Een kijkje in de toekomst van uw leerling?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een kijkje in de toekomst van uw leerling?"

Transcriptie

1 Een kijkje in de toekomst van uw leerling? Kennismakingsmogelijkheden met de bacheloropleidingen van de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit Stedenbouw: Ruimtelijke Ordening en Planologie, met variant Urban Design Logistiek: Logistiek en Economie Logistiek en Technische Vervoerskunde Mobiliteit: Verkeerskunde met variant Urban Management Internationale variant Logistiek & Mobiliteit: Traffic and Transport

2 2 Inleiding Met deze gids geeft de (onderdeel van NHTV internationaal hoger onderwijs) in Breda inzicht in de mogelijkheden voor havo en vwoleerlingen bij hun oriëntatie op (vervolg)studie- en beroepskeuze, bij het maken van het profielwerkstuk of ter ondersteuning van bepaalde vakken. Heeft u interesse in één of een combinatie van verscheidene kennismakingsactiviteiten, dan kunt u contact opnemen met: NHTV internationaal hoger onderwijs Breda Mgr. Hopmansstraat JT Breda Tel: Fax: Contactpersonen: Ilse Hens Hens.i@nhtv.nl Geraldine Berg Berg.g@nhtv.nl Suzanne van Rijswijk Rijswijk.s@nhtv.nl Deze kennismakingsgids is ook te downloaden via onze website:

3 3 Inhoudsopgave Algemeen 4 Welke opleidingen vallen hieronder? Gastcolleges 7 De ingenieur voor de klas Simulatie spelen 7 Net als in het echt... Excursies 8 Met studenten er op uit! Kennismakingsdag 10 Proefstuderen Open dagen, beurzen en voorlichting 11 Zelf zien en meemaken Verkort studietraject voor vwo-ers 12 Summercourse Decanen-, docenten- en ouderdag 13 Kennisdelen Instroomeisen 15

4 4 Welke opleidingen vallen hieronder? Onder de naam bundelt NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Breda de volgende opleidingen (met hun varianten): Stedenbouw Ruimtelijke ordening en planologie Voortdurend is er behoefte aan nieuwe woonwijken, recreatiegebieden of bedrijventerreinen. Hoe moet een gebied eruit zien? Wat voor mensen gaan er wonen? Is er veel woonwerkverkeer? Dit zijn vragen die een planoloog zichzelf voortdurend stelt. Tijdens deze studie leert de student de beschikbare ruimte zo goed en intensief mogelijk te gebruiken. Bij deze studie is de student vooral bezig met mensen en de ruimte om zich heen en hoe mensen hierin wonen, werken, leven en bewegen. Variant Urban Design Hoe zien onze steden er in de toekomst uit? Als er in een stad woonwijken gesloopt worden, wat komt daar dan voor in de plaats? Als er nieuwe recreatiegebieden aangelegd worden, hoe passen die in het bestaand gebied? Allemaal vragen die de Urban Designer (stedenbouwkundig ontwerper) probeert te beantwoorden. Dat doet hij natuurlijk in samenwerking met professionals, de Urban Designer probeert alle eisen en verlangens te verwerken in een toekomstbeeld van het gebied. Dat beeld is een verzameling van schetsen, foto s, vergelijkingsmateriaal van andere gebieden, computertekeningen e.d.

5 5 Logistiek Logistieke opleidingen NHTV biedt twee logistieke opleidingen aan. Dit om goed aan te sluiten bij de profielkeuze van de middelbare scholier. In de technische opleiding is er meer aandacht voor de techniek van handeling en transport van goederen. In de economische opleiding is er meer aandacht voor economie en vreemde talen. Logistiek en economie Iedere onderneming streeft naar een goede organisatie om een perfect product af te leveren of een kwalitatieve dienst te verlenen. De toekomstig logistieke manager zorgt ervoor dat organisaties op een efficiënte wijze tot een goed resultaat komen. Of het nu gaat om zorglogistiek, evenementenlogistiek, de productie logistiek of de distributie logistiek van goederen. Een logistieke student is stressbestendig, goed in plannen en organiseren, overzicht houden en hij/zij werkt graag samen in een internationale omgeving. Logistiek en technische vervoerskunde Een autofabrikant heeft een grote order in het verschiet liggen, maar als hij gaat produceren zoals hij gewend is, dan komen de auto's niet op tijd bij de klant. Een technisch logisticus buigt zich dan over een aantal vragen. Hoe richten we productie, inkoop en voorraadbeheer in en met welke partners doen we dat? Wat betekent dit voor onze bestaande klanten? En welke risico's loopt het bedrijf als we van de gebaande paden afwijken? Een afgestudeerde logisticus weet als geen ander deze vragen te beantwoorden en de klanten tevreden te houden.

6 6 Mobiliteit Verkeerskunde 'Bob jij of Bob ik?'- spotjes, 30-km zones, rotondes, drempels, verkeerssignalering boven de weg: het zijn allemaal zaken waar verkeerskundigen onderzoek naar hebben gedaan of advies over hebben uitgebracht. De opleiding Verkeerskunde is gericht op verschillende gebieden van het vak. Tijdens de studie leert de student onderzoeken, plannen en ontwerpen. Een Verkeerskundige is in staat om alle soorten verkeer in goede banen te leiden en in te zien welke invloed verkeerskundige beslissingen hebben op het gedrag van mensen in het verkeer. Als ergens het fietsverkeer moet worden gestimuleerd, leert hij/zij wat de gevolgen zijn voor andere weggebruikers en voor de inrichting van de stad. Creativiteit bij het bedenken van oplossingen is erg belangrijk en uitdagend. Variant Urban Management Urban Management is een variant van de opleiding Verkeerskunde en is een combinatie van mobiliteit (hoe leid je verkeer in goede banen?) en planologie (hoe richt je een gebied in?). Deze twee vakgebieden hebben veel met elkaar te maken, hoe beter je een gebied inricht des te makkelijker is het om de mobiliteit goed te regelen. Verder is een gebied dat goed bereikbaar is aantrekkelijker om in te wonen en te werken. NHTV biedt als enige hogeschool in Nederland de kans om vanaf het eerste studiejaar deze twee vakgebieden te combineren. Internationaal programma NHTV biedt de studies Logistiek en technische vervoerskunde, Logistiek en economie en Verkeerskunde ook in het Engels aan onder de naam: Traffic and Transport. Dit geeft de student de kans de opleiding te volgen met studiegenoten uit andere landen en culturen. In het studieprogramma ligt het accent op internationale cases en onderwerpen binnen de logistieke en verkeerskundige branche. Gaandeweg de studie kiest de student de logistieke of verkeerskundige richting. De opleiding wordt geheel in het Engels verzorgd en de stages zijn verplicht Engelstalig bij een internationaal bedrijf.

7 7 Gastcolleges De ingenieur voor de klas De kan een gastcollege verzorgen waarbij onderwerpen de revue passeren die naadloos aansluiten op de examenstof van middelbare scholen. Gezien de achtergrond van onze opleidingen zou een dergelijk gastcollege plaats kunnen vinden in de lessen Aardrijkskunde, Economie, Management & Organisatie, Maatschappijleer of Natuur, Leven en Technologie. Tijdens deze gastcolleges zal een van onze vakdocenten, eventueel met steun van onze studenten, een onderwerp behandelen dat aansluit bij de examenstof van het betreffende vak. Zij zullen de materie vanuit een vakkundig oogpunt benaderen. In samenspraak met de docent(en) van uw school en onze vakdocent wordt van tevoren bepaald welk onderwerp centraal staat en welke deelonderwerpen hierbij in ieder geval aan bod kunnen komen. Vanuit onze kennis en ervaringen hebben wij een selectie gemaakt van gastcolleges die interessant zijn voor middelbare scholieren. Locatiekeuzebeleid Wat bouwen we waar en waarom? Mainports Hoe een klein land groot kan zijn! Terminals Logistiek in zijn zuiverste vorm! Intermodaal vervoer Hoezo, gewoon met een container de wereld over? Ontwikkelingen in de goederenstromen door de jaren heen Die goede oude tijd of hoe nieuwer hoe beter? Milieu en ecologische hoofdstructuren Niet alles om je heen is wat het lijkt Regionale benadering van beleidsvraagstukken Een kijkje over de grenzen van gemeenten Mens en milieu De een kan niet zonder de ander Geografische informatie en Geografische informatie systemen Wat is waar in het digitale tijdperk Mobiliteitsvraagstukken en het verklaren van de modal-split Wie wil er niet in de trein of bus? Leiderschapsstijlen Hoe herken je een echte leider? De gastcolleges kunnen gegeven worden tijdens de vakuren en op momenten die ter beschikking worden gesteld voor oriëntatie op studie en beroep.

