Middeleninfo. Alcohol. Tripmiddelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Middeleninfo. Alcohol. Tripmiddelen"

Transcriptie

1 Middeleninfo Alcohol Tabak Cocaïne Hasj Heroïne Paddo's Smartdrugs Speed Tripmiddelen XTC Alcohol Afhankelijkheid Gewenning Alcohol & Bij 'sociaal gebruik' kan er al sprake zijn van matige geestelijke afhankelijkheid, bij intensief gebruik van alcohol kan er grote lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid ontstaan. Bij langdurig gebruik van alcohol ontstaat gewenning, je lichaam is gewend aan de alcohol. Dit betekent dat als men na lang en veel drinken stopt het lichaam gaat protesteren. Het lichaam vraagt naar alcohol, gebeurt dit niet dan krijgt men last van onthoudingsverschijnselen. Deze variëren van misselijkheid, slecht slapen, trillingen tot transpireren, angsten en spanningen. Ja, bij regelmatig gebruik van alcohol heb je steeds meer nodig om het beoogde effect te bereiken. Bij een tot drie glazen werkt alcohol opwekkend het ontremd en men voelt zich alert, ontspannen, vrolijk en men praat makkelijker. Bij meerdere glazen aantasting van beoordelings- en reactievermogen, sentimentaliteit, agressie, zelfoverschatting, onverschilligheid, aantasting van motoriek en spraak. Ernstige schade aan lever, hersenen, hart en maag. Langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met slecht eten kan "door schade aan hersenen en zenuwstelsel" vroegtijdige dementie veroorzaken. Deze varieert van een vermindering van het geheugen tot het optreden van het ernstige Korsakovsyndroom. Voorts is er een verband aangetoond tussen alcoholgebruik en kanker van de mond, de keel, strottenhoofd en slokdarm. Het reactievermogen neemt bij drankgebruik zeer snel af, ook bij geroutineerde drinkers. Bij twee glazen is het reactievermogen al een halve seconde trager. Dus alcohol en gaan absoluut niet samen. Gevaar bij combinatie met andere middelen zoals slaapmiddelen en opiaten

2 Tabak fhankelijkheid Gewenning Lichamelijk matig, geestelijk zeer groot. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Nicotine is een stof die zeer snel effect heeft. Stopt men dan is binnen anderhalf uur het nicotinegehalte in het bloed gehalveerd. Dit zorgt ervoor dat de roker een leeg en rusteloos gevoel krijgt. Hernieuwde nicotine aanvoer laat deze vervelende gevoelens weer verdwijnen. Stopt men met roken dan is de nicotine na een week vrijwel geheel uit het lichaam verdwenen. De geestelijke verslaving is moeilijker te doorbreken want voor veel mensen hoort roken zo sterk bij sommige situaties dat ze denken niet zonder te kunnen. Ja het lichaam went aan nicotine. Stopt men met roken dan treden er onthoudingsverschijnselen op. De meest voorkomende verschijnselen als men stopt met roken zijn: prikkelbaarheid, gespannenheid, hoofdpijn, duizeligheid, beven, maag en darmstoornissen, transpireren, slaapstoornissen en men kan geagiteerd of agressief worden. Ja, tolerantie wil zeggen dat het lichaam went aan een stof en steeds meer nodig heeft om het gewenste effect te voelen. Bij nicotine is hier al sprake van na de eerste trek aan een sigaret en er is dus er al snel meer nicotine nodig om een prettig gevoel te krijgen Opwekkend, trillende handen, snelle hartslag, hoesten, koude vingers en tenen en irritaties aan de ogen. Slechte conditie, hart en vaatziekten, bronchitis, kanker. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer mensen direct of indirect sterven door de gevolgen van roken. Nicotine & Het zoeken naar sigaretten of vuur kan de aandacht afleiden van het. Hoe jonger men is of hoe korter men gerookt heeft, des te sneller zal het lichaam zich herstellen. Hart en bloedvaten krijgen weer meer zuurstof, het slijmvlies met de trilharen herstelt zich, het hoesten wordt minder en de longfunctie verbetert.

3 Cocaïne Afhankelijkheid Lichamelijk niet, geestelijk kan deze zeer groot zijn. Nee. Cocaïne & Stimulerend, vermoeidheid en honger onderdrukkend. Gewichtsverlies, slapeloosheid, angsten, waanvoorstellingen, geprikkeldheid, achterdocht, agressiviteit. Doordat u overmoedig kunt raken kan het zijn dat u de veiligheidsnormen overtreedt. Voor de duidelijkheid cocaïne en gaan niet samen. Uitputting van het lichaam. Depressie na stoppen intensief gebruik. Rookbare vorm heet 'crack', 'base-coke' of 'gekookte coke': wat betreft gevolgen en afhankelijkheid een 'zeer riskante' variant. Onherstelbare schade aan de longen is mogelijk Hasj Afhankelijkheid Lichamelijk niet, geestelijk in het algemeen gering maar kan groot zijn (bij intensief gebruik). Nee. Ontspannend, versterkt gevoelens, vermindering concentratie- en reactievermogen, verandering zintuiglijke waarneming. Bij hoge dosering angst, paniek en soms bewustzijnsverlies. Schade aan ademhalingsorganen, longkanker (bij roken). Hasj & Weed in het Doordat u waarneming veranderd is het gevaarlijk om nog aan het deel te nemen. Dus hasj of weed en gaan niet samen.. Bij combinatie met alcohol worden effecten van alcohol versterkt. Kans op te hoge dosering bij eten ('space-cake').

4 Heroïne Afhankelijkheid Treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk. Ja. Heroïne & Vermindering pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping, werkingsduur verschilt per soort opiaat. Onverschilligheid. Heroïne is een zwaar verdovend middel. Dus heroïne en is levensgevaarlijk. Risico van ondervoeding en verwaarlozing, waardoor grotere kans op infecties e.d. Paddo's Afhankelijkheid Lichamelijk niet, geestelijk zelden. Tripmiddelen & Ja, bij gebruik binnen een paar dagen. Het effect van eenzelfde dosering is dan niet of nauwelijks merkbaar. Nee, bij een langere tussenperiode. Men heeft dan niet mèèr nodig voor hetzelfde effect. Versterking van bestaande gevoelens, visuele hallucinaties, vervorming en soms complete verandering van de beleving van tijd en ruimte. Geestelijke complicaties bij personen die daarvoor gevoelig zijn (angsten, psychosen). Tripmiddelen & gaan absoluut niet samen. Gevaar door onjuiste beoordeling van omgeving Door te sterke trip kan paniek ontstaan: 'flippen'.

5 Smartdrugs Afhankelijkheid Lichamelijk en geestelijk zelden Smartdrugs & Ja, tolerantie kan ontstaan als men enkele dagen achter elkaar paddo s gebruikt het effect van eenzelfde dosering is dan niet of nauwelijks merkbaar. Bij ENR-gizers kan ook tolerantie ontstaan hierbij valt te denken aan producten die veel efedrine, cafeïne bevatten. Versterking van bestaande gevoelens, visuele hallucinaties, vervorming en soms complete verandering van de beleving van tijd en ruimte. Door paddo gebruik kunnen geestelijke complicaties ontstaan. Dit bij personen die daarvoor gevoelig zijn (angsten, psychosen). Tripmiddelen & gaan absoluut niet samen. Over het algemeen zijn de producten onschadelijk. Maar doe voorzichtig met paddo s.. Speed Afhankelijkheid Lichamelijk niet/nauwelijks, geestelijke afhankelijkheid kan snel optreden en groot zijn. Ja. Concentratie neemt toe, vermoeidheid en slaap worden onderdrukt, eetlust verdwijnt, zelfoverschatting. Rusteloosheid, geprikkeldheid, gewichtsverlies, angsten, achterdocht, waanvoorstellingen, agressiviteit. Speed & Doordat u overmoedig kunt raken kan het zijn dat u de veiligheidsnormen overschrijdt. Voor de duidelijkheid speed en gaan absoluut niet samen. Uitputting van het lichaam Gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatziekten.

6 Tripmiddelen Afhankelijkheid Lichamelijk niet, geestelijk zelden. Tripmiddelen & Ja, bij gebruik binnen een paar dagen. Het effect van eenzelfde dosering is dan niet of nauwelijks merkbaar. Nee, bij een langere tussenperiode. Men heeft dan niet mèèr nodig voor hetzelfde effect. Versterking van bestaande gevoelens, visuele hallucinaties, vervorming en soms complete verandering van de beleving van tijd en ruimte. Geestelijke complicaties bij personen die daarvoor gevoelig zijn (angsten, psychosen). Tripmiddelen & gaan absoluut niet samen. Gevaar door onjuiste beoordeling van omgeving Door te sterke trip kan paniek ontstaan: 'flippen'.

7 XTC Onafhankelijkheid Lichamelijk niet, geestelijke afhankelijkheid komt voor. Deels (voor het bewustzijnsveranderend effect). Oppeppend/bewustzijnsveranderend, sociale omgeving wordt enigszins anders waargenomen: versterking van gevoelens van intimiteit met anderen. Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van XTC. Het gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). Het gevaar neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Het is niet uit te sluiten dat ook eenmalig gebruik al tot zo n effect op de hersenen leidt. Het is nog niet bekend hoe ingrijpend dit is en of het blijvend is. Slikken van XTC is riskant, ook al is het maar voor één keer. XTC & Door het oppeppende en bewustzijnsveranderende karakter van XTC kan het zijn dat u de veiligheidsnormen overtreedt. Dus XTC & gaan absoluut niet samen. Bij het gebruik van meer pillen en hoge doseringen overheerst het speedy effect'. Bij gebruik in een te warme omgeving in combinatie met dansen bestaat het risico van oververhitting en uitdroging. Een goede ventilatie en voldoende drinken kunnen dit voorkomen. Gebruik van XTC is gevaarlijk bij hart & vaatziekten, suikerziekte en epilepsie. Veel 'XTC -pillen bevatten in werkelijkheid iets anders. Een gebruiker weet nooit precies welke stof in een pil zit en hoeveel. Wie toch overweegt een pil te nemen kan deze laten testen. Dit kan voorkomen dat een gebruiker zonder het te weten een andere, mogelijk nog schadelijker stof slikt of een veel groter dosis binnen krijgt dan verwacht. Maar ook als uit de test blijkt dat het om XTC (MDMA) gaat, loopt de gebruiker risico's.

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1 Geloven maakt verschil Thema s voor jeugdgroepen Deel 5 hoofdstuk 1 Gebruik van verdovende middelen Gebruik van verdovende middelen 1 Achtergrondinformatie De jongeren en verdovende middelen De puberteit

Nadere informatie

lesbrief drugs WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief drugs WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud LES ENNISMAKING MET DRUGS VERSLAVING IN NEDERLAND SOORTEN DRUGS GEWENNING GEESTELIJKE VERSLAVING LICHAMELIJKE VERSLAVING ONTHOUDINGSVERSCHIJNSELEN THUISOPDRACHTEN LES

Nadere informatie

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Inleiding Blowen, (veel) drinken, snuiven Ouders, maar ook docenten of jongerenwerkers, denken soms dat hun kinderen/leerlingen

Nadere informatie

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan?

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan? 5d Drugs en drugsgebruik 1 Wat zijn drugs? We hebben het nu wel de hele tijd over drugs, maar wat zijn drugs nu eigenlijk? Drugs zijn stoffen die, onze hersenen prikkelen en ons denken, voelen en waarnemen

Nadere informatie

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009 Informatienotitie over verslavingen Versie 7/10/2009 gemeente Doetinchem september 2009 2 inhoud: vooraf aanleiding inhoud en opbouw notitie 1. wat is verslaving? 2. beschrijvingen van verslavingen 2.1

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie pascal 2013-2015 K V K A V E L G E M D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M 1. Voetbal en alcohol Jij wordt

Nadere informatie

Notitie Middelengebruik

Notitie Middelengebruik Notitie Middelengebruik Lichtenvoorde, februari 2011 Willem Warmerdam, sectormanager Status Beleidsnotitie Middelengebruik Auteur(s) W. Warmerdam, sectormanager Wlz Zuid Datum Februari 2011 Datum bespreking

Nadere informatie

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC is de jongste jaren een van de veelbesproken nieuwe drugs. Wat zijn de eigenschappen? Hoe wordt het gebruikt? Welk jargon doet de ronde? Wat zijn de effecten en de risico

Nadere informatie

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD Niek Kuijper Hoorn, september 2008 Op de eerste maandag van 2008 bereikt ons het bericht dat het 11-jarig jongetje Bram zich heeft

Nadere informatie

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut : Alcohol, roken en drugs Inleiding In onze maatschappij zijn het gebruik van alcohol en andere drugs heel gewoon geworden roken en het drinken van alcoholische dranken gebeurt op recepties, feestjes,

Nadere informatie

De effecten, de risico s en de wet. Cover

De effecten, de risico s en de wet. Cover Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet NL Cover introductie Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet Iedereen komt wel eens in aanraking

Nadere informatie

Belang Preventie Cijfers comazuipen 2011

Belang Preventie Cijfers comazuipen 2011 Programma vandaag 19:00 19:45 u Tactus Verslavingszorg Cijfers Middelen/gewoontes 19:45 20:00 u Pauze Pubers & Verslavingen Liska Vulperhorst Preventiewerker 21 maart 2013 20:00 20:45 u Stellingen 20:45

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Commentaar op gekozen oplossing feit cases thema 1 Pagina 1 / 150 (30-07-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document met de commentaar op de gekozen oplossing

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 Middelgebonden stoornissen en verslaving. Reinout W. Wiers, Remco C. Havermans, Anita Jansen & Ronald A. Knibbe. 19.

Hoofdstuk 19 Middelgebonden stoornissen en verslaving. Reinout W. Wiers, Remco C. Havermans, Anita Jansen & Ronald A. Knibbe. 19. Wiers, R., Havermans, R., Jansen, A., & Knibbe, R. (2006). Middelgebonden stoornissen en verslaving. In H.T. van der Molen, S. Perreijn & M.A. van den Hout (Eds.). Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie.

Nadere informatie

Thema-avond Alcohol en Drugs in het uitgaanscircuit. *Welkom. Roy Helgering

Thema-avond Alcohol en Drugs in het uitgaanscircuit. *Welkom. Roy Helgering *Welkom Inhoud: Inleiding Drank (alcohol) en Uitgaansdrugs Gezondheidsrisico s EHBO Inleiding Overmatig alcohol en drugs gebruik komt steeds vaker voor. In het uitgangscircuit wordt drugs vaak in combinatie

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde - Behandeling drugsgebruik in de politiecel m.u.v. opiaten en alcohol

Richtlijn Forensische Geneeskunde - Behandeling drugsgebruik in de politiecel m.u.v. opiaten en alcohol Richtlijn Forensische Geneeskunde - Behandeling drugsgebruik in de politiecel m.u.v. opiaten en alcohol Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Toelichting

Nadere informatie

Nederlands. Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland. opvattingen, feiten en risico's

Nederlands. Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland. opvattingen, feiten en risico's Nederlands Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland 1 opvattingen, feiten en risico's Bijna overal ter wereld... Bijna overal ter wereld gebruiken mensen alcohol, tabak en drugs. Voor de smaak

Nadere informatie

van Herman Wolf een voorstelling voor iedereen vanaf 12

van Herman Wolf een voorstelling voor iedereen vanaf 12 speelt van Herman Wolf een voorstelling voor iedereen vanaf 12 2 Beste, In 1993 creëerden toenmalig straathoekwerker Herman Wolf en ondergetekende onder de productionele vleugels van het Fakkeltheater

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

1 Definitie en afbakening

1 Definitie en afbakening 1 Definitie en afbakening Om wie gaat het? Wanneer noemen we iemand verslaafd? Waar kun je allemaal verslaafd aan raken? Door welke oorzaken ontstaat een verslaving? In dit eerste hoofdstuk wordt een overzicht

Nadere informatie

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Als je ouder Wat kan ik doen? drugs gebruikt Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Tips Inhoud Wie ben ik? Waarom gebruikt mijn vader of moeder drugs? Wat is het? Wat doet het? Wanneer zijn drugs een probleem?

Nadere informatie

Wat is cocaïne? DE BELGISCHE WET COCAÏNE VROEGER ...EN NU DE PLANT DE STOF. drugs abc cocaïne

Wat is cocaïne? DE BELGISCHE WET COCAÏNE VROEGER ...EN NU DE PLANT DE STOF. drugs abc cocaïne drugs abc cocaïne Cocaïne wordt, door middel van een chemisch proces, gewonnen uit de bladen van de coca-plant. De stof werd al in de 19e eeuw gebruikt als geneesmiddel, onder andere om te verdoven. Maar

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Alcohol, roken en drugs

Alcohol, roken en drugs Alcohol, roken en drugs Alcohol Gezellig met vrienden optrekken is belangrijk. Daar hoort uitgaan en feesten ook bij. Er komt ook een moment dat alcohol drinken daar ook bij hoort. Hoe ga je daarmee om

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

in gesprek over: Verslaving

in gesprek over: Verslaving in gesprek over: Verslaving Colofon Auteur: A.G.M. Wijdeveld Redactie: W. Smith-van Rietschoten (eindredacteur) J.L.M. van der Beek E.A.M. Knoppert-van der Klein R.B. Laport C.R. van Meer E. Olivier M.

Nadere informatie

Hoeveel Vlaamse jongeren gebruiken alcohol of drugs?

Hoeveel Vlaamse jongeren gebruiken alcohol of drugs? OUDERAVOND JONGEREN, ALCOHOL EN ANDERE DRUGS CGG AHASVERUS ALCOHOL- EN DRUGPREVENTIE 2 CGG Ahasverus www.ahasverus.be Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vestigingen in Asse, Halle, Vilvoorde en Grimbergen

Nadere informatie

Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra

Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra Studiegebied Sociaal Agogisch Werk Opleiding Sociaal Werk Optie Maatschappelijk Werk Academiejaar

Nadere informatie

Alcohol drugsbeleid IBN

Alcohol drugsbeleid IBN Inhoudsopgave 1. Onderscheid alcohol en drugs... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Wat verstaan we onder alcohol?... 2 1.3 Wat verstaan we onder drugs?... 2 1.4. Risico s... 3 1.4.1 Risico s op de werkplek... 3

Nadere informatie