Handleiding (BuBaO): Kleur je creativiteit, word schilder!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding (BuBaO): Kleur je creativiteit, word schilder!"

Transcriptie

1 Handleiding (BuBaO): Kleur je creativiteit, word schilder! Doelgroep Dit lessenpakket werd ontwikkeld voor de schoolverlaters uit het buitengewoon basisonderwijs. Duur Dit lessenpakket duurt 2 lesuren van 50 minuten. Eindtermen In dit lessenpakket wordt gewerkt aan onderstaande eindtermen uit het regulier basisonderwijs. Deze kunnen als vertrekpunt gebruikt worden bij de ontwikkeling van een handelingsplan per leerling of per groep leerlingen. MUZISCHE VORMING 1.4* De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. 1.5 De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet. NEDERLANDS 1.1 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = beschrijven) de informatie achterhalen in een voor hen bestemde mededeling met betrekking tot het school- en klasgebeuren. 2.3 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = beschrijven) het gepaste taalregister hanteren als over een op school behandeld onderwerp aan de leerkracht verslag uitbrengen. 2.5 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) het gepaste taalregister hanteren als ze: vragen van de leerkracht in verband met een behandeld onderwerp beantwoorden. 3.1 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = beschrijven) de informatie achterhalen in voor hen bestemde instructies voor handelingen van gevarieerde aard. WERELDORIËNTATIE 2.17 De leerlingen kunnen illustreren dat techniek en samenleving elkaar beïnvloeden. WISKUNDE 1.26 De leerlingen kunnen de zakrekenmachine doelmatig gebruiken voor de hoofdbewerkingen.

2 1.28 De leerlingen kunnen in contexten vaststellen welke wiskundige bewerkingen met betrekking tot getallen toepasselijk zijn en welke het meest aangewezen en economisch zijn. 1.29* De leerlingen zijn bereid verstandige zoekstrategieën aan te wenden die helpen bij het aanpakken van wiskundige problemen met betrekking tot getallen, meten, ruimtelijke oriëntatie en meetkunde. 2.7 De leerlingen kunnen met de gebruikelijke maateenheden betekenisvolle herleidingen uitvoeren. 2.9 De leerlingen kunnen op een concrete wijze aangeven hoe ze de oppervlakte en de omtrek van een willekeurige, vlakke figuur en van een veelhoek kunnen bepalen. 5.4* De leerlingen zijn bereid zichzelf vragen te stellen over hun aanpak voor, tijdens en na het oplossen van een wiskundig probleem en willen op basis hiervan hun aanpak bijsturen. SOCIALE VAARDIGHEDEN 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren. 3. De leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder onderscheid van sociale achtergrond, geslacht of etnische origine.

3 1. Inleiding: kaderen van thema technische beroepen en bouwsector Organisatievorm klasgesprek Tijdsbesteding 5 minuten Materiaal eventueel: brainstorm aan bord Doelen De leerlingen herkennen de begrippen techniek en technologie. De leerlingen herkennen technische beroepen en de bouwsector in het algemeen. Via een inleidend klasgesprek wordt het lessenpakket rond het beroep schilder geïntroduceerd bij de leerlingen. In dit eerste deel wordt voornamelijk gefocust op technische beroepen en de bouwsector. Klasgesprek De leerkracht stelt onderstaande vragen en geeft onderstaande achtergrondinformatie. Om invulling te geven aan de eerste vraag kunnen de leerlingen gevraagd worden om te brainstormen aan het bord over de woorden techniek en technologie. Aan wat denken jullie als jullie de woorden techniek en technologie horen? Kunnen jullie je een leven zonder techniek of technologie voorstellen? Achtergrondinformatie In het dagelijks leven kunnen wij niet meer zonder techniek of technologie. Techniek en technologie komen we tegen op allerlei plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks gebruik van radio, televisie en smartphones. Ook de uitvinding van nieuwe machines en robots in fabrieken of auto s die op elektriciteit rijden. Ook in huis vind je allerlei nieuwe apparaten. In het huishouden word je bijvoorbeeld geholpen door wasmachines, vaatwasmachines en keukenrobots. Ook krijg je zelf steeds meer technologisch speelgoed. In dit lijstje mogen we zeker de huizen, gebouwen, wegen en bruggen niet vergeten. Mensen met een technisch beroep zorgen er namelijk voor dat huizen en gebouwen vorm krijgen. Deze mensen werken vaak met machines. Toch zijn er ook veel verschillende technische handelingen die gebeuren met de hand, en dus zonder grote machines. Denk maar aan het metselen van een muur, het leggen van dakpannen of het schilderen van een plafond. Deze laatste activiteiten horen bij beroepen uit de wereld van de bouw.

4 2. Opdracht 1: volgorde van de beroepen die aan een huis werken Organisatievorm individuele opdracht Tijdsbesteding 10 minuten Materiaal werkbundel Doelen De leerlingen kunnen beroepen opsommen die aan bod komen bij het bouwen van een huis. De leerlingen kennen de volgorde van bouwberoepen die werken aan een huis. Tijdens deze opdracht staan de leerlingen stil bij verscheidene beroepen in de bouwsector. Specifiek maken de leerlingen kennis met de beroepen die samenwerken bij het bouwen van een huis. Verder staan de leerlingen ook stil bij de volgorde waarin deze beroepen komen werken aan een huis. Uitleg bij de opdracht In de verschillende tekstballonnen staan citaten van mensen over hun beroep. Bij elke tekstballon schrijven de leerlingen het passende beroep. De beroepen kunnen gekozen worden uit een lijst met mogelijke beroepen. Ten slotte plaatsen de leerlingen een cijfer bij de tekstballonen om de volgorde van de beroepen die aan een huis werken, weer te geven. Oplossing 1. Architect Ik teken het ontwerp voor nieuwe huizen met een computer. Ik luister naar de wensen van mijn klanten. 2. Werfleider Ik maak een planning van alle werken op de bouwwerf. Ik bekijk of alles goed en veilig verloopt. 3. Bekister Met beton maak ik de stevige basis van een huis. 4. Metselaar Ik metsel muren met bakstenen en mortel. Ik gebruik een truweel, metselkoord en waterpas. 5. Dakwerker Ik timmer het houten skelet van een dak. Ik leg ook dakpannen op het dak. 6. Elektricien Ik zorg voor elektriciteit in het huis. Ik kan goed fijn met mijn handen werken.

5 7. Installateur sanitair en centrale verwarming Ik plaats alle leidingen voor water en gas. Ik kan ook kranen en toiletten plaatsen en herstellen. 8. Stukadoor Ik bedek de binnenmuren en plafonds met een witte kalklaag. Ik zorg dat alles mooi glad is. 9. Vloerder Ik plaats tegels in zand of cement. Soms moet ik de tegels op maat zagen. 10. Schrijnwerker In het huis plaats ik binnendeuren, keukens, kasten, trappen,. Ik werk niet alleen met hout, maar ook met PVC en kunststof. 11. Schilder-decorateur Ik werk de muren af door te schilderen of te behangen. Ik maak elke woning mooi en leuk met kleur.

6 3. Omkadering: doelstellingen van schilder-decorateur Organisatievorm klasgesprek Tijdsbesteding 5 minuten Materiaal grote prenten: zie bijlage 1 Doelen De leerlingen kennen de verschillende taken van een schilderdecorateur. De leerlingen weten waarom het beroep schilder-decorateur belangrijk is. De leerlingen kennen de verschillende doelen van een schilderdecorateur. Vertel aan de leerlingen dat het lessenpakket zich verder toespitst op het beroep schilderdecorateur, of kortweg, schilder. Aan de hand van een klasgesprek maken de leerlingen kennis met de diversiteit aan taken van een schilder-decorateur. Zo houdt het beroep van schilder-decorateur meer in dan het schilderen van muren. Ze staan ook stil bij de vraag waarom het beroep schilder-decorateur belangrijk is. De leerkracht overloopt onderstaande doelen van een schilder-decorateur (zie bijlage 1). Klasgesprek Het klasgesprek over de doelstellingen van een schilder-decorateur kan op onderstaande manier vorm krijgen: 1. Welke taken heeft een schilder-decorateur? 2. Waarom zijn schilder-decorateurs nodig? Waarom is hun beroep belangrijk? Wat willen zij bereiken met hun beroep? 1. Welke taken heeft een schilder-decorateur? - Werf inrichten en beschermen van meubels - Soort ondergrond bepalen (bv. hout, pleister, metaal, ) - Ondergrond klaarmaken (bv. schuren, ontstoffen, gaten/barsten vullen, ) - Verflagen aanbrengen (met borstels, rollen, ) - Verftechnieken gebruiken (bv. decoratieve randen, patineren, sjabloneren, ) - Behang klaarmaken en plakken (bv. lijm maken, behang snijden, ) - Werf opruimen en schoonmaken - Schatting of berekening van de kosten maken (nodige materialen, producten, werkuren, ) - Advies geven aan klanten (bv. over materialen, over kleuren, ) - Team coördineren (bv. planning maken, taakverdeling, )

7 2. Verschillende redenen waarom het beroep schilder-decorateur belangrijk is: - Bescherming van gebouwen (bv. huis in goede staat behouden) - Hygiëne en properheid (bv. in de keuken en in de badkamer) - Onderhoud (bv. woning makkelijk proper houden en poetsen) - Sfeer en emotie (bv. aandacht voor interieur om bepaalde sfeer te creëren) Bronnen beeldmateriaal

8 4. Opdracht 2 : talenten en studiemogelijkheden om als schilder aan de slag te gaan Organisatievorm individuele opdracht Tijdsbesteding 10 minuten Materiaal werkbundel Doelen De leerlingen kunnen opsommen welke talenten een schilderdecorateur nodig heeft. De leerlingen weten welke studiemogelijkheden er bestaan om als schilder aan de slag te gaan. De leerlingen krijgen, na de opdracht, ook een lijst te zien met mogelijke studierichtingen die zij kunnen volgen om het beroep schilder-decorateur te kunnen uitoefenen. Uitleg bij de opdracht Aan de hand van een opsomming gaan de leerlingen op zoek naar talenten die een schilderdecorateur nodig heeft. De leerlingen zien in hun werkbundel een lijst met mogelijke talenten. Talenten zijn dingen die schilder-decorateurs goed kunnen en graag doen. De leerlingen kijken aandachtig naar het filmpje en vinken talenten aan die passen bij het beroep schilder-decorateur. Hieronder staat alvast de lijst met mogelijke talenten, met daarbij de nodige uitleg. De leerlingen krijgen ook de mogelijkheid om zelf nog talenten aan te vullen. Oplossing Alle onderstaande talenten passen bij het beroep schilder-decorateur. De meeste van deze talenten kunnen aanzien worden als sleutelvaardigheden die bij veel verschillende beroepen verwacht worden. Zelfstandig werken Een schilder-decorateur moet vaak taken uitvoeren zonder de hulp van anderen. Hij/zij moet dan beslissingen in verband met het materiaal en de werkwijze zelf nemen. Samenwerken Een schilder-decorateur moet veel samenwerken met andere vakmannen uit de bouwsector. Zo zal een schilder-decorateur pas kunnen beginnen aan de afwerking nadat de pleisterwerken zijn afgerond en de binnendeuren en de verlichting geplaatst zijn. Vooral het teamwerk met de collega s is belangrijk. Kritisch zijn Een schilder-decorateur moet de gebreken van een bestaande ondergrond kunnen beoordelen, alvorens de verf of het behang wordt aangebracht. Verder moet een schilder-decorateur in staat zijn om zijn/haar eigen resultaat te beoordelen en te herwerken indien niet goed.

9 Zorgzaam werken Een schilder-decorateur moet zorgzaam zijn bij het verplaatsen van meubelen en het beschermen van vloeroppervlakten en kasten. Het plaatsen van ladders en stellingen moet met de nodig zorgvuldigheid gebeuren om beschadiging te vermijden. Hij/zij moet respect hebben voor de bezittingen van de klant (bv. het proper gebruiken van een lavabo). Actief zijn Een schilder-decorateur is steeds actief bezig en in beweging tijdens het uitoefenen van zijn/haar job. Plannen Om een goed resultaat af te leveren, zal een schilder-decorateur planmatig aan de slag gaan. De volgorde van de verschillende taken zal hij/zij goed moeten inplannen. Zo zal hij/zij bijvoorbeeld moeten rekening houden met de droogtijd van de verf en het aantal lagen verf die een ondergrond nodig heeft. Ordelijk zijn Om een propere werkplaats te hebben, zal een schilder-decorateur regelmatig tijd maken om op te ruimen. Klanten vinden het ook fijner als hun ruimte proper wordt achtergelaten. Verder zal een schilder-decorateur zorgen voor orde in zijn/haar materiaal. Nauwkeurig werken Een schilder-decorateur zal alle taken nauwgezet en precies afwerken. Bij het schilderen mag er bijvoorbeeld geen verf komen op de vloertegels of op de deuren en moet het behang netjes worden afgesneden. Handig zijn Een schilder-decorateur beschikt het best over het talent handig zijn, zodat hij/zij nauwkeurig en vlot kan werken met zijn/haar werktuigen en materiaal. Hij/zij kan mogelijke problemen creatief oplossen. Communicatief zijn Schilder-decorateurs kunnen goed communiceren met hun collega s en hun klanten. Een goede onderlinge communicatie is belangrijk om de werken vlot te laten verlopen. Dagelijks beleefd en vriendelijk zijn tegenover klanten en medewerkers geeft wederzijds respect.

10 Leergierig zijn Een schilder-decorateur staat open voor nieuwe producten en technieken die op de markt komen. Hij/zij zal zelf die nieuwigheden moeten uitproberen en beoordelen. Een schilder-decorateur heeft ook aandacht voor nieuwe kleurtrends en decoratieve materialen. Creatief zijn Een schilder-decorateur moet aandacht hebben voor schoonheid, aangezien hij/zij constant bezig is met kleuren, vormen, motieven, wandbekledingen en schildertechnieken. Hij moet een decoratief geheel kunnen realiseren. Veilig werken Een schilder-decorateur dient aandacht te hebben voor veilige beschermingskledij (bv. stofmasker bij het schuren, handschoenen bij het schilderen) tijdens het werken. Ook leest een schilder-decorateur aandachtig de etiketten en voorschriften van gebruikte producten. Een schilder-decorateur zal eveneens veilig moeten werken in de hoogte (bv. met ladder of met stelling). Milieubewust werken Een schilder-decorateur dient rekening te houden met het milieu. Hij zal zoveel mogelijk producten op waterbasis gebruiken. Ook vuile verfborstels worden beter niet onder de kraan afgespoeld. Verfresten zijn namelijk chemisch afval dat apart moet weggebracht worden. Gevoel voor cijfers Een schilder-decorateur is vaak bezig met cijfers. Zo moet hij/zij berekenen hoeveel materiaal (verf, behang, ) er nodig is om een project af te werken. Klantgericht werken Een schilder-decorateur zal moeten werken volgens de wensen en de behoeften van de klanten. Het is belangrijk dat de klanten tevreden zijn. Een zeer goed voorkomen geeft een goede eerste indruk.

11 Lijst van mogelijke studierichtingen schilder-decorateur Studeren in secundair onderwijs? ASO TSO BSO 3 e graad BSO schilderwerk en decoratie duurzaam wonen etalage en standendecoratie 7 e specialisatiejaar BSO decoratie en restauratie schilderwerk BUSO schilder-decorateur (OV 3 type 1) schilder-decorateur ( OV 3 type 3) schilder-decorateur (OV 3 type 4) schilder-decorateur (OV 3 type 7) schilderwerk en decoratie BSO (OV 4 type 3) DBSO schilder- decorateur schilder behanger industrieel schilder medewerker industrieel schilder plaatser soepele vloerbekleding Syntra Leertij d publiciteitsschilder schilder behanger decorateur van textiel plaatser soepele vloerbekleding publiciteitsschilder reclameschilder publiciteitstekenaar Verder studeren? Professionele bachelor in de bouw bachelor interieurvormgeving Hoger Beroepsonderwijs bouwkundig tekenaar Meer info? Bekijk volgende website: Ga als leerkracht op zoek naar de meest recente informatie over de mogelijke studierichtingen via

12 5. Opdracht 3: kennismaken met stappen bij het schilderen van een muur, met materialen van een schilder en met veiligheid tijdens het schilderen Organisatievorm duowerk Tijdsbesteding 15 minuten Materiaal werkbundel Doelen De leerlingen kennen de verschillende stappen bij het schilderen van een muur. De leerlingen kennen verscheidene materialen waarmee een schilder-decorateur werkt. De leerlingen kunnen situaties inzake de veiligheid tijdens het schilderen toelichten. Via een invulverhaal over Sam en Mira leren de leerlingen de verschillende stappen bij het schilderen en het behangen van een muur kennen. Doorheen het verhaal komen de leerlingen in aanraking met werkmaterialen van een schilder en met veiligheidsmaatregelen. Uitleg bij de opdracht De leerlingen krijgen een invulverhaal over de verschillende stappen bij het schilderen en het behangen van een muur. De leerlingen moeten zelf de nodige materialen en vaktermen invullen. De mogelijke antwoorden staan opgesomd in een lijst. Oplossing vliesbehang plamuur steekmes stofmasker verfrol schuurpapier voorbereiden verf behanglijm plamuurmes lauw water behangen verfkwast verfbak - schilderen Het is vakantie! Sam en Mira willen de zolderkamer omtoveren tot een leuke speelkamer. Samen met mama en papa gaan ze aan de slag. De behangen muren krijgen een nieuw vliesbehang en een laag verf. Stap 1: Voorbereiden Sam en Mira moeten eerst het oude behang verwijderen. Papa stelt voor om lauw water en een afweekmiddel te gebruiken, zo kan het oude behang losweken van de muur. Om de stukken behangpapier van de muur te schrapen, gebruiken de kinderen een steekmes.

13 Mira ziet dat er barsten in een muur zitten. Mama helpt Mira bij het repareren. Ze gebruiken plamuur en een plamuurmes om alles te herstellen. Sam vindt dat de muur niet volledig effen is. Met schuurpapier schuren ze alle oneffenheden weg. Papa zegt dat het belangrijk is voor de eigen veiligheid om een stofmasker te dragen. Stap 2: Behangen Papa snijdt eerst de vliesbehang op banen. Daarna mag Mira behanglijm op de muur doen. Ze zorgt ervoor dat de ladder goed stevig staat. Mama en Sam hangen het behang mooi recht aan de muur. Ze wrijven het behang aan met een spatel of een borstel. De boven- en onderzijde van het behangpapier snijden ze af met een breekmesje. Stap 3: Schilderen Twee muren krijgen een groene kleur en de andere muren krijgen een lichtbruine kleur. Mira giet eerst de verf in een verfbak. De randen en de hoeken van de muren schilderen ze met een verfkwast. De rest van de muren schilderen ze met een verfrol. Mira en Sam zijn apetrots op hun nieuwe speelzolder!

14 6. Opdracht 4: mathematische uitdaging om juiste hoeveelheid verf te berekenen Organisatievorm duowerk Tijdsbesteding 15 minuten Materiaal werkbundel Doelen De leerlingen kunnen de juiste hoeveelheid verf via een wiskundig vraagstuk berekenen. De leerlingen kennen begrippen uit het vakjargon van een schilderdecorateur, bijvoorbeeld het begrip verfrendement. De leerlingen berekenen aan de hand van een wiskundig vraagstuk de juiste hoeveelheid verf die een schilder-decorateur nodig heeft om een muur te schilderen. Ze maken hierbij gebruik van oppervlakteberekening en maken kennis met het begrip verfrendement. Uitleg bij de opdracht De leerlingen lezen het wiskundig vraagstuk over het berekenen van de juiste hoeveelheid verf. Eerst kunnen de leerlingen per twee het vraagstuk oplossen. Achteraf overloopt de leerkracht de werkwijze klassikaal. Extra: Het verfrendement geeft aan hoeveel vierkante meter je kan schilderen met 1 liter verf. Oplossing Elize, een schilder-decorateur, moet een muur schilderen. De muur is 5,3 m breed en 2,5 m hoog. In de muur zit een deur van 2 m hoog en 90 cm breed. De verf moet in 3 lagen aangebracht worden. Het verfrendement van de gekozen verf is 10 m² per liter per laag. Hoeveel liter verf heeft Elize nodig om de kamer te schilderen? 1. Deze tekening beeldt de muur uit. Schrijf de afmetingen (in meter) op juiste plaats. 5,3 m 2,5 m 2 m 0,9 m

15 2. Bereken hoeveel verf Elize nodig heeft om de kamer te schilderen. Bereken de te schilderen oppervlakte Oppervlakte van de muur: 1 m² x (2,5 x 5,3) = 13,25 m² Oppervlakte van de deur: 1 m² x (2 x 0,9) = 1,8 m² Te schilderen oppervlakte: 13,25 m² - 1,8 m² = 11,45 m² Bereken de nodige hoeveelheid verf Aantal te schilderen m² in 3 lagen: 1 m² x (11,45 x 3) = 34,35 m² Verfrendement is 10 m²/l: 10 m² 1 m² 34,35 m² 1 l 0,1 l 3, 435 l ~ 3,44 l Antwoord: Elize heeft 3,44 liter nodig om de slaapkamer te schilderen met 3 lagen verf.

16 7. Opdracht 5: uitvoerende opdracht: creativiteit van het werken met kleuren (30 min) Organisatievorm groepswerk Tijdsbesteding 25 minuten Materiaal afbeelding van kleurencirkel (zie bijlage 2) overzicht met betekenis van kleuren verfborstels verf in primaire kleuren papier of karton Doelen De leerlingen kennen het verschil tussen primaire kleuren, secundaire kleuren en niet-kleuren (zwart en wit). De leerlingen ontdekken de betekenis of de boodschap van kleuren. De leerlingen denken na over welke kleuren bij elkaar passen. De leerlingen kunnen een secundaire kleur benaderen door primaire kleuren te mengen. Via een klassikale uitleg maken de leerlingen kennis met primaire kleuren, secundaire kleuren en niet-kleuren (zwart en wit). Verder gaan ze op zoek naar 3 kleuren die bij elkaar passen om een kamer in huis te schilderen. Tijdens het kiezen hebben ze aandacht voor de betekenis of de boodschap van kleuren. De gekozen secundaire kleur proberen de leerlingen via mengen te benaderen. Uitleg bij de opdracht De leerlingen krijgen een grondplan met verschillende kamers (slaapkamer tienermeisje, slaapkamer tienerjongen, slaapkamer ouders, badkamer en speelkamer). De leerlingen worden verdeeld in groepjes van 2 leerlingen. Per groep zal er 1 kamer (muren en plafond) in het huis uitgewerkt worden. De leerlingen moeten voor hun gekozen kamer 3 kleuren kiezen (hoofdkleur, secundaire kleur, zwart of wit).

17 1. Eerst kiezen de leerlingen een kleur uit de 3 hoofdkleuren: rood, blauw en geel. Deze kleuren worden ook wel primaire kleuren genoemd. Primair betekent eigenlijk eerste. Primaire kleuren zijn de kleuren die je niet kunt maken door verf te mengen. Het zijn de 3 kleuren die je nodig hebt om andere kleuren te maken. 2. Het volgende kleur kiezen de leerlingen door 2 primaire of hoofdkleuren te mengen. Deze mengkleuren worden ook wel secundaire kleuren genoemd. Secundair betekent hier tweede. In de kleurencirkel kunnen de leerlingen zien welke 3 secundaire kleuren ontstaan na het mengen van 2 hoofdkleuren. Welke 3 secundaire kleuren? Blauw + geel =. Rood + geel =.. Rood + blauw =.. Naast deze 6 kleuren bestaan er natuurlijk nog veel andere kleuren. Deze kleuren kunnen gemaakt worden door primaire en secundaire kleuren te mengen met elkaar. 3. In de kleurencirkel ontbreken er eigenlijk ook 2 kleuren. Weet je welke kleuren? Inderdaad: zwart en wit. Eigenlijk zijn zwart en wit geen kleuren. Het heeft alles te maken met natuurkunde en licht. Wanneer je zwart toevoegt aan een kleur, dan wordt je kleur donkerder. Wanneer je wit toevoegt aan een kleur, dan wordt je kleur lichter. 4. Voor de gekozen kamer, gaan de leerlingen op zoek naar 3 kleuren die passen in de kamer. Zowel de muren als het plafond moeten geschilderd worden. Eerst wordt een primaire kleur gekozen, dan een secundaire kleur en vervolgens een niet-kleur (zwart of wit). De leerlingen kiezen zelf welke kleuren volgens hen het best bij elkaar passen. Om hen te helpen bij hun keuze, ontdekken de leerlingen dat kleuren ook bepaalde gevoelens kunnen opwekken. Kleuren hebben een betekenis of een boodschap. - Rood: kracht, liefde, warmte en moed - Geel: vrolijkheid, licht, fantasie en zon - Blauw: eerlijkheid, koelte, wijsheid en ontspanning - Oranje: vuur, warmte, vrolijkheid en beweging - Groen: rust, orde, nieuw en hoop - Paars: rouw, soberheid, gezag, een beetje gek doen en koninklijkheid - Zwart: somberheid, slechtheid, rouw en duister - Wit: zuiver, vreugde, licht en rust Wanneer de leerlingen een primaire, secundaire en niet kleur hebben gekozen voor hun kamer, proberen de leerlingen hun secundaire kleur te maken met verf door 2 primaire kleuren te mengen. Het is de bedoeling dat zij zo dicht mogelijk het secundaire kleur kunnen

18 benaderen. De leerlingen krijgen van de leerkracht een blad met de kleurencirkel op (zie bijlage 2). Hun kleur proberen zij zo goed mogelijk te benaderen door extra primaire kleuren toe te voegen. Zo ontdekken de leerlingen dat schilders ook steeds op zoek gaan naar de juiste kleur. Zij gaan door te mengen de kleur maken die de klanten wensen.

19 8. Opdracht 6: veiligheid tijdens het schilderen Organisatievorm klasgesprek Tijdsbesteding 10 minuten Materiaal foto s (zie bijlage 2) extra: groen en rood voorwerp Doelen De leerlingen kunnen inschatten of een specifieke werksituatie van een schilder-decorateur al dan niet als veilig kan beoordeeld worden. De leerlingen zijn in staat om op een gepaste manier hun mening te formuleren over een bepaalde situatie inzake veiligheid. Via een klassikale discussie beoordelen de leerlingen verschillende werksituaties van een schilder-decorateur (zie bijlage 2). De foto s tonen goede en minder goede situaties in verband met veiligheid. De leerkracht toont één voor één de verschillende situaties. De leerlingen kunnen mondeling de werksituatie toelichten. Extra: De leerlingen kunnen ook met behulp van een groen en rood voorwerp aantonen wat hun beoordeling is van de situatie. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een groene of rode balpen in de lucht te steken, naargelang de situatie goed of fout is. Op die manier worden alle leerlingen actief betrokken in de discussie. Klasgesprek Onderstaande vragen kunnen aan bod komen tijdens de klasdiscussie over één foto: Wat kunnen jullie zien op de afbeelding? Is dit een veilige werksituatie? Ja of nee? Wat loopt er goed? Wat loopt er fout? Hoe kan men het veiliger aanpakken? Oplossing 1) GOED: Bij het schuren van ondergronden komt er allerlei stof vrij. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Hij werkt veilig want hij gebruikt een stofmasker en een veiligheidsbril om in een stoffige werksituaties aan de slag te gaan. 2) FOUT: De ladder staat op een zachte, oneffen ondergrond. Zo kan de ladder verschuiven of wegzakken. Voorzie de ladder aan de onderzijde van een stabiliteitsbalk om wegzakken en wegglijden te vermijden. 3) FOUT: Deze persoon heeft maar 1 hand vrij om de ladder te beklimmen. Het is veiliger om 2 handen vrij te houden zodat je op een veilige manier de ladder kunt beklimmen. Het materiaal hang je dan best aan een riem of gordel om het naar boven te brengen.

20 4) FOUT: Deze persoon staat op de bovenste sport van de ladder. Het is veiliger om nooit op de voorlaatste of laatste sport van een ladder te gaan staan. 5) GOED: Deze persoon maakt gebruik van een stelling om op een veilige manier te kunnen werken met z n 2 handen.

