Vragen en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden"

Transcriptie

1 Factsheet NL-Alert Vragen en antwoorden september 2013 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Zuiver voor reactief gebruik CONTROLEBERICHT 4 NOVEMBER Wat houdt het controlebericht van NL-Alert in? Maandag 4 november rond uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Wanneer wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden? Maandag 4 november rond uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. In 2014 wordt wederom tweemaal een NL-Alert controlebericht uitgezonden. Waarom wordt een NL-Alert controlebericht uitgezonden? Aan de hand van het controlebericht kun je nagaan of je telefoon juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Als je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Zo ben je er zeker van dat je op de hoogte bent als jij je in de directe omgeving van een noodsituatie bevindt. Door het controlebericht kan je zelf ervaren welk signaal jouw mobiele telefoon geeft als je een NL-Alert ontvangt en hoe het bericht eruit ziet. Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat en niet om een noodsituatie? In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Als je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Zo ben je er zeker van dat je op de hoogte bent als jij je in de directe omgeving van een noodsituatie bevindt.

2 Wat staat er in het NL-Alert controlebericht? In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst: NL-Alert :00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op Wordt er van nu af aan elke eerste maandag van de maand om 12 uur een NL-Alert controlebericht uitgezonden? Nee, in 2013 zendt de overheid twee controleberichten uit. Aan de hand van de controleberichten kun je nagaan of je mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Het eerste controlebericht is uitgezonden op 4 februari Het volgende controlebericht wordt maandag 4 november rond uur uitgezonden. Ook in 2014 zendt de overheid twee controleberichten uit. Graag zou ik elke eerste maandag van de maand een controlebericht ontvangen. Kan dat geregeld worden? Het is niet nodig om maandelijks een controlebericht uit te zenden. In 2013 zendt de overheid twee landelijke controleberichten uit, op maandag 4 februari en maandag 4 november. Aan de hand van de controleberichten kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Ook in 2014 zendt de overheid twee controleberichten uit. Hoeveel mensen kunnen het NL-Alert controlebericht op 4 november ontvangen? Het is de verwachting dat het NL-Alert controlebericht in november door 4 miljoen mensen wordt ontvangen. Dit is in lijn met de groeidoelstelling van het aanvullende alarmmiddel NL-Alert. Ik heb mijn mobiel ingesteld voor NL-Alert, maar op 4 februari geen controlebericht ontvangen. Ontvang ik het controlebericht op 4 november wel? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht op 4 februari niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon rond uur uit stond of omdat jij je rond uur in een ruimte bevond met slecht bereik. Ook is het mogelijk dat jouw provider NL-Alert toen nog niet volledig ondersteunde. Inmiddels ondersteunen alle aanbieders van mobiele telefonie NL-Alert op 2G en op 3G. Op 4 november zendt de overheid nogmaals een controlebericht uit. Aan de hand van dit controlebericht kun je nagaan of je jouw mobiel goed hebt ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat? Wanneer je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Je hoeft het dan niet zelf in te stellen. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert zelf instellen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te bereiken.

3 Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Is dit spam? Nee dit is geen spam. Wanneer je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Je hoeft het dan niet zelf in te stellen. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert zelf instellen. Als je dit als spam ervaart, kun je de ontvangst van NL-Alert uitzetten op jouw mobiel. Let op: als je dat doet ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie. Op kan je nagaan hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen. Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe komen jullie aan mijn nummer? De overheid beschikt niet over jouw telefoonnummer. NL-Alert is anoniem. Het controlebericht is uitgezonden naar mobiele telefoons die NL-Alert kunnen ontvangen. Dit is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend. Wanneer je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Je hoeft het dan niet zelf in te stellen. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert zelf instellen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Moet ik hier voor betalen? Nee, NL-Alert is gratis. Wanneer je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Je hoeft het dan niet zelf in te stellen. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert zelf instellen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te bereiken. Waarom heb ik meerdere controleberichten ontvangen? Het NL-Alert controlebericht wordt per veiligheidsregio uitgezonden gedurende een vastgestelde periode. Je telefoon zorgt ervoor dat een bericht maar één keer wordt weergegeven. Als je je bijvoorbeeld in een grensgebied van twee regio s bevindt of je reist tijdens het uitzenden van het controlebericht van regio naar regio, kan het zijn dat je het bericht meerdere keren hebt ontvangen. Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uit stond, of je je tijdelijk in een gebied met slecht of geen bereik bevond. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden van het bericht door de meldkamer en het doorsturen van het bericht door de providers naar alle mobiele telefoons in de regio.

