INHOUD ACTUEEL. Beste Sangha,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD ACTUEEL. Beste Sangha,"

Transcriptie

1 Maanvinger is de periodieke e-nieuwsbrief van Suiren-Ji, tempel voor Soto-Zen in Leiden, waar onder begeleiding van Zeshin, Jisho en Zenshin zen kan worden beoefend en een aantal aanverwante activiteiten worden ontplooid. Maanvinger wordt periodiek per verstuurd aan alle belangstellenden. Wil je Maanvinger niet ontvangen, mail dat dan aan de redactie. Redactie: Idzard de Jong, Eindredactie: Zeshin van der Plas Juli 2010 INHOUD Beste Sangha, Actueel Brief van Roshi-sama Brief van Harada Kogaku Agenda Op zoek naar Nirvana Teisho Kijk in de tempel Colour your mind Unk Handboek voor Boeddhisten Haiku enzo Zen en de kunst van het Solexonderhoud Zazen Nu Ter afsluiting ACTUEEL Onlangs ontvingen we post uit Bukkoku-ji met de mededeling van Tangen Roshi dat hij in november 2009 Kogaku-san als abt van Bukkoku-Ji heeft geïnstalleerd. Kogaku-san is een van de dharma-opvolgers van Tangen Roshi. Dit alles komt niet zo maar uit de lucht vallen; Roshi-Sama is inmiddels 86 en onderhevig aan allerlei ouderdomsverschijnselen. Roshi- Sama blijft echter de geestelijk leider van Bukkoku-Ji.

2 Deze wisseling van de wacht brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Bij de brief van Roshi-Sama zat ook een bedelbrief die mede ondertekend is door de nieuwe abt Kogaku-san voor het bouwen van een verblijf voor Roshi-Sama. In Bukkoku-Ji ligt het verblijf van Roshi-Sama boven de keuken. Het trap lopen gaat echter moeilijk, zelfs zo dat Roshi- Sama een paar weken geleden van de trap is gevallen. Hij heeft hier gelukkig geen noemenswaardig letsel aan over gehouden. Dit was echter wel aanleiding voor dit plan. Uiteraard heeft Bukkoku-Ji geen geld voor het realiseren ervan, dus is er een bedelbrief met de brief van Roshi-Sama mee gestuurd; beiden zijn in deze nieuwsbrief opgenomen. Vanzelfsprekend zal onze stichting naar vermogen aan dit verzoek voldoen, per slot van rekening is Bukkoku-Ji het fundament van de Suiren-Ji sangha. Het concept Dana is het fundament van het hele Boeddhisme. Iemand die in welke vorm dan ook het Boeddhisme ondersteunt breng alle levende wezens dichter bij het Boeddhaschap. Wilt u een bijdrage leveren aan het nieuwe verblijf van Roshi-Sama? Dan kunt u uw gift overmaken op Triodos banknummer onder vermelding van Verblijf Roshi Sama. Vanuit Suiren-Ji zal een totaal bedrag worden overgemaakt aan Bukkoku-Ji. DANA De Boeddhistische leer kent de beoefening van dana, vrijgevigheid, een van de pijlers van het (mahayana) boeddhisme. Daarbij worden drie vormen van dana-beoefening onderscheiden: dana die de mensen bevrijdt van samsara (Leed) door het geven van dharma-onderricht (Boeddhistische leer), dana die mensen bevrijdt van gebrek in materieel opzicht door het geven van voedsel en onderdak, en last but not least de dana die mensen bevrijdt van angst, door het geven van bescherming. Dit laatste gaat tegenwoordig meestal in de vorm van geld. Doneren is een van de vormen van Dana, Vrijgevigheid. Hongaku Zeshin BRIEF VAN ROSHI-SAMA I hope this letter finds you all feeling fresh and happy and enjoying the spring green. This is to inform you that in November of 2009, my disciple and attendant Sugimura Zenshin was made assistant abbot of Bukkokuji and will take over when I can no longer fulfill my obligations as abbot. His name is now Harada Kogaku. I humbly request your continuing love and support, and that you give your cooperation and assistance to Kogaku-san as needed. Respectfully yours, Harada Tangen Abbot, Bukkokuji 18 May 2010 GASSHO

