De Android smartphone ( ) Gerrit van Eijndhoven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Android smartphone (16-9-2014) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/"

Transcriptie

1 De Android smartphone ( ) Gerrit van Eijndhoven Wat is een smartphone?... 2 De Android-smartphone... 2 De standaardvoorzieningen:... 2 Knoppen... 3 Standaard app s... 3 Sensoren... 4 Play store... 4 Beveiliging Berichten... 4 Bestanden verzenden en ontvangen Foto s verplaatsen App s verwijderen... 5 Enter-toets in de app Berichten... 6 Schermafdruk maken en gebruiken Foto s van je camera naar je smartphone kopiëren via Wifi Je smartphone als navigatieapparaat gebruiken.... 8

2 Wat is een smartphone? Een smartphone (slimme telefoon) is een kruising tussen een tabletcomputer en een telefoon die bedient wordt via een aanraakscherm (touchscreen). Het heeft dus de computer- en internet mogelijkheden van een tablet en de bel- en SMS mogelijkheden van een telefoon. Daarnaast zijn er meestal nog een aantal extra voorzieningen en extra sensoren voor bijzondere toepassingen in aangebracht. Door de uitgebreide mogelijkheden is de smartphone in korte tijd zeer populair geworden en hebben veel gebruikers hun klassieke draagbare telefoon vervangen door een smartphone. De afmetingen zijn kleiner dan de kleinste tablets en zodanig dat ze in een broekzak passen. De meeste schermdiagonalen liggen tussen 3 en 6 inch. Ze zijn voorzien van een besturingssysteem, meestal ios (Apple), Android (Google) of Windows8 (Microsoft). De Android-smartphone Een Android-smartphone is een smartphone die voorzien is van het Androidbesturingssysteem. Dit systeem is door Google ontwikkeld om de Apple-hegemonie te doorbreken en wordt door Google beschikbaar gesteld aan hardwarefabrikanten om in hun apparatuur te gebruiken. Daardoor zijn er nu tientallen merken die Android-smartphones op de markt hebben gebracht. De prijzen lopen uiteen van minder dan 100 tot meer dan 800. Van het Android-besturingssysteem zijn in loop der tijd steeds meer versies uitgebracht. Op dit moment (aug. 2014) is versie 4.4 het meest actueel terwijl versie L onderweg is. De standaardvoorzieningen: - Touchscreen (aanraakscherm). Door op het scherm op een icoon te tikken kan men een App (=toepassing) starten. - Internet Alle smartphones zijn geschikt voor Internet, zowel via Wifi als via Mobiel Internet Onder Wifi verstaat men internetontvangst over korte afstand zoals vanaf een thuismodem of router. Meestal is het bereik maar max. 20 á 30 meter. Onder Mobiel Internet verstaat men internetontvangst over grote afstand via speciale UMTS-zendantennes die door providers geëxploiteerd worden. Ze staan meestal op hoge gebouwen en speciale zendmasten, in Nederland staan er al meer dan Daarnaast ook nog een dergelijk aantal voor GSM-telefoon. Voor Mobiel Internet wordt het systeem G3 en bij de recente toestellen ook G4 gebruikt.

3 Om Mobiel Internet te gebruiken zal men bij een provider een betaald abonnement moeten nemen of een prepaidkaart met een beperkte databundel moeten kopen.. Gebruikt men geen Mobiel Internet dan kan men met Wifi echter zowel thuis als op zeer veel andere plaatsen (treinen, stations, openbare instellingen, McDonalds, restaurants) via z.g. hotspots, toch op internet. Soms moet men er voor betalen (bv. in sommige hotels). Ook bieden providers zoals KPN en Ziggo voor hun klanten speciale Wifi-hotspots aan. Daar Wifi nagenoeg altijd gratis is zal Wifi voor velen het aantrekkelijkst zijn. Een Mobiel Internetabonnement kost al gauw zo n 20/mnd. - Telefoon Aan telefoongebruik zijn altijd kosten verbonden. Men kan er mee bellen en SMS-berichten versturen. Om de telefoon te kunnen gebruiken zal men een telefoonabonnement (GSM) bij een provider moeten nemen of een pre-paid simkaart moeten kopen en installeren. Als men maar incidenteel belt zal pre-paid meestal het voordeligst zijn - GPS Nagenoeg alle smartphones beschikken over GPS (=Global Position System), dat is een mogelijkheid om de eigen positie te bepalen via navigatiesatellieten. Deze gevonden positie kan gebruikt worden in kaart- en navigatietoepassingen. Het gebruik is kosteloos. - Camera Alle smartphone s hebben aan de achterzijde en dikwijls ook aan de voorzijde een camera waarmee men foto s en video s kan maken. Knoppen De smartphone is meestal voorzien van vijf knoppen: - Aan/uit (meestal aan de rechterzijkant) - Geluid hard/zacht (meestal aan de linkerzijkant) - Home (op touchscreen midden aan de onderzijde) - Vorig scherm (op touchscreen rechts aan de onderzijde) - Hulpmenu s (op touchscreen links aan de onderzijde) Standaard app s Door de fabrikant worden standaard een aantal noodzakelijke App s (=toepassingen) geïnstalleerd bv.: - Instellingen Hiermee heeft men toegang tot een aantal systeeminstellingen zoals Sim-beheer, Wifi-instelling, Blue Tooth, scherminstellingen, App s en nog veel meer. - Bestandsbeheer. Hier heeft men toegang tot de bestandsmappen met foto s, video s en documenten. Men kan er ook nieuwe mappen aanmaken en bestanden verplaatsen. - Camera Via deze App kan men de camera instellen en bedienen. - Galerij In de Galerij kan men de gemaakte of gedownloade foto s bekijken - Telefoon

4 Via deze App kan men bellen - Contacten Hier kan men de gegevens (telefoonnummer, adres, -adres) van contactpersonen vastleggen. Deze kunnen dan ook worden gebruikt bij telefoneren, SMS-en, WhatsApp-en en en. - Berichten Via deze App kan men SMS-berichten versturen. Sensoren Daar de smartphone ook echt smart is heeft hij een aantal sensoren aan boord om bepaalde toepassingen uit te kunnen voeren. Voorbeelden zijn: - Barometer (voor hoogte en luchtdrukmeting) - Hall (sluiting cover registreren) - Nabijheid (schakelt scherm uit als je telefoneert) - Lichtsensor ( dimt het scherm bij weinig licht) - Geomagnetisch (kompas) - Gyroscoop (stand van de smartphone) - Versnelling (beweging van de smartphone) - Temperatuur (omgevingstemperatuur) - Microfoon (meet geluid) - Beat (meet hartslag) - Fingerprint (controleert vingerafdruk) Meestal zullen maar enige van deze sensoren aanwezig zijn, afhankelijk van merk en type.moet persé één van deze sensoren aanwezig zijn, controleer dat dan voor aanschaf van je smartphone. Play store De standaard app s zijn meestal speciaal voor de fabrikant ontwikkeld en vooral bij de goedkope merken soms wat beperkt. In de Play store kan men wel eens goede vervangers vinden. Daarnaast kan men zelf via de App Play store nog veel andere toepassingen installeren bv. Buienradar, Google Maps, Knooppunten fietsroutes, Internetbankieren, WhatsApp, kompas, zaklamp en nog veel meer. Er zijn tienduizenden App s beschikbaar, gratis of betaald. Beveiliging. Daar, vooral de te downloaden app s, niet zo strikt gecontroleerd worden als bij de Apple-apparaten is het aan te bevelen om ook op de Android-smartphone een beveiligingsprogramma te installeren,bv. Avast! Mobile Security. Men kan deze of een andere downloaden in de Play store. Berichten Via deze App kan men SMS-berichten versturen. Hiervoor heeft men een telefoonverbinding nodig. Men kan alleen tekstberichten versturen. Bijlagen zijn niet mogelijk. Het verzenden van SMS-berichten gaat via je telefoon en kost dus geld.

5 WhatsApp Met de app WhatsApp kan men via internet tekstberichten met evt. bijlagen (foto, video) sturen naar anderen die deze app ook hebben geactiveerd. Om WhatsApp s te versturen of ontvangen heeft men een internetverbinding nodig. Het sturen van deze berichten via Wifi is geheel gratis, gebruikt men echter mobiel internet met een pre-paid databundel dan worden de gebruikte data wel van je tegoed afgetrokken en is dan dus niet helemaal kosteloos al zijn deze kosten vrij laag. Verzend in dat geval zo weinig mogelijk foto s e.d. Na het installeren van WhatsApp heeft men een abonnement waarvan het gebruik het eerste jaar gratis is maar daarna ongeveer 1/jaar kost. Stuur je een WhatsApp-bericht naar iemand dan wordt zijn 06-telefoonnummer als identificatie gebruikt. WhatsApp is te downloaden in de Play store. Heeft men op een bepaalde plaats geen internet beschikbaar dan kan men nog altijd een (betaald) SMS-bericht sturen via Berichten. Bestanden verzenden en ontvangen. De eenvoudigste manier om bestanden (foto s en andere documenten) te verzenden of te ontvangen is om deze als bijlage toe te voegen aan een bericht dat je evt. naar jezelf stuurt. Als je die bijlage op je smartphone ontvangt en opent worden hij automatisch opgeslagen in een geschikte map. Voor foto s is dat de Galerij-map Downloads. Foto s verplaatsen. Als je foto s maakt of download plaatst Android deze automatisch in bepaalde voorkeursmappen zoals Downloads, WhatsApp, Camera, etc. Na wat langere tijd worden die verzamelingen vrij onoverzichtelijk en verdient het voorkeur om je foto s in eigen mappen te plaatsen bv. Vakantie 2014, Tuin of Avondvierdaagse. Bij bepaalde toestelmerken kun je in de app Galerij de gewenste mappen zelf aanmaken en de foto s daarnaar verplaatsen, meestal kan de echter niet. Open in dat geval de app Bestandsbeheer. Daar vind je een compleet overzicht van de opslagmappen en kun je wel een nieuwe map op de juiste plaats aanmaken. Vervolgens kun je bepaalde foto s uit bv. de map Camera Knippen of Kopiëren en in de nieuw gemaakte map Plakken. Open je daarna de Galerij dan staan de foto s keurig in de gewenste map. App s verwijderen Heb je een app geïnstalleerd dan wil je hem later wel eens verwijderen. Het is niet voldoende om het app-icoon naar de bovenrand van je scherm te vegen. Dan wordt alleen de snelkoppeling van je scherm verwijderd. Wil ook de installatie ongedaan maken doe dat als volgt: - Tik op de app Instellingen - Tik daar op Apps - Tik daar op de betreffende app - Tik in het dan verschenen scherm op Verwijderen - Klik vervolgens op OK Nu is de toepassing echt verwijderd.

6 Enter-toets in de app Berichten Bij veel toestellen is, in het virtuele toetsenbord bij Berichten, de enter-toets vervangen door een smiley (rechtsonder). Dat is lastig, hierdoor kun je niet naar een nieuwe regel. Door op de Shift-toets te tikken selecteer je niet alleen de hoofdletters maar is de smiley ook vervangen door een enter-toets. Klik je daarop dan ga je naar een nieuwe regel. Schermafdruk maken en gebruiken. Alle computers en tablets hebben een voorziening om een schermafdruk (screendump of screenshot) van het vertoonde scherm te maken. Ook op de Android-smartphones is die functie aanwezig. Die schermafdruk wordt dan als een foto opgeslagen in de Fotogalerij, zodat je die later kan bekijken. De werking is echter niet overal hetzelfde. Schermafdruk maken: De werkmethode is afhankelijk van merk en type. De meest voorkomende methodes zijn: 1 Dikwijls kan men een schermafdruk maken door de aan/uit-knop 2 sec. in te drukken. Er opent dan een schermpje waarin men dan o.a. een schermafdruk maken kan aanklikken. 2 Veel toestellen gebruiken de toetscombinatie geluidsvolumeknop laag en aan/uitknop. Houd men die 2 sec. samen ingedrukt dan hoort men een sluitergeluid en wordt de schermafdruk opgeslagen in de Fotogalerij. 3 Een ander mogelijke toetscombinatie is de toetscombinatie geluidsvolumeknop laag en Home-knop. Houd men die 2 sec. samen ingedrukt dan hoort men een sluitergeluid en wordt de schermafdruk opgeslagen in de Fotogalerij Schermafdruk gebruiken: Een zeer handige toepassing is het vastleggen van informatie op een internetsite, vooral als men op dat moment geen printer ter beschikking heeft. Die info is uiteraard alleen maar te zien als men op dat moment een internetverbinding (mobiel of Wifi) heeft. Legt men die info dan echter vast in een schermafdruk dan kan men die later, als geen internet aanwezig is, opnieuw via de Galerij bekijken. Enige toepassingsvoorbeelden: - Een gevonden adres vastleggen - Vastleggen van gevonden productgegevens - Vastleggen van een plattegrond of route uit Google Maps - Vastleggen van een gemaakte Knooppunt-fietsroute zodat men die onderweg, zonder internet, weer kan bekijken. Doordat men alleen een afdruk kan maken van het vertoonde scherm is het soms handig om op het scherm in te zoomen en dan pas de schermafdruk te maken. Vooral bij kaarten, plattegronden en routes kun je zo, door meerdere ingezoomde schermafdrukken te maken, de complete kaart vastleggen.

7 Foto s van je camera naar je smartphone kopiëren via Wifi. Met veel hedendaagse camera s kun je draadloos een verbinding maken met een smartphone en die gebruiken als bv. afstandsbediening of om foto s naar je smartphone te kopiëren. Dit gebeurt m.b.v. een Wifi-verbinding. Die camera s hebben zelf een eigen modem waarmee een Wifi-verbinding kan worden gemaakt met de smartphone. De reikwijdte is echter maar beperkt tot ongeveer 2 meter. Ik ga hier uitleggen hoe dat gebruik met camera in zijn werk gaat met een Panasonic Lumix TZ55 compactcamera. Eerst moet de draadloze netwerkverbinding tussen camera en smartphone worden gemaakt. Doe dat als volgt: - Installeer op de Android-smartphone via de Play Store de app Panasonic Image App. - Activeer op de camera Wifi door de Wifi-knop even ingedrukt te houden. - In het dan geopende schermpje staat een SSID-code en een wachtwoord Noteer beiden. - Open op de smartphone Instellingen en klik op Wifi - Je vindt daar dan, tussen alle gevonden netwerken, ook een netwerk naar je camera met de naam van het genoteerde SSID. - Klik daar op en vul het genoteerde wachtwoord in. Dit is alleen maar de eerste keer nodig!. Een volgende keer is op het juiste netwerk klikken voldoende. - Klik op verbinding maken Nu wordt de verbinding gemaakt. Wil je later foto s van de camera overzetten naar je smartphone doe als volgt: - Open op je camera Wifi door een paar seconden op de Wifi-knop te drukken. - Open op de smartphone, via Instellingen Wifi, het gemaakte camera-netwerk. - Open de Image App - Nu verschijnen de foto s die op de camera staan. - Selecteer de gewenste foto s - Kopieer ze door op het pijlsymbool linksonder te klikken. - Vergeet niet om daarna je normale Wifi weer te activeren. - Wifi op je camera sluit je af door de camera even uit te schakelen. Nu kun je die foto s voortaan ook in de Galerij op je smartphone bekijken.

8 Je smartphone als navigatieapparaat gebruiken. Navigatiesystemen hebben de onhebbelijkheid dat de kaarten snel verouderen. Updaten kost dan meestal veel geld. Voor op je smartphone is nu de gratis navigatieapp Navfree beschikbaar zowel voor Android als Apple in de betreffende appstores.. Dit programma is zeer compleet, rijkelijk voorzien van Points of Interest en nagenoeg gelijkwaardig aan de conventionele navigatieapparaten. De zeer recente kaarten zijn voor nagenoeg alle landen gratis te downloaden. Na het installeren en downloaden heb je alleen maar GPS, dus geen internet meer nodig. Je kunt routes voor auto, fiets en voetganger aanmaken. Ook om de weg te vinden in een vreemde stad.is het zeer handig Een echte aanrader!!

Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/

Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Versie verschillen... 2 Gebruik van een ipad... 3 Handleiding... 3 Eerste gebruik... 3 Apple ID... 3 Knoppen... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone. Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone. Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2 Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone English Inhoudsopgave Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2 1.0 Product Introductie... 3 1.1 Knoppen en aansluitingen...

Nadere informatie

Inleiding 8. Basishandelingen 22

Inleiding 8. Basishandelingen 22 INHOUDSOPGAVE Inleiding 8 De iphone 9 De iphone 3G/3GS 9 De iphone 4 9 De iphone 4S 10 De iphone 5 10 Firmware op de iphone 12 Menustructuur en knoppen 12 De eerste stappen 13 De iphone activeren 13 De

Nadere informatie

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg CURSUS ANDROÏD Frank Missotten CVO Zuid-Limburg Wist je al dat de aarde binnenkort bevolkt zal zijn met leuke, vriendelijke groene robotjes die gratis zijn en naar de naam Android luisteren? Deze groene

Nadere informatie

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Vakantiefietser Amsterdam

Vakantiefietser Amsterdam De smartphone mee op reis GPS-navigatie en internet Johan Blom mei 2013 Inhoudsopgave Inleiding! 1 Deel I! GPS-Navigatie! 2 Smartphone versus GPS-toestel! 3 Voordelen van GPS-navigatie! 5 Digitale kaarten!

Nadere informatie

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS MAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Xperia Z2 D6502/D6503 Inhoudsopgave Aan de slag... 7 Over deze handleiding...7 Overzicht...7 In elkaar zetten...8 Uw apparaat voor de eerste keer inschakelen... 10 Waarom heb ik een

Nadere informatie

Bestuur Android via je pc met AirDroid. Door Henk Verbeek

Bestuur Android via je pc met AirDroid. Door Henk Verbeek Bestuur Android via je pc met AirDroid Door Henk Verbeek AirDroid Android besturen met de pc Inleiding Doordat Android een open systeem is, hebben applicatieontwikkelaars veel mogelijkheden om nieuwe dingen

Nadere informatie

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera EM6250HD Easy Pro View HD IP camera 2 NEDERLANDS EM6250HD Easy Pro View HD IP camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Update informatie... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 1.3 Wat heb je nodig

Nadere informatie

INTERNET OP TELEVISIE

INTERNET OP TELEVISIE INTERNET OP TELEVISIE Nederlandse handleiding Versie 2.0 2013, CYMTV B.V. Inhoudsopgave Uw Pluggy 3 Leveringsomvang 5 Aansluiten van de componenten 6 De Pluggy afstandsbediening 8 Aansluiten van het Airmouse

Nadere informatie

Je HTC One Handleiding

Je HTC One Handleiding Je HTC One Handleiding 2 Inhoud Inhoud Aan de slag HTC One 7 SIM-kaart 8 De batterij opladen 9 Het toestel in- of uitschakelen 10 Heb je begeleiding nodig bij het werken met je telefoon? 10 Je telefoon

Nadere informatie

EM6270 Easy Pro View HD Pan/Tilt IP camera

EM6270 Easy Pro View HD Pan/Tilt IP camera EM6270 Easy Pro View HD Pan/Tilt IP camera EM6270 Easy Pro View HD Pan/Tilt IP camera Inhoudsopgave 2 NEDERLANDS 1.0 Introductie... 4 1.1 Inhoud van de verpakking... 4 1.2 Wat heb je nodig om de camera

Nadere informatie

#dataverbruik. houd uw dataverbruik in de hand. infopaper. Gebruik de website. mijn.dekatel.nl of de. applicatie mijn.dekatel. U ziet daar uw actuele

#dataverbruik. houd uw dataverbruik in de hand. infopaper. Gebruik de website. mijn.dekatel.nl of de. applicatie mijn.dekatel. U ziet daar uw actuele i infopaper #dataverbruik houd uw dataverbruik in de hand Gebruik de website mijn.dekatel.nl of de applicatie mijn.dekatel. U ziet daar uw actuele verbruik. Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van internet.

Nadere informatie

Windows 8. Introductieboekje

Windows 8. Introductieboekje Windows 8 Introductieboekje Oog voor Omgeving E-mail: bertvos@oogvooromgeving.nl Tolbert, 14 december 2012 (vernieuwd: 15 januari 2013) Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Het begin... 3 Hoe deel ik het Startscherm

Nadere informatie

HUAWEI. Gebruikershandleiding

HUAWEI. Gebruikershandleiding HUAWEI P6 Gebruikershandleiding Inhoud Voorwoord... 1 Veiligheidsmaatregelen... 2 Voorbereidingen... 4 Uw telefoon in een oogwenk 4 Een micro-simkaart plaatsen of verwijderen 5 Een microsd-kaart plaatsen

Nadere informatie

Point of View Mobii 629 - Android 4.1 Tablet PC. Algemene mededelingen...2 Disclaimer...2 Inhoud van de verpakking...2

Point of View Mobii 629 - Android 4.1 Tablet PC. Algemene mededelingen...2 Disclaimer...2 Inhoud van de verpakking...2 Point of View Mobii 629 - Android 4.1 Tablet PC Nederlands Inhoudsopgave Algemene mededelingen...2 Disclaimer...2 Inhoud van de verpakking...2 1.0 Product Introductie...3 1.1 Knoppen en aansluitingen...

Nadere informatie

1. Algemene opties. 1.1 De onderdelen van de ipad In onderstaand schema ziet u de belangrijkste onderdelen van de ipad:

1. Algemene opties. 1.1 De onderdelen van de ipad In onderstaand schema ziet u de belangrijkste onderdelen van de ipad: 1. Algemene opties September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding ONLINE FILM PAKKET Installatie handleiding 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Software downloaden... 4 4. Installatie KODI (voorheen XBMC)... 5 5. Installatie Online Film Pakket...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Acer S500 Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding. Acer S500 Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Acer S500 Gebruikershandleiding 2012 Alle rechten voorbehouden Acer Liquid Smartphone Gebruikershandleiding Model: S500 Eerste uitgave: 08/2012 Acer Liquid Smartphone Modelnummer:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Xperia E4g Dual E2033/E2043/E2063 Inhoudsopgave Aan de slag...6 Info over deze gebruikershandleiding...6 Overzicht apparaat...6 In elkaar zetten...7 Uw apparaat voor de eerste keer

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

Windows Phone 8X van HTC Handleiding

Windows Phone 8X van HTC Handleiding Windows Phone 8X van HTC Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uitpakken Je telefoon 8 SIM-kaart 9 Batterij 11 Het toestel in- of uitschakelen 12 Je telefoon instellen Je pincode invoeren 13 De telefoon voor het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding 1 2012. Alle rechten voorbehouden. Acer ICONIA TAB Gebruikershandleiding Model: A510 Eerste uitgave: 3/2012 Versie: 1.1 Acer ICONIA TAB Modelnummer: Serienummer*: Aankoopdatum: Plaats

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p. Handleidingen Anna Inhoudstafel 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.26 3. Handleiding Ontdek Anna p.50 4. Handleiding

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013)

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013) ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013) Inhoudsopgave 7 Hoofdstuk 1: De ipad in een oogopslag 7 Overzicht van de ipad 8 Accessoires 9 Multi-Touch-scherm 9 De sluimerknop 10 De thuisknop 10

Nadere informatie

iphone Gebruikershandleiding Voor ios 4.2-software

iphone Gebruikershandleiding Voor ios 4.2-software iphone Gebruikershandleiding Voor ios 4.2-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: De iphone in één oogopslag 9 Overzicht van de iphone 11 De knoppen 14 Apps op de iphone 18 Statussymbolen 21 Hoofdstuk 2:

Nadere informatie