4 Mijn telefoon maakte het geluid van een sirene toen ik het NL-Alert bericht ontving. Hoe kan dit? Het klopt dat er een aantal telefoons op de markt is dat een sirenetoon afgeeft bij ontvangst van een NL-Alert. Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen bij het controlebericht dan bij gewone inkomende berichten. Hoe kan dat? NL-Alert is een alarmmiddel. Sommige mobiele telefoons geven specifieke signalen wanneer je een NL-Alert ontvangt. In 2013 zendt de overheid twee controleberichten uit. Het eerste controlebericht is uitgezonden op 4 februari. Het volgende controlebericht wordt maandag 4 november rond uur uitgezonden. Aan de hand van de controleberichten kun je nagaan of je mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen en zelf ervaren welk signaal jouw telefoon geeft als je een NL-Alert ontvangt Ik wil geen controleberichten ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden voor controleberichten van NL-Alert? Als je geen controleberichten wilt ontvangen, kun je de ontvangst van NL-Alert uitzetten op jouw telefoon. Let op: als je dat doet ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie. Op kan je nagaan hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen. Volgens de instelhulp kan ik geen NL-Alert ontvangen. Ik heb echter toch het controlebericht ontvangen. Hoe kan dat? Op sommige telefoons werkt NL-Alert al, maar is de telefoon nog niet opgenomen in de instelhulp. Voordat een type telefoon wordt opgenomen in de NL-Alert instelhulp, wordt de telefoon getest op de ontvangst van NL-Alert. Als NL-Alert werkt in deze testomgeving, worden de instelinstructies voor de telefoon aan de instelhulp toegevoegd. Zenden alle providers het controlebericht uit op 4 november? Ja, alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert en zenden op 4 november het controlebericht uit op 2G en op 3G. Bij doorvragen over 4G: De overheid houdt de ontwikkelingen op het gebied van 4G goed in de gaten. Als de ondersteuning van 4G leidt tot een relevante bijdrage aan het bereik van NL-Alert, zal 4G-ondersteuning worden toegevoegd. Dit hangt onder andere af van het aantal mensen met een 4G-telefoon en de totale dekking van het 4G-netwerk in Nederland. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons. Hoeveel mensen hebben het eerste controlebericht ontvangen? 1,4 miljoen mensen hebben het eerste controlebericht op 4 februari ontvangen. De verwachting is dat 4 miljoen mensen het controlebericht op 4 november zullen ontvangen.

5 Ik heb wel een controlebericht ontvangen, maar de tekst van het bericht was niet goed leesbaar. Hoe kan dat? Enkele telefoons geven de tekst anders weer. Dit kan aan je mobiele telefoon liggen of omdat je niet beschikt over de laatste softwareversie. Kan NL-Alert op dit moment al succesvol worden ingezet tijdens een (dreigende) noodsituatie? Ja, NL-Alert is sinds de introductie in november vorig jaar meer dan tien keer ingezet als aanvullend alarmmiddel. Met NL-Alert zijn de mensen in de directe omgeving van grote branden onmiddellijk met een tekstbericht geïnformeerd over wat er aan de hand was en wat zij moesten doen. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten in geval van een noodsituatie, zoals de sirenes en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie kun je ook via deze andere middelen worden geïnformeerd. Wat zijn de leerpunten van de inzet van NL-Alert tijdens noodsituaties? Het is belangrijk dat veiligheidsregio s een groot genoeg verzendgebied selecteren, zodat zendmasten van alle providers worden bereikt. Een NL-Alert dient daarnaast opgebouwd te zijn uit een aantal vaste berichtelementen (afzender, datum/tijd, risico, locatie, actie, informatie). Bij recentelijke inzet van NL-Alert verloopt dit goed. Werkt NL-Alert op de iphone? Apple ondersteunt het aanvullende alarmmiddel NL-Alert op de iphone 4S, iphone 5, iphone 5c en de iphone 5s die gebruikmaken van het nieuwe besturingssysteem ios 7. Moet ik betalen voor een NL-Alert? Nee, NL-Alert is gratis. Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert? Meer informatie over NL-Alert lees je op Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot uur (lokaal tarief).

6 NL-ALERT Wat is NL-Alert? NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Kijk nu op nl-alert.nl of jouw mobiel al geschikt is. Hoe werkt NL-Alert? De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend. Waarom is NL-Alert geen sms? NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend. Waarom komt NL-Alert niet als app uit? Een app voldoet niet aan de belangrijkste eigenschappen van NL-Alert. Een app werkt namelijk niet als het netwerk overbelast is. Juist bij noodsituaties kan dat voorkomen. NL-Alert werkt wel als het netwerk overbelast is, doordat NL-Alert werkt op een wijze die vergelijkbaar is met een radiosignaal. Daarnaast is NL-Alert anoniem waardoor de privacy niet in het geding is. Waarom heeft de overheid NL-Alert ingevoerd in Nederland? Met het aanvullende alarmmiddel NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. In welke situaties zet de overheid NL-Alert in? NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Wat moet ik doen om NL-Alert te kunnen ontvangen? Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je telefoon geschikt zijn en moet je NL-Alert instellen op je mobiele telefoon. Op nl-alert.nl staat welke mobiele telefoons al geschikt zijn en vind je de instructies om NL-Alert op jouw mobiele telefoon in te stellen.

7 Hoe weet ik dat ik mijn telefoon goed heb ingesteld op NL-Alert? Kan ik dit controleren? Kijk bij de instructies op de instelhulp op nl-alert.nl of je je telefoon goed hebt ingesteld. Op 4 november zendt de overheid het volgende controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, heb jij je mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Zo ben je er zeker van dat je op de hoogte bent als jij je in de directe omgeving van een noodsituatie bevindt. In 2014 zendt de overheid ook twee controleberichten uit. Hoe kan het dat ik mijn telefoon wel kan instellen op NL-Alert, terwijl de instelhulp aangeeft dat mijn telefoon NL-Alert niet kan ontvangen? Voordat een type telefoon wordt opgenomen in de NL-Alert instelhulp, wordt de telefoon getest op de ontvangst van NL-Alert. Als NL-Alert werkt in deze testomgeving, worden de instelinstructies voor de telefoon aan de instelhulp toegevoegd. Het kan zijn dat dit in de tussentijd wijzigt terwijl de instelhulp nog niet is aangepast. Vanaf wanneer kan ik een NL-Alert op mijn telefoon verwachten? NL-Alert is sinds de introductie in november 2012 al meer dan tien keer ingezet als aanvullend alarmmiddel. Kijk nu op nl-alert.nl of jouw mobiel al geschikt is. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je NL-Alert instellen op je mobiele telefoon. Op de instelhulp op nl-alert.nl staan de instructies voor jouw mobiele telefoon. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te bereiken. Wat staat er in een NL-Alert? In een NL-Alert staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Het bericht begint altijd met het woord NL-Alert. Een voorbeeld: NL-Alert :05: explosiegevaar LPG-wagen. N651 bij Iependaal. Verlaat direct gebied binnen straal 500 mtr. Wat moet ik doen als ik een NL-Alert ontvang? Lees het bericht zorgvuldig, informeer de mensen om je heen en volg het advies zo snel mogelijk op. Kan ik op mijn mobiele telefoon NL-Alert ontvangen? Het aantal mobiele telefoons dat Nl-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons. Wil je weten of jouw mobiele telefoon NL-Alert al kan ontvangen? Kijk nu op nl-alert.nl. Wat is het dekkingsgebied van NL-Alert? Overal in Nederland waar mobiele telefoons bereik hebben, kun je een NL-Alert ontvangen. Wie is de afzender van een NL-Alert? De overheid is de afzender van NL-Alert. De burgemeester is verantwoordelijk voor de inzet van NL-Alert in zijn gemeente. De berichten beginnen altijd met de afzender: NL-Alert.

8 Ik kan geen NL-Alert ontvangen op mijn telefoon. Wat nu? NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie kun je ook via deze andere middelen worden geïnformeerd. In welke talen kan ik een NL-Alert ontvangen? NL-Alert berichten worden uitsluitend in de Nederlandse taal verzonden. Informeer en help de mensen om je heen, en vooral degenen die een andere taal spreken of hulpbehoevend zijn. Hoe worden Nederlanders geïnformeerd over NL-Alert? Nederlanders worden onder andere via landelijke publiekscampagnes geïnformeerd over NL-Alert en de controleberichten. Aanvullende informatie over NL-Alert lees je op Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot uur (lokaal tarief). Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert? Meer informatie over NL-Alert lees je op Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot uur (lokaal tarief). Van welke techniek maakt NL-Alert gebruik? NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via gsm-zendmasten. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. De voordelen van cell broadcast zijn: Robuust: werkt ook bij overbelaste netwerken; Geospecifiek: alleen ontvangst in het gebied van de noodsituatie; Real time: ontvangst zeer kort na uitzenden; Beveiligd: alleen de overheid kan uitzenden; Niet privacygevoelig: telefoonnummers en locatie van burgers is niet bekend. Komt NL-Alert in plaats van de sirenes? Nee, NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Het is dus aanvullend aan het gebruik van de sirenes en andere alarmmiddelen.

9 Heeft NL-Alert gevolgen voor andere middelen die worden ingezet bij noodsituatie? Nee, NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel. NL-Alert wordt ingezet bij een levensbedreigende situatie waarin acuut handelen van de mensen in het bedreigde gebied vereist is. Het vervangt geen ander middel. Andere middelen zoals sirenes, calamiteitenzenders, websites, sociale media en publieksinformatienummers blijven ook gewoon inzetbaar. Wat is het verschil tussen NL-Alert, AMBER Alert en Burgernet? AMBER Alert en Burgernet zijn twee afzonderlijke diensten met een ander doel dan NL-Alert. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen, waarbij via verschillende media (waaronder sms) wordt gevraagd te helpen bij de opsporing van een vermist kind. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie. Burgernet kan op lokaal niveau worden ingezet bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen) maar daarnaast ook voor andere (heterdaad) incidenten, waarbij deelnemers via een spraak- of sms-bericht worden gevraagd een bijdrage te leveren aan de veiligheid van hun wijk of buurt. Bij burgernet meldt men zich vrijwillig aan. NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert is er voor je eigen veiligheid. Het werkt niet met sms-berichten maar op basis van cell broadcast. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend. NL-ALERT EN JE MOBIELE TELEFOON Hoe merk ik aan mijn mobiele telefoon dat ik een NL-Alert heb ontvangen? Je telefoon geeft een geluidsignaal af en/of trilt, afhankelijk van je instellingen. Op het display zie je direct het bericht van NL-Alert staan. Kan ik NL-Alert ontvangen als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is? Ja, NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. De cell broadcast-techniek zorgt ervoor dat tekstberichten via gsm-zendmasten naar mobiele telefoons worden uitgezonden. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Ook bij kortstondige stroomuitval kunnen in veel gevallen NL-Alert berichten worden ontvangen. Bij langduriger stroomuitval bestaat de kans dat de zendmasten van de mobiele aanbieders uitvallen, waardoor je geen NL-Alert berichten kunt ontvangen.

10 Kan ik NL-Alert ontvangen als ik geen bereik heb of mijn telefoon uit staat? Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit staat, kun je geen NL-Alert ontvangen. Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn vaste telefoon? Nee, NL-Alert werkt alleen op mobiele telefoons. Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn mobiele telefoon met prepaid-kaart? Ja, met een mobiele telefoon met prepaid-kaart kun je óók NL-Alert ontvangen. Ook als je geen beltegoed op je kaart hebt staan. Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn mobiele telefoon zonder simkaart? Nee, een NL-Alert kun je alleen ontvangen op een mobiele telefoon met een geldige simkaart. Daarnaast moet de telefoon aan staan, netwerkbereik hebben en ingesteld zijn om NL-Alert te kunnen ontvangen. Ontvang ik een NL-Alert als ik het gebied in ga, waar een noodsituatie is? Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt NL-Alert uitgezonden. Wie het gebied ingaat of zijn telefoon aanzet, ontvangt een NL-Alert. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je NL-Alert wel ingesteld hebben op je mobiele telefoon. Op nl-alert.nl staan de instructies voor jouw mobiele telefoon. Moet ik betalen voor een NL-Alert? Nee, NL-Alert is gratis. Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? Wordt mijn telefoonnummer geregistreerd? Nee, NL-Alert is anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet, dit is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend. Moet ik NL-Alert een verhuisbericht sturen bij verhuizing? Nee, je naam, telefoonnummer of adres zijn niet nodig om een NL-Alert bericht te kunnen ontvangen en zijn dus onbekend. Moet ik een nieuwe telefoon kopen om NL-Alert te kunnen ontvangen? Als je mobiele telefoon op dit moment NL-Alert niet ondersteunt, kun je zelf de afweging maken of je een nieuwe telefoon wilt aanschaffen. NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten om je in geval van een noodsituatie te informeren, zoals de sirenes, geluidswagens en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie word je ook via andere middelen geïnformeerd. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. In de toekomst is NL-Alert is standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons.

11 Loopt mijn batterij sneller leeg als ik NL-Alert heb ingesteld? Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. Als je NL-Alert instelt op je telefoon is het effect daarvan op je batterijverbruik zeer beperkt. Kan ik een NL-Alert ontvangen met andere mededelingen dan over noodsituaties? Nee, NL-Alert wordt alleen ingezet om mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht te informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. In 2013 zendt de overheid twee controleberichten uit. Het eerste controlebericht is uitgezonden op 4 februari. Het volgende controlebericht wordt 4 november rond uur uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiele telefoon goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. In 2014 zendt de overheid ook twee controleberichten uit. Wat doe ik als ik NL-Alert niet meer wil ontvangen? Op nl-alert.nl staan de instructies hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen. Let op: als je dat doet ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie. Ik ontvang in het buitenland vreemde berichten van NL-Alert, hoe kan dit? Sommige telefoonnetwerken in het buitenland maken, net als NL-Alert, ook gebruik van cell broadcast voor het versturen van berichten. In het buitenland komen die berichten via andere kanalen binnen dan het NL-Alert kanaal en dit staat ook helemaal los van NL-Alert. Aan het ontvangen van deze berichten zijn geen kosten verbonden, het kan alleen vervelend zijn. Om te voorkomen dat je hiervan hinder ondervindt, kun je de instellingen zo wijzigen dat je in de toekomst alleen nog NL-Alert berichten ontvangt. Kijk in de instelhulp bij jouw toestel voor de instructies om je instellingen aan te passen. NL-ALERT IN SPECIFIEKE SITUATIES Ik ben verminderd zelfredzaam. Hoe moet ik omgaan met NL-Alert? Als je verminderd zelfredzaam bent, is het belangrijk om met je naasten, zoals familie, buren en zorgverleners, te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen in geval van een dreigende noodsituatie. Ik kan niet 24 uur per dag mijn telefoon aan hebben staan. Hoe word ik geïnformeerd over een noodsituatie? NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten in geval van een noodsituatie, zoals de sirenes, geluidswagens en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie word je ook via andere middelen geïnformeerd.

12 Ik woon in een grensstreek en maak gebruik van buitenlandse netwerken. Kan ik op buitenlandse netwerken ook een NL-Alert ontvangen? Nee, je kunt alleen op Nederlandse netwerken een NL-Alert ontvangen. Kan ik ook in het buitenland NL-Alert ontvangen? Nee, een NL-Alert kun je alleen in Nederland ontvangen. Sommige telefoonnetwerken in het buitenland maken, net als NL-Alert, ook gebruik van cell broadcast voor het versturen van berichten. In het buitenland komen die berichten via andere kanalen binnen dan het NL-Alert kanaal en dit staat ook helemaal los van NL-Alert. Aan het ontvangen van deze berichten zijn geen kosten verbonden, het kan alleen vervelend zijn. Om te voorkomen dat je hiervan hinder ondervindt, kun je de instellingen zo wijzigen dat je in de toekomst alleen nog NL-Alert berichten ontvangt. Kijk in de instelhulp bij jouw toestel voor de instructies om je instellingen aan te passen. Worden in andere landen ook berichten zoals NL-Alert verzonden? Ja, Nederland is samen met de Verenigde Staten en Litouwen voorloper in het gebruik van een aanvullend alarmmiddel zoals NL-Alert. Naar verwachting zullen meerdere andere landen de komende jaren dit voorbeeld volgen.

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2014 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Oktober 2012 Factsheet NL-Alert Vragen en antwoorden NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Wat is NL-Alert? NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

Nadere informatie

Het KPN Mobiel abonnement

Het KPN Mobiel abonnement Het In deze e-learning wordt ingegaan op het nieuwe dat per 4 februari 2012 wordt geïntroduceerd. De veranderingen ten opzichte van de vorige e-learning zijn: KPN Instap wordt onderdeel van Bel-SMS-bundels

Nadere informatie

NL-Alert testrapport. Datum 29 september 2011 Status Definitief

NL-Alert testrapport. Datum 29 september 2011 Status Definitief NL-Alert testrapport Datum 29 september 2011 Status Definitief Colofon Dienstnaam NL-Alert Versienummer 1.0 Organisatie Ministerie van Veiligheid en Justitie Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Pagina

Nadere informatie

Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS

Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS Voor verkopers 20 augustus 2013 1 INHOUDSOPGAVE PERSBERICHT... 3 TOP 10 FAQ s... 5 NIEUWE Hi ABONNEMENTEN EN SIM-ONLY ABONNEMENTEN... 8 Hi Abonnementen... 8 Hi Sim-only

Nadere informatie

En algemene voorwaarden

En algemene voorwaarden 12:00 Handleiding En algemene voorwaarden September 2013 1 Welkom bij DekaMobiel Gefeliciteerd met de aanschaf van uw DekaMobiel prepaid startpakket. U heeft gekozen voor een van de meest voordelige manieren

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

FAQ 4G. Auteur: CanConnect Datum: 9-12-2014 Versie: 4.3 Aantal bladen: 10

FAQ 4G. Auteur: CanConnect Datum: 9-12-2014 Versie: 4.3 Aantal bladen: 10 Auteur: CanConnect Datum: 9-12-2014 Versie: 4.3 Aantal bladen: 10 Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Toestel en instellingen 4G... 4 3. 4G dekking... 7 4. 4G in het buitenland... 8 5. 4G abonnementen bij CanConnect...

Nadere informatie

TELEFONIE. Installatiehandleiding

TELEFONIE. Installatiehandleiding TELEFONIE Installatiehandleiding Introductie Inhoudsopgave 1 2 3 4 #1 4 Bellen en gebeld worden 6 Aanvullende diensten 10 3.1 Voicemail 11 3.2 Uitgaande nummerweergave instellen 15 3.3 Blokkeren van uitgaande

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER

ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER In dit document staan de schakels beschreven die een rol spelen in de 14+netnummer telefonieketen. Bij één van die vier schakels kan een oorzaak liggen, waardoor het

Nadere informatie

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken:

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken: Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken: 1. Abonnement & bundels 2. Bellen & SMS-en 3. Nummerbehoud 4. Bestellen, leveren en/of opzeggen 5. Verbruik,

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. Dat doen we via een sterk netwerk van meer dan

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Lesbrief Phone Challenge Workshop. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten

Lesbrief Phone Challenge Workshop. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten Phone Challenge Workshop mbo 1-2 Lesbrief Phone Challenge Workshop mbo 1-2 Lesvorm Leerlijn Doelgroep Duur Gastdocent : Workshop, met online onderdelen : Grip op geld : Niveaus 1-2 mbo, vanaf 18 jaar :

Nadere informatie

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken:

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken: Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen voor DELTA Mobiel verdeeld over de volgende rubrieken: 1. Abonnement & bundels 2. Bellen & SMS-en 3. Nummerbehoud 4. Bestellen, leveren en/of opzeggen 5. Verbruik,

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer

Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer Inhoud Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer... 1 JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 4 VOORWAARDEN VERMOGENSBEHEER... 6 1. Wat hoort er bij Knab Vermogensbeheer?...

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties U hebt of sluit een Overeenkomst voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties met Van Lanschot Bankiers. Bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Uw partner en uw pensioen

Uw partner en uw pensioen Uw partner en uw pensioen 2 Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten Uw partner en uw pensioen Als deelnemer aan het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) bouwt u niet alleen pensioen op voor uw

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling met BRON

Handleiding. Uitwisseling met BRON Handleiding Uitwisseling met BRON 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Installatie... 5 Installeren certificaat... 5 Testen certificaat... 6 Voor reguliere uitwisseling eerst registratieoverzicht

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Verwerking aanmelding bij Aevitae. Versienummer: 19. Datum laatste aanpassing: 07-04-2014

Veelgestelde vragen. Verwerking aanmelding bij Aevitae. Versienummer: 19. Datum laatste aanpassing: 07-04-2014 Veelgestelde vragen Omschrijving: Versienummer: 19 Verwerking aanmelding bij Aevitae Beheerder: Aevitae Datum laatste aanpassing: 07-04-2014 Addendum Hoe werkt het addendum? Het addendum is te accorderen

Nadere informatie

Handleiding Telfort zakelijk beheer Versie 1.0

Handleiding Telfort zakelijk beheer Versie 1.0 Handleiding Telfort zakelijk beheer Versie 1.0 Eigenaar: Product Management Telfort Pagina 1 van 28 Inhoudsopgave 1 Introductie...4 2 Zakelijk beheer overzicht...5 2.1 Overzicht menu... 5 2.2 Verschillen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Beleggen

Algemene Voorwaarden Beleggen Algemene Voorwaarden Beleggen 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO lezen? 1. De bank heeft geprobeerd deze voorwaarden zo begrijpelijk mogelijk te maken. De bank heeft deze voorwaarden

Nadere informatie

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO Infoavond KBO Vragen over BoekelNet en lokale diensten Kunnen particulieren ook diensten gaan aanbieden op het netwerk? Ja dat kan. Het is een open netwerk dus behalve bedrijven kunnen ook verenigingen

Nadere informatie

Welkom bij de Plusregeling

Welkom bij de Plusregeling Welkom bij de Plusregeling Je toekomst uitgestippeld Welkom bij de Plusregeling 1 Inhoudsopgave Colofon Redactie : Syntrus Achmea Tekst : Syntrus Achmea Vormgeving : Vormplan design bno, Amsterdam 3e druk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding >> > Inleiding Inhoudsopgave 3 U, als slachtoffer, staat centraal 8 Respectvol met elkaar omgaan 13 De schadebehandeling inzichtelijk houden 17 Overleggen in harmonie 20 Een goed tempo in de schadebehandeling

Nadere informatie

Inleiding 8. Basishandelingen 22

Inleiding 8. Basishandelingen 22 INHOUDSOPGAVE Inleiding 8 De iphone 9 De iphone 3G/3GS 9 De iphone 4 9 De iphone 4S 10 De iphone 5 10 Firmware op de iphone 12 Menustructuur en knoppen 12 De eerste stappen 13 De iphone activeren 13 De

Nadere informatie

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen PROFIEL HANDLEIDING Inhoudsopgave Wat is LinkedIn?.. 3 Vormen van profielen op LinkedIn.. 3 Waarom LinkedIn?.. 4 Aan de slag (Enkele handvatten).. 4 Aanmelden en inloggen.. 5 Instellingen.. 6 Taal.. 6

Nadere informatie

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau:

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Waarom zou een abonnement handiger zijn voor Wesley? Zijn er risico s bij een telefoonabonnement die je bij prepaid niet hebt? Hoe heb jij je telefoonkosten geregeld? Betalen je ouders

Nadere informatie