21 9. Uitleiding: samenvatting Organisatievorm klasgesprek Tijdsbesteding 5 minuten Materiaal Doelen De leerlingen kunnen aangeven wat ze geleerd hebben over het beroep van schilder-decorateur. De leerlingen kunnen verschillende taken van een schilderdecorateur benoemen. De leerlingen kunnen verschillende talenten die horen bij een schilder-decorateur opsommen. Aan de hand van een samenvattend klasgesprek bespreken de leerlingen wat ze geleerd hebben over het beroep van schilder. De leerkracht stelt open vragen. De leerlingen krijgen de kans om te reflecteren over de verschillende activiteiten en inhouden. De leerkracht probeert met dit laatste gesprek het lessenpakket samenvattend af te ronden. Klasgesprek Onderstaande vragen kunnen gesteld worden tijdens het samenvattende en uitleidende deel: Wat wisten jullie op voorhand al over het schildersberoep? Wat hebben jullie ontdekt tijdens de opdrachten? Wat onthouden jullie zeker over het beroep schilder-decorateur? Wat vonden jullie leuk? Wat vonden jullie minder leuk? Welke taken heeft een schilder-decorateur? Welke talenten heeft een schilder-decorateur nodig om zijn/haar werk te doen?

22 10. Suggesties In dit onderdeel worden een aantal suggesties gedaan om in de klas de thema s bouw, schilderdecorateurs, techniek, beroepen en talenten uitgebreider te behandelen. 1. Neem met de klas deel aan het project S.O.S. SCHILDER OP SCHOOL De organisaties Building Heroes, Bouwunie Schilders-decorateurs en IVP slaan de handen in elkaar om vorm te geven aan het project S.O.S.-Schilder Op School. In het kader van dit project wordt er 2-jaarlijks een actiedag rond het schilderonderwijs in Vlaanderen georganiseerd. Zo willen de organisatoren een positieve boost geven aan het imago van het schildersberoep. Met dit project willen ze in de verf zetten dat er een schrijnend tekort is aan geschoold personeel in hun sector, hoewel er nochtans heel wat werkgelegenheid is. Tijdens de actiedag werken leerlingen 3 de graad uit een nijverheidsschool, afdeling schilderen-decoratie, samen met leerlingen uit het 6 e leerjaar van een basisschool. Tijdens de voormiddag maken de leerlingen uit de basisschool kennis met verschillende facetten (ondergronden, afplakken, schuren, ) van het schildersberoep. Daarna mogen de leerlingen werken aan een Colorwall die een permanente plaats zal krijgen in de basisschool. Meer uitleg over dit project kan gevonden worden op volgende website: 2. Plan een bezoek aan Het Beroepenhuis Jongeren uit de 3 e graad lager en de 1 e graad secundair onderwijs maken in Het Beroepenhuis op een speelse manier kennis met een brede waaier aan technische en praktisch uitvoerende beroepen. Ook beroepen uit de bouwsector worden er voorgesteld. Tijdens een bezoek met de klas ontdekken jongeren zo'n 50 beroepen uit 11 beroepssectoren. Zij doen dit via een actieve zoektocht in de doe-tentoonstelling en via twee ervaringsgerichte beroepenateliers. Maak kennis met het beroep van schilder-decorateur in Het Beroepenhuis. Meer info via: 3. Plan een bedrijfsbezoek aan een verffabriek Tijdens een bedrijfsbezoek kunnen leerlingen kennismaken met de realiteit van een verffabriek. Medewerkers van het bedrijf vertellen de leerlingen over hun beroep. Via doe-activiteiten kunnen de leerlingen ook zelf hun talenten ontdekken. Zo maken de leerlingen kennis met minder bekende, technische en praktisch uitvoerende beroepen.

23 4. Ontdek andere lesmaterialen over de wereld van de bouwberoepen Building Heroes Max en Sophie, de Building Heroes mascottes, nemen jongeren mee tijdens een spannend online avontuur. De figuren willen namelijk graag een droomhuis bouwen. Tijdens het spel maken de leerlingen kennis met de wereld van de bouwberoepen. Meer uitleg over dit online avontuur kan gevonden worden op volgende website: Ik bouw ik reken Dit lespakket bevat 10 wiskundige uitdagingen om de bouwberoepen beter te begrijpen. Het is bedoeld om de interesse van jongeren voor de beroepen van de bouwsector te wekken. De leerlingen zullen telkens een vakman of vakvrouw uit de bouw moeten helpen bij het oplossen van één van de 10 uitdagingen. De uitdagingen staan geordend volgens stijgende moeilijkheidsgraad. De publicatie kan gevonden worden op de volgende website: 5. Neem deel aan Techclass van Unizo Tijdens de projectdag Techclass kunnen klassen uit het secundair onderwijs en klassen uit de laatste jaren van het basisonderwijs op bedrijfsbezoek gaan. Bedrijven over heel Vlaanderen, waar technische profielen tewerkgesteld worden, kunnen leerlingen ontvangen. Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen een toelichting over het bedrijf. De jongeren zien hoe alles in zijn werk gaat en ze luisteren naar school- en werkervaringen van de werknemers. Techclass heeft als doel om jongeren al vroeg in hun loopbaan te laten proeven van verschillende studietrajecten. Jongeren ervaren zo concreet hoe gevarieerd technische jobs zijn en welke toekomstmogelijkheden deze jobs bieden. Meer informatie kan teruggevonden worden via onderstaande website:

24 Bijlage 1 Doelstellingen van schilder-decorateur: prenten

25

26 Bijlage 2 Creativiteit van het werken met kleuren: kleurencirkel Bron: Kleurencirkel van Johannes Itten

27 Bijlage 3 Veiligheid tijdens het schilderen

28

Kleur je creativiteit, word schilder!

Kleur je creativiteit, word schilder! Kleur je creativiteit, word schilder! Naam:.. 1. Wie helpt bij het bouwen van een huis? - Schrijf naast elke tekstballon het juiste beroep. Kies het beroep uit de lijst met beroepen. - In welke volgorde

Nadere informatie

Kleur je creativiteit, word schilder!

Kleur je creativiteit, word schilder! Kleur je creativiteit, word schilder! Naam:.. 1. Wie helpt bij het bouwen van een huis? In de verschillende tekstballonnen staan citaten van mensen over hun beroep. - Schrijf bij elke tekstballon het passende

Nadere informatie

Handleiding (6 e leerjaar BaO): Kleur je creativiteit, word schilder!

Handleiding (6 e leerjaar BaO): Kleur je creativiteit, word schilder! Handleiding (6 e leerjaar BaO): Kleur je creativiteit, word schilder! Doelgroep Dit lessenpakket werd ontwikkeld voor het 6 e leerjaar uit het basisonderwijs. Duur Dit lessenpakket duurt 2 lesuren van

Nadere informatie

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar 5 e Leerjaar 6 e Leerjaar EINDTERMENTABEL OVERZICHT Flos en Bros werkboekjes Tandenmuzeum De mondgazt Dagboek v/e tandenborstel Gezonde start in de mond - Suiker Verzin een supersmoes Tanden de wereld

Nadere informatie

Plaatsing wandbekleding

Plaatsing wandbekleding Opleiding: BEHANGER Je kan ENKEL starten met de opleiding als je al een certificaat van schilder hebt behaald,waar je hebt geleerd hoe je de ondergrond moet voorbereiden. De behanger brengt het behang

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Hoekenwerk sector bouw opdracht 1

Hoekenwerk sector bouw opdracht 1 Hoekenwerk sector bouw opdracht 1 Beroep metselaar (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep De metselaar zet het plan van de architect om in realiteit. Van bakstenen maak je immers een gebouw.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder)

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector Bouw

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien,

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, ) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector

Nadere informatie

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid LESPAKKET BOUW

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid LESPAKKET BOUW Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid LESPAKKET BOUW VOOR Bijzonder LAGER ONDERWIJS Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Koningsstraat 132/5, 1000 Brussel t +32 2 210 03 33 f +32 2 210 03

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder-decorateur BO BW 011 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 22 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker)

Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp:

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Schilderwerk. Pistoolschilderwerk

Schilderwerk. Pistoolschilderwerk Opleiding: SCHILDER Een schilder is iemand die het houtwerk of andere materialen van een gebouw van een verflaag voorziet. Je mag geen hoogtevrees hebben, want soms werk je op een ladder en/of steiger.

Nadere informatie

Hoek 10 Sector: Bouw

Hoek 10 Sector: Bouw Hoek 10 Sector: Bouw Stellingbouwer Brede bruggen, hoge gebouwen, stellingen,.. allemaal hebben ze meer nodig dan enkel sterke materialen. Ze moeten op de juiste manier gebouwd worden! Laat de kinderen

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

PLANETEN- PAD COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020

PLANETEN- PAD COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020 PLANETEN- PAD COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud Introductie Ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 12 Het programma Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010 STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder BO BW 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer.

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer. De ruwbouw is het geheel van funderingen, muren, balken, welfsels en dak. Een aannemer in bouwwerken voert de ruwbouw uit. Hij heeft gekwalificeerde vaklui als metselaars, betonbekisters en ijzervlechters

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Je leert soepele vloerbekleding plaatsen met de bedoeling het interieur te verfraaien. De opleiding plaatser soepele vloerbekleding kan een aanvulling zijn op

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder)

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector Bouw Beginsituatie:

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische tips Siteplan

Nadere informatie

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de PLANEET X Reisgids voor de leerkracht Lid van de SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATHS-academie COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 www.stem-academie.be Een initiatief van de Vlaamse Overheid ter promotie

Nadere informatie

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen Onderwerp Voorkennis Leerlingen leren samenwerken om fouten in programma s op te sporen en om het programma bij te sturen. Ze leren kritisch kijken naar andere Scratch projecten. Leerlingen hebben een

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider Antwoordsleutel p stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider 37 INLEIDING 1. p stap 2. Het secundaire watte??? Filmpje klasse Probeer na het bekijken van het filmpje deze vraagjes in te

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Tegelzetter BO BW 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beeld 1. Welkom T-shirt sjabloneren Een terugkerende activiteit bij de uitwerking van elk thema - De kinderen kunnen een sjabloon ontwerpen. - De kinderen kunnen in groep uit

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN WONING

BOUWEN VAN EEN WONING A. Behoefte aan een woning Dieren maken een nest of gebruiken schuilplaatsen die reeds in de natuur beschikbaar zijn om zich te beschermen. Ook de mens heeft steeds de behoefte gehad zich te beschermen

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Stukadoor BO BW 007

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 STUDIEGEBIED BOUW. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Stukadoor BO BW 007 STUDIEGEBIED BOUW Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Stukadoor BO BW 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 7: : Thema 7 1 Introductieles De leerling inventariseert en benoemt wat er gedaan moet worden bij het techniek kd 7 beroep

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Persbericht Brussel, 15 maart 2012

Persbericht Brussel, 15 maart 2012 Persbericht Brussel, 15 maart 2012 De eerste nationale actiedag rond het schilderonderwijs in Vlaanderen was een groot succes. SOS Schilder Op School vond deze donderdag 15 maart 2012 plaats. www.schilderopschool.be

Nadere informatie

Info veiligheidsopleidingen

Info veiligheidsopleidingen Info veiligheidsopleidingen Opleidingspakket veiligheidsopleidingen voor leerlingen 5 de, 6 de en 7 de jaar bso en tso in opleidingen bouw, hout, schilderen en decoratie en koeling en warmte DAG 1 Basisopleiding

Nadere informatie

Workshop. Timmeren. - de oppervlakte van de plank berekenen, en de oppervlakte van het binnenwerk berekenen: basis x hoogte

Workshop. Timmeren. - de oppervlakte van de plank berekenen, en de oppervlakte van het binnenwerk berekenen: basis x hoogte Workshop Timmeren Leerlingen krijgen als voortaak (thuis oplossen) het plan, en dan samen bespreken en controleren in de workshop: - ontbrekende getallen invullen. Hiervoor zetten ze eerst best alles in

Nadere informatie

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB Onderwerp: Totempaal maken. Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10 Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB dg1: Het indianendorp. (2) dg2: Bouwhoek. (6) dg3: Timmerhoek. (2) dg4: Thematafel.

Nadere informatie

Thema 4: Mijn sport is top!

Thema 4: Mijn sport is top! Thema 4: Mijn sport is top! 3 Onze wereld is een wereld van verschil. Geen twee mensen zijn gelijk. Samenleven in diversiteit is de uitdagende maar verrijkende opdracht. Zo groeit, voorbij de kleuren,

Nadere informatie

Handleiding voor leerkracht:

Handleiding voor leerkracht: Handleiding voor leerkracht: Groepsverdeling: De klasgroep wordt verdeeld in 4 ongeveer gelijke groepen. Deze groepen kunnen verdeeld worden op allerlei leuke manieren. Hier volgen als extraatje nog een

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker)

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector Chemie, kunststoffen

Nadere informatie

Bouwtechniek Basisonderwijs Groep 7 en 8

Bouwtechniek Basisonderwijs Groep 7 en 8 Bouwtechniek Basisonderwijs Groep 7 en 8 Bouwplan Mooi huis hè! Ten minste laten we hopen dat het mooi wordt. Het moet namelijk nog gebouwd worden. We beginnen met een plan, een bouwplan. In de bouw kom

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

PLANETENTOCHT COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020

PLANETENTOCHT COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020 PLANETENTOCHT COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud Introductie Ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 12 Het programma Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

INLEIDING FOCUS eerste graad

INLEIDING FOCUS eerste graad INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

Op bezoek in Het Beroepenhuis

Op bezoek in Het Beroepenhuis Op bezoek in Het Beroepenhuis Naam:... 1) Het Beroepenhuis Lees de folder van Het Beroepenhuis. Geef een antwoord op de vragen. Op bezoek met de klas In Het Beroepenhuis leer je ongeveer 50 beroepen kennen.

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

3 Mijn profiel... 1. Zelfevaluatie stap 1... 1. Zelfevaluatie stap 2... 2. Zelfevaluatie stap 3... 6. Zelfevaluatie stap 4... 10

3 Mijn profiel... 1. Zelfevaluatie stap 1... 1. Zelfevaluatie stap 2... 2. Zelfevaluatie stap 3... 6. Zelfevaluatie stap 4... 10 PDF processed with CutePDF evaluation edition www.cutepdf.com 3 Mijn profiel... 1 Zelfevaluatie stap 1... 1 Zelfevaluatie stap 2... 2 Zelfevaluatie stap 3... 6 Zelfevaluatie stap 4... 10 1 pdracht samenwerken...

Nadere informatie

Werken als decorateur

Werken als decorateur Profielvak Bouwen, Wonen en Interieur Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst.

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Eindtermen Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Op de volgende bladzijden hebben we ook enkele

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen.

Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen. METEN Een meet- en ontdekpad www.rekenhoek.nl 5 6 Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen. Inhoudsopgave meet- en ontdekpad Samenvatting 2 Verantwoording 4 Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Eindtermen Wonen en leven in India

Eindtermen Wonen en leven in India Eindtermen Wonen en leven in India Leergebiedgebonden eindtermen Wereldoriëntatie Natuur ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waanemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 7 Introductie Ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 8 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens 2 3 Introductie

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen.

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen. Onderwerp Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen. SOC 3 WIS 5.4 WIS 4.1 WO 2.7 de leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder

Nadere informatie

Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor explorer in de B-stroom. Gemeenschappelijke vakoverschrijdende eindtermen

Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor explorer in de B-stroom. Gemeenschappelijke vakoverschrijdende eindtermen Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor explorer in de B-stroom Gemeenschappelijke vakoverschrijdende eindtermen Gemeenschappelijke stam : (communicatief vermogen) brengen belangrijke elementen van communicatief

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK ROCKET SCIENCE COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Plaatser soepele vloerbekleding BO BW 012 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

1 Het programma opstarten

1 Het programma opstarten Verboden de werf te betreden! Beroepen in de bouw. naam klas 1B Lees dit eerst zeer aandachtig! Tijdens deze les is het nu jouw beurt om aan de computer te werken. Je leerkracht verwacht van jou dat je

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3We

Steekkaart: nummer 3We Steekkaart: nummer 3We Onderwerp De groei van tuinkers vaststellen, verwoorden en vastleggen met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur

Nadere informatie

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs?

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs? IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4 1. Wat na het lager onderwijs? De leerlingen leren de structuur van het secundair onderwijs kennen. Nederlands: 3.3 en 3.4 Ter voorbereiding kan de leerkracht de

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Hoekenwerk sector metaal en technologie bedienden opdracht 1

Hoekenwerk sector metaal en technologie bedienden opdracht 1 Hoekenwerk sector metaal en technologie bedienden opdracht 1 Opdracht 1: teamleader (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Een teamleader zorgt ervoor dat een team goed samenwerkt en dat de beschikbare

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Curriculum PrO. Hoe maak je een start in je school

Curriculum PrO. Hoe maak je een start in je school Curriculum PrO Hoe maak je een start in je school 27 september 2013 Bewustwording Trots Domein wonen Ik leer zo zelfstandig mogelijk wonen Wat moet je dan weten/ kunnen? Brainstorm op het A4tje met je

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - BSO - De volgende doelstellingen en VOET kunnen aan bod komen. Dat is steeds afhankelijk van de onderzochte (school)omgeving. Die

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker OCMW LOVENDEGEM SOCIAAL HUIS FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Schoonmaker E1 E2 E3 Visie Het OCMW Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen Vóór het begin van het installeren zorg ervoor dat je muur droog en schoon is. Vul alle schaden aan om de muur glad te maken. Daarna bedek

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

Opleiding: TEGELZETTER

Opleiding: TEGELZETTER Opleiding: TEGELZETTER Op elke bouwwerf worden tegels geplaatst. Als tegelzetter bekleed je wanden, vloeren, trappen, en/of terrassen met tegels. Je werkt met mortel of lijm. Basistechnieken tegelzetten

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie