Overzicht standhouders beurs. Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht standhouders beurs. Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule"

Transcriptie

1 Overzicht standhouders beurs Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule 1)

2 Al-Anon Alateen 2) AZ Groeninge VZW 3) Bond Moyson Vrijwilligerswerk 4) Brailleliga vzw 5) Buda 6) Buren voor buren 7) CAW Stimulans 8) Centrum Algemeen Welzijnswerk Piramide vzw 9) Centrum Overleie 10) Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw 11) CM Zuid-West-Vlaanderen 12) De branding WAAK vzw 13) De Stroom vzw 14) Dienst activering, project SUCCES - OCMW Kortrijk 15) Familiezorg West-Vlaanderen vzw 16) Groep Ubuntu 17) Het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk 18) Het Vlaamse Kruis VZW 19) HuisvandeMens 20) Liberale Beweging voor Volksontwikkeling 21) Logo Leieland 22) Lokale dienstencentra OCMW Kortrijk 23) Luisterpunt 24) Mindervaliden Vlaanderen 25) MPI De Kindervriend 26) MS-liga Kortrijk 27) Netwerk palliatieve zorg Zuid-West-Vlaanderen 28) Onafhankelijk ziekenfonds 29) OuderenAdviesRaad 30) OXFAM Wereldwinkel 31) Rode Kruis Groot-Kortrijk 32) Similes Zuid West Vlaanderen Regionaal 33) Sint Vincencius 34) Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap 35) Team Samenlevingsopbouw OCMW Kortrijk 36) Tele-onthaal 37) Vervoer en dagcentrum H.-Hart 38) Vlaamse Reumaliga vzw 39) Vzw De korenbloem 40) Vzw den Achtkanter 41) Vzw Pamele 42) VZW Studio Bloema 43) Vzw Vrijwilligerswerk in Solidariteit 44) Vzw Ziekenzorg CM 45) Woon- en Zorghotel H.-Hart 46) WZC De Pottelberg 47) Woonzorgcentra OCMW Kortrijk 48) Zonnebloem

3 1) AL-ANON ALATEEN AL-ANON: is een zelfhulpgroep voor personen die lijden of geleden hebben onder het drankmisbruik van iemand uit hun omgeving. (partner, kind, ouder of vriend(in) In groepsgesprekken helpen de deelnemers elkaar door: - het uitwisselen van ervaringen - inzicht verwerven in de verziekte levenssituatie Anonimiteit is gewaarborgd. ALATEEN: Zelfhulpgroep voor kinderen / jongeren die lijden of geleden hebben onder het drankmisbruik van iemand uit hun omgeving (Kinderen/jongeren vanaf de leeftijd van 8 jaar. Jonge mensen komen samen om: - ervaring, kracht en hoop te delen. - hun moeilijkheden te bespreken. - te leren op een goede manier met hun problemen om te gaan. - elkaar moed in te spreken. Al-ANON: Familieleden en vrienden van alcoholisten groeien naar een gezond/evenwichtig leven. ALATEEN: Kinderen/jongeren groeien naar een gezond en evenwichtig leven. 2) AZ Groeninge Wie in het ziekenhuis terecht komt, wordt voor een deel afhankelijk van anderen. De verpleegkundigen doen er alles aan om de patiënten zo goed mogelijk te verzorgen en te omringen. Maar door de inzet van vrijwilligers kunnen we de patiënten net die extra aandacht geven die ze nodig hebben: tijd voor die kleine dagelijkse dingen die zo belangrijk kunnen zijn. Om dit te verwezenlijken werkt AZ Groeninge samen met diverse verenigingen voor vrijwilligerswerk. Deze worden hieronder opgesomd: Vlaamse Liga tegen Kanker: Deze vrijwilligers zijn aanwezig op het internistisch/oncologisch dagziekenhuis van campus LS en campus KL en op de afdeling oncologie op campus LS. Zij geven informatie, bieden een luisterend oor, ondersteunen en bieden opvang. Schoonheidsverzorging voor oncologiepatiënten: Een vrijwilliger (opgeleid als schoonheidsconsulent) verwent de patiënt met schoonheidszorgen. Vrijwilligerswerking MS-liga: helpen bij de maaltijd. Zij bieden hulp tijdens de dagrevalidatie van MS-patiënten: oa Ziekenhuisclowns: Dit zijn professioneel opgeleide personene om de kinderen op pediatrie op te vrolijken. Palliatieve hulpverlening: De vrijwilligers van het Netwerk Palliatieve Zorg worden ingezet op de palliatieve eenheid Ten Oever. Rode Kruis: Verzorgt de ziekenhuisbibliotheek. Vrijwilligers Present:

4 Zij doen kleine taken op de verpleegafdeling. Daarnaast zijn er vrijwilligers aangesteld om het onthaal te verzorgen aan de inkomhal van het ziekenhuis, en worden er ook vrijwilligers ingezet in het intercampustransport (met de ziekenwagen), om patiënten tijdens het vervoer gezelschap te geven. De vrijwilligers krijgen eenvoudige taken toebedeeld om zo aanwezig te kunnen zijn bij de patiënt. Het contact van mens tot mens staat centraal. 3) Bond Moyson Vrijwilligerswerk Binnen Bond Moyson zijn er de volgende mogelijkheden om aan vrijwilligerswerk te doen: Voluntas en De Rode Mantel willen een aanvulling bieden op de professionele hulpverlening. Professionele hulpverlening vervullen specifieke en gespecialiseerde opdrachten. De noden van de thuiszorg gaan echter verder. Via het vrijwilligerswerk willen wij hierop inspelen. Leescontacten; Leesclubs richten zich tot rusthuisbewoners. Vrijwilligers lezen ter plaatse voor uit dagbladen en bespreken samen berichten over internationale, nationale en streekgebonden nieuwsfeiten. Mobilitas is een organisatie waarbij vrijwillige chauffeurs, tegen een onkostenvergoeding, zorgen voor vervoer (doktersbezoek, familiebezoek, kapper, tandarts, ) van mensen die omwille van een mobiliteitsprobleem geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer (senioren, personen met een beperking, ) 4) Brailleliga vzw De Brailleliga is een nationale instelling met als doel het algemeen welzijn van visueel gehandicapte personen. Die diensten die onze organisatie aanbiedt aan personen met een visuele handicap in heel België zijn volledig gratis. Zo bieden wij onder andere sociale hulp, psychosociale begeleiding, verplaatsingslessen met de witte stok en de geleidehond, aangepaste kooklessen, beroepsopleiding en beroepsintegratie, een aangepaste spelotheek, culturele en vrijetijdsactiviteiten aan. 5) BUDA BUDA verzamelt en sorteert gebruikte kledij en stelt die terug ter beschikking van kansarmen in een verzorgde winkel. BUDA wil mensen die het financieel moeilijk hebben aan zeer goedkope kledij helpen. 6) Buren voor buren Buren voor Buren is een samenwerkingsverband van volgende partners: seniorenverenigingen,ziekenzorg, decanaat Kortrijk, stad Kortrijk, OCMW Kortrijk Huisbezoeken nav 75 ste of 80 ste verjaardag. Bij die huisbezoeken word er uitleg gegeven over bestaande dienstverlening voor ouderen. Huisbezoeken voor mensen die aangeven dat ze regelmatig een bezoekje willen. Maandelijkse ontmoetingsnamiddagen, waarbij naast een koffie tafel telkens een activiteit georganiseerd wordt. Meldpuntfunctie: bij vragen om informatie, advies of hulp kan men ook altijd vragen voor een huisbezoek aan de sociaal verpleegkundige van de buurt waar men woont. Ervoor zorgen dat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

5 7) CAW Stimulans Vzw Centrum Algemeen Welzijnswerk Stimulans is een welzijnsorganisatie in het zuiden van West-Vlaanderen, die zich openstelt voor alle burgers met welzijnsvragen en welzijnsproblemen, en in het bijzonder voor de meest kwetsbare mensen, gezinnen en groepen. 1. Enerzijds, willen we het welzijn van mensen versterken en hen ondersteunen om hen tot hun basisrechten te laten komen in hun dagelijkse leefomgeving en in de ruimere samenleving. 2. Anderzijds, willen we de samenleving en haar structuren beïnvloeden in de richting van gelijke basisrechten en kansen voor iedere burger. Op die manier werkt het centrum mee aan een sociaal rechtvaardige en welzijnsgerichte samenleving. 8) Centrum Algemeen Welzijn PIRAMIDE vzw. CAW Piramide is een pluralistische eerstelijnsdienst met een gedifferentieerd hulpverleningsaanbod voor iedereen uit het bestuurlijk arrondissement Kortrijk maar heel bijzonder voor mensen die kwetsbaar zijn wegens armoede, thuisloosheid, leeftijd, afkomst, scholing,... Het CAW wil het welzijn van mensen bevorderen en hen ondersteunen om tot hun recht te komen in hun dagelijkse leefomgeving en de ruimere samenleving. 9) Centrum Overleie In Centrum Overleie is er een tweewekelijkse kinderwerking op woensdagnamiddag, een keer per maand een contactnamiddag voor 75-plussers en regelmatig aandacht voor creativiteit, beweging, opvoeding en gezonde voeding, feestmomenten en veel meer. Een wijkcentrum met bijzondere aandacht voor de senioren en voor wie het iets moeilijker heeft. 10) Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw De Zelfmoordlijn is een erkende nooddienst, gratis en anoniem. Vrijwilligers beantwoorden er oproepen van mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Samen met de oproeper trachten ze de crisis te overbruggen en tot een nieuw inzicht of uitzicht te komen. Tweemaal per jaar start er een opleiding. Doel is preventie van zelfdoding.

6 11) CM Zuid-West-Vlaanderen CM is meer dan een verzekeringsinstelling. Wij bieden ook heel wat diensten en voordelen: maatschappelijk werk, Ziekenzorg, CMkernwerking, creativiteitswerking (Kreacentrum), seniorenwerking (OKRA), Oppas & Vervoer, jeugdwerking (Kazou) CM ijvert voor een toegankelijke, betaalbare en kwalitatieve gezondheids- en welzijnszorg. Hiervoor doen wij onder meer een beroep op vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen bij CM diverse taken:opnemen. Oppas & vervoer: chauffeurs, oppassers CM-kernwerking: animatie opdrachten Ziekenzorg: plaatselijke en regionale Ziekenzorgwerking, begeleiding voor vakanties en bedevaarten, vorming, ontspanning. OKRA: plaatselijke en regionale seniorenwerking, vakanties, vorming, ontspanning. KAZOU: jongerenwerking, vakanties, vorming, ontspanning JOMBA: vakanties voor jongeren die bijzondere aandacht vragen 12) de branding WAAK vzw Dienstverlening (wonen en/of dagbesteding) aan volwassenen met een beperking individuele dienstverlening en ondersteuning bieden op maat van de mensen met een beperking 13) De Stroom vzw Vrije tijd en vorming voor personen met een beperking: Kinderen: Jeugd: Volwassenen: Personen met autisme: Vrije tijd op maat Toegankelijkheid Speelpleinwerking: Kasper Wevelgem - Wasper Kortrijk. Plan X: namiddagactiviteiten begeleiden vb. bowling, Avondactiviteiten begeleiden (uit eten, bowling, snooker, theater, ), daguitstappen, weekends en reizen (binnen- en buitenland) Individuele ondersteuning bij vrije tijd- vragen voor personen met normale begaafdheid en autisme Individuele ondersteuning bij vrije tijd- vragen voor personen met een beperking. Toegankelijkheidsteward: assistentie bieden op concrete vragen/noden van personen met een beperking op een evenement of cultuurvoorstelling De Stroom wil samen met de persoon met een beperking op zoek gaan naar een antwoord op zijn/haar specifieke vrije tijd- of vormingsvraag. Dit antwoord kan binnen het aanbod van De Stroom vzw liggen, maar even goed in het reguliere vrije tijdcircuit, individueel of in groep.

7 14) Dienst activering, project SUCCES OCMW Kortrijk De SUCCES medewerkers gaan samen met mensen op zoek naar nieuwe activiteiten, om zo hun isolement te doorbreken. Dit kan door samen op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk, vrije tijdsbesteding, activiteiten in de buurt, volgen van vormingen, Daarnaast heeft het project SUCCES ook een rijproject, de bedoeling is om jongvolwassenen te ondersteunen in het behalen van hun rijbewijs B. Om dit rijproject verder uit te breiden zijn we op zoek naar rijbegeleiders het behalen van hun rijbewijs B 15) Familiezorg West-Vlaanderen vzw Familiezorg West-Vlaanderen vzw biedt oppas en assistentie thuis met vrijwilligers. Afhankelijk van de concrete situatie kunnen zorgvragers en hun familie een beroep doen op: - Aanvullende Thuiszorg (ATZ): algemene thuisoppas voor ouderen, langdurig zieken, verwarde personen, terminaal zieke personen... - OEF!: specifieke thuisoppas en assistentie voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking / handicap - Camino: specifieke thuisoppas en assistentie voor personen met dementie - Zon en Zorg: specifieke ondersteuning van personen die behoefte hebben aan regelmatig contact met een vrijwilliger Vrijwilligers van Familiezorg West-Vlaanderen vzw - houden gezelschap - zijn zorgend aanwezig - bieden praktische ondersteuning bij dagelijkse activiteiten: o begeleiding bij eten en drinken o in en uit bed helpen o toiletbegeleiding o - helpen bij het zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding Partners, ouders en familieleden hebben soms nood aan aflossing in hun zorg. Daarnaast hebben ook beroepskrachten soms hulp nodig om de zorgcontinuïteit te verzekeren. Daarom biedt Familiezorg West-Vlaanderen vzw oppas en assistentie thuis met vrijwilligers. 16) Groep UBUNTU, netwerkorganisatie van vzw Regenboog, vzw Feniks en vzw 't Kruispunt Wij bieden activiteiten aan op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Groep UBUNTU wil de mensen met een beperking en hun netwerk ondersteunen in het vinden van een rol van betekenis in de samenleving en een eigen gewaardeerde plek om kwaliteitsvol te leven. 17) Het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk ondersteunt zowel de organisaties die met vrijwilligers werken als de (potentiële) vrijwilligers zelf. Zo onderhoudt het Provinciaal Steunpunt, samen met de Steunpunten van de andere Provincies, een vacaturedatabank ( waar de vrijwilligers en organisaties actief op zoek kunnen gaan naar elkaar. Dit wordt ondersteund door de jaarlijkse wervings- en promotiecampagne.

8 Om tegemoet te komen aan de vele vragen rond het statuut van de vrijwilliger, wetgeving, verzekering, voorziet het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk ook in een helpdesk (via mail, telefoon, ). Iedereen met vragen rond vrijwilligerswerk kan bij ons terecht. Daarnaast worden er ook vormingen aangeboden voor zowel beroepskrachten als vrijwilligers. Ook voor wat betreft het waarderen van vrijwilligers(werk) draagt het Provinciaal Steunpunt haar steentje bij. Zo wordt er een vrijwilligerstrofee uitgereikt en kunnen organisaties gratis dankjewel-kaartjes verkrijgen om hun vrijwilligers te bedanken. Ook heel wat ander bruikbaar (promotie)materiaal en informatieve brochures worden gratis aangeboden door het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk. Het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk ondersteunt en promoot de vrijwillige inzet van West-Vlamingen en de talloze organisaties waarbinnen zij actief zijn. 18) Het Vlaamse Kruis VZW EHBO-cursussen, hulpdiensten op evenementen, ziekenvervoer We streven er naar om in ieder huisgezin in Vlaanderen 1 persoon op te leiden als EHBO er. 19) HuisvandeMens (vroegere benaming: centrum morele dienstverlening) Morele bijstand en vrijzinnige plechtigheden Mensen kunnen bij ons terecht voor morele bijstand 20) Liberale Beweging voor Volksontwikkeling De beweging staat voor 3 verenigingen: 50 Actief biedt jongeren van boven de 50 in hoofdzaak sociaal-culturele activiteiten voor de doelgroep waaronder voordrachten, lezingen, diverse uitstappen, presentaties,... LBG Kortrijk staat voor Liberale Bond Gepensioneerden, is een sociaal-culturele vereniging die in hoofdzaak sociaal-culturele activiteiten aanbiedt voor de doelgroep waaronder voordrachten, lezingen, diverse uitstappen, presentaties en degustaties, ontmoeting,... LVSW Kortrijk biedt een aangepast activiteitenaanbod voor langdurig zieken, invaliden, personen met een handicap en hun ruime omgeving. De doelgroep informeren, sensibiliseren en sociale kontakten stimuleren 21) Logo Leieland bundelen en coördineren van de lokale krachten om de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen waar te maken

9 22) Lokale dienstencentra - OCMW Kortrijk Vanuit de 8 verschillende woonzorggebieden wenst het OCMW van Kortrijk een belangrijke rol in de thuiszorg te spelen. Per woonzorggebied, waar het lokaal dienstencentrum een draaischijf is, staat een woonzorgverlener (sociaal verpleegkundige) klaar om de thuiswonende ouderen te helpen. Thuiswonende ouderen kunnen er terecht: Met alle vragen over thuiszorg en ouder worden. Ofwel helpen we de oudere meteen ofwel verwijzen we actief door naar de geschikte persoon of dienst; Voor allerlei toelagen: o.a. thuiszorgtoelagen, zorgverzekering, verwarmingstoelage; Voor een overzicht van alle mogelijkheden in de thuiszorg; Voor advies en begeleiding van woningaanpassing; Gratis gezondheidsconsultatie (controle bloeddruk, pols,gewicht en algemene gezondheidsadviezen). Diverse vormen van dienstverlening zoals maaltijden (aan huis), haarverzorging, voetverzorging, nemen van een bad, poetshulp, personenalarmsysteem, boodschappendienst,. Een uitgebreid gamma van informatieve, recreatieve en vormende activiteiten. Doelen: De lokale (buurt)bewoners zo lang mogelijk zelfredzaam en kwaliteitsvol mogelijk thuis te laten wonen en De sociale integratie in de lokale gemeenschap verhogen. 23) Luisterpunt Vanuit oprechte aanwezigheid beschikbaar zijn, tijd en aandacht geven voor een open gesprek aan gelijk wie wil beluisterd worden over om het even wat. De gesprekken zijn anoniem, gratis en er kan op absolute discretie gerekend worden. Onze taak bestaat erin uitsluitend te luisteren. We staan niet in voor psychologische begeleiding. Wel kan er indien nodig doorverwezen worden naar de bevoegde diensten. Het Luisterpunt wil een plaats zijn die door haar aanwezigheid vragen oproept in deze jachtige commerciële wereld. 24) Mindervaliden Vlaanderen Wij organiseren maandelijkse samenkomsten met een activiteit gevolgd door een gezellig samenzijn rond een kopje koffie en een hapje. Wij proberen personen met een beperkte mobiliteit uit hun isolement te halen door met leden te praten, naar hen te luisteren; hen te bezoeken bij ziekte; contact te houden met de andere vrijwilligers van de vereniging; enz. 25) MPI De Kindervriend De opvoeding van kinderen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking van 3 tot 13 jaar/

10 26) MS-Liga-Kortrijk 1.ondersteuning bieden aan patiënten bij de behandeling van hun dossier 2.organiseren van culturele en maatschappelijke activiteiten- instaan voor vervoer-helpen bij wekelijkse revalidatie-dag 3.Organiseren van chocoladeverkoop en andere manieren van fondsen verzamelen. De MS Liga wil ondersteuning bieden aan patiënten in hun zoektocht naar oplossingen om hen het leven aangenamer en comfortabeler te maken. Bijstaan in hun zorgen en problemen. Hen helpen om hen zoveel mogelijk een normaal leven te laten leiden 27) Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen vzw Vrijwilligerswerking bij palliatieve patiënten in de regio. De voornaamste opdrachten van de vrijwilliger zijn het nabij zijn bij de patiënt, het luisterend aanwezig zijn, het aandacht geven, zorg dragen voor het comfort en het creëren van rust. De ondersteuning gebeurt volgens de nood van de patiënt en binnen de mogelijkheden en beperkingen van de vrijwilliger. Vrijwilligers zijn een ondersteuning voor de mantelzorg, geen vervanging van de professionele zorg. Een van de opdrachten van het Netwerk Palliatieve Zorg is het uitbouwen van een kwaliteitsvolle vrijwilligerswerking voor palliatieve patiënten in de regio Zuid-West-Vlaanderen. 28) Onafhankelijk ziekenfonds Vervoer van zorgbehoevende mensen naar dokter/ziekenhuis. Ervoor zorgen dat mensen die zorgbehoevend zijn omwille van ouderdom, handicap, ziekte en zich niet kunnen verplaatsen op een comfortabele manier toch bij hun dokter, in het ziekenhuis geraken. 29) OuderenAdviesraad In de OuderenAdviesRaad zijn alle erkende ouderenverenigingen vertegenwoordigd, samen met enkele niet-georganiseerde ouderen. de OuderenAdviesRaad - behandelt alle kwesties binnen de entiteit Kortrijk, die hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks de ouderen aanbelangen - is bevoegd om op eigen initiatief voorstellen te doen en op verzoek van het stadsbestuur en het OCMW advies te verlenen - bevordert de samenwerking en bewerkstelligt de coördinatie van alle initiatieven die voor en door ouderen genomen worden

11 30) Oxfam -Wereldwinkel Bij Oxfam heb je de keuze tussen heel verschillende verantwoordelijkheden. Je vindt er zeker één die bij je past, afhankelijk van je eigen talenten en interesses. Welke taak je ook kiest, je kan steeds rekenen op de nodige informatie, opleiding en begeleiding. Vrijwilligers kunnen komen helpen in de winkel waar ze allerhande taken kunnen uitvoeren zoals de winkel openhouden, het laden en lossen van de vrachtwagen, het inrichten van de etalage, flyers bedelen, meehelpen aan de geschenkenbeurs, bestellingen klaarzetten,... Oxfam bestaat uit verschillende, onafhankelijke, maar complementaire organisaties die onrecht bestrijden en zich inzetten voor het uitroeien van armoede. Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Oxfam-Solidariteit voert campagnes, organiseert educatieve activiteiten en oefent druk uit op het beleid. Met haar tweedehandsactiviteiten kan Oxfam-Solidariteit fondsen inzamelen om haar projecten in Zuid en Noord te steunen. 31) Rode Kruis Groot-Kortrijk Werking: Bijstand verlenen bij manifestaties en rampomstandigheden Opleidingen EHBO geven aan de bevolking Secundair ziekenvervoer Uitlenen van hulpmiddelen bij ziekte Verdeling van boeken (Zorgbib) in klinieken Verhogen van de eerste -hulpcapaciteit bij de Kortrijkse bevolking Een eigen plaats en stem hebben in de rampenbestrijding Verdiepen en verbreden van onze zorgactiviteiten De voorziening van bloed door vrijwillig donorschap garanderen Meer vrijwilligers aantrekken en hen een attractieve omgeving bieden Meer impact hebben met onze acties Grotere visibiliteit, geloofwaardigheid en erkenning bereiken Een referentie worden als kwaliteitsbewuste humanitaire organisatie Een duurzame basis en een gezonde financiële structuur behouden 32) SIMILES zuid westt-vlaanderen regionaal Similes is een Vlaamse pluralistische familievereniging die zich richt naar familieleden van personen met een psychische problematiek en naar iedereen die zich op de een of andere manier betrokken voelt bij deze thematiek. Onze werking is gebaseerd op vier pijlers: INFORMATIE, LOTGENOTENCONTACT, VORMING EN ONTSPANNING.

12 33) Sint-Vincentius VVO VZW Voorzieningen Voor Ouderenzorg VZW te Kortrijk Lid van groep GVO In het woonzorgcentrum Sint-Vincentius te Kortrijk zijn we geboeid door ouderen en willen we zorgen voor een warme thuis. Dit doen we door aanacht te hebben voor wonen en leven in een cultuur van zorgzaamheid. Bieden van een aangepaste woon en leefomgeving voor valide als zorgbehoevende ouderen. 34) Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH). De SAPH streeft naar een toegankelijk Kortrijk in de breedste zin voor alle mensen. De SAPH behartigt de belangen van personen met een handicap in Kortrijk. Kortrijk, de meest toegankelijke stad van Vlaanderen. 35) Team Samenlevingsopbouw OCMW Kortrijk Het team samenlevingsopbouw heeft vier werkingen: Het buurtwerk waar de buurtwerker de leefbaarheid van de buurt samen met de bewoners verbetert en ook het communicatiekanaal is tussen de bewoners en de overheid en andere instanties. Het straathoekwerk waar de straathoekwerkers aanspreekpunten zijn voor mensen die het vertrouwen in alle instanties zijn verloren. Straathoekwerkers zijn professionele vrienden die op de straat zijn en er staan voor deze mensen. Het buurtcentrumwerk waar buurtcentrummedewerkers voor alle mensen uit de buurt een laagdrempelige ontmoetingsplaats (café zonder bier) openhouden. De infobalie is een laagdrempelige plaats waar mensen terecht kunnen met alle vragen. De doelstelling van samenlevingsopbouw Kortrijk is de levenskwaliteit van de mens en de leefbaarheid van de buurt verbeteren en dit op een zo laagdrempelige manier. 36) Tele-Onthaal West-Vlaanderen Tele-Onthaal staat mensen bij als ze het op een bepaald moment in hun leven moeilijk hebben. Oproepers kunnen in vertrouwen en anoniem hun verhaal kwijt aan een deskundige vrijwilliger. Tele-Onthaal is dag en nacht, 7 dagen op 7 bereikbaar op het telefoonnummer 106. Omdat onlinecontact voor sommige mensen makkelijker lukt dan praten, kan men (voornamelijk s avonds) terecht op voor een chatgesprek. Praten is de eerste stap! Tele-Onthaal biedt anonieme, laagdrempelige hulp via telefoon en chat. Oproepers kunnen hun verhaal brengen, krijgen ondersteuning en informatie en worden indien nodig verwezen naar andere diensten. 37) Vervoer en dagcentrum H-Hart Als dienst vervoer halen onze vrijwillige chauffeurs mensen op aan huis om naar het dagcentrum te komen en brengen hen veilig terug thuis na een ontspannende dag. Als dagcentrum hebben we bij uitstappen en/of speciale activiteiten, vrijwilligers nodig om dit te kunnen realiseren. Bv; bowling, daguitstap, wandeling, bedevaart, enz.

13 We zijn een dagcentrum voor bejaarden met als doelstelling zinvolle activiteiten aan te bieden aan onze bezoekers. 38) Vlaamse Reumaliga vzw Een stem zijn voor alle reumapatiënten en informatie verzamelen over reumatische aandoeningen 39) Vzw De korenbloem Woon-en zorgcentrum: - Leef-en zorghuis - Centrum voor Kortverblijf - Buurthuis - Dagverzorgingscentrum - Serviceresidentie Verschillende mogelijkheden als vrijwilligerswerk: Animatie, cafetaria, begeleiden van uitstappen en wandelen Dagelijks begeleiden en verzorgen van de bewoners of de bezoekers. 40) Vzw den achtkanter Vzw den achtkanter begeleidt volwassenen met mentale beperkingen en volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel op het vlak van wonen, werken, vrije tijd en relaties. Vzw den achtkanter beschouwt mensen met verstandelijke beperkingen en met een nietaangeboren hersenletsel als volwaardige personen en houdt rekening met hun wensen, dromen en verlangens. Het streefdoel is dat zij zich goed voelen in hun vel en dat ze hun draai vinden in de maatschappij. Vzw den achtkanter opteert voor een persoonlijke aanpak. Een individuele begeleider gaat samen met elke persoon op zoek naar zijn of haar vragen, noden en interesses. Op basis daarvan wordt een persoonlijk ondersteuningsplan uitgewerkt dat continu geëvalueerd wordt en bijgestuurd indien nodig. 41) Vereniging: Vzw Pamele We bieden een ruime en gevarieerde dagbesteding, zowel met interne als externe activiteiten. We wagen ons aan een partijtje bowling, plonsen in het badhuis te Menen, gaan paardrijden en maken graag een wandeling in de natuur. We dagen elkaar graag uit in een gezelschapsspel, laten onze mondjes verwennen door heerlijk te koken en elke vrijdag is er aperitiefmoment. We gebruiken onze fantasie en handvaardigheid tijdens de crea- en bloemschiknamiddagen. We nemen deel aan verschillende culturele activiteiten en jaarlijks laten we ons goed doen op een midweekvakantie. We zijn een tehuis voor volwassen personen met een niet aangeboren hersenletsel met een motorische beperking.. We streven naar zoveel mogelijk integratie in de maatschappij. We vertrekken vanuit de vraag van de cliënten en deze kunnen heel uiteenlopend zijn

14 Actie: We bieden een ruime en gevarieerde dagbesteding, zowel met interne als externe activiteiten. We wagen ons aan een partijtje bowling, plonsen in het badhuis te Menen, gaan paardrijden en maken graag een wandeling in de natuur. We dagen elkaar graag uit in een gezelschapsspel, laten onze mondjes verwennen door heerlijk te koken en elke vrijdag is er aperitiefmoment. We gebruiken onze fantasie en handvaardigheid tijdens de crea- en bloemschiknamiddagen. We nemen deel aan verschillende culturele activiteiten en jaarlijks laten we ons goed doen op een midweekvakantie. 42) VZW Studio Bloema Kortrijk Er zijn 2 werkgroepen 1. Het gesproken boek : Het gesproken boek is een werkgroep die boeken inleest voor blinden, slechtzienden en allen die problemen hebben met de gebruikelijke vorm van lezen. 2. Seniorencafé :Seniorencafé is een werkgroep die een veertiendaags seniorenradioprogramma maakt speciaal voor senioren in de rusthuizen van West- Vlaanderen Inlezen boeken hulp bij aanverwante projecten bijvoorbeeld project Taalrugzak (OCMW Kortrijk) aanmaken specifiek radioprogramma opstellen opmaak/regie- opname - verdeling/copywerk CD seniorennamiddag voor luisteraars Seniorencafé 43) vzw Vrijwilligerswerk in Solidariteit Oppashulp bij zorgbehoevende personen aan huis Via oppashulp ondersteuning bieden aan de professionele hulpverlening en mantelzorg zodat zorgbehoevende personen zolang mogelijk thuis kunnen blijven 44) vzw Ziekenzorg CM - Plaatselijke werking; ontmoeting, infomomenten, huisbezoek - Organisatie Blijven reizen; aangepaste vakanties met zorgondersteuning - Ariadne; activiteiten voor jongere zieken (cursussen, infomomenten, lotgenotencontact) - Mantelzorginitiatieven; ondersteuning, waardering, belangenbehartiging mantelzorgers - Info aan een breed publiek via het magazine maczima - Chronisch zieke personen en hun omgeving ondersteunen in een leven met zorg - Contact met buitenwereld behouden en versterken 45) Woon en zorghotel H-Hart 1. Vrijwilligerwerking op de units Hulp en ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten die voor onze bewoners georganiseerd worden. Een bezoekje aan de markt, samen bakken of koken, hobbynamiddag met bloemschikken, Elke woensdag vindt er een grote activiteit plaats in onze ontmoetingszaal de lounge. Geduldige hulp bij het maaltijdgebeuren

15 Een kamerbezoekje brengen aan bewoners die niet wensen deel te nemen aan de activiteiten 2. Cafetaria bediening We vinden het fijn dat onze bewoners kunnen rekenen op een vriendelijke bediening zodat ze op hun gemak een glaasje kunnen nuttigen in onze cafetaria. 3. Pastorale vrijwilligers Het brengen van bewoners naar de wekelijks eucharistie in de huiskapel. Dagelijkse communiebedeling Een kaars ontsteken, Begeleiden van de bedevaarten 4. Serviceflats- en appartementen Maandelijks activiteiten Dit kan gaan van een kaartje leggen tot een grootste barbecue. Dagelijks is er ook cafetariawerking! We zijn een Woon - en Zorghotel die instaat om warme zorg te bieden aan onze bejaarden en jong volwassenen met een specifieke nood door hun ziektebeeld. 46) WZC De Pottelberg - bediening van de cafetaria in het rusthuis - samen met bejaarden gaan wandelen 47) Woonzorgcentra OCMW Kortrijk Ons woonzorgcentrum wil een kwalitatieve woon en zorgomgeving aanbieden voor ouderen met dementie en/of met ouderen met lichamelijke beperkingen.. Daarin streven we ernaar iedere bewoner voldoende kansen te geven om zijn zelfstandigheid en persoonlijke levensstijl te kunnen behouden. Het zich goed en thuis voelen van bewoners is onze grootste zorg. Ons grote aanbod op een rij: - bediening in de cafetaria - een (rolwagen gebonden) bewoner, individueel of in groep, begeleiden tijdens een wandeling of uitstap - kamerbezoeken afleggen - maaltijdbegeleiding opnemen - hulp bieden bij animatie-activiteiten en feesten - kleine herstellingen van kledij van bewoners verrichten - rol van huisfotograaf op zich nemen De dienstverlening aan onze bewoners een extra, onbetaalbare dimensie geven. In onze WZC is ook de animatie een belangrijke schakel in het geheel waar de vrijwilliger een noodzakelijke rol speelt. Zonder de steun van vrijwilligers zou ons aanbod slechts een beperkt aantal bewoners de kans geven aan bepaalde activiteiten deel te nemen. Daarnaast genieten de bewoners van de individuele aandacht die de vrijwilliger hem geeft. 48) Zonnebloem vzw Een semi-internaat en een kortverblijf voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en meervoudige beperking. Organiseren van medische, pedagogische en ontwikkelingsgerichte werking en opvangen leefgroepen.

Overzicht van de plaatsbezoeken. Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule

Overzicht van de plaatsbezoeken. Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule Overzicht van de plaatsbezoeken Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule Een overzicht van de plaatsbezoeken volgens tijdstip - Buda sociale kledingwinkel - Zonnebloem VZW - Den Achtkanter

Nadere informatie

Overzicht van de workshops en lezingen

Overzicht van de workshops en lezingen Overzicht van de workshops en lezingen Themadag vrijwilligers in de zorg - 30 september 2011 OC Heule Overzicht van de workshops met plaats en tijdstip Workshop 1: Workshop 2: Workshop 3: Workshop 4: Workshop

Nadere informatie

/19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen

/19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen /19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen Buren voor Buren een woordje uitleg Buren voor Buren is een netwerk van organisaties ter ondersteuning van thuiswonende

Nadere informatie

Lokaal netwerk mantelzorg

Lokaal netwerk mantelzorg Lokaal netwerk mantelzorg met ondersteuning van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen Voor de mantelzorger is nabijheid zeer belangrijk. In die zin is de mantelzorger voor alles wat hij of zij zou kunnen

Nadere informatie

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 EEN KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL 2 TELEFONISCHE EN CHATHULP TELEFONISCHE HULP 24 uur op 24 uur 7 dagen op 7 Via het gratis

Nadere informatie

Meer dan 1 miljoen extra voor vrijwilligers zorgsector

Meer dan 1 miljoen extra voor vrijwilligers zorgsector Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 4 maart 2011 Meer dan 1 miljoen extra voor vrijwilligers zorgsector Jo Vandeurzen: Vrijwilligers zullen almaar onmisbaarder blijken

Nadere informatie

Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE

Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE 24-01-2019 Geef mij de vijf Mantelzorgers zijn: A) Mensen die zorgen voor zorgbehoevende mensen thuis. Ze doen dit als beroepskracht. Ze doen dit regelmatig. Ze omringen

Nadere informatie

5e symposium rond dementie

5e symposium rond dementie Overlegplatform dementie Noord - West - Vlaanderen nodigt u uit op haar 5e symposium rond dementie Samen voor een dementievriendelijk aanbod Dit jaar vieren we het vijfjarig bestaan van het overlegplatform

Nadere informatie

Solidariteit voor het ietwat oudere Gezin

Solidariteit voor het ietwat oudere Gezin Solidariteit voor het ietwat oudere Gezin Solidariteit voor het Gezin Ouder worden heeft zo zijn aangename kanten. Het kan allemaal veel rustiger, men kan zich meer bezig houden met een hobby, er is tijd

Nadere informatie

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Onder de vrijwilligers heel wat getrouwen, onder wie Gilberte Vandewalle, gepensioneerde medewerker van az groeninge:

Onder de vrijwilligers heel wat getrouwen, onder wie Gilberte Vandewalle, gepensioneerde medewerker van az groeninge: az groeninge legt vrijwilligers in de watten. De rollen omgekeerd Dagelijks leggen vele vrijwilligers de patiënten in de watten. Tijdens de week van de vrijwilligers verwent ons ziekenhuis de vrijwilligers

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN JE VEL

ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN JE VEL DRAAISCHIJF SAMENLEVEN WIJKTEAM CENTRUM IN DE WIJK OP MAAT WIJKTEAM HEULE IEDEREEN KWETSBAAR WIJKTEAM BISSEGEM STERKTES EXTERNE DESKUNDIGHEID WIJKTEAM ZUID ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN

Nadere informatie

Welzijn op maat. www.ocmw-leuven.be. Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra

Welzijn op maat. www.ocmw-leuven.be. Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra Welzijn op maat Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra Een menswaardig bestaan bieden aan elke Leuvenaar. Daar maakt OCMW Leuven elke dag werk van. Jaarlijks helpen we duizenden behoeftige mensen.

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Sterk in verbondenheid

Sterk in verbondenheid Similes verenigt de families met een psychisch ziek gezinslid Similes verenigt gezinnen met een psychisch ziek familielid Sterk in verbondenheid presentatie Jef Geldof 17 januari 2012 ouders, broers en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerking. Infobrochure

Vrijwilligerswerking. Infobrochure Vrijwilligerswerking Infobrochure Zorgbedrijf Sint-Truiden Zorgbedrijf Sint-Truiden biedt, als welzijnsvereniging, publieke zorgdiensten aan in Sint-Truiden. We beheren 205 kamers in de woonzorgcentra

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM CENTRUM OUDERENZORG EN THUISZORG HET GULLE HEEM WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM Het Centrum ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem beschikt over: - een woonzorgcentrum met RVT-erkenning, met daarin ook

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie. Do 2 oktober 2014 Ma 13 oktober 2014 Ma 20 oktober 2014

Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie. Do 2 oktober 2014 Ma 13 oktober 2014 Ma 20 oktober 2014 missie az groeninge verstrekt kwaliteitsvolle, veilige, toegankelijke, deskundige en integrale zorg aan elke patiënt met respect voor de eigenheid van iedereen Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Stel je vraag aan Zonnelied vzw via christophe.vandennest@zonnelied.be of sociale.dienst@zonnelied.be of neem telefonisch contact op via 053 64 64 30. In

Nadere informatie

sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg

sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Thuishulp 4 3. Revalideren en herstellen 7 4. Ouderenvoorzieningen 8 5. Contactgegevens bij vragen 9 6. Persoonlijke

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3 DVC Heilig Hart Leernsesteenweg 53 9800 DEINZE Inhoudstafel 4 Inclusieve ondersteuning Beschermd of begeleid wonen De ondersteuningsfuncties Zorgen en ondersteunen in de nacht 2 Een hart voor bijzondere

Nadere informatie

Welkom! OCMW-voorzitter Nadja Vananroye

Welkom! OCMW-voorzitter Nadja Vananroye Welkom! OCMW Zorgproject Hogevijf OCMW-voorzitter Nadja Vananroye OCMW Hasselt Beste OKRA Hasselt Banneux, Voor het OCMW Hasselt breekt een uitdagende periode aan. Met de bouw van nieuwe ouderenvoorzieningen

Nadere informatie

infobrochure OCMW roeselare

infobrochure OCMW roeselare infobrochure OCMW roeselare OCMW roeselare is er voor jou! Iedereen is welkom zonder onderscheid te maken op basis van cultuur, nationaliteit, religie,... OCMW Roeselare is er voor jou! Je kan bij ons

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

dienstverlening voor burgers, ook voor de wijken?

dienstverlening voor burgers, ook voor de wijken? De Dienstencentra van het OCMW: dienstverlening voor burgers, ook voor de wijken? Filip D Haene Hoofd Diensten Ouderen- en Thuiszorg Stadscongres Antwerpen, 29 september 2008 WOON-ZORG-DIENSTVERLENING/SERVICE

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Thuiszorgdiensten en Mutualiteiten EEN WOORDJE DOOR: DOOR MEVR. ROOS VANWALLEGHEM, VOORZITTER VAN HET OCMW Met deze tweede brochure van het OuderInformatiePunt

Nadere informatie

Informatiebrochure vrijwilligers

Informatiebrochure vrijwilligers Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud 1. Het OCMW, een sociaal huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5. Bij welke diensten

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG In voege dd: 23/08/2018 Geactualiseerd: 11/02/2019 Informatiebrochure Documenteigenaar: Joke Tanghe WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG WONEN IN EEN WARME OMGEVING MET HARTELIJKE ZORG gerealiseerd door POTTELBERG

Nadere informatie

Woon-en Zorghotel H. Hart

Woon-en Zorghotel H. Hart Woon-en Zorghotel H. Hart Woon - en Zorghotel H. Hart Budastraat 30 8500 Kortrijk T. 056/321.000 info@h-hart.be www.h-hart.be Een initiatief van Zorggroep H. Hart Kortrijk Woon - en Zorghotel H. Hart Het

Nadere informatie

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze Samenwerken aan Samenhang Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze werken aan Samenhang Samenwerken aan Samenhang Inleiding In de gemeente Aa en Hunze zijn verschillende vrijwillige

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST. HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12

HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST. HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12 HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12 Peiling naar de voorwaarden die 80-plussers toelaten om langer zelfstandig thuis te wonen 1 ALGEMENE GEGEVENS 1.1

Nadere informatie

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt.

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt. De Kar Folder Wat is De Kar? Soms kan je leven plotseling veranderen door een tegenslag (ziekte, werkloosheid, scheiding, een overlijden binnen je gezin...) en word je verplicht om met weinig geld rond

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk

Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk Binnen het OCMW van Hove worden heel wat vrijwilligers in verschillende diensten ingeschakeld. Ook jij kan je steentje bijdragen in het dienstencentrum om maaltijden

Nadere informatie

AxionContinu heeft ten aanzien van het mantelzorgbeleid de volgende uitgangspunten geformuleerd:

AxionContinu heeft ten aanzien van het mantelzorgbeleid de volgende uitgangspunten geformuleerd: Mantelzorgbeleid 1. Wat is mantelzorg Mantelzorg is een overkoepelend begrip voor veel vormen van meer dan gebruikelijke zorg, die partners, ouders, kinderen, familieleden, vrienden en buren elkaar verlenen.

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers. Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift Project info De missie van AN-BN De patiënten-

Nadere informatie

Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk. Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64

Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk. Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64 Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64 12 1 2 11 de kans om nog even na te praten bij een drankje in de cafetaria. Deze brochure beoogde u wat

Nadere informatie

woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM

woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM Woonzorgcentrum Het Gulle Heem maakt deel uit van het Centrum voor ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem. Dit centrum

Nadere informatie

Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen!

Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen! THUISZORGCENTRUM Een helpende hand voor jong en oud! Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen! uéén centraal oproepnummer 078 15 60 30 Alle dagen, de klok rond bereikbaar!

Nadere informatie

Ouder. worden met een verstandelijke beperking. Een gids voor cliënten, mantelzorgers en hulpverleners

Ouder. worden met een verstandelijke beperking. Een gids voor cliënten, mantelzorgers en hulpverleners 1 2 Ouder worden met een verstandelijke beperking 10 8 9 7 6 5 3 4 Een gids voor cliënten, mantelzorgers en hulpverleners Inleiding Een verstandelijke beperking heeft een grote invloed op het leven van

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Dagverzorgingscentrum. De Maretak

Dagverzorgingscentrum. De Maretak Dagverzorgingscentrum De Maretak De wetgeving omschrijft een dagverzorgingscentrum (DVC) als een thuiszorgondersteunend initiatief met als opdracht, de bezoeker van 65 jaar of ouder in daartoe bestemde

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

JONGDEMENTIE. Wat nu?

JONGDEMENTIE. Wat nu? JONGDEMENTIE Wat nu? SITUERING o Dementie Kans op = 1/5 Officiële cijfers: 165.000 pers. in België Schatting 3-5 x hoger o Jongdementie Officiële cijfers niet voorhanden Schatting 2.800 pers. in België

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen!

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk intramurale zorg Als vrijwilliger bij de Meander- Groep geeft u een nuttige en zinvolle invulling aan uw vrije tijd. Klanten, bewoners,

Nadere informatie

Wijkverpleging. Leven op uw manier

Wijkverpleging. Leven op uw manier Wijkverpleging Leven op uw manier Wijkverpleging die bij u past Ieder mens wil het liefst het leven zelf inrichten. Ook op kwetsbare momenten. Met behulp van familie, bekenden en vrijwilligers. En bij

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM CENTRUM OUDERENZORG EN THUISZORG HET GULLE HEEM WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM Het Centrum ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem beschikt over: - een woonzorgcentrum met RVT-erkenning, met daarin ook

Nadere informatie

Openbare lokale dienstencentra 2014

Openbare lokale dienstencentra 2014 s in cijfers Openbare lokale dienstencentra 2014 www.netwerkthuiszorg.be 198 Erkende lokale dienstencentra in de openbare sector 73% beantwoordde de bevraging van het VVSG-Netwerk Thuiszorg Aantal erkende

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING PUBLICATIEPLAN 1. ALGEMEEN 1.1. OVERHEDEN EN INSTELLINGEN 1.1.1. Europese Commissie Helios II 1.1.2. Federale Overheden 1.1.3. Gewestelijk 1.1.4. Provinciaal 1.1.5. Regionaal 1.1.6. Intercommunaal 1.1.7.

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

Ouder worden in Antwerpen

Ouder worden in Antwerpen Ouder worden in Antwerpen 1. Wat denkt u over de Vlaamse ouderen? 2. Enig idee hoe Vlaamse ouderen leven en hulp krijgen? 2 Zelfzorg - Vlaamse ouderen willen zo lang mogelijk thuis zelfstandig wonen en

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers. Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift

Nadere informatie

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo Van droom tot realiteit Start: ECD Memo ruim 10 jaar ervaring met JD Eerste zaadje: voorjaar 2015 Lancering ZC op 14/06/2016 N.a.v. Vele noodkreten van families met JD Weinig aangepaste zorgverlening voor

Nadere informatie

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel?

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Vzw Huize St-Monika Jan Vandekerckhove - 2017 Huize St-Monika vzw Rust- en verzorgingstehuis Centrum voor Dagverzorging Het Rust- en verzorgingstehuis

Nadere informatie

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt Voor wie in Tielt, Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle woont U heeft net de diagnose dementie gekregen

Nadere informatie

Missie, visie en waarden en strategie

Missie, visie en waarden en strategie Missie, visie en waarden en strategie Voor allen die betrokken zijn in de zorg voor de ouderen is het belangrijk om te weten wat de missie, visie en waarden en strategie zijn die het woonzorgcentrum Maria

Nadere informatie

Algemeen vrijwilliger Taken binnen het jongerencentrum zijn: - Bestuurstaken - DJ. - Poetsen

Algemeen vrijwilliger Taken binnen het jongerencentrum zijn: - Bestuurstaken - DJ. - Poetsen s Jongerencentrum Fraiche is een organisatie in Vaals die zich bezig houdt met het organiseren van feesten en concerten voor jongeren. Naast het poppodium is er ook een café dat iedere donderdag- en vrijdagavond

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Ontslagbeleid in ZMK

Ontslagbeleid in ZMK Ontslagbeleid in ZMK Wij zorgen voor de nodige begeleiding ook als ontslag naar huis moeilijk wordt. ziekenhuis maas en kempen Dienst Patiëntenbegeleiding Inleiding Gedurende uw verblijf in ons ziekenhuis,

Nadere informatie

21/05/2019: Wat zijn de opvangmogelijkheden?

21/05/2019: Wat zijn de opvangmogelijkheden? 21/05/2019: Wat zijn de opvangmogelijkheden? 1. LOKALE DIENSTENCENTRA LDC De Kim (Sint-Jorisstraat 3 Wervik) LDC De Spie (Beselarestraat 3 Geluwe) WAT? Een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Deze voorziening maakt deel

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC 1 Beste vrijwilliger. We zijn zeer blij u als vrijwilliger in ons woonzorgcentrum te mogen begroeten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen hun kostbare vrije

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Hof van Batenstein Hof van Batenstein, dicht bij u in de buurt In Vianen kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in Hof van Batenstein, in uw eigen

Nadere informatie

Aangepast vervoer. Minder Mobielencentrale (MMC)1. #B-Mobiel. #Dienst Aangepast Vervoer. #Ambulancecentrum Waasland. #EuroCross

Aangepast vervoer. Minder Mobielencentrale (MMC)1. #B-Mobiel. #Dienst Aangepast Vervoer. #Ambulancecentrum Waasland. #EuroCross Minder Mobielencentrale (MMC)1 B-Mobiel2 Dienst Aangepast Vervoer3 Ambulancecentrum Waasland4 EuroCross5 Ziekenvervoer via het Rode Kruis6 Vervoer via Mutualiteiten7 Vervoer via private ondernemingen8

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen

Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen Hoe mantelzorger en patiënt elkaar kunnen ondersteunen Turnhout 21 maart 2009 door Anne Dedry Beleidsmanager Zorg & Wonen. t Was even schrikken. Kwart van Belgen lijdt aan chronische pijn schrijft De Standaard.

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Informatie Vrijwilligerswerk 1 Stichting Vrije Tijd en Vorming Midden-Holland Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.vtvmiddenholland.nl E-mail info@vtvmiddenholland.nl

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf Wij ontnemen u uw zorgen Kortverblijf Woon- en zorgcentra De Foyer vzw De vzw WZC De Foyer is opgericht in 1924 en staat al bijna 90 jaar voor de zorg voor ouderen. Vandaag staan we met honderd medewerkers

Nadere informatie

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN Bewoners bij Dominiek Savio gaan in hun vrije tijd graag op uitstap: naar de film, een terrasje doen, naar de bowling of een dagje zee. Heb je een voor personen

Nadere informatie

UW WELZIJN ONZE PASSIE

UW WELZIJN ONZE PASSIE UW WELZIJN ONZE PASSIE 2 Assistentiewoningen Ter Meersch EEN OPEN (T)HUIS Elckerlyc wil een open huis en thuis zijn, waar de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen een uitstraling met volgende

Nadere informatie

1. Het OCMW, een Sociaal Huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5.

1. Het OCMW, een Sociaal Huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5. 1. Het OCMW, een Sociaal Huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5. Bij welke diensten kun je terecht als vrijwilliger? 6. Hoe

Nadere informatie

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk?

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Word BUDDY, want SAMEN is alles leuker! Klik hier voor meer info. Ieder van ons spendeert zijn of haar vrije tijd graag in goed gezelschap.

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

JAAROVERZICHT T Gasthuisstraat 2. Secretaris: Nicole De Reuse. Opgemaakt door: Voorzitter: Micheline De Mol Asse F

JAAROVERZICHT T Gasthuisstraat 2. Secretaris: Nicole De Reuse. Opgemaakt door: Voorzitter: Micheline De Mol Asse F JAAROVERZICHT 2015 Gasthuisstraat 2 T 02 452 80 67 Secretaris: Nicole De Reuse Opgemaakt door: 1730 Asse F 02 452 22 02 Voorzitter: Micheline De Mol OCMW Asse VOORWOORD Beste inwoner, Als OCMW hebben we

Nadere informatie

Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten

Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten 3 1. Thuiszorg... 4 1.1 Thuisverpleegkundige...4 1.2 Poetshulp...4 1.3 Gezinszorg...4 1.4 Hulpmiddelen...4 1.5 Maaltijden...5 1.6

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Mantelzorg

Hoofdstuk 14. Mantelzorg Hoofdstuk 14. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Lokaal Dienstencentrum Kortemark. Infobrochure A Hospitaalstraat Kortemark T 051/ E W

Lokaal Dienstencentrum Kortemark. Infobrochure A Hospitaalstraat Kortemark T 051/ E W Lokaal Dienstencentrum Kortemark Infobrochure 2018 A Hospitaalstraat 33-8610 Kortemark T 051/650 180 E ldckortemark@blijvelde.be W www.blijvelde.be Wie zijn we? Op 1 maart opende vzw Blijvelde de deuren

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie