Juridische aspecten bij flexwonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juridische aspecten bij flexwonen"

Transcriptie

1 Juridische aspecten bij flexwonen Paula Kemp BANNING Advocaten

2 Een korte introductie Paula Kemp Gebiedsontwikkeling Bouwrecht Erfpacht Docent Bouwkostenopleiding Docent VNG Academie Lid van het OOT Vaste annotator bij JIN Vaste annotator bij RVR

3 Inhoud van de presentatie 1. Inleiding 2. Huisvestingswet 3. Bouwbesluit Geluid 5. Overige RO 6. Functiewijzing (WRO/BRO) 7. Huurrecht 8. Verhuurdersheffing 9. Huurtoeslag 10. BTW 11. Toeristenbelasting 12.Woon- of logiesfunctie risico s

4 1. Inleiding Verzoeken om het verblijf niet onder wonen te laten vallen, maar onder logies(hotel)functies Woonfunctie: beschermende regelingen op het gebied van RO, bouwregelingen en het huurrecht Voor wonen- en logiesfunctie geldt een ander BTW-regime

5 1. Inleiding Hoofdverblijf en vaste woon- of verblijfplaats (inschrijving in het GBA) Maar let op, op grond van artikel 65 lid 1 van de Wbga geldt de verplichting tot inschrijving alleen voor degenen die naar redelijke verwachting gedurende een half jaar ten minste vier maanden van de tijd in Nederland zal verblijven.

6 1. Inleiding Het gaat niet om de benaming, maar om het feitelijke gebruik: de aard van het gebruik; de aard van de woonruimte; de intentie van partijen evenals of partijen het feitelijk gebruik tot kortstondig verblijf hebben beperkt. (Rechtbank Amsterdam, voorzieningenrechter 28 augustus 2003, AWB 03/3112 GEMWT, LJN: AJ0210)

7 1. Inleiding < 6 maanden: eventueel een hotelbestemming, maar is een grijs gebied > 6 maanden: woonbestemming

8 2. Huisvestingswet Woonruimte in de zin van de Huisvestingswet: (artikel 1, aanhef en onder b) Een besloten ruimte die, al dan niet tezamen met een of meer andere ruimten, bestemd of geschikt is voor bewoning door een huishouden. Bewonen op grond van de wetsgeschiedenis: Er moet er in geval van bewoning van woonruimte sprake zijn van permanente bewoning van het pand en hoofdverblijf van de bewoner, inclusief inschrijving in de GBA.

9 2. Huisvestingswet Artikel 30: verboden om woonruimte die behoort tot een in de huisvestingsverordening aangewezen categorie zonder vergunning aan de bestemming tot bewoning te onttrekken (ingeval bij logiesfuncties), of van zelfstandige in onzelfstandige woonruimte om te zetten (meestal het geval bij kamerverhuur). Huisvestingsverordening

10 3. Bouwbesluit 2012

11 3. Bouwbesluit 2012 Uit afdeling 2.15 blijkt dat alleen ten aanzien van gebouwen met woonfunctie eisen worden gesteld aan de inbraakwerendheid. Eisen ten aanzien van de inbraakwerendheid van gebouwen met logiesfunctie volgen niet uit het Bouwbesluit. Gebouwen met een woonfunctie moeten ingevolge afdeling 3.1 bescherming bieden tegen geluid van buiten. Aan gebouwen met logiesfunctie worden geen technische bouwvoorschriften gesteld ter bescherming van deze vormen van geluidsbelasting.

12 3. Bouwbesluit 2012 Uit het Bouwbesluit volgen geen voorschriften ten aanzien van de toetreding van daglicht voor gebouwen met logiesfunctie. Voor gebouwen met woonfunctie worden deze eisen in afdeling 3.11 wel gesteld. De normen voor overbewoning gelden alleen voor gebouwen met een woonfunctie en niet voor gebouwen met een logiesfunctie.

13 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging van een gebouw Het niveau van eisen wordt niet meer bepaald door het bevoegd gezag! Startpunt: Bouwbesluit 2003: nieuwbouweis, bevoegd gezag verbouweis Bouwbesluit 2012: verbouweis

14 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging van een gebouw Wat is verbouw? Vergroten Verandering Gedeeltelijk vernieuwen Geheel vernieuwen Nieuwbouw

15 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging van een gebouw: verbouw reikwijdte Artikel 4 Woningwet Indien een bouwwerk gedeeltelijk wordt vernieuwd, veranderd of vergroot, zijn de voorschriften, bedoeld in artikel 2, voor zover zij betrekking hebben op dat bouwen, slechts van toepassing op die vernieuwing, verandering of vergroting. De verbouwingseisen gelden slechts voor de verbouwingsingrepen en niet voor onderdelen die ongewijzigd blijven.

16 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging van een gebouw Niveau van eisen: specifiek niveau (gedefinieerd door grenswaarde, met als ondergrens niveau voor bestaande bouw); rechtens verkregen niveau (nagenoeg overal vermeld als specifiek niveau); niveau voor nieuwbouw (indien niets is aangegeven).

17 3. Bouwbesluit 2012 Het niveau dat een gevolg is van de toepassing op enig moment van de relevante op dat moment van toepassing zijnde technische voorschriften en dat niet lager ligt dan het niveau van de desbetreffende voorschriften voor een bestaand bouwwerk en niet hoger dan het niveau van de desbetreffende voorschriften voor een te bouwen bouwwerk Samengevat: kwaliteitsniveau van een rechtmatig gebouwd bouwwerk: Feitelijk aanwezig is voor de verbouwing; Naar onderen is begrensd door het niveau voor bestaande bouw; Naar boven is begrensd door het niveau voor nieuwbouw. Bouwbesluit 2003: rechtens verkregen niveau was niet gedefinieerd

18 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging Geen bouwen in de zin van de Woningwet Verbouw: op onderdelen die verbouwd worden zijn verbouwvoorschriften van toepassing Een toe te voegen gebouwonderdeel heeft voor zover geen sprake is van vervanging geen rechtens verkregen niveau (net als bij reguliere verbouwing).

19 3. Bouwbesluit 2012 Geef het gebouwde de nieuwe functie Voldoet het gebouw aan de voorschriften voor bestaande bouw van de NIEUWE functie? Ga het gebouw gebruiken voor denieuwe functie Pas het gebouw aan opbasis van de verbouwvoorschriften

20 3. Bouwbesluit 2012 Functiewijziging van een gebouw zonder problemen indien: Woonfunctie voldoet aan eisen Bouwbesluit 2012 voor bestaande bouw; er geen strijd is met het bestemmingsplan; en de woonfunctie voldoet aan de behoefte van de bewoner(s).

21 3. Bouwbesluit nieuwbouw niveau bestaande bouw gebouwonderdeel 5

22 4. Geluid De toelaatbare geluidbelasting binnen in woningen en andere gebouwen is geregeld in het Bouwbesluit. De toetsing aan het Bouwbesluit vindt plaats bij de omgevingsvergunning voor bouwen (bouwvergunning, zie artikel 2.10 Wabo).

23 4. Geluid ABRvS 10 december 1999, KB Velzen en ABRvS 30 mei 2000, nr De vraag of naast de woonfunctie ook de logiesfunctie het zogenaamde tijdelijk verblijf ook wordt beschermd tegen geluidshinder op grond van de Wgh moet ontkennend worden beantwoord. Een recreatiewoning is namelijk niet voor permanente bewoning bestemd en daarmee in de zin van de Wgh niet aan te merken als geluidsgevoelig.

24 4. Geluid Niettemin kunnen tijdelijke verblijven wel bescherming genieten onder de vigeur van de Wet ruimtelijke ordening, waarin de planologische afweging worden gemaakt in het kader van een goede ruimtelijke ordening. In specifieke situaties, zullen in het kader van een goede ruimtelijke ordening, ook andere functies beschermd moeten worden. In 2012 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ten aanzien van recreatiewoningen het volgende geoordeeld (ABRvS d.d. 29 februari 2012, nr /1/T1/R2):

25 4. Geluid "Niet in geschil is dat de in het plan voorziene 350 recreatiewoningen weliswaar geen bescherming genieten ingevolge de Wet geluidhinder, maar dat dit niet betekent dat de recreatiewoningen in het geheel geen bescherming tegen geluidhinder toekomt. Gezien het feit dat de toegekende bestemming "Recreatie-Verblijfsrecreatie" onder andere nachtverblijf toestaat, is naar het oordeel van de Afdeling sprake van een situatie waarin met een zekere regelmaat en gedurende langere tijd personen zullen verblijven in de recreatiewoningen. In het kader van een goede ruimtelijke ordening komt daarom aan de recreatiewoningen een zekere mate van bescherming tegen geluidhinder toe."

26 4. Geluid Een woning is een geluidgevoelig functie in de zin van de Wgh en indien de woning ligt binnen een geluidzone van een weg, spoorweg of industrieterrein is akoestisch onderzoek verplicht. Is de geluidbelasting hoger dan de in de wet maximale toegelaten geluidbelasting dan is een woonfunctie alleen mogelijk indien wordt voorzien in dove gevels of vliesgevels. Het aanbrengen van dove gevels is vaak financieel en technisch onaantrekkelijk. Vanwege de in het Bouwbesluit opgenomen normen inzake de toegestane geluidbelasting in een woning kan het zijn dat naast een dove gevel ook andere geluidwerende maatregelen aan de gevel moeten worden getroffen om de vereiste binnenwaarden bij woningen te bereiken.

27 5. Overige RO Verkeersbewegingen: hotel- en logiesfuncties: hoger aantal verkeersbewegingen Parkeernormen: onderscheid naar gebruik bijv. studentenhuisvesting of huisvesting arbeidsmigranten

28 5. Overige RO Luchtkwaliteit: bij de transformatie van kantoren naar een hotel dan wel woonbestemming zal in het merendeel van de gevallen sprake zijn een Nibm-project (niet in betekenende mate). Grondexploitatiewet: zowel bij transformatie van kantoren naar een woonfunctie als naar een hotelfunctie, zal er, gelet op de oppervlakte van het gebouw, meestal sprake zijn van een bouwplan in de zin van de Grondexploitatiewet. Echter, in de meeste situaties zal het totaal van de exploitatiebijdragen, dat door betrokkenen aan het gemeentebestuur moeten worden betaald, zodanig laag zijn dat de verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan desondanks niet aanwezig is.

29 5. Overige RO Milieu: Ook kunnen tijdelijke verblijven enige bescherming genieten onder de vigeur van de Wet milieubeheer. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen aan een inrichting. Aan een vergunning worden de voorschriften verbonden, die nodig zijn ter bescherming van het milieu (artikel 2.22 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Uitgangspunt is dat bescherming wordt geboden aan de hand van het feitelijk gebruik, en niet op basis van de planologische bestemming. Geur: op grond van de Wgv worden woningen die permanent worden bewoond, in tegenstelling tot tijdelijke verblijven, aangemerkt als geurgevoelige objecten. Woningen zijn om die reden (beter) beschermd tegen geuroverlast.

30 6. Functiewijzing WRO/BRO Functiewijziging kantoorgebouw naar wonen/logies Afwijkingsbevoegdheden (art Wabo): 1. Binnenplanse afwijking; 2. Kruimelgevallen uit het Besluit omgevingsrecht (buitenplanse afwijking) (bijv. het gebruiken van bouwwerken, al dan niet in samenhang met inpandige bouwactiviteiten, mits het is binnen de bebouwde kom en de oppervlakte niet meer dan 1500 m2 bedraagt);

31 6. Functiewijzing WRO/BRO Afwijkingsbevoegdheden (art Wabo): 3. Niet in strijd met een goede RO en goede ruimtelijke onderbouwing; 4. Tijdelijke afwijking voor 5 jaar (art BOR) Tijdelijke behoefte Uitgebreide voorbereidingsprocedure van 26 weken.

32 6. Functiewijzing WRO/BRO Binnenplanse en buitenplanse afwijkingsbevoegdheid: reguliere procedure Beslistermijn van 8 weken Eenmalige verlengingsmogelijkheid van 6 weken Overschrijding van de beslistermijn: vergunning is van rechtswege verleend

33 6. Functiewijzing WRO/BRO Tijdelijke afwijking: uitgebreide procedure Uniforme openbare voorbereidingsprocedure afd. 3.4 Awb Beslistermijn van 6 maanden Eenmalige verlenging van 6 maanden Overschrijding heeft geen fatale gevolgen

34 6. Functiewijzing WRO/BRO Voorgestelde wetswijziging BOR De tijdelijke afwijking geldt voor een maximale duur van 10 jaar. De zware eis van de tijdelijke behoefte' vervalt; de afwijking moet aannemelijk maken dat de situatie tijdelijk en eindig is.

35 7. Huurrecht Art. 7:233 BW omschrijft woonruimte als volgt: Onder woonruimte wordt verstaan een gebouwde onroerende zaak voor zover deze als zelfstandige dan wel niet zelfstandige woning is verhuurd, dan wel een woonwagen of een standplaats, alsmede de onroerende aanhorigheden.

36 7. Huurrecht Art. 7:234 BW omschrijft een zelfstandige woning als volgt: Onder zelfstandige woning wordt verstaan de woning welke een eigen toegang heeft en welke de bewoner kan bewonen zonder daarbij afhankelijk te zijn van wezenlijke voorzieningen buiten de woning.

37 7. Huurrecht Huuropzeggingbescherming Huurprijsbescherming (puntenstelsel)

38 7. Huurrecht Huurovereenkomst voor korte duur: Beschermende bepalingen zijn n.v.t. Vakantiehuisjes en wisselwoningen (bijv. als de eigen woning wordt gerenoveerd) Het feitelijke gebruik is van belang, niet het type woning Restrictieve toepassing

39 7. Huurrecht Campusclausule (beroep op dringend eigen gebruik ten dienste van studentenhuisvesting) De mogelijkheid voor het opnemen van een campusclausule in een contract is gelegen in artikel 7:274, lid 1, aanhef en onder c, jo. lid 4, BW. Op grond van de wet kan de verhuurder de huur opzeggen als: de verhuurder de woonruimte dringend nodig heeft om te verstrekken aan een student; de woonruimte volgens het contract bedoeld is voor studenten; de huurder niet binnen drie maanden nadat de verhuurder hierom heeft gevraagd, een bewijs van huidige inschrijving van een instelling, hogeschool of universiteit heeft overlegd; en een clausule in het contract staat dat de woonruimte na het einde van de huur opnieuw aan een student ter beschikking zal worden gesteld.

40 7. Huurrecht Jongerencontract Juridisch niet waterdicht!

41 7. Huurrecht - Leegstandwet Leegstandwet geldt voor: 1. Woonruimte in een gebouw bestemd voor groepsgewijze huisvesting, verzorging of verpleging, logiesverschaffing, administratie en/of onderwijs dat in afwachting is van een andere bestemming; 2. Woonruimte in een voor de verkoop bestemde woning die: [ ]; 3. Woonruimte in een voor sloop of renovatie bestemde huurwoning.

42 7. Huurrecht - Leegstandwet Huurovereenkomst voor minimaal zes maanden Opzegtermijn van minimaal drie maanden voor de verhuurder Voor de huurder is de opzegtermijn minimaal één maand Een vergunning van de gemeente De huurovereenkomst stopt als de vergunning is verlopen, maar let op!

43 7. Huurrecht - Leegstandwet Woonruimte in gebouwen: De maximale duur van de vergunning is tien jaar (voorheen vijf jaar); Bij tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan wordt de vergunning in één keer voor de hele duur van de ontheffing verleend, met een maximum van tien jaar; Woonruimte in gebouwen waar geen omgevingsvergunning voor nodig is, omdat de bestemming al wonen is: een vergunning voor maximaal 2 jaar en kan steeds met maximaal een jaar worden verlengd (tot maximaal 10 jaar); Voor woonruimte in gebouwen zoals kantoren of scholen wordt de vergunning voor de maximale duur in één keer verleend, dus maar één keer leges.

44 7. Huurrecht - Leegstandwet Overgangsrecht voor woonruimte in gebouw waarvoor een ontheffing van het bestemmingsplan is verleend: Er is geen overgangswet; Situatie interpreteren aan de hand van de wettekst; Het na twee jaar niet verlengen van de al verleende vergunningen van voor inwerkingtreding van de wet, is niet lijn met de bedoeling van de wetgever; Een verlenging is echter niet mogelijk op basis van de wet; De vergunning met terugwerkende kracht voor de maximale termijn verlenen.

45 8. Verhuurdersheffing Wet Maatregelen Woningmarkt 2014 Investeringen in maatschappelijk urgente opgaven, zoals transformatie van kantoren in woningen komen in aanmerking voor heffingsvermindering

46 9. Huurtoeslag Geen huurtoeslag voor het gebruik van een woning dat naar zijn aard van korte duur is (artikel 1, aanhef en onder c, sub 1, van de Wet op de huurtoeslag). Bij de beantwoording van de vraag of uit de huurovereenkomst volgt dat er sprake is van gebruik als woonruimte dat naar zijn aard slechts van korte duur is, is in zijn algemeenheid beslissend geacht of partijen, in aanmerking genomen de aard van het gebruik en de aard van de woonruimte, een korte duur voor ogen heeft gestaan en of zij het feitelijk gebruik daartoe hebben beperkt (Hoge Raad 8 januari 1999, LJN AA5088 (Oostenrijkse Zomerwoning).

47 9. Huurtoeslag Er is recht op huurtoeslag als men: - meerderjarig is; - de Nederlandse nationaliteit heeft of een geldige verblijfsvergunning; - ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie op het woonadres; - een zelfstandige woning huurt (er is een uitzondering voor aangewezen onzelfstandige woonruimten voor mensen die zijn aangewezen op een woonvorm met zorg of begeleiding); - geen vermogen heeft dat hoger is dan het toepasselijke heffingsvrije vermogen van box 3 Wet IB. Voor kamergewijze huur of logies geldt geen huursubsidie.

48 10. BTW Drie soorten verhuur: Vrijgestelde huur, meestal aan particulieren (anders wordt de huur 21% hoger, nadeel: bijv. de BTW die aan de aannemer moet worden betaald, kan niet worden teruggevraagd) Van rechtswege belaste huur Optie belaste verhuur (als de huurder een ondernemer is die recht heeft op aftrek van voorbelasting. De verhuurder krijgt daardoor recht op aftrek van voorbelasting)

49 10. BTW Van rechtswege belaste verhuur Verhuur van kamers of logies voor kort verblijf Verhuur van parkeerplaatsen voor voertuigen Verhuur van ligplaatsen of bergplaatsen voor vaartuigen Verhuur van machines en bedrijfsinstallaties Verhuur van safeloketten

50 10. BTW Verhuur kamers of logies voor kort verblijf: Verblijf voor een korte periode bij de verhuur van accommodatie in het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar voor een korte periode verblijven. De gasten verblijven feitelijk maximaal zes maanden in deze accommodatie. Indien sprake is van een langere periode dan rust op de verhuurder de bewijslast om aannemelijk te maken, dat er toch sprake is van een verblijf voor een korte periode (Besluit Omzetbelasting, Levering en verhuur van onroerende zaken, van 14 juli 2009, Staatscourant 2009, nr ).

51 10. BTW hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven voor een korte periode (6% BTW tarief) seizoensverhuur van gemeubileerde kamers en gemeubileerde woningen De volgende diensten vallen ook onder het 6%-tarief: verstrekken van gas, elektriciteit en water, leveren van campinggas in flessen valt onder het 21%-tarief; aanbieden van sanitaire voorzieningen en was- en douchegelegenheid; aanbieden van faciliteiten voor het wassen en drogen van kleding; aanbieden van parkeervoorzieningen in combinatie met het verstrekken van logies.

52 11. Toeristenbelasting Art. 224 Gemeentewet: toeristenbelasting heffen ter zake van het houden van verblijf binnen de gemeente door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens zijn ingeschreven

53 12. Woon- of logiesfunctie risico s Aan het verlenen van medewerking aan short stay of extended stay zijn risico s verbonden: uitgebreide motivering dat sprake is van een logiesfuntie (wonen is een geluidsgevoelige bestemming); bestuursrechtelijke procedure tegen BP en omgevingsvegunning; beginselplicht tot handhaving; planschade; aansprakelijkheid op grond van OD.

54 Vragen: mr. P.C.M. (Paula) Kemp T: E:

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR)

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) (beleidsregel voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wabo van

Nadere informatie

Geen kookgelegenheid. Binnen bebouwde kom 2 Buiten bebouwde kom 4. Binnen bebouwde kom 5. Buiten bebouwde kom 10

Geen kookgelegenheid. Binnen bebouwde kom 2 Buiten bebouwde kom 4. Binnen bebouwde kom 5. Buiten bebouwde kom 10 Bijlage 1 Schema met toelichting op uitgangspunten Criteria Huidig beleid Voorstel aanpassing Wetgeving Aanvrager is de hoofdbewoner of eigenaar Bewoner(s) van het pand Hoofdbewoner of eigenaar van het

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING afdeling Milieu & Bouwen i.s.m. afdeling Ontwikkeling & Grondzaken 29 oktober 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes r gemeente ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! a i H 0 2 Gemeente Ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Inhoud

Nadere informatie

BIJLAGE 4: RELEVANTE WETSARTIKELEN

BIJLAGE 4: RELEVANTE WETSARTIKELEN BIJLAGE 4: RELEVANTE WETSARTIKELEN Pagina 1 van 8 Pagina 2 van 8 WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (WABO) Artikel 2.12 1. Voor zover de aanvraag betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! Wie van plan is in een vakantiehuisje of stacaravan te gaan wonen of daar momenteel in

Nadere informatie

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2016 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

Leegstand, transformatie en tijdelijke verhuur. mr. Saskia Frijling mr. Robert van der Velde PlasBossinade Legal Updates 8 oktober 2015

Leegstand, transformatie en tijdelijke verhuur. mr. Saskia Frijling mr. Robert van der Velde PlasBossinade Legal Updates 8 oktober 2015 Leegstand, transformatie en tijdelijke verhuur mr. Saskia Frijling mr. Robert van der Velde PlasBossinade Legal Updates 8 oktober 2015 Groningen - kantoren Groningen bedrijfsruimte Groningen winkelruimte

Nadere informatie

Ontwikkelingen. ruimtelijke ordening. en geluid. Nico Haselager. Schakeldag 26 juni 2014

Ontwikkelingen. ruimtelijke ordening. en geluid. Nico Haselager. Schakeldag 26 juni 2014 Ontwikkelingen ruimtelijke ordening en geluid Nico Haselager Schakeldag 26 juni 2014 Opzet Wet Permanent maken Chw (PChw) Observaties van wetswijzigingen Observaties van jurisprudentie Observaties van

Nadere informatie

Voormalige vliegbasis Twenthe Zones. Regels

Voormalige vliegbasis Twenthe Zones. Regels Voormalige vliegbasis Twenthe Zones Regels Inhoudsopgave Regels Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels 4 Artikel 2 Anti-dubbeltelregel 4 Artikel 3 Algemene aanduidingsregels

Nadere informatie

Beheersing weggeluid bij woonoplossingen in bestaand leegstaand vastgoed transformatie

Beheersing weggeluid bij woonoplossingen in bestaand leegstaand vastgoed transformatie Beheersing weggeluid bij woonoplossingen in bestaand leegstaand vastgoed transformatie Jean Baptiste Benraad: Benraad Hernieuwt Ex-lid H-team, Rijksdienst Cultureel Erfgoed lid ExpertTeam Ministerie van

Nadere informatie

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd)

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd) D170721133 *D170721133* Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd) Wij hebben op 5 oktober 2017 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het splitsen van de woning op het perceel

Nadere informatie

Rechtens verkregen niveau

Rechtens verkregen niveau Rechtens verkregen niveau Een praktische uitleg van de theorie ir. H.C.M. (Hajé) van Egmond VBE Themabijeenkomst "Rechtens verkregen niveau" 25 mei 2016 Artikel 6 Woningwet Verbouw is nieuwbouw Gemeente

Nadere informatie

Bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe - Zones. Status: Vastgesteld

Bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe - Zones. Status: Vastgesteld Bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe - Zones Status: Vastgesteld Voormalige vliegbasis Twenthe - Zones Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 4 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

1.3 gevel bouwkundige constructie die een ruimte in een woning of gebouw scheidt van de buitenlucht, daaronder begrepen het dak;

1.3 gevel bouwkundige constructie die een ruimte in een woning of gebouw scheidt van de buitenlucht, daaronder begrepen het dak; Inhoudsopgave Artikel 1 Begrippen 1 Artikel 2 Geluidszone industrie 2 Artikel 3 Anti-dubbeltelregel 3 Artikel 4 Overgangsrecht 4 Artikel 5 Slotregel 5 Centrale Verwerkingsinstallatie Raaieinde regels Artikel

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West

Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West Register bij het Ondermandaatbesluit Wabo-bevoegdheden stadsdeelsecretaris Nieuw-West Grondslag voor de bevoegdheden: Collegebesluit d.d. 21 juli 2015 (Nr. BD2015-010563), verlenging van het tijdelijk

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 Burgemeester en wethouders hebben op 14 januari 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van appartementen. De aanvraag

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie

1. Betreft Woning Gebouw Adres: Postcode en plaats:

1. Betreft Woning Gebouw Adres: Postcode en plaats: Aan Burgemeester en Wethouders van Schiedam t.a.v. de afdeling Ruimtelijk Gebruik Postbus 1501 3100 EA Schiedam Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte Lees voor u dit formulier

Nadere informatie

P l a n r e g e l s vrs

P l a n r e g e l s vrs P l a n r e g e l s 012.10.01.02.00.vrs I n h o u d s o p g a v e Artikel 1 Relatie met het vigerende bestemmingsplan 3 Artikel 2 Wonen 4 Artikel 3 Geluidzone (dubbelbestemming) 9 Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Een goede ruimtelijke ordening. Henry de Roo

Een goede ruimtelijke ordening. Henry de Roo Een goede ruimtelijke ordening Henry de Roo Afwijken bestemmingsplan (1) artikel 2.12, lid 1, a, sub 1 Wabo binnenplans afwijken artikel 2.12, lid 1, a, sub 2 Wabo de gevallen genoemd in artikel 4, Bijlage

Nadere informatie

Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor

Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor permanente bewoning van een recreatiewoning) Vastgesteld

Nadere informatie

Herbestemming verzorgingshuizen pagina 1 van 5

Herbestemming verzorgingshuizen pagina 1 van 5 Notitie Herbestemming van verzorgingshuizen voor starters & nieuwe statushouders, valt snel te regelen Project Herbestemming verzorgingshuizen Plaats/datum Houten, 23 september 2015 Behandeld door de heer

Nadere informatie

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo)

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) 2014 Datum vaststelling college van B&W: 18 maart 2014 Datum publicatie: 26 maart 2014 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

2. Beoordeling. 2.4 Artikel 2.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: de Wabo)

2. Beoordeling. 2.4 Artikel 2.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: de Wabo) LJN: BP4832,Voorzieningenrechter Rechtbank Breda, 11/816 Print uitspraak Datum uitspraak: 16-02-2011 Datum publicatie: 16-02-2011 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond

Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond Je moet in Nederland aan het Bouwbesluit voldoen! Ik heb een vergunning, dus ik voldoe aan alle eisen!

Nadere informatie

wetten.nl - Regeling - Regeling formulieren Leegstandwet - BWBR

wetten.nl - Regeling - Regeling formulieren Leegstandwet - BWBR pagina 1 van 6 De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden Regeling formulieren Leegstandwet Geldend van 01-01-2017 t/m heden Bijlage I Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande

Nadere informatie

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen definitief 25-09-2009 1 Inleiding De Leegstandwet voorziet in de mogelijkheid voor eigenaren om bepaalde leegstaande woningen tijdelijk te

Nadere informatie

Gelet op hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn wij bevoegd om op deze aanvraag te beslissen.

Gelet op hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn wij bevoegd om op deze aanvraag te beslissen. beschikking Omgevingsvergunning Documentnummer: 921860 Aanvraag Op 20 februari 2013 hebben wij, burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam, een aanvraag omgevingsvergunning als bedoeld in

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Datum 1601167 V2014/685 26 november 2015

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Datum 1601167 V2014/685 26 november 2015 De heer J.J.M. Zuijdervliet Cassiopeiadreef 16 2401 HK ALPHEN AAN DEN RIJN Stadhuisplein 1 Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 14 0172 E-mail: gemeente@alphenaandenrijn.nl Website: www.alphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05739 II III Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja ĵj ^ Onderwerp: Planologische regeling rondom huisvesting t.b.v. mantelzorg Advies: 1. Nota voor

Nadere informatie

Beleidsregels. oude onrechtmatige bewoning. recreatiewoningen

Beleidsregels. oude onrechtmatige bewoning. recreatiewoningen Beleidsregels oude onrechtmatige bewoning recreatiewoningen 1 Deze beleidsregels zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 4 december 2012 en gepubliceerd in de Nieuwe Dockumer

