Een vluchtje met een ILS Landing.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een vluchtje met een ILS Landing."

Transcriptie

1 Een vluchtje met een ILS Landing. In de kleuren van 1972, net als het gebouw op de achtergrond, staat hij op ons te wachten, de PH-BUC. We gaan hem even gebruiken voor een klein vluchtje naar Heathrow, om daar een ILS landing te maken.

2 Het default panel zit erin, dat moet geen probleem zijn! We stellen alvast de snelheid in, 250Kts en de hoogte. Boven de 10000ft mogen we wat meer snelheid maken, dus 10500ft! De heading is ook wel interessant, dan vliegen we ongeveer in de goede richting. Want we doen het een beetje stiekem, we dienen geen vluchtplan in! We pakken onze GPS erbij en maken een Waypoint aan, EGLL. Na die ge-activeerd te hebben, krijgen we het volgende scherm te zien: DTK, de TracK naar de Destination, is 261 graden.

3 Dat vullen we in bij Heading en dan staat niets het vertrek nog in de weg. We roepen Ground op en geven aan dat we weg willen. In dit geval willen we dus naar het westen en drukken op <7>.

4 En dat mag! Via 1L mogen we vertrekken.. Met de <3> zetten we onze paarse hulplijn aan en laten ons achteruit drukken.

5 Om daarna richting de startbaan te taxiën.. En we mogen gelijk de baan op!

6 Cleared for take off! Flaps OK en gang maken...

7 Tja, en dan zie je dat je tijdens het maken van Screenshots, de mailmelder even moet uitzetten!! Maar de rotatie is er niet minder om.

8 Heel fijn, het landingsgestel kunnen we intrekken, de flaps kunnen stukje bij beetje weer naar normaal, de autopilot mag aan, snelheid, hoogte en natuurlijk de heading.. En dat laatste zorgt ervoor dat we richting Londen draaien!

9 ATC biedt ons Approach aan en de Airport List, we kiezen vandaag voor het laatste. 't Is duidelijk, we zitten nog boven Nederland, Schiphol staat bovenaan, de velden staan op volgorde van afstand, De Kooy is dus verder vliegen als Lelystad. We verlaten de omgeving van Schiphol en klimmen naar onze hoogte.

10 Boven de Noordzee wordt de lijst al korter... Volgens de GPS gaan we de goede kant op, alleen de wind drukt ons wat weg..

11 Door wat met de Heading te spelen, gaan we toch weer de goede kant op.. Ondertussen zitten we op hoogte en zetten de snelheid maar eens wat hoger, 320kts.. We openen de kaart met het 'zonnetje'knopje en schuiven hem naar rechts, tot links het vliegveld in beeld komt en daar klikken we op..

12 Dan opent de lijst met alle frequenties en stellen COM1 op de toren in bijvoorbeeld. Met een beetje geluk kunnen we alvast meeluisteren en horen welke baan in gebruik is. Met het middelste knopje <--> maak je de frequentie 'active'

13 Kijk, de lijst is leeg! We zitten ergens tussen Nederland en Engeland! Nog 16 minuten volgens de GPS en het eerste Engelse veld komt in beeld. 16 minuten gaan we natuurlijk niet redden; we moeten straks ook snelheid minderen..

14 Ondertussen komen er meer vliegvelden in beeld en weldra wordt de lijst zolang, dat we mogen kijken naar velden verderweg! En dat doen we..<9>

15 En warempel, daar is Heathrow! Nu gebeuren er een heleboel dingen tegelijk. De afstand is nog rond 30 miles, bij een hoogte van 10000ft betekent dat, dat we de daling moeten gaan inzetten. Dus brengen we de snelheid terug, draaien de hoogte omlaag en nemen kontakt op met Heathrow, met toets <7>. We kiezen voor <1> zodat we de toren aan de lijn krijgen..

16 Ondertussen zie je dat de snelheid op 220kts staat en de hoogte op 5000ft. De Toren vertelt ons dat we mogen landen op 9L, we moeten met een linkerbocht het veld naderen. Nu we dat weten, klikken we de kaart weer tevoorschijn om de gegevens van de baan 9L op te halen.

17 Daar staat hij, de frequentie is en de richting 093. De frequentie is niet zo moeilijk, die vullen we bij NAV1 in, maar de richting? Je kunt lang zoeken naar een knopje, die is er niet! Gelukkig is het gebiedje hierboven met de muis te bewerken en met wat scrol-bewegingen vullen daar 093 in!

18 We zijn nog steeds aan het zakken, het vliegveld zien we links, voor ons liggen.hoe groter het toestel, hoe verder we naar rechts moeten, omdat we wel een beetje ruimte nodig hebben om de bocht straks te maken. Daarom draaien we de Heading naar 273, we vliegen dan mooi evewijdig aan baan 9L die immers op 93 ligt.je ziet dat het signaal van de ILS ook al opgevangen wordt, we vliegen wel TO, er naartoe, alleen wijst hij nog de verkeerde kant op..

19 Hm, misschien hadden we nog wat meer afstand moeten nemen, voor een 747 zitten we nog redelijk dichtbij het veld... We nemen nog wat snelheid terug en zakken nog wat verder naar beneden..

20 Op de 'Mapview' kunnen we ook mooi de ILS zien, hier ongeveer kunnen we naar het veld toe draaien.met de Heading op de Autopilot brengen we het toestel in de goede richting. Omdat het wat heiïg is zetten we EFIS aan, waardoor we de 'telephone-poles' op onze voorruit geprojecteerd krijgen, ook links zien we dat we onder de Glideslope zitten, dat is goed, dan hoeven we later niet als een baksteen naar beneden om erbij te komen!

21 Hm, er is meer belangstelling, eens kijken wie er eerst mag.. We schakelen APP in en gelijk neemt hij HDG over en zorgt dat we in de goede richting komen. Alt-HOLD blijft nog branden, we zitten nog niet op de goede hoogte. Hm, Swissair mag nog even voor ons aan.. En we schieten iets te ver door, we hadden toch wat meer afstand moeten nemen!

22 En daar gaat de Altitude! De hoogte wordt nu ook door APProach geregeld. ALT laten we gewoon op 3000 staan, de Heading zetten we ook op de baan richting. Dat kan makkelijk zijn als we een Go-around! moeten maken, we zetten dan HDG en HOLD weer aan en het toestel zal weer naar 3000 klimmen in de baan richting. Met stapjes van 10 kts brengen we nu ook de snelheid verder terug terwijl het landingsgestel naar beneden kan en er ook wat flaps opmogen.. Hee, is dat die Swissair daar beneden? Flaps staan nu op 10, gear is down..

23 We mogen! En bevestigen dat terwijl we nog wat meer flaps geven en de snelheid weer verminderen.. Er moet nog wat gecorrigeerd worden en we zitten ondertussen op 1800ft. Flaps staan op 20.

24 De snelheid is nu ongeveer de eindsnelheid en aan de twee rode en de twee witte lampen te zien, zitten we goed op hoogte. Alles gaat dus automatisch, behalve de snelheid en de flaps, die zo langzamerhand op 'Full' kunnen.(<f8>) Zo vanaf de zijkant lijkt het alsof we te laag zitten...

25 Hoewel, iets te hoog zou ook kunnen... Uiteindelijk kwamen we natuurlijk goed aan de grond, op het laatste moment, toen de snelheid rond de 147 zat, ging de SPD, de snelheid er ook af, bij een Go-around! kun je dan gelijk vol gas geven, de Altitude en Heading er weer opzetten, flaps en wielen weer intrekken om vervolgens de snelheid weer op 200 vast te zetten! En dan mag je nog een keer! Oktober 2005, FsTheo voor Dutchfs

1 of 9 13-03-2004 21:21

1 of 9 13-03-2004 21:21 1 of 9 13-03-2004 21:21 Hello Beginnende Piloot Hierbij een stukje uitleg waarom je "niet goed voor de baan uitkomt" Allereerst begin het maken van een vlucht bij een goede voorbereiding! 1. Vluchtvoorbereiding

Nadere informatie

Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator:

Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator: Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator: 1. Begin met het opstarten van MSFlightsim 2. Kies je aircraft en vliegveld van vertrek en geef aan welke gate of ramp en klik op 'fly now' 3. Maak

Nadere informatie

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006.

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. inleiding flight simulator: Starten met Cessna alles uit zetten voor de cold & dark cockpit Vliegtuig kiezen = Lockheed L-049A Constellation

Nadere informatie

pag. 1 Stukje navigatie met behulp van radio-bakens

pag. 1 Stukje navigatie met behulp van radio-bakens pag. 1 Stukje navigatie met behulp van radio-bakens 1. Algemene info BRASS: BRUNO: ANTW: KODE: RW: NDB: VOR: DME: ILS: OM: MM: LOCALIZER: OBI: OBS: ADF: NAV1: NAV2: Vliegveld Brasschaat Baken Bruno Vliegveld

Nadere informatie

Categories of ILS Approaches.

Categories of ILS Approaches. Landing met ILS De eindnadering (Final Approach): Een Instrument Approach Procedure is het soort navigatie dat de piloot in staat stelt om een nauwkeurig vastgelegde route naar de landingsbaan te volgen,

Nadere informatie

PMDG 737 Flight Management Computer

PMDG 737 Flight Management Computer PMDG 737 Flight Management Computer Deel 2 De Arrival Gemaakt door: 1 Deel 2: De Arrival Je zit nu in de cruise fase. Je hebt net de ATIS uitgeluisterd en weet nu dus de landingsbaan en de arrival. Nu

Nadere informatie

De NAV-groep, onder te verdelen in: * default NAV DRAAI KLEINE RONDE KNOP OM * Map TE SWITCHEN TUSSEN NAV EN MAP

De NAV-groep, onder te verdelen in: * default NAV DRAAI KLEINE RONDE KNOP OM * Map TE SWITCHEN TUSSEN NAV EN MAP G.P.S. 1. Wat kun je er mee. bepalen waar je bent bepalen waar je bestemming is bepalen hoe je er kunt komen de grafische afbeelding van een gebied bekijken informatie over vliegvelden, intersecties, NDB

Nadere informatie

file:///g:/websites/zonnet_homepage/nl/tutorials/ndb/ndb_pdf.html

file:///g:/websites/zonnet_homepage/nl/tutorials/ndb/ndb_pdf.html 1 van 16 15-12-2008 15:35 NDB Navigatie by example met FS200(x) Startsituatie = Schiphol - Runway 36C Vlucht = NDB - Navigatie vlucht boven Nederland - Snelheid 250 miles/uur (KTS) - Hoogte 5000 Foot (Alt.)

Nadere informatie

D A S H 8 Q g e t t i n g a i r b o r n e

D A S H 8 Q g e t t i n g a i r b o r n e D A S H 8 Q 4 0 0 g e t t i n g a i r b o r n e In deze aflevering vervolgen we onze serie tutorials voor de Majestic Dash 8 met een korte vlucht van onze flightsim thuisbasis Southampton naa Manchester.

Nadere informatie

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1. Afbeelding: V1.0 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.0 voor deze tabel De groene hoorn met OK erop Enter/beantwoorden Bellen In stand-by: Toegang naar bellijst In menu: enter knop De rode

Nadere informatie

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan.

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan. Beechcraft Baron 58 Beech Baron 58 Cessna Skyhawk Als we de Beech Baron met een Cessna Skyhawk vergelijken, dan valt gelijk op dat de Cessna een eenmotorig en de Beech Baron een tweemotorig vliegtuig is.

Nadere informatie

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers)

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) Dit is met de beste intenties geschreven en sluit redelijk goed aan bij de werkelijkheid, maar het is uitsluitend bedoeld om het plezier van het virtuele vliegen

Nadere informatie

Voor elk toestel waarin je hem wilt plaatsten, zul je een toevoeging moeten maken in de panel.cfg.

Voor elk toestel waarin je hem wilt plaatsten, zul je een toevoeging moeten maken in de panel.cfg. De Groundhandling Gauge. Het pushbacken in Flightsimulator zit een beetje simpel in elkaar. Gelukkig zijn er mensen die zich daar aan ergeren en ook nog gauges kunnen maken. Een van hen is Rob Barendregt,

Nadere informatie

PMDG 737 Flight Management Computer

PMDG 737 Flight Management Computer PMDG 737 Flight Management Computer Deel 1 De Departure Gemaakt door: 1 Ik heb dit manual in elkaar gezet met de bedoeling de beginselen van het programmeren van het FMS onder de knie te krijgen. Het eerste

Nadere informatie

BP-42 Beste Piloten: FMC, Geavanceerde Fixen en koersen 19

BP-42 Beste Piloten: FMC, Geavanceerde Fixen en koersen 19 Beste Piloten, Dit is een aanvulling op de 3 FMC deeltjes van Stefan Kok FS-groep Midden Nederland. De voorkennis uit de eerste 2 deeltjes heb je nodig. Met onderstaande oefeningen kun je geavanceerde

Nadere informatie

Kunt u mij de weg naar vertellen meneer?

Kunt u mij de weg naar vertellen meneer? Kunt u mij de weg naar vertellen meneer? Wat gaan we doen Een beknopte behandeling van de verschillende vliegkaarten kaarten De beschikbare informatie en waar vind ik die? Welke soorten kaarten zijn er

Nadere informatie

Tweede deel: voor de (beginnende) flightsimmer die meer wil weten. Hoofdstuk 14

Tweede deel: voor de (beginnende) flightsimmer die meer wil weten. Hoofdstuk 14 Tweede deel: voor de (beginnende) flightsimmer die meer wil weten Hoofdstuk 14 Air Traffic Control (ATC) Air Traffic Control is in de werkelijke luchtvaart de verkeersleiding en de communicatie tussen

Nadere informatie

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten.

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Als voorbereiding voor het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan is het verstandig om het document Airport Information (

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

1 of 26 1-2-04 17:45

1 of 26 1-2-04 17:45 1 of 26 1-2-04 17:45 VOR Navigatie by example met FS200(x) Startsituatie = Schiphol - Runway 36C Vlucht = VOR - Navigatie vlucht boven Nederland - SPD 300 - ALT 11.000 Foot Toestel = FFX Boeing 737-800

Nadere informatie

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan.

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Met programmeren kun je alles maken, ook. een schilderij! Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Als je klaar bent, vergelijk de tekening dan maar eens met die van je buurman

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

DHC-6 TWIN OTTER. Leo Wagenaar

DHC-6 TWIN OTTER. Leo Wagenaar DHC-6 TWIN OTTER Leo Wagenaar DHC-6 (TWIN OTTER) De Havvilland is van oorsprong een Britse vliegtuigbouwer. In 1928 werd in Canada een vestiging opgezet om Canadese piloten te trainen, maar dit werd een

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Experimenten om het effect van enkele FSX-instellingen op de frame rate te bestuderen

Experimenten om het effect van enkele FSX-instellingen op de frame rate te bestuderen Experimenten om het effect van enkele FSX-instellingen op de frame rate te bestuderen Harm Meertens Wat heb je nodig 1. FSX 2. Scenery: NL2000 v4.06 3. Saved Flight en FSX Display settings, zijn in LaMaMa27Okt2014.zip

Nadere informatie

Medaillon GSM/ GPS/ GPRS/ WiFi

Medaillon GSM/ GPS/ GPRS/ WiFi Medaillon GSM/ GPS/ GPRS/ WiFi Gebruiksaanwijzing Gebruiksaanwijzing: Controleer voor gebruik de inhoud van de verpakking. Het type Medaillon en de uitvoering ervan en check of de meegeleverde accessoires

Nadere informatie

IVAO-NL Training: Holdings

IVAO-NL Training: Holdings IVAO-NL Training: Holdings Introductie Iedereen die wel eens naar een druk evenement is gevlogen of een SPP op CP examen heeft gevlogen, heeft te maken gekregen met holdings. Echter blijkt dit vaak een

Nadere informatie

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu.

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu. Voorbeeldvlucht IFR vlucht (Eelde Amsterdam) Omschrijving: In dit document laat Alex Meijer zien hoe een vlucht wordt gemaakt van Eelde naar Schiphol. Alex is werkzaam als verkeersvlieger en een goede

Nadere informatie

Airbus A320 deel 7 Approach en Landing

Airbus A320 deel 7 Approach en Landing Airbus A320 deel 7 Approach en Landing Het echte stressen gaat nu beginnen: de approach en de landing. Zoveel dingen tegelijk, ik noem er maar een paar. De vergrotingsfactor van je navigation display,

Nadere informatie

Radials en Bearing : Figuur 3 Figuur 4. To, From en de VOR indicator : Laat ons een typische VOR-Indicator van dichter bij bekijken.

Radials en Bearing : Figuur 3 Figuur 4. To, From en de VOR indicator : Laat ons een typische VOR-Indicator van dichter bij bekijken. In deze korte cursus gaan we 3 soorten radionavigatie systemen bespreken : 1- NDB = Nondirectional Beacons 2- VOR = Very High Frequency Omnidirectional Range 3- ILS = Instrument Landing System De ADF of

Nadere informatie

Charts related to an aerodrome

Charts related to an aerodrome Charts related to an aerodrome Wat gaan we doen Uitleg over de approach vliegkaarten Welke kaarten zijn er en welke ATC is er van toepassing, Hoe lees ik de approach kaartjes wat is een: Precision approach

Nadere informatie

4. Vliegen boven Amsterdam

4. Vliegen boven Amsterdam 121 4. Vliegen boven Amsterdam U bent met de Cessna Skyhawk opgestegen vanaf het vliegveld Lelystad (EHLE) en vliegt op dit moment op een hoogte van 1500 voet in zuidwestelijke richting. Het weer is goed

Nadere informatie

4 dagen. 3 landen. 7 vliegvelden. 11.45u vlieguren 1300 NM. Succesvolle ferryvlucht Jerez (LEJR) Lelystad (EHLE), 15 tm 17 januari 2010

4 dagen. 3 landen. 7 vliegvelden. 11.45u vlieguren 1300 NM. Succesvolle ferryvlucht Jerez (LEJR) Lelystad (EHLE), 15 tm 17 januari 2010 4 dagen 3 landen 7 vliegvelden 11.45u vlieguren 1300 NM Succesvolle ferryvlucht Jerez (LEJR) Lelystad (EHLE), 15 tm 17 januari 2010 Dag 1 Administratieve afhandeling 12 dagen later dan oorspronkelijk de

Nadere informatie

TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen

TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen Inleiding Hoewel DFN laagdrempelig is en blijft, is het is wel zo leuk om zoveel mogelijk te vliegen zoals dat in real life gaat. De echte regels zijn echter

Nadere informatie

Hardware / Joysticks instellingen

Hardware / Joysticks instellingen Hardware / Joysticks instellingen Met alleen het kopen en installeren van het programma Microsoft Flightsimulator ben je er nog niet. Na installatie van het programma kun je het vliegtuig besturen met

Nadere informatie

Checklist met verkeersleiding B737. Versie 1.

Checklist met verkeersleiding B737. Versie 1. Checklist met verkeersleiding B737. Versie 1. Vlucht van Schiphol naar Paris Charles de Gaulle. Toelichting. Op de grotere velden ken je Delivery-, Ground-, Tower-, Approach-/Departure- en Radar-verkeersleiders.

Nadere informatie

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht)

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Beste deelnemer Leuk dat u meevliegt! De Dutch Air Rally bestaat uit 4 onderdelen: Vluchtvoorbereiding Precisievlucht Fotoherkenning Vaklanding Lees deze inleiding goed

Nadere informatie

Verwijder de transportbeveiliging - magneetband

Verwijder de transportbeveiliging - magneetband Opstarten ( CRAMBO 500 direct) Pagina Afkoppelen machine.. Activeer de parkeerrem => uittrekken rode knop => zwarte knop D indrukken. Laat de trailer met de rode hendel zakken door deze naar links te 3.

Nadere informatie

Snake met Scratch. Stap voor stap. Pagina 1 van 15

Snake met Scratch. Stap voor stap. Pagina 1 van 15 Snake met Scratch Stap voor stap Pagina 1 van 15 1. Introductie Met deze handleiding gaan we vandaag aan de slag om stap voor stap het klassieke spel Snake te bouwen met Scratch! Spelregels De spelregels

Nadere informatie

PMDG 737 Flight Management Computer

PMDG 737 Flight Management Computer PMDG 737 Flight Management Computer Deel 3 Overig Gemaakt door: 1 Deel 3 Andere opties De vorige twee hoofdstukken waren qua opzet en uitleg vrij basic. Alleen de noodzakelijke dingen voor die vlucht werden

Nadere informatie

Navigeren met de ADF

Navigeren met de ADF Navigeren met de ADF Het LF radio navigatie systeem was zo betrouwbaar dat het 20 jaar lang geen concurrentie had. Het werd overal gebruikt, nog lang nadat de VOR installaties opbloeiden door het hele

Nadere informatie

Open de browser (Internet Explorer, Chrome of Firefox) en typ dit adres in de adresbalk:

Open de browser (Internet Explorer, Chrome of Firefox) en typ dit adres in de adresbalk: Scratch les 1 Taal Welkom bij deze Scratch workshop! Vandaag ga jij kennismaken met Scratch. Scratch is een programmeertaal speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar, dus dat moet ons als leerkrachten

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen!

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! 1) Start het programma GameMaker Studio. 2) Klik op het tabje New om een nieuw project te starten. 3) Geen het project een naam en klik op Create.

Nadere informatie

GPS 500 in FSX. Harm Meertens. LaMaMa 28 november

GPS 500 in FSX. Harm Meertens. LaMaMa 28 november GPS 500 in FSX Harm Meertens LaMaMa 28 november 2016 harm.meertens@home.nl Indeling presentatie Wat is en wat kan de GPS500 Wanneer GPS500 gebruiken en waarom Hoe bedien je de GPS500 Referenties Samenvatting

Nadere informatie

Medaillon. Gebruiksaanwijzing GSM/ GPS/ GPRS. www.anabell.nl

Medaillon. Gebruiksaanwijzing GSM/ GPS/ GPRS. www.anabell.nl Medaillon GSM/ GPS/ GPRS Gebruiksaanwijzing www.anabell.nl 1 Voorbereiden voor gebruik Installatie micro SIM Kaart - Installeer de micro SIM kaart in het toestel. De SIM kaart is nodig voor het opzetten

Nadere informatie

Handleiding. GSM/GPS/WiFi polshorloge

Handleiding. GSM/GPS/WiFi polshorloge Handleiding GSM/GPS/WiFi polshorloge 1 Product Beschrijving 1.1 Product Afbeelding Het AnaBell GSM/GPS Polshorloge is de nieuwste generatie van GSM telefonie gecombineerd met GPS technologie. Het is een

Nadere informatie

www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS

www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS Indien nodig stelt garmin een nieuwe software versie ter beschikking voor je GPS. Deze verbeterde versie bevat doorgaands een aantal

Nadere informatie

Frame rate in FSX. Harm Meertens. hcc groningen. LaMaMa 27 oktober Werkgroep Flight Simulator.

Frame rate in FSX. Harm Meertens. hcc groningen. LaMaMa 27 oktober Werkgroep Flight Simulator. Frame rate in FSX Harm Meertens LaMaMa 27 oktober 2014 Werkgroep Flight Simulator hcc groningen harm.meertens@home.nl Indeling presentatie Inleiding Referentie instellingen Scenery Referentie vluchtplan

Nadere informatie

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Scratch sdas Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Inhoud Wat is scratch?... 2 Deel 1: Account aanmaken... 2

Nadere informatie

ADE DEEL 2 EEN NIEUW VLIEGVELD AANLEGGEN

ADE DEEL 2 EEN NIEUW VLIEGVELD AANLEGGEN Een nog niet bestaand, nieuw vliegveld? Zijn er niet genoeg bestaande dan? Ja, maar voor alle volgende stappen is het handiger om met iets totaal nieuws te beginnen, vandaar. De door mij gekozen locatie

Nadere informatie

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Smart Home Beveiliging app... 4 1.1 Installatie... 4 2. Installatie... 5 4. Gebruik... 6 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop!

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

GPS - CURSUS. Peter Sinot Vragen: Downloaden PDF: Peter Sinot -

GPS - CURSUS. Peter Sinot Vragen: Downloaden PDF:  Peter Sinot - GPS - CURSUS Peter Sinot Vragen: peter@sinot.nl Downloaden PDF: www.sinot.nl Peter Sinot - peter@sinot.nl - Wat wil je met een GPS? - Hoe werkt de GPS - Wat kun je met een GPS - Wat zijn: - waypoints -

Nadere informatie

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor

Nadere informatie

Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan. De Handleiding

Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan. De Handleiding Groep 10 IMD42 Niels Cremers Marc Hensen Sander Keurentjes Mathijs Mejan De Handleiding Index Inleiding... 3 De meters... 4 Het stuur... 6 Het navigatie systeem... 9 De Console... 10 De radio... 11 2 Inleiding

Nadere informatie

Mindstorms-Ev3 Robot

Mindstorms-Ev3 Robot Oefening 1: bouw de robot zie het boekje Mindstorms-Ev3 Robot blz. 4 tot blz. 38 blz. 42 tot blz. 46 blz. 54 tot blz. 67 blz. 69 tot blz. 71 blz. 77 tot blz. 79 Geen gyroscoop (blz. 48) sensor bouwen en

Nadere informatie

Lockheed L- 049A Constellation

Lockheed L- 049A Constellation Lockheed L- 049A Constellation Van FSDZigns Vertaald door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. FSDZigns L-049A Panel Het echte plezier om met dit vliegtuig te vliegen wordt pas bereikt

Nadere informatie

FS Holland. Made by P.E. van Dusschoten

FS Holland. Made by P.E. van Dusschoten Made by P.E. van Dusschoten Made by P.E. van Dusschoten VFR route Zwitserland Leg 1. Bern Interlaken Leg 2. Interlaken Meiringen Leg 3. Meiringen Alpnach Leg 4. Alpnach Buochs Leg 5. Buochs Emmen Leg 6.

Nadere informatie

Ga naar en remix het spel.

Ga naar   en remix het spel. Oversteken In deze handleiding maken we kennis met Hassan de Hond. Haasan is gek op lekker eten en aan de overkant van de weg ligt van alles om te smullen, een banaan, een taco, een taart, een watermeloen

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid maakt nadrukkelijk geen deel uit

Nadere informatie

1 of :51

1 of :51 1 of 37 1-2-04 17:51 "IFR Flight & ILS Landing by Example" met FS200(x) Startsituatie = Maastricht - Runway 04 Vlucht = VOR - Navigatie, ILS vlucht boven Nederland - SPD 250 - ALT 7000 Foot Toestel = FFX

Nadere informatie

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken!

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Scratch in drie uur Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Bernd Gärtner Nederlandse vertaling en bewerking: Martine Segers

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Gelukkig zonnetje - bz 1

Gelukkig zonnetje - bz 1 http://vectips.com/tutorials/create-a-happy-sun-character/ Gelukkig zonnetje Deze oefening werd gemaakt en uitgelegd voor Adobe Illustrator CS4. Ik heb geprobeerd de oefening volledig te maken in Photoshop,

Nadere informatie

Navigatie in Flight Simulator

Navigatie in Flight Simulator Navigatie in Flight Simulator Navigatie: Besturing van een vlieg- voer- of vaartuig terwijl het onderweg is naar de bestemming. Nodig zijn: een plan (waarheen en langs welke route), besturing (richting,

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Inhoud. Scherm_herziening.doc Blz. 1/19

Inhoud. Scherm_herziening.doc Blz. 1/19 Inhoud 1. VOORBEREIDING... 2 1.1. RASTERLIJNEN INSTELLEN... 2 1.2. GROEPEREN VAN OBJECTEN/AFBEELDINGEN... 2 2. OPMERKINGEN... 3 2.1. SELECTEREN VAN OBJECTEN/AFBEELDINGEN... 3 2.2. AFBEELDINGEN INVOEGEN...

Nadere informatie

AFO Beheer sjablonen voor documenten

AFO Beheer sjablonen voor documenten AFO 153 - Beheer sjablonen voor documenten 153.1 InleidingAFO 153 opent met een overzicht zoals hieronder van alle aanwezige sjablonen: U kunt het beste beginnen door het standaardsjabloon default-smart

Nadere informatie

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Deze quickstart handleiding is gemaakt voor de Syma X8HC en de X8HW. Naast deze quickstart handleiding raden wij aan om ook de Engelse handleiding te lezen voor

Nadere informatie

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.1 Mar, elibom games Smartphones, Page 1

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.1 Mar, elibom games Smartphones, Page 1 Smartphones Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.1 Mar, 2016 elibom games Smartphones, Page 1 HUAWEI Y635 Ingebruikname na uitpakken: Achterkant afnemen SD kaart wordt niet meegeleverd, is ook NIET

Nadere informatie

LORD OF THE RINGS ALLE ONDERDELEN VAN HET SPEL START VAN HET SPEL

LORD OF THE RINGS ALLE ONDERDELEN VAN HET SPEL START VAN HET SPEL LORD OF THE RINGS ALLE ONDERDELEN VAN HET SPEL LORD OF THE RINGS is een platform spel. Waarbij je de pijl moet ontwijken en ondertussen munten moet verzamelen. Bij genoeg geld kun je levels kopen. Het

Nadere informatie

6 Vluchtplanning gedetailleerd

6 Vluchtplanning gedetailleerd 6 Vluchtplanning gedetailleerd In hoofdstuk 3.2 maakten we een eenvoudig vluchtplan. Alleen bedoeld om snel kennis te maken met het programma. In dit hoofdstuk maken we een vluchtplan waarbij we alles

Nadere informatie

Majestic Dash 8 Q400 vervolg: de FMC (FMS) deel 4

Majestic Dash 8 Q400 vervolg: de FMC (FMS) deel 4 Maak je geen zorgen, er komen grotere afbeeldingen van de kaart en ook detailkaarten. De liefhebbertjes hebben het al herkend: een kaart in Skyvector. Daar kan iedereen over beschikken en hier is de variant

Nadere informatie

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine.

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Wat is een draaitabel? Een draaitabel (Engels: pivot table) is een soort tabel die datalijsten in spreadsheets zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Leer vliegen met uw computer.

Leer vliegen met uw computer. Leer vliegen met uw computer. 1) Cessna 182S. - Bespreking vliegtuig. - Bespreking instrumenten. - Vlucht van Koksyde naar Oostende. (Vlucht op zicht met instellen van de ILS). - Vlucht van Kortrijk Wevelgem

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2012 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Installatie Citrix receiver... 3 Instellen Microsoft Internet Explorer... 5 Inloggen op Citrix en Vero... 10

INHOUDSOPGAVE Installatie Citrix receiver... 3 Instellen Microsoft Internet Explorer... 5 Inloggen op Citrix en Vero... 10 Procedure installatie Citrix voor Windows (Microsoft) INHOUDSOPGAVE Installatie Citrix receiver... 3 Instellen Microsoft Internet Explorer... 5 Inloggen op Citrix en Vero... 10 2 Installatie Citrix receiver

Nadere informatie

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl GoTalk Now voor ipad Korte Nederlandstalige handleiding aangeboden door www.praatapps.nl START 1 2 3 4 5 6 7 (naam) (naam) Als je de app opent zie je 7 knoppen: 1. GoTalk now logo: Als je hierop klikt

Nadere informatie

Handleiding pc bouwen.

Handleiding pc bouwen. Handleiding pc bouwen. Versie:2.0 Naam: Maarten van Dijk Klas: 3I317P Datum: 10-02-2008 Inhoudsopgave VOORWOORD.... 3 1. INLEIDING... 4 2.1 HOE ZET IK DE ONDERDELEN IN DE KAST?... 5 2.2 WINDOWS EN OVERIGE

Nadere informatie

De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker

De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker 05-2014 Ondanks dat vliegen volgens Visual Flight Rules (VFR) vooral op zicht gaat, zijn de instrumenten erg belangrijk. Bij VFR vliegen

Nadere informatie

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2.

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2. Meer Blokken Voorkennis: SuperDojo, Snake Leerdoelen: Meer Blokken Introductie Meer Blokken zijn Scratch s manier van functies. Functies zijn een heel belangrijk concept in alle programmeertalen. Het staat

Nadere informatie

INSTELLINGS EN GEBRUIKERSHANDLEIDING SENIOREN GSM MET PANIEKKNOP EN LOKALISATIE

INSTELLINGS EN GEBRUIKERSHANDLEIDING SENIOREN GSM MET PANIEKKNOP EN LOKALISATIE INSTELLINGS EN GEBRUIKERSHANDLEIDING SENIOREN GSM MET PANIEKKNOP EN LOKALISATIE In deze handleiding beperken we ons tot de functionaliteiten zoals ze beschreven zijn op de website seniorenalarmen.be. Vooraleer

Nadere informatie

SCRATCH VOOR BEGINNERS

SCRATCH VOOR BEGINNERS Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 Beginnen met Scratch Code toevoegen of verwijderen Dingen laten bewegen Er goed uitzien Alle sprites Op afstand bedienbare vis Vissen! 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1 Beginnen

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Welkom! Veel plezier met Scratch!

Welkom! Veel plezier met Scratch! Welkom! Beste leerlingen Vandaag zullen jullie voor het eerst programmeren: zelf computerprogramma s maken. Hiervoor moet je de computer vertellen wat hij moet doen. Dit doe je in een programmeertaal,

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 June, elibom games Smartphones, Page 1

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 June, elibom games Smartphones, Page 1 Smartphones Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 June, 2017 elibom games Smartphones, Page 1 HUAWEI Y6 Compact II Ingebruikname na uitpakken: Achterkant afnemen SD kaart wordt niet meegeleverd,

Nadere informatie

Hoofdstuk 11. B Autopiloot-instellingen De autopiloot omvat de volgende functies (tussen haakjes de Engelse benaming;

Hoofdstuk 11. B Autopiloot-instellingen De autopiloot omvat de volgende functies (tussen haakjes de Engelse benaming; Hoofdstuk 11 B737-800 Autopiloot-instellingen De autopiloot omvat de volgende functies (tussen haakjes de Engelse benaming; zie afbeelding 11.1): Automatische powerregeling (autothrottle, A/T ARM) Snelheid

Nadere informatie