GM Burgemeester Maarschalkbank. Cultuurhistorische analyse. Haarlem, lente 2015.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GM 59-0399. Burgemeester Maarschalkbank. Cultuurhistorische analyse. Haarlem, lente 2015."

Transcriptie

1 GM Burgemeester Maarschalkbank Cultuurhistorische analyse Haarlem, lente 2015.

2 Inleiding De Burgemeester Maarschalkbank staat er, als gemeentelijk monument, op dit moment niet echt florissant bij. Het is duidelijk dat de bank betere tijden heeft gekend. Al lange tijd verschijnen er bij vlagen berichten over dit bankje in de pers zoals bijvoorbeeld 28 januari 2011 in het Haarlems Dagblad met de kop Waar is het hertje op de bank?. Om over alle andere onderdelen maar te zwijgen. De reactie vanuit de Gemeente Haarlem, afdeling wijkbeheer, luidde in 2011: De bank is als monument opgenomen in het Integraal Beheersplan Haarlemmerhout. Het zal worden gerestaureerd en een andere plek krijgen in de Haarlemmerhout. Om tot restauratie te kunnen komen is kennis van de geschiedenis, het ontwerp en de totstandkoming van het monument noodzakelijk. Het verhaal rond deze onderwerpen staat in dit document. Het onderzoek resulteerde in een verrassend, af en toe bijna verbijsterend, relaas. Hopelijk levert het de impuls om nu echt tot actie over te gaan en de Maarschalkbank te herstellen in oude glorie.

3 Opdrachtgever en begunstigde De bank draagt de naam van Burgemeester Maarschalk, om precies te zijn Cornelis Maarschalk, Heer van Egmond Binnen, Rynegom, Egmond op den Hoef en Egmond op Zee met de Duinen. Hij werd op 16 mei 1870 geboren in Amsterdam. Van 1909 tot 1919 was Maarschalk burgemeester van Koog aan de Zaan. In 1919 werd hij burgemeester van Haarlem. Hij bleef dit tot In 1934 vierde hij zijn 15- jarig jubileum als burgemeester te Haarlem, de 10 jaar daarvoor was hij burgemeester in Koog aan de Zaan. Dit maakte het dus zijn 25- jarige ambtsjubileum. Om dit heugelijke feit te gedenken kwam er de bank waar dit ook op staat. Er valt veel over Maarschalk te vertellen zowel positief als negatief. Maar over zijn burgemeestersjaren en wat hij betekent heeft voor Haarlem zijn de berichten toch vooral positief. Dit spreekt ook uit het feit dat er in 1934 een comité vanuit de burgerij ontstond onder voorzitterschap van mr. A. Bruch, penningmeester de heer N. Levenkamp, en secretaris de heer P.J.M. van Tetering, om het ambtsjubileum van Maarschalk te vieren. Rijkelijk kwamen giften van ingezetenen van Haarlem en ook van zeer velen daarbuiten binnen. Deels werden deze gelden besteed aan feestelijkheden op de jubileum dag 17 juni De gemeente Haarlem ontving van het comité een levensgroot portret van de burgemeester, ten einde dat een plaats in het Raadhuis te geven. Het resterende bedrag kwam ter beschikking van de

4 burgemeester zelf, die wilde dat Haarlem een monumentale bank zou krijgen naar zijn naam genoemd. Burgemeester Maarschalk en zijn vrouw op het bordes van het stadhuis luisterend naar de zanghulde die de schoolkinderen hen zaterdagmiddag 17 juni 1934 brachten (Foto uit De Telegraaf). 21 maart 1936 staat in De Telegraaf: Nog voor Hemelvaartsdag zal Haarlem een Burgemeester Maarschalk- bank rijk zijn. Na de plaatsing, ongeveer half Mei, zal de burgemeester bij de plechtige inwijding aan het gemeentebestuur verzoeken, de bank in eigendom over te nemen.

5 Ontwerper In de meeste artikelen staat de beeldhouwer Lambertus Zijl als ontwerper en maker van de Maarschalkbank genoemd. Onderzoek laat zien dat het hier gaat om een coproductie tussen Carel Adolph Lion Cachet ( ) en Lambertus Zijl ( ). Het werk werd overigens uitgevoerd door aannemer J.P.A. Nelissen uit Haarlem. Deze zat in de jaren dertig in een groot pand op de hoek van de Bakenessergracht/Donkere Spaarne bij Gravenstenenbrug. Kom een referentie over hen tegen Beeld en ornamentwerk in beton. Lion Cachet blijkt een persoonlijke vriend van Maarschalk. Hij is betrokken bij het ontwerp van villa Craeyenburgh aan de Crayenesterlaan 142 rond 1927, waarvoor Maarschalk ook de architecten A.D.N. van Gendt en Klaas Jonkheid inschakelt. Ook ontwerpt hij een wapen voor Maarschalk dat zowel op het huis als op de bank gebruikt wordt. Familiewapen Maarschalk door Lion Cachet (Collectie Rijksmuseum Amsterdam) Lion Cachet en Zijl zijn ook vrienden en werken vanaf 1906 met grote regelmaat samen aan opdrachten voor interieurs van huizen en de grote oceaanschepen. Buste in brons van Carel Adolph Lion Cachet, gemaakt door Lambertus Zijl in (Collectie Drents Museum)

6 Reliëf in brons, zelfportret door Lambertus Zijl uit (Particuliere collectie) Beeldhouwer Lambertus Zijl is een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van rond Jan Bronner heeft veelvuldig laten weten hoe Zijl hem heeft geïnspireerd. Hij werkte meestal samen met architecten waarbij beeldhouwwerk en architectuur een geheel vormden zoals bij de Beurs van Berlage. Hij geldt als pionier van de diersculptuur, zoals ook bij het bankje waarop een hertje stond. Dit vormt een van zijn zeldzame vrije monumentale beelden, naast zijn meest beroemde werk: het standbeeld voor koningin Emma in Amsterdam. Dit wordt gezien als een van de meest geslaagde Nederlandse monumenten uit het interbellum. Monument Koningin Emma, Emmaplein, Willemsparkbuurt Amsterdam. Lambertus Zijl, Kalksteen, 1938 (foto Will de Jong).

7 C.A. Lion Cachet is een unieke figuur in de Nederlandse kunstwereld. Zijn werk kent naast een hoog artistiek niveau ook een ongekende variëteit van afzonderlijke objecten tot complete interieurs; batikwerk, grafische vormgeving, meubels, keramiek en tegeltableaus etc. etc. 4 april 1936 schrijft hij aan zijn zoon Carel in Nederlands- Indië:..Het monumentje voor Maarschalk te Haarlem zal in 3 maanden gereed komen Hoe Lion Cachet en Maarschalk bevriend raakte heb ik niet kunnen achterhalen. Zijl leerde hij kennen in het atelier van Maurits van der Valk aan de Amsteldijk in Amsterdam rond Vanaf 1906 wordt Zijl Lion Cachets vaste medewerker voor beeldhouwwerk en ontstond hun levenslange hechte vriendschap. Lion Cachet verwierf de opdrachten en schakelde hierbij Zijl in. Zo zal het ook gegaan zijn bij de Maarschalkbank. Alhoewel? Ontwerpen Er bestaat een ongedateerd in brons afgegoten schetsontwerp door Zijl, dat volgens zijn biograaf De Vries dateert uit Ontwerp Maarschalkbank brons door Lambertus Zijl (part.coll.)

8 Maar ook van de hand van Lion Cachet zijn er ontwerpen voor de Maarschalkbank. Drie verschillende schetsontwerpen voor de Maarschalkbank door Lion Cachet (Collectie Rijksmuseum Amsterdam)

9 Van der Boom schreef in zijn monografie over Lion Cachet: een van zijn laatste gelegenheidsopdrachten was een herinneringsbank voor burgemeester Maarschalk van Haarlem. Na een aantal ontwerpen gemaakt te hebben, koos Lion Cachet uiteindelijk voor een zware, hoge bank van gewapend beton bekleed met brons en bekroond met een bronzen liggend hert van de hand van Zijl. Aan weerszijden zaten glazen kastjes, zodat de bank s avonds in de schijnwerpers stond. Deze Maarschalkbank is eerder als een monument te beschouwen dan als een gebruiksvoorwerp. Hoe een en ander werkelijk in elkaar steekt zullen we nooit meer met zekerheid weten. Beide kunstenaars waren duidelijk sterk betrokken bij dit ontwerp. Opvallend is echter dat geen van de ontwerpen de bank met een liggend hert toont. Alle ontwerpen worden bekroond door een staand hert. De eerste beeltenis met een liggend hert is een aquarel die aanwezig is in het Noord- Hollands Archief, helaas ongedateerd, maar van voor 1936 omdat de uiteindelijke bank op een cruciaal punt afwijkt. Aquarel ontwerp Burgemeester Maarschalkbank, ongedateerd (Collectie NHA).

10 In het archief zijn ook twee blauwdrukken overgeleverd die gedetailleerde maatvoering van de bank bevatten. Ook deze blauwdrukken wijken ook nog af van het uiteindelijke monument.

11 Plaatsing Half mei 1936 wordt de bank geplaatst in de Haarlemmerhout aan de Fonteynlaan nabij de Hertenkamp tegenover de Mr. Lottelaan. Kortom de plek waar het restant nu nog steeds staat. Foto 18 juni 1936 in het Soerabaijasch Handelsblad. De foto toont de voorzijde van de bank met daarop pontificaal het wapen van Maarschalk naar ontwerp van Lion Cachet. Dus niet het wapen van Haarlem zoals dit op de aquarel en de blauwdruk staat afgebeeld. Wapen van Maarschalk zoals het op de gevel van de Craeyenburgh zit. Of het wapen van Haarlem wel op de bank voorkomt is niet met zekerheid vast te stellen maar het lijkt wel waarschijnlijk. De linkerzijkant bevat namelijk het wapen van Koog aan de Zaan waar Maarschalk de eerste 10 jaar burgemeester was. Het lijkt dan toch waarschijnlijk dat de rechterzijkant het wapen van Haarlem getoond zal hebben.

12 Wapen van Koog aan de Zaan aan de westelijke zijkant van de Maarschalkbank. Foto van de oostelijke zijkant van de Maarschalkbank, onzichtbaar is of het wapen van Haarlem zich hier bevindt.

13

14 Hertje

15 De maten van de bank zijn gegeven en de plaquette is goed gefotografeerd dus na te maken. Er zijn ook nog delen bewaard binnen de gemeente Haarlem die nog onderzocht moeten worden maar de grote vraag blijft natuurlijk al jaren: Waar is het hertje? Het hertje is spoorloos verdwenen. Ook binnen de gemeente is geen woon- of verblijfplaats van het hertje meer bekend. Maar gelukkig bezit het Drents museum nog een hertje. Het inventarisnummer is E (oud nummer B14), standplaats, 11 62/6. Het is ongeveer 7 cm hoog, 12 cm breed en 6 cm diep. Een snelle rekensom laat zien dat dit hertje met een factor 4,167 vergroot moet worden en dat het dan redelijk overeenkomt met de maten op de blauwdruk voor het hertje bovenop de bank. Het hertje uit de collectie van het Drents Museum.

16

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE MERHOUT (MAARSCHALKBANK) Straat Huisnummer Toevoeging Postcode Kadastrale aanduiding Naam object Bouwjaar Architect Bouwstijl Oorspronkelijke functie Huidige functie Inventarisatie/beschrijving Datum beschrijving

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

De Julianaschool en de 'Amsterdamse School'

De Julianaschool en de 'Amsterdamse School' De Julianaschool en de 'Amsterdamse School' Peter Schipper Aan de Grotebrugsegrintweg staat de Julianaschool. Het ontwerp is van de Velpse architect J.G.A. Heineman. In 1922 maakte hij twee ontwerpen,

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing herenhuis in

Nadere informatie

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel Beste relatie, Traditiegetrouw ontvangt u van ons een eindejaarsgroet waarin we het een en ander vertellen over het

Nadere informatie

Onderwerp: Aanwijzing voormalig synagogegebouwtje als gemeentelijk monument.

Onderwerp: Aanwijzing voormalig synagogegebouwtje als gemeentelijk monument. Vergadering: 11 december 2007 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar Tinka Wuite, 0595-447714 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tinka Wuite) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanwijzing

Nadere informatie

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects Culture 02 / Museum Princessehof i29 transformeert Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof in Leeuwarden Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en het Princessehof viert haar 100 jarig bestaan.

Nadere informatie

Vroeger. door Bart Middelburg. Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief

Vroeger. door Bart Middelburg. Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief Vroeger door Bart Middelburg Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief Kop: Opsporing Verzocht anno 1904: de gemeentesecretaris! Tekst: Eppo Venekamp werd geboren op 22 juli 1860 in Beerta (Groningen)

Nadere informatie

KUNST & LICHT. H 145 x B 34 x D 6,5 cm. Willem Prins IJsseldijk 24 8261LK Kampen T +31(0)38-7114425 www.willemprins.com info@willemprins.

KUNST & LICHT. H 145 x B 34 x D 6,5 cm. Willem Prins IJsseldijk 24 8261LK Kampen T +31(0)38-7114425 www.willemprins.com info@willemprins. KUNST & LICHT H 145 x B 34 x D 6,5 cm. Willem Prins IJsseldijk 24 8261LK Kampen T +31(0)38-7114425 www.willemprins.com info@willemprins.com Kunstenaar Willem Prins (1968) vindt zijn artistieke drijfveren

Nadere informatie

HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG BERGAMBACHT

HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG BERGAMBACHT HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG 54-58 BERGAMBACHT HOFSTEDE BOUWLUST ECHT UNIEK! Uniek. Het wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt in advertenties

Nadere informatie

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking in de etalage Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking Op 28 augustus 2009 overleed geheel onverwacht op een logeeradres in Bussum de in 1927 in Kampen

Nadere informatie

Andreas van Galen en Gradus de Beus, de laatste uurwerkopdraaiers van de gemeente s-hertogenbosch

Andreas van Galen en Gradus de Beus, de laatste uurwerkopdraaiers van de gemeente s-hertogenbosch Andreas van Galen en Gradus de Beus, de laatste uurwerkopdraaiers van de gemeente s-hertogenbosch Vanaf het midden van de 17 e eeuw bevindt zich een groot mechanisch uurwerk in de Sint Jan-toren. Aangedreven

Nadere informatie

Archiefnummer 0644. Inventaris van het archief. Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser

Archiefnummer 0644. Inventaris van het archief. Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser Archiefnummer 0644 Inventaris van het archief Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser Den Haag 2008 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Inventaris 4 2.1. Algemeen 4 2.2. Particulier 4 2.2.2.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam

Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam Verbouwing pand aan de Heisteeg in het centrum van Amsterdam Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing

Nadere informatie

De beeldhouwer Jo de Vogel ( ) en Schoten. Inleiding

De beeldhouwer Jo de Vogel ( ) en Schoten. Inleiding De beeldhouwer Jo de Vogel (1872-1933) en Schoten Inleiding Jo de Vogel was een oom van mijn schoonmoeder (Fien de Vogel), de broer van haar vader. Mijn schoonmoeder was de enig overgebleven De Vogel uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers September aanmeldden voor de beeldenspeurtocht.

Nieuwsbrief voor de Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers September aanmeldden voor de beeldenspeurtocht. Nieuwsbrief voor de Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers vrienden.beeldenpark@gmail.com September 2017 In dit nummer: Van het Vriendenbestuur Atelierbezoek Roel en Marry Teeuwen Opening bewegwijzering

Nadere informatie

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan bij 1 Straat en huisnummer : Iepenlaan (bij 1) Postcode en plaats : 2061 GG Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11671 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1924 Architect : Architectenbureau

Nadere informatie

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury Lieven de Key Penning 2015 Rapport van de jury Haarlem, 24 november 2015 Inleiding De Lieven de Key Penning is een prijs die in 2009 is ingesteld door de gemeente Haarlem op voorstel van de stadsbouwmeester

Nadere informatie

Tempeliersstraat 58-70

Tempeliersstraat 58-70 Tempeliersstraat 58-70 wijk: Kleverpark Soort : Gevelsteen Naam : De Blauwe Tram Datering : 18 juni 2009 Architect : Chantal Koster van Jorissen Simonetti architecten Bouwstijl : - Perceel : Indifferent

Nadere informatie

PROJECTPRESENTATIE Rotterdam Architectuurprijs 2013

PROJECTPRESENTATIE Rotterdam Architectuurprijs 2013 PROJECTPRESENTATIE Rotterdam Architectuurprijs 0 Mini Mall: Een compacte shopping mall met een eigentijdse programmering in een monumentaal erfgoed. Aanleiding Het monumentale Station Hofplein maakt deel

Nadere informatie

onderzoek stedebouw en architectuur te Huizen, Jan van der Hoeve 2017

onderzoek stedebouw en architectuur te Huizen, Jan van der Hoeve 2017 onderzoek stedebouw en architectuur te Huizen, 1900-1985 Jan van der Hoeve 2017 1901 1911 1932 1954 1974 1986 1999 Onderzoek stedebouw en architectuur, : verdeling in twee perioden Periode 1900-1940. Voor

Nadere informatie

Zaan Apotheek. De Jong Gortemaker Algra Archicten en Ingenieurs

Zaan Apotheek. De Jong Gortemaker Algra Archicten en Ingenieurs Zaan Apotheek De Jong Gortemaker Algra Archicten en Ingenieurs Foto vorige pagina: DdB Fotografische Vormgeving Foto huidige pagina: Rogier Janssen Foto s: DdB Fotografische Vormgeving Zicht op nachtbalie

Nadere informatie

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM103 Naam monument : Isidoruskapel Adres : Gendijk 2b (hoek Rohrstraat) Postcode en plaats : 6086 NC Neer Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s)

Nadere informatie

Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten

Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten Werkervaring / opleidingen / exposities / diverse activiteiten Marjo Potma www.marjopotma.nl 1980-1985 Kunstacademie Kampen opleiding Studie opdracht modevormgeving, Een jaar beeldhouwen Eindexamen keramische

Nadere informatie

Gent Restauratie Emiel Braunschool

Gent Restauratie Emiel Braunschool Gent Restauratie Emiel Braunschool - Emiel Braunschool, Voldersstraat 3, 9000 Gent - Opdrachtgever: Universiteit Gent - Restauratie: ruwbouw en afwerking - Bedrag der werken: 6.281.911,34 excl. BTW - Termijn:

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 98.18771 Overwegende, BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 0182-588211 telefax 0182-588464! Voor eensluidend afschrift

Nadere informatie

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers.

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers. RESTAURATIE VAN DE TOREN VAN DE OUDE KERK door J.E.J. Hilhorst De toren van de Oude Kerk zal voor het verrichten van restauratiewerkzaamheden, na een periode van ca. 85 jaar, weer in de steigers worden

Nadere informatie

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto :

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto : Brouwerskolkweg 14 Straat en huisnummer : Brouwerskolkweg 14 Postcode en plaats : 2051 ED Overveen Kadastrale aanduiding : B6293 Complexonderdeel : Duinlust Naam object : Bouwjaar : 1906 Architect : C.

Nadere informatie

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem.

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem. Alle huizen zonder steen. In de Middeleeuwen is het dorp Boxtel ontstaan. Het dorp was klein. Rond 1100 lag er een motteheuvel met daarnaast een paar voorraadschuren. Beiden werden door water omsloten.

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 movin e. info@movin.io DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Inspireer je bezoekers door ze een geweldige, persoonlijke

Nadere informatie

lezingen organiseren alsmede huisvesting bieden aan door haar hulp naar in Nederland verblijvende gastdocenten aan de universiteit.

lezingen organiseren alsmede huisvesting bieden aan door haar hulp naar in Nederland verblijvende gastdocenten aan de universiteit. De verbouwing van de voormalige Technische School aan het Timorplein in Stadsdeel Zeeburg maakt onderdeel uit van een ambitieus project om de Indische buurt een nieuwe sociaal-economische impuls te geven.

Nadere informatie

Conservatorium Hotel Renovatie en nieuwbouw

Conservatorium Hotel Renovatie en nieuwbouw Renovatie renovatie Het museumkwartier van Amsterdam is verrijkt met een uniek hotel in een zeer zorgvuldig gerenoveerd rijksmonument, de oude Rijkspostspaarbank. opdrachtgever Alrov Group, Israël ontwikkelaar

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

Architectuurperiode Geert Groote College 2013. Mark Mastenbroek Mirjam IJsseling Andries Mesman

Architectuurperiode Geert Groote College 2013. Mark Mastenbroek Mirjam IJsseling Andries Mesman Architectuurperiode Geert Groote College 2013 Mark Mastenbroek Mirjam IJsseling Andries Mesman Periode Architectuur Instructies De drie 11 e klassen zijn in twee groepen verdeeld. Groep I volgt theorie

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST?

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? Johannes Fake Berghoef (Aalsmeer, 1903-1994) is voor velen een onbekende architect. Niet voor Jennifer Meyer, promovenda

Nadere informatie

BUREAUPRESENTATIE BUREAUPRESENTATIE 2015

BUREAUPRESENTATIE BUREAUPRESENTATIE 2015 BUREAUPRESENTATIE INHOUD 1. WIE IS MARGREET VAN DER HOEVEN ARCHITECTEN... 2. WERKWIJZE... 3. VISIE... 2. REFERENTIESLIJST... 2. REFERENTIES... 3. WAAROM MARGREET VAN DER HOEVEN ARCHITECTEN... WIE IS MARGREET

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort 504586 Smallepad 5 Villa met Garage Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 4 504609, 504603, 504596, 504589 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Emmaplein

Nadere informatie

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Transformatie Huis II 2006 Tekst, computeranimatie Transformatiehuis

Nadere informatie

straat en nummer : Stuurmanspad 2 Objectgegevens straat en nummer : Stuurmanspad 2 postcode en plaats : 1506 EP Zaandam bouwdatum : 1894

straat en nummer : Stuurmanspad 2 Objectgegevens straat en nummer : Stuurmanspad 2 postcode en plaats : 1506 EP Zaandam bouwdatum : 1894 Objectgegevens object postcode en : 1506 EP Zaandam gemeente : Zaanstad bescherming : gemeentelijk monument oorspronkelijke functie huidige functie : woonhuis architect : onbekend bouwdatum : 1894 datum

Nadere informatie

Nummer Toegang: NL-HaRKD Archief Hans Redeker. Marcia Zaaijer, RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis 1995

Nummer Toegang: NL-HaRKD Archief Hans Redeker. Marcia Zaaijer, RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis 1995 Nummer Toegang: NL-HaRKD-0189 Archief Hans Redeker Marcia Zaaijer, 1995 RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis 1995 This finding aid is written in Dutch. 2 Redeker, Archief Hans NL-HaRKD-0189

Nadere informatie

Henny Radijs (1915-1991)

Henny Radijs (1915-1991) Henny Radijs (1915-1991) Van pottenbakster naar keramisch kunstenares Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Vaas 1961, h. 42 cm. Inleiding

Nadere informatie

Kaart met bescherming

Kaart met bescherming Kaart met bescherming Gemeentelijke Monumentenlijst monumentnr. GM229 Pagina 4 van 4 - 2 - gelet op: de verordening Cultuurhistorie Sittard-Geleen 2008 ; besluit: Het object Veestraat 72 te Sittard op

Nadere informatie

Routebeschrijving Door de Stad - Oost

Routebeschrijving Door de Stad - Oost Routebeschrijving Door de Stad - Oost Deze kunstroute van 1,5 km lang, voert u vanaf het Centraal Station door de binnenstad van Nijmegen. Ze eindigt midden in het centrum van Nijmegen, op de Grote Markt.

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Referentieprojecten Smalheer Bouwadvies

Referentieprojecten Smalheer Bouwadvies Referentieprojecten Smalheer Bouwadvies Woningbouw Boon Blok 3 en 7 te Wormerveer Nieuwbouw 1100 m2 commerciële ruimten en 17 woningen verdeeld over 2 gebouwen. (8 grondgebonden woningen, 7 appartementen

Nadere informatie

Haarlem na sluitertijd Opening, Noord- Hollands Archief, 14 juni 2014

Haarlem na sluitertijd Opening, Noord- Hollands Archief, 14 juni 2014 Haarlem na sluitertijd Opening, Noord- Hollands Archief, 14 juni 2014 Johannes Theodorus Munnich, Gezicht naar op Haarlem richting het noordoosten, vanaf de Bavo, 1858 Het doet me heel veel plezier om

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Stichting Monet in Zaandam - Jaarverslag 2010

Stichting Monet in Zaandam - Jaarverslag 2010 Stichting Monet in Zaandam - Jaarverslag 2010 Claude Monet (14 Nov 1840 Parijs - 5 Dec 1926 Giverny) Camilla Monet Doncieux (1847-5 Sept 1879) Stichting Monet in Zaandam, wat er aan vooraf ging In december

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4 Gemeente Venlo maart 1996 ! "#$%& blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.: Verklaring

Nadere informatie

PRESENTATIE KENNISSPEL VOOR RIJKSMUSEUM LIEFHEBBERS

PRESENTATIE KENNISSPEL VOOR RIJKSMUSEUM LIEFHEBBERS 100 kunstkaarten, 4 categorieën, 20 collecties van 5 kaarten Op ieder kunstkaartje staan de antwoorden achterop en het aantal te winnen en muntontwerp 1 WIE, WAT, WANNEER? Welk kunstwerken zie je hier?

Nadere informatie

BOUWEN MET JACQUES HURKS

BOUWEN MET JACQUES HURKS BOUWEN MET JACQUES HURKS Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde het grootste deel van zijn leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken met een tentoonstelling

Nadere informatie

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN Opdrachtgever: Provincie Utrecht Oktober 2011 2 Aanle id ing: Voor het ontwerp van het nieuw te bouwen Waterliniecentrum

Nadere informatie

EUROBIOSCOOP HILVERSUM

EUROBIOSCOOP HILVERSUM EUROBIOSCOOP HILVERSUM titel opdrachtgever projectteam bouwmanagement programma opdracht periode Herbestemming Eurobioscoop Hilversum Teus Kroon Marnix van der Meer, Redmer Weijer, Roy van Maarseveen,

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis Escher in Het Paleis Wiskundepakket Inleiding M.C. Escher en Wiskunde De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis M.C. Escher en Wiskunde Hieronder volgt de inleiding van de wiskunde educatie voor middelbare

Nadere informatie

Expertmeeting 2015. Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt

Expertmeeting 2015. Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt Expertmeeting 2015 Inventarisatie gebouwen voor UNESCO traject Optie 1- Spaarndammerbuurt INHOUDSOPGAVE 1. Het Schip 2. Spaarndammerplantsoen 33 3. Spaarndammerplantsoen 68 4. Spaarndammercarré 5. Verdere

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Westergracht 3 - St Bavo school

Westergracht 3 - St Bavo school Westergracht 3 - St Bavo school wijk: Leidsebuurt Soort : Gevelsteen (herdenkingssteen/plaquette) Naam : ALS DE SCHOOL KON SPREKEN Architect : J. W. Kanter? Bouwstijl : - Perceel : Indifferent Ontwerp

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 518575 Smallepad 5 Kazematten complex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 518577, 518576 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Complexomschrijving:

Nadere informatie

WONINGRAPPORT. Adres: Datum aanmaak rapport:

WONINGRAPPORT. Adres: Datum aanmaak rapport: WONINGRAPPORT Adres: Datum aanmaak rapport: juni 2009 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Kadastrale informatie 1.1. Situatiekaart 1.2. Kadastraal bericht object 1.3. Uittreksel kadastrale kaart 2. Gegevens woning

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Auke en Wiesje Bult-Vreugde

Auke en Wiesje Bult-Vreugde Archiefnummer 0732 Inventaris van het archief van Auke en Wiesje Bult-Vreugde 1953-1984, met hiaten Karlijn de Jong Den Haag 2010 INHOUD 1 Inleiding 1.1 Schenking en verantwoording van de inventarisatie

Nadere informatie

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008 Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument 1945 1962, zaterdag 6 september 2008 Geachte veteranen, excellenties, dames en heren, Elke dag schreef ik een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Troonrede ( 2005): De regering spant zich in voor behoud van het nationaal erfgoed

BELEIDSPLAN Troonrede ( 2005): De regering spant zich in voor behoud van het nationaal erfgoed Elout Wytema Stichting Fisc. Nr. 8186.83.661 K.v.K. : 34286861 Boschstraat 1 1544 RC Zaandijk Telefoon 075 6406683 www.erfgoedzaandijk.nl elout@erfgoedzaandijk.nl BELEIDSPLAN 2014-2019 DOEL: De stichting

Nadere informatie

Collectie gemeente Zwartewaterland - deelcollectie Genemuiden

Collectie gemeente Zwartewaterland - deelcollectie Genemuiden Interieurinrichting gemeentehuis Genemuiden. Deze inventarisatie van het meubilair in het gemeentehuis van Genemuiden beperkt zich tot de interieuronderdelen die in 1968 door binnenhuisarchitect Dirk van

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Walk 13. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Walk 13. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM075 Naam monument : Garage Janssen Adres : Walk 13 Postcode en plaats : 6093 GS Heythuysen Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten

Nadere informatie

Huize Friso Bornsestraat 293 7601 GJ Almelo (Kadastraal bekend als: Ambt-Almelo G 3038)

Huize Friso Bornsestraat 293 7601 GJ Almelo (Kadastraal bekend als: Ambt-Almelo G 3038) Huize Friso Bornsestraat 293 7601 GJ Almelo (Kadastraal bekend als: Ambt-Almelo G 3038) Het huis werd in 1862 gebouwd door zeepzieder, later assuradeur, Barend Gorter (1828-1913) en zijn vrouw, schilderes

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F O K T O B E R Van de Penningmeester. We kunnen terugblikken op een positief jubileumjaar 2017.

N I E U W S B R I E F O K T O B E R Van de Penningmeester. We kunnen terugblikken op een positief jubileumjaar 2017. O K T O B E R 2 0 1 8 Van de Penningmeester We kunnen terugblikken op een positief jubileumjaar 2017. Van de Penningmeester Terugblik Kunststroom Terugblik Kunstuitje Nieuwjaarsconcert 12 januari 2019

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM053 Naam monument : "De Kamp" Adres : Napoleonsweg 72 Postcode en plaats : 6081 AE Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman)

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) Tussen juli 2009 en januari 2010 is de oude aula op begraafplaats De Essenhof gerestaureerd. De aula heeft meer dan 20 jaar leeg gestaan, met name omdat

Nadere informatie

DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977

DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977 DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977 door L. Barendregt Het Leids Jaarboekje 1978 vermeldt in het verslag van de Vereniging Oud- Leiden over het jaar 1977: Op donderdag 3 november

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam KOSSMANN.DEJONG De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Bezoeker bekijkt het textieldepot met toramantels, torakronen en siertorens.

Nadere informatie

THE OPEN HOUSE. Twee Open Huis opties. Volledig vormgegeven flexibiliteit

THE OPEN HOUSE. Twee Open Huis opties. Volledig vormgegeven flexibiliteit THE OPEN HOUSE THE OPEN HOUSE Volledig vormgegeven flexibiliteit Het Open Huis van Atelier van Wengerden is ontworpen rondom grote open ruimten met uitzicht en licht aan alle kanten. Hierbij ontstaat een

Nadere informatie

Onbekend Heemstede: Groenendaal Flora, 1925, 1935 en 1953

Onbekend Heemstede: Groenendaal Flora, 1925, 1935 en 1953 Onbekend Heemstede: Groenendaal Flora, 1925, 1935 en 1953 Van 11 september 2013 tot en met 20 november 2013 verschenen in de Heemsteder artikelen over de Flora, de internationale bloemententoonstelling,

Nadere informatie

Bovende details van de kaart van Blaue en de kaart figuratief laten de ingrijpende veranderingen zien na 1654.

Bovende details van de kaart van Blaue en de kaart figuratief laten de ingrijpende veranderingen zien na 1654. Versie nr.1 Juni 2007-06-11 Straathistorie De van der Mastenstraat bestaat uit een gedeelte voor 1654 vanaf de Verwersdijk tot aan de perceelscheiding tussen huisnummer 24 en 26 en een gedeelte van na

Nadere informatie

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II )

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) II e Jaargang no. 4 December 1975 DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) Het geboortehuis van Herman de Man op de monumentenlijst door N. Plomp. In het maartnummer van "Heemtijdinghen" vertelden

Nadere informatie

Open Monumentendag 2013. Macht & Pracht. www.mitros.nl

Open Monumentendag 2013. Macht & Pracht. www.mitros.nl Open Monumentendag 2013 Macht & Pracht www.mitros.nl Plattegrond van de stad Utrecht met directe omgeving rond 1570. Plattegrond van het midden-gedeelte van de binnenstad van Utrecht rond 1585, waarop

Nadere informatie

Johan Bernard Scheffer

Johan Bernard Scheffer RKDimages Johan Bernard Scheffer Portret van Gerrit van der Pot (1732-1807) met een portretminiatuur van Maria Catharina Pelerin (1773-1799), ca. 1800-1807 Amsterdam,, inv./cat.nr. SK-A-4151 + Leaflet

Nadere informatie

In 2016 heeft uw gemeenteraad twee besluiten genomen met betrekking tot de begraafplaatsen in

In 2016 heeft uw gemeenteraad twee besluiten genomen met betrekking tot de begraafplaatsen in Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 425440 Programma : Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie bij : R.H.

Nadere informatie

Kamper Almanak. Cultuur Historisch Jaarboek KAMPER ALMANAK Uitgave: Frans Walkate Archief

Kamper Almanak. Cultuur Historisch Jaarboek KAMPER ALMANAK Uitgave: Frans Walkate Archief KAMPER ALMANAK 2009 Uitgave: Frans Walkate Archief Kamper Almanak Cultuur Historisch Jaarboek 2009 Kamper Almanak 2009 Cultuur Historisch Jaarboek Uitgave: Frans Walkate Archief Aangeboden door: Redactie:

Nadere informatie

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM086 Naam monument : Pand 'Schlangen' Adres : Rijksweg 1 Postcode en plaats : 6085 AA Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1993 Coördinaten

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep Dr. Daniel Soliman Djehutyhotep, begraven in Dayr al-barsha, was gouverneur van de Hazen-nome, de vijftiende Opperegyptische nome. Hij regeerde

Nadere informatie

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam.

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam. Objectgegevens object : stolpboerderij postcode en : 1501 WD Zaandam gemeente : Zaanstad bescherming : gemeentelijk monument oorspronkelijke functie huidige functie : boerderij : boerderij architect :

Nadere informatie

De echte verzamelaar van oude ansichten combineert speurzin, vasthoudendheid

De echte verzamelaar van oude ansichten combineert speurzin, vasthoudendheid Verzamelaars van oude ansichten (2) Jan Verboom De echte verzamelaar van oude ansichten combineert speurzin, vasthoudendheid en oog voor detail met een onverzadigbare liefde voor zijn of haar onderwerp.

Nadere informatie

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving.

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM092 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 13 Postcode en plaats : 6014 AE Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1237 Coördinaten

Nadere informatie

Rhenen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30

Rhenen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30 Rhenen binnenstad Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30 In de verdeling van de [ ] architecten werd in theorie het uiterste gedaan om te zorgen dat het straatbeeld, in overeenstemming met

Nadere informatie