3 BRIEF VAN HARADA KOGAKU Appeal for Donations to Build New Living Accommodations for Roshisama I hope this finds all of you and yours in good health. Roshisama is now 86 years old, and still guiding us as wholeheartedly as ever. But with his advancing years, his knees and back have started to give him a great deal of trouble. He cannot go up and down stairs unassisted, and it is now very difficult for him to live upstairs as he always has. He has already taken one tumble down the stairs, and it was a miracle that he survived it unscathed. We have become keenly aware of the necessity to provide Roshisama with a more suitable place to live a place where he can be comfortable and safe as soon as possible. I know we are all united in our hope that Roshisama will live happily and healthily for many more years and will continue to guide us with his wisdom.

4 Although our desire to provide comfortable and safe housing for Roshisama is strong, the funds are not. Throughout his fifty-six years as abbot of Bukkokuji, Roshisama has taken in a vast number of practitioners, irrespective of the expense. And because of the difficult current economic conditions facing people generally, and because we already receive so much kind attention from many of you, we are especially reluctant to ask for your help at this time. However, the temple s rather serious current financial situation has led us to humbly appeal for donations to help us build the needed new accommodations. Also, we feel that many of you will appreciate being informed of Roshisama s circumstances and that you might be able to help us gather the funds necessary for the building. Some basic information regarding the proposed construction is presented on the accompanying page. We, the members of the proposed project committee, send this appeal out with the deepest appreciation and gratitude to each of you. Harada Kogaku Okushima Busshin Kambe Dogo Makuuchi Kogen Nakagawa Heiichi Miyake Hiroshi Bukkokuji Fushiwara 38-9 Obama-shi Fukui-ken Japan 28 May 2010 AGENDA ZAZEN TRAINING De zomer is geen goed jaargetijde voor zazentraining, van oudsher worden trainingsperiode in het voor en najaar gehouden. In de tijd van Boeddha trainde men in de regenseizoenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij het in de zomerperiode ook wat rustiger aan doen. Dat wil niet zeggen dat we volledig stoppen. De Do-In op de woensdag en zaterdag starten in September weer. In augustus vervalt de woensdagavond. Op de dinsdagen in Augustus nemen Caroline, Marieke en Klaas waar. In september gaan we weer op volle toeren draaien.

5 We vragen bij deze alvast jullie support en assistentie voor de open dag. BLOEMEN-MAN/MEISJE GEZOCHT Om je liefde en genegenheid aan iemand te tonen geef je hem of haar bloemen. Vanuit dit zelfde voornemen geef je bloemen bij een begrafenis en ververs je bloemen op een graf. Waarom Bloemen? Deze narcissen zijn dwars door het beton heen gebroken. Deze zachte prachtige bloemen zijn door hun innerlijke kracht instaat om door beton heen te breken. Ze vragen zich niet af of ze het wel kunnen, ze doen het gewoon omdat ze bloem zijn. De bloemen die op het altaar en in de tempel staan herinneren ons daar aan. Zo behoort onze training te zijn, Alleen maar doen zonder je af te vragen of je het wel kunt. Je kunt niet anders, omdat je een mens bent, een Boeddha bent. En Jaqeline heeft jaren lang de bloemen in de tempel voor Boeddha, Kannon, Jizo, Hotei, Monju, enz. verzorgt. Helaas kan ze dat niet meer, Ik wil haar daarvoor namens de hele Sangha bedanken. Maar je snapt het al we zitten zonder bloemen verzorg(st)er. Mocht iemand zich hiervoor geroepen voelen stuur dan een mailtje naar Suiren-Ji. Hoe meer personen hoe beter dan kunnen de lusten en lasten gedeeld worden. Gassho Zeshin OP ZOEK NAAR NIRVANA Nirvana is het uiteindelijke doel van de Boeddhist, trachten zich te bevrijden van de begrenzing van het bestaan. De cirkel van de eindeloze wedergeboorte doorbreken. Het woord Nirvana is afgeleid van een woord wat uitdoven betekent. Zo wordt het in de Boeddhistische geschriften omschreven.

