Goed en slecht nieuws over achterblijvend oorlogstuig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed en slecht nieuws over achterblijvend oorlogstuig"

Transcriptie

1 Actiefonds Mijnen Ruimen (AMR) Achtergrondinformatie over de gevaren van onontplofte explosieven zoals gepubliceerd op de website van Actiefonds Mijnen Ruimen. Laatste update AMR: 2006 De algemene problematiek van landmijnen Landmijnen blijven nog lang slachtoffers maken onder de burgerbevolking nadat het oorlogsgeweld is beëindigd. In het begin van het gebruik van landmijnen waren vooral militairen het slachtoffer, nu zijn dat voornamelijk burgers Zelfs mijnen uit de Tweede Wereldoorlog doden en verwonden nog steeds burgers. Er zijn 82 landen in de wereld, waar landmijnen liggen. Slechts in 16 landen komen zij niet voor. Tussen 2002 en 2003 zijn in 65 landen slachtoffers gevallen. UNICEF schat dat 30-40% van alle landmijnslachtoffers kinderen zijn van onder de 15 jaar. Landmijnen maken slachtoffers, zowel onder mannen als vrouwen, maar vrouwen worden vaker getroffen. Uit gegevens over kunstledematen blijkt dat 43% gaat naar vrouwen en 29% naar mannen. Landmijnen veroorzaken ook milieuvervuiling, de toegepaste chemicaliën vervuilen drinkwater. Gebieden waar landmijnen liggen worden door de burgers gemeden. Daardoor: keren vluchtelingen niet terug naar hun dorpen; worden landbouw en veeteelt gebieden niet meer gebruikt; De schatting is dat ruim 5 miljoen mensen daarom niet teruggekeerd zijn naar hun dorpen en dat ruim 3 miljoen teruggekeerde mensen risico lopen. International is het mijn-probleem erkend en landen erkennen de enorme humanitaire schade die zij veroorzaken. In 2004 zijn de volgende landen mijn-vrij verklaard: Costa Rica, El Salvador en Kosovo. Het aantal mijnen in de wereld neemt af. De stand van februari 2004 toont aan dat er tot dan toe 30,5 miljoen mijnen zijn vernietigd. In 55 landen zijn nu de voorraden vernietigd. De handel in antipersoonsmijnen is op een zeer laag niveau gekomen en vindt alleen nog illegaal plaats. Steeds meer landen ratificeren het Anti-Landmijnen Verdrag van Ottawa van Goed en slecht nieuws over achterblijvend oorlogstuig Het goede nieuws 1. Steeds meer landen treden toe tot het Anti-Landmijnen Verdrag van Ottawa en het Anticlusterbommen Verdrag van Oslo Costa Rica, Denemarken, Congo Brazzaville, Honduras, Jordanië, Guinee

2 Bissau, Gambia, Guatemala, El Salvador, Suriname, Uganda 1.2. Colombia heeft een wet tegen landmijnen aangenomen 1.3. Somalië is toegetreden tot Verdrag van Ottawa 1.4. Polen is toegetreden tot Verdrag van Ottawa 1.5. Aantal districten mijnvrij in Afghanistan en in Mozambique 1.6 Zuid Sudan (juli 2011) 1.7 Finland (jan 2012) Guinee Bissau, Nepal en Bissau hebben alle landmijnen geruimd in Ook in Abkhazia zijn de mijnen geruimd. In Afghanistan, Cambodia, Kroatië en Sri Lanka is het gebied waar landmijnen liggen voor 80% geruimd. 2. Het aantal slachtoffers van anti-personeelsmijnen neemt af en dat van antitankmijnen waarschijnlijk ook. 3. Slechts drie landen (India, Pakistan en Myanmar) produceren op dit moment landmijnen. 12 landen behouden zich het recht voor mijnen te produceren: China, Cuba, India, Iran, Myanmar (Birma), Noord Korea, Zuid Korea, Pakistan, Rusland, Singapore, Verenigde Staten en Vietnam. 4. Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 450 miljoen uitgegeven door internationale donoren (EU, Wereldbank, etc ) en nationale regeringen aan het opruimen van landmijnen en achterblijvend oorlogstuig. Bovendien worden er zeer grote bedragen business-to-business aan het opruimen van achterblijvend oorlogstuig besteed. 5. Nederland (onze regering) draagt jaarlijks ca. 11 miljoen bij in een 4-jarig programma. Wij steunen ook UNMAS, het UN orgaan dat de Mine Action coördineert. 6. Prince Harry treedt in de voetsporen van zijn moeder Princes Diana en wordt voor één jaar ambassadeur van HALO. 7. Zimbabwe heeft grote internationale financiële steun gekregen voor haar ontmijningsprogramma. AMR steun heeft hiertoe bijgedragen. Het slechte nieuws 1. Door onrust van de laatste jaren in het Midden-Oosten zijn grote bedragen voor opruimingsprojecten bevroren. Bijv. 900 km mijnenveld langs de Turks-Syrische grens. 2. Hetzelfde geldt voor het grensgebied tussen India en Pakistan. 3. Gebruik van mijnen in Mali en in Syrië, waar ook clusterbommen worden ingezet. 4. In 2011 zijn 4286 personen slachtoffer geworden van achtergebleven landmijnen en granaten. 5. Achterblijvend oorlogstuig omvat naast landmijnen ook clustermunitie, niet-ontplofte munitie, bermbommen (IED s), munitie-voorraden. Achterblijvend explosief oorlogstuig als geheel vormt een veel grotere bedreiging voor de veiligheid van mensen en ook van staten, dan `alleen` landmijnen.

3 6. Klein Kaliber en Lichte Wapens is een aparte categorie van achterblijvend oorlogstuig. Bijv. wapens zijn meegenomen door Afrikaanse strijders in Libië en worden nu (her-)gebruikt in de oorlog in Mali. 7. De enorme hoeveelheden munitie die na WOII in zee zijn gegooid vormen een ecologische tijdbom. De internationale aandacht voor dit probleem moet snel groeien. Zowel chemische als conventionele munitie is met scheepsladingen tegelijk (soms met schip en al) gedumpt. Locaties voor de Nederlandse kust, bijvoorbeeld IJmuiden en Knokke-Cadzand, verder in de Noorse wateren, in de Pacific en waarschijnlijk op nog meer plaatsen. Wat is een landmijn? Een landmijn is een kleine bom die dicht het oppervlak in de grond is geplaatst. Er zijn twee soorten mijnen: antipersoonsmijn, bedoeld om mensen buiten gevecht te stellen en de antitankmijn, die dient om een tank of een voertuig op te blazen. De antipersoonsmijn ontploft als er een druk van 5 kg of meer op wordt uitgeoefend. Er zijn ook uitvoeringen die reageren op trillingen in de grond, op licht, of op een verandering van de hoek. De antitankmijn reageert pas op een druk van 100 kg of meer. In voormalige oorlogsgebieden ligt bovendien dikwijls allerlei niet geëxplodeerde munitie. Voorlichting aan bewoners, en terugkerende vluchtelingen en ontheemden, is van cruciaal belang om ongelukken met onontplofte explosieven te voorkomen.

4 Aantallen wereldwijd Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties liggen er vele miljoenen landmijnen en andere niet-ontplofte explosieven in de wereld. De grootste concentraties zijn te vinden in (voormalige) oorlogsgebieden in Azië, Afrika en Midden-Amerika. Weliswaar worden er de laatste jaren meer mijnen geruimd dan er voor zover bekend worden gelegd, maar voorlopig is er nog volop 'werk aan de winkel' voor ruimers. Verdrag van Ottawa In maart 1999 is het 'Verdrag van Ottawa' in werking getreden. Dit verdrag is inmiddels door 150 landen (stand eind 2004) ondertekend. Het verdrag verbiedt het gebruik, de verkoop, de handel en het produceren en ontwikkelen van antipersoonsmijnen. Ook geldt er een verbod voor het niet-opspoorbare mijnen, zoals mijnen gemaakt van hout of plastic, die niet traceerbaar zijn met een metaaldetector. Het verdrag zwijgt helaas over sancties. Alleen internationale druk kan een land tot de orde roepen. Antitankmijnen vallen niet onder dit verdrag. De geschiedenis van de landmijn Het woord mijn is van oorsprong afkomstig van het Latijnse woord mina en verbonden aan het graven in de aarde naar mineralen. Het woord is door militairen geleend, die de taak hadden om explosieven in te graven: de landmijn. Moderne landmijnen zijn bommen die ontploffen wanneer er op getrapt wordt. De ontwikkeling is al in de oudheid begonnen met spijkers en voetangels, ook wel kraaienpoten genoemd. Het gebruik gaat zo n jaar terug, toen legers hun gebied daarmee beveiligden. De voetangel is nog steeds in gebruik. Door zijn vormgeving staat altijd een punt omhoog, waardoor het een simpel maar zeer effectief verdedigingswapen is. Toen in de 14e eeuw het gebruik van buskruit opkwam, kwam men in Sicilië op het idee om een ondergronds kanon te maken. Een lading buskruit strooide een grote hoeveelheid stenen over een gebied. Het had de kracht om een aanval te stoppen, maar had ook vele beperkingen. Buskruit kan niet tegen water en bij regen liep de kuil vol en was de bom onbruikbaar. Bovendien moest het buskruit met een lont ontstoken worden en ook die weigerde bij regen. De oudste beschrijving van een druk landmijn is afkomstig van een Duitse militaire geschiedschrijver H. Frieherr von Flemming (1726). In zijn boek beschrijft hij hoe zo n fladdermine er uit zag.

5 Het bestond uit een pot, gevuld met glasscherven en stukken metaal samengepakt in klei met 1 kg buskruit en ondiep begraven op de helling van een fort. De mijn ontplofte wanneer iemand er op trapte of een draad aanraakte. Het verhaal vertelt niet hoe de ontsteking tot stand kwam maar mogelijk werd er een vuursteen met veer gebruikt. Hoewel dit de eerste melding was van een druk landmijn, duurde het tot de tweede helft van de 19e eeuw voordat deze mijnen een algemeen gebruikt oorlogstuig werden. De ontwikkeling van het elektrische ontstekingssysteem gebeurde in de tweede helft van de 19e eeuw en verbeterde het gebruik ervan. De Russen pionierden ermee in de oorlog van , maar de technische details waren geheim en zijn niet gepubliceerd De eerste contact mijnen waren de zeemijnen en werden gebruikt in 1861 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarna werden landmijnen gebruikt in de slag van Wiliamsburg in 1862 om de voorhoede van de Union te verrassen. Die mijnen waren opgebouwd uit een stalen container gevuld met schroot. De lading zat in een stalenkist met een gietijzeren bodem en deksel en plaatstalen zijkanten. De boden en deksel werden met stevige bouten bij elkaar gehouden zodat bij de explosie alleen de zijkanten weg vlogen en het schroot in horizontale richting wegvloog. Zelfs in die tijd riep het gebruik van dit soort mijnen al afkeer op zoals: onwaardig en een onfatsoenlijke manier om oorlog te voeren. Maar aan het einde van de oorlog hadden deze mijnen al 29 schepen doen zinken en 14 andere zwaar beschadigd. De mogelijkheid om met een goedkoop wapen een duur oorlogsschip tot zinken te brengen was een onweerlegbaar argument voor het gebruik. Amerika is de natie die als eerste de landmijn ging ontwikkelen als een tactisch wapen. Dat is te danken aan brigade generaal Gabriel J. Rains. Hij experimenteerde met booby-traps tijdens een veldtocht tegen de Indianen in Florida (1840). Overigens zonder veel succes. In 1842 beval hij zijn artillerie granaten te maken die explodeerden wanneer aan een draad getrokken werd of er op getrapt werd. Op 4 mei 1862 viel het eerste slachtoffer, een ruiter op de weg naar Yorktown. Het was de eerste mens die gedood werd door een moderne landmijn. Tijdens de winter van werkte Rains aan een model dat kon exploderen bij de lichtste aanraking. Het kostte hem zijn wijsvinger en duim van zijn rechte hand. Het lukte hem een mijn te maken die bij een kracht van 3 kg ontplofte. Na 1863 werden zijn mijnen algemeen en met succes gebruikt. De Amerikaanse Burgeroorlog toont de lange levensduur van mijnen in de grond aan! In 1960 werden 5 landmijnen van het type Rains ontdekt, waarvan de lading nog steeds explosief was. Het Britse leger gebruikte vanaf 1880 landmijnen tijdens de Afrikaanse veldtochten. De mijnen werden in het veld geproduceerd. In 1884 rapporteerde Generaal Gordon tijdens een veldtocht in de

6 Soedan: dat de landmijnen toekomst hadden als verdedigingswapen. Wij hebben ze toegepast en zij veroorzaakten veel slachtoffers. In de 20e eeuw had de landmijn zijn weg gevonden naar de meeste reguliere legers. Alle typen landmijnen werden gebruikt in de Russische Japanse oorlog van , waaronder mijnen die op afstand tot ontploffing gebracht werden. Door de toepassing van elektrische ontsteking werd het mogelijk om het ontstekingsmechanisme te scheiden van de explosieve lading. Mijnen in de moderne tijd Mijnen werden op grote schaal toegepast in 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Om de grote Amerikaanse tank tegen te houden hadden de Duitsers een nieuw wapen nodig. In het begin groeven zij artillerie granaten in en brachten die elektrisch tot ontploffing, maar dat kostte veel tijd en de werking was niet betrouwbaar. In het begin van 1918 ontwikkelden zij een mijn die effectief gebruikt werd tegen tanks. Die antitankmijn bestond uit een houten kist van 45 x 35 cm en 20 cm hoog. Hij bevatte ruim 6 kg schietkatoen. Het ontstekingsmechanisme bestond uit een scharnierende deksel die verbonden was met de ontsteker. Een kracht van 45 kg was nodig, maar dat betekende dat het gewicht van een persoon de mijn ook deed afgaan. In de Tweede Wereldoorlog werden landmijnen op grote schaal gebruikt. De afspraak om een mijnenveld aan te geven door middel van borden, werd niet nagekomen. En het assortiment nam toe. Het opsporen van mijnen werd moeilijk gemaakt door het gebruik van kunststoffen en hout, waardoor een metaaldetector zijn nut verloor. De effectiviteit van het wapen nam toe. Men schat dat 20% van de verliezen aan tanks veroorzaakt zijn door mijnen. Echter het verlies aan soldaten door mijnen wordt geschat op slechts 2,5% De meeste slachtoffers zijn echter burgers die, nadat de oorlog beëindigd is, terugkeren naar hun woongebied en daar een groot risico lopen om slachtoffer te worden. Geschiedenis van het gebruik van cluster munitie Jaartal Land Details 1943 USSR Sovjet troepen werpen vanuit de lucht cluster munitie tegen de Duitsers. Duitse troepen gebruiken SD-1 en SD-2 vlinder bommen tegen de artillerie bij Koersk Verenigd Duitse vliegtuigen werpen meer dan SD-2 vlinder bommen Jaren Koninkrijk Cambodja, Laos, Vietnam op de haven van Grimsby. VS troepen maken excessief gebruik van cluster munitie bij bombardementen. Het Rode Kruis schat dat er alleen al in Laos 9 tot 27 miljoen niet-geëxplodeerde munitieonderdelen zijn. Er zijn mensen gedood of gewond geraakt, waarvan 30% kind. Een schatting gebaseerd op databases van het Amerikaanse leger geeft aan dat tijdens vluchten in Cambodja keer cluster munitie vanuit de lucht is geworpen.

7 1973 Syrië Israël werpt cluster munitie vanuit de lucht op trainingskampen van gewapende groeperingen vlakbij Damascus West-Sahara Marokkaanse troepen gebruiken cluster munitie tegen gewapende groeperingen Libanon Israël gebruikt cluster munitie in Zuid-Libanon Afghanistan Sovjet troepen werpen vanuit de lucht en met raketten cluster munitie. Gewapende groeperingen gebruiken ook cluster munitie-raketten op kleinere schaal Libanon Israël gebruikt cluster munitie tegen Syrische troepen en gewapende groeperingen in Libanon Falkland Eilanden Een Engels vliegtuig werpt cluster munitie op Argentijnse infanterie posities vlakbij Port Stanley, Port Howard en Goose Green Tsjaad Een Frans vliegtuig werpt cluster munitie op een Libisch vliegveld 1991 Irak, Koeweit, Saoedi- Arabië bij Wadi Doum. De VS en geallieerde troepen (Frankrijk, Saoedi- Arabië, Verenigd Koninkrijk) werpen clusterbommen die 20 miljoen munitieonderdelen bevatten. De hoeveelheid cluster munitie afgeschoten door grondtroepen tijdens de Golf Oorlog is onbekend, maar de schatting loopt op naar 30 miljoen munitieonderdelen Bosnië- Herzegovina Joegoslavische troepen en gewapende groeperingen gebruiken de aanwezige cluster munitie tijdens de burgeroorlog Tadzjikistan Onbekenden maken gebruik van munitie tijdens de burgeroorlog Tsjetsjenië Russische troepen gebruiken cluster munitie tegen gewapende groeperingen Kroatië Op 2 en 3 mei 1995 gebruiken gewapende groeperingen Orkan M-87 raketwerpers om burgers in Zagreb aan te vallen. In navolging daarvan beschuldigt de Kroatische regering dat Servische troepen BL-755 bommen in Sisak, Kutina en langs de Kupa rivier hebben gebruikt Soedan Soedanese regeringstroepen werpen vanuit de lucht cluster munitie in Zuid-Soedan Sierra Leone Nigeriaanse ECOMOG vredesoldaten gebruiken Beluga bommen in de oostelijke stad van Kenema Ethiopië / Eritrea Ethiopië en Eritrea voeren bombardementen op elkaars grondgebied uit. Ethiopië valt de Asmara luchthaven aan en Eritrea de Mekele luchthaven. Ethiopië werpt ook BL-755 bommen in de Gash-Barka provincie in West-Eritrea Albanië Joegoslavische troepen vuren raketten af en NAVO troepen voeren zes luchtaanvallen met cluster munitie uit Joegoslavië (inclusief Servië, Montenegro en Kosovo) De VS, Verenigd Koninkrijk en Nederland werpen clusterbommen die kleinere bommen bevatten Afghanistan De VS werpen clusterbommen die kleinere bommen bevatten Irak De VS en Verenigd Koninkrijk werpen bijna cluster munitie in gevechten van drie weken. Geschat wordt dat de munitie bijna 2 miljoen munitieonderdelen bevat Libanon Israelische troepen gebruiken cluster munitie, zowel vanuit de

8 lucht als gelanceerd vanaf de grond, tegen de Hezbollah. De VN schat dat Israël 4 miljoen munitieonderdelen heeft gebruikt Israël Hezbollah beschiet Noord-Israël met meer dan 100 in China gefabriceerde Type mm cluster munitie. Waar liggen nog mijnen Omdat het gebruik van landmijnen vanaf de Tweede Wereldoorlog sterk is toegenomen en pas met het Verdrag van Ottawa een halt is toegeroepen, is de periode van 1938 tot 1997 maatgevend. In alle oorlogen, groot of klein, zijn mijnen gebruikt en die zijn nog lang niet allemaal opgeruimd. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog In Europa zijn de landmijnen vrijwel allemaal opgespoord. Dat geldt weer niet voor vliegtuigbommen en granaten, die worden nog geregeld gevonden en onschadelijk gemaakt. De oorlog is ook buiten Europa gevoerd in Afrika en Azië. Vooral in Noord Afrika zijn grote gebieden waar nog mijnen liggen, deels ondergestoven onder het zand waardoor zij nog moeilijker vindbaar zijn maar ook weer aan het oppervlak kunnen komen en alsnog slachtoffers maken. In Azië liggen zij vooral op de eilanden in de Pacific, maar het is totaal onduidelijk hoeveel er nog zijn. De Koreaanse oorlog Tussen de beide landen Noord en Zuid Korea is er een uitgebreid gebied waar duizenden mijnen liggen. Ze liggen zo dicht bij elkaar dat het zelfs voor getrainde mijnopruimers levensgevaarlijk is om er te werken.

9 De Vietnamese oorlog Mijnen werden gebruikt om dorpen in Vietnam te isoleren van de buitenwereld. Daarbij is ook het grensgebied van Cambodja betrokken. De mijnen werden gedropt uit vliegtuigen en het zal duidelijk zijn dat enige vorm van administratie volledig ontbreekt. Verreweg de meeste slachtoffers van mijnen zijn in deze 2 landen gevallen. De oorlog in Angola Ook hier zijn op grote schaal mijnen gebruikt. Ze zijn weliswaar met de hand gelegd, maar weer zonder enige vorm van administratie. De grote steden zijn voor de verdediging allemaal omringd door mijnenvelden en de wegen die landinwaarts leiden zijn zwaar ondermijnd. De oorlog in Mozambique De situatie is hier even dramatisch als in Angola alleen is er nog een extra tragische factor. Door de grote overstromingen van 2000 zijn vele mijnen los gespoeld en op drift geraakt. Daardoor zijn ze in gebieden terechtgekomen die oorspronkelijk mijn vrij waren. De oorlog op de Balkan Na het beëindigen van de oorlog is men hier intensief bezig met het opruimen van de mijnen en er is een voorzichtig "mijnen" vrij geluid. Het Midden-Oosten Landen zoals Afghanistan, Pakistan, Irak en ook Iran hebben in de grensgebieden uitgebreid mijnenvelden aangelegd. Doordat deze gebieden dun bevolkt zijn is het aantal slachtoffers beperkt, maar ook hier zijn kinderen regelmatig slachtoffer. De vroegere Sovjet Unie In het zuiden van de vroegere Sovjet Unie worden op dit moment vele conflicten uitgevochten. Ook hier worden mijnen nog steeds gebruikt als verdediging. De hoogste concentratie lijkt in Tsjetsjenië te zijn. Mijnen ruimers zijn in deze landen nog niet welkom. Zuid-Amerika De omvang van de guerrilla oorlogen, die daar gevoerd worden, blijven een beetje buiten de publiciteit. Wel is het zeker dat er mijnen gebruikt worden, maar onduidelijk is de hoeveelheid. Bermbommen Een bermbom is een met eenvoudige middelen gemaakt explosief dat langs een weg wordt geplaatst met het doel aan passerende voertuigen en hun inzittenden grote schade toe te brengen. Militaire operaties in Irak en Afghanistan, waaronder de Task Force Uruzgan, hebben verschillende malen te maken gehad met bermbommen. Ook in andere oorlogsgebieden, zoals in Libanon en Sri Lanka is van bermbommen gebruik gemaakt.

10 Het is een misvatting dat bermbommen altijd in de berm worden geplaatst. Meestal worden de bommen in of naast de weg begraven, zodat ze niet zichtbaar zijn, maar ze worden ook wel ergens anders verstopt, bijvoorbeeld in een langs de weg geparkeerd voertuig. Een bermbom kan vanaf een veilige afstand tot ontploffing worden gebracht. Het leger spreekt in eigen gelederen niet van bermbommen, maar van IED, wat staat voor: improvised explosive device. Het proces van het ruimen van mijnen en munitie Allereerst moeten de vijandelijkheden beëindigd zijn. Dan moet het politieke proces opgang komen waarbij de regering het opruimen van mijnen en niet ontplofte munitie aan haar taak gaat toevoegen. Omdat na een oorlog het land economisch aan lagerwal geraakt is, ontbreekt het benodigde geld hiervoor. De hulp wordt vaak ingeroepen van de Verenigde Naties, die op dit gebied zeer actief zijn. Meestal wordt onder de vlag van de VN de gebieden in kaart gebracht waar het ruimen moet gebeuren. Daarvoor maakt de VN gebruik van particuliere organisaties die zich op dit gebied gespecialiseerd hebben, maar ook legereenheden van neutrale landen kunnen ingezet worden. Wanneer de omvang duidelijk is kan het kostenplaatje opgesteld worden. Het benodigde geld kan bijeengebracht worden door een aantal partijen, zoals de Wereldbank, andere landen en particuliere fondsen.

11 Het ruimen zelf kan op verschillende manieren gebeuren. De meest effectieve is door goed opgeleide en getrainde bewoners van zo'n gebied. Zij zijn vaak al op de hoogte waar mijnen en niet ontplofte munitie liggen en zijn goed bekend met het gebied. De opleiding en training wordt vaak verzorgd door ex-militairen. Uiteraard is er opsporingsapparatuur nodig zo als metaal detectors maar, in geval van plastic mijnen, apparatuur die explosieven kan detecteren. En niet te vergeten een uitrusting om de mijnenruimer te beschermen! Het ruimen van de mijnen wordt ook vaak bemoeilijkt door de aanwezigheid van andere 'onschuldige' metalen in de grond. Bij dit alles hoort ook een goede voorlichting van de lokale bevolking. Velen weten niet wat een landmijn is en kennen de gevaren niet. Het budget moet toereikend zijn om alle kosten te financieren, onder andere het salaris van de lokale mensen, die het gevaarlijke werk doen. Al met al een grote organisatie die nodig is om de laatste gevaarlijke overblijfselen van een oorlog te ontmantelen. De gevolgen van de mijnen Tijdens een oorlog worden mijnen gebruikt, omdat zij effectief zijn en weinig kosten. De gevolgen veel burgerslachtoffers, vooral kinderen omdat die gewend waren vrij rond te kunnen lopen; er is veel medische zorg nodig om slachtoffers te helpen. Daardoor is er een extra belasting van de medische voorzieningen, die in ex-oorlogslanden toch al onder druk staan; wanneer het slachtoffer "genezen" is moet er revalidatie plaats vinden, zodat het slachtoffer zichzelf kan verzorgen. Opnieuw is er een grote inspanning nodig, waardoor het economisch herstel vertraagd wordt; er zijn hulpmiddelen nodig, zoals krukken. Dit onttrekt weer vakmensen aan de wederopbouw; de terugkeer van de bevolking naar hun oorspronkelijke woongebieden wordt vertraagd of verhinderd. Omdat het vaak gaat om vruchtbare landbouw en/of weidegebieden komt de voedselvoorziening slecht op gang; de infrastructuur heeft er eveneens onder te lijden. Regelmatig lopen voertuigen op een mijn. Wegen worden beschadigd door een ontploffende mijn of granaat en het onderhoud van wegen is een groot probleem; wanneer er een mogelijkheid is om het toerisme te activeren, wordt dat door het gevaar voor mijnen onmogelijk; helaas is de politiek van veel landen meer gericht op de grote steden, waar de meeste kiezers wonen. De landelijke gebieden krijgen minder aandacht waardoor het mijnen probleem lang blijft bestaan. vaak zijn kinderen de dupe van achtergebleven landmijnen.

12 De verspreiding en gebruik van de 'small arms' Volgens statistieken van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd meer dan 650 miljoen kleine wapens in omloop. Elk jaar worden er in zo n fabrieken verspreid over 90 landen 8 miljoen nieuwe kleine wapens bij geproduceerd en verhandeld. De illegale handel in deze wapens is big business voor internationale handelaren: belastingen en invoerrechten worden ontdoken en winstmarges zijn enorm. Voor het exporteren van kleine wapens worden bonafide handelaren verplicht tot het gebruik van een endusers certificate, maar er bestaat geen controle over het werkelijke eindgebruik van kleine wapens. Sinds decennia vormen kleine wapens de brandstof voor een eindeloze reeks conflicten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het groeiend aanbod maakt wapens steeds goedkoper. In sommige gebieden op aarde kan men een AK-47 geweer kopen in ruil voor een zak mais, een kip of 25 US dollar. De alomtegenwoordigheid van goedkope kleine wapens vormt het grootste obstakel voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Tot op heden bestaat er geen bindend internationaal verdrag om de handel in kleine wapens onder controle te krijgen, alleen gedragscodes. Sommige landen houden zich daaraan, de meeste lappen ze aan de laars. Als een gewapend conflict eindigt en de soldaten gaan naar huis, dan blijven er behalve landmijnen altijd wapens en munitie achter. Dat zijn bijvoorbeeld de wapens die in voorraad waren en ergens waren opgeslagen. Vaak worden die wapens en de bijbehorende munitie gestolen door mensen die opnieuw willen gaan vechten. Juridische aspecten Verdrag van Oslo Wereldwijd clusterbommenverdrag is op 3 december 2008 ondertekend in Oslo. Nederland zal het verdrag ondertekenen. Verdrag van Ottowa Een eerste wereldwijd verdrag tegen antipersoonsmijnen is het verdrag van Ottawa, dat dateert van Dit verdrag verbiedt de ontwikkeling, de productie, de opslag, overdracht en het gebruik van deze mijnen. Antitankmijnen vallen erbuiten. Inmiddels hebben 156 landen, waaronder alle Europese landen behalve Finland en Polen, zich bij het verdrag van Ottawa aangesloten. Grote afwezigen zijn de VS, Rusland en China.

13 Geldstroom mijnenruimen hapert door economische crisis De wereldwijde economische crisis heeft ook zijn weerslag op schoonmaakacties in met mijnen besmette gebieden. Zo dreigt een veelbelovend mijnenruimproject in het zuiden van Libanon stil te komen liggen als gevolg van het opdrogen van de onmisbare financiële bronnen. Tot dusverre is 43 miljoen dollar aan internationale giften besteed aan het schoonmaken van de gebieden in Libanon die tijdens de oorlog tussen Israël en de Hezbollah strijdkrachten in augustus 2006 besmet raakten met landmijnen, clusterbommen en ander niet geëxplodeerd materiaal. Engeland en Nederland zijn met ieder 5 miljoen dollar de grootste gevers voor mijnenruimprojecten in Libanon. De Verenigde Staten stortten onmiddellijk na het conflict 2 miljoen en van Saoedi-Arabië werd tot nu toe 1,5 miljoen dollar ontvangen. Dit alles volgens rapporten van de Verenigde Naties. Het gedoneerde geld is nu zo een beetje op en als gevolg daarvan heeft BACTEC, een van de Britse mijnenruim-organisaties die in zuidelijk Libanon actief zijn, onlangs zijn operaties moeten stopzetten. Dat betekent dat enkele teams mijnenruim-experts zijn vertrokken. Het gebied waar BACTEC actief is beslaat ongeveer een vierde van het totale Libanese gebied dat in 2006 werd besmet met mijnen en ander explosief materiaal. De leider van de BACTEC operaties in Libanon liet in maart 2009 weten dat grote delen van het gebied nog niet schoongemaakt zijn en dat er streken zijn waarvan nog niet duidelijk is of er mijnen liggen of niet. Van de Britse Mines Advisory Group (MAG), die in 2008 geld ontving van het Actiefonds Mijnen Ruimen voor het schoonmaken van een aantal dorpen in Zuid-Libanon, zijn geen berichten ontvangen over het opraken van het geld. Steunaanvragen van MAG worden in de regel gehonoreerd door het Actiefonds. MAG meldde op 3 april dat het 1,5 miljoen dollar heeft ontvangen van het bureau voor het opruimen van conventionele wapens van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. De Mine Action Service van de Verenigde Naties zegt dat Israël geen informatie heeft verschaft over waar in 2006 clusterbommen zijn afgeworpen. Dat zijn bommen die tijdens het neerkomen in honderden kleine bommetjes uiteenvallen. De bommetjes, die een aantrekkelijk kleurtje hebben en soms de vorm hebben van een frisblikje, ontploffen niet allemaal meteen en blijven een gevaar voor mens en dier vormen, totdat ze onschadelijk worden gemaakt. Mogelijk heeft het Israëlische leger ook geen duidelijke gegevens over de gebombardeerde plekken. De VN deelt mee dat Israël ook niet heeft bijgedragen aan het VN-fonds voor mijnenruim-operaties. De Libanese plattelandsbewoner Diab Diab is een van de dorpsbewoners die onder het toeziend oog van experts van BACTEC mijnen opspoorde in besmet gebied. Diab Diab is bij dat werk een oog en een been kwijtgeraakt. Desondanks is hij het riskante werk blijven doen, maar het ziet ernaar uit dat hij nu zelfs zijn baantje gaat verliezen. En zolang er geen mijnen worden geruimd, hebben de landbouwers geen veilige toegang tot hun landbouwgronden, waardoor de mensen daar weer een oogst gaan missen.

14 Ontmijning met inzet honden Voor mijnenruimen bestaat er geen eenduidige technische oplossing die in alle omstandigheden toepasbaar is. Machines kunnen onder bepaalde omstandigheden veel hulp bieden, maar moeilijk begaanbaar terrein beperkt het gebruik ervan of maakt dat onmogelijk. Bovendien moet er na inzet van machines nog handmatig, al dan niet met behulp van honden, geruimd worden om het gebied veilig voor mensen te mogen verklaren. Hierbij kunnen mensen volledig aan het gevaar worden blootgesteld, of ze kunnen daarbij geholpen worden door zeer goed getrainde honden met een bewezen reukvermogen om explosieven op te sporen. Het reukorgaan van honden is minstens keer zo goed ontwikkeld als dat van een mens. Daarnaast zijn honden veel handiger op moeilijk begaanbaar terrein. Rapporten van de Verenigde Naties uit Afghanistan bewijzen dat mineurs die met honden werken een gebied drie maal zo snel mijnenvrij maken als mijnenruimers die zonder honden werken. De RONCO/Global honden worden in een veldtest van het leger bij Fort A.P. Hill in Virginia, waarbij zo n dertig verschillende manieren van mijnenruimen getest werden, beschreven als: Honden staan bovenaan de lijst voor wat betreft het vinden van mijnen en ontstekingsdraden. Zij ontdekten elke ontstekingsdraad en vonden meer mijnen dan elk ander systeem. Bovendien zijn honden vergeleken met machines en explosieven zoals de zogenaamde Mine Clearance Line Charges veel milieuvriendelijker. Dat kan een heel belangrijke factor zijn als mijnen geruimd worden om landbouwgrond te winnen. Als honden in de VS ingezet worden om explosieven te lokaliseren kan hun inzet een belangrijke factor zijn om aan de regels van de Amerikaanse Milieu Organisatie (EPA) en andere instanties te voldoen. Kosten De kosten van alleen al de aanschaf van een machine om mijnen te ruimen bedragen honderdduizenden dollars. De kosten van een dergelijke kapitaalintensieve manier van grondig mijnenruimen zijn voor met mijnen geïnfecteerde landen zo hoog dat zij zich vaak niet kunnen veroorloven om dergelijke machines aan te schaffen, in te zetten en te onderhouden. Een volledig getrainde speurhond kost ongeveer dollar, inclusief transport naar het gebied, voedsel, onderdak en verpleging en verzorging. Eenmaal ter plekke bedragen de kosten voor een hond ongeveer 200 dollar per maand, uitgaand van een gemiddelde inzet gedurende zes jaar. Zo voegt de inzet van honden om mijnen op te sporen een zeer efficiënte en effectieve technologie

15 toe aan het opsporen van mijnen. Daarom vormt de inzet van honden met lokale begeleiders en lokale mijnenruimers met goed toegesneden ondersteuningsmateriaal vaak de beste combinatie voor een optimale technologie om mijnen te ruimen. Als financiering door het buitenland afgelopen is zijn de investerings- en onderhoudskosten goed te dragen. Het is waar dat detectoren normaal gesproken minder kosten dan honden, maar door het hoge plasticgehalte van veel moderne mijnen is het heel lastig om ze met een detector te lokaliseren. Bovendien gaat mijnenruimen met een detector langzamer dan met honden. Honden kunnen in 90 procent van het gebied waarin mensen werken opereren, terwijl allerlei vormen van detectieapparatuur maar in een fractie van dat gebied ingezet kunnen worden door beperkingen van hun ontwerp en materiaal. Hoe vinden honden mijnen en draden van explosieven? Elk dier wordt getraind op het vinden van de specifieke geur van explosieven zoals TNT, of de geur van draad, al dan niet van metaal, dat gebruikt wordt om booby traps en mijnen tot ontploffing te brengen. Draden geven akoestische signalen af die door honden ontdekt kunnen worden. Ze slaan geen acht op andere geuren en worden iedere keer als ze reageren op de geur waarvoor ze getraind worden, beloond. De begintraining duurt 8 tot 10 weken. Daarna volgt er een gevorderde training of een training om te wennen aan het klimaat in het land waar ze ingezet worden. Nadat een RONCO/Global hond zijn eerste certificaat heeft gekregen en in een mijnenveld heeft gewerkt, krijgt hij regelmatig opfriscursussen. Als hij langere tijd geen mijnen heeft gevonden kan de begeleider een explosief verstoppen om het dier scherp te houden. Dat kan steeds weer gedaan worden, zolang als de hond ingezet wordt om mijnen te vinden. Kan een getrainde mijnenopsporingshond met elke mijnenruimer werken? Als een volledig getrainde mijnenopsporingshond ingezet wordt moet hij in het begin werken met de begeleider aan wie hij gehecht raakte gedurende de training. Dan kan er later wel een verandering van begeleider plaatsvinden, maar pas nadat de hond zijn kwaliteiten heeft bewezen. Als er van begeleider wordt gewisseld is er een gevorderdentraining van ten minste twee weken nodig om tussen de nieuwe begeleider en hond een nieuwe band op te bouwen. Hoe overwin je taalbarrières als de hond eerst in Europa wordt gekocht waar hij zijn gehoorzaamheidstraining in het Nederlands krijgt, dan naar de VS gaat voor training in het opsporen van mijnen en dan ingezet wordt in een derde land waar de lokale begeleiders hun nationale taal spreken? Mechelse en Duitse herders die door RONCO/Global ingezet worden, krijgen alleen commando s in de Nederlandse taal. De begeleiders leren om Nederlandse commando s te gebruiken, of dat nu in de Verenigde Staten is of ergens anders op de wereld. Dit zorgt niet alleen voor een maximale operationele efficiëntie, omdat onnodige training van de hond vermeden wordt, maar het vergroot ook de mogelijkheid van inzet in verschillende landen, aangezien alle begeleiders dezelfde Nederlandse commando s gebruiken.

16 De hond prijzen of aanmoedigen kan in alle talen, omdat in die gevallen de hond zal reageren op de intonatie van de stem van de begeleider, en niet zozeer op de specifieke taal die hij gebruikt. Zijn honden effectiever en efficiënter dan metaal detectoren of magnetometers? Honden kunnen getraind worden op het detecteren van elke explosieve inhoud en elk verpakkingsmateriaal. Zo vormen honden een belangrijke aanvullende veiligheidsfactor omdat zij de geur van nietmetalen of in plastic verpakte mijnen kunnen ontdekken. Ook kunnen zij mijnen vinden in of op stalen bruggen en treinrails, waar metaaldetectoren onbruikbaar zijn. Bovendien worden honden niet gehinderd door ijzerhoudende lateriet grond, waarop detectoren voortdurend aanslaan. Professionele mijnenruimers zeggen vaak dat honden veel sneller werken dan mensen of machines, en tegen veel lagere kosten. Een evaluatie door de Special Forces van het RONCO programma in Rwanda (1998) leverde op dat een goede hond en begeleider in een dag werken wel vier keer zo veel terrein mijnenvrij kan maken als een mijnenruimersteam [zonder honden] dat werkt volgens de standaard procedures. Mijnenspeurhonden hebben steeds weer bewezen dat ze mijnen met een minimale hoeveelheid metaal vaker ontdekken dan elke andere manier van lokaliseren die gebruikt of getest werd in acties van RONCO/Global. Als mijnenspeurhonden elke keer als ze reageren op de geur van explosieven beloond worden, liegen ze dan soms niet tegen hun begeleiders om een beloning te krijgen? Hiervoor is de hechtingsfase belangrijk. De eerste begeleider leert te herkennen of de reactie van een specifieke hond geloofwaardig is omdat hij de karakteristieke gedragingen van dat dier kent. Voortdurende training neemt de kans op vals alarm weg. Kunnen mijnenspeurhonden ontstekingsdraden, niet-ontplofte granaten (UXO) en mijnen vinden? In Mozambique hebben mijnenspeurhonden duizenden niet-ontplofte granaten gevonden. Ze vinden ontstekingsdraden met gemak. Afhankelijk van de conditie van de bodem zijn er grenzen waarbuiten de effectiviteit kan afnemen. Er kunnen bijvoorbeeld nadelige omstandigheden zijn in de bodemgesteldheid, zoals zoutplaten of moerassen, waar honden niet of nauwelijks kunnen opereren. In het algemeen zijn de honden het best inzetbaar voor het vinden van explosieven tot tien centimeter onder de oppervlakte, en vaak ook dieper afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Ter vergelijking: net als detectoren kunnen honden moeilijk mijnen vinden als ze 30 centimeter diep in zware kleigrond liggen. In alle gevallen controleert een tweede hond altijd het werk van de eerste

17 hond die in het mijnenveld werkte. Mijnen moeten niet dieper dan dertig centimeter onder de oppervlakte liggen willen ze effectief blijven. Door erosie of andere oorzaken, veroorzaakt door mensenhand of de natuur, veranderen ze soms van plaats, hetgeen lokalisering en verwijdering bemoeilijkt; toch zijn er antipersoneelsmijnen en antitankmijnen gevonden op dieptes waar ze eigenlijk onschadelijk zijn. De grenzen van mijnenspeurhonden moeten nog bepaald worden. Maar er zijn geen gevallen gemeld van mijnen of boobytraps die gevonden werden nadat RONCO/Global het gebied had geruimd. Wat is de verhouding van mijnen versus niet-ontplofte granaten (UXO) die door mijnenspeurhonden worden gevonden? Honden zijn net zo goed in het vinden van mijnen als in het opsporen van niet-ontploft oorlogstuig. Gedurende een werkperiode in Bosnië, bijvoorbeeld, vonden RONCO/Global honden die met mijnenruimteams werkten 1625 mijnen en 1523 onontplofte granaten en maakten daarbij een gebied schoon van ongeveer vierkante meter. Deze aantallen zijn een functie van wat er aan explosieven lag en zeggen niets over de vaardigheid van de hond om het ene type explosief gemakkelijker te vinden dan het andere. Nogmaals, de honden worden afgericht op de geur van specifieke explosieven en/of de geur van het materiaal waarin ze zitten. Ze maken geen onderscheid tussen mijnen en niet-ontplofte granaten. Hoe worden de honden geselecteerd en hoe lang kunnen ze gemiddeld ingezet worden? Ze beginnen aan het trainingsprogramma pas als ze 18 maanden oud zijn, na een basistraining in gehoorzaamheid en socialisatie met mensen. Na een grondige training worden honden die niet voldoen aan de maatstaven die vastgesteld zijn na tien jaar ervaring, uit het programma verwijderd. We gebruiken zowel reuen als gesteriliseerde teven, en ze kunnen gemiddeld zes jaar ingezet worden. Na hun pensioen worden mijnenspeurhonden huisdieren ze worden niet afgemaakt. Hoe worden de honden afgericht? De geur van explosieven en/of het verpakkingsmateriaal ervan wordt op paden of in beboste gebieden geplaatst; eerst zichtbaar en dan verstopt of begraven. De dieren worden getraind op de specifieke mijnen die ze later moeten kunnen ontdekken, of op iets dat er erg veel op lijkt. Net als het militaire adagium dat soldaten getraind worden terwijl ze vechten, worden honden getraind terwijl ze in echte mijnenvelden werken.voor de training worden mijnen zonder ontstekingsmechanisme en zonder echte explosieven gebruikt. Welke factoren bevorderen of belemmeren de mogelijkheid voor een hond om mijnen en nietontplofte granaten (UXO) te lokaliseren? Verschillende factoren worden door de begeleiders nauwkeurig in de gaten gehouden: de windkracht en de windrichting; de tijd die verstreken is na een regenbui; de intensiteit, de duur van, en de hoeveelheid neerslag; de mate waarin de grond verzadigd is met regenwater; de aanwezigheid of afwezigheid van explosieven die door het regenwater van plaats veranderd zijn; en roet, as, en/of houtskool ten gevolge van een brand die net heeft plaatsgevonden. Zijn er culturele beperkingen aan de inzet van honden in landen die met mijnenvelden zitten?

18 Gedurende een periode van 10 jaar heeft RONCO met succes mijnenruimprogramma s uitgevoerd in Afghanistan, Mozambique, Angola, Rwanda, Bosnië en Kroatië. Overal waren we in staat om lokale mijnenruimers en hondenbegeleiders met succes te instrueren en in te zetten. De problemen met instructie waren in elk land verschillend, maar door onze adaptieve benadering hadden we steeds succes. Kun je de moeilijkheidsgraad van het ontmijnen van een specifiek gebied vaststellen vanuit een locatie die er ver van verwijderd is? In theorie ja, in de praktijk nauwelijks. Goede kaarten van de locatie van mijnen zijn slechts zelden beschikbaar, en kunnen nooit echt vertrouwd worden. Als ze er al zijn moeten ze aangevuld worden door zeer ervaren mineurs met een volledige kennis van de specifieke mijnen in dat specifieke gebied. Bovendien moeten deze mineurs volledig vertrouwd zijn met seizoensinvloeden en vegetatieve patronen, met de eigenschappen van het terrein en de bodem, met het klimaat en andere factoren die van invloed zijn op de mogelijkheid van inzet van mensen, machines en dieren. Verder bestaat er geen specifieke verzameling van informatie en geen combinatie van gegevens of technologie ter voorbereiding van een ontmijningsplan dat met succes uitgevoerd kan worden volgens algemeen geldende veiligheidsprotocollen. Een en hetzelfde terrein kan bijvoorbeeld per seizoen in een jaar heel verschillende vormen aannemen. Dat kan ertoe leiden dat verschillende mijnenruimers die in verschillende seizoenen naar hetzelfde gebied worden gestuurd om te adviseren over hetzelfde probleem, met totaal verschillende aanbevelingen komen. Van meer dan 10 jaar ervaring heeft RONCO geleerd wat de beste periodes zijn om mijnen te ruimen voor elk seizoen en voor verschillende soorten terrein. Deze ervaring wordt toegepast in nauwgezette standaard werkprocedures. Normaal gesproken wordt het gebrek aan gegevens goed gemaakt door de leidinggevende persoon, die met de lokale bevolking spreekt en een die leest waar vroeger de strijdende partijen op elkaar stuitten en waar dus mogelijkerwijs mijnen liggen. In het ontwerpen van werkbare plannen wordt altijd een gedetailleerde terreinverkenning opgenomen.

DE KOSTEN VAN MIJNENRUIMEN

DE KOSTEN VAN MIJNENRUIMEN DE KOSTEN VAN MIJNENRUIMEN VN-Arena Deze les is er één uit een reeks van zes: Landmijnen in Nederland, Landmijnen ruimen, Ik en mijn kunstbeen, De kosten van landmijnen, Mijnen en millenniumdoelen en Geld

Nadere informatie

Landmijnen blijven nog lang slachtoffers maken onder de burgerbevolking nadat het oorlogsgeweld

Landmijnen blijven nog lang slachtoffers maken onder de burgerbevolking nadat het oorlogsgeweld LANDMIJNEN RUIMEN VN-Arena Deze les is er één uit een reeks van zes: Landmijnen in Nederland, Landmijnen ruimen, Ik en mijn kunstbeen, De kosten van landmijnen, Mijnen en millenniumdoelen en Geld voor

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen Landmine Monitor-Rapport 2003: naar een mijnenvrije wereld Belangrijkste bevindingen Uit de overvloedige informatie in het Landmine Monitor Report 2003 blijkt overduidelijk dat het Verdrag voor een Verbod

Nadere informatie

MIJNEN & MILLENNIUM- DOELEN

MIJNEN & MILLENNIUM- DOELEN MIJNEN & MILLENNIUM- DOELEN VN-Arena Deze les is er één uit een reeks van zes: Landmijnen in Nederland, Landmijnen ruimen, Ik en mijn kunstbeen, De kosten van landmijnen, Mijnen en millenniumdoelen en

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG OVERZICHT 2014 Publicatiedatum: 8 januari 2015 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

IK EN MIJN KUNSTBEEN

IK EN MIJN KUNSTBEEN IK EN MIJN KUNSTBEEN VN-Arena Deze les is er één uit een reeks van zes: Landmijnen in Nederland, Landmijnen ruimen, Ik en mijn kunstbeen, De kosten van landmijnen, Mijnen en millenniumdoelen en Geld voor

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 17 oktober

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Landmijnen blijven nog lang slachtoffers maken onder de burgerbevolking nadat het oorlogsgeweld

Landmijnen blijven nog lang slachtoffers maken onder de burgerbevolking nadat het oorlogsgeweld MIJNEN IN NEDERLAND VN-Arena Deze les is er één uit een reeks van zes: Landmijnen in Nederland, Landmijnen ruimen, Ik en mijn kunstbeen, De kosten van landmijnen, Mijnen en millenniumdoelen en Geld voor

Nadere informatie

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan Afghanistan NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan KABUL - In het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de internationale vredesmacht ISAF gedood. Dat maakte een woordvoerder van de troepen

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2009

ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2009 COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGEN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2009 06/01/2010 Inhoudstafel 1. Overzicht van de asielaanvragen in België... 2 Enkelvoudige asielaanvragen per

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2010

ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2010 COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGEN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN Overzicht 2010 04/01/2011 Inhoudstafel 1. Overzicht van de asielaanvragen in België... 2 Asielaanvragen per maand 2006-2010

Nadere informatie

DHIsubsidieregeling. China Project Development

DHIsubsidieregeling. China Project Development DHIsubsidieregeling Hoofdpunten Regeling: tender Bedrijfsactiviteit: investering en export (kapitaal) goederen Doelmarkt: opkomende landen en ontwikkelingslanden (DGGF- land) Subsidiedoel: concreet project,

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

in In juli Asielaanvrag Aantal asielaanvragenn totaal aantal Aantal dossiers % versus totaal aantal beslissingen

in In juli Asielaanvrag Aantal asielaanvragenn totaal aantal Aantal dossiers % versus totaal aantal beslissingen COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGENN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN Verantwoordelijke uitgever: Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dienst Communicatie Informatie

Nadere informatie

Oorlog en vrede. Pleidooi voor actief vredesbeleid

Oorlog en vrede. Pleidooi voor actief vredesbeleid Oorlog en vrede Pleidooi voor actief vredesbeleid Vrede is belangrijk, daar zal wel iedereen het mee eens zijn. Zonder vrede zeker minimaal gedefinieerd als de afwezigheid van oorlog is samenleven onmogelijk.

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN 2008

ASIELSTATISTIEKEN 2008 COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGEN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN 2008 08/01/2008 Inhoudstafel 1. Overzicht van de asielaanvragen in België...2 Enkelvoudige asielaanvragen per maand (2006-2008)

Nadere informatie

- een bijgewerkte lijst van landen die onderworpen zijn aan een EU-embargo op de uitvoer van wapens (bijlage I);

- een bijgewerkte lijst van landen die onderworpen zijn aan een EU-embargo op de uitvoer van wapens (bijlage I); RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 juli 1999 (02.08) (OR. en) 9691/99 LIMITE PESC 207 COARM 2 BEGELEIDENDE NOTA van : het secretariaat van de Raad aan : de delegaties nr. vorig doc. : 12978/98 PESC 291

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG MEI 2015

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG MEI 2015 ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG MEI 2015 Publicatiedatum: 11 juni 2015 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015... 2 II. Overzicht van asielaanvragen in België... 4 1. Aantal asielaanvragen

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Inleiding In het eerste jaar van Geogenie ben je begonnen vanuit België naar de wereld te kijken. In het tweede jaar heb je veel geleerd over Europa en in

Nadere informatie

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2008 tot en met 2012

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2008 tot en met 2012 Ministerie van Veiligheid en Justitie ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 28 tot en met 212 Maart 213 Overzicht van het aantal verstrekte beginseltoestemmingen

Nadere informatie

Gemeente De Wolden (DR) Postbus AA ZUIDWOLDE.

Gemeente De Wolden (DR) Postbus AA ZUIDWOLDE. >Retouradre5: EODD - Sm Scheickkazerne - Postbus 109, 3769 ZJ SOESTERBERG. Gemeente De Wolden (DR) Postbus 20 7920 AA ZUIDWOLDE. Commando land Opruimingsdienst Sm Scheickkazerne Zeisterspoor 12 3769 AP

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN JANUARI Publicatiedatum: 6 februari 2014 Contact: Tine Van Valckenborgh

ASIELSTATISTIEKEN JANUARI Publicatiedatum: 6 februari 2014 Contact: Tine Van Valckenborgh ASIELSTATISTIEKEN JANUARI 2014 Publicatiedatum: 6 februari 2014 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2014...

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JUNI 2015 Publicatiedatum: 14 juli 2015 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JULI 2015 Publicatiedatum: 12 augustus 2015 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015...

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG FEBRUARI 2015 Publicatiedatum: 6 maart 2015 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1968 woorden 2 november keer beoordeeld. Levensbeschouwing

6,9. Werkstuk door een scholier 1968 woorden 2 november keer beoordeeld. Levensbeschouwing Werkstuk door een scholier 1968 woorden 2 november 2003 6,9 275 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Wat zijn kindsoldaten? 3. Hoeveel kindsoldaten zijn er? 4. In welke

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 LINKS

INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 LINKS TWENTE 2016 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE KIND ONDER VUUR FOTO S KIND ONDER VUUR 2016 FLESSENPOST HUMANITAIR OORLOGSRECHT DEELNEMERS KIND ONDER VUUR 2016 25 JAN - 5 FEB Borne LINKS 15 FEB - 26 FEB Hengelo

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018 Pagina 1 van 12 Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018 Dossier Land van Bestemming Land van Eindgebruik Controlelijst Categorie Controlelijst Subcategorie

Nadere informatie

Het land op de kaart

Het land op de kaart Eritrea Het land op de kaart Indeling Geografie Geschiedenis De bevolking Godsdienst Onafhankelijkheidsoorlog Politiek Oorlog met Ethiopië 1998 Eindeloze dienstplicht Geografie. Eritrea ligt in de hoorn

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153 5 (1945) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1956 No. 153 A. TITEL Overeenkomst betreffende het Internationale Monetaire Fonds, met bijlagen; Washington, B. TEKST De Engelse

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JANUARI 2016 Januari 2016: asielstatistieken in personen in plaats van in asieldossiers Tot eind 2015 hadden de statistieken die het CGVS publiceerde betrekking op het aantal

Nadere informatie

7 november 2014. Onderzoek: Wapenindustrie

7 november 2014. Onderzoek: Wapenindustrie 7 november 2014 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Datum onderteken ing

Datum onderteken ing Datum onderteken ing Datum inwerkingtreding Land Status Vindplaats 1. Albanië In werking 15-04-1994 01-09-1995 1994, 145 2. Algerije In werking 20-03-1997 01-08-2008 2007, 079 3. Argentinië In werking

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JULI 2012 Publicatiedatum: 02 augustus 2012 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG MAART 2014 Publicatiedatum: 03 april 2014 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JULI 2014 Publicatiedatum: 6 augustus 2014 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 15 oktober

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp X School 3 6 Luchthaven Ziekenhuis 8 9 Fabriek Dorp 10 11 Militair hoofdkwartier Vluchtelingenkamp 12 14 Je hebt een school geraakt met de aanval. 10 kinderen en 2 leerkrachten werden gedood 25 kinderen

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JANUARI 2013 Publicatiedatum: 11 februari 2013 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Bijlage

Bijlage Bijlage Tabel i Immigratie naar Nederland van niet in Nederland geboren vreemdelingen, naar land van herkomst ^995-2002) Totaal Westerse landen 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 74.703 86.183 87.145

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG AUGUSTUS 2015 Publicatiedatum: 10 september 2015 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. augustus. 2. Enkelvoudige. augustus c. Toekenning van de subsidiaire

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. augustus. 2. Enkelvoudige. augustus c. Toekenning van de subsidiaire COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGENN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN Augustus Verantwoordelijke uitgever: Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dienst Communicatie Informatie

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 19 oktober

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG SEPTEMBER 2015 Publicatiedatum: 6 oktober 2015 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015...

Nadere informatie

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n)

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n) Cijfers 22 Bijlage Cijfers 22 Aantal zaken Aantal afgeronde zaken Inkomende zaken: 49 24 Aantal betrokken kinderen: 65 33 Verzoeken teruggeleiding 2 47 22 meename door vader 3 meename door moeder 35 9

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG SEPTEMBER 2013 Publicatiedatum: 4 oktober 2013 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2013...

Nadere informatie

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2009 tot en met 2013

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2009 tot en met 2013 Ministerie van Veiligheid en Justitie ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 29 tot en met 213 Maart 214 Overzicht van het aantal verstrekte beginseltoestemmingen

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG OKTOBER 2013 Publicatiedatum: 5 oktober 2013 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2013...

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG OKTOBER 2015 Publicatiedatum: 9 november 2015 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015...

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG NOVEMBER 2015 Publicatiedatum: 4 december 2015 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015...

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. december. 2. Enkelvoudige. december c. Toekenning van de subsidiaire

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. december. 2. Enkelvoudige. december c. Toekenning van de subsidiaire COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGENN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN Overzicht Verantwoordelijke uitgever: Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dienst Communicatie

Nadere informatie

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen Door rechtopmigratie op 8 oktober, 2015-00:00 foto, school in Nederland uit 1937 De aanslepende vluchtelingencrisis en de daar bijhorende verklaringen van bepaalde politici heeft niemand onberoerd gelaten.

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG DECEMBER 2015 Publicatiedatum: 7 januari 2016 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2015...

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk door T. 1373 woorden 12 december 2014 7 63 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Tussen wie gaat het conflict en wat is de kern van het conflict?

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG JUNI 2013 Publicatiedatum: 5 juli 2013 Contact: Damien Dermaux damien.dermaux@ibz.fgov.be 02 205 56 27 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen in 2013... 2

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG FEBRUARI 2013 Publicatiedatum: 07 maart 2013 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

Koude Oorlog-2 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62180

Koude Oorlog-2 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62180 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62180 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG

ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG ASIELSTATISTIEKEN MAANDVERSLAG OVERZICHT 2012 Publicatiedatum: 11 januari 2013 Contact: Tine Van Valckenborgh tine.vanvalckenborgh@ibz.fgov.be 02 205 50 56 INHOUDSTAFEL I. Algemeen overzicht van asielaanvragen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

LANDMIJNEN. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

LANDMIJNEN. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt LANDMIJNEN Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Harry de Ridder, Herman Bosman Illustraties: Olav Jansen, Gerhard van de Rhoer De inhoud is met zorg samengesteld. Mocht

Nadere informatie

Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Wat is kinderarbeid?

Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Wat is kinderarbeid? Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart 2018 6 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Wat is kinderarbeid? De definitie van kinderarbeid is, kinderen die werken. Niet al het werk van kinderen wordt als kinderarbeid

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Staat 1.1.1. Overzicht betrekking hebbend op de verdeling van het aantal verzoeken om een beginseltoestemming

Staat 1.1.1. Overzicht betrekking hebbend op de verdeling van het aantal verzoeken om een beginseltoestemming Staat 1.1. Overzicht betrekking hebbend op de procedure tot opneming van buitenlandse adoptiefkinderen in Nederlandse gezinnen over de jaren 2000-2004. Verzoeken ter verkrijging van beginseltoestemming

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 50 (1999) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 150 A. TITEL Verdrag betreffende het verbod op en de onmiddellijke actie voor de uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

Altijd bang: het effect van explosieven op het leven van kinderen

Altijd bang: het effect van explosieven op het leven van kinderen Altijd bang: het effect van explosieven op het leven van kinderen Voor elk kind Gezondheid, Onderwijs, Gelijkheid, Bescherming KINDEREN EERST Altijd bang: het effect van explosieven op het leven van kinderen

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. november. november Enkelvoudige. c. Toekenning van de subsidiaire

Inhoudstafel. 1. Voor het jaar 2. In. november. november Enkelvoudige. c. Toekenning van de subsidiaire COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE VLUCHTELINGENN EN DE STAATLOZEN ASIELSTATISTIEKEN November Verantwoordelijke uitgever: Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dienst Communicatie Informatie

Nadere informatie