8 8 Simulatie spelen Net als in het echt... Naast gastcolleges heeft de Academie een aantal interactieve workshops die scholieren betrekken bij de vakgebieden stedenbouw, logistiek en mobiliteit. Deze workshops zijn uitstekend te gebruiken als invulling voor de beroepsoriëntatie van scholieren. Nieuw Nederland Het is het jaar Nederland is te klein geworden! Voor de 20 miljoen mensen in Nederland wordt het steeds moeilijker om een plekje te vinden om te wonen, werken en reizen. De regering heeft besloten dat we nieuw land willen voor de kust van Nederland, wat tevens dient als zeewering om Nederland te beschermen tegen het stijgende water. De oppervlakte van dit land is circa ha (= Provincie Noord-Brabant + Limburg). In een groep gaan 6 tot 8 leerlingen aan de slag met de verschillende vakgebieden binnen de Academie SLM om een inrichting voor Nieuw Nederland te ontwikkelen. Twee leerlingen richten zich op het ruimtelijke ordeningsdeel van het vraagstuk, twee leerlingen op de verkeerskundige problematiek en twee leerlingen zorgen voor de logistieke benadering. Ieder tweetal krijgt een aantal thema s die verwerkt moeten worden. Na het beantwoorden van deze thema s zullen jullie met zijn zessen een inrichting moeten opstellen die aan het eind van de dag gepresenteerd moet worden. Bouw je eigen stad! Groepen scholieren richten een gebied in met woningen, wegen, groen en overige voorzieningen. Dit alles moet zo efficiënt mogelijk gebeuren, zodat leven, wonen en werken in een goede harmonie zijn. Door de workshop te spelen krijgen de scholieren inzicht in de complexiteit van ruimtelijke processen en van verkeerskundige en ruimtelijke planvorming. Tevens krijgen de scholieren meer inzicht in het uitdagende werk van een verkeerskundige en een planoloog. Het simulatiespel waarbij scholieren gezamenlijk een denkbeeldige stad ontwikkelen.

9 9 Bouw je eigen fabriek Tijdens deze workshop worden de leerlingen in groepjes opgedeeld die allemaal een deel van een productieproces simuleren. Deze simulatie vindt plaats aan de hand van een fictief bedrijf dat als opdracht heeft het assembleren van een bepaald aantal producten binnen een bepaald tijdsbestek. De scholieren ontdekken welke facetten een rol spelen in de productielogistiek en hoe processen zijn te optimaliseren om het meest gunstige resultaat te behalen. Door het spel te spelen, maken de scholieren kennis met een deel van het werkveld van een logisticus. NIMBY (Not In My BackYard) Een opvanghuis voor verslaafden, een hondenuitlaatplaats, een jeugdhonk, een skatebaan, een discotheek? Goed idee, maar Not In My Backyard : geef mij maar een speelplek! De goede ideeën van de overheid zorgen voor werkgelegenheid en een sterke regionale functie. De bewoners van de aangrenzende gebieden zijn minder enthousiast over de nieuwe plannen. Bij het inrichten van de leefomgeving spelen verschillende, vaak tegenstrijdige belangen. Not In My BackYard bestaat uit twee varianten: 1. Een discussie over de plaatsing van een opvangplek voor ex-verslaafden in een parkje midden in een wijk. 2. Een discussie tussen bewoners en een gemeenteraadsvergadering over de inrichting van een gebied. De scholieren moeten zich inleven in verschillende rollen en staan voor de opgave om met tegenstrijdige belangen tot een aanvaardbaar eindresultaat te komen over de plaatsing van een opvanghuis. De tweede variant gaat over een bestuurlijke besluitvorming: in de gemeenteraad wordt een voorstel van de wethouder ruimtelijke ordening besproken over de inrichting van een bepaald gebied. De inleving in de verschillende rollen levert een boeiende discussie op. De essentie van het spel is dat vier groepen vier gebieden van een stad inrichten en zo de problematiek van ruimtelijke ordening en verkeer in kaart brengen. Door middel van dit spel worden de leerlingen zich bewust van de complexiteit van besluitvorming.

10 10 Excursies Met studenten er op uit! Om optimaal met de vakgebieden stedenbouw, logistiek en mobiliteit kennis te maken, organiseert NHTV regelmatig excursies voor haar eigen studenten. Deze boeiende excursies biedt de ook voor geïnteresseerde middelbare scholieren. De NHTV kan een excursie organiseren voor een hele dag of een dagdeel. De gehele organisatie van zo n dag(deel) gebeurt in goed overleg. De scholieren worden begeleid door een aantal van onze docenten en/of studenten, die hen op een actieve manier kennis laten maken met de werkelijke inhoud van het desbetreffende vakgebied. De excursies worden georganiseerd naar behoefte. Hieronder staan per vakgebied een aantal voorbeelden die een impressie geven van wat mogelijk is. Door scholieren op een dergelijke manier kennis te laten maken met een vakgebied spreekt de inhoud van onze opleiding meer tot de verbeelding en zijn scholieren naderhand beter in staat om juist wel of juist niet voor een bepaalde studierichting te kiezen. Voorbeelden van excursies zijn: Stedenbouw Excursies naar interessante nieuwe wijken die tot de verbeelding spreken en het werk van een stedenbouwkundige zichtbaar maken, zoals de wijk Brandevoort in Helmond, Kattenbroek in Amersfoort, het Chassépark in Breda of de Reeshof in Tilburg. Logistiek Voor het vakgebied logistiek organiseren wij excursies naar havengebieden (Rotterdam of Antwerpen) of interessante logistieke bedrijven als Abbott, Delicia, Bavaria, Nutricia, Vos Logistics of Daf Nederland. Tijdens deze excursies maken de scholieren kennis met de diverse facetten van het logistieke proces en ervaren zij dat er vaak meer planning en organisatie schuil gaat achter het gehele proces dan aanvankelijk wordt aangenomen. Mobiliteit Mobiliteit of verkeerskunde, is een vakgebied waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Een excursie naar het informatiecentrum van de A-2 bij Eindhoven, de Noord-Zuid lijn te Amsterdam, maar ook kleine verkeersprojecten in de regio of grote probleemsteden waar men te kampen heeft met bijvoorbeeld fileproblematiek binnen de stad of grote parkeerproblemen behoren tot de mogelijkheden.

11 11 Kennismakingsdag Proefstuderen Middelbare scholieren kunnen zich op verschillende wijzen oriënteren op een opleiding aan de. Door het lezen van de brochures, het bijwonen van een voorlichting en het bezoeken van een open dag. Wanneer de leerling nog meer van de opleidingen wil weten, is een kennismakingsdag een juiste keuze. Lessen volgen, opdrachten maken met onze studenten en de sfeer proeven van een gewone collegedag zijn onderdelen van deze kennismakingsdagen. Tijdens de kennismakingsdag begeleiden studenten van de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit de leerlingen een gehele middag. De leerlingen kunnen aan studenten vragen stellen over de opleiding, NHTV, het vakgebied en de studentenstad Breda. Ook de decaan schuift nog aan om vragen te beantwoorden over toelating en verkorte trajecten. Na een korte ontvangst en uitleg laten studenten de leerlingen eerst het NHTV gebouw zien, waarna de leerlingen zelf aan de slag gaan met een opdracht. Na dit college maakt de leerling kennis met het studentenleven in Breda. NHTV studenten laten de scholieren hun stad zien en nemen ze mee uit eten. Rond uur is de kennismakingsdag afgelopen. De leerlingen kunnen de website van NHTV ( raadplegen voor de data van de kennismakingsdagen en kunnen zich via de website ook inschrijven voor deelname aan deze dag.

12 12 Open dagen, beurzen en voorlichting Zelf zien en meemaken Elk jaar organiseert NHTV open dagen en avonden. Hier kunnen de bezoekers presentaties bijwonen, collegemateriaal inzien, de sfeer proeven en een praatje maken met docenten en studenten. Voor een open dag of avond hoeft een leerling zich niet in te schrijven. Hij of zij is altijd van harte welkom met zijn familie en vrienden. Voor hogeschooljaar staan de volgende data voor open dagen en avonden gepland: Welke opleiding(en) Datum Tijd Alle opleidingen NHTV zat di Alle opleidingen NHTV zat do Locatie open dag en avond : Mgr. Hopmansstraat 1, 4817 JT Breda (1 e verdieping) Studiebeurzen NHTV is ook regelmatig te vinden op (regionale) studiebeurzen die op verschillende plekken in het land georganiseerd worden. Op deze beurzen kunnen geïnteresseerden kennismaken met de opleidingen, studenten en medewerkers van NHTV. De eerstvolgende beurs staat aangekondigd op de website. Klassikale voorlichting Wanneer een middelbare school een voorlichtingsmarkt en/of avond organiseert, verzorgt Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit graag een presentatie verzorgen over de vier opleidingen. Ook is het mogelijk om een voorlichting te geven over alle of specifiek voor één van de vier opleidingen. Brochures Leerlingen kunnen één of meer brochures van de opleidingen telefonisch of via de website aanvragen. De brochures worden aan hen per post toegezonden. De brochures kunnen ook gedownload worden, zodat de leerling direct kan beschikken over de informatie.

13 13 Verkort studietraject voor vwo-er s Summercourse Voor vwo-leerlingen is het mogelijk om de gekozen opleiding verkort te doorlopen. Indien een leerling een verkort traject kies, gelden een aantal eisen waaraan hij of zij moet voldoen. Naast de algemene toelatingseisen gelden er voor het verkorte traject van vwo-ers nog een aantal specifieke voorwaarden. Als voorbereiding op een van de opleidingen van de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit kunnen vwo-leerlingen deelnemen aan de summercourse. Deze cursus duurt een week (meestal in juni) en is bedoeld om de vwo-leerlingen, die instromen in het tweede studiejaar, kennis te laten maken met hun opleiding. In een intensief programma maken ze kennis met het vakgebied, de beroepspraktijk en het samenwerken met medestudenten. Het programma bestaat uit drie onderdelen: inleiding vakgebied, een workshop en een excursie. De week eindigt met een presentatie, een adviesgesprek en een tentamen. Inleiding vakgebied De leerling volgt gedurende de summercourse colleges gericht op de betreffende opleiding. Hier komen de belangrijkste aspecten van het eerste studiejaar aan bod. De colleges worden gecombineerd met een bijbehorende opdracht. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de leerling de opgedane kennis concreet kan toepassen. Projectmatig werken De workshop gaat in op methoden en technieken van onderzoek. Tijdens de workshop krijgt de leerling inzicht in de verschillende manieren waarop onderzoek gedaan kan worden en wordt een overzicht gegeven van het onderzoekproces. Op deze wijze maakt de leerling als student kennis met de projectmatige aanpak van het onderwijs op de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit. Excursie De woensdag staat in het teken van de excursie. De leerling gaat dan op bezoek bij een bedrijf of een locatie. Hier krijgt hij of zij een rondleiding en/of een presentatie. Tijdens de excursie wordt de benodigde informatie verzameld voor de presentatie en krijgen zij een beter beeld van hun vakgebied.

14 14 Afsluitend adviesgesprek Na de summercourse heeft de leerling een gesprek met de decaan en een docent van de opleiding. Tijdens dit gesprek wordt de summercourse geëvalueerd en wordt een advies gegeven om al dan niet mee te doen aan het driejarig vwo-traject. Kiest de leerling voor dit traject dan wordt de zomervakantie benut om zelfstandig literatuur door te nemen. Na de summercourse en het bestuderen van de voorgeschreven literatuur stroomt de student in het tweede studiejaar in. Natuurlijk beschikt de vwo-leerling niet over dezelfde kennis en vaardigheden als de student die al een jaar aan het studeren is. Daarom dient de leerling ook tijdens zijn eerste jaar een aantal vakken in te halen. Dit gebeurt buiten het reguliere tweedejaars studieprogramma. Voor het tweedejaarsprogramma geldt dat hij dit in zijn geheel zal volgen. Aan een aantal vakken zal hij extra aandacht moeten besteden. De docent geeft aan hoe de leerling dit het beste kan doen. Het zal af en toe best pittig voor de student zijn, daarom wordt hij gedurende het eerste jaar van het traject intensief begeleid door een mentor. Tijdens de mentorgesprekken wordt bekeken hoe het gaat, met welke vakken de student moeite heeft, hoe zijn eerste studieresultaten zijn en natuurlijk of het bevalt. Voor de kerstvakantie dient de student al zijn eerstejaars inhaalvakken afgerond te hebben en krijg hij ook zijn propedeuse. Daarna kan hij al zijn energie steken in de tweedejaarsvakken. Mocht in december blijken dat de resultaten tegenvallen dan kan de student nog overstappen naar het reguliere eerste jaar. Hij kan dan zijn opleiding in vier jaar afronden. Aanmelding Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het verkorte traject? Neem dan contact op met de decaan van de : Berber van der Heide ( ). Leerlingen kunnen zich via de website van NHTV, aanmelden voor de summercourse.

15 15 Decanen-, docenten- en ouderdag Kennis delen Decanendag De verzorgt regelmatig decanendagen op aanvraag. In overleg met de aanvrager stellen we een ochtend-, middag- of dagprogramma samen. We kunnen informatie verschaffen over alle opleidingen en/ of over de academie in het algemeen. Aangezien studenten de ervaringsdeskundigen zijn, betrekken we hen altijd bij de uitvoering van het programma. Docentendag Naast decanendagen organiseren we ook docentendagen. Deze zijn bedoeld voor zowel vakdocenten als decanen. Dit organiseren we één keer per jaar. Deze dag heeft tot doel om elkaar beter te leren kennen. Zowel op inhoudelijk- als persoonlijk vlak. De uitnodiging met het precieze programma hiervoor ontvangt u te zijner tijd. Ouderdag Eén keer per jaar wordt een middag voor ouders van eerstejaars NHTV studenten georganiseerd. Door middel van dit programma denken wij dat de ouders een goed beeld krijgen van het studieleven van hun zoon of dochter. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat we een goede relatie hebben met onze studenten en hun ouders. Via deze middag kunnen we elkaar beter leren kennen.

16 16 Instroomeisen Let op: Instroom voor het hogeschooljaar op basis van nieuwe profielen. Logistiek en economie / International Logistics and Economics mbo 4 direct toelaatbaar N+T N+G E+M C+M havo vanaf 2009 ec of m&o ec of m&o toelaatbaar (ec of m&o) + (wia of wib) vwo huidig ec ec toelaatbaar ec vanaf 2010 ec of m&o ec of m&o toelaatbaar ec of m&o Logistiek en technische vervoerskunde / International Logistics and Transport Management mbo 4 direct toelaatbaar N+T N+G E+M C+M havo vanaf 2009 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar vwo huidig toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar (wib of wia) + na vanaf 2010 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar Ruimtelijke ordening en planologie met variant Urban Design mbo 4 direct toelaatbaar N+T N+G E+M C+M havo vanaf 2009 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar vwo huidig toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar wia + na vanaf 2010 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar Verkeerskunde met variant Urban Managment / International Traffic Management mbo 4 direct toelaatbaar N+T N+G E+M C+M havo vanaf 2009 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar vwo huidig toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar wia + na vanaf 2010 toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar niet toelaatbaar

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam Ik wil weten wát ik kies Proef Studeren bij Hogeschool Rotterdam Proefstuderen Als je (bijna) zeker weet welke opleiding je wilt gaan volgen, is het leuk en interessant om alvast eens te proeven aan je

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Welk profiel past bij mij?

Welk profiel past bij mij? Welk profiel past bij mij? Informatie over de profielkeuze voor havoleerlingen op Lariks havo INHOudsopgave Bijna naar de bovenbouw 3 Wat verandert er? 4 Wat is een profiel? 5 Welk profiel kies jij? 6

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

Informatie-avond vwo4. Welkom

Informatie-avond vwo4. Welkom Informatie-avond vwo4 Welkom Agenda Opening Informatie over V4 Decanaat Internationalisering Mentoren Geslaagd!! Informatieavond VWO6 14 september welkom Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Informatie over Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?

PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen? PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen? Inleiding Voor je eindexamen moet je een profielwerkstuk, een PWS, schrijven. Misschien zijn jullie op jouw school nu al met de voorbereidingen hiervoor bezig,

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Inhoud Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel Veel vervolgopleidingen

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Informatieboekje profielkeuze

Informatieboekje profielkeuze Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend jaar te maken met de Tweede Fase. In de tweede fase heeft elke leerling

Nadere informatie

Criteria. Profielendag voor derdejaars

Criteria. Profielendag voor derdejaars Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart Profielkeuzedag 2011 Ouderavond 8 maart Tijdspad 7 maart profielkeuzedag HA3 8 maart ouderavond Week 10 en 11 vakadviezen vakdocenten Gesprekken decaan of mentor Definitieve profielkeuze voor 15 april

Nadere informatie

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort Informatie Profielkeuze 2015-2016 Vernieuwde Tweede Fase cohort 2016-2019 Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend

Nadere informatie

1 e Voorlichtingsavond 3 VWO

1 e Voorlichtingsavond 3 VWO Kiezen is een kunst 1 e Voorlichtingsavond 3 VWO Jaarprogramma 2015/2016 Vakkenoverzicht VWO 2 e fase Kiezen en keuzebegeleiding : - Doorlopende leerweg - Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) - Keuzebegeleiding(slessen)

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Welkom op de ouderavond over de profielkeuze Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Mw. T. Heesterbeek Dhr. B. Stapel Mw. M. van der Heide Mw. E. Rademakers Mw. J. Schoemaker Mw. J. Pennings Mw. S. Ramaekers

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND 5 HAVO

INFORMATIEAVOND 5 HAVO INFORMATIEAVOND 5 HAVO 2011 2012 PROGRAMMA Algemeen : 20.00-20.15 uur PWS : 20.15-20.30 uur Decanaat : 20.30-20.50 uur Pauze : 20.50-21.00 uur Mentor : 21.00-21.45 uur ALGEMEEN Rooster Pedagogisch klimaat

Nadere informatie

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES NIEUWSGIERIGE TYPES VIND JE OP HET ERASMUS TECHNASIUM HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR HET TECHNASIUM MAAK JE KENNIS MET HET BEDRIJFSLEVEN Door te kiezen voor het Technasium

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Inleiding. Keuzes in:

Inleiding. Keuzes in: Keuzes in: 5 Inleiding Tijdens de ouderavond heb ik u uitgelegd hoe de keuzebegeleiding in klas 3 plaats vindt. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten nog even op een rij. Mocht u na het lezen ervan

Nadere informatie

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch ouderavond leerjaar 2 T Welkom tijdpad determinatie & pakketkeuze Jean-Louis van der Veen afdelingsdirecteur OB T Voorbereiding op determinatie

Nadere informatie

WP 3 September 2015. Welkom

WP 3 September 2015. Welkom WP 3 September 2015 Welkom Even voorstellen: Liesbeth Arens Decaan VWO Medewerker team 6 ANW Wat in en na 3 VWO? Nu en Later (LOB) Worden wie je bent Wat ik wil bespreken De weg door het jaar daarheen

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Nieuws uit t decanaat 18 september 2018

Nieuws uit t decanaat 18 september 2018 Nieuws uit t decanaat 18 september 2018 havo/vwo bestemd voor havo/vwo bovenbouw Nieuws uit t decanaat is het mededelingenblad vanuit het decanaat havo/vwo van het Vechtdal College in Hardenberg. Het verschijnt

Nadere informatie

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Ouderavond 5Havo 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Hallo,. 2 Programma Decanaat Oriënteren, verkennen, beslissen Aanmelding Studiefinanciering en kosten Dedecaan.net Tijdspad 3 Goed kiezen, waar loop je tegenaan?

Nadere informatie

Het Erasmus HAVO/ VWO

Het Erasmus HAVO/ VWO Het Erasmus HAVO/ VWO Tec hna siu m Het Era sm us Nie Wa n uw sgie ted! rige typ es Technasium Vind jij het leuk om de wereld om je heen te ontdekken? Ben je nieuwsgierig? Wil jij weten hoe het zit en

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN!

KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN! SEPTEMBER 2015 KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN! OPLEIDING KIEZEN Orienteren Verkennen Verdiepen Knopen doorhakken

Nadere informatie

Voorlichting havo-4 september 2014

Voorlichting havo-4 september 2014 Voorlichting havo-4 september 2014 EVEN VOORSTELLEN Dhr. N. Janssen Economie H4A Dhr. R.J. Diehle Duits H4B EVEN VOORSTELLEN Dhr. F. Schot Aardrijkskunde H4C Mw. S. Stout Biologie H4D Dhr. H. de Heus Tekenen

Nadere informatie

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in VWO 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 2 OUDERAVOND 3 (T)VWO 2015-16 Dinsdag 17 november 2015 Op deze speciale ouderavond voor de leerlingen van klas 3 tvwo en 3 vwo krijgt u informatie over de inrichting

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

STUDIE-EN BEROEPSKEUZE 5 (T)VWO 2014 24-3-2014 COLLEGE DEN HULSTER 1

STUDIE-EN BEROEPSKEUZE 5 (T)VWO 2014 24-3-2014 COLLEGE DEN HULSTER 1 STUDIE-EN BEROEPSKEUZE 5 (T)VWO 2014 24-3-2014 COLLEGE DEN HULSTER 1 DOEL VAN DEZE LESSEN VEEL LEERLINGEN KIEZEN TE LAAT GEVOLGEN: IN MAART/ APRIL VAN HET EXAMENJAAR NOG OPEN DAGEN/MEELOOPDAGEN BEZOEKEN

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in Havo 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

BE PREPARED. TECHNIEK Tilburg Professor Cobbenhagenlaan 13 PROGRAMMABOEKJE

BE PREPARED. TECHNIEK Tilburg Professor Cobbenhagenlaan 13 PROGRAMMABOEKJE BE PREPARED. TECHNIEK Tilburg Professor Cobbenhagenlaan 13 PROGRAMMABOEKJE 1 WELKOM BIJ AVANS HOGESCHOOL Avans behoort al jarenlang tot de beste hogescholen in Nederland. Ontdek welke opleidingen je bij

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

BASISGEGEVENS. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Naam. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie

BASISGEGEVENS. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Naam. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie 1 BASISGEGEVENS Soort aanvraag: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!!

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! PROGRAMMA Informatie over de 2e Fase De opbouw van de bovenbouw De profielen Nieuwe vakken Extra vak(ken) Slaag- / Zakregeling Dyslexie en

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Loopbaan Oriëntatie Begeleiding De rol van de ouders Tafelgesprekken Zoek mee Toon interesse Stimuleer het zetten van stappen Leer ze zelfstandigheid

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Planning 10 Informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING In de tweede fase

Nadere informatie

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015 Het gebouw aan de M.A. de Ruyterstraat 3 in Hengelo is geopend tussen 17.00 21.00 uur. Je kunt je de laten informeren over de opleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) van Saxion. Workshop/voorlichtingsronde

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Welkom Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Vanavond. Wat is een geschikt profiel voor mijn zoon of dochter? Welke keuzemogelijkheden

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND INSTROOM 4 VMBO 4 HAVO. 27 november 2014

INFORMATIEAVOND INSTROOM 4 VMBO 4 HAVO. 27 november 2014 DECANAAT INFORMATIEAVOND INSTROOM 4 VMBO 4 HAVO 27 november 2014 Doel van deze presentatie De decanen: W. Bardoul - decaan M. Aarts - stagiaire decanaat Informatie over de profielen Het keuzetraject De

Nadere informatie

Ouderavond klas september 2018

Ouderavond klas september 2018 Ouderavond klas 3 12 september 2018 19.15 uur LOB en Tweede Fase door dhr. Scheperboer 20.00 uur Pauze 20.20 uur Kennismaking met de tutor per klas: 3A: lok 11 dhr Gaastra 3B: lok 12 dhr Abbenes 3C: lok

Nadere informatie

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE PROFIELKEUZE TWEEDE FASE Informatieboekje voor klas 3 Het programma in de tweede fase In de tweede fase bestaat het vakkenpakket voor klas 4, 5 en 6 van het VWO uit 3 delen. 1. Een gemeenschappelijk deel

Nadere informatie

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo sport & bewegend leren maatwerk joúw top behalen groeien als mens keuzevrijheid een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo open dagen woensdag 16 januari 14:00-17:00

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Krakeelpolderweg. vmbo bb. vmbo kb. vmbo gl/tl. met en zonder lwoo

Krakeelpolderweg. vmbo bb. vmbo kb. vmbo gl/tl. met en zonder lwoo Krakeelpolderweg vmbo bb vmbo kb vmbo gl/tl met en zonder lwoo Krakeelpolderweg Krakeelpolderweg Krakeelpolderweg open dag zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School in bedrijf Ouders en leerlingen kunnen

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

Keuzebegeleiding klas 3. Ouderavond 28 november 2016

Keuzebegeleiding klas 3. Ouderavond 28 november 2016 Keuzebegeleiding klas 3 Ouderavond 28 november 2016 Opzet keuzebegeleiding Keuzebegeleidingslessen (november januari) Ouder- en leerlingavond woensdag 1 februari 2016 Advies vakdocenten Individuele gesprekken

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele WORKSHOP FACTA CONGRES - donderdag 26 januari 2017 - Wa ht iet tot ze struikele Hé MBO er! Klaar voor een volgende stap? Jaap Kloos Teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool. Even voorstellen..

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College Havo-3, wat dan.? Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College WO WO HBO HBO VWO 6 MBO Havo 5 VWO 5 *niet zonder meer mogelijk! TL 4 Havo 4 TL 3 Havo 3 Toekomstplan opstellen Wie ben ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo!

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Bert Warners decaan Twee stromen Natuur (wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, nlt) Maatschappij (wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde,

Nadere informatie

Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4. 2 februari 2017

Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4. 2 februari 2017 Welkom Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4 2 februari 2017 Welkom Doel van deze avond: Kennismaken Informatie over de opleiding havo Informatie over profielkeuze 2 e fase Beantwoorden van

Nadere informatie

Mentoren. Dhr. Franken Mw. Braspenning Mw. Van Ginkel Mw. Goudswaard

Mentoren. Dhr. Franken Mw. Braspenning Mw. Van Ginkel Mw. Goudswaard Welkom! Teamleider vwo Mentoren Dhr. Franken Mw. Braspenning Mw. Van Ginkel Mw. Goudswaard V4A V4B V4B V4C Verzuimcoördinator Mw. Ingrid Vermeer Directe nummer: 0186-728130. Ziek melden, briefjes inleveren

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan)

PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) INFORMATIEAVOND PROGRAMMA Arnold Maarse (teamleider havo bovenbouw en VWO a.i.) Yvonne Leferink (decaan) 1. Welkom 2. Examen 3. Decaan EXAMEN Schoolexamen (SE) Centraal examen (CE) SCHOOLEXAMEN Drie categorieën:

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

decaan Annette Brons

decaan Annette Brons Van harte welkom!! decaan Annette Brons LOB(loopbaanoriëntatie en begeleiding) LOB is een geïntegreerd en continue proces waarin de leerling wordt voorbereid op een toekomstige vervolgopleiding, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN!

KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN! SEPTEMBER 2017 KEUZEBEGELEIDING ZEER BELANGRIJK KEUZE NU BEPAALT DE TOEKOMST 35-50% KIEST VERKEERD OP TIJD (= NU) BEGINNEN EN NIET UITSTELLEN! OPLEIDING KIEZEN Orienteren Verkennen Verdiepen Knopen doorhakken

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 4 HAVO

T O E K O M S T V A K 4 HAVO T O E K O M S T V A K 4 HAVO In het jaarprogramma voor de vierde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst.

Nadere informatie

WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3

WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3 WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3 Loopbaanontwikkeling en begeleiding decaan : Lineke van Eck eck.l@huygens.nl Adviseren over vakkenpakketten Adviseren over opleidingen Voorbereiding op je

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2019-2020 Versie: 26 maart 2019 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Welkom en inhoud. 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken

Welkom en inhoud. 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken Welkom en inhoud 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken Verbouwing - Renovatie, klaar over een jaar - Ruimte voor leerling en toekomstbestendig - Luchtkwaliteit

Nadere informatie