VECHTEN VOOR VREDE? Peace Brigades International en Amnesty International vertellen over mensenrechten in Colombia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VECHTEN VOOR VREDE? Peace Brigades International en Amnesty International vertellen over mensenrechten in Colombia"

Transcriptie

1 1 VECHTEN VOOR VREDE? Peace Brigades International en Amnesty International vertellen over mensenrechten in Colombia

2 2 Barranquilla Colombia FEITJES Medellín Bogotá Cali ecuador peru 1 venezuela guyana brazilië Ligging: Zuid-Amerika Hoofdstad: Bogotá Inwonersaantal: 47 miljoen President: Juan Manuel Santos Inwoners: Inheemse afkomst: 5%, Europese afkomst: 20%, Afrikaanse afkomst: 10%, Gemengde afkomst: 65% Taal: Spaans Godsdienst: 90% van de bevolking is rooms-katholiek Klimaat: tropisch en gematigd Levensverwachting: 72,3 jaar Sterftecijfer onder 5 jaar: 29 man / 22 vrouw per 1000 Armoede: 37% Inkomensverdeling: Colombia staat negende op de wereldranglijst als het gaat om een ongelijke inkomensverdeling Bekende Colombianen: Shakira (zangeres), Jody Bernal (zanger), Ingrid Betancourt (politica), Pablo Escobar (drugsbaron) Aantal vluchtelingen: Colombia heeft een van de grootste aantallen vluchtelingen ter wereld; meer dan 3 miljoen. In Colombia heerst al meer dan 40 jaar een gewapend conflict 2 Doodstraf: afgeschaft voor alle misdrijven Internationaal Strafhof: geratificeerd VN-Vrouwenverdrag: geratificeerd VN-Verdrag voor de rechten van de inheemse bevolking: onderschreven VN-Kinderrechtenverdrag: geratificeerd 3 4 Bekijk de feitjes en vul de puzzel in 6 5 horizontaal 2. Mensenrechten in de nationale wet opnemen heet ook wel 3. De meeste Colombianen zijn van afkomst. 4. Wat is de hoofdstad van Colombia? 5. Het inkomen in Colombia is gelijk/ongelijk verdeeld over de bevolking. 6. Op welk continent ligt Colombia? verticaal 1. Wat is de naam van het door Colombia geratificeerde verdrag dat de rechten van mensen onder de achttien jaar moet beschermen?

3 3 De dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens artikel 1 Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren. artikel 2 De mensenrechten gelden voor iedereen, waar ook ter wereld. artikel 3 Je hebt recht op leven, op vrijheid en op veiligheid. artikel 4 Slavernij is verboden. artikel 5 Marteling is verboden, net als wrede en vernederende behandeling en bestraffing. artikel 6 Je hebt recht om erkend te worden voor de wet, waar je ook bent. artikel 7 De wet is voor iedereen gelijk en moet iedereen gelijke bescherming bieden. artikel 8 Als je onrecht wordt aangedaan heb je recht op rechtshulp. artikel 9 Je mag niet zomaar worden opgesloten of het land uitgezet. artikel 10 Als je terecht moet staan, heb je recht op een eerlijke en openbare rechtszaak met een onafhankelijke en onpartijdige rechter. artikel 11 Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. artikel 12 Je hebt recht op privacy en bescherming van je goede naam. artikel 13 Je mag je vrij verplaatsen in je eigen land, je mag overal naartoe. artikel 14 Als je rechten worden bedreigd, mag je vluchten naar een ander land. artikel 15 Je hebt recht op een nationaliteit. artikel 16 Je mag trouwen en een gezin stichten met wie jij wilt. artikel 17 Je hebt recht op eigendom. artikel 18 Je mag je eigen godsdienst kiezen of van godsdienst veranderen. artikel 19 Je hebt het recht op informatie en je mag je eigen mening vormen. En je hebt ook het recht om die te uiten. artikel 20 Je mag lid worden van een vereniging en er zelf een oprichten. artikel 21 Iedereen mag meedoen aan de verkiezingen en zichzelf daarvoor verkiesbaar stellen. artikel 22 Je hebt recht op de economische, culturele en sociale voorzieningen in je land. artikel 23 Je hebt recht op werk en een studie naar keuze. artikel 24 Je hebt recht op rust en vrije tijd. artikel 25 Je hebt recht op genoeg inkomen om van te leven. artikel 26 Je hebt recht op onderwijs. artikel 27 Je hebt het recht om te genieten van kunst en cultuur. artikel 28 Landen moeten ervoor zorgen dat de mensenrechten kunnen worden nageleefd. artikel 29 Je dient ervoor te zorgen dat ook de rechten van andere mensen kunnen worden nageleefd. artikel 30 Geen van deze rechten mag worden gebruikt om de mensenrechten te misbruiken.

4 4 STARTVRAAG Stel, je wordt bedreigd door criminelen en je bent in levensgevaar. Hoe zou jij proberen om toch in veiligheid te komen? KIJKVRAGEN 1 Welke strijdende partijen worden in het filmpje genoemd? Noteer ze in het schema. 4 Dit meisje heeft moeten vluchten voor het geweld. Leg uit waarom het voor haar als vluchteling moeilijk zal worden om haar rechten op te eisen. 2 Noem twee redenen waarom de verschillende partijen met elkaar vechten. 1) 5 Bekijk de artikelen van de Universele Verklaring. Noteer welke rechten van Jairo Davila door de paramilitairen zijn geschonden. Noteer ook welke rechten van politica Ingrid Betancourt door de FARC zijn geschonden. Jairo Davila : 2) 3 Volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) heb je recht op leven, op vrijheid en op veiligheid. Hoe probeert de overheid in Nederland hiervoor te zorgen? Jose Gomez/Reuters Ingrid Betancourt :

5 5 6 Waarom is de vader van Marcos en Arley vermoord? Waarom lopen mensen die voor vrede strijden groot gevaar in Colombia? STELLINGEN: WAT VIND JIJ? 1) Als ik in de kroeg ruzie krijg en ik krijg een klap, sla ik terug. 2) Als op straat iemand in elkaar geslagen wordt en ik zie dat, loop ik liever even een blokje om dan dat ik actie onderneem. 3) Ik vind het een goed idee van de Colombiaanse regering om gewelddadig op te treden tegen de guerrilla. Anders blijven de guerrillastrijders mensen ontvoeren. 7 Zoals je hebt kunnen zien zijn er grote verschillen tussen de mensenrechtensituatie in Nederland en die in Colombia en tussen de rol die de overheid in deze twee landen speelt. Bekijk de artikelen van de Universele Verklaring en noteer hoe de overheid met artikel 8, 17, 20 en 22 omgaat in Nederland en in Colombia. NEDERLAND COLOMBIA 4) Als veel mensen in armoede leven en de welvaart ongelijk verdeeld is, zoals in Colombia, kun je het de arme bevolking niet kwalijk nemen dat ze naar de wapens grijpt. 5) De hele wereld heeft de verantwoordelijkheid de Colombianen te helpen om de mensenrechten te beschermen. Artikel 8 Quiz Artikel 17 Artikel 20 Artikel 22 1) Even een opwarmertje: In Colombia is al a) 10 jaar een gewapend conflict aan de gang. b) 20 jaar een gewapend conflict aan de gang. c) 30 jaar een gewapend conflict aan de gang. d) meer dan 40 jaar een gewapend conflict aan de gang. 2) De belangrijkste strijdende partijen in Colombia zijn a) de boeren, de indianen, de FARC. b) de guerilla s, de drugsmaffia, mensenrechtenactivisten. c) de regering, de guerrilla s, de paramilitairen. d) de regering, de paramilitairen, de boeren. 3) Hieronder staan motieven waarom de partijen met elkaar strijden. Welke hoort er niet bij? a) grond. b) water. c) drugs. d) wapens. 4) Hieronder staan voorbeelden van mensenrechten. Welk mensenrecht wordt gegarandeerd door de overheid in Colombia? a) Je hebt recht op leven, op vrijheid en op veiligheid. b) Je hebt recht op economische, culturele en sociale voorzieningen. c) Als je onrecht wordt aangedaan, moet de rechter jou beschermen. d) Geen van deze rechten wordt gegarandeerd door de overheid in Colombia.

6 6 Kom in actie! Colombia is misschien ver weg, maar de problemen van het land gaan ook ons aan. Er zijn verschillende organisaties die in actie komen voor de mensenrechten in Colombia. Noem één verschil en één overeenkomst als het gaat over de actiemethoden van beide organisaties. Verschil: Amnesty International Overeenkomst: Amnesty is in 1961 opgericht. Wereldwijd zijn er zo n 3 miljoen Amnesty-leden. Amnesty Nederland telt er ongeveer Feiten. Keiharde feiten. Daar gaat het bij Amnesty om. Amnesty doet voortdurend onderzoek naar de mensenrechtensituatie over de hele wereld. Hoe zit het precies met mensen die onterecht gevangenzitten, of ineens spoorloos zijn verdwenen? Als de feiten boven tafel zijn, is het tijd voor actie. Amnesty brengt dan zoveel mogelijk mensen op de hoogte. Via internet, televisie, kranten. Misschien heb jij ook wel eens een berichtje voorbij zien komen. Hoe meer mensen weten wat er mis is in een land en hoe meer mensen in actie komen, hoe groter de kans dat het land zich aan de mensenrechten gaan houden. Stel, je wilt vrijwilligerswerk gaan doen, voor welke organisatie zou jij je willen inzetten? Leg ook uit waarom. Peace Brigades International In 1983 zond Peace Brigades International voor het eerst vrijwilligers uit om in Guatemala mensenrechtenverdedigers te beschermen. Mensenrechtenverdedigers zijn bijvoorbeeld advocaten, journalisten of vakbondsleiders die opkomen voor de mensenrechten. In landen als Colombia en Guatemala worden deze mensen vaak bedreigd of zomaar gevangen gezet en soms zelfs gemarteld of vermoord. Vrijwilligers van Amnesty over de hele wereld zamelen handtekeningen in, schrijven brieven en bestoken presidenten, ministers en gevangenisdirecteuren met s. Ze schrijven over wat er mis is en wat er moet gebeuren om de situatie te verbeteren. En dat werkt! Door alle aandacht weten de politici en gevangenbewaarders dat ze in de gaten worden gehouden. Vaak stoppen ze met hun foute praktijken en besluiten ze de situatie te verbeteren. Gevangenen komen hierdoor soms vrij of een gevangenbewaarder stopt met martelen, omdat hij weet dat de wereld meekijkt. Meer informatie? Dit is voor ons ver weg en we horen er weinig over. Anders wordt het als een vrijwilliger van PBI uit bijvoorbeeld Nederland, Engeland of Zweden niet van de zijde van een mensenrechtenactivist wijkt. Dan kijkt de wereld wél mee. Ongewapend, maar met een PBI-shirt aan en telefoon in de hand, begeleiden deze vrijwilligers mensenrechtenactivisten waar ze ook gaan of staan. Gaat een activist op reis, dan reizen zij mee. Gaat een activist naar de rechtbank of even boodschappen doen, een PBI er is altijd in de buurt. De aanwezigheid van zo n ongewapende buitenlandse begeleider met PBI-shirt zorgt ervoor dat gewapende groepen wel drie keer nadenken voordat ze een activist kwaad doen. Uiteindelijk is toch iedereen bang voor een slecht imago. Ook zijn regeringen vaak bang dat hun economische belangen eronder lijden als PBI ers door hen gepleegde mensenrechtenschendingen bekendmaken. Op deze manier helpt PBI al dertig jaar activisten en hun organisaties in Guatemala, Nepal, Mexico en Colombia. Meer informatie? Tot slot: kom zelf in actie!

Achter gesloten ogen: Spencer

Achter gesloten ogen: Spencer Achter gesloten ogen: Spencer Opdrachtenblad Regie: Dulco Tellegen Jaar: 2000 Duur: 25 minuten 1 Filmbeschrijving Spencer (18) woont in een opvangcentrum voor voormalig kindsoldaten in Liberia (West-Afrika).

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Blood in the Mobile. Opdrachtenblad. Regie: Frank Piasecki Poulsen Jaar: 2010 Duur:

Blood in the Mobile. Opdrachtenblad. Regie: Frank Piasecki Poulsen Jaar: 2010 Duur: Blood in the Mobile Frank Piasecki Poulsen 2010 52 minuten www.moviesthatmatter.nl Digibordles: www.spons.nl/moviesthatmatter 1 Kijkopdracht Waar gaat de film over? Documentairemaker Frank Poulsen komt

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school.

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij Opdrachtenblad Naam film: Aanduidingen Kijkwijzer: Regie: Jaar: Duur: Eventueel website van de film: Leerdoelen 1. Je kunt op een kaart aanwijzen

Nadere informatie

1. Gedrag / handelen II. Stereotype B. is als iemand of een groep mensen ongelijk wordt behandeld om redenen die er niet toe doen.

1. Gedrag / handelen II. Stereotype B. is als iemand of een groep mensen ongelijk wordt behandeld om redenen die er niet toe doen. When Elvis came to visit Opdrachtenblad Filmbeschrijving Een flatwijk in een Zweedse stad. Een man die normaal gesproken niets van immigranten wil weten krijgt onverwacht een jongetje van Iraanse afkomst

Nadere informatie

Toekomst. Ik wil niet altijd hier blijven. Het is geen fijn leven. Monicah, 19 jaar. werkblad 10

Toekomst. Ik wil niet altijd hier blijven. Het is geen fijn leven. Monicah, 19 jaar. werkblad 10 Toekomst Ik wil niet altijd hier blijven. Het is geen fijn leven. Monicah, 19 jaar werkblad 10 TOEKOMST Het zit er bijna op. Na een paar dagen logeren bij de familie Muthuku ga je straks weer naar huis.

Nadere informatie

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar.

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar. Ziek zijn in Kenia Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar werkblad 04 ziek zijn in kenia In Kenia is het vaak ver lopen naar een ziekenhuis

Nadere informatie

Marcha JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Marcha JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Marcha Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar

Nadere informatie

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03 Moeder werkt Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda werkblad 03 moeder werkt In Kenia worden gemiddeld 4,9 baby s per vrouw geboren. Nederlandse vrouwen baren gemiddeld 1,7

Nadere informatie

Veiligheid. In de sloppenwijk is het nooit veilig. Joshua, 11 jaar. werkblad 09

Veiligheid. In de sloppenwijk is het nooit veilig. Joshua, 11 jaar. werkblad 09 Veiligheid In de sloppenwijk is het nooit veilig. Joshua, 11 jaar werkblad 09 Veiligheid De bijnaam van Nairobi is er niet één om trots op te zijn. De bijnaam is Nai-robbery. Robbery is Engels voor beroven.

Nadere informatie

Yasmina JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Yasmina JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Yasmina Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar

Nadere informatie

Huishoudgeld. Ik verdien zo weinig dat er niets te sparen valt. Rhoda en Ruben. werkblad 07

Huishoudgeld. Ik verdien zo weinig dat er niets te sparen valt. Rhoda en Ruben. werkblad 07 Huishoudgeld Ik verdien zo weinig dat er niets te sparen valt. Rhoda en Ruben werkblad 07 Huishoudgeld Kenia was vroeger een Engelse kolonie*. Dat merk je nu nog steeds. In Engeland hadden ze vroeger de

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05

Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05 Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05 naar school Kinderen in de sloppen Kijk eens goed naar

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN

kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN WERKb L a D WERKBLAD met terugwerkende kracht met terugwerkende kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN Dit werkblad is een voorbereiding op je bezoek aan de vaste tentoonstelling Met Terugwerkende

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

het recht op vrijheid en gelijkheid voor iedereen

het recht op vrijheid en gelijkheid voor iedereen (artikel 1) vrijheid en gelijkheid voor iedereen (artikel 2) het recht niet gediscrimineerd te worden (artikel 3) leven, in veiligheid en vrijheid (artikel 4) geen slavernij of slavenhandel (artikel 5)

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk door een scholier 1811 woorden 2 februari 2010 5,5 48 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is een recht? Een recht is een geheel van regels die bepalen

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt door een scholier 1518 woorden 28 november 2003 6,3 51 keer beoordeeld Vak Nederlands Mijn spreekbeurt gaat over Amnesty International. Amnesty

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Wie zijn ze? werkblad 01

Wie zijn ze? werkblad 01 Wie zijn ze? werkblad 01 Op reis Je gaat op reis. Bestemming: Kenia. Om preciezer te zijn reis je naar de hoofdstad Nairobi, naar de sloppenwijk Mukuru Kayaba. Je logeert bij een gastgezin, de familie

Nadere informatie

Romy JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Romy JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Romy Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar met

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Regie: Jaar: Duur: Website:

Regie: Jaar: Duur: Website: XXXXX Little Voices Opdrachtblad Pequeñas Voces Bronnenblad Jaar: Regie: Jairo Eduardo 2007 Carrillo Jaar: 2010 77 minuten Website: www.pequeñasvoces.com Xx 1 Inhoud 1 Colombia: algemene gegevens 2 Conflict

Nadere informatie

Naar de kerk. Ik houd van m n moeder en m n oma en van de kerk. Josephat, 2 jaar. werkblad 06

Naar de kerk. Ik houd van m n moeder en m n oma en van de kerk. Josephat, 2 jaar. werkblad 06 Naar de kerk Ik houd van m n moeder en m n oma en van de kerk. Josephat, 2 jaar werkblad 06 Naar de kerk Hemelwater. Een mooi woord voor regen. In Kenia regent het in twee periodes per jaar. Dan komt het

Nadere informatie

Fighting the silence Opdrachtblad

Fighting the silence Opdrachtblad Fighting the silence Opdrachtblad Regie: Femke en Ilse van Velzen Jaar: 2007 Duur: 53 minuten http://www.ifproductions.nl/fightingthesilence Voorafgaand aan de film Tussen 1996 en 2002 werd Congo geteisterd

Nadere informatie

Danny s Parade. Bronnenblad. Inhoud. Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website: www.allesovergay.

Danny s Parade. Bronnenblad. Inhoud. Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website: www.allesovergay. Danny s Parade Bronnenblad Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website: www.allesovergay.nl Inhoud - Wat is homoseksualiteit? blz. 3 - Wanneer is iemand homo of lesbisch?

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

Christel JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Christel JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Christel Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar

Nadere informatie

Nadav s vrede Opdrachtblad

Nadav s vrede Opdrachtblad Nadav s vrede Opdrachtblad Regie: Eyal Avneri Jaar: 2004 Duur: 56 minuten Voorafgaand aan de film Nadat de Joodse jongen Nadav (12) uit Jeruzalem vlak voor zijn ogen een bus met schoolkinderen heeft zien

Nadere informatie

Vrije tijd. werkblad 08

Vrije tijd. werkblad 08 Vrije tijd Ik heb geen bal uit de winkel, maar die zijn wel veel leuker. Maar omdat ik die niet heb, maak ik er zelf een en speel daarmee. Jeremiah, 8 jaar werkblad 08 Vrije tijd Tijd voor chai. Je leeft

Nadere informatie

Tabellenboek bij peiling 8 panel Psychisch Gezien: mensenrechten

Tabellenboek bij peiling 8 panel Psychisch Gezien: mensenrechten Tabellenboek bij peiling 8 panel Psychisch Gezien: mensenrechten 1 Caroline Place Lex Hulsbosch Harry Michon -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Biba JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Biba JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: Biba Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar met sommige gaat

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Inhoud 2 1. Welk zelfbeeld heb je nu? 3 2. De basis van je zelfbeeld sterker maken 5 3. Leer je rechten kennen! 6 4. Je bent goed zoals je bent! 12 5. Wat heb je al in

Nadere informatie

Onderzoek Mensenrechten

Onderzoek Mensenrechten Onderzoek Mensenrechten Standaard rapportage, Rapportage gesloten vragen Amsterdam, 10-12-2013 Onderzoekstatistieken Verstuurde e-mails 1080 Afgeronde vragenlijsten 505 Respons 47% Laatste deelname 16

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen!

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen! 1 Filmbeschrijving Mohammed El Koerd is een Palestijnse jongen die opgroeit in de wijk Sheikh Jarrah in het hart van Oost-Jeruzalem. Wanneer zijn woonplaats door Israëlische kolonisten wordt bezet, moet

Nadere informatie

Waar sta jij? (Uit: Kompas)

Waar sta jij? (Uit: Kompas) Waar sta jij? (Uit: Kompas) Dit is een discussieactiviteit over: de basisvoorwaarden van menselijke waardigheid, het respectievelijke belang van burgerlijke en politieke rechten en van sociale en economische

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia?

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia? Hoe kwam Colombia aan zijn naam? a. er zijn veel kolommen (rotszuilen) in het land. b. het is de naam die de oorspronkelijke inwoners gaven. c. de naam verwijst naar ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Danny s Parade. Bronnenblad. Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website:

Danny s Parade. Bronnenblad. Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website: Danny s Parade Bronnenblad Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur: 15 minuten Website: www.allesovergay.nl Danny s Parade Bronnenblad Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden Jaar: 2007 Duur:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 15037 5 oktober 2009 Besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 25 september 2009, nummer WBV 2009/22, houdende

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

Onderzoek Motivaction Mensenrechten in Nederland Bijlage 1.2 Provincies

Onderzoek Motivaction Mensenrechten in Nederland Bijlage 1.2 Provincies Onderzoek Motivaction Mensenrechten in Nederland Bijlage 1.2 Provincies 1.2.1 Groningen De inwoners van Groningen vinden verkeer en vervoer één van de minder urgente probleemgebieden (6% t.o.v. 11%). Bij

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Achter gesloten ogen: Spencer Docentenhandleiding

Achter gesloten ogen: Spencer Docentenhandleiding Achter gesloten ogen: Spencer Docentenhandleiding Regie: Dulco Tellegen Jaar: 2000 Duur: 25 minuten 1 Inleiding en leerdoelen Kinderen spelen graag soldaatje. Niet alleen buiten, maar ook in talloze games

Nadere informatie

EUROPEES VERDRAG VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS

EUROPEES VERDRAG VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS EUROPEES VERDRAG VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS Onze rechten, onze vrijheden T-shirts met 15 cruciale artikelen Onze rechten, onze vrijheden Mensenrechten zijn van iedereen: van elke man, elke vrouw, elk

Nadere informatie

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

DEMOCRATIE OF DICTATUUR? JUNI 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #4 WAT HEB JE NODIG (Kleuren)prints van de leestekst en werkbladen A en B. Elke leerling een pen of potlood. DE WERKVORM IN HET KORT Aan de hand van twee korte verhaaltjes

Nadere informatie

7,4. Praktische-opdracht door een scholier 2191 woorden 31 maart keer beoordeeld. Geschiedenis

7,4. Praktische-opdracht door een scholier 2191 woorden 31 maart keer beoordeeld. Geschiedenis Praktische-opdracht door een scholier 2191 woorden 31 maart 2003 7,4 97 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Dit werkstuk gaat over Amnesty International. We hebben het gekozen, omdat vooral in

Nadere informatie

XXXXX Opdrachtblad. Wadjda. Xxxxx. Bronnenblad. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx

XXXXX Opdrachtblad. Wadjda. Xxxxx. Bronnenblad. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx XXXXX Opdrachtblad Bronnenblad Wadjda Regie: Haifaa Al Mansour Jaar: 2012 97 minuten Xx 1 Movies begeleidt that Matter en adviseert Educatie bij het vertonen van mensenrechtenfilms Film opent school ogen!

Nadere informatie

Angels in the Dust Opdrachtblad

Angels in the Dust Opdrachtblad Angels in the Dust Opdrachtblad Achter gesloten ogen: Spencer Opdrachten Regie: Louise Hogarth Jaar: 2007 Duur: 94 minuten http://www.angelsinthedust.com http://www.amnestyfilmfestival.nl/film/1128 Voorafgaand

Nadere informatie

meiden in iran Kijkvragen bij beeldmateriaal Iran Feiten WERKBLADEN LEERLING Staatshoofd: Ayatollah Sayed Ali Khamenei

meiden in iran Kijkvragen bij beeldmateriaal Iran Feiten WERKBLADEN LEERLING Staatshoofd: Ayatollah Sayed Ali Khamenei Kijkvragen bij beeldmateriaal Iran Waarom zijn de ouders van Mytra uit Iran gevlucht? (uit: Een koffer van herinnering, gemaakt door Marjolein Boonstra) WERKBLADEN LEERLING Nederlanders vragen Mytra vaak

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

China Blue. Opdrachtenblad

China Blue. Opdrachtenblad China Blue Productie, regie en camera: Micha X. Peled (Teddy Bear Films) Jaar: 2005 Duur: 86 minuten (lange versie), 52 minuten (korte versie) 1 Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 LINKS

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 LINKS TWENTE 2016 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 25 JAN - 5 FEB Borne LINKS 15 FEB - 26 FEB Hengelo

Nadere informatie

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar Achor, 31 jaar Achor is gevlucht voor de gevechten tussen regerings- en rebellengroepen. Achor is geboren in Darfoer in Soedan, een regio die geteisterd wordt door gewapende conflicten en geweld. Decennialang

Nadere informatie

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven.

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven. Opmerking: deze pagina wordt losgehaald van de vragenlijst en apart van de vragenlijst bewaard. Instemmingsverklaring Ik heb informatie gekregen over het onderzoek. Dit onderzoek is anoniem. De resultaten

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk

Nadere informatie

Amnesty basiscursus. Even voorstellen. Werken voor en met mensenrechten Amnesty-machine in actie. Rik Vereecken Voorzitter Amnesty Vlaanderen

Amnesty basiscursus. Even voorstellen. Werken voor en met mensenrechten Amnesty-machine in actie. Rik Vereecken Voorzitter Amnesty Vlaanderen Amnesty basiscursus Werken voor en met mensenrechten Amnesty-machine in actie Rik Vereecken Voorzitter raad van bestuur Amnesty International Vlaanderen Even voorstellen Rik Vereecken Voorzitter Amnesty

Nadere informatie

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2 VREEMDELINGEN IN NEDERLAND ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS VREEMDELINGEN Waaraan denken we bij het woord vreemdeling? We beginnen deze les direct met een opdracht. 1. We schrijven op het bord in een grote

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Mensenrechten

Werkstuk Geschiedenis Mensenrechten Werkstuk Geschiedenis Mensenrechten Werkstuk door een scholier 3092 woorden 3 juni 2004 5,5 125 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Wat zijn mensenrechten: Er zijn vrij veel oude rechten. Ik heb gehoord dat

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles Begrijpend en studerend lezen leerlingmateriaal proefles instructieles 8 BLOK 2 1 LES 1 WAR CHILD Kindsoldaat K Die nacht schrok Moses zich een ongeluk. Ineens hoorde hij overal angstig gegil en geschreeuw.

Nadere informatie

Black Gold. Xxxxx. Regie: Xx Jaar:

Black Gold. Xxxxx. Regie: Xx Jaar: Black Gold XXXXX Opdrachtblad Opdrachtenblad Regie: Xx Jaar: 2007 Regie: Nick Francis en Marc Francis Duur: xx Jaar: 2006 Duur: 78 minuten Website: www.blackgoldmovie.com Xxxxx Xxxx 01 XXXXX Leerdoelen

Nadere informatie

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij. Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

Een Giraf in de Regen

Een Giraf in de Regen Een Giraf in de Regen Une Girafe sous la Pluie Pascale Hecquet Land/ België, 2007 12 10 min Film: Animatie 1 Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenilms op

Nadere informatie

Amnesty International

Amnesty International Amnesty International Inhoud 1. De geschiedenis van Amnesty International. 2. Wat doen ze? 3. Rechten. 4. Martelingen. 5. Verdwijningen. 6. De doodstraf. 7. Kindsoldaten. 8. Helpt het en wat kun jij doen?

Nadere informatie

Sloppenwijken in de media

Sloppenwijken in de media Sloppenwijken in de media Opdrachtenblad I want to be a Pilot Regie: Diego Quemada-Diez Jaar: 2006 Duur: 12 minuten Website: www.iwantobeapilot.com Meet the Muthuku Family, aflevering 2: Hoe wonen ze?

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 1499 woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave: 01 Amnesty International.

6,5. Werkstuk door een scholier 1499 woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave: 01 Amnesty International. Werkstuk door een scholier 1499 woorden 23 oktober 2005 6,5 19 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave: 01 Amnesty International. 02 Geschiedenis van Amnesty International. 03 De werkwijze van

Nadere informatie

En daarom werk ik,14 jaar later

En daarom werk ik,14 jaar later En daarom werk ik,14 jaar later opdrachtenblad Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele Jaar: 2013 Duur: 55 minuten (film), 10 37 minuten (portret Raihan) Website: www.filmcompagnie.nl De jonge Raihan Opdrachten

Nadere informatie

UNICEF en kinderrechten

UNICEF en kinderrechten UNICEF en kinderrechten Informatie voor een gastles Leerdoelen (groep 7 & 8) Leerlingen weten waar UNICEF voor staat en wat UNICEF doet Leerlingen weten dat zij rechten hebben en kunnen een aantal rechten

Nadere informatie

Blijf! Xxxxx. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx. Regie: Lourens Blok Jaar: 2010 Duur: 90 minuten. Xxxx

Blijf! Xxxxx. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx. Regie: Lourens Blok Jaar: 2010 Duur: 90 minuten. Xxxx XXXXX Bronnenblad Opdrachtblad Blijf! Regie: Lourens Blok Jaar: 2010 90 minuten X Xx 01 Inhoud 1. Gegevens Iran en Nederland 2. De IND 3. Asielzoekers in Nederland 4. Moeilijke woorden 5. Kinderrechten

Nadere informatie

Seksueel geweld in Colombia: een oorlogswapen

Seksueel geweld in Colombia: een oorlogswapen Seksueel geweld in Colombia: een oorlogswapen Voorstelling van het Oxfam-rapport, georganiseerd door Oxfam Internationaal en Oxfam Solidariteit Vrijdag 11 september 2009, Conferentiezaal A 017 in Amazone,

Nadere informatie

NIEUWSBULLETIN 6 UITGAVE STICHTING EBRU, OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER

NIEUWSBULLETIN 6 UITGAVE STICHTING EBRU, OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER 2017 EBRUSTICHTING Kerstwensen pagina 2 Ashoura Dag pagina 4 Dag rehten van de mens pagina 11 Project 668 pagina 15 NIEUWSBULLETIN 6 UITGAVE STICHTING EBRU, OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER Hierbij ontvangen

Nadere informatie

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft.

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft. Vluchtelingen Inleiding: De afgelopen weken was de zeventienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel veel in het nieuws. Als negenjarig jongetje werd hij door zijn ouders in 2002 naar Europa gestuurd.

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie