Welkom bij de Bricsys Nieuwsbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom bij de Bricsys Nieuwsbrief"

Transcriptie

1 Q Welkom bij de Bricsys Nieuwsbrief Ons doel is om voortaan elk kwartaal een nieuwsbrief uit te brengen om u te voorzien van interessant nieuws over de CAD-markt, het BricsCAD platform en de oplossingen van onze ontwikkelingspartners. De weg naar BIM: Bricsys en BIM in de vertrouwde dwg omgeving. Bricsys Strategie voor Mechanical Design: Antwoorden van Bricsys op de verschillende MCAD uitdagingen met 3D direct modeling in BricsCAD. Het Bricsys team 2013 Bricsys De BricsCAD re-branding en verschillende updates. Artisan voor BricsCAD, het creëren van realistische beelden van BricsCAD Onze Internationale Conferentie uit 2012 samengevat door de CAD De oudste CAD gebruiker ter wereld gebruikt BricsCAD. Klik om te navigeren! modellen. analisten.

2 AEC Q1 CORNER De weg naar BIM Door Erik de Keyser In de afgelopen jaren is Bricsys geëvolueerd van een alternatieve CAD provider naar een ontwikkelaar van de volgende generatie dwg omgevingen die het 2D tekenen en 3D direct modeling met elkaar verenigen. Hoewel er nog steeds veel uitdagingen zijn op de weg naar top-notch oplossingen voor de mechanische markt, zijn we nu klaar voor de volgende uitdaging in de AEC ruimte. Een aantal medewerkers van Bricsys zijn in het verleden betrokken geweest bij BIM: het ontwikkelen van TriForma voor MicroStation in de jaren 90 en Architecturals voor de dwg ruimte in de jaren 00. Indien we de vele BIM oplossingen van dit moment analyseren geloven wij dat wij met onze ervaring en technologie wezenlijke waarde aan de AEC markt in het algemeen, en voor dwg gebruikers in het bijzonder, kunnen toevoegen. In een BIM voegen alle AEC disciplines hun specifieke info toe aan het model om: een digitale representatie te leveren van het volledig ontworpen gebouw, met inbegrip van alle technische disciplines die nodig zijn om het gebouw operationeel te maken terwijl het fysiek gebouwd wordt (design phase of ontwerp fase) deze digitale informatie over te kunnen dragen aan de aannemers voor de bouw van het gebouw, informatie over wijzigingen aan het bouwproces toe te voegen en het BIM As Build te maken (construction fase of bouw fase) het As Build BIM te gebruiken en te updaten met modificaties tijdens de levencyclus (facilities management fase). Wat is BIM? Building Information Modeling (BIM) is een digitale representatie van fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM is een gedeelde bron van kennis met informatie over een gebouw die een betrouwbare basis vormt voor beslissingen tijdens de levenscyclus; vanaf een allereerste conceptontwerp tot sloop.

3 AEC Q1 CORNER De ontwerpfase van het BIM concept begint met het conceptuele ontwerp van de architect, en geleidelijk, als het ontwerp rijpt, worden meer technische engineering disciplines betrokken. Beetje bij beetje nemen andere disciplines de verantwoordelijkheid over bepaalde aspecten van het gebouw (bijv. constructeur voor de structurele analyse) over en worden zij schrijver / eigenaar van hun informatie. In een BIM moeten de verschillende spelers hun werk delen met de andere spelers, zodat ze samen fouten kunnen voorkomen en een virtueel digitaal model kunnen afleveren voordat de bouw begint. Dit is hoe BIM belangrijke kostenbesparingen levert! Voor elke technische discipline is er een breed scala van BIM software van verschillende leveranciers en op basis van verschillende bestandsformaten beschikbaar. Voor het beheer van de verschillende modellen is een set van neutrale standaard bestandsformaten zoals IFC en AECxml beschikbaar. Omgerekend naar een dergelijk standaard BIM-formaat, kunnen de modellen worden vergeleken, afgestemd en gesynchroniseerd. Hiermee kunnen fouten worden geïdentificeerd en kunnen ze vóór de bouw worden opgelost. Kijkend naar de AEC markt van vandaag, is het duidelijk dat BIM een blijvende methodiek is. Bij Bricsys zijn we actief bezig met twee elementen van de totale oplossing: de basis BIM-technologie met onze BricsCAD BIM-module die in de komende weken beschikbaar komt voor een uitgebreide beta test het gezamenlijke platform voor het beheer van BIM-modellen, waarvoor we de cloud-gebaseerde Chapoo Premium-service te gebruiken Net zoals we de afgelopen tien jaar gedaan hebben voor CAD-software, zal BIM in de vertrouwde dwg omgeving voor Bricsys een belangrijk aandachtspunt zijn. Meer details volgen in de toekomstige nieuwsbrieven. Blijf ons volgen! Voor het beheer van dit alles, moet het bouwteam kunnen beschikken over een soort van model repository die toegankelijk is voor alle deelnemers. De repository-omgeving moet de vereiste toegang en workflow-functies bieden, zodat wijzigingen toegepast op elk van de modellen uiteindelijk leidt tot gesynchroniseerde gezamenlijke resultaten. Dit proces vereist samenwerking tussen grote aannemers, alsmede de betrokkenheid van kleinere onderaannemers met beperkte IT-kennis. Als zodanig kan dit het best worden geleverd door een cloud-based oplossing zonder installatie hindernissen en een eenvoudig en begrijpelijk gebruiksgemak.

4 MCAD Q1 CORNER Bricsys Strategie voor Mechanical Design Door Dmitry Ushakov Automotive, aerospace, machine bouw, scheepsbouw, rail transport, electronica, healthcare, witgoed al deze industrieën zijn gebruikers van Mechanical Computer-Aided Design (MCAD) software. MCAD is een van de meest geavanceerde soorten software, met een 40-jarige geschiedenis van excellent wetenschappelijk onderzoek en een uitstekende software engineering. Echter, alle bekende en gespecialiseerde MCAD producten (CATIA, Creo, NX, Inventor, Solid Edge, SolidWorks) hebben één nadeel gemeen ze gebruiken specifieke bestandsformaten en zijn niet native gebaseerd op het standaard.dwg bestandsformaat. MCAD uitdagingen Wereldwijd zijn er nauwelijks engineeringbedrijven die geen dwg bestanden gebruiken om 2D en 3D CAD-data op te slaan en uit te wisselen. Twaalf miljoen gebruikers van op dwg gebaseerde CAD-applicaties zijn bekend met de vertrouwde omgeving en de bekende concepten van model en paper space, viewports, database-entiteiten, blok referenties, grip editing, en command lineingang. Deze omgeving is eenvoudig uit te breiden met honderden 3rd party producten, die gebruikers helpen sneller te ontwerpen, waarbij hun tekeningen compatibel zijn met verschillende nationale standaarden. Gebruikers en bedrijven kunnen kiezen uit diverse aanbieders van een dwg omgeving software producten als AutoCAD, DraftSight, IntelliCAD, en vele anderen. Geen van deze software pakketten is echter geschikt om mechanische producten zoals voertuigen en hun componenten mee te ontwerpen. Dit omdat zij vele belangrijke functies missen die vandaag de dag beschikbaar zijn in 3D MCAD software. Een andere uitdaging van bestaande MCAD producten is dat zij de zogenaamde historybased parametric modeling benadering toepassen op het ontwerpen in 3D. Voor ontwerpers die gewend zijn om in 2D te ontwerpen is het niet gemakkelijk deze methode, waarvan het grootste nadeel is dat directe manipulatie van de geometrie onmogelijk is, zich eigen te maken. Gebruikers van history-based systemen werken met parameters die worden gebruikt om de geometrie te wijzigen. Dit is een totaal andere benadering dan die wordt gebruikt in 2D teken omgevingen waarin gebruikers direct geometrische entiteiten (lijnen, bogen, polylijnen, splines) en hun sub-entiteiten kunnen aanpassen door eenvoudig te selecteren en te verslepen en daarmee direct vormen te veranderen.

5 MCAD Q1 CORNER Een ingewikkeldere ontwerp methodiek is niet het enige nadeel van historybased MCAD oplossingen. Een bijkomend probleem komt naar voren wanneer wordt gewerkt met multi-cad omgevingen en wanneer legacy CAD data wordt geïmporteerd vanuit andere CAD systemen. Design history kan niet volledig worden vertaald van het ene CAD format naar een ander, omdat ieder CAD system haar unieke set 3D modeling functies met verschillende parameters en semantiek - gebruikt. Om de problemen van complexe ontwerp methodieken van history-based systemen en hun onmogelijkheid om met multi-cad data om te gaan te voorkomen, hebben MCAD ontwikkelaars recentelijk direct modeling software producten aan hun portfolio toegevoegd. Dit heeft echter geleid tot een nieuwe uitdaging: Hoe geef je design intent aan in een history-free model? Design intent van een CAD-model kan worden gezien als een reeks regels die de toegestane wijzigingen van de geometrie definiëren. In history-based systemen wordt het ontwerp uitgedrukt door de ontwerpgeschiedenis, welke natuurlijk afwezig is in direct modeling oplossingen. Traditionele history-based systemen kunnen niet worden vervangen door direct modeling. De laatste kan alleen een aanvulling zijn op de voormalige. Een bijkomend probleem ontstaat wanneer moet worden gewerkt met multi-cad en legacy CAD data die moet worden geïmporteerd uit andere CAD systemen of uit neutrale CAD formaten. Dientengevolge leveren de meeste toonaangevende MCAD leveranciers hun klanten drie verschillende soorten software: een parametrische MCAD oplossing voor 3D ontwerp, een direct modeler om multi-cad data te kunnen verwerken, en 2D teken software om native met.dwg bestanden te kunnen werken. Engineering bedrijven bevinden zich dan ook in de weinig benijdenswaardige positie om licenties te kopen, de software te installeren en te ondersteunen, en hun werknemers op te leiden voor drie verschillende CADproducten. Deze extra kosten kunnen misschien worden gedragen door grote bedrijven, maar dit is zeker niet het geval voor kleine en middelgrote (MKB) bedrijven die hiervoor een krap budget hebben.

6 MCAD Q1 CORNER Bricsys antwoorden Is er een manier om deze ongezonde groei van CAD-gerelateerde ITuitgaven voor engineering bedrijven te stoppen, of om ze misschien zelfs te verlagen? Is er één uniforme software-oplossing voor 2D tekenen en 3D-ontwerpen die is gebaseerd op het vertrouwde dwg omgeving? Is er een ontwerp methodologie die de voordelen van history-based parametrisch modelleren en direct modelling combineert, en de nadelen overwint? Bij Bricsys, geloven wij dat dit bestaat! BricsCAD Direct Modeling 2002 BricsCAD, een complete dwg omgeving die volledig compatibel is met AutoCAD vanwege de commando s en andere mogelijkheden voor de eindgebruiker. BricsCAD is ook een krachtig platform voor third party ontwikkelaars die eenvoudig hun applicaties kunnen omzetten, gebruikmakend van een uitgebreide set standaard APIs D direct modeling in BricsCAD. Onze benadering is variational direct modeling en gebruikt 3D geometric en dimensional constraints om de design intent uit te drukken van ieder 3D model, of het nu native in BricsCAD is ontworden of is geïmporteerd vanuit ieder ander CAD formaat. De automatische herkenning van design intent maakt het voor nieuwe gebruikers gemakkelijker met BricsCAD de 3D wereld te betreden dan met andere CAD oplossingen Assembly modeling in BricsCAD. Het is niet langer nodig om kostbare MCAD software te gebruiken om complex producten met 3D componenten, inclusief een bibliotheek met 30,000 standaard onderdelen, te assembleren. Met 3D geometric en dimensional constraints kunnen gebruikers 3D componenten op iedere gewenste wijze positioneren. De resterende vrijheidsgraad kan worden gebruikt voor directe en inverse kinematische analyse van ieder ontwerp dat is gemaakt.

7 Q1 Bricscad BricsCAD re-branding De reacties op de look & feel van het nieuwe BricsCAD platform, geïntroduceerd met V13, zijn grotendeels positief geweest. Dat was voor een deel van de aanleiding voor de re-branding, zie het blogbericht. Lisp Benchmarks: BricsCAD tot 6x sneller dan AutoCAD Prestatietests tonen aan dat BricsCAD 4 tot 6 keer sneller is dan andere dwg gebaseerde CAD platformen! Ga voor meer informatie naar de Bricsys blog. ebooks voor BricsCAD BricsCAD V13 Platforms Ralph Grabowski s ebooks voor BricsCAD zijn bijgewerkt Alle edities zijn nu in alle talen voor V13 en kunnen nu worden gedownload of gekocht beschikbaar op zowel Windows en op de Bricsys E-Store. Linux! Een topjaar voor Bricsys Ondanks de wereldwijde economische crisis, kwam de omzet uit op een recordniveau voor zowel het vierde kwartaal en het volledige jaar 2012! De trend van de afgelopen jaren werd voortgezet en toont elk jaar een groei met dubbele cijfers. Welkom nieuwe Verkoopkantoren Van harte verwelkomen wij nieuwe Bricsys verkoopadressen in Ecuador, Panama, Paraguay en Zuid-Afrika. Verder zijn S3T in Quito, Trazar in Panama City en DigiCAD in Asuncion toegetreden tot de BricsCAD familie in Latijns-Amerika. Vanuit Johannesburg gaat Addosoft de belangen van BricsCAD in Zuid-Afrika behartigen. Bricsys en Chapoo in een technisch partnerschap Sinds de release van 15 maart (V ) bevat BricsCAD naadloze toegang tot de Chapoo cloud-based collaboration service. Lees meer...

8 OPLOSSINGEN Q Artisan voor BricsCAD Eenvoudig Realistisch Renderen Artisan voor BricsCAD biedt een eenvoudig te gebruiken tool voor het creëren van realistische weergaven van uw BricsCAD modellen. Artisan is geïntegreerd in BricsCAD, dus wanneer u wijzigingen aanbrengt in het model wordt uw rendering direct bijgewerkt. U kunt Artisan Verlichting Blocks met echte lampen in uw model plaatsen en direct het effect daarvan beoordelen op uw rendering. Met de Artisan Snapshot functionaliteit kunt u uw scène-instellingen vastleggen en deze vervolgens gemakkelijk opnieuw toepassen op andere versies van uw model. Mogelijkheid om veranderingen in modellen direct in de rendering te zien Makkelijk te gebruiken middels drag & drop van materialen Mogelijkheid om uw eigen texturen en achtergronden te maken Mogelijkheid om uw eigen verlichtingsbronnen te maken Beschikbaar in 10 talen, meer binnenkort Toegang tot een bloeiende User Community & Forum Beschikbaarheid van gratis te downloaden materialen

9 Q1 NIEUWS Nieuws De aankondiging van BricsCAD V13 in oktober vorig jaar en de Bricsys 2012 International Conference in Amsterdam van 2 tot 3 oktober ontvingen nogal wat aandacht van de CAD-analisten: Bricsys is te vergelijken met een brullende muis. Ze houden als enige kleine CAD-leverancier een jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie (ITC en ODA doen dat niet meer.) Als je mijn live verslag hebt lezen op de WorldCAD Access blog dan weet je dat het bedrijf bezig is met het aanbieden van Inventor voor $ 825. Nou ja, niet alle van de mogelijkheden van Inventor, maar BricsCAD V13 Platinum voegt zeker Inventor-achtige functies toe aan een AutoCAD-achtig CAD-programma iets wat Autodesk zelf niet kan bieden. Ralph Grabowski - Editor at upfront.ezine Publishing Ik heb de afgelopen jaren BricsCAD met sprongen zien verbeteren. Het een AutoCAD-kloon te noemen is in feite onjuist, gezien mogelijkheden als direct modeling, assemblage modeling, 2D/3D constraints en kinematische analyse. Het gebruik als AutoCAD-kloon is slechts een van de mogelijkheden. Deelip Menezes - CAD software blogger Onder leiding van Erik, heeft Bricsys zich ontpopt als leverancier van het belangrijkste non-autocad DWG-gebaseerde CAD-pakket, tussen een groot aantal concurrenten. De gelijkenis met AutoCAD is zo groot dat een ontwikkelaar eens een hele presentatie heeft gegeven met BricsCAD denkend dat hij met AutoCAD aan het werk was. En dat alles tegen een fractie van de kosten van AutoCAD. Roopinder Tara - Editor/publisher for CAD, CAM, CAE online media Bekijk hier de cover van de oktober 2012 editie van isicad. De MCAD wereld wordt inderdaad betreden waarbij we AutoCAD snel op de hielen zullen zitten... en dat allemaal binnen de.dwg omgeving! Isicad - CAD/PLM made in Russia Bricsys heeft besloten om zich vooral bezig te houden met de branding van haar belangrijkste producten: BricsCAD (de CAD-software) en Chapoo (voorheen PIM) richten. Het nieuwe logo en de nieuwe look en feel reflecteren het eigentijdse en toekomstgerichte karakter van het bedrijf en zijn uitgerold in haar aanwezigheid op het internet en de sociale media. Rakesh Rao - CAD/GIS Developer

10 Highlight Q Werelds oudste CAD gebruiker Jason Bourhill, eigenaar van partner CAD Concepts in Auckland, Nieuw-Zeeland, heeft Noel Cunningham als klant. Op 83 jarige leeftijd is Noel nog steeds energiek en doet hij tekenwerk voor diverse opdrachtgevers, voornamelijk op werktuigkundig gebied. Noel s goed ingericht kantoor is gevestigd in een omgebouwde garage achter zijn huis, waar hij gebruik maakt van BricsCAD. Geboren in 1929 in Hikurangi, Nieuw Zeeland, als oudste van vier zonen van een mijnwerker, ging Noel naar Whangerei Boys High. Als lid van het school bataljon tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij verkeersleider en leerde toen Morse code en hoe je leger radio s moest bedienen. Na de oorlog, op de leeftijd van 16 jaar, begon Noel als leerling-monteur/draaier op Binns Engineering Company aan de haven van Auckland. Later werd hij een Marine Engineer en bracht 10 jaar door op zee, werkend aan olietankers voor Shell Oil uit Singapore en op vrachtschepen die voeren tussen Nieuw-Zeeland en Europa voor een Nieuw Zeelandse rederij. In 1962 zet Noel een punt achter zijn carrière op zee en ging werken bij R & W Hellaby Freezing Works in Otahuhu. Hier werkte hij zich op van Shift Engineer tot Manager Engineering totdat hij in 1987 eindelijk zijn eigen bedrijf begint: Cunningham Engineering.

itannova In deze editie: Open BIM discussie MdR advies en BIMspecialist BIM bevordert transparantie bij Cofely Geberit is trots op BIM participatie

itannova In deze editie: Open BIM discussie MdR advies en BIMspecialist BIM bevordert transparantie bij Cofely Geberit is trots op BIM participatie jaargang 6 nummer 1 januari 2014 itannova In deze editie: Open BIM discussie MdR advies en BIMspecialist BIM bevordert transparantie bij Cofely Geberit is trots op BIM participatie www.itannex.com Wie

Nadere informatie

Bouw & Architectuur. voor professioneel PC CAD- gebruik. April/Mei 2007 jaargang 18

Bouw & Architectuur. voor professioneel PC CAD- gebruik. April/Mei 2007 jaargang 18 3 voor professioneel PC CAD- gebruik April/Mei 2007 jaargang 18 Bouw & Architectuur Focus op Bouw en Architectuur ArchiCAD 11 met Virtual Tracing AAArchitecten tekent op niveau Solid Edge Systems Design

Nadere informatie

Inzicht. Ten Kate Racing levert optimale prestaties. Het magazine voor Product Lifecycle Management. Nr 19 Januari 2014 siemens.

Inzicht. Ten Kate Racing levert optimale prestaties. Het magazine voor Product Lifecycle Management. Nr 19 Januari 2014 siemens. Inzicht Nr 19 Januari 2014 siemens.nl/plm Inzicht editie 19 Het magazine voor Product Lifecycle Management 1 PRAKTIJK Ten Kate Racing levert optimale prestaties Siemens PLM en LMS bouwen aan een nieuwe

Nadere informatie

Thema: Inzicht Make the Het magazine voor Product Lifecycle Management Connection juli 2010: editie 13 www.siemens.com/plm

Thema: Inzicht Make the Het magazine voor Product Lifecycle Management Connection juli 2010: editie 13 www.siemens.com/plm Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management Thema: Make the Connection juli 2010: editie 13 www.siemens.com/plm 12 Siemens PLM Connection dagen 2010 Make the Connection 20 Stork Turbo Blading

Nadere informatie

Inzicht. Connect to Knowledge. Kooiman Groep. OCÉ Teamcenter accelereert configuratie- en wijzigingenbeheer

Inzicht. Connect to Knowledge. Kooiman Groep. OCÉ Teamcenter accelereert configuratie- en wijzigingenbeheer Inzicht Thema: Het magazine voor Product Lifecycle Management Connect to Knowledge september 2012: editie 17 www.siemens.com/plm 28 Van Dijk 3DE Inzet NX voor essentiële delen Philips Senseo 18 Kooiman

Nadere informatie

Game development met Unity3d. Mike Hergaarden Jos Hoebe

Game development met Unity3d. Mike Hergaarden Jos Hoebe Game development met Unity3d Mike Hergaarden Jos Hoebe Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Wat is Unity3D?...3 Onze invalshoek...4 Unity3D...6 Graphics...7 Community en Documentation...9 Deployment

Nadere informatie

Juni 2008 jaargang 19. Ontwikkelingen in CAD, CAM en CAE

Juni 2008 jaargang 19. Ontwikkelingen in CAD, CAM en CAE Ontwikkelingen in CAD, CAM en CAE 4 Juni 2008 jaargang 19 Architectural Geometry Rubberen uitbreekvormen Printen met kauwgumballen? Visualisaties zijn Expressief Booleaanse bewerkingen gebruiken www.cadmagazine.nl

Nadere informatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Rob van Megen Desktopvirtualisatie is hot. Organisaties grijpen de migratie naar Windows 7 aan om eens goed naar hun werkplek omgeving te kijken. Hoe kan het

Nadere informatie

Hoe kies ik de beste webwinkel voor mijn onderneming?

Hoe kies ik de beste webwinkel voor mijn onderneming? Hoe kies ik de beste webwinkel voor mijn onderneming? Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Aanleiding 6 Wat is een webwinkel? 6 Winkel 6 Locatie 6 Klantenservice 7 Groeien en uitgroeien tot 7 Webpagina of webwinkel?

Nadere informatie

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl 15 Redenen Om voor WordPress te kiezen www.benniemellies.nl Een overzicht met 15 redenen om voor WordPress te kiezen. De vrije weblog software gebruikt door 17% van alle websites ter wereld. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bachelor eindproject

Bachelor eindproject Technische Universiteit Delft Bachelor eindproject Faculteit: Electrotechniek, Wiskunde en Informatica Sectie: Web Information Systems DENC Docs Studenten: Martijn Berger (1123076) Michael Croes (1265180)

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie

inzicht PLM Europe Conference 2006 Van 9 tot en met 11 oktober congrescentrum van het Sheraton in Frankfurt (Duitsland)

inzicht PLM Europe Conference 2006 Van 9 tot en met 11 oktober congrescentrum van het Sheraton in Frankfurt (Duitsland) inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management augustus 2006 PLM Europe Conference 2006 Van 9 tot en met 11 oktober congrescentrum van het Sheraton in Frankfurt (Duitsland) VoorwoorD Geachte lezer,

Nadere informatie

voor professioneel PC CAD- gebruik Jan./Feb. 2007 jaargang 18

voor professioneel PC CAD- gebruik Jan./Feb. 2007 jaargang 18 1 voor professioneel PC CAD- gebruik Jan./Feb. 2007 jaargang 18 Beursbijlage Bouw & ICT Vervangen door: Live Experience in het teken van snelheid Geen historie en geen parameters bij CAD Amateurs voeren

Nadere informatie

Succesvol verbinden met CB-NL

Succesvol verbinden met CB-NL Ikwil jullie allemaal van harte welkom heten bij de presentatie van de koppeling tussen CB-NL en ETIM en de toepassing hiervan in Revit en Cadac Flexline. Lees ook meer op: http://www.cadac.com/nl/nieuws/pages/integratie-conceptenbibliotheek-cb-nl-etim-birevent.aspx

Nadere informatie

Inzicht. BKL Engineering. Winnaars. Verhuizing MEAF. Clichés in de PLM-wereld. Introductie NX voor Mac OS X

Inzicht. BKL Engineering. Winnaars. Verhuizing MEAF. Clichés in de PLM-wereld. Introductie NX voor Mac OS X Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management Thema: Clichés in de PLM-wereld november 2009: editie 12 www.siemens.com/plm 8 Introductie NX voor Mac OS X 16 BKL Engineering Winnaars Verhuizing

Nadere informatie

Requirements Engineering bij marktgedreven IT-bedrijven

Requirements Engineering bij marktgedreven IT-bedrijven Requirements Engineering bij marktgedreven IT-bedrijven Welke entiteiten leveren de requirements? Bachelorscriptie Informatiekunde Mark van Liefland (0213381) Begeleider: Dr ir G.E. Veldhuijzen van Zanten

Nadere informatie

Nieuws. Woord van de voorzitter. In dit nummer. Nummer 104, september 2011 AANGESLOTEN BIJ

Nieuws. Woord van de voorzitter. In dit nummer. Nummer 104, september 2011 AANGESLOTEN BIJ AANGESLOTEN BIJ Nieuws Nummer 104, september 2011 Woord van de voorzitter Voor u ligt dan weer de derde Stumico nieuwsbrief van dit jaar.de regelmatige lezer zal zien dat er iets is veranderd. In het vorige

Nadere informatie

Kennisdocument BIM bij Berkvens

Kennisdocument BIM bij Berkvens Kennisdocument BIM bij Berkvens BIM bij Berkvens: een case over deuren BERKVENS Maart 2015 Interviews met Frank Houben, Programmamanager BIM Opgesteld door: Edwin Vlems Inhoud 1 WAT IS BIM?... 2 1.1 WAT

Nadere informatie

Samsonite. Inzicht. betreedt met succes profitabel luxe segment. DAF Trucks. De Solid Edge Embedded. Client

Samsonite. Inzicht. betreedt met succes profitabel luxe segment. DAF Trucks. De Solid Edge Embedded. Client Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management april 2008: editie 9 www.siemens.com/plm 24 Binnenkort: Siemens PLM Connection Benelux 2008 28 mei Eindhoven 29 mei Mechelen DAF Trucks De meerwaarde

Nadere informatie

Scrum. Veranderingen. Product development of product manufacturing?

Scrum. Veranderingen. Product development of product manufacturing? Scrum Nu op veel plekken de Oracle Developer en Designer ontwikkelstraat aangevuld wordt met, en steeds vaker zelfs vervangen wordt door JDeveloper, komt vaak de vraag naar boven welke project management

Nadere informatie

Stageopdrachten 2013/2014

Stageopdrachten 2013/2014 Stageopdrachten 2013/2014 Stageopdrachten Inleiding Onderzoeksgebieden Advanced Marketing met Dynamics AX Agile en Dynamics CRM Application Life Cycle Management voor Dynamics CRM Azure en BizTalk 2013

Nadere informatie

Woord van de voorzitter

Woord van de voorzitter AANGESLOTEN BIJ Nieuws Nummer 98, april 2010 Woord van de voorzitter Op het moment dat u deze nieuwsbrief leest zit het eerste kwartaal er al weer op en hebben we net de BIMCaseweek achter de rug. Hoewel

Nadere informatie

inzicht inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management

inzicht inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management inzicht inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management november 2007: editie 8 Het magazine voor Product Lifecycle Management november 2007: editie 8 Siemens PLM Software VOORWOORD Beste lezer,

Nadere informatie

M a M u t M a g a z i n e Focus op winstgevendheid

M a M u t M a g a z i n e Focus op winstgevendheid M a m u t M a g a z i n e H e r f s t 2 0 0 9 E e n k l a n t e n t i j d s c h r i f t g e r i c h t o p h e t v e r e e n v o u d i g e n v a n u w w e r k d a g Focus op winstgevendheid Software+Services

Nadere informatie

Inzicht. Synergie. FRANS Product Development. A.P. van den Berg. Solid Edge. Snel BSH. Cofely Energy & Infra BV ST3

Inzicht. Synergie. FRANS Product Development. A.P. van den Berg. Solid Edge. Snel BSH. Cofely Energy & Infra BV ST3 Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management Thema: Synergie november 2010: editie 14 www.siemens.com/plm 20 FRANS Product Development 24 A.P. van den Berg 26 Cofely Energy & Infra BV BSH Stimuleert

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Okt./Nov 2007 jaargang 19

Okt./Nov 2007 jaargang 19 Ontwikkelingen in CAD, CAM en CAE 7 Okt./Nov 2007 jaargang 19 PLM opnieuw gedefinieerd Het Máxima Medisch Centrum Materialise Innovation Forum Render to Texture www.cadplaza.nl Cadac Group Company 00800

Nadere informatie

Inventarisatie KENNISINSTITUUT VOOR DE INSTALLATIESECTOR BIM IN DE INSTALLATIESECTOR. Project: 828 Voorstudie BIM Datum: 2-11-2011 Versie: 1.

Inventarisatie KENNISINSTITUUT VOOR DE INSTALLATIESECTOR BIM IN DE INSTALLATIESECTOR. Project: 828 Voorstudie BIM Datum: 2-11-2011 Versie: 1. Inventarisatie KENNISINSTITUUT VOOR DE INSTALLATIESECTOR BIM IN DE INSTALLATIESECTOR Project: 828 Voorstudie BIM Datum: 2-11-2011 Versie: 1.3 VERSIEBEHEER Versie Datum Wijzigingen Persoon 0.1 15-02-11

Nadere informatie

Ontwikkelen van mobiele applicaties Verschillen en overeenkomsten met traditionele softwareontwikkeling

Ontwikkelen van mobiele applicaties Verschillen en overeenkomsten met traditionele softwareontwikkeling Ontwikkelen van mobiele applicaties Verschillen en overeenkomsten met traditionele softwareontwikkeling Jeroen Veldkamp MSc en Gerald Hemmers MA Het aantal mobiele apparaten en het gebruik van mobiele

Nadere informatie