6 GROTE GEEST De drie werelden bevestigen mijn bestaan Ik ben beschermd door dat wat alles omvat Altijd, ieder moment ben ik constant beschermd Ik doe onvoorwaardelijk mijn best voor alles en iedereen Ik ben een eenzame zwerver Voorbestemd om onder de grootste te vertoeven Zo als uit een eikeltje een machtige eikenboom groeit Ben ik voorbestemd om te zorgen Arm of rijk het maakt niet uit Mededogen hebbent met ieder wezen zonder hartstocht Satori kan mij niet ontgaan Mijn gelofte is reeds lang geleden genomen Nooit zal ik deze heilige gelofte breken Een stille ademtocht waart door de nacht Een wanhopig voorwendsel door niemand gehoord Ongezien verdween het, en een niet te stuiten kracht doorboort het ijzeren schild van mijn onwetendheid Dit is het uur! Deze minuut! Eindelijk zal ik vrij zijn Hier en nu breek ik de banden De banden die mij al te lang gebonden hebben, ze zijn niet meer Zo als een spinnenweb dat vernield is door een stortbui. Door de pijn van vele levens te verdragen ben ik van spijt en twijfel bevrijd. Vrij!! Uitgebroken uit de door mij zelf gebouwde gevangenis Steen voor steen illusie na illusie zo zorgvuldig op elkaar gelegd. Sterk waren de muren en sterk was het dak, gebouwd uit lafhartigheid en verlangen VRIJ Niet langer ben ik gevangen in mijn zelfgebouwde gevangenis TEISHO TEISHO DOOR DE AMERIKAANSE ZENMEESTER TERENCE HILL A RECORD FROM THE "MY NAME IS NOBODY" STORY.

7 HET VOGELTJE Het was aan de rand van de Rocky Mountains in de buurt van Medicine Hat dat er midden in de winter iets wonderlijks gebeurde. In een nest in een hoge boom had een vogel een ei gelegd. Op zich is dit al een wonder, maar wat nog wonderlijker was, de vogel broedde het ook uit. En zo kwam het dat er midden in de winter een klein vogeltje geboren werd. Zolang de moeder op het nest zat was er niets aan de hand, dan zat het kleine vogeltje veilig en warm onder haar vleugels. Maar als de moeder op zoek naar eten ging, dan kreeg het kleine vogeltje het zo koud. In het begin ging het nog wel maar de vogelmoeder moest steeds verder weg vliegen om nog wat eten te vinden. Het kleine vogeltje zat te bibberen van de kou. Op een gegeven moment bibberde het kleine vogeltje zichzelf het nest uit. Het trilde en bibberde zo erg dat het pardoes over de rand van het nest "plop" in de zachte sneeuw viel. Piep piep piep piep, piepte het vogeltje, want hij had het koud, zo koud had hij het nog nooit gehad. ZENMEESTER TERENCE HILL Nu liep er in die zelfde Rocky Mountains een grote roodbonte koe. De koe moet haast wel familie van de heilige koeien in India geweest zijn, want toen zij dat zielige gepiep hoorde liep zij bezorgd en vol compassie op het gepiep af. Bij het zien van dat bibberend hoopje vogel in de sneeuw dacht ze: "Die gaat dood, hier moet snel iets gebeuren." Ze draaide zich om, tilde haar staart op en "Pladssss" daar liet zij een dikke vette koeienvlaai op het vogeltje vallen. Nu had het vogeltje het niet meer koud, maar wat stonk die zooi, en na verloop van tijd vond ze het genoeg en begon weer te piepen. Piep piep piep, wat stinkt het hier.

8 Nu liep er in die zelfde Rocky Mountains een broodmagere, hongerige wolf. Die dacht: "Hoor ik daar mijn avondmaal piepen?." De wolf liep op het gepiep af en wist zeker dat koeienvlaaien niet konden piepen. Voorzichtig roerde hij met zijn voorpoot in de koeienvlaai, en viste er even later het vogeltje uit. Het was niet veel maar als je honger hebt kun je niet kieskeurig zijn. De wolf veegde het vogeltje zo goed en zo kwaad als het ging schoon, en 'hap' weg was het vogeltje. Dit was de Teisho van het vogeltje. Maar het zou geen Teisho zijn als er geen diepere betekenis in zat. De moraal van deze Teisho is: Als ze met stront naar je gooien is dat niet altijd met kwade bedoelingen. En als je in de stront zit houd dan in Godsnaam je kop dicht. Terence Hill KIJK IN DE TEMPEL Of je nu in Bukkoku-Ji bent of in Suiren-Ji, er zijn er altijd wel die een fotootje moeten maken van hun kussentje. Even vastleggen waar je van alles probeerde los te laten. Ach, zen was toch ook zo van de paradox. En is het niet ook een foto van je eigen zelfloosheid, leegte en afwezigheid. Hoe stil je ook zit en hoe oneindig uiteindelijk sta je toch een keer op en als je al niet beweegt dan wordt je wel bewogen. Ach wat: zelfportretten van de leegte. Links Grant s zafu and zabuton in Bukkoku-Ji, hierboven het kussentje waar ik dacht te zitten. ( Misschien om iemand te zien hadden we een langere belichtingstijd kunnen kiezen. Aan de andere kant: voor je het weet wordt het overbelicht. Dan zie je nog niets Idzard

9 COLOUR YOUR MIND Ik ben groot voorstander voor interreligieuze dialoog omdat dit een beter begrip en verdieping van iemands religie geeft, ongeacht welke religie zij of hij aanhangt. In beginsel wil elk mens hetzelfde en dat is gelukkig zijn op welke manier dan ook. Naar mijn idee is de interreligieuze dialoog ontstaan vanuit het besef dat er onbegrip tussen de verschillende religieuze groeperingen was of is. Onbegrip veroorzaakt afscheiding en ruzie. Kortom onbegrip veroorzaakt een gevoel van onbehagen, een gevoel van ongeluk. Naarmate ik mij meer in de religieuze wereld verdiepte, des te meer overeenkomsten kwam ik tegen. En kwam tot de ontdekking dat er maar 1 waarheid is, die op duizenden manieren te benaderen en te interpreteren is. En of je die waarheid: God, Jahweh, Allah, Brahma, of Boeddha noemt, daar verandert hetgeen wat je bedoelt niet mee. Shakespeare schreef: A rose is a rose whatever you call it. In mijn optiek zijn religies dan ook niet meer dan verschillende methodes die tot een en het zelfde doel leiden. Zoals ik al schreef, elk mens wenst gelukkig te zijn. Nu gelukkig, in het hiernamaals gelukkig, voor eeuwig en altijd gelukkig. Als je integer naar dit geluk op zoek gaat, maakt het niet uit welke religie je volgt. Het christendom is niet beter dan de Islam of het Jodendom, het zijn andere methodes. Ik vergelijk religies met ramen, niet één raam is hetzelfde, maar door al die ramen komt één en hetzelfde licht binnen. Als je dit standpunt huldigt dan verruim je je wereld, je bewustzijn en verdiep je je eigen religieuze inzicht. Mocht je dit standpunt niet huldigen en menen dat jouw religie superieur is, dan sluit je daarmee alle ander religies buiten. Daarmee verklein je je wereld, het is een egoïstisch standpunt en getuigt niet van inzicht in je eigen religie. Alle religies verkondigen een onvoorwaardelijk houden van, houden van alle levende wezens. Hoe zou je geluk kunnen verwerven zolang er nog maar één wezen in het universum leidt. Ik heb ooit een verhaal gehoord van een theoloog over een vrouwtje wat aan de hemelpoort komt. Ze klopt aan en de poortwachter doet open. Hij herkent haar onmiddellijk, deze vrouw was de barmhartigheid zelve. Geen zonde in haar leven begaan, altijd anderen voor zichzelf plaatsend. De poortwachter deelt haar mee dat ze een van de beste plaatsen in de hemel krijgt, dicht bij God. Ze antwoordt: Daar ben ik heel blij mee, maar onderweg naar de hemel kwam ik langs de hel. Het gekerm en geschreeuw ging mij door merg en been. - Tja, zegt de poortwachter, dat zijn zondaars die eeuwig zullen branden in de hel. Het vrouwtje antwoordt: Lieve portier, hoe zou ik zonder gewetenswroeging in deze mooie hemel kunnen blijven in de wetenschap dat al die arme stumpers brandend van pijn in de hel zitten. Ik ga ze allemaal redden en breng ze dan hier, naar deze mooie hemel. Ik ben er van overtuigd dat werkelijke toenadering ieders religieuze leven rijker maakt. En dat institutionalisering een grimmig masker is om vermeende belangen te bestendigen, ten koste van onze religieuze beleving. Zeshin van der Plas 10 maart 2010 SUIREN-JI TEMPEL Leiden

10 UNK ZOEKT DE WAARHEID ELDERS Donald Gilbert Commentaar Het is duidelijk dat Unk niet goed is in het bewaren van geheimen. Maar als hij de waarheid zou vinden, dan zou hij die geheim moeten houden. Niet op bevel natuurlijk. Unk zou er zeker over willen praten. En, als hij dat zou doen, zou hij de waarheid verduisteren met een massa woorden.

11 HANDBOEK VOOR BOEDDHISTEN Het eerste wat een goede Boeddhist aanschaft is een mooi Boeddha beeld. Vervolgens een degelijk wierookvat, een kandelaar en bloemenvaas. Zet het Boeddhabeeld op een verstild plekje neer, brand dagelijks wat wierook en zet wekelijks verse bloemen neer. Een Boeddhist is op weg naar het Boeddhaschap wat ver achter de horizon verborgen ligt. Om dit te bereiken moet devoot een lange weg van vele levens volgen. Het sutra's zingen neemt hier belangrijke plaats in net zo als het regelmatig terug keren van de meditatie. Een pas beginnende boeddhist begrijpt nog niet veel van het boeddhisme en moet nog veel leren Wie dit alles gelooft heeft inderdaad nog een eindeloze weg te gaan. De werkelijke les in het Boeddhisme is in het bovenstaande al over boord gegooid. Er valt niets te bereiken, elk moment wat zich aan je ontvouwt is in zichzelf compleet en perfect. Als je de momenten zo als ze zich aan je voordoen verwerpt ben je als een zeurend kind dat dorst heeft en het zuiverste water afwijst. 99, % van de mensheid is niet in staat om dit moment van nu te accepteren. In een tempel in Kyoto heeft een monnik in de rand van een wasbekken vier karakters gebeiteld. De vertaling van de vier karakters zijn:" IK, SLECHTS, WETEN, TEVREDEN". Wie kent binnen zijn kennissen kring iemand die tevreden is, 100% tevreden. Iemand die tevreden is met de situatie zo als het is? Je zou zeggen dat iemand die tevreden is geen problemen met oorlog en geweld heeft, zelfs niet als het hem zelf word aan gedaan. Niets is minder waar. Totale tevredenheid is niet rationeel te meten om de eenvoudige reden dat het totaal is. Alles is inbegrepen, ook het willen bevatten of weten. Totale tevredenheid kan niet meer onderhevig zijn aan karma, de wet van oorzaak en gevolg. Totale tevredenheid bevat oorzaak en gevolg, is oorzaak en gevolg, als eenheid. Er is maar een mogelijkheid om er achter te komen wat werkelijke tevredenheid is, simpel tevreden zijn. Er is maar een ding wat ons daarbij in de weg staat, dat is een blinddoek die wij voor hebben. Een blinddoek die ons belet om te zien hoe de werkelijkheid er uit ziet. Die blinddoek is de barrière die we hebben opgeworpen, tussen wie we denken te zijn, en de rest van het universum. Die blinddoek is het idee van een ik. Alles heeft zijn waarde, accepteer het zonder te oordelen en begrip en inzicht zijn het gevolg. Het moment van verlichting kan je niet meer ontsnappen, en zal zich zeker aan je voor doen. Verlichting is niet te bereiken, hoe harder je naar verlichting streeft hoe verder het zich van je verwijdert. Verlichting is een geschenk, het valt je ten deel en is niet te veroveren of te bereiken. De sleutel tot verlichting is overgave, een werkelijke totale overgave. Dit is de opdracht van een Boeddhist. Zeshin

12 HAIKU ENZO ZEN EN DE KUNST VAN HET SOLEXONDERHOUD

13 Een maand of wat geleden vond ik een klokgaaf Willempie-helmpje in een tweedehands winkeltje. Precies mijn maat en voor tien euro werd het mijn eigendom. Nu bestaat het woord eigendom uit twee delen, eigen en dom. Dus, je meent iets in bezit te hebben en dat is dan je eigen dommigheid, want bezit groeit tegen de klippen op. Een maand later had ik een gammele Solex, een leren jas, het Solex doe het zelf boek, en een hoop extra losse onderdelen die meestal niet pasten op mijn Solex koffertje. Toen ik de chef van de plaatselijke supermarkt mijn nieuwe aanwinst toonde verleende hij mij geduldig alle medewerking. Hij was perslot als voorzitter van de solexclub Op z n elfendertigst een deskundige. Uiteraard moest hij hem ook uitproberen en onder krakend en piepend protest van mijn kuchende aanwinst scheurde hij weg. Toen hij weer hoofdschuddend de hoek om kwam zetten zag ik al dat het niet goed zat. Mijn nieuwe acquisitie was een bij elkaar geraapt zooitje wat met tieribs bijeen gehouden werd. Maar ik was optimistisch het motortje produceerde het zelfde geluid als mijn moeders Singer. Te vroeg gejuicht bij de tweede wat langere rit begon mijn Tieribje hortend en stoten te sputteren. Ik kwam tot de ontdekking dat een Solex niet echt bedoeld is om op te fietsen. Met rood hoofd en bonzend hart reed ik de parkeergarage van de supermarkt in. Chef Arie kwam met een bedenkelijk gezicht kijken, en sportief als hij is begon hij met Tieribje in zijn handen te joggen. Na veel gekuch van Ribje en twee rondje in de parkeer garage gehold te hebben was zijn conclusie: Geen benzine. Gooi die plastik tank er maar vanaf, ik heb thuis nog wel een ijzeren tankje liggen, die je nog wel even moet solderen. In het grijze verleden heb ik ooit een boek van ene meneer Pirsig gelezen, Zen en de kunst van het motoronderhoud. Daarin staat dat je met aandacht en concentratie aan je motor moet sleutelen en dat je goed naar haar gekuch en geronk moet luisteren. Dit neem je ter harte en met aandacht en concentratie is de schuur tot een heus Bromfiets herstellingsoord getransformeerd. Op het nagelnieuwe gereedschapsbord prijken zaken zo als: De Carterhalsruimer, Spoelenplaattrekker, Decompresseurfrees, en het onmisbare: Sleuteltje 9. Met geduld en concentratie heb ik alle tieribs verwijderd, het voorwiel uit zijn vork gelift om de uitlaat zo ver te kunnen verbuigen dat hij weer naar behoren vast gezet kan worden. De plastik tank verwijderd, overmaatse draad getapt in het onderste bevestigingspunt van de tank. Het gescheurde ontstekingsdeksel gerepareerd, de valbeugel opgelapt, enz. Maar Solexen zijn net kleine kinderen, af en toe wil je ze achter het behang plakken. Koop je een verzekeringsproof antidiefstal slot van een heel duur merk.. past het niet om het spatbord. Ik heb twee keer op het ding gereden en ben nu een week aan het sleutelen. Ik zal dat boek Zen en de kunst van het motoronderhoud maar weer aanschaffen daar stonden geen actie foto s in, alleen maar foto s van stilstaande motoren waar aan gesleuteld werd omdat ze kapot waren. Ik snap nu ook waarom die oldtimer verzekeringen zo goedkoop zijn, wanneer kom je nou met zo n barrel de weg op. ZAZEN NU Er is sinds kort door "Ankh Hermes" een prachtig fotoboek uitgegeven met foto's van Bukkoku-Ji. Een Nederlandse fotografe heeft tijdens haar drie wekelijkse verblijf er prachtige foto's gemaakt. Haiku's van de fotografe en teksten van Dogen omlijsten de foto's. Voor veel Sanga-leden die voor 1 of meerdere ango's in Bukkoku-Ji zijn geweest zijn het foto's van "Thuis". En voor anderen was de herkenning van de overeenkomst tussen Suiren-Ji en Bukkoku-Ji een bevestiging van hun

14 vermoeden. Nico Tydeman die in 1986 eveneens drie weken in Bukkoku-Ji verbleef heeft een voorwoord geschreven in een zelfde nauwgezette kwaliteit als "Daisetz Taitaro Suzuki". Kortom een inspirerend boek. Zazen nu Het dagelijks leven in een Japans zenklooster Door: Madelon Hooykaas en Nico Tydeman ISBN: Geïllustreerd Prijs: 34,90 Blz.: 160 gebonden TER AFSLUITING SAMEN MET ALLE WEZENS VERWERVEN WIJ HET BOEDDHASCHAP Colofon Zen in de lijn van Daiun Harada Roshi en Tangen Harada Roshi Bukkoko-Ji, Obama, Japan Begeleiding: Zeshin van der Plas, Zenshin Bosch, Jisho Geurink Soto Zen Centrum Suiren- Ji Hoge Woerd HW Leiden Suiren-Ji is een stichting die uitsluitend bestaat dankzij donaties. Mocht u het boeddhistisch gedachtegoed zoals geweldloosheid en een vreedzame samenleving en mededogen met alle levende wezens financieel willen steunen dan kan dat via Triodosbank t.n.v. Suiren-Ji Deze Maanvinger werd met zorg opgesteld. Excuses voor huidige en toekomstige type- en andere fouten.

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel door Ayton 1267 woorden 17 januari 2018 4,7 5 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Verslag Boeddha (Boeddhisme) Van Ayton van Barreveld S1G Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide

NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide GEEN GEMAKKELIJKE WOORDEN Voor veel mensen komt de dood te vroeg. Er is nog van alles te zeggen, nog zoveel te delen. Misschien

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou

Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou Zingen: Opw: 573 Heer, U bent welkom, welkom, U bent welkom, grote koning. Wij heffen onze handen op naar de God van alle eeuwen. Heer, U bent

Nadere informatie

Wetten van oorzaak en gevolg

Wetten van oorzaak en gevolg Wetten van oorzaak en gevolg Eerste druk, april 2012 2012 John Warnas isbn: 978-90-484-2372-9 nur: 718 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge Flowdagboek voor de Intuïtie challenge MANIFESTyourlight.nl Dit is je flowdagboek voor de Intuïtie challenge Vul het in op het moment van de dag dat je intuïtie vertelt dat je dat moet doen. Als je schrijft

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Extra Nieuwsbrief 19 juni 2015 De komende tijd zullen er bij Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn meerdere activiteiten

Nadere informatie

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God Zomerkamp 2010 Het Vaderhart van God Romeinen 8:1 Zo is er dan nu geen veroordeling meer voor hen die in Christus Jezus zijn. Johannes 1:12 Maar allen die Hem aangenomen hebben en die in Zijn naam geloven,

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Bijgedragen door Johfrael Tuesday 14 April 2009 Laatst bijgewerkt op Tuesday 14 April 2009 in de Geest van Gebed Noveen tot de H. Teresia van het kindje

Nadere informatie

Kinderliedboekje Inhoudsopgave

Kinderliedboekje Inhoudsopgave Kinderliedboekje Inhoudsopgave Jezus is de goede herder...2 Hoor de vogels zingen weer...2 Dank U voor deze nieuwe morgen...3 Jezus is geboren...4 Zit je deur nog op slot...4 Dank U voor uw liefde Heer...4

Nadere informatie

Samen eenzaam. Frida den Hollander

Samen eenzaam. Frida den Hollander Samen eenzaam Samen eenzaam Frida den Hollander Tweede editie Schrijver: Frida den Hollander Coverontwerp: Koos den Hollander Correctie: Koos den Hollander ISBN:9789402122442 Inhoud Inleiding 1 Ik ben

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Jaarthema Samen bloeien. Flourish together

Jaarthema Samen bloeien. Flourish together Jaarthema 2017-2018 Jesaja 35:1 Samen bloeien Flourish together In Christus Jezus zijn! Psalm 119: 105 Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. Your word is a lamp to my feet and a

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum Stille Jouw persoonlijke notities momenten met teksten van Mirjam van der Vegt Boekencentrum Vormgeving omslag en binnenwerk Studio Vrolijk ISBN 978 90 239 2643 6 NUR 707 2012 Uitgeverij Boekencentrum,

Nadere informatie

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Orde van de dienst van van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Deze dienst is voorbereid en wordt uitgevoerd door leden van de werkgroep

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

DE DUIVELSKERK IN 3. Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs van. Maar stop, hier is iets! Er zijn ook zware dromen...

DE DUIVELSKERK IN 3. Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs van. Maar stop, hier is iets! Er zijn ook zware dromen... 1 DE DUIVELSKERK IN 3 AKTEN Vrouw, heb je iets te lappen? Oude ketels, kruiken, pannen? Zo'n schurk! Hemel!... en hel! Dat wil je wel zeggen, boerin? Luister, hoe je ketel zing! Hij neuriet de oude wijs

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Moeder Theresa 8 Click

Moeder Theresa 8 Click Moeder Theresa 8 Click Moeder Theresa Met haar eigen woorden Wacht niet op leiders; begin er zelf aan. Moeder Theresa leert ons hoe zij het evangelie tot leven brengt. Ik denk dat de wereld op zijn kop

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

ZEGENGEBEDEN. Ik zegen je ogen, opdat jullie met hartelijke ogen elkaar zouden benaderen en blijven dragen.

ZEGENGEBEDEN. Ik zegen je ogen, opdat jullie met hartelijke ogen elkaar zouden benaderen en blijven dragen. ZEGENGEBEDEN Voor we uiteengaan, heb ik voor ieder van jullie en voor elke dag die komt nog deze wensen... Ik wens je... heel veel geluk zoveel dat je er wat kunt van afstaan aan een ander, een goede gezondheid

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

* * * * * Bij Matteüs 5,1-12, het evangelie van Allerheiligen

* * * * * Bij Matteüs 5,1-12, het evangelie van Allerheiligen is veel meer dan een kerkhofdag. Geen dag alleen van treuren om het verlies en het gemis van je geliefden, maar een dag van verder kijken, verder dan het verdriet en verder dan de lege plek in huis, om

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Materiaal voor kringen of persoonlijk gebruik Jaarthema 2015-2016 van de Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander (0547) 38 12 22 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015

Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015 Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015 Eén van de weinige liedjes met een prachtige, diepe, geestelijke betekenis die ooit in de Top40 heeft gestaan in Nederland is van de componist

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Traject24-4 oktober 2015

Traject24-4 oktober 2015 Traject24-4 oktober 2015 Matteüs 11:1-6 Toen Jezus uitgesproken was en de twaalf leerlingen zijn opdrachten had gegeven, trok hij weer verder om in hun steden onderricht te geven en er het goede nieuws

Nadere informatie

Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet:

Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet: Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet: We hebben elkaar gegroet met vrede. We hebben gezongen van een Stille Nacht. En we vieren deze nacht de komst van Jezus, de vredevorst,

Nadere informatie

Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst. Aansteken van de twee kaarsen bij de opengeslagen Bijbel

Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst. Aansteken van de twee kaarsen bij de opengeslagen Bijbel ZAL HET JOU EEN ZORG ZIJN? DIACONALE ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017 PROTESTANTSE GEMEENTE WASSENAAR Klokluiden Orgelspel VOORBEREIDING Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst Aansteken van de twee

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN E R E D I E N S T 25 december 2014 Kerstmorgen KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN Protestantse gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Anke Dekker ouderling Rienk Koopmans organist Marco t Hart

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie