Met de Atlas de Laan op Werkconferentie Atlas Leefomgeving 30 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met de Atlas de Laan op Werkconferentie Atlas Leefomgeving 30 maart 2015"

Transcriptie

1 Met de Atlas de Laan op Werkconferentie Atlas Leefomgeving 30 maart 2015 Workshop 6: Aan de slag met leuke dingen van Atlas Wat is er allemaal te zien en te doen op de Atlas? Tijdens de jaarlijkse werkconferentie van de Atlas Leefomgeving gaan we aan de slag met nieuwe functionaliteiten en kaarten. Alle documenten en instructies voor de workshop Aan de slag staan in het Social Office Wat kan je met Atlas. Het is daarom goed om deze workshop te starten met het onderdeel Werken met Social Office. Vervolgens kunt u zelf kiezen met welke functionaliteit u aan de slag gaat. U kunt kiezen uit de volgende functionaliteiten: 1 Werken met Social Office, de online werkomgeving van Atlas Data Upload: van data naar webservice in de Atlas Data Buurtinformatie (EXCEL-bestand, Bron: CBS) Data Upload Aardbevingen (EXCEL-bestand, Bron KNMI)... Error! Bookmark not defined. 2.3 Data Upload: Asbest ScholenKaart (gezipte Shapefile, Bron: RWS Leefomgeving) Meldingentool in de Atlas Leefomgeving; Instructie voor melding van (vermoedelijke) natte koeltorens Prepublicatie Omgeving (maken & verwerken van kaarten) Een kaart in de Atlas Leefomgeving delen Atlaskaarten embedden in uw eigen website Omdat we de Atlas Leefomgeving niet willen vervuilen met testresultaten werken we tijdens deze workshop deels op de acceptatieomgeving van de Atlas Leefomgeving. In de instructie staat aangeven welke omgeving u moet gebruiken.

2 1 Werken met Social Office, de online werkomgeving van Atlas 1. Log met uw testaccount in op 2. Ga naar Mijn atlas om uw persoonlijke pagina te openen. U ziet uw dashboard met verschillende functionaliteiten zoals activiteiten, agenda en Sites (toegang tot je social offices). 3. Ga naar het Social Office (SO) Wat kan je met Atlas? De homepage van het SO Wat kan je met Atlas? wordt geopend.

3 De pagina s van een SO zijn opgebouwd op basis van een template. Deze is door de SO sitebeheerder zelf aan te passen. De pagina s op SO zijn: 1) Home 2) Introductie 3) Documentatie 4) Leden 5) Maps & Multimedia 6) Blogs 7) Forum 8) Wiki 9) Kalender & Taken 4. Bekijk het SO. Alle documenten en instructies voor de workshop Aan de slag zijn in dit SO te vinden. Op het Blog ziet u een beschrijving van deze workshop met links naar instructies op de Wiki. De Wiki bevat bijlages met instructies. Deze instructies vindt u ook geprint in dit document. Op het Forum kunt u uw mening geven over een aantal onderwerpen of zelf een gesprek beginnen. Veel plezier!

4 2 Data Upload: van data naar webservice in de Atlas 2.1 Data Buurtinformatie (EXCEL-bestand, Bron: CBS) Hieronder volgt een korte instructie om data in de vorm van een excelbestand naar de Atlasserver te sturen en hieruit een wms service te genereren, inclusief een plaatje van de legenda en een xml file van de metadata. Voor een uitgebreide uitleg van de Data Uploadservice wordt verwezen naar de handleiding. 1. Bekijk de excelfile CBS data voor Upload.xlsx. In deze file zijn voor elke buurt in Nederland CBS data opgenomen die in kaart gebracht kunnen worden. 2. Bedenk welke gegevens je in kaart wilt brengen (welke kolom in de file). Schrijf de naam van de kolom op. 3. Kijk of de kolomnaam met de locatie/coördinaten de juiste naam bevat. In dit geval rd 4. Selecteer de records van een bepaalde gemeente (inclusief het record met kolomnamen). Tip: Gebruik het filter. 5. Schrijf deze records weg naar een nieuwe file en geef de file een nieuwe naam. 6. Log in op de Atlas Leefomgeving 7. Klik op Upload en vervolgens op Upload een dataset. 8. Geef het bestand een titel ZONDER spaties te beginnen met TEST, bijvoorbeeld TESTwoningen. 9. Vul bij naam waardekolom de naam van de kolom opgeven die je eerder hebt opgeschreven en die gebruikt gaat worden voor de classificatie in de kaart. Data uploaden & Web services laten maken 10. Selecteer het kleurpallete: (zie de figuur hieronder). Als de waardekolom een categorie indeling weergeeft (een kwalitatieve schaal), zijn de eerste vier paletten geschikt (kleur is onderscheidend), bij een kwantitatieve schaal (bv de waarde van huizen) zijn de laatste twee kleurpaletten geschikt (grijswaarde is onderscheidend). 11. Geef het aantal klassen op (vaak zijn 5 klassen genoeg). 12. Geef het type klassificatie op. Zie paragraaf 2.3 van de handleiding voor meer uitleg hierover. Meestal geeft Jenks een goed resultaat. Voor het zelf indelen van de klassegrenzen kan voor DefinedInterval worden gekozen. 13. Geef bij het bestandstype aan dat het om een excelbestand gaat, selecteer het bestand en klik op upload. 14. Na een aantal minuten zal een naar de ingelogde gebruiker worden gestuurd met de url van de wms service, de legenda en de xml file. Vraag een van de begeleiders om toegang tot de link voor het resultaat. Bekijk een voorbeeldkaart van Utrecht met de gemiddelde waarde van woningen per buurt in Maps & Multimedia op het Social Office Wat kan je met Atlas.

5 2.2 Data Upload Aardbevingen (EXCEL-bestand, Bron KNMI) Hieronder volgt een korte instructie om data in de vorm van een excelbestand naar de Atlasserver te sturen en hieruit een wms service te genereren, inclusief een plaatje van de legenda en een xml file van de metadata. Voor een uitgebreide uitleg van de uploadservice wordt verwezen naar de handleiding. 1. Bekijk de excelfile aardbevingen-induceert-rd3.xlsx. Bedenk welke gegevens je in kaart wilt brengen (welke kolom in de file). Schrijf de naam van de kolom op (bijv Zwaarte). 2. Controleer of de kolom met locatie/geocodering de juiste naam heeft (in dit geval buurt_code). 3. Log in op de Atlas Leefomgeving 4. Klik op Upload en vervolgens op Upload een dataset. Data uploaden & Web services laten maken 5. Geef het bestand een titel ZONDER spaties te beginnen met TEST, bijvoorbeeld TESTaardbeving. 6. Vul bij naam waardekolom de naam van de kolom opgeven die je eerder hebt opgeschreven en die gebruikt gaat worden voor de classificatie in de kaart. 7. Selecteer het kleurpallete: (zie de figuur hieronder). Als de waardekolom een categorie indeling weergeeft (een kwalitatieve schaal), zijn de eerste vier paletten geschikt (kleur is onderscheidend), bij een kwantitatieve schaal (bv de waarde van huizen) zijn de laatste twee kleurpaletten geschikt (grijswaarde is onderscheidend). 8. Geef het aantal klassen op (vaak zijn 5 klassen genoeg; deze kaart toont goed bij 4). 9. Geef het type klassificatie op. Zie paragraaf 2.3 van de handleiding voor meer uitleg. Voor het zelf indelen van de klassegrenzen kan voor DefinedInterval worden gekozen. 10. Geef bij het bestandstype aan dat het om een excelbestand gaat, selecteer het bestand en klik op upload. 11. Na een aantal minuten zal een naar de ingelogde gebruiker worden gestuurd met de url van de wms service, de legenda en de xml file. Vraag een van de begeleiders om toegang tot de link voor het resultaat. Bekijk de resulterende kaart met de locaties van de bevingen in Maps & Multimedia op het Social Office Wat kan je met Atlas.

6 2.3 Data Upload: Asbest ScholenKaart (gezipte Shapefile, Bron: RWS Leefomgeving) Hieronder volgt een korte instructie om data in de vorm van een shapefile naar de Atlasserver te sturen en hieruit een wms service te genereren, inclusief een plaatje van de legenda en een xml file van de metadata. Voor een uitgebreide uitleg van de uploadservice wordt verwezen naar de handleiding. 1. De gezipte shapefile asbest_scholen_utrecht.zip bevat de ligging van alle scholen in de provincie Utrecht. Er zijn drie categorieën gedefinieerd: asbestverdacht, niet asbestverdacht en geïnventariseerd. 2. Log in op de Atlas Leefomgeving 3. Klik op Upload en vervolgens op Upload een dataset. Data uploaden & Web services laten maken 4. Geef het bestand een titel ZONDER spaties te beginnen met TEST, bijvoorbeeld TESTasbest. 5. Vul bij naam waardekolom : INV 6. Selecteer het kleurpallete: (zie de figuur hieronder). Als de waardekolom een categorie indeling weergeeft (een kwalitatieve schaal), zijn de eerste vier paletten geschikt (kleur is onderscheidend), bij een kwantitatieve schaal (bv de waarde van huizen) zijn de laatste twee kleurpaletten geschikt (grijswaarde is onderscheidend). 7. Geef aantal klassen op (in dit geval zijn het er maar drie). 8. Geef het type klassificatie op. Zie paragraaf 2.3 van de handleiding voor meer uitleg hierover. In dit geval zou je het liefst unique values willen opgeven, aangezien er maar 1 waarde per categorie aanwezig is. Dit is nu nog niet mogelijk, maar de eerste klassificatiemethode Equal Interval geeft ook goede resultaten. 9. Geef bij het bestandstype dat het om een gezipte shapefile gaat. 10. Selecteer het bestand en klik op upload. Na een aantal minuten zal een naar de ingelogde gebruiker worden gestuurd met de url van de wms service, de legenda en de xml file. Vraag de begeleiders om de mail met de link erin. Bekijk een voorbeel van een aangemaakte webservice op basis van een shapefile. Bron: IenM in Maps & Multimedia op het Social Office Wat kan je met Atlas.

7 3 Meldingentool in de Atlas Leefomgeving; Instructie voor melding van (vermoedelijke) natte koeltorens 1. Voor zover u nog niet ingelogd bent: ga naar Vul uw schermnaam en wachtwoord in en klik op Aanmelden. 2. Ga door middel van een klik op de illustratie Pilot Natte koeltorens op de homepage (is 2 e illustratie in content rotator) naar de pagina Over natte koeltorens Klik in de tekst op het tabblad In het kort op Koeltorenkaart Ga op de kaart (via uit- en inzoomen) naar de locatie waar de (vermoedelijke) natte koeltorens staan en zoom zoveel mogelijk in. Klik op de steeksleutel aan de rechterkant van de kaart in de kolom Locatie.

8 Onder de steeksleutel verschijnt een rijtje symbolen, waaronder een sneeuwvlok (2 e van rechts). Dat is in de Atlas het symbool voor een natte koeltoren Klik op de sneeuwvlok en daarna op de betreffende locatie op de kaart. Het adres van de locatie met de natte koeltoren(s) komt dan automatisch in het invulscherm. 6. Vul de gegevens in en klik vervolgens op Upload locatie van koeltoren. Daarna komt in het scherm de mededeling: Melding van natte koeltoren is in gang gezet. 7. Ga naar het forum en laat uw mening horen over deze meldingentool in de conversatie Het gebruik van de meldingentool. 6.

9 4 Prepublicatie Omgeving (maken & verwerken van kaarten) 1. Ga naar de acceptatieomgeving van de Atlas Leefomgeving: Login met het testaccunt dat je hebt ontvangen (rechtsboven in header) 2. Ga naar het tabblad Bekijk en Vergelijk, klik op de blauwe locatiepijl. Type in het openklappende blok het adres in van de plaats waar je werkt of woont. Selecteer de locatie uit het rijtje mogelijke adressen en druk op ENTER 3. De cursor op de kaart verplaatst zich nu naar de aangegeven locatie. Onderin het beeld staat een zogenaamd Themalint. (zie illustratie) Bekijk welke thema s erin zitten en klik daarna op het 1 e thema regionale kaarten

10 4. Selecteer een van de regionale kaarten en klik op Toon Kaart 5. Bekijk de resulterende kaart. Links in beeld staat een zogenaamde bijsluiter, waarin een toelichting op de kaart staat. Nieuwe kaarten kunnen worden toegevoegd door de Leefomgevingsbibliotheek weer te openen (linksonder) 6. Actie: nieuw metadata veld zoeken om een nieuwe kaart te maken. Klik op Kaartenbeheer in de header en vervolgens op Prepublicatie.

11 Bekijk de informatie onder het eerste tabblad Metadata selecteren. Vraag: Hoeveel metadata records staat hierin? Filter daarna op de naam van de provincie waar je werkt of woont. Vraag: Hoeveel metadata-records zijn nu nog beschikbaar? 7. Metadata opnemen binnen de Atlas database. Selecteer een record, bekijk de metadata (rechts) en neem het record op in de Atlas database via de knop toevoegen aan Atlas 8. Service type selecteren Alleen wanneer het type van de service (in de meeste gevallen WMS of WFS) niet correct is ingevoerd in de metadata moet deze expliciet (met de hand) worden aangegeven. Het systeem zal deze optie aanbieden indien dit nodig is, anders wordt deze stap overgeslagen. Klik op Volgende.

12 9. Verplichte velden controleren/invoeren Alle gegevens die de Atlas nodig heeft om een kaart te genereren zijn uit de XML van het toegevoegde metadata record gehaald. De meeste velden zullen al goed zijn ingevuld. Wel moet nog de juiste bronhouder worden ingevuld en de service aan de juiste indicator worden gekoppeld. Wijzig de titel; start met TEST303 vb: TEST303waterwingebieden Selecteer juiste bronhouder Koppel de service aan de indicator Regionale kaarten>kaarten>overig

13 Stap 10. Niet verplichte velden invullen De informatie hiervoor is ook al voor een groot deel uit de xml-file gehaald. WMS specifieke velden: Check Zoomlevel : Bij een gedetailleerde kaart met een hoge resolutie wordt vaak zoomlevel 5 (1:48 000) of hoger gebruikt. Bij een kaart met minder detail is meestal zoomlevel 2 voldoende (1: ) en voor een kaart op nationaal niveau kan zoomlevel 0 worden gebruikt. Bij Samenvatting kan er een tekst komen die kort de indicator beschrijft, zodat men van tevoren kan inschatten waar de kaart over gaat. Deze tekst verschijnt als een pop-up wanneer je een kaart kiest om te bekijken. Plaats hier een korte pakkende tekst van 1 of maximaal 2 regels.(max 150 tekens) Vb. Bij kaart Rijksmonumenten : Rijksmonumenten waarop de monumentenwet 1988 van toepassing is. Bij kaart bodemverontreiniging: Locaties waar mogelijk bodemverontreiniging te vinden is.

14 Stap 11 Bijsluitertekst invoeren In het volgende scherm kan de tekst van de bijsluiter worden ingevoerd. Dit is de tekst die bij de kaart wordt getoond. De standaard tabbladen zijn: In het kort, Over de kaart en Meer weten?. Door op de knop "Preview integrale bijsluiter" te klikken wordt de tekst van de bronhouder gecombineerd met het bestaande template van de Atlas en zie je een voorbeeld van de bijsluitertekst zoals die straks bij de kaart getoond zal worden. Wanneer bijsluitertekst goed in ingevoerd: Klik op volgende. U ziet een scherm met alle ingevoerde informatie nog eens getoond ter controle. Stap 12 Preview maken Als dat naar wens is, dan kan er een preview van de kaart worden aangemaakt door op maak preview te klikken. In de preview wordt ter controle getoond: hoe de kaart eruit ziet (inclusief optie om te zoomen en een achtergrondkaart te kiezen, enkele metadata (titel, bronhouder, indicatornaam, URL, laagnaam, schaal en zoomlevel); legenda bijsluitertekst Als er iets niet juist is, dan kunnen de voorgaande stappen nogmaals worden doorlopen: druk daarvoor op de knop [opnieuw] onder aan de preview. Met behulp van het scrollwiel kun je in de kaartviewer het zoomlevel aanpassen, één tikje is één level. Standaard staat preview op zoomlevel 2.

15 Stap13 Publiceren Als de preview is goedgekeurd, worden berichten per mail aan de gebruiker, die de ingevoerde metadata heeft goedgekeurd, gestuurd. De kaart komt in de prepublicatie op de tab Kaarten beheren met de status in behandeling. Door middel van een automatische attendering wordt de kaart ter goedkeuring aangeboden aan de beheerder. De beheerder voert een laatste check uit, waarna de kaart al dan niet in de Atlas wordt opgenomen.

16 5 Een kaart in de Atlas Leefomgeving delen

17 Overige kaartfunctionaliteiten Atlas Leefomgeving

18 6 Atlaskaarten embedden in uw eigen website Het is mogelijk om een kaart uit de Atlas Leefomgeving in je eigen website te embedden. Hiervoor moet u over een Atlas Leefomgeving-account beschikken. Iedereen kan een account aanmaken via het invullen van het aanmeldformulier. Het invoeren van een gebruikersnaam, wachtwoord en adres zijn voldoende om een account aan te maken. Hieronder wordt beschreven hoe u een Atlaskaart in uw eigen website kunt embedden. 1. Log in op Atlas Leefomgeving 2. Ga naar de kaart die u wilt embedden (zie stappenplan Kaarten delen mocht u hierbij problemen ondervinden). 3. Klik in het locatievenster op de knop. 4. Het venster Kaart plakken in een website wordt geopend. Hierin krijgt u in 3 stappen de URL die u in uw eigen website kunt plakken om een kaart te embedden.

Workshop 6: aan de slag met leuke dingen in Atlas

Workshop 6: aan de slag met leuke dingen in Atlas Workshop 6: aan de slag met leuke dingen in Atlas Prepublicatie Omgeving (maken & verwerken van kaarten) 1. Ga naar de acceptatieomgeving van de Atlas Leefomgeving: http://atlas-leefomgeving-acc.geodan.nl/

Nadere informatie

Kaarten opnemen in de Atlas Leefomgeving

Kaarten opnemen in de Atlas Leefomgeving Kaarten opnemen in de Atlas Leefomgeving WMS en WFS services in Atlas Leefomgeving - Handleiding voor bronhouders Beheerteam RIVM Versie 1.3 2 februari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Kaarten maken...

Nadere informatie

Natte koeltorens in de Atlas Leefomgeving

Natte koeltorens in de Atlas Leefomgeving Natte koeltorens in de Atlas Leefomgeving Handleiding voor melders (burgers, bedrijven en instellingen) Versie 1 Maart 2016 Inhoud 1. Inleiding 1.1. Atlas Leefomgeving 1.2. Natte koeltorens in de Atlas

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Handleiding. Online IDC-leden account www.industrialdesigncenter.nl. [ versie 1.0 ]

Handleiding. Online IDC-leden account www.industrialdesigncenter.nl. [ versie 1.0 ] Handleiding Online IDC-leden account www.industrialdesigncenter.nl [ versie 1.0 ] 2 Handleiding Online IDC-leden account INHOUD 1. Start...4 2. Dashboard...6 3. Uw profiel...7 4. Profiel aanpassen...8

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.0 Documentversie: 0.7 Datum 25 november 2014 Status In gebruik Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM...4 2.1 INLOGGEN

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina?

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina? Handleiding in stappen Hoe bewerk ik een groepspagina? versie 1.1 - februari 2015 Stap A - Naar alle pagina s Stap B - Uw groepspagina zoeken Stap C - Titel en werkbalk Stap D - Schrijven Stap E - Woorden

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Als deelnemer aan de kunstroute kunt u uw kunstaanbod presenteren op de website van kunst in

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed www.amersfoortbreedtv.nl Inhoud 1. Algemene instructie p. 2 Video bekijken 2. Zoeken op het videoplatform p. 3 3. Video delen p. 4 4. Reacties bekijken / plaatsen

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Organisaties, locaties, evenementen, deals Wanneer je bent ingelogd in de database, kun je kiezen uit onderstaande thema s.

Organisaties, locaties, evenementen, deals Wanneer je bent ingelogd in de database, kun je kiezen uit onderstaande thema s. De Citynavigator database is gekoppeld aan de campagnewebsites van Merk Fryslân, te weten: Friesland.nl, 2018.nl, Wadtodo.nl en Meetinfriesland.nl. Inloggen doe je via login.friesland.nl met je gekregen

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Online inschrijven en de aanpassingen in het programma werken alleen als u Intramed Online met een Intramed PLUS licentie heeft.

Online inschrijven en de aanpassingen in het programma werken alleen als u Intramed Online met een Intramed PLUS licentie heeft. Hoofdstuk 1 Via een Intramed-web-applicatie kunnen patiënten zich via internet inschrijven bij uw praktijk. De patiënt opent de app en vult online een intake-vragenlijst in. Deze gegevens worden naar uw

Nadere informatie

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Wikiwijs Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Inleiding De in 2006 ingevoerde eindtermen en kerndoelen voor het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen?

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen? Handleiding data-export uit magister naar de uitstroommonitor Met behulp van deze handleiding informeren we u over de wijze waarop u gebruik kunt maken van een zogenaamde data-export uit Magister naar

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

NL handleiding online aanvragen en bestellen producten 3D Worknet

NL handleiding online aanvragen en bestellen producten 3D Worknet NL handleiding online aanvragen en bestellen producten 3D Worknet Deze handleiding geeft een uitgebreide uitleg over het online aanvragen en bestellen van 3D geprinte producten bij 3D Worknet. Registreren

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Werknemers

Handleiding Employ UrenOnline Werknemers Handleiding Employ UrenOnline Werknemers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Uren invoeren 6 3. Overige functionaliteiten Employ UrenOnline 9 4. Contactgegevens

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL Adfiz Freemium Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inloggen Advies.tevreden.nl... 3 Wijzig uw wachtwoord... 4 Dashboard... 5 Rapportcijfers... 5 Toon resultaten van:... 5 Bekijk

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1.

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1. U hebt de MVO-Stakeholderevaluatie aangeschaft, deze Stakeholderevaluatie wordt gebruikt wanneer een organisatie wil weten hoe het MVO-beleid van de organisatie beoordeeld wordt door medewerkers (inclusief

Nadere informatie

(5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl

(5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl 1: Log in (5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl Klik op de homepage op LOG IN (links onder). Je komt dan op de Log in pagina: Hier vul je in: 1. jouw persoonlijk gebruikersnaam 2. je

Nadere informatie

Handleiding KampInfo op hit.scouting.nl. voor HIT Kampen

Handleiding KampInfo op hit.scouting.nl. voor HIT Kampen voor HIT Kampen Inleiding Dit document beschrijft heel kort de kampregistratie taken voor een HIT Kamp. Er zijn twee hoofdtaken: het wijzigen van de gegevens van je kampen; akkoord geven. Om dit te doen

Nadere informatie

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker Online urenportal Gebruikershandleiding voor medewerker Versie: 1.0/2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunt van deze handleiding... 3 Minimale eisen bij gebruik van de webportal... 3 Ondersteuning/support...

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Hoe maak ik een account aan op Drenthe.nl

Hoe maak ik een account aan op Drenthe.nl Hoe maak ik een account aan op Drenthe.nl Rechtstreekse link naar de ondernemerspagina Aanmaken account in database U bevindt zich op de ondernemerspagina Een nieuw account aanmaken Inlog als u al een

Nadere informatie

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEHEER 5 2.1 Site structuur 6 2.2 Afdelingen 7 2.3 Beheerders 8 2.3.1 Rechten 9 2.3.1.1 Rechten Beheer 9 3. INSTELLINGEN

Nadere informatie

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Afschrift Paraaf Koningskade 4 Postbus 91503 2509 EC Den Haag IPC 652 www.emissieautoriteit.nl Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Inhoudsopgave Introductie... 3 Maak een ECAS account aan... 4 Mobiel

Nadere informatie

EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN.

EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN. 27-8-2013 RADARSCHOLEN EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN. [Geef de ondertitel van het document op] Dirk Inhoud 1. Intro eerste keer inloggen docent... 2 2. Email ouder om in te loggen... 3 3.

Nadere informatie

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register.

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Zorginstituut Nederland Handleiding Zorginzicht - Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Versie 1.0 23-01-15 Handleiding Zorginzicht.nl

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

HANDLEIDING. ORANJE FONDS COLLECTE ONLINE

HANDLEIDING. ORANJE FONDS COLLECTE ONLINE HANDLEIDING ORANJE FONDS COLLECTE ONLINE www.oranjefondscollecteonline.nl Inleiding Het Oranje Fonds is heel enthousiast over de nieuwe mogelijkheid van het online collecteren. Wat fijn dat je met jouw

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Wat kan ik als cultuuraanbieder met?

Wat kan ik als cultuuraanbieder met? Wat kan ik als cultuuraanbieder met? AlicesMoves is dé community op het gebied van cultuureductie in het primair- en voortgezetonderwijs. Het is een ontmoetingsplaats voor scholen en aanbieders van cultuureducatie

Nadere informatie

Handleiding Beheer Natte Koeltorens binnen de Atlas Leefomgeving

Handleiding Beheer Natte Koeltorens binnen de Atlas Leefomgeving Handleiding Beheer Natte Koeltorens binnen de Atlas Leefomgeving Doelgroep: Opstellers: Medewerkers van gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en ILT, die verantwoordelijk zijn voor de registratie van

Nadere informatie

Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen. Stap 1. Vooraf:

Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen. Stap 1. Vooraf: Handleiding korte instructie gebruik LommOnline voor verenigingen Stap 1 Stap 2 Ga naar lommonline.nl/admin Voer je gebruikersnaam in Voer je wachtwoord in Klik op inloggen Vooraf: Je bent nu op de beheerderspagina.

Nadere informatie

2. INLOGGEN INLOGGEN'

2. INLOGGEN INLOGGEN' 1. DIGITALEWEEK.BE Alle activiteiten die tijdens de Digitale Week plaatsvinden, worden verzameld op de website van de Digitale Week. De deadline om activiteiten in te voeren is 7 maart 2014. 2. INLOGGEN

Nadere informatie

ONLINE HELPDESKSYSTEEM

ONLINE HELPDESKSYSTEEM ONLINE HELPDESKSYSTEEM Voor al uw gebruikersvragen betreffende Sportlink Club Sportlink Services 21-03-2012 1. GEBRUIKERSONDERSTEUNING Indien u vragen, problemen of wensen heeft met betrekking tot Sportlink

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers.

Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers. Toelichting Aanvragen NS Account Nieuwe Medewerkers. De contactpersoon bij uw organisatie, meldt u aan in het systeem van NS door het invullen van uw persoonlijke gegevens en email-adres. Op dit email

Nadere informatie

Handleiding. Support & Helpdesk

Handleiding. Support & Helpdesk Handleiding Support & Helpdesk Inhoudsopgave Handleiding... 1 Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Wat is de Techtwo helpdesk?... 3 Waarom gebruikt Techtwo deze helpdesk?... 3 Waarom deze handleiding?...

Nadere informatie

Handleiding MijnZorgdeclaratie.nl

Handleiding MijnZorgdeclaratie.nl Handleiding MijnZorgdeclaratie.nl Versie: 20161206 Inhoud Handleiding MijnZorgdeclaratie.nl... 1 Inloggen... 3 Homepage... 3 Navigeren... 4 Cliëntoverzicht... 4 Profiel... 5 Cliëntplan... 5 Rapportages...

Nadere informatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Versie: 0.1 Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 27-5-2015 Initiële versie Pieter Lammers

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik Call systeem. Ref. handleidingen/support / handleiding gebruik call systeem

Handleiding voor gebruik Call systeem. Ref. handleidingen/support / handleiding gebruik call systeem Handleiding voor gebruik Call systeem. Ref. handleidingen/support / handleiding gebruik call systeem Aanmelden Aanmelden via: Klik op Helpdesk De eerste keer komt u in het aanmeldscherm: Vul uw gebruikersnaam

Nadere informatie

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Zelfservice Cloud 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud 4 2.2 Rechten kopen of wijzigen

Nadere informatie

Een weblog maken voor je klas

Een weblog maken voor je klas Een weblog maken voor je klas Voor deze Handleiding is gebruik gemaakt van http://www.web-log.nl Deze online weblogdienst is gratis. Stap 1: Surf naar www.web-log.nl en klik op de optie weblog aanmaken

Nadere informatie

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens:

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens: Aanmelden Om gebruik te maken van Wikiwijs Maken, Delen, aanvullen metadata en beoordelen is aanmelden op Wikiwijs vereist. Aanmelden gebeurt via een Entree-account. Ga naar www.wikiwijsleermiddelenplein.nl

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Handleiding voor de website:

Handleiding voor de website: Handleiding voor de website: www.nvaa-leden.nl Inhoudsopgave 1) Inloggen inloggen 3x verkeerd wachtwoord ingetypt wachtwoord wijzigen 2) Account Afbeelding uitzoomen inzoomen uploaden Profiel Hoofdmail

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL 1. INLOGGEN IN CMS... 2 2. DASHBOARD... 2 3. SITE STRUCTUUR... 2 4. HOMEPAGE... 2 5. EEN POST TOEVOEGEN... 3 6. EEN PAGINA TOEVOEGEN... 4 7. ALGEMENE UITLEG WORDPRESS

Nadere informatie

Handleiding Wordpress versie

Handleiding Wordpress versie Handleiding Wordpress versie 0.9-17 Inloggen & Dashboard INLOGGEN Ga naar: ffp.nl/admin en vul in het scherm wat zichtbaar word je gebruikersnaam en wachtwoord in. Nu moet je zijn ingelogd en het Wordpress

Nadere informatie

De online leeromgeving voor het basisonderwijs

De online leeromgeving voor het basisonderwijs Starters handleiding De online leeromgeving voor het basisonderwijs Deze uitleg kunt u gebruiken als u kennis wilt maken met de belangrijkste functionaliteiten van Plannex. Waarom Plannex? Elke leerling

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Afschrift Paraaf Koningskade 4 Postbus 91503 2509 EC Den Haag IPC 652 www.emissieautoriteit.nl Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Inhoudsopgave Introductie... 3 Maak een ECAS account aan... 4 Mobiel

Nadere informatie

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ).

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ). Pagina 1 van 17 Surf naar http://chamilo.avondschool.be (vanaf september 2012) Tik bij Gebruikersnaam (Username) uw ecard gebruikersnaam. Tik bij Wachtwoord (Password) uw bijhorend ecard wachtwoord. Klik

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Met jouw login gegevens kun je inloggen via http://button.utrechtyourway.nl/cms 2. Dashboard Na inloggen wordt het dashboard van het CMS zichtbaar. Of te

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

HANDLEIDING 1. Eerste keer aanmelden op de website 2. Inloggen op de website 3. Een verhaal plaatsen 4. Een foto plaatsen 5. Een verhaal bewerken 1 december 2017 1. EERSTE KEER AANMELDEN OP DE WEBSITE

Nadere informatie

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL SCHOUW INFORMATISERING B.V. 11-10-2018 HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL Schouw Informatisering B.V. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde

Nadere informatie

imailingtool Handleiding

imailingtool Handleiding imailingtool Handleiding 1 Inhoud 1 Introductie imailingtool 3 2 Aan de slag met imailingtool 3 2.1 Log-in 3 2.2 Homepage 4 3 Adressenlijst 5 3.1 Een nieuwe adreslijst aanmaken 5 3.1.1 Een adres toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.4 Release 26-07-2013 I Inhoudsopgave Deel I voor werknemers 1 Deel II App 7 voor werknemers 1 1 voor werknemers Met Multicraft Online is het mogelijk om 24 uur per dag online

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Een stapsgewijze handleiding. Uw TwinSpace leren gebruiken

Een stapsgewijze handleiding. Uw TwinSpace leren gebruiken Een stapsgewijze handleiding Uw TwinSpace leren gebruiken Uw profiel bijwerken... Error! Bookmark not defined. Leerkrachten en gasten uitnodigen voor uw TwinSpace... 5 Leerlingen uitnodigen voor uw TwinSpace...

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

Zodra er toernooi informatie bekend is en afgestemd is met de trainer(s), moet deze info in de Agenda van de website van Hantei worden ingevoerd.

Zodra er toernooi informatie bekend is en afgestemd is met de trainer(s), moet deze info in de Agenda van de website van Hantei worden ingevoerd. Handleiding: Aanmaken toernooi website Hantei I. Inleiding Zodra er toernooi informatie bekend is en afgestemd is met de trainer(s), moet deze info in de Agenda van de website van Hantei worden ingevoerd.

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Study Management voor onderzoeker

Handleiding Study Management voor onderzoeker Handleiding Study Management voor onderzoeker Onderdeel van Research Manager Handleiding Research Manager onderdeel Study Management 21-07-2017 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk: Pagina: 1. Gebruik Study Management

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.3 Release 19-04-2013 I Inhoudsopgave Deel I voor werknemers 1 Deel II voor opdrachtgevers 7 voor werknemers 1 1 voor werknemers Met Multicraft Online is het mogelijk om

Nadere informatie

Widget Tip van de dag!

Widget Tip van de dag! Gebruikershandleiding Widget Tip van de dag! Datum Versie Naam Opmerkingen 01-12-2011 0.5 M. Bruinsma Schrijven handleiding J. van Beijnen 05-12-2011 1.0 J. van Beijnen Opmaak en kleine aanpassingen structuur

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Bewerken van uw objecten... 3 5. Het objectformulier...

Nadere informatie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie

Handleiding Multicraft Online Online urenregistratie Online urenregistratie Versie 1.2 Release 06-03-2012 I Inhoudsopgave Deel I voor werknemers 1 Deel II voor opdrachtgevers 7 voor werknemers 1 1 voor werknemers Met Multicraft Online is het mogelijk om

Nadere informatie

Handleiding Portfolio

Handleiding Portfolio Handleiding Portfolio Het maken van een Portfolio in Blackboard gaat in een 4 stappen 1. Content plaatsen (bijv. een Word document) 2. Portfolio maken 3. Leesrechten toekennen op jouw map(pen) 4. Portfolio

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor organisators

Handleiding website SVNL voor organisators Handleiding website SVNL voor organisators Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg over hoe u als

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

HANDLEIDING Online personeel en salaris

HANDLEIDING Online personeel en salaris HANDLEIDING Online personeel en salaris Inloggen op loket.nl Via https://online.loket.nl/vsp.prd.loket.new/ kunt u inloggen op de online applicatie van loket.nl. U komt op het onderstaande inlogscherm.

Nadere informatie

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Let op: Dit document bestaat uit twee handleidingen: Pagina 2: Handleiding voor de website voor organisators Pagina 14: Uitleg en handleiding voor de

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

HANDLEIDING WEB SHOP

HANDLEIDING WEB SHOP HANDLEIDING WEB SHOP 1 Registreren... 2 1.1 Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2 1.2 Persoonsgegevens... 2 1.3 Persoonsgegevens 2... 3 1.4 Eerste keer aanmelden... 4 2 Mijn profiel... 5 2.1 Mijn gegevens...

Nadere informatie