Nadere informatie

LJN: BP5782,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 10/3720 en 11/207

LJN: BP5782,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 10/3720 en 11/207 LJN: BP5782,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 10/3720 en 11/207 Datum uitspraak: 16-02-2011 Datum publicatie: 25-02-2011 Rechtsgebied: Bouwen Soort procedure: Voorlopige voorziening+bodemzaak

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00533567 Op voorstel B&W d.d.: 23 december 2014 Datum vergadering: 10 maart 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad: Verklaring

Nadere informatie

hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van:

hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van: Omgevingsvergunning HZ-2015-0098 Activiteit: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landerd; hebben op 23 juli 2015 een aanvraag voor omgevingsvergunning

Nadere informatie

27 juni 2011 - Seminar Wabo

27 juni 2011 - Seminar Wabo 27 juni 2011 - Seminar Wabo DE CLERCQ ONS KANTOOR - veelzijdig, multidisciplinair - 32 advocaten, 8 (kandidaat)notarissen - sedert 1850: 160 jaar jong - creatief, proactief - aantrekkelijk alternatief

Nadere informatie

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte Bijlage I Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting) Aan Burgemeester en Wethouders van t.a.v. de afdeling Straat en huisnummer

Nadere informatie

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting)

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting) Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting) Toelichting op het formulier aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur

Nadere informatie

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Huisvestingsvoorziening en taakstelling 1 Wij willen in onze gemeente de regeling huisvestingsvoorziening gebruiken om 50 vergunninghouders te

Nadere informatie

Ontwerp omgevingsvergunning

Ontwerp omgevingsvergunning OPENBARE EN GEBOUWDE OMGEVING ons kenmerk 941097 behandeld door de heer N Bel Hadj doorkiesnummer +31 77 3596514 besluitdatum onderwerp ontwerpbesluit Ontwerp omgevingsvergunning Op 6 april 2016 hebben

Nadere informatie

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE Bijlage I AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting) Aan Burgemeester en Wethouders van t.a.v. de afdeling Straat en huisnummer

Nadere informatie

Regels planstatus vastgesteld referentie BP00003 / pagina 29 van 37

Regels planstatus vastgesteld referentie BP00003 / pagina 29 van 37 Regels pagina 29 van 37 Hoofdstuk 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen In deze regels wordt verstaan onder: 1.1 plan: het bestemmingsplan Parapluherziening Geluidzone Verheulsweide van de gemeente Doetinchem.

Nadere informatie

Publiekrechtelijke regelgeving en beleid vakantieverhuur. Maarten Klaassen 10 november 2016

Publiekrechtelijke regelgeving en beleid vakantieverhuur. Maarten Klaassen 10 november 2016 Publiekrechtelijke regelgeving en beleid vakantieverhuur Maarten Klaassen 10 november 2016 Onderwerpen Cijfers en definities Publiekrechtelijke regelgeving Huisvestingswet Bestemmingsplan Beleid: Amsterdam

Nadere informatie

Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering

Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering blz. 2 Gemeente Stadskanaal Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Algemene regels 6 Artikel 2 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder)

Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) 1 Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) Afwijking van het bestemmingsplan Princenhage-Haagpoort Het besluit van het College

Nadere informatie

Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli 2013(3B, 2014, 179)

Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli 2013(3B, 2014, 179) GEMEENTEBLAD Nr. 65220 17 november Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. 2014 Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied West, 1 e herziening Ontwerp 2 Toelichting 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Op 14 oktober 2015 heeft de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk het bestemmingsplan Buitengebied West

Nadere informatie

Overwegende dat het college van burgemeester en wethouders de algemene bevoegdheid heeft tegen deze overtreding handhavend op te treden;

Overwegende dat het college van burgemeester en wethouders de algemene bevoegdheid heeft tegen deze overtreding handhavend op te treden; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Echt-Susteren. Nr. 160160 17 november 2016 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders houdende regels voor recreatiewoningen Beleidsregels inzake

Nadere informatie

ONTWERP Paraplubestemmingsplan

ONTWERP Paraplubestemmingsplan ONTWERP Paraplubestemmingsplan Gebruiksregels woningen en Procedureregel gemeente Noordwijkerhout Toelichting en Regels Ontwerp : 14 december 2009 Vaststelling gemeenteraad : Onherroepelijk : Toelichting

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-12-2012 Datum publicatie 05-12-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201110184/1/A3 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

Gewaamierkte documenten

Gewaamierkte documenten Ons kenmerk- 2014/140140 gemeente Zaanstad Omgevingsvergunningen Gemeente Zaanstad De heer R. van Zonneveld Postbus 2000 1500 GA ZAANDAM Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BX6487

ECLI:NL:RVS:2012:BX6487 ECLI:NL:RVS:2012:BX6487 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-09-2012 Datum publicatie 05-09-2012 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201105885/1/A3 Eerste

Nadere informatie

Bestemmingsplanregels

Bestemmingsplanregels Bestemmingsplanregels 152031bp11 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels... 3 Artikel 1 Begrippen... 3 Artikel 2 Wijze van meten... 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels... 7 Hoofdstuk 3 Algemene regels...

Nadere informatie

Rb. Noord-Holland, , HAA 13/1804, ECLI:NL:RBNHO:2013:12968, BR Mr. J.M. Janse van Mantgem. Tijdelijke omgevingsvergunning

Rb. Noord-Holland, , HAA 13/1804, ECLI:NL:RBNHO:2013:12968, BR Mr. J.M. Janse van Mantgem. Tijdelijke omgevingsvergunning Rb. Noord-Holland, 31-12-2013, HAA 13/1804, ECLI:NL:RBNHO:2013:12968, BR Mr. J.M. Janse van Mantgem Tijdelijke omgevingsvergunning Tijdelijke omgevingsvergunning Omgevingsvergunning met instandhoudingstermijn

Nadere informatie

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet;

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Groningen Nr. 59155 11 april 2017 Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gelet op de Huisvestingswet

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds mei 2013 Projectomgevingsvergunning

8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds mei 2013 Projectomgevingsvergunning 8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds 2013-0068 0595 42 1140 2 mei 2013 Projectomgevingsvergunning (Adres) (Aanhef), Burgemeester en wethouders hebben op 2 mei 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning

Nadere informatie

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

Wet doorstroming huurmarkt Anne Maren Langeloo 22 juni 2016

Wet doorstroming huurmarkt Anne Maren Langeloo 22 juni 2016 Anne Maren Langeloo 22 juni 2016 Voorgeschiedenis Beleidsbrief van 17 januari 2012 aan Tweede Kamer Gesprekken najaar 2013 Brief van 11 april 2014 aan Tweede Kamer Concept Wetsvoorstel tijdelijke huur

Nadere informatie

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE AMERSFOORT. 1 Betreft Woning Gebouw. Burger service nummer:

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE AMERSFOORT. 1 Betreft Woning Gebouw. Burger service nummer: AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE AMERSFOORT (Lees voor u dit formulier invult eerst de toelichting) Aan Burgemeester en Wethouders van T.a.v. de afdeling Amersfoort

Nadere informatie

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g O m g e v i n g s v e r g u n n i n g Besluit d.d. 15 mei 2017 Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het plaatsen van heatpipes. Activiteiten : Bouw Handelen in strijd met regels RO Projectadres : J.F.

Nadere informatie

ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING. Schaarbeekhof 1 en 2 Zaaknummer 10/3731 Besluitnr 1065708

ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING. Schaarbeekhof 1 en 2 Zaaknummer 10/3731 Besluitnr 1065708 ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING Schaarbeekhof 1 en 2 Zaaknummer 10/3731 Besluitnr 1065708 1 2 3 ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING Wij, burgemeester en wethouders, hebben op 8 november 2010 een aanvraag voor

Nadere informatie

5.1 Algemeen. 5.2 Bouwvergunningen

5.1 Algemeen. 5.2 Bouwvergunningen Hoofdstuk 5 Bouwgerelateerde leges 5.1 Algemeen De bouwgerelateerde leges worden waar mogelijk geheven in overeenstemming met het zogenaamde Model transparantie bouwgerelateerde leges. Het model heeft

Nadere informatie

Wijzigingen Besluit omgevingsrecht (Bor): vergunningvrij bouwen en gebruiken (artikel 2 en 3 bijlage II Bor) 26 maart 2015. Chantal van Mil Advocaat

Wijzigingen Besluit omgevingsrecht (Bor): vergunningvrij bouwen en gebruiken (artikel 2 en 3 bijlage II Bor) 26 maart 2015. Chantal van Mil Advocaat Wijzigingen Besluit omgevingsrecht (Bor): vergunningvrij bouwen en gebruiken (artikel 2 en 3 bijlage II Bor) 26 maart 2015 Chantal van Mil Advocaat Inhoud Wijzigingen artikel 2 en 3 Bijlage II Bor: (in

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Raadsvoorstel Burgemeester en wethouders Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Onderwerp : Aanvraag om omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik

Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik Dit formulier sturen naar: Burgemeester en wethouders van Medemblik KCC Ruimte Postbus 45 1687 ZG Wognum Welke vergunning

Nadere informatie

Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw.

Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw. BEGRIPSBEPALINGEN Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw. Aansluitend terrein / erf Al dan niet bebouwd perceel, of een

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit-verlenen heroverweging (P) (GG)

Documentenlijst Besluit-verlenen heroverweging (P) (GG) Documentenlijst Besluit-verlenen heroverweging (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201619483 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het veranderen van de eengezinswoning Huisduinenstraat 66 tot 2 appartementen

Nadere informatie

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE. In te vullen door Gemeente Gemeentenummer :

AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE. In te vullen door Gemeente Gemeentenummer : AANVRAAG VERGUNNING TOT TIJDELIJKE VERHUUR VAN LEEGSTAANDE WOONRUIMTE In te vullen door Gemeente Gemeentenummer : Leest u voor u dit formulier invult eerst de toelichting! 1 Woonruimte 2 Verhuurder De

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDOR:2010:BM7173

ECLI:NL:RBDOR:2010:BM7173 ECLI:NL:RBDOR:2010:BM7173 Instantie Rechtbank Dordrecht Datum uitspraak 01-02-2010 Datum publicatie 09-06-2010 Zaaknummer 10/23 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Voorlopige

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer ) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor

Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer ) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer 2011-0384) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor TWO Chemical Warehousing B.V. te Maastricht Zaaknummer

Nadere informatie

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning:

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning: .. Zaak: 484803 Dossier: OV17133 Documentnummer: 484803BV Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 26 juli 2017 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het gebruiken van

Nadere informatie

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen NOTITIE Datum: 5 november 2018 Ons kenmerk: 20186411.EWH20775 Betreft: Woonschepen en geluidsregels Opgesteld door: ing. B.H. Willighagen 1 INLEIDING In 2012 zijn worden ligplaatsen, bestemd om door een

Nadere informatie

Beleidsregels Leegstandwet

Beleidsregels Leegstandwet Beleidsregels Leegstandwet Datum: 28 april 2009 Burgemeester en wethouders van Soest; Gelet op artikel 1.3, vierde lid Algemene Wet Bestuursrecht en artikel 15, eerste lid van de Leegstandwet; Overwegende

Nadere informatie

Regels geluidswering van gevels (te?) vergaand versoepeld. ing. Suzanne Dijs

Regels geluidswering van gevels (te?) vergaand versoepeld. ing. Suzanne Dijs Regels geluidswering van gevels (te?) vergaand versoepeld ing. Suzanne Dijs Inhoud Waarom wijzigingen Bouwbesluit Bouwbesluit 2003 2012 voor woningen en wegverkeer voorbeeld 1 t/m 5 Overige wijzigingen

Nadere informatie

Transformatie en geluid

Transformatie en geluid Transformatie en geluid van het Expertteam (kantoor)transformatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wonen op geluidbelaste locaties. Kan dat? Kantoorlocaties

Nadere informatie

GEMEENTE BARNEVELD. Dossiernummer: 8798 Omgevingsloketnummer: Kenmerk: - O M G E V I N G S V E R G U N N I N G

GEMEENTE BARNEVELD. Dossiernummer: 8798 Omgevingsloketnummer: Kenmerk: - O M G E V I N G S V E R G U N N I N G GEMEENTE BARNEVELD Dossiernummer: 8798 Omgevingsloketnummer: 928913 Kenmerk: - O M G E V I N G S V E R G U N N I N G Op 17 juli 2013 hebben burgemeester en wethouders een aanvraag ontvangen van mevrouw

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17546 28 juni 2013 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 21 juni 2013, nr. 2013-0000352681 tot wijziging

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING voor: Plaatsen schutting activiteiten: bouwen van een bouwwerk gebruik in strijd met het bestemmingsplan verleend aan: De heer A.A. van der Griend locatie: Aurorastraat 6, 9635

Nadere informatie

8 november Te besluiten om:

8 november Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 8 november 2012 Onderwerp: Algemene verklaring van geen bedenkingen omgevingsrecht Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1.Op grond

Nadere informatie

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a.

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a. Gemeente Schijndel Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a., sub 2 Wabo 2 3 bij verzoeken om afwijken van het bestemmingsplan Inleiding Op 24 september 2014 is het

Nadere informatie

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid Woningbouw Waardeel Glimmen Besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren. Nummer: Datum: INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Regels HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke uitwerking van het bestemmingsplan 'Nieuwe Vesting', dat door de gemeenteraad van Bergen op Zoom is vastgesteld op 21 november

Nadere informatie

Partiële herziening bestemmingsplan Grensmaas: geluidzone L Ortye. Gemeente Stein

Partiële herziening bestemmingsplan Grensmaas: geluidzone L Ortye. Gemeente Stein Partiële herziening bestemmingsplan Grensmaas: geluidzone L Ortye concept-voorontwerp voorontwerp ontwerp vastgesteld door de raad van Stein d.d. 7 juli 2011 Planregels - pagina 2 - Inhoudsopgave 1 Inleidende

Nadere informatie

Huurrecht - woonruimte

Huurrecht - woonruimte Huurrecht - woonruimte Bij huurrecht en huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw, en de meeste huurvragen hebben hier ook betrekking op. De wet

Nadere informatie

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen ex artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht j o artikel 4 van bijlage II Besluit omgevingsrecht Gemeente Barneveld maart 2013 Afwijkingenbeleid

Nadere informatie

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. Plaatselijk bekend: Naam en voorletters: Straat en huisnummer:

Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. Plaatselijk bekend: Naam en voorletters: Straat en huisnummer: (Lees u voor het invullen van dit formulier eerst de toelichting) Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte Nr. (in te vullen door de gemeenten) Aan Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Besluit Wij besluiten de omgevingsvergunning te verlenen. Voor de motivering verwijzen wij naar het hiervoor vermelde onderdeel.

Besluit Wij besluiten de omgevingsvergunning te verlenen. Voor de motivering verwijzen wij naar het hiervoor vermelde onderdeel. OPENBARE EN GEBOUWDE OMGEVING ons kenmerk 910257 behandeld door de heer N Bel Hadj doorkiesnummer +31 77 3596514 besluitdatum XX-XX-XXXX onderwerp ontwerpbesluit Ontwerp omgevingsvergunning Op 2 februari

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>; Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van ; Gelet op de

Nadere informatie

Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97

Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97 1 Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) Teteringsedijk 97 te Breda Bestemmingsplan Brabantpark, Teteringsedijk 97 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ontwerp omgevingsvergunning

Ontwerp omgevingsvergunning OPENBARE EN GEBOUWDE OMGEVING ons kenmerk 522811 behandeld door de heer N Bel Hadj doorkiesnummer +31 77 3596514 besluitdatum PM onderwerp ontwerpbesluit Ontwerp omgevingsvergunning Op 23 januari 2014

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2016.0046 Documentnummer: 201600583 Locatie: Zevenhuizen 9 Besluitdatum: 6-12-2016 OLO-nummer: 2670753 Wij hebben op 6-12-2016 besloten om de aangevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Huisvestingsvoorziening en taakstelling 1 Wij willen in onze gemeente de regeling huisvestingsvoorziening gebruiken om 50 vergunninghouders te

Nadere informatie

bestemmingsplan partiële herziening Vereenigde Binnenpolder 2005 geluidzone industrie Toelichting

bestemmingsplan partiële herziening Vereenigde Binnenpolder 2005 geluidzone industrie Toelichting bestemmingsplan partiële herziening Vereenigde Binnenpolder 2005 geluidzone industrie Toelichting -2-1. Inleiding 1.1 Aanleiding Aanleiding voor het bestemmingsplan partiële herziening Vereenigde Binnenpolder

Nadere informatie

Aanpassing mandaatbesluit aan nieuwe Wet ruimtelijke ordening

Aanpassing mandaatbesluit aan nieuwe Wet ruimtelijke ordening ollege Onderwerp: V200900037 Aanpassing mandaatbesluit aan nieuwe Wet ruimtelijke ordening Samenvatting: Inleiding: Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening van kracht geworden, afgekort de

Nadere informatie

Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen

Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen Gedoogbeschikking/omgevingsvergunning Op grond van de voorschriften uit de vigerende bestemmingsplannen is in recreatiewoningen uitsluitend

Nadere informatie

M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp. Betreft: Omgevingsvergunning. Geachte heer Büter,

M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp. Betreft: Omgevingsvergunning. Geachte heer Büter, Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning Geachte heer Büter, Op 14 maart 2016 hebben

Nadere informatie