INHOUD ACTUEEL. Beste Sangha,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD ACTUEEL. Beste Sangha,"

Transcriptie

1 Maanvinger is de periodieke e-nieuwsbrief van Suiren-Ji, tempel voor Soto-Zen in Leiden, waar onder begeleiding van Zeshin, Jisho en Zenshin zen kan worden beoefend en een aantal aanverwante activiteiten worden ontplooid. Maanvinger wordt periodiek per verstuurd aan alle belangstellenden. Wil je Maanvinger niet ontvangen, mail dat dan aan de redactie. Redactie: Idzard de Jong, Eindredactie: Zeshin van der Plas Juli 2010 INHOUD Beste Sangha, Actueel Brief van Roshi-sama Brief van Harada Kogaku Agenda Op zoek naar Nirvana Teisho Kijk in de tempel Colour your mind Unk Handboek voor Boeddhisten Haiku enzo Zen en de kunst van het Solexonderhoud Zazen Nu Ter afsluiting ACTUEEL Onlangs ontvingen we post uit Bukkoku-ji met de mededeling van Tangen Roshi dat hij in november 2009 Kogaku-san als abt van Bukkoku-Ji heeft geïnstalleerd. Kogaku-san is een van de dharma-opvolgers van Tangen Roshi. Dit alles komt niet zo maar uit de lucht vallen; Roshi-Sama is inmiddels 86 en onderhevig aan allerlei ouderdomsverschijnselen. Roshi- Sama blijft echter de geestelijk leider van Bukkoku-Ji.

2 Deze wisseling van de wacht brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Bij de brief van Roshi-Sama zat ook een bedelbrief die mede ondertekend is door de nieuwe abt Kogaku-san voor het bouwen van een verblijf voor Roshi-Sama. In Bukkoku-Ji ligt het verblijf van Roshi-Sama boven de keuken. Het trap lopen gaat echter moeilijk, zelfs zo dat Roshi- Sama een paar weken geleden van de trap is gevallen. Hij heeft hier gelukkig geen noemenswaardig letsel aan over gehouden. Dit was echter wel aanleiding voor dit plan. Uiteraard heeft Bukkoku-Ji geen geld voor het realiseren ervan, dus is er een bedelbrief met de brief van Roshi-Sama mee gestuurd; beiden zijn in deze nieuwsbrief opgenomen. Vanzelfsprekend zal onze stichting naar vermogen aan dit verzoek voldoen, per slot van rekening is Bukkoku-Ji het fundament van de Suiren-Ji sangha. Het concept Dana is het fundament van het hele Boeddhisme. Iemand die in welke vorm dan ook het Boeddhisme ondersteunt breng alle levende wezens dichter bij het Boeddhaschap. Wilt u een bijdrage leveren aan het nieuwe verblijf van Roshi-Sama? Dan kunt u uw gift overmaken op Triodos banknummer onder vermelding van Verblijf Roshi Sama. Vanuit Suiren-Ji zal een totaal bedrag worden overgemaakt aan Bukkoku-Ji. DANA De Boeddhistische leer kent de beoefening van dana, vrijgevigheid, een van de pijlers van het (mahayana) boeddhisme. Daarbij worden drie vormen van dana-beoefening onderscheiden: dana die de mensen bevrijdt van samsara (Leed) door het geven van dharma-onderricht (Boeddhistische leer), dana die mensen bevrijdt van gebrek in materieel opzicht door het geven van voedsel en onderdak, en last but not least de dana die mensen bevrijdt van angst, door het geven van bescherming. Dit laatste gaat tegenwoordig meestal in de vorm van geld. Doneren is een van de vormen van Dana, Vrijgevigheid. Hongaku Zeshin BRIEF VAN ROSHI-SAMA I hope this letter finds you all feeling fresh and happy and enjoying the spring green. This is to inform you that in November of 2009, my disciple and attendant Sugimura Zenshin was made assistant abbot of Bukkokuji and will take over when I can no longer fulfill my obligations as abbot. His name is now Harada Kogaku. I humbly request your continuing love and support, and that you give your cooperation and assistance to Kogaku-san as needed. Respectfully yours, Harada Tangen Abbot, Bukkokuji 18 May 2010 GASSHO

3 BRIEF VAN HARADA KOGAKU Appeal for Donations to Build New Living Accommodations for Roshisama I hope this finds all of you and yours in good health. Roshisama is now 86 years old, and still guiding us as wholeheartedly as ever. But with his advancing years, his knees and back have started to give him a great deal of trouble. He cannot go up and down stairs unassisted, and it is now very difficult for him to live upstairs as he always has. He has already taken one tumble down the stairs, and it was a miracle that he survived it unscathed. We have become keenly aware of the necessity to provide Roshisama with a more suitable place to live a place where he can be comfortable and safe as soon as possible. I know we are all united in our hope that Roshisama will live happily and healthily for many more years and will continue to guide us with his wisdom.

4 Although our desire to provide comfortable and safe housing for Roshisama is strong, the funds are not. Throughout his fifty-six years as abbot of Bukkokuji, Roshisama has taken in a vast number of practitioners, irrespective of the expense. And because of the difficult current economic conditions facing people generally, and because we already receive so much kind attention from many of you, we are especially reluctant to ask for your help at this time. However, the temple s rather serious current financial situation has led us to humbly appeal for donations to help us build the needed new accommodations. Also, we feel that many of you will appreciate being informed of Roshisama s circumstances and that you might be able to help us gather the funds necessary for the building. Some basic information regarding the proposed construction is presented on the accompanying page. We, the members of the proposed project committee, send this appeal out with the deepest appreciation and gratitude to each of you. Harada Kogaku Okushima Busshin Kambe Dogo Makuuchi Kogen Nakagawa Heiichi Miyake Hiroshi Bukkokuji Fushiwara 38-9 Obama-shi Fukui-ken Japan 28 May 2010 AGENDA ZAZEN TRAINING De zomer is geen goed jaargetijde voor zazentraining, van oudsher worden trainingsperiode in het voor en najaar gehouden. In de tijd van Boeddha trainde men in de regenseizoenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij het in de zomerperiode ook wat rustiger aan doen. Dat wil niet zeggen dat we volledig stoppen. De Do-In op de woensdag en zaterdag starten in September weer. In augustus vervalt de woensdagavond. Op de dinsdagen in Augustus nemen Caroline, Marieke en Klaas waar. In september gaan we weer op volle toeren draaien.

5 We vragen bij deze alvast jullie support en assistentie voor de open dag. BLOEMEN-MAN/MEISJE GEZOCHT Om je liefde en genegenheid aan iemand te tonen geef je hem of haar bloemen. Vanuit dit zelfde voornemen geef je bloemen bij een begrafenis en ververs je bloemen op een graf. Waarom Bloemen? Deze narcissen zijn dwars door het beton heen gebroken. Deze zachte prachtige bloemen zijn door hun innerlijke kracht instaat om door beton heen te breken. Ze vragen zich niet af of ze het wel kunnen, ze doen het gewoon omdat ze bloem zijn. De bloemen die op het altaar en in de tempel staan herinneren ons daar aan. Zo behoort onze training te zijn, Alleen maar doen zonder je af te vragen of je het wel kunt. Je kunt niet anders, omdat je een mens bent, een Boeddha bent. En Jaqeline heeft jaren lang de bloemen in de tempel voor Boeddha, Kannon, Jizo, Hotei, Monju, enz. verzorgt. Helaas kan ze dat niet meer, Ik wil haar daarvoor namens de hele Sangha bedanken. Maar je snapt het al we zitten zonder bloemen verzorg(st)er. Mocht iemand zich hiervoor geroepen voelen stuur dan een mailtje naar Suiren-Ji. Hoe meer personen hoe beter dan kunnen de lusten en lasten gedeeld worden. Gassho Zeshin OP ZOEK NAAR NIRVANA Nirvana is het uiteindelijke doel van de Boeddhist, trachten zich te bevrijden van de begrenzing van het bestaan. De cirkel van de eindeloze wedergeboorte doorbreken. Het woord Nirvana is afgeleid van een woord wat uitdoven betekent. Zo wordt het in de Boeddhistische geschriften omschreven.

6 GROTE GEEST De drie werelden bevestigen mijn bestaan Ik ben beschermd door dat wat alles omvat Altijd, ieder moment ben ik constant beschermd Ik doe onvoorwaardelijk mijn best voor alles en iedereen Ik ben een eenzame zwerver Voorbestemd om onder de grootste te vertoeven Zo als uit een eikeltje een machtige eikenboom groeit Ben ik voorbestemd om te zorgen Arm of rijk het maakt niet uit Mededogen hebbent met ieder wezen zonder hartstocht Satori kan mij niet ontgaan Mijn gelofte is reeds lang geleden genomen Nooit zal ik deze heilige gelofte breken Een stille ademtocht waart door de nacht Een wanhopig voorwendsel door niemand gehoord Ongezien verdween het, en een niet te stuiten kracht doorboort het ijzeren schild van mijn onwetendheid Dit is het uur! Deze minuut! Eindelijk zal ik vrij zijn Hier en nu breek ik de banden De banden die mij al te lang gebonden hebben, ze zijn niet meer Zo als een spinnenweb dat vernield is door een stortbui. Door de pijn van vele levens te verdragen ben ik van spijt en twijfel bevrijd. Vrij!! Uitgebroken uit de door mij zelf gebouwde gevangenis Steen voor steen illusie na illusie zo zorgvuldig op elkaar gelegd. Sterk waren de muren en sterk was het dak, gebouwd uit lafhartigheid en verlangen VRIJ Niet langer ben ik gevangen in mijn zelfgebouwde gevangenis TEISHO TEISHO DOOR DE AMERIKAANSE ZENMEESTER TERENCE HILL A RECORD FROM THE "MY NAME IS NOBODY" STORY.

