Preek over Marcus 9. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over Marcus 9. Gemeente van Jezus Christus, gasten,"

Transcriptie

1 Preek over Marcus 9 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Jezus verheerlijking op de berg. Een bekend Bijbelgedeelte. Spectaculair ook. Maar wat betekent het? Wat moeten we hiervan leren? Daar gaat de preek vanochtend over. Het verandert onze manier van denken, onze kijk op God, op de wereld, en op de kerk. Dat doet Gods woord. Het verandert ons. Wie we zijn. Onze kijk op mensen, op God en op de kerk. Laten we daar vanochtend voor openstaan. Voor die verandering. We beginnen bij het eerste gedeelte. Jezus verheerlijking op de berg. Wat betekent het. Iets heel eenvoudigs. Maar ongelofelijk belangrijk. En ook nodig. Op de berg, waar Jezus is samen met Johannes, Petrus en Jakobus, verandert Jezus van gedaante. Mozes en Elia verschijnen. Er is een wolk. En een stem. Een berg, een wolk. Een stem. Hmm. Mozes was ook op een berg, weten jullie nog? De berg Sinaï. Daar smeekte hij God of hij zijn heerlijkheid mocht zien. Er was toen ook een wolk. En een stem. Toen Mozes weer beneden kwam straalde de heerlijkheid zo van hem af, dat het voor andere mensen niet om aan te zien was. Mozes op een berg. Heerlijkheid. Jezus op een berg. Schittering. Twee keer hetzelfde verhaal? Toch niet. Er is een beslissend verschil. Wat van Mozes afstraalde was de afstraling van de glorie van God. Zoals de maan het licht van de zon reflecteert. Zwakker, maar herkenbaar.

2 Maar nu Jezus. Hij reflecteert geen heerlijkheid. Maar Hij straalt zelf. Hij straalt niet van Gods glorie. Zoals andere profeten, religies. Hij is Gods glorie. Góds glorie. Geen aardse glorie. We lazen: witter dan een wolwasser het kan maken In Hebreeën 1 vers 3 staat: In hem schittert Gods luister, hij is zijn evenbeeld. Jezus moet als God aanbeden worden. Dat is het punt. Heel simpel, maar o zo nodig. Voor ons. In dit leven. Daar kom ik straks op. Dat het nodig is. Zie je wat hier gebeurt? Hadden de leerlingen nog enige twijfel, dan maakt God hier duidelijk wie Jezus echt is. Dachten ze nog even net als de mensen dat Hij alleen een profeet was, een leraar, een tweede Mozes. Nee, Hij is God. In hem schittert Gods luister. Wie is Jezus. Wie is Hij voor jou? Jezus sluit deze opties af: dat Hij een leraar is. Een voorbeeld. Spiritueel, vroom. Hij is God. Heb je hem gezien, dan heb je God gezien. Wil je God aanbidden, aanbidt dan Jezus. Nu het volgende. Petrus wil drie tenten opzetten. Tabernakel, is het Griekse woord voor tent. Waarom? Wat wil Petrus? Petrus is bang. Doodsbang nu hij God gezien heeft. Petrus voelt aan dat het nodig dat er iets tussen God en mensen in staat. Iets dat Gods aanwezigheid bemiddelt. En ons beschermt. Zoals de tabernakel in het Oude Testament. [dia 1] Wanneer Mozes God vraag of Hij zijn majesteit mag zien, zegt God: mijn gezicht zul je niet kunnen zien, want geen mens kan mij zien en in leven blijven. Het volk had eerder tegen Mozes gezegd: [dia 2] Spreekt u met ons, wij zullen naar u luisteren. Maar laat God niet met ons spreken, want dan sterven we, als God verschijnt.

3 Begrijp je, waarom Petrus een tent wil opzetten? Als je het begrijpt, dan snap je ook hoe onvoorstelbaar het is wat er op de berg in Marcus 9 gebeurt. God spreekt. De wolk verschijnt. Mozes en Elia verdwijnen. Daar staat Jezus. In de schittering van Gods luister. En, Petrus, Jakobus en Johannes, ook in oog met Gods luister. En (dit is het wonder): ze zijn er nog. Ze hebben God gezien en ze leven nog. [dia 3 leeg scherm] Petrus heeft God gezien, gehoord. En hij leeft nog. Mozes en Elia verdwijnen. Zij zijn geweest. Een tabernakel is niet nodig. Want Jezus is tegelijk Gods heerlijkheid én Gods bescherming voor ons. Wat een wonder. Als je Jezus gezien hebt, heb je God gezien. En tegelijk: Je hebt God gezien op een manier ooit had kunnen denken. Jezus is God. In Hem schittert Gods luister. Maar Hij is ook Gods bescherming. Voor ons. Dat betekent: je mag bestaan. Je mag er zijn. Leven met God. Ongelofelijk. De Bijbel verandert onze kijk op God. Hij is rechtvaardig én barmhartig, genadig. De Bijbel laat ons ook heel realistisch zien in wat voor wereld wij leven. Heel down to earth. Letterlijk. Petrus, Jakobus en Johannes dalen af van de berg. Na hun hoogtepunt-ervaring. Jezus is God, en wij leven nog! Maar het is net als toe Mozes afdaalde. 40 dagen was te lang. Maar hier is een dagdeel al te lang. De rest van de leerlingen is tijdens de afwezigheid van Jezus meteen verzeild geraakt in een vruchteloze discussie. Petrus, Jakobus en Johannes hebben gezien wie Jezus is. Maar ze staan meteen weer met de voetjes op de vloer. In de vieze, ruwe modder van de werkelijkheid. In een wereld vol met zieke mensen. Een wereld in de macht van demonen, die mensen vernietigen. Stom maken.

4 In een wereld waarin mensen elkaar op de proef stellen, discussiëren. In een wereld, net als die van ons, eigenlijk. Een wereld, die want dat is de kern vol is van ongeloof. Zie je dat de Bijbel de manier waarop wij graag naar de wereld willen kijken verandert. Ach, het valt wel mee. Komt goed. Zo niet, dan toch. Er is nog zoveel te genieten! De Bijbel zegt heel realistisch: kom op. wees eerlijk. Dit is een wereld vol met ziekte, eenzaamheid. Werkloosheid. Kinderloosheid. Totdat Jezus terugkomt is dat de wereld waarin onze kinderen groot worden. Let op wat er na het verhaal van de verheerlijking op de berg gebeurt. En hoe die twee dingen met elkaar samenhangen. Jezus is God. En de wereld waarin wij leven is een drama. Hoe ga je daarmee om? Hoe overleef je de beweging van bergtop-ervaring van je geloof naar de gewone wereld, waarin wij leven totdat Jezus terugkomt? Hoe hou je het geloof? Hoe kom je tot geloof? Laten we met dat laatste beginnen. Hoe kom je tot geloof. Let op de vader van het zieke kind. Hoe komt hij tot geloof? Wat ik jullie nu ga vertellen is goed nieuws. Door de erkenning van zijn hulpeloosheid. Anders niet. De erkenning van zijn hulpeloosheid is voorwaarde voor zijn redding. Niet zijn geloof. Zijn vertrouwen. Jezus wijst hem subtiel terecht. Hoe lang lijdt je kind al aan deze ziekte? Met andere woorden: waarom ben je niet eerder bij mij gekomen? En dan opeens dan valt het kwartje. Zo gaat het als mensen tot geloof komen. Ik kom terug bij de frisdrankautomaat. Je gooit er iets in. En dan komt er iets uit. Maar soms gaat het ook zo: je gooit je enig kleingeld erin. En er gebeurt niets

5 Zo gaat het bij deze man. Hij is bij de leerlingen van Jezus gekomen. Het is zijn laatste kleingeld. Zijn laatste redmiddel. Waarschijnlijk heeft hij alles al geprobeerd. Maar het hielp niet. En ook nu blijft succes uit. Maar dan komt Jezus zelf: wat is er aan de hand? de man vertelt, hoe zijn zoon eraan toe is. De mensen brengen het kind bij Jezus. Heb je gelezen dat Jezus boos is? boos over het ongeloof van de mensen. Voor de man was Jezus sluitpost op zijn begroting. Baar het niet dan schaadt het niet. Kunt U iets doen? Of ik iets kan, zegt Jezus? Je had veel eerder moeten komen. Alles is mogelijk voor wie gelooft. En dan ineens valt het kwartje bij de man. Hij snapt dat hij geen opties heeft. Hij heeft niks. Hij staat met lege handen. En dan schreeuwt hij het uit: Ik geloof! Kom mijn ongeloof te hulp. Het kwartje valt. Soms duurt het erg lang voordat het kwartje valt. Je ziet God wel, maar Jezus Christus niet, de bescherming van zijn verzoening. Je bent bang voor God. Of je hoort de boodschap wel, maar die dringt niet tot je door. Je bent in de macht van de vernietigende krachten van de wereld waar je in leeft. Je hebt verschrikkelijke dingen meegemaakt, of nog. Je bent ziek, depressief. Je hebt het gevoel dat je overbodig bent. Dat je er niet mag zijn. Het leven is zwaar. Of juist niet. Het gaat je voor de wind. Je hoort de boodschap van het evangelie wel, maar hij dringt niet tot je door omdat alles OK is. Maar dan valt het kwartje. God, de schepper. Die zich aan Mozes niet liet zien omdat Hij dat niet zou hebben overleefd. Mozes! Gods vriend. De God die jou heeft gemaakt. Die komt naar je toe in Jezus Christus. En Hij zegt: je mag leven.

6 Je mag er zijn. Je mag verschijnen voor mijn aangezicht en leven! Je hoort het kwartje vallen. Het verandert je leven. Je ziet ineens ook het verschil tussen geloof en religie: [dia 4] Religie zegt: ik gehoorzaam, dus ik hoor erbij. [dia 5] Geloof ontdekt: ik hoor erbij, dus ik gehoorzaam. Snap je m? Valt het kwartje? [dia 6 leeg scherm] Maar dan. Hoe hou je het vol? Want je hebt het geld wel horen vallen, maar er komt niks uit. De wereld verandert niet. Ook niet voor jou omdat je gelooft. Je blijft ziek. Of erger nog: je wordt ziek nadat je bent gaan geloven. De kerk waar je in zit valt tegen. De mensen dan. Ik dacht dat ik het had horen vallen? Waarom verandert er niks? Waar blijft mijn blikje cola, mijn beloning? Let goed op wat er gebeurt nadat Jezus de geest toegesproken heeft. De jongen blijft voor dood achter. Nou heb ik me overgegeven, mijn geloof beleden. En nu dit Wat er heel kort achter elkaar gebeurt in Marcus 9 Jezus pakt de jongen bij de hand en hij stond op duurt in een mensenleven soms lang. Heel lang. [dia 7] Ik moet even wat uitleggen over het geluid van de frisdrankmachine. Dit is een grafische weergave ervan. Je ziet drie fases. [ ] Als je gelooft,leef je in die middelste fase. Nu de praktijk. Je zit in de kerk. Het evangelie gaat erin. Het landt. Maar je krijgt er niets voor terug. Hoe houdt een mens dat vol? Een leven lang? De Bijbel is er heel duidelijk over. Het leven verandert niet, voordat Jezus terug komt. Dat pas valt het blikje. Er is lijden. Net als Jezus moeten ook zij die Hem volgen, daar doorheen. Heel duidelijk.

7 Hoe hou je dat vol? [dia 8 leeg scherm] Hoe zorg je ervoor dat de uitkomst van het lijden dat je meemaakt niet is dat je verbittert raakt, maar dat het je loutert. Dat wat je meemaakt je vormt in het besef dat God wil dat je echt alleen op Hem vertrouwt? Dat je je overgeeft, in plaats van het opgeeft? Weet je wat het antwoord is? Die bergtop. Aanbidding. Jezus moet als God aanbeden worden. Dat is het antwoord. Aan elke christen geeft God momenten dat je het kwartje hoort vallen. Bergtopervaringen. Niet de hele tijd. Maar ze zijn er wel. Dat je Jezus ziet zoals Hij is. Stralend, wit, zoals geen mens dat kan. De ervaring dat het goed is tussen God en jou. Dat je mag leven onder een open hemel. Dat je er mag zijn. Herinner die momenten, het zijn voorproefjes van hoe het straks perfect is. Aanbid Jezus. Die bergtop ervaringen kunnen een tijdlang weg zijn. De Dordtse Leerregels schrijven daar prachtig over. Aanbid Jezus. Midden in dit leven, in deze wereld je in aanbidding richten op Jezus Christus. Dat gold ook voor Petrus, Jakobus en Johannes. Toen de jongen voor dood op de grond lag dachten zij als enige: wacht maar. Hij is God! Ze hadden hem toch gezien? De Bijbel verandert ons beeld van God. En van de wereld waarin wij leven. En ook van de kerk. Tot slot wil ik daar met jullie bij stilstaan. Want dit Bijbelgedeelte gaat ook over de kerk. De leerlingen vragen Jezus na afloop: hoe komt het, dat wij deze geest niet konden uitdrijven. Het antwoord dat Jezus daarop geeft is behoorlijk schokkend. Voor de leerlingen. Voor de kerk. Voor ons. Verplaatsen we ons in de leerlingen. De 9 die overgebleven zijn als Jezus op de berg is met Petrus, Jakobus en Johannes. Jezus is weg, en meteen heeft zijn kracht ook hen verlaten. Zo lijkt het. Zij kunnen de jongen niet genezen.

8 Dat is pijnlijk. De leerlingen zijn onmachtig om bij afwezigheid van hun meester namens hem op te treden in deze wereld. om te evangeliseren, zou je ook kunnen zeggen. Herkenbaar? Ik vind van wel. Hoe graag zou je als kerk niet mensen ervan willen overtuigen dat Jezus ook hun redder is. Dat ook bij hen het kwartje valt? Zie je dat wij die negen leerlingen zijn? Dat de tekst van vanochtend over ons gaat? Over onze onmacht om te evangeliseren? Dat is: op te treden namens Jezus? En dat is best moeilijk in deze tijd. Ik las ergens dat veel evangelisatiemethodes die kerken nu gebruiken helemaal niet meer geschikt zijn voor deze tijd omdat zij ervan uitgaan dat mensen eigenlijk wel snappen wie God is, wat zonde is. En dat alleen het kwartje nog maar hoeft te vallen. Dat het ook voor jou is. Persoonlijk. Zet een band neer, spreek de mensen persoonlijk aan. En je hoort zoveel kwartjes vallen dat het lijkt alsof je de jackpot gewonnen hebt. Natuurlijk bestaan er ook mensen die opgevoed zijn met het geloof en voor wie de persoonlijke oproep tot geloof dé ontdekking van hun leven is. ook niks tegen een band. Maar de meeste mensen van deze tijd komen niet voor de muziek naar de kerk. Voor hen is een tikje tegen de kast niet genoeg. Die kennen God niet. Weten niet wat zonde is. Laat staan waarvan ze zich moeten bekeren. Deze tijd vraagt een andere manier van evangeliseren. Hoe? Jezus zegt tegen de leerlingen in vers 29: dit soort kan alleen door gebed worden uitgedreven. In de meeste handschriften staat: door gebed en vasten. Waarom zegt Jezus dit? Hadden de leerlingen gehoopt op snel succes? Snel een demon wegsturen zonder te bidden? Had de kracht van Jezus hen verlaten, of had hun geloof in Jezus hen verlaten?

9 Pijnlijk. De leerlingen staat met de mond vol tanden. Tegenover de mensen. En nu ook voor Jezus. Ze denken dat evangelisatie / uitdrijving een snelle truc is. Wat Jezus zijn leerlingen zegt, is een opdracht voor zijn gemeente. Voor ons. Hoe moeten wij in deze wereld, optreden namens Hem? evangeliseren? Door te bidden en vasten. Met andere woorden: toegewijd leven. Voor evangelisatie is geen truc te verzinnen. We moeten bidden, vasten, ons leven delen met de mensen die God op onze weg plaatst. Je hebt er een lange adem voor nodig. Geduld. Laat maar zien wat geloven uitmaakt voor ons leven: in de besteding van tijd, geld, aandacht. Gastvrijheid. Geloven en evangeliseren is een way of life. Toegewijd leven. Alleen dat is uiteindelijk overtuigend voor mensen in deze tijd. En dan komen de vragen vanzelf. Wat bezielt jullie? En dan mag je getuigen. Net als Petrus, Jakobus en Johannes. Wacht maar: Hij is God! God kan ervoor zorgen dat kwartjes vallen. Ook bij mensen in deze tijd. Het is allemaal zijn werk: de verkondiging van de boodschap. Het geven van geloof. En uiteindelijk: eeuwig leven. [amen]

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop!

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Lezen: Johannes 5:1-7 Thema: Eenzaamheid Eenzaamheid Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Maar

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

Zondag 31 augustus Geloof als een mosterdzaad Bij Mattheüs 17 : 14-20

Zondag 31 augustus Geloof als een mosterdzaad Bij Mattheüs 17 : 14-20 Zondag 31 augustus Geloof als een mosterdzaad Bij Mattheüs 17 : 14-20 Het verhaal van vandaag gaat over een genezing. Een jongen wordt genezen van epilepsie. Een wonder. Nu weten we iets meer over epilepsie,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36 Morgendienst Brouwershaven Votum groet Zingen Ps 25: 1,2,3 Tien Woorden LB 311 Gebed Lezen Ex 34: 27-35 Zingen LB 25a: 1,2 Mijn ogen zijn gevestigd (mel Ps 130) Lezen Lukas 9: 28-36 Zingen Ps 27: 3,7 Prediking

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus!

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Liturgie Voorzang: Ps 23 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 43,3.4 WeT Zingen: Ps 81,1.4.8 Gebed Lezen: Marcus 9,2-13 Preek over Marcus 9,2-8 Zingen: Gez 68.1.3

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

[lezen Johannes 13:1-20]

[lezen Johannes 13:1-20] Preek over Johannes 13,1-20 Ik wil vandaag en over twee weken met jullie stilstaan bij het onderwerp gastvrijheid. Gastvrijheid is niet alleen het huisbezoekthema voor dit jaar, maar het is ook een belangrijke

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst. Thema: Gods terughoudendheid

Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst. Thema: Gods terughoudendheid Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst Thema: Gods terughoudendheid Voorganger: ds. W. van der Schee Mmv: True Colors Welkom door de ouderling van dienst Lied Nieuw

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water Petrus en water Ik wil vandaag spreken over Petrus. Een visser, een mens, met fouten, met ongeloof, met verbazing, met geloof. Vertrouwend op eigen kunnen, als er iemand iets over vissen en water weet,

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding?

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren 17 maart Lucas 9

Ontmoetingskerk Laren 17 maart Lucas 9 Ontmoetingskerk Laren 17 maart 2019 - Lucas 9 Sommige herinneringen zijn niet te begraven. Ze gaan altijd met je mee. Sommige herinneringen zitten zo diep in je, dat je ze niet zult vergeten. Misschien

Nadere informatie

Opmerkelijk is, dat zowel Mattheus als Marcus dit verhaal vertelt na de verheerlijking van Jezus op de berg. Jezus gedaante verandert, zijn aanschijn

Opmerkelijk is, dat zowel Mattheus als Marcus dit verhaal vertelt na de verheerlijking van Jezus op de berg. Jezus gedaante verandert, zijn aanschijn Tekst: Marcus 9: 14-29 Lieve mensen, gemeente van Christus, Zonder dat je het weet, heb je het soms iets onder de leden. Het werkt sluipend. Neem een infarct. Je weet het vaak pas als je het hebt, maar

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: GWK, 25/02/18

Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: GWK, 25/02/18 Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: 16 21 GWK, 25/02/18 Zondag Reminiscere; gedenk uw barmhartigheid. Tekst voor de preek: Marcus 9: 4 Thema: Topervaringen en de weg beneden langs. Gemeente

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Zingen: Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat. Als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

- Zingen, uit het nieuwe liedboek, 303: 1,2,3 Zonne en maan, water en wind

- Zingen, uit het nieuwe liedboek, 303: 1,2,3 Zonne en maan, water en wind DE DIENST VAN 25 FEBRUARI 2018 IN DE HOEKSTEEN LEEK Voorganger: ds. Ernst van Gulik Organist: Niek Schuringa De Heilige doop wordt bediend aan: Mason Jurre Geert Voorintholt - Voor de dienst zingen, lied

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Marcus 9: 14-29 Zondag 20 september 2015, Startzondag, Heusden.

Marcus 9: 14-29 Zondag 20 september 2015, Startzondag, Heusden. 1 Marcus 9: 14-29 Zondag 20 september 2015, Startzondag, Heusden. Gemeente van Christus, Toen ze terugkwamen bij de andere leerlingen... Zo begint onze lezing. Jezus en Petrus, Johannes en Jacobus kwamen

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

1 Petrus 5,10-11 Met God houd je het vol

1 Petrus 5,10-11 Met God houd je het vol 1 Petrus 5,10-11 Met God houd je het vol Openbare geloofsbelijdenis Liturgie Voorzang: Opw 334 en Opw 488 Welkom Votum / groet Zingen: Gez 167 Wet Gebed Schriftlezing: 1 Petrus 1,1-12 en 1 Petrus 5,8-11

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Galaten 4:4-7 - Genade

Galaten 4:4-7 - Genade Galaten 4:4-7 - Genade We hebben zopas twee kinderen, een zoon en een dochter, opgedragen aan onze Vader. Daar is niets vreemd aan; we bidden gewoon voor deze kinderen en bidden dat de ouders hun kinderen

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben.

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben. 21-02-2016 Lucas 9: 28-36 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie ben jij? Wie bent u? Als we iemand voor het eerst ontmoeten op een feestje, of misschien ook wel na de kerkdienst onder de koffie, wordt

Nadere informatie

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van Het verhaal van de verheerlijking op de berg Elk jaar in de veertig dagentijd komt het terug op de tweede zondag Een vreemd, maar prachtig verhaal Het raakt me altijd weer En tegelijkertijd is het lastig

Nadere informatie

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Votum en Groet Zingen Hemelhoog 667 Wees stil voor het aangezicht van God Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. aanbid Hem met eerbied en

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

1 Maar er is iemand ziek geweest: Lazarus, uit Betanië, uit het dorp van Maria en haar zuster Marta.

1 Maar er is iemand ziek geweest: Lazarus, uit Betanië, uit het dorp van Maria en haar zuster Marta. Preek 25-03-2019 ds. W. Westerveld Lezing: 1 Maar er is iemand ziek geweest: Lazarus, uit Betanië, uit het dorp van Maria en haar zuster Marta. 3 Dan zenden de zusters bericht aan hem en laten zeggen:

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht

Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht Marcus 1,29-39 Het geheim van Jezus macht Doop Hieke Wester Liturgie Voorzang: Gez 167 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 148,1.2.4 ( s Middags: Gez 167) Wet Zingen: Ps 25,5.7 Gebed Lezen: Marcus 1,21-39

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : Ds. E. van Gulik : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer : dhr. H. Dorsman Welkom in de Menorah Lied voor de dienst: Lied 8b (NLB) Lied voor de dienst: Lied

Nadere informatie

De Bijbel Open. 1 & 2 Thessalonika. Verleden, heden en toekomst van een christen. 14 mrt 09

De Bijbel Open. 1 & 2 Thessalonika. Verleden, heden en toekomst van een christen. 14 mrt 09 1 & 2 Thessalonika Verleden, heden en toekomst van een christen 20 sep 08 Bekeerde mensen 1 Th.1 18 okt 08 15 nov 08 13 dec 08 17 jan 09 14 feb 09 14 mrt 09 18 apr 09 Gods manier van opvoeden Heilig en

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie