Normen NEN-EN & -50, verbeter de veiligheid van de lift

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Normen NEN-EN 81-20 & -50, verbeter de veiligheid van de lift"

Transcriptie

1 Normen NEN-EN & -50, verbeter de veiligheid van de lift

2 Inhoudsopgave 1. Overzicht regelgeving 2. Richtlijn Liften 3. EN en -50

3 Europese Richtlijn, WWBL en normen Regelgeving voor liften Europese Richtlijn Liften, thans 95/16/EG, wordt 2014/33/EU: minimaal veiligheidsniveau nieuwe liften en componenten; handelsbelemmering wegnemen; verplichting aan lidstaten de Richtlijn in wet op te nemen. Nederland Warenwetbesluit Liften (WWBL): veiligheidsniveau nieuwe liften voldoet aan Richtlijn Liften; veiligheidsniveau bestaande liften behouden (vervaardigingsnorm); keuringsregime van liften; aanwijzing van keuringsinstellingen. Europese geharmoniseerde normen: geaccepteerde methode om te voldoen aan RL; afwijkingen toegestaan, mits onderbouwd met RI&E.

4 Normen overzicht en ontwikkeling Normen in Europa VERVALLEN UPDATE NIEUW

5 Disclaimer Normen in Europa Deze presentatie geeft een overzicht van de voornaamste normwijzigingen die voor Sales en project management relevant worden geacht. Het is geen overzicht van alle normwijzigingen. De Nederlandse teksten in deze presentatie zijn eigen vertalingen en dus geen officiële vertalingen. Wijzigingen t.a.v. de producten vallen buiten de scope van deze presentatie.

6 NEN-EN en Confidential KONE Corporation

7 Structuur Twee nieuwe normen EN 81-20: technische eisen voor elektrische/tractie en hydraulische liften EN 81-50: administratieve eisen voor ontwerpregels, berekeningen, onderzoek en beproevingen voor liftcomponenten Waarom nieuwe normen? Verbetering van veiligheid voor gebruiker en werknemer door toepassen van stand van de techniek Opnemen essentiële eisen gewijzigde Richtlijnen Herstellen van fouten in EN 81-1/2 + A3 Opnemen van interpretaties Referenties naar andere normen actualiseren Structuur / indeling norm volgens CEN regels (EN en EN 414)

8 Planning implementatie 2008: 1ste ontwerp EN 81-20/50 is uitgegeven voor publiek commentaar 2012: CEN begonnen met verwerken binnengekomen commentaren (ruim 3000!) : Stemming en akkoord : Publicatie : Vermelding Official Journal EU (= Harmonisatie) : Afloop overgangstermijn ( harde datum)

9 NEN-EN en Confidential KONE Corporation

10 Nieuwe structuur Normen moeten worden opgesteld volgens de EN414 en bevatten minimaal: 0 Inleiding 1Toepassingsgebied 2Normatieve verwijzingen 3Termen en definities 4Lijst van significante gevaren 5Veiligheidseisen en/of beschermende maatregelen 6Verificatie 7Informatie voor gebruik

11 Inleiding, onderhandelingen EN gaat uit dat degene die de lift levert en degene die verantwoordelijk is voor het gebruik van de lift overleg hebben over: het beoogde gebruik / dat de lift op de juiste manier wordt gebruikt als waar het voor is bedoeld. het gebruik van de lift voor passagiers en/of goederen, de manier van beladen, de te tranporteren goederen, etc. omgevingsinvloeden zoals vochtigheid, temeratuur, regen, sneeuw etc. warmte ontwikkeling door liftcomponenten vereisen mogelijk ventilatie van de ruimte waar zij zijn opgesteld. (De verantwoordelijkheid om de schacht te ventileren, op basis van informatie van de liftinstallateur, is de verantwoordelijkheid van de ontwerper van het gebouw, waarbij deze rekening dient te houden met geldende nationale voorschriften.) trillingen en geluid veroorzaakt door de liftcomponenten.

12 NEN-EN en -50, de liftschacht Confidential KONE Corporation

13 De liftschacht, krachten Glas in de schacht moet altijd gelaagd glas zijn (gewoon float glas niet meer toegestaan) Nieuwe eisen voor de sterkte van de wanden, deuren en putvloer: Schachtelement kracht oppervlak vervorming Schachtwanden (anders dan glas) 1000N * 0,3m x 0,3m 1mm permanente vervorming 15mm elastische vervorming Glazen schachtwanden 1000N * 0,3m x 0,3m Geen permanente vervorming Toegangs-, inspectie- en nooddeuren in de schacht 1000N * 0,3m x 0,3m 15mm elastische vervorming * dynamisch Nationale bouwvoorschriften blijven ook van toepassing. Bouwbesluit: afdeling 2.1 algemene sterkte van de bouwconstructie Artikel 2.2 Fundamentele belastingcombinaties Artikel 2.3 Buitengewone belastingcombinaties Artikel 2.4 Bepalingsmethode

14 De liftschacht, horizontale balken Als er randen in de schacht groter dan 0,15m (inclusief schachtbalken) aanwezig zijn moeten, om te voorkomen dat personen op de randen gaan staan: De randen worden afgeschuind (45 graden), of Een afleider worden aangebracht onder een hoek van 45 graden (bestand tegen 300N op 5 cm 2 ) Zonder permanente vervorming Met 15 mm elastische vervorming Geldt voor alle schachten, dus ook beton Geldt niet als een balustrade op het kooidak aanwezig is

15 De liftschacht, afstand >11m tussen stops, betreedbare ruimte onder schacht Afstand > 11 m: Als de afstand tussen twee opeenvolgende schachttoegangen meer dan 11 meter is, zijn er twee opties: -Nooddeuren op tussenliggende niveau(s), of -De lift en de naastliggende lift voorzien van nooddeuren. Als de afstand tussen de nooddeuren > 0,35m ( 1,0m) moet een brugconstructie (draagbaar of geïntegreerd aan de kooi) van minimaal 0,50m breed met een leuning worden voorzien. De brugconstructie moet geschikt zijn voor een belasting van 2500 N en ter plaatse worden opgeslagen. Betreedbare ruimte: Bij betreedbare ruimte onder de liftput moet het tegengewicht worden voorzien van een vang. Een doorlopende buffer is niet meer toegestaan.

16 De liftschacht, inspectiedeuren en -luiken Toegangsdeuren, inspectiedeuren en nooddeuren: Inspectieluiken zijn vervallen en vervangen door inspectiedeuren. Toegangsdeuren in de schacht en machinekamer 0,6 x 2,0 m (b x h) Nooddeuren in de schacht * 0,5 x 1,8 m (b x h) Inspectiedeuren in de schacht * 0,5 x 0,5 m (b x h), rekening houdend met de verlangde werkzaamheden * Naar buiten toe openen, van binnenuit zonder sleutel te openen, elektrisch bewaakt.

17 De liftschacht, schermen in de schacht Scherm bij tegengewicht - Hoogte vanaf 0,30m (of onderzijde TG bij ingedrukte TGbuffer) tot 2,0m vanaf putvloer - Breedte is minimaal gelijk aan het TG - Indien afstand tussen schachtwand en TG-leiders > 0,30m dan moet ook deel naar de wand toe worden afgeschermd om te voorkomen dat toegang ontstaat; - Sleuven voor compensatie kabels en inspectie zijn toegestaan Scheidingsscherm over gehele hoogte is nodig bij meerdere liften in de schacht als de afstand vanaf de binnenzijde van de balustrade op kooidak naar bewegende delen van de andere lift <500mm is. - Indien geperforeerd moet EN worden gevolgd - Sterkte 300N over 5cm 2 zonder bewegende delen te raken. In EN 81-1/2 gold de rand van de kooi naar een bewegend deel.

18 De liftschacht, veiligheidsruimte boven kooi Als voor onderhoud of inspectie werkzaamheden meer dan één persoon nodig is moet een aanvullende veiligheidsruimte voor elke aanvullende persoon worden voorzien. Per persoon aanwezig op het kooidak moet een veiligheidsruimte aanwezig zijn Alle veiligheidsruimtes moeten hetzelfde type zijn Type Posture Horizontal dimensions of the refuge space (m x m) Height of the refuge space (m) 1 Standing 0,40 x 0,50 2,00 2 Crouching 0,50 x 0,70 1,00 Pictogram op kooidak dat het maximum aantal personen en de veilige houding aangeeft Pictogram op scherm tegengewicht dat de afstand geeft tussen het TG en TG-buffer als de kooi in de hoogste positie staat om de uitloop te garanderen Bij type hurken mag de ruimte langs de basis aan één zijde met met 100mm x 300mm worden verminderd Standing Key for pictograms 1: Black colour 2: Yellow colour 3: Black colour Crouching Reduced based

19 De liftschacht, veiligheidsruimte boven kooi Voor hoogste delen dak: - afstand A, B en C 0,50m (dus ook diagonaal) Voor balustrade: - afstand D 0,30m - afstand E 0,40m X: Hoogte van veiligheidsruimte 1: Hoogste delen van kooidak 2: Kooi 3: Veiligheidsruimte(n) Hoogte boven elk oppervlak dat als stavlak wordt beschouwd (oppervlak >0,12m 2 met minimum lengte van >0,25m aan de smalle zijde) moet worden behandeld als veiligheidsruimte.

20 De liftschacht, veiligheidsruimte onder kooi Eén veiligheidsruimte per persoon die in de liftput aanwezig kan zijn Alle veiligheidsruimtes moeten hetzelfde type zijn Pictogram in de put dat het maximum aantal personen en de veilige houding aangeeft, leesbaar vanaf de toegang Standing Crouching Type Posture Horizontal dimensions of the refuge space (m x m) Height of the refuge space (m) 1 Standing 0,40 x 0,50 2,00 2 Crouching 0,50 x 0,70 1,00 3 Laying 0,7 x 1,0 0,50 Laying Key for pictograms 1: Black colour 2: Yellow colour 3: Black colour

21 De liftschacht, toegang naar de put Toegangsdeur bij putdiepte > 2.5m Toegangsdeur of ladder bij putdiepte 2.5m Als er kans bestaat dat de ladder tijdens gebruik in aanraking komt met bewegende delen van de lift, moet de ladder worden voorzien van een elektrisch veiligheidscontact, zodat wordt voorkomen dat de lift in bedrijf komt als de ladder niet in diens opgeborgen positie bevindt. De lengte van ladder is dusdanig dat de ladderbomen, of andere passende handvatten, tijdens de gebruikspositie minimaal 1,10 m boven de schachtdeurdorpel doorsteken. De horizontale afstand tussen de rand van de schachttoegang en de ladder in diens opgeborgen positie mag niet meer dan 800 mm bedragen.

22 De liftschacht, bedieningen in de put Stopschakelaar(s): 1) Bij putdiepte 1,60 m moet de stopschakelaar: minimaal 0,40 m boven de onderste schachttoegang en maximaal 2,0 m boven de putvloer; maximaal 0,75 m horizontale afstand vanaf het deurframe; 2) Bij putdiepte > 1,6 m moeten twee stopschakelaars worden aangebracht. Schachtverlichting: Voorziening om schachtverlichting te ontsteken is aangebracht binnen een horizontale afstand van 0,75 m vanaf het deurframe en op een hoogte van minimaal 1,0 m boven de vloer van de toegang. Inspectiebesturing: Een inspectiebesturing moet worden aangebracht, te bedienen binnen 0,30 m vanaf een veiligheidsruimte Deurontgrendeling: De vergrendeling van de schachtdeur is te bereiken van de putladder, waarbij staande op de ladder: binnen een verticale afstand van 1,8 m en horizontale afstand van 0,8 m. De deur mag ook vanaf de putvloer worden ontgrendeld.

23 De liftschacht, sprinkler Brandblussystemen (sprinklers) worden nu onder voorwaarden toegelaten. De liftschacht, de machineruimte en schijvenruimte mogen branddetecties en/of brandblusmiddelen bevatten, mits: werkend vanaf een hoge temperatuur (bijv. 80 C); geschikt voor de elektrische apparatuur; passend beschermd tegen onbedoeld stoten; activering van sprinklers is alleen mogelijk de lift op een verdieping is geparkeerd en de hoofdschakelaar(s) en de lichtstroomkring zijn uitgeschakeld door het brandmeldsysteem.

24 De liftschacht, verlichting Verlichting bij / op / in Volgens EN81-1/2 Volgens EN81-20 Schacht 50 1m boven kooidak 50 1m boven putvloer Tussenliggende lampen Lampen op 0.5m vanaf de hoogste en laagste punten 50 1m boven kooidak 50 1m boven putvloer 20 alle overige gebieden (exclusief schaduwwerking door cabine of componenten) Voldoende aantal lampen in de schacht. Aanvullende lampen mogen worden bevestigd op het kooidak als onderdeel van de schachtverlichting. 50 lux Toegang naar schacht of Permanent verlicht machineruimte Machineruimte 200 vloerniveau 200 plaatsen waar personen kunnen werken 50 plaatsen waar personen bewegen tussen werkplekken Machine cabinet 200 vloerniveau 200 plaatsen waar personen kunnen werken Nood- en testpaneel 50 apparaat 200 apparaat Schijvenruimte 100 schijven 200 plaatsen waar personen kunnen werken 50 plaatsen waar personen bewegen tussen werkplekken Verdiepingen 50 vloer 50 vloer Cabine 50 vloer en bedieningsmiddelen 100 bedieningsmiddelen en 1m boven vloer, > 100mm vanauit de wand Cabine (nood) 1 W voor 1 uur 5 lux voor 1 alarmknop en 1m vanaf vloer in midden van de kooi Cabinedak (nood) lux voor 1 alarmknop en 1m vanaf vloer in midden van het kooidak

25 NEN-EN en -50, machineruimte Confidential KONE Corporation

26 Machineruimte, via prive vertrek Lift in penthouse opstelling: Toegang door prive verstrekken wordt niet meer uitgesloten. Overleg met de eigenaar over procedures over onderhoud en bevrijding noodzakelijk Procedures moeten ook worden verstrekt NOTE 1 De fabrikant/installateur maakt de ontwerper/architect/eigenaar bewust van de procedures betreffende toegang, brand, opsluiting en ook problemen m.b.t. beveiliging als de lift direct in privé vertrekken uitkomt (zie onderhandelingen). NOTE 2 Toegang via privé vertrekken kan deel uitmaken van nationale regelgeving (NL: Arbo-wet) Arbo art. 3.6: werknemer, indien een toestand ontstaat waarin direct gevaar voor zijn veiligheid of gezondheid aanwezig is, zich snel via de kortst mogelijke weg in veiligheid kan stellen Arbo art. 3.7: 1. Vluchtwegen en nooduitgangen zijn vrij van obstakels. 2. Nooduitgangen kunnen te allen tijde worden geopend. 3. Deuren van nooduitgangen en deuren op het traject van de vluchtwegen zijn op eenvoudige wijze van binnenuit naar buiten toe te openen

27 NEN-EN en -50, cabine- en schachtdeuren Confidential KONE Corporation

28 Cabine- en schachtdeur Componenten worden vervaardigd van materiaal dat sterkte eigenschappen behoudt over de beoogde levensduur binnen de omgevingsinvloeden Kracht van 1000N met slingerzakproef Kooi- en schachtdeuren moeten worden voorzien van retainers - Retainers moeten worden gezien als mechanische voorzieningen die voorkomen dat deurpanelen uit de geleiding komen. Alle kooi- en schachtdeuren, including het frame, moeten worden getest met de zachte en harde stootlichaam op voorgeschreven posities

29 Cabine- en schachtdeur, ontgrendeling De ontgrendeldriehhoek kan op het deurpaneel of op het frame worden aangebracht Indien in verticaal vlak (op het deurpaneel of het frame) mag de opening van de ontgrendeling op maximaal 2,0m vanaf de vloer bevinden Indien in horizontale vlak (in het deurframe) mag de opening van de ontgrendeling op maximaal 2,70m vanaf de vloer bevinden 2.00m De lengte van de ontgrendelsleutel is minimaal gelijk aan de hoogte van de deur minus 2,20m In verticale vlak De ontgrendelsleutel is gelabeld en ter plaatse beschikbaar Nieuwe afmetingen voor ontgrendelsleutels om gebruik van algemene sleutels te voorkomen 2.70m In horizontale vlak

30 Cabine, beveiliging van de deuren Er moet worden voorkomen dat passagiers in aanraking komen met sluitende deuren als zij de lift betreden of verlaten. De deuren moeten hun sluitbeweging stoppen en weer openen voordat de passagier wordt geraakt.

31 Cabine, beveiliging van de deuren Er moet worden voorkomen dat passagiers in de liftschacht vallen als zij zichzelf proberen te bevrijden. Passagiers mogen niet de deuren kunnen openen vanuit de liftcabine zodra deze buiten de ontgrendelzone tot stilstand is gekomen.

32 NEN-EN en -50, cabine Confidential KONE Corporation

33 Cabine, vloeroppervlak Kooi oppervlak wordt gemeten van wand tot wand (exclusief wandafwerking), op een hoogte van 1m boven de vloer Nissen of vergrotingen boven de kooivloer, die geen persoon kunnen bevatten vanwege aldaar geplaatste componenten hoeven niet in de berekening te worden meegenomen (bijv. nis voor opklapbare zitting, nis voor telefoon). Waar een oppervlak beschikbaar is tussen de dagstukken (bij gesloten deuren) geldt het volgende: Bij een oppervlak met een diepte 100 mm tot aan enig deurpaneel, dan wordt het betreffende oppervlak niet meegerekend bij het kooi-oppervlak; Bij een oppervlak met een diepte > 100 mm, dan wordt het oppervlak wel meegerekend bij het kooi-oppervlak.

34 Cabine, personen-/goederenlift Het gewicht van de apparatuur om de lading te behandelen moet worden meegerekend bij het bepalen van het hefvermogen, of Het gewicht van de apparatuur om de lading te behandelen moet apart worden beschouwd van het hefvermogen op voorwaarde dat: - de apparatuur om de lading te behandelen niet worden vervoerd; - het cabineframe, de vang, de geleiderails, de machinerem, de tractie, de voorziening onbedoelde cabinebewegingen (UCMP), etc. allen zijn gebaseerd op het hefvermogen plus het gewicht van de apparatuur voor behandelen van de lading. - Indien de maximale stopnauwkeurigheid wordt overschreden als gevolg van in- en uitladen moet een mechanische voorziening de neerwaartse beweging beperken tot maximaal 20 mm. Het maximale gewicht van de apparatuur en de bijbehorende belasting moet op een pictorgam worden aangegeven. Pictogrammen wanneer het gewicht van de apparatuur voor laden niet is meegenomen in het hefvermogen Gereduceerd hefvermogen alleen toegestaan bij hydraulische liften

35 Cabine, afwerking Het materiaal van de cabinevloer, wanden en het plafond hebben een brandbestendigheid volgens EN van minimaal: - vloer: Cfl s2 - wanden: C s2 d1 - plafond: C s2, d0 Gelakte afwerking, laminaat tot 0,30 mm op de wanden en armaturen zoals bediening, verlichting en standaanwijzers vallen buiten deze eis Spiegels en andere glas afwerkingen voldoen aan klasse B of C van de EN12600:2002, Annex C (Glass in building - Pendulum test - Impact test method and classification for flat glass) Oppervlak van het kooidak is van een anti-slip materiaal

36 Cabine, afstanden tot schachtwanden Balustrade op kooidak Alle cabines hebben rondom een schoprand van minimaal 0,10 m hoog, onafhankelijk van de ruimte tussen kooi en de schacht. Er is een balustrade op het kooidak als de afstand tussen de schachtwand en de kooi 0,30 m is. Voor de hoogte van de balustrade geldt: -Afstand tot binnenzijde balustrade tot schachtwand 0,50 m balustrade 0,70m hoog -Afstand tot binnenzijde balustrade tot schachtwand > 0,50 m balustrade 1,10m hoog De balustrade mag maximaal 0,15 m vanaf de rand kooidak worden geplaatst. De balustrade moet bestand zijn tegen van 1000N waarbij de elastische vervorming <50mm

37 NEN-EN en -50, overige Confidential KONE Corporation

38 Inspectiebesturing Blauwe knop Run is toegevoegd en moet samen met de op en neer knop worden bediend Tijdens inspectiebesturing is de snelheid 0,63 m/s. Als de verticale afstand boven het sta-oppervlak boven op de kooi of in de put 2,0 m is dan is de snelheid 0,30 m/s Normal Inspection Inspectiebesturing in de liftput is toegevoegd Als meer dan één inspectiebesturing is geactiveerd, is het niet mogelijk om de kooi te laten bewegen door het bedienen van één inspectiebesturing. Alle geactiveerde inspectiebesturingen moeten gelijktijdig worden bediend.

39 De liftschacht, inspectiebesturing in de put De terugkeer naar normaal bedrijf kan alleen worden gedaan door de schakelaar terug te zetten op normaal. Aanvullend mag de terugkeer naar normaal bedrijf vanaf de inspectiebesturing in de liftput alleen onder de volgende voorwaarden plaatsvinden: Schachtdeur(en) die toegang geeft (geven) naar de liftput is (zijn) dicht en vergrendeld Alle stopschakelaars in de put zijn niet geactiveerd Elektrische reset schakelaar buiten de schacht is bediend: in combinatie met de ontgrendel sleutel van de deur duie toegang naar de put geeft, of toegankelijk voor geautoriseerde personen, bijvoorbeeld een afgesloten cabinet geplaatst nabij de schachtdeur die toegang naar de put geeft

40 Alarm, spreek-/luister volgens EN Alarmsystemen in / op / onder de lift moeten voldoen aan de NEN-EN om een twee-richtingen communicatie met een reddingsdienst te garanderen.

41 NEN-EN en -50, nabije toekomst Confidential KONE Corporation

42 Nabije toekomst EN & -50 mogen worden toegepast na hamoniseren (dec. 2014); EN & -50 moeten worden toegepast na 31 augustus 2017; Tussenliggende periode dus parallel; Aanvulling A1 is in de maak onder andere vanwege alternatieve tractiemiddelen.

43

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar Domicare huisliften Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar ervaring, circa 900 liften per jaar verlaten de fabriek. Onze plateauliften en huisliften

Nadere informatie

ARBOCOMMISSIE. Schachttoegang in penthouse

ARBOCOMMISSIE. Schachttoegang in penthouse ARBOCOMMISSIE Schachttoegang in penthouse De VLR/NLB Arbocommissie heeft in haar vergadering van 18 mei 2009 besloten, de eerdere publicatie (d.d. 11-03-2008) op het gebied van schachttoegangen in woningen

Nadere informatie

Domilift schachtloze woonhuisliften

Domilift schachtloze woonhuisliften Domilift schachtloze woonhuisliften Vloer / klep principe De huislift wordt gekenmerkt door een meebewegende vloerplaat die de sparing in het plafond afdicht; - In de laagste stand bevindt de liftcabine

Nadere informatie

VEILIG EN BETROUWBAAR NAAR BOVEN! WOONHUISLIFTEN ZONDER SCHACHT OF PUT

VEILIG EN BETROUWBAAR NAAR BOVEN! WOONHUISLIFTEN ZONDER SCHACHT OF PUT VEILIG EN BETROUWBAAR NAAR BOVEN! WOONHUISLIFTEN ZONDER SCHACHT OF PUT Schachtloze huisliften Open cabine HLO-3000 en HLO-3500 De liften met halfopen cabine worden veel gebruikt door personen die zittend

Nadere informatie

Draft. KONE Care for Life. Rapport over de conditie van de liftinstallatie. Prestaties Eco-Efficiënte (TM) Toegankelijkheid Design Veiligheid

Draft. KONE Care for Life. Rapport over de conditie van de liftinstallatie. Prestaties Eco-Efficiënte (TM) Toegankelijkheid Design Veiligheid KONE Care for Life Rapport over de conditie van de liftinstallatie Prestaties Eco-Efficiënte (TM) Toegankelijkheid Design Evaluatiedatum: Test versie 2 storingen per Test versie 2 storingen per Introductie

Nadere informatie

80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN

80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 1 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten hoogste

Nadere informatie

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Nummer : wr 29 auteur eigenaar : A. Borst : A. Borst uitgave : 9-10-2013 mutatie : werkrichtlijn wr 29/blz: 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

DICTATOR HOMELIFT DHM 300

DICTATOR HOMELIFT DHM 300 DICTATOR HOMELIFT DHM 300 De lift volgens machinerichtlijn De DICTATOR Homelift DHM 300 is de ideale oplossing wanneer er in een woning of bedrijf een lift moet worden in - of aangebouwd - om het dagelijkse

Nadere informatie

Platformliften NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING. NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293. www.nlliften.

Platformliften NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING. NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293. www.nlliften. www.nlliften.nl Platformliften NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293 www.nlliften.nl info@nlliften.nl NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING 3 NL 100 Riem aangedreven

Nadere informatie

Belading van schaarliften

Belading van schaarliften Belading van schaarliften Type 100: Gelijkmatige belading Model: AXL 100, ADXL 100 Gebruik: Lichte belading van stukgoederen en pallets. Type 200: Gedeeltelijke ongelijkmatige belading Model: AX 200, ADX

Nadere informatie

Basiscursus korporaal

Basiscursus korporaal Basiscursus korporaal HOOFDSTUK 5 HET BEVRIJDEN VAN PERSONEN UIT LIFTEN Leerdoelen De verschillende soorten liften herkennen belangrijke onderdelen van een lift kunnen benoemen De werking van een lift

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten voor directe afleverstations Revisie F Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

1. Brandweerliften volgens NEN-EN 81-72, 2015

1. Brandweerliften volgens NEN-EN 81-72, 2015 1. Brandweerliften volgens NEN-EN 81-72, 2015 Inleiding Dit document is bedoeld om informatie te geven over brandweerliften. De volgende onderwerpen worden hierbij behandeld, te weten: Hoofdstuk 2: bouwkundig

Nadere informatie

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS!

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! HOE VEILIG BENT U? HOE VEILIG IS UW TEAM? BIJ HET WERKEN AAN LIFTEN? Disclaimer: Dit document is bedoeld als een hulpmiddel naast andere om veiligheidsrisico s te beheersen.

Nadere informatie

Het besluit heeft geen betrekking op het in de handel brengen en het in bedrijf stellen van nieuwe liften.

Het besluit heeft geen betrekking op het in de handel brengen en het in bedrijf stellen van nieuwe liften. Arbeidsmiddelen Liften Bestaande liften Toelichting_1087 1/9 Liften Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2003 (B.S. 30 april 2003 met wijzigingen) beoogt een betere beveiliging van de bestaande liften. Er

Nadere informatie

Welkom. Module Organisatie &

Welkom. Module Organisatie & Welkom Module Organisatie & Leidinggeven Liften Even voorstellen. Vrijwilliger Brandweer. Brandwacht 1 e klas Koffie en toilet Gelegenheid tot vragen tussentijds Leerdoelen: Opfrissen liftkennis - Soorten

Nadere informatie

2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA MINISTERIЁLE REGELING van 2 december 2015 ter uitvoering van artikel 2, tweede lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. GT 31) (Regeling keuring liften) Uitgegeven,

Nadere informatie

Technisch Informatie Gids Brandweerliften volgens NEN-EN 81-72 (nl)

Technisch Informatie Gids Brandweerliften volgens NEN-EN 81-72 (nl) 1 1.1 Inleiding Dit document is bedoeld om informatie te geven over brandweerliften. De volgende onderwerpen worden hierbij behandeld, te weten: artikel 1.2: wanneer moet een brandweerlift worden toegepast;

Nadere informatie

Brengt uw woning op een hoger niveau

Brengt uw woning op een hoger niveau Brengt uw woning op een hoger niveau De elegante thuislift Lift op de begane grond Lift op weg naar boven Lift op de verdieping 2 De elegante thuislift Met zijn grotendeels transparante ontwerp is de MijnLift

Nadere informatie

SOUVEREIGN Cabine lift

SOUVEREIGN Cabine lift SOUVEREIGN Cabine lift 1 SOUVEREIGN, zusje van de conventionele personenlift De SOUVEREIGN is ontworpen voor de klant die het comfort en liftgevoel wenst van een conventionele personenlift, maar tegelijkertijd

Nadere informatie

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen 1/5 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Toepassing Regelgeving Pagina 3 Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen Pagina 4 Schachtafwerking Schachtdeuren Tableaus en besturing Pagina 5 Afmetingen 2/5 TOEPASSING

Nadere informatie

9 MAART 2003 - Koninklijk besluit betreffende de beveiliging van liften Publicatie: 30-04-2003

9 MAART 2003 - Koninklijk besluit betreffende de beveiliging van liften Publicatie: 30-04-2003 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG, FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE EN PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST CONSUMENTENZAKEN 9 MAART

Nadere informatie

MEDEDELING 2012-04. Deze mededeling vervangt mededeling 2005-05 over ditzelfde onderwerp!

MEDEDELING 2012-04. Deze mededeling vervangt mededeling 2005-05 over ditzelfde onderwerp! MEDEDELING 2012-04 26-12-2012 BEVEILIGING VAN LIFTEN K.B. 9-3-2003 (B.S. 30-04-2003) met wijzigingen: K.B. 17-03-05 (B.S. 05-04-05) K.B. 10-12-12 (B.S. 19-12-12) Deze mededeling vervangt mededeling 2005-05

Nadere informatie

Systeemomschrijving Plateau 2.0

Systeemomschrijving Plateau 2.0 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Definitie: varkenshok met Een hok waarin varkens vrij beschikken over twee verblijfsniveaus, één op de begane grond en

Nadere informatie

Personenlift Cabine Schuifdeur

Personenlift Cabine Schuifdeur Personenlift Cabine Schuifdeur Geen liftput Geen machinekamer Geen dakopbouw Inclusief schacht Daarom. De belangrijkste vraag voor u is: waarom Aesy Liften? Duurzame, betaalbare liften voor iedere situatie,

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inhoudsopgave: Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inleiding: Deze bijlage is toepasbaar voor poldergemalen, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties. En de principes zijn bruikbaar voor stuwen

Nadere informatie

Liften in kleine woongebouwen. bouwtechniek

Liften in kleine woongebouwen. bouwtechniek Liften in kleine woongebouwen bouwtechniek Inhoud Dit onderzoek is opgesteld om een beter beeld te krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het toepassen van een lift in een woongebouw. Eerst worden

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

GfS Nooduitgang beveiliging

GfS Nooduitgang beveiliging GfS Nooduitgang beveiliging GfS Nooduitgang beveiliging (1) Paniekbeslag heeft als functie om in geval van nood een veilige en doeltreffende vluchtweg te bieden. De Europese normering beschrijft dat deuren

Nadere informatie

TEL +31( 0 ) FAX +31( 0 ) W eb

TEL +31( 0 ) FAX +31( 0 ) W eb PLATEAULIFT vallend onder MACHINE RICHTLIJN met automatische deuren en automatische besturing. MODEL VARIO 30-45-63 & 100 INSTALLATIE WORDT GELEVERD MET TYPE CERTIFICAAT LIFTINSTITUUT Enkele specifieke

Nadere informatie

LEVEL. Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten

LEVEL.   Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten inclusief gradient full-colour C= 0 M= 94Y= 100 K= 0 C= 0 M= 91 Y= 100 K= 23,5 PMS: 1795 PMS 1805 40% = zwart LEVEL Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten bagage bagage Bed Bed Bed Bed Bed Bed

Nadere informatie

VERSLAG VAN PERIODIEKE INSPECTIE (K.B. 09/03/03 + bijlage II) (uitgevoerd onder BELAC accreditatie volgens interne procedure QPRO/HEF/001, 7.

VERSLAG VAN PERIODIEKE INSPECTIE (K.B. 09/03/03 + bijlage II) (uitgevoerd onder BELAC accreditatie volgens interne procedure QPRO/HEF/001, 7. Code gebouw: 232 120 604282 Klantverantw.: 78 Opdrachtn.: 8100-78 Klantnr. : 8100 Cont.pers.: Tel.: 02/266.25.07, Fax: - GSM: - e-mail: - ProKo.: P035 1 Verslagnr.: 4641820 Voorl. verslagnr.: V4641820

Nadere informatie

veelzijdig in lifttechniek Qtrac Qhydro Qcargo VERTICAL SOLUTIONS

veelzijdig in lifttechniek Qtrac Qhydro Qcargo VERTICAL SOLUTIONS veelzijdig in lifttechniek Qtrac Qhydro Qcargo VERTICAL SOLUTIONS wat verwacht u van een liftenfirma? Als u op zoek bent naar een lift voor een woontoren, bedrijf of appartement, gaat u niet over één nacht

Nadere informatie

Highlights uit nieuwe HS norm:

Highlights uit nieuwe HS norm: Highlights uit nieuwe HS norm: NEN-EN-IEC 61936-1 en NEN-EN 50522 Nieuw NEN-EN-IEC bepalingen Veiligheidsbepalingen voor hoogspanningsinstallaties: NEN 1041 vervallen sinds: 1 oktober 2012 NEN 61936-1

Nadere informatie

Technische informatie gids TI : Bouwkundige informatie

Technische informatie gids TI : Bouwkundige informatie TI-01.10.07: Doc.nr: TI-01.10.07-NEB-NL Versie: 3.0, 30 december 2015 Bouwkundige Informatie Dit document is opgesteld door KONE bv met de bedoeling om aan een ieder, die betrokken is in het proces van

Nadere informatie

Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat.

Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat. Installatie handleiding SEF DB met 1 contact Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat. Controleer of het juiste SEF hekwerk aanwezig is: SEF 700 minimale

Nadere informatie

Brandwerende ventilatieroosters

Brandwerende ventilatieroosters Brandwerende ventilatieroosters Vierkante of rechthoekige brandwerende ventilatieroosters voor verticale of horizontale montage Ronde brandwerende ventilatieroosters voor verticale of horizontale montage

Nadere informatie

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN 00 ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00.03.10 WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN 01. WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN Door derden worden uitgevoerd: - de autolift: - het aanbrengen van een hijsbint en de muurankerrails

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE INFORMATIE

VOORBEREIDENDE INFORMATIE VOORBEREIDENDE INFORMATIE Richtlijnen specificaties wasbakken Aan de hand van een speciaal ontwikkelde testmethode hebben de ingenieurs van Dyson voor een uiteenlopende serie wasbakken onderzocht of ze

Nadere informatie

liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift

liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift liftforce Even voorstellen.. Lift Force V is een allround leverancier in de lifttechniek, waarbij het hele traject van ontwerp, installatie

Nadere informatie

Beveiliging van liften

Beveiliging van liften Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid Dienst Veiligheid van de Consumenten Beveiliging van liften Versie 14/12/12 Verwijzingen : Koninklijk besluit van 9 maart 2003 betreffende de beveiliging van de

Nadere informatie

Going up! Fleur. Platformlift. Speciaal ontwikkeld voor incidenteel goederentransport, rolstoelgebruikers of personen. www.astralift.

Going up! Fleur. Platformlift. Speciaal ontwikkeld voor incidenteel goederentransport, rolstoelgebruikers of personen. www.astralift. Fleur Speciaal ontwikkeld voor incidenteel goederentransport, rolstoelgebruikers of personen Platformlift Ook toepasbaar als: Mindervalidelift Personenlift Omschrijving De Fleur platformlift is speciaal

Nadere informatie

Rolsteigers Ladders Trappen

Rolsteigers Ladders Trappen ALU KLIMMATERIALEN Made in Holland Aluminium rolsteigers Klap- en vouwsteigers Ladders - trappen Constructies op maat Klasse A materiaal Alles gecertificeerd volgens de strengste euro-eisen Rolsteigers

Nadere informatie

MP LEVEL. Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten

MP LEVEL.  Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten MP LEVEL Betrouwbare cabinelift met lage gebruikskosten Personen Personen & bagage Mindervaliden Rolstoelgebruikers Kinderwagen Kleine goederen Goederen Bed & brancard Uiteindelijk hebben we alles doorgerekend

Nadere informatie

Cabine Schuifdeur Bouwkundig - Gelijkzijdige toegang

Cabine Schuifdeur Bouwkundig - Gelijkzijdige toegang Cabine Schuifdeur Bouwkundig - Gelijkzijdige toegang Cabine aanzicht plafond 7" level indicator zijde D (=) sparings diepte 167 Cabine aanzicht Cabine aanzicht Cabine aanzicht bedieningspaneel deurkozijn

Nadere informatie

ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN

ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00 ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00.03.10 WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN 01. WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN Door derden worden uitgevoerd: - de liftinstallatie: - het aanbrengen van een hijsbint en de muurankerrails

Nadere informatie

EN81-28 Wat is EN81-28?

EN81-28 Wat is EN81-28? EN81-28 Wat is EN81-28? Zit u vast in de lift? DUTCH V. 1.10 06.2009 GEEN PANIEK! SAFELINE WAAKT OVER U... Hisselektronik ontwikkelt en vervaardigt elektronische componenten voor liften. Onze belangrijkste

Nadere informatie

NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD

NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD Over Noodverlichting Waar hoort noodverlichting te hangen? En aan welke eisen dient noodverlichting te voldoen? Welke wettelijke verplichtingen zijn er en welke normen moet

Nadere informatie

Geluiddempende roosters Maatwerk roosters

Geluiddempende roosters Maatwerk roosters Brandwerende producten Brandwerende kleppen, ventielen en roosters Geluiddempende roosters Maatwerk roosters Specialist in ventilatie Brandwerende kleppen Omschrijving Vlinderbrandkleppen zijn ontworpen

Nadere informatie

Inspectie Roltrap of Rolpad versie 0.1 Risico Gevaar Activiteit: (Inspectie van...) Issue Kans Effect Risico Maatregel Opmerking/toelichting

Inspectie Roltrap of Rolpad versie 0.1 Risico Gevaar Activiteit: (Inspectie van...) Issue Kans Effect Risico Maatregel Opmerking/toelichting Inspectie Roltrap of Rolpad versie 0.1 Risico Gevaar Activiteit: (Inspectie van...) Issue Kans Effect Risico Maatregel Opmerking/toelichting Uitglijden, struikelen, vallen Lichamelijk letsel Besturingskast

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

Vluchtweggids voor veilig vluchten

Vluchtweggids voor veilig vluchten Vluchtweggids Vluchtweggids voor veilig vluchten Veilig vluchten uit gebouwen vereist juiste toepassing en montage van het hang- en sluitwerk. Met instemming van de Nederlandse Normcommissie zijn daartoe

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.0 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 0. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste, doch ten hoogste

Nadere informatie

Visser duikstoel. Onderstaand een opsomming van de specifieke kenmerken van de RDW goedgekeurde Visser duikstoel.

Visser duikstoel. Onderstaand een opsomming van de specifieke kenmerken van de RDW goedgekeurde Visser duikstoel. Visser duikstoel Visser Leeuwarden heeft een eigen RDW goedgekeurde duiktoestel ontwikkeld met een ademluchtbeugel geschikt voor o.a. Interspiro MKIII 2 x 4 duiktoestel. De ontworpen duikstoel en beugel

Nadere informatie

Programma van Eisen en Wensen BBT Testbaan

Programma van Eisen en Wensen BBT Testbaan Programma van en en Wensen BBT Testbaan 1. BBT Testbaan Medewerkers van de brandweer worden periodiek medisch en fysiek gekeurd. Dit Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Smoke Alarm FERION 4000 O

Smoke Alarm FERION 4000 O Smoke Alarm FERION 4000 O nl Smoke Alarm Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Graphics 4 2 Inleiding 6 3 Montage 7 4 Onderhoud 9 5 Technische specificaties 10 6 Klantenservice 12 Bosch Sicherheitssysteme

Nadere informatie

Figuur 6 Indeling vloerafscheiding ter plaatse van een hoogteverschil

Figuur 6 Indeling vloerafscheiding ter plaatse van een hoogteverschil NEN-normen NEN-normen zijn normen waaraan methodes en materialen moeten voldoen. Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden gegeven over het toepassen van in het Bouwbesluit genoemde NEN-normen.

Nadere informatie

voordat u zal de aansprakelijkheid zijn van de eigenaar. Reparaties mogen alleen worden uitgevoerd door service monteurs van Baumatic.

voordat u zal de aansprakelijkheid zijn van de eigenaar. Reparaties mogen alleen worden uitgevoerd door service monteurs van Baumatic. OPMERKING: Deze gebruikers handleiding bevat belangrijke informatie, zoals veiligheid & installatie punten, die u er toe zal leiden om het beste uit uw apparaat te halen. Hou het op een veilige plaats,

Nadere informatie

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Titel III - Bijzondere bepalingen toepasselijk in zekere nijverheidstakken Hoofdstuk I: Toestellen, installaties, arbeidsprocédés, gemeen aan verscheidene

Nadere informatie

TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN

TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJKHEID VOOR IEDEREEN Motala 2000 Verbeterde toegankelijkheid in woningen en (semi-)publieke gebouwen. Een lift biedt voor iedereen toegevoegde waarde en is voor sommige mensen zelfs noodzakelijk.

Nadere informatie

EEN BEREIKBARE LIFT VOOR LAGE GEBOUWEN. KONE EcoSpace. Versie Uitvoering volgens NEN-EN 81-20

EEN BEREIKBARE LIFT VOOR LAGE GEBOUWEN. KONE EcoSpace. Versie Uitvoering volgens NEN-EN 81-20 EEN BEREIKBARE LIFT VOOR LAGE GEBOUWEN KONE EcoSpace Versie 18.1.1 Uitvoering volgens NEN-EN 81-20 EEN BEREIKBARE LIFT VOOR LAGE GEBOUWEN BEREIKBAAR EN BETROUWBAAR De KONE EcoSpace is een budget vriendelijke

Nadere informatie

Sterkte-eisen aan een vloerafscheiding

Sterkte-eisen aan een vloerafscheiding Sterkte-eisen aan een vloerafscheiding Probleem Aan de hand van het Bouwbesluit vaststellen aan welke sterkte-eisen een vloerafscheiding moet voldoen en op welke wijze deze sterkte wordt bepaald. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen

SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen 10 november 2009 17 november 2009 Frans Everaerts Spereco Speeltoestellen t ll Nieuwe en herziene normen (1176 serie) - EN 1176-1 Algemene veiligheidseisen

Nadere informatie

Praktisch, robuust en een rustgevende uitstraling. De kenmerken die passen bij de Otis Bedlift. BedLift

Praktisch, robuust en een rustgevende uitstraling. De kenmerken die passen bij de Otis Bedlift. BedLift Praktisch, robuust en een rustgevende uitstraling. De kenmerken die passen bij de Otis Bedlift. BedLift KOOIONTWERPEN CAPACITEIT INTERIEURAFWERKINGEN 3 13-26 personen 11 De Otis Bedlift. Een ontwerp dat

Nadere informatie

Primeur x Haakse toegang

Primeur x Haakse toegang Primeur - 1825x255 - Haakse toegang zijde C 1825 Tussenwand is de scheidingswand tussen platform & machinezijde bouwkundige wand zijde D (=tussenwand) 255 dagmaat 13 Bovenaanzicht hoogte handgreep 825

Nadere informatie

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag)

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag) Hoog-Laag bed eva / schaarpoot Het EVA bed is speciaal ontworpen voor de dagelijkse verzorging in rust en zorginstellingen. Het is persoonlijk instelbaar aan de behoefte van ieder patiënt en ook bijzonder

Nadere informatie

CODUMÉ SCVU2 TECHNISCHE FICHE. Een vooruitstrevende techniek! EPB conform. www.codume.eu

CODUMÉ SCVU2 TECHNISCHE FICHE. Een vooruitstrevende techniek! EPB conform. www.codume.eu TECHNISCHE FICHE CODUMÉ SCVU2 Een vooruitstrevende techniek! EPB conform De Codumé SCVU2 ventilator is het neusje van de zalm voor lokale en gedecentraliseerde ventilatie. Met een permanent debiet van

Nadere informatie

Brandwerende ventilatieroosters

Brandwerende ventilatieroosters Brandwerende ventilatieroosters Introductie De doorvoerroosters, LVC-40, LVH-44, LVH-50 en LVH-54 zijn brandroosters voor plaatsen waar tijdens brand de sparing ten minste 90 minuten afgedicht moet worden.

Nadere informatie

Going up! Twinpark. Autolift. Een goedkope oplossing voor een extra parkeerplaats. www.astralift.nl

Going up! Twinpark. Autolift. Een goedkope oplossing voor een extra parkeerplaats. www.astralift.nl Twinpark Een goedkope oplossing voor een extra parkeerplaats Autolift Twinpark Lange ritten op zoek naar een dure parkeerplaats zijn vanaf nu verleden tijd. Astralift heeft hiervoor namelijk dé oplossing!

Nadere informatie

Algemeen... blz 2. Blokschema... blz 2. Beschrijving besturingseenheid type 1290... blz 2 en 3

Algemeen... blz 2. Blokschema... blz 2. Beschrijving besturingseenheid type 1290... blz 2 en 3 Index Algemeen................................................................... blz Blokschema.................................................................. blz Beschrijving besturingseenheid type

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 06-12-1999 1 Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 Groen Training houdt u op (de) hoogte Permanente HBI Niet permanente HBI 06-12-1999 2 Wat zijn de verschillen tussen Permanente en niet

Nadere informatie

De verplaatsbare Lift

De verplaatsbare Lift ancolift is onderdeel van de productgroep FreeLifeStyle en heeft als doel de verbetering van de toegankelijkheid van gebouwen. De verplaatsbare Lift Efficiënt, veelzijdig, verplaatsbaar ancolift is de

Nadere informatie

- Zorginstellingen-Appartementen-Woonhuizen-Kantoren-Horeca-Winkels -

- Zorginstellingen-Appartementen-Woonhuizen-Kantoren-Horeca-Winkels - Cabinelift Type PH 2 De Flexitec indomo hoort thuis in het top segment van de cabineliften. Het grote voordeel van deze lift is dat de indomo werkt met een overneembesturing en dus de drukknop NIET ingedrukt

Nadere informatie

Maatwerk roosters Brandwerende roosters Geluiddempende roosters

Maatwerk roosters Brandwerende roosters Geluiddempende roosters Maatwerk roosters Brandwerende roosters Geluiddempende roosters Specialist in ventilatie Maatwerk roosters U kunt bij ons terecht voor een uitgebreid standaard assortiment ventilatie roosters, gemaakt

Nadere informatie

Huislift A x880 - Gelijkzijdige toegang

Huislift A x880 - Gelijkzijdige toegang Huislift A-4-1162x88 - Gelijkzijdige toegang zijde C 1162 Tussenwand is de scheidingswand tussen platform & machinezijde zijde D (=tussenwand) 88 Bevestiging geleiders machinezijde aan verdiepingsvloer.

Nadere informatie

Handreiking voor het aanbrengen van sanitaire voorzieningen voor mensen met een functiebeperking

Handreiking voor het aanbrengen van sanitaire voorzieningen voor mensen met een functiebeperking Handreiking voor het aanbrengen van sanitaire voorzieningen voor mensen met een functiebeperking Inleiding Doel van de handreiking: Gelijkwaardig/integraal deel kunnen nemen aan de samenleving door mensen

Nadere informatie

Brandwerende ventilatie roosters

Brandwerende ventilatie roosters LVV - LVC - LVH Brandwerende ventilatie roosters www.oc-waterloo.nl Brandwerende ventilatieroosters LVV / LVC / LVH Introductie De doorvoerroosters, LVC-40, LVH-44, LVH-50 en LVH-54 zijn brandroosters

Nadere informatie

Alarm bij misbruik van vluchtwegen. LIPS Deurwachter. Exit alarm EN179. LIPS Deurwachter Exit alarm EN179. Visuele barrière tegen onbevoegd

Alarm bij misbruik van vluchtwegen. LIPS Deurwachter. Exit alarm EN179. LIPS Deurwachter Exit alarm EN179. Visuele barrière tegen onbevoegd LIPS Deurwachter Exit alarm EN179 Visuele barrière tegen onbevoegd LIPS Deurwachter gebruik Exit alarm EN179 Eenvoudige beveiliging van nooduitgangen Alarm bij misbruik van vluchtwegen Goedgekeurd in combinatie

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Fig. 1 NOODDEURCONCEPTEN EN 1125 DB-PPES1 PPES1.280815. t 088 500 2800 f 088 500 2899 73 MODELLEN E-PPES1, E-APPES1

Fig. 1 NOODDEURCONCEPTEN EN 1125 DB-PPES1 PPES1.280815. t 088 500 2800 f 088 500 2899 73 MODELLEN E-PPES1, E-APPES1 NOODDEURCONCEPTEN EN 5 MODELLEN E-PPES, E-APPES DB-PPES PPES.8085 ALGEMEEN Uitsluitend originele onderdelen mogen worden gebruikt. De installatie moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Een robuust karakter gecombineerd

Een robuust karakter gecombineerd Een robuust karakter gecombineerd met een fraai uiterlijk. Resista KOOIONTWERPEN CAPACITEIT INTERIEURAFWERKINGEN 3 4-26 personen 12 Sommige liften vragen om een robuuste afwerking. Voor die situaties heeft

Nadere informatie

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Titel: Toetsing van Drentea kantoortafel PRO-T aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Pagina: 2/9 SHR

Nadere informatie

Personenlift A x Gelijkzijdige toegang

Personenlift A x Gelijkzijdige toegang Personenlift A-5-1362x22 - Gelijkzijdige toegang 1362 Tussenwand is de scheidingswand tussen platform & machinezijde totale schachthoogte 53 vlakke put 5mm hoogte handgreep 825 zijde D (=tussenwand) 22

Nadere informatie

HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER

HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER Inhoud INSTALLATIE... 2 GEVOELIGHEIDSDETECTIE... 3 HUISDIERMODUS... 4 TESTEN... 5 WANNEER IS DE BEWEGINGSMELDER ACTIEF?... 6 LED AAN/UIT SELECTIE... 6 DETECTIEPATROON... 6 VEELGESTELDE

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

Toezicht RDW. Beleid inrichting en apparatuur

Toezicht RDW. Beleid inrichting en apparatuur Toezicht RDW Beleid inrichting en apparatuur Datum: 1 februari 2019 versie 2 B 2057a Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1 - Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 - Hefinrichtingen... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2

Nadere informatie

16.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 79/27 COMMISSIE

16.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 79/27 COMMISSIE 16.3.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 79/27 COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 6 maart 2006 tot vaststelling van klassen van materiaalgedrag bij brand voor bepaalde voor de bouw bestemde

Nadere informatie

Hefkolommen Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys

Hefkolommen Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys Hefkolommen Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys Werkbanken Er is altijd een oplossing! Wij doen nog aan ouderwetse service! 2 Hefkolommen

Nadere informatie