGELS NA POLIKLINISCHE TOEDIENING I-131-THERAPIE

LEEFREGELS NA POLIKLINISCHE TOEDIENING I-131-THERAPIE LEEFREGELS NA POLIKLINISCHE TOEDIENING I-131-THERAPIE 833 Inleiding Mevrouw/meneer U bent op poliklinisch behandeld met een therapeutische hoeveelheid radioactief jodium. De dosis die u kreeg, is zo laag

Nadere informatie

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met dit onderzoek kan de snelheid worden bepaald, waarmee voedsel in de maag wordt verwerkt en wordt uitgescheiden naar de darmen. Het kan zijn

Nadere informatie

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA)

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek vertelt iets over de vorm en functie van de nieren. De functie van beide nieren kan met elkaar worden vergeleken.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betaserc, tabletten 8 of 16 mg Betahistine dihydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN. ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP

MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN. ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je goed voor te

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Patiënten die door hun arts naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden verwezen, stellen ons regelmatig vragen over de onderzoeken die wij verrichten. Hieronder volgt een aantal

Nadere informatie

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bij dit onderzoek wordt een radioactieve vloeistof ingespoten die de werking van de nieren zichtbaar maakt. Dit onderzoek geeft informatie

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario

Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario Inhoudsopgave Waarschuwingssirenes van de overheid 3 Sirenetest 3 Bedrijfssirenes 3 De sirene bij rampen of grote ongevallen 4 Ontalarmering 4 Basisscenario

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Inleiding In Nederland worden per jaar meer dan honderdduizend mensen verwezen voor een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling. Nucleair geneeskundig

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 U bent door uw arts doorverwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een behandeling van uw schildklier met radioactief Jodium-131. In deze folder

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SeHCAT TM SeHCAT 370 kbq Capsules Tauroselcholinezuur [ 75 Se] Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Wat is een PET/CT-scan?... 2. Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?... 3. Heeft u diabetes mellitus?...

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Wat is een PET/CT-scan?... 2. Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?... 3. Heeft u diabetes mellitus?... PET/CT-scan H09.015-08 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Wat is een PET/CT-scan?... 2 Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?... 3 Heeft u diabetes mellitus?... 3 Bij gebruik van tabletten

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Sodium Chromate [ 51 Cr] Solution Ph. Eur. radiofarmaceutische uitgangsoplossing 37 MBq/ml natriumchromaat [ 51 Cr] Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Radioactief jodium na schildkliercarcinoom (klinisch)

Radioactief jodium na schildkliercarcinoom (klinisch) OLVG, locatie West Radioactief jodium na schildkliercarcinoom (klinisch) Uw afspraak is op - - om. uur Deze folder is voor patiënten die een schildklieroperatie wegens schildklierkanker hebben ondergaan.

Nadere informatie

Schildklierscintigrafie

Schildklierscintigrafie Nucleaire geneeskunde Schildklierscintigrafie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NUC009 / Schildklierscintigrafie / 24-06-2016 2 Schildklierscintigrafie

Nadere informatie

Schildklier carcinoom

Schildklier carcinoom Schildklier carcinoom behandeling met radioactief jodium Nucleaire geneeskunde Door uw behandelend arts is een behandeling van uw schildkliercarcinoom met radioactief jodium aangevraagd. In deze folder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 203 204 32 645 Kernenergie Nr. 60 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 Informatie voor patiënten F1030-4140 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen

Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen Welke contrastmiddelen Deze informatie gaat over jodiumhoudende contrastmiddelen die bij radiologische onderzoeken in bloedvaten worden ingespoten,

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Informatie voor patiënten F0229-1011 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Leflunomide (Arava)

Informatie over het geneesmiddel Leflunomide (Arava) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Leflunomide (Arava) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Leflunomide voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatoïde aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA)

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek vertelt iets over de vorm en functie van de nieren. De functie van beide nieren kan met elkaar worden vergeleken.

Nadere informatie

DAT-SCAN. (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek)

DAT-SCAN. (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek) DAT-SCAN (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek) 17221 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Injectie Opnamen Denkt u eraan uw gegevens jaarlijks te laten

Nadere informatie

Schildklier uptake meting

Schildklier uptake meting Schildklier uptake meting Uw arts heeft een schildklier uptake meting bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Het

Nadere informatie

Jodiumtherapie bij schildklieraandoening

Jodiumtherapie bij schildklieraandoening Jodiumtherapie bij schildklieraandoening Inleiding U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor onderzoek en/of behandeling van uw schildklier met radioactief Jodium. In deze brochure leest

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Uw behandelend specialist heeft voor u een nucleair geneeskundig onderzoek aangevraagd. Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij dit onderzoek.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Patiënteninformatie Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust 1203185 Myocardperfusiescintigrafie in rust.indd 1 1 30-09-16 11:31 Myocardperfusiescintigrafie

Nadere informatie

Veilig in met de digitale scheurkalender

Veilig in met de digitale scheurkalender Veilig in 1-2-3 met de digitale scheurkalender Dit lessenpakket kwam tot stand door de samenwerking van: Veilig in 1-2-3 met de digitale scheurkalender Beste juf, Beste meester, Fijn dat je aan de slag

Nadere informatie

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde Bijschildklierscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum doorverwezen om een foto van de bijschildklier (bijschildklierscintigram) te

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Etos Hooikoortstabletten Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen MEDEWERKERS INFORMATIE Werken met gevaarlijke stoffen 2 MEDEWERKERSINFORMATIE Bijna overal in het Maasstad Ziekenhuis wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, denk bijvoorbeeld alleen maar aan de desinfectiemiddelen

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKERS BRIDATEC 40 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat mebrofenine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GLUCOTRACE 185 MBq/ml, oplossing voor injectie Fludeoxyglucose ( 18 F)

BIJSLUITER. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GLUCOTRACE 185 MBq/ml, oplossing voor injectie Fludeoxyglucose ( 18 F) BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de gebruiker GLUCOTRACE 185 MBq/ml, oplossing voor injectie Fludeoxyglucose ( 18 F) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie De Afdeling Nucleaire geneeskunde Algemene informatie Informatie over uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde U bent doorgestuurd naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Orbis Medisch Centrum

Nadere informatie

LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND

LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek is bedoeld om de doorbloeding van en de hoeveelheid lucht in de longen af te beelden. Hiermee wordt onderzocht of u een longembolie hebt. Dit

Nadere informatie

BIJSLUITER. 07 con 4908 netherlands pil clean Pagina 1 van 5

BIJSLUITER. 07 con 4908 netherlands pil clean Pagina 1 van 5 BIJSLUITER Pagina 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Indium (In-111) oxinaat, radiofarmaceutische uitgangsoplossing 37 MBq/ml Indium( 111 In)chloride and Oxine Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Skeletscintigrafie. Afdeling nucleaire geneeskunde

Skeletscintigrafie. Afdeling nucleaire geneeskunde Skeletscintigrafie Afdeling nucleaire geneeskunde Zwangerschap / Borstvoeding Indien u zwanger bent (of de mogelijkheid daartoe bestaat), moet u dit zo spoedig mogelijk melden aan de afdeling nucleaire

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. SEDISTRESS Omhulde tabletten. Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. SEDISTRESS Omhulde tabletten. Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS SEDISTRESS Omhulde tabletten Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem) Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel

Nadere informatie