7 HET VOGELTJE Het was aan de rand van de Rocky Mountains in de buurt van Medicine Hat dat er midden in de winter iets wonderlijks gebeurde. In een nest in een hoge boom had een vogel een ei gelegd. Op zich is dit al een wonder, maar wat nog wonderlijker was, de vogel broedde het ook uit. En zo kwam het dat er midden in de winter een klein vogeltje geboren werd. Zolang de moeder op het nest zat was er niets aan de hand, dan zat het kleine vogeltje veilig en warm onder haar vleugels. Maar als de moeder op zoek naar eten ging, dan kreeg het kleine vogeltje het zo koud. In het begin ging het nog wel maar de vogelmoeder moest steeds verder weg vliegen om nog wat eten te vinden. Het kleine vogeltje zat te bibberen van de kou. Op een gegeven moment bibberde het kleine vogeltje zichzelf het nest uit. Het trilde en bibberde zo erg dat het pardoes over de rand van het nest "plop" in de zachte sneeuw viel. Piep piep piep piep, piepte het vogeltje, want hij had het koud, zo koud had hij het nog nooit gehad. ZENMEESTER TERENCE HILL Nu liep er in die zelfde Rocky Mountains een grote roodbonte koe. De koe moet haast wel familie van de heilige koeien in India geweest zijn, want toen zij dat zielige gepiep hoorde liep zij bezorgd en vol compassie op het gepiep af. Bij het zien van dat bibberend hoopje vogel in de sneeuw dacht ze: "Die gaat dood, hier moet snel iets gebeuren." Ze draaide zich om, tilde haar staart op en "Pladssss" daar liet zij een dikke vette koeienvlaai op het vogeltje vallen. Nu had het vogeltje het niet meer koud, maar wat stonk die zooi, en na verloop van tijd vond ze het genoeg en begon weer te piepen. Piep piep piep, wat stinkt het hier.

8 Nu liep er in die zelfde Rocky Mountains een broodmagere, hongerige wolf. Die dacht: "Hoor ik daar mijn avondmaal piepen?." De wolf liep op het gepiep af en wist zeker dat koeienvlaaien niet konden piepen. Voorzichtig roerde hij met zijn voorpoot in de koeienvlaai, en viste er even later het vogeltje uit. Het was niet veel maar als je honger hebt kun je niet kieskeurig zijn. De wolf veegde het vogeltje zo goed en zo kwaad als het ging schoon, en 'hap' weg was het vogeltje. Dit was de Teisho van het vogeltje. Maar het zou geen Teisho zijn als er geen diepere betekenis in zat. De moraal van deze Teisho is: Als ze met stront naar je gooien is dat niet altijd met kwade bedoelingen. En als je in de stront zit houd dan in Godsnaam je kop dicht. Terence Hill KIJK IN DE TEMPEL Of je nu in Bukkoku-Ji bent of in Suiren-Ji, er zijn er altijd wel die een fotootje moeten maken van hun kussentje. Even vastleggen waar je van alles probeerde los te laten. Ach, zen was toch ook zo van de paradox. En is het niet ook een foto van je eigen zelfloosheid, leegte en afwezigheid. Hoe stil je ook zit en hoe oneindig uiteindelijk sta je toch een keer op en als je al niet beweegt dan wordt je wel bewogen. Ach wat: zelfportretten van de leegte. Links Grant s zafu and zabuton in Bukkoku-Ji, hierboven het kussentje waar ik dacht te zitten. ( Misschien om iemand te zien hadden we een langere belichtingstijd kunnen kiezen. Aan de andere kant: voor je het weet wordt het overbelicht. Dan zie je nog niets Idzard

9 COLOUR YOUR MIND Ik ben groot voorstander voor interreligieuze dialoog omdat dit een beter begrip en verdieping van iemands religie geeft, ongeacht welke religie zij of hij aanhangt. In beginsel wil elk mens hetzelfde en dat is gelukkig zijn op welke manier dan ook. Naar mijn idee is de interreligieuze dialoog ontstaan vanuit het besef dat er onbegrip tussen de verschillende religieuze groeperingen was of is. Onbegrip veroorzaakt afscheiding en ruzie. Kortom onbegrip veroorzaakt een gevoel van onbehagen, een gevoel van ongeluk. Naarmate ik mij meer in de religieuze wereld verdiepte, des te meer overeenkomsten kwam ik tegen. En kwam tot de ontdekking dat er maar 1 waarheid is, die op duizenden manieren te benaderen en te interpreteren is. En of je die waarheid: God, Jahweh, Allah, Brahma, of Boeddha noemt, daar verandert hetgeen wat je bedoelt niet mee. Shakespeare schreef: A rose is a rose whatever you call it. In mijn optiek zijn religies dan ook niet meer dan verschillende methodes die tot een en het zelfde doel leiden. Zoals ik al schreef, elk mens wenst gelukkig te zijn. Nu gelukkig, in het hiernamaals gelukkig, voor eeuwig en altijd gelukkig. Als je integer naar dit geluk op zoek gaat, maakt het niet uit welke religie je volgt. Het christendom is niet beter dan de Islam of het Jodendom, het zijn andere methodes. Ik vergelijk religies met ramen, niet één raam is hetzelfde, maar door al die ramen komt één en hetzelfde licht binnen. Als je dit standpunt huldigt dan verruim je je wereld, je bewustzijn en verdiep je je eigen religieuze inzicht. Mocht je dit standpunt niet huldigen en menen dat jouw religie superieur is, dan sluit je daarmee alle ander religies buiten. Daarmee verklein je je wereld, het is een egoïstisch standpunt en getuigt niet van inzicht in je eigen religie. Alle religies verkondigen een onvoorwaardelijk houden van, houden van alle levende wezens. Hoe zou je geluk kunnen verwerven zolang er nog maar één wezen in het universum leidt. Ik heb ooit een verhaal gehoord van een theoloog over een vrouwtje wat aan de hemelpoort komt. Ze klopt aan en de poortwachter doet open. Hij herkent haar onmiddellijk, deze vrouw was de barmhartigheid zelve. Geen zonde in haar leven begaan, altijd anderen voor zichzelf plaatsend. De poortwachter deelt haar mee dat ze een van de beste plaatsen in de hemel krijgt, dicht bij God. Ze antwoordt: Daar ben ik heel blij mee, maar onderweg naar de hemel kwam ik langs de hel. Het gekerm en geschreeuw ging mij door merg en been. - Tja, zegt de poortwachter, dat zijn zondaars die eeuwig zullen branden in de hel. Het vrouwtje antwoordt: Lieve portier, hoe zou ik zonder gewetenswroeging in deze mooie hemel kunnen blijven in de wetenschap dat al die arme stumpers brandend van pijn in de hel zitten. Ik ga ze allemaal redden en breng ze dan hier, naar deze mooie hemel. Ik ben er van overtuigd dat werkelijke toenadering ieders religieuze leven rijker maakt. En dat institutionalisering een grimmig masker is om vermeende belangen te bestendigen, ten koste van onze religieuze beleving. Zeshin van der Plas 10 maart 2010 SUIREN-JI TEMPEL Leiden

10 UNK ZOEKT DE WAARHEID ELDERS Donald Gilbert Commentaar Het is duidelijk dat Unk niet goed is in het bewaren van geheimen. Maar als hij de waarheid zou vinden, dan zou hij die geheim moeten houden. Niet op bevel natuurlijk. Unk zou er zeker over willen praten. En, als hij dat zou doen, zou hij de waarheid verduisteren met een massa woorden.

11 HANDBOEK VOOR BOEDDHISTEN Het eerste wat een goede Boeddhist aanschaft is een mooi Boeddha beeld. Vervolgens een degelijk wierookvat, een kandelaar en bloemenvaas. Zet het Boeddhabeeld op een verstild plekje neer, brand dagelijks wat wierook en zet wekelijks verse bloemen neer. Een Boeddhist is op weg naar het Boeddhaschap wat ver achter de horizon verborgen ligt. Om dit te bereiken moet devoot een lange weg van vele levens volgen. Het sutra's zingen neemt hier belangrijke plaats in net zo als het regelmatig terug keren van de meditatie. Een pas beginnende boeddhist begrijpt nog niet veel van het boeddhisme en moet nog veel leren Wie dit alles gelooft heeft inderdaad nog een eindeloze weg te gaan. De werkelijke les in het Boeddhisme is in het bovenstaande al over boord gegooid. Er valt niets te bereiken, elk moment wat zich aan je ontvouwt is in zichzelf compleet en perfect. Als je de momenten zo als ze zich aan je voordoen verwerpt ben je als een zeurend kind dat dorst heeft en het zuiverste water afwijst. 99, % van de mensheid is niet in staat om dit moment van nu te accepteren. In een tempel in Kyoto heeft een monnik in de rand van een wasbekken vier karakters gebeiteld. De vertaling van de vier karakters zijn:" IK, SLECHTS, WETEN, TEVREDEN". Wie kent binnen zijn kennissen kring iemand die tevreden is, 100% tevreden. Iemand die tevreden is met de situatie zo als het is? Je zou zeggen dat iemand die tevreden is geen problemen met oorlog en geweld heeft, zelfs niet als het hem zelf word aan gedaan. Niets is minder waar. Totale tevredenheid is niet rationeel te meten om de eenvoudige reden dat het totaal is. Alles is inbegrepen, ook het willen bevatten of weten. Totale tevredenheid kan niet meer onderhevig zijn aan karma, de wet van oorzaak en gevolg. Totale tevredenheid bevat oorzaak en gevolg, is oorzaak en gevolg, als eenheid. Er is maar een mogelijkheid om er achter te komen wat werkelijke tevredenheid is, simpel tevreden zijn. Er is maar een ding wat ons daarbij in de weg staat, dat is een blinddoek die wij voor hebben. Een blinddoek die ons belet om te zien hoe de werkelijkheid er uit ziet. Die blinddoek is de barrière die we hebben opgeworpen, tussen wie we denken te zijn, en de rest van het universum. Die blinddoek is het idee van een ik. Alles heeft zijn waarde, accepteer het zonder te oordelen en begrip en inzicht zijn het gevolg. Het moment van verlichting kan je niet meer ontsnappen, en zal zich zeker aan je voor doen. Verlichting is niet te bereiken, hoe harder je naar verlichting streeft hoe verder het zich van je verwijdert. Verlichting is een geschenk, het valt je ten deel en is niet te veroveren of te bereiken. De sleutel tot verlichting is overgave, een werkelijke totale overgave. Dit is de opdracht van een Boeddhist. Zeshin

12 HAIKU ENZO ZEN EN DE KUNST VAN HET SOLEXONDERHOUD

13 Een maand of wat geleden vond ik een klokgaaf Willempie-helmpje in een tweedehands winkeltje. Precies mijn maat en voor tien euro werd het mijn eigendom. Nu bestaat het woord eigendom uit twee delen, eigen en dom. Dus, je meent iets in bezit te hebben en dat is dan je eigen dommigheid, want bezit groeit tegen de klippen op. Een maand later had ik een gammele Solex, een leren jas, het Solex doe het zelf boek, en een hoop extra losse onderdelen die meestal niet pasten op mijn Solex koffertje. Toen ik de chef van de plaatselijke supermarkt mijn nieuwe aanwinst toonde verleende hij mij geduldig alle medewerking. Hij was perslot als voorzitter van de solexclub Op z n elfendertigst een deskundige. Uiteraard moest hij hem ook uitproberen en onder krakend en piepend protest van mijn kuchende aanwinst scheurde hij weg. Toen hij weer hoofdschuddend de hoek om kwam zetten zag ik al dat het niet goed zat. Mijn nieuwe acquisitie was een bij elkaar geraapt zooitje wat met tieribs bijeen gehouden werd. Maar ik was optimistisch het motortje produceerde het zelfde geluid als mijn moeders Singer. Te vroeg gejuicht bij de tweede wat langere rit begon mijn Tieribje hortend en stoten te sputteren. Ik kwam tot de ontdekking dat een Solex niet echt bedoeld is om op te fietsen. Met rood hoofd en bonzend hart reed ik de parkeergarage van de supermarkt in. Chef Arie kwam met een bedenkelijk gezicht kijken, en sportief als hij is begon hij met Tieribje in zijn handen te joggen. Na veel gekuch van Ribje en twee rondje in de parkeer garage gehold te hebben was zijn conclusie: Geen benzine. Gooi die plastik tank er maar vanaf, ik heb thuis nog wel een ijzeren tankje liggen, die je nog wel even moet solderen. In het grijze verleden heb ik ooit een boek van ene meneer Pirsig gelezen, Zen en de kunst van het motoronderhoud. Daarin staat dat je met aandacht en concentratie aan je motor moet sleutelen en dat je goed naar haar gekuch en geronk moet luisteren. Dit neem je ter harte en met aandacht en concentratie is de schuur tot een heus Bromfiets herstellingsoord getransformeerd. Op het nagelnieuwe gereedschapsbord prijken zaken zo als: De Carterhalsruimer, Spoelenplaattrekker, Decompresseurfrees, en het onmisbare: Sleuteltje 9. Met geduld en concentratie heb ik alle tieribs verwijderd, het voorwiel uit zijn vork gelift om de uitlaat zo ver te kunnen verbuigen dat hij weer naar behoren vast gezet kan worden. De plastik tank verwijderd, overmaatse draad getapt in het onderste bevestigingspunt van de tank. Het gescheurde ontstekingsdeksel gerepareerd, de valbeugel opgelapt, enz. Maar Solexen zijn net kleine kinderen, af en toe wil je ze achter het behang plakken. Koop je een verzekeringsproof antidiefstal slot van een heel duur merk.. past het niet om het spatbord. Ik heb twee keer op het ding gereden en ben nu een week aan het sleutelen. Ik zal dat boek Zen en de kunst van het motoronderhoud maar weer aanschaffen daar stonden geen actie foto s in, alleen maar foto s van stilstaande motoren waar aan gesleuteld werd omdat ze kapot waren. Ik snap nu ook waarom die oldtimer verzekeringen zo goedkoop zijn, wanneer kom je nou met zo n barrel de weg op. ZAZEN NU Er is sinds kort door "Ankh Hermes" een prachtig fotoboek uitgegeven met foto's van Bukkoku-Ji. Een Nederlandse fotografe heeft tijdens haar drie wekelijkse verblijf er prachtige foto's gemaakt. Haiku's van de fotografe en teksten van Dogen omlijsten de foto's. Voor veel Sanga-leden die voor 1 of meerdere ango's in Bukkoku-Ji zijn geweest zijn het foto's van "Thuis". En voor anderen was de herkenning van de overeenkomst tussen Suiren-Ji en Bukkoku-Ji een bevestiging van hun

14 vermoeden. Nico Tydeman die in 1986 eveneens drie weken in Bukkoku-Ji verbleef heeft een voorwoord geschreven in een zelfde nauwgezette kwaliteit als "Daisetz Taitaro Suzuki". Kortom een inspirerend boek. Zazen nu Het dagelijks leven in een Japans zenklooster Door: Madelon Hooykaas en Nico Tydeman ISBN: Geïllustreerd Prijs: 34,90 Blz.: 160 gebonden TER AFSLUITING SAMEN MET ALLE WEZENS VERWERVEN WIJ HET BOEDDHASCHAP Colofon Zen in de lijn van Daiun Harada Roshi en Tangen Harada Roshi Bukkoko-Ji, Obama, Japan Begeleiding: Zeshin van der Plas, Zenshin Bosch, Jisho Geurink Soto Zen Centrum Suiren- Ji Hoge Woerd HW Leiden Suiren-Ji is een stichting die uitsluitend bestaat dankzij donaties. Mocht u het boeddhistisch gedachtegoed zoals geweldloosheid en een vreedzame samenleving en mededogen met alle levende wezens financieel willen steunen dan kan dat via Triodosbank t.n.v. Suiren-Ji Deze Maanvinger werd met zorg opgesteld. Excuses voor huidige en toekomstige type- en andere fouten.

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou

Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou Jeugddienst zondagmorgen 15 januari 2017 Thema: ik wens jou Zingen: Opw: 573 Heer, U bent welkom, welkom, U bent welkom, grote koning. Wij heffen onze handen op naar de God van alle eeuwen. Heer, U bent

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Welkom bij deze jeugddienst met als thema: Be careful. Fijn dat je er bent!

Welkom bij deze jeugddienst met als thema: Be careful. Fijn dat je er bent! Welkom bij deze jeugddienst met als thema: Be careful Fijn dat je er bent! Welkom Zingen: Opw. 228: We zijn hier bijeen in Jezus naam Votum en groet Zingen: OTH 46: Create in me a clean heart Gebed Zingen:

Nadere informatie

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact.

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. Subject: 1010 De houdernaam voor #domeinnaam# is veranderd / Registrant of #domeinnaam# has been changed

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God Zomerkamp 2010 Het Vaderhart van God Romeinen 8:1 Zo is er dan nu geen veroordeling meer voor hen die in Christus Jezus zijn. Johannes 1:12 Maar allen die Hem aangenomen hebben en die in Zijn naam geloven,

Nadere informatie

Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet:

Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet: Teksten uit de kerstnachtdienst, 24 december 2014, Na de vredegroet: We hebben elkaar gegroet met vrede. We hebben gezongen van een Stille Nacht. En we vieren deze nacht de komst van Jezus, de vredevorst,

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge Flowdagboek voor de Intuïtie challenge MANIFESTyourlight.nl Dit is je flowdagboek voor de Intuïtie challenge Vul het in op het moment van de dag dat je intuïtie vertelt dat je dat moet doen. Als je schrijft

Nadere informatie

Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015

Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015 Help Mij, Jezus R. Brinkman, Stg. BTO Yarah/EBG Noordhoorn 2015 Eén van de weinige liedjes met een prachtige, diepe, geestelijke betekenis die ooit in de Top40 heeft gestaan in Nederland is van de componist

Nadere informatie

Wetten van oorzaak en gevolg

Wetten van oorzaak en gevolg Wetten van oorzaak en gevolg Eerste druk, april 2012 2012 John Warnas isbn: 978-90-484-2372-9 nur: 718 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te SAMENVATTING VAN DE REDEVOERINGEN GEHOUDEN VOOR DE JEUGD IN SURINAME EN DE NEDERLANDSE ANTILLEN Willemstad, 19 oktober 1955, Oranjestad, 22 oktober 1955. Paramaribo, 5 november t 955 WIJ zijn hier gekomen

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Thema: Sprakeloze leegte en onuitsprekelijke Volheid

Thema: Sprakeloze leegte en onuitsprekelijke Volheid Zondag 22 februari 2015 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Afscheidsdienst Thema: Sprakeloze leegte en onuitsprekelijke Volheid Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Cor van Kooten Mmv. True Colours,

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we Evangelische Liedbundel 427

Voor de dienst zingen we Evangelische Liedbundel 427 Liturgie voor de Paasviering in kerkcentrum De Ark Op 5 april 2015 om 10:00 uur Voorganger: ds. Gerhard J. Heeringa Organist: Harry Haasjes M.m.v. Meidengroep Trust en (kinder)muziekgroepje Thema: Met

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Op weg met jou... Jij bent mijn nu, mijn toen, jij bent mijn leven, jij bent mijn denken en mijn doen. Jij bent mijn lied en ik weet zeker dat

Op weg met jou... Jij bent mijn nu, mijn toen, jij bent mijn leven, jij bent mijn denken en mijn doen. Jij bent mijn lied en ik weet zeker dat Op weg met jou... Jij bent mijn nu, mijn toen, jij bent mijn leven, jij bent mijn denken en mijn doen. Jij bent mijn lied en ik weet zeker dat de Heer jou heeft gegeven, want zoiets liefs, dat geven mensen

Nadere informatie

NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide

NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide NabijheidNU GymAround is my VIP pass to the most inspiring health clubs worldwide GEEN GEMAKKELIJKE WOORDEN Voor veel mensen komt de dood te vroeg. Er is nog van alles te zeggen, nog zoveel te delen. Misschien

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer, postcode

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer, postcode

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in Kopland is het passende pseudoniem van Van den Hoofdakker. Hij was naast dichter en schrijver ook psychiater. Voor zijn dichterlijk werk heeft hij vele prijzen gehad. Hij schreef volgens Herman de Coninck,

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Meewandelen met de bomen. Jan Klungers. Met tekstfragmenten uit de Sutra van bergen en water van Dogen ( 1200-1253 )

Meewandelen met de bomen. Jan Klungers. Met tekstfragmenten uit de Sutra van bergen en water van Dogen ( 1200-1253 ) Meewandelen met de bomen Jan Klungers Met tekstfragmenten uit de Sutra van bergen en water van Dogen ( 1200-1253 ) Meewandelen met de bomen Jan Klungers Als je aan het lopen van de bergen twijfelt, ken

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Extra Nieuwsbrief 19 juni 2015 De komende tijd zullen er bij Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn meerdere activiteiten

Nadere informatie

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate.

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate. 1 Test yourself read a Lees de vragen van de test. Waar gaat deze test over? Flash info 1 In the morning I always make my bed. A Yes. B No. C Sometimes, when I feel like it. 2 When I see an old lady with

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland 1. Londen In Londen kunnen gebruikers van een scootmobiel contact opnemen met een dienst

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical)

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) 1. Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) Ik ben Jip - I am Jip Ik ben Janneke - I am Janneke En we wonen naast elkaar - And we live beside each other Hij heet Jip - His name is Jip - He is

Nadere informatie

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker Kapstok Proces van Geestelijke Groei Dick Slikker 1 Inhoud 1 Komt het weer goed tussen mens en God? 5 2 In Sync met God 11 3 Uitdaging van de Leerschool 17 4 Onze waarom vragen als God het net anders doet

Nadere informatie

Zakelijke correspondentie Brief

Zakelijke correspondentie Brief - Adressering Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikaanse adressering:

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Kinderliedboekje Inhoudsopgave

Kinderliedboekje Inhoudsopgave Kinderliedboekje Inhoudsopgave Jezus is de goede herder...2 Hoor de vogels zingen weer...2 Dank U voor deze nieuwe morgen...3 Jezus is geboren...4 Zit je deur nog op slot...4 Dank U voor uw liefde Heer...4

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

met Jan Linssen, in het soefi centrum Den Bosch. Aanvang om uur,

met Jan Linssen, in het soefi centrum Den Bosch. Aanvang om uur, Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch juni 2016. Uw muziek brengt mijn ziel aan het dansen. In het fluisteren van de wind hoor ik Uw fluit. De golven van de zee bewegen op het ritme van mijn dansende pas.

Nadere informatie

Hartelijk welkom Hartelijk welkom Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, een vuur dat nooit meer dooft. Komt allen tezamen, jubelend van vreugde Komt nu, o komt

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

6 december, 2 e advent dienst rondom Sint Nicolaas Plaskerk, Raalte

6 december, 2 e advent dienst rondom Sint Nicolaas Plaskerk, Raalte 6 december, 2 e advent dienst rondom Sint Nicolaas Plaskerk, Raalte Voorganger: Medewerking: ds. Karolien Zwerver Mariëlle Booijink, piano en zang Opening: welkom allemaal! Zingen: lied 442 1. Op U, mijn

Nadere informatie

EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: 55 miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen

EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: 55 miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen IP/8/899 Brussel, 9 december 8 EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen Vanaf januari 9 zal de EU een nieuw programma voor een veiliger

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend!

Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend! Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend! Op 23 februari 2015 was het zo ver; de eerste kleuters kwamen naar de spiksplinternieuwe school in Mkandira.

Nadere informatie

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Orde van de dienst van van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Deze dienst is voorbereid en wordt uitgevoerd door leden van de werkgroep

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De trein van het leven

De trein van het leven De trein van het leven Eerste druk, december 2009 2009 Hans Cieremans isbn: 978-90-484-0933-4 nur: 306 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 12 juni 2016, uur ds. H.H. Meerveld, Harlingen De Hoeksteen

Datum Voorganger Kerkgebouw 12 juni 2016, uur ds. H.H. Meerveld, Harlingen De Hoeksteen De Liturgie Hoeksteen 12 juni 2016 avond HM Alphadienst Datum Voorganger Kerkgebouw 12 juni 2016, 19.00 uur ds. H.H. Meerveld, Harlingen De Hoeksteen Muzikale begeleiding: Alpha-muziekteam 1. Muziek 2.

Nadere informatie

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 we doen dat als teken van herinnering We planten een boom vandaag We planten een boom vandaag tijdens de novembermaand, maand van het herdenken. We planten

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

boeddhistische manieren om gelukkig te zijn

boeddhistische manieren om gelukkig te zijn 1325 boeddhistische manieren om gelukkig te zijn Barbara Ann Kipfer Vertaald door Rob Pijpers BBNC uitgevers Rotterdam, 2010 De gedachten van de Boeddha en boeddhisten over geluk Een van de toenamen van

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER!

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER! 50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen Deel 1 EEN WONDER! 1 Vreugde Hoi, ik ben Joy. Dat is het Engels voor vreugde, blijdschap.

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten. Special Edition N Achter de schermen

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten.  Special Edition N Achter de schermen Wijs & Eigen Magazine Wijs en eigen Achter de schermen Koffer vol geluk In 6 stappen een relatie met jezelf beginnen! Eigenwijze feiten Dingen die jij niet wilt horen, maar wel écht wilt weten! Special

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Maagdenhuisbezetting 2015

Maagdenhuisbezetting 2015 Maagdenhuisbezetting 2015 Genoeg van de marktwerking en bureaucratisering in de publieke sector Tegen het universitaire rendementsdenken, dwz. eenzijdige focus op kwantiteit (veel publicaties, veel studenten,

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Materiaal voor kringen of persoonlijk gebruik Jaarthema 2015-2016 van de Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander (0547) 38 12 22 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum Stille Jouw persoonlijke notities momenten met teksten van Mirjam van der Vegt Boekencentrum Vormgeving omslag en binnenwerk Studio Vrolijk ISBN 978 90 239 2643 6 NUR 707 2012 Uitgeverij Boekencentrum,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

You unravel me, with a melody You surround me with a song Of deliverance, from my enemies Till all my fears are gone

You unravel me, with a melody You surround me with a song Of deliverance, from my enemies Till all my fears are gone You unravel me, with a melody You surround me with a song Of deliverance, from my enemies Till all my fears are gone I m no longer a slave to fear I am a child of God (2x) From my mothers womb You have

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Preek verlamde man door het dak. Lieve Gemeente,

Preek verlamde man door het dak. Lieve Gemeente, Lieve Gemeente, Waar woont God? Waar is God thuis? Die vraag hebben we hier wel eens besproken n.a.v. ons mooie kerkgebouw. Een mooi huis van God is hier gebouwd. Maar zoals de eerste predikant van deze

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie